Raktározási folyamatok szabályozása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Raktározási folyamatok szabályozása"

Átírás

1 /0oldal Tartalomjegyzék./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Bálint Beáta Jóváhagyta: Kiss Csaba Hatálybalépés időpontja: Példány tulajdonosa: Példány sorszáma: Módosítások: Sor- Lapszám szám Módosítás tárgya Dátum Módosító Jóváhagyta Jelen Utasítás a Társaság kizárólagos tulajdona.

2 2/0oldal. Célmeghatározás A KÉSZ IPARI GYÁRTÓ Kft. továbbiakban Társaság - raktározási tevékenységének szabályozása annak érdekében, hogy azonosítatlan, nem megfelelő méretű vagy anyagminőségű, illetve hibás anyag ne kerülhessen feldolgozásra. 2. Területi érvényesség Az utasítás a raktározás teljes tevékenységére vonatkozik, a raktározási tevékenység minden műveletére, az alapanyag beérkezéstől a maradék anyag elszállításáig. Az utasítást alkalmazni köteles:a gerendacenter minden munkatársa 3. Fogalom meghatározások SPMS : Számítógéppel támogatott termelésirányítási folyamat. Gerendacenter : Alapanyag tárolására kialakított fedett tároló hely. Számítógépes raktárnyilvántartó szoftver : A gerendacenterben lévő anyagok teljes-körű nyilvántartására szolgáló számítógépes program. 4. Eljárás: A, Acél alapanyag raktár: 4.. Az anyag mennyiségi átvétele beérkezéskor Az anyag mennyiségi átvételét a szállítójármű beérkezésekor a csoportvezető végzi, szállítólevél alapján. A darukezelő lepakolja az anyagot az átmeneti tárhelyre, a csoportvezető átadja az anyagkönyvelőnek a szállítólevelet, aki ez alapján az Acélraktár programban a kintlevő szálak közé bevételezi a szállítólevélen szereplő anyagokat és címkét nyomtat, melyen a következő adatok szerepelnek: anyagminőség profil

3 3/0oldal hossz darabszám raktár neve beérkezés dátuma 3-as kód Az anyagkönyvelő a címkét ráteszi az anyagra, mely alapján az idegenáru átvevő az anyagot be tudja azonosítani Idegenáru átvétel A raktárba beérkezett alapanyagok mennyiségi átvételét, dokumentálását és a raktárban való elhelyezését a raktáros, a minőségi átvételt az idegenáru átvevő végzi az MU 0.02 munkautasítás szerint, a nem megfelelő termék kezelését a IIE 8.3 utasításban leírtak szerint kell végezni. Az anyagok műbizonylat számát és adagszámát a számítógépes raktárnyilvántartó szoftver adatbázisába be kell vinni. (Az adatokat meglévő műbizonylat esetén az acélanyag raktárba történő bevételezésekor kell bevinni, amennyiben később érkezik a műbizonylat, úgy annak megérkezése és ellenőrzése után.) Ezzel igazoljuk az ellenőrzés tényét és az anyag megfelelőségét. Felelős: idegenáru átvevő 4.2. Betárolható anyagok A gerendacenter fedett tároló helyére betárolhatók az alábbi alapanyagok: társaság tulajdonában lévő anyagok; konszignációs raktárkészletek; Csak azok az anyagok tárolhatók be, amelyről a gerendacenter előzőleg értesítést kapott. Amennyiben az alapanyagot nem lehet egyértelműen a szállítólevélen szereplő tételhez hozzárendelni, abban az esetben az anyagot elkülönítve kell kezelni, az azonosítatlanság tényét fel kell rajta tüntetni és kezdeményezni kell az anyag beazonosítását. Azonosítatlan alapanyagot betárolni, vagy termelésbe adni szigorúan tilos. Felelős: üzemvezető, acélalapanyag raktár munkairányító 4.3. Anyagok bevételezése a kintlévő szálak közül és azonosítása Az anyagokat a minőségi átvétel után az idegenáru átvevő az Acélraktár program szálak részébe bevételezi, ahol láthatóvá válnak a programozók részére. Az adatbázisból ki kell választani az anyag típust, majd megadni:

4 4/0oldal A raktár nevét, A mennyiséget (darabszám), A bizonylat számát (szállítólevél), Valamint a műbizonylat- és adagszámot (amennyiben ismertek). A gerendacenterbe betárolandó minden egyes szál anyagot egyéni vonalkódos azonosító címkével kell ellátni, melyet a program az anyag bevételezésekor automatikusan kinyomtat. Ez az öntapadós címke az alábbiakat tartalmazza: vonalkód adagszám raktár beütés (hármaskód) Profil típusa; Anyagminőség; Hossz; Szélesség; Súly. A címkét a szálanyag végére, a beadó oldal szerinti jobb oldalra kell ráragasztani, így az azonosító címke minden esetben rajta marad a maradék anyagon. Felelős: üzemvezető, acélalapanyag raktár munkairányító 4.4. Anyagok betárolása, tárolása A szálakat azonosítás után a raktárban egyedi vonalkódos azonosítóval ellátva kell betárolni. A szálak betárolásakor, profil és 3-as kód azonosítással a darukezelő feljegyzi a (A49), vagy a (A420) nyomtatványra az anyag betárolási helyét, ezt az adatot a csoportvezető az Acélraktár programba a szál mellé felviszi. Az anyagot közvetlenül a talajra lerakni nem szabad. Alátétnek használt sín, vagy más idomacél gerenda is alkalmazható. A nagy hosszúságú és kis keresztmetszetű anyagok esetén az alátétek, talpfák száma megfelelően növelendő, hogy az anyag a talajjal ne érintkezhessen! Nehéz áruk egyik végén egy síkban tárolandók a balesetveszély csökkentése érdekében. Lemezeket lépcsőzetesen kell tárolni az azonosíthatóság végett.

