A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE"

Átírás

1 Bevezetô 1 BEVEZETÔ A CompLex CD Jogtár Magyarország legrégebbi és legnagyobb jogi információs rendszere. Tartalmazza a teljes magyar joganyagot (a több mint fél évtizede hatályon kívül helyezett jogszabályokkal egyetemben). A jogszabályok a rendszerben idôgépesen szerepelnek, vagyis a különféle módosításaikkal egységes szerkezetben, külön-külön teljes szöveggel, a korábbi állapothoz képest történt változások vizuális jelölésével. A minisztériumok és országos hatáskörû szervek tárcalapokban közzétett utasításai, irányelvei, tájékoztatói, közleményei és egyéb normái is teljeskörûen megtalálhatók a lemezen, ahogy a különféle szabályzat- és szerzôdésminták, kitölthetô és változtatható tartalommal saját gépre elmenthetô cég- és egyéb nyomtatványok is. A Fôvárosi Közgyûlés hatályosított rendeletei idôgépesítve, módosításaikkal egységes szerkezetben, a számlázáshoz szükséges különféle kódok, a Vámtarifa és valamennyi fontos statisztikai jegyzék, részletes tartalmi meghatározásokkal szintén szerepel a lemezen. A jogszabályértelmezést segíti, hogy a törvények indokolását is közöljük, a legjelentôsebbekhez pedig neves gyakorló szakemberekkel részletes kommentárokat, magyarázatokat íratunk, amik természetesen a jogszabályokkal együtt változnak. A Legfelsôbb Bíróság jogegységi döntései, kollégiumi állásfoglalásai, tizenötezernél is több eseti bírósági döntés, a Versenytanács határozatai, APEH és számviteli iránymutatások, választottbírósági határozatok nemcsak külön, hanem ha a felhasználó úgy állítja be a gépét, a jogszabályok érintett részeibe beépítve is megtalálhatók. Az Országgyûlési Könyvtár által havonta frissített jogi bibliográfia, több mint száz tematikus jogszabálygyûjtemény (az adatvédelemtôl a zálogjogig), rendkívül részletes jogi tárgyszórendszer, havi változásmutatók árnyalják tovább azt a képet, amit e helyütt korántsem sikerülhet teljes részletességgel bemutatnunk.

2 2 Bevezetô Teljes szövegû keresés, korlátozások nélküli nyomtatás és saját szerkesztôbe való szövegátemelés könnyíti a CompLex CD Jogtárral való mindennapos munkát. A két lemez közti változások állandó követését, a teljes naprakészséget teszi lehetôvé az Online Jogtár és Online Közbeszerzés adatbázisok használata, a különféle változások akár automatikus figyeltetése. Megrendelôink számára állandó hozzáférést biztosítunk a legfrissebb, hivatalos cégadatokhoz is. A CompLex termékcsaládhoz általában negyedévente külön lemezeken frissített Jogtár Plusz CD-ket kínálunk egy-egy terület teljes szakmai mélységû ismerettárával.

3 A rendszer üzembe helyezése 3 A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE INSTALLÁLÁS Ha a CompLex CD Jogtár lemez korábban még nem volt telepítve, elsô használata elôtt fel kell installálni. Elsô lépésként helyezzük be a lemezt a számítógép CD olvasójába úgy, hogy a színes felülete felül legyen. A WINDOWS 3.x, WINDOWS 95, WINDOWS 98, WINDOWS 2000 és a WIN- DOWS NToperációs rendszerek esetében a megfelelô programkezelôvel (File manager, Programkezelô, Norton Commander, Dos Navigator stb. WINDOWS Intézô, Sajátgép) nyissuk meg azt a meghajtót, amely a CD-olvasónak megfelel (általában ez a D betûvel jelölt meghajtó). A CD-lemez fôkönyvtárában megtaláljuk az INSTALL. EXE programot, amit a telepítés elkezdéséhez el kell indítanunk. (Fontos információ: a CD-n található egy Install könyvtár is, amely a felsorolásában a INSTALL. EXE program elôtt helyezkedik el, ne keverjük össze a kettôt!) Az INSTALL. EXE program Windows környezetben grafikus felületen (egérrel a programot jelölô ikonra kattintva) indítható. Az indításkor megjelenô dialógusablakban beállíthatjuk a forrás könyvtárat (honnan kívánunk installálni), a programkönyvtárat (hová kívánjuk a programot telepíteni) és azt, hogy minimális, közepes, illetve teljes bemásolást, illetve hálózati installálást akarunk-e. Alapbeállítás esetén, a program az aktuális lemezegység COMPLEX könyvtárába kerül telepítésre. Ha az alapbeállításokat választjuk, akkor Telepít gomb megnyomása után a program néhány perc alatt önállóan feltelepítôdik a merevlemezre.

4 4 A rendszer üzembe helyezése 1. ábra: A program telepítése Nem az alapbeállításokat választva a Részletek gomb lenyomásakor megjelenô dialógusablakban minden komponens bemásolását külön be lehet állítani. A dialógusablakban az egyes adatbázisok alkönyvtár-elhelyezkedését állíthatjuk be a következôképpen: a megváltoztatni kívánt részt egérkattintással ki kell jelölni, és a kijelölt rész szabadon szerkeszthetô (az alkönyvtárak elhelyezkedése átírható). Az egyedi beállítás után Telepít gomb megnyomásával indíthatjuk a telepítést. CD-LEMEZ FRISSÍTÉSE Ha a CompLex CD Jogtárat már korábban feltelepítettük, a havonta megjelenô CDlemezekkel elegendô a programot frissíteni. Frissítés elôtt ki kell lépnünk a jogtár programból, és az elôbb leírt módon be kell helyezni az új CD-lemezt az olvasóba. A jogtár program következô indításakor a program felismeri az új lemezt és automatikusan felajánlja a frissítés elindítását. Ha az IGEN gombot választjuk, a rendszer elindítja a frissítést, és a korábbi beállításoknak megfelelôen lezajlik az automatikus telepítés.

