Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT"

Átírás

1 Hungarian PRACTICE TEST Füzetszám: Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT BIZALMAS ANYAG Copyright 2011, Procter & Gamble Cincinnati, OH U.S.A. FIGYELMEZTETÉS: Minden jog fenntartva. A jelen füzet egyetlen részét sem lehet sokszorosítani, semmilyen formában sem, kifejezett írásos engedély nélkül.

2 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT 2 A globális problémamegoldó gyakorló teszt áttekintése Cél Ez a gyakorló teszt segít Önnek a Globális problémamegoldó teszt kitöltéséhez szükséges szabályok megértésében az alábbi támpontok figyelembe vételével: Pontos utasítások, melyeket a Globális problémamegoldó teszt kitöltésekor fog kapni Javaslatok és stratégiák, melyek segíthetnek a Globális problémamegoldó teszt kitöltésekor A Globális problémamegoldó tesztben szereplõ feladatokhoz hasonló gyakorló példák A Globális problémamegoldó teszt időbeosztásához igazodó gyakorlatok Utasítások A következő néhány oldalon megtalálja a pontos utasításokat, amelyeket a Globális problémamegoldó teszt kitöltésekor is fog kapni. Azért mutatjuk meg előre ezeket az utasításokat, hogy Ön megérthesse, hogy milyen elvárásokkal fog szembesülni a valódi Globális problémamegoldó teszt kitöltésekor. Kérjük, most nézze át ezeket az utasításokat, ezt követően pedig hasonló utasításokat fogunk adni a Gyakorló tesztben szereplő mintafeladatok időhöz kötött megoldásához.

3 3 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Bevezetés A Procter & Gamble az alkalmazottak kiválasztásakor egy olyan szemléletet követ, amely a sikeres munkavégzéshez szükséges kulcsfontosságú tényezők együttes mérésén alapszik. A cég minden jelöltet meghatározott kritériumok alapján értékel, és minden jelöltnek hasonló lehetőséget biztosít képességei bemutatására. A cég a jövőbeli munkavállalók alkalmazásáról összetett információk alapján dönt, beleértve a szakmai önéletrajzot, jelentkezési űrlapot, a teszteket és az interjúkat. Tapasztalataink azt mutatják, hogy ez a szemlélet más módszereknél igazságosabb és megalapozottabb döntéseket eredményez a munkaerő kiválasztása során, mint más szemléletek. Néhány olyan tényezőt, amely a sikert előrevetíti, mint például a gondolkodási készség, nehéz csupán a szakmai önéletrajz, jelentkezési lap vagy interjúk alapján megítélni. Ezért a gondolkodási készséget ezzel a standardizált teszttel mérjük, amelyet úgy fejlesztettek ki és hagytak jóvá, hogy a Procter & Gamble alkalmazottainak gondolkodási készségét összehasonlították azzal, hogy mennyire sikeresen felelnek meg a munkájuk követelményeinek. Egy jelentkező ezen a teszten elért pontszáma egyike azon számos szempontnak, amelyet a jelölt alkalmazásakor vagy elutasításakor figyelembe veszünk. Ez a teszt megkívánja, hogy nyugodtan üljön, grafikonokat és diagrammokat olvasson, számológépet használjon és jelölje be a válaszokat a válaszlapon. A teszt időhöz kötött, gyorsan és figyelmesen kell dolgoznia, hogy 50 perc alatt be tudja fejezni. MIELŐTT FOLYTATNÁ OLVASSA EL AZ ALÁBBI UTASÍTÁSOKAT Nyelv Ez a teszt számos nyelven rendelkezésre áll. A TESZTET AZON A NYELVEN TÖLTSE KI, AMELYET A LEGJOBBAN MEGÉRT. Ha Ön jobban megértené a tesztet egy másik nyelven, mint amit kapott, MOST JELEZZE, MIELŐTT ELKEZDI KITÖLTENI A TESZTET. Megpróbáljuk a tesztet azon a nyelven biztosítani Önnek, amelyen Ön a legjobban ért. Segítség a fogyatékkal élők részére Ha speciális segítségre vagy a teszt standard kitöltési folyamatának módosítására van szüksége ahhoz, hogy ennek a tesztnek az eredménye valóban az Ön gondolkodási képességét tükrözze, MOST JELEZZE, MIELŐTT ELKEZDI KITÖLTENI A TESZTET. Kérjük, legyen felkészülve, hogy pontosan határozza meg, milyen segítségre vagy változtatásra van szüksége.