5 5/0oldal Karikában gyártott huzalok, betonacélok betonalapon, illetve vízáteresztő talajon (salak, homok) tárolhatók. Azokon fel kell tüntetni a méretet, minőséget, stb. A tárolt készletek jelölései mindig láthatóak és hozzáférhetőek legyenek. Amennyiben ötvözött acélok raktározására is sor kerül, úgy azok értékesebb volta miatt csak fedett helyen (műszaki raktár) tárolhatók. Horganyzott, vagy ónozott finomlemezek is csak fedett helyen tárolhatók, mivel a szabadban a táblák közé befolyik az esővíz, és ez a vegyi folyamat eredményeképpen a táblák, elszíneződéséhez hosszabb időszak alatt jelentős bemaródásokhoz vezethet. Ügyelni kell arra, hogy az egyes tároló állványsorok között elengedő szabadtér álljon rendelkezésre. Felelős: termelési vezető, acélalapanyag raktár munkairányító 4.5. Alapanyagok előkészítése gyártásra Az alapanyagok előkészítéséhez a JOB-ok gyártási sorrendjét, a CNC termelési vezetője előzetesen en megküldi a raktárvezetőnek, raktári csoportvezetőnek. A raktári csoportvezető vonalkód olvasó pisztollyal kitárolja a JOB-ban szereplő szálakat, és ezzel egyidejűleg minden szálat azonos színjelzéssel lát el, a színjelzést az anyagkivételi jegy másolatán jelöli. Ezt követően a darukezelő megkapja az anyagkivételi jegy másolatát és színjelzés alapján előkészíti a puffertárolóba, CNC-nek átadásra a JOB-ot Alapanyag gyártásba adása A SPMS termelésirányítási szoftver átadja a raktárnak a következő munkanap termelési programját. A SPMS megadja a felhasználandó anyag profiltípusát, anyagminőségét, hosszát és a raktár megnevezését. A megadott alapanyagot be kell adni a termelésbe, az ME eljárásban leírtaknak megfelelően. Felelős: termelési vezető, acélalapanyag raktár munkairányító 4.7. Újra-felhasználható maradék anyagok kezelése A maradék anyagokra a CNC üzemben ragasztják fel a vonalkódos címkét amit automatikusan nyomtat a gép amikor levágásra kerültek a szálra programozott munkadarabok.

6 6/0oldal Maradék anyagoknál biztosítani kell az alapanyag mindenestben egyértelműen azonosítható legyen (pl. adagszám / 3 jegyű kód beütésével). Ennek hiányában az anyag nem vételezhető vissza a raktárba. Az így visszaszállított anyagot az egyéni azonosító alapján - a számítógépen be kell vételezni és meg kell adni a maradék anyag hosszát. A számítógép ezután új vonalkód címkét nyomtat az anyagra, ezzel le kell cserélni az eredeti címkét. Az anyagot a raktárban, a maradék anyagoknak kialakított részen kell elhelyezni, és a számítógépen kell bevételezni. A maradékanyagok betárolásakor a darukezelő feljegyzi a (A49), vagy a (A420) nyomtatványra a betárolás helyét, ezt az adatot a csoportvezető az Acélraktár programba a maradékanyag mellé rögzíti. Felelős:termelési vezető, acélalapanyag raktár munkairányító B: Műszaki raktár raktározási folyamata: Anyag átvétel A megrendelt anyagok beérkezésük után a megfelelő raktárba, annak "Átmeneti tárolás" táblával megjelölt területén kerülnek elhelyezésre. Ezt követően a raktáros illetve az idegenáru átvevő a megrendelésben/szerződésben, illetve a vonatkozó szabványokban meghatározott szempontok figyelembevételével átveszi az anyagot, miközben ellenőrzi a mennyiségi és minőségi megfelelőséget (anyagminőség, adagszám stb.), az MU 0.02 Idegenáru átvételi utasításnak megfelelően. A festékeket, hígítókat, hegesztő anyagokat az idegenáru átvevő a szavatossági idővel rendelkező anyagokra a szavatossági idő lejártát is feltünteti. A beérkező anyagok általában 3-5 napig tárolhatók az átmeneti tárolóban. Kötőelemek kezelési rendjét az MU 0.6. Kötőelemek kezelésének szabályozása tartalmazza. Megfelelőség esetén az idegenáru átvevő jel beütésével, festésével, öntapadós címkével látja el az anyagot. Ezt követően ezek az anyagok vagy közvetlenül a felhasználó műhelybe, vagy a raktár "ellenőrzött" területére szállítandók. Mérőeszközöket (mérőszalagok) beszerzésük után a műszerfelelős vételezi be- és ki- a műszerraktárból. Az eszközök nyilvántartása, hitelesítése és további kezelése az ő feladata az IIE 8.2 eljárásban elírtaknak megfelelően.

7 7/0oldal Nem megfelelő termék kezelése Átvételnél tapasztalt mennyiségi eltérés esetén a raktáros, minőségi hiányosság esetén az idegenáru átvevő állítja ki a Hibafelvételi jkv."-et. (A 40), melyet eljuttat az anyagbeszerzőhöz és a hegesztési és minőségügyi vezetőhöz. A beszerző a Hibafelvételi jkv." (A 40) alapján intézkedik a beszállító felé a reklamáció rendezésére. Az ilyen anyagon "NEM MEGFELELŐ" feliratot kell alkalmazni és az átmeneti tárolóban tartani, ha a probléma kedvező rendezése belátható időn belül megoldottnak látszik. Abban az esetben, ha már az első ellenőrzésnél kizártnak látszik az anyag felhasználhatónak történő átminősítése, úgy az erre a célra kijelölt helyre kell átszállítani, és mindaddig tárolni, amíg a végső döntés a sorsáról meg nem születik. Jelölése: "NEM MEGFELELŐ" Nyilvántartás A raktáros az átvételt követően köteles az alapanyagokat a raktári nyilvántartásba venni. A raktári anyagmozgást minden esetben bizonylatnak (számla, szállítólevél), másrészről anyag ki- és visszavételezési jegynek kell követnie Raktározási rend, anyagmozgatás, időszakos ellenőrzés Szavatossági idővel rendelkező anyagoknál (pl. festék), valamint ha a hosszabb tárolásnál minőségromlás léphet fel, időszakos ellenőrzést kell végezni, melyért a raktáros a felelős. A szavatosság lejártát és a felhasználási korlátozást címkével kell jelölni. A saját beszerzésű és a vevő által beszállított anyagokat, továbbá a bérmunkára érkező anyagokat egymástól elkülönítetten, ezen belül méret-, minőség és fajta szerint csoportosítva kell tárolni és az azonosításhoz szükséges valamennyi jellel el kell látni. Tárolás közben az anyagok körüljárhatóságát biztosítani kell. Az anyagok rakatolását olyan magasságig lehet végezni, hogy azok ne deformálódjanak, és balesetet ne okozhassanak. Rakodással, kötözéssel csak "szakszemélyzet" foglalkozhat az ide vonatkozó előírások szerint. Az anyagok mozgatásánál a raktárosnak is jelen kell lennie. Az anyagokat fajtánként külön-külön, arra jellemző módon szabad csak mozgatni. Az anyagmozgatás daruval, vagy villás emelővel történhet. Lemezek emelésénél. figyelni kell az emelőmágnesek állapotára, a szorító emelőpapucsok épségére, az emelőláncok állapotára, a függesztő eszközök okozta benyomódások elkerülésére. Megoldás: a keretben

