A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE"

Átírás

1 Bevezetô 1 BEVEZETÔ A CompLex CD Jogtár Magyarország legrégebbi és legnagyobb jogi információs rendszere. Tartalmazza a teljes magyar joganyagot (a több mint fél évtizede hatályon kívül helyezett jogszabályokkal egyetemben). A jogszabályok a rendszerben idôgépesen szerepelnek, vagyis a különféle módosításaikkal egységes szerkezetben, külön-külön teljes szöveggel, a korábbi állapothoz képest történt változások vizuális jelölésével. A minisztériumok és országos hatáskörû szervek tárcalapokban közzétett utasításai, irányelvei, tájékoztatói, közleményei és egyéb normái is teljeskörûen megtalálhatók a lemezen, ahogy a különféle szabályzat- és szerzôdésminták, kitölthetô és változtatható tartalommal saját gépre elmenthetô cég- és egyéb nyomtatványok is. A Fôvárosi Közgyûlés hatályosított rendeletei idôgépesítve, módosításaikkal egységes szerkezetben, a számlázáshoz szükséges különféle kódok, a Vámtarifa és valamennyi fontos statisztikai jegyzék, részletes tartalmi meghatározásokkal szintén szerepel a lemezen. A jogszabályértelmezést segíti, hogy a törvények indokolását is közöljük, a legjelentôsebbekhez pedig neves gyakorló szakemberekkel részletes kommentárokat, magyarázatokat íratunk, amik természetesen a jogszabályokkal együtt változnak. A Legfelsôbb Bíróság jogegységi döntései, kollégiumi állásfoglalásai, tizenötezernél is több eseti bírósági döntés, a Versenytanács határozatai, APEH és számviteli iránymutatások, választottbírósági határozatok nemcsak külön, hanem ha a felhasználó úgy állítja be a gépét, a jogszabályok érintett részeibe beépítve is megtalálhatók. Az Országgyûlési Könyvtár által havonta frissített jogi bibliográfia, több mint száz tematikus jogszabálygyûjtemény (az adatvédelemtôl a zálogjogig), rendkívül részletes jogi tárgyszórendszer, havi változásmutatók árnyalják tovább azt a képet, amit e helyütt korántsem sikerülhet teljes részletességgel bemutatnunk.

2 2 Bevezetô Teljes szövegû keresés, korlátozások nélküli nyomtatás és saját szerkesztôbe való szövegátemelés könnyíti a CompLex CD Jogtárral való mindennapos munkát. A két lemez közti változások állandó követését, a teljes naprakészséget teszi lehetôvé az Online Jogtár és Online Közbeszerzés adatbázisok használata, a különféle változások akár automatikus figyeltetése. Megrendelôink számára állandó hozzáférést biztosítunk a legfrissebb, hivatalos cégadatokhoz is. A CompLex termékcsaládhoz általában negyedévente külön lemezeken frissített Jogtár Plusz CD-ket kínálunk egy-egy terület teljes szakmai mélységû ismerettárával.

3 A rendszer üzembe helyezése 3 A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE INSTALLÁLÁS Ha a CompLex CD Jogtár lemez korábban még nem volt telepítve, elsô használata elôtt fel kell installálni. Elsô lépésként helyezzük be a lemezt a számítógép CD olvasójába úgy, hogy a színes felülete felül legyen. A WINDOWS 3.x, WINDOWS 95, WINDOWS 98, WINDOWS 2000 és a WIN- DOWS NToperációs rendszerek esetében a megfelelô programkezelôvel (File manager, Programkezelô, Norton Commander, Dos Navigator stb. WINDOWS Intézô, Sajátgép) nyissuk meg azt a meghajtót, amely a CD-olvasónak megfelel (általában ez a D betûvel jelölt meghajtó). A CD-lemez fôkönyvtárában megtaláljuk az INSTALL. EXE programot, amit a telepítés elkezdéséhez el kell indítanunk. (Fontos információ: a CD-n található egy Install könyvtár is, amely a felsorolásában a INSTALL. EXE program elôtt helyezkedik el, ne keverjük össze a kettôt!) Az INSTALL. EXE program Windows környezetben grafikus felületen (egérrel a programot jelölô ikonra kattintva) indítható. Az indításkor megjelenô dialógusablakban beállíthatjuk a forrás könyvtárat (honnan kívánunk installálni), a programkönyvtárat (hová kívánjuk a programot telepíteni) és azt, hogy minimális, közepes, illetve teljes bemásolást, illetve hálózati installálást akarunk-e. Alapbeállítás esetén, a program az aktuális lemezegység COMPLEX könyvtárába kerül telepítésre. Ha az alapbeállításokat választjuk, akkor Telepít gomb megnyomása után a program néhány perc alatt önállóan feltelepítôdik a merevlemezre.

4 4 A rendszer üzembe helyezése 1. ábra: A program telepítése Nem az alapbeállításokat választva a Részletek gomb lenyomásakor megjelenô dialógusablakban minden komponens bemásolását külön be lehet állítani. A dialógusablakban az egyes adatbázisok alkönyvtár-elhelyezkedését állíthatjuk be a következôképpen: a megváltoztatni kívánt részt egérkattintással ki kell jelölni, és a kijelölt rész szabadon szerkeszthetô (az alkönyvtárak elhelyezkedése átírható). Az egyedi beállítás után Telepít gomb megnyomásával indíthatjuk a telepítést. CD-LEMEZ FRISSÍTÉSE Ha a CompLex CD Jogtárat már korábban feltelepítettük, a havonta megjelenô CDlemezekkel elegendô a programot frissíteni. Frissítés elôtt ki kell lépnünk a jogtár programból, és az elôbb leírt módon be kell helyezni az új CD-lemezt az olvasóba. A jogtár program következô indításakor a program felismeri az új lemezt és automatikusan felajánlja a frissítés elindítását. Ha az IGEN gombot választjuk, a rendszer elindítja a frissítést, és a korábbi beállításoknak megfelelôen lezajlik az automatikus telepítés.

