KOZÁK JÓZSEF B Ő R D U D A E U R Ó P Á B A N

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KOZÁK JÓZSEF B Ő R D U D A E U R Ó P Á B A N"

Átírás

1

2 KOZÁK JÓZSEF A B Ő R D U D A E U R Ó P Á B A N

3 Az ókori kultúrák kétféle sípot használtak, szalmasípot és nádsípot.

4 SZALMASÍP A szalmasíppal szóló széttárt szárú kettőssípok fejlődése végül az oboa és klarinétféle szimpla sípszáras hangszerek kialakulásához vezetett, amelyek jellemzője a nagy hangterjedelem.

5 NÁDSÍP A nádsíppal megszólaltatott párhuzamos kettőssípok évezredes fejlődése végpontján pedig a bőrdudákat találjuk, melyek legtöbbjében szimpla nyelvű nádsípok szólnak.

6 EGYFÉLE SÍPPAL MŰKÖDŐ BŐRDUDÁK TÖBB FÉLE SÍPPAL MŰKÖDŐ (HIBRID) BŐRDUDÁK A modern kori bőrdudákat a felhasznált sípok szerint két csoportra oszthatjuk: egyik az egyféle síppal működő, másik a többféle síppal működő, úgynevezett hibrid bőrdudák csoportja

7 A bőrdudák kialakulásához vezető út első jelentős lépéseként a sípok kikerültek a szájüregből egy megfelelő eszközbe, ami a fúvás nedvességét fölvette, így a sípok nem áztak el. Ez lehetett egy töktermés, vagy egy szarutölcsér. A tököt később hólyagra cserélték.

8

9

10

11 A kisméretű hólyagok a játéktechnikát nem befolyásolták, így továbbra is fönnmaradt a cirkulációs fúvástechnika. A zenész a pofazacskóját használta tömlőként, miközben az orrán keresztül vett levegőt.

12 A nagy áttörés akkor történt, amikor a sípokat nagyobb méretű hólyagba építették be. A sztyeppei nagyállattartó kultúrák szokása volt, hogy tömlőnek a ló, vagy a szarvasmarha hólyagját használták. A nagy méret miatt itt nem a hólyag aljába, hanem annak felső harmadán, az oldalába vágott lyukba került a sípszár. A hólyag így a két tenyér közé szorult, ami lehetővé tette a levegő kipumpálását, miközben a zenész levegőt vett. Itt már nem kellett cirkulálva fújni, ez már a bőrdudák megszólaltatásának módja. Vagyis ezeket a nagyméretű hólyagsípokat már hólyagdudának nevezhetjük

13 S Ü V Í R SAPAR VOLGA-VIDÉK A hólyagdudák hagyományát ősidők óta őrzik a Középső-Volga vidék népei. A két tenyér között szorított hólyagba többszólamú zenére alkalmas kettőssíp van beépítve, szarutölcsérrel a végén. A csont fúvókán keresztül befújt levegő egyenesen a sípok felé irányul.

14 DUNA-TISZA KÖZE 8. század Hólyagdudákra utaló régészeti leletek nagy számban kerültek elő Magyarországról az ún. későavar hagyatékból. Akárcsak a Volga - vidéken, itt is darucsontból készültek sípszárak, a hólyagdudát pedig csont fúvókákkal fújták föl. A Volga-vidéki és Kárpátmedencei dudahagyomány rokonságának bizonyítéka az oldalsó hangoló nyílás alkalmazása, ami a két térségen kívül sehol máshol nem ismert.

15 NAGYMÁGÓCS Csongrád megye 18. század. Egy alföldi kályhacsempe azt mutatja, hogy hólyagdudákat még a 18. században is használtak.

16 A képen látható hangszert egy mai Volga-vidéki dudával bátran összehasonlíthatjuk, a rokonság nyilvánvaló. Az is látszik azonban, hogy a hólyagdudát egy kisgyerek fújja, vagyis ebben az időben ez a dudaféle már idejétmúlt hangszer volt, amit gyerekjáték hangszerként őriztek meg.

17 Cantigas de Santa Maria 13. század Spanyolország A történelem során a sztyeppei eredetű hólyagduda Európa nyugati részeire is eljutott, amit az alábbi ábrázolás bizonyít. A kettőssíp a hólyag méretű tömlő felső harmadában van, így a hólyag a két tenyér közt helyezkedik el, a befújt levegő pedig közvetlenül a sípok felé irányul.

18 A hólyagduda divatja átterjedt olyan térségekbe is, ahol állatbőr tömlőket használtak. Ezeket kétféle módon alakíthatták ki.

19 Az egyik megoldás szerint a bőrtömlő két mellső lábnyílását használták föl, miközben a nyaki nyílást bekötötték.

20 Ez a tömlőtípus a Kaukázus térségében alakult ki. Innen később továbbterjedt Kisázsia felé, majd az iszlám terjeszkedéssel tovább vándorolt Irán és India felé is. GUDA- STVIRI KAUKÁZUS

21 Egy másik megoldás szerint a tömlőt függőleges tengellyel használták.

22 1 2 A hólyagtömlőhöz hasonlóan a kettőssípot a tömlő felső harmadán vágott lyukba illesztették, ezért a fölösleges lábnyílásokat bezárták (1). Később a befúvócső és a sípszár pozícióját megcserélték, így a sípszár a nyaki részbe került (2).

23 D I P L E A D R I A MÉH (MÍH) anyaméh, burok, kis tömlő, hólyag Ez a bőrtömlős kettőssíp az adriai térségben alakult ki a hólyagduda mintájára. A kettőssíp neve diple, vagyis dupla, a tömlőt itt méhnek nevezik. A térség tengeri kereskedelme következtében ez a tömlőtípus átterjedt Észak-Afrika muzulmán népeihez is, és ott Marokkótól Szíriáig ma is megtalálható.

24 A tömővel megszólaltatott kettőssípok divatja az olasz csizmára is átragadt, itt azonban még élt az ókori széttárt szárú kettőssípok hagyománya, így érthetően ezeket szerelték tömlőbe. A legkorábbi ábrázolásokon még csak kettőssípot látunk, később a sípok száma növekedett. Ez az egyetlen olyan dudatípus, amelynek kettős nyelvsíppal szóló, széttartó, kettős sípszára van.

25 Z A M P O G N A SZICILIA

26

27 VOLGA - VIDÉK HÓLYAGDUDA CSALÁD KAUKÁZUS ADRIA SZICILIA Az eddig látott dudatípusok a hólyagduda közeli rokonai. Közös jellemzőjük, hogy a tömlő a mellkas előtt van, a befúvás a kettőssíp felé irányul, a hangzás pedig többszólamú, vagyis a kettőssíp mindkét sípja aktív részese a zenének.

28 Jelentős változást hozott a bőrdudák kialakulásában két eltérő kultúra találkozása. A kaukázusi guda típusú bőrduda a Balkán térségre került, ahol a síphagyományt egy egyiptomi eredetű szájból fújt kettőssíp képviselte, amelynek egy dallamsípja és egy tartott hangú kísérősípja volt. A bőrduda újszerűségének hatására a helyi hagyományú kettőssípot megpróbálták tömlőre szerelni.

29 Először a kettős sípszárat alakították át szimpla sípszárrá. Később a bonyolult favályús sípszár helyett fából esztergált sípszárakat használtak alul, és felül szarutölcsérrel.

30 A szimpla dallamsíp az egyik mellső lábnyílásba került, a kísérősíp pedig a bőrtömlő nyaki részébe, egy szarutölcsér szűkítő alkalmazásával.

31 Ilyen felszerelésű dudákat Románia egyes eldugott falvaiban még ma is találhatunk.

32 Végül kialakult a ma is ismert forma úgy, hogy a sípszár és a kísérősíp pozíciója felcserélődött. Így a sípszár a fő helyre került, a nyaki részbe, ahol már volt egy megfelelő görbe szarutölcsér, a kísérősíp pedig az egyik mellső lábrészbe, a befúvócsővel szemben. Ez a hangszer a gajda.

33 G A J D A BALKÁN Az új dudatípus még sokban emlékeztet a hólyagcsaládra, a tömlőt továbbra is a mellkas előtt szorítják. Tömlőnek ekkor már nem gidabőrt, hanem szőrével befelé fordított báránybőrt használtak. A sűrű gyapjú a befújt nedvesség jó részét fölszívta, így a sípok nem hangolódtak el. A görbe szarutölcsér pedig megakadályozta, hogy a bőr nyaki része túlságosan megtörjön, és a belül lévő sűrű gyapjú elzárja a levegő útját.

