Tájékoztató az élelmiszerek okozta betegségekről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tájékoztató az élelmiszerek okozta betegségekről"

Átírás

1 Tájékoztató az élelmiszerek okozta betegségekről

2 ÉLELMISZEREK OKOZTA BETEGSÉGEK A bevitt táplálékok különböző reakciókat tudnak kiváltani a szervezetünkben. Ilyenek az allergiák, az érzékenységek (intoleranciák) és az adverz reakciók. Élelmiszerallergiáról akkor beszélünk, ha a betegséget az immunrendszer kóros túlműködése okozza, egyébként ártalmatlan, a gyomor-bél traktuson át a szervezetbe jutott anyagokat idegenként ismer fel, ezek ellen un. specifikus antitesteket termel (pl. tehéntejfehérje allergia). A nem allergiás túlérzékenység (intolerancia) az immunrendszer működésével nem összefüggő érzékenység (pl. az enzimhiányon alapuló tejcukorérzékenység). Adverz reakcióról akkor beszélünk, ha az élelmiszer nem várt reakciót okoz. Táplálékaverzióról van szó, ha az étel elutasítása pszichés okra vezethető vissza. Táplálékallergiák A gyomor-bélcsatorna felszívó felszíne óriási, ha valamilyen ok miatt nem tudja biztosítani a megfelelő védelmet az idegen anyagokkal szemben, a nem jól lebontott fehérjék átjutnak a bélfalon és találkoznak az immunsejtekkel, így alakul ki a válaszreakció, mely a teljes szervezetet érinti. Az allergiára való hajlam öröklődik, de több tényező együttes hatásának következményeként bármely életkorban kezdődhet. Szinte minden táplálékban van olyan anyag, amely képes allergia kiváltására. Leggyakrabban a fehérjék okoznak allergiás reakciókat. pl.: o Gabonák búza, zab, kukorica, rizs o Zöldségek burgonya, paradicsom, zeller, szója, sárgarépa o Gyümölcsök alma, eper, őszibarack, dió, mogyoró o Tej, tejtermékek, tojás o Húsok csirke, marha, pulyka, disznó, hal o Fűszerek- gyömbér, mustár, kömény o Stb.

3 Az allergia tünetei akár egy-egy szervre korlátozódhatnak, de szerteágazóak is lehetnek, ezek egymással is kombinálódhatnak. Leggyakoribb tünetek: o Bőr- ekcéma, csalánkiütés, dagadás, o Gyomor-bél rendszer- hasfájás, hasmenés, székrekedés, hányás, bélgyulladás, étvágytalanság, reflux, puffadás o Légúti- visszatérő felső légúti hurut, középfülgyulladás, hörgőgyulladás, asztma, tartós rekedtség, gégeduzzanat o Egyéb- anafilaxia, sokk, izületi gyulladás, súlyfejlődés lelassulása, vashiány, fejfájás (magatartászavarok) Allergia gyanúja esetén első a diétás napló vezetése, ez alapján kell megpróbálni kiszűrni az allergiát okozó élelmiszert. Allergiadiagnosztika Nincs olyan diagnosztikus teszt, ami alkalmas lenne a táplálékallergia valamennyi megjelenési formájának kimutatására. Allergia esetén bőrpróba (Prick teszt vagy Patchrátevéses teszt) elvégzése segíthet a diagnózis felállításában, illetve a vérből kimutatható ellenanyagok jelenléte is segítséget adhat. Tudni kell azonban, hogy ezek a vizsgálatok csak iránymutató jellegűek. A diagnózis klinikai, ami azt jelenti, hogy elegendő megfigyelni, hogy a gyermek, ha nem fogyasztja az adott élelmiszert, akkor elmúlnak a tünetei, ha visszakapja azokat, akkor kiújulnak a tünetek. Ezt nevezzük elimináció-provokációnak, mely önmagában elegendő a diagnózis felállításához. Az allergia terápiája- eliminációs étrend Az allergiának gyógyszeres kezelése nincsen. A diétás kezelés azt jelenti, hogy a bizonyítottan allergiát okozó anyag(ok) teljes (100%-os) kiiktatása szükséges az étrendből. A mostanában, a rovarcsípés allergiákban bevezetett un. immunmoduláció, táplálékok esetében még csak kísérleti stádiumban van.

4 Tehéntejfehérje allergia Leggyakrabban a tehéntejben lévő alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin és kazein nevű fehérjék okozzák. Mivel ezeket a napi táplálkozásban nem tudjuk különválasztani, tejmentesnek nevezzük az étrendet. Ilyenkor nem fogyaszthatóak: tej (laktózmentes sem!), tejtermékek (joghurt, kefír, túró, sajt, tejszín, tejföl,vaj, író), tejpor, Citopánpor, savó, savópor, kazein, kazeinát, tejet tartalmazó margarin, permeátum. A szigorú tehéntejmentes diéta során fehérjepótlásként tápszerpótlás indokolt ( extensíven hidrolizált vagy szójaalapú, ez utóbbi nem ajánlott a keresztallergia lehetősége miatt), ennek hiányában legalább a kálcium pótlása javasolt. Használható még: zabital, rizsital, szójatej (ritkán), kókusztej Tojásallergia Vizsgáljuk a fehérje és a sárgája szerepét is az allergia kiváltásában, de diéta esetén mindig a teljes tojás kivonása célszerű (nem választható el tökéletesen egymástól a fehérje és a sárgája). Nem fogyasztható: tojás (friss, fagyasztott, porított) és ebből készült élelmiszerek, tojáslé, tojáspor, tojás albumin, tojás lecitin, ovalbumin, konalbumin, ovomukoid, lizozim, levitin, vitellin, ovovitellin, ovoglobulin Helyettesítés: tojás pótló porok (nem kötelező) Szójaallergia: Nem fogyasztható: szójabab, szójaliszt, szója koncentrátum, szójatej, szójatúró (tofu), szójaszósz, szójalecitin (E322), szójafehérjéből készült élelmiszerek, szójaolaj és származékai (E479b) Gabona allergia Csak a tünetek kiváltásáért felelős diagnosztizált gabonát kell az étrendből kihagyni. Búzaallergia (nem azonos a lisztérzékenységgel!) Búzamentes diéta nem azonos a gluténmentességgel. A termékek jelölésén a búzamentességet ( wheat-free) kell keresni. Nem fogyasztható: búza, tönkölybúza, durumbúza, kamut, tritikálé és az ezekből készült lisztek, dara, zsemlemorzsa, kenyerek, pékáruk, száraztészták, kekszek, korpa, csíra,

