Emlékeztető a án tartott Integráló Óvónők Klubjáról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Emlékeztető a 2010. 03.03-án tartott Integráló Óvónők Klubjáról"

Átírás

1 Emlékeztető a án tartott Integráló Óvónők Klubjáról Kedves Kollégák! Ígéretünket betartva, összesítettük az összegyűjtött játékokat. Annak érdekében hogy tudatosan felépített anyanyelvi foglalkozásaitokat minél játékosabban tudjátok megtervezni, néhány játékkal mi is kiegészítettük a gyűjteményt. Emlékeztetőül, küldjük a bemutató óra vázlatát, és a bevezetőben elhangzott néhány gondolatot. A beszédfogyatékos gyermekek integrált nevelése jelentős feladatot hárít az óvodapedagógusra. Az óvónő nem javít beszédhibát, nem alakít ki nyelvi készségeket, de a javítás feltételeit megsegítheti, ha a napi foglalkozások rendjében, az anyanyelvi foglalkozáson belül megtámogatja a logopédiai terápiát. Az anyanyelvi játékok tudatos tervezésével az épen fejlődő gyermekek nyelvi képességeit fejlesztjük, amivel megsegíthetjük a minél sikeresebb írás-olvasástanulást. A nyelvi képességükben gyengébb beszédfogyatékos gyermekeknek a minél több oldalról történő megsegítés nélkülözhetetlen a fejlődésük érdekében. Többször előfordul, hogy egy-egy óvodai csoportban nemcsak beszéd, hanem más területen sérült gyermekeket is integrálnak. Az ő nyelvi fejlettségük, artikulációjuk is jelentős megsegítést igényel. Az előkészítő gyakorlatok játékosságával lehetőség nyílik a csoporton belüli gyakorlásra, ezzel jelentős segítséget nyújt a logopédusnak és a beszédfogyatékos gyermekeknek egyaránt. Légző-gyakorlatok A játékos légző-gyakorlatokkal lehetővé válik a beszéd helyes tagolásának megsegítése, segítségével erősödnek a szájkörüli izmok is. 1. Felfújjuk magunkat, két arcunkat is, majd hirtelen kiengedjük a levegőt. (Gyors kilégzés) 2. Felfújjuk magunkat, két arcunkat is, majd lassan engedjük ki a levegőt. 3. Lisztben elrejtünk kis tárgyakat, a liszt fújásával kerülnek elő a játékok. (Udvaron) 4. Vízen papírhajót fújunk. 5. Buborékot fújunk. 6. Kis kapura célozhatunk papírgalacsin, vatta, ping-pong labda fújásával.

2 7. Építőkockákból, könyvekből labirintus építhetünk az asztalon, ezen lehet végigvezetni fújással ping-pong labdát. (Tipp: Fújhatjuk szívószállal is.) 8. Mécsest, gyertyát fújhatunk. Lehet minél messzebbről nagy levegővel; lehet közelről csak óvatosan táncoltatni. 9. Rakéta röpítés (hanyatt fekve papírzsebkendővel borítjuk az arcunkat, majd azt nagy levegővel messzire repítjük). 10. Papírzacskó fújása és pukkasztása. 11. Pálcikáról lelógó madárka, pillangó, őszi levél fújása. Mozgással összekötött térészlelés, megfigyeltetés. (A névutók gyakorlása, ellenőrzése. ) Mozgásügyesítő játékokon keresztül a gyermekek megtanulhatják a helyes hangképzéshez szükséges artikulációs mozgásokat, amelyek már differenciált, összerendezett nagymozgásból kiindulva, a finommotorika játékos fejlesztésével eljuthatunk az artikulációs mozgásügyesítéshez. A mozgásos játékok oldják a szorongást, fejlesztik a gyermek feladattudatát és alkalmazkodóképességét is. 1. Fuss a helyedre! Névutós szószerkezet, helyhatározó rag értésének gyakorlása. Játék menete: A gyermekek szétszórt alakzatban futnak. Meghatározott jelre a terem megnevezett berendezése elé futnak. 2. Páros futójáték ( fiú-lány )--Térészlelés fejlesztése, saját testének tudatos elhelyezésével.) Játék menete: Futás párban, egymásra figyelve. 3. Robotjáték --A névutós szószerkezet értése, beépítése az aktív szókincsbe. Játék menete: Az óvónő instrukcióinak követése. Először lassan, majd egyre gyorsabban hallják a gyerekek az instrukciókat. A későbbiekben az óvónő szerepét gyermek veszi át. 4. Kutyus és a gazdája (fogójáték)-- Névutós szószerkezet használata máshoz viszonyítva, térészlelés fejlesztése. A gyerekek szétszórt alakzatban futnak, ők a kiskutyák. Jön a farkas felkiáltásra megpróbálnak házat keresni. Öt karikába tudnak futni, középen van a kutyamama. Ő a viszonyítási alap. Akinek nem jutott karika, gazdi lehet. A kutyamama választja a gazdit, aki kiszabadít egy kiskutyát úgy, hogy elmondja helyzetét a kutya mamához viszonyítva.

3 5. Páros játék névutós szószerkezet értése, saját maguk elhelyezése a térben, az utasításnak megfelelően. Elé- mögé játék Párban állnak a gyermekek, mindegyiknél valamilyen játék van (babzsák, labda) 6. Bújócska névutós szószerkezet értése, saját maguk elhelyezése a térben, az utasításnak megfelelően. A gyermekek szétszórt alakzatban futkároznak. Kiskanál-nagykanál minden gyermek elbújik valami alá (elé, mögé, mellé) utasítást követik. 7. Futójáték kéziszerrel (babzsák, labda) Testséma fejlesztés, a téri helyzet megfigyelése, értése saját testen. Meghatározott jelre, tedd a babzsákot a lábad elé, mögé, mellé. Ezt a játékot végigjátszhatjuk a testrészekkel (fej, has, váll). 8. Találós kérdés ( Testséma fejlesztés, aktív szókincs, mentális lexikon aktivizálásának fejlesztése 9. Kincskereső: Tájékozódás a csoportszobában. - téri tájékozódás fejlesztése 10. Állat-bújócska Névutós szószerkezetek megfogalmazása, cselekedtetés,a kérdéshármasság gyakorlása (Hová? Hol? Honnan? ) Játék bútorokkal, tárgyakkal terepasztalt készítünk. Az állatokat a MINI-MAT eszköztárból vesszük. A terepasztal elrendezése a gyermekek kedve szerint változhat. 11.Álljon elém az, aki ( saját tulajdonságok megfigyelése. Memória fejl.) 12. Valamilyen cselekvést utánzó mozdulatokből, az utánzó kitalálása. ( intermodális kapcsolás fejl.) 13. Fogjunk medvét! ( Összetett mozgásfejl. játék: mozgásutánzás, finommotorika, artikulációs mozgás fejl.) Artikulációt ügyesítő játékok 1. Hangutánzó gyakorlatok: farkas: a-ú, csacsi: i-á, malacka: u-í, mentő: é-ő, rendőrautó: né-nó, nevető törpék: így- úgy, tyúkanyó: kity- koty, kalapács: kipp- kopp, óra: tik-tak, harangzúgás: bim-bam, Utánozzuk: 2. Kisegér szájának a mozgását: a felső fogsor harapdálja az alsó ajkat.

