Optimista konkurenciavezérlés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Optimista konkurenciavezérlés"

Átírás

1 Optimista konkurenciavezérlés Léteznek zárolás nélküli módszerek is a tranzakciók sorba rendezhetségének a biztosítására. idpecsét érvényesítés. Optimista: feltételezik, hogy nem fordul el nem sorba rendezhet viselkedés. ha netán mégis elfordul, akkor az optimista megközelítések egyetlen megoldása, hogy azt a tranzakciót, amelynek a viselkedése nem sorba rendezhet abortálja (visszagörgeti) és utána újraindítja. A zárolási ütemezk késleltetik a tranzakciókat.

2 Konkurenciavezérlés idpecsét módszerrel ütemezés alapelve: minden tranzakcióhoz rendel egy születési dátumot, vagy idpecsétet, amely jelzi, hogy mikor is jött létre a tranzakció a többi tranzakcióhoz viszonyítva. az idpecsét egy sorszámnak is tekinthet, amely megadja, hogy hol helyezkedik el a tranzakció a többi tranzakcióhoz viszonyítva a létrehozási idpont tekintetében: korábban létrejött tranzakció idpecsétje kisebb, késbb létrejött tranzakció idpecsétje nagyobb. Az idpecsét generálását a rendszeróra segítségével oldják meg vagy az ütemez egy számlálót tart karban, mely 1-el növekszik, akárhányszor egy tranzakció indul. Jelöljük TS(T)-el a T tranzakcióhoz rendelt idpecsétet (timestamp).

3 A tranzakciókezel filozófiája az idpecsét módszer esetén: a különböz tranzakciókhoz tartozó egymással konfliktusban álló mveletek esetén a mveletek végrehatási sorrendje feleljen meg a tranzakciók idpecsét sorrendjének. azon mveleteknek kell elbb végrehajtódniuk, amelyek idpecsétje kisebb. ha a tranzakciókezel a végrehajtás során olyan kísérletet tapasztal, hogy egy tranzakció olyan adatbáziselemet akar olvasni vagy módosítani, melyet egy fiatalabb tranzakció már egyszer módosított, akkor ezen mveletet megakadályozza, méghozzá úgy, hogy ezen idsebb tranzakciót abortálja. a visszagörgetés után újraindítja a tranzakciót, amely most egy nagyobb idpecséttel újrapróbálkozhat a mveletek végrehajtásával.

4 A zárolás és idpecsét alapú módszerek közötti különbségek: a zárolásnál a lefoglalás felengedése után bármely tranzakció hozzáférhet az adatbáziselemhez, az idpecsét módszer esetén nincs lezárás, az adatbáziselem bármikor elérhet, viszont csak azon tranzakciók férhetnek hozzá, melyek fiatalabbak, mint az utolsó foglalást végz tranzakció. a zárolás hátránya, hogy sokat várakoztat, és holtpont léphet fel, az idpecsét hátránya, hogy túlságosan könnyen kerülhet abortálásra egy tranzakció. az idpecséten alapuló módszer akkor jobb, ha sok tranzakció csak olvasási. az idpecsét esetén nincs várakozás, de hibák léphetnek fel, mivel nem azt figyeli, hogy az adatbáziselem feldolgozás alatt áll-e vagy sem, hanem csak az utolsó hozzáférést végz tranzakció idpecsétjét figyeli.

5 Az idpecsét sorrenden alapuló ütemezés esetén a mködés alapelve: tudnunk kell, mely tranzakció használta az egyes adatbáziselemet utoljára, ezért nyilván kell tartani az utolsó hozzáféréseket. az ütemez ezen jelz és az új igénnyel fellép tranzakció idpecsétjének összehasonlítása alapján dönti el, hogy engedélyezi-e az adatbáziselemhez való hozzáférést, vagy abortálnia kell az igényl tranzakciót. külön nyilván kell tartani mind az olvasásra, mind az írásra, hogy mely idpecsét tranzakció volt az utolsó engedélyezett mvelet igénylje. Ezen jelzknek egyre növeked értékeket kell tartalmazniuk.

6 Minden X adatbáziselemhez két idpecsétet társítanak, és egy bitet. 1. RT(X), az X olvasási ideje (read time), mely a legnagyobb idbélyegz, ami ahhoz a tranzakcióhoz tartozik, mely utoljára olvasta az X adatbáziselemet. 2. WT(X), az X írási ideje (write time), mely a legnagyobb idbélyegz, ami ahhoz a tranzakcióhoz tartozik, mely utoljára írta az X adatbáziselemet. 3. C(X), az X véglegesítési bitje (commit bit), melynek értéke akkor 1, ha a legújabb tranzakció, amely az X-et írta, már véglegesítve van. Ennek a bitnek az a célja, hogy elkerüljük azt a helyzetet, amelyben egy T tranzakció egy másik U tranzakció által írt adatokat olvas be és utána az U-t abortáljuk. (piszkos adat olvasása).

7 Az idpecséten alapuló ütemezés esetén felmerül problémák: a) Túl kési olvasás: egy T tranzakció megpróbálja olvasni az X adatbáziselemet, de az X írási ideje nagyobb, mint a T idpecsétje, vagyis WT(X) > TS(T), azt jelenti, egy fiatalabb tranzakció már módosította az X-et. legyen U a tranzakció, mely módosította az X-et. mivel U-t T után indítottuk, T az U által írt értéket olvasná, viszont T- nek azt az értéket kellett volna olvasnia, mely U módosítása eltt volt, ez viszont már nem ismert, ezért T-t az ütemez visszagörgeti.

8 b) Túl kési írás: T tranzakció megpróbálja írni az X adatbáziselemet, az X olvasási ideje azt mutatja, hogy egy másik tranzakció, mely a T által beírt értéket kellett volna olvasnia, mivel fiatalabb a T-nél, már beolvasta az X értékét, még mieltt T-nek sikerült volna írni az X-et: TS(T) < RT(X). c) Piszkos adat olvasás: A T tranzakció olvassa az X adatbáziselemet, melyet utoljára az U tranzakció írt (TS(U) < TS(T)) és nem is lenne semmi baj, ha U-t nem pörgetné vissza valamilyen hiba miatt a rendszer. ajánlott a T olvasását akkorra halasztani, mikor U véglegesítve van a véglegesítési bit segítségével oldja meg az ütemez a feladatot.