5 A rendszer üzembe helyezése 5 Ha a könyvtárbeállításokon változtatni szeretnénk, akkor az elôbb ismertetett módon az INSTALL. EXE programot kell elindítani. Az automatikus frissítés felajánlására adott NEM válasszal lehetôség nyílik az egyedi beállításokra. A CompLex CD Jogtár lemez tetszôleges alkalommal installálható, a felmásolt CompLex komponensek letörölhetôek stb. Fontos információ: a saját szûkítési feltétel rögzítése, saját megjegyzések és egyéb programbeállítások ideiglenes alkönyvtárba mentôdnek el, ha a teljes programot letöröljük, ezek elvesznek. HÁLÓZATOS INSTALLÁLÁS A CompLex CD Jogtár lemez hálózati telepítéséhez a CD-lemezen kívül hálózati regisztrációs mágneslemez is szükséges, amely a regisztrációs fájlokat tartalmazza. Elsô lépésként az installálás kezdetekor ki kell választani a Hálózatos regisztráció lehetôséget. A rendszer ekkor automatikusan kérni fogja a hálózatos regisztrációhoz szükséges fájlok elérési útját. A Részletek gomb lenyomásával az elôbb leírt módon az alkönyvtárak elhelyezkedése beállítható. A PROGRAM INDÍTÁSA Az asztalra helyezett ikonról, illetve a START (Win 9x vagy újabb), vagy az AB- LAK (Win 3.1) menübôl a COMPLEX csoportot kiválasztva, a megfelelô programra kattintva indíthatjuk a Jogtárat. Ideiglenes állományok helye: azt a könyvtárat kell megadni, ahová a felhasználók egyedi és átmeneti állományai kerülnek. Két megoldás lehetséges: Minden felhasználónak van a hálózaton egy saját home könyvtára, amit mindenkinél azonos lemezazonosítóhoz rendelnek. Pl.: map X:=\USER\MIKI\ (a MIKI nevû felhasználónál) map X:=\USER\KALMAN\ (a KALMAN nevû felhasználónál) Ezen könyvtárak mindegyikében egy újabb könyvtárat kell létrehozni, mindenkinél azonos nevût, pl.: KUKA néven. Az ideiglenes állományok ezekbe a hálózaton található könyvtárakba fognak kerülni. Most az ideiglenes állományok helyéhez az X:\KUKA-t kell írni.

6 6 A rendszer üzembe helyezése Minden felhasználó saját munkaállomásának lokális lemezegységén létre kell hozni egy könyvtárat, mindenkinél ugyanazon a néven, pl. C:\COMPLEX\KUKA Ekkor az ideiglenes állományok helyéhez a C:\COMPLEX\KUKA-t kell írni. Megjegyzés: Ha valamely munkaállomáson ettôl eltérô beállítás szükséges, akkor abban a munkakönyvtárában létre kell hozni egy DATABASE. INI nevû állományt. Ebbe az állományba kell elhelyezni a TMPDIR= bejegyzést. Az = jel után kell írni a megfelelô könyvtárnevet. Ez az állomány bármilyen text editorral létrehozható. HÁLÓZATOS FRISSÍTÉS A frissítésként érkezô lemezeket a hálózati installálásnál ismertetett módon minden alkalommal installálni kell. A hálózati frissítés megkezdése elôtt minden munkaállomáson ki kell lépni a jogtár programból. A regisztrációs lemezre minden frissítéskor szükség van, mindaddig használható, amíg a frissítô CD-hez nincs mellékelve újabb regisztrációs lemez, ezt követôen értelemszerûen az újabb lemezt kell használni. TECHNIKAI RÉSZLETEK Kifejezetten számítástechnikai szakértelemmel rendelkezôk részére. A telepítés során bemásolt komponensek elhelyezkedését a jogtár program mellett található DATABASE. INI állomány írja le. # kezdetû sorok megjegyzést tartalmaznak. CDDRIVE= bejegyzés a CD-lemez elérését tartalmazza. Abban az esetben, ha a rendszer a teljes CD tartalmat felmásolta #CDDRIVE bejegyzés kerül a database.ini állományba, jelezve a CD elérését, de azt nem használja. PROGDIR= a programok alkönyvtára. TMPDIR= az ideiglenes állományok alkönyvtára INIDIR= a tulajdonság állományok alkönyvtára SERVERNAME= csak Novell környezetben annak a szervernek a nevét tartalmazza, amelynek SYS volumen COMPLEX könyvtárában lesz a USER. DATvagy USER. INI állomány.

7 A rendszer üzembe helyezése 7 Adatbázis leíró sorok: CIMDIR= adatbázis komponens alkönyvtára DICDIR= adatbázis komponens alkönyvtára IDXDIR= adatbázis komponens alkönyvtára DATDIR= adatbázis komponens alkönyvtára BITMAPDIR= adatbázis komponens alkönyvtára CDROM=YES az adatbázis CD-lemezzel való összevetéséhez használatos bejegyzés. Abban az esetben, ha a rendszer mindent bemásolt CDROM= NO bejegyzésre fog változni. Az adatbázishoz tartozó többi adatbázis leíró sort nem szabad változtatni! Az adatbázis beállítások ismétlôdnek. KÜLÖNFÉLE HÁLÓZATOS REGISZTRÁCIÓK Egyfelhasználós mûködés: Nincs regisztrációs állomány, egyszerre egy felhasználó használhatja a Jogtárat. Hálózati mûködés: Egyszerre megadott számú felhasználó használhatja a Jogtárat. COMPLEX könyvtárban a megfelelô COMPLEX. REG állomány COMPLEX könyvtárban USER. DAT

