Az iskolai eredményesség, a pedagógiai hozzáadott érték és a szervezeti jellemzők kapcsolata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az iskolai eredményesség, a pedagógiai hozzáadott érték és a szervezeti jellemzők kapcsolata"

Átírás

1 Az iskolai eredményesség, a pedagógiai hozzáadott érték és a szervezeti jellemzők kapcsolata Czető Krisztina, czeto.krisztina@ppk.elte.hu dr. Lénárd Sándor, lenard.sandor@ppk.elte.hu ELTE PPK, Neveléstudományi Intézet Országos Neveléstudományi Konferencia, Szeged, november 17.

2 Problémafelvetés Gyors változás. Alkalmazkodás. És az iskola? társadalmi egyenlőtlenségek - méltányosság kognitív idegtudományi kutatási eredmények a hatékony tanulásról vs. iskolai tanulási környezetek megváltozott gyermekkor eredményesség, hatékonyság, méltányosság, hitelesség?

3 Kutatási kérdések Az iskola szervezeti jellemzői hogyan befolyásolják annak eredményességét? Melyek egy iskolai szervezet azon összetevői, melyek a leginkább hatással vannak annak eredményességére? Milyen összefüggés írható le a szervezeti jellemzők, a hozzáadott pedagógiai érték és az eredményesség között?

4 Módszertan Systematic review I. elektronikus adatbázisok alapján ERIC/EBSCO empirikus (kvantitaív) kutatások peer reviewed angol/magyar kulcsszavak (student achievement, efficiency, school effectiveness, learning outcomes, learning organisation, organisation, value added) Systematic review II. kulcsszavak finomítása (leadership, climate and culture) a value added szempont megjelenése (eddig) hiányzik az eredményesség értelmezése új szempontot ad Literature review hólabda módszer keresési finomhangolások értelmezési keret kidolgozása

5 1) Az eredményesség értelmezése: A feltárás értelmezési kerete: Eredményesség elszámoltathatóság, eredményesség, hatékonyság, méltányosság indikátorok: iskolai hatások mérése, kognitív, affektív, szociális eredmények, tanári munka (Baráth, 2009, Gyökös, 2014) 2) Az eredményesség megragadhatósága: a tanulói teljesítményekre/tanulási eredményekre ható tényezők többszintűek (Teddlie & Reynolds, 2000) az iskolai eredményesség dinamikus természetű (Creemers & Kyriakides, 2008) többszintű komplexitás és összefüggések: az eredményesség komprehenzív, majd dinamikus modellje (Creemers & Kyriakides, 2008) 3) Szervezet és eredményesség klíma/kultúra, vezetés és a minőségi tanítás (Marzano, Waters & McNulty, 2004)

6 A feltárás értelmezési kerete: Klíma/kultúra, vezetés és minőségi tanítás klíma vs. kultúra kultúra vs. klíma értelmezési dilemmák (Tagiuri, 1968; Schein, 2004; MacNeil, Prater és Busch, 2009; Van Houtte és Van Maele, 2011) szorosan összekapcsolódó fogalmakként leírt sajátosságok egy szervezetben (Miner, 1995; Van Houtte és Van Maele, 2011) a klíma egy szervezet pszichológiai aspektusú sajátossága (magatartás), a kultúra antropológiai természetű jellemzője (normák, értékek) (Hoy, 1991) a klíma, az értékek, rituálék és normák valójában a kultúra elemei (Schein, 1996) a kultúra valójában a klíma része (Van Houtte és Van Maele, 2001) észlelésen és attribúción alapuló mérés problémái

7 A feltárás értelmezési kerete: Klíma/kultúra, vezetés és minőségi tanítás A hatékony vezetés valóban pozitív hatással van egy iskola eredményességére és a tanulói teljesítményekre? Kvalitatív válasz: a vezetés minősége jelentősen befolyásolja a tanulói teljesítményeket, ezáltal pedig az eredményességet Kvantitatív válasz: a vezetés csekély/semmilyen hatással nincs a tanulói teljesítményekre (Witzier, Bosker & Krüger, 2003) indirekt, de van összefüggés a vezetés és a tanulói teljesítmények között (Marzano, Water & McNulty, 2005; Baráth et al., 2011)

8 A feltárás értelmezési kerete: Klíma/kultúra, vezetés és minőségi tanítás 1990-es évek (UK): standardizált tudásmérések, eredmények alapján iskolai rangsorok kialakítása (CERI, 2008) Hogyan javíthatók az egyéni tanulói teljesítmények? ( ) az egyéni teljesítmények fejlesztéséhez 4 területre szükséges koncentrálni: kérdezés visszacsatolás közösen kialakított célok társ-, és önértékelés tanulást támogató értékelési (Assesment for Learning) kultúra, eredményesség és méltányosság fokozása tanári meggyőződések, nézetek erőssége

9 A vezetés és az eredményesség kapcsolata Közvetlen hatás modell (Witzier, Bosker & Krüger, 2003): A vezetői gyakorlat hatással van a tanulói eredményekre és ezek közvetlenül mérhetőek. Közvetett hatás modell (Witzier, Bosker & Krüger, 2003; Robinson, Lloyd & Rowe, 2008): A vezető(k) a kívánt hatást alternatív ösvényeken érik el. A vezető szándékai a szervezet többi tagja, eseményei, szervezeti és kulturális tényezők által közvetítődnek. Reciprok hatás (Witzier, Bosker & Krüger, 2003): A vezető, az iskola sajátosságai és a környezet interaktív kapcsolatban állnak, a vezető adaptálódik a szervezethez, amiben dolgozik, ez megváltoztatja attitűdjeit és viselkedését.

10 A vezetés és az eredményesség kapcsolata Eredmények a vezető/vezetés mint konstruktum értelmezési nehézségei, operacionalizálhatósága az eredményességre gyakorolt közvetlen vezetői hatás elhanyagolhatósága vs. a közvetett hatás mérhetőségének nehézségei a vezetői magatartás elemekre bontása és azok hatásának mérése a metaanalízisek módszertani dilemmái és korlátai (Witzier, Bosker & Krüger, 2003; Marzano, Water & McNulty, 2005; Robinson, Lloyd & Rowe, 2008) az eredményesség fogalma (kognitív elemek vs. affektív elemek)

