OROSZ CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "OROSZ CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK"

Átírás

1 OROSZ CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az emelt szint követelményeinek részét képezik a középszinten meghatározott követelmények is. Oroszország földrajza Oroszország földrajzi fekvése, felszíne Oroszország főbb tájegységei Oroszország éghajlata Oroszország élővilága Oroszország népessége, nemzeti kisebbségek Oroszország leghíresebb városai, turisztikai központok, nevezetességek Oroszország jelképei Oroszország gazdasága Oroszország gazdasági adottsága, lehetőségei, jellemzői Tudja elhelyezni Oroszországot a térképen, a földgömbön. Ismerje a határoló országokat. Ismerje az ország domborzati viszonyait, legjelentősebb folyóit, tavait, főbb szigeteit, azok néhány jellemzőjét. Vaktérképen helyezze el az országot határoló főbb tengereket. Felismerje a térképen és el tudja helyezni a vaktérképen az ország főbb tájegységeit, tudja azok pontos elnevezését. Tudjon tájékozódni a térképen, hogy melyek az országban előforduló legfontosabb ásványkincsek, ismerje területi előfordulásukat. Tudja elemezni Oroszország éghajlatát tematikus térképek alapján, tudja elhelyezni az éghajlati övezetesség rendszerében, ismerje az egyes övezetek főbb vonásait. Mutassa be tematikus térképek alapján a természetes növénytakaró területi változásait, azon jellemző állatvilág képviselőit. Ismerje a célország legnépesebb városait. Meg tudjon nevezni a célországban élő kisebbségeket, ismerje az Oroszország területén élő finnugor népeket, tudjon közülük jellemezni egyet, legyenek információi életmódjukról, hitvilágukról, az oroszokhoz fűződő viszonyukról. Fel tudjon sorolni néhányat a célország legfőbb városai közül, ismerje Moszkva és Pétervár történelmét, nevezetességeit. Ismerje a célország zászlóját, címerét, himnuszát, tudjon információkat keletkezésükről, történetükről. Mutassa be a természeti tényezők és a mezőgazdaság kapcsolatát, nevezze meg a legfőbb kultúrnövényeket, háziállatokat. Nevezze meg a célországban található legfontosabb fafajtákat, mondjon példát Hasonlítsa össze Oroszország és Magyarország földrajzi fekvését, domborzati viszonyait, főbb folyóit, tavait. Össze tudja vetni az Oroszországban és Magyarországon előforduló ásványkincseket. A középszintet meghaladóan fel tudja sorolni a célországban lévő növény és állatvilág több képviselőjét, tudjon mondani néhányról egy-egy jellemzőt. Ismerjen a finnugor népeken kívül más Oroszországban élő kisebbségeket, tudja őket jellemezni. Tudjon mondani néhány jellemzőt Moszkva és Péterváron kívül más városokra (pl. az Aranygyűrű némely városaira). Mutasson be néhányat a célországban lévő vállalkozási formák közül.

2 Oroszország gazdasági ágazatai Kereskedelem Gazdasági kapcsolat Közlekedés Pénzügyek, fizetőeszközök, bankrendszer Társadalmi viszonyok Az ifjúság helyzete Oktatási rendszer Nők az orosz társadalomban feldolgozásukra. Mutassa meg a térképen a legfőbb kőolaj- és földgázlelőhelyeket, szerepüket a világgazdaságban. A gazdasági adottságokból kiindulva fel tudja sorolni a célország legfontosabb gazdasági ágazatait. Soroljon fel import és export termékeket, rendelkezzék a megfelelő információval, hogy mely országokból és milyen termékeket hoznak be a célországba, és mit és hova exportálnak. A tanuló legyen képes kiigazodni az erre vonatkozó grafikonon. Mondjon példákat a Magyarország és Ororszország közötti gazdasági kapcsolatra. Mutassa be röviden a célország tengeri, légi és vasúti közlekedését. Jellemezze a Központi Bank tevékenységét, mutassa be a bankrendszer jellemzőit az 1994-es változások után. Tudja elemezni, hogy milyen új lehetőségek (a tanulásban, a szakmaválasztásban, a vállalkozásokban stb.) és új problémák (erkölcsi szabadosság, narkománia, bűnözés stb) jellemzőek a mai orosz ifjúságra. Tudja röviden elemezni Oroszország jelenlegi oktatási rendszerét, annak az elmúlt időszakban végbement változásait (például nem állami iskolák és főiskolák, egyetemek létrehozása, tandíj bevezetése stb). Ismerje a nők szerepét az orosz történelemben Tudja, hogy milyen sok szerep jut a mai nőnek a megváltozott világban Soroljon fel néhány olyan művészt, akiknek orosz nők voltak a múzsái (Salvador Dali, Picasso, Matisse.) Mondjon példákat az elmúlt évek gazdasági változásaira. A gazdasági ágazatokból és a kereskedelemből kiindulva vonjon le következtetéseket Oroszországnak a világgazdaságban elfoglalt helyéről. Hasonlítsa össze az orosz és magyar ifjúság helyzetét. Hasonlítsa össze Oroszország és Magyarország oktatási rendszerét. Hasonlítsa össze az orosz és magyar nők helyzetét Próbálja megmagyarázni, miben rejlik az orosz nők vonzereje.

