Intenzív rendszerben tartott halfajok: Lazacfélék és tilápia

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Intenzív rendszerben tartott halfajok: Lazacfélék és tilápia"

Átírás

1 Intenzív rendszerben tartott halfajok: Lazacfélék és tilápia Dr. Urbányi Béla egyetemi tanár SZIE, MKK-KTI, Halgazdálkodási tanszék

2 Lazacfélék tenyésztése

3 Termelési volumen Tonna (x1000) Évek

4 Norvégia: lazac és pisztráng Termelés (tonna) Alkalmazottak száma a termelésben

5 Fajok

6 Ketrecek mérete meghaladja az 500 m 3 Kihelyezés: májusjúnius Növekedési időtartam: hónap Norvégi, Brit-szigetek, USA keleti part, Chile Ketreces halnevelés

7 Lazactelep: Finnország

8 A terület kiválasztása 1. Jól megközelíthető, szélmentes terület Folyamatos, megfelelő erősségű vízáramlás Vízmélység minimálisan 10 m Ideális területek: skót és ír tavak, fjordok Norvégiában és Chilében

9 A terület kiválasztása 2. Tengervíz előnyösebb az édesvíznél Kedvező vízhőmérséklet: 5-15 C A vízterületek élő kapcsolata a szárazfölddel A területek cseréjének (rotáció) lehetősége Helyi problémák: madarak, fókák, kagylók, medúzák stb.

10 Ketrecek típusai Négyszögletű vagy hengeralakú háló Függesztett (aljzat) úszó keret Alulsúlyozott rendszer (nagyobb tömeg a vízfelszín alatt) Felső rész: kiszolgáló elemek és berendezések Fontos technikai igény: a halak kiszökésének megakadályozása

11 Telepítés Smolt Kb. 20%-a teljes költségnek Dehydratálási veszteség A nevelővíznek minimálisan 8 C-nak kell lennie Telepítés: Skócia_ április-május Norvégia: június-július Betegség megelőzés: Furunculosis Skóciában: smolt 200 m 3 ketrecben, később válogatás Norvégia: hal/1000 m 3

12 Takarmányozás Kezdetben kézi etetés 2-3 alkalom/nap Gyakorta ad libitum Takarmány-értékesítési együttható: 1,4-1 Rendszeres antibiotikumos kiegészítés a betegségek megelőzésére Pigment adalékanyag a takarmányban A piacra vitel előtt a takarmányozás változik

13 Költségek és nyereségesség Takarmány 30-40% Smolt 20-25% Fizetés (3-4 alkalmazottnak) 10-15% Veszteség 10-15% Rezsi (energia, állatorvos stb.) 10-20% Éves piaci igény a haltermelésnek: állandó megrendelés Két éves lazacok piacra vitele tavasszal Nyáron a lassabban növekedő és kisebb állományok piacra juttatása

14 A norvég lazac No 1. gazdasági haszonállat Norvégiában Minden norvégnak van alap ismerete a lazacról, a lazactenyésztésről A lazac a legfontosabb tenyésztett haszonállat, mint számban, mint bevételben Norvégia 2x nagyobb mennyiségben fogyaszt lazacot, mint marha, sertés és birkahúst együtt 2010-ben Norvégia tonna lazacot termelt

15 Minden tenyésztett egyed speciális farmokról, tenyészszervezetektől származik, Jelenleg 40 különböző lazac vonal van, melyet az 1970-es évek elején állítottak elő, Napjainkban az egyes tenyésztők igényeihez igazított vonalakat ajánlanak és helyeznek ki a különböző adottságú területekre. Életciklus

16 Termékenyítés A szaporítási időszak ősz-tavasz időszakban van. A tejeseket és az ikrásokat is mesterségesen szaporítják. A termékenyítés során a tejet és az ikrát keverik vízzel, majd inkubáló edényekbe helyezik. Az inkubáció időszaka alatt a vízhőmérséklet állandó, és folyamatos vízáramlást biztosítanak a fejlődő embrióknak. Az inkubációt általában sötétben végzik, hogy a halak természetes mimikri tulajdonsága kialakuljon.

17 30 nappal a termékenyítést követően megjelenik 2 fekete pont az ikrahéjon belül: ez a szemfoltos lárva stádium. Ebben az állapotban az ikratételek válogathatóak és szállíthatóak. Az inkubáció hőmérséklete meghatározza a kelés időpontját. 8 C-on az inkubáció kb. 60 napot vesz igénybe (termékenyítéstől a kelésig). Az ikra

18 Lárvák A kelő lárva még nincs teljesen kifejlődve. Így az életének kezdeti időszakában szikzacskóból táplálkozik. A szikzacskóban lévő tartalék tápanyag néhány napig biztosítja a szükséges energiát. Amikor a szikzacskó felszívódik, a lárvák az inkubátor egységből a nagyobb nevelőegységbe kerülnek.

19 Táplálkozás kezdete A nem táplálkozó-táplálkozó lárva átállás a legkritikusabb időszaka a lazacnevelésnek. A vadvízi állományokban óriási ebben a periódusban a mortalitás, míg a farm lazacnál max. 5%. Amikor a táplálkozás megindul, a lárva elkezd mozogni. Ebben a fázisban általában 24 órás megvilágítást alkalmaznak, hogy elősegítsék a lárvák fejlődését.

20 A fiatal lazac (parr) Amikor a szikanyag felszívódik, az egyedek úszói elkezdenek sötétedni. Ebben a stádiumban a halat parr -nak nevezik, és édesvízi farmokon nevelik. A lazacok fejlődése gyors, és ezt a fejlődési időszakot smoltifikációnak nevezik. A smoltifikáció időszaka alatt a halak nagy fiziológiai változásokon mennek keresztül, mely alkalmassá teszi őket a sósvízi nevelésre.

21 Smolt a tengervízben Kb. 1 éves nevelés után az egyedek készek a tengeri ketreces tartásra. Az egyedek g tömegűek, és smolt-nak nevezik. A halakat speciális transzport hajókkal viszik a ketrecekhez. A telepítés általában ősszel vagy tavasszal történik.

22 A tengeri farm A tengeri tartás közege általában a hálós nevelés. A farmerek két fontos tényezőt figyelnek: a lazac növekedést és a környezeti változást. Általában 4 kg-os nagyságig nevelik itt az egyedeket. A tenyészidőszak kb. 2 év, mely a vízhőmérséklettől, a lazac vonaltól és a takarmányozástól függ.

