NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ONLINE SZEMLE 2010 augusztus 12

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ONLINE SZEMLE 2010 augusztus 12"

Átírás

1 NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ONLINE SZEMLE 2010 augusztus 12 A SZEMLE HŐSÉG Kánikulai meleg, majd kettősfronti hatás orvosmeteorológia augusztus 11., szerda, 18:50 Megérkezett a hőség, de a hét végére kissé nő a csapadékhajlam is, ám a záporok nem hoznak jelentős enyhülést. Péntektől kettősfronti hatás várható. A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek: Csütörtökön nem várható markáns fronthatás, hőségre kell készülnünk. Ilyenkor fontos fokozott figyelmet szentelni a fekvőbetegekre, panaszaik az átlagon felül erősödhetnek. Érdemes a sok folyadék mellett könnyen emészthető ételeket fogyasztani. Éjszaka a Perseidák meteorraj pályája keresztezi a Földét, és látványos csillaghullásban gyönyörködhetünk. Mind a Hold fázisa, mind az időjárás csillagfényes, kellően sötét, enyhe éjszakát ígér a (régies nevén) Lőrinc napi csillaghullás szerelmeseinek. A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony, és a következő napokban jelentős mértékben nem változik, ezért szabadtéri sportolásra, városi sétára alkalmas napok következnek. A pollenallergiások tünetei viszont növekedni fognak ÁNTSZ Lesz elég vakcina a kötelező védőoltásokhoz Az ÁNTSZ közleménye Idén új elemmel is bővül a kötelező oltások köre: térítésmentes lesz a pneumococcus elleni védelem.

2 Nyugodtan készülhetnek az oltó orvosok a további életkorhoz kötött védőoltások beadására. A beszállításra vonatkozó, jelenleg érvényes szerződések és a kötbér terhére kötött megállapodás alapján 2011 első félévére rendelkezésre áll a szükséges mennyiségű és összetételű vakcina - közölte az ÁNTSZ Járványügyi Főosztálya, cáfolva azokat a sajtóhíreket, melyek szerint végkép elkésett a vakcinatender kiírása. Az ÁNTSZ Járványügyi Főosztályának közleménye Budapest, augusztus 11., szerda (OS) - Biztonságban az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend Nyugodtam készülhetnek az oltó orvosok a további életkorhoz kötött védőoltások beadására. A beszállításra vonatkozó, jelenleg érvényes szerződések és a kötbér terhére kötött megállapodás alapján 2011 első félévére rendelkezésre áll a szükséges mennyiségű és összetételű vakcina. Az új oltóanyag beszerzési tender ősszel - öt évre - kerül kiírásra. Az előkészületek, a szakmai anyagok egyeztetése és jogszabályi háttér pontosítása több hónapja folyik az ÁNTSZ háttérintézményeiben. Az oltóanyag beszerzés fedezete (35 milliárd forint) rendelkezésre áll. Az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend továbbfejlesztése az idei évben is folytatódik, a kötelező védőoltások közé felvételre kerül a pneumococcus elleni vakcináció és így és ezen oltóanyag esetében is megvalósul a teljes esélyegyenlőség és a mindenki számára történő hozzáférhetőség. A fejlesztések fedezete is biztosított a 35 milliárd forintos keretben. ÁNTSZ Járványügyi Főosztály, ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály Védőoltásokra 35 milliárd Utolsó módosítás: :00 Vállalatok» Egészségügy Készülhetnek az oltó orvosok a további életkorhoz kötött védőoltások beadására tudatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal. Az érvényes szerződések alapján a jövő év első felére rendelkezésre áll a szükséges mennyiségű és összetételű vakcina. Az új oltóanyag-beszerzési tendert ősszel írják ki. Az oltóanyagok beszerzésének 35 milliárd forintos fedezete rendelkezésre áll. VG Arzénos ásványvíz:mérgezték a vevőket? augusztus :07 Büntető feljelentést tett az Interpress Magazin (IPM) a BRFK-n az Auchan márkájú, határértéket meghaladó arzén tartalmú ásványvizek

3 forgalmazása miatt - közölte a szerkesztőség. A közlemény szerint az IPM márciusi ásványvíz-tesztjében a Visegrádi és az Auchan nevét viselő ásványvizek szerepeltek a legrosszabbul. Mindkét cég termékeiről beigazolódott, hogy ártalmasak lehetnek az egészségre az IPM szerint. A Visegrádi ásványvíz esetében a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében kimondta, hogy ez a víz gyermekek és csecsemők számára mérgezésveszélyes - áll a közleményben. Ezért a cég a törvény szerint a palackokra köteles lenne ráérni, hogy a terméke ennek a korosztályoknak nem ajánlott. A gyártó azonban azt állítja, hogy a veszélyes fluorid mennyisége éppen a határértéken van, ami 1,5 mg/liter. Az Auchan nevét viselő mindhárom ásványvízben tavaly decemberben és idén márciusban a határértéket - 10 mikrogramm/liter - több mint kétszeresen meghaladó mennyiségű arzént talált az IPM. Az Auchan az első mérés eredményeit február végén megismerte, mégis egészen május elejéig változatlan formában eladta vevőinek az ártalmas ásványvizet - tartalmazza a közlemény. VESZÉLYEK Új szuperbaktérium fertőz a brit kórházakban Az orvosok jelentése szerint Nagy Britanniában az elmúlt időszakban felbukkant egy új szuperbaktérium: a kórházakban fertőző kórokozó ellenáll a legerősebb antibiotikumoknak is. Az elképzelések szerint a baktériumot olyan betegek hozták be az országba, akik külföldre, elsősorban Indiába és Pakisztánba utaztak, hogy ott végeztessenek el plasztikai műtéteket. Az egész világon elterjedhet az indiai szuperbaktérium Brit tudósok szerint akár az egész világon elterjedhet az az új szuperbaktérium, amely Indiából már egész Nagy-Britanniáig eljutott - nem kis részben éppen az "egészségügyi turizmus" miatt Gyermekek tízezrei sérülnek meg kerekes székek kontaktlencsék miatt A tartalom elérési útvonala (URL):

4 Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint az Egyesült Államokban évente nél is több gyermeket sebesítenek meg a különböző orvostechnikai eszközök. Leggyakrabban a kontaktlencsék és az intravénás csövek okoznak maradandó sérülést. A sérülésekért az esetek negyedében a kontaktlencsék, a tűk, a kerekes székek, a fogszabályzók és a szülészeti-nőgyógyászati vizsgáló eszközök a felelősek - derült ki a Pediatrics augusztusi számában közzé tett kutatásból. Hónapokig állt az áruház polcain az arzénos víz augusztus :15 MNO - TR Büntető feljelentést tett az Interpress Magazin (IPM) a BRFK n az Auchan márkájú, határértéket meghaladó arzén tartalmú ásványvizek forgalmazása miatt közölte a szerkesztőség az MTI vel szerdán. Medúzatámadás a spanyol strandokon több száz sérült MTI :58 Hatalmas medúzarajok okoztak úszók százainak sérüléseket a Földközitenger spanyolországi partszakaszán. Vasárnap óta hétszáz ember sérült meg medúzák csípésétől Costa Blanca három strandján - jelentette be Elche város illetékese. Szerdán azonban a spanyol hatóságok szerint a strandok már nagyrészt medúzamentesek voltak. Általában csak néhány ember esik áldozatul medúzatámadásnak a tengerek partközeli vizeiben. A medúzák agresszív, a csalánozók altörzsébe tartozó állatok, kicsik, majdnem áttetszőek. Ha nagy számban vannak is jelen, a legtöbb úszó nem veszi észre őket. SZIGET Mintegy félezer kábítószergyanús tablettát találtak a Sziget fesztiválon Belföld augusztus :05 Több mint 500 kábítószergyanús tablettát találtak a rendőrök egy külföldi állampolgárnál a Sziget fesztiválon, két férfi ellen eljárást indítottak.