4 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT 4 Útmutatás a Globális problémamegoldó teszt kitöltéséhez A teszt áttekintése A teszt kitöltésére 50 perc áll rendelkezésre, és a teszt 36 feleletválasztós kérdést tartalmaz. Ez a teszt az Ön problémamegoldó képességét méri, felhasználva a szöveg, diagrammok, táblázatok vagy grafikonok által bemutatott információikat. A feladat az, hogy megtalálja a legmegfelelőbb választ a leírt problémára a megadott információk felhasználásával. Minden információ, amelyre szüksége lehet a feladatok megoldásában, megtalálható a kísérő szövegben, diagrammokon, táblázatokban vagy grafikonokon. Figyeljen arra, hogy egyes feladatok két vagy több információra is utalhatnak, melyek együttes felhasználásával kapja meg a helyes választ. A teszt három fejezetből áll. Minden fejezethez külön utasítások tartoznak, valamint az egyes fejezetek különböző típusú feladatokat tartalmaznak, mint: (1) Numerikus gondolkodást, (2) Logikus gondolkodást vagy (3) Figuratív gondolkodást mérő feladatok. Az egyes fejezeteknél mindig olvassa el az adott fejezetre vonatkozó utasításokat, mielőtt elkezd válaszolni a kérdésekre. Egyes feladatokhoz viszonylag egyszerű számítások is szükségesek. Ehhez számológépet és külön papírlapot is biztosítunk Önnek. Minden feleletválasztós kérdéshez (3), (4) vagy (5) lehetséges válasz tartozik. Ezek közül csakis egy a helyes válasz. MINTAFELADAT 1. Használja a következő vonalzó diagrammot, hogy válaszoljon a mintakérdésre A B C D cm Milyen távolságnál van a B pont? A. 1 centiméter B. 2 centiméter C. 3 centiméter D. 4 centiméter MAGYARÁZAT A helyes válasz meghatározásához meg kell találnia a B pontot a diagrammon. A B pontot a diagrammon a B feliratú nyíl jelöli. A nyíl a vonalzó 3 centiméternél található jeléhez mutat, ami a C válasznak felel meg.

5 5 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT A válaszlap kitöltése Minden feladatnál csak azt az egy választ jelölje be, amelyet a feladat helyes megoldásának tart. A fenti példában a helyes válasz a C volt. Ezt a következőképpen kell jelölnie: 1. A B D E Számológépet és külön papírlapot is biztosítunk Önnek a feladatok megoldásához. A feladatlapra lehet írni. Dolgozhat a számolásokhoz biztosított külön papírra is. Miután kiválasztotta a helyes választ, jelölje be azt a különálló válaszlapon. Mielőtt bejelöl egy választ a válaszlapon, nézze meg a feladatlapon a feladat számát, majd keresse meg ugyanezt a feladatszámot a válaszlapon. A globális problémamegoldó teszt pontozása A teszten elért összpontszámot a helyesen megválaszolt kérdések száma adja. Helytelen válasz esetén nem jár pontlevonás. Gondolja át alaposan a teszt feladatait, de ne töltsön túl sok időt egy-egy tesztkérdéssel vagy fejezettel. Ha egy kérdést nehéznek talál, menjen tovább a következő feladatokra, majd térjen vissza a nehéz kérdésre később. Próbáljon minden kérdésre válaszolni, akkor is, ha nem biztos abban, hogy a válasza helyes. Ha meggondolja magát egy válasszal kapcsolatban, feltétlenül törölje ki teljesen az előző jelölését. Összesen 36 kérdés van. A teszt kitöltéséhez 50 perc áll rendelkezésére. Ha korábban befejezi, ellenőrizze le a válaszait. Dolgozzon a lehető leggyorsabban és legpontosabban.