5 A rendszer üzembe helyezése 5 Ha a könyvtárbeállításokon változtatni szeretnénk, akkor az elôbb ismertetett módon az INSTALL. EXE programot kell elindítani. Az automatikus frissítés felajánlására adott NEM válasszal lehetôség nyílik az egyedi beállításokra. A CompLex CD Jogtár lemez tetszôleges alkalommal installálható, a felmásolt CompLex komponensek letörölhetôek stb. Fontos információ: a saját szûkítési feltétel rögzítése, saját megjegyzések és egyéb programbeállítások ideiglenes alkönyvtárba mentôdnek el, ha a teljes programot letöröljük, ezek elvesznek. HÁLÓZATOS INSTALLÁLÁS A CompLex CD Jogtár lemez hálózati telepítéséhez a CD-lemezen kívül hálózati regisztrációs mágneslemez is szükséges, amely a regisztrációs fájlokat tartalmazza. Elsô lépésként az installálás kezdetekor ki kell választani a Hálózatos regisztráció lehetôséget. A rendszer ekkor automatikusan kérni fogja a hálózatos regisztrációhoz szükséges fájlok elérési útját. A Részletek gomb lenyomásával az elôbb leírt módon az alkönyvtárak elhelyezkedése beállítható. A PROGRAM INDÍTÁSA Az asztalra helyezett ikonról, illetve a START (Win 9x vagy újabb), vagy az AB- LAK (Win 3.1) menübôl a COMPLEX csoportot kiválasztva, a megfelelô programra kattintva indíthatjuk a Jogtárat. Ideiglenes állományok helye: azt a könyvtárat kell megadni, ahová a felhasználók egyedi és átmeneti állományai kerülnek. Két megoldás lehetséges: Minden felhasználónak van a hálózaton egy saját home könyvtára, amit mindenkinél azonos lemezazonosítóhoz rendelnek. Pl.: map X:=\USER\MIKI\ (a MIKI nevû felhasználónál) map X:=\USER\KALMAN\ (a KALMAN nevû felhasználónál) Ezen könyvtárak mindegyikében egy újabb könyvtárat kell létrehozni, mindenkinél azonos nevût, pl.: KUKA néven. Az ideiglenes állományok ezekbe a hálózaton található könyvtárakba fognak kerülni. Most az ideiglenes állományok helyéhez az X:\KUKA-t kell írni.

6 6 A rendszer üzembe helyezése Minden felhasználó saját munkaállomásának lokális lemezegységén létre kell hozni egy könyvtárat, mindenkinél ugyanazon a néven, pl. C:\COMPLEX\KUKA Ekkor az ideiglenes állományok helyéhez a C:\COMPLEX\KUKA-t kell írni. Megjegyzés: Ha valamely munkaállomáson ettôl eltérô beállítás szükséges, akkor abban a munkakönyvtárában létre kell hozni egy DATABASE. INI nevû állományt. Ebbe az állományba kell elhelyezni a TMPDIR= bejegyzést. Az = jel után kell írni a megfelelô könyvtárnevet. Ez az állomány bármilyen text editorral létrehozható. HÁLÓZATOS FRISSÍTÉS A frissítésként érkezô lemezeket a hálózati installálásnál ismertetett módon minden alkalommal installálni kell. A hálózati frissítés megkezdése elôtt minden munkaállomáson ki kell lépni a jogtár programból. A regisztrációs lemezre minden frissítéskor szükség van, mindaddig használható, amíg a frissítô CD-hez nincs mellékelve újabb regisztrációs lemez, ezt követôen értelemszerûen az újabb lemezt kell használni. TECHNIKAI RÉSZLETEK Kifejezetten számítástechnikai szakértelemmel rendelkezôk részére. A telepítés során bemásolt komponensek elhelyezkedését a jogtár program mellett található DATABASE. INI állomány írja le. # kezdetû sorok megjegyzést tartalmaznak. CDDRIVE= bejegyzés a CD-lemez elérését tartalmazza. Abban az esetben, ha a rendszer a teljes CD tartalmat felmásolta #CDDRIVE bejegyzés kerül a database.ini állományba, jelezve a CD elérését, de azt nem használja. PROGDIR= a programok alkönyvtára. TMPDIR= az ideiglenes állományok alkönyvtára INIDIR= a tulajdonság állományok alkönyvtára SERVERNAME= csak Novell környezetben annak a szervernek a nevét tartalmazza, amelynek SYS volumen COMPLEX könyvtárában lesz a USER. DATvagy USER. INI állomány.

7 A rendszer üzembe helyezése 7 Adatbázis leíró sorok: CIMDIR= adatbázis komponens alkönyvtára DICDIR= adatbázis komponens alkönyvtára IDXDIR= adatbázis komponens alkönyvtára DATDIR= adatbázis komponens alkönyvtára BITMAPDIR= adatbázis komponens alkönyvtára CDROM=YES az adatbázis CD-lemezzel való összevetéséhez használatos bejegyzés. Abban az esetben, ha a rendszer mindent bemásolt CDROM= NO bejegyzésre fog változni. Az adatbázishoz tartozó többi adatbázis leíró sort nem szabad változtatni! Az adatbázis beállítások ismétlôdnek. KÜLÖNFÉLE HÁLÓZATOS REGISZTRÁCIÓK Egyfelhasználós mûködés: Nincs regisztrációs állomány, egyszerre egy felhasználó használhatja a Jogtárat. Hálózati mûködés: Egyszerre megadott számú felhasználó használhatja a Jogtárat. COMPLEX könyvtárban a megfelelô COMPLEX. REG állomány COMPLEX könyvtárban USER. DAT

