Változat: 03 Oldalszám: 1 Oldalak száma: fejezet: Azonosítás, nyomon követés Termékek azonosítása, nyomon követése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Változat: 03 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 8 7.5.3. fejezet: Azonosítás, nyomon követés Termékek azonosítása, nyomon követése"

Átírás

1 Változat: 03 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 8 Cél: A Magyarországi Fióktelepéhez beérkező, tárolt és a gyártási folyamatban megtalálható termékek, anyagok, félkész és késztermékek jelölési rendjének és vizsgált állapot meghatározásának szabályozása annak érdekében, hogy az egyes termékek azonosíthatósága, nyomonkövethetősége, vizsgált - ellenőrzött állapota és visszakereshetősége biztosítva legyen. Érdekeltek és rövidítések: Ü1: Ügyvezető igazgató Me: Minőségellenőr Lv: Logisztikai vezető Mb: Minőségbiztosítási vezető Ti: Termelésirányító As: Asszisztens Ra: Raktáros 1. Azonosítás és nyomon követhetőség A termékek azonosítása A termékek azonosíthatóságának biztosítását a beszerzéstől a vevőhöz való kiszállításig az érvényes előírások és feljegyzések alapján valósítjuk meg. Minden termék, alapanyag, félkésztermék (előgyártmány) a Fióktelepre (telephelyre) érkezik. Beérkezésekor minden terméket azonosítunk a rajtuk elhelyezett címkékkel és a bevételi bizonylatokkal. A gyártásba került termékek felcserélődésének és helytelen felhasználásának megakadályozásáért minden csomagolási egység, sorozat el van látva belső azonosítóval (sorszámmal). Az azonosító jelek és a hozzájuk rendelt termékekhez tartozó szükséges információk a számítógépes nyilvántartások alapján kapcsolhatóak össze. Az azonosítók és a számítógépes nyilvántartás segítségével lehet külső és belső dokumentumokat a termékhez rendelni. A logisztikai folyamat során a forgalmazott és gyártott termékeket tároló eszközökön (ha vannak ilyenek) feltüntetjük a benne tárolt termékek jellemző adatait. A kiszállítandó termékeket az egyedi csomagolási egységen, illetve a gyűjtőcsomagoláson elhelyezett címkék segítségével azonosítjuk. Minden kiszállított tételt szállítólevéllel azonosítunk. A folyamat összefoglalását az alábbi táblázat mutatja: Jóváhagyta: Dr. Alkaysi Ghazi ügyvezető igazgató: Jóváhagyás dátuma:

2 Változat: 03 Oldalszám: 2 Oldalak száma: 8 S sz. M ű velet Eszköz/ M ó dszer D oku m en táció 1 Idegenáru azonosítás, vizsgálat 2 Ny ilvántartásbavétel, jelölés, betárolás 4 Gy ártásindítás, anyagkiadás 5 Gy ártási m űveletek 6 Gy ártásközi ellenőrzések 7 Term ékjelölés 8 Tisztítási m űveletek 9 Végellenőrzés 10 Végső tisztítás és fertőtlenítés M érő és vizsgáló eszköz ök, kijelölt szem élyz et belső azonosító cím ke A zonosított tárhely ek G yártási sorozatszám (LO T-B iotech) azonosító cím ke G yártási sorozatszám (LO T-B iotech) szükség szerint egyedi sorsz ám S orozatonkénti csom agolási egy ség M érő és vizsgáló eszköz ök, U HM W PE és fém etalonok U H W PE: Manuális gravírozó F ém : Léz er garvíroz ó Lásd I. Im plantátum ok tisztítása és fertőtlenítés C ontrollált tér, Mérő és vizsgáló eszköz ök, U H MW PE és fém etalonok, kijelölt szem élyzet M iele G 7824 autom ata berendez és S orozatonkénti egy ség, azonosító biléta S zállítólevél, m űbizonylat (LOT - beszállítás), m egrendelés, vizsgálati utasítás Vizsgálati jegyz őköny v B első szám ítógépes hálózat, Kapcsolat idegenáru azonosító (LO T -beszállítás) és belső raktári azonosító között. G yártási dokum entáció B első szám ítógépes hálózat K apcsolat belső raktári az onosító és kész term ék sorozatszám (LO T- Biotech) között. G yártási dokum entáció Belső sz ámítógépes hálóz at, kapcsolat a term ék m inőségére hatással levő összes tény ező és kész term ék sorozatszám (LO T-Biotech) között. V izsgálati utasítás V izsgálati jegyzőkönyv B első szám ítógépes hálózat, Kapcsolat a vizsgálat és a kész term ék sorozatszám (LO T- gy ártás) között. hálózat Term ékkel együtt hálózat Term ékkel együtt V izsgálati utasítás V izsgálati jegyzőkönyv Belső sz ámítógépes hálóz at, K apcsolat a vizsgálat és a kész term ék sorozatszám (LO T- Biotech) között. hálózat Term ékkel együtt 11 Csom agolás, cím kézés 12 Sterilizálás 13 Raktározás O rved V M 1800 S m ipack S 560 Z ebra TLP2844/ T LP 3842 cím kékhez K ijelölt szállítóedény Külső csom agolás, azonosító m atrica Indikátor m atrica K ülső csom agolás, azonosító cím ke, A zonosított tárhelyek hálózat Term ékkel együtt G yártási dokum entáció, S zállítólevél 2 pld. S zám ítógépes hálózat Term ékkel együtt m oz gó inform áció (LO T-B iotech) hálózat Term ékkel egy ütt 14 Kisz állítás K ülső csom agolás, azonosító cím ke hálózat Term ékkel egy ütt