23 Takarmányozás Az automata etetőrendszerek a legelterjettebb takarmányozási eszközök. A takarmány (táp) takarmánysilókba kerül deponálásra, és állandó növekedési kontroll mellett computer vezérelve zajlik az etetés. A farmer kézi etetést is alkalmaz, ha a halakat akarja megfigyelni, vagy ha speciális tápot kíván kijuttatni. A halakat különböző nagyságú és összetételű tápokkal etetik.

24 Takarmány összetétel Minden takarmánytípus egészséges és biztonságos alapanyagokból tevődik össze. A takarmányok sok természetes aminosavat, zsírsavat, halolajat és hallisztet, növényi olajat, fehérjét, ásványianyagokat és vitamint tartalmaznak. Astaxanthin fontos eleme a takarmánynak, mely az A-vitamin szintet, ebből kifolyólag a halak rózsaszín-vörös hússzínét adja. A természetben a lazac a kisebb rákokból nyeri a fejlődéséhez szükséges astaxanthint. Az avasodás ellen antioxidánsokat is adagolnak a takarmányba.

25 Lehalászás és feldolgozás A halakat feldolgozó üzemmel felszerelt hajókkal szállítják a partra. A szállítás alatt megtörténik az alapszintű feldolgozás (belezés stb.). A halakat osztályozzák a méret, halhússzín alapján. A különböző osztályokat eltérő piacok számára készítik elő. A nagy egyedsúlyú halak export piacra kerülnek, mely a norvég gazdaság egyik legjövedelmezőbb ágazata.

26 A világhír A norvég lazacot fagyasztva, frissen, sokkolva a világ több, mint 100 országába exportálják. Sushi alapanyag Japánban, a szerencse hala Kínában, fesztiválok eledele Oroszországban. Oroszország, EU és Japán a legfontosabb importőrök. Minden egyedet egyedi jelöléssel látnak el, mely a nevelő farm nevét, és a főbb nevelési paramétereket tartalmazza.

27 Egészséges, biztonságos és trendi A leismertebb és legközkedveltebb seafood termék a lazac. Norvég fiatalok között a legnépszerűbb élelmiszerek egyike. Nincs olyan halfaj egyenlőre világszinten, melynek a tenyésztése ilyen jellegű kontroll alatt van, mint a lazacé. Folyamatos marketing: a lazac egy biztonságos élelmiszertermék.

28 Természetes ívás Alaszkában

29 A szomorú vég

30 Lárvák nevelés közben

31 Japán: lazac petefészek.

32 Tilápia tenyésztés

33 A tilápiáról, általánosan tonnát termelnek évente, amivel a ponty után a 2. legnagyobb volumenű intenzív halfaj. A nílusi tilápia volt az első halfaj, melyet tenyésztettek (egyiptomi piramisokban talált emlékek), 3000 éves múltra tekint vissza, Szent Péter halának is nevezik (Bibliai magyarázat), Jól tűri a rosszabb minőségű vizet, és preferálja a természetes táplálékot.

34 Taxonómia 3 jelentős nemzetség: Oreochromis, Sarotherodon és Tilapia, A 3 nemzetség sok tulajdonságban különbözik, de a legfontosabb a szaporodásbiológiai státusz: az összes Tilapia faj fészket készít és őrzi azt, míg a másik két nemzetség a szájban költi ki ivadékait, Az Oreochromis fajokban csak a nőstény, míg a Sarotherodon fajoknál a hím és a nőstény is végzi az ivadékok gondozását, Afrikában a tenyésztett nemzetség az Oreochromis, míg a világban 90%-ban a Tilapia nemzetség fajait tenyésztik, Kevésbé fontos fajok: kék tilápia (O. aureus), mozambiki tilápia (O. mossambicus), zanzibári tilápia (O. urolepis hornorum).

35 A legkedveltebb tenyésztett tilápia fajok Nílusi tilápia Mozambiki tilápia Kék tilápia Vörös tilápia

36 A tilápia elterjedése Natív halfaj: Afrikában, Izraelben, Jordániában Elsősorban Izraelnek köszönhetően terjedt el a világ számos országában.

37 Táplálkozás fitoplankton zooplankton

38 Környezeti igények: Sótartalom A tilápia fajok tolerálják a brakkvízi körülményeket, jól növekednek ha a sótartalom 15 ppt felett van, Kék tilápia 20 ppt-t igényli, a mozambiki tilápia a tengerviz sótartalmát kedveli, Szaporodáshoz a mozambiki tilápia ppt-t, a kék és a nílusi tilápia szintén ppt-t igényel, A lárvák növekedéséhez és fejlődéséhez 10 ppt koncentráció az optimális.

39 Környezeti igények: Vízhőmérséklet A vízhőmérséklet esetében az alsó határ 8 C, míg a kék tilápia esetében 6 C, A tilápia fajok befejezik a táplálkozást ha a vízhőmérséklet 10 C alá esik, 12 C körül nagy a betegségek okozta pusztulás veszélye, valamint ilyen hőmérsékleten sem szállítani, sem halászni nem szabad az állományt, 26 C optimális a szaporodáshoz, míg a reprodukciós hajlam 14 C-ig fennáll, A lárvaneveléshez 20 C-ra van szükség átlagban, A piaci méret eléréséhez a legjobb takarmányhasznosítási hőmérséklet a 28 C (ezen a hőmérsékleten 3x gyorsabb a növekedés, mint 21 C-on).

40 Környezeti igények: Oldott oxigén A tilápia fajok túlélési küszöbértéke a 0.3 mg/l oldott oxigénnél (DO) van, A nílusi tilápia megfelelő növekedéséhez 0,7-0,8 mg/l DO kell, A DO érték 2,0-2,5 mg/l értéke már károsan hat a fejlődésre, Általánosságban elmondható, hogy az optimális életfolymatokhoz az 1,0 mg/l DO szükségeltetik.

41 Egyéb környezeti igények ph: tolerancia 5-10 között, ideális 6-9, Ammónia: általában a 2 mg/l koncentrációt viselik el, de akklimatizáció után a tartós 3 mg/l nagyságot is eltűrik; 1 mg/l ammónia koncentráció negatívan korrelál a DO értékkel, amire a lárvák és az ivadékok érzékenyen reagálnak, Nitrit: a hemoglobin oxigénkötésére hat; a tilápia fajok toleránsabbak számos édesvízi halfajhoz képest; 27 mg/l alatti nitrit koncentráció az optimális.

42 Betegségek Viszonylagos rezisztencia számos vírus, baktérium okozta fertőzéssel szemben, Alacsonyabb hőmérsékleten (10 C alatt) alakulnak ki a megszokott halbetegségek (szeptikemia, lymphocystis stb.) Lárva és ivadék korban (recirkulációs rendszerben) veszélyes a Ichthyopthirius multifiliis, Külső fertőzést okoz a Trichodina és Epistylis, Bakteriális fertőzést okoz a Steptococcus inae (elsősorban átfolyóvizes és recirkulációs rendszerekben).