4 3. Halacska szájának a mozgását: tátogás cuppantó hangokkal. 4. Krokodil szájának a mozgását :alsó fogsor harapdálja a felső ajkat. 5. Zsiráf felnyúl a fára, majd lehajol inni: a nyelv emelése az orrig, majd az áll érintése. 6. A kutya csóválja a farkát: a nyelv jobbra - balra mozog a szájon kívül. 7. A lovacskát csettintéssel. 8. Nyelvgombóc jobbra és balra: szájtéren belül a nyelv mozgatása. 9. Cica lefetyelése. 10. Érzelmek utánzása, eljátszása ( vidám, szomorú, mérges, sírós) 11. Adott magánhangzóval, szótagok ismétlésével mondókát mondani, énekelni 12. Pl.: Most bohócok leszünk és butaságokat fogunk mondani (szavalni, mondókázni)!: szótagok ismétlése: szi-szi-szi, lá-lá-lá, cö-cö-cö. 13. Titkos beszéd: hangtalanul mond az óvónő egy magánhangzót, a gyerekek kitalálják, hogy melyik volt. (nehezítés: két magánhangzóval) 14. Manócska mese (Összetett artikulációt ügyesítő gyakorlat) Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kismanó, aki a szánkban lakott. Mutassátok meg a manócskátokat! (kinyújtják a nyelvüket) Egyszer csak motorzúgást hallott (brrrr ) Megérkezett a postás, és egy levelet hozott, amit a manócska nagynénije írt. Az állt benne, hogy látogatóba érkezik hozzá és elviszi az Állatkertbe( vidámparkba, erdőbe stb.)a manócska nagyon izgatott lett és elhatározta, hogy kitakarítja a házacskáját. Először körbesöpörte házat (ajak nyalása). Utána a padlást seperte ki: nyelvvel a szájpadlást előre, majd a pincét: nyelvvel az alsó fogsorig előre. Leseperte a ház falait belül: le fel mozgatva a nyelvet egyik oldaltól a másikig csukott szájjal. Ezután a polcokat: - felső fogsor kívülről körbe - felső fogsor belülről körbe - alsó fogsor felülről körbe - alsó fogsor belülről körbe. Mikor végzett, felszaladt a dombra, hogy lássa,jön-e már a vendége: elér-e a nyelv hegye az orrukig? Majd leszaladt a völgybe: nyelv kinyújtása az állig. Végre autózúgást hallott halkan, majd egyre hangosabban: brrr, megérkezett a nagynéni. A manócska behívta a házba és megkínálta ebéddel (bármi lehet, amit a gyerekek mondanak.) - leves : csináljanak kanalat a nyelvükből és figyeljenek arra, hogy ne folyjon le róla sehol a leves - palacsinta: nyelvlaposítás alsó ajakra.

5 - túrógombóc: orca felfújása egyik, vagy másik oldalt,vagy nyelvet dugják egyik, majd másik oldalra. Adtak a cicának tejet, amit a cica be is lefetyelt. Ebéd után beültek az autóba és elindultak az Állatkertbe (brrr ). Amikor megérkeztek megláttak egy léggömb árust, vettek egy piros lufit, amit rögtön fel is fújt manócska( nagy levegőt vesznek, és a kezükkel mutatják mekkora a lufi. Olyan nagyra fújták, hogy szétdurrant a lufi.) Vettek egy kéket, amit sikerült felfújni. Bementek az Állatkertbe és megnézték az összes állatot.(bármi lehet, amit lehet, tudnak utánozni: hang, mozgás).. A kirándulás végén a nénikéje haza vitte a manót ( brrr ). Adtak két olyan puszit, ami hangosan cuppant és olyat, ami hang nélküli volt. A nagynéni megígérte, hogy hamarosan ismét eljön és megint elmennek kirándulni. Hallásfejlesztő játékok Hallásfejlesztő játékokkal játékos helyzeten keresztül el lehet juttatni a gyermeket a beszédhangok tudatos meghallásáig. Ráirányíthatjuk a figyelmet a hangok sokféleségére (környezet zajai, állatok, hangszerek), megtaníthatjuk a hangok differenciálására, előkészíthetjük a beszédhangok felismerését, összehasonlítását. 1. Kinél ketyeg az óra.(hallási figyelem fejlesztése) Eszköze: egy jól ketyegő óra. A gyermekek félkörben ülnek, hátratett kézzel. Választunk egy hunyót, aki kimegy. Amikor visszajön, figyeli, kinél ketyeg az óra. 2. Világunk hangjai. Minek a hangját hallod? Körülöttünk lévő hangok megfigyelése. Játék a hangokkal. (Lehet magnóról hallgatni, lehet élőben, lehet utcán.) 3. Hangszerek hangjai. Melyik hangszert hallottad? (Tipp: nehezítésként egymás után több hangszert szólaltatunk; vagy egyszerre több hangszert kell hallgatni.) 4. Egymás hangainak felismerése. (PL. Koszorú koszorú mért vagy olyan szomorú? C. játék; vagy Kipp-kopp kopogok, találd ki, hogy ki vagyok?)hallási figyelem, differenciálás fejlesztése. 5. Zene-stop. Különbözőképp reagálni, ha a zene elhallgat. (Pl. zenére mozgása, stop-ra megmerevedés.) hallási figyelem fejlesztése. 6. Erre csörög a dió játék. Vagy hangosan ketyegő órát elrejteni teremben, gyerekeknek kell megtalálni. 7. Azonos dobozokba különféle magokat, terméseket tenni. Ha ng alapján kitalálni, hogy melyikben mi lehet.

6 8. Előző játékot páros dobozokkal játszva hang memorit is játszhatunk. Hallási figyelem, differenciáló képesség, szerialitás, auditív memória fejlesztése 9. Játék a hangok mélységével-magasságával. (Pl: Ha magasan mondom legyél óriás, ha mélyen mondom, legyél törpe ) Hallási differenciálás fejlesztésre. 10. Játék a hangok erősségével. (Pl:Ha hangosan mondom menj a sarokba, ha halkan mondom gyere középre!)hallási differenciálás fejlesztése 11. Tűz-víz-repülő! Adott szóra adott cselekvést végezni. -Verbális memória, intermodális kapcsolás fejlesztése 12. Akela mondja! c. játék. Instrukciókat mondunk, ha mondjuk a mondat előtt, hogy Akela mondja, akkor a gyerekeknek el kell végezniük, az instrukciót. Ha nem mondjuk, akkor nem szabad megcsinálniuk. (Auditív figyelem, emlékezet fejlesztése.) 13. Postás játék: mondatot kell egymásnak halkan átadni. Kitalálás szájról olvasással. (Beszédészlelés fejlesztése) 14. Ritmusposta: ritmust kell egymás hátán kopogni, vagy beszédritmust. Beszédritmus fejlesztése, szótagolás előkészítése. 15. Mese-vers-dal közben adott szóra kell figyelniük gyerekeknek. (Pl- ha azt hallod nyuszi, akkor ugrani kell egyet!) (Tipp: nehezítésként lehet több szót is megadni, minden szóra más cselekvést kell kitalálni.!) Auditív figyelem, intermodális kapcsolás fejlesztése. 16. Szó hangokra bontása. Pedagógus hangonként mond el egy szót a gyerekeknek, nekik ki kell találni, hogy mit mondott. F-a-r-k-a-s. (Tipp: könnyebb, ha adott szavak közül pl. képeket teszünk ki kell a gyermekeknek kitalálnia a megfejtést. ) Szóanalízis- szószintézis fejlesztése 17. Szó szótagokra bontása. "Melyikre gondoltam, ami úgy kezdődik: asz-? Szóanalízis, szószintézis fejlsztése. 18. Tapsolj, ha ugyanazt mondom! (maci-zsiráf; róka-róka) (Nagyobbaknál lehet nehezebbet is: zöngés-zöngétlen megkülönböztetés: toboz-doboz; rövid-hosszú: kárkar ) hallási differenciálóképesség fejlesztése. 19. Nehéz vagy halandzsa szavak ismétlése. Auditív szeriális figyelem fejlesztése. 20..Simon mondja : Hallási figyelem, és emlékezet fejlesztése. Automatizálást segítő játékok Az automatizálás szakasza ismét a logopédus, óvodapedagógus és szülő együttes munkájával lehet a legsikeresebb. Az új ismeretek sokszínűbb, változatosabb gyakorlása meggyorsíthatja a spontán beszédbe, az aktív nyelvi rendszerbe történő beépülést.

