Székelykérdések az 1848-i erdélyi országgyűlésen

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Székelykérdések az 1848-i erdélyi országgyűlésen"

Átírás

1 Vármegyék és szabad kerületek 233 Székelykérdések az 1848-i erdélyi országgyűlésen Egyed Ákos Az 1848-as magyar forradalom programját Erdély magyarsága, amelynek mintegy felét a székelymagyarság tette ki, nagy lelkesedéssel és úgyszólván napok alatt elfogadta. A lelkes és gyors befogadásnak, amelyhez hozzátartoztak a nemzeti szimbólumok s Petőfi Nemzeti dal című költeménye, 1 ugyanaz volt az oka a Székelyföldön is mint Magyarországon: a reformkorban nemzeti tudatra ébredő magyarság irányadó része jövőképet látott az március 15-én meghirdetett Tizenkét Pontban. Az előbbiekben érintettek mégsem jelentik azt, hogy az erdélyi magyarság teljesen változatlan formában nyilvánította volna magáénak Március 15-e üzenetét: a Tizenkét Pont 12. pontját az erdélyi magyar program az első helyre tette és ezzel a Magyarországgal való újraegyesülést a legfőbb törekvésének nyilvánította. Ezért Erdélyben az unió jegyében zajlott, annak minden következményével együtt. Az erdélyi 1848-i eseményeknek egy másik jellegzetessége az volt, hogy olyan részein, ahol a társadalmi struktúra s a közigazgatás a történelem folyamán másként alakult, a forradalom általános programja mellett helyi talajból felsarjadzó programpontok is megfogalmazódtak. A vármegyék területén a jobbágykérdés és a románság által támasztott nemzeti követelések, a hajdani Királyföldön, vagyis a szász székekben a szász Universitas önigazgatási törekvései kölcsönöztek transzilvanista jelleget 1848-nak. A székelyföldi sajátosságok főleg abban nyilvánultak megy, hogy a székelység a forradalomtól várta mindazon sérelmeinek gyors orvoslását, amelyeket a Habsburg hatalomtól elszenvedett. Ezek közt kétségkívül a legsúlyosabb volt a ha- 1 L. Bözödi György: 1848 márciusa Marosvásárhelyen. - Korunk 16. évf sz. Egyed Ákos: Erdély I. Csíkszereda

2 234 Egyed Ákos: A katonai szolgálat a székely szabadság jogforrása tárőrrendszer erőszakos megszervezése 1764-ben Csík-, Gyergyó- és Kászonszékben, valamint Háromszéken és az Udvarhelyszékhez tartozó Bardóc fiúszékben. 2 A határőrrendszerből kimaradt Udvarhelyés Marosszéken az adómentesség megszüntetését, a korábbi legnépesebb katonai rendnek, a gyalogszékelységnek adóztatását s politikai jogainak korlátozását tartotta a székely köztudat jogtalan és igazságtalan intézkedésnek. A székelyföldi társadalomfejlődés egyik sajátossága volt az ottani úrbériségnek az általános erdélyitől való különbözősége; következésképpen felszámolásának a módja is sok gondot okozott 1848-ban a jogalkotóknak először az erdélyi diéták majd a magyar népképviseleti országgyűlésen is. Az említett kérdések felvetődésével s megoldásuk kísérleteivel foglalkozik az itt következő tanulmányunk, amely az utolsó erdélyi rendi országgyűlésre terjeszti ki vizsgálódásait. Az utolsó erdélyi rendi országgyűlés május 29-én ült öszsze Kolozsvárt. Napirendjén számos fontos kérdés szerepelt. Elsősorban Magyarország és Erdély újraegyesülése, a jobbágyság felszabadítása, a polgári szabadságjogok elfogadása. Ezekről korszerű törvényeket alkottak, amelyeknek többségét az uralkodó éppúgy kézjegyével látta el, mint a magyarországi pozsonyi törvényeket. Következésképpen az erdélyi diéta jogalkotásának legitimitásához nem fér kétség. Az országgyűlés tárgyai közt külön pontként nem szerepelt a székelyek ügye, de több törvény vitája során ki kellett térni a székely sajátosságokra, mert azokat nemigen sikerült az általános erdélyi törvények betűjéhez igazítani. Különösen két törvényjavaslat tárgyalása s elfogadása során merültek fel alkalmazási nehézségek: először a nemzeti fegyveres erőről alkotott törvénycikkről, valamint az úrbéri kérdést rendező törvény kapcsán. Általánosabb síkon a közteherviselés értelmezése s alkalmazása sem ment könnyebben, mint az előbb említett törvényeké. A számos székely sajátosság közül kettővel foglalkozunk a következőkben, nevezetese a határőr katonai rendszerrel, valamint a székelyföldi jobbágyfelszabadítás módjával. Hogyan vetődtek fel a székelység kérései az erdélyi országgyűlés megnyitása előtt? Erre a kérdésre azért kell kitérnünk, mert az május 5-én közvétett királyi javaslatok közt, nem szerepelt a székely határőrkatonaság, sem a székelyföldi jobbágyfelszabadítás. 2 Részben Aranyosszékre is kiterjedt a székely határőri szervezet.

3 Vármegyék és szabad kerületek 235 Vissza kell térnünk a forradalom kezdeteihez. Kolozsvárra a pesti március 15-i események hírét hozó posta március 20-án érkezett meg, s még aznap megszületett az a program, amely az erdélyi magyarság számára a nevezetes 12 pont mellett az átalakulás vezérfonalául szolgált. Ez a kolozsvári program elsőként említette az uniót s utolsó pontként szerepelt benne a székely nemzet nyomasztó sérelmeinek siető orvoslása. 3 Ezt a programot a korábbi ellenzéki liberális párt és a konzervatív kormánypárt vezetői: id. Bethlen János és Jósika János írták alá, aztán szétküldték Erdély magyar városaiba azzal az ajánlással, hogy mindenhol kérjék az országgyűlés minél hamarabbi összehívását az esedékes törvények elfogadása érdekében. 4 A Székelyföldön a székely sérelmek -kel közgyűlések foglalkoztak. Háromszék április én tartott széki közgyűlése a leghatározottabban foglalt állást ebben a kérdésben: azért sem kéri a székely katonaság nyomasztóbb terheinek orvoslását nehogy ezen részleges orvoslással maga a rendszer törvényesnek elismertessék. Ezért a közgyűlés a közelebbi erdélyi országgyűléstől a székely katonai rendszer megszüntetését várta. 5 Csík-, Gyergyó- és Kászonszék ugyancsak április 12-én kezdődött közgyűlésen Mikó Mihály alkirálybíró, a korábbi ellenzék legkiválóbb csíki tagja részletesen kifejtette a 84 év óta fennálló határőri rendszer által okozott jogsértéseket, s a szék rendjei feliratban kérték a főkormányzót, hogy hívja össze az országgyűlést, amely iktassa teendői közé a székely sérelmek orvoslásának kérdését. 6 A határőri rendszer megszüntetésében legérdekeltebb két szék közgyűlésének állásfoglalása nem volt teljesen azonos; Csíkszék, ahol az idegen határőrtisztek s különösen Franz Dorschner ezredesnek az I. székely határőr gyalogezred parancsnokának a befolyása 1848 tavaszára még jelentős volt, divatosabban fogalmazta meg elvárását, mint Háromszék, ahol a tisztikar nem kis része, élén Sombori Sándor ezredessel, magyar volt és nem szegült szembe a forradalom célkitűzéseivel. Azonban bármennyire is jogos volt az igény a határőri terhek 3 Kőváry László: Okmánytár az iki erdélyi eseményekhez. Kolozsvár, /a továbbiakban: Kőváry: Okmánytár./ 4 Szorgalmazzanak a megyék minél előbb országgyűlést. 5 Magyar Országos Levéltár /a továbbiakban: MOL/ F.142. A Gubernium Transylvanicum Levéltára /a továbbiakban GTr/ Cista Diplomatica. Háromszék gyrásgyűlése 1848-ban. 6 A kolozsvári Történeti Intézet mikrofilmtára. Foto:

4 236 Egyed Ákos: A katonai szolgálat a székely szabadság jogforrása megszüntetésére, a kérdés a különböző érdekek ütközése miatt kezelhetetlennek látszott. Először azért, mert az erdélyi három székely és a két román határőrezred a bécsi hadügyminisztériumnak is alárendelt erdélyi katonai főparancsnoksághoz tartozott, amely semmiképpen sem volt hajlandó elfogadni a határőrrendszer átalakítását, pláne a megszüntetését. Másodszor azért, mert az erdélyi magyar politika sem tartotta időszerűnek az egyetlen megbízhatónak tartott fegyveres erő megszüntetését, mert úgy vélte, hogy bármikor szükség lehet arra a magyarság védelmében s a belső rend fenntartásában. 7 Harmadik okként megemlítjük, hogy a magyar kormány sem gondolt ekkor még a székely határőri ezredek fel oszlatására, hiszen még Batthyány miniszterelnök is igénybe szerette volna venni azokat Magyarország határainak védelmében. 8 Mindezek következteében az erdélyi országgyűlés megnyitásakor, a magyar politikai erőknek nem volt semmiféle határozott elképzelésük a székely határőrség megszüntetésének a lehetőségéről. 9 A Kolozsvárt május 29-től ülésező országgyűlés június másodikán a Nemzeti Fegyveres erőről című III. törvénycikket tárgyalta. 10 Ez volt sorrendben az ötödik ülés, s az jórészt a nemzetőrség szervezésével, valamint a székely határőr katonai rendszerrel foglalkozott. A két kérdés egyébként szoros összefüggésben állt egymással, amely a Székelyföldnek azon részén, ahol 1764-ben felállították a határőrséget abban nyilvánult meg, hogy a határőrök nem kis része szeretett volna a határőri alakulatok kötelékéből átmenni a nemzetőr- 7 Ezzel kapcsolatban utalhatunk az 1848 áprilisi uzoni eseményekre, ahol a II. székely gyalogezred egyik zászlóalja a radikális forradalmárok felhívására megtagadta az engedelmességet s nem volt hajlandó elhagyni a szék területét. Nos, az erdélyi politikusok egymásután fordultak a székely határőrökhöz arra kérve őket, hogy várják meg az országgyűlés határozatát, s ne mondják fel az engedelmességet a katonai parancsnokságnak. Wesselényi május 10-i felhívásában azt ígérte, hogy a határőrkatonaság át fog alakulni nemzetőrséggé, addig azonban maradjanak a székelyek fegyverben. L. Egyed Ákos: Háromszék Bukarest, MOL H i Minisztériumi Levéltár. Általános iratok. 216/ A magyar politikusok többsége továbbra is jogos követelésnek tartotta ugyan a székely határőr rendszer megszüntetését, de tartott egy ilyen lépés következményeitől. 10 Ezt megelőzően elfogadták az unióról szóló I. törvénycikket, valamint a választójogi törvényt, amely a II. törvénycikkelyként került be az erdélyi diéta tör vénycsomagjába.

5 Vármegyék és szabad kerületek 237 ségbe. Ennek okait világosan kifejtette az a beadvány, amelyet a háromszékiek nyújtottak be az erdélyi országgyűlésnek. A székelység megértette, hogy egész Európát felrázta a szabadság jelszava, meghallotta a testvér hazában történt eseményeket s föltámadt benne ősi szabadságának és jogegyenlőségének többé elfojtani nem tudott érzete, s a komoly elhatározás férfias szavával kiáltott föl vagy szabadság, vagy halál. 11 Bár a székelység jelentékeny része a hongyűlésen törvényes követeiben képviselve van, mégis elhatározta, hogy saját kebeléből választott bizottmány által országgyűlés elé tárja kívánságait: 1./ Minthogy a sérelmek legigazságosabb megoldását a Magyarországgal való uniótól várja, kérik annak minél hamarabbi megvalósítását. 2./ A hongyűlésnél egy órával se halasszák tovább a székely sérelmek orvoslását, mert annak súlyos következményei lehetnek. A legfájdalmasabb sérelmek ama gyászos és ösmeretes madéfalvi véráldozat reánk erőszakolt fegyver -t tartja, amelynek rögtöni megszüntetéséről intézkedést kér. És ehelyett a különböző egyenlőtlenségek 12 megszüntetésével egyforma jogok és kötelességek alatt levő nemzeti őrsereg felállítását javasolja. 13 A fentiek folytatódik a kérés érvelése nem csupán nemzetünk egy jelentékeny részének, de az összes székelységnek is békés és alkotmányos úton felterjesztett óhajtásunk ; a székelység nem kér mást csak annak visszaadását, amit elvettek tőle. 14 Az aláírók közt az egyszerű katonarendűek mellett megtaláljuk a Kolozsvárt élő Berde Áron professzor, Szentiványi György országgyűlési követ, Gyárfás Károly pótkövet nevét. A háromszékiekével majd mindenben megegyező a csíkkozmási és lázárfalvi székelyek nyilatkozata. Nemcsak a székelyek, hanem a Hunyad megyei Rákosd és még 12 falu román határőrei, akik valóságos nemesekből erőltettünk katonákká a székelyekkel együtt, és akiktől a katonai rendszer elvette természetes jogaikat, kérik az országgyűléstől: 1./ az unió létesítését; 2./ a katonai kormányzatnak a magyar minisztérium alá helyezését; 3./ 11 Háromszék az Erdélyi Nagy Fejedelemség május 29-re összegyűlt Karainak és Rendjeinek. Hely- és dátum nélkül. /érkezett: május 28-án/ MOL GTr. D. 97/a. 12 A kérvény különböző nép osztályzatok -ról szól, de a szövegösszefüggésből kitűnik, hogy a különböző terhek eddigi egyenlőtlen hordozása értendő ezen. 13 L. 11. jegyzet. 14 Uo.

6 238 Egyed Ákos: A katonai szolgálat a székely szabadság jogforrása közös teherviselést; 4./ polgári és vallási jogegyenlőséget; 5./ az úrbéri viszonyok megszüntetését. 15 A századot kitevő román határőrök nevében az aláírók éppúgy szabadulni szerettek volna a rendkívül nagy terhet jelentő osztrák mintájú határőrségből, mint a háromszéki és a csíki székelyek nagy része. A székelyek és az említett hunyadi román határőr rendűek szabadságtörekvését a Puchner tábornok vezette erdélyi katonai főparancsnokság, a General Commander a leghatározottabban ellenezte, mert a bécsi vezetés a határőrvidékeket és határőrezredeket szerette volna saját fennhatósága alatt tartani. 16 Az utolsó erdélyi országgyűlés összeülésekor Erdélyben is minden, vagy majdnem minden jelentős helységben nemzetőrségek működtek, de a határőrezredek éppúgy a General Command e fennhatósága alatt állottak mint korábban. Az országgyűlésnek ezúttal sem volt könnyű dolga, ha a népakaratnak s a reális politikai helyzetnek is megfelelő törvényt akart alkotni a fegyveres erőről. Mint általában, ez az erdélyi törvény is a már röviden ismertetett pozsonyi törvénycikkből indult ki, de sajátosan erdélyivé alakult. A törvényjavaslat első fogalmazványa véleményünk szerint kétségkívül a háromszéki határőri rend küldöttének, Berde Mózesnek a munkája, 17 amelyet június másodikán Kemény Dénes terjesztett a teljes ülés elé. A törvénytervezet kilenc paragrafusban tárgyalta a kérdést, ezeket rövidítve az eredeti javaslat alapján ismertetjük A közbiztonság érdekében a lehető legrövidebb idő alatt alakítsanak nemzeti őrsereget, amelynek egy része mozgatható lesz és zsoldot kap. 2. A nemzeti őrsereg számának meghatározása, a nemzetőrségek felfegyverzése és oktatása a felelős minisztérium; hatásköréhez tartozik. 3. A jelenleg fegyvert viselő székelyeket a törvénycikk nemzetőrökké nyilvánítja. 15 MOL GTr D. 97/a. 16 Hermann Róbert: Az áprilisi törvények hadügyi rendelkezései, a hadügyminisztérium és katonai közigazgatás a szabadságharc idején. L. A szabadságharc katonai története. Szerk. Bona Gábor. Bp Az írás és a fogalmazás alapján. 18 MOL GTr D. 9/a.