3 Változat: 03 Oldalszám: 3 Oldalak száma: 8 2. A beérkező termékek azonosítása, idegenáru átvétele A megrendeléseink alapján beszállított idegen alapanyagot, előgyártmányt, elkülönítetten, kijelölt területen tároljuk az idegenáru ellenőrzésig. A Magyarországi Fióktelepe számára beszállításokat csak a jóváhagyott beszállítók végeznek. A raktáros karantén raktárba történő bevételezése után az áru a MEO-ba kerül. A minőségellenőr végzi a beérkező összes idegenáru ellenőrzését, melyhez az Idegenáru átvételi jegyzőkönyv FN 8201formanyomtatványt nyomtatja ki a vállalatirányítási rendszerből. Minden vizsgálatot, és vizsgálati feljegyzést ezen a nyomtatványon dokumentál, így biztosított a visszakereshetőség. Beszállítóinktól az alapanyaggal érkező műbizonylat szerinti paramétereket és anyagöszszetételt idegenáru ellenőrzés során kiemelt fontossággal kell kezelni. Az ellenőrzött termékeket a raktáros bevételezi, és egyértelműen jelölve kerülnek be a számítógépes nyilvántartásunkba. Csomagolási egységenként - ha szükséges darabonként - ellátja egyedi azonosító címkével. A címke tartalmaz egy egyedi belső, idegenárut azonosító számot (LOT); egyedi adagszámot; az anyag pontos megnevezését; szabvány szerinti kódját, típusát. Ha a bevizsgálás nem megfelelő eredménnyel végződik, akkor a minőségellenőr PIROS jelöléssel látja el a terméket, és színessel kiemeli az Idegenáru átvételi jegyzőkönyvön (FN 8201), és jelzi a logisztikai vezető felé. Azonosító címkét a kinyomtatás után azonnal el kell helyezni a csomagoláson vagy a terméken. A termékkel együttmozgó azonosító címke és a belső számítógépes alkalmazásunk segítségével a beérkező termékről, és az adott beszállításról az összes információt nyilvántartjuk. Az alapanyag raktárba csak megfelelőnek nyilvánított termék tárolható be adott polchelyre, az azonosító címke felragasztását követően. Külön-külön raktárhelységet biztosítunk az implantátum (R1) és a műszer (R3) alapanyagoknak. Anyagot kiadni kizárólag adott gyártás indításakor jelentkező igényhez lehet. A termékek nyomon a raktározás során A beérkező termékeket az átvételi azonosítás után a raktári nyilvántartás segítségével követjük nyomon. A nyomonkövetés célja a lejárati idővel rendelkező (egyszerhasználatos, steril) termékek megfelelő kiszállításának ütemezése, hogy mindig a legrégebbi terméket szállítsuk ki (FIFO módszer). A végrehajtásért a raktáros a felelős.

4 Változat: 03 Oldalszám: 4 Oldalak száma: 8 Kettős azonosító rendszeres készletgazdálkodás vállalatirányítási rendszerben A raktárban az azonosítás a gyártói jelölések alapján, a raktári nyilvántartás segítségével történik. Amennyiben szükségessé válik az eredeti csomagolás megbontása, gondoskodunk valamennyi bontott egységen az azonosító jelölés ismételt feltüntetéséről. A végrehajtásért a raktáros a felelős. A Biotech belül minden raktári terméket adagszámmal (szerszámok esetében egyedi sorszámmal) azonosítva tárolunk. Minden implantátum alapanyagot és készterméket kettős azonosítóval jelölünk, a felső a cikkszám, az alsó a LOT szám, azaz a Vállalatirányítási rendszerből az adagszám! A karanténba helyezett termékeket a Minőségbiztosítási vezető vagy a Logisztikai vezető vagy a Termelés irányító oldhatja fel. A szerszámokra és műszer alapanyagokat nem szükséges két azonosítóval ellátni, egyedül a cikkszám azonosítás lényeges! Előgyártmány és alapanyag raktári bevételezése EU 7403 Beérkező áru átvétele c. Eljárási utasítás szerint történik! A műbizonylatokat ez szerint kell ellenőrizni! A beérkező áruk mennyiségi átvételét minden esetben a raktáros végzi el. A minőségi átvételt a kovácsolt és öntött darabok esetében a minőségellenőr végzi, más alapanyag esetén a műbizonylatok szerinti adagszám ellenőrzést a raktáros végzi el! Késztermék raktárba való vételezéskor a termékeket a csomagolásnál felcímkézett cikkszám és LOT számok szerint kell készre jelenteni Alapanyag kiadásához a termelés irányító hozza a Gyártásindító lapot. A kiadás előtt a Raktárkiadási jegyet ellenőrzi a raktáros, úgy hogy először az alapanyag cikkszámát, utána az alapanyag adag számát olvassa be. Ez biztosítja, hogy az implantátumok Heat Number-ig visszakövethetőek legyenek! Fontos ellenőrizni, hogy a darabolásból visszahozott termékeken is legyen azonosító címke. A rúdterméknek mindig a vonalkód nélküli részét kell darabolni! Amennyiben a címke megsérült, a kiadási jegy ellenőrzésével új matricát kell nyomtatni! Egy gyártási szériához csak egy Heat Number-rel rendelkező alapanyagot szabad kiadni! Bármilyen működési, folyamatbeli zavar esetén, ami veszélyeztetheti a gyártás minőségét, értesíteni kell a termelésirányítót, vagy a minőségbiztosítási vezetőt!

5 Változat: 03 Oldalszám: 5 Oldalak száma: 8 3. Gyártásközi nyomonkövetés gyakorlata A Termelésirányító végzi a gyártásindítást és nyomtatja Vállalatirányítási rendszer adatbázisból az adott termékhez hozzárendelt termékrajzot és a gyártáskísérő lapot. A gyártásban dolgozóknak ennek megfelelően minden gyártási folyamat előtt ellenőrizni kell a termékhez tartozó alábbi dokumentációt: gyártáskísérő lap, GYK raktárkiadási jegy, idegenáru átvételi jegyzőkönyv másolata, termékrajz A fenti dokumentáció hiánya esetén nem kezdhető meg a munka, ilyen esetben haladéktalanul értesíteni kell a Termelés irányítót és el kell különíteni a terméket. Adott gyártáshoz tartozó Anyagkivételi lap (Gyártáskísérő lap melléklete) egyértelműen meghatározza a kivételezésre kerülő alapanyag: egyedi azonosítóját (adagszám, kötegszám); az anyag pontos megnevezését; szabvány szerinti kódját, típusát; szükséges mennyiséget. Ezen kívül a GYK tartalmazza a gyártani kívánt termék/sorozat: cikkszámát; Biotech késztermék sorozatszámát (LOT); szükség esetén egyedi sorszámot; a kivételezés idejét, Az alapanyagból félkész illetve készterméket meghatározott komplex, gyártási dokumentáció alapján készítünk. Adott gyártási sorozat, elkülönítve megfelelő tároló edényben és kísérő dokumentációval egyértelműen azonosítva halad a műveleti pontok között egészen a csomagolást követő késztermék raktárba adásáig. Adott munkahelyen egyszerre egy gyártási sorozat van a felcserélődés és esetleges keveredések kizárása érdekében. Minden megkezdett illetve elvégzett munkapozíciót a dolgozó vonalkódos rendszer segítségével lejelent, amin keresztül a számítógépes alkalmazás aktuális tájékoztatást nyújt adott termékről az adott készültségi szintig. Ezen felül rögzítésre kerül minden, a termék minőségét befolyásoló tényező is, mint például: Alap- és segédanyag; gyártóeszköz, berendezés; személyzet; egyéb gyártási körülmény időpont, gyártási technológia, dokumentáció stb.;

