SZAKDOLGOZAT. Bátyi Gábor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZAKDOLGOZAT. Bátyi Gábor"

Átírás

1 1 SZAKDOLGOZAT Bátyi Gábor 2011

2 2 Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar Kereskedelem és marketing a Facebook-on Konzulens: Brávácz Ibolya Adjunktus Készítette: Bátyi Gábor Kereskedelem és Marketing szak Kereskedelem Szakirány 2011

3 3 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés Témaválasztás indoklása Internetes kereskedelem Az elektronikus kereskedelem definíciója, értelmezése E- Business meghatározása E-commerce meghatározása Az elektronikus kereskedelem fajtái B2B (Business to Business) B2C (Business to Costumer) C2C (Costumer to Costumer) Online marketing Kereső marketing Hirdetések marketing Web Internetes ismeretségi hálózat Magyar ismeretségi hálózatok Social marketing Facebook Története A Facebook idővonala Marketing a Facebook-on Vállalkozás megjelenési formái az oldalon Személyes vagy szakmai megjelenés Facebook Pages (hivatalos oldalak) Facebook Groups (csoportok) A Facebook hirdetési rendszere Hirdetés megtervezése Teljesítmény elemzése Marketing stratégiák a Facebookon 41.

4 Közösség építése Marketing és promóció Hirdetések elhelyezése Közösség építési stratégia Esemény promóciójának a megtervezése Hirdetési stratégia megtervezése A különböző stratégiák mérése Facebook Insights (betekintés) Google Adwords vs. Facebook hirdetések Google Adwords Hirdetési árak Célzás AdWords és a Facebook hirdetési rendszer összehasonlítása Primer kutatás A kutatás módszertana Kutatás célja A minta jellemzői Kapott eredmények értékelése Következtetések, javaslatok a primer kutatás alapján Esettanulmány Összefoglalás Irodalomjegyzék Ábrajegyzék Táblázatjegyzék Melléklet Kutatási kérdőív...77.

5 5 1. Bevezetés Mi történne velünk internet 1 nélkül? Mindennapos életünket szinte el sem lehet képzelni a személyi számítógépek, hordozható laptopok illetve a mobiltelefonok nélkül. Ezen tárgyak a mindennapos életünk részeivé lettek. Már senki nem megy utcára mobiltelefon nélkül, vagy ha megy is, mert otthon felejtette egy bizonyos hiányérzet lesz urrá rajta. A vállalkozások életébe olyan módon beleszól az internet, hogy online eladóteret hoz létre, melyhez nem kell eladó vagy éppen üzlethelység. Elképzelhetetlen egy vállalkozás számára, hogy a dolgozók a munkaidejük megkezdésekor nem ellenőrzik az elektronikus úton megkapott leveleiket, azaz az jeiket. Vagy éppen üzeneteket írnak saját kollégáinak és üzlettársainak vagy a leendő vásárlóknak. Az internet és a személyi számítógépek villámgyors elterjedése felgyorsította a kereskedelmet és hatalmas mértékben alakította át értékesítési, vásárlási szokásainkat és egy új fogalom megjelenéséhez vezetett. Az elektronikus kereskedelem 2 (ekereskedelem, e-commerce) megjelenése új lehetőségeket nyújt a gazdaság minden egyes szereplőjének. Azzal, hogy egyre többen használják az internetet, a gazdaság szereplői számára teljesen új utak nyíltak meg. A kereskedelem a hálón kezdetben lehet, hogy veszteséges lesz, de biztosan azzá fog válni, ha nem kerül oda! (Esther Dyson) Az internet elterjedésével a hírközlés olyan mértékben felgyorsult, hogy a világ másik pontján történt dolgokról percek alatt informálódhatunk. Az információ érkezhet akár e- mailben, internetes híroldalon vagy akár egy közösségi oldalon keresztül. Napjainkban egyre jobban elterjedtek az úgynevezett közösségi oldalak 3. Ezek az oldalak a Ki kinek az ismerőse alapgondolatra épültek, majd kibővültek további szolgáltatásokkal (hirdetések, csoportok létrehozása). A közösségi oldalakat használók

6 6 saját profilt hozhatnak létre és megkereshetik ismerőseiket vagy akár hirdetéseket adhatnak fel. Dolgozatom bevezető részeként szeretném bemutatni az elektronikus kereskedelem helyzetét Magyarországon illetve megjelenési formáit, felépítését. Fontosnak tartom a fogalmak tisztázását és pontos értelmezését. A szakdolgozat második részeként a közösségi médiát 4 (social media) mint definíciót tisztázom példákkal (Iwiw 5, Facebook 6 ) majd ezen keresztül az elektronikus hirdetési rendszer átalakulását. A Facebook közösségi oldal segítségével feltérképezem, hogy milyen hirdetési, reklámozási lehetőségek rejlenek ezekben az oldalakban. Harmadik részben kérdőív segítségével kutatom, hogy az oldal felhasználói, hogyan és milyen módon navigálnak az oldalon, mit és miként próbálnak meg eladni, valamint a közösségi oldalon megjelenő vállalkozások miért választják a hirdetéseknek ezen fajtáját. Végezetül összegzem a kapott eredményeket és feltárom a lehetőségeket egy most induló (startup) kis vállalkozásnak Témaválasztás indoklása Mint huszonéves főiskolai hallgató nem tudom elképzelni napjaimat internetezés nélkül. Az internet elterjedésével ma már olyan lehetőségeink vannak, hogy akár otthonról az íróasztal mellől szinte bármilyen iskolai teendőt el tudunk végezni, legyen itt szó akár a vizsgára való jelentkezésről, adatgyűjtésről egy dolgozathoz vagy akár az előadó tanár órán leadott anyagának letöltéséről. Azonban persze nem csak az iskolai teendőket tudjuk számítógépen és interneten keresztül intézni, hanem akár napra kész híreket kaphatunk a világról, kommunikálhatunk barátainkkal, ismerőseinkkel és nem utolsó sorban vásárolhatunk úgy, hogy nem kell kitenni a lábunkat a szobából. Az interneten való kapcsolattartás az utóbbi pár évben rohamosan fejlődött, sokszor számomra is kimondottan nehéz volt lépést tartani a technikai újításokkal. Legyen itt szó egy azonnali üzenetküldő programról (MSN 7, Skype 8 ) vagy akár egy közösségi Az MSN Messenger egy azonnali üzenetküldő program.

7 7 oldalról (Facebook). Az ilyen programok és weboldalak segítségével könnyen és egyszerűen tudom tartani a kapcsolatot ismerőseimmel vagy felkutathatok egy régen nem látott barátot. Közösségi oldalakon való megjelenés ma már egy huszonéves számára véleményem szerint elengedhetetlen, mert így sokkal könnyebben és gyorsabban jutnak el hozzám a számomra fontos hírek (mi történik éppen az ismerőseimmel). A Facebook a világon legtöbbek által látogatott közösségi oldal 9. Ez nem csak az jelenti, hogy egy felhasználó megkeresheti a barátait és megoszthatja gondolait, hanem egy új lehetőség a cégek számára, mert új teret nyit a kommunikáció ezen új formája. Közösségi oldalakon keresztül pontosabban, gyorsabban tudják célba juttatni internetes reklámjaikat. Dolgozatomban szeretném bemutatni az elektronikus hirdetési rendszer átalakulását és a benne rejlő új lehetőségeket a Facebook-on keresztül. Mivel a szakirodalom leginkább angol nyelven áll rendelkezésre és a szakszavak angol eredetűek ezért a magyar fordítás nem mindig takarja a tökéletes jelentést. Későbbiekben a félreértések elkerülése végett mind magyarul és angolul is megjelölöm a fogalmakat. 8 Egy internetes, nagyrészt ingyenes kommunikációs rendszer. 9

8 8 2. Elektronikus kereskedelem 2.1. Az elektronikus kereskedelem definíciója, értelmezése Az elektronikus kereskedelmet (e-commerce) mint kifejezést már 1990-es évek eleje óta használják, minden olyan vásárlásra, amely interneten keresztül zajlik webes alapokon. Az új szókapcsolat bevezetését azért tartották időszerűnek, mert véleményük szerint egy új kereskedelmi forma született. Ezen hosszú idő alatt sem sikerült pontosan definiálni a fogalom jelentését. A melyet gyakran kevernek össze az elektronikus üzlet (e-business) fogalmával. A két közel azonos kifejezés mögött azonban más tartalom rejlik. A kifejezést azért használhatják egymás szinonimájaként, mert az angolról magyarra történő fordításkor elektronikus kereskedelmet kaphatunk végeredményül. Ezért fontosnak tartom a két fogalom külön választását és magyarázását. 1. számú ábra Az elektronikus üzlet és az elektronikus kereskedelem viszonya, SAP (2001) Elektronikus üzlet (e-business) - Befelé irányuló folyamatok - Gyártás, leltárkezelés, termék fejlesztés, kockázatkezelés, pénzügyek, emberi erőforrás Elektronikus kereskedelem (e-commerce) - Kifelé irányuló folyamatok (ügyfeleket, szállítókat, küldő partnereket érinti) - Marketing,beszerzés, értékesítés E- Business meghatározása A kifejezés mögötti tartalmat már igen sokan próbálták magyarázni, azonban nem született egy általánosan elfogadott definíció sem.

9 9 - Üzletvitelt jelent az interneten. Ez nemcsak termékek online eladását és vásárlását foglalja magába, hanem a vevőszolgálatot és üzleti partnerekkel való együttműködést is "az e-business az üzleti folyamatok internetes technológiákon alapuló támogatása" - az IBM meghatározása szerint - egyszerű tranzakciókon túlmutatva eddig soha nem tapasztalt nemzetközi szintű üzleti integráció 11 - "az e-business, azaz az elektronikus üzletvitel nem más, mint kereskedelmi, üzleti és adminisztratív tranzakciók megvalósítása az informatika és a telekommunikáció segítségével" - KPMG Consulting tanácsadó vállalat szerint Az eltérő definíciók ellenére azt megállapíthatjuk, hogy a kifejezés jelentése túlmutat az elektronikus úton történő eladáson, vételen és értékesítésen. Az elektronikus üzlet kifejezés magában foglalja mindazokat a folyamatokat, amelyek megjelennek a teljes értékesítési láncban: elektronikus beszerzés és ellátási lánc menedzsment, megrendelések feldolgozása elektronikus úton, ügyfélszolgálat kezelése és együttműködés az üzleti partnerekkel. Ezek az eszközök megkönnyítik a kapcsolattartást, kommunikációt illetve az adatcserét két különálló vállalkozás között. A kommunikáció, avagy az adatcsere történhet interneten, extraneten 12 valamint intraneten 13 keresztül. A kifejezés úgy értelmezhető a legkönnyebben, hogy az üzleti partnerek közötti adatcsere, kommunikáció illetve tranzakciók nem a szokványos jól megszokott fizikai kapcsolatokon alapszik, hanem az elektronikus kapcsolatokon. 10 InfóMédia Kft. Elérhető: ( ) 11 E-Company.hu Elérhető: ( ) 12 Internetes technológiákat alkalmazó zárt, kisebb kiterjedésű hálózatok. 13 Az intranethez hasonló méretű, de korlátozott mértékben külső felhasználók számára is elérhető.

10 E-commerce meghatározása Az előbbiekben megfogalmazott gondolatok alapján az elektronikus kereskedelem (ecommerce) része az elektronikus üzletnek (e-business). Elmondható, hogy azok az elektronikus üzleti folyamatok sorolhatók ide, melyek megkönnyítik a vállalkozás mindennapjait. Távolabbra kitekintve minden olyan üzleti folyamat, melynek egyetlen szegmense is elektronikus úton illetve az interneten keresztül történik. Ide sorolhatók az elektronikus fizetési rendszerek, ellátási lánc menedzsment, internet marketing, online tranzakciók-feldolgozásai, elektronikus adatcsere (EDI 14 ), nyilvántartási rendszerek, és az automatizált adatgyűjtő rendszerek. Mint az e-business fogalomnak sincs pontos definíciója, így ugyancsak az e-commerce kifejezésnek sincs. A pontosabb meghatározás érdekében néhány további példát sorolnék fel: - hálózati szereplők közötti kereskedelmi ügyintézés 15 - az internet felhasználásával történő elektronikus kereskedelem fogalmát takarja, amely folyamat során a felhasználó, internetező vásárló elektronikus úton, egy speciális szerverkapcsolat segítségével juttatja el megrendelését a kereskedőhöz, a gyártóhoz 16 - Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten. Az értékesítés csatornájaként az internetet igénybe véve a kereskedelmi folyamat adminisztratív szakaszai ajánlattétel, megrendelés, fizetés- elektronikus úton, egyszerűen, gyorsan és biztonságosan intézhetőek Elektronikus kereskedelmi szolgáltatás: olyan információs társadalommal összefüggő szolgáltatás, amelynek célja áruk, illetőleg szolgáltatások üzletszerű értékesítése, beszerzése, cseréje Új Magyar Évezred. Elérhető: 16 E-Company.hu Elérhető: ( ) évi CVIII. Törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről

11 ben az Európai Bizottság javaslatot tett a fogalom megmagyarázására és pontos definiálására az Európai kezdeményezés az elektronikus kereskedelem területén 19 című kiadványában: Elektronikus kereskedelem alatt értjük az elektronikus úton való üzleti akciókat. Ezek az adatok elektronikus eljárással történő kezelésével és átvitelével valósulnak meg, ideértve a szöveget, hangot és képet. Ezek különböző tevékenységet ölelnek fel, mint pl. áruk és szolgáltatások kereskedelmét, digitális adatok online terjesztését, elektronikus pénzalapok átutalását, elektronikus részvénykereskedelmet, elektronikus hajóraklevél forgalmazást, közbeszerzéseket, közvetlen fogyasztói piackutatást, vevőszolgálatot. Az elektronikus kereskedelem érinti a termékeket (pl.: fogyasztási cikkek, speciális orvosi berendezések) és szolgáltatásokat (pl.: információs szolgáltatás, pénzügyi vagy jogi szolgáltatás); ezek lehetnek hagyományos szolgáltatások (egészségügy, oktatás) és új tevékenységek (pl. virtuális sportjátékok) Az elektronikus kereskedelem fajtái Az elektronikus gazdaság szereplői teljes mértékben megegyeznek a gazdaság szereplőivel. Így az elektronikus kereskedelem résztvevői a közigazgatás, a vállalatok valamint a lakosság. Azonban megkülönböztetjük a közöttük létrejövő kapcsolatot, melynek segítségével az e-kereskedelem eltérő alap pilléreit állíthatjuk fel. A következő táblázattal jól lehet szemléltetni ezeket az eltérő kapcsolatokat. 19 European Initiative in Electronic Commerce COM (97) 157, Communication to the European Parliament, the Council, the Economic and Social Committee and the Committee of the regions 20 Kápolnai András Nemeslaki András Pataki Róbert: E-business stratégia vállalati felsővezetőknek (2002) Aula

12 12 Az e-commerce mátrix 1. számú táblázat e-kereskedelem típusai Üzlet Fogyasztó Közigazgatás Üzlet B2B B2C B2G Fogyasztó C2B C2C C2G Közigazgatás G2B G2C G2G Forrás: The Economist (2006) Szakdolgozatom bevezető részében a három legmeghatározóbb elektronikus kereskedelmi kapcsolatot (B2B, B2C, C2C) elemzem, mivel ez a három értékesítési formula jelenik meg a Facebook-on. Így fontosnak tartom ezen elemek részletes ismertetését B2B (Business to Business) A táblázat első elemei a B2B kapcsolat. A B2B jelölés a Business to Business angol kifejezésből származik, melynek magyar jelentése szerint vállalkozás áll kapcsolatban egy másik vállalkozással, tehát az üzleti szektor képviselői közötti ügyleteket jelöljük ezzel a kifejezéssel. Egyes felmérések szerint a vállalatok közötti kereskedés az elektronikus kereskedelem közel 80%-át teszi ki. Ebbe a szegmensbe sorolható például a vállalkozás alapanyag beszerzése, a kommunikáció, de akár a teljes értékesítési lánc elektronizálása vállalati szinten. A cégek nagy előszeretettel alkalmazzák a kereskedés ezen formáját, mivel egy online piacteret hoz létre, ezzel megszüntetik a földrajzi és kommunikációs korlátokat. Felgyorsítja a beszerzést és az értékesítést, valamint új piacok nyílnak meg az értékesítők számára.

13 13 A vállalatok egy kis kiterjedésű zárt internetes platformot alkalmaznak, mely a külső felhasználók számára zárt. A rendszerbe csak azok a felhasználók és vállalkozások tudnak belépni, akik üzleti kapcsolatban állnak egymással. A platformok segítségével az üzletfelek kölcsönösen információt oszthatnak meg egymással illetve kommunikálhatnak, valamint értékesíthetik a termékeiket. A legnagyobb amerikai vállalkozások, amelyek ezt a fajta kapcsolatot használják és részesítik előnyben a General Electric valamint a Dell Computers B2C (Business to Costumer) Az internetes kereskedelem legelterjedtebb formája. A B2C jelentése szerint az online kapcsolat a vállalkozás és a fogyasztó között valósul meg. Ez a kereskedelmi forma az 1990-es évek elején kezdett el fejlődni, amikor egyre szélesebb körökben jelent meg az internet. Az értékesítésből származó bevétel jóval alulmarad a B2B kapcsolattal szemben, de az üzletkötések számát nézve a B2C jóval felülmúlja. Más néven ezt a kapcsolatot internetes kiskereskedelemnek nevezik. Számtalanszor használtuk már mi is ezt a kapcsolati formát annak ellenére, hogy nem is tudtuk vagy nem is gondoltunk bele. Legyen szó itt akár egy könyv megvásárlásáról az interneten vagy akár amikor ételt rendeltünk házhoz C2C (Costumer to Costumer) Vásárlásaink azon formája amikor egy másik fogyasztótól, vásárlótól vásárolunk. Jelen esetben a fogyasztó áll kapcsolatban egy másik fogyasztóval. Legelterjedtebb megjelenési formája az online aukciós portálok. Ilyen weboldalak az e-bay 21 valamint a Vatera 22. Nagy előnye, hogy az általunk eladásra kínált termék a nap bármely órájában gazdára találhat, tehát 24 órán keresztül árulhatjuk portékáinkat

14 14 3. Online marketing Egy üzletet nem reklámozni olyan, mint amikor kacsintasz egy lányra a sötétben. Te tudod, hogy mit csinálsz, de rajtad kívül senki más nem tudja. (Stuart H. Britt) Nem elég csupán egy jól átgondolt és szépen kidolgozott weboldal elkészítése. A legfontosabb tevékenység, hogy a vásárlókat és leendő vásárlókat becsalogassuk az oldalunkra. Ehhez nem másra van szükségünk, mint az online hirdetések elkészítésére. A célközönségnek vagy éppen a felhasználóknak meg kell találniuk az oldalunkat. Ahhoz, hogy a megtaláljanak minket komoly marketing tevékenységre van szükség, amely folyamatosan igényli a megújulást és az új ötletek kitalálását. Az internet új lehetőségeket ad az online marketing segítségével, hogy új utakat nyissunk meg az értékesítés eme területén. Az online marketing nem más, mint az internetes marketing. A marketing új formája nem a már megszokott hagyományosnak mondható (offline) eszközök internetes alkalmazását és felhasználását jelenti, hanem teljesen, merőben új tevékenységet takar és megvalósításához ugyanilyen új ötletek szükségesek. A marketing eszközöknek egyetlen egy célja van. A cél az, hogy egyfajta bizalmat alakítsanak ki a leendő vásárlóban az eladó személye iránt. A cél eléréséhez olyan módszerekre van szükség, melyek az eddigieknél jóval személyesebb és a reklám középpontjában a vásárló helyezkedik el. A Word Wide Web segítségével a leendő vásárlóra fókuszált marketing tevékenységet végezhetünk. Smith és Chaffey (2001) szerint ezt a tevékenységet három féleképpen hajthatjuk végre: Azonosítás az internet segítségével feltérképezhetjük a piacot és olyan célokra tudjuk hasznosítani, amivel megismerhetjük az online vásárlók szükségleteit Előrelátás nem elég ismernünk a vásárlóink igényét, hanem tudnunk is kell, hogy az internet új lehetőségeket ad az információ áramlására valamint