43 Tilápia tenyésztés alapjai Hibrid fajok, melyben a különböző színek dominálnak Egész évben táplálkozik és növekedik A hússzíne alapvetően fehér Különböző tartási rendszerekben nevelik

44 Tilápia tenyésztés Az összes faj nevelhető édesvízben A mozambiki tilápia és a vörös tilápia x mozambiki tilápia sós vízben nevelhető

45 Szaporodás 1. tavakban 2. ketrecben (hapas) 3. medencében

46 Szaporodás Nőstények inkubálják az ikrát Hímek fészket készítenek és védik a lárvát

47 Az ivadék halászata nappal a kihelyezés után nappal a kihelyezés után

48 Ivadékok lehalászása 1. részleges 2. teljes

49 Mesterséges szaporítási technikák Termékenyített ikra visszahelyezés Keltető üvegekben/edényekben Előnevelés medencékben

50 Nevelés Kevert állományok Előnyök: 1. Könnyű technológia Hátrányok: 1. Kis egyed tömeg 2. Kevert tömegű állomány

51 Tilápia tenyésztési lehetőségek 1. Kevert állomány hím és nő ivarú egyedek együtt 2. Mono-sex állomány, csak hímek

52 Mono-sex tenyésztés Előnyök: 1. Nagy egyed tömeg 2. Egységes méret Hátrányok: 1. Technológiailag nehéz

53 Polikultúra Pisztrángsügérrel az USA-ban Peacock sügérrel Dél-Amerikában

54 Mono-sex állomány előállítása 1. Vizuális szelekció 2. Hibridizáció 3. Sex-átfordítás 4. Genom manipuláció Hím állomány

55 Ivarok elkülönítése (kb. 30 gr-os méretnél) Női ivarszerv Végbélnyílás Hím papilla Végbélnyílás

56 Hibridizáció Hím Hornorum tilápia ZZ XX Nőstény nílusi tilápia XZ Hím hibrid tilápia állomány

57 Ivar átfordítás

58 Genom manipuláció 1) XX F + XY M ösztrogén XX F + XY F 2) XY F x XY M XX F + 2 XY M + YY M 3) XX F x YY M 100% XY M

59 Tenyésztés Kis földmedrű tavakban

60 Tenyésztés Nagy méretű, földmedrű tavakban

61 Tenyésztés Úszó ketrecekben

62 A tilápia ketreces tartása Választható fajok és vonalak: nílusi tilápia (Tilapia nilotica), kék tilápia (T. aurea), floridai vörös tilápia, tajvani vörös tilápia, és ezek hibridjei. Kritériumok: növekedési erély, adaptációsképesség, hidegtűrés. Viszonylag invazív halfaj, sok helyütt tiltják a természetes vizekben való kihelyezését (pl. T. nilotica). Növekedési erélye a a floridai változatnak a legnagyobb, míg hideg toleranciában a kék tilápia rendelkezik a legnagyobb tűrőképességgel.

63 A ketreces tartás előnyei Az állományt lehet vegyes ivarban nevelni, mivel a tavi tartáshoz képest nem lesz szétnövés és satnya fejlődés, A termékenyített ikra kiesik a hálóból és nem indul fejlődésnek, Rugalmas menedzsment, Könnyű és alacsony költségű halászat, Gyors reagálás a halak takarmányfogyasztásában és egészségében bekövetkezett változásokra, Paraziták és betegségek elleni könnyű védekezés, Relatívan kisebb beruházási költségek a tavi és átfolyóvizes rendszerrel szemben.

64 A ketreces tartás hátrányai A ragadozók és időjárás okozta károk nagyobb lehetősége, Kisebb tűrőképesség a kedvezőtlen vízminőséggel szemben, A takarmányminőségtől való szoros függőség, A betegségek kialakulásának nagyobb esélye.

65 Tenyésztés Körmedencékben, részleges vízcserével, mechanikai levegőztetéssel

66 Tenyésztés Átfolyóvizes rendszer, állandó vízcserével

67 Tenyésztés Recirkulációs rendszer, mechanikai levegőztetés és oxigén bejuttatás

68 Medencés tartás előnyei Nagy egyed sűrűség, a gyengébb genetikai tulajdonságokkal rendelkező populációk is egységes méretűvé növekednek, Vegyes állományok tartására alkalmas, A környezeti tényezők (hőmérséklet, oldott oxigén, sótartalom stb.) könnyen kontrollálható, Kis medencék a betegségek elleni izolációt és védekezést elősegítik.

69 Medencés tartás hátrányai Egyes állományok medencés rendszerben nem táplálkoznak megfelelően, vitamin és ásványi anyag kiegészítést igényelnek, a költségeket növeli, A vízellátás és levegőztetés növeli a költségeket, Elektromos meghibásodások a teljes állomány pusztulásához vezetnek, A stressz következtében nagy esély van a betegségek kialakulására, Az elfolyó víz nagy mennyiségű salakanyagot és takarmány maradványt tartalmaz.

70 Tilápia nevelő tavak kettős hasznosítása

71 Kannibalizmus

72 Takarmányozás Mezőgazdasági melléktermékek Pellet táp lesüllyedő Szárírtott húspép Gabona ocsú Rízs ocsú úszó/lebegő

73 Piac

74 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Lazacfélék tenyésztése

Lazacfélék tenyésztése Lazacfélék tenyésztése Dr. Urbányi Béla egyetemi docens SZIE, MKK-KTI, Halgazdálkodási tanszék Termelési volumen Tonna (x1000) Évek Norvégia: lazac és pisztráng Termelés (tonna) Alkalmazottak száma a termelésben

Részletesebben

Department of Aquaculture Tilápiatenyésztés

Department of Aquaculture Tilápiatenyésztés Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences Tilápiatenyésztés A tilápia általános bemutatása A világ éves tilápiatermelés 2,1 millió tonna, így a ponty után ez a 2. faj

Részletesebben

INTENZÍV RENDSZEREK ALAPJAI

INTENZÍV RENDSZEREK ALAPJAI INTENZÍV RENDSZEREK ALAPJAI Mitől lesz valami intenzív? Intenzifikáció lehetőségei: Takarmányozás Polikultúra Telepítési sűrűség fokozása Vegyes kihelyezés Levegőztetés Vízcsere Extenzív félintenzív -

Részletesebben

Új halfajok és technológiák a magyar akvakultúrában. Balázs Kucska

Új halfajok és technológiák a magyar akvakultúrában. Balázs Kucska Új halfajok és technológiák a magyar akvakultúrában Balázs Kucska Az intenzív és s tavi haltermelés s megoszlása sa 25000 intensive systems ponds ponds and intensive systems 20000 15000 mt 10000 5000 0

Részletesebben

Radics Ferenc - Müller Tibor - Müller Péter Szarvas-Fish Kft, 5540 Szarvas, I. külkerület 57.