5 Minden nap van epilepsziás eset a Szigeten Naponta legalább egy epilepsziás eset előfordul a Sziget fesztiválon; akár az egészségügyi központban is tárolhatják gyógyszereiket a látogatók - közölte Szeles Géza, a szolgálat vezetője szerdán az MTI-vel. Ma, 17:40 A vezető elmondta, hogy most még nem okoz akkora gondot a hőség, de a következő napokban a 36 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet, ezért azt javasolja, hogy a fesztiválozók bőven fogyasszanak ásványvizet, legalább másfél litert naponta. Felhívta a figyelmet: nem tanácsos a napon feküdni, mert az könnyen leégéshez, napszúráshoz, kiszáradáshoz vezethet. A szolgálat önkéntesei ezért folyamatosan köröznek a fesztivál területén, hogy felébresszék a napon alvókat. Arra is figyelmeztetett, hogy a krónikus betegek hozzák magukkal a saját gyógyszereiket. A fesztiválozók tárolhatják saját gyógyszereiket a szolgálatnál, onnan biztosan nem lopják el, míg az átforrósodó sátorban megromolhat, vagy el is vihetik. Mint mondta: majdnem minden nap előfordul, hogy egy epilepsziás beteg rohamot kap, ezért ők ne tegyék ki magukat fényhatásoknak. H1N1 WHO gyógyszergyártók támogatták az újinfluenza szakértők harmadát augusztus 11., szerda, 20:23 Utolsó frissítés: 1 órája Szerző: MTI Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 15 újinfluenza-tanácsadója közül öten kaptak támogatást a gyógyszeripartól, többek között influenzaoltóanyag kutatásra szakosodott cégektől - jelentette be szerdán a nemzetközi szervezet. A WHO először hozta nyilvánosságra 15 tagú sürgősségi bizottsága (Emergency Committee) névsorát. Az újinfluenza-járvány idején csupán a bizottságot vezető John MacKenzie ausztrál professzort nevezték meg a testület tagjai közül. Az afrikai, ázsiai, európai, dél- és észak-amerikai szakértők neve a WHO honlapján jelent meg. A többségük tudományos kutató és járványszakértő, de van köztük egy szenegáli diplomata, thaiföldi és chilei közegészségügyi tisztviselő, valamint nemzetközi légi közlekedési és egészségügyi szakember is.

6 List of Members of and Advisor to the International Health Regulations (2005) Emergency Committee concerning Influenza Pandemic (H1N1) Members WHO Recommendations for the Post-pandemic Period Tue, 10 Aug :00: The world is now in the post-pandemic period. Based on knowledge about past pandemics, the H1N1 (2009) virus is epected to continue to circulate as a seasonal virus for some years to come. U.S. Dept. of Health & Human Services [subscriptions@hhs.gov] WHO Director-General Statement Tue, 10 Aug :00: The world is no longer in phase 6 of influenza pandemic alert. We are now moving into the post pandemic period. The new H1N1 virus has largely run its course. U.S. Dept. of Health & Human Services [subscriptions@hhs.gov] H1N1 in postpandemic period The world is no longer in phase 6 of influenza pandemic alert. We are now moving into the post-pandemic period. The new H1N1 virus has largely run its course. These are the views of members of the Emergency Committee, which was convened earlier today by teleconference.

7 The Committee based its assessment on the global situation, as well as reports from several countries that are now eperiencing influenza. I fully agree with the Committee s advice. As we enter the post-pandemic period, this does not mean that the H1N1 virus has gone away. Based on eperience with past pandemics, we epect the H1N1 virus to take on the behaviour of a seasonal influenza virus and continue to circulate for some years to come. Vége a világjárványnak kezdődik a kármentés kezdodik_a_karmentes Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden befejezettnek nyilvánította a H1N1 vírus okozta influenza-világjárványt. Az igazi küzdelem azonban csak most kezdődik: a szervezetnek el kell oszlatnia azokat az egyre erősebb aggályokat, amelyek szerint 2009-ben valójában indokolatlanul, üzleti nyomásra hirdette ki (és tartotta fenn ilyen sokáig) a betegség világjárvánnyá nyilvánítását. Hargitai Miklós Népszabadság augusztus 12 Az AH1N1 lényegesen enyhébbnek bizonyult az influenzapánik csúcsán a tavaly nyáron prognosztizáltnál: bizonyíthatóan mintegy an haltak meg a vírus áprilisi felbukkanása óta, ami jóval kevesebb még egy átlagos szezonális influenza pusztításánál is. A WHO-t azonban nem csak emiatt érték támadások: idén nyár elején a British Medical Journal tényfeltáró riportja nyomán felmerült, hogy a szervezet olyan tanácsadókra hallgatott a világjárvány kihirdetése előtt, akik közvetlenül érintettek voltak a vírusellenes készítmények, illetve az oltóanyagok előállításában és forgalmazásában. Elismerte a WHO hogy gyógyszercégek pénzelték több H1N1 szakértőjét szakertojet.html?print=1 MTI :57 : Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tizenöt új influenza-tanácsadója közül öten kaptak támogatást a gyógyszeripartól, többek között influenzaoltóanyag kutatásra szakosodott cégektől - jelentette be szerdán a nemzetközi szervezet. A WHO először hozta nyilvánosságra tizenöt tagú sürgősségi bizottsága (Emergency Committee) névsorát. Az új influenza-járvány idején csupán a bizottságot vezető John MacKenzie ausztrál professzort nevezték meg a testület tagjai közül. Az afrikai, ázsiai, európai, dél- és észak-amerikai szakértők neve a WHO honlapján jelent meg. A többségük tudományos kutató és járványszakértő, de van köztük egy szenegáli diplomata, thaiföldi és chilei közegészségügyi tisztviselő, valamint nemzetközi légi közlekedési és egészségügyi szakember

8 is. A teljes lista a internetcímen olvasható. KÖRNYEZET Ellentmondásos információk a sugárszennyezett erdők tüzeiről Külföld augusztus :05 A Greenpeace szerint erdőtüzek vannak a csernobili katasztrófa környékén is, de az illetékesek állítják: a sugárzás szintje nem változott sehol. A pb palackok tizedét feketén töltik Eléri a 10 százalékot a "feketén töltött" propán-bután gázpalackok aránya - közölte a Magyar PB Gázipari Egyesület. MTI augusztus 11. Az egyesület szakmai bizottságának elnöke, Farkas József, a közleményben emlékeztetett arra, hogy a szabályosan, töltőüzemben töltött 11,5 kilógrammos palackok ára forint, az illegálisan töltött palackokat viszont több száz forinttal olcsóbban árulják. Ez utóbbiakat ugyanis nem "terhelik" a biztonságos felhasználást garantáló költségek. Az autógázkúton töltött, házilag, maradékokból összetöltött vagy szürkeimportból származó palackok nem csak veszélyesek, hanem rongálják a velük használt berendezéseket. Ugyanakkor több száz millió forint áfa-bevételtől fosztják meg a költségvetést. A piac nagysága a szakértői becslések szerint évi mintegy 40 milliárd forint. A Magyar PB Gázipari Egyesület a közleményben kiemeli, hogy tagjai folyamatosan jelzik a hatóságoknál az illegális tevékenységeket, de a területet felügyelő hatóságok a szabályozás hiányosságai miatt a gyakorlatban tétlenek. A pb-gáz jövedéki termék, adója nulla forint. Ennek ellenére szükség lenne a Vám- és Pénzügyőrség intézkedésére. Infarktus és nőuralom NÉPEGÉSZSÉG :00 Vállalatok» Egészségügy Kardiológiai forradalom zajlott hazánkban az elmúlt másfél évtizedben, drasztikusan csökkent az infarktus halálozás. Eközben töredezik az ötezer

9 éves férfi hegemónia. Nem véletlenül tűzte napirendjére az európai kardiológusok társaságának e hónap végén tartandó konferenciája a női szívizom infarktus kezelését. Az elmúlt másfél évtizedben 15 ezerről 7700-ra csökkent az évi infarktus halálozás hazánkban, amiben jelentős szerepe van a magyar kardiológiai ellátás fejlődésének. Ám a nők előretörése figyelhető meg, s nem csupán a korábban férfiasnak tartott szakmákban és társadalmi pozíciókban, de a betegségekben is. Például, amíg a tüdőrák mára a férfiak körében stagnál, a nőknél emelkedik, s növekvő a szívbetegségek száma is. Ugyan a "gyengébbik " nem - mivel hosszabb ideig él a férfiaknál évvel később kapja meg az első szívizom infarktust, de körükben e megbetegedés miatt magasabb a halálozás, több a szövődmény és nagyobb a hospitalizáció mondta a Világgazdaság Online-nak Merkely Béla az invazív kardiológiai és elektorfiziológia professzora, a Magyar Kardiológiai Társság elnöke. Ennek ellenére, az ország összes lakosságát nézve az elmúlt 16 évben visszafordíthatatlanul javuló tendenciát lát a kardiológiai megbetegedésekben és halálozásban Józan Péter egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. A jövőnk záloga a betegségmegelőzés Szoros kapcsolat az IQ, a betegségmegelőzés és a gazdasági fejlettség között Utolsó módosítás: :10 A tanulmány szerint a szegényebb országokban - a gazdasági fejlődés elmaradásához kapcsolódóan - az egészségügyi problémák és a fertőző betegségek elterjedése összefüggésbe hozható az intelligenciaszint-beli különbségekkel. Ennek biológiai hátterében az áll, hogy agyunk a testünk által termelt energia mintegy negyedét emészti fel (ez újszülötteknél akár a 87%-ot is elérheti), így amikor betegség dönti le szervezetünket, az az agy teljesítőképességéből vesz el. A felfedezés rámutat arra, hogy a betegségek megelőzése az országok fejlődésének egyik kulcstényezőjévé válhat. A fertőző betegségek megelőzésének egyik legfőbb eszköze a védőoltás. Egészségpénztárak az adó fogságában :00 Vállalatok» Egészségügy Már nem csupán a tb által nem térített ellátásokra költik a pénzt az önkéntes egészségpénztárak, de különféle egészségmegőrző programokat is támogatnak