3 Egészségügy Oroszország - soknemzetiségű állam Vallás Oroszországban Oroszországi politikai viszonyok Oroszország politikai és választási rendszere A jelenlegi kormány, ellenzéki pártok Az orosz államfő politikai szerepe Törvényhozó és végrehajtó hatalom Kisebbségi problémák az Orosz Föderációban Ismerje az egészségügy rendszerét Oroszországban. Tudja, hogy milyen változások történtek az orvosi ellátásban. Tudjon példát hozni olyan változásokra, amelyek segítették az egészségügy korszerűsítését, finanszírozhatóbbá tételét (házi-, magánorvosok, prevenció stb.) Tudja felsorolni az orvostudomány néhány világhírű orosz vívmányát (égés-, szívés szemsebészet). Tudja bemutatni Oroszországot mint több nemzetiséget magába foglaló föderációt. Tudja elemezni, hogy milyen régi és új feszültségek adódnak egy ilyen soknemzetiségű államban! Legyenek ismeretei a pravoszláv vallás eredetéről, ismerjen néhány különbséget a pravoszlávia és a katolicizmus között. Ismerje a pravoszláv egyház szerkezetét. Mutassa be a legfőbb egyházi ünnepeket (időpontjuk, ünneplésük módja...stb.). Jellemezze a pravoszláv egyház megváltozott helyzetét, szerepét a mai Oroszországban Tudjon felsorolni más vallásokat Oroszországban Jellemezze Oroszország politikai rendszerét, felépítését, ismerje az orosz választási rendszert. Nevezzen meg néhány pártot és mozgalmat, amelyek fontos szerepet játszanak az orosz politikai életben. Ismerje a legfőbb pártok vezetőit, be tudja mutatni őket néhány szóban. Tudjon felsorolni néhány politikai feszültséget a mai Oroszországban. Próbáljon magyarázatot találni a politikai feszültségekre a mai Oroszországban Nevezze meg a jelenlegi orosz köztársasági elnököt. Sorolja fel rendelkezési jogait, hatáskörét. Tudja megnevezni Oroszország törvényhozó szervét, valamint a végrehajtó hatalmát. Tudjon néhány olyan problémát mondani, amelyek az Orosz Föderáció 89 tagból álló soknemzetiségű államban adódnak. Tudja összevetni az Oroszországban és Magyarországon az egészségügyi ellátásban történő változásokat Sorolja fel a magyar orvostudomány néhány vívmányát. Össze tudja vetni a kisebbségek helyzetét Oroszországban és Magyarországon. Tudjon valamit a pravoszláv egyház helyzetéről Magyarországon. Vesse össze az orosz és a magyar választási rendszert. Hasonlítsa össze a magyar és az orosz köztársasági elnök kompetenciáit. Össze tudja vetni Oroszország és Magyarország törvényhozó és végrehajtó hatalmi rendszerét. Hasonlítsa össze Oroszország és Magyarország kisebbségi problémáit.

4 Mindennapi élet, életmód A család szerepe, családi élet, családi ünnepek Gondolkodásmód, jellemző ideálok, értékek Városi, vidéki élet Társadalmi érintkezés, etikett, gesztusnyelv A szabadidő eltöltése, szórakozás, nyaralási és pihenési szokások Mutassa be és jellemezze a legfontosabb családi eseményeket: gyerekszületés, születésnap, esküvő, temetés. Hasonlítsa össze az ezekkel az ünnepekkel kapcsolatos orosz és magyar szokásokat. Tudjon példákat mondani a magyartól eltérő gondolkodásmódra (pl. a mindennapi élet babonái, eltérő és egyező frazeologizmusok stb.). Be tudja mutatni az ideálok változását az idők folyamán (pl. női és férfi ideálok, öltözködés stb.). Képes legyen összevetni az orosz és magyar értékeket, rámutatva az egyezésekre és különbségekre. Tudjon tájékozódni térkép alapján, hogy mely területek lakottak és melyek nem Oroszországban, ismerve ennek okait. Tudja értelmezni az urbanizáció mértékére vonatkozó táblázatot, legyenek információi a városokban és falvakban lakók arányáról. Be tudja mutatni a falvakban lakók munkalehetőségeit, életkörülményeit. Ismerje az egyes várostípusok (nagy-, milliós...stb.) közti különbséget és az ott élő emberek munkalehetőségeit és életkörülményeit. Legyen tisztában az etikett magyartól eltérő szabályaival, tudja használni az egyes szituációkban. Ismerje a legfontosabb gesztusokat, tudja a használatukat. Fel tudja sorolni a célország legfőbb színházait, ismerjen néhány színészt, rendezőt. Mutassa be az egyik híres filmrendező (Eizenstein, Klimov, Tarkovszkij, Mihalkov stb.) pályáját, legfőbb alkotásait. Ismerje az Oroszországban található legfőbb múzeumokat, legyen képes bemutatni néhány, ott található, világviszonylatban is elismert műalkotást. Tudja jellemezni néhány szóban az orosz gőzfürdőket, összevetve a finn típusúakkal. Fel tudjon sorolni jellemzőket a városi és vidéki élet legújabb tendenciáira (pl. cottage, lakópark stb). Elemezzen egy orosz filmet és fejtse ki véleményét a film újszerűségéről, a rendező és a színészek játékáról, a film témájáról. Vesse össze a választott filmet más korabeli európai filmekkel, mutasson rá különbségekre. Be tudja mutatni néhány szóban a szabadidő eltöltésének nem kulturális tevékenységeit is (az orosz dácsa, játékok, horgászat...stb). Ismerjen magyar színházakban játszott orosz darabokat, legyen önálló véleménye az eredeti műről, a mű színházi interpretációjáról, a rendezésről, a színészekről.

5 Hagyományok, szokások, ünnepek Oroszország nemzeti ünnepei és Mutassa be Oroszország legfőbb jelképei nemzeti ünnepeit, ismerje azok eredetét. Népszokások, népzene, néptánc, népviselet, népi játékok Tömegkommunikáció, média Sajtó, tv, rádió Reklámok Mobiltelefon Számítógép, Internet Ismerjen ünnepekhez kapcsolódó népszokásokat. Ismerje fel és tudja jellemezni a népi hangszereket, legyen elképzelése az orosz népdalok tematikájáról. Jellemezze az orosz táncokat és a hozzájuk kapcsolódó népviseletet. Ismerje és tudja jellemezni az orosz népviseletet, különbséget téve az ünnepi és a hétköznapi viselet között. Legyen tisztában az egyes ruhadarabok pontos elnevezésével. Tudjon a szamovár és a népinek hitt matrjoska eredetéről. Jellemezze az orosz konyhát, ismerje a legfőbb specialitásokat, azok pontos elnevezését és néhány étel receptjét. Ismerjen néhány népmesét, tudja őket jellemezni. Ismerjen közmondásokat, szólásokat, tudja helyes használatukat. Ismerjen napilapokat és különböző tematikájú hetilapokat. Mutassa be a rádiócsatornák alakulását az utóbbi években, tematikájuk változását. Ismerje a legfőbb tévécsatornákat, jellemezze kínálatukat. Mutassa be a reklámok alakulását Oroszországban. Legyenek ismeretei a mobiltelefon elterjedésének mértékéről Oroszországban, tudja a vele kapcsolatos szakszavakat, legyen tisztában a telefonálási szokásokkal. Legyenek ismeretei a számítógép elterjedésének és az Internet használatának mértékéről, az Interneten beszerezhető orosz vonatkozású információkról. Mutassa be a népművészet néhány ágát és jellemezze röviden (pl. fafaragás, kerámia, csipke, lakkdoboz stb).