Radics Ferenc - Müller Tibor - Müller Péter Szarvas-Fish Kft, 5540 Szarvas, I. külkerület 57. Az afrikai harcsa (Clarias gariepinus) intenzív termelése a Szarvas-Fish Kft.-nél Radics Ferenc - Müller Tibor - Müller Péter Szarvas-Fish Kft, 5540 Szarvas, I. külkerület 57. A Szarvas-Fish Kft-t 1993-ban

Részletesebben

Intenzív haltenyésztés bemutatása

Intenzív haltenyésztés bemutatása Intenzív haltenyésztés bemutatása Dr. Urbányi Béla Tanszékvezető, egyetemi tanár Történet (édesvízi halfajok) i.e. 2000: Kína, a haltenyésztés első írott emléke, i.e. 475: Fan Lai (Kína), az első ponty

Részletesebben

Koi és aranyhal szaporítás, tartás. Ittzés István egyéni vállalkozó SZIE Halgazdálkodási Tanszék, tanszéki mérnök

Koi és aranyhal szaporítás, tartás. Ittzés István egyéni vállalkozó SZIE Halgazdálkodási Tanszék, tanszéki mérnök Koi és aranyhal szaporítás, tartás Ittzés István egyéni vállalkozó SZIE Halgazdálkodási Tanszék, tanszéki mérnök Szaporodás,szaporítás Az ívást kiváltó tényezők hőmérséklet 18-22 ºC ideális (14min-26max)

Részletesebben

Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok

Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok

Részletesebben

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei VI. Gödöllői Halászati, Horgászati Szakember Találkozó 2016. Február 4-5. Gödöllő Horváth Zoltán ifj., Horváth Zoltán H & H Carpio Halászati Kft. Bemutatkozás

Részletesebben

A Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform múltja, jelene és jövője -eredmények, kihívások, feladatok-

A Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform múltja, jelene és jövője -eredmények, kihívások, feladatok- A Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform múltja, jelene és jövője -eredmények, kihívások, feladatok- Dr. Urbányi Béla Tanszékvezető, egyetemi docens SzIE, MKK-KTI Halgazdálkodási tanszék

Részletesebben

Kombinált intenzív-extenzív rendszer alkalmazása, tervezésének és működtetésének tudományos. háttere, gyakorlati tapasztalatai

Kombinált intenzív-extenzív rendszer alkalmazása, tervezésének és működtetésének tudományos. háttere, gyakorlati tapasztalatai Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért Kombinált intenzív-extenzív rendszer alkalmazása, tervezésének és működtetésének tudományos háttere, gyakorlati tapasztalatai

Részletesebben

A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére

A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére Fehér Milán 1 Baranyai Edina 2 Bársony Péter 1 Juhász Péter

Részletesebben

Az aranyhal tenyésztése 2.

Az aranyhal tenyésztése 2. Az aranyhal tenyésztése 2. Genetika 1. Az aranyhalban a mutáns gének gyakorisága jóval nagyobb, mint más díszhal fajokban, ez az életképességet csökkenti (pl. matt szín) Az úszók öröklődése Hossza: poligénes,

Részletesebben

ENGEDÉLYEZETT PARAZITA-MENTESÍTŐ ELJÁRÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA TAVI EGYNYARAS SÜLLŐ (SANDER LUCIOPERCA) INTENZÍV RENDSZERBE HELYEZÉSEKOR

ENGEDÉLYEZETT PARAZITA-MENTESÍTŐ ELJÁRÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA TAVI EGYNYARAS SÜLLŐ (SANDER LUCIOPERCA) INTENZÍV RENDSZERBE HELYEZÉSEKOR ENGEDÉLYEZETT PARAZITA-MENTESÍTŐ ELJÁRÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA TAVI EGYNYARAS SÜLLŐ (SANDER LUCIOPERCA) INTENZÍV RENDSZERBE HELYEZÉSEKOR Németh Sándor, Ifj. Horváth Zoltán, Felföldi Zoltán Pannon Egyetem,

Részletesebben

NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN

NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN Feledi Tibor, Rónyai András, Gál Dénes, Kosáros Tünde, Pekár Ferenc, Potra Ferenc, Csengeri István Halászati és Öntözési Kutatóintézet,

Részletesebben

Horgászati állatorvostan. Gödöllő, március 10.

Horgászati állatorvostan. Gödöllő, március 10. Horgászati állatorvostan Gödöllő, 2019. március 10. Dr. Baska Ferenc egyetemi docens Állatorvostudományi Egyetem Mobil: 06-20-5604183 (időegyeztetésre) E-mail: baska.ferenc@univet.hu honlap: http://www.baska.doctor.hu

Részletesebben

A magyar akvakultúra-innováció eredményei napjainkban és a jövőbeli lehetőségek

A magyar akvakultúra-innováció eredményei napjainkban és a jövőbeli lehetőségek A magyar akvakultúra-innováció eredményei napjainkban és a jövőbeli lehetőségek Urbányi Béla, Bercsényi Miklós*, Stündl László**, Kucska Balázs***, Gál Dénes****, Kovács Örs*****, Horváth Ákos, Müller

Részletesebben

Juhász Péter Prokisch József-Csorvási Éva-Petes Kata-Nemes Ildikó- Bársony Péter-Stündl László Debreceni Egyetem AGTC

Juhász Péter Prokisch József-Csorvási Éva-Petes Kata-Nemes Ildikó- Bársony Péter-Stündl László Debreceni Egyetem AGTC Juhász Péter Prokisch József-Csorvási Éva-Petes Kata-Nemes Ildikó- Bársony Péter-Stündl László Debreceni Egyetem AGTC 2013. május 22-23. XXXVII. Halászati Tudományos Tanácskozás A szelén: Sokáig toxikus

Részletesebben

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand BROJLER 308 Teljesítménymutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

Dr. Bercsényi Miklós¹, Havasi Máté¹, Demeter Krisztián². 1: Pannon Egyetem 2: Dalmand Zrt.

