Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT"

Átírás

1 Hungarian PRACTICE TEST Füzetszám: Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT BIZALMAS ANYAG Copyright 2011, Procter & Gamble Cincinnati, OH U.S.A. FIGYELMEZTETÉS: Minden jog fenntartva. A jelen füzet egyetlen részét sem lehet sokszorosítani, semmilyen formában sem, kifejezett írásos engedély nélkül.

2 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT 2 A globális problémamegoldó gyakorló teszt áttekintése Cél Ez a gyakorló teszt segít Önnek a Globális problémamegoldó teszt kitöltéséhez szükséges szabályok megértésében az alábbi támpontok figyelembe vételével: Pontos utasítások, melyeket a Globális problémamegoldó teszt kitöltésekor fog kapni Javaslatok és stratégiák, melyek segíthetnek a Globális problémamegoldó teszt kitöltésekor A Globális problémamegoldó tesztben szereplõ feladatokhoz hasonló gyakorló példák A Globális problémamegoldó teszt időbeosztásához igazodó gyakorlatok Utasítások A következő néhány oldalon megtalálja a pontos utasításokat, amelyeket a Globális problémamegoldó teszt kitöltésekor is fog kapni. Azért mutatjuk meg előre ezeket az utasításokat, hogy Ön megérthesse, hogy milyen elvárásokkal fog szembesülni a valódi Globális problémamegoldó teszt kitöltésekor. Kérjük, most nézze át ezeket az utasításokat, ezt követően pedig hasonló utasításokat fogunk adni a Gyakorló tesztben szereplő mintafeladatok időhöz kötött megoldásához.

3 3 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Bevezetés A Procter & Gamble az alkalmazottak kiválasztásakor egy olyan szemléletet követ, amely a sikeres munkavégzéshez szükséges kulcsfontosságú tényezők együttes mérésén alapszik. A cég minden jelöltet meghatározott kritériumok alapján értékel, és minden jelöltnek hasonló lehetőséget biztosít képességei bemutatására. A cég a jövőbeli munkavállalók alkalmazásáról összetett információk alapján dönt, beleértve a szakmai önéletrajzot, jelentkezési űrlapot, a teszteket és az interjúkat. Tapasztalataink azt mutatják, hogy ez a szemlélet más módszereknél igazságosabb és megalapozottabb döntéseket eredményez a munkaerő kiválasztása során, mint más szemléletek. Néhány olyan tényezőt, amely a sikert előrevetíti, mint például a gondolkodási készség, nehéz csupán a szakmai önéletrajz, jelentkezési lap vagy interjúk alapján megítélni. Ezért a gondolkodási készséget ezzel a standardizált teszttel mérjük, amelyet úgy fejlesztettek ki és hagytak jóvá, hogy a Procter & Gamble alkalmazottainak gondolkodási készségét összehasonlították azzal, hogy mennyire sikeresen felelnek meg a munkájuk követelményeinek. Egy jelentkező ezen a teszten elért pontszáma egyike azon számos szempontnak, amelyet a jelölt alkalmazásakor vagy elutasításakor figyelembe veszünk. Ez a teszt megkívánja, hogy nyugodtan üljön, grafikonokat és diagrammokat olvasson, számológépet használjon és jelölje be a válaszokat a válaszlapon. A teszt időhöz kötött, gyorsan és figyelmesen kell dolgoznia, hogy 50 perc alatt be tudja fejezni. MIELŐTT FOLYTATNÁ OLVASSA EL AZ ALÁBBI UTASÍTÁSOKAT Nyelv Ez a teszt számos nyelven rendelkezésre áll. A TESZTET AZON A NYELVEN TÖLTSE KI, AMELYET A LEGJOBBAN MEGÉRT. Ha Ön jobban megértené a tesztet egy másik nyelven, mint amit kapott, MOST JELEZZE, MIELŐTT ELKEZDI KITÖLTENI A TESZTET. Megpróbáljuk a tesztet azon a nyelven biztosítani Önnek, amelyen Ön a legjobban ért. Segítség a fogyatékkal élők részére Ha speciális segítségre vagy a teszt standard kitöltési folyamatának módosítására van szüksége ahhoz, hogy ennek a tesztnek az eredménye valóban az Ön gondolkodási képességét tükrözze, MOST JELEZZE, MIELŐTT ELKEZDI KITÖLTENI A TESZTET. Kérjük, legyen felkészülve, hogy pontosan határozza meg, milyen segítségre vagy változtatásra van szüksége.

4 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT 4 Útmutatás a Globális problémamegoldó teszt kitöltéséhez A teszt áttekintése A teszt kitöltésére 50 perc áll rendelkezésre, és a teszt 36 feleletválasztós kérdést tartalmaz. Ez a teszt az Ön problémamegoldó képességét méri, felhasználva a szöveg, diagrammok, táblázatok vagy grafikonok által bemutatott információikat. A feladat az, hogy megtalálja a legmegfelelőbb választ a leírt problémára a megadott információk felhasználásával. Minden információ, amelyre szüksége lehet a feladatok megoldásában, megtalálható a kísérő szövegben, diagrammokon, táblázatokban vagy grafikonokon. Figyeljen arra, hogy egyes feladatok két vagy több információra is utalhatnak, melyek együttes felhasználásával kapja meg a helyes választ. A teszt három fejezetből áll. Minden fejezethez külön utasítások tartoznak, valamint az egyes fejezetek különböző típusú feladatokat tartalmaznak, mint: (1) Numerikus gondolkodást, (2) Logikus gondolkodást vagy (3) Figuratív gondolkodást mérő feladatok. Az egyes fejezeteknél mindig olvassa el az adott fejezetre vonatkozó utasításokat, mielőtt elkezd válaszolni a kérdésekre. Egyes feladatokhoz viszonylag egyszerű számítások is szükségesek. Ehhez számológépet és külön papírlapot is biztosítunk Önnek. Minden feleletválasztós kérdéshez (3), (4) vagy (5) lehetséges válasz tartozik. Ezek közül csakis egy a helyes válasz. MINTAFELADAT 1. Használja a következő vonalzó diagrammot, hogy válaszoljon a mintakérdésre A B C D cm Milyen távolságnál van a B pont? A. 1 centiméter B. 2 centiméter C. 3 centiméter D. 4 centiméter MAGYARÁZAT A helyes válasz meghatározásához meg kell találnia a B pontot a diagrammon. A B pontot a diagrammon a B feliratú nyíl jelöli. A nyíl a vonalzó 3 centiméternél található jeléhez mutat, ami a C válasznak felel meg.