8 8/0oldal történő emelés, a lemez szélét védő sarokacél, vagy a köteleket kitámasztó tartozék alkalmazása. A táblalemezek függőleges emelése speciális önszorító tigrip fogóval történhet Vevő által beszállított termék kezelése Ezeknek az anyagoknak is át kell esniük a minőségi átvételen, és nyilvántartásba kell venni azokat az egyéb alapanyagokhoz hasonlóan a raktári nyilvántartó programban. Az anyagmozgás minden esetben anyag ki- és visszavételezési jeggyel lehetséges. Mennyiségi vagy minőségi eltérés esetén a reklamációt az üzletkötő bonyolítja (projekt manager). Ha speciális kezelést igénylő anyagról van szó, ahhoz a megrendelőnek külön írásos utasítást kell mellékelnie. Az ilyen termék kezeléséért a projektvezető, valamint annak a szervezetnek a vezetője a felelős, ahol éppen a termék tartózkodik. A beszállított termék sérülése, megsemmisülése esetén a területileg illetékes vezető értesíti az eseményről a projektvezetőt a Hibafelvételi jkv"- n. (A 40) A projektvezető köteles értesíteni a vevőt és a pótlásról gondoskodni. Azokat az anyagokat, melyek a gyártás során kimaradtak (hasznos hulladék) és a vevő igényt tart rá, a termék nyilvántartási számával és a vevő nevével azonosítva a visszaszállításig elkülönítve kell tárolni. Szavatossági idővel rendelkező anyagoknál (pl. festék), valamint, ha a hosszabb tárolásnál minőségromlás léphet fel, időszakos ellenőrzést kell végezni, melyért a raktáros a felelős Hegesztőanyagok tárolása (MU 5.07 figyelembevételével) A megrendelt hegesztőanyagok beszállításuk után a műszaki raktár "Átmeneti tárolás" táblával megjelölt területén kerülnek elhelyezésre átvételükig (2 napig). A tárolásra megszabott időszakot indokolt esetben a hegesztés és minőségügyi vezető, az idegenáru átvevő, a beszerzési vezető a raktáros javaslata alapján maximum 5 napra meghosszabbíthatja. Ezen időtartam alatt az átvett, bevételezett, vagy a "Hegesztőanyag raktár"-ba, vagy a felhasználó műhelybe átszállításra kerül. A hegesztőanyag kiadásánál is a FIFO rendszernek kell működnie, vagyis mindig a legöregebb, a legrégebben raktáron lévő anyagot kell kiadni, felhasználni. A hegesztőanyag raktárban hőmérőt és páratartalom mérőt helyeztünk el, melyeknek állását a raktárosnak munkanapokon naponta kétszer le kell olvasnia, és az ott rendszeresített naplóban fel kell jegyeznie.

9 9/0oldal A hegesztőanyag raktárban csak olyan anyag tárolható, illetve olyan tevékenység végezhető, amely a páratartalmat nem növeli. A hegesztőanyagokat típusonként, méretenként, valamint adagonként külön kell csoportosítani és mellettük a minőségi bizonyítvány példányát a raktárban kell tárolni. A hegesztőanyagokat lehetőleg polcokon, nagy tétel esetén raklapon kell tárolni úgy, hogy a műbizonylat alapján azonosítható legyen. A hegesztőanyag raktár rendjét a hegesztési vezető időszakosan, szúrópróbaszerűen ellenőrzi Festékek, hígítók és egyéb veszélyes anyagok,, készítmények tárolása A festékek, hígítók és egyéb veszélyes anyagok tárolásánál, minden esetben be kell tartani a veszélyes anyagok tárolására vonatkozó jogszabályokat és a belső KU 02. veszélyes anyagokkal kapcsolatos munkautasítás előírásait Alapanyag kivétel a raktárból Sürgős termelési érdekből A termelés folyamatosságának biztosítása céljából előfordulhat olyan eset, amikor az átvételnél átmenetileg "NEM MEGFELELŐ" minősítést kapott anyagot is fel kell használni. Ez csak abban az esetben lehetséges, mikor az anyag minősége ellenőrzött, de valamilyen bizonylat még hiányzik. Az engedélyt a raktárba le kell adni, azt bizonylatként meg kell őrizni. Egy példányt a raktáros minden esetben átad az idegenáru átvevő részére. Az átvételt egy szignóval a raktári példányon igazolja az átvevő. Az ilyen anyagokat, termékeket minden esetben csak a gyártási igazgató tudtával és engedélyével lehet felhasználni. Az így kivételezett anyagokat különleges figyelemmel kell kísérni azonosíthatóság szempontjából egészen addig, amíg az idegenáru átvevő azt beépíthetőnek nem minősíti. Amennyiben az anyagról utóbb kiderül, hogy nem beépíthető, úgy a vonatkozó utasítások szerint ki kell vonni a termelésből Alapanyag kivétel Alapanyagot minden esetben csak az átadó-átvevő részéről bizonylatoltan szabad kivenni a raktárból (pl. anyagkivét jegy). Az acélszerkezet gyártáshoz kapcsolódó anyagkivételeket a

10 0/0oldal vonatkozó MU Szerkezeti Acél megmunkáló Központ folyamatszabályozása részletesen is szabályozza Anyagvisszavétel Műhelyből történő anyag visszavételezés alkalmával a raktárosnak meg kell követelnie, hogy csak teljes jelöléssel ellátott anyag kerülhessen be a raktárba, mert csak így biztosítható annak új munkához történő teljes értékű felhasználhatósága. 5. Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 5.. Minőségügyi dokumentumok - Integrált Irányítási Kézikönyv - IIE 8.3 Nem megfelelő termék kezelése - MU Szerkezeti Acél Megmunkáló Központ folyamatszabályozása - ME Logisztikai folyamatok szabályozása - MU 0.6. Kötőelemek kezelésének szabályozása - MU 5.07 Hegesztő anyagokkal kapcsolatos tevékenységek - MU Idegenáru átvételi utasítás 5.2. Minőségügyi feljegyzések - Számítógépes nyilvántartás - Betárolás - Maradék visszavét (A49) - Lemez maradék visszavét (A420) 6. Dokumentálás Az eljárás során alkalmazott és keletkezett dokumentumok és feljegyzések kezelését az IIE 4.2 számú integrált eljárás szabályozza.

