Emlékeztető a án tartott Integráló Óvónők Klubjáról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Emlékeztető a 2010. 03.03-án tartott Integráló Óvónők Klubjáról"

Átírás

1 Emlékeztető a án tartott Integráló Óvónők Klubjáról Kedves Kollégák! Ígéretünket betartva, összesítettük az összegyűjtött játékokat. Annak érdekében hogy tudatosan felépített anyanyelvi foglalkozásaitokat minél játékosabban tudjátok megtervezni, néhány játékkal mi is kiegészítettük a gyűjteményt. Emlékeztetőül, küldjük a bemutató óra vázlatát, és a bevezetőben elhangzott néhány gondolatot. A beszédfogyatékos gyermekek integrált nevelése jelentős feladatot hárít az óvodapedagógusra. Az óvónő nem javít beszédhibát, nem alakít ki nyelvi készségeket, de a javítás feltételeit megsegítheti, ha a napi foglalkozások rendjében, az anyanyelvi foglalkozáson belül megtámogatja a logopédiai terápiát. Az anyanyelvi játékok tudatos tervezésével az épen fejlődő gyermekek nyelvi képességeit fejlesztjük, amivel megsegíthetjük a minél sikeresebb írás-olvasástanulást. A nyelvi képességükben gyengébb beszédfogyatékos gyermekeknek a minél több oldalról történő megsegítés nélkülözhetetlen a fejlődésük érdekében. Többször előfordul, hogy egy-egy óvodai csoportban nemcsak beszéd, hanem más területen sérült gyermekeket is integrálnak. Az ő nyelvi fejlettségük, artikulációjuk is jelentős megsegítést igényel. Az előkészítő gyakorlatok játékosságával lehetőség nyílik a csoporton belüli gyakorlásra, ezzel jelentős segítséget nyújt a logopédusnak és a beszédfogyatékos gyermekeknek egyaránt. Légző-gyakorlatok A játékos légző-gyakorlatokkal lehetővé válik a beszéd helyes tagolásának megsegítése, segítségével erősödnek a szájkörüli izmok is. 1. Felfújjuk magunkat, két arcunkat is, majd hirtelen kiengedjük a levegőt. (Gyors kilégzés) 2. Felfújjuk magunkat, két arcunkat is, majd lassan engedjük ki a levegőt. 3. Lisztben elrejtünk kis tárgyakat, a liszt fújásával kerülnek elő a játékok. (Udvaron) 4. Vízen papírhajót fújunk. 5. Buborékot fújunk. 6. Kis kapura célozhatunk papírgalacsin, vatta, ping-pong labda fújásával.

2 7. Építőkockákból, könyvekből labirintus építhetünk az asztalon, ezen lehet végigvezetni fújással ping-pong labdát. (Tipp: Fújhatjuk szívószállal is.) 8. Mécsest, gyertyát fújhatunk. Lehet minél messzebbről nagy levegővel; lehet közelről csak óvatosan táncoltatni. 9. Rakéta röpítés (hanyatt fekve papírzsebkendővel borítjuk az arcunkat, majd azt nagy levegővel messzire repítjük). 10. Papírzacskó fújása és pukkasztása. 11. Pálcikáról lelógó madárka, pillangó, őszi levél fújása. Mozgással összekötött térészlelés, megfigyeltetés. (A névutók gyakorlása, ellenőrzése. ) Mozgásügyesítő játékokon keresztül a gyermekek megtanulhatják a helyes hangképzéshez szükséges artikulációs mozgásokat, amelyek már differenciált, összerendezett nagymozgásból kiindulva, a finommotorika játékos fejlesztésével eljuthatunk az artikulációs mozgásügyesítéshez. A mozgásos játékok oldják a szorongást, fejlesztik a gyermek feladattudatát és alkalmazkodóképességét is. 1. Fuss a helyedre! Névutós szószerkezet, helyhatározó rag értésének gyakorlása. Játék menete: A gyermekek szétszórt alakzatban futnak. Meghatározott jelre a terem megnevezett berendezése elé futnak. 2. Páros futójáték ( fiú-lány )--Térészlelés fejlesztése, saját testének tudatos elhelyezésével.) Játék menete: Futás párban, egymásra figyelve. 3. Robotjáték --A névutós szószerkezet értése, beépítése az aktív szókincsbe. Játék menete: Az óvónő instrukcióinak követése. Először lassan, majd egyre gyorsabban hallják a gyerekek az instrukciókat. A későbbiekben az óvónő szerepét gyermek veszi át. 4. Kutyus és a gazdája (fogójáték)-- Névutós szószerkezet használata máshoz viszonyítva, térészlelés fejlesztése. A gyerekek szétszórt alakzatban futnak, ők a kiskutyák. Jön a farkas felkiáltásra megpróbálnak házat keresni. Öt karikába tudnak futni, középen van a kutyamama. Ő a viszonyítási alap. Akinek nem jutott karika, gazdi lehet. A kutyamama választja a gazdit, aki kiszabadít egy kiskutyát úgy, hogy elmondja helyzetét a kutya mamához viszonyítva.