7 1. Mondatbővítés: A gyermekeknek ugyanazzal a nyelvtani szerkezettel kell mondatokat befejezni. Pl: Az állatkertben láttam.-t! ; -T adok xy-nak. (Tipp: először T rag, majd -ban, ben toldalék; majd többesszám gyakorlása. 2. Boltos játék: Játszható tárgyakkal, élelmiszerekkel, képekkel. Nehezíthető főfogalom alá rendeléssel.. (tárgyrag helyes használatának gyakorlása) 3. Séta az állatkertben: Mondd el, mit láttunk! pl. majmot, oroszlánt, stb. (tárgyrag helyes használatának gyakorlása) 4. Horgászos játék: Mágneses lappal ellátott halakon állatfigurák képei vannak (pl. barna medve, sárga kacsa, vörös róka stb.). A kihorgászott halakon lévő állatok nevét és színét kell megnevezni a gyermeknek. Készíthetünk kiegészítő eszközként különféle színű házakat. A kihorgászott állatokat a megfelelő színű házakba kell tenni. (színek azonosítása, melléknevek gyakorlása) 5. Mesevonat: A gyermekek egymás vállát fogják, úgy járnak körbe. Minden állomás után máshogy zakatol a vonat (zi-zi állomás, zé-zé állomás) hangok automatizálásának gyakorlása, különböző fonetikai helyzetekben. 6. Robotnyelv: Szótagolva beszélni. Társasjáték: lépj annyit, ahányat tapsoltál. Sóanalízis, szótagolás előkészítésének fejlesztése 7. Találós kérdések ( logikus gondolkodás fejlesztése) 8. Marslakó nyelv: vagy csiri-biri nyelv. Értelmetlen hangsorok ismétlése az adott automatizálandó hanggal.( Az új hang gyakorlása változatos fonetikai helyzetben.szeriális észlelés fejlesztése.) 9. Hogy mondod másként? Gurul a pl. gyümölcs, állat ( házi-vad) főfogalom alá rendezés, fordítottan a főfogalom megnevezése. szókincsfejlesztés 10. Mi változott meg? Vizuális megfigyelés és memória fejlesztése. 11. Rulett játék vizuális megfigyelőképesség, téri tájékozódás fejlesztése. Eszköz: rulett kerék, 2x12 névutós szerkezetet ábrázoló kép. A képek egyik párja a rulett keréken a másik az asztalon. 12. Keresd az ellentétét! szókincs bővítés, a mentális lexikon aktivizálásának fejlesztése. Rulett-keréken névutós szószerkezeteket ábrázoló képek, a kerék mellett minden képnek az ellentéte. 13. Memória játék --vizuális figyelem,és emlékezet fejlesztése 12 pár kártya, ami névutós szerkezeteket ábrázol.

8 14. Dominójáték a névutók gyakorlására Vizuális megfigyelőképesség fejlesztés fejlesztése A dominózás általános szabályait követve, névutós szószerkezeteket ábrázoló képekkel. 15. Igaz-nem igaz- Vizuális megfigyelést, az ellentétes jelentésű összetett mondatok gyakorlása. Az asztalon névutós szerkezeteket ábrázoló kártyák. Az anyanyelvi-, kommunikációt fejlesztő foglalkozás tervezete 5-7 éves korú óvodás gyermekek csoportos fejlesztő foglalkozása Csoportlétszám: 8 fő 1. Hangképzés erősségének változtatása ( halk / hangos ) Hallási észlelés fejl., szem-kéz koord. fejl., verbális fejl. Labdajáték ( Süss fel nap...) A gyerekek labdát dobnak egymásnak. Felváltva énekelnek (mondanak) egy - egy; verssort. Ha a dobó hangosan mondja, az elkapónak halkan kell a következő sort énekelnie (mondania). 2. Auditív ritmus és szeriális emlékezet fejlesztése " Ritmusposta " A gyerekek a hátukon kopogott ritmust adják tovább az előttük ülőnek. Pl.: " - Szervusz barátom! " " - Hogy vagy? " " - Köszönöm jól! " stb Keresztcsatornák (vizuális-motoros) együtt működésének fejlesztése Egy adott mozgásminta és egy adott hangszer összekötése. "Válaszolj hangszerrel! " "- Amikor kinyújtom a karom, üsd meg a dobot, amikor becsukom a szemem, csörgesd meg a csörgőt, amikor nagyra nyitom a szám, üsd össze a cintányért! " 4. Artikulációt ügyesítő gyakorlatok

9 Nyelvgyakorlatok, hangutánzó gyakorlatok víziló - O-A-Á Á-O-A (ásít) zebra - csettintés (fut, lépeget) zsiráf - nyelvet orr felé nyújtunk, majd lefelé az állunk felé (eszik, iszik ) oroszlán - felső fogsor alsó ajakra, alsó fogsor felső ajakra (eszik) kutya - nyelv mozgatása a száj egyik szélétől a másikig (csóválja a farkát) cica - lefetyel, körbe nyalogatja a száját 5. Szóanalízis, szószintézis. A mentális lexikon aktivizálásának fejlesztése. Szó-tárgy egyeztetés, szó-kép egyeztetés. A. "- Melyik állat neve kezdődik úgy, hogy ku..., ci..., zsi..., stb." B. " - A szavakat ugyanúgy szét lehet szedni és össze lehet rakni, mint az összerakós képeket. Most jól összekeverem az állat nevét, melyik állatra gondolok, ha azt mondom : ca-ci, tya-ku, ra-zeb, ráf-zsi...stb. " 6. Beszédészlelés fejlesztése. Hallási figyelem fejlesztése. A térpercepció - térbeli viszonyok fejlesztése, téri irányok, viszonyok gyakorlása hangokkal. Játék a hangokkal A gyermekek állatfejdíszekkel a fejükön a teremben az állat mozgását utánozva mozognak. Az a gyermek, amelyiknek jelt adok (vállsimítás, szájról olvasás), utánozza az állat hangját, a többi gyermek megáll, nem mozdul. A gyerekeknek azt kell megállapítaniuk, hogy melyik irányból hallották a hangot (előttem, mögöttem, jobbra, balra stb.). Jó munkát, és jó játékot kívánunk, Üdvözlettel: Farkas Ildikó, Havelka Zsófia és Barnáné Negyela Edit

10

FOGLALKOZÁS TERVEZET

FOGLALKOZÁS TERVEZET FOGLALKOZÁS TERVEZET Dyslexia- prevenciós, dyscalculiaprevenciós foglalkozás kutyával Foglalkozás vezető: Jéckel Ildikó logopédus, gyógypedagógus Terápiát segítő állatfelvezető: Töttősiné Törő Anita gyógypedagógus,

Részletesebben

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010.