Dr. Bercsényi Miklós¹, Havasi Máté¹, Demeter Krisztián². 1: Pannon Egyetem 2: Dalmand Zrt. A halászati ágazatban végrehajtott fejlesztés bemutatása, különös tekintettel a víztakarékos intenzív tavi haltenyésztés környezeti és gazdasági hatásaira Dr. Bercsényi Miklós¹, Havasi Máté¹, Demeter Krisztián²

Részletesebben

A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre

A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre Gál Dénes és Kerepeczki Éva NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas XXXIII. Országos Vándorgyűlés, Szombathely 2015. július 1-3. Tartalom Halastavi termelés

Részletesebben

A halgazdálkodás innovációjának főbb eredményei Magyarországon

A halgazdálkodás innovációjának főbb eredményei Magyarországon MAGYAR-ROMÁN HALÁSZATI ÉS AKVAKULTÚRA WORKSHOP SZARVAS, 2018. OKTÓBER 25-26. A halgazdálkodás innovációjának főbb eredményei Magyarországon Halasi-Kovács Béla igazgató NAIK Halászati Kutató Intézet A HAKI

Részletesebben

Fenntartható technológiák a halastavi gazdálkodásban. Gál Dénes Halászati és Öntözési Kutatóintézet

Fenntartható technológiák a halastavi gazdálkodásban. Gál Dénes Halászati és Öntözési Kutatóintézet Fenntartható technológiák a halastavi gazdálkodásban Gál Dénes Halászati és Öntözési Kutatóintézet Tartalom A fenntarthatóság a haltermelésben Haltermelő rendszerek típusai Jellemző haltermelési gyakorlat

Részletesebben

AQUA GARANT TÁP HALAK SZÁMÁRA. Fotolia.com - Rostislav Ageev, Fische: W. Hauer 08/

AQUA GARANT TÁP HALAK SZÁMÁRA. Fotolia.com - Rostislav Ageev, Fische: W. Hauer 08/ AQUA GARANT TÁP HALAK SZÁMÁRA Fotolia.com - Rostislav Ageev, Fische: W. Hauer 08/2018 Indítótáp Aqua Start 0,4...3 Aqua Start 0,6...4 Aqua Start 1,0...4 Aqua Start 1,2...5 Aqua Start 1,5...5 Pisztráng

Részletesebben

Az akvakultúra egy újra felfedezett változata az Integrált Multitrofikus Akvakultúra (IMTA)

Az akvakultúra egy újra felfedezett változata az Integrált Multitrofikus Akvakultúra (IMTA) Kutatók és termelők együtt az ágazatfejlesztés lendületvételéért II. MASZ Szakmai Fórum, 2012. március 2. Debrecen Az akvakultúra egy újra felfedezett változata az Integrált Multitrofikus Akvakultúra (IMTA)

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁG AZ AKVAKULTÚRÁBAN

FENNTARTHATÓSÁG AZ AKVAKULTÚRÁBAN Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért XXXIII. Halászati Tudományos Tanácskozás; VI. Szekció Fenntartható halgazdálkodás FENNTARTHATÓSÁG AZ AKVAKULTÚRÁBAN Dr.

Részletesebben

A tokfélék biológiája és tenyésztése. Dr. Horváth Ákos

A tokfélék biológiája és tenyésztése. Dr. Horváth Ákos A tokfélék biológiája és tenyésztése Dr. Horváth Ákos Halak, csak máshogy Testfelépítés Elnyújtott test Szélsőségesen alsó állású száj Heterocerk farokúszó Kültakaró Háti, oldalsó és hasi vértsor Ganoid

Részletesebben

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand BROJLER 708 Teljesítmény mutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

INTENZÍV BROILER INDÍTÓ

INTENZÍV BROILER INDÍTÓ INTENZÍV BROILER INDÍTÓ Cikkszám: 4-131-012-01 Felhasználási javaslat: 0-14 napos korig Háromfázisos etetési technológiát teljes körűen kielégítő takarmány fajtától függetlenül, biztonságos, ellenőrzött

Részletesebben

BROJLER Teljesítménymutatók

BROJLER Teljesítménymutatók 08 BROJLER Teljesítménymutatók An Aviagen Brand ROSS 708 BROJLER: Teljesítménymutatók Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítménymutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel

Részletesebben

A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni

A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni fejlesztési lehetőségei Gál Dénes NAIK Halászati Kutatóintézet HAKI Halászati Kutatóintézet Több mint 100 éves kutatóintézet HAKI Halászati Kutatóintézet Több

Részletesebben

XXXIV. Halászati Tudományos Tanácskozás Szarvas, május

XXXIV. Halászati Tudományos Tanácskozás Szarvas, május Bokor Zoltán, Mosonyi Gábor, Kotrik László, Ittzés István, Müller Tamás, Urbányi Béla, Horváth Ákos XXXIV. Halászati Tudományos Tanácskozás Szarvas, 2010. május 12-13. Célkitűzés Rövid távú célok: A harcsasperma

Részletesebben

A szántóföldtől az asztalig TÁMOP 4.2.1/B. szló egyetemi docens részprojekt felelős TÁMOP 4.2.1/B Konferencia 2011.november 24.

A szántóföldtől az asztalig TÁMOP 4.2.1/B. szló egyetemi docens részprojekt felelős TÁMOP 4.2.1/B Konferencia 2011.november 24. A szántóföldtől az asztalig TÁMOP 4.2.1/B Minőségi haltermék k előáll llítás Dr. Szathmári LászlL szló egyetemi docens részprojekt felelős TÁMOP 4.2.1/B Konferencia 2011.november 24. Célkitűzések Takarmányreceptúrák

Részletesebben

Növényi olajok felhasználása az intenzív pontytenyésztésben

Növényi olajok felhasználása az intenzív pontytenyésztésben HAKI Növényi olajok felhasználása az intenzív pontytenyésztésben Csengeri István és munkatársai Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas Csengeri I. 2010. Növényi olajok felhasználása az intenzív pontytenyésztésben

Részletesebben

Funkcionális halhús előállítása különböző olajok alkalmazásával

Funkcionális halhús előállítása különböző olajok alkalmazásával Funkcionális halhús előállítása különböző olajok alkalmazásával Biró Janka 1,2, Csengeri István 1 1 Halászati és Öntözési Kutatóintézet 2 Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar Takarmányozást oktatók és

Részletesebben

PondZoom ZOOM ACTIVE FORMULA

PondZoom ZOOM ACTIVE FORMULA www.pondzoom.hu A PondZoom kerti tavi haltápok sokéves kutatás és gyártási tapasztalat eredményei. Fejlesztésük során elsődleges szempont a tavi kedvencek egészséges fejlődése volt, így a kiindulási alapot

Részletesebben

Váradi László és Jeney Zsigmond Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI), Szarvas