3 5. Páros játék névutós szószerkezet értése, saját maguk elhelyezése a térben, az utasításnak megfelelően. Elé- mögé játék Párban állnak a gyermekek, mindegyiknél valamilyen játék van (babzsák, labda) 6. Bújócska névutós szószerkezet értése, saját maguk elhelyezése a térben, az utasításnak megfelelően. A gyermekek szétszórt alakzatban futkároznak. Kiskanál-nagykanál minden gyermek elbújik valami alá (elé, mögé, mellé) utasítást követik. 7. Futójáték kéziszerrel (babzsák, labda) Testséma fejlesztés, a téri helyzet megfigyelése, értése saját testen. Meghatározott jelre, tedd a babzsákot a lábad elé, mögé, mellé. Ezt a játékot végigjátszhatjuk a testrészekkel (fej, has, váll). 8. Találós kérdés ( Testséma fejlesztés, aktív szókincs, mentális lexikon aktivizálásának fejlesztése 9. Kincskereső: Tájékozódás a csoportszobában. - téri tájékozódás fejlesztése 10. Állat-bújócska Névutós szószerkezetek megfogalmazása, cselekedtetés,a kérdéshármasság gyakorlása (Hová? Hol? Honnan? ) Játék bútorokkal, tárgyakkal terepasztalt készítünk. Az állatokat a MINI-MAT eszköztárból vesszük. A terepasztal elrendezése a gyermekek kedve szerint változhat. 11.Álljon elém az, aki ( saját tulajdonságok megfigyelése. Memória fejl.) 12. Valamilyen cselekvést utánzó mozdulatokből, az utánzó kitalálása. ( intermodális kapcsolás fejl.) 13. Fogjunk medvét! ( Összetett mozgásfejl. játék: mozgásutánzás, finommotorika, artikulációs mozgás fejl.) Artikulációt ügyesítő játékok 1. Hangutánzó gyakorlatok: farkas: a-ú, csacsi: i-á, malacka: u-í, mentő: é-ő, rendőrautó: né-nó, nevető törpék: így- úgy, tyúkanyó: kity- koty, kalapács: kipp- kopp, óra: tik-tak, harangzúgás: bim-bam, Utánozzuk: 2. Kisegér szájának a mozgását: a felső fogsor harapdálja az alsó ajkat.

4 3. Halacska szájának a mozgását: tátogás cuppantó hangokkal. 4. Krokodil szájának a mozgását :alsó fogsor harapdálja a felső ajkat. 5. Zsiráf felnyúl a fára, majd lehajol inni: a nyelv emelése az orrig, majd az áll érintése. 6. A kutya csóválja a farkát: a nyelv jobbra - balra mozog a szájon kívül. 7. A lovacskát csettintéssel. 8. Nyelvgombóc jobbra és balra: szájtéren belül a nyelv mozgatása. 9. Cica lefetyelése. 10. Érzelmek utánzása, eljátszása ( vidám, szomorú, mérges, sírós) 11. Adott magánhangzóval, szótagok ismétlésével mondókát mondani, énekelni 12. Pl.: Most bohócok leszünk és butaságokat fogunk mondani (szavalni, mondókázni)!: szótagok ismétlése: szi-szi-szi, lá-lá-lá, cö-cö-cö. 13. Titkos beszéd: hangtalanul mond az óvónő egy magánhangzót, a gyerekek kitalálják, hogy melyik volt. (nehezítés: két magánhangzóval) 14. Manócska mese (Összetett artikulációt ügyesítő gyakorlat) Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kismanó, aki a szánkban lakott. Mutassátok meg a manócskátokat! (kinyújtják a nyelvüket) Egyszer csak motorzúgást hallott (brrrr ) Megérkezett a postás, és egy levelet hozott, amit a manócska nagynénije írt. Az állt benne, hogy látogatóba érkezik hozzá és elviszi az Állatkertbe( vidámparkba, erdőbe stb.)a manócska nagyon izgatott lett és elhatározta, hogy kitakarítja a házacskáját. Először körbesöpörte házat (ajak nyalása). Utána a padlást seperte ki: nyelvvel a szájpadlást előre, majd a pincét: nyelvvel az alsó fogsorig előre. Leseperte a ház falait belül: le fel mozgatva a nyelvet egyik oldaltól a másikig csukott szájjal. Ezután a polcokat: - felső fogsor kívülről körbe - felső fogsor belülről körbe - alsó fogsor felülről körbe - alsó fogsor belülről körbe. Mikor végzett, felszaladt a dombra, hogy lássa,jön-e már a vendége: elér-e a nyelv hegye az orrukig? Majd leszaladt a völgybe: nyelv kinyújtása az állig. Végre autózúgást hallott halkan, majd egyre hangosabban: brrr, megérkezett a nagynéni. A manócska behívta a házba és megkínálta ebéddel (bármi lehet, amit a gyerekek mondanak.) - leves : csináljanak kanalat a nyelvükből és figyeljenek arra, hogy ne folyjon le róla sehol a leves - palacsinta: nyelvlaposítás alsó ajakra.