34 Itt a legfontosabb újítás az volt, hogy a kettőssíp két sípja különvált, és a tömlőn két eltérő helyre került. A gajda hangzását ez nem befolyásolta, a két síp ugyanúgy szólt, mint a szájból fújt kettőssípok, de a megváltoztatott tömlőszerkezet már utat nyitott további változatok kialakításához.

35 DUDA GUDA GAiDA A képen látható hangszerek a bőrdudák ősi formái, valójában tömlőn keresztül megszólaltatott kettőssípok. Ez különbözteti meg ezeket a szájból fújt sípoktól, vagyis mindhárom változat neve tömlőt jelent. A rokon hangzású névváltozatok közeli rokonságra, közös eredetre utalnak.

36 Tömlőnek évezredek óta használják a kecskegida lenyúzott bőrét. A bőrnek természetesen nem lehet azonos a neve az élő állattal, ezért annak kis módosítással guda lett a neve. Ebben a formában a Kaukázusban maradt fönn. A duda és a gajda nevek ugyanennek hangharmóniás változatai. A duda mássalhangzó, a gada, illetve abból kialakult gaida magánhangzó hasonulással jött létre. A hun-magyar nyelvben tehát a duda tömlőt jelent, akár hólyagból, akár állatbőrből készült. Ugyanúgy dudának nevezzük a tömlő funkciójú anyamellet is, amelynek egyetlen nyílása az ömlő, vagy ahogy ma mondjuk: emlő.

37 Az egymással rokon dudatípusok elhelyezkedését látva a térképen, föltűnik, hogy azok határozottan öt térségben mutatkoznak: Egyik a Kaukázus, másik a Volga vidék, aztán a Kárpát-medence, az Alduna térsége és az Adriai tengermellék. Ezek pedig pontosan megegyeznek azzal az öt földrajzi hellyel, ahová a nyolcadik század folyamán a magyarok őseinek tekinthető úgynevezett onogur-bulgár birodalom népessége széttelepült.

38 A hunsághoz tartozó birodalom fejedelme egy bizonyos Kürt volt, akinek a nevét latin nyelvű átírásokban eltorzított változatokban találjuk. Kürtnek öt fia volt, akik szétszéledtek a világban. Az egyik helyben maradt a Kaukázus előterében a Kubán folyó völgyében, egy másik a Volga-könyökhöz költözött, a harmadik a Kárpátmedencét szállta meg, a negyedik az Alduna vidékére települt, az ötödik pedig valahol az adriai térségben telepedett le.

39 Vessünk mégegy pillantást a hólyagduda család elterjedését mutató térképre, hogy ne legyenek kétségeink. Az egyezés tökéletes. Mindez azt jelenti, hogy a bőrdudák legkorábbi változatainak megalkotói és elterjesztői a sztyeppei kultúrájú hun fajú rokon népek voltak.

40 DUDA M A G Y A R O K DUDA GAJDA B O L G Á R O K GAJDA A tizedik században a magyarok és a bolgárok még egymás szomszédságában éltek, és még élt bennük a közös hun származás tudata. A két kultúra kölcsönhatásai következtében alakult ki a bőrduda, ami a hólyagtömlős duda és a bőrtömlős gajda jellegzetességeit egyesíti.

41 DUDA GAJDA KETTŐS SÍPSZÁR SZIMPLA SÍPSZÁR + KÍSÉRŐSÍP A duda kettős sípszára átkerült a gajda bőrtömlőjére, így kialakult az a bőrduda változat, ami többszólamú kettőssípból és tartott hangú kísérősípból áll. A BŐRDUDA név is ekkor alakult ki, ami szó szerint bőrből készült tömlőt jelent, vagyis a korábbi hólyagtömlőt, a dudát állatbőr tömlőre váltották át.

42 Az átalakulás közben persze nehézségek támadtak. Így például a duda favályús szerkezetű sípszára nem fért el a gajda szarufejében. Ezért a sípszárat egy darab fából faragták ki, így annak felső, csapos része jóval kisebb lett. De még ez sem jelentett megoldást.

43 Végül a görbe szarufej helyett fából faragtak pipa formájú dudafejet, amelynek különlegessége a belsejében derékszögben megtört furat volt. Ez azért volt jelentős, mert így a tömlő nyaki részének derékszögű megtörését áthelyezték a dudafejbe. Az idomtalan fafejekből a faragó pásztorok hamarosan valamiféle állatalakot alakítottak ki.

44 ÓN - CIN - SZIN - CSIN - SZINES - CSINOS Végül kialakult az a tipikus bakfej, ami az egész magyar nyelvterületen egységes megjelenést mutat. A szarvas állatfejet mintázó egyszerű faragású fejek díszítésében az égitestek ábrázolása jelenik meg. A szarvakon lévő gombok a bika szarvát, vagyis a fekvő holdsarlót idézik, a homloktükör a napot szimbolizálja, a szemek pedig csillagokként ragyognak. Jellemző díszítő technológia az ónöntés, vagy cinezés. A cinnel való csinosítás valószínűleg magyar eredetű díszítésmód, amit az is igazol, hogy már a legkorábbi oklevelekben találkozunk a Csíntalan családnévvel.

45 Az állatfejes bőrduda tömlőjének pozíciója is megváltozott. A mellkas előtti helyzetből átkerült a hón alá, így a gajdára jellemző függőleges állással szemben a vízszinteshez közelítő helyzetbe került. A BŐRDUDA TEHÁT AZ ELSŐ OLYAN DUDA, AMELYNEK TÖMLŐJÉT A HÓN ALATT SZORÍTJÁK!

46 A duda és a gajda egyesítését eltérő hangzásuk is nehezítette. A duda jellemző hangmagassága a körüli, míg a gajda mélyebb tónusú, nagyjából e alaphangú. A dudasípszár a alaphangja mellett a gajda E basszusa nem volt alkalmas tartott hangú kíséret biztosítására, így azt meg kellett változtatni. Ez két módon volt lehetséges:

47 a a e E

48 a a a a -a a e E Ha fölfelé módosították a síp rövidítésével, akkor az így kialakuló a hang túlságosan magasan és erősen szólt volna, vagyis nem adta volna a basszuskíséret érzetét.

49 a a e E

50 a a e E a -a A

51 Ezért inkább lefelé módosították, a kísérősíp csövének meghosszabbításával. Így valóban basszuskíséret alakult ki, valóságos kontrabasszus, ami az alaphangnál két oktávval mélyebben szólt. Ezzel olyan hangzás alakult ki, amit azelőtt még senki sem hallott! Többszólamú kettőssíp tartott hangú kontrabasszus kísérettel. Ez a hangzásújdonság a bőrduda fogalmával azonosult, és mint bőrduda-hangzás vált ismertté később szerte Európában.

52 A duda és a gajda egymásra hatását igazolja egy apró jellegzetesség, ami mindkét típuson megmutatkozik. Ez a viaszpiszkáló használata, amire a pontos hangoláshoz volt szükség. Ezt egy láncon tartották, ami a sípszár hátsó oldalára faragott kis kiemelkedésbe volt bekötve.

53 A közös kultúra bizonyítéka a sípszárak jellegzetes karcolt díszítése is. A párhuzamos vonalkázás a gajda sípszárak díszítése volt, ami az esztergályos technológia tipikus díszítésmódja. Ez a bőrduda sípszárakon is tovább élt, annak ellenére, hogy ezeket kézzel faragták.

54 Különleges sajátosság a bolhalyuk, ami csak a balkáni gajda és a magyar bőrduda jellegzetessége. A bolhalyuk a dallamsíp első oldalán a legfölső hangnyílásból alakult át. A szűk nyílás megnyitásával az alatta szóló hangokat fél hanggal lehet megemelni. Ez a bolhalyuk a dallamcső síkjára merőleges kis kéményszerűség, ami akkor működik a legjobban, ha minél jobban kiemelkedik. A faragott dudasípszárakon ezért itt vastagabb anyagot hagytak meg. A gajda esztergályozott sípszárán pedig egy kis fémcsőből készítettek kéményt, amit a zenész játék közben egyre beljebb nyomott a csőbe, míg végül az teljesen a sípszár belsejébe került. Kiderült azonban, hogy így is működik, ezért azóta a kis fémcső a sípszár belsejében van.

55 A bőrduda tehát végső formájában állatfejes, bőrtömlős hangszer, amelynek kontrasípján és basszus sípján egyaránt nagyméretű szarutölcsér toldalék van, ami sajátos megjelenést kölcsönöz.