8 8 Útmutató a CompLex CD Jogtár használatához ÚTMUTATÓ A COMPLEX CD JOGTÁR HASZNÁLATÁHOZ ADATBÁZISOK Az indítást követôen elôször adatbázist kell választani. Minden adatbázishoz tartozik egy címmutató, amely az oda sorolt anyagok rendezett listáját tartalmazza. Hatályos jogszabályok adatbázis Ez az adatbázis közel 40 ezer jogszabályt és egyéb normát tartalmaz, sokféle elôre felkínált csoportosítási, szûkítési lehetôséggel, jogi tárgyszavakkal. A jogszabályok szövegébe beépíthetjük a hozzájuk kapcsolódó jogegységi és eseti bírósági határozatokat, APEH iránymutatásokat, kommentárokat. A jogszabályok ún. idôgépes formában is hozzáférhetôk, vagyis a már hatályon kívül helyezett jogszabályok szövegét és azok összes korábbi változatát éppúgy megtekinthetjük, ahogy a csak késôbb, az aktuális lemez zárását követôen változókat. Online jogszabályok adatbázis Az adatbázis segítségével modemen vagy internetkapcsolaton keresztül folyamatosan letölthetôk az utolsó CD-t követôen megjelent új és módosult jogszabályok szövegei. Az adatbázis használata a Jogtár havi elôfizetôinek ingyenes. Online közbeszerzés adatbázis Az adatbázis segítségével hetente frissülô információ szerezhetô a közbeszerzési hirdetményekrôl. Közlönytár adatbázis Az eredeti közlönyszöveget tartalmazza az esetleges helyesbítésekkel. A Magyar Közlönyön kívül valamennyi tárcalapét is. Amíg a Hatályos adatbázis legnagyobb részben jogszabályokat tartalmaz, a Közlöny adatbázis az állami irányítás ún. egyéb jogi eszközeit, a minisztériumok, országos hatáskörû szervek, intézmények hivatalos lapjaiban megjelent utasításokat, tájékoztatókat, közleményeket, irányelveket, valamint egyre több pályázatot és egyéb üzleti információt is. A keresett közlöny neve, illetve sorszáma szerint is legyûjthetjük tartalmukat. A CD-lemez kapacitásbeli korlátait feloldó, a felhasználó saját winchesterére települô Közlönytár CD segítségével nem csak az utolsó két évben közzétett több mint 10 ezer jogszabályt, hanem ennek sokszorosát használhatjuk, tanulmányozhatjuk ebben az adatbázisban.

9 Adatbázisok 9 Döntvénytár adatbázis 1977-tôl valamennyi iránymutató bírósági határozatot tartalmazza, ügyszak szerinti bontási lehetôséggel (polgári, gazdasági, közigazgatási, munkajogi stb.). Ezek joganyagokba való lehetséges beépítésével külön fejezetben foglalkozunk. A Közlönytár CD vásárlói számára ez az adatbázis is bôvül sok száz olyan megyei bírósági döntéssel, amelyek a KJK-Kerszöv gondozásában kiadott Bírósági Döntések Tára c. folyóiratban jelentek meg. Törvények indokolása adatbázis Az adatbázis a törvények miniszteri indokolását tartalmazza, nagy segítséget nyújtva a jogszabályok helyes értelmezéséhez. Törvényjavaslatok adatbázis Az Országgyûléshez benyújtott, de a havi lemez zárásakor még el nem fogadott törvényjavaslatokat tartalmazza, esetenként az expozé és a vita megjelenítésével. Vámtarifa + KSH adatbázis Ez az egyedülálló adatbázis az áruosztályokra bontott, egységes szerkezetû, idôgépes Vámtarifát és részletes magyarázatát tartalmazza, valamint az összes fontosabb statisztikai jegyzéket: TEÁOR, SZJ, BTO, ITJ, METJ, SZATJ, ÉJ, FEOR, településjegyzék, szakmakódok stb. Önkormányzati normák adatbázis Az adatbázis a Budapest Fôváros Önkormányzata hatályosított, szintén idôgépes rendeleteit, valamint a települési önkormányzatok pénzügyi beszámolóit tartalmazza. Jogi bibliográfia adatbázis Az adatbázis szerzô, tárgyszó és forrás szerinti szûkítési feltételekkel csoportosítható könyv- és tanulmánycímeket tartalmaz, az Országgyûlési Könyvtár által összeállított lista alapján. Iratmintatár adatbázis Az adatbázis jelenleg több mint 300 elôre elkészített iratmintát tartalmaz. A rendszer egy ikon segítségével lehetôvé teszi az iratminták Winword formátumba történô átkonvertálását, ahol az iratminták szabadon kitölthetôk, átalakíthatók. A rendszerhez egy nyomtatvány-kitöltô program is tartozik, amely lényegesen megkönnyíti a céges alapító és változásbejegyzô nyomtatványok kezelését és használatát.

10 10 Adatbázisok Jogtár Plusz kiegészítô adatbázisok CD ADÓ-TB A CD ADÓ-TB tartalmában és mûködésében a CD Jogtár különbözô adatbázisaira épül, és azokat egészíti ki adózási és társadalombiztosítási ismeretekkel, információkkal. Az ADÓ-TB adatbázis a Jogtár nélkül nem használható, vagyis a két CD-ROM együttese alkot egy átfogó adózási és társadalombiztosítási ismerettárat. A CD ADÓ-TB anyagát évente négy alkalommal, külön CD-lemezeken frissítjük és bôvítjük, azaz folyamatosan átvezetjük a jogszabályváltozások miatt szükségessé vált módosításokat, illetve egyre több új anyaggal gazdagítjuk a lemez tartalmát. A CD a sok fontos információ mellett tartalmaz adózási és kifizetôhelyi teendôkkel kapcsolatos formanyomtatványokat eredeti formájukban, kitöltési útmutatóikkal. Gyakorlati célokat szolgál a szerkeszthetô számlakeret tükör, a számlarend, a beszámolósémák, aktuális mérleg és eredmény kimutatás sémák. CD HMJ Az adatbázis a HMJ közlönyökben eddig megjelent valamennyi még hatályban lévô jogszabályt tartalmazza angol és német nyelven is. A CompLex CD HMJ-n megtalálhatók olyan fordítások is például a kettôs adóztatásról szóló egyezmények, amelyek csak ebbôl az adatbázisból érhetôk el. A CompLex CD HMJ könnyen kezelhetô program, az egyes jogszabályok idôrendi változásai a Comp- Lex CD Jogtárhoz hasonlóan könnyen, keresgélés nélkül nyomon követhetôk és összehasonlíthatók. Az idegen nyelvû adatbázist negyedévente frissítjük és bôvítjük a már meglevô jogszabályok hatályosításával és további új a HMJ közlönyben is megjelenô jogszabályokkal. A CompLex CD HMJ együttmûködik a CD Jogtárral, de mûködtethetô önállóan is. CD Önkormányzat Az adatbázis egy, az önkormányzatok, államigazgatási szervek számára összeállított, speciális szakadatbázis, a szakterülethez kapcsolódó kommentárokkal, különféle szabályozásmintákkal (rendeletek, szabályzatok), iratmintákkal (hatósági, közszolgálati, illetve szerzôdésminták), hatásköri jegyzékkel, kiterjedt címlistával. Az adatbázis olyan fontos elemeket is tartalmaz, mint a Felhatalmazó rendelkezések tára, és az Önkormányzati módszertan. A CD anyagát negyedévente frissítjük és bôvítjük.