5 - túrógombóc: orca felfújása egyik, vagy másik oldalt,vagy nyelvet dugják egyik, majd másik oldalra. Adtak a cicának tejet, amit a cica be is lefetyelt. Ebéd után beültek az autóba és elindultak az Állatkertbe (brrr ). Amikor megérkeztek megláttak egy léggömb árust, vettek egy piros lufit, amit rögtön fel is fújt manócska( nagy levegőt vesznek, és a kezükkel mutatják mekkora a lufi. Olyan nagyra fújták, hogy szétdurrant a lufi.) Vettek egy kéket, amit sikerült felfújni. Bementek az Állatkertbe és megnézték az összes állatot.(bármi lehet, amit lehet, tudnak utánozni: hang, mozgás).. A kirándulás végén a nénikéje haza vitte a manót ( brrr ). Adtak két olyan puszit, ami hangosan cuppant és olyat, ami hang nélküli volt. A nagynéni megígérte, hogy hamarosan ismét eljön és megint elmennek kirándulni. Hallásfejlesztő játékok Hallásfejlesztő játékokkal játékos helyzeten keresztül el lehet juttatni a gyermeket a beszédhangok tudatos meghallásáig. Ráirányíthatjuk a figyelmet a hangok sokféleségére (környezet zajai, állatok, hangszerek), megtaníthatjuk a hangok differenciálására, előkészíthetjük a beszédhangok felismerését, összehasonlítását. 1. Kinél ketyeg az óra.(hallási figyelem fejlesztése) Eszköze: egy jól ketyegő óra. A gyermekek félkörben ülnek, hátratett kézzel. Választunk egy hunyót, aki kimegy. Amikor visszajön, figyeli, kinél ketyeg az óra. 2. Világunk hangjai. Minek a hangját hallod? Körülöttünk lévő hangok megfigyelése. Játék a hangokkal. (Lehet magnóról hallgatni, lehet élőben, lehet utcán.) 3. Hangszerek hangjai. Melyik hangszert hallottad? (Tipp: nehezítésként egymás után több hangszert szólaltatunk; vagy egyszerre több hangszert kell hallgatni.) 4. Egymás hangainak felismerése. (PL. Koszorú koszorú mért vagy olyan szomorú? C. játék; vagy Kipp-kopp kopogok, találd ki, hogy ki vagyok?)hallási figyelem, differenciálás fejlesztése. 5. Zene-stop. Különbözőképp reagálni, ha a zene elhallgat. (Pl. zenére mozgása, stop-ra megmerevedés.) hallási figyelem fejlesztése. 6. Erre csörög a dió játék. Vagy hangosan ketyegő órát elrejteni teremben, gyerekeknek kell megtalálni. 7. Azonos dobozokba különféle magokat, terméseket tenni. Ha ng alapján kitalálni, hogy melyikben mi lehet.