7 Vármegyék és szabad kerületek Az eddigi törvénytelen katonai szabályzatok megszűnnek és polgári, úgy családi mint vagyoni viszonyaikat illető jogaikba vissza, és a polgári törvényhatóság alá rendeltetnek. 5. A súlyos körülmények miatt mivel a hon kül- és belbátorsága mindenfelől fenyegetteti, a fegyvert viselő /effektív standbeli/ székelység mint nemzetőr köteles katonai rendes fegyelem mellett katonáskodni. Ez a rendelkezés a közelebbi országgyűlésen hozandó törvényig marad érvényben. Addig: a./ ez a fegyveres őrség a szolgálat, valamint a gyakorlat idején rendes zsoldot kap, s ha a törvényhatóság határán kívül rendelik, a zsold mellett ruházat is megilleti. b./ Ezentúl tisztekül csak olyan hazafiakat alkalmazhatnak, akik tudnak magyarul; a jelenlegi /magyarul nem tudó/ altiszteknek és tiszteknek, ha más alkalmazást nem kapnak, fizetés jár. 6./ A minisztérium intézkedni fog, hogy ezentúl az irományokat és jegyzőkönyveket magyarul vezessék és a parancs szavak magyarul legyenek. 7./ A fegyveres székelyeken /effektív standbeliek/ kívül a székelység: primorok, nemesek és minden más lakosok kötelesek nemzetőri szolgálatot tenni; ezek haladék nélkül őrseregeket alkotnak, fegyvert kapnak s ugyanúgy szolgálnak mint az ország bármely más nemzetőrei. 8./ A törvény irányeszméinek gyakorlati megvalósításáról haladék nélkül a minisztérium fog intézkedni. 9./ A székelységen kívüli határőrségnek azon részeire, hol polgári helyhatóság is van, a fennebb írtak értelme általán kiterjed, a többire nézve pedig addig is, míg állapotjoknak hazánk alkotmányos rendszeréhez illesztése a törvényhozás által lehető legrövidebb idő alatt eszközöltetnék, a törvényjavaslat csak annyit mond, hogy ahol eddig ruházatot kaptak, ezután is jár, és őket is kötelezi a trón és a haza szolgálatára. 19 Nem nehéz észlelni, hogy a törvényalkotók tulajdonképpen nem akarták teljesen szétválasztani a székely határőrezredek ügyét a román ezredekétől, de a románokkal foglalkozó 9. paragrafus rendkívül óvatosan nyúlt a kérdéshez. Nemzetőrségek felállítását csak olyan román határőrfalvakban rendelte el, ahol polgári közigazgatás is volt /például a már említett Hunyad megyei 12 faluban, viszont a naszódi s orláti 19 Uo.

8 240 Egyed Ákos: A katonai szolgálat a székely szabadság jogforrása masszív határőrvidékre nézve csak egy későbbi rendezés alternatíváját fogalmazta meg. A törvényhozók nem akarták a már előbb említett okok miatt ezt a kényes kérdést feszegetni. A törvénnyel igazán a székelyek helyzetét igyekeztek rendezni, mert bennük keresett támaszt a magyar politika. Ez világosan kiderül a nádorhoz és a magyar minisztériumhoz ugyanabban a kérdésben intézett felterjesztésből, amely szerint a katonáskodó székely sajgó százados sebeit azért kell gyógyítani, mert a székelység az ország bátorsága fentartásának /!/ csalhatatlanul hatalmas tényezője lesz. 20 A törvény szövegét közölték a kolozsvári lapok s jelentették az országgyűlési követek is. Kérdés, hogy ez voltaképpen sok bizonytalanságot tartalmazó törvény megnyugtathatta-e a katonás kodó székelységet. Láttuk, hogy a törvény előírta a /császári/ határőrség megszüntetését és annak nemzetőrséggé való átalakítását. Ez látszólag eleget tett a székelység kérésének, sőt a háromszékiek esetében követelésének. Csakhogy amit a 3. paragrafus megadott a A jelenleg fegyvert viselő, székelyek jelen törvénycikk erejénél fogva nemzetőröknek tekintetnek, annak gyakorlati alkalmazását az 5. paragrafus meghatározatlan időre elnapolta: A jelen súlyos körülmények között /.../ a fegyvert viselő /effektív standbeli/ székelység mint nemzetőr köteles katonai rendes fegyelem mellett katonáskodni, s majd a legközelebbi hongyűlés fog dönteni a további sorsáról. Vagyis a katonarend köteles volt a General Commando kötelékében az addigi rendszer szerint szolgálni. A magyar törvényhozók tudták, hogy a székelység más törvényt várt, s ezt Wesselényi meg is vallotta Deák Ferencnek: Az itt szükségképpen elővenni kelletett s kellető tárgyak közé tartozik a székely katonaság ügye, ezen derék, de nyakas népfaj helyzete események s bujtogatók által felizgatva azon ponton állott, hogy a katonai fegyelmet teljesen lerázza. 21 Nagy bajjal sikerült őket lenyugtatni. A róluk szóló törvénycikk nem olyan, amilyennek kellett volna lenni, hanem amilyen lehetett. 22 A magyar rendek nem tartották tanácsosnak, hogy az a szervezett katonai erő felbomoljon, amelyre a már sok helyen felkelt pa- 20 Uo. 21 Utalás az uzoni eseményekre, ahol a II. székely gyalogezred négy százada megtagadta Puchner parancsának teljesítését. Egyed Ákos: Háromszék i.m Állami Levéltár Kolozsvár. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Levéltára. Wesselényi Miklós levélmásolatai. Közölve: Történelmi Tár

9 Vármegyék és szabad kerületek 241 rasztság ellen s az esetleges nemzetiségi küzdelmekben számíthatnak, másrészt kerülni akarták a Puchner tábornokkal való összeütközést, mivel ha nehezen is, de valamilyen segítséget még nyújtott a mozgalmak fékezésében. A törvény szövege visszafogott s nem írt elő azonnali lényeges változtatásokat, de mégis benne volt a Habsburg-hatalom által létrehozott határőrrendszer bírálata, a változtatás szükségessége, s a magyar kormány illetékességének elismerése. Érthető, hogy a törvény átnyújtása után Puchner nyomban aggodalmait fejezte ki Teleki főkormányzónak. A főkormányzó nem késett értesíteni már június 3-án Csík, Háromszék, Udvarhelyszék és Aranyosszék tisztségeit, hogy egyelőre minden marad a régiben, ezentúl a Királyi Biztos Ő Nagy Méltósága által e részben nékem nyilvánított aggodalmai elenyésztése tekintetéből bizodalmasan felszólítani kívántam, miszerént célszerű módon ez úton a fegyver alatt lévő Székely népességet arról kellőleg felvilágosítani igyekezzék, hogy ezen törvényjavaslat mindaddig, míg ő Felsége a maga legfelsőbb megerősítése által azt szentesíteni nem méltóztatik, törvényes kötelező erővel nem bír. Ezt egyébként minden törvényre el lehetett mondani, de a túlhangsúlyozása azt jelentette, hogy a főkormányzó megsejtése szerint ennek a törvénynek a további sorsa bizonytalan. Sőt, Teleki a Puchnerrel való beszélgetéstől nem függetlenül írta az említett törvényhatóságoknak: a nemzetőrségekbe nem léphetnek át a határőrkatonák, ezt Háromszéknek külön hangsúlyozta, mert ott a már megalakult nemzetőrségek egy része a határőriektől ment át, ami nem engedhető meg. 23 Valóban ezt a törvénycikket az uralkodó megerősítés nélkül küldte vissza, és ezt Puchner továbbította Teleki főkormányzónak, aki ezek után annyit tehetett, hogy a közelebbi magyar országgyűlés figyelmébe ajánlotta ezt a kérdést. 24 A határőr székelység türelmetlenül várta, hogy felszabaduljon, s mert hiába várta, Bardóc fiúszékben például keserű kifakadások mutatkoztak, mert nem értették: miért tartják fenn az 1764-ben létesült igazságtalan állapotot. A katonaság határozottan követelte: töröljék el a határőri rendszert s osszák meg testvériesen a katonai terheket. 25 Ezt a székelység a közös teherviselés korparancsaként értelmezte s ezért 23 MOL GTr 1946/1848/E. 24 Teleki József a nádornak. Kolozsvár, június 28. MOL GTr 1686 /1848/E. 25 Állami Levéltár Kolozsvár. Udvarhelyszék Levéltára. Közigazgatási iratok. 186/1848.