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Önálló intézményi innováció Medve hét A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Témahét feladata: Medve ( febr. 2) Áttekintő táblázat Téma Nevelési területek A környező világ tevékeny megismerése

Részletesebben

Óravázlat. Alkalmazott módszerek, eljárások: Közös, egyéni, páros munka. Differenciált feladatok. Magyarázat, beszélgetés. Tevékenykedtetés.

Óravázlat. Alkalmazott módszerek, eljárások: Közös, egyéni, páros munka. Differenciált feladatok. Magyarázat, beszélgetés. Tevékenykedtetés. Óravázlat Tantárgy: matematika Évfolyam: 1. osztály - Előkészítő időszak; átmenet óvoda és iskola között. Témakör: Mennyiségek összehasonlítása. 2. modul Egyszerű jelzések használatának bevezetése. A mérőszám-fogalom

Részletesebben

1. Nagy betűk - először a magánhangzók: A E U Ú I Í O Ó É Á Ü Ű Ö Ő - utána a mássalhangzók: M L H T S K R N B Z G V D SZ P C GY J CS NY F TY ZS LY

1. Nagy betűk - először a magánhangzók: A E U Ú I Í O Ó É Á Ü Ű Ö Ő - utána a mássalhangzók: M L H T S K R N B Z G V D SZ P C GY J CS NY F TY ZS LY 1. Nagy betűk - először a magánhangzók: A E U Ú I Í O Ó É Á Ü Ű Ö Ő - utána a mássalhangzók: M L H T S K R N B Z G V D SZ P C GY J CS NY F TY ZS LY DZ X DZS Előnyei: - magánhangzót könnyebb megtanulni

Részletesebben

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám:

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám: S z ö v e g é r t ő v e r s e n y 2018. május 3. 1. osztály Név: Iskola: Elért pontszám: 80/ Hasznos tanácsok: 1. 45 percig dolgozhatsz! 2. Ceruzával írj! 3. Figyelj az utasítás pontos végrehajtására!

Részletesebben

A GONDOLKODTATÓ PÖSZETERÁPIA, azaz egy terápiás könyvegység bemutatása

A GONDOLKODTATÓ PÖSZETERÁPIA, azaz egy terápiás könyvegység bemutatása A GONDOLKODTATÓ PÖSZETERÁPIA, azaz egy terápiás könyvegység bemutatása Törökné Cseh Katalin logopédus szakpszichológus Budapest, III.Ker. EGYMI Logopédiai Szakszolgálat cseh.torok@t-online.hu SOFI Konferencia,

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés 2017. november 6-10. Lila kiscsoport Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés Anyag: Testünk projekt 1. hét. Cél: Testséma fejlesztése, tájékozódás testen, testrészek ismerete, az emberi test

Részletesebben

Szempontok az egyéni fejlesztési tervek elkészítéséhez

Szempontok az egyéni fejlesztési tervek elkészítéséhez Szempontok az egyéni fejlesztési tervek elkészítéséhez Figyelemfejlesztés Auditív figyelem Zörejek megfigyelése Hangok, beszéd megfigyelése Háttérzajok megfigyelése Vizuális figyelem Mi változott meg?

Részletesebben

Készségfejlesztő tanulójáték

Készségfejlesztő tanulójáték Készségfejlesztő tanulójáték Fejlesszünk? Hagyjuk inkább a gyermeket játszani? A LOGICO játszva fejleszt! A Logico olyan fejlesztőjáték, amely játék közben fejleszti az óvodás és a kiskorú gyermek készségeit

Részletesebben

Gyakorlóóra a betűtanulási időszak kezdetén (óraterv)

Gyakorlóóra a betűtanulási időszak kezdetén (óraterv) Kropfné Knipp Mária tanító, Audi Hungaria ÁMK, Győr Gyakorlóóra a betűtanulási időszak kezdetén (óraterv) Célcsoport: 1. osztály (általános iskola) Téma besorolás: - műveltségterület anyanyelv - tantárgy

Részletesebben

BESZÉDÉSZLELÉS, BESZÉDMEGÉRTÉS FEJLESZTÉSE ÓVODÁSKORBAN

BESZÉDÉSZLELÉS, BESZÉDMEGÉRTÉS FEJLESZTÉSE ÓVODÁSKORBAN BESZÉDÉSZLELÉS, BESZÉDMEGÉRTÉS FEJLESZTÉSE ÓVODÁSKORBAN A beszédészlelés az a készség, mely lehetővé teszi a gyermek számára, hogy beszédhangokat, a beszédhangok egymáshoz kapcsolódását, hosszabb hangsorokat

Részletesebben

Fejlesztési területek:

Fejlesztési területek: Fejlesztési területek: Mozgásfejlesztés Nagymozgások, finommozgások Testséma fejlesztés Téri tájékozódás Percepciófejlesztés Vizuális percepció; Auditív percepció; Verbális fejlesztés Beszéd- és kommunikáció

Részletesebben

Féléves ütemterv. Feladattípusok. (a kiemelt területet fejlesztő. órába építhető feladatok)

Féléves ütemterv. Feladattípusok. (a kiemelt területet fejlesztő. órába építhető feladatok) Féléves ütemterv Pedagógiai megfigyelés, Az átlagos intelligenciaszinttel rendelkező Róbertnél részképesség elmaradások (beszédészlelés, beszédmotorika, vizuomotoros koordináció) voltak láthatók, melyek

Részletesebben

A gyermekek beszédfejlettségének felmérése. Logopédiai szűrések és vizsgálatok

A gyermekek beszédfejlettségének felmérése. Logopédiai szűrések és vizsgálatok A gyermekek beszédfejlettségének felmérése Logopédiai szűrések és vizsgálatok 53/2016. (XII. 29.) EMMI rendelete A logopédus feladatai 38. (1) Az Nkt. 18. (2) bekezdés e) pontja szerinti logopédiai ellátás

Részletesebben

Az okoskocka eszközökről

Az okoskocka eszközökről Az okoskocka eszközökről Pszichológus, logopédus, fejlesztőpedagógus és tehetségfejlesztő szakemberek dolgozták ki az okoskocka fejlesztő eszközcsaládot azzal a céllal, hogy: az iskolaérettségi szintet

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

ÚTON AZ ISKOLA FELÉ. Hurrá! Nagycsoportos lettem!

ÚTON AZ ISKOLA FELÉ. Hurrá! Nagycsoportos lettem! ÚTON AZ ISKOLA FELÉ Hurrá! Nagycsoportos lettem! Prevenciós munka Nagycsoportosok szűrése Konzultáció óvónőkkel Egyéni vizsgálatok-készség, képesség felmérés, javaslattétel Iskolába lépéshez szükséges

Részletesebben

Olvasás-szövegértés fejlesztése. Ötletek saját gyakorlatból, az OFI újgenerációs olvasókönyvéhez kapcsolódva (1.osztály)

Olvasás-szövegértés fejlesztése. Ötletek saját gyakorlatból, az OFI újgenerációs olvasókönyvéhez kapcsolódva (1.osztály) Olvasás-szövegértés fejlesztése Ötletek saját gyakorlatból, az OFI újgenerációs olvasókönyvéhez kapcsolódva (1.osztály) Feladataink szókincs gyarapítása a használt szavak jelentésrétegeinek, stílusértékének

Részletesebben

Fejlesztési terv I. Nagycsoportos óvodás gyermek általános, gyógypedagógiai, éves fejlesztési terve

Fejlesztési terv I. Nagycsoportos óvodás gyermek általános, gyógypedagógiai, éves fejlesztési terve A következő sorokban szeretném bemutatni egy olyan gyermek több éves fejlesztési tervét, aki óvódás korában gyógypedagógiai fejlesztést, általános iskolában pedig diszlexia - diszgráfia terápiát igényelt.