6 8. Előző játékot páros dobozokkal játszva hang memorit is játszhatunk. Hallási figyelem, differenciáló képesség, szerialitás, auditív memória fejlesztése 9. Játék a hangok mélységével-magasságával. (Pl: Ha magasan mondom legyél óriás, ha mélyen mondom, legyél törpe ) Hallási differenciálás fejlesztésre. 10. Játék a hangok erősségével. (Pl:Ha hangosan mondom menj a sarokba, ha halkan mondom gyere középre!)hallási differenciálás fejlesztése 11. Tűz-víz-repülő! Adott szóra adott cselekvést végezni. -Verbális memória, intermodális kapcsolás fejlesztése 12. Akela mondja! c. játék. Instrukciókat mondunk, ha mondjuk a mondat előtt, hogy Akela mondja, akkor a gyerekeknek el kell végezniük, az instrukciót. Ha nem mondjuk, akkor nem szabad megcsinálniuk. (Auditív figyelem, emlékezet fejlesztése.) 13. Postás játék: mondatot kell egymásnak halkan átadni. Kitalálás szájról olvasással. (Beszédészlelés fejlesztése) 14. Ritmusposta: ritmust kell egymás hátán kopogni, vagy beszédritmust. Beszédritmus fejlesztése, szótagolás előkészítése. 15. Mese-vers-dal közben adott szóra kell figyelniük gyerekeknek. (Pl- ha azt hallod nyuszi, akkor ugrani kell egyet!) (Tipp: nehezítésként lehet több szót is megadni, minden szóra más cselekvést kell kitalálni.!) Auditív figyelem, intermodális kapcsolás fejlesztése. 16. Szó hangokra bontása. Pedagógus hangonként mond el egy szót a gyerekeknek, nekik ki kell találni, hogy mit mondott. F-a-r-k-a-s. (Tipp: könnyebb, ha adott szavak közül pl. képeket teszünk ki kell a gyermekeknek kitalálnia a megfejtést. ) Szóanalízis- szószintézis fejlesztése 17. Szó szótagokra bontása. "Melyikre gondoltam, ami úgy kezdődik: asz-? Szóanalízis, szószintézis fejlsztése. 18. Tapsolj, ha ugyanazt mondom! (maci-zsiráf; róka-róka) (Nagyobbaknál lehet nehezebbet is: zöngés-zöngétlen megkülönböztetés: toboz-doboz; rövid-hosszú: kárkar ) hallási differenciálóképesség fejlesztése. 19. Nehéz vagy halandzsa szavak ismétlése. Auditív szeriális figyelem fejlesztése. 20..Simon mondja : Hallási figyelem, és emlékezet fejlesztése. Automatizálást segítő játékok Az automatizálás szakasza ismét a logopédus, óvodapedagógus és szülő együttes munkájával lehet a legsikeresebb. Az új ismeretek sokszínűbb, változatosabb gyakorlása meggyorsíthatja a spontán beszédbe, az aktív nyelvi rendszerbe történő beépülést.

7 1. Mondatbővítés: A gyermekeknek ugyanazzal a nyelvtani szerkezettel kell mondatokat befejezni. Pl: Az állatkertben láttam.-t! ; -T adok xy-nak. (Tipp: először T rag, majd -ban, ben toldalék; majd többesszám gyakorlása. 2. Boltos játék: Játszható tárgyakkal, élelmiszerekkel, képekkel. Nehezíthető főfogalom alá rendeléssel.. (tárgyrag helyes használatának gyakorlása) 3. Séta az állatkertben: Mondd el, mit láttunk! pl. majmot, oroszlánt, stb. (tárgyrag helyes használatának gyakorlása) 4. Horgászos játék: Mágneses lappal ellátott halakon állatfigurák képei vannak (pl. barna medve, sárga kacsa, vörös róka stb.). A kihorgászott halakon lévő állatok nevét és színét kell megnevezni a gyermeknek. Készíthetünk kiegészítő eszközként különféle színű házakat. A kihorgászott állatokat a megfelelő színű házakba kell tenni. (színek azonosítása, melléknevek gyakorlása) 5. Mesevonat: A gyermekek egymás vállát fogják, úgy járnak körbe. Minden állomás után máshogy zakatol a vonat (zi-zi állomás, zé-zé állomás) hangok automatizálásának gyakorlása, különböző fonetikai helyzetekben. 6. Robotnyelv: Szótagolva beszélni. Társasjáték: lépj annyit, ahányat tapsoltál. Sóanalízis, szótagolás előkészítésének fejlesztése 7. Találós kérdések ( logikus gondolkodás fejlesztése) 8. Marslakó nyelv: vagy csiri-biri nyelv. Értelmetlen hangsorok ismétlése az adott automatizálandó hanggal.( Az új hang gyakorlása változatos fonetikai helyzetben.szeriális észlelés fejlesztése.) 9. Hogy mondod másként? Gurul a pl. gyümölcs, állat ( házi-vad) főfogalom alá rendezés, fordítottan a főfogalom megnevezése. szókincsfejlesztés 10. Mi változott meg? Vizuális megfigyelés és memória fejlesztése. 11. Rulett játék vizuális megfigyelőképesség, téri tájékozódás fejlesztése. Eszköz: rulett kerék, 2x12 névutós szerkezetet ábrázoló kép. A képek egyik párja a rulett keréken a másik az asztalon. 12. Keresd az ellentétét! szókincs bővítés, a mentális lexikon aktivizálásának fejlesztése. Rulett-keréken névutós szószerkezeteket ábrázoló képek, a kerék mellett minden képnek az ellentéte. 13. Memória játék --vizuális figyelem,és emlékezet fejlesztése 12 pár kártya, ami névutós szerkezeteket ábrázol.