6 Változat: 03 Oldalszám: 6 Oldalak száma: 8 Minden megmunkálási munkafolyamat megkezdése előtt a gyártáskísérő lappal be kell jelentkezni a Vállalatirányítási rendszer vonalkód leolvasó termináljánál! Az adott munkafolyamat befejezésekor a dolgozónak a Vállalatirányítási rendszer vonalkódos termináljánál fel kell oldani a félterméket, hogy azt tovább lehessen engedni a következő munkafolyamatra. Munka befejezésekor sűrített levegővel kell pormentesíteni minden elkészült terméket. A dobozt és a termékkísérőt is sűrített levegővel le kell letakarítani! Az elkészült termék dobozát ki kell vinni az ellenőrzésre váró helyre, ha azt a minőségbiztosítási vezető, vagy a gyártásközi minőségellenőr másképpen nem kéri! Minden legyártott terméket darabonként egyértelműen az előírások szerint - jelölünk alapanyagtól függően lézer vagy manuális gravírozó berendezéssel. Jelölés tartalmazza a késztermék cikkszámát; Biotech sorozatszámát (LOT); Biotech logót; CE jelet. A termékkel - a felhasználást követően is - együtt mozgó gravírozott adatok egyértelműen meghatározzák a gyártmányt. Szükség esetén a számítógépes rendszerünk és gyártási dokumentációnk alapján a használt készterméket korábbi feldolgozási szintig, illetve alapanyagig vissza tudjuk követni. Termékeket csomagolás előtt a minőségellenőr ellenőrzi. Minden sorozatot vizsgálat alá vetünk. Ez kiterjed a termék azonosítására, a vizsgálati utasításokban meghatározott méréses és minősítéses jellemzők ellenőrzésére. Minden vizsgálatot, és vizsgálati feljegyzést dokumentálunk, így biztosított a visszakereshetőség. A termékek csomagolását sorozatonként- megfelelő körülményeket biztosítva - elkülönített helyiségekben végezzük. A csomagolt terméket egyértelműen meghatározza a termékcímke. A külső helyszínen végzendő sterilizálásra (sugárzásra) a termékeket csak erre a célra használható kartondobozban szállítjuk szállítólevéllel, ami minden darabot egyértelműen meghatároz. Külső helyszínre történő ki/beszállításkor a kísérő dokumentáció alapján 100%-ban ellenőrizzük a ki/beszállított tételt. (EU 7522) A visszaérkezett steril terméket az ellenőrzés és termék felszabadítását követően a Késztermék raktárba kell vinni és bevételezni. A raktári nyilvántartást a számítógépes alkalmazás segíti. A raktárban így terméktípusonként és sorozatonként elkülönítve tároljuk a gyártmányokat.

7 Változat: 03 Oldalszám: 7 Oldalak száma: 8 4. A kiszállított termékek azonosítása A kiszállított termékeket a szállítás előkészítése (komissiózás) során azonosítjuk. Az azonosítás a termékek csomagolásán a gyártói jelölések (feliratok, címkék) ellenőrzését és a kiszállítási szállítólevéllel vagy számlával való összehasonlítását jelenti. Ezeken kívül (ha helyénvaló) az azonosító jelölésnek tartalmaznia kell a megrendelő (vevő) megnevezését is. A lejárati idővel rendelkező (steril) termékek kiszállításánál mindig a legrégebbi terméket kell előbb kiszállítani. (FIFO módszer). A végrehajtásért a raktáros a felelős. A termékek nyomon a kiszállítás során A kiszállított termékeket a szállítólevél adatai és a raktári nyilvántartás segítségével követjük nyomon. Cél, hogy valamennyi terméknél megállapítható legyen, hogy egy adott megrendelésre milyen tételazonosítású (gyártási számú, LOT számú) termékeket szállítottunk ki. Ennek érdekében a szállítólevélen mindig feltüntetjük a kiszállított termékek tételazonosítóját (gyártási számát, LOT számát) is. A végrehajtásért az illetékes logisztikai vezető a felelős. A szállítólevél egy példányát a megrendelési feljegyzésekhez csatoljuk, így később is megállapítható a kiszállított termékek tételszáma. A végrehajtásért az illetékes asszisztens (As) a felelős. A kiszállított lecsomagolt termékek gyártási dokumentációját megőrizzük, illetve a számítógépes programban lezárásra kerül a gyártási folyamtat. A nyilvántartás (elektronikus és papír alapú) folyamatos és hiánytalan vezetésével biztosítjuk az alapanyag-késztermék valamint a késztermék-alapanyag közötti visszakereshetőséget. Az adatbázisunk különböző szempontok szerinti lekérdezhetősége tájékoztat minden raktári, gyártás alatt álló, illetve felhasznált készletről. 5. A termékek nyomon A elkötelezte magát a teljes gyártási nyomon követő rendszer kiépítésére és annak folyamatos fejlesztésére. A termékeket jelölés szempontjából - az 4/2009. (III. 17.) EüM rendelet szerint két alapvető csoportra bontjuk: műszerek (I-es kockázati osztály, újra felhasználható sebészeti műszerek), implantátumok (II.b, ill. az ízületi protézisek III-as kockázati osztályú implantátumok). A fenti két csoport alapján a műszerek alapanyagainak a nyomonkövetését elhagyjuk, ezeket az alapanyagokat (1.4572, POM-C) nem tételes, 2.2-es bizonylattal vásároljuk.