Váradi László és Jeney Zsigmond Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI), Szarvas 75. ORSZÁGOS MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI KIÁLLÍTÁS 2011. szeptember 28. október 2. AZ EURÓPAI AKVAKULTÚRA FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Váradi László és Jeney Zsigmond Halászati és Öntözési Kutatóintézet

Részletesebben

Árutojás-termelés. Módszerei. előnevelés: 5-6 hétig utónevelés: 18-20. hétig

Árutojás-termelés. Módszerei. előnevelés: 5-6 hétig utónevelés: 18-20. hétig Árutojás-termelés Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Állattudományi Intézet Dr. Konrád Szilárd egyetemi tanársegéd Módszerei 1. Egyfázisú: nevelés és termelés egy helyen

Részletesebben

Echográfiás vizsgálatok alkalmazásának lehetősége a haltenyésztésben

Echográfiás vizsgálatok alkalmazásának lehetősége a haltenyésztésben Echográfiás vizsgálatok alkalmazásának lehetősége a haltenyésztésben Kotrik László, Lefler Kinga Katalin, Hetyey Csaba, Hegyi Árpád, Gál János, Urbányi Béla Probléma Téma indoklása I. a halak nemének pontos

Részletesebben

A halak tartási körülményei és szállítása

A halak tartási körülményei és szállítása A halak tartási körülményei és szállítása Hegyi Árpád Tartási körülmények 2013 CII. évi törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről. 2013 CII. évi törvény Vhr. (Horgászat) 8. A halászat és a horgászat

Részletesebben

HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN

HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN A Mágori Horgászegyesület felkérésére 2011. április 9.-én állományfelmérő halászatot végeztünk a Kecskészugi

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok Bábolna Takarmányozási Program Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok 1 Tisztelt Partnerünk! Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy röviden bemutassuk szarvasmarha takarmányozási programunkat. Takarmány

Részletesebben

A tudomány evolúciója: a valós és a virtuális világok

A tudomány evolúciója: a valós és a virtuális világok A tudomány evolúciója: a valós és a virtuális világok Organikus rizsföldek többfunkciós hasznosítása halivadék neveléssel Jancsó Mihály 1, Izsó Lajos 2, Demény Ferenc 3, Buza Eszter 3, Gyalog Gergő 4,

Részletesebben

Biharugrai Halgazdaság Kft. bemutatása. Magyar-Román Halászati és Akvakultúra Workshop Szarvas, Sebestyén Attila - kereskedelmi vezető

Biharugrai Halgazdaság Kft. bemutatása. Magyar-Román Halászati és Akvakultúra Workshop Szarvas, Sebestyén Attila - kereskedelmi vezető Biharugrai Halgazdaság Kft. bemutatása Magyar-Román Halászati és Akvakultúra Workshop Szarvas, 2018.10.25. Sebestyén Attila - kereskedelmi vezető A Biharugrai Halgazdaság Kft. elhelyezkedése - A Biharugrai-halastavak,

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel A Ismertesse a gazdasági állataink tartásánál alkalmazott etetési módszereket és itatási módokat! Az etetés néhány

Részletesebben

Az európai akvakultúra fejlődési irányai, trendjei és ezek várható hatása a magyar haltermelésre

Az európai akvakultúra fejlődési irányai, trendjei és ezek várható hatása a magyar haltermelésre Az európai akvakultúra fejlődési irányai, trendjei és ezek várható hatása a magyar haltermelésre Bardócz Tamás www.aquabt.com Tartalom Téma és nézőpont meghatározása Az európai akvakultúra általános bemutatása

Részletesebben

Bardócz Tamás Halászati osztály

Bardócz Tamás Halászati osztály A Közös Halászati Politika reformja és ennek tükrében a Vidékfejlesztési Minisztérium hazai halászati ágazat fejlesztésével kapcsolatos stratégiája és koncepciója Bardócz Tamás Halászati osztály Az előadás

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel A feladat Ismertesse a gazdasági állataink tartásánál alkalmazott etetési módszereket és itatási módokat! Vázolja

Részletesebben

ÉDESVÍZI AKVAKULTÚRA, MINT A KÉK GAZDASÁG FONTOS ELEME

ÉDESVÍZI AKVAKULTÚRA, MINT A KÉK GAZDASÁG FONTOS ELEME WORKSHOP BLUE ECONOMY IN FRESHWATER AQUACULTURE 10 APRIL 2013, EUROPEAN PARLIAMENT BRUSSELS ÉDESVÍZI AKVAKULTÚRA, MINT A KÉK GAZDASÁG FONTOS ELEME Váradi László Magyar Akvakultúra Szövetség A Kék Gazdaság

Részletesebben

Vajai László, Bardócz Tamás

Vajai László, Bardócz Tamás A halászat helye a magyar agrárágazatban A Közös Halászati Politika reformja és az EU halászati és akvakultúra ágazatának fejlesztési irányai Vajai László, Bardócz Tamás Az előadás tartalma: Magyarország

Részletesebben

A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI

A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI Előadó neve SZÁRMAZÁS, ELTERJEDÉS, DOMESZTIKÁCIÓ Nyúlszerű rágcsálók

Részletesebben

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ A PROBLÉMA KÉRŐDZŐK A tejtermelés az ellést követően komoly energia ellátási, takarmányozási nehézségeket támaszt. Sajnálatos módon az ellést

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek Bodrog, Szerencsi MGZRT. A petefészek ellés utáni ciklusba lendülése Tejtermelés,

Részletesebben

AZ EURÓPAI AKVAKULTÚRA JELENE ÉS JÖVŐJE ÖSSZEVETÉS ÁZSIAI TRENDEKKEL

AZ EURÓPAI AKVAKULTÚRA JELENE ÉS JÖVŐJE ÖSSZEVETÉS ÁZSIAI TRENDEKKEL Akvakultúra Szakmai Nap Budapest 2014. október 3. az MTA Tudományos Bizottságának kihelyezett ülése AZ EURÓPAI AKVAKULTÚRA JELENE ÉS JÖVŐJE ÖSSZEVETÉS ÁZSIAI TRENDEKKEL Váradi László Magyar Akvakultúra

Részletesebben

TETRA-H Nevelési és tojástermelési technológia

TETRA-H Nevelési és tojástermelési technológia TETRA-H Nevelési és tojástermelési technológia 1 TETRA-H nevelési és tojástermelési technológia A kettős hasznosítású TETRA-H nyugodt vérmérsékletű, színes tollú hibrid a külterjes tartást is kitűnően