6 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT 6 Javaslatok a Globális problémamegoldó teszt kitöltéséhez A legújabb kutatások szerint a következő módszerek alkalmazásával jobb eredmények érhetőek el a Globális problémamegoldó teszten. A módszerek között talál olyanokat, amelyeket ajánlott, és olyanokat, melyeket nem ajánlott alkalmaznia. Módszerek, melyek alkalmazása AJÁNLOTT, ha jó eredményt szeretne elérni a Globális Problémamegoldó teszten: Dolgozzon a lehető leggyorsabban, a pontosság ésszerű biztosításával: ne vesztegessen időt olyan feladatra, melyet nem ért. Próbálja meg kizárni a helytelennek vélt válaszokat, majd válasszon a megmaradt lehetőségek közül. Minden feladatnál jelöljön be választ, még akkor is, ha csak tippel nincs pontlevonás helytelen válasz esetén. A teszt befejezése után használja megmaradt idejét válaszai ellenőrzésére. Módszerek, melyek ALKALMAZÁSA NEM AJÁNLOTT, ha jó eredményt szeretne elérni a Globális Problémamegoldó teszten: Ne olvassa végig az egész tesztet lassan és alaposan, mielőtt elkezdené kitölteni. Ne töltsön időt a már megadott válaszok ellenőrzésével, amíg nem oldott meg minden feladatot. Ne töltsön időt olyan válasz mérlegelésével, mely nem szerepel a lehetséges válaszok között.

7 7 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Útmutatás a problémamegoldó GYAKORLÓ teszt kitöltéséhez A Gyakorló teszt áttekintése A gyakorlóteszt kitöltésére 20 perc áll rendelkezésre és a teszt 15 feleletválasztós kérdést tartalmaz. Ez a teszt az Ön problémamegoldó képességét méri, felhasználva a szöveg, diagrammok, táblázatok vagy grafikonok által bemutatott információkat. A feladat az, hogy megtalálja a legmegfelelőbb választ a leírt problémára a megadott információk felhasználásával. Minden információ, amelyre szüksége lehet a feladatok megoldásában, megtalálható a kísérő szövegben, diagrammokon, táblázatokban vagy grafikonokon. Figyeljen arra, hogy egyes feladatok két vagy több információra is utalhatnak, melyek együttes felhasználásával kapja meg a helyes választ. A teszt három fejezetből áll. Minden fejezethez külön utasítások tartoznak, valamint az egyes fejezetek különböző típusú feladatokat tartalmaznak, mint: (1) Numerikus gondolkodást, (2) Logikus gondolkodást vagy (3) Figuratív gondolkodást mérő feladatok. Az egyes fejezeteknél mindig olvassa el az adott fejezetre vonatkozó utasításokat, mielőtt elkezd válaszolni a kérdésekre. Egyes feladatokhoz viszonylag egyszerű számítások is szükségesek. Számológépet és külön papírlapot használhat a számítások elvégzéséhez. Minden feleletválasztós kérdéshez (3), (4) vagy (5) lehetséges válasz tartozik. Ezek közül csakis egy a helyes válasz. MINTAFELADAT 1. Használja a következő vonalzó diagrammot, hogy válaszoljon a mintakérdésre A B C D cm Milyen távolságnál van a B pont? A. 1 centiméter B. 2 centiméter C. 3 centiméter D. 4 centiméter MAGYARÁZAT A helyes válasz meghatározásához meg kell találnia a B pontot a diagrammon. A B pontot a diagrammon a B feliratú nyíl jelöli. A nyíl a vonalzó 3 centiméternél található jeléhez mutat, ami a C válasznak felel meg.