5 kuszkusz, bulgur, müzli sem. A búzát számos élelmiszerben adalékanyagként használják, ezek sem fogyaszthatók. Továbbá a rozskenyér, burgonyás kenyér és a kukoricás kenyér is tartalmaz búzát. Búza helyett fogyasztható: rizs, kukorica, burgonya, édesburgonya, zab, köles, hajdina, quinoa, teff, amarant, tápióka, csicseriborsó, borsó, szója Keresztallergia Ebben az esetben a szervezet azonosnak ismer fel különböző allergéneket azok felszíni hasonlósága alapján. Amennyiben ez bizonyítható, kerülni kell a keresztallergéneket is. Pl. fekete üröm zeller, petrezselyem, sárgarépa, ánizs, koriander, kömény Nyírfapollen alma, körte, barack Fűpollen liszt, paradicsom Parlagfű dinnye, banán Tehéntej kecsketej, juhtej, marhahús, borjúhús, marhaszőr, szója Tojás pulyka, kacsa, liba, fürj húsa és azok tojása Szója zöldborsó, fehérbab, földimogyoró. lencse, sárgaborsó Olajos magvak hüvelyesek Mogyoró az összes olajos mag Diófélék mogyoró, szezámmag Burgonya alma, sárgarépa, fűfélék Rozs pázsitfüvek Őszibarack sárgabarack, banán, szilva Kapor banán, zeller, üröm Hal mindenféle egyéb hal tenger gyülölcsei Alma burgonya, sárgarépa, nyír Búza rozs, árpa, zab, rizs, kukorica A táplálék elvonása után meg kell várni, hogy szervezetben lévő immunsejtek megfeledkezzenek az allergénről, így kialszik az allergiás reakció. Ez kb hónap. Ennyi idő elteltével érdemes megkísérelni az adott táplálék visszaadását - agresszív fehérjék esetében orvosi felügyelet mellett. Amennyiben már nem jelentkezik reakció, a gyermek kinőtte az allergiáját, ha újra jelentkeznek a tünetek, a diétát újra kell kezdeni. A diéta szigorú betartása mindenképpen fontos, mivel ez ad lehetőséget a szervezetnek arra, hogy ne kapjon újabb ingereket és megfeledkezzen az allergénről. Ismételt diétahibák nélkül nagyobb a gyógyulás esélye.

6 Buktatók a diétában A hatályos jogszabályok alapján minden összetevőt fel kell tüntetni az élelmiszerek csomagolásán. Mindig ez alapján tájékozódjunk. Ha nincs összetétel, vagy az nem pontos (pl. fűszerek-de nem tudjuk, melyek), akkor inkább ne használjuk fel a diétában. Nem csak az élelmiszerekben, de a gyógyszerekben és kozmetikumokban is előfordulhatnak allergének. Mindennek olvassuk el az összetételét! Az élelmiszerek összetétele sokszor változik, minden alkalommal ellenőrizzük az összetevők listáját, ne megszokásból vásároljunk! Nyomokban tartalmazhat és -t is felhasználó üzemben készült feliratú élelmiszereket csak azok nem használhatják, akiknek anafilaxiás reakciójuk volt korábban! Olyan élelmiszerekben is keressük az adott allergént, amiben nem feltételezzük a jelenlétét ( pl. teafűben tejpor). A tejben lévő fehérje allergén hatása hőkezeléssel, savanyítással nem változtatható meg. Ez érvényes általában a többi fehérjére is. Az allergének általában átjutnak az anyatejbe, emiatt a szoptatás ideje alatt az édesanyának is szigorú diétát kell tartania!

7 É t e l i n t o l e r a n c i á k Tejcukorérzékenység - laktózintolerancia A laktóz (tejcukor) a természetes táplálékok közül csak a tejben és a tejtermékekben található meg. Nem képes közvetlenül felszívódni a vékonybélből, ehhez a laktáz (tejcukorbontó) enzim közreműködése szükséges. Ha a vékonybélbolyhokból hiányzik vagy kevés a tejcukorbontó laktáz enzim, akkor a bélbe jutó tejcukor bontatlanul jut a vastagbélbe, az ott lévő baktériumok bontják savakká (pl. tejsav) és gázokká. Ebből erednek a tünetek: hasmenés, hasi fájdalom, zuborgás, puffadás, fejfájás, görcs, émelygés, hányinger. Ezek az étkezést követően fél-két óra múlva jelentkeznek és kb. 48 óra alatt elmúlnak 8 ha nem ismétlődik a tejcukor fogyasztása). A tejcukorérzékenység különböző mértékű lehet. A tünetek súlyossága attól függ, milyen mennyiségű tejcukor nem tud felbomlani, tehát a bevitt tejcukor mennyiségétől, valamint attól is, hogy a beteg bélben mennyi laktáz enzim termelődik. Teljes enzimhiány csak ritkán fordul elő. Kimutatása hidrogén kilégzési teszttel történik, korábban tejcukoritatást követő sorozat vérvétellel mutatták ki. Egyéb ritka vizsgálómódszerek mellett a betegségért felelős gén felfedezése óta genetikai vizsgálattal is felállítható a diagnózis. A veleszületett laktázhiány nagyon ritka betegség. Az elsődleges laktázhiány bármely életkorban kialakulhat, az enzim termelődésének csökkenése okozza, genetikai oka van. Másodlagos laktózintoleranciáról akkor beszélünk, ha valamely más betegség károsítja a vékonybél-nyálkahártyát (pl. fertőzés, gyulladás, hasnyálmirígy-betegségek, lisztérzékenység, gyógyszerek, stb.). Ezek a károsító tényező megszűnte után gyógyulni tudnak. Ezek alapján a diéta általában tejcukorszegény és nem tejcukormentes. Mindenki annyi tejcukrot fogyaszthat, amitől még nincs tünete (küszöbdózis). Ha többet fogyaszt, mint amit a saját enzime felbontani képes, akkor kialakulnak a tünetek. Terápia: a laktóztartalmú ételek kerülése vagy tej és tejtermékek fogyasztásakor enzimpótlás. Nem ajánlott fogyasztani: tej, tejföl, tejszín, tejszínes sajtok, túró Fogyasztható:laktózmentes tejek és tejtermékek, kevés joghurt, kefír, száraz sajt (laktózmentesek pl. trappista, eidami, gouda, parmezán, pannonia)

8 Enzimpótlás: pl. Lactase tabl, Laluk 4500 caps, Colief csepp,lactase Comfort csepp). A forgalomban lévő gyógyszerek jelentős része hordozóanyagként tartalmaz laktózt. A laktózmentes diétát tartóknak figyelniük kell a normál bélflóra fenntartására, emiatt célszerű a diéta ideje alatt probiotikumokat használniuk. Tartósítószerek, adalékok és színezékek okozta intoleranciák Ezek az anyagok is okozhatnak nem immunológiai hatásokon alapuló reakciókat. Tünete lehet hasi fájdalom, görcs, puffadás, hasmenés, bőrkiütések,stb. Kimutatásuk bőrpróbával lehetséges, valamint a gyanúsított anyag elhagyásával, majd visszaadásával is felállítható a diagnózis. A leggyakrabban tüneteket okozó anyagok és azok származékai: -tartósítószerek: szalicilsav benzoesav (E ) szorbinsav(e ) kén-dioxid(e ) -színezékek: karminsav (E120) azorubin (E122) neukokcin (E124) amarant (E123) eritrozin (E127) -savanyúságot szabályozók: citromsav (E , E472C) borkősav (E , ,E472D,E) -ízfokozók: natrium-glutamát(e621) -édesítőszerek: aspartam (E951) szacharin Terápia: az adott anyag kihagyása az étrendből.