56 BŐRDUDA TÖMLŐ A HÓN ALATT KECSKEFEJ SZARUTÖLCSÉREK KÉTSZÓLAMÚ SÍPSZÁR KONTRABASSZUS A bőrduda kialakulása tehát számos látvány- és hangzásbeli újdonságot hozott magával, ami méltán vonta magára Európa népeinek figyelmét. A maga idején a hangszerek között egyedülálló csúcsminőséget képviselt.

57 Európában a legkorábbi dudaábrázolások a században jelennek meg. Az itt látható hangszerek többsége hón alatt szorított tömlőjű állatfejes duda, vagyis a legkorábbi Nyugat-európai dudakészítők már kialakult minta alapján dolgoztak. A kecskefejes bőrduda emléke a hangszerek nevében is tovább élt.

58 A bőrduda egyik névváltozata a cornemuse. Ez szó szerint tülök-muzsikát jelent. A képen látható hangszeren azonban semmiféle tülök nincs, vagyis a név kialakulásához olyan dudatípus adhatta a mintát, aminek jellemző látványeleme a nagyméretű szarutölcsér volt.

59 A bőrduda emlékét őrzi a chabrette is, ami kis kecskét, vagyis gidát jelent. A hangszer mai formája már semmiben sem utal a kecskére, de a homlokrészen lévő naptükör, valamint a kettős sípszár és basszussíp együttese a kecskefejes bőrdudákat idézi.

60 B Ő R D U D A BoRDuDa BoRDuD BoRDu BuRDo BURDON / BoRDuN BRDD - BRDN A bőrduda neve idővel azonosult a hangszer sajátos hangzásával, elsősorban a mély, tartott hangú basszussal. A bőrduda név idegen nyelveken nem hordozott érthető jelentést, így hamarosan eltorzult. Így alakult ki a bordun, vagy burdon hangzás fogalma, ami a mély, tartott hangú kontrabasszussal azonosult. A bordun, vagy burdon névváltozat végül kiterjedt valamennyi folyamatosan szóló hangra, így ma már nem csak a kontrabasszust nevezzük bordun-hangnak, hanem valamennyi tartott hangot.

61 A háromsípos, kecskefejes bőrduda terjeszkedését először Közép-Európában kezdte meg. A nyugati kereszténység felvételével megszűntek a balkáni kapcsolatok, ezzel szemben napirendre kerültek a szomszédnépi kulturális kapcsolatok a csehekkel és a lengyelekkel. Ennek köszönhető, hogy a szlávság jellemző dudatípusa a gajda és a magyar bőrduda szerencsés ötvözeteként kialakult egy új dudatípus.

62 A teljesen felszerelt bőrdudán valójában csak a kettős sípszárat kellett szimpla sípszárra cserélni. A gajda és a duda ötvözeteként létrejött hangszer örökölte az apa és az anya nevét egyaránt, ami abból is kitűnik, hogy gajdynak és dudynak is nevezik azokat. A két név egymás szinonimájaként használatos.

63 D U D Y / G A J D Y TÖMLŐ A HÓN ALATT KECSKEFEJ SZIMPLA SÍPSZÁR SZEKUND és KVART VÉGHANG SZARUTÖLCSÉREK BORDÓSÍP /2 OKTÁV/ B O R D Ó S Í P A V Á L L O N A duda és a gajda hangzása között itt is eltérés mutatkozott, e miatt a bordósíp hangját itt is mélyíteni kellett. Így a magyar dudákénál jó kvarttal mélyebb basszussíp már a földig ért volna, ezért a bordószár és a befúvócső pozícióját megcserélték, így a bordó a vállra került. Ez látványban újdonságot jelentett. A befúvó cső megváltoztatott helyzete pedig alkalmassá tette a hangszert arra, hogy később fújtatót csatlakoztassanak hozzá.

64 A szürkemarha szarvával meghosszabbított bordószár végére meggörbített rézcsőpipát tettek, hogy a tölcsér visszafelé nézzen. E mellett a bordószárat csapos összeillesztéssel is megpróbálták rövidíteni.

65 A magyar dudafejek pogány ornamentikája a szlávok számára már nem hordozott érthető tartalmat, így ők a dudafejet naturális kecskefejjé alakították át. A hangszer kecske jellegét fokozták azzal is, hogy tömlőnek kívül hagyott szőrű kecskebőrt használtak, így megszületett a zenélő kecske figurája, amit a szőre szerint fekete, vagy fehér kecskének neveztek. Ez a muzsikáló kecske a Közép-Európai térség jellegzetes dudatípusa lett.

66

67 A kívül szőrös kecskebőr belsejében a nedvesség hamar összegyűlt és eláztatta a sípokat. Ezért itt hamar áttértek a fújtató használatára, ami egy új zenélési stílus kialakulását is magával hozta. A gajdát nem kellett fújni, így a zenész játék közben énekelhetett. Ezt nevezzük gajdolásnak. Mivel a gajda túl hangos, a dudásnak minél hangosabban kellett mellette énekelni, ezért a gajdolás fogalma nálunk összefonódott az artikulátlan ordibálással, rikácsolással. A fújtatóval megszólaltatott dudákat a magyar népnyelv cseh dudának nevezi.

68 A legkorábbi európai bőrdudák többsége állatfejes, de van közöttük emberfejes is. A tömlők között természetes állatbőr és szabott-varrott tömlő egyaránt található.

69 Legtöbbjük valami macskaszerű állatot mintáz, és a tömlő mérete és formája is sok esetben macskabőrre emlékeztet.

70 Ezek mellett természetesen megtaláljuk a magyar bőrdudákra jellemző, egyszerű faragású bakfejeket is.

71 A bőrduda egyre szélesedő divatja oda vezetett, hogy szinte minden létező sípfélét megpróbáltak tömlőn keresztül megszólaltatni. Ennek eredményeként a dudafélék sokasága jött létre, ami már nem volt kezelhető. Alig találni két azonos formájú bőrdudát. Látunk közöttük kettős sípszáras dudákat, azon belül párhuzamos és széttartó szárú változatokat, amelyek méretben is sokfélék. Ez a változatos sokaság alkalmatlan az egységes zenekultúra kialakítására. Talán innen származik a gondolat, hogy a dudákat nem lehet összehangolni. Szükségessé vált valamiféle egységesítés, így a dudaláz elmúltával, kezdtek kialakulni a ma is ismert bőrdudák korai formái.

72 A legszélesebb körben kezdett elterjedni az a bőrduda típus, amelynek egy dallamsípja és egy bordósípja volt. Ezekről a sztenderd európai dudákról már eltűnt a faragott állatfej, a bordószár a vállon nyugodott, tömlőjük pedig egységes, szabottvarrott tömlő, amit a hón alatt szorítottak.

73 A szabott-varrott, preparált tömlők használata két helyen is gondot okozott:

74 A formatömlők nyaki görbülete fölöslegessé tette a derékszögben megtört faragott dudafejeket. Az így felszerelt dudákon a sípszár szinte visszafordult a tömlő felé. Ezért inkább egyenes dudafejeket használtak. Eleinte még díszítették állat, vagy emberalakkal ezeket is, de a díszítésnek nem volt már funkciója, így hamarosan ezt is elhagyták.

75 A másik gondot az jelentette, hogy a preparált tömlőkben összegyűlt a nedvesség, és a sípok hamar eláztak. Ennek ellensúlyozására kialakult a gyakorlat, hogy a dudás mellett egy sípos is játszott. A szájból fújt sípok kettős nádnyelvű síppal szóltak, aminek a nedvesség jót tesz, így biztosítva volt a folyamatos dallamjáték. Itt a sípos mellett a dudás mellékszereplő lett, valójában kísérő szólamot játszott, míg a dallamjáték a sípos feladata volt. Hamarosan rájöttek, hogy a kettős nyelvsípos sípot ki lehet cserélni a duda dallamsípjával.

76 Ez az újítás a hibrid bőrduda kialakulását eredményezte, amelynek sípjai eltérők. A dallamsíp kettős nyelvű, míg a bordósíp szimpla nyelvű nádsíp.

77 G A I T A GALICIA - SPANYOLORSZÁG Ilyen hibrid duda a spanyolországi gaita. Az egy dallamsípból és egy bordósípból álló duda neve valószínűleg a Kelet-európai Galíciából áttelepült népesség által honosodott meg Spanyolországban.

78 Hibrid duda a chabrette, vagy cabrette is. Ez a gidának nevezett dudatípus a francia nyelvterületen elterjedt. Egyik változata fönntartotta a faragott állatfejet és a kettős sípszárat a bakfejes bőrduda emlékeként, de a hangszer az eltelt évszázadok alatt hangzásban és külső megjelenésben egyaránt jelentősen megváltozott.