11 A vezetés és az eredményesség kapcsolata INSTRUCTIONAL LEADERSHIP Smith & Andrews, 1989 az erőforrások biztosítója önmaga is erőforrás kommunikátor látható jelenlét Blase and Blair,1999 ösztönöz, bátorít a tanítás és tanulás kutatására facilitátor az együttműködésben coaching a tantestületen belül kutatás a döntések megalapozására Robinson, Lloyd & Rowe, 2008 professzionalizmus, a szakmai hitelesség erős vezetői bázis szakmában is jártas vezető magas elvárások hatalma TRANSFORMATIONAL LEADERSHIP Burns, 1978 Marzano, Waters, McNulty, 2004 a változás ügynöke kollegialitás együttműködés folyamatos fejlődés 4 I (Bass, 1990; Sosik & Dionne, 1997) Intellektuális ösztönzés Individuum tisztelete Inspiráló motiválás Idealizált befolyás (karizma) Glickman, Gordon & Ross Gordon, 1995 a kollégák közvetlen támogatása kurrikulum fejlesztés Ross & Gray, 2006 tanári nézetek és hitek közvetítése elköteleződés tanári én-hatékonyság Allen, Girgsby &Peters, 2015 egyértelműen pozitív összefüggés áll fenn a vezető magatartás és a klíma között a klíma és a tanulói teljesítmények kapcsolatában nem volt szignifikáns összefüggés, azonban egyértelmű a kapcsolat a tanítási elemek minősége, a tanári nézetek és a tanulói teljesítmények között a tanári nézetek, hitek és meggyőződések és a klíma közötti kapcsolat is egyértelműnek látszik Sagnak et al.,2015 az empowerment és az innovatív klíma kedvező összefüggései Ross &Gray, 2006 Én-hatékonyság és az átalakító vezetés kedvező összefüggései Robinson, Lloyd & Rowe, 2008 kapcsolatok veszélye a vezetőhöz kötődő érzelmek és korlátai

12 A vezetői magatartás és eredményesség összefüggései Eredmények metaanalízis: a vezető általános, illetve az egyes vezetői magatartás elemek hatása a tanulói teljesítményekre (korrelációs és hatásnagyság vizsgálat) paradox eredmények?

13 Egyesült Államok direkt és indirekt hatások egyaránt figyelembe vétele a mintaválasztás könnyelműsége

14 tágabb társadalmi és földrajzi kontextus kizárólag a direkt hatások figyelembe vétele szigorúbb mintába kerülés

15

16 Következtetések és továbblépés Kétségtelen, hogy vannak összefüggések a vezető és a tanulói eredményesség között, azonban ennek erőssége nem egyértelmű. A kvantitatív elemzések a tanulói eredményességet sok esetben kognitív tartományokra szűkítik. A vezető és az eredményesség összefüggésének megítélésében fontos a társadalmi és környezeti kontextus is. Fontos cél a vezetői magatartás és a klíma összefüggéseinek feltárása, azaz: a vezetői magatartáselemek szervezeti klímára/kultúrára gyakorolt hatásának megértése; az optimális vezetői törekvések és azok hatásának értelmezése; valamint a differenciált, az összefüggéseket a vezető és a szervezeti klíma és kultúra között a szervezet egészére vetítő szemlélet, így pedig az iskolák közötti eltérések megértése. A szervezeti klíma és kultúra osztálytermi folyamatokra gyakorolt hatásának azonosítása. Kvalitatív és kvantitatív eredmények komplex egészként kezelése.

17

18 Hivatkozások Allen N., Grigsby B., Peters M. L. (2015): Does leadership matter? Examining the Relationship Among Transformational Leadership, School Climate, and Student Achievement. International Journal of Educational Leadership Preparation, v10 n2 p1-22 Angus J. MacNeil, Doris L. Prater & Steve Busch (2009): The effects of school culture and climate on student achievement, International Journal of Leadership in Education, 12:1, Baráth Tibor (2006): Az iskolavezetés jellemzői és az intézmény eredményessége, hatékonysága. Új Pedagógiai Szemle Baráth Tibor és Szabó Mária (szerk., 2011): Does Leadership Matters? University of Szeged. Budapest-Szeged. Baylier A. (2012): Transformational Leadership Behaviors of School Principals: A Qualitative Research Based on Teachers Perceptions. International Online Journal of Educational Sciences, 2012, 4 (3), CERI (2008): Assessment for Learning. Formative Assessment. OECD. Gyökös Eleonóra és Szemerszki Mariann (2014): Hol tart ma az oktatás-eredményességi kutatás? Új Pedagógiai Szemle Jonathan Ryan Davis School Climate for Academic Success: A Multilevel Analysis of School Climate and Student Outcomes. Journal of Research in Education. Vol.25. No.2. Jones A. & Shindler, J. (2016): Exploring the School Climate Student Achievement Connection: Making Sense of Why the First Precedes the Second. Educational Leadership and Administration: Teaching and Program Development, v27 p35-51 Marzano, R. J., Waters, T., & McNulty, B. (2005). School leadership that works: From research to results. Aurora, CO: ASCD and McREL. Mieke Van Houtte és Dimitri Van Maele (2011): The black box revelation: in search of conceptual clarity regarding climate and culture in school effectiveness research Robinson V. M. J., Lloyd C. A. és Rowe, K. J. (2008): The Impact of Leadership on Student Outcomes: An Analysis of the Differential Effects of Leadership Types. Educational Administration Quarterly December 2008 vol. 44 no Ross P. A. & Gray P. (2006): School leadership and student achievement: The mediating effect of teacher beliefs. CANADIAN JOURNAL OF EDUCATION 29, 3: Sagnak, M., Kuruoz, M., Polat, B, & Soylu, A. (2015). Transformational leadership and innovative climate: An examination of the mediating effect of psychological empowerment. Sagnak, M., Kuruoz, M., Polat, B, & Soylu, A. (2015): Transformational leadership and innovative climate: An examination of the mediating effect of psychological empowerment. Eurasian Journal of Educational Research. 60, Sammons P., Hillmann J. & Mortimore P. (1995): Key characteristics of effective schools. University of London. Viviane M. J. Robinson, Claire A. Lloyd, Kenneth J. Rowe: The Impact of Leadership on Student Outcomes: An Analysis of the Differential Effects of Leadership Types Witziers B., Bosker, R. J. és Krüger M. I. (2003): Educational Leadership and Student Achievement: The Elusive Search for an Association. Educational Administration

Általánosságokban gondolkodunk, de a részletekben élünk 1 : Az iskolavezetés és az eredményesség összefüggései

Általánosságokban gondolkodunk, de a részletekben élünk 1 : Az iskolavezetés és az eredményesség összefüggései Iskolakultúra, 28. évfolyam, 2018/12. szám DOI: 10.17543/ISKKULT.2018.12.76 Czető Krisztina Pléh Csaba 1 Lénárd Sándor 2 1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Neveléstudományi

Részletesebben

Thékes István. Publikációs lista. Thékes, István (2014): The development of an English as a foreign language vocabulary test.