11 Adatbázisok 11 CD Munkaügy A CD Munkaügy önállóan, CD Jogtár nélkül is használható adatbázis, amely saját kezelôprogramot, és jogszabálygyûjteményt tartalmaz. A CD a munkajog nagy területeit (Munka Törvénykönyve, Közalkalmazotti és Köztisztviselôi törvény) dolgozza fel, de nem csupán jogszabály-szövegeket, és hozzájuk fûzött magyarázatokat közöl, hanem a munkaügyi problémákat összefüggéseikben, röviden, tömören, ún. navigációs térképek segítségével világítja meg, és azonnal kitölthetô iratmintát is ad a jogalkalmazók kezébe. A CD Munkaügy állandó frissítése és bôvítése negyedévenként, folyamatosan történik. CD Iratmintatár Az adatbázis a tágan értelmezett polgári jog és a társasági jog területérôl tartalmaz szerkeszthetô irat- és kitölthetô nyomtatványmintákat. Az iratminták Word formátumúak, szerkesztésük is a jól ismert szövegszerkesztô program segítségével történhet. A nyomtatványminták kitölthetô formanyomtatványok, melyeket nyomtatványkitöltô program vezérel. A nyomtatványminták Word dokumentumként is tárolhatóak. A fontosabb eljárásokhoz folyamatábrák készültek, melyek egyfelôl egy ügy nyomon követését segítik, másfelôl az iratok rendszerezését támogatják, és ezzel megteremtik egy korszerû ügynyilvántartási rendszer kialakításának lehetôségét. Az iratminták folyamatosan hatályosulnak és bôvülnek, az új alkalmazások pedig az egyszerû és korszerû ügykezelést támogatják. CD Tûzvédelem Az adatbázis a tûzvédelemhez kapcsolódó széles körû szakmai igényeket kielégítô információkat tartalmaz, beleértve a teljes körû tûzvédelmi ismeretanyagot, valamint a tûzvédelmi számítások teljes tárházát, rugalmas keresési lehetôségekkel és kapcsolódással az érintett jogszabályokhoz, a kulcsfogalmakhoz és több évre visszamenôleg összegyûjtött szakcikkekhez. A CD Tûzvédelem a gyakorlatban önállóan, CD Jogtár nélkül is használható, mivel saját kezelôprogramot és jogszabálygyûjteményt tartalmaz. CD EU Jogtár A CompLex termékcsalád legújabb tagja a CompLex CD EU Jogtár. A termék célja, hogy a KJK-Kerszöv ügyfeleivel megismertesse az Európai Közösségrôl szóló alapinformációkat lehetôség szerint magyar, német, angol és francia nyelven.

12 12 Adatbázisok A CD a jól ismert CompLex termékeken alapszik, azok funkcióit (keresési lehetôségek, joganyagra, paragrafusra ugrás, nyelvek közötti váltás, idôgép) nyújtja az európai joganyagok területén is. A CompLex CD Jogtárból segítségével közvetlenül elérhetôk a magyar jogszabályokban meghivatkozott uniós normák, a rendeletek és az irányelvek. 2. ábra: Adatbázisok megnyitása

13 Adatbázisok 13 Az adatbázisok megnyitása az Adatbázis menü Adatbázis megnyitása funkciójával lehetséges. Ennek a hatására megnyílik egy dialógusablak, ahol kiválaszthatjuk az adatbázis nevét. A címmutató betöltôdése után megjelenik a kiválasztott adatbázishoz tartozó elôre szûkített címmutatók listája. Ebbôl a listából választva a címmutató tovább szûkíthetô. Az elôre szûkített címmutatók listájának automatikus megjelenítését az Adatbázis megnyitása után szûkítési feltételek megjelennek funkcióval kikapcsolhatjuk, az Opció menü Rendszer tulajdonságok menüpont használatakor megjelenô dialógusban.

14 14 Címmutatók, szûkített címmutatók CÍMMUTATÓK, SZÛKÍTETT CÍMMUTATÓK A címmutatóban a joganyagok címei találhatók. Minden joganyaghoz egy sor tartozik. A sor bal oldalán a jogszabály száma, illetve kibocsátója, jobb oldalán a címe látható. Minden adatbázishoz egy címmutató tartozik, amely az adatbázisba rendezett anyagok teljes listáját tartalmazza. Ezeket a rendszer automatikusan felkínálja. Lehetôségünk van azonban arra, hogy saját magunk is létrehozzunk kigyûjtéseket, illetve saját címmutatókat. Ez a mûvelet rendkívül sokrétû felhasználási lehetôséget rejt magában; segítségével különbözô szempontok szerint kigyûjtéseket végezhetünk, azokat listába rendezhetjük, amelyeket azután összehasonlíthatunk, azonosságokat, eltéréseket kereshetünk. 3. ábra: Teljes címmutató