8 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT 8 A válaszlap kitöltése Minden feladatnál csak azt az egy választ jelölje be, amelyet a feladat helyes megoldásának tart. A fenti példában a helyes válasz a C volt. Ezt a következőképpen kellene jelölnie: 1. A B D E A feladatlapra lehet írni. Dolgozhat a számolásokhoz biztosított külön papírra is. Miután kiválasztotta a helyes választ, jelölje be azt a különálló válaszlapon. Mielőtt bejelöl egy választ a válaszlapon, nézze meg a feladatlapon a feladat számát, majd keresse meg ugyanezt a feladatszámot a válaszlapon. A globális problémamegoldó teszt pontozása A teszten elért összpontszámot a helyesen megválaszolt kérdések száma adja. Helytelen válasz esetén nem jár pontlevonás. Gondolja át alaposan a teszt feladatait, de ne töltsön túl sok időt egy-egy tesztkérdéssel vagy fejezettel. Ha egy kérdést nehéznek talál, menjen tovább a következő kérdésekre, majd térjen vissza a nehéz kérdésre később. Próbáljon minden kérdésre válaszolni, akkor is, ha nem biztos abban, hogy a válasza helyes. Ha meggondolja magát egy válasszal kapcsolatban, feltétlenül törölje ki teljesen az előző jelölését. A teszt kitöltéséhez 20 perc áll rendelkezésre. Dolgozzon a lehető leggyorsabban és legpontosabban. Amikor készen áll, jegyezze fel a kezdési és befejezési időpontot a válaszlapra, és kezdjen dolgozni.

9 9 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Fejezet 1 Utasítások a numerikus gondolkodás mérésének feladataihoz A következő feladatok azt mérik, hogy számadatokat Ön hogyan képes értemezni. Minden feladatnál egy ábrát (például táblázatot vagy grafikont) és néhány válaszlehetőséget talál majd. Az egyes kérdések megválaszolásához olvassa el az információkat és nézze meg az ábrákat. Ezután válasszon ki egy lehetőséget, amely a helyes válasz. A helyes válasz meghatározásához fontos, hogy CSAK a megadott információkat használja fel.

10 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT 10 Használja a következő információkat és táblázatot az 1., 2. és 3. feladat megoldásához. A következő esetekben négy nyersanyagot használnak a végtermék előállításához. Minden anyag a saját tartályában van tárolva. Például, az A tartály tartalmazza az A anyagot, a B tartály tartalmazza a B anyagot, stb. A tartályokban található anyag mennyisége meghatározható a tartályban lévő anyagmennyiség magasságának leolvasásával amint az alábbi táblázat mutatja. A következő feladatokban át kell alakítania egy tartály tartalmát konvertálással a tartályban található anyag kilogrammban mért súlyára. Konvertálva (méterben) ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁZAT Az anyag kilogrammban mért súlya A tartály B tartály C tartály D tartály 6 (tele) 6,000 1,800 7,500 9, ,000 1,500 6,250 8, ,000 1,200 5,000 6, , ,750 4, , ,500 3, , ,250 1, Hány kilogramm anyagot tartalmaz az A tartály, ha konvertálva 4 métert tartalmaz? A kilogramm B kilogramm C kilogramm D kilogramm 2. Hány kilogramm anyagot tartalmaz az B tartály, ha konvertálva 2,5 métert tartalmaz? A. 900 kilogramm B. 600 kilograms C. 750 kilograms D kilograms 3. Egy kilogrammnyi végtermék-tétel előállításához 20% A anyagot, 10% B anyagot, 50% C anyagot és 20% D anyagot használnak fel. Melyik tartályból tudnánk a legtöbb tételt előállítani, feltéve, hogy a termelés kezdetén minden tartály tele van? A. A tartály B. B tartály C. C tartály D. D tartály

11 11 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Használja az alábbi grafikont a 4. és 5. feladat megoldásához: 3000 HÁROM NÖVÉNYFAJTA TERMELT MENNYISÉGE EGY TÍZÉVES IDŐSZAK ALATT A növényfajta B növényfajta C növényfajta év 2. év 3. év 4. év 5. év 6. év 7. év 8. év 9. év 10. év 4. Hány évig volt a három növényfajta termelt mennyisége közti különbség 600 egység vagy annál kevesebb? A. 2 B. 3 C. 4 D. 5 E A 8. évben a növényfajták átlagos eladási ára a következő volt: az A növényfajtának 6,50, a B növényfajtának 4,00 és a C növényfajtának 5,00. Mi a helyes válasz az azévi termelésre vonatkozóan? A. A B növényfajta össz eladási ára több volt, mint a C növényfajtáé, és kevesebb, mint az A növényfajtáé. B. A C növényfajta össz eladási ára kevesebb volt, mint az A növényfajtáé vagy a B növényfajtáé. C. A C növényfajta össz eladási ára meghaladta, mindkét növény össz eladási árát külön-külön. D. Az A növényfajta össz eladási ára több volt, mint a C növényfajtáé és kevesebb, mint az B növényfajtáé. E. Az össz eladási árak nem összehasonlíthatóak a megadott információk alapján.