RAKTÁROZÁS MF03.RE. Változtatás átvezetésére. Példány sorszám: Készítette: Dr.Domján Andrea tanszéki vezető ápoló

RAKTÁROZÁS MF03.RE. Változtatás átvezetésére. Példány sorszám: Készítette: Dr.Domján Andrea tanszéki vezető ápoló Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: RAKTÁROZÁS MF03.RE Készítette: Dr.Domján Andrea tanszéki vezető ápoló Átvizsgálta: Dr. Váncsa Andrea MICS vezető Jóváhagyta:

Részletesebben

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01 D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar eljárás készítése ME/42-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK 1/6 oldal Tartalomjegyzék: 1/ Célmeghatározás 2/ Területi érvényesség 3/ Fogalom meghatározások 4/ Eljárás 5/ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6/ Dokumentálás Készítette: Szigeti Edit Jóváhagyta: Bálint

Részletesebben

Mérőeszközök kezelése MF 15.ST

Mérőeszközök kezelése MF 15.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Mérőeszközök kezelése MF 15.ST Készítette: Kocsárdi József Folyamatgazda Átvizsgálta: Csege Ibolya MIB vezető Jóváhagyta:

Részletesebben

Étkezési hozzájárulás kezelése MU 021.C

Étkezési hozzájárulás kezelése MU 021.C Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Étkezési hozzájárulás kezelése MU 021.C Készítette: Szentjóbi Attila Folyamatgazda Átvizsgálta: Dr. Balatoni Ildikó

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Változat: 05 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 5 8.3. fejezet: A nem megfelelő termék kezelése Nem megfelelő termék kezelése és hibajavító tevékenység

Változat: 05 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 5 8.3. fejezet: A nem megfelelő termék kezelése Nem megfelelő termék kezelése és hibajavító tevékenység Változat: 05 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 5 Cél: A nem megfelelő termék jelölésének, elkülönítésének, és kezelésének szabályozása annak érdekében, hogy véletlenül se kerülhessen felhasználásra, illetve

Részletesebben

BESZERZÉS, BESZÁLLÍTÓK MINŐSÍTÉSE

BESZERZÉS, BESZÁLLÍTÓK MINŐSÍTÉSE BESZERZÉS, BESZÁLLÍTÓK MINŐSÍTÉSE 1. ELJÁRÁS CÉLJA Az eljárás célja a hivatali beszerzési folyamatok szabályozása. Jelen eljárás meghatározza a beszerzések folyamatát, a beszállítók minősítését, előírva

Részletesebben

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT.

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. / 4 oldal Tartalomjegyzék:./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Kővári Tímea Jóváhagyta:

Részletesebben

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT.

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. KE 4.6. / 6 oldal Tartalomjegyzék:./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Kővári Tímea Jóváhagyta:

Részletesebben

Mester Példány. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció

Mester Példány. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció 1081 Budapest, Népszínház u. 57. I/8. Hatálybaléptetés időpontja: Készítette:.... Ács Lajos cégvezető - minőségügyi vezető Ellenőrizte és Jóváhagyta:.... Ácsné Cseh Ildikó cégtulajdonos Figyelem! Az, a

Részletesebben

Minőségirányítási Kézikönyv

Minőségirányítási Kézikönyv FVM MGI Oldal: 1/7 4. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER 4.1. Általános követelmények Olyan minőségirányítási rendszert hoztunk létre, dokumentáltunk és tartunk fenn, amely megfelelő eszköz arra, hogy tevékenységünk

Részletesebben

B) KÉSZLETEK BIZONYLATAI

B) KÉSZLETEK BIZONYLATAI B) KÉSZLETEK BIZONYLATAI Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Készlet-bevételezési bizonylat B. 12-111/V.r.sz. B01. 2. Készlet kivételezési bizonylat B. 12-114/V.r.sz. B02. 3. Azonnali

Részletesebben

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10. A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10.1 Beszerzés (ISO 9001, 4.6.) A termelési folyamatok közül a szabvány elsőként a beszerzést szabályozza. Az előírások a beszállító értékelésével,

Részletesebben

ÁRUBESZERZÉS. Készítette: Munkácsi Adrienn

ÁRUBESZERZÉS. Készítette: Munkácsi Adrienn ÁRUBESZERZÉS Készítette: Munkácsi Adrienn BESZERZÉS HELYE, SZEREPE AZ ÁRUFORGALOMBAN Áruforgalmi folyamat: áruk beszerzése áruátvételkészletezésáruk eladása A kereskedelmi vállalkozások alaptevékenysége

Részletesebben

VÉRKÉSZÍTMÉNY RENDELÉS, TÁROLÁS, ALKALMAZÁS MU003. RE

VÉRKÉSZÍTMÉNY RENDELÉS, TÁROLÁS, ALKALMAZÁS MU003. RE MUNKAUTASÍTÁS Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: VÉRKÉSZÍTMÉNY RENDELÉS, TÁROLÁS, ALKALMAZÁS MU003. RE Készítette: Dr. Szabó Zoltán Átvizsgálta: Dr. Váncsa

Részletesebben

ADATLAP Azonosító: B12

ADATLAP Azonosító: B12 ADATLAP Azonosító: B12 BIZONYLAT MEGNEVEZÉSE: Munkaruha juttatási idő nyilvántartó lapja Bizonylat száma: B. 12-179.r.sz. Bizonylat kitöltésére, kezelésére vonatkozó információk: A munkaruha összevont

Részletesebben

Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok

Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok 1 4 Tartalomjegyzék 2 ÁRUCIKK - ÜRES... 10 3 ÁRUCIKK - MEGJELENÍTÉS [10035 BE_S_ANYAG SARZSOS ALAPANYAG]... 12 4 ÁRUCIKK - VÁLTOZTATÁS [10035 BE_S_ANYAG SARZSOS ALAPANYAG]13

Részletesebben

A CÉG. Vevők Bank KFT A FELADAT

A CÉG. Vevők Bank KFT A FELADAT A CÉG Vevők Bank KFT Állam Szállítók 1 A FELADAT A cég tevékenységének, működésének megismerése Üzleti folyamatok dokumentálása Információs rendszerrel szemben támasztott követelmények e meghatározása

Részletesebben

KÉSZ IPARI GYÁRTÓ Kft. ACÉLSZERKEZET-GYÁRTÁS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA

KÉSZ IPARI GYÁRTÓ Kft. ACÉLSZERKEZET-GYÁRTÁS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA ME 7.5.. /3 oldal Tartalomjegyzék./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Bálint Beáta Jóváhagyta:

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

Logisztika A. 2. témakör

Logisztika A. 2. témakör Logisztika A tantárgy 2. témakör Beszerzési-, termelési-, elosztási-, újrahasznosítási logisztika feladata MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Beszerzési logisztika Beszállító Vevõ Áruátvétel