15 Címmutatók, szûkített címmutatók 15 Ha egy jogszabály hatályos, akkor vastag betûvel, ha hatályos ugyan, de szövege más jogszabályba van beépítve, akkor normál betûvel jelenik meg. Ha a jogszabályt már hatályon kívül helyezték, akkor dôlt betûvel jelenik meg. A sor bal szélén a sorok elôtt látható kis óra ikon azt jelzi, hogy az adott jogszabálynak nemcsak a CD lezárásakor hatályos állapota, hanem minden, a jogszabály megjelenése óta ismert idôállapota megtekinthetô. Ez az ún. idôgép funkció. A címmutatóban lévô jogszabályok darabszáma a programablak alsó részén látható az ún. státuszsorban. A címmutató tartalmazhatja az adatbázishoz tartozó összes jogszabály címét, illetve annak egy szûkített csoportját is. Ilyen szûkített címmutató keletkezik a különbözô feltételekkel indított keresés eredményeként is. Az ablak fejléce jelzi, hogy a megjelent címmutató teljes vagy szûkített. Címmutató szûkítése, saját címmutató készítése A címmutató szûkítése a Címmutató menü Címmutató szûkítése menüpont használatával végezhetô. A menüpont alkalmazásakor megjelenô dialógusablak használatát késôbb ismertetjük a Keresés témakörnél. A rendszer lehetôséget biztosít szûkített címmutatók tovább szûkítésére, elmentésére, visszatöltésére. A program segítségével saját címmutató is készíthetô a keresési feltételek szerint létrejött szûkített címmutató elmentésével. 4. ábra: Saját címmutatók

16 16 Címmutatók, szûkített címmutatók Ennek akkor van jelentôsége, ha egy munkához elegendô a jogszabályok meghatározott csoportjának használata, például egy büntetôjogra specializálódott ügyvéd a rendszer segítségével külön címmutatóba rendezheti az összes számára fontos, büntetôjoggal kapcsolatos jogszabályt. A címmutató sorok kijelölésével lehetôség nyílik a kijelölt sorok címmutató-szûkítési feltételként történô meghatározására, vagyis tetszôlegesen kijelölhetôk a jogszabálycímek az aktuális címmutatóban, és a kijelölt sorok szûkített címmutatóként elmenthetôk, továbbá nyomtathatók, exportálhatók. A sorok kijelölése a Címmutató menü Aktuális sor ki- és visszajelölése, Összes sor kijelölése menüpontokkal, továbbá a kurzornak a sorra történô pozicionálásával és az egér jobb gombjának lenyomásával, vagy a [SHIFT] gomb és a [FEL], vagy [LE] nyilak egyidejû lenyomásával végezhetô. A kijelölések a menüben található Kijelölések törlése [CTRL+DEL] menüponttal törölhetôk. A szûkített címmutató mentése a Címmutató menü Szûkített címmutató mentése menüparanccsal végezhetô. A menüparancs alternatívát kínál Minden sor, illetve Kijelölt sorok mentése között. A dialógusban megjelenô listában az általunk eddig elmentett szûkítések vannak felsorolva. Az elsô oszlopban a mentés neve, a másodikban a mentés dátuma jelenik meg. A dialógusban az elmentendô szûkítés nevét kell megadnunk. Ha a listából választunk egy nevet, akkor az felülíródik vagy folytatódik attól függôen, hogy az Hozzáfûzi a kiválasztotthoz mezôt bejelöljük vagy sem. Ha olyan nevet adunk meg, amely nem szerepel a listában, akkor egy új szûkítés keletkezik. A [Rendben] nyomógombra kattintva a szûkítést elmenthetjük. Az így elmentett címmutatók a Címmutató menü Szûkített címmutató beolvasása menüponttal ismét beolvashatók. A menüpont felkínálja a Saját címmutató betöltése, illetve Saját + rendszer címmutató betöltése funkció közötti választást, ezáltal lehetôség nyílik a saját feltételek szerint szûkített címmutató megnyitására. A CompLex CD Jogtár lehetôséget biztosít tetszôleges címmutatók egyszerû és gyors összevetésére. Ehhez bármely elôre gyárilag felajánlott, illetôleg bármely, a felhasználó által egyedileg elkészített címmutató (másként: tartalomjegyzék) felhasználható. Nézzünk egy gyakorlati példát minderre. A korábban ismertetett módon összeállí-

17 Címmutatók, szûkített címmutatók 17 tunk egy listát abból a mintegy 100 jogszabályból, amelyeket a leggyakrabban használunk, ami a munkánkhoz állandóan szükséges. A friss CD megérkezését követôen semmi más teendônk nincs, mint ezt a szükség szerint frissített listát minden hónapban összevetni a gyárilag felajánlott, a hónapban módosított, illetve a hónapban hatályon kívül helyezett jogszabályokkal. Ezt úgy tehetjük meg, hogy behívjuk saját gyûjteményünket, majd a Címmutató menü Szûkített címmutató beolvasása saját + rendszer menüpontot választva kijelöljük elôszôr mondjuk a hónapban módosított jogszabályok sort és a Címmutató ablakban azok a sorok jelennek meg: felirat alatt a lefelé mutató nyilacskát kibontjuk, majd a lehetôségek közül kiválasztjuk a rögzített (ebben az esetben a hónapban módosult) és az aktuális (a 100-as listánk) címmutatóban is szerepelnek sort, majd megnyomjuk a Beolvasás gombot. Ugyanígy járunk el a hónapban hatályon kívül helyezett jogszabályok szûkítéssel is. Sôt, onnan is közelíthetünk, hogy az Idôgép menü Változásfigyelô menüpont használatával azt nézzük meg, hogy az aktuális lemez zárását követô mondjuk 3 hónap alatt milyen jogszabályi változások lesznek, és ennek eredményét vetjük össze saját listánkkal. Sokféle lehetôség adódik, kinek-kinek igénye és tudása szerint. Címmutatókat összehasonlíthatunk így, összeadhatjuk a közös, illetôleg kivonhatjuk az eltérô elemeket, vagyis sok irányú logikai mûveleteket végezhetünk el gyorsan, hatékonyan és egyszerûen. Ha az aktuális címmutató mellé beolvasunk egy szûkített címmutatót a Címmutató menü Szûkített címmutató beolvasása menüponttal, a megjelenô dialógusablak alsó sora a következô összevetési lehetôségeket kínálja fel: A címmutató ablakban azok a sorok jelennek meg: amelyek a rögzített címmutatóban szerepelnek; a rögzített és az aktuális címmutatóban is szerepelnek; a rögzített vagy az aktuális címmutatóban is szerepelnek; a rögzített címmutatóban szerepelnek, de az aktuális címmutatóban nem. Azokat a saját címmutatókat, amelyekre nincs szükség, a Címmutató menü Szûkített címmutató törlése menüpontjával törölhetjük. A CD-lemezen számos, elôre elkészített címmutató található ( rendszer szûkítések). A teljes címmutató visszatölthetô a Címmutató menü Címmutató újra menüpont segítségével.

