LabVIEW mérési jegyzőkönyv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "LabVIEW mérési jegyzőkönyv"

Átírás

1 LabVIEW mérési jegyzőkönyv Mérést végezte: Farkas Viktória, Csutak Balázs Mérés helye és ideje: PPKE-ITK 320-as terem, február 15. (1-3 feladatok) PPKE-ITK 320-as terem, május 9. (4-6 feladatok) A mérés célja: Ismerkedés a Labview programmal és a egyszerű periodikus jelek (szinuszosan váltakozó áram) feldolgozásával. Alkalmazott mérőeszköz: National Instruments LabView 2015 Mérőeszköz adatai: 1 A LabView egy virtuális műszerek kialakítására alkalmas programcsomag, mellyel számos laboratóriumi mérés modellezhető. Segítségével könnyedén létrehozhatunk bármilyen programozásban használatos struktúrát, legyen az elágazás, ciklus, gomb, kijelző, vagy diagramm. A LabvView programok készítése főként két grafikus felület használatával lehetséges, ezek a Front Panel (előlap, itt kapnak helyet a különböző kijelzők és vezérlő szerkezetek) és a Block Diagram, ahol a Front Panel elemeinek működését állíthatjuk be. Feladatok: 1. Sebesség átalakítás Körülmények: első lépésként létrehozzuk a Front Panelen a szükséges elemeket: egy kapcsolót, LED-et, egy numerikus kijelzőt és egy Numeric Control elemet. Ezután ezeket összekötöttük a Block Diagram panelen a következőképpen: a kapcsoló kimenetét a LED bemenetére kötöttük, a Numeric Control kimenetét átvezettük egy szorzás műveleten (konstans 3.6-al), majd rákapcsoltuk a kijelzőre. Eredmény: a kapcsolót bekapcsolva a LED lámpa felgyulladt, kikapcsolva pedig elaludt. A m/s jelzésű mezőbe beírva a m/s-ról átváltandó mennyiséget, a fenti kijelzőn megjelent a sebesség értéke km/h mértékegységben. Magyarázat: a kapcsoló kimenete egy boolean típusú érték, amely közvetlenül kapcsolható a LED kijelző bemenetére. A LED igaz érték esetén gyúl fel. A két mértékegység közti váltószám 3.6, hiszen 1m/s = 3600m/3600s = 3600m/h=3.6km/h 1 (Hozzáférés május 10.)

2 2. Feltételes sebesség átalakítás Körülmények: Módosítjuk az előző feladatban összeállított rendszert, úgy, hogy az átváltás alprogram (subvi) végezze. Az alprogram be- és kimenete is egy-egy valós szám. Emellett létrehozunk egy case struktúrát, melyet a kapcsolóval összekötve a feladatnak megfelelően módosítjuk a program futását. Eredmény: a kapcsoló bekapcsolt állapotában nem történik átváltás, a kijelzőn a bevitt érték jelenik meg (m/s-ban). A kapcsolót kikapcsolva a LED kialszik, az órán pedig km/h-ban jelenik meg a sebesség. Magyarázat: A case struktúra hamis ágába helyeztük az átváltást végző alprogramot, a true ágban köztvetlenül kötöttük össze a kijelzőt és a Numeric Controlt. Így csak a kapcsoló hamis állásában történik átváltás. Ugyancsak a case struktúrába helyezett szövegdoboz határozza meg a kiírt mértékegységet.

3 3. Dobókocka Körülmények: Ismét a Front Panel elkészítésével kezdjük: egy kapcsolóra, egy LED-re és egy kijelzőre van szükségünk. A kapcsolót Latch when pressed módra állítjuk, hiszen a kapcsoló megnyomásakor egyetlen kockadobást várunk. Ezután a Block Diagramban is létrehozzuk a szükséges elemeket, először egy véletlenszámgenerátort, amelyik a [0,1) intervallumból ad értéket, egyenletes eloszlással. Ezt a számot megfelelő aritmetikai műveletekkel előbb az [1,7) intervallumba, majd kerekítéssel az {1,2,3,4,5,6} halmazba képezzük, vigyázva, hogy az egyes értékek azonos valószínűséggel szerepeljenek. A kimenetet egy Equal? szerkezettel összekötve ellenőrizzük, hogy hatost dobtunk-e, az összehasonlítás eredményét a LED-hez csatoljuk. A kockadobás kimenetét a kijelzőhöz is csatlakoztatjuk. Végül a generátort, a számoláshoz szükséges struktúrákat, a LED-et és a kijelzőt is egy elágazásba true ágába tesszük, a kapcsolót rákötve az elágazás bemenetére. Ezzel biztosítjuk, hogy csak egyetlen kockadobás történjen. Eredmény: A gombot megnyomva a program generál egy 1-6 közötti egész számot,ami megjelenik a kijelzőn. Ha a kockával dobott szám 6-os, kigyullad egy zöld LED. Magyarázat: A kapcsoló megnyomva annak boolean típusú kimenete egyetlen futtatás idejére igazzá válik, így a program belép az elágazás igaz részébe. A generált r véletlenszámból a dobás értékét a dobás=[6r + 1] képlettel számoljuk (ahol az [x] jelölés az x szám alsó egészrészét jelenti). Az átalakítás után egy egész számot kapunk az [1,6]-ból, ezt közvetlenül kapcsoljuk a kijelző bemenetére. Az Equal struktúra egyik bemenetére a kapott számot, a másikra a 6 konstanst kapcsoltuk, így ennek kimenete egy boolean típusú érték (true, ha a dobás hatos), ezt ismét közvetlenül kapcsolhattuk a LED bemenetére.