8 Változat: 03 Oldalszám: 8 Oldalak száma: 8 Minden Biotech Csoport által gyártott és forgalmazott implantátumra teljes nyomonkövetést írunk elő, azaz minden szériát vissza tudunk követni egészen az alapanyag kohászati adagszámáig. A kötelezettséget vállal arra, hogy egy esetleges vis major kohászati hiba miatt bekövetkező implantátumtörés esetén minden abból az adagszámból gyártott implantátumot visszahívunk! A beérkező forgalmazott termékek nyomon követhetőségét azok ellenőrzési és vizsgálati bizonylatai biztosítják. A forgalmazott termékek nyomonkövetésére a beszállítók gyártási azonosítóit használjuk (LOT szám, gyártási szám). Ezt az azonosítót a vevő kérésére a szállítólevélen, a számlán vagy a garancialevélen is feltüntetjük. A gyártott termék legyen az alapanyag, félkész-, vagy késztermék követésére a csomagolási egységhez tartozó címkén, dokumentumon jelölt azonosító számok adnak lehetőséget. A termékek nyomonkövethetőségét a gyártáson belüli állapotot bemutató dokumentum biztosítja, amelyből részletesen visszakereshető minden adat, amely az adott feldolgozási szintig kapcsolódott a termékhez. A dokumentumok használata mellett a folyamatos, házon belüli követéshez a Biotech Vállalatirányítási rendszer nevű számítógépes alkalmazás kapcsolódik, amely azonnali és teljes körű információkkal szolgál a feldolgozás állapotáról. Idegenáru-átvételi ellenőrzést követően a termékek ellenőrzött bevizsgált állapotáról a termékre ragasztott Biotech-es jelölőcímke ad egyértelmű tájékoztatást. A raktárba csak bevizsgált, az előírt vizsgálatokon megfelelt termék kerülhet, így onnan a gyártásba sem kerülhet nem megfelelőnek minősített anyag. A nem megfelelő darabokat zároljuk az EU 8301előírásai szerint. Gyártásközi ellenőrzéseket az illetékes személyek folyamatosan végzik, eltérés esetén azonnal intézkednek. Egyes munkafolyamatoknál a dolgozók önellenőrzést hajtanak végre. A vizsgált állapotot a kísérő dokumentumon a vizsgáló által elhelyezett aláírás jelzi és/vagy a számítógépes bejegyzés. Végellenőrzéskor, a termelési folyamatok befejezésekor az ellenőrzést igazoló jelölés módját az egyes termékdokumentációk tartalmazzák. A kiszállítás előtti ellenőrzést termék esetén a bizonylatok, a megrendelő által igényelt kísérő dokumentumok adnak információt. A termékek visszahívhatósága érdekében valamennyi kiszállított forgalmazott és gyártott termékről a gyártási azonosító alapján nyilvántartást vezetünk.

Változat: 05 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 5 8.3. fejezet: A nem megfelelő termék kezelése Nem megfelelő termék kezelése és hibajavító tevékenység

Változat: 05 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 5 8.3. fejezet: A nem megfelelő termék kezelése Nem megfelelő termék kezelése és hibajavító tevékenység Változat: 05 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 5 Cél: A nem megfelelő termék jelölésének, elkülönítésének, és kezelésének szabályozása annak érdekében, hogy véletlenül se kerülhessen felhasználásra, illetve

Részletesebben

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10. A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10.1 Beszerzés (ISO 9001, 4.6.) A termelési folyamatok közül a szabvány elsőként a beszerzést szabályozza. Az előírások a beszállító értékelésével,

Részletesebben

RAKTÁROZÁS MF03.RE. Változtatás átvezetésére. Példány sorszám: Készítette: Dr.Domján Andrea tanszéki vezető ápoló

RAKTÁROZÁS MF03.RE. Változtatás átvezetésére. Példány sorszám: Készítette: Dr.Domján Andrea tanszéki vezető ápoló Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: RAKTÁROZÁS MF03.RE Készítette: Dr.Domján Andrea tanszéki vezető ápoló Átvizsgálta: Dr. Váncsa Andrea MICS vezető Jóváhagyta:

Részletesebben

adatgyűjt Pannon Szoftver Kft www.pannonszoftver.hu Salga Péter ABAS vevőfórum 2007 Balatonboglár

adatgyűjt Pannon Szoftver Kft www.pannonszoftver.hu Salga Péter ABAS vevőfórum 2007 Balatonboglár Vonalkód és s mobil adatgyűjt jtés Salga Péter Pannon Szoftver Kft www.pannonszoftver.hu ABAS vevőfórum 2007 Balatonboglár A mobil rendszer lényege A vállalatirányítási rendszer bármely funkciója távolról,

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Feldolgozás

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Feldolgozás ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó szervezet által bejelentett, az ellenőrző szervezet által nyilvántartott termelési helyszínek adataival együtt érvényes

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Részszakképesítés száma, megnevezése: 31 341 04 Raktáros Vizsgafeladat megnevezése: Raktározási feladatok

Részletesebben

GLOBÁLIZÁLT BESZERZÉS ÉS ELOSZTÁS A LOGISZTIKÁBAN

GLOBÁLIZÁLT BESZERZÉS ÉS ELOSZTÁS A LOGISZTIKÁBAN GOBÁIZÁT BESZERZÉS ÉS EOSZTÁS A OGISZTIKÁBAN A globalizációjának, a késleltetett következménye, hogy két kapcsolódó láncszem a beszerzés és elosztás is globalizálódik. A globalizált beszerzésnek és elosztásnak

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01 D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar eljárás készítése ME/42-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

Beszerzési logisztikai folyamat

Beszerzési logisztikai folyamat BESZÁLLÍTÓ Beszállítás, ütemezés Beszerzési logisztika Szállítási mód és eszköz megválasztása Beszállítás Beszerzési folyamat: - igények meghatározása, - ajánlatkérés és feldolgozás, - beszállítók kiválasztása,

Részletesebben

INFOR ERP Ln 6.1 Baan IV vonalkódos megoldások

INFOR ERP Ln 6.1 Baan IV vonalkódos megoldások INFOR ERP Ln 6.1 Baan IV vonalkódos megoldások 2009.november 4. Vagányi Ferenc ferenc.vaganyi@snt.hu www.snt.hu 1 Vonalkód jellemzők Vonalkódok jellemzői, vonalkódos szabványok A vonalkódok lehetnek egy-,

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Import

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Import ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó szervezet által bejelentett, az ellenőrző szervezet által nyilvántartott termelési helyszínek adataival együtt érvényes

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése:

A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga központilag összeállított kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott követelménymodulok alábbi témaköreit tartalmazzák: A logisztikai lánc raktártípusai

Részletesebben

Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés

Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés Mozgás a tökéletesség jegyében Királykategória a lég-, szabályozás- és meghajtástechnikában Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés A ZIEHL-ABEGG Kft. minden partnerére érvényes Tartalom 1. Alkalmazási terület

Részletesebben

Adatközlő lap. 1. Alapadatok. 2. Szervezeti ábra. 3. Tevékenységek. Feldolgozás ADAT-12