18 18 Címmutatók, szûkített címmutatók A címmutatóban egy sor mindig aktív: ezt a rendszer alapbeállítás esetén sárga színben jeleníti meg. Az aktív sor többek között a [FEL], [LE] és a [PAGE UP], [PAGE DN] billentyûkkel változtatható. Ha a jogszabály címe túl hosszú, a sor a [JOBBRA] és [BALRA] billentyûkkel is elmozdítható. A joganyag számát és címét elválasztó vonal egérrel elmozdítható. 5. ábra: Jogszabálycím kinagyítása A címmutató aktív során lévô teljes jogszabálycímet meg lehet tekinteni a Címmutató menü Jogszabálycím kinagyítása menüpont, vagy az [F6] billentyû segítségével. Ebben a dialógusban nemcsak az aktuális jogszabály címe nézhetô meg, hanem lehetôség van a címmutatóban elôtte és mögötte álló jogszabályok címének a megtekintésére is.

19 Joganyagok megtekintése 19 JOGANYAGOK MEGTEKINTÉSE A címmutatóban felsorolt jogszabályok bármelyikének szövegét megtekinthetjük. Ha a címek között lépegetünk, lehetôség van a jogszabály elôképének megtekintésére (megnyitás nélkül megnézhetô a jogszabály szövege). Ezt a funkciót a Címmutató menü Szöveg elônézet be-kikapcsolása menüponttal állíthatjuk be. A joganyag megnyitásához ki kell választani a címmutatóban a jogszabály címét, és le kell ütni az [ENTER] billentyût, vagy az egérrel a kiválasztott sorra kell pozicionálni és a bal egérgombbal duplán kattintani. Ekkor megjelenik a jogszabály teljes szövege. A Hatályos adatbázisban megjelenô jogszabályszöveg idôállapota mindig a CD lezárásakor hatályos állapot. Ha a jogszabálynak a CD-zárás dátuma után van újabb idôállapota, akkor a rendszer felajánlja az idôállapotok közötti választást. Ez a funkció az Opció menü Rendszer tulajdonságok menüpont használatával megjelenô dialógusban kikapcsolható. Az Opció menü Rendszer tulajdonságok menüpont segítségével beállítható, hogy szövegmegnyitásnál elôször a jogszabály alcímei jelenjenek meg. Így könnyen kiválasztható a jogszabály keresett része. Az [F7] billentyû lenyomásával vagy a Szöveg menü Szöveg alcímek menüpont használatával megjeleníthetôk az aktuális jogszabály alcímei.

20 20 Joganyagok megtekintése 6. ábra: Szöveg alcímek A kiválasztott alcímre [ENTER]-t nyomva vagy az egérrel duplán kattintva a megnyíló szövegablakban a jogszabály kiválasztott része jelenik meg. A jogszabályhoz tartozó alcímek listája a szöveg könnyebb áttekintését teszi lehetôvé. A [CTRL+F4] billentyûk együttes használatával vagy az egérrel az ablaklezáró ikonra duplán kattintva a joganyag teljes szövegéhez lehet visszajutni. Az alcím ablakban a Keres menü Keresés az aktuális ablakban menüpont, vagy a [CTRL+K] billentyûk segítségével kereshetünk.

21 Joganyagok megtekintése ábra: Keresés az aktuális ablakban A címmutatóból kiválasztott jogszabály szövege a szövegablakban olvasható. Egyszerre több szövegablakot nyithatunk képernyôre, amelyekben több adatbázisból származó jogszabályok szövegei is lehetnek. Egy jogszabály különbözô részei egyszerre is megjeleníthetôk. Ez a funkció többek között a hosszabb táblázatok megtekintését segítheti elô, ugyanis az egyik ablakot a táblázat fejlécsorára beállítva, az alatta lévô ablakban a táblázat függôleges mozgatásával az oszlopok fejlécéhez tartozó adatok összenézhetôk. A mûvelethez az ablakot a felsô keretre kattintva és egérrel lehúzva ketté kell osztanunk, vagy a jogszabályt a címmutatóban többször meg kell nyitnunk. Ha egy aktív jogszabályszöveghez megnyitjuk a hozzá tartozó alcímeket, akkor az egyik ablakban lévô szöveg mozgatásával a másik szöveg együttesen, a mozgatott szöveg pozíciójának megfelelôen mozog. A funkció alkalmazásakor az áttekinthetôség érdekében célszerû az Ablak menühöz tartozó Sok kis ablak menüparanccsal egymás mellé helyezni a két szöveget tartalmazó ablakokat. Ez a funkció szükség esetén az Opció menü Szövegablak tulajdonságok menüparanccsal kikapcsolható.