9 Az idpecséten alapuló ütemezés szabályai: Legyen egy T tranzakció, mely olvasási vagy írási kéréssel fordul az ütemezhöz. Az ütemez választásai a következk lehetnek: Engedélyezi a kérést. Visszagörgeti T-t, ha az idpecsétje megsérti a szabályokat és egy új idbélyegzvel újraindítja. Késlelteti T-t és késbb dönti el, hogy abortálja-e vagy engedélyezi T- t.

10 Az abortálások számának csökkentésére számos elgondolás született, mindenik alapja a tranzakciók konkurenciájának a csökkentése. Egyik megoldás: az ütemez létrehoz egy várakozó listát, a végrehajtásra jelentkez mveletekkel a várakozó mveletek végrehajtása során a bejegyzett mveletek közül mindig a legkisebb sorszámú mveletet veszi sorra. biztosítható a mveletek soros végrehajtása, mert egy T tranzakció els mvelete csak akkor kerülhet végrehajtásra, ha a rendszerben már nem létezik nála kisebb idpecséttel rendelkez és még futó tranzakció. ha a tranzakció megkapta a vezérlést, nem engedi el, míg maga be nem fejezdik, a késbb keletkez tranzakciók mindig egyre növekv idpecsétet, azaz sorszámot kapnak. De így már ez a módszer esetén is megjelenik a várakozás.

11 Szabályok, melyet az idpecséten alapuló ütemez betart: 1. Legyen r T (X) az ütemezhöz érkez kérés. a) Ha TS(T) WT(X) az olvasás megvalósítható. Ha C(X) = 1 az ütemez engedélyezi a kérést. ha TS(T) > RT (X), akkor RT(X) : = TS(T) különben RT(X) nem változik. különben késlelteti T-t, amíg C(X) értéke 1 lesz vagy az X-et író tranzakció abortál. b) különben az olvasás fizikailag nem megvalósítható. az ütemez T-t visszagörgeti, majd újraindítja nagyobb idpecséttel.

12 2. Ha az ütemezhöz érkez kérés w T (X), a) Ha TS(T) RT(X) és TS(T) WT(X), az írás fizikailag megvalósítható. X új értékét beírjuk. WT(X) := TS(T). C(X) := 0. b) Ha TS(T) RT(X) és TS(T) < WT(X), az írás fizikailag megvalósítható, de X-nek már egy késbbi értéke van. Ha C(X) = 1, X elz írását végz tranzakció véglegesítve van, T írását egyszeren figyelmen kívül hagyjuk (egy fiatalabb tranzakció által írt érték a helyes), az ütemez engedi, hogy T folytatódjon. különben késlelteti T-t addig, amíg C(X) értéke 1 lesz vagy az X-et író tranzakció abortál.

13 c) Ha TS(T) < RT(X), az írás fizikailag nem megvalósítható az ütemez T-t visszagörgeti. 3. Legyen az ütemezhöz érkez kérés T véglegesítése. Az ütemez a karbantartási listája alapján megkeresi az összes olyan X adatbáziselemet, amelybe T írt és a C(X)-et 1-re állítja. Az ütemez egy másik listájában megkeresi azon tranzakciókat, melyek a T által írt X adatbáziselemek véglegesítésére vártak, ezeknek megengedi, hogy folytatódjanak. 4. Legyen az ütemezhöz érkez kérés a T visszagörgetése. (1-es és 2-es esetben is elfordult). Minden olyan tranzakcióra, amely T tranzakció írásaira várakozott, az ütemez meg kell ismételje azok írási vagy olvasási kísérleteit.

14 példa: T 1 T 2 T 3 X Y Z RT = 0 WT = 0 RT = 0 WT = 0 RT = 0 WT = 0 r 1 (Z); w 1 (Z); r 2 (Y); w 2 (X); rollback r 3 (X); RT = 25 RT = 20 RT = 15 WT = 15 w 3 (Z); WT = 25

15 w 1 (Z) végrehajtható, TS(T 1 ) = RT(Z) és TS(T 1 ) WT(Z), (2.a.) w 2 (X): TS(T 2 ) < RT(X), az írás nem megvalósítható, (2.c) w 3 (Z) : TS(T 3 ) > RT(Z) és TS(T 3 ) > WT(Z), az írás megvalósítható. A kereskedelmi rendszerek egy kompromisszumot alkalmaznak a zárolás és idpecséten alapuló módszer között. lehetséget adnak a felhasználónak, hogy a tranzakciót csak olvasásinak (READ ONLY) vagy olvasási/írási tranzakciónak deklarálja. a csak olvasási tranzakciókat az idpecséten alapuló módszerrel hatják végre, az olvasási/írási tranzakciók esetén pedig a kétfázisú zárolást alkalmazzák és a csak olvasási tranzakciók ell is lezárják az olvasási/írási tranzakciók által használt adatbáziselemeket.

16 Módszerek a konkurenciavezérlésre: zárolás és idbélyegz, mindegyiknek vannak elnyei. tár felhasználása: mindegyik az összes aktív tranzakciók által hozzáfért adatbáziselemek számának az összegével arányos megközelítleg. az idbélyegzés kicsit több helyet használ, mivel nyomon kell kövessék a korábban véglegesített tranzakciók bizonyos hozzáféréseit.

17 késleltetés nélkül fejezdnek-e be a tranzakciók: egy módszer hatékonysága attól függ, hogy a tranzakciók közötti egymásra hatás ers vagy gyenge, vagyis milyen valószínséggel akar egy tranzakció hozzáférni olyan elemhez, amelyhez egy konkurens tranzakció már hozzáfért. a zárolás késlelteti a tranzakciókat, azonban elkerüli a visszagörgetéseket, még ha ers is az egymásra hatás. az idbélyez nem késlelteti a tranzakciókat, azonban visszagörgetést okozhat, amely a késleltetésnek egy problémásabb formája és még erforrásokat is pazarol. ha gyenge a tranzakciók közötti egymásra hatás, akkor az idbélyegzés, nem okoz sok visszagörgetést és elnyösebb lehet a zárolásnál.