10 Biztos vevők lévén az egészségügyi szolgáltatók többsége jelentős árkedvezményeket nyújt számukra. Az öngondoskodás iránti igény 2001-ben kapott lendületet, ám a béren kívüli juttatások adózásának változása miatt a növekedés megtorpant. Pedig a közel 900 ezer pénztártag 50 milliárdos vagyonával némileg kipótolhatja a közbiztosító pénzhiányát. Balkezesek: kiemelkedő kreativitással Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta augusztus 13. a balkezesek világnapja. A világon a balkezesek aránya körülbelül százalék lehet, de minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál több balkezest találunk. Kutatók szerint a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta (ezt a kőszerszámok hegyének vizsgálatával állapították meg), a bronzkorszak eszközei viszont már túlnyomórészt jobbkezesek voltak. A kézhasználat változását a fegyverek használatával magyarázzák: a lándzsa, a kard a jobb kézbe került, míg a másik a szív oldalát védte. Ismét Egészség egy életen át program ben folytatódik a számos megmentett élettel és több százezer elvégzett szűréssel büszkélkedő Egészség egy életen át program. Az idén harmadik alkalommal útjára indult átfogó szűrőprogram segít a lakosság egészségi állapotának folyamatos megfigyelésében, beteg és orvos kapcsolatok elősegítésében, valamint az egészségvédelem többdimenziós megismertetésében. Az országot egész évben járó szűrőkamion egyes állomásain, a vizsgálatokon túl, hazánk egészségturisztikai kínálatát ismertető rövidfilmekkel és kiadványokkal is várják az érdeklődőket. A Magyar Turizmus Zrt. és a szervező egészség egy életen át Alapítvány együttműködésének célja, az egészség megőrzéséhez hozzásegítő egészségturisztikai lehetőségek minél szélesebb körben történő népszerűsítése. A férfiak versenyszelleme megrövidítheti életüket Bizonyos helyzetekben a férfiak közötti rivalizálás megrövidítheti a teremtés koronáinak életét. Amerikai kutatók ugyanis kimutatták, hogy ha a tinédzserkorú fiúk olyan környezetben nőnek fel, ahol a hímneműek aránya jóval meghaladja a nőkét vagyis ha versenyezni kell a hölgyek kegyeiért,

11 átlagosan három hónappal rövidebb ideig élnek azoknál a társaiknál, akiknek a környezetében a nemek aránya nagyjából kiegyenlítődik. Felértékelődő egészség :31 Vállalatok» Egészségügy A lakosság tizede megtakarít, az önkéntes pénztári vagyon 50 milliárd Intenzívebben használták fel megtakarításaikat a 37 önkéntes egészségpénztár tagjai tavaly, mint az előző években derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet (EbF) közelmúltban végzett elemzéséből. Már nem csupán a társadalombiztosító által nem térített szolgáltatásokra, gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre (gyse) költik a pénzt, hanem szinte valamennyi egészségpénztár elindított vagy továbbfejlesztett valamilyen prevenciós programot, amely a tagok egészségi állapotának megőrzését, javulását eredményezheti NÉPBETEGSÉGEK 20 év alatt ötszörösére nőtt az ételallergiás gyerekek száma Azon esetek száma, melyek során a gyermekek kórházba kerültek ételallergiás reakció miatt, 500 százalékkal nőtt az elmúlt 20 év alatt, állítja a NICE. A három éves kor alatti gyermekeknek 6 8 százaléka szenved valamilyen élelmiszer-allergiában Európában és Észak-Amerikában. Hanyagolják gyógyszereik szedését a stroke-os betegek A kutatók szerint aggasztó trend van kialakulóban: észrevették ugyanis, hogy a stroke-ot elszenvedett páciensek néhány hónappal a szélütés után nem szedik többé az orvos által felírt gyógyszereket. A szakemberek szerint annak érdekében, hogy ez a folyamat ne öltsön aggasztó méreteket, részletesebb tájékoztatást kell nyújtani a betegeknek - vagyis érthetően el kell magyarázni nekik, hogy az orvosságok szedésén akár az életük is múlhat. Minden harmadik cukorbeteg szemproblémákkal küzd A felmérések szerint majdnem minden harmadik cukorbeteget érint a krónikus betegség miatt kialakuló szemprobléma, a diabéteszes retinopátia. Ráadásul 4 százalékuknál ez az állapot annyira súlyos, hogy látásukra is kihatással van. Éppen ezért a szakemberek azt sürgetik, hogy az orvosok részletesebben tájékoztassák betegeiket a kór veszélyeiről, és arról, hogyan lehet megelőzni a kialakulását.

12 A klímaváltozás növeli a szívbetegségek gyakoriságát A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás előrehaladtával egyre több ember veszíti majd életét különböző szívproblémák miatt. A hirtelen hőmérséklet-ingadozások ugyanis nagyon megviselik a szívet és az érrendszert, ami az egészséges emberek esetében is problémát okozhat. Az etrém hőmérséklet különbségek ugyanis nem szívrohamot okoznak, hanem hihetetlen mértékben terhelik a szívet, ami bárkinél baj forrása lehet. A függőség betegség LELKI EGÉSZSÉG A kábítószer használatának lényege, hogy nem lehet tudni, miként hat ránk Meséken keresztül és egy pók hálószövési szokásainak bemutatásával szemléltette Zacher Gábor toikológus kisiskolásoknak tegnap tartott előadásában: a függőség betegség. A pszichológus szerint a szülői normarendszer korai felállításával előzhető meg a függőség. Droghelyzet van címmel kötetlen beszélgetésre hívta Zacher Gábor toikológus az újbudai kisiskolásokat a hazánkban és Európában egyre szélesebb körben terjedő új típusú drogokról és azok veszélyeiről. Az interaktív előadás nagy hangsúlyt helyezett a számítógép és mobiltelefon-függőségre is. Kiemelte, hogy egy kisiskolás hétvégente, akár negyven órát is ül a számítógép előtt, így viszont elvész az olvasás szeretete. Zacher hangsúlyozta, jó dolog a gyereknek telefont venni, mert így elérhető, és ha elmarad az utolsó órája szólhat is a szülőnek. De nem feltétlen kell neki olyan készüléket venni, amelybe mobiltévé és végtelenített internet lehetőség is be van kötve mondta Zacher, aki saját tapasztalata alapján is úgy látja, a gyerekeknél az osztályban a telefon státuszszimbólum. Szezonális allergia mint a depressziónk kiváltója? A tartalom elérési útvonala (URL): A szénanátha kellemetlen tüneteivel sokunk életét keseríti meg. A legfrissebb kutatások szerint a betegség egyik negatív következményeként akár depresszió is kialakulhat. A szénanátha hatásai A szezonális allergia jól ismert, és sokunk által elszenvedett tünetei (orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés) életünk számos területét befolyásolják. Vizsgálatok sora mérte fel a betegség hatását életünk

13 minőségére. Az eredmények elgondolkoztatóak: a betegeket mindennapos társasági életükben, tevékenységeikben, feladataik ellátásában akadályozza jelentékeny mértékben az allergiás rhinitis, mert rosszkedvet, hangulatváltozásokat okoz, gátolja szellemi teljesítményünket, sőt még a hitvesi ágyban is okozhat feszültségeket. Kedvem sincs kimozdulni... A pollenszezon beköszöntével a szénanátha napokra, hetekre szakíthat ki életünk megszokott ritmusából, akadályokat emel szabadidőnk felhőtlen élvezete elé, gátol munkánk pontos elvégzésében, csökkenti teljesítményünket. Egy tudományos kutatás eredményei szerint, a megkérdezett szénanáthás betegek jelentős része számolt be tartós levertségről, nehézségekről munkahelyi, iskolai, illetve mindennapos kötelezettségeinek ellátása közben. Majd egynegyedük otthonmaradásra is kényszerült a kezeletlen allergiás tüneteinek jelentkezése okán. 1 Egy másik vizsgálat pedig arra a következtetésre jut, hogy az allergiás betegek között közel 60%-kal gyakoribb a depresszió előfordulása, mint az allergiában nem szenvedők között. 2 A társért folyó versengés megrövidíti a férfiak életét Magazin augusztus :15 Azok a férfiak, akiknek nagy számú versenytárssal kell megvívniuk a társkeresés során, némileg rövidebb ideig élnek, mint azok, akiknek könnyebb dolguk van. EGÉSZSÉGÜGY Schmitt aláírta: hatályba léphet a salátatörvény Az Egészségbiztosítási Felügyelet hatásköreit a törvény kihirdetését követő 35. napon más szervekhez telepítik. Megszűnik az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF), feladatai más szervekhez kerülnek, miután Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta az egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosítását. Jövő év január 1-jéig közforgalmú gyógyszertár létesítését az egészségügyi államigazgatási szerv csak olyan településen engedélyezi, ahol a moratórium idején közforgalmú gyógyszertár megszüntette működését és a településen nem működik patika Schmitt Pál aláírt - megszűnik az EBF 2010 augusztus :40 Nyomtatás