5 5 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT A válaszlap kitöltése Minden feladatnál csak azt az egy választ jelölje be, amelyet a feladat helyes megoldásának tart. A fenti példában a helyes válasz a C volt. Ezt a következőképpen kell jelölnie: 1. A B D E Számológépet és külön papírlapot is biztosítunk Önnek a feladatok megoldásához. A feladatlapra lehet írni. Dolgozhat a számolásokhoz biztosított külön papírra is. Miután kiválasztotta a helyes választ, jelölje be azt a különálló válaszlapon. Mielőtt bejelöl egy választ a válaszlapon, nézze meg a feladatlapon a feladat számát, majd keresse meg ugyanezt a feladatszámot a válaszlapon. A globális problémamegoldó teszt pontozása A teszten elért összpontszámot a helyesen megválaszolt kérdések száma adja. Helytelen válasz esetén nem jár pontlevonás. Gondolja át alaposan a teszt feladatait, de ne töltsön túl sok időt egy-egy tesztkérdéssel vagy fejezettel. Ha egy kérdést nehéznek talál, menjen tovább a következő feladatokra, majd térjen vissza a nehéz kérdésre később. Próbáljon minden kérdésre válaszolni, akkor is, ha nem biztos abban, hogy a válasza helyes. Ha meggondolja magát egy válasszal kapcsolatban, feltétlenül törölje ki teljesen az előző jelölését. Összesen 36 kérdés van. A teszt kitöltéséhez 50 perc áll rendelkezésére. Ha korábban befejezi, ellenőrizze le a válaszait. Dolgozzon a lehető leggyorsabban és legpontosabban.

6 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT 6 Javaslatok a Globális problémamegoldó teszt kitöltéséhez A legújabb kutatások szerint a következő módszerek alkalmazásával jobb eredmények érhetőek el a Globális problémamegoldó teszten. A módszerek között talál olyanokat, amelyeket ajánlott, és olyanokat, melyeket nem ajánlott alkalmaznia. Módszerek, melyek alkalmazása AJÁNLOTT, ha jó eredményt szeretne elérni a Globális Problémamegoldó teszten: Dolgozzon a lehető leggyorsabban, a pontosság ésszerű biztosításával: ne vesztegessen időt olyan feladatra, melyet nem ért. Próbálja meg kizárni a helytelennek vélt válaszokat, majd válasszon a megmaradt lehetőségek közül. Minden feladatnál jelöljön be választ, még akkor is, ha csak tippel nincs pontlevonás helytelen válasz esetén. A teszt befejezése után használja megmaradt idejét válaszai ellenőrzésére. Módszerek, melyek ALKALMAZÁSA NEM AJÁNLOTT, ha jó eredményt szeretne elérni a Globális Problémamegoldó teszten: Ne olvassa végig az egész tesztet lassan és alaposan, mielőtt elkezdené kitölteni. Ne töltsön időt a már megadott válaszok ellenőrzésével, amíg nem oldott meg minden feladatot. Ne töltsön időt olyan válasz mérlegelésével, mely nem szerepel a lehetséges válaszok között.

7 7 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Útmutatás a problémamegoldó GYAKORLÓ teszt kitöltéséhez A Gyakorló teszt áttekintése A gyakorlóteszt kitöltésére 20 perc áll rendelkezésre és a teszt 15 feleletválasztós kérdést tartalmaz. Ez a teszt az Ön problémamegoldó képességét méri, felhasználva a szöveg, diagrammok, táblázatok vagy grafikonok által bemutatott információkat. A feladat az, hogy megtalálja a legmegfelelőbb választ a leírt problémára a megadott információk felhasználásával. Minden információ, amelyre szüksége lehet a feladatok megoldásában, megtalálható a kísérő szövegben, diagrammokon, táblázatokban vagy grafikonokon. Figyeljen arra, hogy egyes feladatok két vagy több információra is utalhatnak, melyek együttes felhasználásával kapja meg a helyes választ. A teszt három fejezetből áll. Minden fejezethez külön utasítások tartoznak, valamint az egyes fejezetek különböző típusú feladatokat tartalmaznak, mint: (1) Numerikus gondolkodást, (2) Logikus gondolkodást vagy (3) Figuratív gondolkodást mérő feladatok. Az egyes fejezeteknél mindig olvassa el az adott fejezetre vonatkozó utasításokat, mielőtt elkezd válaszolni a kérdésekre. Egyes feladatokhoz viszonylag egyszerű számítások is szükségesek. Számológépet és külön papírlapot használhat a számítások elvégzéséhez. Minden feleletválasztós kérdéshez (3), (4) vagy (5) lehetséges válasz tartozik. Ezek közül csakis egy a helyes válasz. MINTAFELADAT 1. Használja a következő vonalzó diagrammot, hogy válaszoljon a mintakérdésre A B C D cm Milyen távolságnál van a B pont? A. 1 centiméter B. 2 centiméter C. 3 centiméter D. 4 centiméter MAGYARÁZAT A helyes válasz meghatározásához meg kell találnia a B pontot a diagrammon. A B pontot a diagrammon a B feliratú nyíl jelöli. A nyíl a vonalzó 3 centiméternél található jeléhez mutat, ami a C válasznak felel meg.