Adatbázisok II Jánosi-Rancz Katalin Tünde 327A 1-1

Adatbázisok II Jánosi-Rancz Katalin Tünde 327A 1-1 Adatbázisok II. 2-3 Jánosi-Rancz Katalin Tünde tsuto@ms.sapientia.ro 327A 1-1 Tranzakciókezelés 1-2 Osztott erőforrások konfliktus helyzetek (azonos erőforrás igény) 1-3 Tranzakciókezelés Eddig feltételeztük:

Részletesebben

Tranzakció, mint a helyreállítás egysége

Tranzakció, mint a helyreállítás egysége Helyrellítás hiba esetén Tranzakció, mint a helyreállítás egysége A naplóállomány sorai naplóbejegyzések (log records), melyek a tranzakció tevékenységeit tárolják, ezek segítségével rekonstruálható az

Részletesebben

2MU09f_Konkvez_feladatok.pdf Feladatok a tranzakciókezelésbıl

2MU09f_Konkvez_feladatok.pdf Feladatok a tranzakciókezelésbıl 2MU09f_Konkvez_feladatok.pdf Feladatok a tranzakciókezelésbıl Molina-Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek megvalósítása Panem, 2001. >> 9.fejezet Konkurenciavezérlés Vegyünk egy objektum orientált adatbázist.

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek II. 10. Tranzakció kezelés 72/1B IT MAN

Adatbázis Rendszerek II. 10. Tranzakció kezelés 72/1B IT MAN Adatbázis Rendszerek II. 10. Tranzakció kezelés 72/1B IT MAN B IT v: 2019.02.05 MAN Párhuzamosság Hasznos és kényelmes a felhasználó oldaláról Kihívás problémák a konkurens végrehajtásnál konfliktus helyzetek

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 5. Kis dolgozat kérdései. (9-10. előadás)

Ellenőrző kérdések. 5. Kis dolgozat kérdései. (9-10. előadás) Ellenőrző kérdések 5. Kis dolgozat kérdései (9-10. előadás) 164. Adjunk meg a működés közbeni ellenőrzőpont képzésének lépéseit Undo naplózás esetén! (6 pont) 1. naplóbejegyzés készítése,

Részletesebben

B I T M A N B I v: T M A N

B I T M A N B I v: T M A N Adatbázis Rendszerek II. 6. Ea: Tranzakciók B I v: T 2014.02.15 M A N 1/39 Párhuzamosság Hasznos és kényelmes a felhasználó oldaláról Kihívás problémák a konkurens végrehajtásnál konfliktus helyzetek (azonos

Részletesebben

Adatbázis rendszerek II. VII-VIII. előadás Előadó: Barabás Péter Dátum: 2008. 11. 13./2008.11.20. Osztott erőforrások OS DB 2 Párhuzamosság hasznos és kényelmes a felhasználó oldaláról kihívás problémák

Részletesebben

Adatbázisok elmélete 24. előadás

Adatbázisok elmélete 24. előadás Adatbázisok elmélete 24. előadás Katona Gyula Y. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Számítástudományi Tsz. I. B. 137/b kiskat@cs.bme.hu http://www.cs.bme.hu/ kiskat 2005 ADATBÁZISOK ELMÉLETE

Részletesebben

Operációs rendszerek. Az NT memóriakezelése

Operációs rendszerek. Az NT memóriakezelése Operációs rendszerek MS Windows NT (2000) memóriakezelés Az NT memóriakezelése 32-bites virtuális memóriakezelés: 4 GB-os címtartomány, alapesetben: a fels! 2 GB az alkalmazásoké, az alsó 2 GB az OPR-é.

Részletesebben

Élet az IPv4 után. Hbone workshop

Élet az IPv4 után. Hbone workshop Élet az IPv4 után Hbone workshop 2010 2010.11.11 Eredeti IPv6 bevezetési terv Size of the Internet IPv6 Deployment IPv6 Transition using Dual Stack IPv4 Pool Size Time Új IPv6 bevezetési terv? IPv4 Pool

Részletesebben

VRV Xpressz Használati Útmutató

VRV Xpressz Használati Útmutató VRV Xpressz Használati Útmutató A programmal néhány perc alatt nem csak 5-6 beltéri egységes munkákat, hanem komplett, 3-400 beltéri egységgel rendelkez irodaházakat, szállodákat is meg lehet tervezni.

Részletesebben

Adatbázisok elmélete 24. előadás

Adatbázisok elmélete 24. előadás Adatbázisok elmélete 24. előadás Katona Gyula Y. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Számítástudományi Tsz. I. B. 137/b kiskat@cs.bme.hu http://www.cs.bme.hu/ kiskat 2005 ADATBÁZISOK ELMÉLETE

Részletesebben

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat Megoldás Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat A feladatban szereplő specifikáció eredeti, angol nyelvű változata egy létező eszköz leírása. Nem állítjuk, hogy az eredeti dokumentum jól

Részletesebben

VÁLTOZÁS JEGYZÉK VERZIÓ:

VÁLTOZÁS JEGYZÉK VERZIÓ: VÁLTOZÁS JEGYZÉK VERZIÓ: 2.1.10 Hivatkozás # Leírás Verzió dátuma: 2015.01.27 Új FEJLESZTÉSEK Erdőgazdálkodás --> Erdőgazdálkodási hatósági bejelentések-> Fakit. ütemezése és dok. Létrejött egy menüpont,

Részletesebben

BarAck.Net. Internetes csomagkezel. Felhasználói kézikönyv V 1.0. (2011. július 20.)

BarAck.Net. Internetes csomagkezel. Felhasználói kézikönyv V 1.0. (2011. július 20.) BarAck.Net Internetes csomagkezel Felhasználói kézikönyv V 1.0 (2011. július 20.) Tartalomjegyzék 1 Áttekintés...2 1.1 Célkitzés...2 1.2 A program felépítése...2 2 Futtatási környezet, telepítési információk...3

Részletesebben

... S n. A párhuzamos programszerkezet két vagy több folyamatot tartalmaz, melyek egymással közös változó segítségével kommunikálnak.

