3917/ Mu Szakértői Állásfoglalás rész: Kábelelhelyezés kábelhágcsón

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3917/4635-4- Mu Szakértői Állásfoglalás 2006.10.20. 4. rész: Kábelelhelyezés kábelhágcsón"

Átírás

1 3917/ Mu Szakértői Állásfoglalás rész: Kábelelhelyezés kábelhágcsón [A braunschweigi Építőanyagvizsgáló Intézet 3917/ Mu Szakértői Állásfoglalása, kelt ]* Az OBO Bettermann GmbH & Co., Menden kábeltartó szerkezeteinek minősítése a DIN 410-1: ben foglalt Szabványos tartószerkezet -re vonatkozó értékelés alapján. 1. Megbízás leírása A DIN 410-1: alapján az integrált funkciótartással bíró kábelrendszerek vizsgálati eredményeinek adaptálása a vizsgálatban szereplőtől eltérő gyártó kábeltartó szerkezeteire akkor lehetséges, ha azokat a DIN 410-1: alapján Szabványos tartószerkezet -nek lehet minősíteni. Ennek a Szakértői Állásfoglalásnak a keretein belül az OBO Bettermann GmbH &Co., Menden vizsgált kábeltartó szerkezetének (Felszálló kábelszakaszok) konstrukciós ismertetőjegyei kerülnek összevetésre a DIN 410-1: ben foglalt Szabványos tartószerkezet konstrukciós ismertetőjegyeivel. A Szakértői Állásfoglalás az alább feltüntetett részekre tagolódik, amelyek mindegyike az építésfelügyeleti eljárás során az integrált funkciótartással bíró kábelrendszerre vonatkozó érvényes Általános Építésfelügyeleti Tanúsítvánnyal együtt használható rész: Kábelelhelyezés kábellétrán, -. rész: Kábelelhelyezés kábeltálcán, - 3. rész: Kábelelhelyezés bilincseken és - 4. rész: Kábelelhelyezés kábelhágcsón. A i keltezésű 3917/ Mu- Szakértői Állásfoglalás a Kábelelhelyezés kábelhágcsón kábeltartó szerkezetet tűzvédelmi szempontból DIN 410-1: alapján Szabványos tartószerkezet -nek minősíti. A Kábelelhelyezés kábellétrán, illetve -tálcán és Kábelelhelyezés bilincseken kialakítására vonatkozó peremfeltételeket a Szakértői Állásfoglalás fentebb említett részei tartalmazzák.. Felhasznált dokumentáció A tűzvédelmi minősítés alapját azok a peremfeltételek adják, amelyeket a DIN 410-1: az integrált funkciótartással bíró kábelrendszerek tűzállósági osztályba történő besorolásához megad. Ezen túlmenőleg a minősítés az alábbi dokumentációkra alapozott: - Különböző vizsgálati tanúsítványok integrált funkciótartással bíró kábelrendszerek DIN 410-1: , DIN 410-1:1995-0, illetve DIN 410-1: alapján elvégzett tűzvédelmi vizsgálatáról, amelyek során az OBO Bettermann GmbH &Co., Menden tartószerkezetei felhasználásra kerültek, valamint *: A fordító megjegyzése. A fordításban a fordítás alapjául szolgáló dokumentáció aktualizálva jelenik meg, az időközben bekövetkezett módosításokat és kiegészítéseket figyelembe véve, de azokat külön nem jelölve!

2 - Táblázat az OBO Bettermann GmbH &Co., Menden vizsgált tartószerkezeteinek ismertetőjegyeiről, magába foglalva a (Kábelelhelyezés kábelhágcsón) tartószerkezet 11 konstrukciós rajzát. 3. A kábeltartó-szerkezet leírása összhangban a DIN 410-1: szabvánnyal Az állásfoglalás során a mendeni székhelyű OBO Bettermann GmbH & Co. kábellétrákból, kábelhágcsó oldalfalból és egyedi bilincsekből kialakított kábelelhelyezése kerül megvizsgálásra Kábellétrákból kialakított felszálló kábelszakaszok (Könnyű kivitel) A felszálló kábelszakasz (könnyű kivitel) lényegében a 100 mm távolságban az épületszerkezethez csavarozott 400 mm szélességű LG6...VS kábellétra (létrafok távolság 300 mm, oldalfalmagasság h=60 mm, lemezvastagság t=1,5 mm). A kábellétra rögzítése BW 70/40 rögzítőszegletek, illetve közvetlenül acéldübelek segítségével történik. A kábelek rögzítése megfelelő bilincsek segítségével történik, minden létrafokon. Az elhelyezési módra vonatkozó további konstrukciós sajátosságokat az 1. és. mellékletek tartalmaznak. 3.. Kábelhágcsó oldalfalakból kialakított felszálló kábelszakaszok (Középnehéz és nehéz kivitel) 1. Változat: A felszálló kábelszakasz (középnehéz kivitel) lényegében a 100 mm távolságban az épületszerkezethez csavarozott US 5 hágcsóprofilokból (a profilok szerelési távolsága 600 mm, profilmagasság h=50 mm, lemezvastagság t=,5 mm), illetve HP 75 hágcsóprofilokból (a profilok szerelési távolsága 600 mm, profilmagasság h=75 mm, lemezvastagság t=3,0 mm) és a=300 mm távolságban ezekhez csavarozott C40 létrafokokból áll. A hágcsóprofilok rögzítése BW 70/40 rögzítőszögletek, illetve közvetlenül acéldübelek segítségével történik. A kábelek rögzítése megfelelő bilincsek segítségével történik, minden létrafokon. A hágcsóprofilból kialakított felszálló kábelszakaszra (középnehéz kivitel) vonatkozó további konstrukciós sajátosságokat a 3. és 4. mellékletek tartalmaznak.. Változat: A felszálló kábelszakasz (nehéz kivitel) lényegében a 100 mm távolságban az épületszerkezethez csavarozott IS 8 oszlopokból (az oszlopok szerelési távolsága 600 mm, profilmagasság h=80 mm) és a=300 mm távolságban ezekhez csavarozott CK 40 profilokból áll. A hágcsóprofilok rögzítése BW 80/55 rögzítőszögletek segítségével történik. A kábelek rögzítése megfelelő bilincsek segítségével történik, minden létrafokon. A hágcsóprofilból kialakított felszálló kábelszakaszra (nehéz kivitel) vonatkozó további konstrukciós sajátosságokat az 5. melléklet tartalmaz. *: A fordító megjegyzése. A fordításban a fordítás alapjául szolgáló dokumentáció aktualizálva jelenik meg, az időközben bekövetkezett módosításokat és kiegészítéseket figyelembe véve, de azokat külön nem jelölve!