15 15 új csatornát nyit a vásárlásaink. Példa erre az EasyJet 23 fapados légitársaság, amely eladásainak több mint 90%-át online hajtja végre, mivel az Interneten a szabvány termékek (mint például a repülőjegyek) iránti kereslet magas. 24 Vásárlói igények kielégítése talán a legfontosabb szempont az online marketing sikerének a nézőpontjából. Olyan kérdések merülnek fel az igények kielégítése fontosságánál, mint például, hogy az adott oldal használhatósága és annak teljesítménye vagy a közösség részére nyújtott szolgáltatások köre és színvonala, valamint a termék fizikai úton történő eljuttatása a vásárlóhoz. Smith és Chaffey (2001) az általuk szerkesztett könyvben öt olyan kulcslépést sorolnak fel, melyet mindenféleképpen követnie kell egy vállalkozásnak ahhoz, hogy az online marketing kampányukat sikerrel vigyék véghez. Az általuk megalkotott kulcsfontosságú lépéseket 5S-nek nevezték el. 25 Elad (Sell) Növeli az eladásokat (egy hírlevél gyakran mind új vásárlók szerzésének, mind pedig a régi vásárlók megtartásának célját is szolgálja). Szolgál (Serve) Értéket ad (a vásárlónak plusz online előnyöket biztosít, mint például egy csak online elérhető ajánlat vagy részletesebb információ a vállalat termékeiről vagy az ágazatról.) Beszél (Speak) Közelebb kerül a vásárlóhoz egyfajta párbeszéd kialakításával. Jelenthet ez például online kérdőíveket vagy a vásárlók preferenciáinak kiderítését követés (tracking) segítségével azaz hogy milyen tartalom iránt érdeklődnek vásárlóik. Megtakarít (Save) Költségek megtakarítása (elsősorban nyomdai és postai költségek)

16 16 Sistereg (Sizzle) A márka (brand) kiterjesztése. A hírlevél a vásárlók tudatában tartja a márkát és segít megerősíteni a márka értékeit. 26 Mára már majdnem minden vállalkozás rendelkezik saját weboldallal, honlappal. Tekinthető ez az internetes marketing legelső lépcsőjének. Azonban nem elég egy vállalkozásnak honlappal rendelkeznie ahhoz, hogy a vásárló megtalálja vagy éppen rátaláljon az adott weboldalra. A leendő vásárlók figyelmének a megragadásához és a figyelmük felkeltésére új eszközöket kell bevezetniük. Amennyiben az adott vásárló ismeri az általa keresett weboldalt, csak szimplán begépeli az internet címet a böngészőbe és máris az általa kívánt weboldalra talál. Azonban, ha a vásárló nem rendelkezik a kellő ismerettel rá kell keresnie az oldalra vagy éppen a megfelelő kifejezésre Kereső marketing Google it Amerikában kifejezéssé vált a Google 27, azaz a kulcsszavas keresés. A Google vagy Yahoo 28, de legyen itt szó bármely külső kulcsszavas keresőről, olyan oldalak csoportját jelenti, melybe egy tetszőleges szó vagy kifejezés begépelése után a témával kapcsolatos weboldalak sorára mutat rá. 2. számú ábra Kereső oldalak napi látogatottságának alakulása

17 17 Forrás: them.pro(2010) 29 Az alábbi diagramra tekintve megérthetjük, hogy miért vált kifejezéssé a Google weboldala. A Google it kifejezés magyarra fordítva annyit jelent, hogy keress rá az interneten. A keresési eredmények végtelen sorát kaphatjuk meg egy-egy kifejezés begépelésével. Így minden vállalkozás kiemelt helyen kezeli azt, hogy a kereső oldalakon minél előrébb jelenjenek meg. Ahhoz, hogy a vállalkozás weboldala minél előrébb szerepeljen a találati listán, négy megoldás közül lehet választani. A megoldások között szerepelnek fizetett hirdetések, amelyek a legelső találatként adhatják ki az oldalt vagy olyan optimalizációs megoldások, amelyek komoly programozási tudást igényelnek. Közös ezekben a megoldásokban, hogy segítségükkel egyre előrébb kerülhet az internetes oldal a találati listán. A kulcsszavas kereső weboldalak nem nyújtanak 100%-ban biztos segítséget a vállalkozásoknak, hogy a vevők rátaláljanak az oldalukra, ezért szükség van másfajta marketing megoldásokra is. 3.2.Hirdetések Az interneten történő hirdetés legelterjedtebb formája a szalaghirdetés, azaz a banneres hirdetés. A banner leginkább egy plakátként értelmezhető a legkönnyebben, amely a látogató tekintetét odavonzza és cselekvésre készteti. Fontos tulajdonságuk, hogy a vásárló rájuk kattint és azonnal a hirdető weboldalán találja magát. Az ilyen szalaghirdetéseknek három fő csoportját különítjük el egymástól: - Interaktív szalaghirdetés olyan hirdetések sorolhatók ide, melyek a felhasználót valamilyen cselekvésre ösztönzik. Ebbe a csoportba azok a figyelemfelkeltő hirdetések tartoznak, melyeknél egy kattintás nem elég csupán a kívánt weboldalra jutáshoz (játékok, kérdőívek) - Mozgó bannerek a hirdetések olyan képkockákból állnak melyek folyamatosan változnak és így keltik fel a látogatók figyelmét. 29

18 18 - Álló (nem mozgó vagy villogó) szalaghirdetések a bannerek első generációjának tekinthető. Mára ez a hirdetési forma elavultnak számít, mivel nem hívja fel a figyelmet egy jól megszerkesztett mozgó vagy interaktív szalaghirdetés mellett marketing Mai világunkban már minden internetező rendelkezik elektronikus postafiókkal vagy elterjedtebb nevén fiókkal. Lényegében internetes levelezésre szolgál, azonban a marketing szakemberek segítségével már minden vállalkozó célzottan el tudja juttatni hirdetéseit az fiókkal rendelkezőknek. Nagy előnye, hogy a felhasználók napi szinten ellenőrzik elektronikus leveleiket és így a hirdetés biztosan eljut a célközönséghez. Két fő csoportját különböztetjük meg attól függően, hogy a levél akarva vagy éppen akaratunkon kívül érkezett a postafiókunkba. Amennyiben szeretnénk értesítést kapni a vállalkozástól, úgy feliratkozhatunk levelező listákra vagy hírlevelekre. A legfontosabb, hogy így csak az általunk fontosnak és számunkra érdekesnek tűnő hírekről értesülünk, nem kell attól félnünk, hogy elárasztanak minket a nem kívánt hirdetések. Nem kívánt levelek és hirdetések is érkezhetnek a fiókunkba. A levek ezen fajtáját levélszemétnek (spam) nevezzük. Itt a hirdetés feladója egy másoktól vásárolt címlista alapján állítja össze a címzettek listáját. A hirdetés előnye, hogy a gyorsan és nagy mennyiségű felhasználóhoz juthat el a reklám, azonban hátránya, hogy a nem kívánt levelek levélszemétté válnak azok számára, akik nem járultak hozzá, hogy ilyen leveleket kapjanak.

19 19 4. Web 2.0 Mindenki, aki internetről vagy a fejlődéséről beszél akarva akaratlanul használja ezt a kifejezést. De mit is takar ez a jól ismert szó? A web vagy magyarul webkettő mindazok az internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek leginkább egy közösségre és a közösség tagjai által megosztott információra épülnek. A csoport tagjai maguk generálják a tartalmat, információt és ezeket a bejegyzéseket megosztják egymással. Ellentétben a korábbi szolgáltatásokkal, ahol az információt és tartalmat a honlap illetve weboldal szerkesztője tette közzé (web 1.0). Itt csak a keretet biztosítja a honlap üzemeltetője és a tartalmat a felhasználók, az oldal látogatói állítják össze. Az oldalak látogatói jellemzően kommunikálhatnak egymással és kapcsolatokat alakítanak ki. A legelterjedtebb ilyen hazai weboldalak, ahol a közösség kapcsolatait és kommunikációt veszik alapul az IWIW és a Freeblog. Külföldi weboldalak tekintetében a Facebook a legjelentősebb közösségi oldal. A kifejezés az informatika világában jól ismert szereplőtől Tim O Really-tól származik. O Really az O Really Media amerikai könyvkiadó cég tulajdonosa és az általa indított web 2.0 konferencia sorozattal vált elterjedté a kifejezés. A kifejezést mára széles körben alkalmazzák, minden olyan weboldalra, ahol a tartalmat a felhasználók generálják és osztják meg egymással és nem csak hírekkel vagy információkkal teli nézegetni való színes weboldalakat kapnak kézhez, hanem akár a mások által létrehozott kommentárokat is olvashatják és a saját véleményüket is megoszthatják. 31 Az új fogalommal először két amerikai weboldalat illettek. Az első ilyen jellegű oldal a Delicious 32 volt, amely nem más, mint egy linktár. Az oldal segítségével összegyűjthetjük kedvenc weboldalainkat, linkjeiket csoportokba rendezve elmenthetjük, így a következő belépésnél már nem kell azon gondolkoznunk, hogy hol láttuk az interneten az általunk fontosnak vélt információt. Az oldal tulajdonképpen könyvjelzőként funkcionál az interneten, ahol tudjuk mit és hol kell keresni a legközelebbi látogatásunknál. A web 2.0-ás jelzőt azért társították az oldallal, mert az

20 20 így létrehozott linktárat és benne lévő linkeket megjegyzésekkel, címkékkel láthattuk el és az általunk összerakott válogatást és megjegyzéseket más is láthatta. Tehát a tartalmat saját magunk generálhattuk egy másik ember számára. A másik nagy amerikai web kettes weboldal a Flickr 33 volt, amely kiérdemelte ezt a címet. A két weboldal közel azonos alapokon működik, a cél a megosztás. A Flickr egy oldal ahova az általunk készített fotókat feltölthetjük és albumokba sorolhatjuk. Legyen itt szó egy a családi nyaralás képeiről vagy más felhasználó által készített tájfotókról. Az általunk készített képeket publikálhatjuk, hogy más emberek számára is láthatóvá váljon, vagy éppen elzárhatjuk mások elöl. Egyes képeket különböző címkékkel láthatunk el, hogy bárki által megkereshető legyen. 34 Az új lehetőségek azonban nem korlátozódnak csupán fényképekre és linkek összegyűjtésére, hanem teljesen új lehetőségek rejlenek benne. Megoszthatjuk saját zenéinket, általunk szerkesztett, írt dokumentumainkat, videóinkat vagy akár a határidő naplókat is láthatóvá tehetjük mások számára. Számunkra is előnyös ezen oldalak használata, hiszen nem csak az általunk megosztott tartalmak válnak nyilvánossá, hanem a mások által közétett információk számunkra is elérhetővé válnak. Az új lehetőség talán legfontosabb vívmánya, hogy a felhasználók által kedvelt programokat ezentúl nem kell letölteniük, megvásárolniuk, hanem a internet segítségével hozzáférhetnek ezekhez a lehetőségekhez. Általánossá vált az a felfogás, hogy a szoftverek helyett szolgáltatást nyújtanak a legújabb informatikai találmányok. Nem kell ezentúl a dokumentumainkat, fényképeinket, hang fáljainkat mindenki által jól ismert CD romokra kiírni és így magunknál tartani. A CD romokra vagy éppen floppykra kiírt adatok sokszor nagy nehézségek árán sikerült visszanyernünk és mások által is hozzáférhetővé tenni. Amennyiben adatainkat számítógépes szerveren tároljuk, sokkal könnyebb módon tudjuk további, akár egy általunk használt másik számítógépre is

21 21 A Wikipedia 35 ami egy online értelmező szótár, közösségi munka eredményeképpen jött létre. A felhasználók saját maguk szerkesztik a tartalmát, mások véleményezik és tovább szerkesztik. Véleményem szerint a weboldal segítségével a lehető legjobban lehet demonstrálni a közösség által elért eredményt. A web 1.0 a webkettő elődjének tekinthető. Az első generációs weboldalakon pontosan tudjuk, hogy kik azok a szerzők vagy éppen mik azok a források ahonnan az információ érkezett. A web 2.0 az elődjével teljes ellenkező alapokra épül, nem a forrás és a szerző személye a fontos, hanem maga az információ. Talán legjobb példa erre az előbb említett Wikipedia, ahol nem tudjuk ki vagy kik az adott szócikknek a szerkesztői, de jelen esetben számunkra az információ elérése a cél, nem pedig az, hogy a lehető leghitelesebb tartalom kerüljön elénk. 4.1.Internetes ismeretségi hálózat A magyar internetes ismeretségi hálózat az angol social network kifejezésből származik. A magyarra fordított kifejezés nem annyira elterjedt a köztudatban, mert mindenki az angol megfelelőjét használja. A közösségi struktúra az egyének vagy éppen szervezetek kapcsolataiból épül fel. Tartalmazza mindazokat a szociális kapcsolatokat, hogy az egyének közötti kapcsolat hogy és milyen módon jöhet létre. Így megkülönböztetjük az élethosszig tartó baráti ismeretséget, felületes ismeretséget valamint a rokoni kapcsolatokat. A kifejezés J. A. Barnerstől (1954) származik, aki először használta ezt a fajta kifejezést. 36 Ezek az ismeretségi hálók az internet egyre népszerűbb elemei, melynek segítségével barátokat, régen nem látott ismerősöket, leendő üzleti partnereket lehet keresni vagy megtekinteni azok kapcsolatait. Segítségével üzeneteket, véleményeket, fényképeket vagyis egyszóval információkat lehet cserélni J. A. Barnes: Class and Committees in a Norwegian Island Parish In: Human Relations 7. szám, o.

22 22 Az első internetes ismeretségi hálózat a classmates.com 37 weboldal volt amely ben kezdte meg a működését Amerikában. A 90-es évek végén sorra jöttek létre a hasonló felépítésű hálózatok. - SixDegrees.com 38 - Epinions 39 - Cao.com - Dooyoo - ToLuna Az itt felsorolt oldalak lényegében ugyanazokra az alapokra épültek és a barátok tárolásán kívül más funkciókkal nem igazán rendelkeztek. A 2000-es évek elején a közösségi oldalak nagy fordulóponthoz érkeztek, mivel a lényegében hasonló felépítésű weboldalakon túl megjelentek az első olyan oldalak, ahol nem csak a barátokat, ismerősöket lehetett tárolni. Új funkciókat vezettek be az újonnan érkező oldalak. Ilyen lehetőségek voltak például a felhasználók közötti fórumozás, képmegosztás valamint a saját blogok írása. Ekkor született meg a szakdolgozatom témáját adó Facebook is ben a közösségi oldalak száma elérte a 200-at és nézettségükben meghaladták a Google keresőóriás nézettségét Magyar ismeretségi hálózatok Az új hullám az internet szabad világának segítségével Magyarországra is hamar betört ben egy baráti társaság ötlete alapján megalakult az első, későbbiekben széles körben elterjedt WIW (Who Is Who / Ki-kicsoda) ismeretségi weboldal ben azonban angol nyelvre is lefordították és így indokolttá vált a név megváltoztatása a ma is ismert formára (IWIW International Who Is Who / Nemzetközi Ki-kicsoda)

23 23 Az első magyar ilyen jellegű weboldal után sorra kezdték meg a működésüket a magyar ismeretségi hálózatok. Mára közel különböző felépítésű, de lényegében az egyén kapcsolataira épülő weboldal működik. A közösségi oldalaknak bárki tagja lehet. Nem kell mással rendelkeznünk, mint egy internetes levélfiókkal és pár személyes adat megadása után máris tagjai lehetünk egy új közösségnek. Csatlakozás után beállíthatjuk, megadhatjuk adatainkat egyszóval elkészíthetjük profilunkat. Az adatlapunk elkészítése után máris kereshetjük barátainkat, ismerőseinket, akik már regisztrálva vannak az oldalon. Megoszthatjuk velük fényképeinket, véleményünket egy adott témában vagy információkat tudunk cserélni velük. A közösség nagyszámú elterjedése oda vezetett, hogy nem csak az egyszerű internetes felhasználók kezdték el használni ezeket a kapcsolatokra épülő oldalakat, hanem a vállalkozások is egy új reklámozási formát találtak termékeiknek, szolgáltatásaiknak. Ezt az oldalakon a felhasználók kapcsolataira építették, és így kialakult a marketing egy új formája a social marketing (közösségi oldalakon történő reklámozás) Social marketing A social marketing, avagy a közösségi oldalakon történő hirdetés egyre nagyobb, fontosabb szerepet tölt be az online marketing lehetőségei közül. A fogyasztói döntési folyamatok megváltozása és az internetes közösségi funkciók erősödése egymással szinergiába lépve erősíti a közösségi tartalommegosztásra és kommunikációra épülő online megoldások sikerességét. 42 Az internet és a közösségi oldalak elterjedésével a vásárlók sokkal tudatosabbá váltak. Ez azt jelenti, hogy a potenciális vásárlók jobban a kezükben tartják a kontrolt azzal kapcsolatban, hogy mi az ami érdekli őket. Legyen itt szó arról, hogy mit néznek, hallanak vagy éppen mit olvasnak az interneten vagy újságokban. Ennek az új iránynak az elterjedésével a marketing szakembereknek nem elég csupán elhelyezni egy hirdetést

24 24 valahol az interneten. Tudniuk kell, hogy a célközönség hol helyezkedik el és hogyan cselekszik. Ez jelenti a különbséget a hagyományos marketing és a social marketing között. A hirdetések új formája azt kívánja meg, hogy az eddig megszokott marketing stratégiáinkat lecseréljük és új alapokra helyezzük azokat. Ez nem csak azt vonzza maga után, hogy meg kell változtatni a marketinges gondolkodásmódunkat, hanem új márkaértéket, szegmentálási technikákat, célmeghatározást, kommunikációt, tartalmat, stratégiát és felépítést kell alkalmaznunk. Ezeket az új marketing technikákat szeretném bemutatni a Facebook internetes közösségi oldalon keresztül.