4 4. Futási sebesség Körülmények: A Front Panelen megtartjuk a 2. feladatban szereplő eszközöket, kiegészítve két numerikus kijelzővel, amelyek a teljes futásidőt illetve az egy átalakításhoz szükséges időt mutatják. Ezután módosítjuk a Block Diagramot is. A kapcsoló és a LED vezetékeit első lépésként töröljük. A LabVIEW help részében találtak alapján a feladat megoldásához egy Flat sequence struktúrát használunk, mely három részből áll: az első és harmadik részben egy Tick Count elem kap helyet, a középsőben egy for ciklus, melynek magja tízmillió alkalommal fut le. A ciklusmagba helyezzük a mérni kívánt, átalakításhoz használt SubVI-t és a működéséhez szükséges kijelzőt és numeric controlt. A mért időt (a két tick count különbségét - magyarázat lennebb) közvetlenül az egyik kijelzőhöz kapcsoljuk. Ezután a futásidőt elosztjuk a ciklus futásainak számával (tízmillióval), az így kapott adatot a másik kijelző bemenetéhez vezetjük. Mivel ez nanomásodperces nagyságrendű adat, átalakítjuk a mértékegységet (egy 10 6 konstans szorzó beiktatásával).végül az egész eddig leírt részt belehelyezzük egy case struktúra true ágába, a bemenethez pedig a kapcsoló kimenetét kötjük. A Front Panelen a kapcsoló típusát Latch when pressed-re állítjuk (visszaugró gomb). A LED-et a kapcsoló kimenetéhez kötjük. Eredmény: A gombot megnyomva felgyullad egy kék LED, amelyik égve marad a mérés során. Amint a számítógép elvégezte a mérést (lefuttatta a for ciklust), a kijelzőn megjelennik a mért futási idő, illetve az egy átalakításhoz átlagosan szükséges idő is (amit a feladat kér). Magyarázat: A LabView Help-ben olvasottak alapján a Flat Sequnce biztosítja, hogy bizonyos események egymást követően történjenek a futás során. A Tick Count elemek rögzítik a program indítása óta eltelt ezredmásodpercek számát. Könnyedén belátható, hogy a Flat Sequence első és utolsó részébe helyezett Tick Count-ok kimenetének különbsége így a középső rész futási idejét adja. Mivel egy átalakítás ideje jóval kisebb a Tick Count által mérhető legkisebb időnél, a mérést több ismételt átalakításra végezzük el (ehhez szükséges a for ciklus), és ebből számítjuk ki a kívánt mennyiséget. Bár a mérési utasításban csak tízezer futás szerepelt, a mérés során úgy tapasztaltuk, hogy ennyi átalakítás 2-3 ezredmásodperc alatt lefut. Tekintve, hogy a LabView ezredmásodperc pontossággal méri az eltelt időt, ez elfogadhatatlan nagyságrendű mérési bizonytalanságot eredményez. Több próbálkozással megállapítottuk, hogy tízmillió futtatás esetén a futásidő másodperces nagyságrendű, így a mérési bizonytalanság 0.2% alá csökken.

5 Megjegyzés: A berendezés összeállítása során észrevettük, hogy a kapcsolót Switch when pressed módra állítjuk, és így azt bekapcsolva a gép gyors egymásutánban többször is elvégzi a mérést, az egy átalakításhoz használt idő csaknem megduplázódik. 5. Időérzékelés Bár sok időbe telt, végül ennek is megtaláltuk a módját. A műszer alapvetően egy flat sequence struktúrát tartalmaz, ebben kap helyet egy-egy while ciklus, és két időmérő eszköz (Tick Count). A gomb lenyomásakor az egyki tick count rögzíti az eltelt időt (milliszekundumban), elengedésig egy while ciklus magja ismétlődik újra és újra. A gomb elengedésekor ismét megnézzük az órát, a két tick count értékét kibonva megkapjuk az eltelt ezredmásodpercek számát. Ebből ezret kivonva, a kapott szám abszolút értéke jelzi az egy másodperctől való eltérést ha ez nem haladja meg a 100 ms-ot, akkor kigyúl a lámpa. 6. Periodikus jelek Egy periodikus jel tanulményozásához alapvetően egy függvénygenerátorra (Simulate Signal) és egy Waveform Chartra van szükségünk: előbbi előállítja, a chart pedig (oszcilloszkóphoz hasonlóan) megjeleníti a vizsgálni kívánt jelt. A program futása közben változtatható feszültség, frekvencia és eltolásértékek változtatásához jelenként egy-egy számbeállítót hoztunk létre. Mivel követelmény a jelek effektív- és csúcsértékének megjelenítése, ehhez létrehozunk még egy-egy kijelzőt a műszer előlapján. Eredmény: A létrehozott műszeregyüttes az elvárásoknak megfelelően működik, segítségével a szinuszos, a négyszög és a háromszögjel is megtekinthető, különböző frekvencia- és feszültségértékeken. Összefoglalás A mérés során megismerkedtünk a LABVIEW program nyújtotta lehetőségekkel, a virtuális műszerek létrehozási módjával. A mérési utasításban szereplő feladatokat (úgy hisszük) hogy sikeresen megoldottuk, ezek kódját becsomagolva küldjük a jegyzőkönyv mellett, csatolva.

1. mérés - LabView 1

1. mérés - LabView 1 1. mérés - LabView 1 Mérést végezte: Bartha András Mérőtárs: Dobránszky Márk Mérés dátuma: 2015. február 18. Mérés helye: PPKE Információs Technológiai és Bionikai Kar A mérés célja: Ismerkedés a Labview

Részletesebben

LabVIEW példák és bemutatók KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR

LabVIEW példák és bemutatók KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR LabVIEW példák és bemutatók KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR LabVIEW-ról National Instruments (NI) által fejlesztett Grafikus programfejlesztő környezet, méréstechnikai, vezérlési, jelfeldolgozási feladatok

Részletesebben

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW 7.1

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW 7.1 Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása (ellenállás mérés LabVIEW támogatással) LabVIEW 7.1 előadás Dr. Iványi Miklósné, egyetemi tanár LabVIEW-7.1 KONF-5_2/1 Ellenállás mérés és adatbeolvasás Rn

Részletesebben

4. Példa: Másodfokú egyenlet megoldása (program2_1.vi)

4. Példa: Másodfokú egyenlet megoldása (program2_1.vi) 4. Példa: Másodfokú egyenlet megoldása (program2_1.vi) Mielőtt nekilátnánk a programozásnak, idézzük fel a másodfokú egyenlet általános alakját, és ez alapján gondoljuk végig, hogy milyen elemekre lesz

Részletesebben

0 Általános műszer- és eszközismertető

0 Általános műszer- és eszközismertető 0 Általános műszer- és eszközismertető A laborgyakorlatok során előforduló eszközök vázlatos áttekintésében a teljesség igénye nélkül s a célfeladatokra koncentrálva a következő oldalak nyújtanak segítséget.