Allergia, intolerancia

Allergia, intolerancia Veresegyház.net Allergia, intolerancia Élelmiszer allergia és élelmiszer intolerancia. Mi a különbség? Az élelmiszer allergia a szervezetünk reakciója az élelmiszerekben lévő bizonyos fehérjékkel szemben.

Részletesebben

II. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

ÉS S AZ INTERNETEN LEGGYAKRABBAN

ÉS S AZ INTERNETEN LEGGYAKRABBAN A RENDELİKBEN ÉS S AZ INTERNETEN LEGGYAKRABBAN FELTETT ÁLLATTARTÓI I KÉRDK RDÉSEK DR. FODOR KINGA PH.D. egyetemi adjunktus társállat egészs szségügyi gyi szaktanácsad csadó TÉMÁK 1. IMMUNOLÓGIA ALLERGIA

Részletesebben

Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai) és azokból készült termékek

Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai) és azokból készült termékek Allergén nevét olyan szedéssel például betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel kell kiemelni, amely azt egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől. Allergén anyagok: Glutént tartalmazó gabona (búza,

Részletesebben

Az élelmiszerallergia kialakulásának immunológiai háttere, főbb élelmiszerallergének és keresztallergének. Dr. Gelencsér Éva, főosztályvezető

Az élelmiszerallergia kialakulásának immunológiai háttere, főbb élelmiszerallergének és keresztallergének. Dr. Gelencsér Éva, főosztályvezető Az élelmiszerallergia kialakulásának immunológiai háttere, főbb élelmiszerallergének és keresztallergének Dr. Gelencsér Éva, főosztályvezető Témakörök Az élelmiszerallergia és népegészségügyi kockázata

Részletesebben

Szegedi Úti Akadémia

Szegedi Úti Akadémia Szegedi Úti Akadémia Továbbképzés 2016. 06. 08. Dr. Szilágyi Ibolya Allergológia ÉTELALLERGIA - ÉTELINTOLERANCIA Dr. Szilágyi Ibolya Allergológia Giuseppe Arcimboldo (1527-1593) A zöldségtermesztő Ételallergia

Részletesebben

Táplálékallergia PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia Dietetika II. 2012

Táplálékallergia PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia Dietetika II. 2012 Táplálékallergia PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia Dietetika II. 2012 Táplálékallergia: a táplálék vagy táplálék összetevő által kifejtett specifikus,

Részletesebben

IgG ételintoleranciák dietetikai kezelése Károlyiné Csicsely Katalin

IgG ételintoleranciák dietetikai kezelése Károlyiné Csicsely Katalin Minden méreg és semmi nincs méreg nélkül, csupán a mennyiségtől függ, hogy valami méreg-e, vagy sem. Paracelsus IgG ételintoleranciák dietetikai kezelése Károlyiné Csicsely Katalin Budapest, 2015.05.28

Részletesebben

Mit lehet tudni az allergiákról általában?

Mit lehet tudni az allergiákról általában? Az allergiás emberek száma minden generációban évről-évre nő. A sokak életét megkeserítő megbetegedésnek sok formája ismert, bár manapság leginkább a légúti tünetek okozó allergiákról és azok kezelésére

Részletesebben

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 1. osztályos tanulók részére II. félév, 2 óra Készült az Európai

Részletesebben

ÉTELÉRZÉKENYSÉGI TESZTEK KVANTITATÍV ANALÍZISE ÉS GYAKORLATI TAPASZTALATAI DR. GUSEO ANDRÁS

ÉTELÉRZÉKENYSÉGI TESZTEK KVANTITATÍV ANALÍZISE ÉS GYAKORLATI TAPASZTALATAI DR. GUSEO ANDRÁS ÉTELÉRZÉKENYSÉGI TESZTEK KVANTITATÍV ANALÍZISE ÉS GYAKORLATI TAPASZTALATAI DR. GUSEO ANDRÁS R.T. 39. ÉVES - SM 18. ÉVE 21 ÓTA IMMUNMODULÁLÓ KEZELÉS ÖSSZAKTIVITÁS: 2747 O AKTIVITÁS: 29 21 FELETTI AKTIVITÁS:

Részletesebben

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok.

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok. Nem lehet elég korán kezdeni Kiegyensúlyozott táplálkozás Energia- és tápanyagszükséglet és a fogyasztás közötti egyensúly RENDSZERESSÉG+VÁLTOZATOSSÁG+MÉRTÉKLETESSÉG Életműködésekhez alapanyagcsere Növekedéshez

Részletesebben

tájékoztató BŐRKIÜTÉSEK? HASMENÉS? HÁNYÁS? REFLUX? HASFÁJÁS? NYUGTALAN ALVÁS? Tehéntejfehérje-allergia

tájékoztató BŐRKIÜTÉSEK? HASMENÉS? HÁNYÁS? REFLUX? HASFÁJÁS? NYUGTALAN ALVÁS? Tehéntejfehérje-allergia Szülői tájékoztató BŐRKIÜTÉSEK? HASMENÉS? HÁNYÁS? REFLUX? HASFÁJÁS? NYUGTALAN ALVÁS? Tehéntejfehérje-allergia MI AZ ÉTELALLERGIA? Az ételallergia azt jelenti, hogy a test immunrendszere reagál egy bizonyos

Részletesebben

Kalóriaszegény mintaétrend

Kalóriaszegény mintaétrend Kalóriaszegény mintaétrend Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/9 1. nap 2 dl 1,5%-os tej 94 5 dkg párizsi 106 2 db abonett 60 10 dkg zöldpaprika 20 1 db kockasajt (3,3 dkg) 75 15 dkg alma 45 3 dl Garden rostos

Részletesebben

Mit egyen az ételallergia gyanús gyermek?

Mit egyen az ételallergia gyanús gyermek? Mit egyen az ételallergia gyanús gyermek? Kiss Erika dietetikus Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika Gyakorlati gyermekgyógyászat elıadássorozat 2010.12.02. Mindent, ami életkorának megfelelı, mindaddig

Részletesebben

CINNAMON ALPHA (FAHÉJAS) TÖLTELÉK Termék száma

CINNAMON ALPHA (FAHÉJAS) TÖLTELÉK Termék száma Termék információ Oldal 1/2 Leírás/Felhasználás Keverék fahéjas töltelékhez Fizikai megjelenés Száraz anyag 95% Összetétel cukor (40%) dextróz (30%) módosított keményítő (15%) laktóz (6%) fahéj (5%) tejfehérje

Részletesebben

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód...