25 25 5. Facebook 5.1. Története A Facebook közösségi oldal kitalálója és programozója valamint tulajdonosa Mark Elliot Zuckerberg, aki május 14-én látta meg a napvilágot az Egyesült Államokban. Az amerikai Forbes 400-as lista, 43 mely a világ leggazdagabbjait gyűjti össze a 35. helyen szerepel 44. Vagyona megközelíti a 6.9 milliárd amerikai dollárt. A közösségre épülő weboldal 2004 februárjában kezdte meg működését. A programozó eredetileg a The facebook elnevezést adta az oldalának. 3. számú ábra The Facebook nyitóoldala Forrás: sensorymetrics.com(2009)

26 26 A közösségi oldal először csak a Harvard egyetem hallgatói számára vált elérhetővé, ahol Mark Zuckerberg programozást tanult márciusában egy hónapnyi működés után a tulajdonos kiterjesztette weboldalát a Stanfordi Yale és a Columbia egyetemre is. Következő lépcsőként a Boston környéki egyetemek kaptak hozzáférést a közösségi oldalhoz, majd az összes amerikai, kanadai egyetem következett. Egyetlen egy indoka van annak, hogy a weboldal a Boston környéki egyetemeken és főiskolákon kezdte meg a működését, az pedig nem más mint, hogy ezen a környéken található Amerikában a legtöbb felsőfokú oktatási intézmény, melyek viszonylag közel helyezkednek el egymáshoz. A területen közel 100 főiskola valamint egyetem található. Ez segíthetett Zuckerbergnek a szociális haló kiterjesztésében és rendkívül gyors elterjedésében. A weboldal 2004 nyarára teljes mértékben kinőtte magát. Csupán négy hónapos működés után az egyszerű weboldalból társas vállalkozássá vált. Júniusban a PayPal 46 feltalálója Peter Thiel dollárt fektetett a vállalkozásba azzal, hogy az oldal székhelyét Mark Zuckerberg kollégiumi szobájából teljes mértékben áthelyezte a technológiai fejlődés epicentrumának nevezett Szilikon Völgybe. Így a Facebook megkezdte teljes mértékben önálló, a Harvard egyetemtől elváló működését Palo Altoban, Kaliforniában. Az oldal ma is ismeretes domén nevét ( csak 2005-ben vásárolta meg a tulajdonos dollárért. A domén név megváltoztatásával elhagyták az eddig használt The facebook nevet és áttértek a Facebook név használatára szeptemberében forduló pont következett be a vállalkozás életében. Az eddig csak egyetemi és főiskolai hallgatók számára elérhető oldal már mindenki számára elérhetővé vált. A közösségi oldalhoz történő csatlakozásnak két feltétele volt. A csatlakozni kívánt személynek legalább 13 évesnek kell lennie, valamint érvényes e- mail fiókkal kell rendelkeznie. Ezzel a lépéssel az oldal megkezdte addig soha nem tapasztalt növekedését. 46

27 27 A felhasználók számának hirtelen növekedése miatt a tulajdonosnak tőke injekcióra volt szüksége, amelyet két külső vállalattól (Accel Partners, GreyLock Partners) meg is kaptak. Így a befektetett tőke 2006 végére már a 27,5 millió dollárt is elérte. A beruházás révén az oldal tovább folytathatta nemzetközi terjeszkedését. Majd 2007 októberében a Microsoft vállalat 240 millió dollárért részesedést vásárolt az egykori garázsvállalkozás -ban. A beruházott tőke segítségével a Facebook megalkotta a ma is használatos weboldal alappilléreit, valamint egy új szolgáltatást vezetett be novemberében megjelentek az első reklámok az oldalon (Facebook Ads) A Facebook idővonala 2004 A weboldal ebben az évben kezdte meg működését a Harvard egyetemen egy kollégiumi szobában. Az oldal rendkívül gyors fejlődésnek indult, majd kiterjedt hálózatott alkotott a Stanford, Columbia valamint a Yale egyetemekkel. A gyors fejlődési szakasz miatt szükségessé vált a vállalkozás székhelyének a módosítása. Így a fejlesztők kollégiumi szobájából átkerült Palo Altoba. A város Kalifornia államban található a technológia fejlődés középpontjának nevezett Szilikon völgyben. Szeptemberben a fejlesztők új csoportos alkalmazásokat vezettek be, valamint létrehozták a ma is használt üzenő falat ahol a felhasználók megoszthatták véleményeiket, gondolataikat. Az év végére az oldal elérte az 1 millió regisztrált felhasználót Egy a Facebook-tól teljesen külön álló vállalat részesedést vásárolt a vállalkozásban. A vállalat 12,7 millió dollár értékben ruházott be a közösségi oldalon. A tőke injekció segítségével 800 amerikai egyetemen és főiskolára vezették be a hálózatot. Így a felhasználók szabadon kommunikálhattak egymással és ismerkedhettek. Majd a sikeres kiterjesztés következő lépcsőfokaként a középiskolákat is bevonták a közösségi hálózatba. December hónapra az oldal regisztrált felhasználóink a száma elérte a 5,5 millió főt.

28 Két számítástechnikával foglalkozó vállalat (Greylock Partners, Meritech Capital Partners) 27,5 millió dollárt invesztált a közösségi oldalba. A pénzösszeg segítségével leprogramozhatták a mobiltelefonokon is használható weboldal kicsinyített mását (Facebook Mobile). Az újítás teljes mértékben ugyanazokból a funkciókból épült fel, mint a számítógépes mása, csak éppen mobiltelefonra optimalizálva. Az év második felében stratégiai partnerséget kötött a Microsoft amerikai szoftvergyártó óriással. A partnerség segítségével reklámfelületeket, szalaghirdetés helyeket alakítottak ki az oldalon. A terjeszkedés következő lépcsőfokaként az oldal elérhetővé vált a világ bármely internetezője számára. Az előzőkben már említettem, hogy csatlakozási feltételként az életkort és internetes levél fiókot szabtak meg. Az év végére a technikai újításoknak és a kiterjesztésének köszönhetően a felhasználók száma elérte a 12 milliós létszámot A világméretű hálózattá való kiterjesztés után a regisztrált tagok száma három hónap alatt elérte a 20 millió főt. Ez idő alatt a Kanadában 2 millió fő, valamint az Egyesült Királyságban 1 millió fő csatlakozott az közösségi oldalhoz. A Microsoft tal közösen megalkotott hirdetési felületeket kiterjesztették az egész globális hálózatra. A vállalat 240 millió dollár értékben törzsrészesedést vásárolt a vállalkozásból. A szoftver gyártó óriás és a Facebook közösen megalkotta a Facebook hirdetési rendszerét (Facebook Ads). Az év második felében a felhasználók száma elérte az 50 millió aktív felhasználó létszámát Az Facebook társszervezői szerepet vállaltak egy amerikai híroldallal (ABC News) az állomok elnök jelöltjeinek a vitájában. Igazán, a 2008-as évben terjedt a világon azzal, hogy először az oldal spanyol majd francia nyelven is elérhetővé vált a felhasználók részére. Azonban a két új nyelv még csak a kezdetet jelentette, mivel az év végéig még 21 különböző nyelvre fordították le az oldalt a programozók. Technikai újítások sorából nem hiányozhat az azonnali üzenetküldő szolgáltatás, a chat sem. Ezeknek az újonnan

29 29 bevezetett technikáknak a segítségével a regisztráltak száma elérte 100 millió főt augusztusra Kevesebb, mint négy hónap alatt az oldal látogatóinak a száma már 150 millió főt is meghaladta. A 2009-es évben a regisztráltak száma megháromszorozódott és elérte a 350 millió főt. Ebben az évben vezették be a tetszik (like) gombot az oldalon, amellyel az egymás által írt üzenőfal bejegyzéseket lehetett minősíteni. Az új funkció megjelenése soha nem látott visszhangot váltott ki a regisztráltak körében. Innen származik a tinédzserek körében elterjedté vált lájkolom kifejezés. A kifejezést azokra történésekre, eseményekre használják, melyek elnyerik a tetszésüket vagy éppen az érdeklődésüket Február hónapra a regisztráltak száma meghaladta a 400 millió főt, majd ez júniusra fél milliárd főre nőtt a közösségi oldalon. 4. Számú ábra Regisztrált felhasználók számának alakulása 2004 decembertől 2010 januárig. Forrás: neowin.net (2010)

30 Marketing a Facebook-on Facebook: sokkal híresebb, mint a pornó 20. Ez volt az első találat a Google keresőoldalon, amikor nekiláttam a témához kapcsolódó angol nyelvű cikkek gyűjtését. A cikket Bill Tancer a Time angol amerikai magazin újságírója írta amikor a 18 és 24 éves korosztály közösségi oldalakon való részvételét kutatta (Time, 2007). 48 A mai napon ( ) aktív regisztrált felhasználója van az oldalnak. A felhasználók 50% bejelentkezik, használja az oldalt egy adott napon. Egy átlagos felhasználónak 130 ismerőse van oldalon. Ezt a számot úgy is lehet értelmezni, hogy ha egy hirdetést egy tetszőleges felhasználó megoszt, azt 130 ismerőse, azaz 130 más felhasználó is látni fogja. Minden egyes hónapban a regisztrált felhasználók 30 milliárd különböző tartalmat (linket, blog bejegyzéseket, képeket, véleményeket, híreket stb.) osztanak meg egymással. 900 millió fölött van a száma azoknak az közösségeknek (oldalak, csoportok, rendezvények és közösségi oldalak) a száma ahova a tagok tartozhatnak. Így egy átlagosnak mondható felhasználó közel 80 közösségi oldalnak a tagja a Facebook-on belül. Átlagosan egy felhasználó 90 különböző tartalmat oszt meg egy hónapban az oldalon. A regisztrált felhasználók közel 700 milliárd percet töltenek az oldalon egy hónapban összesen. A weboldalnak ma már több mint 70 nyelvre lefordított változata létezik. (Facebook, 2010) Ezek azok a statisztikai adatok, amiket a weboldal hivatalos formában közöl az arra érdeklődővel. Véleményem szerint az adatok magukért beszélnek. Ezeknek a statisztikai adatoknak a segítségével könnyen meg lehet érteni, hogy a vállalkozások miért hirdetnek és miért látnak hatalmas lehetőséget a Facebook-on történő hirdetésben. Habár nem csak a kézzelfogható statisztikai adatok miatt ilyen népszerű hirdetési felület a Faceook, hanem azért is, mert egy teljesen új reklámozási formát követel meg, melynek a középpontjában a közösségi hálózat helyezkedik el. A közösségi oldalon a fiatal, 24 év alatti látogatók száma a legmagasabb, illetve ők mondhatók a legaktívabbnak. Ez a korosztály osztja meg a fényképeket, 48

31 31 blogbejegyzéseket és információkat egymással. A magyarországi Facebook felhasználók száma meghaladja a 2 millió főt ( fő). Ezzel a lakosságnak a 21,11% rendelkezik Facebook adatlappal. A 24 év alatti korosztály összesen 50% tesz ki az összes felhasználó közül és számuk meghaladja az egymillió főt. Így a Facebook vonzó marketing csatornát kínál azoknak a vállalkozásoknak, akik a fiatalabb korosztályt célozzák meg termékeikkel. Különösen előnyös lehet ez a piac azoknak a most induló (start-up) vállalkozásoknak, akiknek nincs nagyobb összegben elkülönített pénze a marketing tevékenységük finanszírozására. A magyar felhasználók életkor megoszlása 5. számú ábra Forrás: facebakers.com (2010) 5.3. Vállalkozás megjelenési formái az oldalon Személyes vagy szakmai megjelenés A Facebook mint személyeknek szóló közösségi oldal jelent meg a köztudatban, de a gyors elterjedése miatt mára a vállalkozások is széles körben saját malmukra tudják hajtani a vizet az oldal segítségével. A magánélet és az üzleti élet elválasztása mindenki számára egyaránt fontos, hiszen mindenki máshogyan viselkedik este, hétvégén a családjával, mint a hét többi napján a munkában. Tehát a legfontosabb ennek a két dolog a teljes mértékben történő különválasztása. Mindazonáltal, hogy a Facebook egy személyekre és személyek általi kapcsolatokra épülő oldal, lehetőség adódik a hirdetni

32 32 kívánt márkát vagy terméket emberi tulajdonságokkal felruházni. A személyes tulajdonsággal történő felruházáshoz két különböző fajta megjelenési formát választhatnak a vállalkozások. Így megkülönböztetünk hivatalos Facebook oldalt (Facebook Page) illetve Facebook csoportot (Group). Az eszközök, lehetőségek segítségével a normál, személyes felhasználónak többet fog jelenti az adott termék vagy akár a vállalkozás logója is. Az Facebook egy virágzó, gyorsan fejlődő közösség, melynek segítségével rajongók gyűjtésére van lehetőség. Ezeknek a látogatóknak az összegyűjtésére természetesen nemcsak a Facebook-on van lehetőség, hanem sok más hasonló jellegű weboldalon. Ellenben a statisztikai adatok azt diktálják, hogy ne máshol hanem ezen oldalon kezdjük a toborzást. Az oldalnak több látogatója van, mint a kereső óriásnak a Google-nak. Véleményem szerint ez az adat magáért beszél Facebook Pages (hivatalos oldalak) Kommunikálj ügyfeleiddel és rajongóiddal hivatalos Facebook oldal segítségével! (Facebook) A hivatalos oldal létrehozását a Facebook azoknak a híres embereknek, sportolóknak, vállalkozásoknak, zenekaroknak, stb. kínálja, akik a közösségi oldalon kívánnak kommunikálni az ügyfeleikkel vagy rajongóikkal. Amennyiben ilyen oldal létrehozása a cél, akkor rendelkezni kell személyes adatlappal. Abban az esetben, ha regisztrált felhasználók vagyunk elég csak a internetes oldalra menni és ott az oldal létrehozása gombra kattintani. Az oldal jobb oldalán jelenik meg a hivatalos oldal létrehozását szolgáló szekció. Három lehetséges opció közül lehet választani, miszerint meg lehet különböztetni helyi vállalkozást, márkát, terméket vagy szervezetet, illetve előadót, zenekart vagy egyéb közszereplőt. A választás természetesen attól függ, hogy az adott vállalkozás vagy személy mit szeretne népszerűsíteni az oldalon. A következő lépésben meg kell adni a hivatalos oldalnak a nevét. Fontos előre tudni, hogy a későbbiekben nem nyílik lehetőség a név megváltoztatására. Egyetlen lehetőség a név megváltoztatására az, hogyha az oldal törlésére majd újra regisztrálására kerül sor. Az oldal létrehozásához a vállalkozás hivatalos képviselőjének a beleegyezése szükséges.

33 33 Az első pár lépést követően létrejön az oldal. Következő lépcsőkben az oldalt tartalommal kell feltölteni. Ezek a konfigurációs beállítások teljes mértékben megegyeznek a magánszemélyeknek szóló beállításokkal. Ezek alapján be lehet állítani a vállalkozás székhelyét és egyben minden olyan fontosnak vélt információt, ami alapján a vásárlók a Facebook-on kívüli világban kapcsolatba léphetnek a képviselőkkel. A vállalkozás adatainak a megadása után a cég emblémájának (logó) a feltöltése következik. Az embléma feltöltése azért fontos, hogy még könnyebben azonosíthatóvá váljon az oldal a közösség számára. A kép feltöltése a számítógépről könnyedén megoldható.

34 34 Az oldal által képviselt vállalkozásnak vagy terméknek személyes tulajdonságokkal történő felruházása kezdődhet a fényképek feltöltésével. A vásárló bizalmának elnyeréséhez be lehet mutatni mennyire vásárló centrikus az adott vállalat. A következő kérdés merül fel ebben az esetben. Hogyan lehet bemutatni egy weboldalon fényképek segítségével ezt? Így érdemes feltölteni pár fényképet az eladókról munka közben vagy akár az irodáról. Hasonló eszköz a vásárlók bizalmába férkőzésnek a fénykép feltöltésen túl a video feltöltés. Felölhető videók segítségével akár egy a televízióban futó kampány reklámfilmje is feltölthető. Nem csak a reklámfilmek tölthetők fel, hanem egy-egy vásárlói ajánlás is. A Facebook Pages segítségével a vállalkozásnak lehetősége van események szervezésére. Az adott esemény akár lehet online vagy offline találkozó, webes szeminárium vagy akárcsak egy vásárlói találkozó, ahova a célközönséget meg lehet hívni. Ezzel a lehetőséggel a felhasználók beregisztrálhatják magukat, hogy részt kívánnak venni az adott eseményem. A már beregisztrált felhasználók megoszthatják másokkal az eseményt ezáltal az adott találkozó, összejövetel még szélesebb körökbe tud eljutni. Az oldalnak ez a funkciója talán rendezvényszervező funkcióként mutatható be a legjobban. Hasonló jellegű weboldal például az Eventbrite (eventbrite.com). A Facebook eseményszervező funkciója és az Eventbrite lényegében ugyanazt a célt szolgálja, az adott rendezvény hírét minél szélesebb körben minél egyszerűbben, gyorsan és ingyenesen eljuttatni. Amennyiben a cég regisztrált tagjai mind a két oldalnak könnyedén exportálhatja az eseményt az egyik oldalról a másikra, akkor nem kell az adott eseményt kétszer létrehozni. Miután a vállalkozás elhatározta, hogy létre kívánja hozni saját Facebook-os weboldalát, amely a céget, terméket vagy akár szolgáltatást hivatott hirdetni, azután el kell juttatni az oldalt a közönséghez is, hogy tudomást szerezzenek róla. Felmerülhet a kérdés - Hogy találják meg az oldalt a látogatók? Abban az esetben, ha egy nagy, mindenki számára ismert márka (Apple) vagy híres énekes (Justin Timberlake) kíván hirdetni az oldalon jóval könnyebb dolguk van, mint egy kisvállalkozásnak. A nagy márkákra és a híres szereplőkre mindenki kíváncsi, így őket megkeresik a felhasználók, de a kezdő vállalkozásokra teljesen más érvényes. Nekik teljesen mást kell tenniük

35 35 ahhoz, hogy elérjék a közönséget. Számukra az út rögös és nem elég csak az oldal létrehozása, nekik a vásárlókat meg kell keresniük. Különben nem szereznek róluk tudomást. Tehát az oldal létrehozása után a következő lépés az elterjesztés, reklámozás. Az elterjesztésre több mód áll rendelkezésre. Azon vállalkozások, amelyek sok elektronikus üzenetet küldenek és így tartják a kapcsolatot a vásárlókkal vagy en keresztül hirdetik a termékeket és szolgáltatásokat, azok könnyedén készíthetnek aláírást. A legegyszerűbb módja, ha a Facebook oldal URL címe beillesztésre kerül az üzenet végére. Az elektronikus üzeneteken keresztül történő hirdetésnek a másik módja a hírlevelek küldése. A hírlevélen keresztül történő terjeszkedés előnye, hogy csak azok a felhasználók fogják megkapni a hirdetést, akik már régebben feliratkoztak erre a szolgáltatásra. A hírlevelekhez hasonló módon lehetőség van az oldal hirdetésére a cég saját weboldalán keresztül is. A számos lehetőség közül szeretném kiemelni az egyszerűnek mondható link elhelyezését, valamint az összetettebb Fan Box (rajongói doboz) elhelyezését. Az adott dobozra kattintva az olvasó máris rajongójává, követőjévé válhat az adott cég Facebook oldalának. 6. számú ábra Fanbox megjelenése a Coca-Cola weboldalán Forrás: cocacola.com (2010)

36 36 A nagy és széles körben elterjedt vállalkozások mindegyike jelen van a Twitter (twitter.com) nevű állapotmegosztó oldalon. Ahol 140 karakter hosszúságú üzenetet lehet megosztani a közösséggel. A Twitter weboldal ingyenes hirdetési felületet nyújt a vállalkozások számára, amellyel akár a Facebook oldalukat is hirdethetik. A mind a két oldalra regisztrált felhasználók exportálhatják a bejegyzéseket egyik oldalról a másikra. Így nem szükséges a kívánt bejegyzést kétszer publikálni. A Facebook-on történő hirdetésnek a legegyszerűbbnek tűnő módja a megosztás (share) funkció, melynek segítségével a megosztásra kerülhet az oldal az ismerősök között. Fontos ebben az esetben kiemelni, hogy az oldalt nem csak a tulajdonos, hanem a tulajdonos ismerősei is terjeszthetik. Egyetlen egy kikötés létezik ezzel kapcsolatban, hogy az oldalt csak azok tudják megosztani, akik az adott oldal rajongói (fan). Ezzel a funkcióval lehet a legszélesebb körökbe eljutatni az oldalt. Az előzőkben már bemutattam, hogy egy átlag felhasználónak 130 ismerőse van az oldalon és abban az esetben, ha a felhasználó elküldi, ajánlja 130 ismerősének az adott oldalt jelen esetben megosztja a tartalmat az a 130 felhasználó is elküldheti másoknak az oldal ajánlását. Így ez a típusú terjeszkedés mondható a leggyorsabbnak Facebook Groups (csoportok) Az oldal által kínált lehetőségek között a Facebook Pages-hez nagyban hasonló, de lényegében teljesen eltérő funkció a csoport létrehozása. A csoport létrehozása funkcióval egy a Facebook-on belüli közösség összekovácsolására nyílik lehetőség. A csoport megalakítása egyaránt szólhat a vállalkozás egy belső (internal) csoportjának vagy akár a vásárlóknak (external). Az oldal lényege, hogy egy bizonyos kommunikációs csatornát hozzon létre a vásárlók és a funkciót kihasználó vállalkozások között. Az eddig leírt tulajdonságok teljesen megegyeznek a Facebook Pages tulajdonságaival, mert mind a kettő lényegében kommunikációs csatorna. A különbség azonban ebben a pontban nyilvánul meg. Amíg az oldal létrehozásával minden egyes bejegyzés teljes mértékben nyilvános, addig a csoport megalkotásával lehetőség nyílik arra, hogy csak egy bizonyos kör kapja meg az adott információt. A csoport első regisztrálásánál megadható, hogy milyen mértékben