8 8 Útmutató a CompLex CD Jogtár használatához ÚTMUTATÓ A COMPLEX CD JOGTÁR HASZNÁLATÁHOZ ADATBÁZISOK Az indítást követôen elôször adatbázist kell választani. Minden adatbázishoz tartozik egy címmutató, amely az oda sorolt anyagok rendezett listáját tartalmazza. Hatályos jogszabályok adatbázis Ez az adatbázis közel 40 ezer jogszabályt és egyéb normát tartalmaz, sokféle elôre felkínált csoportosítási, szûkítési lehetôséggel, jogi tárgyszavakkal. A jogszabályok szövegébe beépíthetjük a hozzájuk kapcsolódó jogegységi és eseti bírósági határozatokat, APEH iránymutatásokat, kommentárokat. A jogszabályok ún. idôgépes formában is hozzáférhetôk, vagyis a már hatályon kívül helyezett jogszabályok szövegét és azok összes korábbi változatát éppúgy megtekinthetjük, ahogy a csak késôbb, az aktuális lemez zárását követôen változókat. Online jogszabályok adatbázis Az adatbázis segítségével modemen vagy internetkapcsolaton keresztül folyamatosan letölthetôk az utolsó CD-t követôen megjelent új és módosult jogszabályok szövegei. Az adatbázis használata a Jogtár havi elôfizetôinek ingyenes. Online közbeszerzés adatbázis Az adatbázis segítségével hetente frissülô információ szerezhetô a közbeszerzési hirdetményekrôl. Közlönytár adatbázis Az eredeti közlönyszöveget tartalmazza az esetleges helyesbítésekkel. A Magyar Közlönyön kívül valamennyi tárcalapét is. Amíg a Hatályos adatbázis legnagyobb részben jogszabályokat tartalmaz, a Közlöny adatbázis az állami irányítás ún. egyéb jogi eszközeit, a minisztériumok, országos hatáskörû szervek, intézmények hivatalos lapjaiban megjelent utasításokat, tájékoztatókat, közleményeket, irányelveket, valamint egyre több pályázatot és egyéb üzleti információt is. A keresett közlöny neve, illetve sorszáma szerint is legyûjthetjük tartalmukat. A CD-lemez kapacitásbeli korlátait feloldó, a felhasználó saját winchesterére települô Közlönytár CD segítségével nem csak az utolsó két évben közzétett több mint 10 ezer jogszabályt, hanem ennek sokszorosát használhatjuk, tanulmányozhatjuk ebben az adatbázisban.

9 Adatbázisok 9 Döntvénytár adatbázis 1977-tôl valamennyi iránymutató bírósági határozatot tartalmazza, ügyszak szerinti bontási lehetôséggel (polgári, gazdasági, közigazgatási, munkajogi stb.). Ezek joganyagokba való lehetséges beépítésével külön fejezetben foglalkozunk. A Közlönytár CD vásárlói számára ez az adatbázis is bôvül sok száz olyan megyei bírósági döntéssel, amelyek a KJK-Kerszöv gondozásában kiadott Bírósági Döntések Tára c. folyóiratban jelentek meg. Törvények indokolása adatbázis Az adatbázis a törvények miniszteri indokolását tartalmazza, nagy segítséget nyújtva a jogszabályok helyes értelmezéséhez. Törvényjavaslatok adatbázis Az Országgyûléshez benyújtott, de a havi lemez zárásakor még el nem fogadott törvényjavaslatokat tartalmazza, esetenként az expozé és a vita megjelenítésével. Vámtarifa + KSH adatbázis Ez az egyedülálló adatbázis az áruosztályokra bontott, egységes szerkezetû, idôgépes Vámtarifát és részletes magyarázatát tartalmazza, valamint az összes fontosabb statisztikai jegyzéket: TEÁOR, SZJ, BTO, ITJ, METJ, SZATJ, ÉJ, FEOR, településjegyzék, szakmakódok stb. Önkormányzati normák adatbázis Az adatbázis a Budapest Fôváros Önkormányzata hatályosított, szintén idôgépes rendeleteit, valamint a települési önkormányzatok pénzügyi beszámolóit tartalmazza. Jogi bibliográfia adatbázis Az adatbázis szerzô, tárgyszó és forrás szerinti szûkítési feltételekkel csoportosítható könyv- és tanulmánycímeket tartalmaz, az Országgyûlési Könyvtár által összeállított lista alapján. Iratmintatár adatbázis Az adatbázis jelenleg több mint 300 elôre elkészített iratmintát tartalmaz. A rendszer egy ikon segítségével lehetôvé teszi az iratminták Winword formátumba történô átkonvertálását, ahol az iratminták szabadon kitölthetôk, átalakíthatók. A rendszerhez egy nyomtatvány-kitöltô program is tartozik, amely lényegesen megkönnyíti a céges alapító és változásbejegyzô nyomtatványok kezelését és használatát.

10 10 Adatbázisok Jogtár Plusz kiegészítô adatbázisok CD ADÓ-TB A CD ADÓ-TB tartalmában és mûködésében a CD Jogtár különbözô adatbázisaira épül, és azokat egészíti ki adózási és társadalombiztosítási ismeretekkel, információkkal. Az ADÓ-TB adatbázis a Jogtár nélkül nem használható, vagyis a két CD-ROM együttese alkot egy átfogó adózási és társadalombiztosítási ismerettárat. A CD ADÓ-TB anyagát évente négy alkalommal, külön CD-lemezeken frissítjük és bôvítjük, azaz folyamatosan átvezetjük a jogszabályváltozások miatt szükségessé vált módosításokat, illetve egyre több új anyaggal gazdagítjuk a lemez tartalmát. A CD a sok fontos információ mellett tartalmaz adózási és kifizetôhelyi teendôkkel kapcsolatos formanyomtatványokat eredeti formájukban, kitöltési útmutatóikkal. Gyakorlati célokat szolgál a szerkeszthetô számlakeret tükör, a számlarend, a beszámolósémák, aktuális mérleg és eredmény kimutatás sémák. CD HMJ Az adatbázis a HMJ közlönyökben eddig megjelent valamennyi még hatályban lévô jogszabályt tartalmazza angol és német nyelven is. A CompLex CD HMJ-n megtalálhatók olyan fordítások is például a kettôs adóztatásról szóló egyezmények, amelyek csak ebbôl az adatbázisból érhetôk el. A CompLex CD HMJ könnyen kezelhetô program, az egyes jogszabályok idôrendi változásai a Comp- Lex CD Jogtárhoz hasonlóan könnyen, keresgélés nélkül nyomon követhetôk és összehasonlíthatók. Az idegen nyelvû adatbázist negyedévente frissítjük és bôvítjük a már meglevô jogszabályok hatályosításával és további új a HMJ közlönyben is megjelenô jogszabályokkal. A CompLex CD HMJ együttmûködik a CD Jogtárral, de mûködtethetô önállóan is. CD Önkormányzat Az adatbázis egy, az önkormányzatok, államigazgatási szervek számára összeállított, speciális szakadatbázis, a szakterülethez kapcsolódó kommentárokkal, különféle szabályozásmintákkal (rendeletek, szabályzatok), iratmintákkal (hatósági, közszolgálati, illetve szerzôdésminták), hatásköri jegyzékkel, kiterjedt címlistával. Az adatbázis olyan fontos elemeket is tartalmaz, mint a Felhatalmazó rendelkezések tára, és az Önkormányzati módszertan. A CD anyagát negyedévente frissítjük és bôvítjük.