Részletesebben

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW előadás

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW előadás Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása (ellenállás mérés LabVIEW támogatással) LabVIEW 7.1 2. előadás Dr. Iványi Miklósné, egyetemi tanár LabVIEW-7.1 EA-2/1 Ellenállás mérés és adatbeolvasás Rn ismert

Részletesebben

1. Jelgenerálás, megjelenítés, jelfeldolgozás alapfunkciói

1. Jelgenerálás, megjelenítés, jelfeldolgozás alapfunkciói 1. Jelgenerálás, megjelenítés, jelfeldolgozás alapfunkciói FELADAT Készítsen egy olyan tömböt, amelynek az elemeit egy START gomb megnyomásakor feltölt a program 1 periódusnyi szinuszosan változó értékekkel.

Részletesebben

Radioaktív anyag felezési idejének mérése

Radioaktív anyag felezési idejének mérése A pályázótársam által ismertetett mérési módszer alkalmazásához Labview szoftverrel készítettem egy mérőműszert, ami lehetőséget nyújt radioaktív anyag felezési idejének meghatározására. 1. ábra: Felhasználói

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés Laboratóriumi jegyzet

Mérés és adatgyűjtés Laboratóriumi jegyzet Mérés és adatgyűjtés Laboratóriumi jegyzet Mingesz Róbert, Gingl Zoltán 2014 A tananyag a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0104 A felsőfokú informatikai oktatás minőségének fejlesztése, modernizációja c. projekt

Részletesebben

RC tag mérési jegyz könyv

RC tag mérési jegyz könyv RC tag mérési jegyz könyv Mérést végezte: Csutak Balázs, Farkas Viktória Mérés helye és ideje: ITK 320. terem, 2016.03.09 A mérés célja: Az ELVIS próbapanel és az ELVIS m szerek használatának elsajátítása,

Részletesebben

Elvis általános ismertető

Elvis általános ismertető Elvis általános ismertető Az NI ELVIS rendszer egy oktatási célra fejlesztett különleges LabVIEW alkalmazás. A LabWIEW alapjaival amikor megismerkedtünk, akkor csak virtuális műszereket hoztunk létre.

Részletesebben

Jelek és rendszerek Gyakorlat_02. A gyakorlat célja megismerkedni a MATLAB Simulink mőködésével, filozófiájával.

Jelek és rendszerek Gyakorlat_02. A gyakorlat célja megismerkedni a MATLAB Simulink mőködésével, filozófiájával. A gyakorlat célja megismerkedni a MATLAB Simulink mőködésével, filozófiájával. A Szimulink programcsomag rendszerek analóg számítógépes modelljének szimulálására alkalmas grafikus programcsomag. Egy SIMULINK

Részletesebben

Webprogramozás szakkör

Webprogramozás szakkör Webprogramozás szakkör Előadás 5 (2012.04.09) Programozás alapok Eddig amit láttunk: Programozás lépései o Feladat leírása (specifikáció) o Algoritmizálás, tervezés (folyamatábra, pszeudokód) o Programozás

Részletesebben

1. A berendezés programozása

1. A berendezés programozása 1. A berendezés programozása Az OMRON ZEN programozható relék programozása a relé előlapján elhelyezett nyomógombok segítségével végezhető el. 1. ábra ZEN vezérlő előlapja és a kezelő gombok Ha a beállítások

Részletesebben

1. Metrológiai alapfogalmak. 2. Egységrendszerek. 2.0 verzió

1. Metrológiai alapfogalmak. 2. Egységrendszerek. 2.0 verzió Mérés és adatgyűjtés - Kérdések 2.0 verzió Megjegyzés: ezek a kérdések a felkészülést szolgálják, nem ezek lesznek a vizsgán. Ha valaki a felkészülése alapján önállóan válaszolni tud ezekre a kérdésekre,

Részletesebben

Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével

Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével Automatizálási Tanszék Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével Budai Tamás budai.tamas@sze.hu http://maxwell.sze.hu/~budait Tartalom Mikrovezérlőkről röviden Programozási alapismeretek ismétlés

Részletesebben

Modulációk vizsgálata

Modulációk vizsgálata Modulációk vizsgálata Mérés célja: Az ELVIS próbapanel használatának és az ELVIS műszerek, valamint függvénygenerátor használatának elsajátítása, tapasztalatszerzés, ismerkedés a frekvencia modulációs

Részletesebben

E-Laboratórium 5 Közös Emitteres erősítő vizsgálata NI ELVIS-II tesztállomással Mérés menete

E-Laboratórium 5 Közös Emitteres erősítő vizsgálata NI ELVIS-II tesztállomással Mérés menete E-Laboratórium 5 Közös Emitteres erősítő vizsgálata NI ELVIS-II tesztállomással Mérés menete Mérési feladatok: 1. Egyenáramú munkaponti adatok mérése Tápfeszültség beállítása, mérése (UT) Bázisfeszültség

Részletesebben

LabVIEW tutorial. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Budapest. Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék VIMIA312 1.

