VESZÉLYESEN KÖNNYŰ ÜZLETKÖTÉS KÍNÁBAN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VESZÉLYESEN KÖNNYŰ ÜZLETKÖTÉS KÍNÁBAN"

Átírás

1 EASTINFO SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. AZ ÖN PARTNERE KÍNÁBAN VESZÉLYESEN KÖNNYŰ ÜZLETKÖTÉS KÍNÁBAN ESETTANULMÁNY 2006/02 Budapesti iroda: Budapest H-1146 Hermina út 17. B torony 3. em. Telefon: (+36 1) Fax: ( Web: Pekingi Képviseleti Iroda: Kína, Peking, Dongzhimen Waidajie út 48. Oriental Kenzo irodaépület, B szárny, 12 em. A Telefon: (+86 10) Fax: (+86 10) Web:

2 Esettanulmány 2006/02 Veszélyesen könnyű üzletkötés Kínában 2006, Eastinfo Tartalom 1. Bevezetés 2. Előzmény 3. Probléma és az önálló megoldási kísérletek 4. Eastinfo bekapcsolódása és eljárása 5. Eredmény 6. Tanulságok és a jövőben alkalmazható eszközök 1. Bevezetés Az üzleti világra is elmondható az a törvény, ami a fizikára: itt is érvényes az anyagmegmaradás elve. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy az üzleti életben sincsenek nagy csodák, racionális megközelítéssel sokkal többre jutunk, mint az ábrándokkal, bár kétségtelen, hogy az utóbbi kényelmesebb. Csakhogy a racionalitás mellőzésével teljesülő üzletkötést gyakran követi kudarc, mégpedig azért, mert nem vesszük figyelembe a másik fél szándékait és mozgatórugóit. Az általunk jól ismert európai kultúrkörben sok mindenről hallunk, tisztában vagyunk a csaláshoz általánosan használt eszközökkel, de a tőlünk igen messze lévő kínai világ eszközeiről, az emberek gondolkodásáról, szándékaikról nem sok fogalma vannak az európai üzletembernek, aki még nem járt ott. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy messziről jött ember azt mond, amit akar. Az üzlet mindig kockázattal jár, és sajnos egy-egy új partner esetében csak minimalizálni lehet a kockázatot, de megszüntetni nem. Azt pedig semmiképpen nem javasoljuk, hogy a negatív példák miatt bárki is végleg szakítson a kínai üzletkötés gondolatával, mindössze reméljük, hogy a jelen esettanulmány rávilágít arra, hogy a kínai üzleti világ mássága és különbsége komoly veszélyforrásokat és veszteségeket is rejthet, amelyeket megfontolt és elővigyázatos lépésekkel, gyakorlott szakértői segítséggel és némi előzetes befektetéssel meg lehet előzni. A tanácsadói szerep nehézsége pontosan abban rejlik, hogy segít megelőzni olyan buktatókat és költségeket, amelyek a tanácsadók gyakorlata és tapasztalata nélkül nem, vagy nem könnyen ismerhetőek fel, ugyanakkor a még fel nem merült veszélyt és veszteséget a vállalatok hajlandóak

3 bagatellizálni. A tanácsadó vállalatnak kifizetett költségre érdemes úgy tekinteni, mint a biztosítási díjra: elképzelhető, hogy nem lett volna rá szükség, de ha megtörtént a baj, akkor utólag már sokkal nehezebb és drágább a helyzet megoldása. Reméljük, hogy jelen tanulmány ebből a szempontból is gondolatébresztőként hat. 2. Előzmény A magyar cég vállalatunkat azzal kereste meg, hogy a közelmúltban érdeklődés érkezett részükre ipari berendezések egy vidéki kínai cég által történő vásárlásával kapcsolatban. A céggel folytatott rövid egyeztetés után árajánlatot tettek, amelyet a kínai vállalat (alku nélkül!) el is fogadott, majd szerződéstervezetet küldött. A szerződéstervezet a fizetési feltételek tekintetében 30%-os előleget és a fennmaradó összegre visszavonhatatlan akkreditív nyitását írta elő. A magyar vállalat részére ezek a feltételek megfeleltek és visszaigazolták a szerződést. 3. Probléma bekövetkezte és saját megoldási kísérletek A szerződés visszaigazolását követően a magyar vállalat felajánlotta, hogy írják alá, és kölcsönösen juttassák el egymásnak a szerződést, csakhogy a kínai cég ezt nem fogadta el. Közlésük szerint a kínai kultúrától idegen az ismeretlen emberek közötti szerződés fogalma, ezért azt kérték, hogy a magyar cég aláírásra jogosult vezetője látogasson el Kínába, hogy összeismerkedhessenek, és ott kössék meg a szerződést. Noha álláspontjuk nem volt teljesen elfogadhatatlan a magyar vállalat számára, de iparágukban hasonló nagyságrendű, mintegy 200 ezer eurós értékű szerződéseket európai cégekkel interneten keresztül szoktak kötni, személyes találkozó nélkül, ezért úgy ítélték, hogy felesleges ezért elutazniuk. Azonban a kínai vállalat makacsul tartotta magát a személyes találkozóhoz, így megmerevedtek az álláspontok. A magyar cég ekkor vált partnerünkké, és megkért, hogy katalizáljuk ezt az üzletkötést, érjük el a kínai cégnél, hogy kiutazásuk nélkül, a kínai irodánk közbenjárásával segítsük elő a sikeres üzletkötést. 4. Eastinfo beavatkozása és eljárása A partnerünkkel folytatott egyeztetést, a helyzet áttekintését és értékelését követően az alábbi feladatokra kaptunk megbízást: 1. a kínai cég átvilágítása, 2. a megbízónk kínai képviselete, nevében való eljárás és tárgyalás, 3. szükség esetén személyes találkozó a kínai vállalattal.

4 Partnerünk tájékoztatott minket arról, hogy legfeljebb mekkora összeget szán arra, hogy megállapítsa az üzletkötés megvalósíthatóságát, ebben a limitben megegyezve kezdtünk neki a feladatnak. A rendelkezésünkre álló információk alapján két irányba indultunk el: egyrészt független cégnyilvántartások és rendelkezésre álló általános gazdasági információk alapján tekintettük át a kínai cég helyzetét és az üzlet megvalósulási lehetőségét, másrészt a vállalattal folytatott közvetlen megbeszélések alapján próbáltuk meg feltárni az együttműködési szándék komolyságát és valódiságát. Mindezt megelőzően azonban értékeltük a kiindulási helyzetet. 4.1 A kiindulási helyzet értékelése Mivel a kínai fél vásárlási szándékkal jelentkezett a magyar félnél, ezért a magyar cég pozíciója egyértelműen jobbnak tűnt: megszabhatja a fizetés és szállítás feltételeit, a kezében tarthatja az ügylet irányítását. A kínai cég helyzete pedig ugyanezért nyilvánvalóan hátrányosabb: nem, vagy csak nehezen tud meggyőződni a magyar vállalat valódiságáról, továbbá az érvényes vízumszabályok miatt sokkal nehezebben utazhat Magyarországra, mint a magyar cég Kínába. A kínai szokások értelmében ezért a kínai fél kérése, hogy a magyar vállalat képviselője személyes látogatásuk során írja alá a szerződést, érthető és akceptálható. Gyanúra adott viszont okot a műszaki tartalom gyenge előkészítettsége, az áralku kínai vásárlókra egyáltalán nem jellemző hiánya, a szerződés gyors elfogadása, általánosságban az üzlet nem túl határozott életszerűsége. Gondolkodásunkban csak az okozott zavart, hogy nem volt érthető, miért jó egy kínai vállalat számára, ha a külföldi partnere odalátogat, hiszen ebből semmilyen közvetlen előnyre nem tud szert tenni. A kínai vállalatnak a személyes látogatásra vonatkozó kérése valóban megfelel az általános gyakorlatnak, hiszen Kínában rendkívül ritka, hogy a partnerrel való személyes kapcsolat nélkül kössenek a kínai cégek üzletet. 4.2 A kínai cég megkeresése és átvilágítása Személyes kapcsolatfelvételünk során a kínai vállalat nagyon nyitottnak mutatkozott az együttműködésre, hajlandó volt a tárgyalásokat és aláírást akár Pekingben is lefolytatni. Gyanakvásra adott azonban okot, hogy nem tudtak határozott választ adni arra, hogyan találták meg a magyar céget, és a kínai vállalat kereskedőcég lévén, ezért kevéssé hihető, hogy egy másik kínai cég ajánlásával jutottak hozzá az adatokhoz, főleg azért, mert magyar partnerünk korábban nem adott el Kínába, sőt bizonyos piacokról a kínai cégek megjelenése miatt szorult ki. Az életszerűség hiánya azonban még nem elegendő bizonyíték, ezért ezt követően a kínai cég hátterének kutatására helyeztük a hangsúlyt.