8 14. Dominójáték a névutók gyakorlására Vizuális megfigyelőképesség fejlesztés fejlesztése A dominózás általános szabályait követve, névutós szószerkezeteket ábrázoló képekkel. 15. Igaz-nem igaz- Vizuális megfigyelést, az ellentétes jelentésű összetett mondatok gyakorlása. Az asztalon névutós szerkezeteket ábrázoló kártyák. Az anyanyelvi-, kommunikációt fejlesztő foglalkozás tervezete 5-7 éves korú óvodás gyermekek csoportos fejlesztő foglalkozása Csoportlétszám: 8 fő 1. Hangképzés erősségének változtatása ( halk / hangos ) Hallási észlelés fejl., szem-kéz koord. fejl., verbális fejl. Labdajáték ( Süss fel nap...) A gyerekek labdát dobnak egymásnak. Felváltva énekelnek (mondanak) egy - egy; verssort. Ha a dobó hangosan mondja, az elkapónak halkan kell a következő sort énekelnie (mondania). 2. Auditív ritmus és szeriális emlékezet fejlesztése " Ritmusposta " A gyerekek a hátukon kopogott ritmust adják tovább az előttük ülőnek. Pl.: " - Szervusz barátom! " " - Hogy vagy? " " - Köszönöm jól! " stb Keresztcsatornák (vizuális-motoros) együtt működésének fejlesztése Egy adott mozgásminta és egy adott hangszer összekötése. "Válaszolj hangszerrel! " "- Amikor kinyújtom a karom, üsd meg a dobot, amikor becsukom a szemem, csörgesd meg a csörgőt, amikor nagyra nyitom a szám, üsd össze a cintányért! " 4. Artikulációt ügyesítő gyakorlatok

9 Nyelvgyakorlatok, hangutánzó gyakorlatok víziló - O-A-Á Á-O-A (ásít) zebra - csettintés (fut, lépeget) zsiráf - nyelvet orr felé nyújtunk, majd lefelé az állunk felé (eszik, iszik ) oroszlán - felső fogsor alsó ajakra, alsó fogsor felső ajakra (eszik) kutya - nyelv mozgatása a száj egyik szélétől a másikig (csóválja a farkát) cica - lefetyel, körbe nyalogatja a száját 5. Szóanalízis, szószintézis. A mentális lexikon aktivizálásának fejlesztése. Szó-tárgy egyeztetés, szó-kép egyeztetés. A. "- Melyik állat neve kezdődik úgy, hogy ku..., ci..., zsi..., stb." B. " - A szavakat ugyanúgy szét lehet szedni és össze lehet rakni, mint az összerakós képeket. Most jól összekeverem az állat nevét, melyik állatra gondolok, ha azt mondom : ca-ci, tya-ku, ra-zeb, ráf-zsi...stb. " 6. Beszédészlelés fejlesztése. Hallási figyelem fejlesztése. A térpercepció - térbeli viszonyok fejlesztése, téri irányok, viszonyok gyakorlása hangokkal. Játék a hangokkal A gyermekek állatfejdíszekkel a fejükön a teremben az állat mozgását utánozva mozognak. Az a gyermek, amelyiknek jelt adok (vállsimítás, szájról olvasás), utánozza az állat hangját, a többi gyermek megáll, nem mozdul. A gyerekeknek azt kell megállapítaniuk, hogy melyik irányból hallották a hangot (előttem, mögöttem, jobbra, balra stb.). Jó munkát, és jó játékot kívánunk, Üdvözlettel: Farkas Ildikó, Havelka Zsófia és Barnáné Negyela Edit