LabVIEW tutorial. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Budapest. Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék VIMIA312 1. LabVIEW tutorial Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Budapest Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék VIMIA312 1. oldal 1. Bevezetés Általános műszermodell Az egységek bonyolultsága

Részletesebben

7. példa: Grafikus megjelenítés (program4_1.llb)

7. példa: Grafikus megjelenítés (program4_1.llb) 7. példa: Grafikus megjelenítés (program4_1.llb) Ezzel a programmal a harmonikus mozgás és a hullámmozgás kapcsolatát fogjuk bemutatni. Ahhoz, hogy ezt megtehessük meg kell ismerkednünk a LabVIEW alapvető

Részletesebben

EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK

EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK dátum:... a mérést végezte:... EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK m é r é s i j e g y z k ö n y v 1/A. Mérje meg az adott hálózati szabályozható (toroid) transzformátor szekunder tekercsének minimálisan és maximálisan

Részletesebben

Kezelési leírás Agilent DSO-X 2002A

Kezelési leírás Agilent DSO-X 2002A Kezelési leírás Agilent DSO-X 2002A [1] Tartalom 1. Kezelőszervek... 3 1.1. Horizontal (horizontális eltérítés/nagyítás)... 3 1.2. Vertical (vertikális eltérítés/nagyítás)... 3 1.3. Run Control... 3 1.4.

Részletesebben

Grafikus felhasználói felület (GUI) létrehozása A GUI jelentése Egy egyszerű GUI mintaalkalmazás létrehozása

Grafikus felhasználói felület (GUI) létrehozása A GUI jelentése Egy egyszerű GUI mintaalkalmazás létrehozása Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. MATLAB alapismeretek IX. A GUI jelentése Egy egyszerű GUI mintaalkalmazás létrehozása Alkalmazott Informatikai Intézeti

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 3060 Lézeres távolságmérő TARTALOMJEGYZÉK ELEM CSERÉJE... 3 A KÉSZÜLÉK FELÉPÍTÉSE... 3 A KIJELZŐ FELÉPÍTÉSE... 3 MŰSZAKI JELLEMZŐK... 4 LÉZERES CÉLZÓ BEKAPCSOLÁSA... 4 MÉRÉSI TÁVOLSÁG...

Részletesebben

Négyszög - Háromszög Oszcillátor Mérése Mérési Útmutató

Négyszög - Háromszög Oszcillátor Mérése Mérési Útmutató ÓBUDAI EGYETEM Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet Négyszög - Háromszög Oszcillátor Mérése Mérési Útmutató A mérést végezte: Neptun kód: A mérés időpontja: A méréshez szükséges eszközök:

Részletesebben

Szinkronizmusból való kiesés elleni védelmi funkció

Szinkronizmusból való kiesés elleni védelmi funkció Budapest, 2011. december Szinkronizmusból való kiesés elleni védelmi funkció Szinkronizmusból való kiesés elleni védelmi funkciót főleg szinkron generátorokhoz alkalmaznak. Ha a generátor kiesik a szinkronizmusból,

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 10 X. SZIMULÁCIÓ 1. VÉLETLEN számok A véletlen számok fontos szerepet játszanak a véletlen helyzetek generálásában (pénzérme, dobókocka,

Részletesebben

Első egyéni feladat (Minta)

Első egyéni feladat (Minta) Első egyéni feladat (Minta) 1. Készítsen olyan programot, amely segítségével a felhasználó 3 különböző jelet tud generálni, amelyeknek bemenő adatait egyedileg lehet változtatni. Legyen mód a jelgenerátorok

Részletesebben

Szimuláció RICHARD M. KARP és AVI WIGDERSON. (Készítette: Domoszlai László)

Szimuláció RICHARD M. KARP és AVI WIGDERSON. (Készítette: Domoszlai László) Szimuláció RICHARD M. KARP és AVI WIGDERSON A Fast Parallel Algorithm for the Maximal Independent Set Problem című cikke alapján (Készítette: Domoszlai László) 1. Bevezetés A következőkben megadott algoritmus

Részletesebben

Készítette: Göttler Dániel alkalmazástechnikai mérnök (20/9313107) Dátum: 2006. augusztus 9.

Készítette: Göttler Dániel alkalmazástechnikai mérnök (20/9313107) Dátum: 2006. augusztus 9. - Kézirat gyanánt! - Készítette: Göttler Dániel alkalmazástechnikai mérnök (20/9313107) Dátum: 2006. augusztus 9. Bevezető A QMS szoftver feladata, hogy az Agfa próbanyomatkészítő berendezésekhez alapkalibráció

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2 Telepítés A rendszer standard telepítése Eszköz leírása Eszköz mérete 4

Tartalomjegyzék. 2 Telepítés A rendszer standard telepítése Eszköz leírása Eszköz mérete 4 PL500 Tartalomjegyzék 1 Figyelmeztetések 2 2 Telepítés 3 2.1 A rendszer standard telepítése 3 2.2 Eszköz leírása 3 2.3 Eszköz mérete 4 2.4 Hajtómotor és fogasléc telepítése 4 2.5 Telepítés ellenőrzése

Részletesebben

MAL és VM javítási útmutató

MAL és VM javítási útmutató MAL és VM javítási útmutató Megjegyzés: a javítási útmutató tájékoztató jellegű, a javításkor használt változata eltérhet ez előzetesen közzé tettől. E mellett csoportonként is különbözhet. A 100 %-nak

Részletesebben

Mérési jegyzőkönyv a 5. mérés A/D és D/A átalakító vizsgálata című laboratóriumi gyakorlatról

Mérési jegyzőkönyv a 5. mérés A/D és D/A átalakító vizsgálata című laboratóriumi gyakorlatról Mérési jegyzőkönyv a 5. mérés A/D és D/A átalakító vizsgálata című laboratóriumi gyakorlatról A mérés helyszíne: A mérés időpontja: A mérést végezték: A mérést vezető oktató neve: A jegyzőkönyvet tartalmazó