5 A vállalat cégkivonata első ránézésre nem mutat semmilyen különösebb, gyanakvásra okot adó problémát, hongkongi beruházással működő, Kínában bejegyzett vegyesvállalati formája általános Dél- Kínában. A tulajdonosi kör vizsgálata viszont már riasztóbb képet mutatott: a vállalat mindkét tulajdonosa egyaránt fantomcégnek bizonyult. Az egyiket 1997-ben törölték a cégnyilvántartásból, míg a másikat 2004-ben felfüggesztették. A cég fantomtulajdonosai tehát egyértelműen azt jelzik, hogy a vállalat úgy tud csalást elkövetni, hogy ezért nem lehet felelősségre vonni, tehát a céggel való üzletkötés kiemelt kockázatot hordoz. Az ügylet kapcsán tájékozódtunk a különböző európai országok kamaráinak tapasztalatairól. Ekkor derült ki az is, hogy az elmúlt néhány hónapban kínai cégek növekvő gyakorisággal követnek el csalást európai vállalatok sérelmére, kísértetiesen hasonló eszközökkel. Ezekről a módszerekről többek között a pekingi Holland Nagykövetség a honlapján, a pekingi Brit Nagykövetség pedig felhívásban jelentetett meg tájékoztatást. Mindkét nagykövetség tájékoztatásának lényege az volt, hogy Kína különböző tartományaiban működő vállalatok az alábbi módszerekkel csalnak ki összegeket külföldi vállalatoktól: 1. A külföldi cégeket ben és/vagy faxon keresik meg, melyben vonzó, viszonylag nagy mennyiségre vonatkozó vásárlási ajánlatot tesznek. 2. A külföldi cég részére rövid egyeztetés után szerződési ajánlatot tesznek, amelynek a feltételéül azt szabják, hogy a cég képviselője utazzon Kínába személyesen aláírni a szerződést. 3. Megérkezéskor a vállalkozótól valamilyen módon pénzt csalnak ki, általában vagy jutalékot kérnek, amely kifizetése nélkül meghiúsul az üzlet, vagy különböző költségek (pl. bankettek, ajándékok, adminisztrációs költségek) előzetes megfizetését, esetenként az európai utazáshoz szükséges utazási- és vízumköltségek előfinanszírozását kérik. Ez az összeg általában néhány ezer USD nagyságrendet képvisel, azonban az utazásba és üzletkötésbe befektetett pénz miatt a külföldi vállalkozó gyakran inkább kifizeti, semmint hogy elveszítse az üzletkötés lehetőségét. 4. A költségek megfizetése után a kínai üzleti fél vagy nyomtalanul eltűnik, vagy további összegeket próbál kicsalni a külföldi cégtől. 5. A fenti csalást általában európai kis- és középvállalkozások rovására követik el a kínai cégek. 6. Mindezeket követően végül a tervezett ügylet nem jön létre. Nemzetközi ügynökségek tájékoztatása szerint ezekre az ügyletekre általában az jellemző, hogy több százezertől egy millió euróig terjedő értékhatárú megrendelést adnak a kínai vállalatok a külföldi exportőrnek, gyakran alku nélkül. A fizetési feltétel jellemzően 30-40%-os előleg átutalása és

6 visszavonhatatlan akkreditív megnyitása a fennmaradó összegre. A helyszíni tárgyalások során azonban azt közlik a külföldi cég képviselőjével, hogy csak kb USD készpénzben kifizetett költségtérítés vagy jutalék után fogják aláírni a szerződést. Amennyiben a külföldi vállalat nem hajlandó ezt az összeget kifizetni, úgy a kínai cég eláll az üzlettől. 5. Konklúzió A fenti ügyben nagy öröm volt számunkra, hogy partnerünk még időben jelentkezett cégünknél, ezért hamar kiderült, hogy az előzetes gyanakvásunk nem volt alaptalan, és ezáltal sikerült elkerülnie a további anyagi veszteséget. A kínai cég hátterének vizsgálata, a hasonló ügyek és körülmények miatt biztosan állíthatjuk, hogy fantomcéggel állunk szemben, akiknek a célja gyanútlan külföldi cégek megtévesztése. Bár mindenhol létezhetnek csalók, de Kínában a távolság, az eltérő nyelv és üzleti kultúra miatt a csalás veszélye további veszteségek lehetőségét hordozza. Csak javasolni tudjuk minden meglévő és leendő partnerünknek, hogy kínai üzleti kapcsolataik során ne elégedjenek meg az önállóan is beszerezhető információkkal, hanem inkább vegyék igénybe cégünk szolgáltatását, hiszen a cégünk tapasztalata révén alacsonyabb költséggel, nagyobb hatékonysággal tudunk további, hiteles információkat megszerezni és a már meglévőket ellenőrizni. Jelen esetben arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a vállalat első vizsgálat alapján bejegyzett, működő cégnek bizonyult, mindössze a tulajdonosi háttér vizsgálata során derült ki, hogy hitelessége erősen megkérdőjelezhető. Így a felületesen, nem kellő körültekintéssel elvégzett kutatás azt az eredményt is hozhatta volna, hogy a vállalattal minden rendben van. Bízunk benne, hogy a rossz tapasztalat ellenére senki sem mond le végleg a Kínával való üzleti együttműködésről, hiszen ez a sajnálatos esemény is csak azt mutatja, hogy világszerte mindenhol kifejezetten nagy az érdeklődés a kínai piac iránt, azonban az együttműködés során a szakértők mellőzése kockázatot rejthet magában. 6. Tanulságok és a hasonló problémák elkerülésére alkalmazható eszközök Nagyon fontos tanulság, hogy más országokban szerzett tapasztalatok nem feltétlenül nyújtanak támpontot a kínai üzletkötéshez. Azonban mint az élet sok más területén, az üzleti világban is sokkal egyszerűbb eszköz a probléma megelőzése, mint az utólagos kezelése. Az alábbiakban szeretnénk felsorolni néhány tanácsot, amelyek figyelembevételével számos kockázat felismerhető, adott esetben kivédhető, vagy legalábbis elfogadható mértékre korlátozható. 1. Gondolja nagyon alaposan át az üzleti együttműködésben a lehetőségeit, igyekezzen a saját kezében tartani a szálakat!