8 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT 8 A válaszlap kitöltése Minden feladatnál csak azt az egy választ jelölje be, amelyet a feladat helyes megoldásának tart. A fenti példában a helyes válasz a C volt. Ezt a következőképpen kellene jelölnie: 1. A B D E A feladatlapra lehet írni. Dolgozhat a számolásokhoz biztosított külön papírra is. Miután kiválasztotta a helyes választ, jelölje be azt a különálló válaszlapon. Mielőtt bejelöl egy választ a válaszlapon, nézze meg a feladatlapon a feladat számát, majd keresse meg ugyanezt a feladatszámot a válaszlapon. A globális problémamegoldó teszt pontozása A teszten elért összpontszámot a helyesen megválaszolt kérdések száma adja. Helytelen válasz esetén nem jár pontlevonás. Gondolja át alaposan a teszt feladatait, de ne töltsön túl sok időt egy-egy tesztkérdéssel vagy fejezettel. Ha egy kérdést nehéznek talál, menjen tovább a következő kérdésekre, majd térjen vissza a nehéz kérdésre később. Próbáljon minden kérdésre válaszolni, akkor is, ha nem biztos abban, hogy a válasza helyes. Ha meggondolja magát egy válasszal kapcsolatban, feltétlenül törölje ki teljesen az előző jelölését. A teszt kitöltéséhez 20 perc áll rendelkezésre. Dolgozzon a lehető leggyorsabban és legpontosabban. Amikor készen áll, jegyezze fel a kezdési és befejezési időpontot a válaszlapra, és kezdjen dolgozni.

9 9 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Fejezet 1 Utasítások a numerikus gondolkodás mérésének feladataihoz A következő feladatok azt mérik, hogy számadatokat Ön hogyan képes értemezni. Minden feladatnál egy ábrát (például táblázatot vagy grafikont) és néhány válaszlehetőséget talál majd. Az egyes kérdések megválaszolásához olvassa el az információkat és nézze meg az ábrákat. Ezután válasszon ki egy lehetőséget, amely a helyes válasz. A helyes válasz meghatározásához fontos, hogy CSAK a megadott információkat használja fel.

10 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT 10 Használja a következő információkat és táblázatot az 1., 2. és 3. feladat megoldásához. A következő esetekben négy nyersanyagot használnak a végtermék előállításához. Minden anyag a saját tartályában van tárolva. Például, az A tartály tartalmazza az A anyagot, a B tartály tartalmazza a B anyagot, stb. A tartályokban található anyag mennyisége meghatározható a tartályban lévő anyagmennyiség magasságának leolvasásával amint az alábbi táblázat mutatja. A következő feladatokban át kell alakítania egy tartály tartalmát konvertálással a tartályban található anyag kilogrammban mért súlyára. Konvertálva (méterben) ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁZAT Az anyag kilogrammban mért súlya A tartály B tartály C tartály D tartály 6 (tele) 6,000 1,800 7,500 9, ,000 1,500 6,250 8, ,000 1,200 5,000 6, , ,750 4, , ,500 3, , ,250 1, Hány kilogramm anyagot tartalmaz az A tartály, ha konvertálva 4 métert tartalmaz? A kilogramm B kilogramm C kilogramm D kilogramm 2. Hány kilogramm anyagot tartalmaz az B tartály, ha konvertálva 2,5 métert tartalmaz? A. 900 kilogramm B. 600 kilograms C. 750 kilograms D kilograms 3. Egy kilogrammnyi végtermék-tétel előállításához 20% A anyagot, 10% B anyagot, 50% C anyagot és 20% D anyagot használnak fel. Melyik tartályból tudnánk a legtöbb tételt előállítani, feltéve, hogy a termelés kezdetén minden tartály tele van? A. A tartály B. B tartály C. C tartály D. D tartály

11 11 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Használja az alábbi grafikont a 4. és 5. feladat megoldásához: 3000 HÁROM NÖVÉNYFAJTA TERMELT MENNYISÉGE EGY TÍZÉVES IDŐSZAK ALATT A növényfajta B növényfajta C növényfajta év 2. év 3. év 4. év 5. év 6. év 7. év 8. év 9. év 10. év 4. Hány évig volt a három növényfajta termelt mennyisége közti különbség 600 egység vagy annál kevesebb? A. 2 B. 3 C. 4 D. 5 E A 8. évben a növényfajták átlagos eladási ára a következő volt: az A növényfajtának 6,50, a B növényfajtának 4,00 és a C növényfajtának 5,00. Mi a helyes válasz az azévi termelésre vonatkozóan? A. A B növényfajta össz eladási ára több volt, mint a C növényfajtáé, és kevesebb, mint az A növényfajtáé. B. A C növényfajta össz eladási ára kevesebb volt, mint az A növényfajtáé vagy a B növényfajtáé. C. A C növényfajta össz eladási ára meghaladta, mindkét növény össz eladási árát külön-külön. D. Az A növényfajta össz eladási ára több volt, mint a C növényfajtáé és kevesebb, mint az B növényfajtáé. E. Az össz eladási árak nem összehasonlíthatóak a megadott információk alapján.

12 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Fejezet Utasítások a mechanikus gondolkodás mérésének feladataihoz A következő feladatok a mechanikus gondolkodás mérésére vannak összeállítva. Minden feladatnál egy ábrát és néhány válaszlehetőséget talál. Az egyes kérdések megválaszolásához olvassa el az információkat és nézze meg az ábrákat. Ezután válasszon ki egy lehetőséget, amely a helyes válasz. A helyes válasz meghatározásához fontos, hogy CSAK a megadott információkat használja fel.

13 13 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT 6. A tartály Üres tartály = 11 egység B tartály Üres tartály = 11 egység Kábel Csigák Úszó Mutató Skála Ha az A tartály mutatója 5 egységet mutat és a B tartály mutatója 4 egységet, akkor a víz szintje: A. Felemelkedett az A tartályban és lesüllyedt a B tartályban B. Felemelkedett az A tartályban és a B tartályban C. Lesüllyedt az A tartályban és a B tartályban D. Lesüllyedt az A tartályban és felemelkedett a B tartályban Ha szabadon engedik a golyókat, melyik golyónak tart hosszabb ideig, hogy előre-hátra lendüljön egyszer? A. A B. B C. Egyenlőek.