37 37 legyen publikus, tehát a nagyközönség számára is elérhető az adott információ illetve csoport. Így megkülönböztetünk három publikussági szintet: - Nyitott: az információk mindenki számára elérhetők akik Facebook adatlappal rendelkeznek, azaz felhasználói az oldalnak. A csoporthoz való csatlakozás teljes mértékben nyitott, miszerint akárki csatlakozhat a csoporthoz. - Zárt: a csoporthoz való szabad csatlakozás nem engedélyezett. Így az oldal szerkesztője, adminisztrátora engedélyezheti a csatlakozást azok számára, akik azt kérvényezték. Azonban az oldalra a Facebook keresővel lehetőség van rákeresni és az ott megadott információk nyilvánosak. - Titkos: a csoporthoz való csatlakozás csak meghívó segítségével lehetséges. A csoportra a kereső segítségével nem lehet rákeresni és a csoport oldalon megjelenő információk csak a meghívott tagok számára nyilvánosak A Facebook hirdetési rendszere Az előzőkben már bemutattam, hogy az oldalon hogyan jelenhet meg a vállalkozás két különböző forrásban. A nagy előnye az előzők használatának ott nyilvánul meg, amikor költség oldalról szemlélik a hirdetők a lehetőségeket. Mind a Pages és a Groups lehetőség használata mindenki számára teljesen ingyenes. Azaz befektetett tőke nélkül nyílik lehetőség a terjesztésre. A hátrány ezeknek használatában az, hogy időigényes. Le kell ülnie az erre megbízott embernek, kollegának a számítógép elé és be kell mindent állítania, valamint folyamatos frissítésre szorul. Onnantól kezdve, hogy a vállalkozás profilja nem frissül napi rendszerességgel vagy nem jelennek meg rajta új információk a felhasználók számára érdektelenné válik az oldal látogatása. Így a befektetett erő és idő könnyedén elveszhet. A Facebook bevezetett egy a Google AdWords-höz nagymértékben hasonlító hirdetési rendszert. A hirdetések Facebook Ad használatával az adatlapok jobb oldalán fognak megjelenni vagy hírekben szponzorált tartalomként. A funkció kihasználásához nem kellenek külön szakemberek, hiszen mindent a hirdető saját maga tud beállítani különböző kezelőfelületeken keresztül. A fő szempont ez a fajta hirdetési lehetőség

38 38 választása mellett, hogy a futó kampányokkal könnyedén lehet kísérletezni és folyamatosan nyomon követni, azaz monitorozni. Egyetlen egy dolog szab határt a próbálkozásoknak és a kísérletezésnek, mégpedig az adott hirdetésre fordítani kívánt összeg. Ahhoz, hogy a hirdető hirdetése megjelenjen a célközönsége számára, mindössze négy lépésre van szükség Hirdetés megtervezése Miután bejelentkezik a felhasználó a saját személyes adatlapjára és legörgeti az oldalt a legaljára ott találja a hirdetőknek szánt funkciót. A gombra kattintással máris kezdetét veheti a reklám megtervezése. Érj el több mint 500 millió embert ott, ahol kapcsolatot tartanak és megosztanak (Facebook) A gombra kattintás után a hirdetni vágyó a hirdetési platformon találja magát. A lehetőség alkalmazásával több, mint 500 millió potenciális vásárló elérésére nyílik lehetőség. A célközönség kiválasztható földrajzi elhelyezkedés, életkor vagy akár érdeklődési kör alapján. Minden felhasználó megadja lakhelyét, életkorát és, hogy mi az ami érdekli. Ezzel együtt könnyedén lehet értelmezni, hogy ilyen egyszerű megcélozni egy-egy demográfiai csoportot. Hirdetések fajtái között szerepelnek szöveges vagy képes hirdetések, vagy akár kevert változatai is. A hirdetésre szánt összeget napi szinten be lehet állítani vagy éppen megváltoztatni. Kiválasztható, hogy az elszámolás a hirdetésre kattintók (CPC) vagy megjelenések (CPM) alapján legyen meghatározva. Az első lépésként meg kell adni a cél weboldal címét, ahová hirdetésre kattintók eljuthatnak. Ezek az oldalak egyaránt lehetnek külső weboldalak, landing page-ek, Facebook oldalak vagy akár Facebook csoportok. A célállomás teljes mértékben a hirdetőtől függ és attól, hogy mit kíván hirdetni. Az célállomás megadása után lehetőség nyílik cím megadására, mely már meg fog jelenni a felhasználók számára. Majd egy rövid leírás mellékelésére van lehetőség. Végül feltölthető egy kép, ami maga a hirdetés törzsét képzi. Ezekkel a gyors és egyszerű lépésekkel már kész is van maga a hirdetés mely meg fog jelenni a célközönségnek.

39 39 Következő lépcsőben lehetőség nyílik a célközönség kiválasztására. Más szóval kezdetét veheti a targetálás. A regisztrált felhasználóknak ki kell tölteniük egy személyes adatlapot az első belépésnél, melyet a későbbiekben módosíthatnak akár. Az itt megadott adatokat a hirdetési rendszer is használja. Így a megadott ország, megye, város alapján pontosan szűrhetők a felhasználók. A szűrés azt a célt szolgálja, hogy az adott hirdetés csak az ezeknek a kritériumoknak megfelelő felhasználóknak jelenjen meg. A beállítása közben jobb oldalon pontos szám jelenik meg, hogy éppen az adott szűrési tartományba hány regisztrált esik bele. A földrajzi elhelyezkedés után be kell állítani, hogy melyek azok a demográfiai jellemzők, amellyel a célközönségnek rendelkeznie kell. Ez alapján megadható, hogy a célközönség milyen életkorú, nemű legyen. A folyamatosan megadott kritériumok alapján a jobb oldalon lévő szám, mely a regisztráltak számát jelöli, folyamatosan csökken a kritériumok alapján. A következőkben beállítható, hogy a célcsoportnak milyen kapcsolati körrel illetve érdeklődési körrel szükséges rendelkeznie. Amennyiben minden a targetálással kapcsolatban beállításra került, pontos számot kapunk, hogy hány főnek fog megjelenni a hirdetés. A Facebook legnagyobb előnye ebben a pontban nyilvánul meg a legfeltűnőbben. Több mint 500 millió felhasználó közül lehetőség nyílik a tökéletes célközönség kiválasztására. Utolsó előtti lépésben megadható, hogy a kampányt mikortól meddig kívánja futtatni a hirdető. Így pontosan a megadott időben fog megjelenni a hirdetés a célközönségnek. A kampányra fordított költségvetési keret is ebben a szekcióban kerül beállításra. A megadható napi keret segítségével elkerülhető, hogy az adott hirdetés túlfusson az előre megszabott kereten. Szükséges beállítani, hogy a hirdetésekre kattintók vagy a hirdetés megjelenése után történjen az elszámolás. A beállítás teljes mértékben attól függ, hogy mi a célja a hirdetőnek. - CPC hirdetések: Akkor érdemes ezt a fajta hirdetést választani, mikor a cél az, hogy a felhasználó rákattintson az adott hirdetésre és egy másikra oldalra navigálja őt, ami már az első lépésben beállításra került. Az opció kiválasztásával könnyedén nyomon övethető a napi hirdetésre fordított

40 40 összeg alakulása. Célszerű ezt az féle opciót alkalmazni abban az esetben, ha az érdeklődő figyelmének az átirányítása a cél egy másik oldalra. - CPM hirdetések: Azt a célt szolgálják, hogy az adott márka vagy nyújtott szolgáltatás még szélesebb körökbe eljusson. Mondható úgyis, hogy nem kimondottan a vásárlásra ösztönzés a cél, hanem az információ gyors elterjesztése. Végső lépcsőként az vállalkozás által megalkotott hirdetés összes tulajdonsága áttekinthető, majd a hirdetés megrendelhető a szolgáltatótól, azaz a Facebook-tól Teljesítmény elemzése A Facebook egy nagyszerű eszközt épített be az hirdetési rendszerébe. A funkcióval tökéletesen lehet mérni az adott hirdetés teljesítményét. A teljesítményt rendkívül fontos működés közben is mérni, mert nem elég csak a marketing kampány után elemezni a számokat. A folyamatos felügyelettel a problémás hirdetéseket működés közben is lehetőség van módosítani. A módosításokkal még hatékonyabb céltudatosabb kampány lebonyolítására nyílik lehetőség. Belépve a hirdetési oldal azon részére ahol az adott hirdetés analitikája található egyből egy táblázat kerül a kezelő elé, ahol az adott kampány pontosan mért adatai találhatóak. Erről az oldalról könnyedén lehetőség nyílik a hirdetés módosítására. Akárcsak a hirdetés státuszát a napi költségvetést vagy, hogy a reklám mennyi ideig legyen kint az oldalon, azaz az időtartamát. Ezen az elemző oldalon egyaránt megtalálhatóak azok a kulcsfontosságú mutatók, mellyel a teljesítményt lehet mérni. Ezek a mérőszámok a következők: - Státusz (status) - CPC vagy CPM - Rákattintások száma (Clicks) - CTR % - Átlagos CPC - Átlagos CPM - Hirdetésre fordított pontos összeg

41 41 Az elemző táblázat alatt található különböző diagramok segítséget nyújtanak a szemléltetésben és látványosan bemutatják a kampány helyzetét. Az elemző táblázat és a diagramok nagyszerű lehetőséget nyújtanak az azonnali adatok megszerzésére és a villámgyors áttekintésre. Különös segítséget nyújt egy figyelmeztető jel megjelenése, mely felhívja a hirdető figyelmét azokra a területekre, ahova még jobban összpontosítania kell a figyelmet. A Facebook továbbá három különböző kampány elemző jelentés juttat el a hirdetők kezébe. - Hirdetési teljesítmény: lényegében teljes mértékben megegyezik az összefoglaló elemző táblázattal, de lehetőséget nyújt különböző szűrők beépítésére valamint az adatok táblázatba exportálására. - Válasz a kiválasztott demográfiára: a hirdetés szerkesztése közben beállított demográfiai adatokat elemzi. Pontosan méri, hogy az adott csoportból mennyien kattintottak rá az adott hirdetésre, valamint, hogy milyen volt az adott csoport összetétele. Segítséget nyújt abban, hogy még pontosabban targetálni lehessen az adott célcsoportot illetve bemutatja, hogy kik azok a felhasználók és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek azok akiknek a hirdetés felkeltette a figyelmét. Ezek az adatok ugyanúgy, mint az előbbiekben bemutatott hirdetési teljesítménnyel kapcsolatos adatok, teljes mértékben exportálhatóak egy külső táblázatra valamint különböző ismérvek alapján szűrhetőek. - Felhasználók tulajdonságai: információt kaphatunk a felhasználók érdeklődési köréről, melyet megjelenítenek az adatlapjukon. Ezekkel a különböző elemzésekkel és mérőszámokkal lehetőség nyílik a kampány lefutására illetve a folyamatban lévő kampány elemzésére. A percre pontos információk segítséget nyújtanak a hirdetésre szánt összeg nyomon követésére valamint, hogy a hirdetéssel még pontosabban lehessen a kívánt célközönséget megcélozni. Az előbb leírt részletes bemutatással érthetővé válik, hogy miért célszerű a Facebook hirdetési rendszerét használni a vállalkozások számára. Azzal, hogy nem a

42 42 vállalkozásoknak kell marketing szakembereket alkalmazniuk, hanem saját maguk is elkészíthetik a kampányt, egyrészt pénzt másrészt időt spórolhatnak meg. Attól függően, hogy mit kívánnak hirdetni, minden kampány mást igényel. A hirdetési rendszer alkalmazásával lehetőség van terméket, szolgáltatást, eseményt hirdetni, valamint akár közösség építésére vagy munkaerő toborzására is lehetőség nyílik. Viszont mint kampány más építőelemekből épül fel, illetve más kritériumoknak kell megfelelnie. Azonban abban mindegyik marketing kampány - mely a Facebook-on fut azonos, hogy a látogatói érdeklődés pontosan, számszerűen mérhető, legyen itt szó bármilyen típusú kampányról. A Facebook Ads egyaránt beilleszthető egy már futó online marketing kampányba vagy alkalmazható, futtatható önmagában. A pontos és gondoskodó magatartással irányított kampány ütőkártyát jelenthet egy újonnan piacra lépő vagy már a piacon befutott vállalkozás számára egyaránt.

43 43 6. Marketing stratégiák a Facebook-on Szakdolgozatomnak ebben a fejezetében a Facebook által kínált különböző marketing stratégiákat foglalom össze és magyarázom részletesen. Azonban mielőtt elkezdem a különböző stratégiákat részletezni fontos néhány alapvető kérdésre válaszolni, mert a különböző válaszok különböző stratégiákat kívánnak meg. 1. Miért szeretnénk a Facebook-on hirdetni? 2. Mik azok a speciális célok, amiket el szeretnénk érni a Facebook-on történő hirdetéssel? 3. Mik azok az előnyök, amelyek megkülönböztetik saját vállalkozásunkat a többi vállalkozástól? 4. Miként tűnhetünk ki a tömegből? 5. Folyamatban van-e más online marketing kampány? 6. Hogyan tudjuk a Facebook kampány sikerességét felmérni? Amennyiben ezeket a kérdéseket megválaszoltuk és lelkiismeretesen feltérképeztük saját vállalkozásunk hirdetési igényeit, már könnyebben ki tudjuk választani azokat a stratégiákat, amelyek segíthetnek célunk elérésében. A Facebook három hatékony lehetőséget kínál a célunk elérésében Közösség építése Abban az esetben, ha az a fő cél, hogy a vállalkozás megerősítse jelenlétét és megtalálja a célközönségét a Facebook-on, közösség építési stratégiára van szükség. Habár sok más hasonló közösségi oldal áll rendelkezésre a közel azonos közösségek kiépítésére, a Facebook weboldalon jóval több lehetőség közül lehet választani, mint bármely más közösségi oldalon. Létrehozhatunk profil oldalak, csoportokat vagy alkalmazásokat írhatunk a cél elérése érdekében. De jelen esetben a fő cél, hogy egy bizonyos kapcsolat, beszélgetés jelenjen meg a leendő vásárló és a hirdető között. A kapcsolat kiépítésével tudatosan lehet növelni az oldal rajongótáborát (fan base). Azonban a kommunikáció a vásárlókkal nem elég. A kommunikációnak tudatosnak, jól átgondoltnak és nem utolsó sorban előrelátónak kell lennie. Ezen iránymutatások

44 44 betartásával elérhető, hogy megtudjuk mik a szükségletek, amelyek a közösség oldalán jelentkeznek. Egyszóval felmérhetők az igények Marketing és promóció A közösség kiépítésével megnyílik egy új piac, ahol megjelenhetnek a hirdetések és reklámozni lehet a termékeket szolgáltatásokat vagy az elkövetkező eseményeket. Ha a marketing és promóció a cél egy közösségi oldal használatával, nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a szerkesztett oldal vagy hirdetés teljes mértékben naprakész és gyakran frissített legyen. A Facebook hirdetés szerkesztése közben a figyelem nem kerülheti el azokat az oldalakat sem, amelyekre a felhasználókat irányítjuk. Az ilyen oldalak gyűjtőneve a kezdőoldal (landing page) amely lehet vállalkozás saját önálló weboldala vagy akár a Facebook-on létrehozott profil. A kezdőoldalakkal találkozik először a leendő vásárló. Ugyanilyen figyelmet kell fordítani egy esemény beregisztrálására vagy akár egy új frissen piacra dobott termék bemutatásakor. Profi landing page-ek nélkül a legjobb online marketing kampány is feleslegesen nyeli el a beleölt pénz nagy részét, mert ma már csak a legelszántabb látogató foglalkozik egy olyan oldallal, ami nem felel meg 100%-ban az elvárásainak! 49 Gál Kristóf Hirdetések elhelyezése A három stratégia közül talán ez a forma a legkorlátozottabb. Azonban néhány vállalkozás már a folyamatban lévő marketing kampány portfólióját szeretné bővíteni az itt elhelyezett hirdetésekkel. Az így megjelenő hirdetések egyaránt irányulhatnak a vállalkozás, termék vagy akár egy szolgáltatás reklámozására. Ezek a hirdetések is sikeresek lehetnek, bár ezekkel nem lehet kihasználni az oldal valódi erejét. 49

45 45 A három lehetőség közül minden vállalkozás kiválaszthatja, hogy melyek azok az elemek, amelyek illenek az általa megalkotott online marketing stratégiához. Persze ezek az elemek nem csak egyesével alkalmazhatóak, de a hirdetőnek tudnia kell, hogy mi a legfontosabb cél számára. Mert csak a cél meghatározása után lehet kiválasztani a pontos eszközt ahhoz, hogy a cél elérhetővé váljon. A továbbiakban ezeket a lehetőségeket szeretném bemutatni részletesen Közösség építési stratégia Bármely marketing stratégia kiválasztásával első lépcsőben be kell regisztrálni a Facebook közösségi oldalra. Közösség építésével az oldalon olyan sikerek elérése a cél, amellyel növelni lehet a márkatudatosságot, kommunikációt vásárló és vállalkozás között, valamint hirdetni lehet a termékeket és a szolgáltatásokat. Ebben a stratégiában öt kulcsfontosságú lépéssel gyorsan elérhető, hogy a figyelem az adott termékre vagy a felkínált szolgáltatásra terelődjön. 1. Személyes adatlap létrehozása bármely fajta hirdetés elhelyezéséhez regisztrált tagnak kell lenni az oldalon. Ehhez nem kell mást tenni, mint az weboldal nyitóoldalára kell kattintani és pár személyes adat megadása után már el lehet kezdeni a közösség toborzását. Néhányan nem szeretnék összekapcsolni a nevüket az internetes hirdetésükkel, ekkor érdemes egy másik felhasználófiókot regisztrálni, amelyben nem a valóságnak megfelelő adatok vannak. Ezzel az apró csellel privát és üzleti életet is el lehet különíteni így nem kell a magánéletet összekeverni a munkával. 2. Csoport (Group) vagy oldal (Page) létrehozása - Dolgozatom előző oldalain már bemutattam ezt a két lehetőséget, ezért nem térek rá ismét a részletes magyarázatra. Emlékeztetőül annyit említenék meg, hogy a hasonló megjelenési forma teljesen más funkciókat tartalmaz. Abban az esetben, ha a közösség építése a cél, érdemesebb a Pages funkciót alkalmazni. Fontos kiemelnem, hogy az oldal létrehozásával azt az érzetet lehet kelteni a célközönségben, hogy inkább egy személyes adatlapot olvasnak, mint egy vállalkozásét. Ezzel a lépéssel elkerülhető az, hogy a vásárló nem érzi, hogy céggel a kommunikál, így

46 46 a személyesség érzete erősíthető. Azonban ha a közösséggel történő kommunikálás a cél, úgy a Groups funkció lehet a célravezetőbb használni. 3. Más oldalakon már meglévő közösség meghívása A lépések közül ezt mondhatom a legegyszerűbbnek. Megvalósításához nem kell mást tenni, mint a szimplán eljuttatni az oldal bemutatását a meglévő közösséghez. Segítségével gyorsan és eredményesen növelhető az oldalaink rajongóinak, tagjainak száma Esemény promóciójának a megtervezése A Facebook segítségével a lehető legjobban lehet megcélozni egy adott közösséget ahhoz, hogy az adott eseményt, termék vagy éppen szolgáltatás célba érjen. Legyen itt szó arról, hogy a Pages, Groups vagy akár a Facebook hirdetési rendszerét alkalmazzuk. A közösségi oldal használatával számos úton érhető el az az adott közösség mely célba lett véve. Néhány példát mutatnék be a különböző lehetőségek közül: - Az elkövetkező rendezvény promóciójának a megtervezésénél az első lépésként esemény létrehozására van lehetőség, melyet utána az üzenő falra felírva (post) eljutathatjuk ismerőseinknek vagy követőinknek (fan). Legyen szó itt akár a személyes üzenő fal (Wall) használatáról vagy éppen a vállalkozás számára létrehozott profiloldal üzenő faláról. - Abban az esetben, ha az esemény egy bizonyos korosztálynak szól például előnyös a Facebook Ad (hirdetés) rendszer használata. A rendszer előnye, hogy a különböző demográfiai csoportokat könnyedén lehet megcélozni az adott hirdetéssel, mert az adott reklám csak az előre beállított csoportnak fog megjelenni. Az események meghirdetésénél két lehetőség áll a hirdető rendelkezésére. Az, amikor a hirdető saját maga hívhatja meg azokat, akiket szeretne, de ebben az esetben csak a meghívottak láthatják az adott eseményt és szélesebb körökbe nem jut el az esemény híre. A másik lehetőség, amikor az esemény mindenki számára nyitott és bárki szabadon jelezheti a részvételi szándékát. Ezt a funkciót, amikor mindenki saját maga döntheti el, hogy részt kíván-e venni az adott eseményen röviden RSVP-nek nevezzük.