7 2. Ellenőrizze a partnerét, ne higgyen el mindent, amit az magáról állít! Bánjon óvatosan a magyarországi kínai barátja által bemutatott nagyon megbízható céggel is! 3. Minden fontos megállapodásról készítsenek írásos feljegyzést, amit mindkét félnek alá kell írni! 4. Tisztázza alaposan a részleteket, beleértve a minőség és a fizetés feltételeit, az esetleges kártérítés módját! Csak olyan feltételekkel dolgozzon, ami kivitelezhető, hiszen egy magyarországi bíróság illetékességét kikötni nincs sok értelme, ha nem tudja elérni, hogy a kínai vállalat jogi képviselője valóban megjelenjen! 5. Csak szerződéses viszonyban legyen hajlandó üzleti kapcsolatra lépni. Ha a kínai vállalat vonakodik ettől, akkor inkább keressen másik partnert! 6. A szerződés megfogalmazása és pontos fordítása rendkívül fontos! Semmit nem ér az a szerződés, amiről probléma esetén kiderül, hogy rosszul van fordítva, vagy kiskapuk maradtak benne, amit a másik fél ki tud használni! 7. Lehetőség szerint a fenti kérdések megválaszolására alkalmazzon Kínára szakosodott tanácsadó céget, mert az eddigi jó tapasztalatok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. A legokosabb megoldás kis ráfordítással elkerülni a nagy veszteséget! 8. Lehetőség szerint alkalmazzon kínai tolmácsot, hiszen Kínában Ön hátrányban van a helyi emberekhez képest! A legjobb, ha magyar anyanyelvű, vagy nagyon leinformált kínai anyanyelvű tolmáccsal dolgozik, mert úgy valószínűbb, hogy Önhöz lesz lojális. 9. Kövessen el mindent, hogy csak olyan feladott áru ellenértékének 100 %-át fizesse ki, amelynek minőségéről valamilyen módon meggyőződött. Az Eastinfo az alábbi szolgáltatásokkal segít partnereinek elkerülni az esetleges buktatókat és a veszteségeket: Cégek háttérvizsgálata, átvilágítása, üzleti hírszerzés módszerével is Mint a jelen tanulmányban ismertetett példa is mutatja: nem lehetünk elég óvatosak. A kínai vállalatok között sajnos gyakran előfordul, hogy csak angol névvel és angol weboldallal rendelkeznek, gyakran ingyenes t használnak, megegyező telefon- és faxszámon érhetőek csak el. Ilyen esetben érdemes gyanakodni, hogy valójában nem is áll cég (vagy nem akkora cég áll) az adatok mögött, mint amit a leendő kínai partnerünk állít. A fenti példa azt is mutatja, hogy olykor egy cégkivonat nem is elég a megalapozott döntéshez. Az üzlet és a kockázat volumenétől függően érdemes alaposan utánajárni, leinformálni a leendő kínai partnert, akár személyes látogatás, vagy egyéb módszerek révén is. Ennek gyors és költséghatékony módszerét kínálja az Eastinfo és kínai irodáink!

8 Kínai partnercégek felkutatása és leinformálása Amennyiben nincs még kiválasztott partnere, vagy a a különböző listákban feltüntetett címekre küldött megkereséseire nem érkezett válasz, akkor bízza ránk a keresést! Mi a keresés közben igyekszünk kizárni a csalásra specializált vállalatokat, alapvető kutatást és leinformálást követően csak a szűrt partnerlistát adjuk át Önnek! Ráadásul az általunk kínált partnerlista ellenőrzötten azzal foglalkozik, amire Önnek van szüksége. Ha szükséges, akkor a termékek azonosítását, az ártárgyalást is elvégezzük. Mivel mindezt kínai nyelven tesszük, ezért a külföldi cégeknek adott magasabb árakhoz képest versenyképesebb lehetőségeket tudunk biztosítani. Segítségére lehetünk a kereskedelmi megállapodás kínai és magyar nyelvű, egyező tartalmú változatainak előállításában, biztos lehet abban, hogy megállapodása minden részlete világos mind az Ön, mind kínai partnere számára. Áru személyes átvétele, mennyiségi ellenőrzéssel Eddig még mindig problémamentesen megérkezett a Kínából rendelt áru? Soha nem volt olyan probléma, hogy mást kapott, mint amit várt? Nem fordult elő, hogy kevesebb bála volt a konténerben? Hiába az a válasz, hogy még soha nem fordult elő probléma, sajnos ez nem garancia a jövőre nézve mác cégekkel ezek már mind előfordultak! Cégünk kínai munkatársai a helyszínen, személyesen ellenőrzik a konténerek rakodását, szúrópróbaszerűen ellenőrzik a berakodott mennyiséget, az áru dokumentációját, a csomagolás megfelelőségét, a berakodási követelmények teljesítését, szükség esetén egyszerű szintén szúrópróba jellegű - minőségi átvételt is végeznek. Egy hibás szállítmány által okozott kár több nagyságrenddel haladja meg a szolgáltatásunk ellenértékét! Tapasztalatunk szerint, már önmagában az ellenőrzés ténye is arra indítja a kínai szállítókat, hogy jobban ügyeljen a minőségi, mennyiségi követelményekre, a csomagolás minőségére, a berakodás korrektségére, amivel még a szállítás közben bekövetkező elcsúszások, törések, csomagolás-rongálódások kockázata is mérsékelhető. Tanácsadás Ne felejtse el: Kínában gyakran más szabályok érvényesek, mint amiket Európában megszokott! Ahhoz, hogy itt is sikeres lehessen, figyelembe kell venni az eltérő szokásokat, az ország gazdaságitársadalmi berendezkedése miatt adódó különbségeket! Hosszú évekre visszatekintő kínai tapasztalataink és a kínai nyelvtudásunk miatt mi értjük ennek a világnak a működését. Kínai tevékenységének kezdete előtt érdemes szakértőink segítségét kérni, hogy elkerülje az esetleges veszélyforrásokat. Olcsóbb megvenni más tapasztalatait, mint saját bőrén megtapasztalni őket!

9 Kínai nyelvű kapcsolattartás, tolmácsolás-fordítás, nyelvi tanácsadás A régi mondás szerint: Rómában, mint a rómaiak. Kínára ez fokozottan igaz! Nem csak az a probléma az angol nyelvvel, hogy mindkét fél számára közvetítő nyelv, hanem az is, hogy amikor szükséges, akkor lehet a legjobban félreérteni! Ráadásul a kínai világ és üzleti kultúra oly mértékben egyedi, hogy a kínaiak által használt angol fogalmak korántsem biztos, hogy ugyanarra vonatkoznak, amire a nyugati emberek értik őket! Ezért a kapcsolattartásban közvetlen szerepet vállaló nyelvi közvetítésünk révén nemcsak a levelek szó szerinti tartalmát, de a mögöttük álló gondolatot is segítünk közvetíteni. Meggyőződésünk, hogy a nyelvi szolgáltatásaink révén képesek vagyunk hidat alkotni a magyar és a kínai gondolkodásmód között, és ez üzleti sikereknek képezheti az alapját. Amennyiben tájékozódni kíván cégünk szolgáltatásairól, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot. Ne feledje: az Eastinfo Kft. az Ön partnere Kínában! Eastinfo Kft. Budapest, Peking

12. tétel A logisztikai vezető a prezentációs folyamatok egy részét delegálta az alatta lévő vezetőnek. Az irányítása során a delegált részéről az

12. tétel A logisztikai vezető a prezentációs folyamatok egy részét delegálta az alatta lévő vezetőnek. Az irányítása során a delegált részéről az 12. tétel A logisztikai vezető a prezentációs folyamatok egy részét delegálta az alatta lévő vezetőnek. Az irányítása során a delegált részéről az alábbi gondolatok kidolgozását tartotta szükségesnek:

Részletesebben

CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. PANNÓNIA. Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek

CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. PANNÓNIA. Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. PANNÓNIA Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosításának Különös Feltételei Ügyféltájékoztató és biztosítási szerződési

Részletesebben

ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS Fajta és mennyiség szerint meghatározott dolog határidős adásvételére

ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS Fajta és mennyiség szerint meghatározott dolog határidős adásvételére Amely létrejött egyrészről ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS Fajta és mennyiség szerint meghatározott dolog határidős adásvételére Név Székhely Képviseli Adószám Cégjegyzékszám Bankszámlaszám Szolgáltató nevében eljáró

Részletesebben

Megbízási szerződés. 1 A Szerződés célja

Megbízási szerződés. 1 A Szerződés célja Megbízási szerződés Mely létrejött egyrészről ( név) (születési hely,idő) (lakcím) (igazolvány szám, nyilvántartási szám) (telefonszám) (e-mail) továbbiakban Megbízó, másrészről a Creative Soul Kft. Telephely:

Részletesebben

KÍNÁBÓL MEGRENDELT ÉS ELŐRE

KÍNÁBÓL MEGRENDELT ÉS ELŐRE EASTINFO SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. AZ ÖN PARTNERE KÍNÁBAN KÍNÁBÓL MEGRENDELT ÉS ELŐRE KIFIZETETT ÁRU MINŐSÉGHIBA MIATTI KÁRTÉRÍTÉSI ELJÁRÁSA ESETTANULMÁNY 2006/01 Budapesti Irda: Budapest H-1146

Részletesebben

1 INFORMÁCIÓ... 1 2 A MEGÁLLAPODÁS... 1 3 AZ ÖN SZÁMLÁJA... 2 4 A KERESKEDÉS ALAPJA... 3 5 DÍJAINK... 4 6 AZ ÖN PÉNZE... 6

1 INFORMÁCIÓ... 1 2 A MEGÁLLAPODÁS... 1 3 AZ ÖN SZÁMLÁJA... 2 4 A KERESKEDÉS ALAPJA... 3 5 DÍJAINK... 4 6 AZ ÖN PÉNZE... 6 ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK ÜGYFELEINKNEK TARTALOMJEGYZÉK 1 INFORMÁCIÓ... 1 2 A MEGÁLLAPODÁS... 1 3 AZ ÖN SZÁMLÁJA... 2 4 A KERESKEDÉS ALAPJA... 3 5 DÍJAINK... 4 6 AZ ÖN PÉNZE... 6 7 ELEKTRONIKUS SZOLGÁLTATÁSOK...