... S n. A párhuzamos programszerkezet két vagy több folyamatot tartalmaz, melyek egymással közös változó segítségével kommunikálnak. Párhuzamos programok Legyen S parbegin S 1... S n parend; program. A párhuzamos programszerkezet két vagy több folyamatot tartalmaz, melyek egymással közös változó segítségével kommunikálnak. Folyamat

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HP SCANJET 7490C SCANNER http://hu.yourpdfguides.com/dref/922720

Az Ön kézikönyve HP SCANJET 7490C SCANNER http://hu.yourpdfguides.com/dref/922720 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató HP SCANJET 7490C SCANNER. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

UNDO naplózás. Naplóbejegyzések. Visszaállítási esetek

UNDO naplózás. Naplóbejegyzések. Visszaállítási esetek UNDO naplózás Semmiségi naplózás. A naplóba a régi értéket írjuk ki, azonnal naplózunk. A naplót először a memóriában frissítjük, a (FLUSH LOG) utasításra írjuk a lemezre. Naplóbejegyzések :

Részletesebben

Elosztott rendszerek

Elosztott rendszerek Elosztott rendszerek NGM_IN005_1 Szinkronizáció Magas szint! szinkronizáció Órák szinkronizálása (állapot szinkronizáció) Koordinátor választás Elosztott tranzakció kezelés 2 Óraszinkronizálás Time stampekre

Részletesebben

Online algoritmusok. Algoritmusok és bonyolultságuk. Horváth Bálint március 30. Horváth Bálint Online algoritmusok március 30.

Online algoritmusok. Algoritmusok és bonyolultságuk. Horváth Bálint március 30. Horváth Bálint Online algoritmusok március 30. Online algoritmusok Algoritmusok és bonyolultságuk Horváth Bálint 2018. március 30. Horváth Bálint Online algoritmusok 2018. március 30. 1 / 28 Motiváció Gyakran el fordul, hogy a bemenetet csak részenként

Részletesebben

HASZNÁLATI ESET DIAGRAM (USE CASE DIAGRAM)

HASZNÁLATI ESET DIAGRAM (USE CASE DIAGRAM) HASZNÁLATI ESET DIAGRAM (USE CASE DIAGRAM) Célja: A követelményrögzítés (a szoftverfejlesztés els fázisaiban, pl. a követelménydefiníciós fázisban használatos). Funkcionális diagram: középpontban a rendszer

Részletesebben

MATEMATIKA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI VIZSGA II. É R E T T S É G I V I Z S G A május május 5. 8:00 EMBERI ERFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

MATEMATIKA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI VIZSGA II. É R E T T S É G I V I Z S G A május május 5. 8:00 EMBERI ERFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA II. A rész II. B rész a feladat sorszáma maximális 13. 11 14. 13 15. 12 17 17 ÖSSZESEN 70 elért nem választott feladat maximális I. rész 30 II. rész 70 Az írásbeli vizsgarész a 100 dátum javító tanár összesen

Részletesebben

Tranzakciók, nézettáblák, indexek. Párhuzamos folyamatok irányítása Virtuális és materializált nézettáblák Az adathozzáférés felgyorsítása

Tranzakciók, nézettáblák, indexek. Párhuzamos folyamatok irányítása Virtuális és materializált nézettáblák Az adathozzáférés felgyorsítása Tranzakciók, nézettáblák, indexek Párhuzamos folyamatok irányítása Virtuális és materializált nézettáblák Az adathozzáférés felgyorsítása 1 Miért van szükség tranzakciókra? Az adatbázis rendszereket általában

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika 1.4 Szakterület

Részletesebben

A 2012/2013 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának megoldása. informatika II. (programozás) kategória

A 2012/2013 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának megoldása. informatika II. (programozás) kategória Oktatási Hivatal A 2012/2013 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának megoldása informatika II. (programozás) kategória Kérjük a tisztelt kollégákat, hogy az egységes értékelés

Részletesebben

C# Szálkezelés. Tóth Zsolt. Miskolci Egyetem. Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) C# Szálkezelés 2013 1 / 21

C# Szálkezelés. Tóth Zsolt. Miskolci Egyetem. Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) C# Szálkezelés 2013 1 / 21 C# Szálkezelés Tóth Zsolt Miskolci Egyetem 2013 Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) C# Szálkezelés 2013 1 / 21 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés 2 Szálkezelés 3 Konkurens Programozás Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem)

Részletesebben

I. 2014. január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra

I. 2014. január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra MUN v14.0130 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program

Részletesebben

Adatbázisrendszerek 9. előadás: Tranzakciók és konkurencia

Adatbázisrendszerek 9. előadás: Tranzakciók és konkurencia Adatbázisrendszerek kezelés 2018. április 10. 2 Egyfelhasználós rendszer. Egyidőben legfeljebb egy felhasználó használhatja a rendszert. Többfelhasználós rendszer. Egyidejűleg (konkurens módon) több felhasználó

Részletesebben

Management & Controlling-Service Vezetési Tanácsadó Kft. Marketing mutatószámok. Prezentáció. Marketing hatékonyság. MCS Szakmai délután

Management & Controlling-Service Vezetési Tanácsadó Kft. Marketing mutatószámok. Prezentáció. Marketing hatékonyság. MCS Szakmai délután Management & Controlling-Service Vezetési Tanácsadó Kft. Marketing mutatószámok Marketing hatékonyság MCS Szakmai délután Prezentáció Budapest, 2008. november 4. MCS Management & Controlling-Service Vezetési

Részletesebben

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA KÖZÉPSZINT% II. ÉRETTSÉGI VIZSGA október október 25. 8:00 MINISZTÉRIUM. Idtartam: 135 perc.

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA KÖZÉPSZINT% II. ÉRETTSÉGI VIZSGA október október 25. 8:00 MINISZTÉRIUM. Idtartam: 135 perc. a feladat sorszáma elért összesen maximális II./A rész 13. 12 14. 12 15. 12 II./ B rész m nem választott feladat 17 17 ÖSSZESEN 70 maximáli s elért I. rész 30 II. rész 70 MINDÖSSZESEN 100 dátum javító

Részletesebben

Az Ön kézikönyve NAVIGON SUNGOO http://hu.yourpdfguides.com/dref/4290986

Az Ön kézikönyve NAVIGON SUNGOO http://hu.yourpdfguides.com/dref/4290986 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Operációs rendszerek II. Holtpont

Operációs rendszerek II. Holtpont Holtpont Holtpont (deadlock) fogalma A folyamatok egy csoportja olyan eseményre vár, amelyet egy másik, ugyancsak várakozó folyamat tud előidézni. Esemény: tipikusan erőforrás felszabadulása. Kiéheztetés

Részletesebben

Konkurenciavezérlés. Soros és sorba rendezhető ütemezések. Ütemezések

Konkurenciavezérlés. Soros és sorba rendezhető ütemezések. Ütemezések Konkurenciavezérlés A tranzakciók közötti egymásra hatás az adatbázis-állapot inkonzisztenssé válását okozhatja, még akkor is, amikor a tranzakciók külön-külön megőrzik a konzisztenciát, és rendszerhiba

Részletesebben

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek 06 BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek Emlékeztető Jelölésbeli különbség van parancs végrehajtása és a parancs kimenetére való hivatkozás között PARANCS $(PARANCS) Jelölésbeli különbség van

Részletesebben

A 2016/2017 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA II. (programozás) kategória

A 2016/2017 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA II. (programozás) kategória Oktatási Hivatal A 2016/2017 tanévi Országos özépiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató INFORMATIA II. (programozás) kategória 1. feladat: Legalább 2 bolygón volt élet

Részletesebben

12. előadás. Tranzakció kezelés és konkurencia kontroll. Adatbázisrendszerek előadás december 12.