3 3.3. Egyedi elhelyezés kábelbilincsekkel, illetve kengyelbilincsekkel (Függőleges nyomvonalú oldalfali elhelyezés) A kábelek egyedi elhelyezése (függőleges nyomvonalú oldalfali elhelyezés) típusú kábelbilinccsel, - 73 típusú kábelbilinccsel, - 056/M kengyelbilinccsel 168/SL, vagy 068 C-profilsínekben, illetve - 056/UM kengyelbilinccsel CPS4G, vagy CPS5G C-profilsínekben történhet, a 300 mm rögzítési távolságban. A C-profilsínek rögzítése az oldalfalhoz M6-os acéldübelekkel történhet a=50 mm távolsággal. Az elhelyezési módra vonatkozó további konstrukciós sajátosságokat az 6-9. mellékletek tartalmaznak. 4. A kábeltartó-szerkezetek értékelése Az 1. és. táblázat az értékelendő kábeltartó-szerkezetek lényeges kialakítási jellemzőit foglalja össze. A 3. bekezdésben ismertetett kábeltartó szerkezeteket a DIN 410-1: szerinti Szabványos tartószerkezet -nek kell tekinteni, ha az 1. és. táblázat. oszlopában feltüntetett peremfeltételek teljesülnek. 1.Táblázat: Kábellétrából, ill. hágcsóprofilból kialakított kábelhágcsók kialakítási jellemzőinek összefoglalása Szerkezeti elem Az értékelendő szerkezet kialakítási jellemzői illetve értékei Gyártó: OBO Bettermann GmbH & Co., Menden Konstrukció Rögzítési pontok távolsága az 100 mm épületszerkezeteken Kábellétra, illetve hágcsóprofil Kábelhágcsó terhelés 0 kg/m 1) Kábelhágcsó szélesség 400 mm (kábellétrára), ill. 600 mm (kábelhágcsóra) Kábellétra, ill. hágcsóprofil lemezvastagsága 1,5 mm, ill.,5 mm Hossztoldás Elhelyezés Tetszőleges Hossztoldó hosszúsága 150 mm, ill. 15 mm Hossztoldó lemezvastagsága és magassága t 1,5 mm, ill. t,5 mm h=56,5 mm ill. 68,0 mm Hossztoldó rögzítéséhez szükséges csavarok 4 x M8, ill. 4 x M10 hossztoldónként száma Hossztoldó csavarjainak elrendezése Ld. 1. és 3. melléklet 1) A 0 kg/m hágcsóterhelés hágcsófokonként 6,6 kg/fok terhelésnek felel meg..táblázat: Egyedi elhelyezések kialakítási jellemzőinek összefoglalása *: A fordító megjegyzése. A fordításban a fordítás alapjául szolgáló dokumentáció aktualizálva jelenik meg, az időközben bekövetkezett módosításokat és kiegészítéseket figyelembe véve, de azokat külön nem jelölve!

4 Szerkezeti elem Az értékelendő szerkezet kialakítási jellemzői illetve értékei Gyártó: OBO Bettermann GmbH & Co., Menden Egyedi elhelyezés egyedi bilincsekkel (Függőleges nyomvonalú oldalfali elhelyezés) A kábel- és kengyelbilincsek szélessége Ld. a 3917/ Szakértői Állásfoglalás 9-1 és mellékleteit A kábel- és kengyelbilincsek távolsága 300 mm 5. Összefoglalás A 3. bekezdésben ismertetett kábeltartó-szerkezet felhasználásával kialakított integrált funkciótartással bíró kábelrendszer tűzvédelmi osztályozása csak elismert vizsgálóintézet által a kábelre kiadott érvényes általános építésfelügyeleti vizsgálati tanúsítvánnyal együtt lehetséges. Minden esetben meg kell győződni arról, hogy az érvényes általános építésfelügyeleti vizsgálati tanúsítványban megadott funkciótartási (tűzállósági) osztályt olyan integrált funkciótartással bíró kábelrendszerrel érték el, amely a DIN 410-1: szabványban leírt Szabványos tartószerkezet -nek megfelel. 6. Különleges szempontok 6.1. Az előbbi értékelés csak akkor érvényes, ha a kábeltartó szerkezetek a 3. bekezdésben leírtaknak megfelelőek. Emellett az alábbiakra kell figyelemmel lenni: A kábeltartó-szerkezeteket - DIN nek megfelelő téglából, DIN 1045-nek megfelelő betonból ill. vasbetonból, vagy DIN 4166-nak megfelelő könnyűbeton-építőlapokból készült falazatokhoz, vagy - DIN 1045-nek megfelelő betonból ill. vasbetonból, vagy DIN 43-nak megfelelő könnyűbetonból készült födémhez kell rögzíteni, amelyek tűzállósági határértéke a DIN 410- alapján legalább akkora, mint az integrált funkciótartással bíró kábelrendszer funkciótartási (tűzállósági) osztálya A kábellétrát, ill. hágcsóprofilt a 100 mm-enként kell rögzíteni és acél szerkezeti elemekből a 3.1 és 3. bekezdésnek megfelelően kell kivitelezni; a rögzítést úgy kell méretezni, hogy számítással meghatározott húzási igénybevételük E90 tűzállósági osztály esetén 10 N/mm -t, illetve E60 és E30 tűzállósági osztály esetén 15 N/mm -t ne haladja meg, összhangban a DIN 410-4: szabvány 109. táblázatával A kábellétrát, ill. hágcsóprofilt a 3.1 és 3. bekezdésnek megfelelően acéldübelekkel a falhoz kell rögzíteni. A C-profilsínek, illetve a kábelbilincsek rögzítését acéldübelekkel a 3.3 bekezdésnek megfelelően kell kivitelezni A dübelek feleljenek meg a Német Építéstechnikai Intézet (DIBt), Berlin érvényes általános építésfelügyeleti engedélyében feltüntetett adatoknak, és amennyiben az általános építésfelügyeleti engedély mást nem mond ki, azokat *: A fordító megjegyzése. A fordításban a fordítás alapjául szolgáló dokumentáció aktualizálva jelenik meg, az időközben bekövetkezett módosításokat és kiegészítéseket figyelembe véve, de azokat külön nem jelölve!

5 legalább kétszer olyan mélyen de minimum 6 cm mélyen kell beépíteni, mint az általános építésfelügyeleti engedélyben feltüntetett érték; A dübelek húzásra számított terhelése dübelenként az 500 N-t nem érheti el, vö. DIN 410-4: , bekezdés. Alternatívaként alkalmazható olyan dübel, amelynek tűzállósági jellemzőit vizsgálattal, vagy elismert vizsgáló intézet szakértői állásfoglalásával igazolják. 6.. Az előbbi értékelés csak akkor érvényes, ha a hágcsóterhelés kisebb, mint 0 kg/m a legfeljebb 400 mm széles kábellétráknál és a legfeljebb 600 mm széles kábelhágcsóknál Az előbbi értékelés csak akkor érvényes, ha a kábellétra, ill. a hágcsóprofil toldási helyei az 1. és 3. mellékletben leírtaknak megfelelően kerülnek kialakításra Az előbbi értékelés csak akkor érvényes, ha a DIN 410-1: , 8.3 bekezdésének megfelelően a felszálló szakaszokon a 3500 mm távolságonként hatásos alátámasztás kerül kialakításra Az előbbi értékelés csak akkor érvényes, ha biztosított, hogy az integrált funkciótartással bíró kábelrendszer funkciótartási (tűzállósági) osztályát leeső építőelemek nem befolyásolják A i keltezésű 3917/ Mu- számú szakértői állásfoglalás az 5. bekezdésben foglaltak figyelembevételével csak érvényes általános építésfelügyeleti tanúsítvánnyal együtt érvényes. Az érvényesség ideje az előbbi általános építésfelügyeleti tanúsítvánnyal egyidőben jár le, legkésőbb án. Ezen szakértői állásfoglalás érvényességének ideje megbízással, vagy a technika állásától függően meghosszabbítható. Braunschweig, *: A fordító megjegyzése. A fordításban a fordítás alapjául szolgáló dokumentáció aktualizálva jelenik meg, az időközben bekövetkezett módosításokat és kiegészítéseket figyelembe véve, de azokat külön nem jelölve!