11 Adatbázisok 11 CD Munkaügy A CD Munkaügy önállóan, CD Jogtár nélkül is használható adatbázis, amely saját kezelôprogramot, és jogszabálygyûjteményt tartalmaz. A CD a munkajog nagy területeit (Munka Törvénykönyve, Közalkalmazotti és Köztisztviselôi törvény) dolgozza fel, de nem csupán jogszabály-szövegeket, és hozzájuk fûzött magyarázatokat közöl, hanem a munkaügyi problémákat összefüggéseikben, röviden, tömören, ún. navigációs térképek segítségével világítja meg, és azonnal kitölthetô iratmintát is ad a jogalkalmazók kezébe. A CD Munkaügy állandó frissítése és bôvítése negyedévenként, folyamatosan történik. CD Iratmintatár Az adatbázis a tágan értelmezett polgári jog és a társasági jog területérôl tartalmaz szerkeszthetô irat- és kitölthetô nyomtatványmintákat. Az iratminták Word formátumúak, szerkesztésük is a jól ismert szövegszerkesztô program segítségével történhet. A nyomtatványminták kitölthetô formanyomtatványok, melyeket nyomtatványkitöltô program vezérel. A nyomtatványminták Word dokumentumként is tárolhatóak. A fontosabb eljárásokhoz folyamatábrák készültek, melyek egyfelôl egy ügy nyomon követését segítik, másfelôl az iratok rendszerezését támogatják, és ezzel megteremtik egy korszerû ügynyilvántartási rendszer kialakításának lehetôségét. Az iratminták folyamatosan hatályosulnak és bôvülnek, az új alkalmazások pedig az egyszerû és korszerû ügykezelést támogatják. CD Tûzvédelem Az adatbázis a tûzvédelemhez kapcsolódó széles körû szakmai igényeket kielégítô információkat tartalmaz, beleértve a teljes körû tûzvédelmi ismeretanyagot, valamint a tûzvédelmi számítások teljes tárházát, rugalmas keresési lehetôségekkel és kapcsolódással az érintett jogszabályokhoz, a kulcsfogalmakhoz és több évre visszamenôleg összegyûjtött szakcikkekhez. A CD Tûzvédelem a gyakorlatban önállóan, CD Jogtár nélkül is használható, mivel saját kezelôprogramot és jogszabálygyûjteményt tartalmaz. CD EU Jogtár A CompLex termékcsalád legújabb tagja a CompLex CD EU Jogtár. A termék célja, hogy a KJK-Kerszöv ügyfeleivel megismertesse az Európai Közösségrôl szóló alapinformációkat lehetôség szerint magyar, német, angol és francia nyelven.

12 12 Adatbázisok A CD a jól ismert CompLex termékeken alapszik, azok funkcióit (keresési lehetôségek, joganyagra, paragrafusra ugrás, nyelvek közötti váltás, idôgép) nyújtja az európai joganyagok területén is. A CompLex CD Jogtárból segítségével közvetlenül elérhetôk a magyar jogszabályokban meghivatkozott uniós normák, a rendeletek és az irányelvek. 2. ábra: Adatbázisok megnyitása

13 Adatbázisok 13 Az adatbázisok megnyitása az Adatbázis menü Adatbázis megnyitása funkciójával lehetséges. Ennek a hatására megnyílik egy dialógusablak, ahol kiválaszthatjuk az adatbázis nevét. A címmutató betöltôdése után megjelenik a kiválasztott adatbázishoz tartozó elôre szûkített címmutatók listája. Ebbôl a listából választva a címmutató tovább szûkíthetô. Az elôre szûkített címmutatók listájának automatikus megjelenítését az Adatbázis megnyitása után szûkítési feltételek megjelennek funkcióval kikapcsolhatjuk, az Opció menü Rendszer tulajdonságok menüpont használatakor megjelenô dialógusban.

14 14 Címmutatók, szûkített címmutatók CÍMMUTATÓK, SZÛKÍTETT CÍMMUTATÓK A címmutatóban a joganyagok címei találhatók. Minden joganyaghoz egy sor tartozik. A sor bal oldalán a jogszabály száma, illetve kibocsátója, jobb oldalán a címe látható. Minden adatbázishoz egy címmutató tartozik, amely az adatbázisba rendezett anyagok teljes listáját tartalmazza. Ezeket a rendszer automatikusan felkínálja. Lehetôségünk van azonban arra, hogy saját magunk is létrehozzunk kigyûjtéseket, illetve saját címmutatókat. Ez a mûvelet rendkívül sokrétû felhasználási lehetôséget rejt magában; segítségével különbözô szempontok szerint kigyûjtéseket végezhetünk, azokat listába rendezhetjük, amelyeket azután összehasonlíthatunk, azonosságokat, eltéréseket kereshetünk. 3. ábra: Teljes címmutató