79 A faragott fejek többnyire macskaféle állatot mintáznak, de nem ritka az antik hatású emberarcos megjelenés sem. A kettős sípszár dallamsípja oboaszerű síppal szól, a kontrasíp pedig hangnyílás nélküli bordósíppá alakult át. Ezek a rokokó finomságúra kidolgozott hangszerek a kézműipar gyöngyszemei, valóságos remekművek. Minőségi anyagokból, elefántcsontból és ébenfából készültek nemesfémek felhasználásával.

80 A másik változat is lényeges vonásokat őrzött meg az egykori kecskefejes bőrduda jellegzetességeiből. A téglalap formájú dudafejek homlokrészén ott találjuk a naptükröt, vagy annak hiányában kerek napmotívumot, ami itt már csupán tartalom nélküli dekoráció. Jellemző díszítésmód az ónöntés, ami Európa nyugati részén kizárólag ezen a dudatípuson található. Sem más dudaféléken, sem más tárgyakon nem találkozunk az ónöntéses díszítő technikával. A magyar pásztorok azonban nemcsak a dudán, hanem sok egyéb használati tárgyon is alkalmazzák ezt a gyakorlatot, így valószínű, hogy ez a technológia a bőrdudahagyománnyal együtt került át Nyugat-Európába.

81 A kecskeduda elhalványuló emléke tehát nem csak a chabrette névben, hanem külső megjelenésben is tovább él ezen a bőrduda típuson. A kontrasípot azonban itt nem használták, hanem abból az alaphanggal azonos hangon szóló bordósípot alakítottak ki. Így valójában két bordósípos hibrid bőrduda jött létre.

82 DUDELSACK, SACKPFEIFE Két bordósípja van egy másik dudatípusnak is, ami német nyelvterületen terjedt el. Ezt a jellegzetes dudatípust maga Dürer mester is megjelenítette. Az úgynevezett Dudelsack kialakulása azonban más úton történt, a kiinduló forma itt az európai sztenderd bőrduda volt.

83 Amikor a sztenderd európai dudák szimpla nádsíppal szóló dallamsípját kettős nyelvű sípra cserélték fel, akkor itt a régi sípszárat nem dobták ki, hanem annak hanglyukait betömve kisméretű bordósípként a tömlőbe szerelték.

84 Ezt jól példázza az alábbi ábrázolás, ahol a kisebbik bordósípon az egykori hanglyukak egyféle ornamentikaként fönnmaradtak.

85 Ekkor már általános szokás szerint a dudás együtt játszott egy sípossal. Ez továbbra is így maradt, annak ellenére, hogy a dudás már három sípot fújt egyszerre. A képeken látható, hogy a zenészek karddal vannak felövezve, vagyis ez a kimondottan nagy hangerejű dudatípus a katonai hangszerek közé tartozott.

86 KATONADUDA

87

88 Ebben a műfajban a skót dudások vitték a legtöbbre. Őket mindenki ismeri. Itt a bordósípok száma tovább szaporodott, így itt a dallamsíp mellett két tenor és egy basszussíp szól kíséretként. Ez a három bordósíp kellett ahhoz, hogy az éles hangú dallamsípot ellensúlyozza.

89 A bordósípok számának növekedése jellemzi azokat a dudatípusokat is, amelyek kialakításánál nem a hangerőre helyezték a hangsúlyt, hanem a kifinomult hangzásra. Az oktávot meghaladó hangterjedelmű, kromatikus hangolású dallamsípok mellett több bordósíp együtthangzásával kialakított akkord kíséret szólt, tetszés szerint megválasztott hangzással. Itt már a fújtató használata alapvető követelmény volt. Ezek a finom művű hangszerek a brit szigeteken és Franciaországban alakultak ki. Ilyen az Észak-umbriai small pipe, az ír uilleann pipe, vagy a francia musette.

90 A finom művű musette kialakítása már előrevetíti egy új hangszer megszületését, amint azt egy szellemes grafika mutatja. Ez a hangszer az akkordion, vagy tangóharmonika, ami az európai folklórban a bőrdudák helyébe lépett.

91 A bőrdudák ezeréves történetének elején a hólyagduda családba tartozó bőrdudákat találjuk többszólamú kettős sípszárral, kis ambitusú, motivikus repertoárral. A végponton a hibrid dudák jelennek meg fújtatóval, és egyszólamú dallamsíppal, ami nagy hangterjedelmű kromatikus dallamjátékot tesz lehetővé. A bordósípokból gazdag akkordkíséret alakítható ki. A középutat a magyar bőrduda mutatja, amelynek többszólamú kettőssípján fönnmaradt a kis hangterjedelmű instrumentális repertoár, oktáv terjedelmű, kromatikus hangsorú dallamsípján pedig énekelt dallamok is előadhatók. A szájból fújt bőrtömlős, kecskefejes magyar bőrduda ritmuskíséretes kettőssípjával és kontrabasszus bordósípjával kialakult már a magyar államalapítás idején, mégpedig úgy, hogy azon az eltelt ezer év alatt szinte semmit sem kellett változtatni.

92 IRODALOM AGÓCS Gergely szerk.: A duda a furulya és a kanásztülök Budapest 2001 ANOYANAKIS, Fivos: Greek popular musical instruments Athen 1979 ATLASZ: VERTKOV, K. BLAGODOTOV, G. JASOVITZKAJA, E.: Musikinstrumentatlas Der Völker der Sovjetunion Moscau 1963 BAINES, Anthony: Bagpipes Oxford 1960 BARTHA Dénes: A jánoshidai avarkori kettőssíp Archaeologia Hungarica 1934 COLLINSON, Francis: The bagpipe Edinbourgh 1975 LA CORNEMUSE LANDAISE HIER AUJOURD HUI Catalogue Sabres 1980 GEROSZIMOV Oleg: Нapodныe музiкaлыe инсtpуmeнты Mapи Joskar-Ola 1996 G. SZABÓ Zoltán: A duda Budapest 2004 HANKÓCZI Gyula: Foszlányok AZ ALFÖLDI DUDA emlékeiből Tiszafüred-Örvény 2005 HARRISON, Frank and RIMMER, Joan: European musical instruments London 1964 KODÁLY Zoltán: A magyar népzene Budapest 1952 KOZÁK József: Kettétört csontsípszár a Bijelo brdoi avarkori temetőben Communicationes Archaeologicae Hungariae 1997 KOZÁK József: A duda a Kárpát-medence népeinek hangszeres zenéjében (Agócs Gergely szerk.: A duda, a furulya és a kanásztülök) Budapest 2001 MADARASSY László: A palóc duda (Néprajzi Értesítő ) Budapest 1934 MANGA János: Ungarische Volkslieder und Volksinstrumente Budapest 1975 MANGA János: HUNGARIAN FOLK SONGS AND FOLK INSTRUMENTS Budapest 1988 MARKOVICS, Zagorka: НAРOДНИ MУЗИЧKИ ИНСTРУMEНTИ Beograd 1987 OLEDZKI Stanislaw: Polskie instrumenti ludove Kraków 1978 PICKEN, Laurence E.: Folk musical instruments of Turkey London 1975 SÁROSI Bálint: A hangszeres magyar népzene Budapest 1996 SCHLESINGER, Kathleen: The Greek aulos London 1939 SCHMIDT Ernest Eugen: Sackpfeifen in Schwaben Balingen 1997 SCHNEIDER Fritz: Die Sackpfeife Verlag der Spielleute 2012 TRADICIJSKA NARODNA GLAZBALA JUGOSLAVIE Zagreb 1975 KÉPEK: A diavetítéshez fölhasznált képanyag egy része az irodalomjegyzékben fölsorolt művekből származik. Ezt kiegészítik az internetről szabadon letölthető állományából válogatott képek, és a szerző saját készítésű fotói és grafikái

93 V é g e

DUDAFEJ, DUDABŐR. Dudás a 14. századból

DUDAFEJ, DUDABŐR. Dudás a 14. századból DUDAFEJ, DUDABŐR A magyar népi hangszeres gyakorlatban használt dudatípus jellemzője a faragott állat, ritkábban menyecske, vagy legényfej. Az állatalakos dudafejek az egész magyar nyelvterületen megtalálhatók

Részletesebben

HÓLYAGDUDA Az avar kor hangszere

HÓLYAGDUDA Az avar kor hangszere A hólyagduda a sztyeppei nagyállattartó rokonnépek találmánya. A hozzá való hólyagot korábban vizes vagy kumiszos-tömlőként használták (iszák), vagy levegővel fölfújva a gyerekeknek készítettek belőle