12. előadás. Tranzakció kezelés és konkurencia kontroll. Adatbázisrendszerek előadás december 12. 12. előadás Tranzakció kezelés és kontroll Adatbázisrendszerek előadás 2016. december 12., és Debreceni Egyetem Informatikai Kar Az előadások Elmasry & Navathe: Database Systems alapján készültek. 12.1

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal A 2012/201 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja INFORMATIKÁBÓL II. (programozás) kategóriában Munkaidő: 300 perc Elérhető pontszám: 150

Részletesebben

Operációs rendszerek. Elvárások az NTFS-sel szemben

Operációs rendszerek. Elvárások az NTFS-sel szemben Operációs rendszerek MS Windows NT (2000) NTFS Elvárások az NTFS-sel szemben Megbízható file-rendszer, visszaállíthatóság (recoverability). Állományok biztonságának garantálása, illetéktelen hozzáférés

Részletesebben

Hazárdjelenségek a kombinációs hálózatokban

Hazárdjelenségek a kombinációs hálózatokban Hazárdjelenségek a kombinációs hálózatokban enesóczky Zoltán 2004 jegyzetet a szerzői jog védi. zt a ME hallgatói használhatják, nyomtathatják tanulás céljából. Minden egyéb elhasználáshoz a szerző belegyezése

Részletesebben

Tranzakciókezelés PL/SQL-ben

Tranzakciókezelés PL/SQL-ben Tranzakciókezelés PL/SQL-ben ACID tulajdonságok: Tranzakció Atomosság, Konzisztencia, Izoláció, Tartósság A tranzakció állhat: - Több DML utasításból - Egy DDL utasításból A tranzakció kezdete az első

Részletesebben

A 2016/2017 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatai. INFORMATIKA II. (programozás) kategória

A 2016/2017 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatai. INFORMATIKA II. (programozás) kategória Oktatási Hivatal A 2016/2017 tanévi Országos özépiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatai INFORMATIA II. (programozás) kategória 1. feladat: Legalább 2 bolygón volt élet (33 pont) Egy

Részletesebben

JOGI STÁTUSZ KEZELÉS MŰKÖDÉSE

JOGI STÁTUSZ KEZELÉS MŰKÖDÉSE JOGI STÁTUSZ KEZELÉS MŰKÖDÉSE Felhasználói dokumentáció verzió 1.0. Budapest, 2012. Változáskezelés Változás Verzió Dátum Pont Cím Oldal 1.1. 2013.07.10. 3.2. Üzenetküldés 7. Kiadás: 2012.09.04. Verzió:

Részletesebben

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához A pályázatokat a kategóriának megfelelő pályázati kiírásban és pályázati útmutatóban szereplő módon kell a www.masport.hu oldalon

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Ügyintézés (EÜHT) Kézbesítési tárhely V 1.6 Utolsó mentés: 2015. 08. 11. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 3 2. Fogalomtár... 3 3. Kézbesítési Tárhely - szolgáltatás Intézmények

Részletesebben

Tanulmányút az Udmurt Állami Egyetemen (Oroszország, Izsevszk) és az Udmurt Köztársaságban ( [1])

Tanulmányút az Udmurt Állami Egyetemen (Oroszország, Izsevszk) és az Udmurt Köztársaságban (  [1]) Nyári szeminárium Udmurtiában Tanulmányút az Udmurt Állami Egyetemen (Oroszország, Izsevszk) és az Udmurt Köztársaságban (https://hu.wikipedia.org/wiki/udmurtföld [1]) Ajánlott id?pont: 2017. június 10

Részletesebben

weblakszov Felhasználói útmutató

weblakszov Felhasználói útmutató weblakszov Felhasználói útmutató A weblakszov egy webszerveren futó alkalmazás, mely a Lakászövetkezet program által használt adatbázisból szolgáltat adatokat azoknak, akik a megfelelő hozzáférési adatokkal.

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyz jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyz jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 7. osztály A versenyz jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Facebook album beillesztése az oldalba

Facebook album beillesztése az oldalba Facebook album beillesztése az oldalba Facebook Album Fetcher modul A modulról A Facebook Album Fetcher modul teszi lehetővé, hogy a megadott facebook felhasználó albumai a drupal alapú oldalon megjelenjenek,

Részletesebben

ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 II. Idtartam: 135 perc. ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. dátum javító tanár. II. rész 70

ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 II. Idtartam: 135 perc. ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. dátum javító tanár. II. rész 70 a feladat sorszáma maximális elért összesen II./A rész 13. 1 14. 1 15. 1 II./B rész 17 17 m nem választott feladat ÖSSZESEN 70 maximális elért I. rész 30 II. rész 70 Az írásbeli vizsgarész a 100 dátum

Részletesebben

Mercedes felhasználói leírás

Mercedes felhasználói leírás Mercedes felhasználói leírás 1149 Budapest, Egressy út 17.-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 Tartalomjegyzék 1 Mercedes készletlista...3 1.1 Mercedes készlet lista...3 1.2 Szerviz modul...3

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS A szivattyús energiatározó létesítési lehetőségek kiegészítő vizsgálatáról

ÖSSZEFOGLALÁS A szivattyús energiatározó létesítési lehetőségek kiegészítő vizsgálatáról ÖSSZEFOGLALÁS A szivattyús energiatározó létesítési lehetőségek kiegészítő vizsgálatáról 1. A vizsgálatok célja Az MVM Zrt. vizsgálja egy rendszerérdekű gyorsszabályzó erőmű - szivattyús energiatározó

Részletesebben

Alkalmazások architektúrája

Alkalmazások architektúrája Alkalmazások architektúrája Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 13. Bass, Clements, Kazman: Software Architecture in Practice, Addison- Wesley, 2004 2 Alkalmazás típusok Adat