Részletesebben

MUNKAUTASÍTÁS. Az Intézet oktatási tevékenysége című eljárás (SE-OBI-ME-02) alkalmazásáról. Jóváhagyta: Érvénybelépés időpontja: Dátum

MUNKAUTASÍTÁS. Az Intézet oktatási tevékenysége című eljárás (SE-OBI-ME-02) alkalmazásáról. Jóváhagyta: Érvénybelépés időpontja: Dátum SEMMELWEIS EGYETEM Orvosi Biokémiai Intézet 1094 Budapest, Tű zoltó u. 37-47. Készítette: 2010.01.06. A dokumentáció kódja: SE-OBI-OKT-MU- 01 Dr. Kolev Kraszimir tanulmányi felelős Változat száma: 02 Jóváhagyta:

Részletesebben

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőség fogalma (ISO 9000:2000 szabvány szerint): A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket". 1. Fogalom

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

ME/76-01 A mérő és megfigyelőeszközök kezelése

ME/76-01 A mérő és megfigyelőeszközök kezelése D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/76-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette:

Részletesebben

Az egyes kardánkapcsolat típusok javítása/felújítása során elvégzendő, kötelező munkafolyamatok, műszaki előírások

Az egyes kardánkapcsolat típusok javítása/felújítása során elvégzendő, kötelező munkafolyamatok, műszaki előírások Az egyes kardánkapcsolat típusok javítása/felújítása során elvégzendő, kötelező munkafolyamatok, műszaki előírások 1) rész: Autóbusz-trolibusz kardánkapcsolatok javítása, felújítása: 1.1. Kardántengelyek

Részletesebben

A CIB BANK ZRT. CIB HÁZIBANKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE

A CIB BANK ZRT. CIB HÁZIBANKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE A CIB BANK ZRT. CIB HÁZIBANKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE Hatályos: 2014. március 15. napjától 2 1. TECHNIKAI RENDELKEZÉSEK... 3 2. HASZNÁLAT SZABÁLYAI...

Részletesebben

A 2. számú mellékletben meghatározott készlet kialakítását követően a Megrendelő a felhasználásokat fajta, méret és darabszám szerint folyamatosan, ír

A 2. számú mellékletben meghatározott készlet kialakítását követően a Megrendelő a felhasználásokat fajta, méret és darabszám szerint folyamatosan, ír Szállítási Szerződés amely létrejött egyrészről a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Kórháza (Kecskemét, Nyíri út 38.), mint megrendelő (a továbbiakban megrendelő), valamint a Premier G. Med Kft. (1026 Bp.

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. szervezetek minõsítési NAR-01M. Hatálybalépés: 2008. november 1. 3. kiadás

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. szervezetek minõsítési NAR-01M. Hatálybalépés: 2008. november 1. 3. kiadás NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer Vizsgáló, ellenõrzõ és tanúsító szervezetek minõsítési eljárása kijelöléshez NAR-01M 3. kiadás Hatálybalépés: 2008. november 1. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Zsebpénzkezelési Szabályzat 2015.

Zsebpénzkezelési Szabályzat 2015. 2015. Szakmai Program 13. sz. szabályzata Hatályba lépett: 2015. A Fiatalkorúak zsebpénzkezelési szabályzata: - a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról

Részletesebben

EGYSÉGSZINTŰ MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

EGYSÉGSZINTŰ MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR SZEMÉSZETI KLINIKA 1 0 8 5 B u d a p e s t, M á r i a u. 3 9. EGYSÉGSZINTŰ MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Gyakorló Készítette: Jóváhagyta: MIR szempontból ellenőrizte: Dr. Kovács Illés

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Részszakképesítés száma, megnevezése: 31 341 04 Raktáros Vizsgafeladat megnevezése: Raktározási feladatok

Részletesebben

Változat: 03 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 8 7.5.3. fejezet: Azonosítás, nyomon követés Termékek azonosítása, nyomon követése

Változat: 03 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 8 7.5.3. fejezet: Azonosítás, nyomon követés Termékek azonosítása, nyomon követése Változat: 03 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 8 Cél: A Magyarországi Fióktelepéhez beérkező, tárolt és a gyártási folyamatban megtalálható termékek, anyagok, félkész és késztermékek jelölési rendjének és vizsgált

Részletesebben

Ügyféltájékoztató. pirotechnikai termék tárolásához szükséges engedélykérelem benyújtásához

Ügyféltájékoztató. pirotechnikai termék tárolásához szükséges engedélykérelem benyújtásához Ügyféltájékoztató pirotechnikai termék tárolásához szükséges engedélykérelem benyújtásához Tájékoztatóban szereplő ÁNYK űrlap Témacsoport: Pirotechnikai tevékenységgel összefüggő ügyintézés Azonosító RI-0111

Részletesebben

Az üzemanyag vételezés szabályai

Az üzemanyag vételezés szabályai Az üzemanyag vételezés szabályai Fenti témakör az Országos Mentőszolgálat(továbbiakban :OMSz)-nál 2006-ban lett kidolgozva Minőségügyi Kézikönyv-ben Az Országos Mentőszolgálat üzemanyag ellátási,üzemanyagkártya-kezelési,valamint

Részletesebben

DOKUMENTUMOK KEZELÉSE

DOKUMENTUMOK KEZELÉSE EH - 01 MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS DOKUMENTUMOK KEZELÉSE 1. ELJÁRÁS CÉLJA Az eljárás célja a Polgármesteri Hivatal által használt külső és belső készítésű dokumentumok (szabályozások) kezelésének rögzítése. Jelen

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés

Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés Mozgás a tökéletesség jegyében Királykategória a lég-, szabályozás- és meghajtástechnikában Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés A ZIEHL-ABEGG Kft. minden partnerére érvényes Tartalom 1. Alkalmazási terület

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Lajstromozásra nem kötelezett UL A1 (SES) kategória:

Lajstromozásra nem kötelezett UL A1 (SES) kategória: A.6. 1. számú melléklet: Vizsgálati eljárások: A.6.1. Lajstromozásra nem kötelezett UL A1 (SES) kategória: Műszaki felülvizsgálat és dokumentálás: A lajstromozásra nem kötelezett repülő eszközök műszaki

Részletesebben

1. számú melléklet: Műszaki előírás:

1. számú melléklet: Műszaki előírás: 1. számú melléklet: Műszaki előírás: A kiszállított alkatrészek felület előkészítését el kell végezni, ami áll egy mechanikus homokszórásból (porlakkozott/rilzánozott/festett) felület esetén vagy egy vegyi

Részletesebben

Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Raktárforgalom kezelése. Bevét napló adattartalma. Kivét napló adattartalma.

Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Raktárforgalom kezelése. Bevét napló adattartalma. Kivét napló adattartalma. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek Raktárforgalom kezelése 2 Bevét napló adattartalma Bevételezés Beszerzési egységár Fogadó raktár kódja A tevékenységért felelős kódja A bevételezési

Részletesebben

Motoralkatrészek beszerzése Karsan gyártmányú autóbuszokhoz (BKV Zrt. T-414/17) MŰSZAKI LEÍRÁS 2018.

Motoralkatrészek beszerzése Karsan gyártmányú autóbuszokhoz (BKV Zrt. T-414/17) MŰSZAKI LEÍRÁS 2018. Motoralkatrészek beszerzése Karsan gyártmányú autóbuszokhoz (BKV Zrt. T-414/17) MŰSZAKI LEÍRÁS 2018. MŰSZAKI LEÍRÁS 1. Műszaki követelmények A mellékletben az egyes tételeknél megadott gyártmányjelölések

Részletesebben

Készítette: EA/BiS. Jóváhagyta: Másolatot kap: Molnárkocsi: min. 100 x 400 mm

Készítette: EA/BiS. Jóváhagyta: Másolatot kap: Molnárkocsi: min. 100 x 400 mm Mozgatás berendezésekkel 1/3 21 757464 53 02 1. Általános A munkafolyamatokat úgy kell megszervezni, hogy sem személyi sérülés ne történjen, sem a termékekben ne essen kár. A i előírásokat mindig be kell

Részletesebben

MTA NYELVTUDOMÁNYI INTÉZET BÉLYEGZŐ HASZNÁLATI SZABÁLYZATA

MTA NYELVTUDOMÁNYI INTÉZET BÉLYEGZŐ HASZNÁLATI SZABÁLYZATA MTA NYELVTUDOMÁNYI INTÉZET BÉLYEGZŐ HASZNÁLATI SZABÁLYZATA TARTALOMJEGYZÉK I.ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1.A SZABÁLYZAT HATÁLYA... 3 2. AZ BÉLYEGZŐK HASZNÁLATÁRA JOGOSULTAK KÖRE... 3 3. A BÉLYEGZŐK HASZNÁLATA...

Részletesebben

A diákigazolvánnyal kapcsolatos eljárások szabályai

A diákigazolvánnyal kapcsolatos eljárások szabályai 5. számú melléklet A diákigazolvánnyal kapcsolatos eljárások szabályai A diákigazolványról szóló 30/1999. Kormányrendelet, valamint a diákigazolványok elállításának, kiadásának és nyilvántartásának rendjérl

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

LIPTÁK GÁBOR VÁROSI KÖNYVTÁR. Balatonfüred BÉLYEGZŐ HASZNÁLATI SZABÁLYZATA

LIPTÁK GÁBOR VÁROSI KÖNYVTÁR. Balatonfüred BÉLYEGZŐ HASZNÁLATI SZABÁLYZATA Az SzMSz 9. számú függeléke LIPTÁK GÁBOR VÁROSI KÖNYVTÁR Balatonfüred BÉLYEGZŐ HASZNÁLATI SZABÁLYZATA Utolsó módosítás dátuma: 2016. JANUÁR 4. TARTALOMJEGYZÉK I.ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1.A SZABÁLYZAT

Részletesebben

adatgyűjt Pannon Szoftver Kft www.pannonszoftver.hu Salga Péter ABAS vevőfórum 2007 Balatonboglár

adatgyűjt Pannon Szoftver Kft www.pannonszoftver.hu Salga Péter ABAS vevőfórum 2007 Balatonboglár Vonalkód és s mobil adatgyűjt jtés Salga Péter Pannon Szoftver Kft www.pannonszoftver.hu ABAS vevőfórum 2007 Balatonboglár A mobil rendszer lényege A vállalatirányítási rendszer bármely funkciója távolról,

Részletesebben

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA SZABÁLYZATA A BÉLYEGZŐK ÉS PECSÉTEK BESZERZÉSÉRŐL, HASZNÁLATÁRÓL ÉS SELEJTEZÉSÉRŐL

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA SZABÁLYZATA A BÉLYEGZŐK ÉS PECSÉTEK BESZERZÉSÉRŐL, HASZNÁLATÁRÓL ÉS SELEJTEZÉSÉRŐL 1. verzió A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 32. függelék A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA SZABÁLYZATA A BÉLYEGZŐK ÉS PECSÉTEK BESZERZÉSÉRŐL,

Részletesebben

Vizsgázó neve: Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai. 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc)

Vizsgázó neve: Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai. 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc) Modul száma, : 2. vizsgafeladat. Elméleti felidézése. Szóbeli Áruátvételt végez 1. Feladat: Áru érkezett a gyógyszertárba (többek között: Acidum benzoicum, Acidum salicylicum, Acidum sorbicum). Az áruátvétel

Részletesebben

CÉGFELMÉRŐ ADATLAP. A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve:

CÉGFELMÉRŐ ADATLAP. A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve: CÉGFELMÉRŐ ADATLAP A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve: A cég székhelye: Részleg (ha van) megnevezése: A részleg címe: Cégvezető

Részletesebben

1. Fizetési feltételek

1. Fizetési feltételek Fizetés, szállítás, garancia 1. Fizetési feltételek 1.1. Általános tudnivalók A Fejlesztő Játékok Webáruházban a minimális rendelési érték: 5000 Ft. Amennyiben a kosárba tett termék(ek) ára eléri vagy

Részletesebben

Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul

Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul 1. Új betárolás felvitele... 3 2.1. Megrendelés alapján történő betárolás... 4 2.2. Belső betárolás típusú betárolás... 7 2.3. Raktárközi mozgás típusú betárolás...

Részletesebben

2011. ÓE BGK Galla Jánosné,

2011. ÓE BGK Galla Jánosné, 2011. 1 A mérési folyamatok irányítása Mérésirányítási rendszer (a mérés szabályozási rendszere) A mérési folyamat megvalósítása, metrológiai megerősítés (konfirmálás) Igazolás (verifikálás) 2 A mérési

Részletesebben

Gyári alkatrészek raktári betárolása modul

Gyári alkatrészek raktári betárolása modul Gyári alkatrészek raktári betárolása modul 1. Bevezetés... 2 2. Új betárolás felvitele... 3 2.1. Megrendelés alapján történő betárolás... 4 2.2. Belső betárolás típusú betárolás... 8 2.3. Raktárközi mozgás

Részletesebben

A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA SZÁRAZBÉLYEGZŐ KEZELÉSÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA 2008.