15 Címmutatók, szûkített címmutatók 15 Ha egy jogszabály hatályos, akkor vastag betûvel, ha hatályos ugyan, de szövege más jogszabályba van beépítve, akkor normál betûvel jelenik meg. Ha a jogszabályt már hatályon kívül helyezték, akkor dôlt betûvel jelenik meg. A sor bal szélén a sorok elôtt látható kis óra ikon azt jelzi, hogy az adott jogszabálynak nemcsak a CD lezárásakor hatályos állapota, hanem minden, a jogszabály megjelenése óta ismert idôállapota megtekinthetô. Ez az ún. idôgép funkció. A címmutatóban lévô jogszabályok darabszáma a programablak alsó részén látható az ún. státuszsorban. A címmutató tartalmazhatja az adatbázishoz tartozó összes jogszabály címét, illetve annak egy szûkített csoportját is. Ilyen szûkített címmutató keletkezik a különbözô feltételekkel indított keresés eredményeként is. Az ablak fejléce jelzi, hogy a megjelent címmutató teljes vagy szûkített. Címmutató szûkítése, saját címmutató készítése A címmutató szûkítése a Címmutató menü Címmutató szûkítése menüpont használatával végezhetô. A menüpont alkalmazásakor megjelenô dialógusablak használatát késôbb ismertetjük a Keresés témakörnél. A rendszer lehetôséget biztosít szûkített címmutatók tovább szûkítésére, elmentésére, visszatöltésére. A program segítségével saját címmutató is készíthetô a keresési feltételek szerint létrejött szûkített címmutató elmentésével. 4. ábra: Saját címmutatók

16 16 Címmutatók, szûkített címmutatók Ennek akkor van jelentôsége, ha egy munkához elegendô a jogszabályok meghatározott csoportjának használata, például egy büntetôjogra specializálódott ügyvéd a rendszer segítségével külön címmutatóba rendezheti az összes számára fontos, büntetôjoggal kapcsolatos jogszabályt. A címmutató sorok kijelölésével lehetôség nyílik a kijelölt sorok címmutató-szûkítési feltételként történô meghatározására, vagyis tetszôlegesen kijelölhetôk a jogszabálycímek az aktuális címmutatóban, és a kijelölt sorok szûkített címmutatóként elmenthetôk, továbbá nyomtathatók, exportálhatók. A sorok kijelölése a Címmutató menü Aktuális sor ki- és visszajelölése, Összes sor kijelölése menüpontokkal, továbbá a kurzornak a sorra történô pozicionálásával és az egér jobb gombjának lenyomásával, vagy a [SHIFT] gomb és a [FEL], vagy [LE] nyilak egyidejû lenyomásával végezhetô. A kijelölések a menüben található Kijelölések törlése [CTRL+DEL] menüponttal törölhetôk. A szûkített címmutató mentése a Címmutató menü Szûkített címmutató mentése menüparanccsal végezhetô. A menüparancs alternatívát kínál Minden sor, illetve Kijelölt sorok mentése között. A dialógusban megjelenô listában az általunk eddig elmentett szûkítések vannak felsorolva. Az elsô oszlopban a mentés neve, a másodikban a mentés dátuma jelenik meg. A dialógusban az elmentendô szûkítés nevét kell megadnunk. Ha a listából választunk egy nevet, akkor az felülíródik vagy folytatódik attól függôen, hogy az Hozzáfûzi a kiválasztotthoz mezôt bejelöljük vagy sem. Ha olyan nevet adunk meg, amely nem szerepel a listában, akkor egy új szûkítés keletkezik. A [Rendben] nyomógombra kattintva a szûkítést elmenthetjük. Az így elmentett címmutatók a Címmutató menü Szûkített címmutató beolvasása menüponttal ismét beolvashatók. A menüpont felkínálja a Saját címmutató betöltése, illetve Saját + rendszer címmutató betöltése funkció közötti választást, ezáltal lehetôség nyílik a saját feltételek szerint szûkített címmutató megnyitására. A CompLex CD Jogtár lehetôséget biztosít tetszôleges címmutatók egyszerû és gyors összevetésére. Ehhez bármely elôre gyárilag felajánlott, illetôleg bármely, a felhasználó által egyedileg elkészített címmutató (másként: tartalomjegyzék) felhasználható. Nézzünk egy gyakorlati példát minderre. A korábban ismertetett módon összeállí-

17 Címmutatók, szûkített címmutatók 17 tunk egy listát abból a mintegy 100 jogszabályból, amelyeket a leggyakrabban használunk, ami a munkánkhoz állandóan szükséges. A friss CD megérkezését követôen semmi más teendônk nincs, mint ezt a szükség szerint frissített listát minden hónapban összevetni a gyárilag felajánlott, a hónapban módosított, illetve a hónapban hatályon kívül helyezett jogszabályokkal. Ezt úgy tehetjük meg, hogy behívjuk saját gyûjteményünket, majd a Címmutató menü Szûkített címmutató beolvasása saját + rendszer menüpontot választva kijelöljük elôszôr mondjuk a hónapban módosított jogszabályok sort és a Címmutató ablakban azok a sorok jelennek meg: felirat alatt a lefelé mutató nyilacskát kibontjuk, majd a lehetôségek közül kiválasztjuk a rögzített (ebben az esetben a hónapban módosult) és az aktuális (a 100-as listánk) címmutatóban is szerepelnek sort, majd megnyomjuk a Beolvasás gombot. Ugyanígy járunk el a hónapban hatályon kívül helyezett jogszabályok szûkítéssel is. Sôt, onnan is közelíthetünk, hogy az Idôgép menü Változásfigyelô menüpont használatával azt nézzük meg, hogy az aktuális lemez zárását követô mondjuk 3 hónap alatt milyen jogszabályi változások lesznek, és ennek eredményét vetjük össze saját listánkkal. Sokféle lehetôség adódik, kinek-kinek igénye és tudása szerint. Címmutatókat összehasonlíthatunk így, összeadhatjuk a közös, illetôleg kivonhatjuk az eltérô elemeket, vagyis sok irányú logikai mûveleteket végezhetünk el gyorsan, hatékonyan és egyszerûen. Ha az aktuális címmutató mellé beolvasunk egy szûkített címmutatót a Címmutató menü Szûkített címmutató beolvasása menüponttal, a megjelenô dialógusablak alsó sora a következô összevetési lehetôségeket kínálja fel: A címmutató ablakban azok a sorok jelennek meg: amelyek a rögzített címmutatóban szerepelnek; a rögzített és az aktuális címmutatóban is szerepelnek; a rögzített vagy az aktuális címmutatóban is szerepelnek; a rögzített címmutatóban szerepelnek, de az aktuális címmutatóban nem. Azokat a saját címmutatókat, amelyekre nincs szükség, a Címmutató menü Szûkített címmutató törlése menüpontjával törölhetjük. A CD-lemezen számos, elôre elkészített címmutató található ( rendszer szûkítések). A teljes címmutató visszatölthetô a Címmutató menü Címmutató újra menüpont segítségével.