14 Megszűnik az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF), feladatai más szervekhez kerülnek, miután Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta az egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosítását. Jövő év január 1-jéig közforgalmú gyógyszertár létesítését az egészségügyi államigazgatási szerv csak olyan településen engedélyezi, ahol a moratórium idején közforgalmú gyógyszertár megszüntette működését és a településen nem működik patika. Még mindig nincs patikamoratórium A szakminisztérium a késlekedést technikai okokkal magyarázza, és úgy vélik, a jövő hét folyamán életbe léphet az átmeneti tiltás. Az előzetes tervekkel ellentétben még mindig nem lépett hatályba a patikák alapításának moratóriuma. A szakminisztérium a késlekedést technikai okokkal magyarázza, és úgy vélik, a jövő hét folyamán életbe léphet az átmeneti tiltás. Mint már korábban a Magyar Nemzet is megírta, Szócska Miklós, egészségügyi államtitkár a kormány első lépései között jelentette be, hogy 2010 végéig gyógyszertárnyitási stopot hirdetnek ki. Ezt azzal indokolta, hogy romlott az ellátás minősége és egyenletessége, vidéken több patika is megszűnt, míg a városokban pedig több száz is megalakult. Kórházadósság: alkalmatlan kérdőív? A milliárdos adósok élbolyában ott vannak a megyei súlyponti kórházak, az egyetemi klinikák és kisebb városi kórházak is. Csak az elmúlt egy évben több mint ötödével nőtt a kórházak adóssága, a csődhelyzetbe sodródott harminchármas listán az előkelő negyedik hely a miskolci városi kórházat működtető cégé, a MISEK Kft.-é. Csak ez az intézmény a beszállítóinak milliárdos összeggel tartozik. A milliárdos adósok élbolyában ott vannak a megyei súlyponti kórházak, az egyetemi klinikák és kisebb városi kórházak is. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász az ATV-nek adott nyilatkozatában idén mintegy 50 milliárdnyi többletforrást tartott szükségesnek a rendszer működőképességének megőrzéséhez. Ám, hogy várhatóe bármilyen konszolidáció, azt egyelőre nem tudni.. Nyilvánosságra kerül az adósság :39 MNO - PK

15 A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint a fekvőbeteg-ellátó intézmények az adósságfelmérésre vonatkozóan alkalmatlan adatlapot kaptak volna. Az MTI kérdésére szerda délután a tárca közleményében kifejtette: az államtitkárság csak azokat a kórházakat kereste meg újra, amelyek hiányosan töltötték ki az adatlapot, az adatok kiértékelése pedig folyamatban van. Az adósságállomány felmérését szolgáló adatlapok összeállításában és a felmérés értékelési szempontjainak meghatározásában pedig kikérték az öt érintett szakmai szervezet álláspontját is tették hozzá. Emlékeztettek továbbá: a tárgyalások a jövő héten folytatódnak, az egészségügyért felelős államtitkárság egyezteti a szervezetekkel az adatlapokból nyert végösszeget. Az egyeztetés után pedig nyilvánosságra hozzák a kórházak pontos adósságállományát. A Népszabadság szerdai számában közölte, hogy információik szerint a kórházak első körben olyan kérdőívet kaptak az adósságállomány felmérésére, amely alkalmatlan volt az eltérő gazdálkodási renddel működő intézményektől érkező adatok összevetésére, egységesítésére, ezért múlt pénteken újabb pótkérdőívet juttatott el a tárca az intézményeknek. (MTI) Erőforrásadatok onnan és innen es_innen Tegnap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága nyilatkozatban tagadta azt a lapunk szerdai számában megjelent értesülést, amely szerint a fekvőbetegellátó intézmények az adósságfelmérésre vonatkozóan alkalmatlan adatlapot kaptak volna. D. A. N. Népszabadság augusztus 12. Állították, hogy az államtitkárság csak azokat a kórházakat kereste meg újra, amelyek hiányosan töltötték ki az adatlapokat. Az MTI kérdésére szerda délután a tárca közleményben fejtette ki: az adatok kiértékelése folyamatban van. Az adatlapok összeállításában és a felmérés értékelési szempontjainak meghatározásában kikérték a szakmai szervezetek álláspontját is tették hozzá. A Népszabadság birtokában lévő, a tárca és a kórházak között zajló levelezés nem ezt igazolja Pénz nélkül az egészségügy sem létezhet Év végére akár egymilliárd forint adóssága is összegyűlhet egy közepes méretű kórháznak. Folyik azoknak az adatlapoknak a kiértékelése, amelyeket az egészségügyi államtitkárság felhívására valamennyi hazai kórház illetékese kitöltött intézménye pénzügyi helyzetéről. Az adatlapok összeállításában és a felmérés értékelési szempontjainak meghatározásában az öt szakmai szervezet, így a Magyar Kórházszövetség, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, az Egyetemi

16 Klinikák Szövetsége, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete és a Medicina 2000 egyaránt részt vett. A Magyar Kórházszövetség tegnapi elnökségi ülése előtt Rácz Jenő elnököt, a Veszprém megyei kórház főigazgatóját arról kérdeztük, mire számít az adatlapok kiértékelése tükrében. Megállíthatatlan eladósodás? A kórházak adósságbevallásának első gyorsösszesítése alapján, június végéig az intézményeknek 71,5 milliárd forintnyi kifizetetlen számlájuk van, s ebből reálisan 38,2 milliárd forint tartozás megfi zetésére van esély. 33,3 milliárd forint viszont olyan tartozás, amit már ki kellett volna fizetni derült ki a lapunk birtokába került dokumentumból. Munkatársunktól Népszabadság augusztus 12 A tavaly év végén, a tárca és a kórházszövetség közös felmérése alapján készült elemzés szerint az intézmények adóssága 79,4 milliárd forint volt, azaz úgy tűnik, az év elején a Bajnai-kormány által januárban kiosztott 42,5 milliárdos gyorssegély nem állította meg az intézmények eladósodását. Az adóslista élén az orvosi egyetemek, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, a BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, a Honvéd Kórház, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórháza áll. Ők valamennyien jóval több mint egymilliárd forinttal tartoznak. Felszámolás a miskolci kórház-üzemeltető kft. ellen? Az egészségügyi államtitkárság alkalmatlan kérdőíveket küldött ki a kórházak adósságállományának felmérésére Bár egy tanácsadó cég felszámolást kezdeményezett Miskolc kórháza ellen, a város szocialista alpolgármestere nem aggódik, a választásokhoz illesztett politikai akciónak tartja e lépést. Az eset kétségtelen furcsasága, hogy a szóban forgó követelés mindössze alig nyolcszázezer forint kamattartozás, miközben a kórháznak ennél nagyságrendekkel nagyobb hiteleket nyújtó beszállítók egyelőre türelmesen várnak a pénzükre. Danó Anna Népszabadság augusztus 11 Hetvenmilliárd fölött a kórházak tartozása Király Erzsébet Krónika :15