10 242 Egyed Ákos: A katonai szolgálat a székely szabadság jogforrása kérte, hogy a katonáskodásban minden társadalmi kategória vegyen részt. A III. törvénycikk ezt a kívánságot annyiban vette figyelembe, hogy a 7. paragrafusban a primorokat, nemeseket minden más lakossal egyenlő kötelezettség alá helyezte, vagyis a nemzetőrségekben addigi mentes osztályoknak is részt kellett venniük. Ez azonban nem elégíthette ki a határőri rendűeket, mert ők továbbra is sokkal nagyobb terhet hordoztak minden más kategóriánál. A fennmaradt katonai rendszernek más következményei is voltak: Puchner tábornok gyakran küldött román parasztmozgalmak fékezésére székely határőröket, ami pedig a nemzetiségi konfliktusok elmérgesedését eredményezte. Egy másik vonatkozása is volt annak, hogy a határőrezredek a General Commando parancsnoksága alatt maradtak: a román ezredeket Bécs parancsára később a magyar forradalom ellen lehetett mozgósítani, a székely ezredeket pedig katonai parancs által egy ideig még akadályozni lehetett abban, hogy az egyetemes magyar forradalom alakuló katonai rendszerébe beépüljenek. 26 A székelységnek végül is 1848 őszén sikerült elszakadnia a Puchner vezette General Commandótól, de ennek érdekében szívós küzdelmet kellett folytatni egyszerre több vonalon: a politikában, a közélet fórumain a határőrrendszer kereteiben. Egy másik kérdés, amely az erdélyi országgyűlésnek szintén sok gondot okozott, az úrbériség megszüntetésével kapcsolatban vetődött fel. A Székelyföldön ugyanis a jobbágyviszonyok számos sajátosságot mutattak: mindenekelőtt azért, mert itt a jobbágyrendszer jóval későbbi képződmény volt, mint az erdélyi vármegyékben és nem is tudott úgy elterjedni mint ott, és végül: a földtulajdon és a jobbágyság viszonya is sajátosan alakult. A Kolozsvárt ülésező utolsó rendi országgyűlésen az képezte vita tárgyát, hogy a Székelyföldön milyen társadalmi kategória tekinthető a vármegyeihez hasonló úrbéresnek s milyen kategóriák sorolhatók az udvari zsellér, illetve szerződéses zsellérséghez /mezőgazdasági cseléd, napszámos/. 27 Különösen heves viták tárgyát 26 Egyed Ákos: A Székely határőrség az es forradalomban és szabadságharcban. A határőrezredek útja Puchner generálistól Bem tábornokig. Emlékkönyv Imreh István születésének nyolcvanadik évfordulójára. Szerk.: Kiss András, Kovács Kiss Gyöngy, Pozsony Ferenc. Kolozsvár, Egyed Ákos: Vázlatok a jobbágyfelszabadítás és a zsellérkérdés történetéhez a Székelyföldön / /. Falu, város, civilizáció. Bukarest,

11 Vármegyék és szabad kerületek 243 képezte az egyszerű székely kisgazdák /határőrök vagy adózó szabad székelyek/ földjét művelő jobbágyok és zsellérek helyzete. Az úrbéri törvényt június 6-án fogadta el az erdélyi országgyűlés, amely június 18-ával szabadnak nyilvánította az addigi úrbéres jobbágyokat és zselléreket, s tulajdonuknak ismerte el azt a földet, amelyet a törvény a kezükön talált. 28 A törvény határa nem terjedt ki az ún. majorsági /allodiális/, vagyis a földesúri tulajdont képező birtokon települt zsellérekre és a székely örökség -nek nevezett birtokon élőkre, vagy azokat művelőkre. A Székelyföldön csak a királyi adományos földeken élő jobbágyokat és zselléreket ismerték el úrbéreseknek, vagyis földtulajdonnal felszabadítandó kategóriának. A székely örökségnek nevezett tulajdonforma egyszerűen az apáról fiúra szálló, átörökölhető földtulajdont jelentette, amely sohasem képezde királyi adományozás tárgyát. 29 Nos, a székely örökségen élő zsellérekkel kapcsolatban a IV. törvénycikk 6. paragrafusa intézkedett: Székelyföldön a tiszta majorságok közé értetik a Székely örökség /Siculica haereditas/ is. Ennélfogva, minthogy az adófizető és fegyvert viselő székelyek jószágai köztudat szerint többnyire tiszta Székely örökségek, az ezeken lakó colonusokra azon mentesség, mely más úrbéresekre e törvény nyomán rögtön életbe lép, csak azon esetben terjedhet ki, ha az említett adófizető és fegyvert viselő székely tulajdonosok az ezelőtti paragrafusban írt bíróságok 30 előtt bé nem bizonyíthatnák, hogy valamely telek és föld, mely colonusaik kezén van, majorság vagy székely örökség. 31 Mivel a székely kisgazdák birtoka majdnem minden ecetben örökség-birtok volt, rájuk a jobbágytörvény nem vonatkozott. Nyilvánvaló, hogy a törvényalkotók eredetileg a székely kisgazdák védelmére fogadták el az előbb egészében idézett paragrafust. Ugyanis, ha a kisgazdáknak át kellett volna engedniük a birtok egy részét az általuk alkalmazott zselléreknek, maguk nagymértékben elszegényedtek volna. Ennek ellenére valamilyen módon intézkedni kellett a kisgazdák zselléreiről, amit úgy próbáltak rendezni, hogy a magyarországi, nagyrészt lakatlan kincstári pusztákon ajánlottak számukra letelepedési 28 MOL F 35 GTr. Cista Diplomatica Diaetalia. 78. kötet Bonis György: Magyar jog - székely jog. Kolozsvár, Az úrbéri bíróságokról van szó. 31 MOL F 35 GTr, Cista Diplomatica 78. kötet. 85.

12 244 Egyed Ákos: A katonai szolgálat a székely szabadság jogforrása lehetőséget. 32 Azonban ezt a javaslatot a székelyek nem fogadták el: még a legszegényebbek sem voltak hajlandók kitelepedni. A jobbágytörvény egyidőben váltott ki elégedettséget és elégedetlenséget: a felszabadítottak örömmel fogadták a szabadság hírét, míg a székely örökségeken lakók nem akarták tudomásul venni az országgyűlés számukra kedvezőtlen döntését. A kisgazdák zselléreinek száma ugyan csak töredéke lehetett a székelyföldi zsellérkategóriának, de az erdélyi úrbéri törvény hézagait kihasználva a földesurak is bizonyítani kezdték, hogy a birtokuk egészében vagy nagyrészt szintén örökség-birtok s nem királyi adományozás útján került az elődök kezébe: következésképpen csak az adományos földön lakó kolonusokat nyilvánították szabaddá. És ezáltal a fel nem szabadítottak kategóriája már az összes székelyföldi jobbágyok és zsellérek mintegy 9/10-ét tette ki. 33 A székely zsellérkérdés a kolozsvári országgyűlésből átkerült az július 5-én megnyitott pesti népképviseleti országgyűlésbe, de a már említettek miatt a megoldás ott is elmaradt. Mind a határőr székelység, mind a jobbágyság és zsellérség elégedetlensége gátolta a székelység teljes felzárkózását a magyar forradalom programjának gyakorlati megvalósításához. Hogy ezt az akadályozó tényezőt elhárítsa s mert 1848 szeptemberétől a közös haza védelme minden erő mozgósítását megkövetelte, az október án Agyagfalván tartott Székely Nemzeti gyűlés végre kimondta, hogy jogban és kötelességben a Székelyföldnek minden polgára egyenlő. 34 Bár a nyilatkozat konkréten csak az eddig fennállott katonáskodási rendszer s ebbel felmerült sérelmes viszonyok eltörléseit említette meg, az a tény, hogy nemzetőrnek nyilvánított minden éves férfit 35, világosan mutatja, hogy a zsellérséggel szemben eddig fennállott korlátozást is eltörölték. 36 Az agyagfalvi határozat tulajdonképpen a sok sajátosságot felmutató székely rendiség megszüntetését s a polgári magyar nemzetbe való integrálódását jelentette. Ennek jeleként a székelység teljes erejé- 32 Perényi Zsigmond, aki a magyar kormány képviselőjeként vett részt az erdélyi országgyűlésen, már Kolozsvárról ilyen értelmű javaslatot tett a miniszterelnöknek. MOL H i Minisztérium levéltára. Belügyminiszteri Levéltár. 288/188/. 33 A kárpótlási iratok alapján kiszámított adat. 34 Kőváry: Okmánytár Uo. 36 Eddig a zsellér nem lehetett nemzetőr.

13 Vármegyék és szabad kerületek 245 vel bekapcsolódott a magyar szabadságharcba, amelynek emlékét ma is híven őrzi a történeti s nemzeti tudata.