Részletesebben

A LabView-ról röviden kezdoknek

A LabView-ról röviden kezdoknek A LabView-ról röviden kezdoknek Váradiné Szarka Angéla Miskolci Egyetem Elektrotechnikai Elektronikai Tanszék 2003. Tartalom Bevezetés...3 I. A LabView muködése...4 II. A LabView kezelése...5 III. Programozás

Részletesebben

SI-7E20A-002-02 SI-7E20A-002 SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SM-EC79. Ellenőrző műszer

SI-7E20A-002-02 SI-7E20A-002 SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SM-EC79. Ellenőrző műszer SI-7E20A-002-02 SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SI-7E20A-002 SM-EC79 Ellenőrző műszer SM-EC79 MUTATÓ n Az ellenőrző műszer használata Problémák helyének azonosítása az ellenőrző műszer használatával 4 Probléma az

Részletesebben

// keressük meg a legnagyobb faktoriális értéket, ami kisebb, // mint százmillió

// keressük meg a legnagyobb faktoriális értéket, ami kisebb, // mint százmillió BME MOGI Gépészeti informatika 3. 1. feladat Végezze el a következő feladatokat! Kérjen be számokat 0 végjelig, és határozza meg az átlagukat! A feladat megoldásához írja meg a következő metódusokat! a.

Részletesebben

5. Példa: Olvasás szöveges fájlból (program3_1.vi)

5. Példa: Olvasás szöveges fájlból (program3_1.vi) 5. Példa: Olvasás szöveges fájlból (program3_1.vi) A fájlműveletek során adatokat olvasunk ki vagy írunk be egy fájlba. Ez általában a következő három művelet elvégzését jelenti: Fájl megnyitása Adatok

Részletesebben

Bevezetés a méréstechinkába, és jelfeldologzásba jegyzőkönyv

Bevezetés a méréstechinkába, és jelfeldologzásba jegyzőkönyv Bevezetés a méréstechinkába, és jelfeldologzásba jegyzőkönyv Lódi Péter(D1WBA1) 2015 Március 18. Bevezetés: Mérés helye: PPKE-ITK 3. emeleti 321-es Mérőlabor Mérés ideje: 2015.03.25. 13:15-16:00 Mérés

Részletesebben

AIPHONE KVI. Telepítési és Használati útmutató. Szerelőkészlet Mennyiség Megnevezés A. Vandálbiztos, kültéri, fém kezelőegység

AIPHONE KVI. Telepítési és Használati útmutató. Szerelőkészlet Mennyiség Megnevezés A. Vandálbiztos, kültéri, fém kezelőegység AIPHONE 2004/06 változat KVI Típusszám:120130 Vandálbiztos, kültéri, fém kezelőegység Telepítési és Használati útmutató Szerelőkészlet Mennyiség Megnevezés A Ábra 1 TORX M4x10 csavar 1 TORX T20 kulcs 2

Részletesebben

1. Az előlap bemutatása

1. Az előlap bemutatása AX-T2200 1. Az előlap bemutatása 1, 2, 3, 4. Feszültségválasztó kapcsolók (AC750V/500V/250V/1000V) 5. ellenállás tartomány kiválasztása (RANGE) 6. Főkapcsoló: auto-lock főkapcsoló (POWER) 7. Magasfeszültség

Részletesebben

RPS-1 ph/rx. Felhasználói leírás

RPS-1 ph/rx. Felhasználói leírás RPS-1 ph/rx Felhasználói leírás Ring Elektronika Ipari és Elektronika Kft. Budapest 1031 Pákász u. 7. Tel/Fax:+3612420718, Mobil: 06209390155 e-mail: ring.elektronika@mail.datanet.hu web: www.ringel.hu

Részletesebben

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája Oktatási Hivatal A 017/018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Pohár rezonanciája A mérőberendezés leírása: A mérőberendezés egy változtatható

Részletesebben

Fizikai mérések Arduino-val

Fizikai mérések Arduino-val Fizikai mérések Arduino-val Csajkos Bence, Veres József Csatári László Sándor mentor Megvalósult az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a 2015/2016. tanévre

Részletesebben

DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató

DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató ÓBUDAI EGYETEM Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató A mérést végezte: Neptun kód: A mérés időpontja: Bevezető A Proto Board 2. mérőkártya olyan

Részletesebben

C2RF Többzónás programozható vezeték nélküli digitális szobatermosztát

C2RF Többzónás programozható vezeték nélküli digitális szobatermosztát Többzónás programozható vezeték nélküli digitális szobatermosztát Termékjellemzők: 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 1 Kijelezhető hőmérséklet tartomány: 0 C - 40 C (0,1 C lépésekben) Hőmérséklet állítási tartomány:

Részletesebben

Poolcontroller. Felhasználói leírás

Poolcontroller. Felhasználói leírás Poolcontroller Felhasználói leírás Ring Elektronika Ipari és Elektronika Kft. Budapest 1031 Pákász u. 7. Tel/Fax:+3612420718, Mobil: 06209390155 e-mail: ring.elektronika@mail.datanet.hu web: www.ringel.hu

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem

Széchenyi István Egyetem Oldal: 1/6 A feladat lényege, hogy gyakoroljuk DAQ (data acquisition - adatgyűjtő) eszközök használatát. 1. Az adatgyűjtő eszközhöz csatlakoztassuk a fotóellenállást és a LED-et, ahogy a következő ábra

Részletesebben

Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések. 1. Mi a programozás?

Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések. 1. Mi a programozás? Bevezetés Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések Forráskód Hibajegyzék p2p.wrox.com xiii xiii xiv xiv xvi xvii xviii

Részletesebben

Java programozási nyelv

Java programozási nyelv Java programozási nyelv 2. rész Vezérlő szerkezetek Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2005. szeptember A Java programozási nyelv Soós Sándor 1/23 Tartalomjegyzék

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 6688F Digitális Szigetelési Ellenállás Mérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Biztonsági figyelmeztetések... 2 3. Műszaki jellemzők... 2 4. Előlap és kezelőszervek... 3 5. Mérési

Részletesebben

Szimmetrikus bemenetű erősítők működésének tanulmányozása, áramköri paramétereinek vizsgálata.