10

Címe: A játékos nyelv

Címe: A játékos nyelv B-A-P Mikrotérségi Nevelési Oktatási Központ Városi Óvoda Bátaszék Városi Óvoda Alsónyéki Tagintézmény Pörböly Óvoda T Á M O P - 3. 1. 4 / 0 8 / 2 2 0 0 8-0 1 4 7 Átfogó Intézményfejlesztés Címe: A játékos

Részletesebben

AZ ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET FEJLESZTÉSI FELADATAI

AZ ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET FEJLESZTÉSI FELADATAI TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0066 AZ ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET FEJLESZTÉSI FELADATAI A jó iskola - az óvoda folytatásaként - játszva tanítja a gyermekeket, cselekvésre, tapasztalatokra építi a tanulását, figyelembe

Részletesebben

probléma, bár önerőből nehezen hozható be. segíti őket. iskolában tanulnak, a szakértői vélemény pedagógus kompetenciájába tartozik

probléma, bár önerőből nehezen hozható be. segíti őket. iskolában tanulnak, a szakértői vélemény pedagógus kompetenciájába tartozik - 1 - A Szent Márton Általános Iskola (9228 Halászi Kossuth u.25-27.) a TÁMOP 3.1.4. pályázat részeként, Jó gyakorlatok átvételében is részt vesz, erre építve intézményi szintű innovációkat vezet be. Az

Részletesebben

KÖZÉPSÚLYOSAN ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK KERETTANTERVE

KÖZÉPSÚLYOSAN ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK KERETTANTERVE KÖZÉPSÚLYOSAN ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK KERETTANTERVE 1 Célok, feladatok: Az általános iskolai képzés céljai, feladatai Az iskolai képzés során az egyéni bánásmód elvét alkalmazva

Részletesebben

Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez

Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez Kedves Kolléga! Resseau szerint a játék maga a tanulás, ahol ez nem uralkodó elem, ott a tanulás nehezített, akadályozott. Fontos, hogy sokféle játékot tanítsunk meg a gyerekeknek. Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez

Részletesebben

Ajánlások értelmileg akadályozott gyermekek kompetencia alapú fejlesztéséhez

Ajánlások értelmileg akadályozott gyermekek kompetencia alapú fejlesztéséhez Inkluzív nevelés Ajánlások értelmileg akadályozott gyermekek kompetencia alapú fejlesztéséhez Óvodai nevelés Írta és szerkesztette Szabó Borbála sulinova Közoktatás-fejlesztési és Pedagógus-továbbképzési

Részletesebben

Játékgyűjtemény 2009

Játékgyűjtemény 2009 Játékgyűjtemény 2009 Tartalom 1. Matematika órákon használható játékok... 3 2. Magyar órákon használható játékok... 8 2.1 Kommunikációt fejlesztő játékok... 16 3. Környezet órákon használható játékok...

Részletesebben

2. számú melléklet a 2/2005. (III. 1.) OM rendelethez. A Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve. 1.

2. számú melléklet a 2/2005. (III. 1.) OM rendelethez. A Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve. 1. A sajátos nevelési igény meghatározása 121. (1) 29. sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a gyermek, tanuló, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján a) testi, érzékszervi,

Részletesebben

A játék hatalma. Játékötletek a hasznos szórakozáshoz. XI. Kerületi Logopédiai Intézet kiadványa. www.logopedia11.hu.

A játék hatalma. Játékötletek a hasznos szórakozáshoz. XI. Kerületi Logopédiai Intézet kiadványa. www.logopedia11.hu. Játékötletek a hasznos szórakozáshoz XI. Kerületi Logopédiai Intézet kiadványa www.logopedia11.hu Itteni olvasásra Hazamentünk, és valaki azt kérdezte: hol voltál?, azt mondtuk: odakint, és ha valaki azt

Részletesebben

Az anyanyelvi nevelést segítő pedagógiai eljárások gyűjteménye

Az anyanyelvi nevelést segítő pedagógiai eljárások gyűjteménye a TÁMOP 3. 1. 4-es pályázat megvalósításához Pályázó / kedvezményezett neve, címe Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7. Lencsési Lakótelepi Óvoda Lencsési Intézmény

Részletesebben

Új Magyarország Fejlesztési Terv Gyermektánc tehetséggondozó program

Új Magyarország Fejlesztési Terv Gyermektánc tehetséggondozó program Új Magyarország Fejlesztési Terv Gyermektánc tehetséggondozó program 1. A tehetséggondozó program célja: tánc terén tehetségígéretes gyermekek felfedezése, fejlesztése, gondozása támogató környezet megteremtése

Részletesebben

A LOGOPÉDIÁRÓL ÉS RÓLUNK

A LOGOPÉDIÁRÓL ÉS RÓLUNK SZÜLŐKNEK A LOGOPÉDIÁRÓL ÉS RÓLUNK A XI. Kerületi Logopédiai Intézet kiadványa TARTALOM A gyermek beszédfejlődése (Dr. Szentkeresztyné Bánhidi Judit)...2 Mikor beszélünk megkésett vagy akadályozott beszédfejlődésről?