17 Rádiónk információi szerint 71 és fél milliárd forint a hazai kórházak adóssága, ebből majdnem 37 milliárd a lejárt tartozás. A Krónika szerkesztőségének birtokába jutott az a lista, amely az intézmények adósságát összesíti a bevallásuk alapján. Az adatok még nem véglegesek, mert néhány kórházat hiánypótlásra kértek. A Krónika információi szerint a legtöbb adóssága a Pécsi Egyetemnek van. 5,8 milliárd forintos tartozásából 4,5 milliárd forint lejárt. Második helyen az Állami Egészségügyi Központ áll, amelynek 5,7 milliárdos tartozásából több mint 4 milliárd lejárt. Dobogós helyen van a Szegedi Klinika, a délalföldi intézménynek 4,6 milliárdos kiegyenlítetlen számlájából 2,6 milliárd a lejárt tartozás. "Előkelő" helyen szerepel a Fejér megyei Szent György Kórház is: 1,9 milliárd forintos tartozásából 1,4 milliárd forint lejárt. Szabó László, az intézmény vezetője a hatalmas adósságot azzal indokolja, hogy az úgynevezett teljesítmény volumenkorlát miatt évente ezer beteg után nem fizet a biztosító hoz képest húsz százalékkal kevesebb beteget láthatnak el hivatalosan - jegyezte meg a kórházvezető. Nyilvánvaló, hogy ennyi beteget nem lehet kihagyni az ellátásból, ha pedig ellátjuk, az pénzbe kerül, ha pedig ennek nem térítik meg a költségeit, akkor az nyilvánvalóan ehhez fog vezetni. Alpolgármesterek: nincs veszélyben a miskolciak kórházi ellátása Nincs, nem volt és vélhetően nem is lesz bajban a miskolciak és a város környékiek kórházi ellátása a borsodi megyeszékhelyen Miskolc két alpolgármestere szerint. Fedor Vilmos és Mokrai Mihály (MSZP) sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy Szinay Attila, a Fidesz önkormányzati frakcióvezetője hétfőn ennek ellenkezőjét állította. Kijelentették: nem helytálló a Fidesz-KDNP miskolci frakciójának állítása, amely szerint veszélybe került 200 ezer miskolci és környékbeli ember kórházi ellátása, miután a Semmelweis és a diósgyőri kórházat működtető Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ (Misek) Kft. ellen felszámolási eljárást kezdeményeztek a cégbíróságnál. Leletek adatbankban Sikeresen lezárult az első egészségügyi kiemelt uniós projekt Magyarországon tájékoztatta a Népszabadságot Avar Balázs, a Magyar Projektmenedzsment Iroda ügyvezető igazgatója. D. A. N. Népszabadság augusztus millió forintos beruházással korszerű képalkotó diagnosztikai rendszert telepítettek a Honvéd Kórházba

18 Adategyeztetésre kérik a genetikai kutatások résztvevőit kerik augusztus 9. A Pécsi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézete A humángenetikai adatok védelméről, a humángenetikai vizsgálatok és kutatások, valamint a biobankok működésének szabályairól szóló évi XXI. törvény 8.. (1) bekezdés és 27.. (3) bekezdés értelmében az alábbi felhívást teszi közzé: FELHÍVÁS: A humángenetikai adatok védelméről, a humángenetikai vizsgálatok és kutatások, valamint a biobankok működésének szabályairól szóló évi XXI. törvény 27. (3) szakasza értelmében a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézete kéri mindazokat, akiktől az elmúlt években genetikai kutatás céljából vér vagy szövetminta vétele történt, hogy adategyeztetés és a beleegyező nyilatkozat megújítása céljából keressék fel a mintavételt elvégző intézetet, vagy a honlapunkról (genetics.aok.pte.hu) letölthető beleegyező nyilatkozatokat és tájékoztatót kitöltve és aláírva visszajuttatni szíveskedjenek az alábbi címre: PTE KK Orvosi Genetikai Intézet 7624 Pécs, Szigeti út 12. Együttműködését előre is köszönjük! TUDOMÁNY Elektronikus orr keresi a legelterjedtebb daganatféleségeket augusztus 12., csütörtök, 3:40 Az elektronikus orr képes "kiszimatolni" a beteg leheletéből a legelterjedtebb rosszindulatú daganatféleségeket, a tüdő-, emlő-, bél- és prosztatarákot - jelentették be szerdán izraeli tudósok. A kémiai vegyületek érzékelésére kialakított szenzor nem csupán az egészséges ember és a beteg lehelete között képes különbséget tenni, hanem azonosítja a négy elterjedtebb tumorféleséget. Bár a technológia további finomítást igényel, távlatilag a fejlesztés olyan

19 olcsó, könnyen kezelhető hordozható készülék megalkotásához vezethet el, amellyel a rákos betegség a rosszindulatú folyamat korai szakaszában felfedezhető. "Amennyiben nagyszabású vizsgálatok keretében alá tudjuk támasztani ezeket a kezdeti eredményeket, az új technológia a képalkotó eljárásokkal együtt alkalmazva a daganatos betegségek korai felismerését teszi majd lehetővé" - magyarázta Abraham Kuten, a Technion Izraeli Technológiai Intézet professzora. Ő és kollégái 177 személy leheletét elemezték az elektronikus orr segítségével, hogy detektálják a rákos sejtek felületéről növekedésük során kibocsátott vegyületeket. A vizsgálatban részt vevő személyek egy része egészséges volt, mások különböző daganatos betegségekben szenvedtek. A kutatócsoport eredményei, amelyeket a British Journal of Cancer című szaklapban hozták nyilvánosságra Leheletből mutatják ki a rákot Elektronikus orr szimatolja ki a legelterjedtebb daganatféleségeket jelentették be a kezdeti eredményeket szerdán. Az elektronikus orr képes "kiszimatolni" a beteg leheletéből a legelterjedtebb rosszindulatú daganatféleségeket, a tüdő-, emlő-, bél- és prosztatarákot - jelentették be szerdán izraeli tudósok. A kémiai vegyületek érzékelésére kialakított szenzor nem csupán az egészséges ember és a beteg lehelete között képes különbséget tenni, hanem azonosítja a négy elterjedtebb tumorféleséget. Mire jó a duciság? A gömbölyded testalkat védheti a nőket a súlyos szembetegség, a zöldhályog egyik formája ellen. többletsúly sok betegség szempontjából jelent kockázatot, ezért érdekes megtudni, hogy a gömbölyded testalkat védheti a nőket a súlyos szembetegség, a zöldhályog egyik formája ellen. Az erre vonatkozó tudományos eredményeket a Journal of Ophtalmology augusztusi száma közölte. Új agyi vizsgálattal diagnosztizálható az autizmus [Egészségügy] :32

20 Az új vizsgálattal, ami kimutatja az autizmust a felnőtteknél, sokkal egyszerűbb lesz a betegség diagnózisa, mondják a tudósok. A King's College London szakértői azt állítják, hogy a vizsgálat - amit 40 személyen teszteltek - apró, de nagyon fontos jeleit azonosítja az autizmusnak, amelyek kizárólag számítógéppel mutathatóak ki. A jelenlegi diagnosztikai módszerek hosszadalmasak és költségesek.egyes szakértők szerint további kutatásokra lesz szükség, mielőtt az új technikát széles körben használni lehetne. Az autizmus spektrumzavar (ASD) a becslések szerint 100 felnőttből egyet érint az Egyesült Királyságban, leginkább a férfiakat. Az autisták a világot kaotikusnak találják, és nehezen értik meg működését. Hagyományos diagnosztika metódushoz szükség van egy szakértői csoporthoz, akik elemzik a páciens viselkedését, és egy sor komple értékelést hoznak. Az agy olyan, mint az internet A legújabb kutatások szerint az agy nem más, mint gondosan összekapcsolt hálózatok összessége - vagyis hétköznapi nyelven szólva éppen olyan, mint az internet. A tudósok patkányokon végezték el kísérleteiket, amelyek a meglepő eredményt hozták. Ez az álláspont ugyanis szembe helyezkedik a ma elterjedt nézettel, mely szerint az agy hierarchikus rendszerű, tehát a parancsok fentről lefelé, a fejlettebb területekről a kevésbé fejlettebbek felé terjednek. A cink segíti a megtermékenyülést A termékenységgel foglalkozó orvosok már régóta kutatták, hogy mitől lesz termékeny egy petesejt, és hogy hogyan választja ki a szervezet azokat, amelyekből egészséges embrió fejlődhet ki. A Northwestern Egyetem munkatársai a közelmúltban megfejtették a rejtélyt: ahhoz, hogy egy petesejt egészséges és termékeny legyen, hatalmas mennyiségű cinkre van szükség - ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a spermiumok közreműködésével egészséges embrió fejlődhessen ki. A menstruációs görcsök megváltoztathatják az agyszerkezetet? A Pain című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menstruációs görcsök kóros változásokat idézhetnek elő az agyban, amelyek az egész idegrendszert érinthetik. Mivel a változások akkor is megfigyelhetőek voltak, amikor a páciensek éppen nem érzékeltek fájdalmat, ezért a kutatók úgy gondolják, hogy a görcsök tartós elváltozáshoz vezethetnek - éppen ezért a jövőben azt kutatják, hogy ezek az elváltozások visszafordíthatóak-e.