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám:

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: 50p Név: Iskola neve, címe:.. I. Az alábbi feladat az 1848-49-es magyar forradalomra

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁS ÉS KÖZÉLET A HATALMI KONSZOLIDÁCIÓ KORSZAKÁBAN, (Hermann Gusztáv Mihály) 371

KÖZIGAZGATÁS ÉS KÖZÉLET A HATALMI KONSZOLIDÁCIÓ KORSZAKÁBAN, (Hermann Gusztáv Mihály) 371 5 TARTALOM BEVEZETŐ 23 AZ ERDÉLYI FEJEDELEMSÉG ÉS A RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC KORA, 1562 1711 27 Új ország alakul a speyeri egyezmény (Oborni Teréz) 27 Két nagyhatalom között 29 A fejedelemség területe 31

Részletesebben

RÖVIDÍTÉSEK JEGYZÉKE

RÖVIDÍTÉSEK JEGYZÉKE RÖVIDÍTÉSEK JEGYZÉKE B. Bucureºti, Bukarest Bónis Bónis György: Hûbériség és rendiség a középkori magyar jogban. Kolozsvár, 1941. Bp. Budapest Connert 1901 Connert János: A székelyek intézményei a legrégibb

Részletesebben

HISTORIA NOSTRA TÖRTÉNELEM VETÉLKEDŐ A MAGYARSÁG TÖRTÉNELME AZ 1848-AS FORRADALOMTÓL A A KIEGYEZÉSSEL BEZÁRÓLAG

HISTORIA NOSTRA TÖRTÉNELEM VETÉLKEDŐ A MAGYARSÁG TÖRTÉNELME AZ 1848-AS FORRADALOMTÓL A A KIEGYEZÉSSEL BEZÁRÓLAG A MAGYAR TANNYELVŰ KÖZÉPISKOLÁK IX. ORSZÁGOS TANTÁRGYVERSENYE HISTORIA NOSTRA TÖRTÉNELEM VETÉLKEDŐ A MAGYARSÁG TÖRTÉNELME AZ 1848-AS FORRADALOMTÓL A A KIEGYEZÉSSEL BEZÁRÓLAG I.FELADAT: Magyarázd meg röviden

Részletesebben

1. TOTÓ. 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos X pozsonyi 2. kéttáblás X. évenkénti

1. TOTÓ. 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos X pozsonyi 2. kéttáblás X. évenkénti 1. TOTÓ 1. Kire ismersz: ősiség eltörlése, Lánchíd, gőzhajó, kaszinó? 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos 2. Ebben az évben nyílik meg Magyarországon az első vasútvonal: 1. 1844 2.

Részletesebben

Mit kíván a magyar nemzet. Legyen béke, szabadság és egyetértés.

Mit kíván a magyar nemzet. Legyen béke, szabadság és egyetértés. 1848-12 pont A Pilvax kör 1848. Március 15.-e reggelén Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, a Nemzeti dallal együtt elvitték Landerer és Heckenast nyomdájába, ahol a nyomdagépet lefoglalva kinyomtatták.

Részletesebben

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:...

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:... Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu V. TOLLFORGATÓ 2. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY

Részletesebben

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1 1. ábra: A Partium területe Bethlen Gábor halálakor. Rajzolja be a Partiumot alkotó területrészeket piros határvonalakkal, és írja be a területek neveit! 2.

Részletesebben

HAZA ÉS HALADÁs a reformkor

HAZA ÉS HALADÁs a reformkor HAZA ÉS HALADÁs a reformkor MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1.Európa politikai helyzete Napóleon bukása

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a

I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a Kárpátok hegyvonulatai határolják, gazdag nemesfém, vasérc

Részletesebben

3. feladat Kép: (I.) (II.)

3. feladat Kép: (I.) (II.) 1. feladat a) B A T T H Y Á N Y K Á Z M É R b) N A G Y C E N K c) J Ó Z S E F d) K Ú R I A e) E L L E N Z É K I N Y I L A T K O Z A T f) S Z A L A Y L Á S Z L Ó g) H Ő T L E N S É G h) M A R K Ó K Á R

Részletesebben

0478 SZABÓ Andrea A Magyar Királyi Pénzügyőrség rangrendszere

0478 SZABÓ Andrea A Magyar Királyi Pénzügyőrség rangrendszere SZABÓ Andrea A Magyar Királyi Pénzügyőrség rangrendszere. DOI : 10.31627/RTF.XXVII.2017.54N.107-126P 0478 SZABÓ Andrea A Magyar Királyi Pénzügyőrség rangrendszere 1867-1947 A Magyar Királyi Pénzügyőrség

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Reformkor, forradalom és szabadságharc

Reformkor, forradalom és szabadságharc Hallássérültek XXXII Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye 2014 május 15-16 Országos forduló a komplex történelmi, társadalmi ismeretek tantárgyból Reformkor, forradalom és szabadságharc 1 Írd a

Részletesebben

Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye

Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye Nevezési lap Az intézmény neve és címe: (lehet az intézmény hivatalos bélyegzője is) A csapat neve:... A csapat tagjainak neve, évfolyama:

Részletesebben

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap Történelmi verseny 2. forduló A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap 1. Határozd meg Partium fogalmát, és sorold fel a Partiumot alkotó vármegyéket! (3 pont) 2. Az alábbi képeken Partium híres szülöttei

Részletesebben

a főrendi napló ügyében... 31

a főrendi napló ügyében... 31 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 5 JEGYZETEK... 21 BATTHYÁNY LAJOS REFORMKORI BESZÉDEI, LEVELEI, ÍRÁ- SAI... 23 1. Pozsony, 1839. július 24. Batthyány országgyűlési felszólalása a tanácskozás rendjéről...

Részletesebben

Fidesz Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja. Kereszténydemokrata Néppárt 1 S% T/... számú törvényjavasla t

Fidesz Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja. Kereszténydemokrata Néppárt 1 S% T/... számú törvényjavasla t Fidesz Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja Képviselőcsoportja 1 S% É e :Zola MM 19. a T/... számú törvényjavasla t a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételr ől Előterjesztő : Budapest, 2010.

Részletesebben

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések 1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések Alkotmány: constitutio közös állapot, közös megegyezés, hogy milyen szabályok

Részletesebben

TARTALOM KÖSZÖNTŐ 17 CUVÂNT DE SALUT 19 GREETINGS 21 ELŐSZÓ 23 PREFAȚĂ 31 FOREWORD 41

TARTALOM KÖSZÖNTŐ 17 CUVÂNT DE SALUT 19 GREETINGS 21 ELŐSZÓ 23 PREFAȚĂ 31 FOREWORD 41 5 TARTALOM KÖSZÖNTŐ 17 CUVÂNT DE SALUT 19 GREETINGS 21 ELŐSZÓ 23 PREFAȚĂ 31 FOREWORD 41 BEVEZETŐ 51 SZÉKELYFÖLD FÖLDRAJZA ÉS KÖZIGAZGATÁSA (Elekes Tibor) 55 Természetföldrajzi adottságok és hasznosítható

Részletesebben

43. 1868. nov. 24. Deák Ferenc törvényjavaslata a nemzetiségi egyenjogúság tárgyában. 1

43. 1868. nov. 24. Deák Ferenc törvényjavaslata a nemzetiségi egyenjogúság tárgyában. 1 43. 1868. nov. 24. Deák Ferenc törvényjavaslata a nemzetiségi egyenjogúság tárgyában. 1 1865 68. évi Képv. Ir. VII. 11 15. l. Minthogy Magyarország összes honpolgárai, az alkotmány alapelvei szerint is,

Részletesebben

TÖRVÉNY SZÉKELYFÖLD KÜLÖNLEGES JOGÁLLÁSÚ RÉGIÓ LÉTREHOZÁSÁRÓL

TÖRVÉNY SZÉKELYFÖLD KÜLÖNLEGES JOGÁLLÁSÚ RÉGIÓ LÉTREHOZÁSÁRÓL TÖRVÉNY SZÉKELYFÖLD KÜLÖNLEGES JOGÁLLÁSÚ RÉGIÓ LÉTREHOZÁSÁRÓL Tervezet Preambulum Tekintettel Székelyföld települési és megyei önkormányzatainak a székelyföldi társadalom nevében megfogalmazott, a Székelyföld

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Az 1918 elõtti Magyarország közismerten

Az 1918 elõtti Magyarország közismerten Párhuzamok és különbségek Az 1918 elõtti Magyarország közismerten soknemzetiségû, sokvallású és többkultúrájú ország volt. Ez gazdasági elõnyökkel, szellemi pezsgéssel, de komoly társadalmi-politikai feszültségekkel

Részletesebben

P Á Z M Á N Y B ö l c s É s z T A N U L M Á N Y I V E R S E N Y T Ö R T É N E L E M

P Á Z M Á N Y B ö l c s É s z T A N U L M Á N Y I V E R S E N Y T Ö R T É N E L E M P Á Z M Á N Y B ö l c s É s z T A N U L M Á N Y I V E R S E N Y T Ö R T É N E L E M 2017/2018. II. forduló írásbeli teszt (munkapéldány) Online kitöltendő: https://goo.gl/forms/4drkcstj0m6bce1x2 határidő:

Részletesebben

A székely akció: egy regionális állami fejlesztési program története (1902 1920) Balaton Petra. Hétfa, Budapest, 2014. március 06.