47 47 A rövidítés Répondez S'il vous plait francia kifejezésből származik, melynek magyarra fordított jelentése a következő: válaszoljon, legyen szíves. Az esemény meghirdetésénél vigyázni kell, mert egy rosszul beállított esemény adatlap több gondot is okozhat, mert nem feltétlenül csak azok iratozhatnak fel az eseményre, akiket valójában meg kívántak hívni. Például: A 14 éves brit lány meghívót készített a Facebook-on születésnapi partijára: 21 ezren jelölték be, hogy mennének Hirdetési stratégia megtervezése A hirdetési rendszer használata és az események promóciója közel azonos építőelemekből épül fel. Nagy különbséget jelent viszont a targetálás, azaz a célcsoport kiválasztásának a lehetősége. Már az előzőkben említettem, hogy nemcsak önmagában használható az oldal, hanem beépíthető a már meglévő marketing kampányba. Néhány példát mutatnék be, hogy a Facebook Ads mire is használható pontosan. - Esemény, rendezvény, konferencia meghirdetésére. - Már meglévő terméke reklámozására vagy a piacon újonnan megjelenő termékek hirdetésére. - Szolgáltatások hirdetésére. - Munkatársak toborzására, álláshirdetés formájában. - Meglévő oldal vagy csoport látogatói számának a növelésére. Előnyei között fel kell sorolni, hogy a kampány futtatására lehetőség van egy előre meghatározott napi hirdetési összeg beállítására, vagy egy alacsony költségvetésből létrehozott hirdetés tesztelésére. Amennyiben az alacsony vagy magas költségvetésű kampány nem váltja be a hozzá fűzött kívánalmakat, a hirdetés módosítására is lehetőség nyílik. Így a későbbiekben az adott kampány tulajdonságainak módosításával újraindítható vagy bármikor leállítható. 50

48 A különböző stratégiák mérése Az előzőkben felsorolt stratégiák közül mindegy melyiket kívánja alkalmazni a vállalkozás, viszont annak tudatában kell lennie, mit kíván elérni az adott kampánnyal. Így fontossá válik a siker és az aktivitások mérése. Mellyel bizonyítható, hogy a hirdetésre szánt összeg nem elpazarolt pénz. A különböző stratégiák különböző elemzéseket követelnek meg ahhoz, hogy a siker mérhetővé váljon. Így a Facebook mérési lehetőségeket kínál attól függően, hogy mely stratégia került kiválasztásra Facebook Insights (betekintés) A közösség építő stratégia kiválasztásával megalkotott Facebook Page illetve Facebook Groups mérésére legalkalmasabb funkció az Insights használata, mely különböző összehasonlító riportok elkészítését teszi lehetővé a hirdető számára. Segítséget nyújt az oldal adminisztrátora számára, hogy különböző trendeket nyomon kövessen egy bizonyos időszakban. Így a felkínált elemzés az adatok számolt fajtáját jelenítik meg. - Az oldalon megjelenő hozzászólások száma. - A közösség által generál kommunikációk száma az oldalon. - Egy hozzászóláshoz írt vélemények száma. - A hozzászólás minősége. - A vitát kiváltó hozzászólások száma. - Az oldal látogatóinak a száma. - Mennyien említették meg az oldalt más beszélgetésekben a Facebook-on. - Az újonnan az oldalhoz csatlakozók aránya. - Az újonnan csatlakozók mennyi hozzászólást írtak az adott hozzászóláshoz. - Mennyien csatlakoztak az elmúlt hetekben. - Mennyien távoztak az oldal ismerősei közül. - Nemek arányának a megoszlása. - A követők, ismerősök életkora. - A követők mely országban élnek és mi a beszélt nyelvük. - Napi oldal letöltések száma.

49 49 Az adatokat nyers számok formájában valamint grafikonon is ábrázolva megjeleníthetők. Így a hirdető pontos képet kaphat arról, hogy az oldalt látogató felhasználók milyen tulajdonságokkal és szokásokkal rendelkeznek. Az elemzések segítségével fényt lehet deríteni, hogy mik is azok a tartalmi elemek, amelyek az adott közösséget érdeklik és felkeltik a figyelmüket. Az Insights segítségével folyamatosan fenntartható a látogatók érdeklődése, mert pontosan mérhető, hogy mik azok a tartalmi elemek, amelyek cselekvést váltanak ki a látogatóból. A hirdetési rendszer mutatói segítségével könnyedén elemezhet vagy targetálható egy adott hirdetés és mérhető az általa kiváltott hatás. Az elemző táblázat bemutatását már megtettem a korábbiakban, ezért ebben a részben nem térek ki ismét az elemzésre. Az elemzések figyelemmel követése a legfontosabb mozzanat a kampány elindítása után, hiszen a kézzel fogható adatok pontos képet nyújtanak a reklám jelenlegi helyzetéről. Percre kész információk azonnali cselekvésre sarkalhatják a hirdetőt, hogy a különböző apróbb finomításokkal könnyebben elérje az általa kiválasztott célközönséget.

50 50 7. Google Adwords vs. Facebook hirdetések 7.1. Google Adwords Az Adwords a Google által üzemeltetett hirdetési rendszer. A hirdetési rendszer a kulcs szavas hirdetésekre épülnek. Ennek alapján olyan hirdetések feladására van lehetőség melyben az előre megadott kulcsszavak kapcsolódnak egy termékhez vagy szolgáltatáshoz. A hirdetések így a Goolge oldalain fognak megjelenni, illetve ott, ahol a Google megjelenteti őket. Amennyiben egy felhasználó a Google segítségével keres rá egy kulcsszóra az interneten, és az a kulcsszó a hirdető által beállított szavak egyike akkor a találati lista mellett megjelenik a hirdető hirdetése. Az oldalon történő hirdetés természetesen nem ingyenes, de csak abban az esetben szükséges fizetni a Goolge-nak, ha felhasználó rákattint az adott hirdetésre. Abban az esetben, ha a hirdetés ugyan megjelenik, de nem történik rákattintás, úgy a hirdetésért nem kell fizetni. A Goolge által felkínált hirdetési lehetőség rendkívül elterjedtnek mondható, mert forradalmi újítást jelentett az online hirdetések szektorában. Az elődjének számító szalaghirdetési rendszerben a hirdető minden egyes megjelenés után fizetett, ha történt rákattintás vagy sem. A rendszer használatával azonban pontosan nem volt mérhető, hogy mennyien találtak rá az oldalra a szalaghirdetések segítségével. A szalaghirdetések árait többnyire az oldal tulajdonosa vagy az ügynökség mely eladta a szóban forgó hirdetési felületet alakította, és az árát egy bizonyos összegben határozta meg. Így a hirdetés elszámolása nem kattintás, hanem megjelenés alapú volt. A Google egy költséghatékony és pénzügyi vonalon jól nyomon követhető hirdetési rendszert nyújt ezzel szemben Hirdetési árak Az oldalon megjelenő hirdetések árainak az elszámolása nagy újításként jelentkezett a piacon, mert a megjelenés és oldalletöltés alapú hirdetésről teljes mértékben áttértek a kattintás alapú elszámolási módra. Tehát a fizetett összeg a hirdetés teljesítményététől vált függővé. Ezek alapján, ha az oldal látogatója ugyan látja a hirdetést, de nem vált ki cselekvést belőle, azaz nem kattint rá, a Google úgy fogja fel mintha az adott hirdetés meg sem jelent volna és így a hirdetés ingyenesé válik.

51 51 A hirdető meghatározhatja, hogy mennyit kínál egy adott kattintásért és egy adott időszakban mennyit kíván összesen elkölteni a hirdetésre. Az egy átkattintás értékét a piacon versengő azonos kulcsszavak beállított vállalkozások határozzák meg. Ezáltal a Google egy rangsort állít fel a legtöbbet kínáló hirdetők között és a találati listán előbbre helyezi el ezek a hirdetéseket. Ezek alapján a legtöbbet kínáló legelsőként fog megjelenni a találatok között. 7. számú ábra Kattintás alapú elszámolás az Adwords rendszerben Forrás: Google Adwords (2010) Az fenti kép segítségével könnyen értelmezhető a kattintás alapú elszámolás és Google által használt hirdetői rangsorolás Célzás Az Adwords segítségével a megcélzott célközönség három jól körülhatárolható módon érhető el. A három lehetőség a földrajzi terület, tartalmi hálón illetve weboldalon keresztül történő célzás. A földrajzi terület alapján történő célzás azonban nem működik megfelelően, hiszen a felhasználók nem adják tartózkodási helyüket. Így a körülhatárolás az IP-címek segítségével történik. Az IP címek jól mutatják mely országból, városból lép fel az felhasználó az internetre. Magyarországon az IP címek kiosztása nem rendezett formában történt, ezért nálunk ez a fajta célzási lehetőség nem mindig vezethet a kívánt eredményhez.

52 52 A tartalmi hálón történő célzáson belül két körülhatárolási módot különböztetünk meg. Miszerint lehetőség nyílik azon felhasználók elérése, akik egy témán belül keresgélnek a hálózaton belül. Ezt azt jelenti, hogy a tartalmilag hasonló weboldalakra keresnék rá az interneten. Másik lehetőség a korosztály szerinti elérés, mellyel azonban csak azok a felhasználók érhetők el, akik már korábban megadták adataikat. Azonban a kulcsszavas keresővel pontosan lehetőség nyílik a csoport körülhatárolására. Például: keresőhirdetések természeténél fogva pontosan lehet tudni, hogy ki az, akinek 205/55-ös 16 colos téli gumira van szüksége (Fehér Márton 2010) 7.2. AdWords és a Facebook hirdetési rendszer összehasonlítása A hirdetéseknek ez a fajtája megjelenésükben teljesen eltérnek egymástól, hiszen ha csak azt vesszük alapul, hogy az Adwords által feladott hirdetések a nyílt interneten jelennek meg, míg a Facebook hirdetések magán a közösségi oldalon belül jelentkeznek. A nyílt interneten megjelenő egyre nagyobb reklámzaj folyamatosan azt kívánja meg, hogy reklám még tolakodóbb és a versenytársak hirdetéseit eltipró reklám legyen. Ellenben a Facebook egy olyan közösség, mely zárt és a belépés csak regisztráció után lehetséges. A felhasználók itt kiválaszthatják ismerőseiket és beállíthatják, hogy kiktől szeretnének üzeneteket kapni, valamint saját maguk határozhatják meg, hogy a szóban forgó termékről vagy szolgáltatásról információt kapjanak. Ez természetesen csak a vállalkozás oldalához vagy csoportjához kapcsolódik. A jobb oldali sávban lévő hirdetések megjelenéséről a felhasználó nem dönthet. Bár azzal a lépéssel, hogy csatlakozik / nem csatlakozik a csoporthoz, oldalhoz már beállíthatóvá válik, hogy mennyi hirdetést fog kapni a felhasználó. A beállításokkal szabályozható válik, hogy a tagok mennyi levélszemetet (spam) kapjanak. Ennek egyik elkerülési formája a már említett nem csatlakozás. Másik lehetőség, mikor az adott hirdetés, mely a felhasználó számára nem kívánt hirdetés vagy sértő, bármikor jelenthető a Facebook-nak és az üzemeltető törölheti a hirdetés feladóját a rendszerből, vagy eltávolíthatja a hirdetést az oldalról. Ezzel szemben a Google rendszerében ez a lehetőség nem jelenik meg, valamint ennek folyományaként jóval több nemkívánatos hirdetés jelenik meg.

53 53 Nagy különbséget jelent a célközösség elérése a hirdetéseken keresztül. Míg a Facebook használói pontosan megadják életkorukat, tartózkodási helyüket valamint érdeklődési körüket, ezzel szemben ez a funkció az Adwords-el nem teljes mértékben elérhető. Így az oldal által nyújtott mikro szegmentációs funkció kiemelkedik az összes hasonló hirdetési forma közül. Alapvető különbség még az, hogy míg a Google hálózatával az internetezők 80-90%-a elérhető, ezzel szemben a Facebookon a mai magyar Internet felhasználóknak körülbelül a 30%-a van jelen. (Fehér Tamás, 2010) Egy hirdetésről készített jelentés tartalma teljesen eltérő formában jelenik attól függően, hogy hirdető mely oldalt használja hirdetéseinek a célba juttatásához. A Google által nyújtott szolgáltatások jóval szélesebben és mélyebben adnak betekintést az éppen zajló vagy már lefutott kampányról. A Google által készített jelentéseket módjában áll a felhasználónak egy külső fájlba exportálnia és megtekintenie. A konkurens hirdetés elemzési módja jóval egyszerűbb, és kevésbe nyújt kézzelfogható magyarázatot egy-egy problémára, valamint a külső fájlba történő lementésre sem nyílik lehetőség. A kiválasztott hirdetési felülettől függően változhat a hirdetéseknek az ára. Lényegében a két cég által kínált megoldások azonosak, viszont abban a pontban lényegesen eltérnek egymástól, hogy míg az Adwords-el csak kattintás alapú elszámolásra van mód, addig a Facebook rendszert használók választhatnak a kattintás és oldalletöltés alapú elszámolási mód között. A rákattintással működő elszámolási mód költségei közel azonosak, nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az egyik jóval kevésbé terheli meg a hirdető pénztárcáját. A Goolge hirdetésekkel kapcsolatban elmondható, hogy: tapasztalatok azt mutatják, hogy egy induló kampánynál drágább, mint a facebook rendszere, illetve nagymértékben függ a kulcsszótól, amelyre célzunk. 51 A Facebook hirdetésekre vonatkozóan: néhány hónapja a hirdetés készítése alatt felajánlott minimum licit 0,10-0,15$ körül volt, ám megfigyelhető ennek az összegnek az emelkedése egyre többen kezdik használni a rendszert. Az átlagos kattintási ár ma, Magyarországra célozva 0,15$, vagyis kb forint. Az összeg nagymértékben 51

54 54 változhat (csökkenhet) abban az esetben, ha nem külső weboldalt, hanem Facebook rajongói oldalunkat akarjuk hirdetni!

55 55 8. Primer kutatás Szakdolgozatom ezen részében az általam végzett primer kutatás eredményeit tárom fel. A kutatás célja az volt, hogy átfogó képet kapjak a Facebook illetve az általa üzemeltetett hirdetési rendszer használatáról és a használatának szokásairól. Kutatásomat egy általam összeállított kérdőív segítségével készítettem el. A kérdőívet 3 különálló egységre lehet bontani. Az első részben azt próbálom megtudni, hogy a kitöltőknek mi az átlagéletkora, valamint, hogy milyen internethasználati szokásokkal rendelkeznek. Második szekcióban a Facebook Pages és Groups-sal kapcsolatos kérdések helyezkednek el. Végül a hirdetési rendszer használatának a szokásaira irányuló kérdések találhatók A kutatás módszertana A kvantitatív kutatásra 2010 novemberében került sor. A kérdőív 16 standardizált kérdésből épül fel. A kitöltés online kérdőíves megkérdezés alapján történt Kutatás célja A szakdolgozatban szereplő kutatás célja a Facebook hirdetési rendszer használata és a használók szokásainak megismerése, valamint, hogy a regisztrált felhasználók korcsoport és nem szerint milyen gyakorisággal látogatják a szóban forgó oldalt és az általuk eltöltött idő hogyan befolyásolja a felhasználási szokásaikat. A megkérdezéssel megtudhatjuk, hogy a felhasználók hogyan és milyen módon hirdetnek az oldal segítségével A minta jellemzői

56 56 A kérdőívem kitöltésekor azt vettem figyelembe, hogy a megkérdezettek regisztrált felhasználói legyenek a Facebook közösségi oldalnak. Így a kérdőívet az általam Facebook-on létrehozott profiloldalamon tettem közzé. Ezzel, hogy a kérdőív csak az oldalon keresztül vált nyilvánossá kiszűrtem, hogy a kitöltők felhasználói legyenek az oldalnak. A kérdéseket azok a felhasználók válaszolták meg, akik az ismerőseim. Az így elért közösségről elmondható, hogy a leginkább a éves korosztályba tartoznak (63%). Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csak ez a korosztály töltötte ki, hanem más korosztályba tartozó személyek is. Válaszadók korosztály szerinti megoszlása 8. számú ábra 16% 11% 5% 5% 63% év közötti év közötti év közötti év közötti 50 év feletti A mintavételi folyamat véletlen kiválasztáson alapul. A minta nagysága 75 fő volt, férfiak és nők egyaránt szerepelnek a mintában. A következő diagram jól szemlélteti a nem szerinti megoszlást. Válaszadók nem szerinti megoszlása 9. számú ábra 52% 48% Nő Férfi

57 Kapott eredmények értékelése A kérdőív kitöltőinek a szűrése azért vált fontossá, mert a nem regisztrált felhasználók nem rendelkezhetnek átfogó képpel az oldal működésével, felépítésével kapcsolatban. Nem szerinti megoszlás alapján elmondható, hogy a kitöltők száma közel azonos. A kérdőívet 39 férfi és 36 nő töltötte. A kérdésekre választ adók 48%-ban nő volt és 52%- ban férfi. Ezzel együtt elmondható, hogy az adott kérdőívre kapott válaszok jól tükrözik mind a két nem Facebook használati szokásait. A következő táblázat jól szemlélteti a kitöltők nemét és életkorát. 2. számú táblázat Válaszadók neme és életkora Életkor (év) < Összesen (fő) Nem Férfiak Nők Összesen (fő) A kérdésekre választ adók többsége a éves korosztályból került ki. Ezt azzal, tudom magyarázni, hogy jó magam is ebbe a korosztályba tartozom, és a kitöltők többsége ismerősöm az oldalon. Következtetésképpen elmondható, hogy az ismerőseim túlnyomó többsége ebbe a korosztályba tartozik, valamint, hogy az oldal regisztrált felhasználóinak a korcsoport szerinti megoszlása is ezt a képet tükrözi. Kérdőívemben fontosnak tartottam kutatni, hogy a kitöltők rendelkeznek-e saját internet hozzáféréssel. A kérdésre azért fontos tudni a választ, mert az internettel rendelkezők nagyságrendileg több időt töltenek a számítógép előtt ülve, mint azon internetezők, akik nem rendelkeznek saját internetes hozzáféréssel. A 75 megkérdezettből mindössze hárman vallották úgy, hogy nem rendelkeznek saját nettel. Nemleges válasz adása esetén lehetőség nyílt számukra leírni, hogy miért nem rendelkeznek nettel. A válaszok között szerepelt a költözés mint indok valamint,

58 58 egyetlen válaszadó írta azt, hogy költség takarékossági meggondolásból a közeli kávézóba jár internetezni, ahol ingyenesen használhatja az internetet. A válasz igazán elgondolkodtató, mert a legtöbb ilyen jellegű kávézó csak azon esetben nyújt ingyenes internetet, ha a vendég vásárol. Az internetezéssel eltöltött órák számának a kutatásakor kiderült, hogy a válaszadók fele használja az netet naponta közel egy órán keresztül. 10. számú ábra Internetezéssel eltöltött órák száma a kitöltők körében 10% 15% Naponta több mint 5 óra Naponta 3 óra Naponta 1 óra 40% 35% Naponta kevesebb mint 1 óra Nem szerinti megoszlás alapján a válaszok nem mutatnak szignifikáns eltérést, tehát a nők és a férfiak lényegében ugyanannyi időt töltenek a számítógép előtt az internetet böngészve. Azon felhasználók 3 fő- akik nem rendelkeznek saját internet eléréssel ők naponta kevesebb mint egy órát használják a netet. Abban az esetben, ha korosztály szerint vizsgáljuk az internetezéssel elöltött órák számát elmondható, hogy a 30 év alatti korosztály nagyságrendileg több időt szán az internetre. Az e fölötti korosztály közel egy órát használja ki ezt a lehetőséget. A kérdőívben a következő kérdésben arra kerestem a választ, hogy honnan lépnek fel a világhálóra a felhasználók. Három lehetséges opció közül volt lehetőségük választani a megkérdezetteknek (munkahely, otthon, mobilinternet). Ebben a kérdésben lehetőség nyílt több válasz megadásara is.