22 22 Szöveg SZÖVEG A szövegablakban a címek, alcímek középre zárva, maga a szövegrész az ablak szélességéig kiigazítva jelenik meg. Egy szöveg vagy szövegrészlet kijelölése a [SHIFT] billentyû nyomva tartása mellett a kurzormozgató billentyûk vagy az egér jobb gombjának folyamatos lenyomásával és a kurzor megfelelô irányú mozgatásával lehetséges. Ha a kijelölés közben korábban kijelölt részhez érünk és áthaladunk rajta, a rendszer a korábbi kijelölést megszünteti, ugyanez vonatkozik a kijelölés törlésére, a korábban törölt kijelöléshez érve a törölt részt a rendszer újra kijelöli. Ha a kijelölés vagy a törlés irányát megváltoztatjuk, akkor a rendszer ezt ellentétes parancsként értelmezi, kijelölés esetén visszafelé töröl, és fordítva. A jogszabályszövegben egymástól távol esô szövegrészeket is kijelölhetünk. A kijelölt szöveg kinyomtatható vagy exportálható (Lásd: Nyomtatás, Szöveg exportálása). A kijelölést a Szöveg menü Kijelölés törlése menüponttal vagy a [CTRL+DEL] billentyûk egyidejû lenyomásával megszüntethetjük. Változott bekezdések A rendszer a joganyag szövegének megtekintésén túl módot ad a szövegben történô változások követésére is. Idôgépesített jogszabályoknál a változások megjelölése nem az utolsó CD-n megváltozott bekezdések elôtt történik, hanem az aktuális, vagyis a konkrét változás hatályának megfelelô idôállapot kezdô dátumával megváltozott bekezdések elején. Természetesen ez nemcsak a jogszabály utolsó idôállapotában lehetséges, hanem minden állapotban. Így egy idôgépes jogszabály változásai bekezdésenként követhetôk. Ha a Keres menü, Változott bekezdések menüpont, vagy a [CTRL+V] billentyûk együttes használatakor, vagy a ikonra kattintva a program a következô megváltozott bekezdésre pozicionál.

23 Szöveg 23 Lábjegyzetek A joganyag szövegében található lábjegyzeteket csillag jelöli. A kurzort a csillagra pozicionálva és az [ENTER] billentyût nyomva vagy az egérrel duplán a csillagra kattintva a jogszabály szövegmezô alján megjelenik a lábjegyzet szövege. Ismételt kattintással a lábjegyzetszöveg eltûnik. A joganyaghoz tartozó összes lábjegyzet szövegét megtekinthetjük a Szöveg menü Szöveg lábjegyzetek menüpont segítségével, vagy az [F8] billentyû lenyomásával, vagy a ikonra kattintva. A lábjegyzet ablakban a kurzorral választhatunk a lábjegyzetek között. A kiválasztott lábjegyzetre [ENTER] billentyût nyomva vagy az egérrel duplán rákattintva a szövegablakban a program a lábjegyzetet tartalmazó bekezdéshez pozicionál. 8. ábra: Szöveg lábjegyzetek

24 24 Szöveg A lábjegyzetablakban hasonlóan az alcímablakhoz a Keres menü Keresés az aktuális ablakban vagy a [CTRL+K] billentyûk segítségével, vagy a ikonra kattintva lehet keresni. A lábjegyzetstruktúráról Valamely jogszabályhely módosítását az adott szakasz elején (helyesbítésnél a végén) megjelenô csillag jelzi, melyre kattintva megkapjuk a lábjegyzet szövegét. Az egyes jogtechnikai megoldásokat a következô lábjegyzettípusokkal jelöljük: Megállapította:. Hatályos:. Amikor adott szakasz (, bekezdés, pont stb.) szövegét idézôjelek között a jogalkotó elejétôl a végéig újraszabályozza. Beiktatta:. Hatályos:. Amikor az elôzô állapotban nem létezett új részt (, bekezdés, pont, melléklet stb.) ad a jogalkotó a jogszabályhoz. Módosította:. Amikor nem egy komplett szakaszt, hanem azon belüli részt (szót, mondatot stb.) szabályoznak újra. Hatályon kívül helyezte:. Hatálytalan:. Ehhez a lábjegyzettípushoz magyarázat nem szükséges, természetesen a lábjegyzet összevont -okra is vonatkozhat. Lásd:. Az egyes joganyagok kapcsolataira és/vagy más fontos információkra hívja föl a figyelmet. Ha indokolt, természetesen más típusú lábjegyzetek is elôfordulnak, sôt alkalmanként a jogalkotói következetlenségekre is figyelmeztethetnek. A Közlöny adatbázisból kontrollálhatók a Hatályos adatbázisban elvégzett mûveletek. Ha a Szöveg alcímeknél ismertetettekhez hasonlóan egy aktív joganyagszöveghez megnyitjuk a hozzá tartozó lábjegyzetablakot, akkor az egyik ablakban lévô szöveg mozgatásával a másik szöveg együttesen, a mozgatott szöveg pozíciójá-

25 Szöveg 25 nak megfelelôen mozog. A funkció alkalmazásakor az áttekinthetôség érdekében itt is célszerû az Ablak menühöz tartozó Sok kis ablak menüparanccsal egymás mellé helyezni a két szöveget tartalmazó ablakokat. Ez a funkció szükség esetén az Opció menü Szövegablak tulajdonságok menüparancsban kikapcsolható. Kereszthivatkozások A szövegben és a lábjegyzetben a más jogszabályokra hivatkozó részek kék színnel jelölve láthatók. Az így jelölt jogszabály egyszerûen megtekintetô: elegendô a kurzorral a hivatkozás szövegére állni (ekkor a kurzor egy kis kézzé változik), és ha az [ENTER] billentyût lenyomjuk, vagy az egérrel duplán a hivatkozásra kattintunk, akkor a program egy újabb szövegablakban megjeleníti a hivatkozott jogszabály szövegét, sôt amennyiben a hivatkozásnál paragrafusszám is szerepelt, a megfelelô paragrafushoz pozicionál. Ha egységes szerkezetbe van foglalva a hivatkozott jogszabály, akkor a fô jogszabályba ugrik. Amennyiben a hivatkozott jogszabály az aktuális adatbázisban nem található, a program a többi adatbázisban is megpróbálja kikeresni. Képek, ábrák A jogszabály szövegében található ábrák, képek a szöveggel együtt jelennek meg. A képek hasonlóan a szöveghez teljes egészében exportálhatók, nyomtathatók. A képek megjelenését kikapcsolhatjuk az Opció menü Szövegablak tulajdonságok menüpont A képek megjelennek mezô segítségével. Táblázatok A szövegben található táblázatok többnyire nem tördelhetôk be az ablak aktuális szélességére, ezért megtartják eredeti méretüket. Az ablakból kilógó táblázat a [JOBBRA], [BALRA] billentyûkkel vagy egérrel a vízszintes görgetôsáv segítségével mozgatható az ablak látható részére. Nagyon széles táblázatnál könnyítheti a munkát a betûméret kicsinyítése, illetve nyomtatásnál a fekvô lap használata (lásd késôbb). Könyvjelzôk beszúrása A megnyitott joganyag szövegébe úgynevezett könyvjelzôket szúrhatunk, amelyek segítségével a késôbbiekben kikereshetjük a könyvjelzôvel megjelölt szövegrészt. A könyvjelzôt a Szöveg menü Könyvjelzôk menüpont Hozzáad menüparanccsal hozhatjuk létre, és ebben a menüpontban található Töröl menüpa-