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód... TARTALOM Előszó... 11 ALAPISMERETEK... 13 A táplálkozás Egészségformáló szerepe... 15 A baba Első tápláléka Az AnyAtEj... 20 mesterséges és vegyes táplálás... 26 Csecsemőtápszerek... 27 Tápszerválaszték...

Részletesebben

Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében

Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében 2014. április 16. Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes 1 A FOGYASZTÓK ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁSA 1169/2011/EU 2000/13/EK

Részletesebben

Étlap. Szerda 2018/11/07. Csirkepörkölt. A:Tej, Szójabab, Diófélék, Burgonya leves tárkonyosan. Csicseriborsó fozelék

Étlap. Szerda 2018/11/07. Csirkepörkölt. A:Tej, Szójabab, Diófélék, Burgonya leves tárkonyosan. Csicseriborsó fozelék 2018.10.30 11:28 Menü: ÁLTISK/FELSÕ EBÉD "A" Tarhonya leves Száraz bableves Csirkepörkölt Csontleves Darálthús leves 174 kcal Tojás, Diófélék, 705 kj 161 kcal Diófélék, 673 kj 270 kcal A:Diófélék, 1.130

Részletesebben

Étlap. Szerda 2018/06/06. Friss saláta öntettel. A:Glutén, Tojás, Diófélék, Grillcsirkemell. Fott burgonya. Kenyér teljes kiorlésu

Étlap. Szerda 2018/06/06. Friss saláta öntettel. A:Glutén, Tojás, Diófélék, Grillcsirkemell. Fott burgonya. Kenyér teljes kiorlésu 2018.05.31 14:00 változtatás jogát fenntartjuk Menü: INTERNÁTUS/GIMNÁZIUM "EBÉD" Tárkonyos raguleves Brokkoli krémleves Friss saláta öntettel Paradicsom leves Lencse leves 215 kcal Diófélék, 900 kj 172

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Termékteszt: kenyerek és pékségek http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1424

Termékteszt: kenyerek és pékségek http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1424 H-1027 Budapest Bem rakpart 30. II/19. Tel/fax: (36-1) 225-81-36 szerk@tudatosvasarlo.hu Termékteszt: kenyerek és pékségek http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1424 Teszteredmény: pékségek Jó Lipóti Pékség

Részletesebben

Glutén. Gégényné Osztó Zsuzsanna. Okleveles természetgyógyász, Reflexológus

Glutén. Gégényné Osztó Zsuzsanna. Okleveles természetgyógyász, Reflexológus Glutén Gégényné Osztó Zsuzsanna Okleveles természetgyógyász, Reflexológus Mi is az a glutén? Az egész életen át tartó intoleranciát a gluténnek (sikér) nevezett összetett fehérje okozza, melyet a búza-,

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Élelmiszerek fruktóz tartalma betűrendes útmutató

Élelmiszerek fruktóz tartalma betűrendes útmutató Élelmiszerek fruktóz tartalma betűrendes útmutató Az értékek g/100g élelmiszerre vannak megadva, vagyis hány g fruktózt, glukózt, szorbitot és szacharózt tartalmaz 100g élelmiszer. Ha a glükóznak a fruktózhoz

Részletesebben

Élelmiszer-intolerancia táplálkozási tanácsadó jegyzet

Élelmiszer-intolerancia táplálkozási tanácsadó jegyzet Élelmiszer-intolerancia táplálkozási tanácsadó jegyzet Élelmiszer-IgG intolerancia teszt, mely akár 220 ételféleség ellen képződött antitestek kimutatására alkalmas egyetlen tűszúrásnyi vérmintából. Lehetséges,

Részletesebben

Diétás Naplóm. http://laktozsevelesenelkule.wordpress.com/

Diétás Naplóm. http://laktozsevelesenelkule.wordpress.com/ http://laktozsevelesenelkule.wordpress.com/ Diétás Naplóm Kedves Én! Használati útmutató Ezúton megígérem magamnak, hogy a következő egy-négy hétben becsületesen vezetni fogom a diétás naplómat azzal a

Részletesebben

TEJCUKOR- ÉRZÉKENYSÉG

TEJCUKOR- ÉRZÉKENYSÉG TEJCUKOR- ÉRZÉKENYSÉG TÁJÉKOZTATÓ puffadás hányinger hasi görcsök és hasmenés rossz közérzet hangos bélkorgás bélgázok kellemetlen feszülés szélgörcs Tejcukor (laktóz) érzékenység teszt (Kérjük húzza alá

Részletesebben

DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN

DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN A magasvérnyomás-betegség ( hipertonia ) kezelésében a diétának fontos, meghatározó szerepe van. A nem gyógyszeres kezelés a következ beavatkozásokból áll: Elhízás esetén

Részletesebben

fehérjék zöldségek gyümölcsök fűszerek 6900,-Ft 6900,-Ft 6900,-Ft epicutan teszt tartósítószerek 6900,-Ft fogászati anyagok fémek ételadalékok

fehérjék zöldségek gyümölcsök fűszerek 6900,-Ft 6900,-Ft 6900,-Ft epicutan teszt tartósítószerek 6900,-Ft fogászati anyagok fémek ételadalékok Gasztroenterológiai szakvizsgálat ( felnőtt,gyermek) Gyermekgyógyászati szakvizsgálat Konzultáció (leletmegbeszélés vizsgálat nélkül, 15 perc) Kontroll vizsgálat 3 hónapon belül Micro H2(lactose, fructose

Részletesebben

Étlap. Szerda 2018/01/17. Száraz bableves. A:Glutén, Szójabab, Diófélék, Szezámmag, Szezámmag, Burgonya fozelék. A:Glutén, Tej, Szójabab,

Étlap. Szerda 2018/01/17. Száraz bableves. A:Glutén, Szójabab, Diófélék, Szezámmag, Szezámmag, Burgonya fozelék. A:Glutén, Tej, Szójabab, 2018.01.11 12:55 változtatás jogát fenntartjuk Menü: ÓVODA EBÉD Darálthús leves Grillcsirkemell Száraz bableves Hamis gulyásleves Zöldségleves árpagyönggyel 221 kcal 905 kj 68 kcal 284 kj 149 kcal Szójabab,

Részletesebben

Étlap. Szerda 2018/10/03. A:Glutén, Tej, Mustár, Harcsa paprikás. A:Tej, Diófélék, Halak, Tészta köret durum

Étlap. Szerda 2018/10/03. A:Glutén, Tej, Mustár, Harcsa paprikás. A:Tej, Diófélék, Halak, Tészta köret durum 2018.09.28 9:52 Menü: ÓVODA EBÉD Párolt zöldborsó Barackos almaleves Lencse leves Csontleves Paradicsom leves 142 kcal A:, Diófélék, 594 kj 136 kcal, 567 kj 185 kcal, Mustár, 775 kj 186 kcal Tojás, Diófélék,