14 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Henger Rugó Dugattyú Folyadék Folyadék betöltő és visszaeresztő vezeték Billentyű Szelep Mi történt a folyadék által a hengerre gyakorolt nyomással az A. állapotból a B. állapotba történő váltás során? A. Megnövekedett B. Lecsökkent C. Ugyanannyi maradt D. Nem lehet meghatározni a megadott információk alapján 9. A B C Három egyforma vödör meg van töltve ugyanaddig a szintig acélcsapágyakkal. Az A vödör 0,8 átmérőjű csapágyakat tartalmaz. A B vödör 1,6 átmérőjű csapágyakat tartalmaz. A C vödör 3,2 átmérőjű csapágyakat tartalmaz. Melyik vödör súlyosabb? A. A vödör B. B vödör C. C vödör D. Mindhárom súlya egyenlő E. Nem határozható meg a megadott információ alapján

15 15 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT A B C D Az 1. fogaskereket elindítják külső erővel az óramutató járásával megegyező irányba. Azonban a fogaskerékrendszer beállt (nem forog). Az alábbi négy rendszerből melyik oldja meg ezt a problémát és forgatja a 3. fogaskereket az óramutató járásával ellentétes irányba? A. A B. B C. C D. D

16 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Fejezet Utasítások a figuratív teszt megoldásához A következő feladatok az Ön figuratív problémamegoldó készségét mérik. Lentebb bemutatjuk azt a két feladattípust, melyeket ebben a fejezetben kell megoldania. Minden feladatban egy sor ábrát fog látni. Az ábrák egyikében egy kérdőjelet (?) talál majd, míg a többi ábrán alakzatok vagy különböző formák lesznek. Az ábrákon látható alakzatok és formák mintát alkotnak. Az Ön feladata az, hogy eldöntse, hogy a megadott öt (5) lehetséges ábra közül melyik kerülhet a kérdőjel (?) helyére, ezzel kiegészítve a mintát. Figyelje meg a következő két példát: 1. PÉLDA 2. PÉLDA A B C D E MAGYARÁZAT Ebben a példában a háromszögek árnyalata egyre sötétebbé válik balról jobbra haladva. Ez alapján a szabály alapján a helyes válasz a D. A D válasz az egyetlen, melynek árnyalata sötétebb az előzőeknél. A B C D E MAGYARÁZAT Ebben a példában két szabályt kell alkalmazni. Először, az alakzatok oldalainak száma mindig eggyel nő az egyes oszlopokban lefelé haladva. Másodszor, az alakzatok egyre sötétebbé válnak balról jobbra haladva. A helyes válasz az E, hiszen ez az egyetlen lehetőség, melyre mindkét szabály teljesül. Ezek a példák a lehetséges szabályok csupán egy kis részét mutatják be sok különböző szabály alkalmazásával lehet az ebben a fejezetben található feladatok mintáit kiegészíteni.

17 17 P&G Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT A B C D E A B C D E A B C D E A B C D E 13. A B C D E VÉGE A TESZTNEK

18

GLOBÁLIS PROBLÉMAMEGOLDÓ TESZT - GYAKORLÓTESZT

GLOBÁLIS PROBLÉMAMEGOLDÓ TESZT - GYAKORLÓTESZT GLOBÁLIS PROBLÉMAMEGOLDÓ TESZT - GYAKORLÓTESZT COPYRIGHT 2008 PROCTER & GAMBLE CINCINNATI, OH 45202 U.S.A. FIGYELEM: Minden jog fenntartva. A szerző írásbeli hozzájárulása nélkül sem formailag, sem tartalmilag

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

835 + 835 + 835 + 835 + 835 5

835 + 835 + 835 + 835 + 835 5 Orchidea Iskola VI. Matematika verseny 20/20 II. forduló. A macska és az egér jobbra indulnak el. Ha az egér négyzetet ugrik, akkor a macska 2 négyzetet lép előre. Melyik négyzetnél éri utol a macska az

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. Hogyan kell használni a GONAL-f előretöltött injekciós tollat? 2. Mielőtt megkezdené az előretöltött injekciós toll használatát 3.

TARTALOMJEGYZÉK 1. Hogyan kell használni a GONAL-f előretöltött injekciós tollat? 2. Mielőtt megkezdené az előretöltött injekciós toll használatát 3. TARTALOMJEGYZÉK 1. Hogyan kell használni a GONAL-f előretöltött injekciós tollat? 2. Mielőtt megkezdené az előretöltött injekciós toll használatát 3. Az előretöltött injekciós toll előkészítése az injekció

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

A tanulók oktatási azonosítójára és a két mérési területen elér pontszámukra lesz szükség az elemzéshez.

A tanulók oktatási azonosítójára és a két mérési területen elér pontszámukra lesz szükség az elemzéshez. Útmutató az idegen nyelvi mérés adatainak elemzéshez készült Excel táblához A református iskolák munkájának megkönnyítése érdekében készítettünk egy mintadokumentumot (Idegen nyelvi mérés_intézkedési tervhez

Részletesebben

Képesség. Beszámoló Verify képességtesztek eredményéről. Név László Hammer. Dátum 2018 szeptember 28. SHL.com

Képesség. Beszámoló Verify képességtesztek eredményéről. Név László Hammer. Dátum 2018 szeptember 28. SHL.com Képesség Név László Hammer Dátum. SHL.com Beszámoló képességtesztek Ez a képességteszt-jelentés Hammer László Verify képességteszten szerzett pontszámát mutatja. Nem felügyelt képességteszt használata

Részletesebben

Szerb Köztársaság FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA. a 2018/2019-es tanévben TESZT. matematikából

Szerb Köztársaság FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA. a 2018/2019-es tanévben TESZT. matematikából Szerb Köztársaság OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MGYR KERESKEDELMI ÉS IPRKMR rszágos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KMPLEX ÍRÁSBELI FELDTSR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet Komplex írásbeli: Villamosipari és

Részletesebben

14. Környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmacsoport Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek

14. Környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmacsoport Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek 14. Környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmacsoport Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek 14.1. A verseny részei Első forduló Második (döntő) forduló Interaktív versenyrész Írásbeli versenyrész

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint Írásbeli vizsga Írásbeli vizsga 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50

Részletesebben

I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc)

I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc) I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc) A talált oldalak internet címét (URL) másold ki egy szöveges dokumentumba és mentsd Csapatnev_internet néven! A konkrét válaszokat ide a papírra