Részletesebben

46. Grósz Erzsébet: A MAGYAR KÁRTYA a fejlesztésben

46. Grósz Erzsébet: A MAGYAR KÁRTYA a fejlesztésben 46. Grósz Erzsébet: A MAGYAR KÁRTYA a fejlesztésben A matematikai készségek kialakítása, és megerősítése a magyar kártya segítségével Kidolgozta: Grósz Erzsébet fejlesztő pedagógus A magyar kártya méltatlanul

Részletesebben

KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 1-4. KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 1 4. ÉVFOLYAM

KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 1-4. KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 1 4. ÉVFOLYAM KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 1 4. ÉVFOLYAM 1251 BEVEZETŐ Az iskolába lépő gyermek élete gyökeresen megváltozik- Ideje nagy részét a játék helyett a tanulás tölti ki. Olyan pszichikus funkciók fejlesztése szükségeltetik

Részletesebben

Komplex foglalkozás

Komplex foglalkozás http://webovoda.blogspot.com/ Komplex foglalkozás Ezt a foglalkozást nyílt napra terveztem, középső és nagycsoportos korú gyermekek számára (12 gyermek) A célom az volt, hogy a szülők minél több területen

Részletesebben

Anyanyelvi játékok az óvodában. Összeállította: Toma Kornélia főiskolai docens

Anyanyelvi játékok az óvodában. Összeállította: Toma Kornélia főiskolai docens Anyanyelvi játékok az óvodában Összeállította: Toma Kornélia főiskolai docens Az anyanyelvi játék mindig szabályjáték. Egyszerre fejlesztési lehetőség és tapasztalatszerzési lehetőség a nyelvi fejlettségre

Részletesebben

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK Kippkopp és Tipptopp Egyedül nem jó SZKB101_06 SZKB_101_06 Kippkopp és Tipptopp Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 64 Szociális, életviteli

Részletesebben

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK VÁLTOZZ A VILÁGGAL HEFOP 2.1.6. PROGRAM NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA HEFOP-2.1.6/05/1-2005-08-0062/1.0 NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK Készítette: Abonyi Krisztina

Részletesebben

Zárótanítási tervezet

Zárótanítási tervezet Zárótanítási tervezet A foglalkozás helye: Fővárosi Beszédjavító Intézet, Budapest, Izabella utca. A foglalkozás ideje: 03.. 07. (csütörtök) 7:0 7:50 Tanít: Bakai Bernadett Gyermekek neve:. csoport: Dávid,

Részletesebben

Óravázlat Szövegértés szövegalkotás 1. osztály

Óravázlat Szövegértés szövegalkotás 1. osztály Óravázlat Szövegértés szövegalkotás 1. osztály Készítette: Kopasz Márta Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Körmend, Kölcsey u. 12. Felkészülés az órára 1. Meghatároztam

Részletesebben

SOFI EGYMI ÁRAMLIK A BESZÉD Konferencia november 14.

SOFI EGYMI ÁRAMLIK A BESZÉD Konferencia november 14. SOFI EGYMI ÁRAMLIK A BESZÉD Konferencia 2011. november 14. SZÓL-E? Új szűrőeljárás az óvodai logopédiai ellátásban Kas Bence Lőrik József Molnárné Bogáth Réka Szabóné Vékony Andrea Szatmáriné Mályi Nóra

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

SOFI EGYMI ÁRAMLIK A BESZÉD Konferencia 2011. november 14. SZÓL-E? Új szűrőeljárás ű ő á az óvodai logopédiai ellátásban Kas Bence Lőrik József Molnárné Bogáth Réka Szabóné Vékony Andrea Szatmáriné Mályi

Részletesebben

Meixner módszer. Diszlexia prevenciós olvasás tanulás

Meixner módszer. Diszlexia prevenciós olvasás tanulás Meixner módszer Diszlexia prevenciós olvasás tanulás Témák A módszer bemutatása Alkalmazás, IKT, előkészítő időszak A diszlexia prevenció, reedukáció 4/7/2014 copyright 2006 www.brainybetty.com 2 A Meixner-módszer

Részletesebben

Patakfalvi Attiláné: Az első osztályosok megismerése

Patakfalvi Attiláné: Az első osztályosok megismerése Patakfalvi Attiláné: Az első osztályosok megismerése Megkezdődött a tanév. Az első osztályos kisgyerekek tele tudásvággyal jönnek az iskolába. Tanítóink szervezik a napi megismerő munkát, hogy a gyerekek

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály 2013/2014 Tanítók: Tóth Mária, Buruncz Nóra Tankönyvcsalád: Nemzeti Tankönyvkiadó Anyanyelvünk világa 4. osztály

Részletesebben

N É Z D - H A L L D - ÉREZD- M O N D D! A Z É S Z L E L É S n o v e m b e r 1 4.

N É Z D - H A L L D - ÉREZD- M O N D D! A Z É S Z L E L É S n o v e m b e r 1 4. Ó V O D Á S O K É S K I S I S K O L Á S O K S Z Ó K I N C S É N E K É S N Y E L V I T U D A T O S S Á G Á N A K V I Z S G Á L A T A É S F E J L E S Z T É S I L E H E T Ő S É G E I S Z A B Ó Á G N E S E

Részletesebben

írás (szürkével elkülönítve)

írás (szürkével elkülönítve) Én és a szeptember ismétlés, gyakorlás hónap hét óra blokk időterv Kommunikációs és írástechnikai készségek-képességek fejlesztése (tanmeneti ajánlás; Írás, 2. évfolyam, 55 óra - KOMP-könyvek) téma (beszéd,

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Vizuális észlelés/ Figyelem, Verbális kifejezőkészség/ Kép-képrészlet azonosítása /Környezetünk megismerése:park- Konyha-Óvoda/

Vizuális észlelés/ Figyelem, Verbális kifejezőkészség/ Kép-képrészlet azonosítása /Környezetünk megismerése:park- Konyha-Óvoda/ Eszköz nyílv. tart. száma Db Eszköz megnevezése Fejlesztési terület Leírás Kölcsönzés kezdete Visszahozatal időpontja Kölcsönző neve 8/43 1 db Jelenetek a család életéből Vizuális észlelés/ Figyelem, Verbális

Részletesebben

Mozgáskotta program a Szent Tamás Óvodában

Mozgáskotta program a Szent Tamás Óvodában Mozgáskotta program a Szent Tamás Óvodában 2019.03.29. Szakmai nap Szolnok Előadó: Balog Jánosné, óvodapedagógus A Mozgáskotta eredete Magyar Gábor pszichológus, testnevelő tanár: http://www.mozgaskotta.hu/bemutatkozas.html

Részletesebben

54 761 02 0010 54 02 Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

54 761 02 0010 54 02 Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel Hallgató neve: Szabóné Förhécz Krisztina Projekt téma: TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉS (Rajzolás, mintázás, kézimunka technikákkal) KIDOLGOZÁS

Részletesebben

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok.

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. Elsőként bemutatkozunk egymásnak. Ekkor derül ki, hogy értik a nyelvünket,

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. CSEREBERE 8 PONT Ha képeken látható szavakban egy hangot megváltoztattok, új szót kaptok. Írjátok az új szót a kép alá! 2.HOL FÉSZKEL A KISMADÁR?