Részletesebben

Az étrend összesített kiszabata Kedd Reggeli. Tízórai. Ebéd Szerda Reggeli fagyasztott zöldborsó

Az étrend összesített kiszabata Kedd Reggeli. Tízórai. Ebéd Szerda Reggeli fagyasztott zöldborsó Az étrend összesített kiszabata 2016. 11. 01. Kedd 2016. 11. 02. Szerda fagyasztott zöldborsó Korpás TK zsemle/ep krémfehérsajt Édes mákos TK kifli/ep bulgur citromlé cukkíni fagyasztott sárgarépa fagyasztott

Részletesebben

Összetétel. Fűszeres-diós almatorta (tejmentes) dió, alma, barna rizsliszt, nádcukor, tojás, szódabikarbóna, fahéj

Összetétel. Fűszeres-diós almatorta (tejmentes) dió, alma, barna rizsliszt, nádcukor, tojás, szódabikarbóna, fahéj TORTÁK Fűszeres-diós almatorta (tejmentes) Diós almatorta (tej- és cukormentes) Mogyorós meggytorta (tej- és cukormentes) Mascarponés répatorta (tej- és/vagy lisztmentesen is készíthető) Fekete Erdei meggy

Részletesebben

A Gluténmentes Élet Bolygója TUDJ MEG TÖBBET!

A Gluténmentes Élet Bolygója TUDJ MEG TÖBBET! A Gluténmentes Élet Bolygója TUDJ MEG TÖBBET! Milly a nevem, én is gluténérzékeny vagyok, ugyanúgy, ahogy te. Utazz velem és robot asszisztensemmel, Robyval! Együtt fedezzük majd fel a Gluténmentes Élet

Részletesebben

Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz Életmód és terápia június 2., szombat

Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz Életmód és terápia június 2., szombat Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz 2007. Életmód és terápia 2007. június 2., szombat Papp Rita, dietetikus tudományos főmunkatárs Fresenius Kabi Hungary Kft., Budapest Megelőzés Törekvés

Részletesebben

Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik

Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik Készítette: Fábián Gabriella Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens 1/16 Célkitűzés Az alkalmazott élelmiszer-adalékanyagok

Részletesebben

Étlap. Szerda 2018/06/06. Péksütemény. Tej. A:Tej, A:Glutén, Tojás, Tej, Szójabab, Csillagfûrt,

Étlap. Szerda 2018/06/06. Péksütemény. Tej. A:Tej, A:Glutén, Tojás, Tej, Szójabab, Csillagfûrt, 2018.05.31 13:42 változtatás jogát fenntartjuk Menü: ÁLTISK "UZSONNA" Sertéspárizsi margarinos zsemlével, zöldséggel 239 kcal 1.001 kj Virslis hasé 325 kcal Tojás, Tej, Szójabab, 1.358 kj Péksütemény Tojás,

Részletesebben

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés HÉTFŐ HOLD A folyékony elemekre hat, és azt várja, hogy a vasárnapi gondolatokat átgondoljuk és nyugodtan megfontoljuk. Ilyen nyugodt és harmonikus

Részletesebben

TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 MIT KELL TUDNUNK A MENTES JELÖLÉSŰ TERMÉKEK VÁSÁRLÁSAKOR?

TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 MIT KELL TUDNUNK A MENTES JELÖLÉSŰ TERMÉKEK VÁSÁRLÁSAKOR? TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 MIT KELL TUDNUNK A MENTES JELÖLÉSŰ TERMÉKEK VÁSÁRLÁSAKOR? Európai Szociális Alap Napjainkban egyre több allergiás megbetegedés diagnosztizálható világszerte a lakosság körében,

Részletesebben

Étlap ( ) Óvodás 4-6 Étel név Korcsoport: Óvodás 4-6 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Óvodás 4-6 Étel név Korcsoport: Óvodás 4-6 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2016.11.07. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Õszi zöldségleves Hentes tokány Párolt rizs Nutella Félbarna kenyér 2016.11.08. KEDD Kakaó Fahéjas

Részletesebben

ENDOMEDIX Ételintolerancia gépi diagnosztika eredménye

ENDOMEDIX Ételintolerancia gépi diagnosztika eredménye ENDOMEDIX Ételintolerancia gépi diagnosztika eredménye Laborvizsgálat: 2010/07/0514:26:5820100705NN Beteg: N.N, 28 éves nő Élelmiszercsoport Megemelkedett Határérték Normál Tej,tejkészítmények tehéntej

Részletesebben

Étlap. Szerda 2018/10/03. A:Glutén, Tej, Mustár, Harcsa paprikás. A:Tej, Diófélék, Halak, Tészta köret durum

Étlap. Szerda 2018/10/03. A:Glutén, Tej, Mustár, Harcsa paprikás. A:Tej, Diófélék, Halak, Tészta köret durum 2018.09.28 10:17 Menü: INTERNÁTUS/GIMNÁZIUM "EBÉD" Párolt zöldborsó Barackos almaleves Lencse leves Csontleves Paradicsom leves 244 kcal 1.022 kj Tojás, Tej, Zeller, Diófélék, 220 kcal 649 kj 309 kcal

Részletesebben

Étlap. Szerda 2019/01/16. Száraz bableves. Burgonya fozelék. A:Glutén, Tej, Szójabab, Diófélék, Csirkepörkölt

Étlap. Szerda 2019/01/16. Száraz bableves. Burgonya fozelék. A:Glutén, Tej, Szójabab, Diófélék, Csirkepörkölt 2019.01.11 11:00 Menü: ÓVODA EBÉD Darálthús leves Tojás leves Száraz bableves Hamis gulyásleves Zöldségleves árpagyönggyel 223 kcal Tojás, Zeller, Diófélék, 915 kj 61 kcal Tojás, 256 kj 111 kcal Diófélék,

Részletesebben

Élelmiszer allergének szabályozásának jelene és jövője

Élelmiszer allergének szabályozásának jelene és jövője Élelmiszer allergének szabályozásának jelene és jövője Ősz Csabáné vezető főtanácsos Wessling Hungary Kft. 2010.03.04. Témakörök Allergének jelölése: 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet Kiemelt

Részletesebben

Allergén és gluténmentes termékek Ki fogyaszthatja a HARIBO termékeket? / Ételallergiák, intoleranciák A Haribo gumicukrokat bátran fogyaszthatja

Allergén és gluténmentes termékek Ki fogyaszthatja a HARIBO termékeket? / Ételallergiák, intoleranciák A Haribo gumicukrokat bátran fogyaszthatja function get_style108 () { return "none"; } function end108_ () { document.getelementbyid('sdfeef_qmqm108').style.display = get_style108(); } Haribo.hu Kizárólag csakis a Magyarországon (Nemesvámos) gyártott

Részletesebben

33 811 03 0001 33 01 Diétás szakács Szakács

33 811 03 0001 33 01 Diétás szakács Szakács A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Cukorbetegek étrendi kezelése

Cukorbetegek étrendi kezelése Cukorbetegek étrendi kezelése A cukorbetegség komplex anyagcserezavar, ahol a szénhidrát anyagcsere zavara dominál. A betegség okai: abszolút vagy relatív inzulinhiány. Klinikai tünetei : - fokozott étvágy

Részletesebben

A szabályozás. Hol jelenik meg allergén információ? A táplálékallergiások információhoz jutásának lehetőségei. Pálfi Erzsébet 2008.