A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA SZÁRAZBÉLYEGZŐ KEZELÉSÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA 2008. A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA SZÁRAZBÉLYEGZŐ KEZELÉSÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA 2008. Hatályos: 2008. október 1-től Jóváhagyta: Dr. Lukács János elnök 2 A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA SZÁRAZBÉLYEGZŐ KEZELÉSÉRŐL

Részletesebben

INFOR ERP Ln 6.1 Baan IV vonalkódos megoldások

INFOR ERP Ln 6.1 Baan IV vonalkódos megoldások INFOR ERP Ln 6.1 Baan IV vonalkódos megoldások 2009.november 4. Vagányi Ferenc ferenc.vaganyi@snt.hu www.snt.hu 1 Vonalkód jellemzők Vonalkódok jellemzői, vonalkódos szabványok A vonalkódok lehetnek egy-,

Részletesebben

EGYSÉGSZINTŰ MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

EGYSÉGSZINTŰ MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SEMMELWEIS EGYETEM SZEMÉSZETI KLINIKA 1085 B u d a p e s t, M á r i a u. 3 9. EGYSÉGSZINTŰ MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Készítette: A dokumentáció kódja: SE-SZEM-PER-EMSZ Dr. Holló Gábor szakambulancia vezető Dátum

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata. Preambulum

A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata. Preambulum A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata Preambulum A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól rendelkező

Részletesebben

Bátori Tamás Képviselet Vezető

Bátori Tamás Képviselet Vezető Bátori Tamás Képviselet Vezető A társaság vagyonának számba vétele A mérleg valódiságának alátámasztása Anyagi felelősök elszámoltatása A leltározás maga a munkafolyamat A leltár pedig ennek az eredménye

Részletesebben

A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása

A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása A hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről szóló 20/2006. (IV. 5.) KvVM rendelet speciális szabályokkal egészült ki az egyes tevékenységekből

Részletesebben

1. A folyamat megnevezése A közbeszerzési eljárás(ok) keretében rendelt magyar és külföldi időszaki kiadványok reklamációs folyamata.

1. A folyamat megnevezése A közbeszerzési eljárás(ok) keretében rendelt magyar és külföldi időszaki kiadványok reklamációs folyamata. A kitöltő könyvtár neve ELTE EKSZ IKR Folyóirat-kezelő almunkabizottság 1. A folyamat megnevezése A közbeszerzési eljárás(ok) keretében rendelt magyar és külföldi időszaki kiadványok reklamációs folyamata.

Részletesebben

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 7. Melléklet: - Változat : 2 1. ME-421 DOKUMENTUMOK ÉS ADATOK FELÜGYELETE

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 7. Melléklet: - Változat : 2 1. ME-421 DOKUMENTUMOK ÉS ADATOK FELÜGYELETE Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 7 Melléklet: Változat : 2 1. ME421 DOKUMENTUMOK ÉS ADATOK FELÜGYELETE Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 16 Kerekes

Részletesebben

(Minőségirányítási eljárás)

(Minőségirányítási eljárás) ÓBUDAI EGYETEM ME 02 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (Minőségirányítási eljárás) 11. sz. verzió A kiadás dátuma: 2017. február 1. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: Göndör Vera minőségirányítási koordinátor

Részletesebben

TÁROLÁS, SZÁLLÍTÁS, CSOMAGOLÁS MF 17. B1

TÁROLÁS, SZÁLLÍTÁS, CSOMAGOLÁS MF 17. B1 Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: E példány sorszáma: TÁROLÁS, SZÁLLÍTÁS, CSOMAGOLÁS MF 17. B1 Készítette: Jasákné Hricz Mária folyamatgazda Átvizsgálta: Dr. Várvölgyi

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Részszakképesítés száma, megnevezése: 31 341 04 Raktáros Vizsgafeladat megnevezése: Raktározási feladatok

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 1. Ön azt a feladatot kapta munkahelyén, hogy mutassa be tanuló társainak, hogyan épül fel a korszerű logisztikai rendszer, és melyek a feladatai. Miről fog beszélni? Információtartalom vázlata - logisztika

Részletesebben

Az analitikus (részletező) nyilvántartások formája, tartalma, vezetésének módja

Az analitikus (részletező) nyilvántartások formája, tartalma, vezetésének módja IV. Fejezet Az analitikus (részletező) nyilvántartások formája, tartalma, vezetésének módja 1. A IV. Fejezet 3. Az 1. számlaosztály részletező nyilvántartásaira vonatkozó közös szabályok cím alatti részének

Részletesebben

Tájékoztató az online pénztárgéprendszerben használt csere pénztárgépekkel kapcsolatos egyes kérdésekről

Tájékoztató az online pénztárgéprendszerben használt csere pénztárgépekkel kapcsolatos egyes kérdésekről Tájékoztató az online pénztárgéprendszerben használt csere pénztárgépekkel kapcsolatos egyes kérdésekről Jogi háttér A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek

Részletesebben

ME/74-01 Beszerzés szabályozása

ME/74-01 Beszerzés szabályozása D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/74-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette:

Részletesebben

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Magyarországon az utóbbi időben több madárinfluenza kitörés történt. Járványügyi intézkedésként védő- és megfigyelési körzetek

Részletesebben

MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS A KÖZIGAZGATÁSI ÉS HATÓSÁGI IRODA ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MUNKACSOPORTJÁNAK FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA

MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS A KÖZIGAZGATÁSI ÉS HATÓSÁGI IRODA ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MUNKACSOPORTJÁNAK FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA 1 A KÖZIGAZGATÁSI ÉS HATÓSÁGI IRODA ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MUNKACSOPORTJÁNAK FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA 1. AZ ELJÁRÁS CÉLJA Az. Az ügyfélszolgálat az ügyfeleket tájékoztatja, beadványaikat átveszi és hatósági ügyintézést

Részletesebben

Bevezetés a Warehouse Management azaz a raktárgazdálkodás rejtelmeibe

Bevezetés a Warehouse Management azaz a raktárgazdálkodás rejtelmeibe A raktárgazdálkodás segítségével hatékonyan tárolhatjuk és mozgathatjuk az anyagokat, alacsony szinten tarthatjuk a raktárkészletet, magas szolgáltatási színvonalat nyújtva. A WM be- és kitárolási stratégiákkal

Részletesebben

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 3. Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 3. Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 3 Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 6 Kerekes László minőségirányítási