Részletesebben

1 pont Bármely formában elfogadható pl.:, avagy. 24 4

1 pont Bármely formában elfogadható pl.:, avagy. 24 4 2012. február 2. 8. évfolyam TMat2 feladatlap Javítókulcs / 1 Javítókulcs MATEMATIKA FELADATOK 8. évfolyamosok számára, tehetséggondozó változat TMat2 A javítókulcsban feltüntetett válaszokra a megadott

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2013. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel

Részletesebben

SP16V2 Háti permetező Használati útmutató

SP16V2 Háti permetező Használati útmutató SP16V2 Háti permetező Használati útmutató Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a terméket. Ebben a dokumentumban hasznos információkat talál a termék rendeltetésszerű és helyes használatával kapcsolatban,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. XRJ15Lx1, XRJ15Lx2, XRJ15Lx3 Jégkása készítő gép használati útmutató

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. XRJ15Lx1, XRJ15Lx2, XRJ15Lx3 Jégkása készítő gép használati útmutató . HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ XRJ15Lx1, XRJ15Lx2, XRJ15Lx3 Jégkása készítő gép használati útmutató Olvassa el, és a készülék közelében őrizze meg jelen használati útmutatót. Importőr: Vendi Hungária Kft. Szervizbejelentés:

Részletesebben

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA a 2011/2012-es tanévben TESZT 3 matematikából

Részletesebben

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA a 2010/2011-es

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0252 A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: Élipkez//30/Ksz/Rok/b// Élelmiszeripar kézműves szakképesítés-csoportban, a célzott,

Részletesebben

Segédlet a szakdolgozatok/portfóliók elektronikus feltöltéséhez

Segédlet a szakdolgozatok/portfóliók elektronikus feltöltéséhez Segédlet a szakdolgozatok/portfóliók elektronikus feltöltéséhez Tájékoztatónk célja, hogy segítségül szolgáljon szakdolgozata/portfóliója Digidoc rendszerbe történő feltöltéséhez. A problémák megelőzése

Részletesebben

Lépj be a SZÓKINCS oldalra. (A honlap fejlécében kattints a SZÓKINCS menüpontra.)

Lépj be a SZÓKINCS oldalra. (A honlap fejlécében kattints a SZÓKINCS menüpontra.) Lépj be a SZÓKINCS oldalra. (A honlap fejlécében kattints a SZÓKINCS menüpontra.) A szókincs modul menüpontja a fejlécben Itt az alábbiakat fogod látni: - ismertető szövegdoboz ("MI EZ, ÉS HOGYAN MŰKÖDIK?")

Részletesebben

Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk!

Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu Molnár Mátyás Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu TÉMÁK HASZNÁLTA A téma meghatározza bemutató színeit, a betűtípusokat, a

Részletesebben

Munkaforma. Anyagok / eszközök

Munkaforma. Anyagok / eszközök Készült: Szederné Tóth Zsuzsanna pályamunkája alapján Kerettantervi modul / témakör: Valószínűség, statisztika Trefort Ágoston Szakképző Iskola, Sátoraljaújhely A tanóra témája: A statisztikai adatok ábrázolása,

Részletesebben

Megoldások IV. osztály

Megoldások IV. osztály Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely, 2015. március 20-22. Megoldások IV. osztály 1. Számkeresztrejtvény: Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal!

térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal! A római számok 1. Budapesten a kerületeket római számokkal jelölik. Vizsgáld meg a térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal! Hányadik kerületben található a Parlament épülete? Melyik kerületbe

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0133 ÚMFT Programiroda A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: SzocEüPed//50/Rea//Ált Szociális, egészségügy, pedagógiai asszisztens

Részletesebben

TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV

TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV 1. A tanulási mintázat kérdőív... 215 2. A hallgatói élettörténetek gyűjtésének kutatási eszköze... 223 3. A tanulási orientációk állításainak újrarendezési kísérlete faktoranalízis segítségével (N=1004)...

Részletesebben

Versenyző kódja: 35 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny ELŐDÖNTŐ

Versenyző kódja: 35 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny ELŐDÖNTŐ 54 523 04-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny ELŐDÖNTŐ ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 523 04 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet : Mechatronikai

Részletesebben

Használati utasítás. Hiton A3 Canary mechanikus szobakerékpár

Használati utasítás. Hiton A3 Canary mechanikus szobakerékpár Használati utasítás Hiton A3 Canary mechanikus szobakerékpár ÁLTALÁNOS LEÍRÁS ALKATRÉSZEK csavar ívelt alátét dió csavar beállító kerék Alkatrészek kulcs (13-15) Alkatrészlista imbuszkulcs Sorszám Elnevezés

Részletesebben

Ax-DL100 - Lézeres Távolságmérő

Ax-DL100 - Lézeres Távolságmérő Ax-DL100 - Lézeres Távolságmérő 1. Áttekintés Köszönjük, hogy a mi termékünket választotta! A biztosnágos és megfelelő működés érdekében, kérjük alaposan olvassa át a Qick Start kézikönyvet. A globálisan

Részletesebben

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA a 2011/2012-es tanévben TESZT 1 matematikából

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ FELNŐTTKÉPZÉSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ FELNŐTTKÉPZÉSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL TÁJÉKOZTATÓ FELNŐTTKÉPZÉSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL Tisztelt Jelentkező! A felnőttképzésről szóló jogszabályok lehetővé teszik a képzésre jelentkezők és résztvevők számára, hogy felnőttképzési szolgáltatásokat

Részletesebben

A kísérlet célkitűzései: A súrlódási erőtípusok és a közegellenállási erő kísérleti vizsgálata.