Részletesebben

Összeállította: Bubernik Eszter

Összeállította: Bubernik Eszter Drámajátékok Összeállította: Bubernik Eszter 1 Gabnai Katalin a Drámajátékok Bevezetés a drámapedagógia című könyvében szereplő megfogalmazás szerint drámajáték minden olyan játékos emberi megnyilvánulás,

Részletesebben

Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Fõiskolai Kar

Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Fõiskolai Kar EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERVEK GYÛJTEMÉNYE Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Fõiskolai Kar Szerkesztette: NAGYNÉ DR. RÉZ ILONA Lektorálta: KISSNÉ HAFFNER ÉVA Készült: A FOGYATÉKOS

Részletesebben

Egyéni fejlesztő program. 3. évfolyamos tanulásban akadályozott sajátos nevelési igényű tanuló differenciált fejlesztéséhez a tanórán

Egyéni fejlesztő program. 3. évfolyamos tanulásban akadályozott sajátos nevelési igényű tanuló differenciált fejlesztéséhez a tanórán Egyéni fejlesztő program 3. évfolyamos tanulásban akadályozott sajátos nevelési igényű tanuló differenciált fejlesztéséhez a tanórán Fejlesztendő területek: Testtudat, téri tájékozódás EGYÉNI FEJLESZTŐ

Részletesebben

Madarásszunk! - A környezeti nevelés helye és szerepe az óvodában. (innováció)

Madarásszunk! - A környezeti nevelés helye és szerepe az óvodában. (innováció) Tanácsadó és Szolgáltató Kft. TÁMOP 3.1.4. 08/2-2009-0151 A feladat ellátási hely pontos megnevezése: Napköziotthonos óvoda A feladat ellátási hely pontos címe: 6070, Izsák, Kodály Z.u.2. Madarásszunk!

Részletesebben

SzövegértéS, SzövegalkotáS

SzövegértéS, SzövegalkotáS SzövegértéS, SzövegalkotáS FÜggöNy mögött varázsláda játékok tára C a kiadvány a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztési operatív Program.1.1. központi program (Pedagógusok és oktatási szakértők

Részletesebben

MUNKAANYAG. Boros-Farkas Bernadett. Fejlesztőjátékok és technikák jellemzői és alkalmazhatóságuk. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Boros-Farkas Bernadett. Fejlesztőjátékok és technikák jellemzői és alkalmazhatóságuk. A követelménymodul megnevezése: Boros-Farkas Bernadett Fejlesztőjátékok és technikák jellemzői és alkalmazhatóságuk A követelménymodul megnevezése: Általános pedagógiai asszisztensi feladatok A követelménymodul száma: 1283-06 A tartalomelem

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A CSICSERGŐ. mondókák, versek, dalok óvodásoknak című könyv használatához. Ingyenesen letölthető, szabadon másolható kiadvány

ÚTMUTATÓ A CSICSERGŐ. mondókák, versek, dalok óvodásoknak című könyv használatához. Ingyenesen letölthető, szabadon másolható kiadvány ÚTMUTATÓ A CSICSERGŐ mondókák, versek, dalok óvodásoknak című könyv használatához Ingyenesen letölthető, szabadon másolható kiadvány EDITIO MUSICA BUDAPEST H-1370 Budapest, P.O.B. 322 Tel.: (361) 236-1100

Részletesebben

SNI tanulók pedagógiai fejlesztésére, beilleszkedésére irányuló tervek, egyéni fejlesztő programok kidolgozása

SNI tanulók pedagógiai fejlesztésére, beilleszkedésére irányuló tervek, egyéni fejlesztő programok kidolgozása TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0162 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Sükösd-Érsekcsanád Közoktatási Intézményfenntartó Társulás közoktatási intézményeiben SNI tanulók pedagógiai fejlesztésére, beilleszkedésére