Thékes István. Publikációs lista. Thékes, István (2014): The development of an English as a foreign language vocabulary test. Thékes István Publikációs lista Thékes, István (2014): The development of an English as a foreign language vocabulary test. (submitted to Journal of Linguistics and Language Teaching). Vígh Tibor, Sominé

Részletesebben

Gaskó Krisztina április 13. A könyvtár-pedagógia módszertana képzés. Készült Golnhofer Erzsébet anyagainak felhasználásával

Gaskó Krisztina április 13. A könyvtár-pedagógia módszertana képzés. Készült Golnhofer Erzsébet anyagainak felhasználásával Gaskó Krisztina 2011. április 13. A könyvtár-pedagógia módszertana képzés Készült Golnhofer Erzsébet anyagainak felhasználásával Mit várnak a pedagógusok az értékeléstől? Pontos információ a tanulók tudásáról

Részletesebben

Az eredményesség dimenziói és mérési lehetőségei. Szemerszki Marianna Nikitscher Péter Ercsei Kálmán. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

Az eredményesség dimenziói és mérési lehetőségei. Szemerszki Marianna Nikitscher Péter Ercsei Kálmán. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Az eredményesség dimenziói és mérési lehetőségei Szemerszki Marianna Nikitscher Péter Ercsei Kálmán EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás Papp László Budapest Sportaréna Oktatáskutató és Fejlesztő

Részletesebben

Mérés és értékelés innovációk és dilemmák BME TFK Konferencia szeptember 29.

Mérés és értékelés innovációk és dilemmák BME TFK Konferencia szeptember 29. Mérés és értékelés innovációk és dilemmák BME TFK Konferencia 2017. szeptember 29. Einhorn Ágnes BME Idegen Nyelvi Központ einhorn.agnes@inyk.bme.hu Szándékok és a valóság Igazságosság Méltányosság Objektivitás

Részletesebben

A tanulás-tanítás eredményessé tételéhez szükséges tudás keletkezése, megosztása és terjedése

A tanulás-tanítás eredményessé tételéhez szükséges tudás keletkezése, megosztása és terjedése A tanulás-tanítás eredményessé tételéhez szükséges tudás keletkezése, megosztása és terjedése TÁMOP-3.1.5 Országos Szaktanácsadói Konferencia 2015.05.07 Halász Gábor ELTE/OFI A pedagógusok szakmai tudása

Részletesebben

Milyen a jó iskola? Setényi János setenyi@expanzio.hu 2014.03.03. Kőbányai Pedagógiai Napok

Milyen a jó iskola? Setényi János setenyi@expanzio.hu 2014.03.03. Kőbányai Pedagógiai Napok Milyen a jó iskola? Setényi János setenyi@expanzio.hu 2014.03.03. Kőbányai Pedagógiai Napok Mi az hogy eredményes iskola? - Az iskola kimenete (output) megfelel a törvényi és szakmai elvárásoknak; - Az

Részletesebben

A tanárképzés minőségét meghatározó tényezők és a fejlesztés lehetőségei a tanárképző központok akkreditációja révén

A tanárképzés minőségét meghatározó tényezők és a fejlesztés lehetőségei a tanárképző központok akkreditációja révén A pedagógusképzés átalakításának országos koordinálása, támogatása TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0010 A tanárképzés minőségét meghatározó tényezők és a fejlesztés lehetőségei a tanárképző központok akkreditációja

Részletesebben

A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA

A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA MOLNÁRNÉ STADLER KATALIN TUNKLI GÁBOR A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA FMD 2011 DÍJÁTADÓ, 2011. OKTÓBER 26. Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Az előadás tartalma

Részletesebben

Mitől jó egy iskola? Setényi János 2015

Mitől jó egy iskola? Setényi János 2015 Mitől jó egy iskola? Setényi János setenyi@expanzio.hu 2015 Mi az hogy eredményes iskola? - Az iskola kimenete (output) megfelel a törvényi és szakmai elvárásoknak; - Az iskola pedagógiai hozzáadott értéke

Részletesebben

SPECIÁLIS IGÉNYŰ HALLGATÓK A FELSŐOKTATÁSBAN: OKTATÁSI KULTÚRA ÉS MENEDZSMENT

SPECIÁLIS IGÉNYŰ HALLGATÓK A FELSŐOKTATÁSBAN: OKTATÁSI KULTÚRA ÉS MENEDZSMENT Innovatív oktatás-tanulás Felsőoktatási módszertani műhelysorozat ESÉLYEGYENLŐSÉGI INNOVATÍV MŰHELY 2018. november 7. SPECIÁLIS IGÉNYŰ HALLGATÓK A FELSŐOKTATÁSBAN: OKTATÁSI KULTÚRA ÉS MENEDZSMENT Ollé

Részletesebben

Fügedi Balázs PhD. Szerz, cím, megjelenés helye, 2008. Szerz, cím, megjelenés. Szerz, cím, megjelenés helye, helye, PUBLIKÁCIÓ. Könyv, idegen nyelv

Fügedi Balázs PhD. Szerz, cím, megjelenés helye, 2008. Szerz, cím, megjelenés. Szerz, cím, megjelenés helye, helye, PUBLIKÁCIÓ. Könyv, idegen nyelv Fügedi Balázs PhD PUBLIKÁCIÓ Könyv, idegen nyelv Szerz, cím, megjelenés helye, 2006 Szerz, cím, megjelenés helye, 2007 Szerz, cím, megjelenés helye, 2008 Szerz, cím, megjelenés helye, 2009 Könyv, magyar

Részletesebben

A TÁRSADALOM KULTURÁLIS HATÁSAI A KKV VEZETŐK GONDOLKODÁSI ÉS VISELKEDÉSI MINTÁZATÁRA

A TÁRSADALOM KULTURÁLIS HATÁSAI A KKV VEZETŐK GONDOLKODÁSI ÉS VISELKEDÉSI MINTÁZATÁRA A TÁRSADALOM KULTURÁLIS HATÁSAI A KKV VEZETŐK GONDOLKODÁSI ÉS VISELKEDÉSI MINTÁZATÁRA Németh Gergely munka és szervezetpszichológus Corporate Values Vezetési és Szervezetfejlesztési Tanácsadó Kft. Vállalkozó

Részletesebben

Tanulásfejlesztés, hálózati tanulás, tanuló szervezetek. Baráth Tibor, igazgató SZTE KÖVI

Tanulásfejlesztés, hálózati tanulás, tanuló szervezetek. Baráth Tibor, igazgató SZTE KÖVI Tanulásfejlesztés, hálózati tanulás, tanuló szervezetek Baráth Tibor, igazgató SZTE KÖVI Tanulás - a pályázat koncepciója Változó kapcsolat a munka világa és az iskola Ipari társadalom Tudástársadalom