12 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Fejezet Utasítások a mechanikus gondolkodás mérésének feladataihoz A következő feladatok a mechanikus gondolkodás mérésére vannak összeállítva. Minden feladatnál egy ábrát és néhány válaszlehetőséget talál. Az egyes kérdések megválaszolásához olvassa el az információkat és nézze meg az ábrákat. Ezután válasszon ki egy lehetőséget, amely a helyes válasz. A helyes válasz meghatározásához fontos, hogy CSAK a megadott információkat használja fel.

13 13 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT 6. A tartály Üres tartály = 11 egység B tartály Üres tartály = 11 egység Kábel Csigák Úszó Mutató Skála Ha az A tartály mutatója 5 egységet mutat és a B tartály mutatója 4 egységet, akkor a víz szintje: A. Felemelkedett az A tartályban és lesüllyedt a B tartályban B. Felemelkedett az A tartályban és a B tartályban C. Lesüllyedt az A tartályban és a B tartályban D. Lesüllyedt az A tartályban és felemelkedett a B tartályban Ha szabadon engedik a golyókat, melyik golyónak tart hosszabb ideig, hogy előre-hátra lendüljön egyszer? A. A B. B C. Egyenlőek.

14 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Henger Rugó Dugattyú Folyadék Folyadék betöltő és visszaeresztő vezeték Billentyű Szelep Mi történt a folyadék által a hengerre gyakorolt nyomással az A. állapotból a B. állapotba történő váltás során? A. Megnövekedett B. Lecsökkent C. Ugyanannyi maradt D. Nem lehet meghatározni a megadott információk alapján 9. A B C Három egyforma vödör meg van töltve ugyanaddig a szintig acélcsapágyakkal. Az A vödör 0,8 átmérőjű csapágyakat tartalmaz. A B vödör 1,6 átmérőjű csapágyakat tartalmaz. A C vödör 3,2 átmérőjű csapágyakat tartalmaz. Melyik vödör súlyosabb? A. A vödör B. B vödör C. C vödör D. Mindhárom súlya egyenlő E. Nem határozható meg a megadott információ alapján

15 15 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT A B C D Az 1. fogaskereket elindítják külső erővel az óramutató járásával megegyező irányba. Azonban a fogaskerékrendszer beállt (nem forog). Az alábbi négy rendszerből melyik oldja meg ezt a problémát és forgatja a 3. fogaskereket az óramutató járásával ellentétes irányba? A. A B. B C. C D. D

16 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Fejezet Utasítások a figuratív teszt megoldásához A következő feladatok az Ön figuratív problémamegoldó készségét mérik. Lentebb bemutatjuk azt a két feladattípust, melyeket ebben a fejezetben kell megoldania. Minden feladatban egy sor ábrát fog látni. Az ábrák egyikében egy kérdőjelet (?) talál majd, míg a többi ábrán alakzatok vagy különböző formák lesznek. Az ábrákon látható alakzatok és formák mintát alkotnak. Az Ön feladata az, hogy eldöntse, hogy a megadott öt (5) lehetséges ábra közül melyik kerülhet a kérdőjel (?) helyére, ezzel kiegészítve a mintát. Figyelje meg a következő két példát: 1. PÉLDA 2. PÉLDA A B C D E MAGYARÁZAT Ebben a példában a háromszögek árnyalata egyre sötétebbé válik balról jobbra haladva. Ez alapján a szabály alapján a helyes válasz a D. A D válasz az egyetlen, melynek árnyalata sötétebb az előzőeknél. A B C D E MAGYARÁZAT Ebben a példában két szabályt kell alkalmazni. Először, az alakzatok oldalainak száma mindig eggyel nő az egyes oszlopokban lefelé haladva. Másodszor, az alakzatok egyre sötétebbé válnak balról jobbra haladva. A helyes válasz az E, hiszen ez az egyetlen lehetőség, melyre mindkét szabály teljesül. Ezek a példák a lehetséges szabályok csupán egy kis részét mutatják be sok különböző szabály alkalmazásával lehet az ebben a fejezetben található feladatok mintáit kiegészíteni.