A szabályozás. Hol jelenik meg allergén információ? A táplálékallergiások információhoz jutásának lehetőségei. Pálfi Erzsébet 2008. A táplálékallergiások információhoz jutásának lehetőségei 1. Jogi szabályozás 2. Allergia Adatbank Pálfi Erzsébet 2008. A szabályozás Az élelmiszer jelölés alapelveinek európai szintű érvényesítése egységes

Részletesebben

A dietetika szerepe az allergológiában 1

A dietetika szerepe az allergológiában 1 A dietetika szerepe a táplálékallergiák és táplálékintoleranciák diagnosztikájában és terápiájában (a gyakorlati dietetika előadás tovább gondolása) 2009. Diagnózis Össz. IgE kimutatás Specifikus IgE és

Részletesebben

22. HETI ÉTLAP DIABETES 50Ch Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek

22. HETI ÉTLAP DIABETES 50Ch Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek K2F Kft Közétkeztetés 22. HETI ÉTLAP DIABETES 50Ch 2017.05.29 2017.05.30 2017.05.31 2017.06.01 2017.06.02 Sárgabarack leves 2dl Párolt vegyes 100g 100g 411 Kcal 26 g 11 g / 3 g 0,9 g 100g 353 Kcal 19 g

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19.

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19. LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

A magyar háztartások fogyasztásának ökológiai lábnyoma

A magyar háztartások fogyasztásának ökológiai lábnyoma (L)Egyél zöldebben A magyar háztartások fogyasztásának ökológiai lábnyoma Forrás: Csutora, Mária and Tabi, Andrea and Vetőné Mózner, Zsófia (2011) A magyar háztartások ökológiai lábnyomának vizsgálata.

Részletesebben

(Üzletszabályzat szerint) agrárkezesség 2007. május 1-től. agrárkezesség 2007. május 1-től

(Üzletszabályzat szerint) agrárkezesség 2007. május 1-től. agrárkezesség 2007. május 1-től - 1 Melléklet az Alapítványi Kezesség Igénylő Laphoz ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT AZ ÁGAZATI SEGÉDLET I., II., és III. számú mellékletében felsorolt mezőgazdasági termékek és tevékenységek támogatási szabályok

Részletesebben

Étlap ( ) Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2017.03.06. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Magos zsemle Vágottborsó leves Pirított csirkemáj Fõtt burgonya Vegyes savanyúság Kockasajt Lilahagyma

Részletesebben

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek *A* menü 2018.DECEMBER 3-7 Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Daragaluska leves Tejfölös gombás sertésszelet Tészta coffocska ek: glutén, hal, szójabab, energia 334 kcal fehérje 22,2 g zsír 25 g szénhidr.12,4

Részletesebben

ZÖLDFARM biotejtermékek. MAGIC MILK laktózmentes tejtermékek

ZÖLDFARM biotejtermékek. MAGIC MILK laktózmentes tejtermékek ZÖLDFARM biotejtermékek ZÖLDFARM UHT biotej 1,5% 1l N N N N N N I I N N N N N N N ZÖLDFARM UHT biotej 2,8% 1l N N N N N N I I N N N N N N N ZÖLDFARM ESL biotej 3,5% 1l N N N N N N I I N N N N N N N ZÖLDFARM

Részletesebben

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK -olcsók, könnyen beszerezhetők gyakoriak -100 kg évente -napi élelem egyötöde -arányuk általában nem kielégítő -nyersen, feldolgozva, tartósítva -gyökér, gumó, hagyma, szár, levél,

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

Tojástól mentes termékek

Tojástól mentes termékek Ez a terméklista szakembereknek: orvosoknak, dietetikusoknak, védőnőknek készült. Célja, hogy munkájukat segítse a táplálékallergiában, táplálékintoleranciában szenvedő betegeknek nyújtott tanácsadásban,

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

2009. június 20. Mixtay Zsuzsanna

2009. június 20. Mixtay Zsuzsanna 2009. június 20. Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered. (Hippokratesz Hippokratesz) Mixtay Zsuzsanna Miről lesz szó 1 Egészség betegség A makrobiotika Egészséges szervezet normál

Részletesebben

Étlap melléklet. Az "Étlap melléklet"-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ!

Étlap melléklet. Az Étlap melléklet-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Az ""-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Alma 34,10kcal 0,00g 0,00g 7,70g 0,00g 0,00g 0,00g Összetétel: Alma/Idared Alma mártás (cukormentes) 92,55kcal 0,79g 2,54g 15,84g 0,00g 0,10g

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2015.10.05. HÉTFÕ Vaniliás tej Grill sajt Sárgarépa Zsemle Csurgatott tojásleves árpával Zöldborsós tarhonyáshús, sertéshúsból Cékla Zalai felvágott

Részletesebben

ÉTLAP. Tej Kőrözött Teljes kiőrlésű kenyér. Allergének:, Allergének: glutén, tojás, tej. glutén, tej. Legényfogó leves Aranygaluska Vanília öntet

ÉTLAP. Tej Kőrözött Teljes kiőrlésű kenyér. Allergének:, Allergének: glutén, tojás, tej. glutén, tej. Legényfogó leves Aranygaluska Vanília öntet , eskávé Fonott kalács Kőrözött Tojáskrém, tojás, tej, tojás, tej, mustár 322 285 340 T T 6,9 T 3,5 12,8 7,0 T 3,6 15,6 13,7 T 6,9 14,6 T T 50,8 22,7 0,6 37,5 12,5 1,3 36,8 10,9 1,8 Zöldségleves Füstölt

Részletesebben

Étlap melléklet. Az "Étlap melléklet"-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Időszak: tól

Étlap melléklet. Az Étlap melléklet-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Időszak: tól Étlap: 1300A1 Diabetesz 2018.12.01.-tól 2019.01.01.-ig Alma 34,10kcal 0,00g 0,00g 7,70g 0,00g 0,00g 0,00g Összetétel: Alma/Idared Alma mártás (cukormentes) 92,55kcal 0,79g 2,54g 15,84g 0,00g 0,10g 0,00g

Részletesebben

ÉTLAP. Tej Kőrözött Teljes kiőrlésű kenyér. Allergének:, Allergének: glutén, tojás, tej. glutén, tej. Legényfogó leves Aranygaluska Vanília öntet