6 Környezetvédelem A természet és az ember. Környezeti válság A természetnek az emberi tevékenység által okozott ártalmai. A környezetet sújtó globális problémák A környezetet védelme, a természetnek okozott károk kiküszöbölésére irányuló erőfeszítések Szervezetek Sport A sport szerepe Tömegsport és élsport a mai Oroszországban A legnépszerűbb és legsikeresebb sportágak Oroszországban Világhírű orosz sportolók Sakk Szabadidőport, aktív pihenés Irodalom Orosz népköltészet (Folklór) Orosz irodalom A 18. századi orosz irodalom A 19. század az orosz irodalom aranykora Tudjon felsorolni az ember által okozott környezeti ártalmakat, környezeti problémákat, amelyekkel Oroszország küzd. Mondjon példát az egész világot érintő és közvetlenül az emberi tevékenységből eredő és egyre növekvő környezeti ártalmakra, nevezze meg közülük azokat, amelyek Oroszországra is érvényesek. Mutassa be, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek Oroszországban a környezet védelme érdekében. Mutassa be néhány példán át az emberi tevékenység pozitív hatásait a természetre. Nevezzen meg néhány a globális és helyi környezeti problémákkal foglalkozó szervezetet és jellemezze azok tevékenységét. Tudja elemezni a sport szerepét és helyzetét Oroszországban korábban és jelenleg. Mondja el a tömeg és profi sportokban történt változásokat. Jellemezze ezen változások okait és következményeit. Tudja felsorolni az Oroszországban legnépszerűbb sportágakat és azok kiemelkedő, világhírű képviselőit. Ismertesse az egyikük pályáját. Ismerjen híres orosz sakkozókat, ismertesse az egyikük pályáját. Soroljon fel néhány olyan sportot, amelyeket Oroszország lakói szabadidejükben aktív pihenésképpen űznek. Ismerje, milyen műfajokból áll az orosz folklór gazdag világa (mesék, történeti énekek stb). Tudja, hol és mikor keletkezett az orosz irodalom, milyen műfajok jellemzők rá. Tudjon a 18. századi orosz irodalomra jellemző néhány stílusbeli sajátságot. Ismerje a környezetvédő szervezetek tevékenységét, törekvéseit Oroszországban és Magyarországon. Tudja összevetni a sport szerepét és helyzetét Oroszországban és Magyarországon. Tudja, hogy kik voltak (néhány név) az orosz folklór - a bilinák - hősei. Tudjon az orosz irodalom legismertebb művéről az Ének Igor hadáról -ról.

7 A 19. század első fele - az orosz klasszikus költészet virágzása A 19. század második fele, az orosz realista regények aranykora Az orosz irodalom a század fordulóján A 20. század első felének orosz irodalma A 20. század második felének orosz irodalma Az orosz bárdok és 20. század, 60-as évek költészete Képzőművészet Kereszténység felvétele előtti művészet A kereszténység felvétele utáni művészet A 14. és 15. században az orosz ikonfestészet aranykor A század - a világi művészet megjelenése A 18. század művészete Ismerje a 19. század első fele orosz irodalmának néhány képviselőjét, híres, romantikus költőit. (pl. Puskin, Lermontov) Legyen képes részletesen bemutatni valamelyiknek az életpályáját, műveit (pl. Puskin). Tudja megnevezni a 19. század második fele orosz prózájának képviselőit (Tolsztoj, Dosztojevszkij, Csehov stb.) Ismerje részletesebben valamelyik életpályáját, műveit. Tudjon megnevezni a század fordulójának orosz irodalmából néhány írót (Ahmatova, Blok, Bunyin stb.). Tudja megnevezni a 20. század első fele orosz irodalmának legnagyobb képviselőit. Részletesebben is tudjon beszélni valamelyikről (például Gorkijról, Jeszenyinről - a parasztság költőjéről vagy például Bulgakovról). Ismerje a 20. század második fele orosz irodalmának néhány világhírű költőjét, prózaíróját (pl. Szolzsenyicin). Ismerje a leghíresebb orosz bárdok nevét (Okudzsava, Viszockij, Rozenbaum stb.). Tudja a 60-as években feltűnt lázadó költők neveit (Jevtusenko, Rozsdesztvenszkij, Voznyeszenkij). Tudjon mondani néhány szót a kereszténység előtti művészet fennmaradásáról. Tudja jellemezni a kereszténységgel együtt Oroszországba bekerült bizánci templomépítészeti stílust és ikonfestészetet. Ismerje a világhírű orosz ikonfestőket. (Feofan Grek, Andrej Rubljov, Dioniszij) Tudja, hogy a században az egyházi művészeten kívül (templomok építése és díszítése) megjelennek a világi művészetek (paloták, használati tárgyak, népművészet stb.). Tudja, hogy az I. Péter reformok nyomán Oroszországba bevonult a nyugat-európai művészet. Tudjon kívülről elmondani az orosz klasszikus irodalomból verset vagy prózarészletet. Tudjon az orosz klasszikus irodalmi művek magyarországi sorsáról. Ismerje az orosz klasszikus irodalom hatását a világirodalomra. Tudjon valamit ezeknek a költőknek, íróknak magyarországi népszerűségéről. Ismerje az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett orosz írókat, költőket. (Bunyin, Paszternák, Solohov, Szolzsenyicin, Brodszkij). Tudja bemutatni Andrej Rubljovot és főművét, a Szentháromság -ot. Mutassa be a 16. században épült orosz építészeti remekművet, a Vaszilij Blazsennij Székesegyházat.