21 KÜLFÖLD Kétszer annyi beteg, de nincs magyarázat Május óta a megyében 3850 tüdőgyulladásos esetet regisztráltak, még mindig találnak H1N1-fertőzést. Május óta kétszer annyian betegedtek meg tüdőgyulladásban Kirovohrad megyében, mint a tavalyi év azonos időszakában, de az orvosok egyelőre nem találják a jelenség okát. A tüdőgyulladásos esetek szaporodásával kapcsolatban tartott keddi sajtótájékoztatóján Anatolij Hatics, a közép-ukrajnai megye egészségügyi hivatalának belgyógyász főorvosa azt mondta, hogy a betegség lefolyása gyakorlatilag mindegyik páciensnél könnyű, a kór nehezebb formája eddig nem fordult elő. Szerinte nem kizárt, hogy a tavalyi járvány utóhatásáról van szó, hiszen a betegek különböző korosztályokba tartoznak ugyan, de a munkaképes korúak dominálnak közöttük adta hírül online kiadásában a Szegodnya című ukrán napilap. Kell-e az ingyen tej a gyerekeknek? A brit kormány támogatja a javaslatot arról, hogy az öt éven aluli gyermekek ingyen tejet kapjanak. Ugyanakkor az egészségügyi miniszter, Anna Milton elutasította az elképzelést, mondván, ez a politika elavult, nem hatékony és túl drága. Összeállította: Csató Zsuzsa, Népegészségügyi Főosztály, OTH, ÁNTSZ

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ONLINE SZEMLE

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ONLINE SZEMLE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ONLINE SZEMLE JÚNIUS 11. 2010 NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ONLINE SZEMLE tartalma... 1 Hőségriasztás péntektől... 2 Második fokozatú hőségriasztást rendel el péntektől Falus Ferenc országos tiszti főorvos,

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGYÜGYI NAPI SZEMLE OKTÓBER 8ÁN. A magyar lakosságnak kevés a védőoltásokkal kapcsolatos ismerete

NÉPEGÉSZSÉGYÜGYI NAPI SZEMLE OKTÓBER 8ÁN. A magyar lakosságnak kevés a védőoltásokkal kapcsolatos ismerete NÉPEGÉSZSÉGYÜGYI NAPI SZEMLE OKTÓBER 8ÁN A magyar lakosságnak kevés a védőoltásokkal kapcsolatos ismerete http://www.informed.hu/friss_hirek/?article_hid=133372 Miközben széles körben ismert, hogy hamarosan

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009.NOV. 18

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009.NOV. 18 NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009.NOV. 18 NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE TARTALMA 2009.NOV. 18... 1 KÖRNYEZET, BIZTONSÁG... 2 Legalább fél évet csúszik a klímaalku... 2 A HuMuSz a köztársasági elnökhöz fordul

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Beszámoló értékelés. 2012. július 2013. július

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Beszámoló értékelés. 2012. július 2013. július Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Beszámoló értékelés 2012. július 2013. július A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja projekt keretében szakemberek 2010 és 2020

Részletesebben

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14.

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14. Sajtóközlemény 2012. november 1. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért A stressz tehet leginkább a rövidebb életről, a stressz miatt alakulnak ki bennünk a rettegett betegségek ezt gondolja a magyar

Részletesebben

Beszámoló Nógrád megye egészségi helyzetéről Megyei Államigazgatási Kollégium 2015.06.18.

Beszámoló Nógrád megye egészségi helyzetéről Megyei Államigazgatási Kollégium 2015.06.18. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Beszámoló Nógrád megye egészségi helyzetéről Megyei Államigazgatási Kollégium 2015.06.18. Dr. Surján

Részletesebben

Sajtómegjelenések Mentorprogram. Tartalomjegyzék

Sajtómegjelenések Mentorprogram. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék FEBRUÁR 26... 2 FÜGGETLEN HÍRÜGYNÖKSÉG... 2... 2 SZEGED SZERVER... 2... 2 OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM... 3... 3 HÍREXTRA... 3 Sikeres a deszegregációs program... 3 WEBRÁDIO.HU...

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

Stroke Ne késlekedj kampány 2010. Stroke: szomorú tények. Sajtófigyelés

Stroke Ne késlekedj kampány 2010. Stroke: szomorú tények. Sajtófigyelés Stroke Ne késlekedj kampány 2010 Stroke: szomorú tények Sajtófigyelés Stroke: szomorú tények http://www.168ora.hu/tudas/stroke-szomoru-tenyek-53262.html 2010. április 1. 20:52 Hazánkban évente 42 ezren

Részletesebben

Veszprémben is megszólalt a Szívhang

Veszprémben is megszólalt a Szívhang Betegszoba 2011.04.28. http://www.betegszoba.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/veszpremben_is_megszolalt_a_szivhang/ A Szívhang program a következő állomásán is elérte célját, hiszen a Petőfi Színház színészeinek

Részletesebben

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009.

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. Hogyan terjed az influenza? Mint bármely más influenza járvány,

Részletesebben

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei Homonnai Balázs ACNIELSEN Programstatisztika 2010-2011-2012 Összesen 528 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 191 o 2012:

Részletesebben

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve egészségnevelési tevékenységének bemutatása Készítette: dr Szűcs Erzsébet, dr. Cornides

Részletesebben

Prof. Dr. Kiss István. Dankovics Gergely MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON

Prof. Dr. Kiss István. Dankovics Gergely MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Prof. Dr. Kiss István Szakmai Bizottság elnöke Dankovics Gergely Programigazgató Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 European National

Részletesebben

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL 1 DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL FELMÉRÉS 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGEK KÖRÉBEN Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ), a NOVARTIS támogatásával KINCSES JÁNOS a MACOSZ elnöke 2010. januárjában

Részletesebben

Amit az a llergiás nátháról tudni kell

Amit az a llergiás nátháról tudni kell Amit az a llergiás nátháról tudni kell írta: dr. Márk Zsuzsa pulmonológus, Törökbálinti Tüdőgyógyintézet MSD Pharma Hungary Kft. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 8. Telefon: 888-5300, Fax: 888-5388 Mi

Részletesebben

Szívhang Egerben. Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben

Szívhang Egerben. Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben Szívhang Egerben Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben Magyarországon 65 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Közel 2,5 millió ember szenved magas

Részletesebben

Anamnézis - Kórelőzmény

Anamnézis - Kórelőzmény Anamnézis - Kórelőzmény 2016 Ifél év Prof. Dr. Szabó András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika A beteg kikérdezése a betegség előzményinek,okainak feltárása céljából A jó anamnézis

Részletesebben

Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika

Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika 1. Meggyógyítunk egy fertőző betegséget HBV prevalencia 2006 Hepatitis B vírus terjedése - szexuális

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009. NOVEMBER 4.

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009. NOVEMBER 4. NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009. NOVEMBER 4. NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE TARTALMA... 1 KÖRNYEZET, BIZTONSÁG... 2 Megnőtt a biciklisták baleseti kockázata... 2 A föld alá is benéznek mérgeket keresve...

Részletesebben

Az apró munka és szakmai háttere: a MOTESZ MADOFE Program

Az apró munka és szakmai háttere: a MOTESZ MADOFE Program X. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és V. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia, 2008. szeptember 18-20., Balatonfüred Egészségpolitika I. Szekció, 2008. szeptember 19. Az apró munka és

Részletesebben

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017.

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. Pécsvárady Zsolt Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Központi Rizikófelmérési Kérdőív 2012-2016. évi eredmények, és a visszérbetegség kockázat összefüggésének

Részletesebben

2010-2011. I. félév. Szolnok, 2011. október 05. Dr. Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos. Jászberény. Karcag. Szolnok. Mezőtúr

2010-2011. I. félév. Szolnok, 2011. október 05. Dr. Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos. Jászberény. Karcag. Szolnok. Mezőtúr Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról, az egészségromlást kiváltó vélelmezett okokról és a szükséges tennivalókról 2010-2011. I. félév

Részletesebben

Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében

Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében Király Gábor Czirfusz Márton Koós Bálint Tagai Gergő Uzzoli Annamária: Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében

Részletesebben

Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai

Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai Páldy Anna Fodor József OKK Országos Környezetegészségügyi Intézet Környezetpolitikai fórum: A klímapolitika és a klímaváltozás főbb kérdései,

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2013. február 28-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu 24. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére Tárgy: Pápa Város Önkormányzata

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről 011. január -9. Készült 00 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Minden korcsoport fontosnak tartja a méhnyakrák elleni védekezést.

Részletesebben

MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRAK LENYÚLÁSA FIDESZ MÓDRA?

MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRAK LENYÚLÁSA FIDESZ MÓDRA? MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRAK LENYÚLÁSA FIDESZ MÓDRA? Korózs Lajos Elnökségi tag lajos.korozs@mszp.hu STRASBOURGI BÍRÓSÁGHOZ ÉS AZ ALKOTMÁNY BÍRÓSÁGHOZ FORDUL AZ MSZP Az MSZP minden jogorvoslati lehetőséget ki

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 08. hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma A figyelőszolgálatban

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 02. hét Terjed az influenza A 2. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz

Részletesebben

Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért.

Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2016. 6. hét Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések

Részletesebben

Klinikai Központ Elnök. A Semmelweis Egyetem K l i n i k a i K ö z p o n t E l n ö k é n e k 1/2017. (I.30.) számú U T A S Í T Á S A

Klinikai Központ Elnök. A Semmelweis Egyetem K l i n i k a i K ö z p o n t E l n ö k é n e k 1/2017. (I.30.) számú U T A S Í T Á S A Ikt.szám:10230/KLINK/2017 egészségügyi szolgáltató jellegére, társadalmi felelősségvállalására, valamint a lakosság egészségi állapota iránt érzett felelősségére tekintettel, orvosszakmai szempontok messze

Részletesebben

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Sajtóközlemény 2011. Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 144 helyszín, közel fél millió vizsgálat, elkeserítő szűrési adatok, ez a 2010 év statisztikája. Tovább folytatódik

Részletesebben

Intenzíven terjed az influenza

Intenzíven terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 4. hét Intenzíven terjed az influenza A 4. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt

Részletesebben

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

Influenzaszerű megbetegedések részaránya korcsoportonként, Baranya megye, 2017/2018.

Influenzaszerű megbetegedések részaránya korcsoportonként, Baranya megye, 2017/2018. 2. 4. 6. 8. részarány 52 2. 4. 6. 8. betegforgalom (fő) ISZM (fő) Összefoglaló a 217/2 évi influenza szezon 2. hetéről (21.8-1.) Baranya megye Betegforgalmi adatok: A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok

Részletesebben

NORTON ONLINE FAMILY TANULMÁNY 2011 BETEKINTÉS A GYEREKEK INTERNETES SZOKÁSAIBA

NORTON ONLINE FAMILY TANULMÁNY 2011 BETEKINTÉS A GYEREKEK INTERNETES SZOKÁSAIBA NORTON ONLINE FAMILY TANULMÁNY 2011 BETEKINTÉS A GYEREKEK INTERNETES SZOKÁSAIBA 1 NORTON ONLINE FAMILY TANULMÁNY 2011 24 ORSZÁG Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Olaszország,

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus a jövő útja? Szupermarketekben egyre több vegán terméket, például tofut tempeht vagy szójajoghutot vásárolhatunk. A vegán és a vegetáriánus élelmiszer fogyasztás, vagyis az új táplálkozási piramis népszerűsítéséhez

Részletesebben

Négy művésznő pólót árult

Négy művésznő pólót árult Póló 2010 Médium: Életforma Dátum: 2010.03.14. Négy művésznő pólót árult Március 8-án, 15.00 órától 18.00 óráig az Összefogás támogató művészei és arcai, Sebestyén Márta, énekesnő, Oroszlán Szonja, Tallós

Részletesebben

Beszámoló Alsózsolca I.sz háziorvosi körzetének egészségügyi helyzetéről.

Beszámoló Alsózsolca I.sz háziorvosi körzetének egészségügyi helyzetéről. ALSÓZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐTESTÜLTÉNEK Beszámoló Alsózsolca I.sz háziorvosi körzetének egészségügyi helyzetéről. Az utolsó beszámolót 2009-ben kellett elkészíteni. A helyzet azóta nem sokat változott. Már

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

1 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet 2. sz. melléklet

1 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet 2. sz. melléklet TISZTELT BETEGEINK! A hatályos jogszabályok alapján az alábbi ellátásokértszolgáltatásokért praxisunkban a következő térítési díjakat kell fizetni (a társadalombiztosítás által teljesen nem finanszírozott,

Részletesebben

Mérsékelten nőtt az influenza miatt orvoshoz forduló betegek száma

Mérsékelten nőtt az influenza miatt orvoshoz forduló betegek száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2016. 7. hét Mérsékelten nőtt az influenza miatt orvoshoz forduló betegek száma A figyelőszolgálatban

Részletesebben

MEGHÍVÓ a. Nanotechnológia mint az innováció egyik hajtóereje Lépés egy magyarországi nanotechnológiai kormányprogram felé?

MEGHÍVÓ a. Nanotechnológia mint az innováció egyik hajtóereje Lépés egy magyarországi nanotechnológiai kormányprogram felé? MEGHÍVÓ a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya, MTESZ Veszprém Megyei Szervezete közös rendezvényére, melyet a Magyar Tudomány Ünnepe

Részletesebben

ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI

ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Állatokon végzett tanulmányok A CV247 két kutatásban képezte vizsgálat

Részletesebben

Elérte hazánkat az influenzajárvány

Elérte hazánkat az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 3. hét Elérte hazánkat az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései

Részletesebben

Mennyi D-vitamint ajánlott szedni? ÉRTHETŐEN, HASZNÁLHATÓ TÁBLÁZATTAL!

Mennyi D-vitamint ajánlott szedni? ÉRTHETŐEN, HASZNÁLHATÓ TÁBLÁZATTAL! Mennyi D-vitamint ajánlott szedni? ÉRTHETŐEN, HASZNÁLHATÓ TÁBLÁZATTAL! Az influenza ellen nem a C-, hanem a D-vitamin véd. A magyarok több mint 90 százaléka azonban tél végére D-vitaminhiányos. A tél végére

Részletesebben

Magyarorszï ½gï ½rt Kulturï ½lis Egyesï ½let

Magyarorszï ½gï ½rt Kulturï ½lis Egyesï ½let H1N1 Mivel hivatásomból és munkakörömbõl fakadóan (gyermekgyógyász, immunológus, Orsz. Gyermekegészségügyi Intézet) módomban állt az elmúlt hetekben az újabb szakmai információkat elsõ kézbõl megkapni,

Részletesebben

Levonulóban az influenzajárvány

Levonulóban az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2016. 9. hét Levonulóban az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe)

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Kardiológiai Szakrendelés Dr. Füsi Gabriella Kardiológus Főorvos Élni való minden élet, Csak magadhoz hű maradj. Veszteség nem érhet téged, A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Vizsgálataink EKG (Elektrokardiogramm)

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2010. 5. hét Változatlanul alacsony az influenza aktivitása 2010. év 5. hetében hasonló volt az influenzaszerű

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. szeptember 15-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. szeptember 15-i rendes ülésére Ikt.szám: 10.176-4/2010. ELŐTERJESZTÉS Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. szeptember 15-i rendes ülésére Tárgy: Humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás kedvezményes biztosítása

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Lassabban terjed az influenza

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Lassabban terjed az influenza KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 06. hét Lassabban terjed az influenza A 6. héten tovább emelkedett az influenzás

Részletesebben

A magyarok kétharmada otthon szeretne meghalni

A magyarok kétharmada otthon szeretne meghalni A magyarok kétharmada otthon szeretne meghalni Mit gondolnak a magyarok a gyógyíthatatlan betegségekről, hol töltenék el életük utolsó szakaszát; mitől félnek leginkább, s mennyire ismerik az emberek a

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Egészség határok nélkül

Egészség határok nélkül Egészség határok nélkül Best Doctors Smart, Bónuszos Egészségbiztosítás Szeretné, ha a saját területükön szaktekintélynek számító orvosok gyógyítanák a világ számos pontján? Magyarország egészségügyi mutatói

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 04. hét Terjed az influenza A 4. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok

Részletesebben

A civil szervezetek és a szakdolgozók lehetőségei a táplálkozási prevenció területén

A civil szervezetek és a szakdolgozók lehetőségei a táplálkozási prevenció területén A civil szervezetek és a szakdolgozók lehetőségei a táplálkozási prevenció területén Kovács Ildikó dietetikus Szívbarát program Szívbarát életmóddal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért Budapest,

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Pádár Katalin Programstatisztika 2010-2011 Összesen 332 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 192 1 229 616 átfogó vizsgálat

Részletesebben

- 70 éves kortól 1 700,-

- 70 éves kortól 1 700,- TISZTELT BETEGEINK! A hatályos jogszabályok alapján az alábbi ellátásokértszolgáltatásokért praxisunkban a következő térítési díjakat kell fizetni (a társadalombiztosítás által teljesen nem finanszírozott,

Részletesebben

A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre. Dr. Kovács Attila

A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre. Dr. Kovács Attila A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre Dr. Kovács Attila 1 Elsődleges megelőzés /primer prevenció/: a betegség biológiai létrejöttének megakadályozását célozza meg

Részletesebben

Forrás Internet-helye: 3. A lakosság egészségi állapota

Forrás Internet-helye:   3. A lakosság egészségi állapota A svájci egészségügy statisztikai zsebkönyve 2017 egységes szerkezetben Gesundheit. Taschenstatistik 2017 Bundesamt für Statistik 14 Gesundheit, Neuchâtel 2018 (44 p.), megj. 2018. 01. 30. Forrás Internet-helye:

Részletesebben

A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások

A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások Dr. Szigeti Tamás Nemzeti Népegészségügyi Központ 2019.03.20. A levegőminőségről sokat lehet hallani főleg a kültéri levegő kapcsán

Részletesebben

Tárgyszavak: munkaerőpiac; minimálbér; betegbiztosítás; globalizáció; szakszervezet; jövedelempolitika

Tárgyszavak: munkaerőpiac; minimálbér; betegbiztosítás; globalizáció; szakszervezet; jövedelempolitika BÉR- ÉS JÖVEDELEMPOLITIKA Akik a szegénységért dolgoznak Az Egyesült Államokban a jelenlegi munkaerő-piaci túlkínálat következtében nagyon sok dolgozónak esélye sincs arra, hogy a legalacsonyabb bérkategóriánál

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

Influenzaszerű megbetegedések részaránya korcsoportonként, Baranya megye, 2018/2019.