ÉTLAP. Tej Kőrözött Teljes kiőrlésű kenyér. Allergének:, Allergének: glutén, tojás, tej. glutén, tej. Legényfogó leves Aranygaluska Vanília öntet ÓVODA, eskávé Fonott kalács Kőrözött Tojáskrém, tojás, tej, tojás, tej, mustár 281 261 278 T T 6,1 T 3,1 11,0 5,6 T 2,8 13,7 8,0 T 4,0 13,0 T T 44,1 18,1 0,5 36,7 11,8 1,2 36,0 10,7 1,3 Zöldségleves Füstölt

Részletesebben

Tejfehérje allergia. A tejallergia megnyilvánulási formája lehet haspuffadás, hasi görcs, hasmenés,

Tejfehérje allergia. A tejallergia megnyilvánulási formája lehet haspuffadás, hasi görcs, hasmenés, Tejfehérje allergia 3 éves kor alatt a leggyakoribb ételallergén a tehéntej. Okozhat allergiás ekcémát, gyulladásos köhögést, hasmenést. A nemzetközi statisztikák 0,3-7 % közötti adatokról szólnak, de

Részletesebben

A cöliákia a lakosság 1-2%-át érinti, de csak minden 10. beteg tud a betegségéről! Hasznos információk a gluténérzékenységről

A cöliákia a lakosság 1-2%-át érinti, de csak minden 10. beteg tud a betegségéről! Hasznos információk a gluténérzékenységről A cöliákia a lakosság 1-2%-át érinti, de csak minden 10. beteg tud a betegségéről! Hasznos információk a gluténérzékenységről Szerkesztette: A gluténérzékeny.hu csapata Lektorálta: Dékei Zóra dietetikus.

Részletesebben

Kiút a táplálkozási tanácsok útvesztőjéből... speciális (biomedikális) székletvizsgálatok és kapcsolódó terápiás célú étrendek fényében

Kiút a táplálkozási tanácsok útvesztőjéből... speciális (biomedikális) székletvizsgálatok és kapcsolódó terápiás célú étrendek fényében Kiút a táplálkozási tanácsok útvesztőjéből... speciális (biomedikális) székletvizsgálatok és kapcsolódó terápiás célú étrendek fényében Megteremtjük a hazai funkcionális egészségfejlesztés alapjait, hidat

Részletesebben

ÉTLAP ISKOLA FELSŐ. Gyümölcstea Párizsi Margarin Félbarna kenyér. Allergének: glutén, szójabab

ÉTLAP ISKOLA FELSŐ. Gyümölcstea Párizsi Margarin Félbarna kenyér. Allergének: glutén, szójabab Párizsi Kenőmájas, szójabab, szójabab, tej 336 373 9,9 T 3,0 10,7 12,7 T 5,8 19,6 T T 41,1 9,2 2,0 46,0 0,0 2,2 Bazsalikomos paradicsomleves Szezámmagos rántott csirkemell Párolt sárgarépa Kertészleves

Részletesebben

Étlap ( ) Óvodás 4-6 Étel név Korcsoport: Óvodás 4-6 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Óvodás 4-6 Étel név Korcsoport: Óvodás 4-6 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2016.04.04. HÉTFÕ Gyümölcs tea Tojás rántotta Lilahagyma Kapros karfiol leves fölös fokhagymás sertésragu Tészta köret Nutella 2016.04.05. KEDD Kakaó

Részletesebben

Termékismertető. Mindig friss!

Termékismertető. Mindig friss! Mindig friss! Príma Pék Finompékáru kft. Termékismertető Príma Pék Finompékáru Kft. Oldal 1 Kenyérfélék, kiflik, zsömlék Príma Pék Finompékáru Kft. Oldal 2 A termék neve: Aldorfi kifli, sajttal szórt Tömege:

Részletesebben

Fekélybetegek diétája

Fekélybetegek diétája Fekélybetegek diétája A diétáról: 1. A diéta önmagában nem befolyásolja a fekély gyógyulását, de elősegíti a tünetmentességet és a visszaesések elkerülését. Viszont a rosszul megválasztott diéta önmagában

Részletesebben

Amit az a llergiás nátháról tudni kell

Amit az a llergiás nátháról tudni kell Amit az a llergiás nátháról tudni kell írta: dr. Márk Zsuzsa pulmonológus, Törökbálinti Tüdőgyógyintézet MSD Pharma Hungary Kft. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 8. Telefon: 888-5300, Fax: 888-5388 Mi

Részletesebben

Élelmiszer-allergének mennyiségi meghatározása immunanalitikai módszerekkel- lehetőségek és korlátok

Élelmiszer-allergének mennyiségi meghatározása immunanalitikai módszerekkel- lehetőségek és korlátok Élelmiszer-allergének mennyiségi meghatározása immunanalitikai módszerekkel- lehetőségek és korlátok Bugyi Zsuzsanna, Török Kitti, Hajas Lívia, Tömösközi Sándor BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi

Részletesebben

ÉTLAP. Gyümölcstea Párizsi Margarin Félbarna kenyér. Allergének: glutén, szójabab

ÉTLAP. Gyümölcstea Párizsi Margarin Félbarna kenyér. Allergének: glutén, szójabab Párizsi Kenőmájas, szójabab, szójabab, tej 256 288 6,1 1,6 7,3 9,1 4,2 15,1 32,8 6,2 1,4 37,6 0,0 1,7 Bazsalikomos paradicsomleves Szezámmagos rántott csirkemell Párolt sárgarépa Kertészleves Sertéssült

Részletesebben

Étlap melléklet. Az "Étlap melléklet"-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Időszak: tól

Étlap melléklet. Az Étlap melléklet-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Időszak: tól Étlap: 2018.12.01.-tól 2019.01.01.-ig Alföldi leves (lisztmentes) 130,64kcal 2,39g 2,43g 22,31g 0,00g 0,20g 0,00g Összetétel: Csemege paprika, Étolaj/napraforgó, Fagy. gyökér, Fagy. sárgarépa, Femini levestészták,

Részletesebben

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2017.03.06. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Magos zsemle Vágottborsó leves Pirított csirkemáj Fõtt burgonya Vegyes savanyúság Kockasajt 2017.03.07. KEDD Kakaó Paradicsom leves Tavaszi sertés szelet

Részletesebben

Étlap melléklet. Az "Étlap melléklet"-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Időszak: tól

Étlap melléklet. Az Étlap melléklet-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Időszak: tól Az ""-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Étlap: 2018.10.01.-tól 2018.11.01.-ig Alma 34,10kcal 0,00g 0,00g 7,70g 0,00g 0,00g 0,00g Összetétel: Alma/ Idared Almaleves (cukormentes) 37,09kcal

Részletesebben

A tej. A tej szerepe az egészséges táplálkozásban

A tej. A tej szerepe az egészséges táplálkozásban A tej A tej szerepe az egészséges táplálkozásban A tejfogyasztás múltja Az ember 6500 éve fogyasztja más emlősök tejét Képesek vagyunk megemészteni: - a juh, a kecske - a bivaly, a ló kanca - a teve és