8 19. század - az orosz művészet Fel tudjon sorolni néhány, a 19. században Oroszországban született, az egész világon ismert, kimagasló alkotást a művészet bármely területéről. Legyenek ismeretei a 19. század orosz festészetéről, benne a peredvizsnyikek csoportjáról. Tudja, hogy ki teremtette az orosz operát. Nevezze meg a világhírű orosz zeneszerzőket. orosz zeneszerzőt Orosz művészet a 20. század elején Orosz művészet a 20. század 30- as évei után Történelem A Kijevi Rusz Nagyságos Ur, Novgorod A Moszkvai Oroszország A lázongó 17. század I. Nagy Péter - a nagy orosz reformátor Oroszország a században Tudja, hogy a 20. század elején Oroszország volt az avantgárd művészet egyik bölcsője, hogy innen indult sok olyan festőművész, akik később világhírűek lettek. Tudja jellemezni a 20. század 30-as évei után az orosz (szovjet) művészet egyetlen hivatalosan elfogadott stílusát, a szocialista realizmust. Tudja, hogy mikor és hol jött létre a Kijevi Rusz. Az orosz nemzetiség bölcsője, kik voltak az első orosz fejedelmek, milyen szerepet játszottak a történelemben (Oleg, Igor, Olga, Szvjatoszlav). Tudja, hogy mikor és hol történt a kereszténység felvétele, és milyen jelenséggel bírt. Tudja, hogy milyen volt Bölcs Jaroszlávnak a Kijevi Nagyfejedelemnek a szerepe a Kijevi Rusz fejlődésében. Ismerje a Novgorodi Köztársaság (Novgorod, Nagyságos Úr) történelmi szerepét. Tudja, hogy ki volt Alekszandr Nyevszkij, mi történt a Néva-menti csatában. Tudja, hogy ki és mikor alapította Moszkvát. Tudja, hogy ki és mikor győzte le a tatárokat (Kukkovi csata). Tudja, hogyan lett Oroszország Moszkva központi egységes állam. Tudja, hogy miért nevezik lázongónak Oroszország történelmében a 17. századot. Tudja, milyen nagy szerepet játszott az orosz történelemben I. Péter, miért nevezik őt nagy reformátornak. Tudjon valamit mondani a következő uralkodók valamelyikéről: II. Katalin, I. Pál, I. II. III. Sándor, II. Miklós, valamint az uralkodásuk alatt történt fontos történelmi események egyikéről. Mutassa be közelebbről valamelyik 19. századi orosz festő életpályáját, művészetét Mutassa be valamelyik kiemelkedő Beszéljen olyan világhírű festőkről, akiknek Oroszország volt a hazájuk (Malevics, Kandinszkij, Tatlin, Chagall stb.). Ismerje, hogy milyen kapcsolatok voltak a Kijevi Rusz és akkori Magyarország között Ismerje, milyen kapcsolatokat épített ki I. Péter Magyarországgal.

9 A Szovjet Oroszország Gorbacsov-korszak A Szovjetunió szétesése. A Jelcin-korszak Putyin - a demokratikus Oroszország jelenlegi elnöke Ismerje az februári és októberi forradalmak lényegét. Legyenek ismeretei a Szovjetunió lenini és sztálini korszakairól. Tudja, hogy mikor volt a Nagy Honvédő Háború, milyen áldozatokat követelt a fasizmus felett aratott győzelem. Mutassa be a II. világháború után alakult világot. Tudjon valamit a Varsói Szerződésről és a KGST-ről. Ismerje Gorbacsov szerepét a Szovjetunió történetében. Tudja, hogy mit jelent a glasznoszty és a peresztrojka. Tudja, hogy Jelcin hatalomra jutása után betiltja a Szovjetunió Kommunista Pártját. Ukrajna és Belorusszia államfőivel együtt bejelentik a Szovjetunió felszámolását. Tudja, hogy ezzel bezárul Oroszországban a rendszerváltás folyamata, megszilárdul az elnöki rendszer, megalakul a FÁK, elkezdődnek a gazdasági és politikai reformok. Ismerje és összegezze Oroszországban az utolsó évtizedben véghezment változásokat Tudjon arról, hogy milyen szerepet játszott Magyarország a Varsói Szerződésben és a KGST-ben. Fejtse ki a saját véleményét arról, hogy Gorbacsov nagy reformátor volt-e, vagy a Szovjetunió sírásója. Hasonlítsa össze, milyen változások történtek Oroszországban és Magyarországon az utolsó évtizedben.

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 1.1. Európa általános természetföldrajzi képe Ismertesse a nagytájak felszínformáit, földtörténeti múltjukat Támassza alá példákkal a geológiai

Részletesebben

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A Érettségi tételek 1. A Témakör: A Naprendszer felépítése Feladat: Ismertesse a Naprendszer felépítését! Jellemezze legfontosabb égitestjeit! Használja az atlasz megfelelő ábráit! Témakör: A világnépesség

Részletesebben

1. A. 1. B Az ábrák segítségével magyarázza meg a területi fejlettség különbségeit az Európai Unió országaiban!

1. A. 1. B Az ábrák segítségével magyarázza meg a területi fejlettség különbségeit az Európai Unió országaiban! Ismertesse a Föld helyét a Naprendszerben! 1. A Mutassa be bolygónk fı mozgásait, ismertesse ezek földrajzi következményeit! 1. B Az ábrák segítségével magyarázza meg a területi fejlettség különbségeit

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

Történelem. Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Fejlesztési cél, kompetenciák

Történelem. Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Fejlesztési cél, kompetenciák Történelem Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Óraszám A tanítás anyaga Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök

Részletesebben

Kerettanterv a Célnyelvi civilizáció tantárgy. tanításához

Kerettanterv a Célnyelvi civilizáció tantárgy. tanításához KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA Két tanítási nyelvű osztályok (11-13. évfolyamok) Kerettanterv a Célnyelvi civilizáció tantárgy tanításához Bevezetés Az élő idegen

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése:

A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga központilag összeállított kérdései az alábbi témaköröket foglalják magukba: A turizmus rendszere, működése, szereplői, fajtái A magyar és a nemzetközi gasztronómia

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

Néptáncos Táncos

Néptáncos Táncos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Négyévfolyamos általános tantervű képzés 9. évfolyam I. Személyes vonatkozások, család A tanuló személye, életrajza. Informális és formális

Részletesebben

Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Hatévfolyamos képzés 7. osztály Tematikai egység, Témakör OTTHON Otthonom, szűkebb környezetem. Lakóhelyiségek, bútorok, berendezési tárgyak.