6 Kábelelhelyezés: Bilincsenként egy kábel elhelyezésekor a kábel keresztmetszete nincs korlátozva Csoportos elhelyezésnél bilincsenként legfeljebb 3 kábel legfeljebb 5 mm egyedi kábelátmérővel, ld.6. melléklet * Alternatívaként az L6 VS létra LLV60 összekötővel a 3. pozíció alatti csavarokkal is alkalmazható, azonos elrendezésben Kábelterhelés: max. 0 kg/m Felhasználható kábelbilincsek: 056/M 056/M 056/M A csavarokat a második sorban kell elrendezni, tetszőlegesen Félgömbfejű csavar kompl. Rögzítőszöglet Félgömbfejű csavar kompl. Hossztoldó* Kábellétra* M 8 FRS 8x5 M8x5 BW 70/40 FRS 8x16 M8x16 LVG 60 LG6 VS : LG6 VS kábellétra kábelhágcsóként szerelve, hossztoldóval Kábelhágcsó LG6 VS kábellétrával 1. melléklet

7 Kábelelhelyezés: Bilincsenként egy kábel elhelyezésekor a kábel keresztmetszete nincs korlátozva Csoportos elhelyezésnél bilincsenként legfeljebb 3 kábel legfeljebb 5 mm egyedi kábelátmérővel, ld.6. melléklet * Alternatívaként az L6 VS kábellétra is alkalmazható Felhasználható kábelbilincsek: 056/M 056/M 056/M3 Kábelterhelés: max. 0 kg/m Félgömbfejű csavar kompl. Rögzítőszöglet Kábellétra* M 8 FRS 8x5 M8x5 BW 70/40 LG6 VS : LG6 VS kábellétra kábelhágcsóként szerelve, hossztoldó nélkül Kábelhágcsó LG6 VS kábellétrával. melléklet

8 Felhasználható kábelbilincsek: 056/UM 056/UM 056/UM3 Kábelelhelyezés: Bilincsenként egy kábel elhelyezésekor a kábel keresztmetszete nincs korlátozva Csoportos elhelyezésnél bilincsenként legfeljebb 3 kábel legfeljebb 5 mm egyedi kábelátmérővel, ld.7. melléklet A poz.1 alatti SLM 50 C40/ komponensei: US5 hágcsóprofil C40 hágcsófokok FRS 8x35 fgf. csavarok Kábelterhelés: max. 0 kg/m Félgömbfejű csavar kompl. Félgömbfejű csavar kompl. Rögzítőszeglet Hossztoldó Kábelhágcsó FRS M10 x 0 M10 FRS M10 x 5 BW 70/40 VUS 5 SLM 50 C40/ : SLM 50 C40/ kábelhágcsó, hossztoldóval Kábelhágcsó US5 hágcsóprofilból 3. melléklet

9 1 4 3 Felhasználható kábelbilincsek: 056/UM 056/UM 056/UM3 Kábelelhelyezés: Bilincsenként egy kábel elhelyezésekor a kábel keresztmetszete nincs korlátozva Csoportos elhelyezésnél bilincsenként legfeljebb 3 kábel legfeljebb 5 mm egyedi kábelátmérővel, ld.7. melléklet A poz.1 alatti SLM 50 C40/ komponensei: US5 hágcsóprofil C40 hágcsófokok FRS 8x35 fgf. csavarok Kábelterhelés: max. 0 kg/m Félgömbfejű csavar kompl. Rögzítőszeglet Kábelhágcsó M10 FRS M10 x 5 BW 70/40 SLM 50 C40/ : SLM 50 C40/ kábelhágcsó, hossztoldó nélkül Kábelhágcsó US5 hágcsóprofilból 4. melléklet

10 1 4 3 Felhasználható kábelbilincsek: 056/UM 056/UM 056/UM3 Kábelelhelyezés: Bilincsenként egy kábel elhelyezésekor a kábel keresztmetszete nincs korlátozva Csoportos elhelyezésnél bilincsenként legfeljebb 3 kábel legfeljebb 5 mm egyedi kábelátmérővel, ld.7. melléklet A poz.1 alatti SLS 80 C40/ komponensei: IS 8 hágcsóprofil CK40 hágcsófokok FRS 10 x 5 fgf. csavarok Kábelterhelés: max. 0 kg/m Félgömbfejű csavar kompl. Rögzítőszeglet Kábelhágcsó M10 FRS 1 x 30, M 1 x 30 BW 80/55 SLS 80 C40/ : SLS 80 C40/ kábelhágcsó, hossztoldó nélkül Kábelhágcsó IS8 hágcsóprofilból 5. melléklet

11 A kábel keresztmetszete nincs korlátozva Csoportos elhelyezés: legfeljebb 3 kábel legfeljebb 5 mm egyedi kábelátmérővel Az egyes kábelek átmérője legfeljebb 5 mm lehet Az egyes kábelek átmérője legfeljebb 5 mm lehet Kengyelbilincs Kengyelbilincs Kengyelbilincs Profilsín 056/M3 056/M 056/M1 168/SL vagy 068 : Függőleges nyomvonalú kábelelhelyezés 056/M kengyelbilincsekkel és 168/SL vagy 068 profílsínnel Kábelhágcsó bilincsekkel 6. melléklet

12 A kábel keresztmetszete nincs korlátozva Csoportos elhelyezés: legfeljebb 3 kábel legfeljebb 5 mm egyedi kábelátmérővel Az egyes kábelek átmérője legfeljebb 5 mm lehet Az egyes kábelek átmérője legfeljebb 5 mm lehet Kengyelbilincs Kengyelbilincs Kengyelbilincs Profilsín 056/M3 056/M 056/M1 168/SL vagy 068 : Függőleges nyomvonalú kábelelhelyezés 056/M kengyelbilincsekkel és 168/SL vagy 068 profílsínnel Kábelhágcsó bilincsekkel 7. melléklet

13 A kábel keresztmetszete nincs korlátozva 1 Csoportos elhelyezés: legfeljebb 3 kábel legfeljebb 5 mm egyedi kábelátmérővel Bilincs 73 : Függőleges nyomvonalú kábelelhelyezés 73-es bilincsekkel Kábelhágcsó bilincsekkel 8. melléklet

14 A kábel keresztmetszete nincs korlátozva 1 Csoportos elhelyezés: legfeljebb 3 kábel legfeljebb 5 mm egyedi kábelátmérővel Bilincs 733 : Függőleges nyomvonalú kábelelhelyezés 733-es bilincsekkel Kábelhágcsó bilincsekkel 9. melléklet

15

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E Vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján magyarországi alkalmazásra

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E Vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján magyarországi alkalmazásra SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E-08-008 Vizsgálati jegyzőkönyv (2008.03.26.) alapján magyarországi alkalmazásra 1 A vizsgálat tárgya és alkalmazhatóság 1.1 A vizsgálat tárgya A vizsgálat tárgyát integrált

Részletesebben

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a 3917/4635-3 -Mer- Szakértői Állásfoglalás 3. rész: Kábelelhelyezés bilincseken (2009.05.15.) alapján* magyarországi alkalmazásra

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a 3917/4635-3 -Mer- Szakértői Állásfoglalás 3. rész: Kábelelhelyezés bilincseken (2009.05.15.) alapján* magyarországi alkalmazásra SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a 3917/4635-3 -Mer- Szakértői Állásfoglalás 3. rész: Kábelelhelyezés bilincseken (2009.05.15.) alapján* magyarországi alkalmazásra 1 Megbízás leírása A DIN 4102-12:1998-11 alapján az

Részletesebben

Szakértői Állásfoglalás Szabványos tűzálló kábelhágcsók hatásos alátámasztása

Szakértői Állásfoglalás Szabványos tűzálló kábelhágcsók hatásos alátámasztása Szakértői Állásfoglalás Szabványos tűzálló kábelhágcsók hatásos alátámasztása 007.0.08. [A braunschweigi Építőanyagvizsgáló Intézet 397/635-3-Mer Szakértői Állásfoglalását kiegészítő 8357/007 irat alapján]

Részletesebben

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján Magyarországi alkalmazásra

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján Magyarországi alkalmazásra SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E-08-06 vizsgálati jegyzőkönyv (2009.07.27.) alapján Magyarországi alkalmazásra. A vizsgálat tárgya és alkalmazhatóság.. A vizsgálat tárgya... A vizsgálat tárgyát integrált funkciótartású

Részletesebben

Funkcióikat tűz esetén is megtartó kábeltartó rendszerek. 23-81. oldal

Funkcióikat tűz esetén is megtartó kábeltartó rendszerek. 23-81. oldal TŰZÁLLÓ RENDSZEREK 1 Funkcióikat tűz esetén is megtartó kábeltartó rendszerek SZBVÁNYOS SZERKEZETEK KOPOS KOLÍN a.s. az idevonatkozó szabványoknak és előírásoknak megfelelő tűzálló rendszereket gyárt.