A székely akció: egy regionális állami fejlesztési program története (1902 1920) Balaton Petra. Hétfa, Budapest, 2014. március 06. A székely akció: egy regionális állami fejlesztési program története (02 20) Balaton Petra Hétfa, Budapest, 204. március 06. Áttekintés A perifériák gazdasági-társadalmi helyzete a XIX. század végén Társadalmi

Részletesebben

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ MÉDIANÉZŐ KFT. -NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA 1 A tartalom Felfüggesztett büntetést kapott Biszku Béla Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték nem jogerősen

Részletesebben

Barcsa Dániel: A hűség krónikása Rugonfalvi Kiss István emlékezete

Barcsa Dániel: A hűség krónikása Rugonfalvi Kiss István emlékezete Barcsa Dániel: A hűség krónikása Rugonfalvi Kiss István emlékezete Annak idején a kádári Magyarországon senki sem emlékezett meg RugonfalviKiss István születésének századik évfordulójáról. Ezen csöppet

Részletesebben

Vándorkiállítás 2010

Vándorkiállítás 2010 Vándorkiállítás 2010 Szervező: Hargita Megye Tanácsa A katalógust összeállította: Mihály János Köszönetet mondunk a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontnak és munkatársainak, hogy a kiállítás szervezésében

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82 Pályázati azonosító: 3508/01085. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Magyar Nemzeti Múzeum 3508/01085. számú pályázati azonosítóval jelölt pályázata 290.000,-

Részletesebben

TÖRTÉNELEM FELADATLAP

TÖRTÉNELEM FELADATLAP VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM 2030 Érd, Széchenyi tér 1. TÖRTÉNELEM FELADATLAP 2016 Név:... Iskola:... A megoldásra 45 perc áll rendelkezésedre! Eredményes munkát kívánunk! A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEK AZ ÓKORI

Részletesebben

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben?

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? Hol találjuk a 2009. évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? A hagyományoknak megfelelően közöljük, hogy a 2009. május júniusi történelem szóbeli érettségi

Részletesebben

VI. téma. Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások

VI. téma. Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások VI. téma Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások 1. A jogalkotás 1.1. Fogalma: - specifikus állami tevékenység, - amit főleg közhatalmi szervek végezhetnek - és végterméke a jogszabály. Mint privilegizált

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Jegyzője. Javaslat. a helyi iparűzési adóról szóló 40/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosítására

Salgótarján Megyei Jogú Város Jegyzője. Javaslat. a helyi iparűzési adóról szóló 40/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosítására Szám: 26034/2016 Salgótarján Megyei Jogú Város Jegyzője Javaslat a helyi iparűzési adóról szóló 40/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosítására Tisztelt Közgyűlés! A helyi adókról szóló 1990. évi

Részletesebben

Felkelõcsoport a Corvin közben

Felkelõcsoport a Corvin közben EÖRSI LÁSZLÓ Felkelõcsoport a Corvin közben A forradalom kirobbanását követõ éjjeli-hajnali órákban megjelentek a fõvárosban a szovjet páncélos alakulatok, amelyekkel szemben városzszerte felvették a harcot

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

2. Az Egyezmény eredeti angol nyelvû szövege és hivatalos magyar nyelvû fordítása a következõ:

2. Az Egyezmény eredeti angol nyelvû szövege és hivatalos magyar nyelvû fordítása a következõ: 2001. évi XXVII. Törvény a gyermekmunka legrosszabb formáinak betiltásáról és felszámolására irányuló azonnali lépésekrõl szóló, a Nemzetközi Munkaügyi Konferencia 1999. évi 87. ülésszakán elfogadott 182.

Részletesebben

ETE_Történelem_2015_urbán

ETE_Történelem_2015_urbán T Ö R T É N E L E M ETE_Történelem_2015_urbán Szóbeli középszintű érettségi tételek / 2015-2016. év tavaszára / Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1, T é t e l A korai feudalizmus / középkor gazdálkodása

Részletesebben

A virilizmus érvényesülése a debreceni törvényhatósági bizottság szervezetében /1872-1929/

A virilizmus érvényesülése a debreceni törvényhatósági bizottság szervezetében /1872-1929/ A virilizmus érvényesülése a debreceni törvényhatósági bizottság szervezetében /1872-1929/ Ölveti Gábor Magyarországon a dualista államberendezkedés a polgári társadalom kialakulásának és fejlődésének

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK A reformkor hajnalán Mi volt a reformkori országgyűlések elnevezése? Diéta. Hol hívták össze? Pozsonyban. Ki hívta össze és nyitotta meg? A király (I. Ferenc, majd V. Ferdinánd).

Részletesebben

Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa

Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa 2014-ben a Tolna Megyei Levéltári Füzetek 14. kötete látott napvilágot Tanulmányok Bírói számadás, emlékirat,

Részletesebben

MOL, KÜM-TÜK, 1968-Csehszlovákia, 27. d., 003135/23-1968, gépelt, a szerző által aláírt tisztázat

MOL, KÜM-TÜK, 1968-Csehszlovákia, 27. d., 003135/23-1968, gépelt, a szerző által aláírt tisztázat választották be. A KB tagjai, póttagjai és a revíziós bizottság tagjai között mindössze 6 magyar nemzetiségű tag van 485 (itteni magyar vezetők szerint legalább 14-16-nak kellene lennie). A megválasztottak

Részletesebben

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ Történelem levelező verseny II. FORDULÓ I. Ismerd fel a leírások alapján és jelöld be a vaktérképen a forradalom és szabadságharc vidéki eseményeinek helyszíneit a számok megfelelő helyre történő beírásával!

Részletesebben

POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE

POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE ÚJSÁGCIKKEK 1956. OKTÓBER 23. - NOVEMBER 4. A KÖTETET SZERKESZTETTE, AZ ELŐSZÓT ÉS A JEGYZETEKET ÍRTA SZIGETHY GÁBOR HOLNAP KIADÓ TARTALOM Szigethy Gábor: IDŐRENDBEN / 5

Részletesebben

GRÓF KOHÁRY ISTVÁN MEGYEI TÖRTÉNELMI EMLÉKVERSENY II. FORDULÓ MEGOLDÁSOK

GRÓF KOHÁRY ISTVÁN MEGYEI TÖRTÉNELMI EMLÉKVERSENY II. FORDULÓ MEGOLDÁSOK GRÓF KOHÁRY ISTVÁN MEGYEI TÖRTÉNELMI EMLÉKVERSENY II. FORDULÓ MEGOLDÁSOK 1. középkori kereskedelem (elemenként 0,5 pont) a. Champagne 4 b. Velence 6 c. Firenze 7 d. Flandria 3 e. Svájc 5 2. Angol parlament

Részletesebben

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV A doktori képzés általános rendjéről az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Szabályzata,

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6774. számú törvényjavaslat a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény és az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének

Részletesebben

Történelem 7-8. osztály. 2. Kiegyezés. Állítsd időrendbe az eseményeket! Olvasd össze a betűket, és megtudod az egyik koronázás ajándék nevét!

Történelem 7-8. osztály. 2. Kiegyezés. Állítsd időrendbe az eseményeket! Olvasd össze a betűket, és megtudod az egyik koronázás ajándék nevét! OM 037757 NÉV: IX. Tollforgató 2017.04.01. Monorierdei Fekete István Általános Iskola : 2213 Monorierdő, Szabadság út 43. : 06 29 / 419-113 : feketeiskola.monorierdo@gmail.com : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

156. sz. Egyezmény. a férfi és női munkavállalók egyenlő esélyeiről és egyenlő elbírálásáról: a családi kötelezettségekkel bíró munkavállalókról

156. sz. Egyezmény. a férfi és női munkavállalók egyenlő esélyeiről és egyenlő elbírálásáról: a családi kötelezettségekkel bíró munkavállalókról 156. sz. Egyezmény a férfi és női munkavállalók egyenlő esélyeiről és egyenlő elbírálásáról: a családi kötelezettségekkel bíró munkavállalókról A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája,

Részletesebben

Az említettekre tekintettel a korábbi szabályzat azon rendelkezései, melyek ma már nem időszerűek, nem kerülnének felvételre az új előírások közé.

Az említettekre tekintettel a korábbi szabályzat azon rendelkezései, melyek ma már nem időszerűek, nem kerülnének felvételre az új előírások közé. 1 2 3 Nyílt ülésen kerül tárgyalásra A képviselő-testület 2014.12.16-án tartandó ülésének előkészítése 1. NAPIRENDI PONT ELŐTERJESZTÉS Sárvár Város Önkormányzatának tulajdonában álló egyszemélyes cégek

Részletesebben

Az Érmellék tulajdonképpen még a Biharisíkság része, és műveltsége is alföldi jellegű, de ettől megkülönbözteti jeles szőlőművelése.