A kísérlet célkitűzései: A súrlódási erőtípusok és a közegellenállási erő kísérleti vizsgálata. A kísérlet célkitűzései: A súrlódási erőtípusok és a közegellenállási erő kísérleti vizsgálata. Eszközszükséglet: Mechanika I. készletből: kiskocsi, erőmérő, súlyok A/4-es írólap, smirgli papír gyurma

Részletesebben

Szerb Köztársaság FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA. a 2017/2018-as tanévben TESZT MATEMATIKÁBÓL UTASÍTÁS A TESZT MEGÍRÁSÁHOZ

Szerb Köztársaság FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA. a 2017/2018-as tanévben TESZT MATEMATIKÁBÓL UTASÍTÁS A TESZT MEGÍRÁSÁHOZ Szerb Köztársaság OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA

Részletesebben

18. modul: STATISZTIKA

18. modul: STATISZTIKA MATEMATIK A 9. évfolyam 18. modul: STATISZTIKA KÉSZÍTETTE: LÖVEY ÉVA, GIDÓFALVI ZSUZSA MODULJÁNAK FELHASZNÁLÁSÁVAL Matematika A 9. évfolyam. 18. modul: STATISZTIKA Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret

Részletesebben

Versenyző kódja: 38 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 38 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 523 04-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 523 04 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Mechatronikai

Részletesebben

NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS. Mérési feladatok

NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS. Mérési feladatok Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék Készítette:... kurzus Elfogadva: Dátum:...év...hó...nap NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS Mérési feladatok 1. Csővezetékben áramló levegő nyomásveszteségének mérése U-csöves

Részletesebben

FÖLDRAJZ A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

FÖLDRAJZ A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA FÖLDRAJZ A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA A vizsga szerkezete A középszintű tantárgyi érettségi írásbeli és szóbeli vizsgából áll. Az írásbeli vizsga során a vizsgázónak egy központilag összeállított

Részletesebben

M A T EMATIKA 9. év fo ly am

M A T EMATIKA 9. év fo ly am Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Az iskola kódja: Az osztály kódja: A tanuló kódja: A tanuló neme: Kompetenciaalapú mérés 2008/2009. M A T EMATIKA

Részletesebben

Készüléke regisztrálása a meghosszabbított garancia keretében

Készüléke regisztrálása a meghosszabbított garancia keretében Készüléke regisztrálása a meghosszabbított garancia keretében 1. Készülékét az alábbi oldalon tudja regisztrálni: www.candygarancia.hu www.hoovergaranica.hu Kattintson ide a regisztráció indításához. 1

Részletesebben

Hőenergia- termelés napkollektorral és hőszivattyúval. Szemlélet és technológiai-alap formáló MUNKAFÜZET

Hőenergia- termelés napkollektorral és hőszivattyúval. Szemlélet és technológiai-alap formáló MUNKAFÜZET Hőenergia- termelés napkollektorral és hőszivattyúval Szemlélet és technológiai-alap formáló MUNKAFÜZET Magyarország- Szlovákia a Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében Megújuló Szakképzés-

Részletesebben

Bor Pál Fizikaverseny 2013/2014-es tanév DÖNTŐ április évfolyam. Versenyző neve:...

Bor Pál Fizikaverseny 2013/2014-es tanév DÖNTŐ április évfolyam. Versenyző neve:... Bor Pál Fizikaverseny 2013/2014-es tanév DÖNTŐ 2014. április 26. 7. évfolyam Versenyző neve:... Figyelj arra, hogy ezen kívül még a további lapokon is fel kell írnod a neved! Iskola:... Felkészítő tanár

Részletesebben

Képesség. Beszámoló Verify képességtesztek eredményéről. Név Mr. Jelölt. Dátum.

Képesség. Beszámoló Verify képességtesztek eredményéről. Név Mr. Jelölt. Dátum. Képesség Beszámoló Verify képességtesztek Név Mr. Jelölt Dátum www.ceb.shl.com Beszámoló képességtesztek Ez a képességteszt-jelentés Mr. Jelölt Verify képességteszten szerzett pontszámát mutatja meg. Nem

Részletesebben

Tömegmérés stopperrel és mérőszalaggal

Tömegmérés stopperrel és mérőszalaggal Tömegmérés stopperrel és mérőszalaggal 1. Általános tudnivalók Mérőhelyén egy játékpisztolyt, négy lövedéket, valamint egy jól csapágyazott, fatalpra erősített fémlemezt talál. A lentebb közölt utasítások

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2016. szeptember 1-től, az 56/2016 (VIII.19.) FM

Részletesebben

Megerősítő képernyő. Oktatóprogram 1/11. Üdvözöljük oktatóprogramunkban!

Megerősítő képernyő. Oktatóprogram 1/11. Üdvözöljük oktatóprogramunkban! Megerősítő képernyő Ha ez az információ helyes kattintson az egérrel a Yes gombra. Ha ez az információ NEM helyes, kattintson az egérrel a No gombra és vegye fel a kapcsolatot a vizsgaközpont személyzetével.

Részletesebben

A) 0 B) 2 C) 8 D) 20 E) 32

A) 0 B) 2 C) 8 D) 20 E) 32 1. X és Y egyjegyű nemnegatív számok. Az X378Y ötjegyű szám osztható 72-vel. Mennyi X és Y szorzata? A) 0 B) 2 C) 8 D) 20 E) 32 2. Hány valós gyöke van a következő egyenletnek? (x 2 1) (x + 1) (x 2 1)

Részletesebben

Motivációs levél mint pályaorientációs eszköz

Motivációs levél mint pályaorientációs eszköz Motivációs levél mint pályaorientációs eszköz - Workshop terv - Eszközszükséglet: Kinyomtatott feladatlapok Korosztály: középiskolás diákoknak, elsősorban 10. évfolyamtól (fakultációválasztás, az érettségi

Részletesebben

A kompetencia alapú matematika oktatás. tanmenete a 9. osztályban. Készítette Maitz Csaba

A kompetencia alapú matematika oktatás. tanmenete a 9. osztályban. Készítette Maitz Csaba A kompetencia alapú matematika oktatás tanmenete a 9. osztályban Készítette Maitz Csaba Szerkesztési feladatok 1. Síkgeometriai alapfogalmak 2. Egyszerűbb rajzok, szerkesztések körző, vonalzó használata

Részletesebben

4. Lecke. Körök és szabályos sokszögek rajzolása. 4.Lecke / 1.

4. Lecke. Körök és szabályos sokszögek rajzolása. 4.Lecke / 1. 4.Lecke / 1. 4. Lecke Körök és szabályos sokszögek rajzolása Az előző fejezetekkel ellentétben most nem újabb programozási utasításokról vagy elvekről fogunk tanulni. Ebben a fejezetben a sokszögekről,

Részletesebben

BELÉPÉSI SZINT FELMÉRÉSE

BELÉPÉSI SZINT FELMÉRÉSE BELÉPÉSI SZINT FELMÉRÉSE A kidolgozandó képzés a jelöltek két csoportját célozza meg: tudományos intézmények tagjait, Vállalkozó/üzleti környezet tagjait. Az 1. modulban azt várjuk el a partnerintézményektől,

Részletesebben

Az egyszerűsítés utáni alak:

Az egyszerűsítés utáni alak: 1. gyszerűsítse a következő törtet, ahol b 6. 2 b 36 b 6 Az egyszerűsítés utáni alak: 2. A 2, 4 és 5 számjegyek mindegyikének felhasználásával elkészítjük az összes, különböző számjegyekből álló háromjegyű

Részletesebben

Épületgépész technikus Fontos tudnivalók!