Részletesebben

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Érdi Tankerület. Az Eötvös Loránd Általános Iskola Helyi tantervének 3. számú melléklete

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Érdi Tankerület. Az Eötvös Loránd Általános Iskola Helyi tantervének 3. számú melléklete A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Érdi Tankerület Az Eötvös Loránd Általános Iskola Helyi tantervének 3. számú melléklete Idegen nyelvi kerettantervi tantárgyak, óraszámok, magasabb évfolyamba lépés

Részletesebben

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és 1. tétel: A források és mutassa be az indiai vallások hatását a társadalom szerkezetére, működésére! 2. tétel: A források és mutassa be a hódító háborúkat követő gazdasági változásokat és azok társadalmi

Részletesebben

TARTALOM. I. RÉSZ. A FORDÍTÁS TÖRTÉNETE 1. A fordítás és a fordítói gondolkodás kezdetei... 13

TARTALOM. I. RÉSZ. A FORDÍTÁS TÖRTÉNETE 1. A fordítás és a fordítói gondolkodás kezdetei... 13 TARTALOM Bevezetés... 9 I. RÉSZ. A FORDÍTÁS TÖRTÉNETE 1. A fordítás és a fordítói gondolkodás kezdetei... 13 2. A fordítás és a fordításról való gondolkodás kialakulása és fejlődése Oroszországban... 27

Részletesebben

CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA. FELADATTÍPUS AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM a) Önálló témakifejtés - Tartalom

CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA. FELADATTÍPUS AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM a) Önálló témakifejtés - Tartalom KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA Szóbeli vizsga: 15 perc = 50 pont CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA Általános szabályok A középszintű érettségi csak szóbeli vizsgarészből áll. A vizsgán a vizsgázó tételt húz és

Részletesebben

NÉPZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A) KOMPETENCIÁK

NÉPZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A) KOMPETENCIÁK NÉPZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A népzenész ismeretek ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi

Részletesebben

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 12. osztály esti érettségiző szakközép 2016

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 12. osztály esti érettségiző szakközép 2016 TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 12. osztály esti érettségiző szakközép 2016 1.1. Európa általános természetföldrajzi képe Ismertesse a nagytájak felszínformáit, földtörténeti múltjukat Támassza

Részletesebben

A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje.

A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje. A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje. Az angol csoportok egységesen a Traveller sorozat könyveit használják, így a vizsgarendszerben egységes követelményrendszert alakítottunk ki. A nyelvvizsgák

Részletesebben

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában!

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában! Történelem 13/I 1. A középkori gazdaság Ismertesse a korai középkori gazdaság működését, a termelés színtereit és szereplőit, az eszközök és módszerek fejlődését a XI-XIII. századi, Európában! Mutassa

Részletesebben

Cigány népismeret. (Minden oktatási forma számára) Részletes követelmények a 4. évfolyam végén. (A példákat dőlt betűvel szedtük)

Cigány népismeret. (Minden oktatási forma számára) Részletes követelmények a 4. évfolyam végén. (A példákat dőlt betűvel szedtük) Cigány népismeret (Minden oktatási forma számára) Részletes követelmények a 4. évfolyam végén (A példákat dőlt betűvel szedtük) Tananyag Fejlesztési követelmények Minimális teljesítmény Ajánlott műveltségi

Részletesebben

Célnyelvi civilizáció tantárgy. (német nyelv) 5.-8. évfolyam

Célnyelvi civilizáció tantárgy. (német nyelv) 5.-8. évfolyam I. Bevezetés Célnyelvi civilizáció tantárgy (német nyelv) 5.-8. évfolyam Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között is oktatható célnyelvi civilizáció tantárgy tanításának az a célja,

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek.

Részletesebben

CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA

CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA A Célnyelvi részletes érettségi vizsgakövetelményeiről szóló rendelkezések kizárólag az angol, a francia, a német, az olasz, az orosz, a spanyol és a szlovák célnyelvi

Részletesebben

Vendégünk Törökország

Vendégünk Törökország 2014/04/23-2014/05/31 1. oldal (összes: 9) 2. oldal (összes: 9) [1]2014. április 23. és május 31. között tekinthető meg a modern Törökországot és a modern török irodalom egy-egy darabját bemutató kamarakiállítás

Részletesebben

8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig

8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig 8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig 8.1 Az első világháború jellege, jellemzői; a Párizs környéki békék TK 9 18, 33-38 A világháború jellemzőinek (gépi háború, hadigazdaság, állóháború

Részletesebben

Német nyelv évfolyam

Német nyelv évfolyam Német nyelv 4-8. évfolyam 4. évfolyam Éves órakeret 92,5 + 37 Heti óraszám: 2,5 + 1 Témakörök Óraszám Az én világom, bemutatkozás 10 Én és a családom: a család bemutatása 12 Az iskolám: az osztályterem

Részletesebben

CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM

CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM 1 Civilizáció 5-8. évfolyam I. Célja, feladata: Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között oktatható célnyelvi civilizáció tantárgy tanításának az a célja,

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 I. Témakör: Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1. Gazdasági változások az Anjouk idején. Mutassa be Károly Róbert gazdaságpolitikájának főbb tényezőit! Tárja fel

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

Tanterv a két tanítási nyelvű általános iskolai célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához 5-8.