Részletesebben

Kozák József A BŐRDUDA NEVE

Kozák József A BŐRDUDA NEVE Kozák József A BŐRDUDA NEVE A bőrduda az értelmező szótár szerint Bőrtömlőből és erre szerelt sípokból álló népi fúvós hangszer.. Ezt kiegészíthetjük annyival, hogy mi, magyarok, a bőrduda nevet elsősorban

Részletesebben

MAGYAR HUSZÁRDUDA FRANCIAORSZÁGBAN

MAGYAR HUSZÁRDUDA FRANCIAORSZÁGBAN MAGYAR HUSZÁRDUDA FRANCIAORSZÁGBAN Franciaország déli részén, a történelmi Gascogne-vidéki Landaise néhány kis falujában érdekes dudatípust fedeztek föl a kutatók. A jó féltucatnyi múzeumi példány sajátos,

Részletesebben

Kitáró, a görög kithara

Kitáró, a görög kithara A TÁROGATÓ Nómen est ómen, tartja a latin bölcselet, ami mint általában ezúttal is találó. Az élő és élettelen tárgyak nevei a legkorábbi időkben olyan tulajdonnevek voltak, melyek pontosan jellemezték

Részletesebben

MAGYAR HUSZÁRDUDA FRANCIAORSZÁGBAN

MAGYAR HUSZÁRDUDA FRANCIAORSZÁGBAN MAGYAR HUSZÁRDUDA FRANCIAORSZÁGBAN A Dél-franciaországi Gascogne vidék Landaise tartományának néhány kis falujában érdekes, a franciaországi hagyományoktól gyökeresen eltérő szerkezetű dudatípust fedeztek

Részletesebben

fölhagyott a dudálással, vagy más hangszerre állt át. A klarinét és a tárogató vette át a duda szerepét nálunk, a déli szomszédoknál pedig a

fölhagyott a dudálással, vagy más hangszerre állt át. A klarinét és a tárogató vette át a duda szerepét nálunk, a déli szomszédoknál pedig a Nagy múltú pásztorhangszerünk a bőrduda gyakran szerepel szólásokban, mondókákban, amelyek az elmúlt idők során mit sem vesztettek értelmükből, mondanivalójukból. A KECSKEDUDA Úgy jóllaktam, mint a duda

Részletesebben

tökfaragás MANO

tökfaragás MANO Halloween története A halloween eredete a római időkre nyúlik vissza, amikor a rómaiak elfoglalták a Brit-sziget jelentős részét. A római hódítások során Gallia integrálódott a Római Birodalomba, így a

Részletesebben

Művészettörténeti fejtegetések

Művészettörténeti fejtegetések Művészettörténeti fejtegetések A tanulmány-trilógiám harmadik fejezete nem ténykérdéseket tárgyal, hanem művészettörténeti dolgokra akarja felhívni a figyelmet. Azonban az, hogy a harmadik részt megérthessék,

Részletesebben

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 1.1. Európa általános természetföldrajzi képe Ismertesse a nagytájak felszínformáit, földtörténeti múltjukat Támassza alá példákkal a geológiai

Részletesebben

AZ ÓVÓNŐ ZENEI FELKÉSZÜLTSÉGE. Az óvónőnek, tanulmányai befejeztével a következő zenei ismeretekkel

AZ ÓVÓNŐ ZENEI FELKÉSZÜLTSÉGE. Az óvónőnek, tanulmányai befejeztével a következő zenei ismeretekkel AZ ÓVÓNŐ ZENEI FELKÉSZÜLTSÉGE Az óvónőnek, tanulmányai befejeztével a következő zenei ismeretekkel kell rendelkeznie: o biztos kottaolvasási készség hat hangterjedelemben; o abszolút hangok ismerete kis

Részletesebben

TETŐCSEREPEK HOMLOKZATI BURKOLÓTÉGLÁK TERRAKOTTA PADLÓBURKOLATOK ÉS KIEGÉSZÍTŐK

TETŐCSEREPEK HOMLOKZATI BURKOLÓTÉGLÁK TERRAKOTTA PADLÓBURKOLATOK ÉS KIEGÉSZÍTŐK TETŐCSEREPEK HOMLOKZATI BURKOLÓTÉGLÁK TERRAKOTTA PADLÓBURKOLATOK ÉS KIEGÉSZÍTŐK Tetőcserepek Portuguese tetőcserép Tipikus mediterrán stílusával ez az Olaszországban, Dél-Franciaországban, Görögországban

Részletesebben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben A Kárpát-medence fazekasművészetét egyedülálló változatosság jellemzi: a XVIII. századra kialakult az egyes központokra jellemző sajátos formavilág és

Részletesebben

Grandpierre Atilla: A Kárpát-medence népességének embertani jellemzése és eredete Újabb részletek Az ősi Magyarország c.

Grandpierre Atilla: A Kárpát-medence népességének embertani jellemzése és eredete Újabb részletek Az ősi Magyarország c. Megjelent: KAPU 2015.04, 53-56. Grandpierre Atilla: A Kárpát-medence népességének embertani jellemzése és eredete Újabb részletek Az ősi Magyarország c. készülő könyvből Az embertani vizsgálatok helyzete

Részletesebben

Az Érmellék tulajdonképpen még a Biharisíkság része, és műveltsége is alföldi jellegű, de ettől megkülönbözteti jeles szőlőművelése.

Az Érmellék tulajdonképpen még a Biharisíkság része, és műveltsége is alföldi jellegű, de ettől megkülönbözteti jeles szőlőművelése. Erdély Erdély neve erdőn túli területre utal, a XII. századtól így emlegetik ezt a vidéket, mert hatalmas erdők választották el az Alföldtől. Területe már csak ezért is elkülönült, de meg a XVI. századtól

Részletesebben

YAMAHA FURULYÁK. www.sulitech.com Ingyenes szállítás az egész országban! Tel.: (22) 33 44 55 YRN-21

YAMAHA FURULYÁK. www.sulitech.com Ingyenes szállítás az egész országban! Tel.: (22) 33 44 55 YRN-21 FURULYÁK YRN-21 Sopranino, germán rendszer, szín: barna YRN-22 B Sopranino, barokk rendszer, szín: barna YRN-302 B II Sopranino, b YRS-23 Szoprán, germán rendszer, szín: fehér YRS-24 B Szoprán, barokk

Részletesebben

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL - és vacsorára mit kapunk? - ez az idős hölgy cukorbeteg! - ha kérhetném, valami száraz hús legyen inkább, a Bakonyit már ismerjük. - van a csoportban két vegetariánus! - sertéshúst ne, mert mohamedánok.

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Javaslat az. Apátfalva népi hangszere a citera. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat az. Apátfalva népi hangszere a citera. települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat az Apátfalva népi hangszere a citera települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Tóth

Részletesebben

SZKA_209_22. Maszkok tánca

SZKA_209_22. Maszkok tánca SZKA_209_22 Maszkok tánca diákmelléklet maszkok tánca 9. évfolyam 207 Diákmelléklet 22/1 AUSZTRÁLIA TOTÓ Jelöld X-szel azokat a válaszokat, amiket helyesnek tartasz! Hány millió négyzetkilométer Ausztrália

Részletesebben

Női fegyverek Körömgyűszű Képességküszöb: T/k: Ké: Té: Vé: Sebzés: Fp/Ép: Súly: Ár: Átütő erő: Méreg:

Női fegyverek Körömgyűszű Képességküszöb: T/k: Ké: Té: Vé: Sebzés: Fp/Ép:  Súly: Ár: Átütő erő: Méreg: Női fegyverek Az alábbiakban néhány olyan tipikus női fegyver bemutatása következik, amik nem is mindig fegyverek igazán, sokszor egyéb célokra készültek, és csak az emberi találékonyság és akarat hatására

Részletesebben

A BESSZARÁBIAI NÉMET KISEBBSÉG 125 ÉVE

A BESSZARÁBIAI NÉMET KISEBBSÉG 125 ÉVE 96 IRINA NASTASĂ-MATEI A BESSZARÁBIAI NÉMET KISEBBSÉG 125 ÉVE Ute Schmidt: Basarabia. Coloniştii germani de la Marea Neagră, Editura Cartier, Chişinău, 2014, 420 oldal Túlz ás nélkül állíthatjuk, hogy

Részletesebben

A DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ GAZDASÁGI / TÁRSADALMI TERÉRE HATÓ GEOGRÁFIAI TÉNYEZŐK Csizmadia Gábor 1

A DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ GAZDASÁGI / TÁRSADALMI TERÉRE HATÓ GEOGRÁFIAI TÉNYEZŐK Csizmadia Gábor 1 A DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ GAZDASÁGI / TÁRSADALMI TERÉRE HATÓ GEOGRÁFIAI TÉNYEZŐK Csizmadia Gábor 1 Bevezetés Az értékelés tárgya a Dél-Dunántúli régió / társadalmi terére hogyan hat a földrajzi környezet?