Az Érmellék tulajdonképpen még a Biharisíkság része, és műveltsége is alföldi jellegű, de ettől megkülönbözteti jeles szőlőművelése. Erdély Erdély neve erdőn túli területre utal, a XII. századtól így emlegetik ezt a vidéket, mert hatalmas erdők választották el az Alföldtől. Területe már csak ezért is elkülönült, de meg a XVI. századtól

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. A l c s ú t d o b o z T e l e p ü l é s. Önkormányzat Képviselő-testületének soros üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. A l c s ú t d o b o z T e l e p ü l é s. Önkormányzat Képviselő-testületének soros üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V A l c s ú t d o b o z T e l e p ü l é s Önkormányzat Képviselő-testületének soros üléséről Az ülés helye: Az ülés időpontja: az Önkormányzat Polgármesteri irodája Alcsútdoboz, József

Részletesebben

Történelemtudományi Doktori Iskola témakiírás

Történelemtudományi Doktori Iskola témakiírás Törzstagok: Gergely András Témakiírás A magyarországi eredetű tisztikar felekezeti összetétele 1848-49 historiográfiai vitái A protestantizmus szerepe a magyar felvilágosodás folyamatában Politikai konfliktusok

Részletesebben

1964. évi 11. törvényerejű rendelet. az oktatásban alkalmazott megkülönböztetés elleni küzdelemről szóló egyezmény kihirdetéséről

1964. évi 11. törvényerejű rendelet. az oktatásban alkalmazott megkülönböztetés elleni küzdelemről szóló egyezmény kihirdetéséről 1964. évi 11. törvényerejű rendelet az oktatásban alkalmazott megkülönböztetés elleni küzdelemről szóló egyezmény kihirdetéséről (A Magyar Népköztársaság megerősítő okiratának letétele az Egyesült Nemzetek

Részletesebben

Dr. Wencz Balázs: Családtörténetre vonatkozó források az MNL KEM Levéltárában. Leányvár, június 24.

Dr. Wencz Balázs: Családtörténetre vonatkozó források az MNL KEM Levéltárában. Leányvár, június 24. Dr. Wencz Balázs: Családtörténetre vonatkozó források az MNL KEM Levéltárában Leányvár, 2017. június 24. Az MNL KEM Levéltára Esztergom vármegye és Esztergom szabad királyi megyei jogú város levéltárainak

Részletesebben

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Dr. Hadnagy Imre József Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Kiállítócsarnok nem lévén a gyűjtemény néhány muzeális tűzoltószere és a hazai tűzvédelem jeles személyiségeinek domborműve az intézménynek

Részletesebben

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A jogok generációi...3 A hatalmi ágak elválasztása... 4 Az Alaptörvény és a korábbi Alkotmány kapcsolata... 4 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 1.1.

Részletesebben

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2013 /2014 MEGYEI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2013 /2014 MEGYEI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2013 /2014 MEGYEI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetűivel jelöltük.

Részletesebben

Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c

Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c 2017-18 1. Kora újkori egyetemes történelem a. Francia abszolutizmus i. Királyi hatalom meggyengülése ii. XIV. Lajos iii. Gazdaságpolitikája, hadserege b. Habsburgok

Részletesebben

182. sz. Egyezmény. a gyermekmunka legrosszabb formáinak betiltásáról és felszámolására irányuló azonnali lépésekről

182. sz. Egyezmény. a gyermekmunka legrosszabb formáinak betiltásáról és felszámolására irányuló azonnali lépésekről 182. sz. Egyezmény a gyermekmunka legrosszabb formáinak betiltásáról és felszámolására irányuló azonnali lépésekről Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi

Részletesebben

1962. évi 25. törvényerejű rendelet

1962. évi 25. törvényerejű rendelet A jogszabály mai napon hatályos állapota 1962. évi 25. törvényerejű rendelet a külföldi választottbírósági határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló, New Yorkban 1958. június 10-én kelt Egyezmény

Részletesebben

Hadi levéltár Bécs Kriegsarchiv

Hadi levéltár Bécs Kriegsarchiv Hadi levéltár Bécs Kriegsarchiv Néhány bevezető szó: közel 400 évig együtt éltünk a Habsburgokkal, minden közös volt, a minisztériumok, a közigazgatás, a levéltár is, a sok száz év alatt felgyűlt iratanyaggal

Részletesebben

Batthyány István kormánybiztossága

Batthyány István kormánybiztossága Batthyány István kormánybiztossága 1849. április 25-ei keltezéssel az alábbi bejegyzés olvasható Székesfehérvár tanácsának jegyzőkönyvében: Minden itt volt császári katonaság és katonai hatóság ma reggel

Részletesebben

Az Alaptörvény 6. cikkének (1) bekezdése alapján a Lex CEU eltörléséről címmel a mellékelt törvényjavaslatot kívánom benyújtani.

Az Alaptörvény 6. cikkének (1) bekezdése alapján a Lex CEU eltörléséről címmel a mellékelt törvényjavaslatot kívánom benyújtani. Iromány száma: T/17873. Benyújtás dátuma: 2017-10-16 15:03 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: 10AKAGBR0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

Budapesti politikai helyzetkép 2015 végén

Budapesti politikai helyzetkép 2015 végén Budapesti politikai helyzetkép 2015 végén Budapest jelenleg kevésbé kormányellenes vagy borúlátó, mint az ország egésze. A fővárosban is többségben vannak azok, akik kormányváltást szeretnének, de arányuk

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. december 16-i és 2010. december 20-i ülésszakára

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. december 16-i és 2010. december 20-i ülésszakára Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. december 16-i és 2010. december 20-i ülésszakára Tárgy: A Kinizsi u. 37. szám alatti ingatlanra vonatkozó üzemeltetési

Részletesebben

Székely Tanintézet Tevelen

Székely Tanintézet Tevelen Mentoromnak, Földi Istvánnak emlékére Fábián Margit Székely Tanintézet Tevelen A Teveli Kőrösi Csoma Sándor Székely Tanintézet története Földi István leveleinek tükrében Előszó 2007-ben Erdős Borbála,

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3126/2015. (VII. 9.) AB HATÁROZATA. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3126/2015. (VII. 9.) AB HATÁROZATA. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő. 3126/2015. (VII. 9.) AB határozat 2175 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3126/2015. (VII. 9.) AB HATÁROZATA alkotmányjogi panasz elutasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő

Részletesebben

*** AJÁNLÁSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2012/0298(NLE)

*** AJÁNLÁSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2012/0298(NLE) EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Gazdasági és Monetáris Bizottság 26.10.2012 2012/0298(NLE) *** AJÁNLÁSTERVEZET a pénzügyi tranzakciós adó létrehozása területén folytatott megerősített együttműködésre való

Részletesebben

TestLine - Pedigped tesztje-06 Minta feladatsor

TestLine - Pedigped tesztje-06 Minta feladatsor Történelem a 10. évfolyam számára IV. témakör: Az újjáépítés kora Magyarországon A magyar országgyűlés. 1. 2:42 Normál Válaszolj a táblázat és saját ismereteid alapján a kérdésekre! A magyar országgyűlés...

Részletesebben

A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE

A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE Kapronczay Károly Az újkori európai államok közigazgatása a 18. században formálódott ki. Mintául az erõsen központosított porosz hivatali rendszer szolgált, amely

Részletesebben

EGYESÜLETI KÖZLEMÉNYEK

EGYESÜLETI KÖZLEMÉNYEK GYSÜLTI KÖZLÉNYK Közgyűlés 2007 Az rdélyi úzeum-gyesület 2007. március 24-én tartotta rendes évi közgyűlését Kolozsvárott, a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. Az gyesület 130 tagja vett részt

Részletesebben

II. TÉMA. A közigazgatás működésének követelményrendszere (TK 69 76)

II. TÉMA. A közigazgatás működésének követelményrendszere (TK 69 76) 1 II. TÉMA A közigazgatás működésének követelményrendszere (TK 69 76) A közigazgatás közérdekű tevékenységét különböző alapelvek jellemzik. Ezek nem jogági alapelvek vagy csak bizonyos fokig azok. Így

Részletesebben

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és 1. tétel: A források és mutassa be az indiai vallások hatását a társadalom szerkezetére, működésére! 2. tétel: A források és mutassa be a hódító háborúkat követő gazdasági változásokat és azok társadalmi

Részletesebben

GÉFIN GYULA EMLÉKVERSENY FELADATLAP 1.