18 18 Címmutatók, szûkített címmutatók A címmutatóban egy sor mindig aktív: ezt a rendszer alapbeállítás esetén sárga színben jeleníti meg. Az aktív sor többek között a [FEL], [LE] és a [PAGE UP], [PAGE DN] billentyûkkel változtatható. Ha a jogszabály címe túl hosszú, a sor a [JOBBRA] és [BALRA] billentyûkkel is elmozdítható. A joganyag számát és címét elválasztó vonal egérrel elmozdítható. 5. ábra: Jogszabálycím kinagyítása A címmutató aktív során lévô teljes jogszabálycímet meg lehet tekinteni a Címmutató menü Jogszabálycím kinagyítása menüpont, vagy az [F6] billentyû segítségével. Ebben a dialógusban nemcsak az aktuális jogszabály címe nézhetô meg, hanem lehetôség van a címmutatóban elôtte és mögötte álló jogszabályok címének a megtekintésére is.

A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE

A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE Bevezetô 1 BEVEZETÔ A CompLex CD Jogtár Magyarország legrégebbi és legnagyobb jogi információs rendszere. Tartalmazza a teljes magyar joganyagot (a több mint fél évtizede hatályon kívül helyezett jogszabályokkal

Részletesebben

124 A Jogtár Plusz adatbázisok CD MUNKAÜGY. Bevezetô

124 A Jogtár Plusz adatbázisok CD MUNKAÜGY. Bevezetô 124 A Jogtár Plusz adatbázisok CD MUNKAÜGY Bevezetô A CD Munkaügy a Munka Törvénykönyvét, a Közalkalmazotti és Köztisztviselôi törvényt, továbbá a Foglalkoztatási törvényt, valamint a Munkaügyi ellenôrzésrôl

Részletesebben

136 A Jogtár Plusz adatbázisok CD TÛZVÉDELEM

136 A Jogtár Plusz adatbázisok CD TÛZVÉDELEM 136 A Jogtár Plusz adatbázisok CD TÛZVÉDELEM Az adatbázis a tûzvédelemhez kapcsolódó széles körû szakmai igényeket kielégítô információkat tartalmaz, beleértve a teljes körû tûzvédelmi ismeretanyagot,

Részletesebben

A JOGTÁR PLUSZ ADATBÁZISOK

A JOGTÁR PLUSZ ADATBÁZISOK 98 A Jogtár Plusz adatbázisok A JOGTÁR PLUSZ ADATBÁZISOK A Jogtár Plusz adatbázisok lényege, hogy a CD Jogtár adatbázisát felhasználva és azt kiegészítve egy-egy szûkebb szakmai körnek átfogó és magas

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Program telepítése Az abevjava_install.jar indításával telepíthető a nyomtatványkitöltő program. A program elindítása után közvetlenül az alábbi képernyő jelenik

Részletesebben

A CompLex CD Iratmintatár ajánlott konfigurációja hardware: Pentium 300 Mhz, 100 MB szabad hely a lemezen, 64 MB RAM vagy ennél magasabb érték.

A CompLex CD Iratmintatár ajánlott konfigurációja hardware: Pentium 300 Mhz, 100 MB szabad hely a lemezen, 64 MB RAM vagy ennél magasabb érték. 144 A Jogtár Plusz adatbázisok CD IRATMINTATÁR Bevezetés A CompLex CD Iratmintatár a tágan értelmezett polgári jog és a társasági jog területérôl tartalmaz szerkeszthetô irat- és kitölthetô nyomtatványmintákat.

Részletesebben

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Készítette: Hreskó-Tóth Dalma Academic Search

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. omunáldata

Felhasználói kézikönyv. omunáldata Elhagyott Hulladék Nyilvántartó Program Felhasználói kézikönyv omunáldata Tartalomjegyzék Illetékes Hatóságok Adatkapcsolati Alrendszer... 3 Bejelentkezés... 4 Elfelejtett jelszó... 4 Felhasználói Központ...

Részletesebben

LEADER. Helyi Fejlesztési Stratégiák. tervezését támogató alkalmazás

LEADER. Helyi Fejlesztési Stratégiák. tervezését támogató alkalmazás TeIR LEADER Helyi Fejlesztési Stratégiák tervezését támogató alkalmazás Felhasználói útmutató Budapest, 2015. szeptember Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ALKALMAZÁS BEMUTATÁSA... 3 2.1. HELYI AKCIÓCSOPORT/TELEPÜLÉS

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 2. Windows XP ismeretek- A Start menü elemei 3. Windows XP ismeretek- A billentyűzet 4. Windows

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Megyei tervezést támogató alkalmazás

Megyei tervezést támogató alkalmazás TeIR (Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer) Megyei tervezést támogató alkalmazás Felhasználói útmutató 2015. május Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ALKALMAZÁS BEMUTATÁSA...

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis az arra jogosult intézmények és felhsználói kör számára a http://eisz.om.hu

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

HBCSKódex. Felhasználói kézikönyv. HBCS Audit KFT 2015.

HBCSKódex. Felhasználói kézikönyv. HBCS Audit KFT 2015. HBCSKódex Felhasználói kézikönyv HBCS Audit KFT 2015. Tartalomjegyzék Regisztrálás:... 3 Bejelentkezés:... 3 Általános információk az egyes funkciók használatáról... 4 Keresés:... 4 Rendezés:... 4 Kereszthivatkozások:...