Részletesebben

Keskeny Nyomda. Effektlakk forma készítés

Keskeny Nyomda. Effektlakk forma készítés Keskeny Nyomda Effektlakk forma készítés Tisztelt Partnerünk! A Keskeny Nyomda új Hibrid effekt UV lakkozási technológiáinak alkalmazásával, olyan egyedi és elegáns megjelenésű nyomdatermékeket hozhatunk

Részletesebben

GIMNÁZIUMOK REKRUTÁCIÓJA. Andor Mihály MTA Szociológiai Kutatóintézete. A szülők iskolai végzettsége

GIMNÁZIUMOK REKRUTÁCIÓJA. Andor Mihály MTA Szociológiai Kutatóintézete. A szülők iskolai végzettsége MAGYAR PEDAGÓGIA 103. évf. 3. szám 315 338. (2003) GIMNÁZIUMOK REKRUTÁCIÓJA Andor Mihály MTA Szociológiai Kutatóintézete 1990 óta nagyméretű differenciálódás ment végbe a gimnáziumi oktatásban. 1989-ben

Részletesebben

Szent Mihály- Székesegyház. Veszprém

Szent Mihály- Székesegyház. Veszprém Szent Mihály- Székesegyház Veszprém Alapítása I. Régészeti leletek utalnak arra, hogy már a 10. században is templom állt a helyén. A pannonhalmi apátság alapítólevele (1001) elsőként tesz említést a székesegyházról;

Részletesebben

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható!

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható! Minden jog fenntartva 2015 www.asztropatika.hu 1 Ha egy problémával sokat foglalkozol, előbb-utóbb rátalálsz a megoldásra! Pontosan úgy, ahogyan ez lassan már 20 éve velem is történt a személyes tanácsadásaim

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59 A kaukázusi juhászkutya ősi hazája Közép-Ázsia, Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Dagesztán, Csecsenföld, Észak-Oszétia és a környező kisebb köztársaságok. Nagyon nagy számban fordul elő Oroszország

Részletesebben

Vučedoli leletek szláv forrásokban

Vučedoli leletek szláv forrásokban Vučedoli leletek szláv forrásokban Tóth Imre Vučedol,vagy Zók? című írása adta az ötletet,hogy utána keressek a vučedoli leleteknek szláv forrásokban. Először Gustav Weiß: Keramik - die Kunst der Erde:

Részletesebben

Kalandozó hadjáratok a szláv népek ellen zsákmányszerző hadi vállalkozások: élelem,rabszolgák.

Kalandozó hadjáratok a szláv népek ellen zsákmányszerző hadi vállalkozások: élelem,rabszolgák. Levédia és Etelköz Levédia Kr.u.8.században magyarok többsége Magna Hungáriából délnyugati irányba vándorolt tovább. Szállásterület: Don folyótól az Azovi-tenger mellékéig - meótiszi terület Elnevezése:Levédiről

Részletesebben

Lakatos Éva sajtótörténeti bibliográfiájának margójára

Lakatos Éva sajtótörténeti bibliográfiájának margójára Lengyel András A bibliográfus dicsérete Lakatos Éva sajtótörténeti bibliográfiájának margójára 1 Többféle bibliográfia s bibliográfus létezik. Van, aki könyvel, rendszerez, rendet teremt, aki könyvészeti

Részletesebben

ÚJONNAN FELFEDEZETT ZSÁMBOKY ARCKÉPEK

ÚJONNAN FELFEDEZETT ZSÁMBOKY ARCKÉPEK ÚJONNAN FELFEDEZETT ZSÁMBOKY ARCKÉPEK JANTSITS GABRIELLA Amikor az Egészségügyi Tudományos Tanács megbízásából orvosi arcképeket gyűjthettem, igyekeztem teljességre törekedni. A hazai könyvtárakat személyesen

Részletesebben

Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai

Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai OKTATÁSIRÁNYÍTÁS ÉS OKTATÁSPOLITIKA A BALKÁNON Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai Szlovénia kivételével, Bulgária, Románia és Albánia) oktatási rendszerei előtt álló kihívásokat

Részletesebben

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI A magyar népzene alapjai emelt szint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 17. A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

VII. FEJEZET. Erdőhátság.

VII. FEJEZET. Erdőhátság. VII. FEJEZET. Erdőhátság. 1. A királyi ispánság falvai. 2. A Becsegergely nemzetség szállásterülete. 3. A Zóvárd és Barsa nem birtoktöredékei. A mezőség középső részén elterülő kisnemes falutömböt délről

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 7. 14:00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 7. 14:00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 007. november 7. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 007. november 7. 14:00 I. Dallamdiktálás Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Atudatunkban mintegy összetartozik

Atudatunkban mintegy összetartozik Cigányok és oktatásuk Svédországban Együtt a változás útján szemle A nemzetközi tapasztalatok szempontjából nem hagyható figyelmen kívül Svédország cigánysága sem. A svédországi cigányok tanulságos története,

Részletesebben

Az aranykezű nagyapám

Az aranykezű nagyapám Őseink nyomában területi honismereti pályázat 2016 II. Családban maradt Az aranykezű nagyapám Készítette: Magó Réka Felkészítő tanár: Katonáné Hajdu Ilona 8.a osztályos tanuló Thurzóné Mustos Ildikó Balassi

Részletesebben

Készítette a VÁTI Kht. Országos Vidékfejlesztési Iroda, 2001.

Készítette a VÁTI Kht. Országos Vidékfejlesztési Iroda, 2001. A kistérségi agrárstruktúra- és vidékfejlesztési stratégiai programok elemzése Készítette a VÁTI Kht. Országos Vidékfejlesztési Iroda, 21. Előzmények Az 1999 tavaszán közétett felhívás nyomán alakult mintegy

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

A NÉPZENE ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI. (Részlet a szerző Magyar és román népzene c. jegyzetéből Erdélyi Tankönyvtanács, Kolozsvár, 1998.)

A NÉPZENE ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI. (Részlet a szerző Magyar és román népzene c. jegyzetéből Erdélyi Tankönyvtanács, Kolozsvár, 1998.) Szenik Ilona A NÉPZENE ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI (Részlet a szerző Magyar és román népzene c. jegyzetéből Erdélyi Tankönyvtanács, Kolozsvár, 1998.) A népzenének a társadalmi tudatformák közt elfoglalt helyét,

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL 2014 REPRODUKÁLÁS I. ÉNEKLÉS A helyes hangzóformálás - A pontos szövegejtés és ritmus - Az intonációs biztonság - A stílusnak megfelelő, kifejező előadás Huszonnégy

Részletesebben

II. kötet A DÉLSZLÁVOK LÉLEKTANI SAJÁTOSSÁGAI

II. kötet A DÉLSZLÁVOK LÉLEKTANI SAJÁTOSSÁGAI II. kötet A DÉLSZLÁVOK LÉLEKTANI SAJÁTOSSÁGAI TERV ÉS MÓDSZER A lélektani sajátosságok mint az emberföldrajz vizsgálati tárgya. A közvetlen megfigyelés módszere a lélektani jelleg meghatározásában. Közvetett

Részletesebben

Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban

Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban Zárótanulmány a VP/2013/013/0057 azonosítószámú New dimension in social protection towards community based

Részletesebben

Javaslat. a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez

Javaslat. a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés I. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás)

Részletesebben

A síp. 1. ábra Szalmasípok és -sípszárak

A síp. 1. ábra Szalmasípok és -sípszárak A síp A történelem előtti idők gabonatermesztői létrehozták a szalmasípot, amiből az ókori kettőssíp kultúra kisarjadt. A nemesített gabonafélék szára a gondoskodás következtében mindinkább elpuhult és

Részletesebben

Kutatási jelentés. Szögliget-Szádvár, keleti várrész déli falán folytatott falkutatási munkák. 2009. június-július

Kutatási jelentés. Szögliget-Szádvár, keleti várrész déli falán folytatott falkutatási munkák. 2009. június-július Kutatási jelentés Szögliget-Szádvár, keleti várrész déli falán folytatott falkutatási munkák 2009. június-július A Szádvárért Baráti Kör sikeres, az NKA Régészeti és Műemléki Szakkollégiumához benyújtott

Részletesebben

Az anorexia kifejezést először az ókorban használták, eredetileg hiányzó vágyat jelentett,