Részletesebben

Mennyezeti szerelés. max. 3 szint egymás felett. Felfüggesztési egységenkénti anyagigény: Mennyezeti szerelés. max. 3 szint egymás felett

Mennyezeti szerelés. max. 3 szint egymás felett. Felfüggesztési egységenkénti anyagigény: Mennyezeti szerelés. max. 3 szint egymás felett NIEDAX Modell-Nuer KÁBELLÉTRA SZERELÉSI MÓD Tartótáv: Kábelönsúly: 1,25 Meter 20 kg/m (szintenként) elfüggesztési egységenkénti Oszlop HDU 50/... 1 Tartó KTUG... 1 Létrarögzítő KLTB 6 2 Oszlop HDU 50/...

Részletesebben

Tűzálló kábelrendszerek Kruppa Attila

Tűzálló kábelrendszerek Kruppa Attila Tűzálló kábelrendszerek Kruppa Attila Műszaki szaktanácsadó OBO Bettermann Ker. Kft. Alapelvek Tűzvédelmi rendszerek működtetése AKTÍV TŰZVÉDELMI RENDSZER Tűzeseti fogyasztó Működtető vezetékrendszer Biztonsági

Részletesebben

Modell-Nummer. mm H x L. Födémre függesztett szerelés. Típus-szám. Megnevezés. Távtartó HDS F FLM 6x12/...F 2 4 6

Modell-Nummer. mm H x L. Födémre függesztett szerelés. Típus-szám. Megnevezés. Távtartó HDS F FLM 6x12/...F 2 4 6 FUKCIÓMEGTARTÓ F Ü G G Ő O S Z O P R E D S Z E R U 5050/... IEDAX Abmessungen EA Modell-uer Code x Födémre függesztett szerelés 1-3 szintes Stück A függesztő szerkezet (max. 2000 hosszú) függő oszlopból

Részletesebben

HU 6040/... Függesztő oszlopos rendszer. 1-4 szintig. Födémre függesztett szerelés. Négy szintig fektethető kábelezés

HU 6040/... Függesztő oszlopos rendszer. 1-4 szintig. Födémre függesztett szerelés. Négy szintig fektethető kábelezés FUK Függesztő oszlopos rendszer U 6040/... IEDAX Abmessungen EA Modell-uer Code x Födémre függesztett szerelés 1-4 szintig Stück égy szintig fektethető kábelezés A függesztő szerkezet (max. 2000 hosszú)

Részletesebben

KÁBELTARTÓ RENDSZER 240

KÁBELTARTÓ RENDSZER 240 KÁELTARTÓ RENDSZER 240 241 OVÁLIS CSŐPROFIL LÉTRÁK 242 243 OVÁLIS CSŐPROFIL LÉTRÁK Kábellétra ovális, zárt csőprofiloldalból és behegesztett lefelé nyitott, lyukasztott C-profil létrafokkal ossz L F KRC

Részletesebben

Azon kábelek installálására, amelyek arra szolgálnak, hogy tűzvédelmi szempontból jelentős területek áramellátását tűz esetén is fenntartsák,

Azon kábelek installálására, amelyek arra szolgálnak, hogy tűzvédelmi szempontból jelentős területek áramellátását tűz esetén is fenntartsák, Azon kábelek installálására, amelyek arra szolgálnak, hogy tűzvédelmi szempontból jelentős területek áramellátását tűz esetén is fenntartsák, speciális előírások érvényesek. A megfelelő DIN 4102 szabvány

Részletesebben

VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok

VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok VIII.1 Acéltartó burkolat.................................... 194 VIII.2 Acélpillér burkolat.................................... 195 VIII.3 Kábelcsatorna

Részletesebben

Kombinált lezárás PROMASTOP -VEN habarccsal

Kombinált lezárás PROMASTOP -VEN habarccsal 0 EI 0-ig 3 3. táblázat a PROMASTOP -VEN tűzgátló lezárás méretei Beépítési pozíció 0 PROMASTOP -VEN habarcslezárás méretei 0 A részlet kombinált habarcslezárás tömör falban PROMASTOP -B felülete a PROMASTOP

Részletesebben

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal PFEIFER - Ferdetámaszok rögzítő rendszere 2015.05.22 1.oldal Felhasználás Mire használjuk? A PFEIFER típusú ferde támaszok rögzítő rendszere ideiglenesen rögzíti a ferdetámaszokat a fejrésznél. Ferde támasztó

Részletesebben

KÁBELTARTÓ RENDSZEREK

KÁBELTARTÓ RENDSZEREK KÁELTARTÓ RENDSZEREK 220 221 KÁELLÉTRA RENDSZEREK 222 223 KÁELLÉTRA RENDSZEREK Kábellétra ágcsófok távolság 300, perforált létraoldal, szegecselt, felfelé nyitott C-profilfokkal 11-es nyílással. Anyag

Részletesebben

PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll.

PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll. Leírás PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll. A PS-25 tűzvédelmi szalag speciális grafittal és adalékokkal készül,

Részletesebben

R O Z S D A M E N T E S M A R S K Á B E LT Á L C A

R O Z S D A M E N T E S M A R S K Á B E LT Á L C A ROZSDMENTES MRS KÁELTÁLC 2 R O Z S D M E N T E S M R S K Á E LT Á L C RENDSZER ELEMEINEK ÁTTEKINTÉSE NIXVKR NIXPZ NIXVT NIXV NIXKR NIXVO 90 NIXUV NIXKZN INOXKPOZ NIXS NIXT INOXZT NIXR NIXDS NIXK NIXVKO

Részletesebben

Napelemes tartószerkezeti megoldások

Napelemes tartószerkezeti megoldások I. Ferdetetős tartószerkezeti megoldások I.1. MNK-05 Cseréptetős tartószerkezeti megoldás Függőleges elrendezés...1. oldal I.2. MNK-05 Cseréptetős tartószerkezeti megoldás Vízszintes elrendezés...2. oldal

Részletesebben

VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok

VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok VIII. fejezet VIII.1 Acéltartó burkolat.................................... 194 VIII.2 Acélpillér burkolat................................... 195 VIII.3 Kábelcsatorna külsô tûz elleni védelme............

Részletesebben

Schöck Tronsole T típus SCHÖCK TRONSOLE

Schöck Tronsole T típus SCHÖCK TRONSOLE Schöck ronsole típus SCHÖCK RONSOLE Lépcsőkar és pihenő akusztikai elválasztása Schöck ronsole 6 típus Lépcsőkar: Monolit beton vagy előregyártott Lépcsőpihenő: Monolit beton vagy félig előregyártott Egyszerű

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

Kruppa Attila TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK

Kruppa Attila TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK Kruppa Attila TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK 2 Tartalomjegyzék 1 Épületek tűzbiztonsága a kábelrendszerek funkciótartásának szükségessége 2 Tűzvédelmi intézkedések a villamos berendezések létesítésének szempontjából

Részletesebben

Önök miatt vagyunk sikeresek

Önök miatt vagyunk sikeresek Önök miatt vagyunk sikeresek z új technológiák garantálják a termékeink fejlesztését és innovációját. Önnek. KOPOS KOLÍN a.s. a vezetékező anyagok gyártásában több mint, 90 éves tradícióval rendelkező

Részletesebben

MÜPRO 1. Zajcsillapítás 2. Tűzvédelem 3. Csőbilincsek 4. Szerelősínek 5. Szerelési anyagok 6. Fix- és elmozduló megfogások 7. Nehéz csőrögzítés 8.