Adatközlő lap. 1. Alapadatok. 2. Szervezeti ábra. 3. Tevékenységek. Feldolgozás ADAT-12 1. Alapadatok A 834/2007/E rendelet 28. cikk (5) bekezdésében és az MSZ EN ISO/IEC 17065:2013 szabvány előírásai értelmében minden érdeklődő számára tájékoztatást nyújtunk partnereink nevéről, címéről

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK. Menetíró készülékek javítása, felülvizsgálata

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK. Menetíró készülékek javítása, felülvizsgálata MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK 12. sz. melléklet Menetíró készülékek javítása, felülvizsgálata 1. rész: Kienzle típusú menetíró készülékek javítása, felülvizsgálata 2. rész: FH12 típusú menetíró készülékek javítása,

Részletesebben

Vizsgázó neve: Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai. 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc)

Vizsgázó neve: Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai. 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc) Modul száma, : 2. vizsgafeladat. Elméleti felidézése. Szóbeli Áruátvételt végez 1. Feladat: Áru érkezett a gyógyszertárba (többek között: Acidum benzoicum, Acidum salicylicum, Acidum sorbicum). Az áruátvétel

Részletesebben

Az egyes kardánkapcsolat típusok javítása/felújítása során elvégzendő, kötelező munkafolyamatok, műszaki előírások

Az egyes kardánkapcsolat típusok javítása/felújítása során elvégzendő, kötelező munkafolyamatok, műszaki előírások Az egyes kardánkapcsolat típusok javítása/felújítása során elvégzendő, kötelező munkafolyamatok, műszaki előírások 1) rész: Autóbusz-trolibusz kardánkapcsolatok javítása, felújítása: 1.1. Kardántengelyek

Részletesebben

Adatközlő lap. 1. Alapadatok. 2. Szervezeti ábra. 3. Tevékenységek. Kereskedelem ADAT-18

Adatközlő lap. 1. Alapadatok. 2. Szervezeti ábra. 3. Tevékenységek. Kereskedelem ADAT-18 1. Alapadatok A 834/2007/E rendelet 28. cikk (5) bekezdésében és az MSZ EN ISO/IEC 17065:2013 szabvány előírásai értelmében minden érdeklődő számára tájékoztatást nyújtunk partnereink nevéről, címéről

Részletesebben

EGYSÉGSZINTŰ MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

EGYSÉGSZINTŰ MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SEMMELWEIS EGYETEM SZEMÉSZETI KLINIKA 1085 B u d a p e s t, M á r i a u. 3 9. EGYSÉGSZINTŰ MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Készítette: A dokumentáció kódja: SE-SZEM-PER-EMSZ Dr. Holló Gábor szakambulancia vezető Dátum

Részletesebben

Motoralkatrészek beszerzése Karsan gyártmányú autóbuszokhoz (BKV Zrt. T-414/17) MŰSZAKI LEÍRÁS 2018.

Motoralkatrészek beszerzése Karsan gyártmányú autóbuszokhoz (BKV Zrt. T-414/17) MŰSZAKI LEÍRÁS 2018. Motoralkatrészek beszerzése Karsan gyártmányú autóbuszokhoz (BKV Zrt. T-414/17) MŰSZAKI LEÍRÁS 2018. MŰSZAKI LEÍRÁS 1. Műszaki követelmények A mellékletben az egyes tételeknél megadott gyártmányjelölések

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

Logisztika A. 2. témakör

Logisztika A. 2. témakör Logisztika A tantárgy 2. témakör Beszerzési-, termelési-, elosztási-, újrahasznosítási logisztika feladata MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Beszerzési logisztika Beszállító Vevõ Áruátvétel

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

(HL L 384., , 75. o.)

(HL L 384., , 75. o.) 2006R2023 HU 17.04.2008 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2023/2006/EK RENDELETE (2006. december 22.)

Részletesebben

TERVEZETT FELADATOK LEÍRÁSA

TERVEZETT FELADATOK LEÍRÁSA 1. SZ. MELLÉKLET TERVEZETT FELADATOK LEÍRÁSA A NÉPSZÁMLÁLÁS LEBONYOLÍTÁSHOZ SZÜKSÉGES INFORMATIKAI ESZKÖZÖK RAKTÁROZÁSA, NYILVÁNTARTÁSA ÉS KAPCSOLÓDÓ LOGISZTIKAI FELADATOK ELLÁTÁSA TÁRGYÚ ELŐZETES PIACI

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok

Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok 1 4 Tartalomjegyzék 2 ÁRUCIKK - ÜRES... 10 3 ÁRUCIKK - MEGJELENÍTÉS [10035 BE_S_ANYAG SARZSOS ALAPANYAG]... 12 4 ÁRUCIKK - VÁLTOZTATÁS [10035 BE_S_ANYAG SARZSOS ALAPANYAG]13

Részletesebben

2011. ÓE BGK Galla Jánosné,

2011. ÓE BGK Galla Jánosné, 2011. 1 A mérési folyamatok irányítása Mérésirányítási rendszer (a mérés szabályozási rendszere) A mérési folyamat megvalósítása, metrológiai megerősítés (konfirmálás) Igazolás (verifikálás) 2 A mérési

Részletesebben

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál (szigorodó szabályozások, egyértelmű felelősség) Balázs György Ferenc EMKI főosztályvezető DEMIN 2013. május Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A tételekhez segédeszköz nem használható!

A vizsgafeladat ismertetése: A tételekhez segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magába: A raktározás szerepe az ellátási láncban A raktár-technológia összetevői Automatikus áruazonosítás

Részletesebben

(Minőségirányítási eljárás)

(Minőségirányítási eljárás) ÓBUDAI EGYETEM ME 02 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (Minőségirányítási eljárás) 11. sz. verzió A kiadás dátuma: 2017. február 1. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: Göndör Vera minőségirányítási koordinátor

Részletesebben

ÁRUBESZERZÉS. Készítette: Munkácsi Adrienn

ÁRUBESZERZÉS. Készítette: Munkácsi Adrienn ÁRUBESZERZÉS Készítette: Munkácsi Adrienn BESZERZÉS HELYE, SZEREPE AZ ÁRUFORGALOMBAN Áruforgalmi folyamat: áruk beszerzése áruátvételkészletezésáruk eladása A kereskedelmi vállalkozások alaptevékenysége