Tanterv a két tanítási nyelvű általános iskolai célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához 5-8. Tanterv a két tanítási nyelvű általános iskolai célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához 5-8. I. Bevezetés Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között is oktatható célnyelvi civilizáció

Részletesebben

Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből. 9. évfolyam

Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből. 9. évfolyam Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből Személyes vonatkozások 9. évfolyam A tanuló személye, életrajza, életének fontos állomásai Családi élet, családi kapcsolatok Emberek

Részletesebben

A turizmus hatásai. A turizmus rendszere 6. előadás. Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató TUDÁS A SIKERHEZ MARKETING ÉS TURIZMUS INTÉZET

A turizmus hatásai. A turizmus rendszere 6. előadás. Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató TUDÁS A SIKERHEZ MARKETING ÉS TURIZMUS INTÉZET A turizmus hatásai A turizmus rendszere 6. előadás Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató π-marketing π-marketing 1 1. 2. 3. 4. 5. Lisszabon Moszkva Amszterdam Brüsszel Vaduz 6. 7. 8. 9. 10. Prága Varsó

Részletesebben

Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév

Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév 1. Mit értünk biztonságpolitika alatt? 2. Hogyan változott meg a biztonságnak, mint fogalomnak a tartalmi háttere az elmúlt 16

Részletesebben

SZLOVÁK CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

SZLOVÁK CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK SZLOVÁK CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az emelt szint követelményeinek részét képezik a középszinten meghatározott követelmények is. KOMPETENCIÁK 1. Témakörök bemutatása 1.1 A témák

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Klasszikus balett-táncos Táncos

Klasszikus balett-táncos Táncos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE ÉRETTSÉGI

TARTALOMJEGYZÉK A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK 2017 MÁJUS 1 A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE TARTALOMJEGYZÉK 1Kötelező szerzők Művek a magyar irodalomból I...2 1.1Petőfi Sándor...2 1.2Arany János...2 1.3Ady Endre...2 1.4Babits Mihály...2 1.5Kosztolányi

Részletesebben

Színházi táncos Táncos

Színházi táncos Táncos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hazánk idegenforgalma

Hazánk idegenforgalma Hazánk idegenforgalma (Turizmusunk földrajzi alapjai) 8.évfolyam Választható tantárgy Helyi tanterv Célok és feladatok: A tantárgy célja, hogy megismertesse a tanulókat ezzel az új tudományterülettel.

Részletesebben

SZÓBELI TRÉNINGEK TÉMAKÖREI

SZÓBELI TRÉNINGEK TÉMAKÖREI NÉMET TRÉNINGEK SZÓBELI TRÉNINGEK TÉMAKÖREI TÉMÁK SZINT 1 SZINT 2 SZINT 1-2 TÉMA 1 AZ EGYÉN ÉS TÁRSAS KAPCSOLATAI SZEMÉLYI ADATOK, KÜLSŐ MEGJELENÉS BELSŐ TULAJDONSÁGOK, RUHÁZAT, CSALÁD, CSALÁDI ESEMÉNYEK/ÜNNEPEK

Részletesebben

javítóvizsga tételek tanév

javítóvizsga tételek tanév javítóvizsga tételek 2017-18. tanév Történelem: SZAKGIMNÁZIUM 9. ÉVFOLYAM 1. Egyiptom 2. A görög vallás és a mítoszok. Az olimpia. 3. Spárta. Nevelés és család az ókori görögöknél. 4. Az athéni demokrácia

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEK -CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ (4 ÉVES)-

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEK -CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ (4 ÉVES)- OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEK -CÉLNYELVI CIVILIZÁCIÓ (4 ÉVES)- 9. ÉVFOLYAM/ 1. FÉLÉV TANKÖNYV: La spiga: English and American Civilization 1, Az angol nyelvű világ Az angol különféle változatai 2, Egyesült

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

I. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYOS ALAPJAI TÉMAKÖR TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

I. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYOS ALAPJAI TÉMAKÖR TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A KÖZIGAZGATÁSI ALAPVIZSGA TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A közigazgatási alapvizsga tananyagának témakörei: I. A Magyar Köztársaság alkotmányos alapjai II. A közigazgatás felépítése és működése III. Államháztartási

Részletesebben

Turizmus alapjai. tantárgy. helyi programja

Turizmus alapjai. tantárgy. helyi programja Turizmus alapjai tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A turizmus alapjai tantárgy oktatásának alapvető célja, hogy a tanulók elsajátítsák

Részletesebben

Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre!

Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre! Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat 38-43. részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre! Ha a filmsorozat CD-változata nem áll rendelkezésetekre, az interneten

Részletesebben

I. Demográfiai kérdések. II. Használói szokások

I. Demográfiai kérdések. II. Használói szokások I. Demográfiai kérdések 1. Az Ön életkora? Kérjük, jelölje meg a megfelelő választ! 14-18 éves 13 19 % 19-25 éves 8 12 % 26-40 éves 14 20 % 41-65 éves 25 36 % 65 év feletti 9 13 % 2. Legmagasabb iskolai

Részletesebben

FRESLI MIHÁLY. Az elveszett Oroszország

FRESLI MIHÁLY. Az elveszett Oroszország FRESLI MIHÁLY Az elveszett Oroszország Korszakok és váltások - államok, lobogók, forradalmak. Kevés olyan ország van a földkerekségen, amelynek a történetét még oly karakteresen fémjeleznék ezek a fogalmak,

Részletesebben

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ Történelem levelező verseny II. FORDULÓ I. Ismerd fel a leírások alapján és jelöld be a vaktérképen a forradalom és szabadságharc vidéki eseményeinek helyszíneit a számok megfelelő helyre történő beírásával!

Részletesebben

TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől

TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől Felvétele Kreditpont Követelmény típusa Heti óraszám Ajánlott félév Felvétel típusa Meghirdető tanszék/intézet TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

54 211 08 0010 54 01 Általános festő Festő 54 211 08 0010 54 02 Díszítő festő Festő

54 211 08 0010 54 01 Általános festő Festő 54 211 08 0010 54 02 Díszítő festő Festő 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK Kaposi József Történelem Közműveltségi tartalmak 1-4. évfolyamon a helyi és mikro-történelem jelenik meg (személyes, családi történelem, valamint a magyar

Részletesebben

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban.