MÜPRO 1. Zajcsillapítás 2. Tűzvédelem 3. Csőbilincsek 4. Szerelősínek 5. Szerelési anyagok 6. Fix- és elmozduló megfogások 7. Nehéz csőrögzítés 8. MÜPRO 1. Zajcsillapítás 2. Tűzvédelem 3. Csőbilincsek 4. Szerelősínek 5. Szerelési anyagok 6. Fix- és elmozduló megfogások 7. Nehéz csőrögzítés 8. MPT-Tartórendszer 9. Légtechnika 10. Lefolyócső-csatlakozók

Részletesebben

8 8-246 ROZSDAMENTES ACÉL HU - 2011

8 8-246 ROZSDAMENTES ACÉL HU - 2011 -246 INOXKBSI 60 Összetolható perforált kábeltálca Toldóelem nem szükséges Hossz- és keresztirányú perforáció Visszahajtott oldalperem Hossz 3000 mm Hossz kg/m Csom. - - INOXKBSI 60*075*0.0 60 75 0,0 3000

Részletesebben

Rigips mûszaki tanácsadás Telefon: (06-1) 296 0534 Fax: (06-1) 296 0504 E-mail: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com

Rigips mûszaki tanácsadás Telefon: (06-1) 296 0534 Fax: (06-1) 296 0504 E-mail: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com A RIGIPS és az ISOVER, a Saint-Gobain vállalatcsoport tagjai, a szárazépítési piacon elsôként minôsítette szerkezeteit az új OTSZ szerint: ÉME A-99/2008 A Rigips rendszerekrôl további részletes információt,

Részletesebben

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa 1. Építmények tűzvédelmi követelményei OTÉK Tűzbiztonság c. fejezete összhangban az 89/106

Részletesebben

ALUMINI. Rejtett profil nem perforált Háromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből ALUMINI - 01 CSOMAGOLÁS ACÉL - ALLUMINIUM VÉKONY SZERKEZET

ALUMINI. Rejtett profil nem perforált Háromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből ALUMINI - 01 CSOMAGOLÁS ACÉL - ALLUMINIUM VÉKONY SZERKEZET ALUMINI Rejtett profil nem perforált áromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből CSOMAGOLÁS BS+ evo csavar a csomagolásban ALKALMAZÁSI TERÜLETEK Fa-fa nyírókötések, mind függőlegesen, mind döntötten

Részletesebben

Schöck Isokorb V SCHÖCK ISOKORB. Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel Méretezési táblázat/alaprajzok Alkalmazási példák...

Schöck Isokorb V SCHÖCK ISOKORB. Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel Méretezési táblázat/alaprajzok Alkalmazási példák... Schöck Isokorb SCHÖCK ISOKORB Schöck Isokorb 6/6 Tartalom oldal Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel......................................................... 46 Méretezési táblázat/alaprajzok..................................................................

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT 01/2016 TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A termék megnevezése: MÜPRO modulárisan építhető rögzítő rendszer Csővezetékek, sprinkler oltórendszerek rögzítési rendszerei: sprinkler bilincsek, tartósínek, konzolok,

Részletesebben

Golyós hüvely Raktári program

Golyós hüvely Raktári program Golyós hüvely Raktári program A Tech-Con Hungária Kft. lineáris technika kategóriájában megtalálhatóak az NTN-SNR kiváló minőségű termékei. Mint tervező, fejlesztő és gyártó, az NTN-SNR a világ harmadik

Részletesebben

LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL

LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL Geier Péter ÉMI Nonprofit Kft. III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.04.07. BEVEZETŐ (Idézet az előadás konferencia

Részletesebben

Installációs rendszerek

Installációs rendszerek Kábellétrák és kábeltálcák WIBE kábellétrák Kiválasztási segédlet Ø8,5 x 17 21 KHZSP KHZ Hosszúság 4 6 m 6 m Szélesség 0 600 150 600 nyagvastagság 1 1 Felületkezelés horganyzott tűzihorganyzott Oldal 11

Részletesebben

A kábeltálca-rendszerek új korszaka megkezdődött.

A kábeltálca-rendszerek új korszaka megkezdődött. A kábeltálca-rendszerek új korszaka megkezdődött. THINK CONNECTED. Üdvözöljük a Magic-kábeltálcák világában. 04_KTS Prospekt Magic / hu / 25/10/2012 (LLExport_04046) / 06/11/2012 2 OBO KTS 04_KTS Prospekt

Részletesebben

kiválasztási táblázat Van Geel GKO-5 kábeltálcák, szalaghorganyzott

kiválasztási táblázat Van Geel GKO-5 kábeltálcák, szalaghorganyzott kiválasztási táblázat Van Geel GKO-5 kábeltálcák, szalaghorganyzott tartó- és függesztõrendszerek Kábeltálcaszélesség Mennyezeti rögzítôelem univerzális (1500 N) Mennyezeti rögzítôelem (2500 N) el. galv.

Részletesebben

6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL 2-ES PROFIL 1-ES PROFIL

6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL 2-ES PROFIL 1-ES PROFIL BRUCHAPaneel akusztikai panel WP-A 6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL -ES PROFIL BRUCHAPaneel tűzgátló falpanel WP-F LÁTSZÓ RÖGZÍTÉS Jó hangszigetelési tulajdonságok Széles profilválaszték

Részletesebben

Schöck Isokorb D típus

Schöck Isokorb D típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Többtámaszú födémmezőknél alkalmazható. Pozítív és negatív nyomatékot és nyíróerőt képes felvenni. 89 Elemek elhelyezése Beépítési részletek típus 1 -CV50 típus

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Hilti HVB ágyazókengyel

Részletesebben

Trapézlemez. T-14 plus. A Termék Lapja Rabka-Zdrój. T: F:

Trapézlemez. T-14 plus. A Termék Lapja Rabka-Zdrój.   T: F: Trapézlemez T-14 plus A Termék Lapja 34-700 Rabka-Zdrój 1017 Skenneld le a QP kódot és nézd meg a 3D modellt Általános információk A trapézlemez kivételes az egyszerüsége és kifejezett formájának köszönve.

Részletesebben

WHT XXL. Sarokvas nagy húzóerőhöz Háromdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból WHT XXL - 01 RENDKÍVÜLI TELJESÍTMÉNY SPECIÁLIS ACÉL

WHT XXL. Sarokvas nagy húzóerőhöz Háromdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból WHT XXL - 01 RENDKÍVÜLI TELJESÍTMÉNY SPECIÁLIS ACÉL WHT XXL Sarokvas nagy húzóerőhöz Háromdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból COMING SOON RENDKÍVÜLI TELJESÍTMÉNY 150 kn jellemző erőhatásig alkalmazható ALKALMAZÁSI TERÜLETEK Húzókötésekhez

Részletesebben

Hegesztett kábellétra-rendszer

Hegesztett kábellétra-rendszer Hegesztett kábellétra-rendszer Rendszerinformáció OBO szakértelem a kábellétra-gyártásban A villanyszerelők évtizedek óta alkalmazzák az OBO Bettermann kábellétra-rendszereit. A termékkínálat a szegecselt

Részletesebben

Műszaki leírás Napelemes rendszer telepítése Itt-Hon Nyírparasznyán Egyesület, Közösségi Házába (4822 Nyírparasznya, Rákóczi u. 110. Hrsz.: 245.) épületvillamossági kiviteli tervéhez Előzmények: Megbízó:

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ ÉPÍTÉS TÁRGYA: RADÓ KÚRIA FELÚJÍTÁSA ÉPÍTÉSI HELY: RÉPCELAK, BARTÓK B. U. 51. HRSZ: 300 ÉPÍTTETŐ: TERVEZŐ: RÉPCELAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA RÉPCELAK, BARTÓK B. U.