Szimmetrikus bemenetű erősítők működésének tanulmányozása, áramköri paramétereinek vizsgálata. El. II. 5. mérés. SZIMMETRIKUS ERŐSÍTŐK MÉRÉSE. A mérés célja : Szimmetrikus bemenetű erősítők működésének tanulmányozása, áramköri paramétereinek vizsgálata. A mérésre való felkészülés során tanulmányozza

Részletesebben

7. Laboratóriumi gyakorlat: Vezérlési szerkezetek II.

7. Laboratóriumi gyakorlat: Vezérlési szerkezetek II. 7. Laboratóriumi gyakorlat: Vezérlési szerkezetek II. A gyakorlat célja: 1. A shell vezérlő szerkezetei használatának gyakorlása. A használt vezérlő szerkezetek: if/else/fi, for, while while, select, case,

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐORRÁS

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elektronikai alapismeretek középszint 08 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. október 0. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMTATÓ OKTATÁSI ÉS KLTRÁLIS MINISZTÉRIM Az

Részletesebben

FILCOM. Visszamosatást vezérlő egység

FILCOM. Visszamosatást vezérlő egység FILCOM Visszamosatást vezérlő egység Tartalom 1.0 Bevezetés...2 2.0 Műszaki jellemzők...2 3.0 Kijelző panel...2 3.1 LED...3 3.2 Kijelző...3 4.0 A vezérlő egység hardver konfigurálása...3 4.1 Váltóáramú

Részletesebben

RPS-1 ph/cl. Felhasználói leírás

RPS-1 ph/cl. Felhasználói leírás RPS-1 ph/cl Felhasználói leírás Ring Elektronika Ipari és Elektronika Kft. Budapest 1031 Pákász u. 7. Tel/Fax:+3612420718, Mobil: 06209390155 e-mail: ring.elektronika@mail.datanet.hu web: www.ringel.hu

Részletesebben

1. Visszacsatolás nélküli kapcsolások

1. Visszacsatolás nélküli kapcsolások 1. Visszacsatolás nélküli kapcsolások 1.1. Kösse az erõsítõ invertáló bemenetét a tápfeszültség 0 potenciálú kimenetére! Ezt nevezzük földnek. A nem invertáló bemenetre kösse egy potenciométer középsõ

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek

Méréselmélet és mérőrendszerek Méréselmélet és mérőrendszerek 6. ELŐADÁS KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba eredete o

Részletesebben

Elektronikus dobókocka

Elektronikus dobókocka Elektronikus dobókocka I. Feladat: egy olyan készülék elkészítése, amely a különféle játékokban használatos dobókockát helyettesíti. II. Gyakorlati megvalósítása: Az elektronikus dobókocka szerkezetileg

Részletesebben

Algoritmusok tervezése

Algoritmusok tervezése Hova fordulhatok segítségért? Az amatrcsillagászat egy szép tevékenység, de gyakran nagyon nehéz is lehet. Ilyenkor jöhet jól a többi amatrcsillagász segítsége. Az amatrök különböz egyesületeket, klubokat,

Részletesebben

BEACon TM. Verzió 2.0

BEACon TM. Verzió 2.0 BEACon TM Verzió 2.0 A Suprema Inc., a BioEntry TM és a BEACon TM a Suprema Inc. regisztrált márkanevei. Minden jog fenntartva. Ennek a munkának semmilyen részét, ami ezek a márkanevek alatt fut nem lehet

Részletesebben

S2302RF vezeték nélküli programozható digitális szobatermosztát

S2302RF vezeték nélküli programozható digitális szobatermosztát vezeték nélküli programozható digitális szobatermosztát Termékjellemzők: 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 1 1 Programozhatóság: 7 napos előre programozhatóság Kijelezhető hőmérséklet tartomány 0 C~40 C (0.1 C-os

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Mit tudunk már? Feltételes operátor (?:) Típus fogalma char, int, float, double

Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Mit tudunk már? Feltételes operátor (?:) Típus fogalma char, int, float, double Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.10.10.. -1- Mit tudunk már? Típus fogalma char, int, float,

Részletesebben

FAGYASZTÓ ÉS HŰTŐGÉP

FAGYASZTÓ ÉS HŰTŐGÉP MAGYAR HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FAGYASZTÓ ÉS HŰTŐGÉP A berendezés elindítása előtt kérjük ismerkedjen meg részletesen az alábbi útmutatóval és őrizze meg az esetleges későbbi felhasználás céljából. www.lge.com

Részletesebben

Mechatronika és mikroszámítógépek 2017/2018 I. félév. Bevezetés a C nyelvbe

Mechatronika és mikroszámítógépek 2017/2018 I. félév. Bevezetés a C nyelvbe Mechatronika és mikroszámítógépek 2017/2018 I. félév Bevezetés a C nyelvbe A C programozási nyelv A C egy általános célú programozási nyelv, melyet Dennis Ritchie fejlesztett ki Ken Thompson segítségével

Részletesebben

ALAPFOGALMIKÉRDÉSEK VILLAMOSSÁGTANBÓL 1. EGYENÁRAM

ALAPFOGALMIKÉRDÉSEK VILLAMOSSÁGTANBÓL 1. EGYENÁRAM ALAPFOGALMIKÉRDÉSEK VILLAMOSSÁGTANBÓL INFORMATIKUS HALLGATÓK RÉSZÉRE 1. EGYENÁRAM 1. Vezesse le a feszültségosztó képletet két ellenállás (R 1 és R 2 ) esetén! Az összefüggésben szerepl mennyiségek jelölését

Részletesebben

Algoritmus fogalma. Mi az algoritmus? HF: Al Khwarizmi. Egy adott probléma megoldásának leírása elemi lépések sorozatával