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

Állathangok a zenében

Állathangok a zenében TÁMOP 3.1.4 08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) MŰVÉSZETI ESZTÉTIKAI KOMPETENCIA

Részletesebben

KPN 2014. bemutatóóra Kada Mihály Általános Iskola

KPN 2014. bemutatóóra Kada Mihály Általános Iskola KPN 2014. bemutatóóra Kada Mihály Általános Iskola Pedagógus neve: Jászfalvi Ildikó Osztály: 1. a osztály Műveltségi terület: Magyar nyelv és irodalom Tantárgy: magyar irodalom Tananyag: A sajtot osztó

Részletesebben

ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET

ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET előadás Előadók: Vanya Lajosné Pula Éva 2011. április 18. Báta 1. Bikácsi óvoda bemutatása 2. TÁMOP 3.1.4. 2.1. Tapasztalatok 2.2. Pályázat adta lehetőségek, nehézségek 3. Óvoda-iskola

Részletesebben

7 ábra -7 kérdés: A játék leírása:

7 ábra -7 kérdés: A játék leírása: 7 ábra -7 kérdés: A játék leírása: A tanulók ½ percig nézhetik az ábrát, amelyet mutatunk. Minden apró részletet meg kell figyelniük. Miután letelt az idő, eltesszük az ábrát, és 8 kérdésre kell válaszolniuk,

Részletesebben

Számcirkusz matek a cirkuszban

Számcirkusz matek a cirkuszban Számcirkusz matek a cirkuszban Lóczi Tünde Óvodai foglalkozás tervezet Számcirkusz matek a cirkuszban című drámajátékra épülő foglalkozás, amelyben cél az elemi számolási készség fejlesztése komplex mozgásos

Részletesebben

Projekt címe. Víz víz tiszta víz. Időtartam:Március 8-26-ig

Projekt címe. Víz víz tiszta víz. Időtartam:Március 8-26-ig Projekt címe Víz víz tiszta víz Időtartam:Március 8-26-ig Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Téma: Vízi közlekedés Időtartam: 1 hét Külső világ tevékeny megismerése Vízi járművek Matematikai

Részletesebben

A tevékenység irányítója: V. K. A feljegyzést készítő óvodapedagógus neve: V.A. A tevékenység helye, ideje: Kispesti Napraforgó Óvoda, K.

A tevékenység irányítója: V. K. A feljegyzést készítő óvodapedagógus neve: V.A. A tevékenység helye, ideje: Kispesti Napraforgó Óvoda, K. A tevékenység irányítója: V. K. A feljegyzést készítő óvodapedagógus neve: V.A. A tevékenység helye, ideje: Kispesti Napraforgó Óvoda, K. csoport 2013. okt. 1. hete Korcsoport: vegyes életkorú. A tevékenység

Részletesebben

Fejlesztő tevékenység tapasztalatai. Október: Rövid terjedelmű figyelme behatárolja az észlelés pontosságát, terjedelmét.

Fejlesztő tevékenység tapasztalatai. Október: Rövid terjedelmű figyelme behatárolja az észlelés pontosságát, terjedelmét. A fejj llesz ttő ttevékenység nap llózása Név: XY F 810, 811 4. b Fejlesztendő terület Észlelés Fejlesztő tevékenység tapasztalatai Auditív, vizuális észlelés pontatlan Hallási differenciálás gyenge Beszédészlelés,

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció 2018 április 30 május 04.- Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció 2018 április 30 május 04.- Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés 2018 április 30 május 04.- Lila kiscsoport Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés Anyag: Készülődés a csoportunk anyák napi ünnepségére Cél: A csoport ünnepi hangulatának a megteremtése.

Részletesebben

Írás 2. tanmenet. Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója. Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag. Témák órákra bontása

Írás 2. tanmenet. Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója. Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag. Témák órákra bontása Témák órákra bontása Írás 2. tanmenet Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag 1. Az írott kisbetűk írásának ismétlése. 2. Az írott kisbetűk írásának

Részletesebben

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL Törvényi háttér: 363/2012. (XII.17.) orm. rendelete az Óvodai nevelés országos alapprogramjáról Az óvodai élet megszervezése 4. Az óvodai nevelés tervezését, valamint a gyermekek megismerését és fejlesztését,

Részletesebben

GYAKORI BESZÉDHIBÁK ÓVODÁSKORBAN

GYAKORI BESZÉDHIBÁK ÓVODÁSKORBAN GYAKORI BESZÉDHIBÁK ÓVODÁSKORBAN Csibi Enikő VÁZLAT Beszédhibákról általában Nyelv és beszédfejlesztő pedagógus kompetenciái a beszédfejlesztésben Nevelési tanácsadói tapasztalatok BESZÉDHIBA-MEGKÉSETT

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda Egregyi Tagintézménye, Hévíz, Zrínyi út 151 IDŐPONT 2011-2012 tanév, 2012. 08. 31. Az idei tanévben

Részletesebben

Játéktár. Farm dominó. Dominó fa elemekből. 24 darabos játék, amelyet 4 éves kortól ajánlunk, akár több. résztvevőnek is.

Játéktár. Farm dominó. Dominó fa elemekből. 24 darabos játék, amelyet 4 éves kortól ajánlunk, akár több. résztvevőnek is. Játéktár Ha játszani szeretnél ezekkel a játékokkal, keresd meg a Fogadóportán dolgozó munkatársunkat és kérd el tőle! 2.000 Ft letét ellenében megkapod őket! Farm dominó Dominó, fa elemekből. 24 darabos

Részletesebben

Kisiskolás az én nevem,

Kisiskolás az én nevem, 1. Hallgasd meg a verset! Mondd el, kirõl szól! Kisiskolás az én nevem Kisiskolás az én nevem, ki nem hiszi, jöjjön velem. Iskolába sietek én, nem ülök már anyám ölén. Iskolában jól figyelek, ha kérdeznek,

Részletesebben

A belső hallás fejlesztése

A belső hallás fejlesztése A belső hallás fejlesztése A belső hallás fejlettségéről dallambújtatással győződhetünk meg. A dallambújtatás azt jelenti, hogy egy dallamrészletet gondolatban énekelünk tovább, azután hangosan folytatjuk.

Részletesebben

Egyéni fejlesztési terv

Egyéni fejlesztési terv Egyéni fejlesztési terv Összeállította: Szabó Ottilia, Nemzeti Tankönyvkiadó Intézmény Tanuló Neve: Címe: Neve: Osztályfoka: Születési hely, idı: Anyja neve: Gondviselı: Lakcím, telefonszám: Fejlesztési

Részletesebben

A GYAKORLATBAN SZABÁLYOK, JOGSZABÁLYOK SZATMÁRINÉ MÁLYI NÓRA LOGOTECH@T-ONLINE.HU

A GYAKORLATBAN SZABÁLYOK, JOGSZABÁLYOK SZATMÁRINÉ MÁLYI NÓRA LOGOTECH@T-ONLINE.HU A DIAGNOSZTIKA SZERVEZÉSE A GYAKORLATBAN SZABÁLYOK, JOGSZABÁLYOK SZATMÁRINÉ MÁLYI NÓRA LOGOTECH@T-ONLINE.HU 1 JOGSZABÁLYOK Szűrés Vizsgálat jogszabályi kötelezettség g jogszabályi kötelezettség További

Részletesebben

Fejlődési rendellenességek, fogyatékosságok. Budapest, 2008. június 7. Sümeginé Hamvas Enikő