17 17 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT A B C D E A B C D E A B C D E A B C D E 13. A B C D E VÉGE A TESZTNEK

18

GLOBÁLIS PROBLÉMAMEGOLDÓ TESZT - GYAKORLÓTESZT

GLOBÁLIS PROBLÉMAMEGOLDÓ TESZT - GYAKORLÓTESZT GLOBÁLIS PROBLÉMAMEGOLDÓ TESZT - GYAKORLÓTESZT COPYRIGHT 2008 PROCTER & GAMBLE CINCINNATI, OH 45202 U.S.A. FIGYELEM: Minden jog fenntartva. A szerző írásbeli hozzájárulása nélkül sem formailag, sem tartalmilag

Részletesebben

Teszt készítése Moodle kurzusokban

Teszt készítése Moodle kurzusokban Teszt készítése Moodle kurzusokban Az elsajátított tananyag ellenőrzésére szolgáló eszközök közül tanárok közt egyik legkedveltebb a teszt. A Moodle Teszt modulja nagyon sok opcióval rendelkezik, így tág

Részletesebben

Einhorn Ágnes. FEJLESZTÉS VAGY VIZSGATRÉNING? A fejlesztõ- és a mérõfeladatok különbségei

Einhorn Ágnes. FEJLESZTÉS VAGY VIZSGATRÉNING? A fejlesztõ- és a mérõfeladatok különbségei Einhorn`.qxp 2008.07.03. 6:01 Page 147 147 Einhorn Ágnes FEJLESZTÉS VAGY VIZSGATRÉNING? A fejlesztõ- és a mérõfeladatok különbségei A feladat a tanulási-tanítási folyamat legfontosabb alapegysége, mégis

Részletesebben

9. Mérés és értékelés

9. Mérés és értékelés 9 fejezet_2.qxd 9/8/02 12:14 PM Page 217 9. Mérés és értékelés 9.1. Bevezetés A mérés 1 kifejezést ebben a fejezetben a nyelvhasználó készségszintjének mérésére vonatkozóan használjuk. Minden nyelvi teszt

Részletesebben

Bevezetés az adatbázis használatába

Bevezetés az adatbázis használatába Base Útmutató Bevezetés az adatbázis használatába Base alapfunkcióinak bemutatása OpenOffice.org Szerzői jog E dokumentum szerzői joga a Szerzőké Copyright 2006-2009. Szabadon terjesztheti és/vagy módosíthatja

Részletesebben

Online mérés-értékelés

Online mérés-értékelés Lengyelné Molnár Tünde Online mérés-értékelés Eger, 2013. Készült az Eszterházy Károly Főiskolán a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1 támogatásával. Tartalom 1. Bevezetés. A papíralapú kérdőívtesztektől az online kérdőívekig

Részletesebben

KÖZÉP- ÉS EMELT SZINT

KÖZÉP- ÉS EMELT SZINT A 2012. MÁJUS-JÚNIUSI ÉRETTSÉGI FELADATSOR ÉS AZ EGYES FELADATOK MÉRÉSMETODIKAI VIZSGÁLATA A TÁMOP-3.1.8-09/1-2010-0004 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PROJEKT KERETÉBEN MATEMATIKA KÖZÉP- ÉS EMELT SZINT Tartalom KÖZÉPSZINT...

Részletesebben

Többszempontú döntési problémák

Többszempontú döntési problémák Budapesti Corvinus Egyetem MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetébe kihelyezett Gazdasági Döntések Tanszék Rapcsák Tamás Többszempontú döntési problémák Egyetemi oktatáshoz segédanyag

Részletesebben

FELNŐTTEK KÉPESSÉG- ÉS KÉSZSÉGMÉRÉSE (PIAAC)

FELNŐTTEK KÉPESSÉG- ÉS KÉSZSÉGMÉRÉSE (PIAAC) Országjelentés Szlovákia 2013 FELNŐTTEK KÉPESSÉG- ÉS KÉSZSÉGMÉRÉSE (PIAAC) MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY Elὄszó MI A PIAAC (Programme for the International Assessment