Részletesebben

Inklúzió és integráció a közoktatásban Feladatgyűjtemény

Inklúzió és integráció a közoktatásban Feladatgyűjtemény Feladatgyűjtemény Inklúzió és integráció a közoktatásban Feladatgyűjtemény Tukacs Anita Pécsi Tudományegyetem, Pécs 2011 Tukacs Anita A tananyag megjelenését a TÁMOP 412-08/1/B-2009-0003 A kompetencia-alapú

Részletesebben

Útmutató 5 7 éves gyermekek számára szóló játékokhoz. EnergiaKuckó. Kézikönyv óvodapedagógusoknak

Útmutató 5 7 éves gyermekek számára szóló játékokhoz. EnergiaKuckó. Kézikönyv óvodapedagógusoknak Útmutató 5 7 éves gyermekek számára szóló játékokhoz EnergiaKuckó Kézikönyv óvodapedagógusoknak Tartalom Ajánlás................................................................................ 3 Bevezetés..............................................................................

Részletesebben

MUNKAANYAG. Schmehl Júlia. A különböző fejlesztési területekre. irányuló gyakorló foglalkozások céljai, feladatai, módjai, lehetőségei

MUNKAANYAG. Schmehl Júlia. A különböző fejlesztési területekre. irányuló gyakorló foglalkozások céljai, feladatai, módjai, lehetőségei Schmehl Júlia A különböző fejlesztési területekre irányuló gyakorló foglalkozások céljai, feladatai, módjai, lehetőségei A követelménymodul megnevezése: Munkavállalással és a vállalkozással kapcsolatos

Részletesebben

HELYI TANTERV Általános iskola 1-8. évfolyam

HELYI TANTERV Általános iskola 1-8. évfolyam Arany János EGYMI Ezredéves Óvodája, Általános Iskolája és Készségfejlesztő Speciális Szakiskolája 8000 Székesfehérvár, Havranek József utca 4. : 22/ 504-968; fax: 22/504-969 e-mail:titkar.ezredeves@ceger.hu

Részletesebben

A gyógypedagógiai fejlesztési tevékenységek összegzése a Baka István Általános Iskolában

A gyógypedagógiai fejlesztési tevékenységek összegzése a Baka István Általános Iskolában TÁMOP 3.1.4/08/2008-0150 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben A gyógypedagógiai fejlesztési tevékenységek összegzése a Baka István Általános Iskolában Készítették: Fetzer

Részletesebben

számok különböző alakjai

számok különböző alakjai Matematika A 1. évfolyam számok különböző alakjai 13. modul Készítette: bóta mária kőkúti ágnes matematika A 1. ÉVFOLYAM 13. modul számok különböző alakjai MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

Játékra nevelés Évfolyam: 1-4.

Játékra nevelés Évfolyam: 1-4. Játékra nevelés Évfolyam: 1-4. Cél A személyiséget kibontakoztatni, az alkalmazkodóképesség fejlődése pozitív érzelmi légkörű, játékos szituációkon keresztül. A játék folyamán környezetét, a tárgyakat,

Részletesebben

GYÓGYPEDAGÓGIAI PROGRAM

GYÓGYPEDAGÓGIAI PROGRAM GYÓGYPEDAGÓGIAI PROGRAM Sajátos nevelési igényű óvodások nevelési programja Vajda Péter Lakótelepi Óvoda Pápa A csoport neve, címe Fenntartó : Vajda Péter Lakótelepi Óvoda Katica speciális csoport 8500

Részletesebben

TANÍTÓI KÉZIKÖNYV. Gesztenyefa palota. Művészetek báb- és drámajátékkal projektfüzet 1. osztályosoknak

TANÍTÓI KÉZIKÖNYV. Gesztenyefa palota. Művészetek báb- és drámajátékkal projektfüzet 1. osztályosoknak TANÍTÓI KÉZIKÖNYV Gesztenyefa palota Művészetek báb- és drámajátékkal projektfüzet 1. osztályosoknak Kiegészítő anyag a Betűn innen, betűn túl... című Ábécés olvasókönyvhöz Mintaanyag TARTALOM Módszertani

Részletesebben

JÁTSSZUNK, ÉNEKELJÜNK MAGYARUL!

JÁTSSZUNK, ÉNEKELJÜNK MAGYARUL! JatszunkEnekeljunkMagyarul.qxd 12/15/2005 1:42 PM Page 1 Bálizs Jutka Mikes Melánia JÁTSSZUNK, ÉNEKELJÜNK MAGYARUL! Tevékenységek nem magyar anyanyelvû gyermekek részére Pedagógusok kézikönyve JatszunkEnekeljunkMagyarul.qxd

Részletesebben