Részletesebben

amely létrejött egyrészről Hajdúnánási Református Egyházközség Székhely: Postacím. Képviseli: mint megbízó (a továbbiakban: Megbízó), másrészről

amely létrejött egyrészről Hajdúnánási Református Egyházközség Székhely: Postacím. Képviseli: mint megbízó (a továbbiakban: Megbízó), másrészről MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS-tervezet Önkormányzati, állami, egyházi, nonprofit fenntartású bentlakásos intézmények korszerűsítése című pályázati felhíváshoz Pályázatírás tárgyában amely létrejött egyrészről Hajdúnánási

Részletesebben

Mielőtt befektetne. Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő.

Mielőtt befektetne. Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő. Mielőtt befektetne Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő. Tanulmányozza át tájékoztató füzetünket, készüljön fel körültekintően döntésére, mielőtt befektetne! BEFEKTETÉSEK 9 Milyen kérdésekben

Részletesebben

KERESKEDELMI LEVELEZÉS

KERESKEDELMI LEVELEZÉS KERESKEDELMI LEVELEZÉS Szerződés előtt: Általános tudnivalók Ajánlatkérés Kötelezettség nélküli ajánlat Ellenajánlat Szerződés létrejötte egy okmánypár: Kötelező érvényű ajánlat és megrendelés Megrendelés

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0061-06/2 Az ügyviteli rend, a levelezés, a pénzforgalom, a számlázás és az okmánykezelés előírásai.

Részletesebben

Kereskedelmi Program Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara

Kereskedelmi Program Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara Kereskedelmi Program Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara A Kanadai Kereskedelmi Kamara úgy vállal felelősséget magyarországi jelenlétével, hogy felkészítő és képzési lehetőségeket nyújt, amelyek révén a

Részletesebben

S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S

S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S A KKV- K E X P O R T T Á M O G A T Á S Á N A K H A T É K O N Y E S Z K Ö Z E M A G U N K R Ó L - A L A P Í T Ó K S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S ÚJ INTEGRÁLT INTÉZMÉNYI STRUKTÚRA KÜLÜGY KÜLGAZDASÁG

Részletesebben

The Leader for Exceptional Client Service. Pénzügyi tanácsadás. Bizalom Diszkréció Szakértelem

The Leader for Exceptional Client Service. Pénzügyi tanácsadás. Bizalom Diszkréció Szakértelem The Leader for Exceptional Client Service Pénzügyi tanácsadás Bizalom Diszkréció Szakértelem A BDO VILÁGSZERTE A BDO a világ ötödik legnagyobb könyvelő, könyvvizsgáló, profeszszionális tanácsadó hálózata.

Részletesebben

Biztosítások cégre szabva. Biztosítási audit. a Biztosítási audit FoLYaMata. Miért van szükség Biztosítási átvilágításra?

Biztosítások cégre szabva. Biztosítási audit. a Biztosítási audit FoLYaMata. Miért van szükség Biztosítási átvilágításra? Biztosítások cégre szabva Cégünk korszerű és gazdaságos megoldások bemutatásával és létrehozásával segíti elő a vállalatok pénzügyi tervezését, legyen szó a cég működéséhez szükséges bármely biztosításról,

Részletesebben

A fejvadászat természetrajza. Dr. habil. Szretykó György tanszékvezető egyetemi docens

A fejvadászat természetrajza. Dr. habil. Szretykó György tanszékvezető egyetemi docens A fejvadászat természetrajza Dr. habil. Szretykó György tanszékvezető egyetemi docens A fejvadászat fogalma Hosszú múltra tekint vissza Ma: a külső forrásból történő toborzás egyik típusa Kemény G.: A

Részletesebben

Az ún. tippadói tevékenység minősítése

Az ún. tippadói tevékenység minősítése Az ún. tippadói tevékenység minősítése A Bank állásfoglalás iránti kérelmet nyújtott be a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (Felügyelet) a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL Termékleírás A devizaárfolyamhoz kötött átlagáras strukturált befektetés egy indexált befektetési forma, amely befektetés

Részletesebben

Származékos (Derivatív) ügyletek feltételei DEGIRO

Származékos (Derivatív) ügyletek feltételei DEGIRO Származékos (Derivatív) ügyletek feltételei DEGIRO Tartalom 1. fejezet Fogalommeghatározások... 3 2. fejezet Szerződéses viszony... 3 3. fejezet Execution only (Csak végrehajtás)... 3 4. fejezet Ügyleti

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ BARRIER DEVIZAÁRFOLYAM OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ BARRIER DEVIZAÁRFOLYAM OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ BARRIER DEVIZAÁRFOLYAM OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ Jelen terméktájékoztatóra vonatkozóan a Terméktájékoztató egyszerű (plain vanilla) devizaárfolyam opciós ügyletekhez elnevezésű terméktájékoztatóban

Részletesebben

1 INFORMÁCIÓ... 1 2 A MEGÁLLAPODÁS... 1 3 AZ ÖN SZÁMLÁJA... 1 4 A KERESKEDÉS ALAPJA... 2 5 DÍJAINK... 3 6 AZ ÖN PÉNZE... 4

1 INFORMÁCIÓ... 1 2 A MEGÁLLAPODÁS... 1 3 AZ ÖN SZÁMLÁJA... 1 4 A KERESKEDÉS ALAPJA... 2 5 DÍJAINK... 3 6 AZ ÖN PÉNZE... 4 ÁLTALÁNOS FELTÉTELEKÜGYFELEINKNEK TARTALOMJEGYZÉK 1 INFORMÁCIÓ... 1 2 A MEGÁLLAPODÁS... 1 3 AZ ÖN SZÁMLÁJA... 1 4 A KERESKEDÉS ALAPJA... 2 5 DÍJAINK... 3 6 AZ ÖN PÉNZE... 4 7 ELEKTRONIKUS SZOLGÁLTATÁSOK...

Részletesebben

Sajátosságok a kínai logisztikában

Sajátosságok a kínai logisztikában Sajátosságok a kínai logisztikában Szabó Zoltán ügyvezető A Ghibli Kft. 1996-ban alapított magyar tulajdonú cég. Több mint 1400 aktív megbízó 7500 m 2 modern raktárbázis Budapesten Kiterjedt európai kapcsolatok

Részletesebben

.. (továbbiakban: Üzemeltető) (továbbiakban együttesen Felek) között az alulírott helyen és napon az alábbi feltételekkel:

.. (továbbiakban: Üzemeltető) (továbbiakban együttesen Felek) között az alulírott helyen és napon az alábbi feltételekkel: Kávézói együttműködési tervezet 1 Mely létrejött egyrészről a Másrészről a EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. (továbbiakban: Kastély) Cím: 2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély

Részletesebben

Berlitz 1. szint KER szint A 1

Berlitz 1. szint KER szint A 1 Társalgási Berlitz 1. szint KER szint A 1 A tanuló képes általános kifejezéseket és egész egyszerű mondatokat használni és megérteni. Képes személyes adatokra vonatkozó kérdések megfogalmazására illetve

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAM-SÁVHOZ KÖTÖTT HOZAMFELHALMOZÓ (RANGE ACCRUAL) STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAM-SÁVHOZ KÖTÖTT HOZAMFELHALMOZÓ (RANGE ACCRUAL) STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAM-SÁVHOZ KÖTÖTT HOZAMFELHALMOZÓ (RANGE ACCRUAL) STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL Termékleírás A Hozamfelhalmozó (Range Accrual - RAC) strukturált befektetések esetében a hozam

Részletesebben

Megbízási szerződés. név: (adószám:. ) cím: (céges kapcsolat tartó:..)