Részletesebben

Komplett üzleti megoldás a kis- és közepes méretű termelő vállalatok számára

Komplett üzleti megoldás a kis- és közepes méretű termelő vállalatok számára Komplett üzleti megoldás a kis- és közepes méretű termelő vállalatok számára JÖVŐBIZTONSÁG A szoftver gyártója Invesztíció az elmúlt évben 1.700 új dolgozó 600 új fejlesztő 5.293 új programfunkció A harmadik

Részletesebben

1. számú melléklet: Műszaki előírás:

1. számú melléklet: Műszaki előírás: 1. számú melléklet: Műszaki előírás: A kiszállított alkatrészek felület előkészítését el kell végezni, ami áll egy mechanikus homokszórásból (porlakkozott/rilzánozott/festett) felület esetén vagy egy vegyi

Részletesebben

DOKUMENTUMOK KEZELÉSE

DOKUMENTUMOK KEZELÉSE EH - 01 MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS DOKUMENTUMOK KEZELÉSE 1. ELJÁRÁS CÉLJA Az eljárás célja a Polgármesteri Hivatal által használt külső és belső készítésű dokumentumok (szabályozások) kezelésének rögzítése. Jelen

Részletesebben

A CÉG. Vevők Bank KFT A FELADAT

A CÉG. Vevők Bank KFT A FELADAT A CÉG Vevők Bank KFT Állam Szállítók 1 A FELADAT A cég tevékenységének, működésének megismerése Üzleti folyamatok dokumentálása Információs rendszerrel szemben támasztott követelmények e meghatározása

Részletesebben

A technológiai berendezés (M) bemenő (BT) és kimenő (KT) munkahelyi tárolói

A technológiai berendezés (M) bemenő (BT) és kimenő (KT) munkahelyi tárolói 9., ELŐADÁS LOGISZTIKA A TERMELÉSIRÁNYÍTÁSBAN Hagyományos termelésirányítási módszerek A termelésirányítás feladata az egyes gyártási műveletek sorrendjének és eszközökhöz történő hozzárendelésének meghatározása.

Részletesebben

ROOL Bázis - élelmiszeripar

ROOL Bázis - élelmiszeripar ROOL Bázis - élelmiszeripar ROOL Informatika Kft. www.rool.hu 4026 Debrecen, Péterfia u. 4. Tel.: 20/510-7853 ROOL Bázis célok Ágazatspecifikus megoldás az élelmiszeripar és beszállítói kör számára Operatív

Részletesebben

Anyagismeret a gyakorlatban Implantátumok: az ötlettől a termékig

Anyagismeret a gyakorlatban Implantátumok: az ötlettől a termékig Anyagismeret a gyakorlatban Implantátumok: az ötlettől a termékig 2014. Május 07. Dr. Bognár Eszter Nagy Péter Anyagismeret a gyakorlatban Orvostechnikai célra alkalmas fémek és ötvözetek alkalmazási lehetőségei

Részletesebben

A BIZONYLATOK FAJTÁI

A BIZONYLATOK FAJTÁI A BIZONYLATOK FAJTÁI Pénzügyi bizonylatok Tevékenységi bizonylatok Átvételi bizonylatok Keletkezési helyek szerinti bizonylatok A szigorú számadású nyomtatványok Állampolgársági, hatósági bizonyítványok

Részletesebben

B) KÉSZLETEK BIZONYLATAI

B) KÉSZLETEK BIZONYLATAI B) KÉSZLETEK BIZONYLATAI Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Készlet-bevételezési bizonylat B. 12-111/V.r.sz. B01. 2. Készlet kivételezési bizonylat B. 12-114/V.r.sz. B02. 3. Azonnali

Részletesebben

Foglalkozási napló. Édesipari termékgyártó 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Édesipari termékgyártó 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Édesipari termékgyártó 10. évfolyam (OKJ száma: 34 541 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Bátori Tamás Képviselet Vezető

Bátori Tamás Képviselet Vezető Bátori Tamás Képviselet Vezető A társaság vagyonának számba vétele A mérleg valódiságának alátámasztása Anyagi felelősök elszámoltatása A leltározás maga a munkafolyamat A leltár pedig ennek az eredménye

Részletesebben

Van Hool gyártmányú, CNG üzemű autóbuszokhoz motoralkatrészek beszerzése. (BKV Zrt. T-268/17) KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI LEÍRÁS

Van Hool gyártmányú, CNG üzemű autóbuszokhoz motoralkatrészek beszerzése. (BKV Zrt. T-268/17) KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI LEÍRÁS Van Hool gyártmányú, CNG üzemű autóbuszokhoz motoralkatrészek beszerzése (BKV Zrt. T-268/17) KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI LEÍRÁS 2017. I. Általános műszaki, minőségi elvárások 1. Az ajánlati

Részletesebben

Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben

Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben Ellenőrzött beszállítás = Jó minőségű termék! Textilruházati Beszerzési és Gyártói Szakmai Fórum Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben Gyöngyösi Ferenc mk. alezredes HM FHH Haditechnikai Intézet

Részletesebben

Készlet menedzsment. R i. R max R 4 R 2 R 3 R 1. R min. Készletfogyás: K észletmenedzselés: a. Periodikus után pótlás, elhanyagolható rendelési idő

Készlet menedzsment. R i. R max R 4 R 2 R 3 R 1. R min. Készletfogyás: K észletmenedzselés: a. Periodikus után pótlás, elhanyagolható rendelési idő Készlet menedzsment Készletfogyás: i t K észletmenedzselés: a. Periodikus után pótlás, elhanyagolható rendelési idő 1 2 3 4 max min T T T T t b. Azonos pótlási mennyiség, elhanyagolható pótlási idő max

Részletesebben

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 4. Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 4. Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 4 Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 7

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 1. Ön azt a feladatot kapta munkahelyén, hogy mutassa be tanuló társainak, hogyan épül fel a korszerű logisztikai rendszer, és melyek a feladatai. Miről fog beszélni? Információtartalom vázlata - logisztika

Részletesebben

Skoda Solaris Trollino 12 típusú trolibusz járművillamossági alkatrészek beszerzése (BKV Zrt. T-415/17.)

Skoda Solaris Trollino 12 típusú trolibusz járművillamossági alkatrészek beszerzése (BKV Zrt. T-415/17.) Skoda Solaris Trollino 12 típusú trolibusz járművillamossági alkatrészek beszerzése () MŰSZAKI LEÍRÁS 2018. MŰSZAKI LEÍRÁS 1. Műszaki követelmények A mellékletben az egyes tételeknél megadott gyártmány

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 5. Előadás Elosztási folyamat A klasszikus elosztási logisztikai rendszer Az elosztási logisztikai rendszer:

Részletesebben

Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Raktárforgalom kezelése. Bevét napló adattartalma. Kivét napló adattartalma.

Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Raktárforgalom kezelése. Bevét napló adattartalma. Kivét napló adattartalma. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek Raktárforgalom kezelése 2 Bevét napló adattartalma Bevételezés Beszerzési egységár Fogadó raktár kódja A tevékenységért felelős kódja A bevételezési

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

Raktározási folyamatok szabályozása

Raktározási folyamatok szabályozása /0oldal Tartalomjegyzék./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Bálint Beáta Jóváhagyta: Kiss

Részletesebben

Üzemi gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008

Üzemi gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008 gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008 A bányászat során előállított építési termékekre vonatkozó előírások 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet az

Részletesebben

Logisztikai Csapatbajnokság esettanulmány leírás

Logisztikai Csapatbajnokság esettanulmány leírás Logisztikai Csapatbajnokság esettanulmány leírás Háttérinformáció: A gyártó az autóipar egyik vezető Tier 1 es beszállítója, mely globálisan végzi tevékenységét és a világ összes jelentős autógyártó cégének

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Állattartás

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Állattartás ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó szervezet által bejelentett, az ellenőrző szervezet által nyilvántartott termelési helyszínek adataival együtt érvényes

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

Integrált gyártástámogató rendszer

Integrált gyártástámogató rendszer Anyagok regisztrációja, anyagazonosság vizsgálat modul A modul célja, hogy a rendszerrel kapcsolatban álló vállalatirányítási rendszertől (SAP vagy más rendszer) illetve a tárhelyes raktárkezelő rendszertől

Részletesebben

ME/76-01 A mérő és megfigyelőeszközök kezelése

ME/76-01 A mérő és megfigyelőeszközök kezelése D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/76-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette:

Részletesebben

A 2. számú mellékletben meghatározott készlet kialakítását követően a Megrendelő a felhasználásokat fajta, méret és darabszám szerint folyamatosan, ír

A 2. számú mellékletben meghatározott készlet kialakítását követően a Megrendelő a felhasználásokat fajta, méret és darabszám szerint folyamatosan, ír Szállítási Szerződés amely létrejött egyrészről a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Kórháza (Kecskemét, Nyíri út 38.), mint megrendelő (a továbbiakban megrendelő), valamint a Premier G. Med Kft. (1026 Bp.

Részletesebben

BXWH91 Kezelési leírása. v2014.10.20

BXWH91 Kezelési leírása. v2014.10.20 BXWH91 Kezelési leírása v2014.10.20 Tartalom 1 Bevezetés... 2 2 Bejelentkezés, kijelentkezés... 3 3 Árubeérkezés megadott szállítói megrendelés(-ek) alapján... 4 4 Árubeérkezés a nyitott szállítói megrendelések

Részletesebben

8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI. Klaszter, mint virtuális logisztikai központ

8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI. Klaszter, mint virtuális logisztikai központ 8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI Klaszter, mint virtuális logisztikai központ Feladatai: a beszállítói feladatok kis és középvállalatok versenyképességeinek fokozása érdekében,

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Növénytermesztés

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Növénytermesztés ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó szervezet által bejelentett, az ellenőrző szervezet által nyilvántartott termelési helyszínek adataival együtt érvényes

Részletesebben

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén SONIMA Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén 1 Moduláris megoldások Manufacturing Gyártás Assembly Szerelés Industrial Ipari Cleaning tisztítás Warehousing Raktározás Logisztika Logistics

Részletesebben

Make or Buy döntés filozófiája

Make or Buy döntés filozófiája Make or Buy döntés filozófiája Make or Buy döntés lehet: - egy konkét megrendelés esetére, - egy meghatározott időszakra, amíg a feltételek, adottságok nem változnak. A vásárlást kizáró esetek - A kívánt

Részletesebben

Mérőeszközök kezelése MF 15.ST

Mérőeszközök kezelése MF 15.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Mérőeszközök kezelése MF 15.ST Készítette: Kocsárdi József Folyamatgazda Átvizsgálta: Csege Ibolya MIB vezető Jóváhagyta:

Részletesebben

UL Tanúsítási Kézikönyv - ULKK / MRSZ - Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség

UL Tanúsítási Kézikönyv - ULKK / MRSZ - Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség A.4. Felelősségek az MRSZ - Motoros Könnyű repülő Sport Szövetség MKSSZ Légi alkalmasság Tanúsítás folyamatában: A.4.1. Felelősségek a SES A1 és az UL A2 területek Légi alkalmasság felülvizsgáló folyamatában:

Részletesebben

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Tisza Gábor Krisztián Piacfelügyeleti Főosztály Építési termékek

Részletesebben

II. számú melléklet A Justh Zsigmond Városi Könyvtár Nyilvántartási szabályzata

II. számú melléklet A Justh Zsigmond Városi Könyvtár Nyilvántartási szabályzata II. számú melléklet A Justh Zsigmond Városi Könyvtár Nyilvántartási szabályzata Orosháza, 2017. július 01. A könyvtár feladatainak ellátásához szükség van a megfelelően gondozott, jól feltárt gyűjteményre,

Részletesebben

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1 Tartalomjegyzék 1. ÖSSZEÁLLÍTÁS KÉPEKKEL ILLUSZTRÁLVA... 3 2. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK... 12 a. Termékleírás... 12 b. Anyag... 12 c. Alkalmazási... 12

Részletesebben

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció

IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2. 1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

Országos Rendezési Tervkataszter

Országos Rendezési Tervkataszter TeIR Országos Rendezési Tervkataszter Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. LEKÉRDEZÉSEK... 3 2.1 TERV ELLÁTOTTSÁG LEKÉRDEZÉS... 4 2.1.1. Kördiagram... 5 2.1.2.

Részletesebben

Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul

Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul 1. Új betárolás felvitele... 3 2.1. Megrendelés alapján történő betárolás... 4 2.2. Belső betárolás típusú betárolás... 7 2.3. Raktárközi mozgás típusú betárolás...