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT a 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján Hilti CFS-W tűzvédelmi burkolat Hilti CFS 0843-CPD-0103

Részletesebben

AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA VILLAMOS TERVEZÉSRE

AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA VILLAMOS TERVEZÉSRE AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA A VILLAMOS TERVEZÉSRE 2. ELŐADÁS: A VILLAMOS HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉPÍTMÉNYEKBEN ÉS ÉPÜLETSZERKEZETEKEN, A VEZETÉKRENDSZEREK ÉS EZEK ÉPÜLETSZERKEZETEKEN TÖRTÉNŐ ÁTVEZETÉSE,

Részletesebben

APROD POLC. csavarkötés nélküli fém polcrendszer. Fő Alkalmazási területek. Színválaszték. Jellemző állványméretek

APROD POLC. csavarkötés nélküli fém polcrendszer. Fő Alkalmazási területek. Színválaszték. Jellemző állványméretek APROD POLC csavarkötés nélküli fém polcrendszer Az APROD kapcsolható fém polcos állvány csavarkötés nélkül összeállítható elemekből áll, mely egyszerű, gyors szerelhetőséget biztosít kimagasló stabilitás

Részletesebben

Alapcsavar FBN II Milliószor bizonyított, rugalmas az ár és a teljesítmény tekintetében.

Alapcsavar FBN II Milliószor bizonyított, rugalmas az ár és a teljesítmény tekintetében. 1 Milliószor bizonyított, rugalmas az ár és a teljesítmény tekintetében. Áttekintés FBN II cinkkel galvanizált acél FBN II A4 korrózióálló acél, III-as korrózióállósági osztály, pl. A4 FBN II fvz* tüzihorganyzott

Részletesebben

Leszorító profil 50/7 Leszorító profil 60/9. Leszorító profil 80/11. Leszorító profil 100/13

Leszorító profil 50/7 Leszorító profil 60/9. Leszorító profil 80/11. Leszorító profil 100/13 ALUMÍNIUM PROFILRENDSZER ÜVEG, VAGY MŐANYAG LEMEZEK SZERELÉSÉHEZ Alumínium profilrendszer (AlMgSi 0,5) üveg, és mőanyag lemezek szereléséhez. A profilokat Ausztriában fejlesztik, és gyártják. ELİNYÖK ELSİ

Részletesebben

Schöck Tronsole V típus SCHÖCK TRONSOLE

Schöck Tronsole V típus SCHÖCK TRONSOLE Schöck Tronsole típus Monolit vasbeton pihenő és falazott lépcsőházi fal közötti lépéshangszigetelés Schöck Tronsole 4 típus Lépcsőpihenő: Monolit vasbeton Lépcsőházi fal: Falazat Egyszerű rendszer: csatlakozó

Részletesebben

Csarnok jellegű acél építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői

Csarnok jellegű acél építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői Csarnok jellegű acél építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői Kotormán István okl. építőmérnök 2018.06.07. Budapest, Lurdy-ház Swedsteel-Metecno Kft. a TSZVSZ ezüst fokozatú partnere Csarnok jellegű acél

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT 01/2016 TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A termék megnevezése: MÜPRO MPC és MPR típusú modulárisan építhető rendszersín, rögzítő rendszer Csővezetékek, sprinkler oltórendszerek rögzítési rendszerei: sprinkler bilincsek,

Részletesebben

SCHÖCK BOLE MŰSZAKI INFORMÁCIÓK 2005. NOVEMBER

SCHÖCK BOLE MŰSZAKI INFORMÁCIÓK 2005. NOVEMBER SCHÖCK BOLE MŰSZAKI INFORMÁCIÓK 2005. NOVEMBER SCHÖCK BOLE ÁTSZÚRÓDÁSI VASALÁS Schöck BOLE előnyei az építés helyszínén Egyszerű beépíthetőség A statikai igénybevétel szerint összeszerelt beépítéskész

Részletesebben

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Dr. Horváth László egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszék Tartalom Mire ad választ az Eurocode?

Részletesebben

VASBETON VÁZ LINDAB BURKOLAT ACÉL KAPCSOLATI ELEMEK FEJLESZTÉSE

VASBETON VÁZ LINDAB BURKOLAT ACÉL KAPCSOLATI ELEMEK FEJLESZTÉSE ACÉL KAPCSOLATI ELEMEK FEJLESZTÉSE TARTALOM 1. Előzmények, kiindulási adatok 2. Acél kapcsolati elemek leírása 2.1 Szelemenbakok 2.2 Falvázbakok 2.3 Eresz konzolok 2.4 Előtető konzolok 2.5 Kapu keretek

Részletesebben

Kábelcsatorna, könnyű kivitelben

Kábelcsatorna, könnyű kivitelben Kábelcsatorna, könnyű kivitelben E3 E3 E3 E3 E3 E3 RVC. RVC. RVC. RVC. RVC. RVC.0 RVC. RVC. RVC. RVC. RVC. RVC.0 RVC. E3 RVC. E3 RVC. E3 RVC. E3 RVC. E3 RVC.0 E3 zélesség Anyag vastagság t úly (kg/ m)

Részletesebben

cinkkel galvanizált acél korrózióálló acél ÉPÍTANYAGOK

cinkkel galvanizált acél korrózióálló acél ÉPÍTANYAGOK Az erőteljes megoldás ú terpesztőzónával TÍPUSOK ENGEDÉLYEK cinkkel galvanizált acél korrózióálló acél ÉPÍTANYAGOK Engedélyezett: Üreges tégla Pórusbeton Üreges könnyűbeton tégla Üreges mészhomoktégla

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

Műanyag csövek átvezetéseinek lezárása PROMASTOP -U. Jelmagyarázat

Műanyag csövek átvezetéseinek lezárása PROMASTOP -U. Jelmagyarázat ..0 EI 80-ig Jelmagyarázat 0. táblázat - egy lezáráshoz szükséges szegmensek és rögzítő elemek száma, egy doboz kiadóssága a csőátmérő függvényében Külső csőátmérő (*) Szükséges szegmensek száma Egy dobozból

Részletesebben

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Brassnyó László Knauf Insulation Kft. Szálas szigetelőanyagok szabványai MSZ EN 13162 Hőszigetelő termékek épületekhez. Gyári készítésű ásványgyapot (MW-)

Részletesebben

7-AS PROFIL 6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL 2-ES PROFIL 1-ES PROFIL

7-AS PROFIL 6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL 2-ES PROFIL 1-ES PROFIL BRUCHAPaneel PU szinushullámú homlokzatpanel FP-W 7-AS PROFIL 6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL BRUCHAPaneel PU homlokzatpanel FP -ES PROFIL 1-ES PROFIL BRUCHAPaneel PU homlokzatpanel FP

Részletesebben

KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK

KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK KRITIKUS HŐMÉRSÉKLETE Dr. Horváth László egyetem docens Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése workshop, 2018. 11.09 TARTALOM Acél elemek tönkremeneteli folyamata tűzhatás alatt

Részletesebben

STATIKA a BauV és CEN HD 1000 szabvány alapján

STATIKA a BauV és CEN HD 1000 szabvány alapján STATIKA a BauV és CEN HD 1000 szabvány alapján RINGER Gyorsépítésű állvány SG RINGER Doppelgeländer-állvány DG EZT A STATIKÁT A HATÓSÁG KÉRÉSÉRE BE KELL MUTATNI (az építéshelyen is) STATIKA Kiadás: 2JF

Részletesebben

FÜSTELVEZETO LÉGCSATORNA. VL-F Négyszög füstelvezeto légcsatorna

FÜSTELVEZETO LÉGCSATORNA. VL-F Négyszög füstelvezeto légcsatorna FÜSTELVEZETO LÉGCSATORNA VL-F Négyszög füstelvezeto légcsatorna Tartalomjegyzék VL-F füstelvezető légcsatorna feladata VL-F füstelvezető légcsatorna minősítése VL-F füstelvezető légcsatorna tűzállósági

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 33 582 01 1000 00 00-2014 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 33 582 01 1000 00 00 SZVK rendelet száma: Modul: 6237-11 Ácsszerkezetek

Részletesebben

Pattex CF 850. Műszaki tájékoztató

Pattex CF 850. Műszaki tájékoztató BETON / TÖMÖR KŐ HASZNÁLAT FELHASZNÁLÁSI ÚTMUTATÓ 1. ALKALMAZÁSI TERÜLETEK ALAP ANYAGA: beton, tömör kő Nehéz terhet hordozó elemek rögzítése tömör kőben, betonban, porózus betonban és könnyű betonban.