Megbízási szerződés. név: (adószám:. ) cím: (céges kapcsolat tartó:..) Megbízási szerződés A szerződést kötő felek, egyrészről: Név: Metz István ev. Székhely: 7130. Tolna, Deák F. u. 69. Adószám: 74358302-1-37 Nemzetközi adószám: HU74358302 Nyilvántartási szám: 39417096 Bankszámlaszám:

Részletesebben

Különböző átmérőjű PE csővezetékek beszerzése

Különböző átmérőjű PE csővezetékek beszerzése N Y Í R S É G V Í Z NYÍREGYHÁZA ÉS TÉRSÉGE VÍZ- ÉS CSATORNAMŰ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Különböző átmérőjű PE csővezetékek beszerzése elnevezésű árubeszerzésre vonatkozó közbeszerzési eljárás

Részletesebben

ELTE PÉNZÜGYI JOGI KONFERENCIA 2012

ELTE PÉNZÜGYI JOGI KONFERENCIA 2012 Budapesti Ügyvédi Kamara ELTE ELTE PÉNZÜGYI JOGI KONFERENCIA 2012 Budapest, 2012. november 23. Második szekció: Belföldi ÁFA ügylettel kapcsolatos problémák elemzése Moderátor: dr. Fülöp Péter ügyvéd,

Részletesebben

Eljuthatnak a magyar vállalkozások az USA-ba?

Eljuthatnak a magyar vállalkozások az USA-ba? Eljuthatnak a magyar vállalkozások az USA-ba? Barát Tamás Alapító elnök, AmHunCham NY 1909 2016 A New York-i Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara fő funkciói Közreműködik a tagok tevékenysége hatékonyságának

Részletesebben

A 2. számú mellékletben meghatározott készlet kialakítását követően a Megrendelő a felhasználásokat fajta, méret és darabszám szerint folyamatosan, ír

A 2. számú mellékletben meghatározott készlet kialakítását követően a Megrendelő a felhasználásokat fajta, méret és darabszám szerint folyamatosan, ír Szállítási Szerződés amely létrejött egyrészről a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Kórháza (Kecskemét, Nyíri út 38.), mint megrendelő (a továbbiakban megrendelő), valamint a Premier G. Med Kft. (1026 Bp.

Részletesebben

Recobin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Recobin Kft.) Általános Szerződési Feltételei (továbbiakban: ÁSZF)

Recobin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Recobin Kft.) Általános Szerződési Feltételei (továbbiakban: ÁSZF) Recobin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Recobin Kft.) Általános Szerződési Feltételei (továbbiakban: ÁSZF) 1. Az ÁSZF alkalmazása 1.1. A Recobin Kft. szállításai és szolgáltatásai ha a

Részletesebben

Symbol Ügyvitel CRM Extra modul

Symbol Ügyvitel CRM Extra modul Miért CRM? Minden cég alapvető érdeke, hogy lehetséges vevői közül a lehető legtöbbet szerezzen meg, a legtöbbjük számára tudja értékesíteni termékeit vagy szolgáltatásait. A megfelelő eszközzel ezek az

Részletesebben

Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan

Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan Rendelését várjuk: web áruházunkban, személyesen telephelyünkön (2092 Budakeszi, Budaörsi út 11.), e- mailen (ertekesites@ballun.hu), faxon

Részletesebben

Fizetési módok II. Okmányos beszedvény Céghitelben történő értékesítés

Fizetési módok II. Okmányos beszedvény Céghitelben történő értékesítés Fizetési módok II. Okmányos beszedvény Céghitelben történő értékesítés Okmányos inkasszó Fizetési mód, a beszedési megbízások egyik változata: az eladó azzal bízza meg bankját, hogy az exportáru ellenértékét

Részletesebben

Könyvvizsgálati kockázat

Könyvvizsgálati kockázat Könyvvizsgálati kockázatok és veszélyforrások válsághelyzetben Horváth Józsefné MOKLASZ alelnök okleveles adószakértő Könyvvizsgálati kockázat A könyvvizsgálat feladata a piaci szereplők kockázatának csökkentése,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A jelen ÁSZF tartalmazza a Weboldal megrendelési felülete használatának feltételeit az alábbiak szerint: 1. A Weboldal címe http://www.hajnalpirkiado.hu 2. A weboldal üzemeltetőjének

Részletesebben

- 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség

- 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség - 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség Nagy Attila cikke 1. Mitől rettegnek az üzletkötők a legjobban? Hol hullik el a legtöbb üzletkötő? Mi az a munka, amit fóbiásan igyekeznek elkerülni, és ha lehet

Részletesebben

Pénzügyek egyszer űű en, minde nn kinek

Pénzügyek egyszer űű en, minde nn kinek Pénzügyek egyszer űű en, minde nn kinek Ferenczi Gábor Tartalomjegyzék: A közgazdasági, pénzügyi törvényekről3 Megtakarítás, befektetés, biztosítás, hitel3 Megtakarítások3 Befektetések4 Biztosítás5 Fogalmak:6

Részletesebben

EGYÉNI TANÁCSADÁSI AJÁNLAT. ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ FIZETÉSI FELTÉTELEK (Érvényes 2011. május 31-től)

EGYÉNI TANÁCSADÁSI AJÁNLAT. ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ FIZETÉSI FELTÉTELEK (Érvényes 2011. május 31-től) EU Kompetencia EU KAPCSOLATOK TANÁCSADÁSI TEVÉKENYSÉG KAPCSOLATTEREMTÉS ÉRDEKKÉPVISELET CÉGALAPÍTÁS NÉMETORSZÁGBAN EGYÉNI TANÁCSADÁSI AJÁNLAT ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ FIZETÉSI FELTÉTELEK (Érvényes 2011. május

Részletesebben

Az álláskeresés és önéletrajz. Dr. Gyökér Irén

Az álláskeresés és önéletrajz. Dr. Gyökér Irén Az álláskeresés és önéletrajz 2 * Álláskeresés Kell világos stratégia, mit keresek? Hol vannak ezek? Kreativitás! Folyamatos munkaerő-piaci figyelés. Önértékelés Erősségek, gyengeségek: Lehetőségek, veszélyek

Részletesebben

Alkatrészek és egyéb termékek, tartozékok

Alkatrészek és egyéb termékek, tartozékok Sebõ Elektronik - Sebõ Attila e.v. internetes csomagküldõ kereskedelem Általános fizetési rendelési és szállítási feltételek és tájékoztató a panaszkezelés módjáról Alkatrészek és egyéb termékek, tartozékok

Részletesebben

1. A J Á N L ATTÉTELI FELHÍVÁS

1. A J Á N L ATTÉTELI FELHÍVÁS 1. A J Á N L ATTÉTELI FELHÍVÁS 1. Az ajánlatkérő neve, címe: LAKATOS ÚTI 2. SZ. LAKÁSFENNTARTÓ SZÖVETKEZET 1184 Budapest, Lakatos u. 32. Képviseletében eljáró szervezet neve, címe: ARCHIPARK MMX Kft. 2.

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT SÁVOS ÉS ÉRINTÉSES STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT SÁVOS ÉS ÉRINTÉSES STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT SÁVOS ÉS ÉRINTÉSES STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL Termékleírás A Sávos és Érintéses strukturált befektetések olyan indexált befektetés típusok, amelyek hozamának

Részletesebben

KÖNYVVIZSGÁLAT Fontos Önnek cége piaci megítélése? A valóság a számokban rejlik!