59 fő 59 Internet hozzáférés 11. számú ábra Otthonról Munkahelyről Rendelkezik mobil internettel A több opció kiválasztásával 129 kiválasztás érkezett be melyből levonható, hogy a válaszadók több mint felének (58%) több helyről is lehetősége nyílik a világhálóra fellépni. A munkahelyről történő internetezési lehetőséget a 30 év feletti korosztály használja ki leginkább. Mely abból fakadhat, hogy a fiatalabb korosztály még tanulmányait folytatja és még nem dolgozik. Mobilinternettel a minta 19%-a rendelkezik, mely a kitöltők átlagéletkorát tekintve egy várható eredmény volt. Mivel más kutatások alapján a éves korosztály rendelkezik a legtöbb mobilinternet kapcsolattal. Novemberben közzé adott jelentés alapján Magyarországon több mint egymillió kétszázezer mobilinternet előfizetés van, ez az összlakosság 12%. A válaszok alapján férfiak jobban előnyben részesítik ezt a lehetőséget, mint a hölgyek. Azok az internetezők akik, mind a három csatlakozási lehetőséget kihasználják, közel 5 órát töltenek szörfözéssel. A kitöltőknek a többi a kérdésben a közösségi oldalakon való részvételét vizsgáltam. Mindazonáltal, hogy a kérdőívet a Facebook-on tettem közzé úgy számítani lehetett rá, hogy a kitöltők rendelkeznek saját Facebook profillal. A válaszokat tekintve ezért, nem volt meglepő, hogy az összes kitöltő rendelkezik Facebook profillal. 68%-nak (51 fő) van IWIW profilja is és 11%-nak (8 fő) MyVip hozzáférése. A kérdésekben, csak az itthon legnagyobb számban elterjedt közösségi oldalakat vizsgáltam. Korosztályra

60 60 bontva fontos megemlíteni, hogy az utolsóként felsorolt és legkevésbé elterjedt MyVip a legfiatalabb válaszadók 100%-a van jelen ezen az oldalon. A legfiatalabb korcsoport arra a kérdésre, hogy miért van jelen ezen a közösségi oldalon, azt a választ adta, hogy vannak olyan ismerőseik, akik csak ezen az egy oldalon regisztráltak. Meglepő, hogy legfiatalabbak mind a három az előzőkben felsorolt - oldalon jelen vannak. A legtöbbet internetezéssel töltők egyaránt rendelkeznek profilall a Facebook-on és az Iwiw-en is. Azt a következtetést lehet levonni, hogy ők azért töltenek rengeteg időt az interneten, mert szeretnek tájékozódni az ismerőseikről. A kérdés által kapott válaszok alapján elmondható az is, hogy a válaszadók előnyben részesítik a Faceook-ot az általa kínált lehetőséget miatt, valamint, hogy nem csak az itthoni, hanem a külföldi ismerőseikkel is könnyedén tarthatják a kapcsolatot. Az oldal látogatásának a gyakoriságáról feltett kérdésben választ kaptam arra, hogy a profillal rendelkező felhasználók 82%-a 62 fő látogatja meg az oldalt naponta legalább egyszer. Azon válaszadók, akik több mint 3 órát töltenek a net előtt ők Facebook-ra naponta többször fellépnek. Az oldalt heti rendszerességgel látogatók a 40 év felettiek korcsoportba tartoznak. Elmondható ezáltal, hogy az internetet ők elsősorban nem a közösségi oldal látogatására használják, hanem egyéb másra. Azok a felhasználók, akik rendelkeznek otthoni és mobilinternet hozzáféréssel egyaránt, ők az oldalt naponta többször is megnyitják. Elmondásuk alapján azért, hogy megtudják, hogy a barátaik mit csinálnak, vagy merre járnak éppen. Ez az állapot megosztási funkcióval könnyedén kezelhető. Az elkövetkező kérdések már szorosan kapcsolódnak a Facebook-hoz illetve a kérdéseken keresztül átfogó képet kaphatunk, hogy a felhasználók miért látogatják a szóban forgó oldalt és hogyan használják ki az adott oldal által felkínált szolgáltatásokat. A nyolcadik kérdésben arra keresem a választ, hogy miért regisztráltak az adott oldalra. A kérdések megválaszolásakor az általam felkínált opciók közül lehetett választani. Azért nem kínáltam fel azt a lehetőséget, hogy a válaszadók maguk írhassák le, hogy miért döntöttek a regisztrálás mellett, mert az adatok feldolgozásakor a kérdésemre adott válaszokat könnyebben ki lehetett értékelni. A választ adók 69% adta

61 61 válaszul, hogy az ismerősökkel történő kapcsolatáttartás miatt döntöttek a regisztrálás mellett. Hasonló arányban (60%) választották azt, hogy az ismerőseik felkutatása végett hozták létre saját profil oldalukat. A regisztráció okai 12. számú ábra 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 45 fő 52 fő 21 fő 9 fő 39 fő 12 fő 6 fő 19 fő Ezáltal elmondható, hogy a felhasználók leginkább kapcsolattartási célból vannak jelen a közösségi oldalon. A kutatásom bizonyítja, hogy az oldal való kapcsolattartási célból jött létre, melyet szlogenje is jól tükrözi. A Facebook segít kapcsolatot tartani és élményeket megosztani ismerőseiddel.

62 62 A közösségi oldal üzemeltetői ezzel azt kívánják sugallni, hogy ez egy teljesen új kommunikációs csatorna mely segíti a kapcsolattartást az ismerősöknek. A Facebook az egész világon elérhető közösségi hálózat, így a külföldön élő, az oldalra regisztrált felhasználók közötti kapcsolattartás is könnyedén elérhető. Erre kíván utalni a képen térképet behálózó ismeretségi háló. A minta 52% adta válaszul, hogy multimédiás tartalmakat oszt meg magáról. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a felhasználó képeket, videókat tölt fel és oszt meg magáról. Az így feltöltött tartalom láthatóvá válik az oldalon így ismerősei könnyedén megtekinthetik és észrevételeiket, véleményeiket megírhatják az adott tartalomról. 20%-ban adták válaszul, hogy új kapcsolatok és társkeresési célokkal regisztráltak az oldalra. Új kapcsolatok keresését úgy lehet értelmezni, hogy egyaránt kereshetnek új barátokat, ismerősöket vagy üzleti céllal keresnek fel új felhasználókat. Érdekes, hogy míg az urak új kapcsolatokat keresnek az oldalon, addig a hölgyek társat keresnek. A kérdést megválaszolók 25% azért regisztrált az oldalra, hogy így elérhető közösségnek reklámozzon, hirdetessen. Talán ez mondható a számunkra legfontosabb felhasználási módnak. Ezen oldallátogatók többsége munkájával kapcsolatosan használhatja a Facebook-ot, mert ezt az opciót választók 65%-a a munkahelyéről lép fel az oldalra. Valamint, hogy ők a éves korosztályba tartoznak. Azon felhasználók, akik a éves korosztályba tartoznak, ők mondhatók a legaktívabbaknak. Ők azok, akik leginkább kihasználják az oldal által felkínált lehetőségeket. A 30 év alatti csoport nagy számban jelölte be azt az opciót, hogy játszik az oldalon. A legtöbbek által emlegetett játék a Farmville volt. Nem meglepő, hogy akik játszanak az oldalon, rengetek idő töltenek el internetezéssel. Valamint, hogy a többféle internetezési lehetőségük is adódik. Érdekes, hogy 3 felhasználó, akik megjelölték, hogy a munkahelyükről lépnek fel a hálóra, előtérbe helyezik a játékokat és az új kapcsolatkeresési lehetőségeket. Azonban az megállapítható, hogy Facebook használata rontja a munka morálját. Az általam hozott megállapítás nem új keletű, hiszen már más kutatók is hasonló megállapításra jutottak. A multimédiás tartalmakat megosztó felhasználók szintén a 30 év alatti korosztályból kerülnek ki. Nem csak ők a legaktívabbak az oldalon, hanem ők

63 Válaszadók száma 63 azok, akik legkíváncsibbnak mondhatóak. Szeretnék megismeri, hogy éppen mit csinál a másik vagy mi történt a barátaikkal. Azzal együtt, hogy kíváncsian fürkészik az oldalt és barátaik után nyomoznak, magukról is jóval több információt közölnek, mint az idősebb korosztály. Azzal, hogy megosztják a saját magukkal kapcsolatos információkat, fenntartják az információs körforgást. Az oldalon átlagosan naponta eltöltött órák számának a vizsgálatakor megállapítottam, hogy a felhasználók 66%-a közel egy órát használja az oldalt. Azonban nem vonható párhuzam az oldal látogatásának gyakorisága, valamint az oldalon eltöltött idő között. Azonban akik naponta többször is látogatják az oldalt és kommunikációs csatornának használják, ők naponta több mint egy órán keresztül fürkészik a Facebook-ot. A Facebook-on naponta eltöltött idő 13. számú ábra Naponta kevesebb mint 30 perc Naponta kevesebb mint 1 óra Naponta több mint 1 óra 10 5 Naponta több mint 3 óra 0 A több órán keresztül az oldalon tartózkodó felhasználók mind azt válaszolták, hogy az oldalon játszanak is. Megállapítható, hogy azok, akik rendszeresen hirdetnek ezen az oldalon, ők közel egy órát töltenek el bejelentkezve, valamint naponta többször visszalátogatnak az oldalra. A hirdetők megkérdezésemre elmondták, hogy ahhoz, hogy folyamatosan követni tudják az oldalon történő változásokat (hozzászólások, kommunikáció) elengedhetetlen a folyamatos nyomkövetés. Elmondásuk alapján, ezzel a lépéssel a vásárlói igényeket még jobban fel tudják térképezni. A hátralevő kérdések már csak a hirdetések valamint a Pages, Groups funkciókra vonatkoznak. A szakdolgozatomban már bemutattam részletesen ezeket a funkciókat és

64 Válaszadók száma 64 pontosan körülírtam, hogy az egyes funkciók kiknek készültek. Most ezeket az állításokat szeretném bizonyítani vagy cáfolni a kérdőív ezen részenek segítségével. Kutatással megtudhatjuk, hogy a felkínált lehetőségeket kihasználva a vállalkozás, hogyan értékeli, Facebook-on keresztül történő hirdetést. Valamint, hogy hasznosnak találják-e a kommunikációnak e fajtáját. A kérdőívem első részén keresztül belátást nyertünk, hogy a hirdetők és a célközönség, hogyan használja az oldalt, valamint, hogy milyen internetezési szokásokkal rendelkeznek. A hirdetési rendszer használatát feltérképező első kérdés az volt, hogy a felhasználók rendelkeznek-e saját Page-el illetve Groups-al. A kérdésre választ adók 21%-a rendelkezik ezen lehetőségek valamelyikével. Nem érkezett olyan válasz, hogy mind a kettő funkciót egymás mellett párhuzamos használják. Page-el, Group-pal rendelkezők száma 14. Számú ábra Igen, Pages-sel Igen, Group-pal Nem Sorozatok Az ilyen oldallal rendelkezők mindegyike a éves korosztályba tartozik. Már előzőkben bizonyítottam, hogy ők a legaktívabbak. Most lehetőség nyílik bizonyítani azt is, hogy nem csak aktívak, de nyitottak is az új hirdetési formákra. A Pages funkciót a kitöltők 12%-a használja valamint 9% rendelkezik saját Facebook csoporttal. Elmondható, hogy ők az online marketing kampány szerves részeként használják a Facebook-ot. Ezeket a funkciókat használó hirdetők egyaránt fellépnek az oldalra a

65 Válaszadók száma 65 munkahelyükön, valamint az otthonukban egyaránt és többségük rendelkezik mobilinternettel. A választ adók 79% nem rendelkezik ezen opciók egyikével sem, ezért ők tekinthetőek a potenciális vásárlónak, akiknek a figyelmét fel kell kelteni a hirdetéseken keresztül. Érdekességképpen elmondhatom, hogy a Pages és Groups használói 85%-ban a férfiak és csak 15%-ban hölgyek. A mintában viszont közel azonos arányban szerepelnek nők és férfiak egyaránt. Azzal a kérdéssel, hogy a mennyi követője van ezeknek az oldalaknak, az előre elvárt eredményeket kaptam. 300 követővel azok a felhasználók, akik használják a Groups, Pages rendszert, egyike sem rendelkezik. A regisztrált ezen oldalak követőinek a száma, a válaszadók elmondása alapján 50 és 150 fő között van. Az oldalak követőinek száma 15. számú ábra fő alatti fő fő fő 300 fő fölötti Egyetlen megkérdezett adta válaszul, hogy több mint 150 követője van az általa működtetett oldalnak. Az általa kitöltött kérdőív elemzésekor kiderült, hogy naponta több mint 3 órát használja az oldalt és egyaránt fellép az internetre otthonról, munkahelyről és a mobilinternetről is. A válaszadó a éves korosztályba tartozik. A következő kérdéssel az szerettem volna bizonyítani, hogy a Facebook által közzé adott statisztika párhuzamba hozható-e az általam elvégzett kutatással. A hivatalos statisztika alapján egy felhasználó 80 csoportnak vagy oldalnak a követője. Ami saját magamból kiindulva igen nagy számnak tűnt, mert személy szerint 10 oldal követője

66 66 vagyok a Facebook-on. Mindössze 6 olyan válasz érkezett be miszerint a felhasználó nem tagja, követője ezen funkciók egyikének sem. Ők az idősebb korosztály képviselői és az oldalra a régi ismerőseik felkutatása illetve velük történő kommunikálás céljából regisztráltak. A kitöltők 92%-a követője valamely oldalnak vagy csoportnak. Azon belül, hogy oldal vagy csoport követője-e, a kitöltőknél nem mutatkozik szignifikáns különbség. A választ adók átlagosan 67 oldalnak és 53 csoportnak a követői. Ami elmarad a Facebook hivatalos stratégiájától. Az adódó különbség azzal magyarázható, hogy a hivatalos statisztika az világ összes felhasználó adatát tartalmazza, míg az én kutatásom csak a saját ismerőseim körében készült. A kérdőív utolsó három kérdése már csak a hirdetési rendszerre és azon használatára összpontosít. A kérdésekre választ adók 19%-a hirdetett már a Facebook hirdetési rendszer segítségével. Elmondhatom, hogy mindegyike rendelkezik saját vállalkozása számára létrehozott oldallal vagy csoporttal. A hirdetési rendszert használók 82%-a legaktívabb felhasználók (18-29 év) csoportjába tartoznak. 25%-ban kaptam válaszul, hogy még nem hirdettek funkció segítségével, de azonban a jövőben szeretnék alkalmazni a lehetőséget. 16. számú ábra Hirdetési rendszer igénybevétele Fő Hirdetett-e már az Facebook-on a hirdetési rendszer segítségével? Igen, többször Igen, egyszer Nem, de a jövőben használni szeretném Nem és nem is tervezem

67 67 Azon belül, hogy a válaszoló milyen beosztásban dolgozik, nem mutatkozik szignifikáns eltérés az alkalmazott illetve a vezető beosztású között. Azon vezető beosztásban lévő válaszadók, akik nem hirdettek még az oldal segítségével, mindegyike tervezi, hogy a jövőben használni fogja a rendszert. Az alkalmazott beosztásban dolgozók 75% nem kíván a jövőben az oldalon hirdetni. A mintaválasztásban viszont hiba adódott, mert az 50 év feletti korosztályban nem volt olyan kitöltő, aki vezető beosztásban dolgozna, így nem nyílt lehetőségem az általuk adott válaszok értelmezésére ezen a kérdésen keresztül. Az oldalon a hirdetésekre elköltött pénz nagyságának a vizsgálatára már csak azon kitöltők válaszoltak, akik valójában már hirdettek az oldalon (16 fő). 56%-ban válaszolták azt, hogy kevesebb, mint forintot költöttek az oldalon hirdetésre. Az alacsony beruházást azzal magyarázták többségében, hogy csak tesztelni szerették volna az ilyen módon elhelyezett hirdetések hatását. Akik azt a választ adták, hogy több mint forint feletti összeget költöttek hirdetésre, mind vezető beosztásban dolgozik. Érdekesnek mondható, hogy akik a hirdetési rendszert használják 81%-ban a férfiak csoportjába tartozik. Arra kérdésemre, hogy hasznosnak találták-e a hirdetési rendszer használatát, mindegyik válaszadó azt nyilatkozta, hogy hasznosnak. Azonban, nem tudták meghatározni, hogy az így feladott hirdetések hasznosságát összefüggésbe tudták-e hozni a bevételük növekedésével. A hirdetési rendszer pontos számokkal és statisztikákkal bizonyítja, hogy mennyien kattintottak rá a feladott hirdetésre így mérni lehet a hirdetés figyelem felkeltő hatását. Utolsó kérdésben az általam megfogalmazott gondolatot szerettem volna bizonyítani. Állításom alapján nem kell szakembernek lennie a hirdetés feladójának ahhoz, hogy létrehozza saját hirdetését.

68 Hirdetők száma 68 Hirdetésre szánt összeg alakulása 17. számú ábra Ft allati összeget Ft feletti Ft közötti összeget összeget Ennek bizonyítékaként a válaszadók 75%-a készítette el saját magának a hirdetését és csak 25% -ban vett igénybe külső segítséget a hirdetés feladásához. Ezzel bizonyítottam azt az észrevételt, hogy egy átlagos felhasználó is elkészítheti a hirdetést magának és nem kell külső segítséget bevonni.