Részletesebben

Vállalati pénzügyek és adózási alapok tantárgyi kalauz

Vállalati pénzügyek és adózási alapok tantárgyi kalauz Dr. Túróczi Imre Vállalati pénzügyek és adózási alapok tantárgyi kalauz Szolnoki Főiskola Szolnok 2006. Vállalati pénzügyek és adózási alapok Tantárgyi kalauz Ez a kalauz az alábbi tankönyvekhez készült:

Részletesebben

3. Keresse meg azokat az embereket, akik üdvözlik a változásokat, és legyen a szövetségesük. 4. Gondolkozzon el, mielőtt a többieket követné.

3. Keresse meg azokat az embereket, akik üdvözlik a változásokat, és legyen a szövetségesük. 4. Gondolkozzon el, mielőtt a többieket követné. Bevezetés Manapság a változás a sikeres üzleti menedzsment egyetlen legfontosabb eleme. Ahhoz, hogy versenyképes tudjon maradni az egyre agresszívabb piacon, a szervezeteknek (és a bennük dolgozó egyéneknek)

Részletesebben

4.1. A szakcikkek felépítése... 4

4.1. A szakcikkek felépítése... 4 Kutatási eredmények publikálásának módszertana 1. Előszó a fejezethez... 2 2. Első lépés... 2 3. A kutatástól tudományos közlésig... 3 4. Tudományos szakcikk... 4 4.1. A szakcikkek felépítése... 4 5. Egyéb

Részletesebben

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. A teljesítményértékelési rendszer. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. A teljesítményértékelési rendszer. A követelménymodul megnevezése: Brusztné Kunvári Enikő A teljesítményértékelési rendszer A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli és munkaerőpiaci ismeretek, álláskeresési technikák alkalmazása A követelménymodul száma: 2655-06 A tartalomelem

Részletesebben

Keresleti és kínálati függvény. Minden piacnak van egy keresleti és egy kínálati oldala, amelyeket a normatív közgazdaságtanban

Keresleti és kínálati függvény. Minden piacnak van egy keresleti és egy kínálati oldala, amelyeket a normatív közgazdaságtanban tehát attól függ, hogy x milyen értéket vesz fel. A függvényeket a közgazdaságtanban is a jól ismert derékszögû koordináta-rendszerben ábrázoljuk, ahol a változók nevének megfelelõen általában a vízszintes

Részletesebben

Irodai programcsomagok használata és programozása. e-book. Németh Felicián

Irodai programcsomagok használata és programozása. e-book. Németh Felicián TÁMOP-4.1.2/A/1-11/1-2011-0015 Egészségügyi Ügyvitelszervező Szakirány: Tartalomfejlesztés és Elektronikus Tananyagfejlesztés a BSc képzés keretében Irodai programcsomagok használata és programozása e-book

Részletesebben

Kinematikai feladatok grafikus értelmezése és megoldása

Kinematikai feladatok grafikus értelmezése és megoldása Juhász András, Szegeczky Tibor Kinematikai feladatok grafikus értelmezése és megoldása Módszertani segédanyag a 9. évfolyam fizika kerettantervi anyagához Öveges József Tanáregylet Katolikus Pedagógiai

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 25. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Tanulmányi verseny 2013. Segédlet a versenyre jelentkező diákok és tanárok részére

Tanulmányi verseny 2013. Segédlet a versenyre jelentkező diákok és tanárok részére Tanulmányi verseny 2013. Segédlet a versenyre jelentkező diákok és tanárok részére Kedves Játékosok! A Pénzügyi oktatási program (POP) keretében meghirdetett tanulmányi versennyel kapcsolatos tudnivalókat

Részletesebben

Változások az Országos kompetenciamérés skáláiban

Változások az Országos kompetenciamérés skáláiban Változások az Országos kompetenciamérés skáláiban A skála módosításának okai A kompetenciamérések bevezetésénél is megfogalmazott, ám akkor adatvédelmi szempontok miatt nem megvalósítható igény volt, hogy