Részletesebben

Gyári alkatrészek raktári betárolása modul

Gyári alkatrészek raktári betárolása modul Gyári alkatrészek raktári betárolása modul 1. Bevezetés... 2 2. Új betárolás felvitele... 3 2.1. Megrendelés alapján történő betárolás... 4 2.2. Belső betárolás típusú betárolás... 8 2.3. Raktárközi mozgás

Részletesebben

Minőségirányítási Kézikönyv

Minőségirányítási Kézikönyv FVM MGI Oldal: 1/7 4. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER 4.1. Általános követelmények Olyan minőségirányítási rendszert hoztunk létre, dokumentáltunk és tartunk fenn, amely megfelelő eszköz arra, hogy tevékenységünk

Részletesebben

Régens PMS. Beszerzési modul. Beszerzési modul. (Procurement-Manufacturing-Sales)

Régens PMS. Beszerzési modul. Beszerzési modul. (Procurement-Manufacturing-Sales) Régens PMS (Procurement-Manufacturing-Sales) A Régens PMS (Procurement-Manufacturing-Sales) termelésirányítási rendszerünket elsősorban azoknak a termelő vállalatoknak a részére ajánljuk, akik olyan komplex

Részletesebben

A Borsodi Műhely Kft. gépalkatrész gyártó középvállalat, győri telephelyére, Hőkezelő segédmunkás munkakörbe. munkatársat keres.

A Borsodi Műhely Kft. gépalkatrész gyártó középvállalat, győri telephelyére, Hőkezelő segédmunkás munkakörbe. munkatársat keres. A gépalkatrész gyártó középvállalat, győri Hőkezelő segédmunkás munkakörbe Hőkezelésre előkészített és már hőkezelt munkadarabok mozgatása, készülékekre helyezése A tevékenységhez előírt dokumentációs

Részletesebben

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (1.kiadás) A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (2003. június) NATO/PFP NYILT ÉSZAKATLANTI SZERZŐDÉS SZERVEZETE, NATO SZABVÁNYOSÍTÁSI HIVATAL (NSA) NATO

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP I. Szöveges feladatok A feladatok az Irodatechnikai eszközök használata, iratkezelés, üzleti levelezés technikája, tartalma,

Részletesebben

Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében

Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében Országos Könnyűszerkezetes Konferencia 2013. szeptember 27. Pataki Erika Tanúsítási

Részletesebben

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Magyarországon az utóbbi időben több madárinfluenza kitörés történt. Járványügyi intézkedésként védő- és megfigyelési körzetek

Részletesebben

Koch's Torma Kft. Közel a Német piac Prezentáció. Beszállítói kapcsolatok, minőségbiztosítás az élelmiszeriparban

Koch's Torma Kft. Közel a Német piac Prezentáció. Beszállítói kapcsolatok, minőségbiztosítás az élelmiszeriparban Koch's Torma Kft. Közel a Német piac Prezentáció Beszállítói kapcsolatok, minőségbiztosítás az élelmiszeriparban Előadó: Ujházi Attila Ügyvezető, www.kochs.cc Több, Mint Torma! Beszállítókkal szemben támasztott

Részletesebben

Gyári alkatrészek rendelése modul

Gyári alkatrészek rendelése modul Gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

BESZERZÉS, BESZÁLLÍTÓK MINŐSÍTÉSE

BESZERZÉS, BESZÁLLÍTÓK MINŐSÍTÉSE BESZERZÉS, BESZÁLLÍTÓK MINŐSÍTÉSE 1. ELJÁRÁS CÉLJA Az eljárás célja a hivatali beszerzési folyamatok szabályozása. Jelen eljárás meghatározza a beszerzések folyamatát, a beszállítók minősítését, előírva

Részletesebben

2399-06 Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai követelménymodul szóbeli feladatai

2399-06 Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai követelménymodul szóbeli feladatai 2399-06 Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai követelménymodul szóbeli feladatai 1. feladat: Áru érkezett a gyógyszertárba (többek között: Acidum benzoicum, Acidum salicylicum,

Részletesebben

Szállítási Szerződés amely létrejött egyrészről a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Kórháza (Kecskemét, Nyíri út 38.), mint megrendelő (a továbbiakban m

Szállítási Szerződés amely létrejött egyrészről a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Kórháza (Kecskemét, Nyíri út 38.), mint megrendelő (a továbbiakban m Szállítási Szerződés amely létrejött egyrészről a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Kórháza (Kecskemét, Nyíri út 38.), mint megrendelő (a továbbiakban megrendelő),valamint a JOHNSON & JOHNSON Kft. (2045

Részletesebben

Magyar Vegyipari Szövetség ADR-SEVESO munkaértekezlet ADR MODUL. fejlesztési igazgató Nagy Imre értékesítési tanácsadó Megatrend Zrt

Magyar Vegyipari Szövetség ADR-SEVESO munkaértekezlet ADR MODUL. fejlesztési igazgató Nagy Imre értékesítési tanácsadó Megatrend Zrt Magyar Vegyipari Szövetség ADR-SEVESO munkaértekezlet 2009.03.05 Veres József Radakovics János Szűcs János rendszerszervező rendszerszervező fejlesztési igazgató Nagy Imre értékesítési tanácsadó Megatrend

Részletesebben

Szállítási Szerződés amely létrejött egyrészről a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Kórháza (Kecskemét, Nyíri út 38.), mint megrendelő (a továbbiakban m

Szállítási Szerződés amely létrejött egyrészről a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Kórháza (Kecskemét, Nyíri út 38.), mint megrendelő (a továbbiakban m Szállítási Szerződés amely létrejött egyrészről a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Kórháza (Kecskemét, Nyíri út 38.), mint megrendelő (a továbbiakban megrendelő), valamint a Johnson & Johnson Kft. (2045

Részletesebben

Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire. ügyvezető

Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire. ügyvezető Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire Budapest, 2005. október 27. ügyvezető Szabó Zoltán Az előadás felépítése Ghibli Kft rövid bemutatása Felmérés eredményei és következtetések Néhány logisztikai

Részletesebben

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL GOSZ 2010. DECEMBER 14. Dikán András FVM MGI A testi épség, egészség megőrzéséért, a munkakörülmények javításáért! ÁLTALÁNOS TERMÉKBIZTONSÁG Csak biztonságos áru

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz, de legkésőbb az ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-02 BESZERZÉS... Átdolgozta és aktualizálta: Kovács Gyula Pénzügyi irodavezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző A szabályozás Dombóvár

Részletesebben

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK 1/6 oldal Tartalomjegyzék: 1/ Célmeghatározás 2/ Területi érvényesség 3/ Fogalom meghatározások 4/ Eljárás 5/ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6/ Dokumentálás Készítette: Szigeti Edit Jóváhagyta: Bálint

Részletesebben