Algoritmus fogalma. Mi az algoritmus? HF: Al Khwarizmi. Egy adott probléma megoldásának leírása elemi lépések sorozatával Algoritmusok Algoritmus fogalma Mi az algoritmus? Egy adott probléma megoldásának leírása elemi lépések sorozatával HF: Al Khwarizmi Követelmények Véges: nem állhat végtelen sok lépésből Teljes: teljes

Részletesebben

PH-TIMER CONTROLLER FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS. (Tempero - Ring.) 1. oldal

PH-TIMER CONTROLLER FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS. (Tempero - Ring.) 1. oldal PH-TIMER CONTROLLER FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS (Tempero - Ring.) 1. oldal Tartalomjegyzék 1. Felépítés, fő funkciók 3. Oldal 1.1. Mérés, kalibrálás 3. oldal 1.2. Kimeneti és bemeneti funkciók 3. oldal 2. Mérés,

Részletesebben

Tanúsítvány áttekintése

Tanúsítvány áttekintése Tanúsítvány áttekintése A National Instruments LabVIEW Tanúsítvány Program 3 szintből tevődik össze: - 1. szint: Certified LabVIEW Associate Developer (CLAD) - 2. szint: Certified LabVIEW Developer (CLD)

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 63B Digitális Rezgésmérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Használat előtti ellenőrzés... 2 3. Funkciók... 2 4. Előlap és kezelőszervek... 3 5. LCD Képernyő... 3 6. Műszaki jellemzők...

Részletesebben

BMF, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, Híradástechnika Intézet. Aktív Szűrő Mérése - Mérési Útmutató

BMF, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, Híradástechnika Intézet. Aktív Szűrő Mérése - Mérési Útmutató Aktív Szűrő Mérése - Mérési Útmutató A mérést végezte ( név, neptun kód ): A mérés időpontja: - 1 - A mérés célja, hogy megismerkedjenek a Tina Pro nevű simulációs szoftverrel, és elsajátítsák kezelését.

Részletesebben

LabVIEW segédlet. Készítette: Friedl Gergely Egyetemi tanársegéd

LabVIEW segédlet. Készítette: Friedl Gergely Egyetemi tanársegéd LabVIEW segédlet Készítette: Friedl Gergely Egyetemi tanársegéd A segédletről A segédlet a LabVIEW grafikus programozói környezet alapjait mutatja be. Célja a Szabályozási rendszerek című tárgy hallgatói

Részletesebben

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport 10-es Keressünk egy egész számokat tartalmazó négyzetes mátrixban olyan oszlopot, ahol a főátló alatti elemek mind nullák! Megolda si terv: Specifika cio : A = (mat: Z n m,ind: N, l: L) Ef =(mat = mat`)

Részletesebben

Digitális multiméterek

Digitális multiméterek PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR FIZIKAI INTÉZET Fizikai mérési gyakorlatok Digitális multiméterek Segédlet környezettudományi és kémia szakos hallgatók fizika laboratóriumi mérési gyakorlataihoz)

Részletesebben

Feszültségérzékelők a méréstechnikában

Feszültségérzékelők a méréstechnikában 5. Laboratóriumi gyakorlat Feszültségérzékelők a méréstechnikában 1. A gyakorlat célja Az elektronikus mérőműszerekben használatos különböző feszültségdetektoroknak tanulmányozása, átviteli karakterisztika

Részletesebben

T2-CNCUSB vezérlő család hardver segédlet

T2-CNCUSB vezérlő család hardver segédlet T2-CNCUSB vezérlő család hardver segédlet CPU5A Kártyaméret: 100x100mm 3 vagy 4 tengelyes interpoláció, max.125 KHz léptetési frekvencia. Szabványos kimenetek (Főorsó BE/KI, Fordulatszáám: PWM / 0-10V,

Részletesebben

LabVIEW alapismeretek

LabVIEW alapismeretek LabVIEW alapismeretek BME MIT 2011. Hainzmann János, Molnár Károly, Scherer Balázs, Tóth Csaba Tartalomjegyzék IRODALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 1.1 VIRTUÁLIS MŰSZEREK...2 1.2 A GRAFIKUS PROGRAMOZÁSRÓL...2

Részletesebben

Laboratórium mérés Házi feladat. Készítette: Koszó Norbert (GTPL3A) Második (javított) kiadás

Laboratórium mérés Házi feladat. Készítette: Koszó Norbert (GTPL3A) Második (javított) kiadás Laboratórium 1. 4. mérés Házi feladat Készítette: Koszó Norbert (GTPL3A) Második (javított) kiadás 4. mérés Koszó Norbert (GTPL3A) Feladat 1. Adott egy diszkrét jel mintasorozata. A mintavételi idő t

Részletesebben

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k 7. előadás Ami eddig volt Számítógépek architektúrája Alapvető alkotóelemek Hardver elemek Szoftver Gépi kódtól az operációs rendszerig Unix alapok Ami

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Mûveleti erõsítõk egyenáramú jellemzése és alkalmazásai. Elmélet Az erõsítõ fogalmát valamint az integrált mûveleti erõsítõk szerkezetét és viselkedését

Részletesebben

1. A LabView működése

1. A LabView működése 1. A LabView működése Mivel a LabView számítógéppel vezérelt mérő és adatfeldolgozó rendszerek programozására szolgál, a gyártó National Instruments a virtual instrumentation kifejezést alkalmazza a rendszer

Részletesebben

Energiamérés és megjelenítés

Energiamérés és megjelenítés Energiamérés és megjelenítés meglévő és új épületekben www.inels.hu Energiamérés Villany Gáz Víz ÜZLETI MEGOLDÁS (inels BUS) nagyobb objektumok részére megoldás (inels Control) meglévő lakások és házak

Részletesebben

XXI. NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ

XXI. NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ XXI. NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ Szaszák Norbert II. éves doktoranduszhallgató, Dr. Szabó Szilárd Miskolci Egyetem, Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Tanszéke 2013. Összefoglaló Doktori téma: turbulenciagenerátorok

Részletesebben

Követővezérlés időzítőkkel

Követővezérlés időzítőkkel Követővezérlés időzítőkkel Szállítószalagok együttes vezérlése A kikapcsolás-késleltetéses időzítő tipikus alkalmazására láthatunk példát a következő feladat megoldásában, ahol a szilárd anyag feltorlódását

Részletesebben

CTR 32 VEZÉRLÉS. Elektronikus vezérlés egy vagy két motorra, 230 V, AC egy fázisú, egy vagy két szárnyú kapu motorizálására.

CTR 32 VEZÉRLÉS. Elektronikus vezérlés egy vagy két motorra, 230 V, AC egy fázisú, egy vagy két szárnyú kapu motorizálására. CTR 32 VEZÉRLÉS Elektronikus vezérlés egy vagy két motorra, 230 V, AC egy fázisú, egy vagy két szárnyú kapu motorizálására. HASZNÁLAT FIGYELEM: mielőtt a vezérlést használatba helyezné, ügyeljen arra,

Részletesebben

LabView oktatási segédlet

LabView oktatási segédlet 1/14 oldal LabView oktatási segédlet TARTALOMJEGYZÉK I. MÉRÉSI ADATOK FELDOLGOZÁSA ------------------------------------------------------- 2 1 A LabView program készítésének alapjai --------------------------------------------------------------2

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 5040 Lézeres távolságmérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Az elemek cseréje... 2 3. A készülék felépítése... 2 4. Műszaki jellemzők... 3 5. A lézeres távolságmérő bekapcsolása...

Részletesebben

Mechatronika II (BMEGEFOAMM2)

Mechatronika II (BMEGEFOAMM2) Mechatronika II (BMEGEFOAMM2) Harmadik gyakorlat Készítette: Raj Levente Tartalom Bevezetés... 3 Jelölések... 3 301 Mechanikai rendszer idő tartománybeli analízise... 4 Feladatleírás... 4 Implementáció...

Részletesebben

6. LOGIKAI ÁRAMKÖRÖK

6. LOGIKAI ÁRAMKÖRÖK 6. LOGIKAI ÁRAMKÖRÖK A gyakorlat célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a logikai algebra elemeivel, és képesek legyenek egyszerű logikai függvények realizálására integrált áramkörök (IC-k) felhasználásával.

Részletesebben

APB mini PLC és SH-300 univerzális kijelző Általános használati útmutató

APB mini PLC és SH-300 univerzális kijelző Általános használati útmutató APB mini PLC és SH-300 univerzális kijelző Általános használati útmutató Fizikai összeköttetési lehetőségek: RS232 APB-232 RS485 A APB-EXPMC B SH-300 program beállítások: Kiválasztjuk a megfelelő PLC-t.

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Programozás I. Matematikai lehetőségek Műveletek tömbökkel Egyszerű programozási tételek & gyakorlás V 1.0 OE-NIK,

Programozás I. Matematikai lehetőségek Műveletek tömbökkel Egyszerű programozási tételek & gyakorlás V 1.0 OE-NIK, Programozás I. Matematikai lehetőségek Műveletek tömbökkel Egyszerű programozási tételek & gyakorlás OE-NIK, 2013 1 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk

Részletesebben

2. Beadandó feladat dokumentáció

2. Beadandó feladat dokumentáció 2. Beadandó feladat dokumentáció Készítette: Giachetta Roberto E-mail: groberto@inf.elte.hu Feladat: Készítsünk programot a következő memóriajátékhoz. A játéktáblán mező foglal helyet, amelyek különböző

Részletesebben

VIRTUÁLIS MŰSZEREK ÉS A LABVIEW

VIRTUÁLIS MŰSZEREK ÉS A LABVIEW VIRTUÁLIS MŰSZEREK ÉS A LABVIEW VIRTUAL INSTRUMENTS AND THE LABVIEW Disznós Imre, fandi@externet.hu Debreceni Egyetem Informatika Kar 1. Bevezetés A mérés és automatizálás terén mára piacvezető szerepet

Részletesebben

Eladás tervezés - tervezés, tervezési egység

Eladás tervezés - tervezés, tervezési egység Összefoglalás Verzió: 2011r2n11 A tanulás célja A tanulási egység által Ön képes lesz egy eladástervezés összeállítására, és a tervezéshez rendelni az érintett cikktartományt, árucikket. Az eladás tervezéssel

Részletesebben

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA FELADATOK. Különösen viselkedő oszcillátor vizsgálata

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA FELADATOK. Különösen viselkedő oszcillátor vizsgálata Oktatási Hivatal A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA FELADATOK Különösen viselkedő oszcillátor vizsgálata Elméleti bevezető: A mérési feladat

Részletesebben

Megjegyzés: A leírás abszolút kezdők számára készült elnézést azoktól, akik ezen a szinten már túlvannak!

Megjegyzés: A leírás abszolút kezdők számára készült elnézést azoktól, akik ezen a szinten már túlvannak! rézcső-hurok ügyességi játék a felügyelet mikrokontrollerrel (Arduino) van megoldva Beszeda Imre 61. Fizikatanári Ankét, Szeged, 2018.március 14-17, eszközkiállítás A közismert ügyességi játék lényege,

Részletesebben

Elektronikai alapgyakorlatok

Elektronikai alapgyakorlatok Elektronikai alapgyakorlatok Mőszerismertetés Bevezetés a szinuszos váltakozó feszültség témakörébe Alkalmazott mőszerek Stabilizált ikertápegység Digitális multiméter Kétsugaras oszcilloszkóp Hanggenerátor

Részletesebben

A C# programozási nyelv alapjai

A C# programozási nyelv alapjai A C# programozási nyelv alapjai Tisztán objektum-orientált Kis- és nagybetűket megkülönbözteti Ötvözi a C++, Delphi, Java programozási nyelvek pozitívumait.net futtatókörnyezet Visual Studio fejlesztőkörnyezet

Részletesebben