KÖNYVVIZSGÁLAT Fontos Önnek cége piaci megítélése? A valóság a számokban rejlik! The Leader for Exceptional Client Service KÖNYVVIZSGÁLAT Fontos Önnek cége piaci megítélése? A valóság a számokban rejlik! A BDO világszerte... A BDO a világ ötödik legnagyobb könyvelő, könyvvizsgáló,

Részletesebben

Az EU Business Avenues program 2015-ben is folytatódik Délkelet-ázsiai üzleti lehetőség magyar vállalkozások számára

Az EU Business Avenues program 2015-ben is folytatódik Délkelet-ázsiai üzleti lehetőség magyar vállalkozások számára Az EU Business Avenues program 2015-ben is folytatódik Délkelet-ázsiai üzleti lehetőség magyar vállalkozások számára A program célja Szeretnénk ismételten felhívni a figyelmét az Európai Bizottság által

Részletesebben

Hirdessen, reklámozzon néhány forintért!

Hirdessen, reklámozzon néhány forintért! Hirdessen, reklámozzon néhány forintért! Új csatorna nyitásával, új lehetőségek nyílnak a vásárlók felé Egy ismert, országos kiskereskedelmi lánc a saját vásárlóinak kínált kedvezményes, belföldi utazási

Részletesebben

Építész stúdiónk - GX Design Építész Stúdió Budapest - Építészmérnök tervező iroda

Építész stúdiónk - GX Design Építész Stúdió Budapest - Építészmérnök tervező iroda Építészeti tervezés, építész szakértés, építési műszaki ellenőrzés -Budapest. A Stúdió az építész tervezés mellett a képi, vizuális megjelenítés teljes eszköztárával szolgálja ki megrendelőinket Budapest

Részletesebben

Közbeszerzési tanácsadás, pályázatfigyelés és ajánlat összeállítás

Közbeszerzési tanácsadás, pályázatfigyelés és ajánlat összeállítás Közbeszerzési tanácsadás, pályázatfigyelés és ajánlat összeállítás Rólunk A Prime Tendering Kft. fő profilja, minőségi és cégre szabott közbeszerzési pályázatfigyelési és pályázatírási szolgáltatás nyújtása

Részletesebben

Fortress Insurance & Investment Company Történeti áttekintés:

Fortress Insurance & Investment Company Történeti áttekintés: Történeti áttekintés: A Fortress 1947-ben alakult biztosító társaságként 1998-ban létrehozta a vagyonkezelési üzletágat A cégnek több mint 14 millió ügyfele van 2200 alkalmazottja világszerte 22 képviselete

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KÉTDEVIZÁS KNOCK-OUT STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KÉTDEVIZÁS KNOCK-OUT STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KÉTDEVIZÁS KNOCK-OUT STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL Jelen terméktájékoztatóra vonatkozóan a Terméktájékoztató devizaárfolyamhoz kötött kétdevizás strukturált befektetésekről elnevezésű terméktájékoztatóban

Részletesebben

Kis-és középvállalkozások üzleti kultúrája a magyar-osztrák határmenti régióban. Az Opticom (L00075) projektben végzett kérdőíves felmérés eredményei

Kis-és középvállalkozások üzleti kultúrája a magyar-osztrák határmenti régióban. Az Opticom (L00075) projektben végzett kérdőíves felmérés eredményei OPTICOM Tisztán, érthetően Kis-és középvállalkozások üzleti kultúrája a magyar-osztrák határmenti régióban Az Opticom (L00075) projektben végzett kérdőíves felmérés eredményei Á l t a l á n o s >10 fő

Részletesebben

kulcsszerepben a biztosítási piacon Független alkusz A MIN Ő ok SÉG BIZT OSÍTV A

kulcsszerepben a biztosítási piacon Független alkusz A MIN Ő ok SÉG BIZT OSÍTV A A MINŐSÉG BIZTOSÍTVA Független alkuszok kulcsszerepben a biztosítási piacon 2 Kik vagyunk? 3 A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) 1991-ben 13 alkuszcég elhatározásából jött

Részletesebben

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Összeférhetetlenségi politika

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Összeférhetetlenségi politika Összeférhetetlenségi politika Az igazgatói utasítás hatályba léptető határozatának száma: 2012/12/1. 2014/03/31. A hatályba lépés dátuma: Módosítást hatályba léptető határozat száma: Módosítás hatályba

Részletesebben

Megrendelő neve: Bóly Város Önkormányzata Megrendelő Szállító neve: Velox-Ker Kft. Szállító Előzmény: 1. A szerződés tárgya:

Megrendelő neve: Bóly Város Önkormányzata Megrendelő Szállító neve: Velox-Ker Kft. Szállító Előzmény: 1. A szerződés tárgya: SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS TELESZKÓPOS RAKODÓGÉP BESZERZÉSE amely létrejött egyrészről: Megrendelő neve: Bóly Város Önkormányzata Székhelye: 7754 Bóly, Rákóczi Ferenc utca 3. Teljes jogú képviselője: Hárs József

Részletesebben

A vállalatok és a minőségbiztosítás

A vállalatok és a minőségbiztosítás 4. A vállalatok és a minőségbiztosítás 4.1 Minőségbiztosítás piaci ösztönzői A vállalatok piaci helyzete nagyon különböző. A minőségbiztosítás bevezetésére vonatkozó kényszereket és ösztönzőket ez a piaci

Részletesebben

Budapesti M3 metróvonal rekonstrukciójához szükséges sínek beszerzése (TP-370/2015.) KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS január 28.

Budapesti M3 metróvonal rekonstrukciójához szükséges sínek beszerzése (TP-370/2015.) KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS január 28. Budapesti M3 metróvonal rekonstrukciójához szükséges sínek beszerzése (TP-370/2015.) KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS 2016. január 28. 1. RÉSZ BEVEZETÉS Az Ajánlattételi dokumentáció 4.2. pontja alapján az Ajánlatkérő

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (kenyér, pékáru)

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (kenyér, pékáru) SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (kenyér, pékáru) E szerződés létrejött egyrészről a Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye (a továbbiakban: Megrendelő, cím: 2600 Vác, Kölcsey u. 4, adószám: 15566843-2-13,

Részletesebben

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ALTERNATÍV KONFLIKTUSKEZELÉSI MÓDOZATOK BEHOZATALA AZ ÖNKORMÁNYZATI

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ Termék definíció Az Értékpapír adásvételi megállapodás keretében a Bank és az Ügyfél értékpapírra vonatkozó azonnali adásvételi megállapodást kötnek.

Részletesebben

Szállításra vonatkozó információk - Üzletszabályzat

Szállításra vonatkozó információk - Üzletszabályzat Szállításra vonatkozó információk - Üzletszabályzat Általános tudnivalók: Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS 1. SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS A szerződés száma:. amely létrejött egyrészről a. mint Megrendelő (Székhelye... Cégjegyzékszáma:, adószáma: - a továbbiakban mint Megrendelő; másrészről az ASSUR KFT mint Szállító

Részletesebben

INTER-TRADE Kft. AZ INTER-TRADE KFT Általános Szerződési Feltételei

INTER-TRADE Kft. AZ INTER-TRADE KFT Általános Szerződési Feltételei AZ INTER-TRADE KFT Általános Szerződési Feltételei 1.. Általános szabályok Az INTER-TRADE KFT minden magyarországi értékesítésére jelen feltételek alkalmazandók, függetlenül az értékesítendő árutól, illetve

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DIGITÁLIS (BINÁRIS) OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DIGITÁLIS (BINÁRIS) OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DIGITÁLIS (BINÁRIS) OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ A termék leírása: A Devizaárfolyam Digitális-opció (vagy más kifejezéssel Bináris opciós) egy olyan ügylet, amely keretében az opció jogosultja

Részletesebben

CNC vezérlésű karusszel eszterga beszerzése

CNC vezérlésű karusszel eszterga beszerzése Versenyeztetési eljárás Ajánlati felhívás Eljárás száma: V-001/1-VJSZ/2014 Eljárás címe: CNC vezérlésű karusszel eszterga beszerzése Budapest, 2014. február 26. AJÁNLATI FELHÍVÁS Ajánlatkérő neve: BKV

Részletesebben

(tudás és tapasztalat) Kérdőív. Lépést tart Ön azzal, hogy mi történik a gazdaságban (az üzleti életben) és a pénzügyi piacokon?