Részletesebben

tartólemezek és fedelek kiválasztása UA-hoz

tartólemezek és fedelek kiválasztása UA-hoz A teljes körű termékválaszték a villamos installáció minen területe a. Az OBO sokéves gyakorlati tapasz- tartólemezek és feelek kiválasztása UA-hoz talatainak ereménye. Jól felépített, áttekinthető renszer

Részletesebben

Hatlapfejű metrikus csavarok, DIN 933

Hatlapfejű metrikus csavarok, DIN 933 hatlapfejű anya Hatlapfejű anya, DIN 934 Felület: horganyzott, metrikus menettel menet SW súly csomag cikkszám [mm] [kg/db] [db] M6 10 0,002 100 4120442 M8 13 0,0 100 4120450 M10 17 0,011 100 4120477 M12

Részletesebben

Klau és Társa Kft. címünk: 2030 Érd, Gábor u. 11. telefon: / web:

Klau és Társa Kft. címünk: 2030 Érd, Gábor u. 11. telefon: / web: Táblás kerítés árlista 3D táblás kerítéselem 4-4 mm huzalokból Merev táblás kerítés, amely a vízszintes és függőleges acél huzalok összehegesztésével készül. A tábla merevségét a képen illusztrált 100mm-es

Részletesebben

Schöck Isokorb T D típus

Schöck Isokorb T D típus Folyamatos födémmezőkhöz. Pozitív és negatív nyomaték és nyíróerők felvételére. I Schöck Isokorb vasbeton szerkezetekhez/hu/2019.1/augusztus 79 Elemek elhelyezése Beépítési részletek DL típus DL típus

Részletesebben

Wall /lebegő lepcső. Wall / lépcsőfok. LÉPCSŐ SZÉLESSÉGE: cm LÉPCSŐ MÉLYSÉGE: 30 cm LÉPCSŐ V ASTAGSÁGA: 8,5 cm

Wall /lebegő lepcső. Wall / lépcsőfok. LÉPCSŐ SZÉLESSÉGE: cm LÉPCSŐ MÉLYSÉGE: 30 cm LÉPCSŐ V ASTAGSÁGA: 8,5 cm Wall /lebegő lepcső Wall / lépcsőfok LÉPCŐ ZÉLEÉGE: 80-90 cm LÉPCŐ MÉLYÉGE: 30 cm LÉPCŐ V ATAGÁGA: 8,5 cm A Wall lebegő lépcsők 100%-ban tömör bükkfából készül és a következő színekben készül: sötét havana,

Részletesebben

Tüzihorganyzott acél park-és közvilágítási oszlopok

Tüzihorganyzott acél park-és közvilágítási oszlopok Tüzihorganyzott acél park-és közvilágítási oszlopok REFLECT Kft. 2045 Törökbálint, Kazinczy u. 124/b. Tel.: 06-23-335-555, Fax: 06-23-335-553 www.reflect.hu reflect@t-online.hu 1. oldal, összesen: 12 Az

Részletesebben

Installációs rendszerek

Installációs rendszerek Kiválasztási segédlet Ø8, x 17 21 KHZSP KHZ Hosszúság 4 6 m 6 m Szélesség 0 600 mm 0 600 mm Anyagvastagság 1 mm 1 mm Felületkezelés horganyzott tűzihorganyzott Oldal 11 12 Irodák, iskolák, kórházak és

Részletesebben

R Ö G Z Í T Ő A N YA G O K

R Ö G Z Í T Ő A N YA G O K 4 ögzítő anyagok iplik... 4-3 Bilincsek... 4-5 kábel rögzítők... 4-6 ötegelő szalagok... 4-8 kötegelő szalag talpai... 4-9 kapcsok, vezeték-rögzítők és az összehúzó szalagok megegyeznek az EU irányelveivel.

Részletesebben

KÁBELTARTÓ RENDSZER 254

KÁBELTARTÓ RENDSZER 254 KÁELTARTÓ RENDSZER 254 255 ÜGGŐLEGES KÁELLÉTRA RENDSZER 256 257 ÜGGŐLEGES KÁELLÉTRA RENDSZER Hágcsó Hágcsófok távolság 300, perforált létraoldallal Magasság H Hossz L S STL 60.203/3 60 200 3000 1 S STL

Részletesebben

MEFA-szerelési anyagok

MEFA-szerelési anyagok MEFA-szerelési anyagok Szerelési anyagok Alaplemez 5/2 oldal Dupla tartó 5/4 oldal Magasságállítható függesztés 5/5 oldal Ingás függesztő 5/6 oldal Trapézlemez függesztő, menetes horog 5/7 oldal Távtartó

Részletesebben

Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen ÁFA vetítési alap Áfa 27.00%...

Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen ÁFA vetítési alap Áfa 27.00%... Név : Kelt: 201.. év...hó...nap Cím : Szám :... KSH besorolás:... Teljesítés:201.. év...hó...nap A munka leírása: Készítette :... Debrecen Rendőrkapitányság 4024 Debrecen, Kossuth u. 20. sz. Főépület.

Részletesebben

Lezuhanás ellen biztosító rendszerek

Lezuhanás ellen biztosító rendszerek Lezuhanás ellen biztosító rendszerek Seculine Securant Seculine Vario Secuwin 1) Secupoint Tartalomjegyzék Törvények és előírások 2 Vizsgálatok 2 DIBt tanúsítvány 3 ÚJ Lezuhanás elleni biztosítások lapostetőkhöz

Részletesebben

Szeretettel köszönti Önöket a

Szeretettel köszönti Önöket a Szeretettel köszönti Önöket a A tevékenységi köre - Tűzgátló- és egyéb technikai fém nyílászárók fejlesztése, gyártása - Tűzgátló üvegek gyártása (EI30, EI60, EI90) - Voest Alpine típusú szerkezetek gyártása

Részletesebben

Si-Ma Bt. 1033 Budapest, Huszti út 21.

Si-Ma Bt. 1033 Budapest, Huszti út 21. 2013 Pomáz, Hunyadi u. 5 Si-Ma Bt. 1033 Budapest, Huszti út 21. Előadó: Szitányiné Siklósi Magdolna okl. faip. mérnök nyug. tűzoltó alezredes faanyagvédelmi szakértő építész tűzvédelmi szakértő 9/2008.