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

Mérlegelés több cég számára

Mérlegelés több cég számára METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

2006 2008 évi adatszolgáltatások javítása

2006 2008 évi adatszolgáltatások javítása 2006 2008 évi adatszolgáltatások javítása Készítette: Tóth Péter 2013. szeptember 26. Általános leírás Program verzióellenőrzése, programfrissítés ha szükséges a www.onyf.hu honlapról Adatszolgáltatás

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

ECDL Operációs rendszerek Miazön által használt számítógép operációs rendszere és annak verziószáma? Windows XP 1 Hány MB az ön által használt számítógépbe épített RAM? Sajátgépen jobb egérgomb / Tulajdonságok

Részletesebben

Felhasználói segédlet a PubMed adatbázis használatához. Publikációk keresése, letöltése valamint importja

Felhasználói segédlet a PubMed adatbázis használatához. Publikációk keresése, letöltése valamint importja Felhasználói segédlet a PubMed adatbázis használatához. Publikációk keresése, letöltése valamint importja A PubMed Medline adatbázis internet címe: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed

Részletesebben

EuroStat adatlekérdező

EuroStat adatlekérdező TeIR EuroStat adatlekérdező Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. AZ EUROSTAT ALKALMAZÁS CÉLJA... 3 2. FELHASZNÁLÓI FELÜLET... 3 3. AZ ALKALMAZÁS HASZNÁLATA... 4 3.1. KERESÉS

Részletesebben

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez.

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. Az OpenVPN kliens programra akkor van szükség, ha egy nyílt Internet elérésű helyről szeretnénk elérni magas biztonság mellett a RITEK Zrt.

Részletesebben

Leltárív karbantartás modul

Leltárív karbantartás modul Leltárív karbantartás modul 1. Bevezetés... 2 2. Manuális rögzítés - Leltárív segítségével... 2 3. A leltár gépen történő rögzítése... 4 3.1. Alkatrészek egyenként történő berögzítése... 6 o Alkatrészek

Részletesebben

Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból

Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból *OBR = Online Beszámoló és Űrlapkitöltő Rendszer h t t p s ://e - b e s z a m o l o. i m. g o v. h u / e b e k u l

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból

Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból *OBR = Online Beszámoló és Űrlapkitöltő Rendszer h t t p s : / / e - b e s z a m o l o. i m. g o v. h u / e b e k u

Részletesebben

1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A

1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A 1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A következıkben leírt telepítési lépések, csak azokon a gépeken végezhetık el, ahol elızıleg is üzemelt már a DECÉRT rendszer, mivel a programhoz

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezető partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Az egészségügyi intézmények árinformációi statisztikai adatszolgáltatás programjának (ArindexStat-2017) felhasználói leírása

Az egészségügyi intézmények árinformációi statisztikai adatszolgáltatás programjának (ArindexStat-2017) felhasználói leírása Az egészségügyi intézmények árinformációi statisztikai adatszolgáltatás programjának (ArindexStat-2017) felhasználói leírása A program az egészségügyi árinformáció OSAP 1477 statisztikai adatszolgáltatás

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT:

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: 2010.08.18. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

E-építési napló offline vezetése

E-építési napló offline vezetése E-építési napló offline vezetése Frissítve: 2016. november 24. 1 Miért van szükség az elektronikus építési napló offline vezetésére? Az e-építési napló rendszer működésének alapvető feltétele, hogy az

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

2009. évi adatszolgáltatás javítása

2009. évi adatszolgáltatás javítása 2009. évi adatszolgáltatás javítása Készítette: Tóth Péter Általános leírás Program verzióellenőrzése, programfrissítés ha szükséges a www.onyf.hu honlapról Adatszolgáltatás meglétének ellenőrzése o Ha

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - Android

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - Android Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezeto partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1. Adminisztrációs felület elérhetősége: http://www.bodrogkoz.com/wp-admin/ vagy http://www.bodrogkoz.com/wp-login.php A honlap tesztidőszak alatt az alábbi címen érhető

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál www.otpvnt.hu 2017.02.23. MUNKÁLTATÓK... 3 1. Belépés az internetes portálra... 3 2.

Részletesebben

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet:

Részletesebben

SuliStat felhasználói dokumentáció

SuliStat felhasználói dokumentáció SuliStat felhasználói dokumentáció A jelen dokumentáció által tárgyalt program képes egy iskola tanulmányi adataiból statisztikákat készíteni. Osztály illetve iskola szintű statisztika készítésére van

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett bináris fájlformátum. Ebben a formátumban dokumentumok tárolhatók, amelyek különbözı szoftverekkel, hardverekkel

Részletesebben

Tervezett fakitermelések bejelentése

Tervezett fakitermelések bejelentése Tervezett fakitermelések bejelentése ERDŐGAZDÁLKODÁSI HATÓSÁGI BEJELENTÉSEK/TERVEZETT ERDŐGAZDÁLKODÁSI TEV. BEJELENTÉSE/TERVEZETT FAKITERMELÉSEK BEJELENTÉSE BEVEZETÉS A Tervezett fakitermelések bejelentése

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

ESZR - Feltáró hálózat

ESZR - Feltáró hálózat ESZR - Feltáró hálózat ERDŐGAZDÁLKODÁS/FELTÁRÓ HÁLÓZAT Bevezetés Az erdészeti tevékenységeket támogató technológiák folyamatos fejlődésével szükségessé válik az erdőfeltárás, az erdőfeltáró hálózatok -

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Szolgáltatások jegyzéke 03 V

Szolgáltatások jegyzéke 03 V Szolgáltatások jegyzéke 03 V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet:

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

A VHOPE és a VHOPE könyvtárfájlok telepítése

A VHOPE és a VHOPE könyvtárfájlok telepítése A VHOPE és a VHOPE könyvtárfájlok telepítése 1. lépés, telepítse a VHOPE-t A VHOPE alkalmazást telepíteni kell számítógépére ahhoz, hogy használhassa az ezen az USB pendrive-on található prezentációs anyagot.