(tudás és tapasztalat) Kérdőív. Lépést tart Ön azzal, hogy mi történik a gazdaságban (az üzleti életben) és a pénzügyi piacokon? Név: Cím: Ügyfélszám: Megfelelési teszt (tudás és tapasztalat) Kérdőív Lépést tart Ön azzal, hogy mi történik a gazdaságban (az üzleti életben) és a pénzügyi piacokon? 1) Egyáltalán nem érdekel. Ritkán

Részletesebben

Új utak az értékesítésben avagy mikor váltja be az online értékesítés a hozzá fűzött reményeket?

Új utak az értékesítésben avagy mikor váltja be az online értékesítés a hozzá fűzött reményeket? Új utak az értékesítésben avagy mikor váltja be az online értékesítés a hozzá fűzött reményeket? Kővári Zoltán V. MABISZ NEMZETKÖZI BIZTOSÍTÁSI KONFERENCIA, 2014. november 6. Online értékesítés eredményei

Részletesebben

Miről lesz szó? Az Előnyök Házáról, az utalványokról, és mindenről, ami

Miről lesz szó? Az Előnyök Házáról, az utalványokról, és mindenről, ami Miről lesz szó? Az Előnyök Házáról, az utalványokról, és mindenről, ami Puebla Előnyök Háza Szövetkezet Magyar cég, magyar igényekre szabva 5 sikeres év 32 fajta utalvány Saját utalványtőzsde 14.000 elfogadóhely

Részletesebben

Működési szabvány MPTSZ Minősített Pénzügyi Tervezők Magyarországi Szövetsége

Működési szabvány MPTSZ Minősített Pénzügyi Tervezők Magyarországi Szövetsége MPTSZ NONPROFIT KFT. HAQFP Hungarian Association of Qualified Financial Planners Nonprofit Ltd. Sas utca 9. II/5., Budapest H-1051, Hungary P: (+36)30944426 e-mail: info@mptsz.org www.mptsz.org Működési

Részletesebben

VÁSÁRLÁSI SZOKÁSOK - VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR

VÁSÁRLÁSI SZOKÁSOK - VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR VÁSÁRLÁSI SZOKÁSOK - VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR Kedves Válaszadó! A "Vásárlási Szokások - Vízöntő Gyógyszertár" Kérdőív kitöltésével segítsen nekünk, hogy az Ön számára legmegfelelőbb szolgáltatást tudjuk nyújtani.

Részletesebben

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ A Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) eredményei Milos Katalin, igazgató Szentendre, 2013.10.29. GOP 1-3. prioritás Eredmények 2007-2013* 42 616 beérkezett

Részletesebben

Egyedi árfolyamos deviza konverzió az FHB Banknál

Egyedi árfolyamos deviza konverzió az FHB Banknál Egyedi árfolyamos deviza konverzió az FHB Banknál Egyedi árfolyamos deviza konverzió bemutatása Egyedi árfolyamos devizaügylet esetén az Ügyfél konverziója az aktuális piaci árakhoz igazodik, így a bankok

Részletesebben

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS. Preambulum. meghatározott pályázattal kapcsolatban az alábbi feladatok ellátását:

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS. Preambulum. meghatározott pályázattal kapcsolatban az alábbi feladatok ellátását: MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről Név: Újhartyán Községi Önkormányzat Székhely: 2367 Újhartyán Fő u. 21. Képviseli: Schulcz József polgármester mint megbízó, továbbiakban megbízó valamint

Részletesebben

VELÜNK MINDEN ÖNRŐL SZÓL 2015 A TE ÁLMAID VELÜNK VALÓRA VÁLNAK TM

VELÜNK MINDEN ÖNRŐL SZÓL 2015 A TE ÁLMAID VELÜNK VALÓRA VÁLNAK TM VELÜNK MINDEN ÖNRŐL SZÓL 2015 A TE ÁLMAID VELÜNK VALÓRA VÁLNAK TM FEDEZZEN FEL EGY RENDKÍVÜLI LEHETŐSÉGET! Szeretne vonzó lenni és szeretné jól érezni magát? Szeretne több pénzt keresni? Szeretne több

Részletesebben

Megfelelési teszt I. PÉNZÜGYI ISMERETEK

Megfelelési teszt I. PÉNZÜGYI ISMERETEK Megfelelési teszt A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. számú törvény (Bszt.) vonatkozó rendelkezései

Részletesebben

Supplier Relationship Management. Benedek 2013.05.07.

Supplier Relationship Management. Benedek 2013.05.07. Supplier Relationship Management Benedek 2013.05.07. BESZERZÉSI LÉPÉSEK Beszerzés termékek vagy szolgáltatások begyűjtése az elérhető legjobb áron, minőségben és szállítási feltételek mellett, a lehető

Részletesebben

DÁTUM: 2014. MÁRCIUS 17., 2.0 VERZIÓ ALVÁLLALKOZÓI NYILATKOZAT

DÁTUM: 2014. MÁRCIUS 17., 2.0 VERZIÓ ALVÁLLALKOZÓI NYILATKOZAT DÁTUM: 2014. MÁRCIUS 17., 2.0 VERZIÓ ALVÁLLALKOZÓI NYILATKOZAT 1 / 4 Tisztelt alvállalkozónk: A Sapa egy számos területen tevékenykedő nemzetközi ipari vállalatcsoport. A Sapa üzleti tevékenységében mélyen

Részletesebben

Könyvvizsgálói jelentés

Könyvvizsgálói jelentés Könyvvizsgálói jelentés 2016-2017 Könyvvizsgálói jelentéssel kapcsolatos változások 2016. december 15-én vagy azt követően végződő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálata során kell

Részletesebben

Jogsegélyszolgálatok koordinációja a legális foglalkoztatás elősegítése érdekében

Jogsegélyszolgálatok koordinációja a legális foglalkoztatás elősegítése érdekében TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Jogsegélyszolgálatok koordinációja a legális foglalkoztatás elősegítése érdekében Előadó: Prekopa

Részletesebben

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS I. SZERZŐDÉS TÁRGYA

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS I. SZERZŐDÉS TÁRGYA MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS mely létrejött a Veszprémi Főegyházmegye Székhelye: 8200 Veszprém, Vár u. 18. Bír. Bejegyz. Sz. Pk. 60.140/1995/10 Adószáma: 19897253-1-19 Képviseli: Dr.Márfi Gyula, érsek, mint Megbízót,

Részletesebben

A SZELLEMIVAGYON-AUDIT SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI. Bevezető. 1. Szolgáltatás

A SZELLEMIVAGYON-AUDIT SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI. Bevezető. 1. Szolgáltatás A SZELLEMIVAGYON-AUDIT SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Bevezető A Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Szolgáltató) értékesítő tevékenységeként az azt

Részletesebben

Megfelelési teszt (A pénzügyi eszközök megfelelőségének ellenőrzésére) Kérdőív

Megfelelési teszt (A pénzügyi eszközök megfelelőségének ellenőrzésére) Kérdőív Megfelelési teszt (A pénzügyi eszközök megfelelőségének ellenőrzésére) Kérdőív Név: Cím: Ügyfélszám: 1. Mi az Ön legmagasabb iskolai végzettsége? általános iskola középiskola főiskola egyetem 2. Milyen

Részletesebben

STEP by STEP (Lépésről lépésre) előgondoskodás befektetési alapokkal

STEP by STEP (Lépésről lépésre) előgondoskodás befektetési alapokkal STEP by STEP (Lépésről lépésre) előgondoskodás befektetési alapokkal Marketing információ Adatok megadása felelősségvállalás nélkül! Állapot: 2014.03. ÉRTÉKPAPÍROKBA történő BEFEKTETÉS A tőzsdéket továbbra