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban. 10.1 A szovjet felszabadítás és megszállás A szovjet felszabadítás és megszállás. Az ország háborús emberáldozata és anyagi vesztesége. A nemzetközi helyzet hatása a magyar belpolitika alakulására 1945

Részletesebben

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM Az osztályozó vizsga követelményei Szakközépiskola IRODALOM Az irodalom tantárgy osztályozó vizsgáján az osztályzat kialakítása az egységes követelmények szerint történik (40%-tól elégséges). Írásbeli

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

Részszakképesítés: 51 812 01 Utazásügyintéző Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Az utazásügyintéző tevékenységei

Részszakképesítés: 51 812 01 Utazásügyintéző Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Az utazásügyintéző tevékenységei A vizsgafeladat ismertetése: központilag összeállított kérdéssora az alábbi témaköröket foglalja magában: Turisztikai piac bemutatása. Nemzetközi és hazai turizmustrendek. A turizmus fajtái, formái. Szálláshelyismeret.

Részletesebben

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista '56-os terem a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista vidéki nagyvárosokban. rendszer bűneit. c) Magyarország felmondta

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek SZÓKINCSEM füzetek A SZÓKINCSEM füzetek szókincs fejlesztő füzetek A szókincs azt jelenti, hogy hány szót ismerünk és tudunk jól használni Minél több szót ismersz és tudod a jelentésüket, annál nagyobb

Részletesebben

Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017.

Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017. Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017. Készítette: Imrik Gyöngyi szaktanár 1 1. Tétel Művek a magyar irodalomból Petőfi Sándor tájköltészete 2. Tétel Művek a magyar irodalomból

Részletesebben

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI 2006 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 27. szám 3. Az R. 2. számú melléklet MÁSODIK RÉSZ AZ ÉRETTSÉGI VIZSGATÁRGYAK ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI cím TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI alcíme

Részletesebben

Az írásbeli érettségi témakörei

Az írásbeli érettségi témakörei Az írásbeli érettségi témakörei Dőlt betűvel szerepelnek azok a részek, amelyeket csak emelt szinten kérnek. 1. AZ ÓKOR ÉS KULTÚRÁJA 1.1 Vallás és kultúra az ókori Keleten Az egyes civilizációk vallási

Részletesebben

12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai

12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai 12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai Beszéljen a tétel címében felsorolt témákról! Vesse össze az alábbi példában szereplő kifejezést a mai nyelv állapotával!

Részletesebben

MAGYAR TÉTELEK. Témakör: MŰVEK A MAGYAR IRODALOMBÓL I. KÖTELEZŐ SZERZŐK Tétel: Petőfi Sándor tájlírája

MAGYAR TÉTELEK. Témakör: MŰVEK A MAGYAR IRODALOMBÓL I. KÖTELEZŐ SZERZŐK Tétel: Petőfi Sándor tájlírája MAGYAR TÉTELEK IRODALOM 1. Tétel: Petőfi Sándor tájlírája 2. Tétel: Arany János balladaköltészete 3. Tétel: Ady Endre emberi és költői arca a Léda-versek tükrében 4. Tétel: Babits Mihály: Jónás Könyve

Részletesebben

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL 2015 13.C Hári Andrea (HA) Vámosné Polyák Krisztina (VPK) 2015 SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELSOR MAGYAR

Részletesebben

Zalaszentgrót értéktára

Zalaszentgrót értéktára Zalaszentgrót értéktára Kedves Helyben Élő! Készül Zalaszentgrót értéktára, amelyben valamennyi helyi értékkel bíró (szellemi, emberi, tárgyi és természeti) kincsünket szeretnénk összegyűjteni, rendszerezni

Részletesebben

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Célnyelvi Civilizáció Helyi tanterv 9-2.évfolyam Budapest, 20. május. TARTALOMJEGYZÉK. A tantárgy tanulásának célja 2.. Követelmények. Ellenőrzés,

Részletesebben

V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA ( )

V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA ( ) Óra sorszám V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA (1849 1914) Az önkényuralom A kiegyezés Gazdasági felzárkózás A polgárosodó társadalom Városiasodás. A főváros fejlődése Népesedés.

Részletesebben

1 tanóra hetente, összesen 33 óra

1 tanóra hetente, összesen 33 óra Művelődési terület Tantárgy Óraszám Évfolyam Ember és társadalom Regionális nevelés 1 tanóra hetente, összesen 33 óra nyolcadik Iskolai végzettség ISCED 2 Tanítási nyelv Ez a tanmenet a Szlovák Köztársaság

Részletesebben

INTERJÚ FELTÖLTÉS ADATLAP

INTERJÚ FELTÖLTÉS ADATLAP INTERJÚ FELTÖLTÉS ADATLAP Az interjú feltöltése során kérjük, pontosan töltse ki az alábbi űrlapot és figyelmesen válaszolja meg az interjúra vonatkozó kérdéseket. Az interjú feltöltésének állapotát folyamatosan

Részletesebben

Osztályozóvizsga-követelmények olasz nyelvből. 4+1 évfolyamos nyelvi előkészítő gimnáziumi képzés

Osztályozóvizsga-követelmények olasz nyelvből. 4+1 évfolyamos nyelvi előkészítő gimnáziumi képzés Osztályozóvizsga-követelmények olasz nyelvből 4+1 évfolyamos nyelvi előkészítő gimnáziumi képzés Témakörök 9. nyelvi előkészítő évfolyam 1. Én és a családom. Családtagok bemutatása (külső és belső tulajdonságok,

Részletesebben

HELYI TANTERV ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA

HELYI TANTERV ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA 1/4. számú melléklet HELYI TANTERV ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA ELŐKÉSZÍTŐ SZAKISKOLA 9-10. ÉVFOLYAM 2 TANTÁRGYI

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 5-7. A felső tagozatos történelemtankönyv bemutatása

TÖRTÉNELEM 5-7. A felső tagozatos történelemtankönyv bemutatása A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Közoktatási Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 TÖRTÉNELEM 5-7. A felső tagozatos történelemtankönyv bemutatása 2015. február

Részletesebben

A turizmus rendszere 6. p-marketing

A turizmus rendszere 6. p-marketing A turizmus rendszere 6. A turizmus hatásai Dr. Piskóti István Marketing Intézet 1 p-marketing 2. 1. 3. 4. 5. Tata Szeged Sopron Debrecen Gyula 6. 7. 8. 9. 10. Esztergom Hollókő Székesfehérvár Visegrád

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER. tétel Témakör: A turizmus elmélete, a turizmus alapjai, alapfogalmai, tendenciái A turizmus fogalma,

Részletesebben

Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó. Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom

Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó. Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom 1 2 Mi történt on akkor, amikor megszülettem? Mi történt on akkor, amikor megszülettem? Egyéni kutatás:

Részletesebben

Történelem- és társadalomismeretmunkafüzet 10.