Részletesebben

Általános kompetenciák helye és szerepe a képesítésben és a tanulási tanítási folyamatban. Vámos Ágnes (ELTE)

Általános kompetenciák helye és szerepe a képesítésben és a tanulási tanítási folyamatban. Vámos Ágnes (ELTE) Általános kompetenciák helye és szerepe a képesítésben és a tanulási tanítási folyamatban Vámos Ágnes (ELTE) 1. Általános kompetenciák helye és szerepe a képesítésben és a tanítási tanulási folyamatban

Részletesebben

Életkor, motiváció és attitűdök fiatal dán nyelvtanulók angolnyelv-elsajátításában. Fenyvesi Katalin

Életkor, motiváció és attitűdök fiatal dán nyelvtanulók angolnyelv-elsajátításában. Fenyvesi Katalin Életkor, motiváció és attitűdök fiatal dán nyelvtanulók angolnyelv-elsajátításában Fenyvesi Katalin 1 Áttekintés Az átfogó projekt A motivációról és érzelmi tényezőkről szóló alprojekt Informánsok Adatgyűjtés

Részletesebben

A megosztott vezetés értelmezése Áttekintés a vezetésről mint minden iskolai szereplőt bevonó terített jelenségről

A megosztott vezetés értelmezése Áttekintés a vezetésről mint minden iskolai szereplőt bevonó terített jelenségről A megosztott vezetés értelmezése Áttekintés a vezetésről mint minden iskolai szereplőt bevonó terített jelenségről Professor Philip A. Woods University of Hertfordshire, UK p.a.woods@herts.ac.uk EPNoSL

Részletesebben

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás jellemző sajátosságai A pedagógiai kutatás célja a személyiség fejlődése, fejlesztése során érvényesülő törvényszerűségek,

Részletesebben

Az eredményesség dimenziói elméleti és gyakorlati megközelítésben

Az eredményesség dimenziói elméleti és gyakorlati megközelítésben Az eredményesség dimenziói elméleti és gyakorlati megközelítésben Bander Katalin Gyökös Eleonóra Szemerszki Marianna ONK, Eger 2013. november 7. Elméleti megközelítés: oktatáseredményességi kutatás Az

Részletesebben

Nemzetközi tanulói képességmérés. szövegértés

Nemzetközi tanulói képességmérés. szövegértés Nemzetközi tanulói képességmérés szövegértés A PIRLS mérés jellemzői Progress in International Reading Literacy Study Mért terület: szövegértés Korosztály: 4. évfolyam Mérési ciklus: 5 évente, 2001 től

Részletesebben

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA A szervezeti képességépítés lehetőségei az önkormányzatoknál

Részletesebben

A felsőoktatási innovációk fenntarthatóságának támogatása a szervezeti tanulási kapacitás segítségével

A felsőoktatási innovációk fenntarthatóságának támogatása a szervezeti tanulási kapacitás segítségével A felsőoktatási innovációk fenntarthatóságának támogatása a szervezeti tanulási kapacitás segítségével Horváth László horvath.laszlo@ppk.elte.hu ELTE Neveléstudományi Intézet, Felsőoktatás- és Innovációkutató

Részletesebben

TANULMÁNYI STANDARDOK A NEMZETKÖZI GYAKORLATBAN

TANULMÁNYI STANDARDOK A NEMZETKÖZI GYAKORLATBAN XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 TANULMÁNYI STANDARDOK A NEMZETKÖZI GYAKORLATBAN Kákonyi Lucia témavezető Tartalom TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOM OKTATÁSI

Részletesebben

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/ Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 PROJEKT ZÁRÓKONFERENCIA 2015.10.13. Dr. Tordai Zita Óbudai Egyetem TMPK Háttér A tanári szerep és a tanárképzés változása Európában

Részletesebben

PUHA RENDSZEREK MÓDSZERTANA: KUTATÁS A KUTATÁSRÓL

PUHA RENDSZEREK MÓDSZERTANA: KUTATÁS A KUTATÁSRÓL XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 PUHA RENDSZEREK MÓDSZERTANA: KUTATÁS A KUTATÁSRÓL Réti Mónika XIV. Országos Neveléstudományi Konferencia Debrecen,

Részletesebben

Jobb vezetők, jobb világ azaz : mire jó az élethosszig tartó tanulás, ezen belül a coaching?

Jobb vezetők, jobb világ azaz : mire jó az élethosszig tartó tanulás, ezen belül a coaching? Jobb vezetők, jobb világ azaz : mire jó az élethosszig tartó tanulás, ezen belül a coaching? "Coaching az innováció szolgálatában" szakmai konferencia HSZOSZ - MTA - ZSKF Budapest, 2013. április 17. (ISBN:

Részletesebben

A diagnosztikus mérések tartalmi kereteinek kidolgozása az 1 6. évfolyamokra a matematika, a természettudomány és az olvasás területén

A diagnosztikus mérések tartalmi kereteinek kidolgozása az 1 6. évfolyamokra a matematika, a természettudomány és az olvasás területén A diagnosztikus mérések tartalmi kereteinek kidolgozása az 1 6. évfolyamokra a matematika, a természettudomány és az olvasás területén Diagnosztikus mérések fejlesztése (TÁMOP 3.1.9/08/01) Oktatáselméleti

Részletesebben

A fenntarthatóság szerepe a környezeti nevelésben. Doktori (PhD) értekezés tézisei. Kosáros Andrea

A fenntarthatóság szerepe a környezeti nevelésben. Doktori (PhD) értekezés tézisei. Kosáros Andrea Természettudományi és Technológiai Kar A fenntarthatóság szerepe a környezeti nevelésben Doktori (PhD) értekezés tézisei Kosáros Andrea Témavezetı: Dr. Lakatos Gyula Debreceni Egyetem Természettudományi

Részletesebben

Professional competence, autonomy and their effects

Professional competence, autonomy and their effects ENIRDELM 2014, Vantaa Professional competence, autonomy and their effects Mária Szabó szabo.maria@ofi.hu www.of.hu The aim and the planned activities at this workshop Aim: To take a European survey on

Részletesebben

A TANÁROK TANÍTÁSSAL KAPCSOLATOS

A TANÁROK TANÍTÁSSAL KAPCSOLATOS A TANÁROK TANÍTÁSSAL KAPCSOLATOS BEÁLLÍTÓDÁSAI ÉS A TANULÓI EREDMÉNYESSÉG Széll Krisztián - Sági Matild XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eszterházy Károly Főiskola Eger, 2013. november 8. KUTATÁSI

Részletesebben

A Magyar Képesítési Keretrendszer és a tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés a felsőoktatásban

A Magyar Képesítési Keretrendszer és a tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés a felsőoktatásban 12. Nemzeti és nemzetközi lifelong learning konferencia MELLearN Felsőoktatási Hálózat az életen át tartó tanulásért 2016. április 21-22. A Magyar Képesítési Keretrendszer és a tanulási eredmény alapú