Influenzaszerű megbetegedések részaránya korcsoportonként, Baranya megye, 2018/2019. 1. 3. 5. 7. 9. 11. 13. 15. 17. 19. részarány 52 2. 4. 6. 8. 1. 12. 14. 16. 18. 2. betegforgalom (fő) ISZM (fő) Összefoglaló a 218/219. évi influenza szezon 2. hetéről (219.1.7-219.1.13) Baranya megye Betegforgalmi

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011 BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN 2007-2011 A Halálozási Mutatók Információs Rendszere (HaMIR) adatai

Részletesebben

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337.

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. 2005. évben az ÁNTSZ fővárosi és megyei intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára 20 nosocomialis járványt és egy pseudojárványt

Részletesebben

A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül

A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül I. A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül A rák legyőzése - 1. kötet: Az elképzelhetetlen megvalósítható 1. tény: Az iparosodott világban a harmadik leggyakoribb halálozási ok a rák A 21.

Részletesebben

48. Hét 2009. November 26. Csütörtök

48. Hét 2009. November 26. Csütörtök Napii Ellemzéss 48. Hét 2009. November 26. Csütörtök Összegzés Nagyságrendileg az előző napi enyhe esést kompenzálták a piacok és számottevő mozgást a héten már nem is várunk a nagy indexektől, mivel a

Részletesebben

Dankovics Gergely. Dr. Barna István MÁESZ ÚJDONSÁGOK 2019 MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA

Dankovics Gergely. Dr. Barna István MÁESZ ÚJDONSÁGOK 2019 MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Dankovics Gergely Programigazgató Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030 Dr. Barna István Szakmai Bizottság elnöke Magyarország átfogó

Részletesebben

18. Hét 2010. május 04. Kedd

18. Hét 2010. május 04. Kedd ..Napii Ellemzéss 18. Hét 2010. május 04. Kedd Összegzés A pénteki esés után tegnap több pozitívan értékelt makrogazdasági adat is az amerikai piacok emelkedését támogatta. Elsősorban mindenki a görögök

Részletesebben

Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény

Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Szűztea, ginzeng, alga, galagonya és halolaj: ezek a legnépszerűbb kínai természetgyóg Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint Magyarország lakossága élen jár

Részletesebben

Asztmatérképet rajzolnak

Asztmatérképet rajzolnak Asztmatérképet rajzolnak Megkérdeznek háromezer szegedi diákot az allergiáról A szegedi gyermekklinika is részt vesz abban a több éve zajló nemzetközi vizsgálatsorozatban, amelynek célja az allergiás betegségekkel

Részletesebben

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. április 2-án minősített rendezvények

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. április 2-án minősített rendezvények A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. április 2-án minősített rendezvények Címe: Győr-Moson-Sopron Megyei Orvos-Gyógyszerész Napok Szervező: Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Helyszín: Győr

Részletesebben

2017. április 20., csütörtök

2017. április 20., csütörtök PROGRAM 2017. április 20., csütörtök 14.00-15.30 OLTSA BE MAGÁT! Kommunikációs védőoltások nehéz helyzetekre. Orvos-páciens kommunikációs műhely, kiscsoportos interaktív foglalkozás (előzetes regisztrációhoz

Részletesebben

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 58285/2010. Dr. Simon István alpolgármester

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 58285/2010. Dr. Simon István alpolgármester Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 58285/2010. CÍM: ELŐTERJESZTÉS A TIOP-2.2.4/09/1 KÓDSZÁMÚ, STRUKTÚRAVÁLTOZTATÁST TÁMOGATÓ INFRASTRUKTÚRAFEJLESZTÉS A FEKVŐBETEG-

Részletesebben

II. XIX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XIV. Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia,

II. XIX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XIV. Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia, Szűrőprogramok Budapest II. kerületében Dr. Polák László Főigazgató Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata Egészségügyi Szolgálat ellátási területe Budapest II. kerület: Lakosság:

Részletesebben

Intenzíven terjed az influenza

Intenzíven terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 3. hét Intenzíven terjed az influenza A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján

Részletesebben

Zsámbék Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2002.( IX.12.) sz. rendelete. A parlagfű irtásáról

Zsámbék Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2002.( IX.12.) sz. rendelete. A parlagfű irtásáról Zsámbék Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2002.( IX.12.) sz. rendelete A parlagfű irtásáról A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás

Részletesebben

A kormány ahol, tud segít! Korózs Lajos Elnökségi tag Szociológus

A kormány ahol, tud segít! Korózs Lajos Elnökségi tag Szociológus A kormány ahol, tud segít! Korózs Lajos Elnökségi tag Szociológus GyED és TGYÁS A GYED-en és TGYÁS-en lévő kismamák jövedelempótlékot igényelhetnek a kormánytól, mely akár 100 (azaz egyszáz) Ft is lehet.

Részletesebben

Egészségpénztárak. A korszerű ellátásszervezés szolgálatában

Egészségpénztárak. A korszerű ellátásszervezés szolgálatában Egészségpénztárak A korszerű ellátásszervezés szolgálatában 1 Tendenciák az egészségpénztárak fejlődésében Utóbbi évek Munkáltatói pénztárak, majd banki, biztosítói pénztárak Munkáltatói tagok aránya 80-90%

Részletesebben

2009. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 6. szám

2009. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 6. szám 2009. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 6. szám 7/2009. (IX. 25.) VIG sz. elnök-vezérigazgatói utasítás az influenza pandémiás terv kiadásáról... 2 8/2009. (IX. 25.) VIG sz. elnök-vezérigazgatói utasítás a normatív utasítások

Részletesebben

Pályázati felhívás. Kizárás: Nem lehet pályázni Budapesten megvalósítani kívánt programmal.

Pályázati felhívás. Kizárás: Nem lehet pályázni Budapesten megvalósítani kívánt programmal. Pályázati felhívás A Magyar Kardiológusok Társasága által létrehozott Magyar Nemzeti Szívalapítvány a Szívünk Napja Szív Világnapja 2010. évi országos megrendezésére az alábbi pályázatot hirdeti meg. 1.

Részletesebben

Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány

Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 01. hét Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései

Részletesebben

KÜLPIACI SIKEREK. Dr. Kern József MAGYAR EGÉSZSÉGIPARI GYÁRTÓK SZÖVETSÉGE CE2020 az orvostechnikai ipar jelene és jövője

KÜLPIACI SIKEREK. Dr. Kern József MAGYAR EGÉSZSÉGIPARI GYÁRTÓK SZÖVETSÉGE CE2020 az orvostechnikai ipar jelene és jövője KÜLPIACI SIKEREK Dr. Kern József MAGYAR EGÉSZSÉGIPARI GYÁRTÓK SZÖVETSÉGE CE2020 az orvostechnikai ipar jelene és jövője 2019.09.04. TAGVÁLLALATAINK A Magyar Egészségipari Gyártók Szövetsége (MEGYSZ) a

Részletesebben

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK NAPI HÍREK KÖZLEMÉNYEK MÉDIASZEREPLÉSEK SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Hiller István: demokráciában elfogadhatatlan az a kormányzati

Részletesebben

Szűrőprogram

Szűrőprogram Bp. XV. Önkormányzat Dr. Vass László Eü. Intézmény Főigazgató főorvos: Dr. Sólyom Olimpia Szűrőprogram 2013-2017 Kampányvezető: Dr. Wallner Éva XX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XV. Országos

Részletesebben

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről 10 rémisztő tény a globális felmelegedésről A globális felmelegedés az egyik legégetőbb probléma, amivel a mai kor embere szembesül. Hatása az állat- és növényvilágra, a mezőgazdaságra egyaránt ijesztő,

Részletesebben

Fertőző betegségek, kockázati magatartások az intravénás kábítószer-fogyasztók körében. Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2008. november 27.

Fertőző betegségek, kockázati magatartások az intravénás kábítószer-fogyasztók körében. Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2008. november 27. Fertőző betegségek, kockázati magatartások az intravénás kábítószer-fogyasztók körében Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2008. november 27. Tartalom Intravénás szerfogyasztás Európában és Magyarországon

Részletesebben