Részletesebben

TEENDŐ LISTA ELADÓKÉNT

TEENDŐ LISTA ELADÓKÉNT TEENDŐ LISTA ELADÓKÉNT INGATLAN BEFEKTETÉS ÉRTÉKBECSLÉS TANÁCSADÁS ELÉRHETŐSÉGEK www.atz.hu tanacsadas@atz.hu +36 30 697 11 94 VALÓS ÉRTÉKET TEREMTÜNK 1 INGATLAN BEMUTATÁSA Mit tegyünk, hogy az ingatlan

Részletesebben

ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER

ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER Vásárlás előtt ismerje meg a jogait! Vásárlóként, amikor egy termékért vagy szolgáltatásért fizet akár online, akár egy boltban, saját országában vagy bárhol az EU-ban,

Részletesebben

Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában

Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában Dr. Va rga Á dá m mb. oktató Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszék, Közigazgatási Jogi Tanszék Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában Bevezetés Van egy

Részletesebben

David Chitty programgazda prezentációja

David Chitty programgazda prezentációja Belső visszaélés és korrupció ellenes képzés David Chitty programgazda prezentációja Creating value for clients Bevezetés A Chantrey Vellacott DFK az Egyesült Királyság egyik vezető könyvelő és pénzügyi

Részletesebben

JAHUSC / Japan Hungary Support Center Tokyo / jahusc@gmail.com M U N K A K Ö R I L E Í R Á S. Partner és árú közvetítő. Mindenes, Ügyintéző, Titkár

JAHUSC / Japan Hungary Support Center Tokyo / jahusc@gmail.com M U N K A K Ö R I L E Í R Á S. Partner és árú közvetítő. Mindenes, Ügyintéző, Titkár JAHUSC / Japan Hungary Support Center Tokyo / http://jahusc-suport/magyar jahusc@gmail.com Skype: jahusc-support M U N K A K Ö R I L E Í R Á S / Partner és árú közvetítő / Mindenes, Ügyintéző, Titkár Általános

Részletesebben

INFORMÁCIÓ.... mint a GLOBAL MARKETS Ltd. ügyfelének részéről a.sz. Szerződés alapján, Ügyfélszám:..

INFORMÁCIÓ.... mint a GLOBAL MARKETS Ltd. ügyfelének részéről a.sz. Szerződés alapján, Ügyfélszám:.. INFORMÁCIÓ 3. sz. Melléklet a pénzügyi lehetőségekről, befektetési célokről, szakképzettségről és tapasztalatról, kockázatvállalási készségről... mint a GLOBAL MARKETS Ltd. ügyfelének részéről a.sz. Szerződés

Részletesebben

A megkérdezettek köre: az Észak-Alföldi régió kis, közepes és nagy vállalkozásai

A megkérdezettek köre: az Észak-Alföldi régió kis, közepes és nagy vállalkozásai Értékelés Ennek a kérdőívnek a célja az volt, hogy az EUROKONTAKT projekt munkatársait felvilágosítsa a vidéki vállalkozások szolgáltatási szükségleteiről, azok kielégítettségének szintjéről. A felmérést

Részletesebben

Alkalmassági és megfelelési teszt

Alkalmassági és megfelelési teszt Commerzbank Zrt. Alkalmassági és megfelelési teszt Név:.. Felhívjuk a Tisztelt Ügyfelünk figyelmét, hogy a Bank a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) szerinti alkalmassági és megfelelési tesztet a jelen

Részletesebben

ILPEA PROFEXT Kft. TÁMOP-2.4.5-12/7-2012-0062 pályázat elemeinek összefoglalása

ILPEA PROFEXT Kft. TÁMOP-2.4.5-12/7-2012-0062 pályázat elemeinek összefoglalása ILPEA PROFEXT Kft. TÁMOP-2.4.5-12/7-2012-0062 pályázat elemeinek összefoglalása 1. Projekt előkészítés: munkavállalói interjúk készítése Csatolt dokumentumok: munkavállalói és munkáltatói kérdőívek Az

Részletesebben

Általános Szolgáltatási Feltételek

Általános Szolgáltatási Feltételek Általános Szolgáltatási Feltételek Általános Szerződési Feltételek Eladó: Üzemeltető: OnLine-Egészség Kft. Üzemeltető címe: 5516 Körösladány, Batthyány utca 36. Ügyvezető: Petneházi Szilvia Email cím:

Részletesebben

Arany mosás. Arany fejtés. Bánya ipar

Arany mosás. Arany fejtés. Bánya ipar Arany ár - fejlődés Arany mosás Arany fejtés Bánya ipar Összesen 12 állam fedi le a világ arany szükségletének 66 százlékát A világ arany állománya 153.000 tonna 28.600 t (18 %) arany pénzintézetekhez

Részletesebben

VÁSÁRLÁS (RENDELÉS) A Webshopból rendelés kétféle módon történhet:

VÁSÁRLÁS (RENDELÉS) A Webshopból rendelés kétféle módon történhet: Általános tájékoztató, segítség a weboldal használatához (vásárlás, szállítás). VÁSÁRLÁS (RENDELÉS) A Webshopból rendelés kétféle módon történhet: - a webes felületen (akár regisztráció nélkül is igénybevehető)

Részletesebben

Biztonságot adunk! KEZESI BIZTOSÍTÁSOK

Biztonságot adunk! KEZESI BIZTOSÍTÁSOK Biztonságot adunk! KEZESI BIZTOSÍTÁSOK Az Európai Unió tagállamaiban mindennapos gyakorlat, hogy a vállalkozások szerződéses, vagy adott esetben jogszabályon alapuló garanciális kötelezettségeiknek nem,

Részletesebben

Fogyasztói reklamáció intézése a kereskedelmi egységekben. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fogyasztói reklamáció intézése a kereskedelmi egységekben. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fogyasztói reklamáció intézése a kereskedelmi egységekben Készítette: Friedrichné Irmai Tünde A reklamáció intézése - Kis boltokban az eladó feladata - Nagyobb kereskedelmi egységekben a vezető intézi

Részletesebben

Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon

Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon Szabó Katalin Csilla felügyelő Tőkepiaci felügyeleti főosztály Tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatóság 2015. november 27. 1 A

Részletesebben

amely létrejött egyrészről Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Székhely: 6720 Szeged, Dóm tér 1-4. Telefonszám: Faxszám: cím: Képviseli:

amely létrejött egyrészről Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Székhely: 6720 Szeged, Dóm tér 1-4. Telefonszám: Faxszám:  cím: Képviseli: V Á L L A L K O Z Á S I S Z E R Z Ő D É S 4. r é s z a j á n l a t i k ö r amely létrejött egyrészről Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Székhely: 6720 Szeged, Dóm tér 1-4. Telefonszám: Faxszám:

Részletesebben

A Hpt. szerinti közvetítők vezető tisztségviselőinek meg kell-e felelni a Hpt. 219/D. (1) bekezdésében foglalt szakmai követelményeknek?

A Hpt. szerinti közvetítők vezető tisztségviselőinek meg kell-e felelni a Hpt. 219/D. (1) bekezdésében foglalt szakmai követelményeknek? A Hpt. szerinti közvetítők vezető tisztségviselőinek meg kell-e felelni a Hpt. 219/D. (1) bekezdésében foglalt szakmai követelményeknek? A Kérelmező állásfoglalás iránti kérelmet nyújtott be a Pénzügyi

Részletesebben

1. Fizetési feltételek

1. Fizetési feltételek Fizetés, szállítás, garancia 1. Fizetési feltételek 1.1. Általános tudnivalók A Fejlesztő Játékok Webáruházban a minimális rendelési érték: 5000 Ft. Amennyiben a kosárba tett termék(ek) ára eléri vagy

Részletesebben

Több mint hitvallás. Tanácsadó egy életre

Több mint hitvallás. Tanácsadó egy életre mint hitvallás Tanácsadó egy életre mint munka A Money&More nem egy pénzügyi tanácsadó cég a sok közül. Nevünkben a More azt jelenti: több, valódi, profi és érthető útmutatás a pénzügyek világában. Tanácsadói

Részletesebben