Részletesebben

DSP architektúrák dspic30f család memória kezelése

DSP architektúrák dspic30f család memória kezelése DSP architektúrák dspic30f család memória kezelése Az adatmemória Az adatmemória 16 bites, két külön memóriazóna van kiépítve, az X és az Y memória, mindkettőnek címgeneráló egysége és adat sínrendszere

Részletesebben

Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék

Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Software tesztelés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Software tesztelés SWTESZT / 1 A tesztelés feladata Két alapvető cél rendszerben található hibák felderítése annak ellenőrzése, hogy a

Részletesebben

A tesztelés feladata. Verifikáció

A tesztelés feladata. Verifikáció Software tesztelés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Software tesztelés SWTESZT / 1 A tesztelés feladata Két alapvető cél rendszerben található hibák felderítése annak ellenőrzése, hogy a

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI FORGALMI JEGYZÉK

KÖZÖSSÉGI FORGALMI JEGYZÉK NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG Emisszió-kereskedelmi Osztály KÖZÖSSÉGI FORGALMI JEGYZÉK Laczkó Bendegúz 2019. január 10. ÚJ FELHASZNÁLÓ JOGOSULTSÁGOK ÉS JELENTÉSÜK Lehetséges jogosultságok AR (meghatalmazott

Részletesebben

Készlet mennyiség és lokátor korrekció cikk kartonról

Készlet mennyiség és lokátor korrekció cikk kartonról Készlet mennyiség és lokátor korrekció cikk kartonról 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/9 Tartalomjegyzék 1. Készlet mennyiség és lokátor korrekció cikk kartonról...

Részletesebben

Excel. Nem összefügg tartomány kijelölése: miután a tartomány els részét kijelöltük, lenyomjuk és nyomva tartjuk a CTRL gombot.

Excel. Nem összefügg tartomány kijelölése: miután a tartomány els részét kijelöltük, lenyomjuk és nyomva tartjuk a CTRL gombot. Excel A tartomány és kijelölése Munkánk során gyakran elfordul, hogy nem egy, hanem több cellából álló területtel kell dolgoznunk. Ezt a területet tartománynak vagy blokknak nevezzük. Cella jelölése: például

Részletesebben

Szektortudat-fejlesztés. Ismeretek és ismérvek a szektorról. A szektorhoz való tartozás elnyei és a sikeres szektorépítés lehetségei.

Szektortudat-fejlesztés. Ismeretek és ismérvek a szektorról. A szektorhoz való tartozás elnyei és a sikeres szektorépítés lehetségei. Szektortudat-fejlesztés. Ismeretek és ismérvek a szektorról. A szektorhoz való tartozás elnyei és a sikeres szektorépítés lehetségei. Zalatnay László tréner 2 állítás: Az emberi társadalom összes problémája

Részletesebben

NAV Online számla első napok

NAV Online számla első napok NAV Online számla első napok Közlemény az infomátrix NAV Online számla adatszolgáltatásra képes verzió használatával kapcsolatban. Számlakészítő munkatársaknak Fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy a munkaállomás

Részletesebben

Vonalkód olvasó rendszer. Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1]

Vonalkód olvasó rendszer. Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1] Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1] T a r t a l o m j e g y z é k 1 Bevezetés... 3 1.1 A rendszer rövid leírása... 3 1.2 A dokumentum célja... 3 1.3 A rendszer komponensei... 3 1.4

Részletesebben

SYNLAB ONLINE LELETPORTÁL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A SYNLAB HUNGARY KFT. PARTNEREI SZÁMÁRA

SYNLAB ONLINE LELETPORTÁL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A SYNLAB HUNGARY KFT. PARTNEREI SZÁMÁRA SYNLAB Hungary Kft. SYNLAB ONLINE LELETPORTÁL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A SYNLAB HUNGARY KFT. PARTNEREI SZÁMÁRA A regisztrációt követően e-mailben kerül kiküldésre a bejelentkezéshez használható azonosító

Részletesebben

Ütemezési problémák. Kis Tamás 1. ELTE Problémamegoldó Szeminárium, ősz 1 MTA SZTAKI. valamint ELTE, Operációkutatási Tanszék

Ütemezési problémák. Kis Tamás 1. ELTE Problémamegoldó Szeminárium, ősz 1 MTA SZTAKI. valamint ELTE, Operációkutatási Tanszék Ütemezési problémák Kis Tamás 1 1 MTA SZTAKI valamint ELTE, Operációkutatási Tanszék ELTE Problémamegoldó Szeminárium, 2012. ősz Kivonat Alapfogalmak Mit is értünk ütemezésen? Gépütemezés 1 L max 1 rm

Részletesebben

Konzisztencia és többszörözés. 10. kurzus

Konzisztencia és többszörözés. 10. kurzus Konzisztencia és többszörözés 10. kurzus Konzisztencia és többszörözés Megbízhatóság növekedése Teljesítmény növekedése Többszörözés ára konzisztencia Átméretezési technika frissítések gyakorisága Konzisztencia

Részletesebben

VEZÉRLŐEGYSÉGEK. Tartalom

VEZÉRLŐEGYSÉGEK. Tartalom VEZÉRLŐEGYSÉGEK Tartalom VEZÉRLŐEGYSÉGEK... 1 Vezérlőegységek fajtái és jellemzői... 2 A processzor elemei... 2 A vezérlés modellje... 2 A vezérlőegységek csoportosítása a tervezés módszere szerint...