Épületgépész technikus Fontos tudnivalók! Tartalom Épületgépész technikus... 2 Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő... 3 Központifűtés és gázhálózat rendzserszerelő... 4 Víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő... 5 Ipari gépész... 6 Gépi forgácsoló...

Részletesebben

PISA2006. Nyilvánosságra hozott feladatok matematikából

PISA2006. Nyilvánosságra hozott feladatok matematikából PISA2006 Nyilvánosságra hozott feladatok matematikából Tartalom Tartalom 3 Autózás 5 Füzetkészítés 7 Kerékpárok 10 Nézd a tornyot 12 Testmagasság Autózás M302 AUTÓZÁS Kati autózni ment. Útközben egy macska

Részletesebben

matematikából 2. TESZT

matematikából 2. TESZT Szerb Köztársaság OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag

Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag Sorozatok 3.4 Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag Életkor: Fogalmak, eljárások: 10 12 sorozat tengelyes szimmetria összeszámlálás különböző szempontok szerint átdarabolás derékszögű elforgatás

Részletesebben

Használati útmutató a SEIKO ref. SSC (Cal. V176) sorozatú karórához

Használati útmutató a SEIKO ref. SSC (Cal. V176) sorozatú karórához Használati útmutató a SEIKO ref. SSC (Cal. V176) sorozatú karórához Ön mostantól egy SEIKO V176-es szerkezetű analóg kvarcóra boldog tulajdonosa. Kérjük, olvassa el figyelmesen az alábbi használati útmutatót

Részletesebben

Halmazok. A és B különbsége: A \ B. A és B metszete: A. A és B uniója: A

Halmazok. A és B különbsége: A \ B. A és B metszete: A. A és B uniója: A Halmazok Érdekes feladat lehet, amikor bizonyos mennyiségű adatok között keressük az adott tulajdonsággal rendelkezők számát. A következőekben azt szeretném megmutatni, hogy a halmazábrák segítségével,

Részletesebben

SZÁMÍTÁSI FELADATOK II.

SZÁMÍTÁSI FELADATOK II. SZÁMÍTÁSI FELADATOK II. A feladatokat figyelmesen olvassa el! A válaszokat a feladatban előírt módon adja meg! A számítást igénylő feladatoknál minden esetben először írja fel a megfelelő összefüggést

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 1413 ÉRETTSÉGI VIZSGA 014. május 19. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Angol Nyelvvizsga Gyakorló Tesztgyőjtemény

Angol Nyelvvizsga Gyakorló Tesztgyőjtemény Király Mónika Angol Nyelvvizsga Gyakorló Tesztgyőjtemény Alapfok 4. Hallott szöveg értése - alapfokú nyelvvizsgára készülıknek Kedves Nyelvtanuló! Az Angol Nyelvvizsga Gyakorló Tesztgyűjtemény sorozatban

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

matematikából 4. TESZT

matematikából 4. TESZT Szerb Köztársaság OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA

Részletesebben

29. Nagy László Fizikaverseny Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, Kazincbarcika 2014. február 27 28. 9. osztály

29. Nagy László Fizikaverseny Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, Kazincbarcika 2014. február 27 28. 9. osztály 9. Nagy László Fizikaverseny 014. február 7 8. 1. feladat Adatok: H = 5 m, h = 0 m. A H magasságban elejtett test esési idejének (T 13 ) és a részidők (T 1, T 3 ) meghatározása: H g 13 13 = = =,36 s H

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0203 ÚMFT Programiroda A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: Katrend//30/Rea//Ált Katonai, rendészéti szakképesítés-csoportban,

Részletesebben

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA.

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Kőműves és hidegburkoló munka anyagszükségletének

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

HONVÉDELMI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

HONVÉDELMI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA HONVÉDELMI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A részei Középszint Emelt szint Szóbeli Szóbeli 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán

Részletesebben

Azononosító matrica FIGYELMESEN RÁRAGASZTANI MAT B MATEMATIKA. alapszint MATB.32.MA.R.K1.20 MAT B D-S032. MAT B D-S032 MAG.indd

Azononosító matrica FIGYELMESEN RÁRAGASZTANI MAT B MATEMATIKA. alapszint MATB.32.MA.R.K1.20 MAT B D-S032. MAT B D-S032 MAG.indd Azononosító matrica FIGYELMESEN RÁRAGASZTANI MAT B MATEMATIKA alapszint MAT3.MR.K. MAT B D-S3 MAT B D-S3 MAG.indd 3.6.6. 3:5: Üres oldal MAT B D-S3 99 MAT B D-S3 MAG.indd 3.6.6. 3:5:3 ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK

Részletesebben

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET

Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA a 2010/2011-es

Részletesebben

Tartalom Tartalom I. rész Játékok és fejtörők: összeadás és kivonás II. rész Játékok és fejtörők: szorzás és osztás

Tartalom Tartalom I. rész Játékok és fejtörők: összeadás és kivonás II. rész Játékok és fejtörők: szorzás és osztás Tartalom Tartalom A szerzőről, a fordítóról és a lektorról.... 7 Bevezetés.................................................................... 9 Áttekintő táblázatok.... 11 I. rész Játékok és fejtörők:

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy adott lakóépület fedélidom szerkesztése,

Részletesebben

2. modul MŰVELETEK RACIONÁLIS SZÁMOK KÖRÉBEN

2. modul MŰVELETEK RACIONÁLIS SZÁMOK KÖRÉBEN Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 2. modul MŰVELETEK RACIONÁLIS SZÁMOK KÖRÉBEN MATEMATIKA A 9. szakiskolai évfolyam 2. modul: MŰVELETEK RACIONÁLIS SZÁMOK KÖRÉBEN Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret

Részletesebben

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA.