Részletesebben

GOSSÁGI GI VIZSGÁLATA

GOSSÁGI GI VIZSGÁLATA KOMBINÁLT HALTERMELÉSI TECHNOLÓGI GIÁK K GAZDASÁGOSS GOSSÁGI GI VIZSGÁLATA Békefi Emese és Gyalog Gergő Halászati és Öntözési Kutatóintézet, HAKI, Szarvas Az extenzív halastavi gazdálkodás és a kárókatona

Részletesebben

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai Történet 1964. üzembe helyezés 1975. húsipari szennyvíz

Részletesebben

Az Effektív Mikroorganizmusok (EM) hatása a halastavi környezetre

Az Effektív Mikroorganizmusok (EM) hatása a halastavi környezetre Az Effektív Mikroorganizmusok (EM) hatása a halastavi környezetre Hegyi Árpád, Mészáros Erika, Trenovszki Magdolna, Lefler Kinga Katalin, Lugasi Andrea, Egyed Imre, Hidas András, Urbányi Béla HAKI napok

Részletesebben

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Dr. Beregi Attila Ph.D. Szent-István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet Gödöllő 2011. Fogalom meghatározás Állathigiénia: integráló tudomány megelőzi a termelési

Részletesebben

A tógazdasági haltermelés jövőbeni lehetőségei és korlátai

A tógazdasági haltermelés jövőbeni lehetőségei és korlátai A tógazdasági haltermelés jövőbeni lehetőségei és korlátai Dr. Németh István Elnök-vezérigazgató Tógazda Zrt. Millió tonna Tények a világból Hal Hús A hústermékek és az akvakultúra/tengeri haltermékek

Részletesebben

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TARTÁSTECHNOLÓGIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése TARTÁSTECHNOLÓGIAI VÁLTOZATOK A BAROMFITENYÉSZTÉSBEN II. - A pecsenyekacsa és a kacsa törzsállományainak

Részletesebben

Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában. Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék

Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában. Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék Az EU országok vágott sertés kibocsájtása (millió hízó) Eurostat (2014) 1000 koca Az

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048570/03 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048570/03 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. január 26. (OR. en) 5664/17 AGRILEG 23 VETER 9 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. január 20. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.:

Részletesebben

ETOLÓGIA. Korai tanulás. Pongrácz Péter

ETOLÓGIA. Korai tanulás. Pongrácz Péter ETOLÓGIA Korai tanulás Pongrácz Péter Korai tanulás mi rejlik a név mögött? Korai = fiatal, vagy nagyon fiatal életkorban Lehet jól behatárolt érzékeny periódushoz kötve Lehet időben rugalmasabb elhelyezkedéssel

Részletesebben

Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok

Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok Székesfehérvár Debrecen 2013. 05.15-16. Magyar Kukorica Klub Egyesület 1 Hivatkozások Szakcikk idézet: Agro Napló (Dr Mesterhézy Ákos) Történeti és szakmai részek:

Részletesebben

A horgászcélú halgazdálkodás prioritása a Balatonon. Szári Zsolt vezérigazgató Siófok

A horgászcélú halgazdálkodás prioritása a Balatonon. Szári Zsolt vezérigazgató Siófok A horgászcélú halgazdálkodás prioritása a Balatonon Szári Zsolt vezérigazgató 2017.04.07. Siófok A Balaton kialakulása A tómeder süllyedése mintegy 20.000 évvel ezelőtt kezdődött meg, a végleges medence

Részletesebben

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Dr. Divéky-Ertsey Anna adjunktus SZIE, KERTK, Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék Fenntartható mezőgazdaság Hosszú távon működő,

Részletesebben

APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi)

APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi) APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi) Kapcsolat MAGYARORSZÁG: ANIMAL FEED Kft. 6000 Kecskemét, Halasi út 25-27. Mail: info@animalfeed.hu www.animalfeed.hu Tel/Fax.: 76/ 324-237

Részletesebben

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Madárfauna Halfogyasztás Madárfauna Sebzés Kárókatona Phalacrocorax carbo (Linnaeus, 1758) Rokon fajok Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmaeus)

Részletesebben

A halak váltv állatok.

A halak váltv állatok. Halak más m s váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok A halak váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok. Váltózó testhőmérs rsékletű még: Rákok Békák Kagylók Polipok Tintahal Csigák Halak húsa A halhús kedvező

Részletesebben

Jakabné Sándor Zsuzsanna, Csengeri István, Gyöngyösiné Papp Zsuzsanna, Biró Janka, Feledi Tibor, Rónyai András, Borbély Gyula

Jakabné Sándor Zsuzsanna, Csengeri István, Gyöngyösiné Papp Zsuzsanna, Biró Janka, Feledi Tibor, Rónyai András, Borbély Gyula ÉLŐTÁPLÁLÉK K SZERVEZETEK DÚSÍTÁSI D SI TECHNOLÓGI GIÁJÁNAK FEJLESZTÉSE SE Jakabné Sándor Zsuzsanna, Csengeri István, Gyöngyösiné Papp Zsuzsanna, Biró Janka, Feledi Tibor, Rónyai András, Borbély Gyula

Részletesebben

A HALTAKARMÁNYOZÁS JELENLEGI ÉS JÖVŐBENI HELYZETE

A HALTAKARMÁNYOZÁS JELENLEGI ÉS JÖVŐBENI HELYZETE A HALTAKARMÁNYOZÁS JELENLEGI ÉS JÖVŐBENI HELYZETE Dr. Gregosits Balázs kutatás-fejlesztési igazgató Vitafort Zrt. Gödöllő, 2016. 02. 04. VI. Gödöllői Halászati- Horgászati Szakember találkozó A KEZDETEKTŐL.NAPJAINKIG

Részletesebben

Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára

Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára Ardó László 1, Rónyai András 1, Feledi Tibor 1, Yin Guojun 2, Neill J. Goosen 3, Lourens de Wet 3, Jeney Galina

Részletesebben

Halolaj és növényi olajok hatása a ponty növekedésére és a filé esszenciális zsírsav tartalmára

Halolaj és növényi olajok hatása a ponty növekedésére és a filé esszenciális zsírsav tartalmára HAKI Halolaj és növényi olajok hatása a ponty növekedésére és a filé esszenciális zsírsav tartalmára Csengeri István, Potra Ferenc, Fazekas József, Rónyai András Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas

Részletesebben

A magyar halászat helye az európai akvakultúrában

A magyar halászat helye az európai akvakultúrában II. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok, Szarvas, 2012. augusztus 3. A magyar halászat helye az európai akvakultúrában Dr. Váradi László Magyar Akvakultúra Szövetség Szarvas Magyarország az Európai

Részletesebben

Különböző esszenciális zsírsav tartalmú haltápok hatása a ponty (Cyprinus carpio) növekedési teljesítményére és természetes immunrendszerére

Különböző esszenciális zsírsav tartalmú haltápok hatása a ponty (Cyprinus carpio) növekedési teljesítményére és természetes immunrendszerére Különböző esszenciális zsírsav tartalmú haltápok hatása a ponty (Cyprinus carpio) növekedési teljesítményére és természetes immunrendszerére Ardó László, Csengeri István, Rónyai András, Jeney Zsigmond

Részletesebben

Fenntartható technológiák a haltermelésben a SustainAqua projekt külföldi esettanulmányai

Fenntartható technológiák a haltermelésben a SustainAqua projekt külföldi esettanulmányai Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért Fenntartható technológiák a haltermelésben a SustainAqua projekt külföldi ai Kerepeczki Éva, Gál Dénes és Bardócz Tamás

Részletesebben

Horgászati állatorvostan. Gödöllő, március 11.