Az anorexia kifejezést először az ókorban használták, eredetileg hiányzó vágyat jelentett, Az anorexia kifejezést először az ókorban használták, eredetileg hiányzó vágyat jelentett, később már csak kizárólag az étvágy hiányát jelentette. Kialakulásának magyarázatában kezdetben vallásos elképzelések

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL REPRODUKÁLÁS I. ÉNEKLÉS A helyes hangzóformálás - A pontos szövegejtés és ritmus - Az intonációs biztonság - A stílusnak megfelelő, kifejező előadás

Részletesebben

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI OTTHON LENNI Révkomárom után Pomogáts Bélával, az Anyanyelvi Konferencia elnökével, Sárközy Péter római, Péntek János kolozsvári és Bányai János újvidéki egyetemi tanárral, valamint Göncz Lászlóval, a

Részletesebben

XIV. A számítógép szerepe a zeneszerzésben

XIV. A számítógép szerepe a zeneszerzésben XIV. A számítógép szerepe a zeneszerzésben Minden kor zenéjét meghatározták azok az instrumentumok, amin a zenét megszólaltatták, vagy amin a zeneszerz otthon kipróbálhatta új alkotását. A középkorban,

Részletesebben

Az indigótól a tintaceruzáig

Az indigótól a tintaceruzáig Tooth Gábor Andor Az indigótól a tintaceruzáig Látogatás Böröcz Andrásnál E cikk apropója néhány New Yorkban eltöl - tött nap, mely során meglátogattam Böröcz András képzômûvészt. Valójában San Franciscóba

Részletesebben

Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952. : Férfi frizuraforma kiválasztását meghatározó tényezők

Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952. : Férfi frizuraforma kiválasztását meghatározó tényezők 1 : Férfi frizuraforma kiválasztását meghatározó tényezők A vendégek az előnyös frizurára vonatkozó tanácsadást tartják a fodrász legfontosabb tevékenységének. A frizurának a koponya rendellenes formáját

Részletesebben

Tanóra / modul címe: A MAGYAR İSTÖRTÉNET PROBLÉMÁI

Tanóra / modul címe: A MAGYAR İSTÖRTÉNET PROBLÉMÁI Tanóra / modul címe: A MAGYAR İSTÖRTÉNET PROBLÉMÁI A tanóra célja: Az óra a őstörténet és az annak kutatásával kapcsolatos problémákra hívja fel a figyelmet. Az őstörténet fogalmának feltárásával összefüggésben

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék 3. előadás MAGYARORSZÁGON ALKALMAZOTT MODERN TÉRKÉPRENDSZEREK Magyarország I. katonai felmérése

Részletesebben

A Borda Antikvárium szakmai kiadványairól

A Borda Antikvárium szakmai kiadványairól KÖNYV A Borda Antikvárium szakmai kiadványairól Ha egyszer valaki megírja a magyarországi antikváriumok történetét, minden bizonnyal a legjelentősebbek között fogja tárgyalni a Borda házaspár, Borda Lajos

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MÉRNÖKGEOLÓGIAI ÉRTÉKELÉS ÉS SZAKVÉLEMÉNY MEDINA KÖZSÉG A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ

MÉRNÖKGEOLÓGIAI ÉRTÉKELÉS ÉS SZAKVÉLEMÉNY MEDINA KÖZSÉG A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ MÉRNÖKGEOLÓGIAI ÉRTÉKELÉS ÉS SZAKVÉLEMÉNY MEDINA KÖZSÉG A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ Összeállította: Kraft János Pécs, 2012. március 2 1. Előzmények, bevezetés Tolna megye területrendezési terve az általános

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 15. 14:00 I. Dallamdiktálás Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez

Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez Az ókori római állam Itália nyugati partvidékének középső részén, a mai Róma város,

Részletesebben

Kétezer-tizenkettő augusztus elsején kezdtem meg nagyköveti szolgálatom Ankarában,

Kétezer-tizenkettő augusztus elsején kezdtem meg nagyköveti szolgálatom Ankarában, Hóvári János Kétezer-tizenkettő augusztus elsején kezdtem meg nagyköveti szolgálatom Ankarában, 2012. október 9-én adtam át megbízólevelem Abdullah Gül elnöknek. A magyar török kapcsolatok rendszerében

Részletesebben

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban Török Katalin Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban 1. Bevezetés A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NCsSzI) Szociálpolitikai Főosztálya az Oktatási Minisztérium Hátrányos Helyzetű

Részletesebben

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet.

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet. Kutatási tárgykörök ROVATREND a történelemtanár-továbbképzésünk tanrendje alapján I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. a. Ásatási tudnivalók, az ásatásig vezető út, ásatás. b. Temetőfeltárás,

Részletesebben

Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja

Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja Szakasz mert van két végpontja Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja Tört vonal Szög mert van két szára és csúcsa Félegyenes mert van egy kezdőpontja 5 1 1 Két egyenes egymásra merőleges ha egymással

Részletesebben

Atörténeti kertekről szerzett ismereteink alapvetően

Atörténeti kertekről szerzett ismereteink alapvetően FATSAR KRISTÓF Roncsolásmentes régészeti eljárások a kerttörténeti kutatásban Atörténeti kertekről szerzett ismereteink alapvetően kétféle forrásból származnak: a dokumeni tumok, illetve a helyszín vallatásából.

Részletesebben

OLAJ- ÉS VEGYIPARI TŰZOLTÓSÁGOK 5. NEMZETKÖZI KONFERENCIÁJA 2009. november 17-18.

OLAJ- ÉS VEGYIPARI TŰZOLTÓSÁGOK 5. NEMZETKÖZI KONFERENCIÁJA 2009. november 17-18. Boris Cavrak INA Horvátország Boris Cavrak egy 18 évvel ezelőtti esemény azóta azonban első prezentációjával jelentkezett. Az eset 1991 utolsó negyedévében történt, amikor az előadó az INA polgári védelemért,

Részletesebben

A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század)

A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század) Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra Egyén, közösség, társadalom Népesség, település, életmód A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század) Városok A mezőgazdaság fejlődésével és

Részletesebben

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki.

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki. Mechanikai hullámok Mechanikai hullámnak nevezzük, ha egy anyagban az anyag részecskéinek rezgésállapota továbbterjed. A mechanikai hullám terjedéséhez tehát szükség van valamilyen anyagra (légüres térben

Részletesebben

szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható

szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható Mi jut eszedbe a művészetről? szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható Mit jelent a művészet szó? mű (nem valódi) ember által csinált készített dolog teljesítmény, munka (kunst-német)

Részletesebben

MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETI TÉRSZERKEZETE ÉS HATÁSA A MAI TÉRALAKÍTÁSRA. Csüllög Gábor 1

MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETI TÉRSZERKEZETE ÉS HATÁSA A MAI TÉRALAKÍTÁSRA. Csüllög Gábor 1 MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETI TÉRSZERKEZETE ÉS HATÁSA A MAI TÉRALAKÍTÁSRA Csüllög Gábor 1 Magyarország Európai Uniós csatlakozásával együtt járó regionális tagolásának kialakítása sok vitával jár, amelyeknek

Részletesebben

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI. A dzsúdzsucu fogásrendszere és eszmeisége

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI. A dzsúdzsucu fogásrendszere és eszmeisége Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Szabó Balázs A dzsúdzsucu fogásrendszere és eszmeisége Forrástanulmány a japán művelődéstörténethez Nyelvtudományi Doktori

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 2. Szakrális geometria 3. Az élet tojása

Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 2. Szakrális geometria 3. Az élet tojása 5 Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 7 A világon mindenütt 10 Az élet virágának titkai 13 Története 15 Thot 18 2. Szakrális geometria 23 A misztériumiskolák 24 Ehnaton 27 Szakrális geometria 30 Az ősok

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

Feltételnek tekintjük, hogy legyen a növendéknek zongorája vagy pianínója, mert otthon is kell majd gyakorolni. A szintetizátor nem jó erre a célra!