Részletesebben

Temporális adatbázisok. Kunok Balázs szakdolgozata alapján

Temporális adatbázisok. Kunok Balázs szakdolgozata alapján Temporális adatbázisok Kunok Balázs szakdolgozata alapján Miért? Döntéshozatalok körülményeinek meghatározása. Nem csak az a lényeges, hogy hogyan változott az adat, hanem az is, hogy miért. Adatok helyreállíthatók

Részletesebben

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató GPRS Remote GPRS alapú android applikáció távvezérléshez Kezelési útmutató Tartalomjegyzék Általános leírás... 1 Új modul beállítás... 2 Új okostelefon beállítás... 2 Modulok karbantartása... 3 Okostelefonok

Részletesebben

Digitális technika (VIMIAA02) Laboratórium 5

Digitális technika (VIMIAA02) Laboratórium 5 BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK Digitális technika (VIMIAA02) Laboratórium 5 Fehér Béla Raikovich Tamás,

Részletesebben

1 Kezd lépések. 1.1 Felhasználók azonosítása. 1.2 Menüpontok. 1.3 Bejelentkezés. icard

1 Kezd lépések. 1.1 Felhasználók azonosítása. 1.2 Menüpontok. 1.3 Bejelentkezés. icard 1 Kezd lépések Az Elektronikus Vendégnyilvántartás a Harkányi Kedvezménykártya Rendszer része! A Harkány-Kártyával kapcsolatos további tájékoztatást a Tourinform ad! 1.1 Felhasználók azonosítása Az egyes

Részletesebben

Digitális technika (VIMIAA02) Laboratórium 5

Digitális technika (VIMIAA02) Laboratórium 5 BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK Digitális technika (VIMIAA02) Laboratórium 5 Fehér Béla Raikovich Tamás,

Részletesebben

Láncolt lista. az itt adott nevet csak a struct deklaráción belül használjuk

Láncolt lista. az itt adott nevet csak a struct deklaráción belül használjuk Láncolt lista int szam char szoveg[10] következő elemre mutató pointer int szam char szoveg[10] következő elemre mutató pointer elem elem elem int szam char szoveg[10] következő elemre mutató pointer A

Részletesebben

Mire jók a system programok az IDM3-ban? 1. rész heat/cool

Mire jók a system programok az IDM3-ban? 1. rész heat/cool Mire jók a system programok az IDM3-ban? 1. rész heat/cool Ebben a leírásban egy szokatlan de hasznos - alkalmazást mutatunk be, amiről lehet, hogy nem is gondolnád, hogy így is működik. Mi a közös a TC/TZ

Részletesebben

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA EMELT SZINT% ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 15. 2013. október 15. 8:00 MINISZTÉRIUMA EMBERI ERFORRÁSOK

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA EMELT SZINT% ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 15. 2013. október 15. 8:00 MINISZTÉRIUMA EMBERI ERFORRÁSOK I. rész II. rész a feladat sorszáma maximális pontszám elért pontszám maximális pontszám 1. 11 2. 12 51 3. 14 4. 14 16 16 64 16 16 8 nem választott feladat Az írásbeli vizsgarész pontszáma 115 elért pontszám

Részletesebben

SPECIÁLIS CÉLÚ HÁLÓZATI

SPECIÁLIS CÉLÚ HÁLÓZATI SPECIÁLIS CÉLÚ HÁLÓZATI MEGOLDÁSOK KÜLÖNLEGES KÖRNYEZETBEN Gyakorlat Németh Zoltán 2016. december 9., Budapest Áttekintés Előző kérdések: SRD protokollok energiahatékonysága SRD protokollok IoT támogatása

Részletesebben

Használati útmutató. Ventus B116

Használati útmutató. Ventus B116 Használati útmutató Ventus B116 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BIZTONSÁGI INFORMÁCIÓK... 5 A KÉSZÜLÉK BEMUTATÁSA... 6 A CSOMAG TARTALMA... 6 A TELEFON KEZELSZERVEI (ÁTTEKINT ÁBRA)...

Részletesebben

Network front-end. Horváth Gábor. Kovács Róbert. ELTE Informatikai Igazgatóság

Network front-end. Horváth Gábor. Kovács Róbert. ELTE Informatikai Igazgatóság Network front-end Horváth Gábor Kovács Róbert ELTE Informatikai Igazgatóság Amiről most nem lesz szó... Gerinchálózat, az izgalmas rész... Tartalék külkapcsolat Külkapcsolat Leo Taurus Mira Cygnus Regulus

Részletesebben

Bevezetés a programozásba I.

Bevezetés a programozásba I. Bevezetés a programozásba I. 8. gyakorlat Fájlkezelés Surányi Márton PPKE-ITK 2010.11.02. Fájlkezelés C++-ban C++-ban van lehet ségünk fájlok kezelésére. Itt már tényleges fájlokkal dolgozunk, nem pedig

Részletesebben

Programozás alapjai 9. előadás. Wagner György Általános Informatikai Tanszék

Programozás alapjai 9. előadás. Wagner György Általános Informatikai Tanszék 9. előadás Wagner György Általános Informatikai Tanszék Leszámoló rendezés Elve: a rendezett listában a j-ik kulcs pontosan j-1 kulcsnál lesz nagyobb. (Ezért ha egy kulcsról tudjuk, hogy 27 másiknál nagyobb,

Részletesebben

A Magyar Evezs Szövetség Edzés- és Versenyszabályai

A Magyar Evezs Szövetség Edzés- és Versenyszabályai A Magyar Evezs Szövetség Edzés- és Versenyszabályai A 2011-ben elfogadott módosításokat tartalmazó, egységes szerkezetbe foglalt szabályzat. Tartalomjegyzék I. Célok és alapelvek 4. o II. Alkalmazási terület

Részletesebben

Eseményalgebra. Esemény: minden amirl a kísérlet elvégzése során eldönthet egyértelmen hogy a kísérlet során bekövetkezett-e vagy sem.

Eseményalgebra. Esemény: minden amirl a kísérlet elvégzése során eldönthet egyértelmen hogy a kísérlet során bekövetkezett-e vagy sem. Eseményalgebra. Esemény: minden amirl a kísérlet elvégzése során eldönthet egyértelmen hogy a kísérlet során bekövetkezett-e vagy sem. Elemi esemény: a kísérlet egyes lehetséges egyes lehetséges kimenetelei.