Részletesebben

A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése

A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése

Részletesebben

Segítség értékelek.. MIÉRT?? KA1 projekt eredmények és folyamatok mérése, értékelése szakképzésben Gabriella.Kovacs@inyk.bme.hu 2018.06.06 Mai előadás célja ITT és MOST! 1. Mérés/értékelés megítélésének

Részletesebben

ÖNÉLETRAJZ Kővári Edit

ÖNÉLETRAJZ Kővári Edit ÖNÉLETRAJZ Kővári Edit SZAKMAI TAPASZTALAT 2015 február- One Téma alapítása (kerekasztal mediátor) 2013 szeptember-december Vendégoktató, University of Derby, Üzleti Iskola és Buxton, Turizmus és Spa Menedzsment,

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

NYELVISMERET, NYELVTANULÁSI

NYELVISMERET, NYELVTANULÁSI NYELVISMERET, NYELVTANULÁSI MOTIVÁCIÓ ÉS HARMADIK NYELV A nyelvi és motivációs felmérés néhány tanulsága a BGE turizmus - vendéglátás szakos I. évfolyamos hallgatók leggyengébb csoportjában Fűköh Borbála

Részletesebben

MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 PROGRAM PROJEKTZÁRÓ KONFERENCIA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM október 20. A mentorrá válás útja

MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 PROGRAM PROJEKTZÁRÓ KONFERENCIA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM október 20. A mentorrá válás útja MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 PROGRAM PROJEKTZÁRÓ KONFERENCIA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM 2015. október 20. A mentorrá válás útja A tanulási eredmény alapú mentorképzés-fejlesztés eredményei www.jgypk.hu Dr. Farkas Éva

Részletesebben

A digitális korszak kihívásai és módszerei az egyetemi oktatásban

A digitális korszak kihívásai és módszerei az egyetemi oktatásban Csapó Benő http://www.staff.u-szeged.hu/~csapo A digitális korszak kihívásai és módszerei az egyetemi oktatásban Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi

Részletesebben

TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA A PEDAGÓGUSOK TEHETSÉGGONDOZÁSSAL KAPCSOLATOS ELŐZETES HIEDELMEI DR.SASS JUDIT - DR. BODNÁR ÉVA

TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA A PEDAGÓGUSOK TEHETSÉGGONDOZÁSSAL KAPCSOLATOS ELŐZETES HIEDELMEI DR.SASS JUDIT - DR. BODNÁR ÉVA TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA A PEDAGÓGUSOK TEHETSÉGGONDOZÁSSAL KAPCSOLATOS ELŐZETES HIEDELMEI DR.SASS JUDIT - DR. BODNÁR ÉVA KUTATÁSI KÉRDÉSEK Az iskolák tehetséggondozó munkájára hogyan hat a pedagógusok

Részletesebben

2. A pályázat keretében megjelent publikációk / Publications on the results of the project

2. A pályázat keretében megjelent publikációk / Publications on the results of the project ÉVES BESZÁMOLÓ / ANNUAL REPORT DE bels kutatási pályázat keretében a 2014. január 1. 2014. december 31. id szakban végzett munkáról UD research project (1st January 2014 31st December 2014) Név: Pusztai

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

Dr. Dezsõ Renáta Anna

Dr. Dezsõ Renáta Anna Dr. Dezsõ Renáta Anna Név Dr. Dezsõ Renáta Anna Szakképzettség közoktatási vezetõ (SZTE 2007) angol nyelv és irodalom szakos bölcsész és középiskolai tanár (PTE 2003) pedagógia szakos tanár / iskolaelemzõ-iskolafejlesztõ

Részletesebben

HÁTRÁNYOS HELYZET ÉS ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG. Az általános iskolák hátránykompenzáló lehetőségei

HÁTRÁNYOS HELYZET ÉS ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG. Az általános iskolák hátránykompenzáló lehetőségei HÁTRÁNYOS HELYZET ÉS ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG Az általános iskolák hátránykompenzáló lehetőségei HÁTRÁNYOS HELYZET ÉS ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK HÁTRÁNYKOMPENZÁLÓ LEHETŐSÉGEI szerkesztette

Részletesebben

A pedagógusok szakmai előmenetelének támogatása

A pedagógusok szakmai előmenetelének támogatása A pedagógusok szakmai előmenetelének támogatása Dr. Szabó Mária Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet alprojektvezető, TÁMOP 3.1.5/12 Amiről szó lesz Háttérben az eredményes iskolafejlesztés Középpontban

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

Miért menjünk továbbképzésre?

Miért menjünk továbbképzésre? Miért menjünk továbbképzésre? Tartalmi és formai megújulás a pedagógustovábbképzési kínálatban Dr. Hunya Márta (OFI) Nagy Regina (Educatio) Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás 2014 Miről lesz szó?

Részletesebben

A visszacsatolás mint az iskolai tanulás és nevelés hatékony eszköze. Dr. Rachel Zorman

A visszacsatolás mint az iskolai tanulás és nevelés hatékony eszköze. Dr. Rachel Zorman A visszacsatolás mint az iskolai tanulás és nevelés hatékony eszköze Dr. Rachel Zorman Executive director of the Henrietta Szold Institute The national institute for research in the behavioral sciences

Részletesebben

Kutatásmódszertan. Kulturális szempont megjelenése. Modulok áttekintése. Történet Témák és megközelítések. 11. Társadalmi nézőpont

Kutatásmódszertan. Kulturális szempont megjelenése. Modulok áttekintése. Történet Témák és megközelítések. 11. Társadalmi nézőpont Kutatásmódszertan. Társadalmi nézőpont Modulok áttekintése Kulturális szempont megjelenése Kulturális összehasonlító pszichológia Kulturális pszichológia Értékelő vizsgálatok HÁZI FELADAT 2006.08.29. Kutatásmódszertan:

Részletesebben

Kapcsolatok kialakulása és fennmaradása klaszterek tudáshálózataiban

Kapcsolatok kialakulása és fennmaradása klaszterek tudáshálózataiban Kapcsolatok kialakulása és fennmaradása klaszterek tudáshálózataiban Juhász Sándor 1,2 Lengyel Balázs 1,3 1 Hungarian Academy of Sciences, Agglomeration and Social Networks Lendület Research Group 2 University

Részletesebben

Segítség értékelek.. MIÉRT?? KA1 projekt eredmények és folyamatok mérése, értékelése köznevelési szektorban Gabriella.Kovacs@inyk.bme.hu 2018.06.07 Előadás struktúrája: - Az előadás tanulási eredményei..