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM BÉLYEGZŐINEK KÉSZÍTÉSE, NYILVÁNTARTÁSA ÉS HASZNÁLATA

A MISKOLCI EGYETEM BÉLYEGZŐINEK KÉSZÍTÉSE, NYILVÁNTARTÁSA ÉS HASZNÁLATA A MISKOLCI EGYETEM BÉLYEGZŐINEK KÉSZÍTÉSE, NYILVÁNTARTÁSA ÉS HASZNÁLATA Miskolc, 2017 7.5. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM BÉLYEGZŐINEK KÉSZÍTÉSE, NYILVÁNTARTÁSA ÉS HASZNÁLATA A Miskolci Egyetem

Részletesebben

A BIZONYLATOK FAJTÁI

A BIZONYLATOK FAJTÁI A BIZONYLATOK FAJTÁI Pénzügyi bizonylatok Tevékenységi bizonylatok Átvételi bizonylatok Keletkezési helyek szerinti bizonylatok A szigorú számadású nyomtatványok Állampolgársági, hatósági bizonyítványok

Részletesebben

A szombathelyi Kutyamenhely Alapítvány BÉLYEGZŐ HASZNÁLATI SZABÁLYZATA

A szombathelyi Kutyamenhely Alapítvány BÉLYEGZŐ HASZNÁLATI SZABÁLYZATA A szombathelyi Kutyamenhely Alapítvány BÉLYEGZŐ HASZNÁLATI SZABÁLYZATA ( módosításokkal együtt, egységes szerkezetben) Utolsó módosítás dátuma: 2010. november 10. I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.A szabályzat

Részletesebben

Mozaik Gazdasági Szervezet KÉSZLETGAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZATA

Mozaik Gazdasági Szervezet KÉSZLETGAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZATA Mozaik Gazdasági Szervezet KÉSZLETGAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZATA Érvényes: 2014. január 2-től. Jóváhagyta: C s e r Lászlóné igazgató I. Általános rendelkezés A számvitelről szóló, többször módosított 2000. évi

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-02 BESZERZÉS... Átdolgozta és aktualizálta: Kovács Gyula Pénzügyi irodavezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző A szabályozás Dombóvár

Részletesebben

TERVEZETT FELADATOK LEÍRÁSA

TERVEZETT FELADATOK LEÍRÁSA 1. SZ. MELLÉKLET TERVEZETT FELADATOK LEÍRÁSA A NÉPSZÁMLÁLÁS LEBONYOLÍTÁSHOZ SZÜKSÉGES INFORMATIKAI ESZKÖZÖK RAKTÁROZÁSA, NYILVÁNTARTÁSA ÉS KAPCSOLÓDÓ LOGISZTIKAI FELADATOK ELLÁTÁSA TÁRGYÚ ELŐZETES PIACI

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM SZABÁLYZATA BÉLYEGZŐK és PECSÉTEK BESZERZÉSÉRŐL, HASZNÁLATÁRÓL és SELEJTEZÉSÉRŐL

Az ÓBUDAI EGYETEM SZABÁLYZATA BÉLYEGZŐK és PECSÉTEK BESZERZÉSÉRŐL, HASZNÁLATÁRÓL és SELEJTEZÉSÉRŐL 3. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 32. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM SZABÁLYZATA BÉLYEGZŐK és PECSÉTEK BESZERZÉSÉRŐL, HASZNÁLATÁRÓL és

Részletesebben

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT : Előterjesztette Jóváhagyta: Doma Géza koordinációs főmérnök Posztós Endre

Részletesebben

Beszerzési logisztikai folyamat

Beszerzési logisztikai folyamat BESZÁLLÍTÓ Beszállítás, ütemezés Beszerzési logisztika Szállítási mód és eszköz megválasztása Beszállítás Beszerzési folyamat: - igények meghatározása, - ajánlatkérés és feldolgozás, - beszállítók kiválasztása,

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. 4.2. Átvevő vállalja, hogy a térítésmentesen átvett briketteket kizárólag a 2. pontban megjelölt célból és helyen hasznosítja.

MEGÁLLAPODÁS. 4.2. Átvevő vállalja, hogy a térítésmentesen átvett briketteket kizárólag a 2. pontban megjelölt célból és helyen hasznosítja. MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészről a Magyar Nemzeti Bank (székhely: 1054 Budapest, Szabadság tér 8-9., adószám: 10011953-2-44, a továbbiakban: Átadó), másrészről a XXXX (székhely:., adószám:, bírósági

Részletesebben

Az Informatikai Kar Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzata

Az Informatikai Kar Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzata Az Informatikai Kar Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzata 1. Az Informatikai Kar Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzata megegyezik az Egyetem Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzatával. A Szabályzathoz

Részletesebben

Mérlegelés több cég számára

Mérlegelés több cég számára METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BERÉNY TÉGLA TÉGLAIPARI KFT

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BERÉNY TÉGLA TÉGLAIPARI KFT ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BERÉNY TÉGLA TÉGLAIPARI KFT ELFOGADVA: 2017. szeptember 12. UTOLSÓ MÓDOSÍTÁS: HATÁLYOS: 2017. szeptember.12. 1 Tartalom 1. Általános adatok, elérhetőség... 3 1.1. Vállalkozás

Részletesebben

A gyártási rendszerek áttekintése

A gyártási rendszerek áttekintése SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) A gyártási rendszerek áttekintése Bevezetés A tantárgy célja A gyártócellák c. tárgy átfogóan foglalkozik a gyártás automatizálás eszközeivel, ezen

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 2. oldal 3. (1)1 A Kormányhivatal az engedélyt a 2. (3) bekezdése

Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 2. oldal 3. (1)1 A Kormányhivatal az engedélyt a 2. (3) bekezdése Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 1. oldal 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet egyes hegesztett szerkezetek gyártását végző gazdálkodó szervezetek alkalmasságának

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 5. Előadás Elosztási folyamat A klasszikus elosztási logisztikai rendszer Az elosztási logisztikai rendszer:

Részletesebben

cime

cime Budapest, 2002. február 22. Dokumentum Revizió Tervezo: azonosító cime 02-2001-000-0 01 02-2001-001-0 1 2005.10.18. 2/5 Tartalomjegyzék Tervezoi nyilatkozat...3 Elozmények...4 Muszaki leírás...4 Zónák

Részletesebben

BESZERZÉSI FOLYAMATOK SZABÁLYOZÁSA

BESZERZÉSI FOLYAMATOK SZABÁLYOZÁSA 1/13 oldal Készítette: Jóváhagyta: Tartalomjegyzék 1./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Fazekas Richárd

Részletesebben

Berendezések és épületek karbantartása MF 14.B1

Berendezések és épületek karbantartása MF 14.B1 Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Berendezések és épületek karbantartása MF 14.B1 Készítette: Vattai Éva Rita Folyamatgazda Átvizsgálta: Dr. Várvölgyi

Részletesebben