Részletesebben

Szellem a fazékból: Czifray

Szellem a fazékból: Czifray Szellem a fazékból: Czifray 2015 július 12. Flag Szöveg méret Mentés Mérték 0 Még nincs értékelve A Czifray versenykurzus, szakácskönyv, reformkori életérzés. A XIX. század legfontosabb receptgy?jteménye,

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. Komponens és rendszer integráció

Autóipari beágyazott rendszerek. Komponens és rendszer integráció Autóipari beágyazott rendszerek és rendszer integráció 1 Magas szintű fejlesztési folyamat SW architektúra modellezés Modell (VFB) Magas szintű modellezés komponensek portok interfészek adattípusok meghatározása

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv e Ellenőrzőkönyv TwinNet Felhasználói kézikönyv @Napló Elektronikus Osztálynapló e-ellenőrzőkönyv 2.0 verzió TwinNet Számítástechnikai és Oktatási Kft. 1146 Ajtósi Dürer sor 11. +36(1) 343-6430 www.twinnet.hu

Részletesebben

A BEFOGADÓ NEMZETI TÁMOGATÁS ÉS A HADSZÍNTÉR-ELŐKÉSZÍTÉS KAPCSOLATA A TERVEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKKAL TÖRTÉNŐ GAZDÁLKODÁS TÜKRÉBEN

A BEFOGADÓ NEMZETI TÁMOGATÁS ÉS A HADSZÍNTÉR-ELŐKÉSZÍTÉS KAPCSOLATA A TERVEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKKAL TÖRTÉNŐ GAZDÁLKODÁS TÜKRÉBEN VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY NÉGYESI IMRE A BEFOGADÓ NEMZETI TÁMOGATÁS ÉS A HADSZÍNTÉR-ELŐKÉSZÍTÉS KAPCSOLATA A TERVEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKKAL TÖRTÉNŐ GAZDÁLKODÁS TÜKRÉBEN Doktori (PhD) értekezésem

Részletesebben

MPLAB IDE - SIM - - Rövid ismertető a használathoz - Kincses Levente 3E22 89/ November 14. Szabadka

MPLAB IDE - SIM - - Rövid ismertető a használathoz - Kincses Levente 3E22 89/ November 14. Szabadka MPLAB IDE - SIM - - Rövid ismertető a használathoz - 3E22 89/2004 2006. November 14 Szabadka - 2 - Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK 3 SIMULATOR I/O 4 SIMULATOR STIMULUS 4 STIMULUS VEZÉRLŐ (CONTROLLER) 5

Részletesebben

5. KOMBINÁCIÓS HÁLÓZATOK LEÍRÁSÁNAK SZABÁLYAI

5. KOMBINÁCIÓS HÁLÓZATOK LEÍRÁSÁNAK SZABÁLYAI 5. KOMBINÁCIÓS HÁLÓZATOK LEÍRÁSÁNAK SZABÁLYAI 1 Kombinációs hálózatok leírását végezhetjük mind adatfolyam-, mind viselkedési szinten. Az adatfolyam szintű leírásokhoz az assign kulcsszót használjuk, a

Részletesebben

Siket diákok egyéni különbségeinek vizsgálata az idegennyelv-tanulásban: Egy kérdőíves kutatás néhány eredménye

Siket diákok egyéni különbségeinek vizsgálata az idegennyelv-tanulásban: Egy kérdőíves kutatás néhány eredménye Siket diákok egyéni különbségeinek vizsgálata az idegennyelv-tanulásban: Egy kérdőíves kutatás néhány eredménye Csizér Kata, Kontra Edit és Piniel Katalin ELTE OTKA K105095 Egyéni különbségek az idegennyelv-tanulásban

Részletesebben

Emlékeztet. a Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési Bizottság alakuló ülésérl

Emlékeztet. a Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési Bizottság alakuló ülésérl Emlékeztet a Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési Bizottság alakuló ülésérl Helyszín: A Magyar Mérnöki Kamara tárgyalója, Budapest IX., Angyal u. 1. Idpont: 2006. július 6. Jelen vannak: A Bizottság tagjai,

Részletesebben

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 Objektumorientált programozás Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 9. ELİADÁS Kivételkezelés (Exception handling) 2 Mi a kivétel (exception)? A kivétel, olyan hibás állapot vagy esemény, amely

Részletesebben

Adatbázisok elmélete 21. előadás

Adatbázisok elmélete 21. előadás datbázisok elmélete 21. előadás Katona Gyula Y. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Számítástudományi Tsz. I. B. 137/b kiskat@cs.bme.hu http://www.cs.bme.hu/ kiskat 2005 DTBÁZISOK ELMÉLETE 21.

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv e-ellenőrzőkönyv TwinNet Felhasználói kézikönyv e-ellenőrzőkönyv 3.4 verzió Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Az e-ellenőrzőkönyv általános áttekintése... 3 WEB alkalmazások kezelése...

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS. Adatbázis-kezelő rendszerek

ADATBÁZIS-KEZELÉS. Adatbázis-kezelő rendszerek ADATBÁZIS-KEZELÉS Adatbázis-kezelő rendszerek Adat (Data) Észlelhető, felfogható ismeret Jelsorozat Tény, közlés Valakinek vagy valaminek a jellemzője Adatbázis (Data Base, DB) Hosszú ideig évekig meglévő

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 008 567 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 008 567 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000008567T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 008 567 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 784477 (22) A bejelentés

Részletesebben

energia ellátása, OTRDF 20/100 típ. oszloptranszformátor-állomás építése. Ügyintéző: Veres Zsolt Hiv. szám: 151/10851/2015.

energia ellátása, OTRDF 20/100 típ. oszloptranszformátor-állomás építése. Ügyintéző: Veres Zsolt Hiv. szám: 151/10851/2015. CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: CSS/01/3360-13/2015. Tárgy: Csanádapáca, 0130/58 hrsz. vízmű átadási pont villamos energia ellátása, OTRDF 20/100 típ. oszloptranszformátor-állomás építése.

Részletesebben

Robbanásvédelmi dokumentáció

Robbanásvédelmi dokumentáció Robbanásvédelmi dokumentáció robbanásveszély közlése és kiértékelése a végfelhasználó nagyobb önállósága a végfelhasználó büntetjogi felelssége a biztosítási jogrendszerben történt változások munkaügyi

Részletesebben

FIR WEBMODUL ALKALMAZÁS DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉS

FIR WEBMODUL ALKALMAZÁS DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉS Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit kft. FIR WEBMODUL ALKALMAZÁS DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉS Felhasználói kézikönyv Dokumentum állapota: Tervezet Verzió: 0.1.0 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Bejelentkezés...

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 4. gyakorlat Feladat 0 Számolja ki a CRC kontrollösszeget az 11011011001101000111 üzenetre, ha a generátor polinom x 4 +x 3 +x+1! Mi lesz a 4 bites kontrollösszeg? A fenti üzenet

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SAMSUNG CLP-770ND

Az Ön kézikönyve SAMSUNG CLP-770ND Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

számított mező, számított tétel

számított mező, számított tétel számított mező, számított tétel A pivot táblában négy számított objektumot hozhatunk létre. Ebből kettőnek a képletét közvetlenül a felhasználó szerkeszti meg, a másik kettőét a program állítja össze.

Részletesebben