69 Következtetések, javaslatok a primer kutatás alapján A megkérdezettek túlnyomó többsége rendelkezik saját internet hozzáféréssel. Ez százalékos formában megjelenítve 96%. Ez a szám rendkívül kedvez azoknak, akik az internet segítségével szeretnének hirdetni. Azonban ki kell emelnem, hogy ez a szám csak az általam megkérdezettekre vonatkozik. A felhasználók 75%-a használja az internetet naponta 1 és 3 órán keresztül. Azok az internetezők, akik rendelkeznek többféle internetezési lehetőséggel jóval több időt töltenek az interneten szörfözéssel, mint akiknek például csak munkahelyükről nyílik lehetőségük a netre csatlakozni. Ezzel a magas aránnyal előtérbe kell helyezni az online marketing kampányok fontosságát. A naponta több órán keresztül internetezők a éves korosztályba tartoznak. Nem mutat szignifikáns eltérést a nemek szerinti megoszlás az internetezéssel töltött órák számának a tekintetében. A választ adók 92%-a használja otthonról az internetet és átlagosan több időt töltenek el a neten, mint a más módon internetre fellépők. Így az online marketing irányába történő fejlesztések mindenféleképpen indokoltnak mondhatók. A megkérdezettek 68%-a regisztrált felhasználója több közösségi oldalnak is. Ezért a közösségi oldalakon történő hirdetés elhelyezése egyre népszerűbbé válik a vállalkozások számára. A közösségi oldalakon lehetőség nyílik a pontos targetálásra, ezzel a célközönséget könnyen be lehet határolni. A közösségi oldalra történő regisztrálás fő indoka a régi ismerősök felkutatása valamint az ismerősökkel történő kapcsolattartás mondható. A regisztrálás mellett szóló harmadik legfőbb érvként a multimédiás tartalom megosztást jelölték meg. Elmondható, hogy a közösségi oldalakon történő kapcsolattartás, tájékoztatás és tájékozódás magyarázza a felhasználók nagy számának a megjelenését az oldalon. Mobilinternettel a kitöltők 19%-a rendelkezik, mely az összlakosság tekintetében (12%) igen magasnak mondható. Ezt a mintavétellel lehet magyarázni, hiszen a kitöltők a 30 év alatti korosztályból kerültek. A közösségi oldalakon eltöltött idő annak függvényében változik, hogy a tagok mire használják az oldalt. Akik játszanak is az oldalon ők több mint 3 órát is eltölthetnek

70 70 az oldalra bejelentkezve. Ezért érdemes a reklámokat a játékok közelében elhelyezni. A felhasználók, akik hirdetési felületként használják a közösségi oldalakat, naponta több alkalommal is bejelentkeznek az oldalra. A többszöri bejelentkezés, a folyamatos kapcsolattartás és vásárlói igények megismerése miatt fontos. Véleményem szerint az igények feltérképezésének a leggyorsabb módja a kommunikáció a vevő és az eladó között. A Pages és a Groups funkciót 85%-ban a férfiak használják ki. Ők a marketing kampány szerves részeként tekintenek az oldalra. Várhatóan a Facebook még nagyobb elterjedésével a funkciók használóinak a száma növekedésnek indul. Az általam megkérdezettek 92%-ban követői valamely oldalnak vagy csoportnak. Ezzel magyarázható, hogy nem csak az ismerősöktől gyűjtenek információkat a felhasználók, hanem más forrásokból is. A lehető legjobb módja például egy akció eljuttatása a követőkhöz. A lehetőséggel gyorsan eljuthat a hír a célközönséghez és az adott követő megoszthatja saját ismerőseivel. Megkérdezettek 25%-a szeretné kihasználni a hirdetési lehetőségeket a Facebookon. A mikro targetálással elérhető célközönség gyors elérhetősége a Facebook nagy előnye. A hirdetések elkészítéséhez nem szükséges külső szakember segítségét bevonni, hiszen a válaszadók 75%-a saját maga hozta létre a hirdetést. Az viszonylag alacsony tőke befektetésével elért eredmények vonzóak lehetnek a most induló vállalkozásoknak. A hirdetési rendszert használók bizonyítani tudják, hogy a hirdetés felkeltette az oldalt látogató figyelmét, hiszen pontosan megmondják, hogy mennyien kattintottak az adott hirdetésre. Ezzel összevethetik a kampány sikerét valamint befektetett pénz megtérülését.

71 71 9. Esettanulmány Az általam készített esettanulmányban egy vállalkozást szeretnék bemutatni mely a Facebook Pages segítségével ért el sikereket. Az itt elemzésre kerülő cég kiválasztásában nagy szerepet töltött be, hogy segítséget nyújthattam a Facebook oldalon történő marketing kampány kivitelezésében. A vállalkozás egy teljes mértékben családi alapokon nyugvó nyelviskola mely az Uptown Nyelviskola nevet viseli. A cég 2008-ban kezdte meg működését Érd központjától egy távol eső bérleményben. Kezdetben a vállalkozás a WOM mint marketing eszköz sikerével szerezte meg hallgatóit. Az idő múlásával további hirdetési lehetőségeket (rádió műsor, hirdetés a helyi újságban, szórólapok) is felhasznált első felében a választóponthoz érkezett a vállalkozás, miszerint szükségessé vált teljesen új marketing módszerek bevezetése melyek kevésbé költségigényesek. Így terelődött a figyelem a Facebook közösségi oldal irányába. Előnyeit és hátrányait mérlegelve a tulajdonos döntési alapján létrehozásra került a nyelviskola saját Facebook oldala. Az iskola által üzemeltetett oldal jelenleg 130 ismerőssel rendelkezik. Fontos kiemelni, hogy az oldal követői saját maguk jelöltékbe és kerestél fel ezt az oldalt. Az ismerősök között megtalálhatók a volt diákok valamint olyan személyek, akik a nyelvtanulás után érdeklődnek. A nyelviskola saját weboldallal is rendelkezik, mely segítségével az érdeklődők könnyedén eljuthatnak a Facebook oldalra, valamint megközelítető a

Közösségi marketing 2015-ben. Facebook kommunikáció miért kell?

Közösségi marketing 2015-ben. Facebook kommunikáció miért kell? Közösségi marketing 2015-ben Facebook kommunikáció miért kell? Hidasi Judit Író (Húsz éve ír és szerkeszt, öt regényt írt közben) Kommunikátor (PR és Közösségi Marketing szakértő Uzine Communications)

Részletesebben

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon Marketing Marketinget gyakran tekintik mint a munka létrehozása, a termékek és szolgáltatások promóciója és szállítása az egyéni fogyasztók vagy más cégek, az úgynevezett üzleti ügyfelek számára. (A legrövidebb

Részletesebben

A kutatás időtartama: 2013. március

A kutatás időtartama: 2013. március 1 A kutatás célja a Magyarországon működő, rendszeresen frissített termékkínálattal rendelkező, online kiskereskedelemmel foglalkozó cégek működésének vizsgálata. A kutatás célcsoportjának kiválasztása:

Részletesebben

Social media Facebook

Social media Facebook Social media Facebook A social media hazánkban is kezd nagyon széles ívben elterjedni. Manapság egyik legnépszerűbb közösségi portál a facebook. Magyarországon már 1,3 millió felhasználója van, akiknek

Részletesebben

INFORMÁCIÓMENEDZSMENT E-KERESKEDELEM (3.-4. HÉT)

INFORMÁCIÓMENEDZSMENT E-KERESKEDELEM (3.-4. HÉT) INFORMÁCIÓMENEDZSMENT E-KERESKEDELEM (3.-4. HÉT) Dr. Danyi Pál, egyetemi docens danyi@mvt.bme.hu 1 A HÉT IT CIKKE: MIÉRT LETT BUKÁS A PLAYSTATION VITA? 2012-ben jelent meg, 15 milliót adtak el belőle PSP:

Részletesebben

A tér, ami megtérül...

A tér, ami megtérül... A tér, ami megtérül... A tér, ami megtérül... Kedves Partnerünk! Köszönjük megtisztelő figyelmét. Engedje meg, hogy bemutatkozzunk és részletesen ismertessük Önnel ajánlatunkat. Kik vagyunk? A www.gazdaktere.hu

Részletesebben

Google AdWords és AdSense A Google hirdetési rendszere

Google AdWords és AdSense A Google hirdetési rendszere Google AdWords és AdSense A Google hirdetési rendszere By: Béres Roland Will Gábor Miről lesz szó? Szintrehozás pár szó a reklámokról Internetes reklámozás kezdetei A nyerő üzleti modell made by Google

Részletesebben

A tér, ami megtérül...

A tér, ami megtérül... A tér, ami megtérül... 1149 Budapest Egressy út 17-21. A tér, ami megtérül... Kedves Partnerünk! Köszönjük megtisztelő figyelmét. Engedje meg, hogy bemutatkozzunk és részletesen ismertessük Önnel ajánlatunkat.

Részletesebben

Elektronikus üzlet és elektronikus kereskedelem

Elektronikus üzlet és elektronikus kereskedelem és elektronikus kereskedelem Az elektronikus üzlet (e-business) kezdetei a múlt század 80-as éveihez vezetnek vissza, ám jelentős előretörésének az utóbbi 10 évben vagyunk szemtanúi. Az elektronikus üzlet

Részletesebben

Kreatív értékesítési technikák a social media segítségével.

Kreatív értékesítési technikák a social media segítségével. Kreatív értékesítési technikák a social media segítségével. Lukács Ádám József Piac & Profit 2014.09.24. Lukács Ádám József Online Marketing Specialista Ügynökség ATL BTL ONLINE KREATÍV PRODUKCIÓS GYÁRTÁS

Részletesebben

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA Sokan arra várnak, hogy egyszercsak eljön majd az ő idejük és beindul az üzlet. Tanulják a marketinget, olvasnak róla mit kell tenni, eljárnak rendezvényekre, minden ötletbe belefognak, de valahogy soha

Részletesebben

Alkalmazások és integráció. Készítette: Szabó Hangya Csilla

Alkalmazások és integráció. Készítette: Szabó Hangya Csilla Alkalmazások és integráció Készítette: Szabó Hangya Csilla Google + Ripples Egy interaktív képet készít a Google+ rendszerében létrehozott nyilvános bejegyzések vagy URL-ek közösségi megosztásairól Ezáltal

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM. Készítette Borbola Péter

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM. Készítette Borbola Péter ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM Készítette Borbola Péter EGY KIS IDÉZET A kereskedelem a hálón kezdetben lehet,hogy veszteséges lesz, de biztosan azzá fog válni, ha nem kerül oda! Esther Dyson TÉMAKÖRÖK, TARTALOM

Részletesebben

Egyedi megjelenési és reklám / hirdetési lehet ségek a Gazdivonal.hu portálon

Egyedi megjelenési és reklám / hirdetési lehet ségek a Gazdivonal.hu portálon Gazdivonal közösségi portál Egyedi i és reklám / hirdetési lehet ségek a Gazdivonal.hu portálon Ár kialakítás Ár kialakítás VIP Ár kialakítás VIP+ El fizetés: * * * * 1 hónap * * * * 3 hónap * * * * 6

Részletesebben

Marketing és kommunikáció PR Online kommunikáció. Schwarcz Tibor Oneline PR

Marketing és kommunikáció PR Online kommunikáció. Schwarcz Tibor Oneline PR Marketing és kommunikáció PR Online kommunikáció Schwarcz Tibor Oneline PR Marketingkommunikáció elhelyezése A marketing ( társadalmi és vezetési lépések láncolata, melyek során az egyének és csoportok

Részletesebben

Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com. Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása

Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com. Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása Tartalomjegyzék KÖZÖSSÉGI MEGOSZTÁS - 2 - MIÉRT HASZNOS? - 2 - A JÓ SHARE GOMB ISMERTETŐ JELEI - 3 - MEGOSZTÁSI

Részletesebben

Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval. - nem többet, hanem máshogy kell költeni -

Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval. - nem többet, hanem máshogy kell költeni - Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval - nem többet, hanem máshogy kell költeni - Green Edge reklámügynökség integrált kommunikációs ügynökség vagyunk a projektek kezelését tervezéstől a kivitelezésig

Részletesebben

Hogyan építsünk jó webáruházat? dr. Nyeste Gábor fps webügynökség ügyvezető

Hogyan építsünk jó webáruházat? dr. Nyeste Gábor fps webügynökség ügyvezető Hogyan építsünk jó webáruházat? dr. Nyeste Gábor fps webügynökség ügyvezető Kik is vagyunk? A célzott webes megoldások ügynöksége! Az e-kereskedelemről Adatok: A GKIeNET 2700 magyarországi legális webshopot

Részletesebben

Közösségi portálok használata

Közösségi portálok használata Közösségi portálok használata PORTÁLOK Lényegében ezek a világméretű hálózat nagyobb állomásai, ahol híreket, ismerősöket, barátokat vagy akár párt is kereshetünk magának. Más oldalról megközelítve ez

Részletesebben

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens Európa e-gazdaságának fejlődése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Definiciók Az E-gazdaság fejlődése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában. Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató November 5.

Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában. Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató November 5. Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató 2013. November 5. Az új korszak átformálja a üzleti folyamatokat Big Data, közösség, mobil és felhőalapú e-business

Részletesebben

Inbound marketing. Damjanovich Nebojsa, Senpai Consulting, HubSpot viszonteladó

Inbound marketing. Damjanovich Nebojsa, Senpai Consulting, HubSpot viszonteladó Inbound marketing Damjanovich Nebojsa, Senpai Consulting, HubSpot viszonteladó Rólam Inbound marketing tanácsadó, HubSpot viszonteladó Tanácsadó a Fortune 500 cégeknek Elismert tréner és konferencia előadó

Részletesebben

SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN

SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN A SZERZŐI KÖNYVKIADÁS FORRADALMA II. Évad, 2. Szám, 2015. 07. A HÓDÍTÓ ÍR Egy kis whisky-történelem A TŐZSDEI ROBOT Barát vagy ellenség? INGYENES TECHNOLÓGIA ÉS ÜZLET MÁSKÉPP SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

Médiaajánlat www.bioboltbudapesten.hu

Médiaajánlat www.bioboltbudapesten.hu Médiaajánlat A bioboltbudapesten.hu 2012. tavaszán indult információs portál, mely a budapesti bioboltok és bio webáruházak bemutatását célozta meg. A weboldal a bio termékek térhódításának köszönhetően

Részletesebben

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre.

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre. Symbian Nokia Vodafone Magyarország zrt. 1096 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Nokia szolgáltatások, alkalmazások Nokia smartphone-okhoz: Az ovi.com Nokia okostelefonokhoz felépített, háttérszolgáltatást

Részletesebben

MAGAZIN KIAJÁNLÓ. 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN

MAGAZIN KIAJÁNLÓ. 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN MAGAZIN KIAJÁNLÓ 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN PERSPECTIVE Lapunkon keresztül alternatív perspektívát adunk Olvasóinknak a jövő technológiai újításaihoz és a mögöttük fellelhető üzlet

Részletesebben

SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v

SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v1.1 2017.12.29 Tartalom 1. Menüpontok, toolbar... 3 1.1. Menüpontok... 3 1.2. Toolbar... 4 2. Idővonal... 4 2.1. Új bejegyzések... 5 2.2. Bejegyzések funkciói...

Részletesebben

E-ÜZLETI SZOLGÁLTATÁSOK

E-ÜZLETI SZOLGÁLTATÁSOK E-ÜZLETI SZOLGÁLTATÁSOK Szolgáltatások és alkalmazások Szemán József jozsef.szeman01@gmail.com E-BUSINESS ÉS E-COMMERCE Az Internet megjelenése új lehetőséget teremtett a vállalatok számára Új fajta kommunikációs,

Részletesebben

Digitalizáció a marketingben új tervezési és. hirdetési formák Popart Reklámügynökség Kft.

Digitalizáció a marketingben új tervezési és. hirdetési formák Popart Reklámügynökség Kft. Digitalizáció a marketingben új tervezési és hirdetési formák Popart Reklámügynökség Kft. 68,38 milliárd Ft Ennyit költöttek a hazai hirdetők digitális reklámra. (IAB/2016) Forrás: https://iabhublog.com/

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Információmenedzsment 90. lecke INFORMÁCIÓ MENEDZSMENT

Részletesebben

MOBILTRENDEK A SZÁLLÁSFOGLALÁSBAN

MOBILTRENDEK A SZÁLLÁSFOGLALÁSBAN MOBILTRENDEK A SZÁLLÁSFOGLALÁSBAN AZ MSZÉSZ XXXVIII. KÖZGYŰLÉSE HOTEL EGER PARK 2012.11.21. Gál Péter Tanácsadó BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. TÉMÁK NEMZETKÖZI ÉS MAGYAR MOBILPENETRÁCIÓ,

Részletesebben

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE ONLINE MARKETINGRŐL 20 PERCBEN Lehetséges ez? Elérhető célok: Nyitottá, gátlásmentessé válni a téma iránt Feltérképezni a személyes

Részletesebben

Kezdő lépések Outlook Web Access

Kezdő lépések Outlook Web Access Kezdő lépések Outlook Web Access A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. ügyfelei részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója Tartalom Bevezetés... 3 Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január

Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január KutatóCentrum 102 Budapest, Margit krt. /b Tel.:+ (1) 09. Fax: + (1) 09. A felmérésről Ha tíz évvel ezelőtt valakit megkérdeztünk volna,

Részletesebben

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom Kezdő lépések Céges email Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és alapbeállításai...3 3. Ismerkedés a levelezővel...6 4. A levelező beállításai...8 5. Naptár... 10 6. Névjegyek... 11 7.

Részletesebben

E-Beszerzés sikertényezői

E-Beszerzés sikertényezői E-Beszerzés sikertényezői Szomor László és S.Farkas Imre 1 Tartalom Az elektronikus beszerzés módjai Logisztikai webáruház a www.zenitkft.hu www.zenitkft.hu sikertényezői Logisztika Portálban rejlő lehetőségek

Részletesebben

I. Felsőoktatási Marketing Verseny Versenyképes honlap kritériumrendszere

I. Felsőoktatási Marketing Verseny Versenyképes honlap kritériumrendszere I. Felsőoktatási Marketing Verseny Versenyképes honlap kritériumrendszere Losonczi György 2010 A kutatás célja és menete 1. Versenyképesség tényezőinek maghatározása kritériumrendszer felállítása 2. A

Részletesebben

Privacy problémák közösségi hálózatokban

Privacy problémák közösségi hálózatokban Privacy problémák közösségi hálózatokban Privacy Az adatvédelem a személyes adatok gyűjtésének, feldolgozásának és felhasználásának korlátozásával, az érintett személyek védelmével foglalkozik. Privacy

Részletesebben

E-logisztika. Elektronikus kereskedelem Elektronikus üzletvitel. E-gazdaság E-ügyintézés E-marketing

E-logisztika. Elektronikus kereskedelem Elektronikus üzletvitel. E-gazdaság E-ügyintézés E-marketing E-commerce E-business Elektronikus kereskedelem Elektronikus üzletvitel E-gazdaság E-ügyintézés E-marketing E-logisztika E-banking E-távmunka E-szolgáltatás E-beszerzés E-értékesítés E-szolgáltatás E-távmunka

Részletesebben

MI AZ A KÖZÖSSÉGI MÉDIA MARKETING?

MI AZ A KÖZÖSSÉGI MÉDIA MARKETING? A közösségi média gyorsan utoléri az e-mail-t, amely eddig az elsőszámú online adat- és hírmegosztási módszer volt. A Facebook-nak már 1 milliárdnál is több felhasználója van, a Twitteren 55 millió üzenetet

Részletesebben

Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére

Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére Responsive, dinamikus weboldal Alapcsomag tartalma Reszponzív, dinamikus weboldal Egyedi webdesign 1-5 menüpont

Részletesebben

Adatvédelem & Cookie szabályzat

Adatvédelem & Cookie szabályzat Adatvédelem & Cookie szabályzat 1. Adatvédelmi & Cookie Szabálzat célja A jelen Szabályzat célja, hogy rögzítse a www.folandrol.hu weboldal által alkalmazott adatvédelmi és adatkezelési elveket és a Társaság

Részletesebben

http://vigzoltan.hu http://vigzoltan.hu (Klasszikus) vállalkozás új lehetıségei E-Commerce (elektronikus kereskedelem) Új típusú vállalkozások világa

http://vigzoltan.hu http://vigzoltan.hu (Klasszikus) vállalkozás új lehetıségei E-Commerce (elektronikus kereskedelem) Új típusú vállalkozások világa 1 (Klasszikus) vállalkozás új lehetıségei E-Commerce (elektronikus kereskedelem) Új típusú vállalkozások világa 2 Profit maximalizálása Termék önköltség minimalizálás Maximális darabszám eladása / új vásárlók

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM E-szolgáltatások, E-ügyintézés 1 ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM Mindazon eszközök és eljárások összességét, amelyekkel megvalósítható az áruk, termékek, szolgáltatások és ellenértékük

Részletesebben

Webáruház elemzés. Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást?