GÉFIN GYULA EMLÉKVERSENY FELADATLAP 1. GÉFIN GYULA EMLÉKVERSENY 2013-2014. FELADATLAP 1. 1 Kedves Diákok, kedves Kollégák! A Géfin Gyula emlékverseny három feladatlapja három, némileg eltérő tematika köré fog csoportosulni. A köztük lévő kapcsolatot

Részletesebben

Osztályozó vizsga témái. Történelem

Osztályozó vizsga témái. Történelem 9.ÉVFOLYAM Egyiptom, a Nílus ajándéka Athén, a demokrácia kialakulása és fénykora A görög perzsa háborúk (Kr. e. 492 448) A poliszok hanyatlása és Nagy Sándor birodalma A város alapításától a köztársaság

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Ügyszám: Keltezés: Előadó bíró: Közlöny információ: AB közlöny: 471/B/1995 Budapest, 1995.10.04 12:00:00 de. Sólyom László Dr. 61/1995. (X. 6.) AB határozat Közzétéve a Magyar Közlöny 1995. évi 84. számában

Részletesebben

Magyar joganyagok évi 13. törvényerejű rendelet - a fizetett tanulmányi szaba 2. oldal 1. Cikk A jelen egyezmény szempontjából a fizetett tanu

Magyar joganyagok évi 13. törvényerejű rendelet - a fizetett tanulmányi szaba 2. oldal 1. Cikk A jelen egyezmény szempontjából a fizetett tanu Magyar joganyagok - 1976. évi 13. törvényerejű rendelet - a fizetett tanulmányi szaba 1. oldal 1976. évi 13. törvényerejű rendelet a fizetett tanulmányi szabadságról szóló, a Nemzetközi Munkaügyi Konferencia

Részletesebben

T/7417/23. Az Országgyűlés

T/7417/23. Az Országgyűlés T/7417/23 ORSZÁGGYÜLÉS I IVATALA Érkezett : 2012 JÓN 1 1 Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának kiegészít ő Önkormányzati és területfejlesztés i bizottságának ajánlás a a nemzeti vagyonról

Részletesebben

Doktori Iskola témakiírás 2012-2013 II.

Doktori Iskola témakiírás 2012-2013 II. Törzstagok: Gergely András Témakiírás A magyarországi eredetű tisztikar felekezeti összetétele 1848-49 historiográfiai vitái A protestantizmus szerepe a magyar felvilágosodás folyamatában Politikai konfliktusok

Részletesebben

A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI BETEGELLÁTÁS A HÁBORÚ ALATT

A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI BETEGELLÁTÁS A HÁBORÚ ALATT A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI BETEGELLÁTÁS A HÁBORÚ ALATT ÍRTA: KELETI JÓZSEF A szociális állam keretében az egészség teljesen elveszti magánérdekjellegét és olyan közüggyé válik, melyre nézve az egészségügyi

Részletesebben

Törvénytervezet a Büntető Törvénykönyvről *

Törvénytervezet a Büntető Törvénykönyvről * Törvénytervezet a Büntető Törvénykönyvről * ÁLTALÁNOS RÉSZ Alapvető rendelkezések 1. (1) Büntetés vagy intézkedés csak olyan cselekmény miatt alkalmazható, amelyre a törvény az elkövetése idején büntetés

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt.sz.: 1/1000-1/2014/I Üi.: dr. Kurunczi Péter Makó Város Önkormányzat Képviselő-testülete MAKÓ ELŐTERJESZTÉS Tárgy: Csongrád Megyei Levéltár használati

Részletesebben

I. Mátyás ( ) az igazságos

I. Mátyás ( ) az igazságos I. Mátyás (1458-1490) az igazságos született: 1443 Kolozsvár meghalt: 1490 Bécs feleségei: Podjebrád Katalin (cseh) Aragóniai Beatrix (nápolyi) (eljegyezve Cillei Borbála és Garai Anna) - Edelpock Borbála

Részletesebben

TARTALOM DOKUMENTUMOK. A nemzetiségi anyaszervezet

TARTALOM DOKUMENTUMOK. A nemzetiségi anyaszervezet TARTALOM Elõszó................................ 11 Érdekképviseleti lehetõség integrációs alku............ 17 1. Az MNSZ a magyar és a román történeti diskurzusban......... 17 2. A romániai magyarság kisebbségpolitikai

Részletesebben

HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETE AUSZTRIÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON

HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETE AUSZTRIÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETE AUSZTRIÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON Összehasonlító elemzés DR. SZABÓ KÁROLY GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉSI ÉS FELÜGYELETI FŐOSZTÁLYÁNAK

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2012. április 26-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2012. április 26-i rendes ülésére 8. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. április 26-i rendes ülésére Tárgy: A Hamulyák Közalapítvány tartozásainak rendezése Előterjesztő:

Részletesebben

Nyomtatható változat. Megjelent: Szent Korona 1992. jan. 15., 3. és 12. old.

Nyomtatható változat. Megjelent: Szent Korona 1992. jan. 15., 3. és 12. old. A hazánkat több mint 40 éven át elnyomó bolsevista rendszer egyik legfontosabb célja a vallásos világnézet, a vallásos lelkület és a valláserkölcs kiirtása volt. A bolsevik ideológusok ugyanis kezdettől

Részletesebben

Eszterházy Károly Egyetem. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

Eszterházy Károly Egyetem. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV Eszterházy Károly Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV A doktori képzés általános rendjéről az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Szabályzata,

Részletesebben

GONDOLATOK A MAGYARORSZÁGI ANALFABÉTIZMUS

GONDOLATOK A MAGYARORSZÁGI ANALFABÉTIZMUS Dr. Endrefi Istvánné GONDOLATOK A MAGYARORSZÁGI ANALFABÉTIZMUS TÖRTÉNETÉBŐL Bár csak az 1872. évi szentpétervári nemzetközi statisztikai kongresszus határozta el, hogy a jövőben a népszámlálások kérdőpontjai

Részletesebben

8. számú JEGYZŐKÖNYV. Készült: 2012. április 20. napján pénteken, 16 órakor Rétság Város Polgármesteri Hivatalának 121. számú hivatalos helyiségében.

8. számú JEGYZŐKÖNYV. Készült: 2012. április 20. napján pénteken, 16 órakor Rétság Város Polgármesteri Hivatalának 121. számú hivatalos helyiségében. 8. számú JEGYZŐKÖNYV Készült: 2012. április 20. napján pénteken, 16 órakor Rétság Város Polgármesteri Hivatalának 121. számú hivatalos helyiségében. Jelen vannak: Mezőfi Zoltán polgármester dr.katona Ernő

Részletesebben

***I JELENTÉSTERVEZET

***I JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság 21.6.2012 2012/0049(COD) ***I JELENTÉSTERVEZET az irodai berendezésekre vonatkozó európai uniós energiahatékonysági címkézési programról

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtással összefüggő kérdésekről

ELŐTERJESZTÉS. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtással összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Egészségügyi

Részletesebben

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV A doktori képzés általános rendjéről az Eszterházy Károly Főiskola Intézményi Doktori és Habilitációs

Részletesebben

Iromány száma: T/3372. Benyújtás dátuma: :40. Parlex azonosító: R3CHSK6U0001

Iromány száma: T/3372. Benyújtás dátuma: :40. Parlex azonosító: R3CHSK6U0001 Iromány száma: T/3372. Benyújtás dátuma: 2018-11-06 18:40 Miniszterelnökség Parlex azonosító: R3CHSK6U0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

Nemzeti Stratégia. a kábítószer-probléma kezelésére

Nemzeti Stratégia. a kábítószer-probléma kezelésére Melléklet a /2009. (..) OGY határozathoz Biztonságosabb társadalom, megtartó közösség Nemzeti Stratégia a kábítószer-probléma kezelésére 2010-2018 Tartalom Tartalom...2 Bevezetés (a Nemzeti Stratégia szerepe)...3

Részletesebben

Ünnepi konferencia az Országházban a Vallásszabadság Éve alkalmával

Ünnepi konferencia az Országházban a Vallásszabadság Éve alkalmával Sajtóközlemény Ünnepi konferencia az Országházban a Vallásszabadság Éve alkalmával A Magyar Unitárius Egyház, partnerségben az Országgyűlés Hivatalával ünnepi konferenciát szervezett 2018. március 9-én,

Részletesebben

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését;

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését; Magyarország 1944/45 és 1989 között Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc főbb eseményei, célkitűzése, nemzetközi jelentősége Az 1956-os forradalom 1956 őszén megélénkülő politikai élet: felújítja

Részletesebben