Feltételnek tekintjük, hogy legyen a növendéknek zongorája vagy pianínója, mert otthon is kell majd gyakorolni. A szintetizátor nem jó erre a célra! VÁLASZTHATÓ HANGSZEREK ZONGORA billentyűs hangszer, hangképzése mechanikus, a kezelése a többi hangszerhez képest egyszerű, viszonylag könnyen és gyorsan elsajátítható. Népszerűségének oka az, hogy egy

Részletesebben

Az idő története múzeumpedagógiai foglalkozás

Az idő története múzeumpedagógiai foglalkozás Az idő története múzeumpedagógiai foglalkozás 2. Ismerkedés a napórával FELADATLAP A az egyik legősibb időmérő eszköz, amelynek elve azon a megfigyelésen alapszik, hogy az egyes testek árnyékának hossza

Részletesebben

ÉNEK-ZENE II. A VIZSGA LEÍRÁSA

ÉNEK-ZENE II. A VIZSGA LEÍRÁSA ÉNEK-ZENE II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja NINCS NINCS NINCS NINCS A vizsgabizottságot

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ A Nemzeti Örökség Intézete megbízásából 2014 tavaszán közvélemény-kutatás készült a magyarországi fiatal (18 és 30 év közötti) felnőttek történelemképével és a nemzeti örökséghez/emlékezethez

Részletesebben

SZAKTERÜLETENKÉNTI KATEGÓRIÁK

SZAKTERÜLETENKÉNTI KATEGÓRIÁK SZAKTERÜLETENKÉNTI KATEGÓRIÁK Azonosítás és rendszerezés a 114/2013. (IV. 13.) kormányrendelet 1. számú melléklete szerint. 1. Agrár-és élelmiszergazdaság: az agrárium szellemi termékei és tárgyi javai

Részletesebben

Márványos Tamburazenekar

Márványos Tamburazenekar Márványos Tamburazenekar MŰSORAINK "Húzzad édes muzsikásom" - Magyar népi hangszerek, hangadó játékszerek bemutatója: Az interaktív előadás során a magyar népzene hangszereit mutatjuk be. Egy műsoron belül

Részletesebben

9. tétel. A/ Beszédgyakorlat: Vásárlási szokásaink Mire érdemes figyelnünk a vásárlás során? Te hol szeretsz vásárolni?

9. tétel. A/ Beszédgyakorlat: Vásárlási szokásaink Mire érdemes figyelnünk a vásárlás során? Te hol szeretsz vásárolni? 9. tétel A/ Beszédgyakorlat: Vásárlási szokásaink Mire érdemes figyelnünk a vásárlás során? Te hol szeretsz vásárolni? B/ Tinódi: Budai Ali basa históriája 1. Melyik vár ostromáról szól a mű? Meséld el

Részletesebben

Körkérdés az Anyanyelvi Konferenciáról

Körkérdés az Anyanyelvi Konferenciáról Körkérdés az Anyanyelvi Konferenciáról FAZEKAS TIBORC hungarológus (Hamburg) 1. Az elmúlt másfél évtizedben Magyarországon és az ország közvetlen környezetében valóban nagyon sok alapvető körülmény változott

Részletesebben

Őslénytan, régészet ŐSLÉNYEK A BARLANGOKBAN

Őslénytan, régészet ŐSLÉNYEK A BARLANGOKBAN Őslénytan, régészet ŐSLÉNYEK A BARLANGOKBAN Az őslénytan (paleontológia) a földtörténeti múlt növény; és állatvilágát kutatja. A barlangok és karsztos üregek kitöltése kedvező körülményeket biztosít az

Részletesebben

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Budapest XII. kerület, Pipiske út 4. = Svájci út 11. (hrsz. 9269/18) Társasház, volt társas szálló Budapest, 2011 EGYEDI ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉK

Részletesebben

GECSÉNÉ TAR IMOLA TÖRTÉNETI TEMETŐK MAGYARORSZÁGON BUDAPEST, 2012 DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

GECSÉNÉ TAR IMOLA TÖRTÉNETI TEMETŐK MAGYARORSZÁGON BUDAPEST, 2012 DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI GECSÉNÉ TAR IMOLA TÖRTÉNETI TEMETŐK MAGYARORSZÁGON DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI BUDAPEST, 2012 A doktori iskola megnevezése: Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori Iskola tudományága:

Részletesebben

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

Károlyi Pályázat. Írta: Elefánti Barbara 9.a 2006. november 26.

Károlyi Pályázat. Írta: Elefánti Barbara 9.a 2006. november 26. Károlyi Pályázat Írta: Elefánti Barbara 9.a 2006. november 26. Tartalomjegyzék 2. oldal: Tartalomjegyzék 3. oldal: Bevezetés 4. oldal: Naptárak kialakulása, típusai; Az egyiptomi naptár 5. oldal: A babilon

Részletesebben

2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai:

2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó neve: Horváth Imre 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: Név: Horváth Imre Levelezési cím: 2051 Biatorbágy, Jókai u. 12.

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Neményi Mária Takács Judit Az apák családi szerepvállalása védőnői tapasztalatok tükrében. Kutatási összefoglaló

Neményi Mária Takács Judit Az apák családi szerepvállalása védőnői tapasztalatok tükrében. Kutatási összefoglaló Neményi Mária Takács Judit Az apák családi szerepvállalása védőnői tapasztalatok tükrében Kutatási összefoglaló Készült a Védőnők továbbképzése és ismeretterjesztő kampánya az apák gyermekgondozási feladatainak

Részletesebben

sandor.janos@eloszto.hu 2010.12.03 korodiistvan08@gmail.com 2010.12.03 Türelem? 2010.12.02 sandor.janos@eloszto.hu 2010.12.02 Hunmagyar 2010.12.

sandor.janos@eloszto.hu 2010.12.03 korodiistvan08@gmail.com 2010.12.03 Türelem? 2010.12.02 sandor.janos@eloszto.hu 2010.12.02 Hunmagyar 2010.12. sandor.janos@eloszto.hu (Sándor János, 2010.12.03 12:42) Kedves Házisárkány:) Eljő aminek el kell jönnie! Ha sürgetjük, nem biztos, hogy az amit mi szeretnénk. Korszakunk nagy változás előtt áll. Szinte

Részletesebben

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052 www.smmi.hu 2 I. 1. FELADAT A tulipános láda egyik felét már kifestette a mester. Fejezd be te a másik

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6. c (21 fő 8 lány, 13 fiú) Résztvevők száma:

Részletesebben

David Fraesdorff: Der Barbarische Norden. Vorstellungen und Fremdheitskategorien

David Fraesdorff: Der Barbarische Norden. Vorstellungen und Fremdheitskategorien 1 David Fraesdorff: Der Barbarische Norden. Vorstellungen und Fremdheitskategorien bei Rimbert, Thietmar von Merseburg, Adam von Bremen und Helmold von Bosau. A barbár észak. Elképzelések északról és az

Részletesebben

kozma.miklos@alsonem edi.hu gyorgy.balazs@alsonem edi.hu jozan.menyhert@alsone medi.hu szabo.kalman@alsonem edi.hu medi.hu torok.

kozma.miklos@alsonem edi.hu gyorgy.balazs@alsonem edi.hu jozan.menyhert@alsone medi.hu szabo.kalman@alsonem edi.hu medi.hu torok. Az SZMSZ 1. melléklete A Képviselő-testület tagjai: Név Lakcím E-mail-cím Fogadóóra ideje, helye Alsónémedi Vincze József Kápolna u. 71. polgarmester@alsoneme Minden hónap első szerda polgármester di.hu

Részletesebben

Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú

Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú Jegyzeteim 1. lap Fotó elmélet 2015. október 9. 14:42 Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú Kardinális elemek A lencse képalkotását meghatározó geometriai elemek,

Részletesebben

matematikai statisztika

matematikai statisztika Az újságokban, plakátokon, reklámkiadványokban sokszor találkozunk ilyen grafikonokkal, ezért szükséges, hogy megértsük, és jól tudjuk értelmezni őket. A második grafikon ismerős lehet, hiszen a függvények

Részletesebben

54 211 18 0000 00 00 Zománcműves Zománcműves

54 211 18 0000 00 00 Zománcműves Zománcműves A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Gyermek játékmozdony értékelemzése Készítette: Szántó Enikő

Gyermek játékmozdony értékelemzése Készítette: Szántó Enikő Minőségügyi Szakmérnök/Szakember képzés Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi- és Gyártástechnológiai Intézet Piachelyes termékfejlesztés Házi feladat Gyermek

Részletesebben

Szabó Júlia-Vízy Zsolt: A szaktanácsadói munka tapasztalatai a képesség- készségfejlesztés területén (Földünk és környezetünk mőveltségterület)

Szabó Júlia-Vízy Zsolt: A szaktanácsadói munka tapasztalatai a képesség- készségfejlesztés területén (Földünk és környezetünk mőveltségterület) Szabó Júlia-Vízy Zsolt: A szaktanácsadói munka tapasztalatai a képesség- készségfejlesztés területén (Földünk és környezetünk mőveltségterület) 1. Bevezetés (2. rész) A Budapesti Nevelı c. folyóirat 2007.

Részletesebben