Fejlődési rendellenességek, fogyatékosságok. Budapest, 2008. június 7. Sümeginé Hamvas Enikő Fejlődési rendellenességek, fogyatékosságok Budapest, 2008. június 7. Sümeginé Hamvas Enikő A késleltetett ütemű fejlődés megnyilvánulásai, jelei 1. Orvosi leletek alapján - korai, faros, vákuumos vagy

Részletesebben

Hogyan segítheti a pedagógiai asszisztens a gyermekek beszédfejlődését, a logopédus munkáját? Készítette: Szabó Szilvia

Hogyan segítheti a pedagógiai asszisztens a gyermekek beszédfejlődését, a logopédus munkáját? Készítette: Szabó Szilvia Hogyan segítheti a pedagógiai asszisztens a gyermekek beszédfejlődését, a logopédus munkáját? Készítette: Szabó Szilvia semmi sem jellemző annyira, egy nyelvre, mint sajátos hangzása. Olyan ez, mint a

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

1. osztály. Alkalmazott informatika. Tanmenet

1. osztály. Alkalmazott informatika. Tanmenet 1. osztály Alkalmazott informatika Tanmenet TANÉV: ÉVI ÓRASZÁM: 37 ÓRA HETI ÓRASZÁM: 1 ÓRA......... igazgató munkaköz. vez. tanító SZEPTEMBER 1. Baleset- és munkavédelmi oktatás, lateralitás, (4.) * 2.

Részletesebben

Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája. Magyar 1. osztály T A N M E N E T

Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája. Magyar 1. osztály T A N M E N E T Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája Magyar 1. osztály T A N M E N E T 1 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM NAT 2012 2017/2018 Osztály: 1. osztály Heti szám: 8 Éves szám: 288 /144

Részletesebben

Busáné Jordán Judit. Okosító. szó-ta-go-ló. Olvasás-írás munkafüzet 5-10 éves gyermekek számára

Busáné Jordán Judit. Okosító. szó-ta-go-ló. Olvasás-írás munkafüzet 5-10 éves gyermekek számára Busáné Jordán Judit Okosító szó-ta-go-ló Olvasás-írás munkafüzet 5-10 éves gyermekek számára 1. Kedves Gyerekek, s okosodásotokat segítő Felnőttek! Játszva, mégis kreatívan gondolkodva, olvasni és írni

Részletesebben

Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája. Magyar 1. osztály T A N M E N E T

Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája. Magyar 1. osztály T A N M E N E T Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája Magyar 1. osztály T A N M E N E T 1 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM NAT 2012 2016/2017 Osztály: 1. osztály Heti szám: 8 Éves szám: 288 /144

Részletesebben

Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv

Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv TÉA- ÓA- Z 1-2 TATAO FOGAA, TÉNYÉG, ÓDZ FADAT A magyar ábécé kis- és nagybetűinek felismerése nyomtatott és kézírásos formában. A magyar ábécé kis-

Részletesebben

Óravázlat Tantárgy: Évfolyam: Témakör: Munkaforma: Célkitűzések: A képesség-, készségfejlesztés: Alkalmazott módszerek, eljárások:

Óravázlat Tantárgy: Évfolyam: Témakör: Munkaforma: Célkitűzések: A képesség-, készségfejlesztés: Alkalmazott módszerek, eljárások: Óravázlat Tantárgy: matematika Évfolyam: 1. osztály - Előkészítő időszak; átmenet óvoda és iskola között. Témakör: Iskolások lettünk fejlesztési keresztmodul Munkaforma: kooperatív gyakorló óra Célkitűzések:

Részletesebben

Andorid-alapú applikációk alkalmazási lehetőségei a logopédiában. Szabóné Vékony Andrea Szatmáriné Mályi Nóra

Andorid-alapú applikációk alkalmazási lehetőségei a logopédiában. Szabóné Vékony Andrea Szatmáriné Mályi Nóra Andorid-alapú applikációk alkalmazási lehetőségei a logopédiában Szabóné Vékony Andrea Szatmáriné Mályi Nóra IKT-eszközök a pedagógiában az emberiség történetében most először a gyerekek valami fontos

Részletesebben

Óvoda-iskola átmenet

Óvoda-iskola átmenet Beszédészlelés, beszédmegértés fejlesztése óvodai csoportban Készítette: Pappné Balázs Ágnes óvónő Rózsa Óvoda 8800 Nagykanizsa, Rózsa u. 7 A kisgyermekek fejlődésének üteme nagyon különböző lehet. Különösen

Részletesebben

IDEGENNYELV-OKTATÁS. www.sulitech.com Ingyenes szállítás az egész országban! Tel.: 06 22 33 44 55

IDEGENNYELV-OKTATÁS. www.sulitech.com Ingyenes szállítás az egész országban! Tel.: 06 22 33 44 55 IDEGENNYELV-OKTATÁS 1 2 SZAVAK, GYŰJTŐFOGALMAK 96 db CCA 4217 mindennapi tárgyak 21x15 cm-es fénykép CCA 2215 állatok 96 db 10x15 cm-es fénykép Tájékoztató ár: 23 410 Ft 96 db CCA 1245 élelmiszerek 96

Részletesebben

Játéklehetőségek a logi munkafüzetben

Játéklehetőségek a logi munkafüzetben Játéklehetőségek a logi munkafüzetben gyereketeto.hu/jatekok/jateklehetosegek-logi-munkafuzetben/ Szerző: Virag 2016. 11. 15. A Budapesti POK Őszi Pedagógiai Napok keretében tartottam egy előadást, melynek

Részletesebben

Fejlesztő játékok a szabadidőben

Fejlesztő játékok a szabadidőben Fejlesztő játékok a szabadidőben Mit tegyek, ha unatkozni látom a gyermekemet/gyermekeimet? Íme, néhány hasznos képességfejlesztő játék a szülőknek, amivel boldogabbá, izgalmasabbá, és szórakoztatóbbá

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross út 1. Telefonos elérhetősége: 56/421-618 vagy 06/20/277-9990

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross út 1. Telefonos elérhetősége: 56/421-618 vagy 06/20/277-9990 SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross út 1. Telefonos elérhetősége: 56/421-618 vagy 06/20/277-9990 SZOLNOK 2014. Nekünk minden gyermek fontos Az óvodai ének, zene, énekes játék,

Részletesebben

A kölcsönözhető eszközök bemutatása

A kölcsönözhető eszközök bemutatása A kölcsönözhető ök bemutatása Katalógus Hangzó kocka Audio lotto CD-vel Kinti hangok CD-vel Az anyanyelv fejlesztésének a kommunikáció fejlesztésének e Az auditív észlelés fejlesztését biztosító vizuális

Részletesebben

Az olvasásról néhány gondolat

Az olvasásról néhány gondolat A gyermek lelke tiszta lap. Gondold végig, mivel írja tele a könyv, melyet kezébe adsz. /Móricz Zsigmond/ Az olvasásról néhány gondolat Kedves Anyukák! Szeretnék néhány gondolatot megosztani veletek az

Részletesebben

NÉMET NYELVBŐL. Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola 3060 Pásztó, Deák Ferenc utca /

NÉMET NYELVBŐL. Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola 3060 Pásztó, Deák Ferenc utca / NÉMET NYELVBŐL 1. osztály reagálásra. Bekapcsolódjon, és tevékenyen részt vegyen az órai játékokban, cselekvésekben. Ismerje a mindennapi üdvözlési és búcsúzási formákat. Ismerje a tanult témakörök szavait:

Részletesebben

Óvoda iskola átmenet. A gyermekek nem búzaszemek egy vékában. Iskolaelőkészítő fejlesztő osztály a Weöres Sándor Általános iskolában

Óvoda iskola átmenet. A gyermekek nem búzaszemek egy vékában. Iskolaelőkészítő fejlesztő osztály a Weöres Sándor Általános iskolában Óvoda iskola átmenet A gyermekek nem búzaszemek egy vékában Iskolaelőkészítő fejlesztő osztály a Weöres Sándor Általános iskolában Az iskolából életkorilag nem lehet elkésni. Jobb később menni, mint korábban.