Részletesebben

I. Síkgeometriai alapfogalmak, szögek, szögpárok

I. Síkgeometriai alapfogalmak, szögek, szögpárok 15. modul: SÍKIDOMOK 7 I. Síkgeometriai alapfogalmak, szögek, szögpárok Módszertani megjegyzés: A jelen modult többnyire kibővített ismétlésnek szántuk, és fő célja az alapfogalmak és az alapismeretek

Részletesebben

infotéka Napló kézikönyv

infotéka Napló kézikönyv kézikönyv I Tartalomjegyzék 3 Fejezet I Kezdő lépések 1 Kezdő lépések... 3 Fejezet II Nézet 8 1 Ikonsor... 8 8 Fejezet III Paraméterezések 1 Felhasználók... és jogok 8 2 Évnyitás... 12 3 Vezérlő rekord...

Részletesebben

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat a Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás részére Készült a TÁMOP-2.2.3-07/2-2F A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása című konstrukció

Részletesebben

KOMPLEX PROBLÉMAMEGOLDÁS VIZSGÁLATA 9 17 ÉVESEK KÖRÉBEN. Molnár Gyöngyvér Szegedi Tudományegyetem, Pedagógiai Tanszék

KOMPLEX PROBLÉMAMEGOLDÁS VIZSGÁLATA 9 17 ÉVESEK KÖRÉBEN. Molnár Gyöngyvér Szegedi Tudományegyetem, Pedagógiai Tanszék MAGYAR PEDAGÓGIA 102. évf. 2. szám 231 264. (2002) KOMPLEX PROBLÉMAMEGOLDÁS VIZSGÁLATA 9 17 ÉVESEK KÖRÉBEN Molnár Gyöngyvér Szegedi Tudományegyetem, Pedagógiai Tanszék Minden felmérés célja, hogy egy átfogó

Részletesebben

Használati utasítás. Technogym s.p.a. által lett bejegyezve Olaszországban és más

Használati utasítás. Technogym s.p.a. által lett bejegyezve Olaszországban és más Használati utasítás Technogym, The Wellness Company, Excite és CPR (figuratív) a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. A Smartkey és a TGS key az itt illusztrált

Részletesebben

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E MIT MÉR A STANAG 2 HALLÁSÉRTÉS VIZSGA? WHAT IS ASSESSED AT THE STANAG 2 LISTENING COMPREHENSION EXAM? Minden nyelvtanár és nyelvvizsgáztató tisztában van vele, hogy a beszédkészség fejlettségét erősen

Részletesebben

PÁLYÁZATÍRÁSI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat)

PÁLYÁZATÍRÁSI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) PÁLYÁZATÍRÁSI TANANYAG (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) IMPRESSZUM E könyv készítése során a Szerzők és a Kiadó a legnagyobb gondossággal jártak el. Ennek ellenére hibák előfordulása

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. EA Útmutató mennyiségi vizsgálatok bizonytalanságának kifejezéséhez NAR-EA-4/16. 1.

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. EA Útmutató mennyiségi vizsgálatok bizonytalanságának kifejezéséhez NAR-EA-4/16. 1. NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer EA Útmutató mennyiségi vizsgálatok bizonytalanságának kifejezéséhez NAR-EA-4/16 1. kiadás 2004. szeptember EA-4/16 EA útmutató a mennyiségi vizsgálatok

Részletesebben

Adatbázis-kezelés MS Office 2010-zel

Adatbázis-kezelés MS Office 2010-zel Dr. Pétery Kristóf Adatbázis-kezelés MS Office 2010-zel ECDL és számítógép kezelői vizsga előkészítő 5. az NJSZT Syllabus 5 alapján Mercator Stúdió 2011. Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás,

Részletesebben

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet!

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet! TőzsdeParkett.hu Ingyenes Alap Tőzsdetanfolyam Mindenkinek 1 / 11 oldal TőzsdeParkett.hu bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK Írta: Szikra Zoltán tőzsdeoktató Tudással az ember rengeteg

Részletesebben

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 1/63 Tartalomjegyzék 1. Bevezető...3 A rendszer rövid jellemzése...3 A program főbb tulajdonságai...3 2. A program használatba vétele...4 3.

Részletesebben