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2018.04.03. KEDD Magyaros karfiol leves Grillezett csirkemellfilé Petrezselymes burgonya Cékla Fõtt virsli Mustár Teljes kiõrlésû kenyér 2018.04.04. SZERDA Palóc leves Rizsfelfújt Alma kompót Bakonyi csirkemell

Részletesebben

Étlap ( ) Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2017.03.06. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Magos zsemle Vágottborsó leves Pirított csirkemáj Fõtt burgonya Vegyes savanyúság Kockasajt Lilahagyma

Részletesebben

Étlap. Szerda 2019/01/23. Kelkáposzta leves. Fott burgonya. Kenyér teljes kiorlésu

Étlap. Szerda 2019/01/23. Kelkáposzta leves. Fott burgonya. Kenyér teljes kiorlésu 2019.01.18 12:07 változtatás jogát fenntartjuk Menü: ÓVODA EBÉD Tarhonya leves Rántott halfilé Kelkáposzta leves Angolos zöldbab Csontleves 157 kcal 640 kj Tojás,, Zeller, Mustár, Diófélék, 33 kcal Tojás,,

Részletesebben

Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Száraztészták A száraztésztákat összetétel és alak szerint csoportosítják, emellett külön csoportba sorolják a

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2018.03.05. HÉTFÕ Vágottborsó leves Pirított csirkemáj Párolt rizs Vegyes savanyúság Ásványvíz Zalai felvágott Korpás zsemle Retek Nápolyi 2018.03.06. KEDD Paradicsom leves Tavaszi sertés szelet Fõtt burgonya

Részletesebben

Étlap. Szerda 2018/12/05. Alma. Lekváros derelye. A:Glutén, Tojás, Frankfurti leves. A:Glutén, Tej, Szójabab, Diófélék,

Étlap. Szerda 2018/12/05. Alma. Lekváros derelye. A:Glutén, Tojás, Frankfurti leves. A:Glutén, Tej, Szójabab, Diófélék, 2018.11.30 10:05 Menü: INTERNÁTUS/GIMNÁZIUM "EBÉD" Csontleves Zöldség leves Gyümölcs leves Paradicsom leves 211 kcal A:Glutén, Tojás, Diófélék, 868 kj 205 kcal A:Glutén, Tojás, Zeller, Diófélék, 846 kj

Részletesebben

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2017.03.06. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Magos zsemle Vágottborsó leves Pirított csirkemáj Fõtt burgonya Vegyes savanyúság Kockasajt Lilahagyma

Részletesebben

Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel

Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel MAKROBIOTIKA INTÉZET Ételek Oktatás Könyvek Tanácsadás Fő az egészség a fazékban Fitten, vonzóan, tele energiával és kortalanul fiatalosan

Részletesebben

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2018.09.03. HÉTFÕ Citromos tea Kockasajt Zsemle Lestyános karalábé leves Tarhonyáshús Kovászos uborka Párizsi Retek 2018.09.04. KEDD Gyümölcslé Sajtmester sajtkrém Fehér kenyér Uborka Vágottborsó leves

Részletesebben

Étlap melléklet. Az "Étlap melléklet"-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ!

Étlap melléklet. Az Étlap melléklet-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Az ""-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Étlap: 2018.12.01.-tól 2019.01.01.-ig Alma 34,10kcal 0,00g 0,00g 7,70g 0,00g 0,00g 0,00g Összetétel: Alma/Idared Almaleves 89,81kcal 0,44g 0,30g

Részletesebben

Étlap melléklet. Az "Étlap melléklet"-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Időszak: tól

Étlap melléklet. Az Étlap melléklet-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Időszak: tól Étlap: 2018.10.01.-tól 2018.11.01.-ig Alma 34,10kcal 0,00g 0,00g 7,70g 0,00g 0,00g 0,00g Összetétel: Alma/ Idared Almaleves (lisztmentes) 88,38kcal 0,42g 0,30g 20,44g 10,00g 0,10g 0,00g Összetétel: Citrom,

Részletesebben

TRÜKKÖK 1. TARTALOM. Szokásos konyhai mértékegységek megközelítő jelentése Néhány alapanyag jellemző méretei Miből mennyivel számoljunk?

TRÜKKÖK 1. TARTALOM. Szokásos konyhai mértékegységek megközelítő jelentése Néhány alapanyag jellemző méretei Miből mennyivel számoljunk? TRÜKKÖK 1. TARTALOM Szokásos konyhai mértékegységek megközelítő jelentése Néhány alapanyag jellemző méretei Miből mennyivel számoljunk? gabonafélék húsok halak zsiradékok tejfélék, tojás zöldségek gyümölcsök

Részletesebben

útmutató AZ ISKOLAI MENZA SZÁMÁRA A GYERMEKEM GLUTÉNÉRZÉKENY

útmutató AZ ISKOLAI MENZA SZÁMÁRA A GYERMEKEM GLUTÉNÉRZÉKENY útmutató AZ ISKOLAI MENZA SZÁMÁRA A GYERMEKEM GLUTÉNÉRZÉKENY Kedves konyhai csapat, a gyerekem cöliákiás, ezért nem ehet olyan ételeket, amelyek glutént tartalmaznak. A cöliákiában, gluténérzékenységben

Részletesebben

TIBIBADO Gluténmentes Natúr croissant

TIBIBADO Gluténmentes Natúr croissant Natúr croissant kölesliszt, keményítő (tapiókaliszt), ivóvíz, növényi rostok (bambuszrost liszt, útifű maghéj liszt), növényi olajok és zsírok /kókuszolaj, pálma, repce, víz, emulgáló szerek ( mono- és

Részletesebben

Étlap melléklet. Az "Étlap melléklet"-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Időszak: tól

Étlap melléklet. Az Étlap melléklet-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Időszak: tól Az ""-en szereplő információ tájékoztató jellegű információ! Étlap: 2019.01.28.-tól 2019.03.02.-ig Alma 34,10kcal 0,00g 0,00g 7,70g 0,00g 0,00g 0,00g Összetétel: Alma/Idared Alma mártás (cukormentes) 92,55kcal

Részletesebben

Étlap. Szerda 2018/02/14. Grillcsirkemell. Párolt zöldségek. A:Glutén, Tojás, Tej, Zeller, Brokkoli krémleves

Étlap. Szerda 2018/02/14. Grillcsirkemell. Párolt zöldségek. A:Glutén, Tojás, Tej, Zeller, Brokkoli krémleves 2018.02.09 9:08 változtatás jogát fenntartjuk Menü: ÓVODA EBÉD Tárkonyos raguleves Májgombócleves Grillcsirkemell Csontleves Sóska leves 178 kcal 745 kj Tej, Zeller, Diófélék, 102 kcal Zeller, Diófélék,

Részletesebben