Részletesebben

Teach with Erasmus+ Az Eötvös Loránd Tudományegyetem törekvései az oktatói mobilitás minőségének fejlesztésére

Teach with Erasmus+ Az Eötvös Loránd Tudományegyetem törekvései az oktatói mobilitás minőségének fejlesztésére Teach with Erasmus+ Az Eötvös Loránd Tudományegyetem törekvései az oktatói mobilitás minőségének fejlesztésére Szontágh Anikó ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztálya

Részletesebben

Olvasástanulás egy életen át

Olvasástanulás egy életen át Kópisné Gerencsér Krisztina Olvasástanulás egy életen át A XXI. század már eddig is több oktatáspolitikai reformelképzelésnek adott utat. Ezek közül az egyik az egész életen át tartó tanulás (azaz a lifelong

Részletesebben

Egyéni fejlődési utak. tanári kompetenciák. Mindenki társadalma, mindenki iskolája. A tanári szerep

Egyéni fejlődési utak. tanári kompetenciák. Mindenki társadalma, mindenki iskolája. A tanári szerep Egyéni fejlődési utak Mindenki társadalma, mindenki iskolája tanári kompetenciák A tanári szerep A tanári szerep - 1980 kognitív pszichológia, (Berliner n/a) Az újonc szerep 1 év megfontoltság racionális,

Részletesebben

Az Index üzenete. A magyar változat előzményei és az Index felhasználási lehetőségei. Csefkó Monika, Csepregi András

Az Index üzenete. A magyar változat előzményei és az Index felhasználási lehetőségei. Csefkó Monika, Csepregi András Az Index üzenete A magyar változat előzményei és az Index felhasználási lehetőségei Csefkó Monika, Csepregi András 2015. 01. 09. Előzmények 2005 tanulmányút: - University of the West of England - Centre

Részletesebben

Mindenki iskolája. Nem az számít, hogy minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel. J.K. Rowling. Kapcsáné Németi Júlia szakmai vezető

Mindenki iskolája. Nem az számít, hogy minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel. J.K. Rowling. Kapcsáné Németi Júlia szakmai vezető Mindenki iskolája Nem az számít, hogy minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel. J.K. Rowling Kapcsáné Németi Júlia szakmai vezető Az esélyteremtés eszközei a befogadó pedagógiai gyakorlat megvalósításában

Részletesebben

Learning for Life or Career

Learning for Life or Career Learning for Life or Career Az életnek tanulunk vagy karrierre készülünk? Bajner Mária PTE Trends in higher education enrolments worldwide 1970-2025 Source:UNESCO Institute for Statistics Data Centre for

Részletesebben

Az intézmény és a pedagógus szerepe, felelőssége a folyamatos szakmai fejlődésben

Az intézmény és a pedagógus szerepe, felelőssége a folyamatos szakmai fejlődésben Az intézmény és a pedagógus szerepe, felelőssége a folyamatos szakmai fejlődésben dr. Hunya Márta témavezető Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP 3.1.5/12. projekt XV. Országos Közoktatási Szakértői

Részletesebben

Szaktanárok a 21. században

Szaktanárok a 21. században Szaktanárok a 21. században Pedagógiai, pszichológiai kihívások és lehetőségek Csépe Valéria Magyar Tudományos Akadémia 1 Vázlat Történeti áttekintés (2010 jan 2011 október) A szaktanárképzés lehetséges

Részletesebben

Inkluzív oktatás értelmezési keretek, hagyományok és lehetőségek Magyarországon

Inkluzív oktatás értelmezési keretek, hagyományok és lehetőségek Magyarországon Inkluzív oktatás értelmezési keretek, hagyományok és lehetőségek Magyarországon Perlusz Andrea ELTE BGGYK Inklúziós index felhasználási lehetőségei Műhelymunka Educatio Budapest 2015. 2 Az ördög a részletekben

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár intézmény 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet

Részletesebben

A mentorpedagógus képzés átdolgozása, tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés

A mentorpedagógus képzés átdolgozása, tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés FÉLÚTON... SZAKMAI KONFERENCIA Szeged, 2014. december 16. A mentorpedagógus képzés átdolgozása, tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés Dina Miletta SZTE JGYPK egyetemi tanársegéd KÖVI oktató, tréner

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON DANCSÓ TÜNDE Tartalom A standard fogalma A standardleírás jellemzői

Részletesebben

A Diagnosztikus mérések fejlesztése c. program átfogó bemutatása

A Diagnosztikus mérések fejlesztése c. program átfogó bemutatása DIAGNOSZTIKUS MÉRÉSEK FEJLESZTÉSE (TÁMOP 3.1.9/08/01) Csapó Benő www.staff.u-szeged.hu/~csapo A Diagnosztikus mérések fejlesztése c. program átfogó bemutatása Oktatáselméleti Kutatócsoport Diagnosztikus

Részletesebben

OTKA ZÁRÓJELENTÉS Józsa Krisztián Kritériumorientált képességfejlesztés 2007.07.01. 2011.07.31. 68798

OTKA ZÁRÓJELENTÉS Józsa Krisztián Kritériumorientált képességfejlesztés 2007.07.01. 2011.07.31. 68798 OTKA ZÁRÓJELENTÉS Témavezető neve: Józsa Krisztián A téma címe: Kritériumorientált képességfejlesztés A kutatás időtartama: 2007.07.01. 2011.07.31. OTKA Nyilvántartási szám: 68798 Az OTKA kutatás keretében

Részletesebben

A FORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS SZERVEZETI JELLEMZŐK SZEREPE A PEDAGÓGIAI HOZZÁADOTT ÉRTÉK MAGYARÁZATÁBAN AVAGY A FEKETE DOBOZ ÁTVILÁGÍTÁSI KÍSÉRLETE

A FORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS SZERVEZETI JELLEMZŐK SZEREPE A PEDAGÓGIAI HOZZÁADOTT ÉRTÉK MAGYARÁZATÁBAN AVAGY A FEKETE DOBOZ ÁTVILÁGÍTÁSI KÍSÉRLETE A FORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS SZERVEZETI JELLEMZŐK SZEREPE A PEDAGÓGIAI HOZZÁADOTT ÉRTÉK MAGYARÁZATÁBAN AVAGY A FEKETE DOBOZ ÁTVILÁGÍTÁSI KÍSÉRLETE Fehérvári Anikó Felvinczi Katalin Schmidt Andrea Magi Anna

Részletesebben

PREDIKTÍV ANALITIKÁVAL A KORAI ISKOLAELHAGYÓK SZÁMÁNAK CSÖKKENTÉSÉÉRT

PREDIKTÍV ANALITIKÁVAL A KORAI ISKOLAELHAGYÓK SZÁMÁNAK CSÖKKENTÉSÉÉRT PREDIKTÍV ANALITIKÁVAL A KORAI ISKOLAELHAGYÓK SZÁMÁNAK CSÖKKENTÉSÉÉRT Horváth Ádám Divízióvezető Digitális Jólét Nonprofit Kft. Digitális Pedagógiai Módszertani Központ Nagy István EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001