Részletesebben

Tanítási tervezet. A foglalkozás eszközei: a vers szövege kinyomtatva, szétdarabolva, twister korongok, papír, ceruzák, kendő, jutalomfalat, rókafarok

Tanítási tervezet. A foglalkozás eszközei: a vers szövege kinyomtatva, szétdarabolva, twister korongok, papír, ceruzák, kendő, jutalomfalat, rókafarok Tanítási tervezet Gyógypedagógus: Köböl Erika Konduktor: Nyerges Zsuzsanna Terápiás állat felvezető: Náday Erika Terápiás kutya: Bajszos Osztály: 4. osztály A foglalkozás témaköre: Kommunikáció, beszéd

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. TÖRTÉNETEK II. SZK_105_08 a z é n d i m e n z i ó i nyúl vagy oroszlán? az én tudásom és mások tudása modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben című pályázat (TÁMOP 3.1.4. /09/1.) Tiszta vizet önt a pohárba

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben című pályázat (TÁMOP 3.1.4. /09/1.) Tiszta vizet önt a pohárba Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben című pályázat (TÁMOP 3.1.4. /09/1.) Tiszta vizet önt a pohárba Témahét a Százszorszép Óvoda Pillangó csoportjában (5 6 éves) 2010.

Részletesebben

BABY KOCKÁK. Minden Baby kockák játékunkhoz tartozik egy szülőknek szóló, játékötleteket tartalmazó inspirációs füzet.

BABY KOCKÁK. Minden Baby kockák játékunkhoz tartozik egy szülőknek szóló, játékötleteket tartalmazó inspirációs füzet. BABY KOCKÁK Fejlődjünk a Baby kockákkal! A Baby kockákat a kisgyerekek motorikus képességeinek fejlesztésére tervezték. A kockák egymásra helyezésével fejlődik a kézügyesség, a kezek koordinációja és egyben

Részletesebben

Bútor. Paravánok. Kétoldalas paravánok. Egyedi, kidolgozott részletek. Állatkás paravánok

Bútor. Paravánok. Kétoldalas paravánok. Egyedi, kidolgozott részletek. Állatkás paravánok Állatkás paravánok A vidám ábrákkal ellátott kétoldalas paraván segítségével a gyerekek különböző állatkákról szóló történetek megalkotói lehetnek. Használható játékhoz és tanuláshoz is. Anyaga: fa és

Részletesebben

Az őszi témahét programja:

Az őszi témahét programja: Az őszi témahét programja: 2011. október 10-14 Osztály: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3.a osztályában Időkeret: 5 nap x 5 x 45 perc Kapcsolatok: NAT Környezetismeret Művészetek dráma, vizuális kultúra,

Részletesebben

Márton nap ÓVODAI PROJEKTTERV

Márton nap ÓVODAI PROJEKTTERV Márton nap ÓVODAI PROJEKTTERV A projekt résztvevői: Maci csoport 24fő Süni csoport: 19 fő Időpont: 2014. november 10- november 14. Időtartam: 5 nap Cél: Szabálytudat kialakítása Márton napi népszokás megismerése

Részletesebben

Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra

Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra kazalkolos@varazsbetu.hu Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra Mozgás a tanulási képesség javításáért Az alábbi gyakorlatok segítségével gyermeke tanulási képességét fejlesztheti. Végezzék a gyakorlatokat

Részletesebben

Karácsonyi témahét. 1.b. Szabóné Bakó Márta. Pintérné Legéndi Gabriella. 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő

Karácsonyi témahét. 1.b. Szabóné Bakó Márta. Pintérné Legéndi Gabriella. 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Karácsonyi témahét 1.b Szabóné Bakó Márta Pintérné Legéndi Gabriella 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Karácsony ünnepén az a kívánságom. Legyen boldog mindenki ezen a világon.

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem

Szegedi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula pedagógusképző kar Tanító- és Óvóképző Intézet Óvóképző Szakcsoport Játékpedagógia Készítette: Szikora Andrea (SZAVAIF.SZE) 2014.12.01. Oktató: Dr. Sztanáné dr. Babics

Részletesebben

Inkluzív iskola _4. A befogadó szemlélet

Inkluzív iskola _4. A befogadó szemlélet Inkluzív iskola _4 A befogadó szemlélet A befogadó/elfogadó/ inkluzív szemlélet alapfeltételei személyiség alapos és széleskörű megismerése (figyelem; emlékezet; szókincs; szövegértés; érzelmi állapot;

Részletesebben

Az AUDITÍV KÉSZSÉGEKET FEJLESZTŐ FELADATOK

Az AUDITÍV KÉSZSÉGEKET FEJLESZTŐ FELADATOK Az AUDITÍV KÉSZSÉGEKET FEJLESZTŐ FELADATOK AKADÁLY NÉLKÜL modul adaptációja beszédfogyatékos tanulók együttneveléséhez SZÖVEGÉRTÉS- SZÖVEGALKOTÁS Alap VIII.3 AdB A modult készítette: Papp Zita, Szendrődi

Részletesebben

XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014.

XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014. XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014. KEDVES GYEREKEK! JÓ VERSENYZÉST KÍVÁNUNK! Olvasd el figyelmesen a történetet! Az elrepült focilabda

Részletesebben

Az óvodás korúak közlekedésre nevelés módszertana. Gulyás Anikó közlekedéspedagógia Budapest, 2014.02.28.

Az óvodás korúak közlekedésre nevelés módszertana. Gulyás Anikó közlekedéspedagógia Budapest, 2014.02.28. Az óvodás korúak közlekedésre nevelés módszertana Gulyás Anikó közlekedéspedagógia Budapest, 2014.02.28. Projekt kidolgozásának ütemterve Helyzetelemzés végzése a programban résztvevő óvodáról. Ismeretszerzés

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. A KÖNYV FELÉPÍTÉSE ÉS A JÁTÉKOK JELLEMZŐI

Tartalomjegyzék 1. A KÖNYV FELÉPÍTÉSE ÉS A JÁTÉKOK JELLEMZŐI 08 11 11 12 15 01 Tartalomjegyzék 1. A KÖNYV FELÉPÍTÉSE ÉS A JÁTÉKOK JELLEMZŐI 1.1. Bevezetés 1.2. Játékok az értelmi (kognitív) fejlesztés érdekében 1.3. Játékok az érzelmi és szociális (affektív) fejlesztés

Részletesebben

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA. Szövegértés-szövegalkotás területen

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA. Szövegértés-szövegalkotás területen AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA Szövegértés-szövegalkotás területen Készítette: Horváth Erzsébet Borsos Miklós Általános Iskola Ajka A számítógép életünk része, mindenkinek aki ebben

Részletesebben

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_27 É N É S A V I L Á G Séta a vízparton Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 300 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári MODULVÁZLAT

Részletesebben