Webáruház elemzés. Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást? Webáruház elemzés Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást? Tudatos e-kereskedelem (üzleti terv tervezés profi kivitelezés / mérés tesztelés elemzés optimalizálás) Internetes vásárlás támogatása, népszerűsítése,

Részletesebben

Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban

Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban Charaf Hassan Egyetemi docens, BME Tartalom Általános tényadatok Trendek számokban Magyarország: az infoszféra helyzete Az informatikai kutatások

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése Az SMELearning módszertan egyik legfontosabb ajánlása, egybehangzóan az előzetes szükségletelemzés következtetéseivel a következő: a kis-és

Részletesebben

1. feladat: A decimális kódokat az ASCII kódtábla alapján kódold vissza karakterekké és megkapod a megoldást! Kitől van az idézet?

1. feladat: A decimális kódokat az ASCII kódtábla alapján kódold vissza karakterekké és megkapod a megoldást! Kitől van az idézet? Projekt feladatai: 1. feladat: A decimális kódokat az ASCII kódtábla alapján kódold vissza karakterekké és megkapod a megoldást! Kitől van az idézet? 65 109 105 32 105 103 97 122 160 110 32 115 122 160

Részletesebben

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- A KiallitasAjanlo.hu programajánló weboldal szolgáltatásai Érvényes 2013.09.01-től visszavonásig Szolgáltatásaink a weboldal látogatóinak ingyenes Kiállítás- és programlista fókuszál, de megtalálhatók

Részletesebben

Az értékesítési lánc változásai a virtuális térben

Az értékesítési lánc változásai a virtuális térben e(szes)-tanulmányok Az értékesítési lánc változásai a virtuális térben 1999. Dr. Eszes István A tanulmány / esettanulmány csak oktatási célra használható! Másolása és kereskedelmi forgalomba hozatala tilos.

Részletesebben

Online Marketing Akadémia: INSTANT Karácsonyi Ötletcsomag

Online Marketing Akadémia: INSTANT Karácsonyi Ötletcsomag Karácsonykor mindenkinek égeti a zsebét néhány ezer vagy tízezer forint, amit muszáj elkölteni ajándékra! Ne feledd! Ilyenkor az emberek sokkal fogékonyabbak a vásárlási ajánlatokra! Most még van időd

Részletesebben

47M. Megérkezett!!! A legnagyobb. AZ EGÉSZ VILÁGON!

47M. Megérkezett!!! A legnagyobb. AZ EGÉSZ VILÁGON! Megérkezett!!! A legnagyobb. AZ EGÉSZ VILÁGON! A Muscle & Fitness a világ legnagyobb látogatottságú nőknek és férfiaknak szóló, populáris fitnesz és testépítés témakörére fókuszáló médiafelülete. A testformálás

Részletesebben

Facebook karácsony a magyar kkv-knál

Facebook karácsony a magyar kkv-knál Facebook karácsony a magyar kkv-knál Kutatás összefoglaló 2017.12.06. RG Stúdió Kft. Sűrű éve volt a Facebooknak 2017-ben. Megújult a küldetése, közel 150 millió új emberrel bővült a felhasználói kör,

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HEVES MEGYEI TÉRSÉGBEN TALÁLHATÓ EGYETEMISTÁK KÖRÉBEN

A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HEVES MEGYEI TÉRSÉGBEN TALÁLHATÓ EGYETEMISTÁK KÖRÉBEN A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HEVES MEGYEI TÉRSÉGBEN TALÁLHATÓ EGYETEMISTÁK KÖRÉBEN Készítette: Szeberényi András PhD-hallgató Szent István Egyetem 2017. október 20., Mosonmagyaróvár BEVEZETÉS Környezet

Részletesebben

47M. Megérkezett!!! A legnagyobb. AZ EGÉSZ VILÁGON!

47M. Megérkezett!!! A legnagyobb. AZ EGÉSZ VILÁGON! Megérkezett!!! A legnagyobb. AZ EGÉSZ VILÁGON! A Muscle & Fitness a világ legnagyobb látogatottságú nőknek és férfiaknak szóló, populáris fitnesz és testépítés témakörére fókuszáló médiafelülete. A testformálás

Részletesebben

Egy hirtelen ötlet. 2013. december 30. felmerült egy kérdés: Vajon mi jellemző a magyar fiatalok közösségi média használatára?

Egy hirtelen ötlet. 2013. december 30. felmerült egy kérdés: Vajon mi jellemző a magyar fiatalok közösségi média használatára? Egy hirtelen ötlet 2013. december 30. felmerült egy kérdés: Vajon mi jellemző a magyar fiatalok közösségi média használatára? Megoldás: Google kérdőív + Facebook hirdetések Kutatás a Facebookon Előadó:

Részletesebben

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket,

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, a laptopokat, a notebookokat, az okostelefonokat, a

Részletesebben

amihez mi is szeretnénk hozzájárulni hirdetésünkkel!

amihez mi is szeretnénk hozzájárulni hirdetésünkkel! Tisztelt Leendő Partnerünk, Hirdetőnk! Sikeres 3,5 évet tudhatunk magunk mögött, a pécelinfo.hu növekvése a mai napig töretlen. A 2009-es induláshoz képest 2011-re már elértük a 40-45 folyamatos péceli

Részletesebben

ÚJDONSÁGOK AZ FLP WEBSHOPBAN

ÚJDONSÁGOK AZ FLP WEBSHOPBAN ÚJDONSÁGOK AZ FLP WEBSHOPBAN Jelszó igénylés E-mail cím változtatás Jelentkezési lap nyomtatás Kosár küldése e-mailben Kosár ajánlása linkkel (FLP360 weboldalra való beillesztés) Meghívó küldése NDP és

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - Android

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - Android Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezeto partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

Dropbox - online fájltárolás és megosztás

Dropbox - online fájltárolás és megosztás Dropbox - online fájltárolás és megosztás web: https://www.dropbox.com A Dropbox egy felhő-alapú fájltároló és megosztó eszköz, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez

Részletesebben

Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában

Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában Az előadás röviden áttekinti a közösségi média elemeit, jellemzőit,

Részletesebben

Változó vásárlói szokások nyomon követése 2016 Szeptember SAP Forum. Komjáthy Csaba

Változó vásárlói szokások nyomon követése 2016 Szeptember SAP Forum. Komjáthy Csaba Változó vásárlói szokások nyomon követése 2016 Szeptember SAP Forum Komjáthy Csaba Digitális átalakulás, nem csak az online boltokban A bolti értékesítés megoszlása a teljes kereskedelmi bevételek tekintetében

Részletesebben

fogadalom kampány offline kampány Előkészítő kampányok Felvezető Karácsonyi kampány kampány

fogadalom kampány offline kampány Előkészítő kampányok Felvezető Karácsonyi kampány kampány offline kampány fogadalom kampány Előkészítő kampányok Felvezető kampány Karácsonyi kampány 18 nap karácsonyig 17 / 18 nap az offline vásárlásig 13 nap az online szállítási határidőig Karácsony 2017 Közösségi

Részletesebben

Hogyan többszörözd meg weboldalaid látogatottságát?

Hogyan többszörözd meg weboldalaid látogatottságát? Hogyan többszörözd meg weboldalaid látogatottságát? 1 Nagyobb látogatottság jobb ajánlatok több pénz 2 Amit helyettünk csinálnak kész rendszert működtetnek újabb ajánlatok hírlevél kiküldés ügyfélszolgálat

Részletesebben

COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT

COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT A GrandVision Hungary Kft. (székhely: 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. cégjegyzékszám: 01-09-468765.) (továbbiakban: Adatkezelő) által üzemeltetetett www.ofotert.hu oldalon (továbbiakban:

Részletesebben

E-COMMERCE MEGOLDÁSOK A NETION-TÓL

E-COMMERCE MEGOLDÁSOK A NETION-TÓL E-COMMERCE MEGOLDÁSOK A NETION-TÓL Netion Informatikai Kft. 2002. E-COMMERCE MEGOLDÁSOK A NETION-TÓL Bevezetés Bár az internetes aranyláznak több mint két éve vége, az e-commerce jövője a piac egyetlen

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business alapjai. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business alapjai. tanulmányokhoz III-IV. évfolyam Gazdálkodási és Menedzsment Szak, Vállalkozásszervező Szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ E-business alapjai tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2018/2019. tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com Bevezető az Internetről A világháló = Internet INTERNET = VÉGTELEN INTERNET = SZABADSÁG INTERNETES

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. BELÉPÉS A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI RENDSZERBE... 3 2. A MOBIL BROKER HASZNÁLATA... 4 3. MOBIL BROKER IPHONE ALKALMAZÁS...

Részletesebben

Apisshop webáruház Felhasználói dokumentáció

Apisshop webáruház Felhasználói dokumentáció Apisshop webáruház Felhasználói dokumentáció apisshop nyitóoldal webáruház szolgáltatások, funkciók, folyamatok Apisshop webáruház általános információk Termékek elrendezése Termékkeresés Termékszűrők

Részletesebben

Sú gó az ASIR/PA IR Públikús felú lethez

Sú gó az ASIR/PA IR Públikús felú lethez Sú gó az ASIR/PA IR Públikús felú lethez Súgó a magyarországi központi Agrárstatisztikai és Piaci Árinformációs rendszer publikus moduljához. 1 Publikus felhasználói regisztráció A publikus felület Regisztráció

Részletesebben

Célcsoport-orientált online tervezés hatékonyság az online kommunikációban

Célcsoport-orientált online tervezés hatékonyság az online kommunikációban VI. Építő Marketing Szeminárium 2014. november 13. Célcsoport-orientált online tervezés hatékonyság az online kommunikációban Rajki Diána, Build-Communication Kft. ügyvezető igazgató Online marketing tervezése

Részletesebben

A felnőttkorba lépő digitális fogyasztó

A felnőttkorba lépő digitális fogyasztó A felnőttkorba lépő digitális fogyasztó Bacher János Ügyfélkapcsolati igazgató GfK Hungária 2012. március 21. GfK 2012 Presentation guideline and slide gallery February 2012 1 Háttér 2 A fogyasztói magatartás

Részletesebben

Médiaajánlat 2009-2010

Médiaajánlat 2009-2010 Médiaajánlat 2009-2010 Bemutatkozás Portálunk célja interaktív közösségi teret biztosítani a hazai és általában a magyar ajkú biológusoknak, kutatóorvosoknak és az élettudományok illetve a kapcsolódó ipar

Részletesebben

Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya. Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1

Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya. Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1 Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1 A Budapestre érkező külföldi turisták kulturális szokásait vizsgáló kutatás

Részletesebben

Nagy Webáruház Felmérés 2015

Nagy Webáruház Felmérés 2015 EREDMÉNYEK Nagy Webáruház Felmérés 2015 Folytatva a már 2008 óta meglévő hagyományunkat, idén is megrendeztük a Nagy Webáruház Felmérést. Ennek keretében 790 hazai webáruház tulajdonosa válaszolt, többek

Részletesebben

E-Business Symposium - 2008.04.08. Az értékek mértéke. A magyarországi e-kereskedelem számokban. Kis Gergely. 2008 GKIeNET Kft.

E-Business Symposium - 2008.04.08. Az értékek mértéke. A magyarországi e-kereskedelem számokban. Kis Gergely. 2008 GKIeNET Kft. E-Business Symposium - 2008.04.08 Az értékek mértéke A magyarországi e-kereskedelem számokban Kis Gergely 2008 GKIeNET Kft. Az internet hozzáférés alakulása 2001-2007 (%) A 14 évesnél idısebb lakosság

Részletesebben

Médiaajánlat - www.greenfo.hu

Médiaajánlat - www.greenfo.hu Médiaajánlat - www.greenfo.hu Érvényes: 2011. október 14-től visszavonásig Honlapunkra elsősorban környezetkímélő termékek és szolgáltatások, illetve környezetvédelemmel, természetvédelemmel és energiatakarékossággal

Részletesebben

Régi oldal. Új oldal. Útmutató az új honlaphoz. Regisztráció a Lépéselőny Üzleti Közösségi Portálon

Régi oldal. Új oldal. Útmutató az új honlaphoz. Regisztráció a Lépéselőny Üzleti Közösségi Portálon Mostantól Ön egy még áttekinthetőbb, praktikusabb oldalt használhat, amely számos új funkcióval bővült, hogy még egyszerűbben érhesse el a számára legmegfelelőbb partnereket. Útmutató az új honlaphoz Regisztráció

Részletesebben

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT ADATVÉDELMI NYILATKOZAT 1. AZ ADATKEZELŐ A szolgáltató neve: Piroska Gyula Tréning Kft. A szolgáltató székhelye: 1139 Budapest, Lomb u. 31/B. A szolgáltató elérhetősége, az igénybe vevőkkel való kapcsolattartásra

Részletesebben

Kereseti lehetőségek a Smart Media-nál

Kereseti lehetőségek a Smart Media-nál Kereseti lehetőségek a Smart Media-nál http://lzsolt1965.smartmediatechnologies.com http://lzsolt1965.homepagepays.com 1. Advertising Bonus (Hirdető ügyfeled után járó BÓNUSZ) 25% minden behozott hirdető

Részletesebben

A SUPP.LI SÜTI POLITIKÁJA

A SUPP.LI SÜTI POLITIKÁJA A SUPP.LI SÜTI POLITIKÁJA I. Mik azok a sütik Mint minden professzionális weboldalon, itt is sütiket használunk, amelyek apró fájlok, amiket számítógépére tölt le, ezzel javítva a felhasználói élményt.

Részletesebben

Az idősek infokommunikációs eszközökkel való ellátottsága és az eszközhasználattal kapcsolatos attitűdje

Az idősek infokommunikációs eszközökkel való ellátottsága és az eszközhasználattal kapcsolatos attitűdje Az idősek infokommunikációs eszközökkel való ellátottsága és az eszközhasználattal kapcsolatos attitűdje Készítette: Faragó Judit 2005. november-december Az Inforum immár harmadszor rendezte meg az Unoka-Nagyszülő

Részletesebben

Közösségi kommunikáció a gyakorlatban hatékony technikák és módszerek

Közösségi kommunikáció a gyakorlatban hatékony technikák és módszerek Közösségi kommunikáció a gyakorlatban hatékony technikák és módszerek előadó: Gencsy Zoltán www.kozossegimedia.hu Miért is kell ezzel a témával foglalkozni? Erre tart a világ - Nem igaz, már itt van -

Részletesebben

Studio 1900 C.A. Kft 1149 Budapest Róna utca 47. +36 70 398 8822 sales@starmediagroup.hu

Studio 1900 C.A. Kft 1149 Budapest Róna utca 47. +36 70 398 8822 sales@starmediagroup.hu Médiaajánlat A Studio 1900 Communications Agency védjegye a naprakészség és a folyamatos fejlődés. Ennek szellemében dolgozik tapasztalt csapatunk, hogy az online világban rejlő lehetőségek legszélesebb

Részletesebben

Email Marketing szolgáltatás tájékoztató

Email Marketing szolgáltatás tájékoztató Email Marketing szolgáltatás tájékoztató RENDESWEB Kft. Érvényes: 2012.03.01-től visszavonásig +3 20 A RENDES (273 337) 1. Minőség Nálunk legmagasabb prioritást vevőink elégedettsége élvez így próbálunk

Részletesebben

Online naptár használata

Online naptár használata Online naptár használata WEB: https://www.google.com/calendar A Google naptár egy olyan Google-fiókhoz kötött szolgáltatás, melynek használatával a felhasználók egy ingyenes, online rendszerben tárolhatják

Részletesebben

Nagyméretű banner megjelenések a Lovasok.hu oldalon

Nagyméretű banner megjelenések a Lovasok.hu oldalon Nagyméretű banner megjelenések a Lovasok.hu oldalon a Szuperbanner (728x90 pixel) valamennyi oldal tetején a fejlécben, valamint az Eladó Lovak és a Lovas Piactér találati listáiban jelenik meg. a Roadblock

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Tartalomjegyzék Adatkezelési tájékoztató tarax.hu Rev 1.0 2018.07.23. Az adatkezelő adatai...2 Az adatkezelés jogalapja...2 A kezelt adatok köre...2 Kapcsolatfelvételi űrlap...2 Kezelt adatok...2 Adatkezelés

Részletesebben

Google App Engine az Oktatásban 1.0. ügyvezető MattaKis Consulting http://www.mattakis.com

Google App Engine az Oktatásban 1.0. ügyvezető MattaKis Consulting http://www.mattakis.com Google App Engine az Oktatásban Kis 1.0 Gergely ügyvezető MattaKis Consulting http://www.mattakis.com Bemutatkozás 1998-2002 között LME aktivista 2004-2007 Siemens PSE mobiltelefon szoftverfejlesztés,

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezető partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékoztató pecsisor.hu Rev 1.0-2018.10.17 Tartalomjegyzék Az adatkezelő adatai...2 Az adatkezelés jogalapja...2 Adatkezelési tudnivalók...2 Adathelyesbítés...2 Adattörlés...2 Adatbiztonság...3

Részletesebben

Média ajánlat. Éljen az online marketing előnyeivel, hirdesse cégét a VIRM rendszerében! Mit jelent emellett egy online hirdetés?

Média ajánlat. Éljen az online marketing előnyeivel, hirdesse cégét a VIRM rendszerében! Mit jelent emellett egy online hirdetés? Az üzletben két funkció létezik: a marketing és az innováció. (Milan Kundera) Média ajánlat (Érvényes: 2015. 04. 27-től visszavonásig) A VIRM - http://virm.hu oldalán történő hirdetési megjelenések révén

Részletesebben

ARTIQ MÉDIAAJÁNLAT 2015. ARTIQ Kulturális Magazin

ARTIQ MÉDIAAJÁNLAT 2015. ARTIQ Kulturális Magazin Kulturális Magazin MÉDIAAJÁNLAT 2015. A Magazinról Tisztelt leendő Hirdetőnk, Partnerünk! Az Kulturális Magazin 2014 januárja óta napi rendszerességgel tájékoztatja olvasóit a kulturális élet hazai és

Részletesebben

novakhunor.hu Médiaajánlat 2017

novakhunor.hu Médiaajánlat 2017 Médiaajánlat 2017 Bemutató A 2017-ben indult egészségügyi portál, melynek tartalomszolgáltatója Dr. Novák Hunor, a magyar internet egyik legismertebb orvosa. Munkásságát 2016 decemberében a Nekem szól!

Részletesebben

Anyagleadási paraméterek az utolsó oldalon

Anyagleadási paraméterek az utolsó oldalon Bemutatkozás A 2015-ben 10 éves Termálfürdő.hu Magyarország vezető egészségturizmussal foglalkozó portálja, amely a fürdőzés mellett életmód, wellness témákban nyújt érdekes és minőségi információkat olvasóinak.

Részletesebben

Hirdetési Kézikönyv Munkaadóknak

Hirdetési Kézikönyv Munkaadóknak Hirdetési Kézikönyv Munkaadóknak 1. fejezet: Regisztráció 2. fejezet: Profil szerkesztése 3. fejezet: Hirdetésfeladás menete 4. fejezet: Hirdetések kezelése 5. fejezet: Hallgatói Pályázatok böngészése

Részletesebben