Részletesebben

Tanulási környezetek és tanulási utak

Tanulási környezetek és tanulási utak XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eszterházy Károly Főiskola, Eger 2013. november 7-8-9. Tanulási környezetek és tanulási utak Imre Anna Ercsei Kálmán Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Kutatási

Részletesebben

DR. PÉTER-SZARKA SZILVIA Konferencia, előadás

DR. PÉTER-SZARKA SZILVIA Konferencia, előadás DR. PÉTER-SZARKA SZILVIA Konferencia, előadás PÉTER-SZARKA Szilvia (2015): Kreatív klíma. A kreativitást támogató légkör az iskolában. Magyar Református Tehetséggondozó Program, Tehetséggondozó Regionális

Részletesebben

A pedagógiai értékelés Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 A prezentációt összeállította: Marton Eszter

A pedagógiai értékelés Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 A prezentációt összeállította: Marton Eszter A pedagógiai értékelés Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 A prezentációt összeállította: Marton Eszter Fogalma a pedagógiai értékelés nem más, mint a pedagógiai információk szervezett

Részletesebben

A tanítási-tanulási motivációk néhány szabályozási kérdése

A tanítási-tanulási motivációk néhány szabályozási kérdése A tanítási-tanulási motivációk néhány szabályozási kérdése A magyar oktatási rendszer eredményességéről Fórika László, AJBH 2017. nov. 29. A motiváció jelentősége A pedagógus, a tanuló és a szülő motiváltsága

Részletesebben

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia mint tudomány Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia tárgya, jellegzetes vonásai A neveléstudomány tárgya az ember céltudatos, tervszerű alakítása. A neveléstudomány jellegét tekintve társadalomtudomány.

Részletesebben

Than Károly Ökoiskola Budapest

Than Károly Ökoiskola Budapest Than Károly Ökoiskola Budapest Adaptációs terv Az adaptáció fogalma Az a folyamat, amelyben egy oktatási-nevelési intézmény valamely másik oktatásinevelési intézmény által készített innovatív oktatási/pedagógiai

Részletesebben

Önéletrajz. Személyes információk: Dr. Révész László Eszterházy Károly Főiskola, Sporttudományi Intézet

Önéletrajz. Személyes információk: Dr. Révész László Eszterházy Károly Főiskola, Sporttudományi Intézet Önéletrajz Személyes információk: Név: Munkahely: Beosztás: E-mail: Dr. Révész László Eszterházy Károly Főiskola, Sporttudományi Intézet Főiskolai docens revesz.laszlo@ektf.hu Tudományos fokozat: PhD.

Részletesebben

Inklúziós index. Tony Booth, Mel Ainscow: A tanulás és részvétel támogatása az iskolákban Harmadik, bővített, átdolgozott kiadás

Inklúziós index. Tony Booth, Mel Ainscow: A tanulás és részvétel támogatása az iskolákban Harmadik, bővített, átdolgozott kiadás Tony Booth, Mel Ainscow: Inklúziós index A tanulás és részvétel támogatása az iskolákban Harmadik, bővített, átdolgozott kiadás Csepregi András Velence, 2015. 05. 14. A magyar változat Tény: az Educatio

Részletesebben

PEDAGÓGIAI SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK ÉS AZ EREDMÉNYESSÉG

PEDAGÓGIAI SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK ÉS AZ EREDMÉNYESSÉG PEDAGÓGIAI SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK ÉS AZ EREDMÉNYESSÉG Pedagógiai szakmai szolgáltatások Nkt. 19. (2) (a g) A nevelési-oktatási intézmények és a pedagógusok munkáját a köznevelési törvényben nevesített

Részletesebben

Dr. Fodor Szilvia (korábbi névhasználat: Dr. Péter-Szarka Szilvia) PUBLIKÁCIÓS LISTA

Dr. Fodor Szilvia (korábbi névhasználat: Dr. Péter-Szarka Szilvia) PUBLIKÁCIÓS LISTA Dr. Fodor Szilvia (korábbi névhasználat: Dr. Péter-Szarka Szilvia) PUBLIKÁCIÓS LISTA GODÓ Z. A., SZILÁGYI D., SZIKRA Á., HÓDI Z., BALOGH J., KISS G., STÓKA G., PÉTER- SZARKA Sz. (2018): Light-programming

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés Dr. Gyökér Irén egyetemi docens 2012 ősz Jegyzetek, diasorok - ÜTI honlap http://www.uti.bme.hu/cgibin/hallgato/tantargyak.cgi?detail=true&tantargy_id=15035 Folyamatos számonkérés:

Részletesebben

Technológiaalapú diagnosztikus értékelés és személyre szabott, differenciált fejlesztés

Technológiaalapú diagnosztikus értékelés és személyre szabott, differenciált fejlesztés Molnár Gyöngyvér SZTE Neveléstudományi Intézet http://www.staff.u-szeged.hu/~gymolnar Technológiaalapú diagnosztikus értékelés és személyre szabott, differenciált fejlesztés Amit nem tudunk megmérni, azon

Részletesebben

A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS SZEREPE A KÖZNEVELÉSBEN

A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS SZEREPE A KÖZNEVELÉSBEN A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS SZEREPE A KÖZNEVELÉSBEN BRASSÓI SÁNDOR KÖZNEVELÉSI ELNÖKHELYETTES OKTATÁSI HIVATAL FOGALMAK ÉS AZ ÉRTELMEZÉSI KERETEK VÁLTOZÁSA Lemorzsolódás Korai vagy végzettség nélküli iskolaelhagyás

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A PEDAGÓGUS KOMPETENCIÁK 2014. március 3. Pedagógus kompetenciák a 326/2013. (VIII.31.) kormányrendelet szerint A pedagógiai szintleírások Szerkezete: Általános bevezető Az egyes fokozatok általános jellemzése

Részletesebben

Amit a tanulóiteljesítmény-mérések mutat(hat)nak az oktatási folyamatokról, rendszerekről. Széll Krisztián ELTE PPK

Amit a tanulóiteljesítmény-mérések mutat(hat)nak az oktatási folyamatokról, rendszerekről. Széll Krisztián ELTE PPK Amit a tanulóiteljesítmény-mérések mutat(hat)nak az oktatási folyamatokról, rendszerekről Széll Krisztián ELTE PPK Komplex téma néhány fókuszpont Eredményesség az oktatásban Tanulóiteljesítmény-mérések