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. C.3. fejezet

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. C.3. fejezet C. 3. fejezet: Mechanikai védelem: üvegezés BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE (AJÁNLÁS) C.3. fejezet Mechanikai védelem - értéktárolók, értékőrző termek

Részletesebben

MABISZ TERMÉK-MEGFELELŐ SÉGI AJÁNLÁS

MABISZ TERMÉK-MEGFELELŐ SÉGI AJÁNLÁS Nytsz: 3547-10-2/20061214 MABISZ TERMÉK-MEGFELELŐ SÉGI AJÁNLÁS Bizottsági ülés ideje Ajánlás lejárta 2006. december 14. 2011. december 31. Termék vizsgálat helye: Termék gyártó: MABISZ VAGYONVÉDELMI ÉS

Részletesebben

Schöck Isokorb T K típus

Schöck Isokorb T K típus (Konzol) Konzolosan kinyúló erkélyekhez. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerők felvételére. A VV1 nyíróerő terhelhetőségi osztályú Schöck Isokorb KL típus negatív nyomatékot, valamint pozitív és negatív

Részletesebben

poliészter alapú strukturált porfesték bevonatú RAL 7035, világosszürke

poliészter alapú strukturált porfesték bevonatú RAL 7035, világosszürke Szabványok és rendelkezések IEC/EN 60529, IEC 62262, IEC/EN 62208 RoHS az Európai Parlament és Tanács 2002/95/EK sz. irányelve szerint Klímaállóság nedves meleg, állandó, IEC 60068-2-78 szerint, nedves

Részletesebben

Műszaki megoldások a tűzmegelőzés villamos vonatkozásai tárgykörében. Tűzálló kábelrendszerek

Műszaki megoldások a tűzmegelőzés villamos vonatkozásai tárgykörében. Tűzálló kábelrendszerek Műszaki megoldások a tűzmegelőzés villamos vonatkozásai tárgykörében Tűzálló kábelrendszerek Ajánlott Műszaki Megoldások V-AMM 1-001:2011.01.xx. Tűzálló kábelrendszerek Előzmény Ez az ajánlás a V-AMM 1-001:2008.01.10.

Részletesebben

Ajánlott Műszaki Megoldások - Tűzálló kábelrendszerek

Ajánlott Műszaki Megoldások - Tűzálló kábelrendszerek Ajánlott Műszaki Megoldások - Tűzálló kábelrendszerek Az OKF és az MMK Elektrotechnikai Tagozata 2007 folyamán közös Elektrotechnikai Tűzmegelőzési Munkabizottságot (ETMb) hozott létre. Az ETMb a Tűzálló

Részletesebben

Ásványgyapotos szendvicspanel

Ásványgyapotos szendvicspanel Ásványgyapotos szendvicspanel Tetőpanel Műszaki paraméterek Szigetelő mag: Teljes szélesség: Fedőszélesség: Hosszúság: Éghetőségi osztály: Tűzállósági határérték: MW Ásványgyapot 1059 mm 1000 mm 3.000

Részletesebben

Forgácskihordó feladat

Forgácskihordó feladat SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK SZÁMÍTÓGÉPES MODELLEZÉS ÉS TERVEZÉS II Gépészmérnöki BSC szak Forgácskihordó feladat Tervezzen meg egy forgácskihordót, az alábbi adatok

Részletesebben

V. Fejezet Kazettás álmennyezetek

V. Fejezet Kazettás álmennyezetek V. Fejezet Rigips kazettás álmennyezetei mindenben megfelelnek a modern irodák, iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények, áruházak, sportlétesítmények és egyéb szabadidôs létesítményekkel szemben támasztott

Részletesebben

Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen ÁFA vetítési alap Áfa 27.00%...

Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen ÁFA vetítési alap Áfa 27.00%... Név : Kelt: 201.. év...hó...nap Cím : Szám :... KSH besorolás:... Teljesítés:201.. év...hó...nap A munka leírása: Készítette :... Hajdúböszörmény Rendőrkapitányság 4220 Hajdúböszörmény Kossuth utca 2.

Részletesebben

Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen ÁFA vetítési alap Áfa 27.00%...

Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen ÁFA vetítési alap Áfa 27.00%... Név : Kelt: 201.. év...hó...nap Cím : Szám :... KSH besorolás:... Teljesítés:201.. év...hó...nap A munka leírása: Készítette :... Debrecen Rendőrkapitányság 4028 Debrecen, Baksay S. u. 25. Műhely épület.

Részletesebben

DIN 4102-12:1998-11 szerinti niedax TŰZÁLLÓ KÁBELTARTÓ REnDSZEREK 2009

DIN 4102-12:1998-11 szerinti niedax TŰZÁLLÓ KÁBELTARTÓ REnDSZEREK 2009 C M Y CM MY CY CMY K NIEdAX ELECTRAPLAN gmbh & TERMELŐ co. Kg KT. Asbacher 2030 ÉRDStraße 141 d-53545 BUdAOKI Linz/Rhein ÚT 10. Postfach 1286 d-53541 Linz/Rhein Tel: +49 + 36 (0) 23/521-300 2644/5606-0

Részletesebben

alkalmazástechnika mon o-c ov er é rvé nye s : 2007. május 1-től

alkalmazástechnika mon o-c ov er é rvé nye s : 2007. május 1-től alkalmazástechnika mon o-c ov er é rvé nye s : 2007. május 1-től A MOno-cover tetőrendszer Kétségtelenül az épület egyik legfontosabb része a tető. A modern építészetben már gyakran az 5. homlokzatként

Részletesebben

Fixpontok és csúszómegfogások

Fixpontok és csúszómegfogások ilti. Tartósan teljesít. Csővezetékek hőtágulási megoldásai Fixpontok oldal Csúszómegfogások oldal 161 Könnyű fixpont bilincs (colos) MFP-L őmérsékletváltozásnak kitett, legfeljebb 5" átmérőjű csövek szerelésére

Részletesebben

Sprinkler szerelési rendszer áttekintő VdS jóváhagyással és megfelelőséggel

Sprinkler szerelési rendszer áttekintő VdS jóváhagyással és megfelelőséggel Sprinkler szerelési rendszer áttekintő jóváhagyással és megfelelőséggel System CEA System CEA CEA CEA CEA DN 200 CEA - "Anforderung und Prüfmethoden für Bauteile" jóváhagyással. CEA"Planung und Einbau"

Részletesebben

6720616592.00-1.SD. Síkkollektorok tartóállványra szerelése WMF. Szerelési utasítás szakemberek számára 6 720 643 515 (2010/02) HU

6720616592.00-1.SD. Síkkollektorok tartóállványra szerelése WMF. Szerelési utasítás szakemberek számára 6 720 643 515 (2010/02) HU 6720616592.00-1.SD Síkkollektorok tartóállványra szerelése WMF HU Szerelési utasítás szakemberek számára 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók..............................

Részletesebben

Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen ÁFA vetítési alap Áfa 27.00%...

Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen ÁFA vetítési alap Áfa 27.00%... Név : Kelt: 201.. év...hó...nap Cím : Szám :... KSH besorolás:... Teljesítés:201.. év...hó...nap A munka leírása: Készítette :... Ártánd Közúti Határátkelőhely energetikai korszerűsítése. Napelemes rendszer

Részletesebben

Tartószerkezeti műszaki leírás

Tartószerkezeti műszaki leírás Tartószerkezeti műszaki leírás kiviteli tervekhez FINO PIAC 2045 Törökbálint, Park u. 4. hrsz.: 3305/2. Tartalom Statikus tervezői nyilatkozat 3 Tartószerkezeti műszaki leírás 4 A megbízás tárgya 4 A tervezett

Részletesebben

Schöck Isokorb W. Schöck Isokorb W

Schöck Isokorb W. Schöck Isokorb W Schöck Isokorb Schöck Isokorb Schöck Isokorb típus Konzolos faltárcsákhoz alkalmazható. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerő mellett kétirányú horizontális erőt tud felvenni. 115 Schöck Isokorb Elemek

Részletesebben

JÁTSZÓTÉRI ÉS KERTI CSÚSZDÁK

JÁTSZÓTÉRI ÉS KERTI CSÚSZDÁK JÁTSZÓTÉRI ÉS KERTI CSÚSZDÁK "PETI ELEMES CSÚSZDA" - 3 éves kortól - A termékcsalád négy szerkezeti egységbõl áll, melyek a következõk: indító elem, egyenes elem, íves elem és kidobó elem. Ezen egységekbõl

Részletesebben

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1 multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve STATIKAI SZÁMÍTÁSOK Tervezők: Róth Ernő, okl. építőmérnök TT-08-0105

Részletesebben