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Óranyilvántartás (NEPTUN)

Óranyilvántartás (NEPTUN) Óranyilvántartás (NEPTUN) 1. NEPTUN web felületén az óranyilvántartás elérése Az óranyilvántartás adminisztrálására az oktatónak lehetősége van az oktatói weben az Oktatás / Kurzusok menüponton. A beállított

Részletesebben

Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-2 -

Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-2 - Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-1 - Kezelési útmutató Tartalomjegyzék: Kezelési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 1 Szoftver feladata:... 2 Szoftver telepítése:... 2 Els használat:... 3

Részletesebben

Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. 2015. szeptember

Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. 2015. szeptember Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2014 2020 2015. szeptember Készült a Miniszterelnökség Agrár Vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság, mint a Magyarország

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre:

Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre: Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre: Főkönyv Pénzügy Pénztárkönyv Eszköz (Letölthető még frissítés a Készlet, EVA modulokra,

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

WYWdent Dental 4.8 kiegészítő dokumentáció

WYWdent Dental 4.8 kiegészítő dokumentáció 1. Adatmentés WYWdent Dental 4.8 kiegészítő dokumentáció A WYWdent Dental 4.8 frissítés telepítése előtt felétlenül készítsen mentést a programról, így ha bármilyen probléma esetén bármikor visszaállítható

Részletesebben

A CCL program használatbavétele

A CCL program használatbavétele A CCL program használatbavétele Tartalomjegyzék 1.1 Hardver és szoftverkövetelmények... 2 1.2 CCL program telepítése hálózatba. Telepítés szerver számítógépre... 2 1.3 Cégek... 6 1.3.1 Egy céges felhasználás....

Részletesebben

PartSoft Informatikai Kft. KÖNNY felhasználói kézikönyv 1 Általános információk... 2 1.1 Számítástechnikai alapok... 2 1.2 Felhasználói ismeretek...

PartSoft Informatikai Kft. KÖNNY felhasználói kézikönyv 1 Általános információk... 2 1.1 Számítástechnikai alapok... 2 1.2 Felhasználói ismeretek... 1 Általános információk... 2 1.1 Számítástechnikai alapok... 2 1.2 Felhasználói ismeretek... 2 2 Ügyfélcsoport... 2 3 Ügyfelek... 3 3.1 Váltás ügyfelek között... 4 4 Bevallások... 4 4.1 Létrehozás... 4

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó. Felhasználói útmutató. ver Budapest, július 06.

Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó. Felhasználói útmutató. ver Budapest, július 06. Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó Felhasználói útmutató ver. 1.2 Budapest, 2018. július 06. Tartalomjegyzék 1 A szolgáltatás használata... 3 2 Az web-szignó felülete és főbb

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program Mérlegelés több cég számára

PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program Mérlegelés több cég számára METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

NAV nyomtatványok kitöltésének támogatása

NAV nyomtatványok kitöltésének támogatása NAV nyomtatványok kitöltésének támogatása Változtak a 1865M nyomtatvány kitöltési szabályai, valamint lehetővé vált a 18A60 nyomtatvány előzetes kitöltése. A tájékoztató a 8.00.8 verzió kibocsátásával

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

VEGA ÚJ FUNKCIÓK. 1 Karton áthelyezés a Vegában. 1.1 Követelmények, megszorítások. VEGA v2.0.1.1085-1 - LeloSoft Kft.

VEGA ÚJ FUNKCIÓK. 1 Karton áthelyezés a Vegában. 1.1 Követelmények, megszorítások. VEGA v2.0.1.1085-1 - LeloSoft Kft. VEGA v2.0.1.1085-1 - LeloSoft Kft. VEGA ÚJ FUNKCIÓK 1 Karton áthelyezés a Vegában A karton áthelyezés azt jelenti, hogy a Vegában lévő eszközt vagy anyag karton mennyiséget másik tárolóhelyre helyezünk

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma szeptember 2.

Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma szeptember 2. PDF dokumentum aláírása és időbélyegzése: Adobe Reader XI és Adobe Acrobat Reader DC Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2016. szeptember 2. Tartalom 1. Bevezető...3 2. Aláíró

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Hálózatos telepítés Windows és Linux operációs rendszereken A program nem használja a Registry-t. A program három könyvtárstruktúrát használ, melyek a következők:

Részletesebben

GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer

GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer Könnyű kezelhetőség, átláthatóság jellemzi a GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszert. Nem igényel különös képzettséget a számla elkészítéséhez.

Részletesebben

ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE

ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE Országos Bírósági Hivatal ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE FUNKCIÓJÁNAK BEMUTATÁSA 1.1. ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE Az alábbi fejezetekben részletesen, képernyő kivágások illusztrálásával kívánjuk

Részletesebben

Opensuse automatikus telepítése

Opensuse automatikus telepítése Leírás www.npsh.hu Opensuse automatikus telepítése Tartalomjegyzék I. Automatikus telepítés indokai... 3 II. Automatikus telepítés lehetőségei opensuse rendszerrel...3 III. Automatikus telepítés előkészítése...

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

TeIR. EUROSTAT adatlekérdező. (Használati útmutató) Budapest, 2005. május 19.

TeIR. EUROSTAT adatlekérdező. (Használati útmutató) Budapest, 2005. május 19. TeIR EUROSTAT adatlekérdező (Használati útmutató) Budapest, 2005. május 19. 2005. május 19. TeIR EUROSTAT adatlekérdező Használati útmutató 2/7 Tartalomjegyzék 1. AZ ESZKÖZ SZEREPE... 3 2. AZ EUROSTAT

Részletesebben

Kötelezettségvállalások rögzítésének felhasználói leírása

Kötelezettségvállalások rögzítésének felhasználói leírása Kötelezettségvállalások rögzítésének felhasználói leírása A program az asztalról, az ikonról indul el. Az ikonra való dupla kattintás után először ellenőrzi a gépre letöltött program állapotát, és ha frissítésre

Részletesebben

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató EPSON Digitális fényképezőgép / Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató Minden jog fenntartva. Jelen kézikönyv a SEIKO EPSON CORPORATION előzetes írásbeli engedélye nélkül sem részben sem egészben nem

Részletesebben

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Bevezető Tisztelt engedélyes! Üdvözöljük Önt a Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár - Adatgyűjtő alrendszerének felhasználói

Részletesebben

Országos Rendezési Tervkataszter

Országos Rendezési Tervkataszter TeIR Országos Rendezési Tervkataszter Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. LEKÉRDEZÉSEK... 3 2.1 TERV ELLÁTOTTSÁG LEKÉRDEZÉS... 4 2.1.1. Kördiagram... 5 2.1.2.

Részletesebben

Angol szótár V2.0.0.0

Angol szótár V2.0.0.0 Angol szótár V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu. Internet: www.szis.hu.

Részletesebben