Részletesebben

Zoltán Hermann - CV CURRICULUM VITAE. Name: Zoltán Hermann Place and date of birth: Budapest,

Zoltán Hermann - CV CURRICULUM VITAE. Name: Zoltán Hermann Place and date of birth: Budapest, CURRICULUM VITAE Name: Zoltán Hermann Place and date of birth: Budapest, 23. 08. 1970 Educational career: 1989-95: Budapest University of Economic Sciences Specializations: major: sociology minors: public

Részletesebben

IKT a tudás és tanulás világában:

IKT a tudás és tanulás világában: IKT a tudás és tanulás világában: A kutatási program nemzetközi relevanciája Kárpáti Andrea A témák nemzetközi relevanciája 1. A kulturális örökség digitális átalakulása Közvetítők IKT műveltsége Új adathordozók

Részletesebben

1/4. Publikációs lista Török Balázs

1/4. Publikációs lista Török Balázs 1/4 Önálló publikációk: Jövőképek és irányíthatóság. Új pedagógiai szemle 61(10). (megj.: 2012) (9p.) Lebilincselő reformok a No Child Left Behind törvény oktatásirányítási vonatkozásai Niklas Luhmann

Részletesebben

A tanulók hangja: A kérdés háttere és kutatási tapasztalatok

A tanulók hangja: A kérdés háttere és kutatási tapasztalatok A tanulók hangja: A kérdés háttere és kutatási tapasztalatok Imre Anna Eszterházy Károly Egyetem - Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2018. Augusztus 30. Előfordul-e az Önök iskolájában, hogy kikérik a

Részletesebben

Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával

Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával Béres Ilona Heller Farkas Főiskola Turcsányi-Szabó Márta ELTE-IK Média és Oktatásinformatika Tanszék

Részletesebben

ITSZK 2.0 INTEGRITÁS TANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ KÉPZÉS TOVÁBBFEJLESZTÉSE

ITSZK 2.0 INTEGRITÁS TANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ KÉPZÉS TOVÁBBFEJLESZTÉSE ITSZK 2.0 INTEGRITÁS TANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ KÉPZÉS TOVÁBBFEJLESZTÉSE DR PALLAI KATALIN AZ INTEGRITÁS TUDÁSKÖZPONT VEZETŐJE 2014.09.21. 1 ITSZK 1.0 Fejlesztés még a feladatkört szabályozó kormányrendelet

Részletesebben

Indikátorok projekt modellhelyszínein. Domokos Tamás szeptember 13.

Indikátorok projekt modellhelyszínein. Domokos Tamás szeptember 13. Indikátorok és értékelés a TÁMOP T 5.4.1. projekt modellhelyszínein Domokos Tamás 2011. szeptember 13. Az értékelés különböző típusait és főbb kérdései Az értékelés típusa A fejlesztési folyamat értékelése

Részletesebben

Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához

Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához avagy amiről a módszertanok nem írnak dr. Prónay Gábor 6. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2003. április 10. AZ ELŐADÁS CÉLJA

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár intézmény 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet

Részletesebben

Miben fejlődne szívesen?

Miben fejlődne szívesen? Miben fejlődne szívesen? Tartalomelemzés Szegedi Eszter 2011. január A vizsgálat egy nagyobb kutatás keretében történt, melynek címe: A TANÁRI KOMEPETENCIÁK ÉS A TANÍTÁS EREDMÉNYESSÉGE A kutatás három

Részletesebben

A tanulás-tanítás innovatív esetei a hazai felsőoktatásban

A tanulás-tanítás innovatív esetei a hazai felsőoktatásban A tanulás-tanítás innovatív esetei a hazai felsőoktatásban Kálmán Orsolya, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Neveléstudományi Intézet Kovács István Vilmos, Budapesti Corvinus Egyetem, Innovációs Központ

Részletesebben

A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK

A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK CZETŐ KRISZTINA A tudományos megismerés sajátosságai Tudatos, tervezett, módszeres információgyűjtés. Célja van: pl diagnosztikus cél fejlesztő

Részletesebben

módszertan 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők 4. Bibliográfia - Jegyzetek

módszertan 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők 4. Bibliográfia - Jegyzetek módszertan 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők 3. Kihívások Konferencia / Esettanulmányok 4. Bibliográfia - Jegyzetek 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők

Részletesebben

A felsőoktatásban oktatók módszertani megújulással kapcsolatos attitűdje. Dr. Bodnár Éva Budapesti Corvinus Egyetem

A felsőoktatásban oktatók módszertani megújulással kapcsolatos attitűdje. Dr. Bodnár Éva Budapesti Corvinus Egyetem A felsőoktatásban oktatók módszertani megújulással kapcsolatos attitűdje Dr. Bodnár Éva Budapesti Corvinus Egyetem Mi is változott? generáció változása változó elvárások az oktató úgy tanít, ahogyan őt

Részletesebben

Azt csinálni, amit a Szelf akar

Azt csinálni, amit a Szelf akar Azt csinálni, amit a Szelf akar Motiváció az autonómia-szükséglet perspektívájából Takács Hilda 15 16 17 Jegyzetek 1. Niemiec, Cristopher P. Ryan, Richard M.: Autonomy, competence and relatedness in the

Részletesebben

Egészségügyi ellátási egyenlőtlenségek hazánkban a rutin adatbázisokra épülő elemzések tükrében

Egészségügyi ellátási egyenlőtlenségek hazánkban a rutin adatbázisokra épülő elemzések tükrében Egészségügyi ellátási egyenlőtlenségek hazánkban a rutin adatbázisokra épülő elemzések tükrében Dr. Sándor János, Debreceni Egyetem XXIV. Magyarországi Egészségügyi Napok, Debrecen 2017. Egyenlőtlenség

Részletesebben

AZ OKTATÁS ÉS A NEVELÉS, MINT FOGLALKOZÁS

AZ OKTATÁS ÉS A NEVELÉS, MINT FOGLALKOZÁS AZ OKTATÁS ÉS A NEVELÉS, MINT FOGLALKOZÁS Az oktatás nem egy tartály megtöltése, hanem a tűz meggyújtása. -William Butler Yeats- TANÁRI KOMPETENCIÁK Tanárnak lenni nem csupán hivatás - elhivatottság. társadalmi

Részletesebben

Nemzetközi oktatáspolitikai trendek és az egész életen át tartó tanulás politikája

Nemzetközi oktatáspolitikai trendek és az egész életen át tartó tanulás politikája Nemzetközi oktatáspolitikai trendek és az egész életen át tartó tanulás politikája Műhelybeszélgetés az egész életen át tartó tanulás stratégiájáról 2013. Április 3 Halász Gábor ELTE PPK - OFI Mi történt?

Részletesebben