Horgászati állatorvostan. Gödöllő, március 11. Horgászati állatorvostan Gödöllő, 2018. március 11. Dr. Baska Ferenc egyetemi docens Állatorvostudományi Egyetem Mobil: 06-20-5604183 (időegyeztetésre) E-mail: baska.ferenc@univet.hu honlap: http://www.

Részletesebben

A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM. Anyai vonal. Pannon fehér. Nagytestű vonal

A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM. Anyai vonal. Pannon fehér. Nagytestű vonal A HÁROM GENOTÍPUS FŐBB JELLEMZŐI: A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM A Kaposvári Egyetem három állomány szelekcióját végzi Anyai vonal Pannon fehér Nagytestű vonal

Részletesebben

Létesített vizes élőhelyek szerepe a mezőgazdasági eredetű elfolyóvizek kezelésében

Létesített vizes élőhelyek szerepe a mezőgazdasági eredetű elfolyóvizek kezelésében Létesített vizes élőhelyek szerepe a mezőgazdasági eredetű elfolyóvizek kezelésében Kerepeczki Éva és Tóth Flórián NAIK Halászati Kutatóintézet, Szarvas 2017. december 7. A rendszer bemutatása Létesítés:

Részletesebben

Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak

Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak ECOPET Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak ECOPET A Farmina bemutatja új irányvonalát, az Ecopetet. Hat speciális terméket kínálunk az ember legjobb barátjának, hiszen etetésükkel kapcsolatosan számos

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA

ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 project ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA University of Debrecen University of West Hungary University of Pannonia The project is supported by the European Union and co-financed by

Részletesebben

Elemi csapásból hozzáadott érték

Elemi csapásból hozzáadott érték Elemi csapásból hozzáadott érték Példa az épített halastavak természeti erőforrásainak rugalmas hasznosítására Horváth László, Szent István Egyetem, Gödöllő Csorbai Balázs, Szent István Egyetem, Gödöllő

Részletesebben

A magyarországi díszhaltenyésztés jelene és jövőbeni lehetőségei

A magyarországi díszhaltenyésztés jelene és jövőbeni lehetőségei A magyarországi díszhaltenyésztés jelene és jövőbeni lehetőségei Kutsera Balázs 2016.10.24. Gödöllő Működik ma Magyarországon (nyereségesen) díszhaltenyészet? - Sok a hobby tenyészet - Csak kevés nagyobb

Részletesebben

Természetbarát halgazdálkodás Biharugrán. Esettanulmány

Természetbarát halgazdálkodás Biharugrán. Esettanulmány Természetbarát halgazdálkodás Biharugrán Esettanulmány A halastavak elhelyezkedése, története A halastavak Békés megye északi részén, közvetlen a román határ mellett terülnek el. 1910 és 1967 között létesítették

Részletesebben

Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben

Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben Egyed Imre Czikkhalas Kft. Debrecen 2011. Innováció Innováció: az a társadalmi jelenség, amely a technikai eszközök, technológiák

Részletesebben

Húsipari technológiai, termékfejlesztési, tartósítási újdonságok, nemzetközi trendek, a nagynyomású technika lehetőségei

Húsipari technológiai, termékfejlesztési, tartósítási újdonságok, nemzetközi trendek, a nagynyomású technika lehetőségei Húsipari technológiai, termékfejlesztési, tartósítási újdonságok, nemzetközi trendek, a nagynyomású technika lehetőségei Dr. Friedrich László Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Hűtő- és Állatitermék

Részletesebben

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből TIENS KARDI Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal A világ legtisztább vizeiből Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal Ez

Részletesebben

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában Dr. Gergácz Zoltán Ügyvezető igazgató Agárdi Farm Kft. Seregélyes-Elzamajor Agárdi Farm Kft. Tehenészete Seregélyes-Elzamajor

Részletesebben

A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai. Sárközi Tamás UBM Feed kft

A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai. Sárközi Tamás UBM Feed kft A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai Sárközi Tamás UBM Feed kft Az előadás tárgya 1, Malac takarmányozás 2, Koca takarmányozás 3, Hízó takarmányozás 4, Malacszám növelésének lehetősége A SERTÉSTAKARMÁNYOZÁSI

Részletesebben

HALGAZDASÁG. Állategészségügy a halgazdaságokban

HALGAZDASÁG. Állategészségügy a halgazdaságokban HALGAZDASÁG Állategészségügy a halgazdaságokban - Az állategészségügy célja a halgazdaságokban: Biztosítani a halállomány jó egészségügyi állapotát a folyamatos gondozásuk révén, mely lehetővé teszi a

Részletesebben

A ponty telepítési stratégia és a horgászfogások kapcsolata a Balatonban: mikor, hová, hogyan és mekkora pontyot telepítsünk?

A ponty telepítési stratégia és a horgászfogások kapcsolata a Balatonban: mikor, hová, hogyan és mekkora pontyot telepítsünk? A ponty telepítési stratégia és a horgászfogások kapcsolata a Balatonban: mikor, hová, hogyan és mekkora pontyot telepítsünk? Turcsányi Béla Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és Specziár András MTA

Részletesebben

Sebes pisztráng ivadékok Myxobolus cerebralis (Myxozoa) okozta kergekórra való fogékonysága a tenyészállomány genetikai diverzitásának függvényében

Sebes pisztráng ivadékok Myxobolus cerebralis (Myxozoa) okozta kergekórra való fogékonysága a tenyészállomány genetikai diverzitásának függvényében Sebes pisztráng ivadékok Myxobolus cerebralis (Myxozoa) okozta kergekórra való fogékonysága a tenyészállomány genetikai diverzitásának függvényében Eszterbauer Edit, Forró Barbara, Tolnai Zoltán, Guti

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben