A közegészségügyi kutatások függetlenségét fenyegető veszélyek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A közegészségügyi kutatások függetlenségét fenyegető veszélyek"

Átírás

1 FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.1 A közegészségügyi kutatások függetlenségét fenyegető veszélyek Tárgyszavak: foglalkozás-egészségügy; környezet-egészségügy; kutatás; dohányzás; lobbi; ólomterhelés; szabályozás; egészségvédelem. A kutatások függetlenségét veszélyeztető tényezők A XX. században a foglalkozás- és környezet-egészségügy jelentős szerepet játszott a környezeti és foglalkozási eredetű ártalmakra visszavezethető betegségek elleni védekezésben, mind a megelőzés, mind a gyógyítás terén. Ám más tudományos területekhez hasonlóan a foglalkozás- és környezet-egészségügyi kutatások finanszírozásában is egyre nő a magánszektor szerepe, márpedig az ipar által támogatott kutatásokra nem mindig vonatkoznak az államilag finanszírozott kutatások irányelvei. Az ipar által szponzorált kutatásoknál visszatérően problémák merülnek fel etikai kérdésekben, a szellemi tulajdonra vonatkozóan és mindenekelőtt a függetlenség kérdésében, mivel az ipari támogatók és a tudományos kutatók céljai és eszközei sokszor eltérőek. Így a foglalkozás- és környezet-egészségügyi tudományos kutatások eredményeinek megbízhatóságát is egyre nagyobb nyomás fenyegeti egyes iparági lobbik, sőt néha még kormányzati szervek részéről is. Ez a nyomás nemcsak a megbetegedések megelőzésének lehetőségeit veszélyezteti, hanem a közegészségügy mint tudomány szavahihetőségét is aláássa. Az ipar által támogatott kutatások növekvő szerepe ezért a kétségtelen eredmények ellenére súlyos aggodalmakat is kelt. Szélsőséges esetben előfordulnak olyan intézmények is, amelyek kutatásait egy iparág kifejezetten azért támogatja, hogy szembehelyezkedjen a nyilvánvaló tudományos tényekkel. A másik veszély az lehet, ha a tudományos eredmények nyilvánosságra kerülését akadályozzák, vagy megpróbálják azokat hitelteleníteni.

2 Közismert Irving Selikoff esete, akinek az azbeszt veszélyeiről szóló publikációit évtizedeken át támadták, miközben az azbeszt okozta rákban milliók haltak meg. Végül ennek az anyagnak az alkalmazását az egész világon betiltották, de a késedelem óriási károkat okozott. Az anyagi érdekek és összefonódások alapvető problémát jelentenek a foglalkozás- és környezet-egészségügyi kutatásoknál, mivel árthatnak a kutatások tudományos hitelességének a kutatási eredmények késleltetése vagy visszatartása, illetve tartalmuk közvetett vagy közvetlen befolyásolása révén. Fontos ezért tisztázni azokat a fő kérdéseket, amelyek aláaknázhatják a kutatás megbízhatóságát, mindenekelőtt ismerni kell, hogy ki végzi és ki finanszírozza a kutatást, valamint a folyamat szereplői közötti érdekviszonyokat. Az alábbiakban példákon keresztül mutatjuk be az üzleti szféra és az iparági lobbik részéről jelentkező veszélyeket, kiemelten tárgyalva a dohányzás elleni küzdelem területét. A dohányzás és az egészség A rákban meghaltak egyharmadának betegsége a dohányzásra vezethető vissza. A dohányosok 50%-a valamilyen nikotinnal összefüggő betegségben veszíti el életét. Ezeknek az elhunytaknak a fele középkorú, tehát életük legalább évvel megrövidült. A dohányzás gyors elterjedése sok fejlődő országban pusztító következményekkel fog járni, a becslések szerint 2030-ra a fejlődő országokban évente 7 millióan halnak majd meg a dohányzás miatt. A dohányipar évtizedek óta ismeri termékeinek az egészségre gyakorolt káros hatását, de el kívánja rejteni a nyilvánvaló tényt a fogyasztók elől, ezért következetesen és cinikusan elutasítja a tudományos kutatások eredményeit. Felelőtlenül és agresszív módon reklámozza termékeit a fiatal nők és a szegény rétegek körében, különösen a fejlődő országokban. Mindez az egészségre nézve súlyos következményekkel jár. Köztudomású, hogy az Egyesült Államokban a halálokok között a dohányzás vezet. Évente többen veszítik el életüket a dohányzás miatt, mint az AIDS, az alkohol, a kokain, a heroin, a gyilkosságok, az öngyilkosságok, az autóbalesetek és a tűzesetek miatt együttvéve. A dohányzás csökkentésére irányuló erőfeszítések ellenére, az Egyesült Államokban a lakosságnak még mindig több mint 20%-a dohányzik, és ez a részarány csak lassan csökken. Bár a dohányosok 70%-a le szeretne szokni, és ezzel 34% meg is próbálkozik, ez utóbbiaknak mindössze 10%-a nem szokott vissza egy éven belül a dohányzásra.

3 Ha a leszokás nem megy A dohányzás elleni küzdelem elkötelezett hívei az eddigi erőfeszítések mellett a cigaretta összetételének megváltoztatásával is szeretnék mérsékelni a nikotin okozta ártalmakat. Az USA Egészségügyi Kutatóintézete (Institute of Medicine) átfogó tanulmányt készített arról, hogyan lehetne visszaszorítani a dohányzás rovására írható ártalmakat, haláleseteket és megbetegedéseket anélkül, hogy teljesen le kellene mondani a dohány élvezetéről. Az Amerikai Orvosi Szövetség (American Medical Association) viszont a cigaretta nikotintartalmának csökkentése mellett száll síkra, hogy emiatt kevesebben szokjanak rá a dohányzásra. A nikotin ártalmainak csökkentése nem új keletű gondolat, bár a legtöbb ilyen irányú korábbi erőfeszítés inkább csak kozmetikázta, mint javította a helyzetet. Az 50-es években bevezetett alacsony kátránytartalmú cigaretták biztonságosabb termék benyomását keltették, de valójában nem voltak sokkal veszélytelenebbek az eredeti változatnál. A kutatók azt javasolták, hogy legalább az ártalmas adalékanyagokat például a nikotinfüggőséget növelő acetaldehidet és piridint vonják ki a cigarettából. Emellett kivonható vagy csökkenthető néhány nagyobb rákkeltő anyagcsoport, mint például a nitrozaminok, az aldehidek, a többgyűrűs aromás szénhidrogének (PAH) és a nyomokban található nehézfémek. Ha kevesebb a mérgező anyag, az ártalmak is enyhébbek, bár jelenleg erre még nincs közvetlen tudományos bizonyíték. A szabályozás problémái Több kutató javasolta, hogy az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) a cigarettára is terjessze ki a megengedett expozíciós határérték előírását. A cigaretta ismert rákkeltő anyagokat tartalmaz. Ha ezek valahol máshol a környezetben hasonló mennyiségben előfordulnának, akkor azt a jelenleg érvényes EPA szabványok megsértésének tekintenék. Hiszen már egyetlen füstszűrő nélküli cigaretta formaldehid-, arzénés acetaldehid-tartalma is jelentősen túllépi ezeknek a vegyi anyagoknak az engedélyezett napi mennyiségét. A passzív dohányzás veszélyei is egyre ismertebbek: a dohányfüstös levegőben több mint 3800 különböző gáznemű és szilárd részecske található, ezek közül több, mint 50 rákkeltő és 100 mérgező vegyi anyag. A dohányfüstös levegőt szívó passzív dohányosok körében sokan kaptak tüdőrákot, valamint szív- és érrendszeri betegségeket.

4 Becslések szerint az Egyesült Államokban a dohányfüstös munkahelyi környezet miatt évente nemdohányzó hal meg szív- és érrendszeri betegségben. Az EU korábbi 15 országában 7,5 millióan, ezen belül Nagy-Britanniában 1,3 millióan dohányfüstös munkahelyen töltik munkaidejüknek legalább 75%-át. Sokan közülük a vendéglátásban dolgoznak, amelynek egyes üzemeiben bárokban, kocsmákban, éttermekben, szállodákban különösen nagy a dohányfüst koncentrációja. Nagy-Britanniában az Egészségügyi és Munkavédelmi Bizottság (HSC) évente bocsát ki foglalkozási expozíciós szabványokat, és közli a szennyező anyagok megengedett felső határát. A veszélyes anyagokra vonatkozó évi szabályozás kimondja, hogy a munkaadóknak el kell kerülniük, hogy alkalmazottaikat egészségre káros anyagok hatása érje, vagy ha ez ésszerűen nem lehetséges, biztosítaniuk kell az expozíció megfelelő mérséklését, pl. a veszélyforrás elkülönítésével, helyi szellőztetéssel vagy végső esetben a füst belégzésének kivédésével. A munkahelyi dohányfüstre azonban nincs szabvány, holott a füst több összetevőjére létezik érvényes szabvány és mennyiségi korlátozás is. Az a tény, hogy a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a közelmúltban a passzív dohányzást az I. kategóriájú rákkeltő okok közé sorolta, talán ösztönzőleg hat arra, hogy a munkahelyi passzív dohányzásról is szabványt adjanak ki. A csökkentett nikotintartalmú cigaretta csapdája A kevesebb mérgező anyagot tartalmazó cigarettákkal kapcsolatban az a veszély merül fel, hogy azokat a lakosság biztonságosabbnak tartja, ezért többet fog szívni belőlük. A füstszűrős és a csökkentett kátránytartalmú cigaretták esetében a tapasztalat azt mutatta, hogy a lakosság a veszélytelenebb terméket szeretné fogyasztani, ahelyett, hogy a dohányzásról teljesen leszokna. Mindazonáltal az a cigaretta, amelyik valóban veszélytelenebb, és nem csupán a híre az, ténylegesen elősegítheti, hogy a továbbra is dohányzók és a passzív dohányosok körében a dohány okozta halálesetek és megbetegedések száma alacsonyabb legyen. A nikotinfüggőség csökkentését kitűző megközelítésnél a végső cél a dohányzás elterjedtségének, a dohányosok számának a visszaszorítása. A nikotin függőséget okoz. Ha csökkentik a cigaretta nikotintartalmát, akkor a dohányosoknál kevésbé alakul ki függőség, így az alacsonyabb nikotintartalom miatt sok dohányos leszokhat a cigarettáról.

5 A tudományos kísérletek azonban azt mutatták, hogy a megmaradó dohányosok ezután több cigarettát szívnak, vagy azt jobban végigszívják, hogy pótolják a nikotinveszteséget. Ez utóbbi dohányzási szokás oda vezethet, hogy a dohányos többet szív be a cigarettafüstben lévő káros anyagokból, és ez leronthatja a lakosság egészségének a kevesebb dohányzás eredményeként bekövetkezett javulását. A nikotintartalom csökkentésének másik nem kívánatos következménye az lehet, hogy ösztönzőleg hat a magasabb nikotintartalmú cigaretták csempészésére. Vannak ugyan eszközök a csempészet visszaszorítására, de a feketepiacot soha nem lehet teljesen megszüntetni. Márpedig, ha a magasabb nikotintartalmú cigaretták továbbra is hozzáférhetők, akkor a már jelzett problémák mellett kevésbé fog érvényesülni a nikotintartalom csökkentésének amúgy egyértelmű kedvező hatása is. Azok a politikák, amelyek a lakosság egészségének védelmében módosítani kívánják a cigaretta összetételét, csökkenthetik az abban lévő mérgező anyagokat, kivonhatják a nikotint, vagy kombinálhatják a két módszert. A különböző változatok azonban egymásra kölcsönhatást gyakorolnak. Az ártalmas anyagok csökkentése esetén növekedhet a nikotinfüggő dohányosok száma, mert a megközelítés azt sugallhatja, hogy a cigaretta ártalmatlan. A nikotinfüggőség csökkentését célul kitűző módszer viszont a nikotint kompenzáló dohányzási szokásokat ösztönözheti, ami még több kárt okoz azoknak, akik az alacsonyabb nikotintartalom ellenére továbbra is cigarettáznak. Az ellentétes hatások miatt ezért érdemes lenne vizsgálni, milyen hatást váltana ki, ha mindkét módszert párhuzamosan alkalmaznák. A dohánylobbi nyomása a kutatókra A dohányipar anyagilag közvetlenül érdekelt abban, hogy megkérdőjelezze a dohányzás korlátozásának tudományos alapját, és tudósok tucatjait fizette meg azért, hogy a veszélyt elbagatellizálják, és megoldásként a szellőztetést ajánlják. A dohányipar világszerte pénzelt olyan tanácsadó programokat, amelyek célja a dohányfüstös környezettel foglalkozó tudományos kutatások aláásása volt. Miért olyan fontos ez a dohányipar számára? Azért, mert a tilalmak terjedésével egyre kevesebb lehetőség nyílik a dohányzásra. A munkahelyi dohányzás megtiltása miatt a dohányosok egy része leszokik a cigarettáról vagy lényegesen kevesebbet szív. A munkahelyi tilalom min-

6 den más stratégiánál nagyobb mértékben, 29%-kal is csökkentheti a dohánytermékek értékesítését, ami a dohányiparnak több százmillió dollár veszteséget okoz. Bár a dohányzás okozta megbetegedések és halálesetek száma világszerte növekszik, a dohányipar mégis különböző stratégiákat alkalmaz termékeinek reklámozására, és nyereségének növelésére. Ilyen elítélendő módszerek a következők: Kísérletek neves tudósok manipulálására Dr. Ernst Wynder hozta létre az Amerikai Egészségügyi Alapítványt (American Health Foundation), és jórészt az ő erőfeszítésének köszönhető, hogy a dohányzást az amerikai közegészségügy szempontjából kiemelt kérdésként kezdték kezelni. Nemrég azonban kiderült, hogy a Philipp Morris dohányipari cég 1955 és 1995 között rendszeres támogatásaival befolyásolta Wyndert annak érdekében, hogy a cég érdekeinek megfelelően módosítsa publikációinak tartalmát. A Philipp Morris támogatta Wynder erőfeszítéseit a kevésbé ártalmas csökkentett veszélyesanyag-tartalmú cigaretták propagálásában, ő pedig segített olyan színben beállítani a céget, mint amely szívén viseli a fogyasztók problémáit és egészségét. Ezért a Philipp Morris cég több mint 30 éven át hitelekkel és adományokkal támogatta Wyndert, aki tudományos tekintélyének révén el tudta érni, hogy a sajtóban ne jelenjenek meg a cég számára elfogadhatatlan anyagok. A neves tudós érdemei és eredményei vitathatatlanok a dohányzás okozta elhalálozások és megbetegedések csökkentéséért szervezett közegészségügyi akciókban, illetve a probléma súlyának tudatosításában a társadalom széles rétegeiben. Azt is felismerte, milyen veszélyekkel jár a dohányipari kutatások ipari támogatása, de következetesen tagadta, hogy ő maga is szövetségben áll a dohányiparral. A dohányipar jövedelméből részesedő kormányok, vállalatok és egyetemek befolyásolása Sok kormány élvez adójövedelmet a dohány értékesítése után. A fejlődő országokban a dohányipar gyakran szponzorál kiemelkedő sportés kulturális rendezvényeket is, ezért ezeknek a rendezvényeknek a szervezői a dohányiparral vállvetve harcolnak a szponzorálás korlátozása ellen.

7 Az is előfordul, hogy egyetemek és egészségügyi intézmények a dohányiparnak és leányvállalatainak támogatásától függnek. Az ilyen támogatás érdekellentétet okozhat, hiszen ezeknek az intézményeknek a feladatához tartozik a dohányzás káros hatásainak, valamint a dohányipar szerepének kutatása és nyilvánosságra hozatala. Jellemző példa, hogy az amerikai orvosi tanintézeteknek több mint a fele ismerte el, hogy kutatásaikat az 1990-es évek elején a dohányipar is szponzorálta, az Egyesült Királyságban pedig 1988 és 1994 között csak egyetlen egészségügyi tanintézet nem kapott a dohányipartól támogatást. A kockázat leplezése és a tudományos eljárások félremagyarázása A dohányipar közvetlenül vagy közvetve számos csoportot és tanácsadót pénzel azért, hogy nyilatkozatok, jelentések és egyéb kiadványok formájában vértezzék fel bőséges anyaggal a dohányzással kapcsolatos politika és szabályozás elleni harchoz. Egy oknyomozó riport a közelmúltban világított rá a dohányiparnak azokra az erőfeszítéseire, hogy félremagyarázzák a Nemzetközi Rákkutató Ügynökségnek a passzív dohányzásról készített tanulmányát. Nyilvánvaló, hogy a dohányipar ilyen erőfeszítései aláássák a tudományba vetett bizalmat. Nemrég új bizonyíték került napvilágra arról is, hogy a dohányipar túl nagy befolyással rendelkezik egyes újságok kiadóhivatalánál, és adott esetben beleszól a lapok szerkesztésébe is. Óriási a tét Az 1990-ben a világon elhunyt felnőtt korúak közül minden tizedik halála a dohányzás rovására írható ra ez az arány 15%-ra nőhet, ami abszolút számban háromszoros növekedést jelent. A halálozásokért nemcsak a dohányipar a felelős, hanem sok aktív és passzív szövetségesük is a kormányokban, valamint azok a lefizetett szakértők, akik segítséget nyújtanak a tudományos eredmények eltorzításához és manipulálásához. A fejlett országokban sok egyetem és kutatóintézet már nem fogad el pénzt a dohányipartól. Célszerű lenne, ha a dohányipar továbbra is finanszírozná a kutatást, de nem közvetlenül, hanem független szervezetek közvetítésével.

8 Egy további példa: az ólomterhelés hatása az értelmi fejlődésre 1979-ben dr. Herbert Needleman cikket jelentetett meg a környezetben előforduló ólomnak a gyermekek értelmi fejlődésére gyakorolt hatásáról. Rámutatott arra, hogy a festékekből és a benzinből származó ólom súlyos és kiterjedt károkat okoz az érintettek egészségi állapotában. Akkor a Nemzetközi Ólom- és Cinkkutató Szervezet (ILZRO) tudósok tucatjait bérelte fel, hogy cáfolják meg Needleman munkáját ben az ILZRO megvádolta Needlemant azzal, hogy tanulmányában az értelmi képességek és a viselkedés vizsgálatakor nem vette figyelembe a társadalmi helyzet szerepét és a mérési hibák lehetséges hatását. Ezért az USA Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvizsgálta a tanulmány állításait, de mindössze csekély statisztikai hibákat talált. Tíz évvel később ismét bevádolta Needlemant tudományosan meg nem alapozott viselkedésért egy pszichológus, akiről akkor még nem tudták, hogy mögötte az ólomipar áll. Needlemant újra tisztázták a vádak alól, de erre ráment 15 éve és sok ezer dollárja. Needleman 1993-ban a Pediatrics című újságban a következőket írta: Az ólomipar az 1920-as évek óta harcol a tudomány ellen. Annak érdekében, hogy legitimálják az ólomadalékok használatának fenntartását a festékekben, már akkor egy tudományosnak tűnő állításra támaszkodott az ipar, amelyet a 20-as évek közepén jelentetett meg egy olyan harvardi orvos, akinek a kutatásait az érdekelt cégek támogatták. Az orvos azt állította, hogy egy gyerek, aki ólomadalékkal szennyezett chipset evett és ezért értelmi fejlődése lelassult, már születése óta fogyatékos volt Hetven évvel később az ipar még mindig ezeket a taktikákat alkalmazza. Egy-két tudós tönkretételével, szavahihetőségük és megbízhatóságuk támadásával az ipar elég ködöt teremtett ahhoz, hogy elleplezze az igazságot. Needleman végül átvészelte a személyes támadásokat, és kutatásait sok más tanulmány is alátámasztotta. Sok környezetvédőre azonban erős hatást gyakorolt az ipari lobbik nyomása. Az érdekellentétek kezelése Nehezen őrizhető meg a tudományos szavahihetőség, ha egy anyagilag jelentősen érdekelt cég közvetlenül fizeti a tudóst, hogy tanulmányozza termékeinek előnyeit és mellékhatásait. Ahhoz, hogy tárgyilagosabb következtetéseket kapjunk, első lépésként a tudósoknak fel kell fedniük, hogy milyen forrásból finanszírozzák azokat a kutatásokat, ame-

9 lyekről beszámolnak. Bár ez a követelmény eléggé nyilvánvaló, a múltban nem nagyon követték ezt a gyakorlatot. Egy friss felmérés szerint 48 tudományos és orvosi folyóirat közül mindössze 20 állította, hogy üzletpolitikája előírja az érdekellentétek feltárását. A tudósok szakmai felelőssége megkívánja, hogy magántőke igénybevétele esetén őrködjenek a kutatók és a kutatás megbízhatósága felett. Ezenkívül a foglalkozás- és környezet-egészségügyi kutatások magánfinanszírozására vonatkozóan jó gyakorlati irányelvekre is szükség van. Mivel a közvetlen finanszírozás a szponzor és a szponzorált között mindig bizonyos függőséget teremt, valamilyen közvetítő szervezet révén el kell különíteni a tudósokat az ipari támogatóktól. Ilyen közvetítő lehetne egy egészségügyi kutatási tanács, amely a közegészségügyi kutatás kizárólagos finanszírozója lenne, függetlenül attól, hogy a pénz magán vagy állami forrásból származik. Ez nemcsak lazábbá tenné a szponzor és a támogatott közötti kapcsolatot, hanem a forrásokért minőségi szempontok alapján egészséges versenyt is teremtene. Fontos lenne egy ilyen rendszer, ha a kutatás olyan közegészségügyi kérdéseket érint, amelyek cégek vagy iparágak anyagi érdekeibe ütközhetnek. Néha nehéz megvédeni a tudósokat a politikai nyomástól. Olyan járványok, mint az AIDS vagy a madárinfluenza sok szempontból nagy hatást gyakorolnak a politikára és a gazdaságra. Egyes iparágak és kormányok részéről nagy nyomás nehezedhet a tudósokra, hogy késve tájékoztassák a lakosságot az egészséget fenyegető vélt vagy valódi veszélyről. Szükség van tehát törvényi védelemre és a szakmai társaságok támogatására. A kormányok felelőssége A kutatások hitelességét jelentős mértékben meghatározza, hogy a kutató mennyire független. Bár a tudomány állásfoglalása csak egyike a figyelembe vett tényezőknek, a tudományos megalapozottság egyre nagyobb súllyal esik latba a kormányzati döntéseknél ezért annak feltétlenül tárgyilagosnak és részrehajlástól mentesnek kell lennie. A Nemzetközi Foglalkozás-egészségügyi Bizottság (ICOH) például jelentős szerepet játszott a foglalkozás-egészségügyi kutatás egyes területein. Problémák merültek fel azonban a szervezeten belül, mert sok tagja ipari trösztök alkalmazottjaként vagy tanácsadójaként a multinacionális vállalatok érdekeinek megfelelően befolyásolta a közegészségügyi

10 politikát egy szakmai, tudományos szervezet égisze alatt. Az ICOH hírnevének árt, hogy a szervezetre rányomja bélyegét tagjainak a közegészségüggyel ellentétes érdeke. Az Egyesült Államokban ma már több mint 5000 azoknak a tudósoknak köztük 48 Nobel díjasnak a száma, akik követelik ezeknek a praktikáknak és összefonódásoknak a megszüntetését és a tudomány szavahihetőségének visszaállítását. Rámutattak arra, hogy ha a tudományos eredmények ellentétben állnak a politikai célokkal, akkor a kormány is gyakran manipulálja azt a folyamatot, amelynek révén a tudomány a döntést befolyásolhatná. Így például a kormány sokszor szakmailag képzetlen embereket delegál tudományos tanácsadó bizottságokba, vagy olyanokat, akik elkötelezettek valamely érdekcsoport mellett. A kormányzat cenzúrázza és eltitkolja a kellemetlen független jelentéseket; egyszerűen nem kér a független tudományos tanácsadásból. A kormány olyan politikákat követ, amelyek tudományos szempontból nem állják meg a helyüket, olykor félremagyarázza a tudományos eredményeket, és félrevezeti a lakosságot politikai szándékait illetően. Az Aggódó Tudósok Szövetsége a tudományos állásfoglalások szavahihetőségének helyreállítására a következő intézkedéseket javasolja: kiemelt védelmet kell biztosítani a tudósoknak; vissza kell állítani a független tudományos tanácsadást a Kongresszus részére; nagyobb betekintési hatáskört kell biztosítani a Tudományos és Technológiapolitikai Irodának; szigorúbban be kell tartani a Szövetségi Tanácsadó Bizottsági Törvényt, átláthatóbbá kell tenni a tanácsadó bizottságok összetételét és tevékenységét; teljes hozzáférést kell biztosítani mindazokhoz az állami megrendelésre készült tudományos elemzésekhez, amelyeket a törvény nemzetbiztonsági okból nem titkosít. Sok polgárt aggodalommal töltene el, ha megtudná, hogy például az általános felmelegedés kutatásával kapcsolatos amerikai állásfoglalást inkább a politikai irányítja, mint a tudomány. Ám nem csupán az Egyesült Államokban merülnek fel ilyen problémák. Kína például gyorsan fejlődik, de nagy gazdasági ereje és a tudományra fordított tetemes kiadásai ellenére tudományos potenciálja még nem érte el a megfelelő szintet. Ebben jelentősen közrejátszik, hogy a

11 döntéshozatal nem a tudományon, hanem a politikán alapul, nem megfelelő a finanszírozást ellenőrző eljárás, és nincs dinamikus kutatási környezet. Ennek következtében nem csupán a tudományos profil alacsony, hanem Kína azt a lehetőséget is elveszti, hogy más országok tudományos és technológiai eredményeit hasznosítsa, és így gazdaságát és a lakosság életszínvonalát javítsa. Összefoglalás Bár a foglalkozás- és környezet-egészségügy kiemelkedő szerepet játszik a lakosság egészségének védelmében és javításában, az erre vonatkozó adatok megbízhatóságát egyre jobban veszélyezteti egyes iparágak és kormányok nyomása. A dohányipar például neves tudósokat vett rá arra, hogy megerősítsék szakmai állításait, felelőtlenül hamis képet festett a kockázatokról, önkényesen megváltoztatta a tudományos eljárásokat és támogatásával sok szervezetet befolyásolt. Számos hangadó környezetvédőt perbe fogtak és személyükben támadtak. Egyes országokban a kormányszervek politikai okokból háttérbe szorították és eltorzították a tudományos adatokat, a tudományos tanácsadó bizottságokat pedig manipulálták. A foglalkozás- és környezet-egészségügyi szakemberek és szervezeteik számára súlyos kihívást jelent, hogyan reagáljanak ezekre a fenyegetésekre. Célszerű lenne, ha a szakmai szervezetek etikai kódexet fogadnának el, amely nyíltságot követelne meg a közegészségügyi szakemberektől. A kódex előírná, hogy legalább a közegészséget érintő problémák tárgyában ne végezzenek olyan kutatásokat, illetve ne használjanak olyan adatokat, amelyek esetében a kutatási eredmények nem közölhetők teljességükben szabadon, hanem csak előzetes jóváhagyással; tárjanak fel minden lehetséges érdekkonfliktust; eredményeik igazsága ne szenvedjen sérelmet; kutatásaik függetlensége pedig élvezzen szakmai és jogi védelmet. Javasolt továbbá, hogy a közegészséget érintő kutatások esetében az iparágak ne közvetlenül a kutatót finanszírozzák. Független közvetítő finanszírozási rendszert kell kialakítani annak biztosítása érdekében, hogy nyomás gyakorlásával ne akadályozhassák meg az adatok jóhiszemű elemzését és az eredmények hű közlését. Egy ilyen finanszírozási rendszer egyenlő versenyfeltételeket is teremtene a tőkét igénylők számára, és lehetővé tenné a szabvány szerinti tudományos feltételeknek leginkább megfelelő ajánlatok kiválasztását.

12 Bíztató jel, hogy a Nemzetközi Járványügyi Szövetség számára a járványügyi kutatások helyes gyakorlatáról készített javaslat ezeknek az intézkedéseknek egy részét már tartalmazza. A javaslat elfogadása és következetes alkalmazása a foglalkozás- és környezet-egészségügyben növelni fogja a tudományba vetett bizalmat. Összeállította: Szabó Ildikó Tong, S.; Olsen, J.: The threat to scientific integrity in environmental and occupational medicine. = Occupational and Environmental Medicine, 62. k sz. p Ahmad, S.; Billimek, J.: Estimating the health impacts of tobacco harm reduction policies: A simulation modeling approach. = Risk Analysis, 25. k. 4. sz aug. p Chapman, S.: Half-pregnant occupational health policy on environmental tobacco smoke. = Occupational and Environmental Medicine, 61. k. 5. sz p Csak a módszerek változtak, a probléma ugyanaz maradt BME OMIKK ÜZEMFENNTARTÁS KARBANTARTÁS Havonta a karbantartásról, hogy a szakismeretét is karbantarthassa

Dohányzásmentes munkahelyek az Egyesült Királyságban

Dohányzásmentes munkahelyek az Egyesült Királyságban FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.1 Dohányzásmentes munkahelyek az Egyesült Királyságban Tárgyszavak: foglalkozás-egészségügy; dohányzás; egészségvédelem; káros hatás; munkahelyi ártalom; vállalati politika. Az

Részletesebben

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM Beszámoló Készítette: Vásárhelyi Erika Megvalósítás ideje: 2014.05.16-2014.06.13 Célcsoport: 6. osztály Célja: az általános iskoláskorú gyermekek

Részletesebben

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10.

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. Dohányzás és leszokás Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. kóroki tényezője számos halálos megbetegedésnek kb. 5 millió ember hal meg évente 10 évvel kevesebbet él krónikus betegségekre fogékonyabb a felnőtt

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY EURÓPAI PARLAMENT 2009-204 Plenárisülés-dokumentum 5.2.204 B7-0000/204 ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY az eljárási szabályzat 87a. cikkének (3) bekezdése alapján a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról

Részletesebben

Harc a füsttel. Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban. Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma

Harc a füsttel. Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban. Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma Harc a füsttel Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma Tartalom Témaválasztás indoklása Tények a cigarettáról Saját

Részletesebben

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről 147. sz. Ajánlás a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a

Részletesebben

Alkohol-megelőzés a munkahelyi politikákban OAC-projektek tapasztalatai

Alkohol-megelőzés a munkahelyi politikákban OAC-projektek tapasztalatai Alkohol-megelőzés a munkahelyi politikákban OAC-projektek tapasztalatai Kerek Judit EMEGY Alcím mintájának szerkesztése www.emegy.hu Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület Célunk: Elősegíteni, hogy a dolgozók

Részletesebben

A kockázatértékelés során gyakran elkövetett hibák. Európai kampány a kockázatértékelésről

A kockázatértékelés során gyakran elkövetett hibák. Európai kampány a kockázatértékelésről A kockázatértékelés során gyakran elkövetett hibák Európai kampány a kockázatértékelésről Megelőzés jogi háttér A jogszabály szerint az EU-ban a munkáltatók kötelesek megakadályozni, hogy a munkavállalókat

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, június 6. (10.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, június 6. (10.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2005. június 6. (10.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 TÁJÉKOZTATÓ FELJEGYZÉS Küldi: a Főtitkárság Címzett: a delegációk Előző dok. sz.: 9181/05 SAN 67 Tárgy: A Tanács következtetései

Részletesebben

Versenyképesség és egészségnyereség

Versenyképesség és egészségnyereség Versenyképesség és egészségnyereség A munkahelyi egészségfejlesztés értéknövelő alternatív megoldásai HR-megoldások a XXI. században - fókuszban a közszféra és a magánszféra nemzetközi tudományos konferencia

Részletesebben

197. sz. Ajánlás a munkavédelemről

197. sz. Ajánlás a munkavédelemről 197. sz. Ajánlás a munkavédelemről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely 2006. május 31-én kilencvenötödik

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

Az ALTERA VAGYONKEZELŐ Nyrt. kockázatkezelési irányelvei

Az ALTERA VAGYONKEZELŐ Nyrt. kockázatkezelési irányelvei Az ALTERA VAGYONKEZELŐ Nyrt. kockázatkezelési irányelvei I. A dokumentum célja és alkalmazási területe A Kockázatkezelési Irányelvek az ALTERA Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (1068 Budapest,

Részletesebben

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14.

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14. Sajtóközlemény 2012. november 1. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért A stressz tehet leginkább a rövidebb életről, a stressz miatt alakulnak ki bennünk a rettegett betegségek ezt gondolja a magyar

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Irányítótestület. Irányítótestületének Alapszabályzata. Alapszabályzat. 1. kiadás

TÜV Rheinland InterCert Kft. Irányítótestület. Irányítótestületének Alapszabályzata. Alapszabályzat. 1. kiadás Alapszabályzat 1. kiadás Jelen szabályzat a hozzátartozó szabályozó dokumentumokkal a TÜV Rheinland InterCert Kft. szellemi tulajdona. Ezek továbbadása vagy tartalmának közlése csak a Kft. minőségügyi

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

EURÓPAI KÖZPONTI BANK

EURÓPAI KÖZPONTI BANK HU A Kormányzótanács tagjai számára szóló magatartási kódex e nem hivatalos, egységes szerkezetbe foglalt változata kizárólag tájékoztatási célokat szolgál. B EURÓPAI KÖZPONTI BANK A KORMÁNYZÓTANÁCS TAGJAI

Részletesebben

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve egészségnevelési tevékenységének bemutatása Készítette: dr Szűcs Erzsébet, dr. Cornides

Részletesebben

KIK VAGYUNK? Tudj meg többet az Amnesty International Magyarország kampányairól!

KIK VAGYUNK? Tudj meg többet az Amnesty International Magyarország kampányairól! KIK VAGYUNK? Az Amnesty International kormányoktól, pártoktól és egyházaktól független civil szervezet, amely világszerte 150 országban, több mint 3 millió taggal és aktivistáival küzd az emberi jogokért.

Részletesebben

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015 Az egészséges életre nevelés Dr. Nyéki Lajos 2015 Bevezetés A tanulási idő fokozatos növekedése, a munkahelyeken a szellemi munka túlsúlyba kerülése, a mozgásszegény, ülő életmód egyre többször okoz neurotikus

Részletesebben

Aktualitások a minőségirányításban

Aktualitások a minőségirányításban BUSINESS ASSURANCE Aktualitások a minőségirányításban Auditok változásai ZRUPKÓ János 1 SAFER, SMARTER, GREENER Új távlatok Biztosítani, hogy a minőségirányítás többet jelentsen egy tanúsításnál és amely

Részletesebben

Aktualitások a minőségirányításban

Aktualitások a minőségirányításban 1 Aktualitások a minőségirányításban Önálló területek kockázatai Előadó: Solymosi Ildikó TQM Consulting Kft. ügyvezető TQM szakértő, munkavédelmi szakmérnök, vezető auditor A) A munkahelyi egészségvédelemmel

Részletesebben

Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA

Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA Minden európai elismeri, hogy a környezet nem megosztható és alapvető fontosságú kötelezettségünk, hogy megvédjük. Az Európai Unió Jó környezetet

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2014/2204(INI) 5.1.2015 VÉLEMÉNYTERVEZET a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Összeférhetetlenségi politika

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Összeférhetetlenségi politika Összeférhetetlenségi politika Az igazgatói utasítás hatályba léptető határozatának száma: 2012/12/1. 2014/03/31. A hatályba lépés dátuma: Módosítást hatályba léptető határozat száma: Módosítás hatályba

Részletesebben

LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL!

LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL! LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL! A leszokásra való felkészülés Elhatározta, hogy le fog szokni

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba MUNKAVÉDELEM 1.2 A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba Tárgyszavak: munkavédelem; egészségvédelem; oktatás; képzés; esettanulmány; biztonság; tájékoztatás. Az Európai Unió munkavédelmi

Részletesebben

1. A dohányzás epidémiája: aktuális helyzet a világ országaiban

1. A dohányzás epidémiája: aktuális helyzet a világ országaiban 1. A dohányzás epidémiája: aktuális helyzet a világ országaiban A dohányzás okozta halálesetek nemzetközi trendje A dohányzás jelenlegi elterjedtségének fennmaradása esetén 500 millió ma életben lévő ember

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET

EURÓPAI PARLAMENT. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2007/2252(INI) 12.3.2008 JELENTÉSTERVEZET a 2004 2010 közötti időszakra vonatkozó európai környezetvédelmi

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 11. Fenntartható erőforrásgazdálkodás és fejlődés 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Fenntartható fejlődés a fenntartható fejlődés

Részletesebben

A fiskális keretrendszer megújítása az Európai Unióban és Magyarországon. Tavaszi Zsolt főosztályvezető Államháztartási Szabályozási Főosztály

A fiskális keretrendszer megújítása az Európai Unióban és Magyarországon. Tavaszi Zsolt főosztályvezető Államháztartási Szabályozási Főosztály A fiskális keretrendszer megújítása az Európai Unióban és Magyarországon Tavaszi Zsolt főosztályvezető Államháztartási Szabályozási Főosztály Költségvetési fenntarthatóság és átláthatóság Válság államadósság

Részletesebben

Magyar Üzemegészségügyi Tudományos Társaság. XXXIV. Kongresszus. 2014. október 2-4. Kecskemét

Magyar Üzemegészségügyi Tudományos Társaság. XXXIV. Kongresszus. 2014. október 2-4. Kecskemét Magyar Üzemegészségügyi Tudományos Társaság XXXIV. Kongresszus 2014. október 2-4. Kecskemét ICOH éves beszámoló 2014. Előadó: Dr. Bíró Barnabás Foglalkozás-egészségügyi szakorvos, háziorvos Dr. Ruzsás

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009.NOV. 18

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009.NOV. 18 NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009.NOV. 18 NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE TARTALMA 2009.NOV. 18... 1 KÖRNYEZET, BIZTONSÁG... 2 Legalább fél évet csúszik a klímaalku... 2 A HuMuSz a köztársasági elnökhöz fordul

Részletesebben

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13.

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. Mától nem gyújtok rá! Mától nem gyújtok rá! Dohányzás leszokás nehézségei.

Részletesebben

Európai visszaélési és korrupciós felmérés. magyarországi eredmények május. Page 1

Európai visszaélési és korrupciós felmérés. magyarországi eredmények május. Page 1 i visszaélési és korrupciós felmérés magyarországi eredmények 2009 2009. május Page 1 A felmérésről és résztvevőkről 2009 január-februárban a kutatóink egy 2246 interjúból álló, telefonon vagy interneten

Részletesebben

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Sajtóközlemény 2011. Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 144 helyszín, közel fél millió vizsgálat, elkeserítő szűrési adatok, ez a 2010 év statisztikája. Tovább folytatódik

Részletesebben

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Kincses (2003): Az egészség az egyén biológiai működése, valamint a kora és neme szerint elérhető és/vagy

Részletesebben

A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON Kiemelt megállapítások a dohányzás társadalmi terheinek új módszertannal történt elemzése valamint a felnőtt lakosság dohányzási szokásaira vonatkozó 2012.

Részletesebben

A BIZOTTSÁG VÁLASZA AZ EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK 2012-ES ÉVES JELENTÉSÉRE 8. FEJEZET KUTATÁS ÉS EGYÉB BELSŐ POLITIKÁK

A BIZOTTSÁG VÁLASZA AZ EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK 2012-ES ÉVES JELENTÉSÉRE 8. FEJEZET KUTATÁS ÉS EGYÉB BELSŐ POLITIKÁK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.9.16. COM(2013) 651 final A BIZOTTSÁG VÁLASZA AZ EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK 2012-ES ÉVES JELENTÉSÉRE 8. FEJEZET KUTATÁS ÉS EGYÉB BELSŐ POLITIKÁK HU HU A BIZOTTSÁG VÁLASZA AZ

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

A Partner kártya és Multipont Programmal kapcsolatos csalások és visszaélések megelőzése, észlelése és kivizsgálása

A Partner kártya és Multipont Programmal kapcsolatos csalások és visszaélések megelőzése, észlelése és kivizsgálása A Partner kártya és Multipont Programmal kapcsolatos csalások és visszaélések megelőzése, észlelése és kivizsgálása 1. Az adatkezelő jogos érdeke: Az érintettek köre: a Partner kártya és Multipont Programban

Részletesebben

Eredmények 2009 2014 között

Eredmények 2009 2014 között Eredmények 2009 2014 között Kik vagyunk? Mi vagyunk a legnagyobb politikai család Európában. Jobbközép politikai nézeteket vallunk. Mi vagyunk az Európai Néppárt képviselőcsoportja az Európai Parlamentben.

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A7-0276/132. Módosítás. Frédérique Ries az ALDE képviselıcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A7-0276/132. Módosítás. Frédérique Ries az ALDE képviselıcsoport nevében 4.9.2013 A7-0276/132 Módosítás 132 Frédérique Ries az ALDE képviselıcsoport nevében Jelentés Linda McAvan Dohánytermékek és kapcsolódó termékek gyártása, kiszerelése és értékesítése COM(2012)0788 C7-0420/2012

Részletesebben

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS : Iskola neve: Max : 20 1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS 1. a Válogasd szét az alkohol hatásai közül, melyek a rövid és hosszú távú hatásai az alkoholnak! (10 ) Rövid távú hatások : Hosszú távú hatások:

Részletesebben

Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy)

Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy) A befektetési szolgáltatási tevékenységekre és kiegészítő szolgáltatásokra vonatkozó üzletszabályzat 7. sz. melléklete Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy) Az Ügyfelek számára hátrányos érdek-összeütközések

Részletesebben

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András A kockázat fogalma A kockázat (def:) annak kifejezése, hogy valami nem kívánt hatással lesz a valaki/k értékeire, célkitűzésekre. A kockázat

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

Összefoglalás. Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért NEGYEDÉVES HÍRLEVÉL 1. SZÁM 2015. JANUÁR

Összefoglalás. Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért NEGYEDÉVES HÍRLEVÉL 1. SZÁM 2015. JANUÁR Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért Összefoglalás Miután a világszerte dolgozó mintegy 19 millió egészségügyi ápoló az egészségügyi dolgozók legnagyobb létszámú szakmai

Részletesebben

I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI

I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI A Population Based Anti-Smoking Campaign keretében a program másfél esztendeje alatt - országos, illetve helyi reprezentatív mintákon a Fact Intézet több szociológiai vizsgálatot

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. házi feladat. QFD elemzés. Az elemzést készítette: Szergej ITIS4U 2012.04.01.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. házi feladat. QFD elemzés. Az elemzést készítette: Szergej ITIS4U 2012.04.01. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Minőségmenedzsment (BMEGT20M002) házi feladat QFD elemzés Az elemzést készítette: Szergej ITIS4U 2012.04.01. 1. Az elemzés tárgya A következőkben a cigaretta

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

Dohányzás-megelőzést és dohányzásról leszokást célzó programsorozat a 6. és 8. évfolyamon. Programterv

Dohányzás-megelőzést és dohányzásról leszokást célzó programsorozat a 6. és 8. évfolyamon. Programterv A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0145 Innovatív iskolafejlesztés a Mikrotérségi Általános Iskolában a diákok testi-lelki-értelmi fejlesztése érdekében című projekt keretében. Dohányzás-megelőzést és dohányzásról

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A7-0139/1. Módosítás

HU Egyesülve a sokféleségben HU A7-0139/1. Módosítás 5.3.2014 A7-0139/1 1 21 a bekezdés (új) 21a. felszólítja az uniós tagállamokat, hogy ejtsék az Edward Snowden elleni esetleges büntetıjogi vádakat, és nyújtsanak számára védelmet, és következésképpen akadályozzák

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

Munkavégzés személyes feltételei

Munkavégzés személyes feltételei Munkavégzés személyes feltételei z A munkavégzéshez előírt szakmai végzettség, szakmai jártasság, munkaköri orvosi alkalmasság, munkaképes állapot, a munkavédelmi oktatáson való részvétel és a biztonsági

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT Kedves Munkatársaink! Társaságunk legfőbb értéke munkatársaink és külső üzleti partnereink cégünkbe vetett bizalma. A bizalom fenntartásához korrekt és példamutató

Részletesebben

A passzív dohányzás, avagy a kollektív büntetés.

A passzív dohányzás, avagy a kollektív büntetés. Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia A passzív dohányzás, avagy a kollektív büntetés. Szerzők: Bodor Tamás és Hajnal Máté tanulók Sikó Dezső felkészítő-tanár Kecskemét, 2010. november Tartalomjegyzék:

Részletesebben

14853/15 tk/kb 1 DG G 3 C

14853/15 tk/kb 1 DG G 3 C Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. december 1. (OR. en) 14853/15 RECH 296 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: a Tanács Főtitkársága Címzett: a delegációk Előző dok. sz.: 14201/15 RECH 278 Tárgy: Kutatási

Részletesebben

Könyvvizsgálati kockázat

Könyvvizsgálati kockázat Könyvvizsgálati kockázatok és veszélyforrások válsághelyzetben Horváth Józsefné MOKLASZ alelnök okleveles adószakértő Könyvvizsgálati kockázat A könyvvizsgálat feladata a piaci szereplők kockázatának csökkentése,

Részletesebben

az értékpapírosítási ügyletek burkolt támogatásáról

az értékpapírosítási ügyletek burkolt támogatásáról EBA/GL/2016/08 24/11/2016 Iránymutatás az értékpapírosítási ügyletek burkolt támogatásáról 1 1. Megfelelés és beszámolási kötelezettségek Az iránymutatások jogállása 1. Az e dokumentumban szereplő iránymutatásokat

Részletesebben

Beruházások Magyarországon és a környező országokban. A Budapest Bank és a GE Capital kutatása. 2013. május 28.

Beruházások Magyarországon és a környező országokban. A Budapest Bank és a GE Capital kutatása. 2013. május 28. Beruházások Magyarországon és a környező országokban A Budapest Bank és a GE Capital kutatása 2013. május 28. A kutatásról A kutatás a GE Capital, a Budapest Bank anyavállalata és a Budapest Bank által

Részletesebben

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI SIKA EGY VILÁGSZINTŰ BESZÁLLÍTÓ ALAPELVEI ÉS HAGYOMÁNYAI Több mint 100 évvel ezelőtt a jövőbe látó feltaláló, Kaspar Winkler megalapította Svájcban a Sikát, mely mára sikeres

Részletesebben

Zajcsökkentés az építőiparban

Zajcsökkentés az építőiparban ERGONÓMIA 5.2 Zajcsökkentés az építőiparban Tárgyszavak: zajvédelem; zajterhelés; építőipar; szabályozás. A túlzott munkahelyi zajterhelés visszafordíthatatlan halláskárosodást vagy munkabaleseteket okozhat,

Részletesebben

Szellőző tisztítás TvMI

Szellőző tisztítás TvMI 1 Szellőző tisztítás TvMI A műszaki irányelv legfőbb feladatai: Az alapvető fogalmak tisztázása, biztonságos és ellenőrizhető tisztítási technológia vázolása, a minimálisan szükséges dokumentálás meghatározása.

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében 21.10.2015 A8-0307/2 2 3 a bekezdés (új) 3a. sajnálatosnak tartja, hogy nem történt általános utalás az Európa 2020 stratégia intelligens, fenntartható és inkluzív növekedéssel kapcsolatos célkitűzésére;

Részletesebben

A 2012-2014 Triennium értékelése

A 2012-2014 Triennium értékelése Magyar Üzemegészségügyi Tudományos Társaság XXXV. Kongresszus 2015. október 8-9. Budapest ICOH éves beszámoló 2015. Előadó: Dr. Ruzsás Éva Foglalkozás-egészségügyi szakorvos, belgyógyász, kardiológus Dr.

Részletesebben

Az élelmiszeriparban feltárt jogsértések hatása az élelmiszerbiztonságra. Dr. Helik Ferenc

Az élelmiszeriparban feltárt jogsértések hatása az élelmiszerbiztonságra. Dr. Helik Ferenc Az élelmiszeriparban feltárt jogsértések hatása az élelmiszerbiztonságra Dr. Helik Ferenc Háttér A XXI. század kezdetén a figyelemreméltó társadalmi és technikai haladás ellenére a fogyasztókban egyre

Részletesebben

Az egészségügyi szervezeti ajánlás megítélése a Gazdasági Versenyhivatal joggyakorlatában

Az egészségügyi szervezeti ajánlás megítélése a Gazdasági Versenyhivatal joggyakorlatában Az egészségügyi szervezeti ajánlás megítélése a Gazdasági Versenyhivatal joggyakorlatában dr. Dávid Barbara és dr. Szilágyi Dóra Bükfürdő 2018. március 22. Az előadásban közölt információk az előadók nézeteit

Részletesebben

Tárgyszavak: munkaerőpiac; minimálbér; betegbiztosítás; globalizáció; szakszervezet; jövedelempolitika

Tárgyszavak: munkaerőpiac; minimálbér; betegbiztosítás; globalizáció; szakszervezet; jövedelempolitika BÉR- ÉS JÖVEDELEMPOLITIKA Akik a szegénységért dolgoznak Az Egyesült Államokban a jelenlegi munkaerő-piaci túlkínálat következtében nagyon sok dolgozónak esélye sincs arra, hogy a legalacsonyabb bérkategóriánál

Részletesebben

"Towards a Europe free from tobacco smoke: policy options at EU level

Towards a Europe free from tobacco smoke: policy options at EU level Fókuszban a Dohányzás Elleni Nemzetközi Keretegyezmény (FCTC) 2. szám/2008. április Védelem a passzív dohányzás ellen 8. cikk 1 " # % o o o o o o u o u u! "!#$ o A Dohányzás Elleni Nemzetközi Keretegyezmény

Részletesebben

1. A népegészségügyi munkacsoport megvitatta és jóváhagyta a tanácsi következtetéstervezetet.

1. A népegészségügyi munkacsoport megvitatta és jóváhagyta a tanácsi következtetéstervezetet. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. december 2. (OR. en) 14391/1/15 REV 1 SAN 389 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága a Tanács A Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi

Részletesebben

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT SÉRÜLÉSEK ÉS FERTŐZÉSEK KOCKÁZATÁVAL JÁRÓ TEVÉKENYSÉGEK CÉLVIZSGÁLATÁHOZ I. Kockázatértékelés:

Részletesebben

EGYÜTT, NYITOTTAN A BETEGEKÉRT. Közzététel tól

EGYÜTT, NYITOTTAN A BETEGEKÉRT. Közzététel tól EGYÜTT, NYITOTTAN A BETEGEKÉRT Közzététel 2016- tól Az átláthatóság iránti igény erősödése Világszerte fokozatosan szigorodnak a gyógyszer-promócióra vonatkozó jogszabályok A társadalom részéről egyre

Részletesebben

kulcsszerepben a biztosítási piacon Független alkusz A MIN Ő ok SÉG BIZT OSÍTV A

kulcsszerepben a biztosítási piacon Független alkusz A MIN Ő ok SÉG BIZT OSÍTV A A MINŐSÉG BIZTOSÍTVA Független alkuszok kulcsszerepben a biztosítási piacon 2 Kik vagyunk? 3 A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) 1991-ben 13 alkuszcég elhatározásából jött

Részletesebben

A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI

A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI Ki pályázhat? A kedvezményezett lehet: Konzorcium Önálló jogi entitás Országokra vonatkozó szabályok Kutatók Kutatói csoportok Együttműködés Párhuzamos finanszírozások

Részletesebben

Az Európai Beruházási Bankról dióhéjban

Az Európai Beruházási Bankról dióhéjban Az Európai Beruházási Bankról dióhéjban 2019 1 Az Európai Beruházási Bank az Európai Unió hitelezési szerve. Mi vagyunk a világ legnagyobb multilaterális hitelezője és az éghajlatváltozás elleni küzdelem

Részletesebben

Piackutatás versenytárs elemzés

Piackutatás versenytárs elemzés Piackutatás versenytárs elemzés 2015 TÁJÉKOZTATÓ Jelen szigorúan bizalmas piackutatást / versenytárs elemzést (a továbbiakban mellékleteivel és kiegészítéseivel együtt Elemzés ) az Elemző (a továbbiakban

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ IRÁNYELVE (2014.3.13.)

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ IRÁNYELVE (2014.3.13.) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.13. C(2014) 1633 final A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ IRÁNYELVE (2014.3.13.) a 2011/65/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv IV. mellékletének a 2017.

Részletesebben

A MUNKAFELÜGYELET. Szervezet, jogok és kötelezettségek. www.arbeitsinspektion.gv.at

A MUNKAFELÜGYELET. Szervezet, jogok és kötelezettségek. www.arbeitsinspektion.gv.at A MUNKAFELÜGYELET A MUNKAFELÜGYELET A MUNKAFELÜGYELET A MUNKAFELÜGYELET A MUNKAFELÜGYELET A MUNKAFELÜGYELET A MU NKAFELÜGYELET A MUNKAFELÜGYELET A MUNKAFELÜGYELET A MUNK AFELÜGYELET A MUNKAFELÜGYELET A

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok feladatai az Európai Unióban. Dr. Kudász Ferenc NMH Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok feladatai az Európai Unióban. Dr. Kudász Ferenc NMH Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok feladatai az Európai Unióban Dr. Kudász Ferenc NMH Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi Főosztály ILO - C161 1985 Occupational Health Services Convention Convention

Részletesebben

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 3 1.1 Az Informatikai Biztonsági Politika célja... 3 1.1.1 Az információ biztonság keret rendszere... 3 1.1.2

Részletesebben

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi ellenőrzésének kiemelt szempontjai Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény értelmében

Részletesebben

187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről

187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről 187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely 2006. május 31-én

Részletesebben

Lankadt a német befektetők optimizmusa

Lankadt a német befektetők optimizmusa www.duihk.hu Sajtóközlemény Kiadja: Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), Budapest Kelt: 2018. október 25. Sajtókapcsolat: Dirk Wölfer, kommunikációs osztályvezető T: +36 (1) 345 76 24, Email:

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008. Tájékoztató füzet

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008. Tájékoztató füzet Tájékoztató füzet A tartós, több éven keresztüli dohányzás nagymértékben növeli a valószínűségét annak, hogy az ember idő előtt hal meg valamilyen, a dohányzás következtében fellépő megbetegedésben. A

Részletesebben

Megtakarítás és biztonság

Megtakarítás és biztonság Megtakarítás és biztonság kompromisszumok nélkül Aqua Életbiztosítás Rendszeres megtakarítás és többszörös gondoskodás A befektetéssel kombinált életbiztosításokról sokan azt állítják, hogy indokolatlan

Részletesebben

A rendelet célja és hatálya 1.

A rendelet célja és hatálya 1. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 22/2003. (IV.23.) önkormányzati rendelete a levegő minőségének védelmével kapcsolatos helyi szabályokról Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése

Részletesebben

KORRUPCIÓELLENES ÁTTEKINTÉS. Képzési útmutató a Brunswickkal üzleti tevékenységet folytató harmadik felek számára 2018

KORRUPCIÓELLENES ÁTTEKINTÉS. Képzési útmutató a Brunswickkal üzleti tevékenységet folytató harmadik felek számára 2018 KORRUPCIÓELLENES ÁTTEKINTÉS Képzési útmutató a Brunswickkal üzleti tevékenységet folytató harmadik felek számára 2018 Célok A Brunswick Corporation teljes elkötelezettséget vállal a tisztességes üzletvitel

Részletesebben

A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete

A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete Ikt. sz.: RH/206-7/2014 A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete 2014. augusztus 28. Tartalomjegyzék 1. A szabályzat célja...

Részletesebben

Az egészségügyi és gazdasági indikátorok összefüggéseinek vizsgálata Magyarországon

Az egészségügyi és gazdasági indikátorok összefüggéseinek vizsgálata Magyarországon Az egészségügyi és gazdasági indikátorok összefüggéseinek vizsgálata Magyarországon Készítette: Bakos Izabella Mária SZIE-GTK Enyedi György RTDI PhD-hallgató Kutatási téma Az egészségügyi állapot (lakosság

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) A. INTÉZMÉNYI ADATOK A [*]-gal jelölt kérdések megválaszolása kötelező. 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma:

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. november 14. Címzett: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓS DOKUMENTUM

NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓS DOKUMENTUM Európai Bizottság Egészségügy és Fogyasztók Főigazgatósága Közegészségügy és Kockázatértékelés C Igazgatóság A 2001/37/EK DOHÁNYTERMÉKRENDELET LEHETSÉGES FELÜLVIZSGÁLATÁRÓL NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓS DOKUMENTUM

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK. A schengeni rendszer helyreállítása - ütemterv

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK. A schengeni rendszer helyreállítása - ütemterv EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.4. COM(2016) 120 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK A schengeni rendszer helyreállítása - ütemterv HU HU 1. Bevezetés

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA

Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 34. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010.2.1. - A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés 1. BEVEZETÉS E dokumentum

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához

AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához 6.3.2019 A8-0435/6 Módosítás 6 Danuta Maria Hübner az Alkotmányügyi Bizottság nevében Jelentés A8-0435/2018 Mercedes Bresso, Rainer Wieland A személyes adatok védelme az európai parlamenti választásokkal

Részletesebben