Történelem- és társadalomismeretmunkafüzet 10. Fazekas Rózsa Juhász Ernô Reszler Gábor Sallai József Ember és társadalom Történelem- és társadalomismeretmunkafüzet 10. Szakiskolák részére School Kiadó Nyíregyháza, 2010 Tartalom Elôszó 5 Európa és a

Részletesebben

Михаил Александрович Чехов

Михаил Александрович Чехов Михаил Александрович Чехов Apja Alekszander Pavlovics Csehov (1855 1913), író, anyja Natalja Alekszandrovna Golden volt. Mihail Alekszandrovics Csehov 1891. augusztus 28-án (a régi orosz naptár szerint

Részletesebben

Szociális asszisztens / PEFŐ. Érvényes: tól.

Szociális asszisztens / PEFŐ. Érvényes: tól. Érvényes: 2007. 01. 03-tól. 1 1. a) Mit értünk a szervezet fogalma alatt? Jellemezze a bürokratikus szervezetet! b) Mi a hospitalizáció és milyen hatással lehet a korai szeparáció a gyerekek szomatopszichés

Részletesebben

TÖRTÉNELEM I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY

TÖRTÉNELEM I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY 16. Az R. Mellékletének TÖRTÉNELEM fejezete és az azt követő szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép: TÖRTÉNELEM I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK 1.1. Releváns információk

Részletesebben

A szóbeli felvételi vizsga témakörei

A szóbeli felvételi vizsga témakörei A szóbeli felvételi vizsga témakörei HUMÁN szóbeli meghallgatás témakörei 1.) Mutasd be (jellemezd) a kedvenc könyved főhősét! Melyek azok a tulajdonságai, amelyeket te is szívesen vállalnál? Mit kellene

Részletesebben

Moderátor Moderátor

Moderátor Moderátor A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1900-1994 Egyetemi tankönyv / Második, bővített kiadás Szerkesztők PÖLÖSKEI FERENC, GERGELY JENŐ, IZSÁK LAJOS Korona Kiadó, Budapest, 1997 TARTALOM I. A KIEGYEZÉS VÁLSÁGJELEI

Részletesebben

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012)

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet 2012. november 20. Készítette: Dr. Katona András ny. főiskolai docens, a történelem

Részletesebben

1.Család 10. 2.Otthon 9. 3.Étkezés 8. 4.Idő, időjárás 8. 5.Öltözés 8. 6.Sport 6. 7.Iskola, barátok 9. 8.Tanórai tevékenységek 9. 9.

1.Család 10. 2.Otthon 9. 3.Étkezés 8. 4.Idő, időjárás 8. 5.Öltözés 8. 6.Sport 6. 7.Iskola, barátok 9. 8.Tanórai tevékenységek 9. 9. 1.Család 10 4.évf. 2.Otthon 9 3.Étkezés 8 4.Idő, időjárás 8 5.Öltözés 8 6.Sport 6 7.Iskola, barátok 9 8.Tanórai tevékenységek 9 9.Szabadidő 6 10. Természet, állatok 8 11.Ünnepek és hagyományok 8 12.Fantázia,

Részletesebben

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből)

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) Tematika FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) 1. hét: A magyar művelődés korai szakaszai 2. hét: A magyarok és a IX-X. századi Európa

Részletesebben

TEMATIKUS OKTATÁSI-NEVELÉSI TERV

TEMATIKUS OKTATÁSI-NEVELÉSI TERV TEMATIKUS OKTATÁSI-NEVELÉSI TERV Műveltségi szint: ISCED 1 Művelődési terület: Természet és társadalom TANÉV OKTATÓ ALÁÍRÁS Megvitatva és jóváhagyva a módszertani Iskolaigazgató csoport ülésén: Dátum Aláírás

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 21. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

II. Az ókori Róma Közép szint: A köztársaságkori Róma története. A római civilizáció szellemi és kulturális öröksége.

II. Az ókori Róma Közép szint: A köztársaságkori Róma története. A római civilizáció szellemi és kulturális öröksége. Emelt szint 11. évfolyam Témakörök I. Az ókori görögök A poliszrendszer kialakulása és jellemzői. Athén felemelkedése és bukása. A hellenizmus kora. Az ókori görögség szellemi, kulturális öröksége. Annak

Részletesebben

VŐLEGÉNY KVÍZ. Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala?

VŐLEGÉNY KVÍZ. Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala? VŐLEGÉNY KVÍZ Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala? Mi a kedvenc sportja? Mi a legfőbb hobbija? Mi a kedvenc évszaka?

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA TANTÁRGYBÓL 9-12. ÉVFOLYAM A felsorolásban megjelölt, a tankönyvben elemzett irodalmi művek (versek, novellák és regények ismerete, azok elolvasása) kötelező. A vizsga

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár VÁROSI KÖNYVTÁRA GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT ÉRVÉNYESSÉG KEZDETE: 2016. JANUÁR 1. Cím: 5420 Túrkeve, Petőfi tér 2-4. Telefon/fax: 56-361-098 1. BEVEZETŐ A gyűjtőkör

Részletesebben

ETE_Történelem_2015_urbán

ETE_Történelem_2015_urbán T Ö R T É N E L E M ETE_Történelem_2015_urbán Szóbeli középszintű érettségi tételek / 2015-2016. év tavaszára / Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1, T é t e l A korai feudalizmus / középkor gazdálkodása

Részletesebben