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Munkatervezés Elérhető pontszám: 100

Részletesebben

FÖLDRAJZI TUDÁSSZINTMÉRŐ FELADATLAPOK ÖSSZEÁLLÍTÁSÁNAK ELVEI ÉS MÓDJAI. Dr. Makádi Mariann

FÖLDRAJZI TUDÁSSZINTMÉRŐ FELADATLAPOK ÖSSZEÁLLÍTÁSÁNAK ELVEI ÉS MÓDJAI. Dr. Makádi Mariann FÖLDRAJZI TUDÁSSZINTMÉRŐ FELADATLAPOK ÖSSZEÁLLÍTÁSÁNAK ELVEI ÉS MÓDJAI Dr. Makádi Mariann Az ismeretek fő elemei fogalmak - egyedi - általános folyamatok összefüggések egyéb tényismeret alkalmazások A

Részletesebben

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA. Javítási-értékelési útmutató FELADATOK

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA. Javítási-értékelési útmutató FELADATOK Oktatási Hivatal A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA Javítási-értékelési útmutató FELADATOK Hogyan fújják fel egymást a léggömbök A méréshez

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 1 I. HALmAZOk 1. JELÖLÉSEk A halmaz fogalmát tulajdonságait gyakran használjuk a matematikában. A halmazt nem definiáljuk, ezt alapfogalomnak tekintjük. Ez nem szokatlan, hiszen

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Szerb Köztársaság OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET TESZT MATEMATIKÁBÓL

Szerb Köztársaság OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET TESZT MATEMATIKÁBÓL Szerb Köztársaság OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET TESZT MATEMATIKÁBÓL a 2013/2014-es tanévben UTASÍTÁS A TESZT MEGÍRÁSÁHOZ

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2017. NOVEMBER 18.) 3. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2017. NOVEMBER 18.) 3. osztály 3. osztály Két polcon összesen 72 könyv található. Miután az első polcról a másodikra áttettünk 14 könyvet, mindkét polcon ugyanannyi könyv lett. Hány könyv volt eredetileg az első polcon? Helyezzetek

Részletesebben

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR. Szakképesítés:

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR. Szakképesítés: MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Munkatervezés Elérhető pontszám: 100 pont Az

Részletesebben

OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET

OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET Szerb Köztársaság OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET TESZT MATEMATIKÁBÓL a 2015/2016-os tanévben

Részletesebben

I. RÉSZ. 1. Írja fel annak az egyenesnek az egyenletét, amelyik áthalad az A(5;-3) és B(7;4) pontokon!

I. RÉSZ. 1. Írja fel annak az egyenesnek az egyenletét, amelyik áthalad az A(5;-3) és B(7;4) pontokon! Név: Osztály: Próba érettségi feladatsor 2013 április 16 I RÉSZ Figyelem! A dolgozatot tollal írja; az ábrákat ceruzával is rajzolhatja A megoldást minden esetben a feladat szövege melletti fehér hátterű

Részletesebben

Feladatok MATEMATIKÁBÓL

Feladatok MATEMATIKÁBÓL Feladatok MATEMATIKÁBÓL a 12. évfolyam számára III. 1. Számítsuk ki a következő hatványok értékét! 2. Írjuk fel gyökjelekkel a következő hatványokat! 3. Az ötnek hányadik hatványa a következő kifejezés?

Részletesebben

Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése

Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 8. MÉRÉS Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. október 12. Szerda délelőtti csoport

Részletesebben

A Google űrlap (form) használata

A Google űrlap (form) használata A Google űrlap (form) használata Az űrlap létrehozásához jelentkezzünk be a Google dokumentumok (http://docs.google.com/ ) oldalra. Az űrlap (Form) létrehozásához kattintsunk az Új létrehozása / Form menüpontra.

Részletesebben

Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót.

Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Kedves Jelentkező! Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Ha a kitöltés során bármilyen problémát tapasztal, kérjük hívja az alábbi telefonszámot: +3670-418- 9207.

Részletesebben

Beszabályozó szelep - Csökkentett Kv értékkel

Beszabályozó szelep - Csökkentett Kv értékkel Beszabályozó szelepek STAD-R Beszabályozó szelep - Csökkentett Kv értékkel Nyomástartás & Vízminőség Beszabályozás & Szabályozás Hőmérséklet-szabályozás ENGINEERING ADVANTAGE A STAD-R beszabályozó szelep

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 151 ÉRETTSÉGI VIZSGA 015. május 18. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint,

Részletesebben

Cukrász Cukrász. Kedves Vizsgázó!

Cukrász Cukrász. Kedves Vizsgázó! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ FIGYELMEZTETÉS FIGYELEM: Olvassa el figyelmesen ezt a használati útmutató, mely fontos előírásokat tartalmaz a biztonságos használatra és a készülék karbantartására

Részletesebben

1 m = 10 dm 1 dm 1 dm

1 m = 10 dm 1 dm 1 dm Ho szúságmérés Hosszúságot kilométerrel, méterrel, deciméterrel, centiméterrel és milliméterrel mérhetünk. A mérés eredménye egy mennyiség 3 cm mérôszám mértékegység m = 0 dm dm dm cm dm dm = 0 cm cm dm

Részletesebben

(2006. október) Megoldás:

(2006. október) Megoldás: 1. Állandó hőmérsékleten vízgőzt nyomunk össze. Egy adott ponton az edény alján víz kezd összegyűlni. A gőz nyomását az alábbi táblázat mutatja a térfogat függvényében. a)ábrázolja nyomás-térfogat grafikonon

Részletesebben

Teszt elemzési beszámoló

Teszt elemzési beszámoló Teszt elemzési beszámoló Nemzetközi laktációs szaktanácsadók (IBCLC ) minősítő vizsgája 2017. áprilisi vizsgák Készült a Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadói Vizsgabizottság (IBLCE ) számára Készítette:

Részletesebben