26 26 Szöveg ranccsal törölhetjük. A Hozzáad/Töröl ablak az [F11] billentyû lenyomásával is elôhívható. A legutóbb beszúrt könyvjelzôt a Könyvjelzôk menüpont Utolsó menüparanccsal, vagy a [SHIFT+F11] billentyûk együttes lenyomásával, az addig beszúrt könyvjelzôket Könyvjelzôk menüpont Összes menüparanccsal, vagy a [CTRL+F11] billentyûk együttes lenyomásával tekinthetjük meg. A szövegablak lezárása, idôállapotának megváltoztatása után a benne elhelyezett könyvjelzôk automatikusan törlôdnek. Szövegbe épített kiegészítések A joganyagok megnyitásával egyidejûleg lehetôség nyílik az ún. kapcsolódó anyagok megjelenítésére, amelyek típusuk szerint lehetnek jogegységi határozatok, eseti bírósági döntvények, APEH anyagok, versenytanácsi határozatok, számviteli kérdések, illetve kommentárok. A kapcsolódó anyagok a joganyag szövegében, általában azoknál a paragrafusoknál jelennek meg, amelyekre a kapcsolódó anyagban hivatkozás van. A Szöveg menü Kapcsolódó anyagok menüpont segítségével választhatunk, hogy a megnyitott szövegben a kapcsolódó anyagok megjelenjenek-e vagy sem. 9. ábra: Kapcsolódó anyagok ki- és bekapcsolása Ha hosszabb joganyagot (pl. Ptk.) kívánunk nyomtatni, ajánlatos a kapcsolódó anyagokat nem megjeleníteni, ugyanis a nyomtatandó szöveg terjedelmét jelentôsen megnöveli. Ha a kapcsolódó anyagok megjelenése mellett döntünk, a program további választási lehetôséget biztosít a kapcsolódó anyagok típusai között.

27 Szöveg 27 A kapcsolódó anyagok láthatóságának kikapcsolása nem írja felül a különbözô kapcsolódó anyagokhoz egyenként beállított állapotokat, csak a kikapcsolás idejére felülbírálja azokat. Ha a kapcsolódó anyagok láthatóságát bekapcsoljuk, akkor az egyedi beállítások érvényesülnek. A Kapcsolódó Döntvények menüparancs segítségével megjeleníthetôk a joganyaghoz tartozó közétett eseti bírósági határozatok. Megjelenítésük esetén választhatunk, hogy csak a számuk, vagy a számuk és a rendelkezô részük is látszódjon, továbbá beállítható, hogy a mely idôszakban kiadott döntvényeket kívánjuk megjeleníteni (pl ig). A Kapcsolódó APEH anyagok menüparancs segítségével a joganyaghoz tartozó APEH iránymutatásokat, állásfoglalásokat jeleníthetjük meg. Ennél a menüparancsnál is választhatunk, hogy csak a kapcsolódó APEH anyag címe, vagy a cím mellett a szövege is látszódjon. 10. ábra: Kapcsolódó APEH anyagok ki- és bekapcsolása A Kapcsolódó versenytanácsi határozatok, a Kapcsolódó Jogegységi határozatok, és a Kapcsolódó kommentárok menüparancsok segítségével a menüparancsban szereplô kapcsolódó anyag megjelenését lehet beállítani. Jogegységi határozatokon a Legfelsôbb Bíróság Jogegységi határozatait és azok elôdeit (kollégiumi állásfoglalások) kell érteni. A Kapcsolódó számviteli kérdések menüparancs segítségével a kapcsolódó anyag megjelenítésekor szintén választhatunk, hogy csak az anyag címe, vagy a cím mellett a szövege is látszódjon.

28 28 Szöveg Az úgynevezett HMJ CD megvásárlása és telepítése esetén az idegen nyelvû (német, angol) változatban is elérhetô jogszabályok megnyitásukkor az ablak bal felsô sarkában zászlót ábrázoló ikonokkal vannak jelölve. Attól függôen, melyik nyelvû változat aktív, a két másik változat nyelvének megfelelô ország zászlója látható. Például az angol nyelvû változat megnyitása esetén a német és a magyar zászló jelenik meg. A megfelelô zászlóra kattintással aktivizálható a kívánt nyelvû szövegváltozat. Amennyiben a megnyitott jogszabályhoz indokolás is tartozik, az ablak bal felsô sarkában ez a következô ikonnal van jelölve:. Az ikonra kattintva az indokolás megjeleníthetô. A szöveg azon bekezdései, amelyekhez tárgyszavak tartoznak, ikonnal vannak megjelölve. Az ikonra kattintással elôhívott ablakban a bekezdéshez tartozó tárgyszavakat megtekinthetjük.

29 Keresés 29 KERESÉS A CompLex CD Jogtár egyik legfontosabb szolgáltatása az adatbázisokban való számos keresési lehetôség. Minél több információval rendelkezünk a keresett joganyagról, annál nagyobb az esély annak gyors megtalálására. A keresett joganyagra vonatkozó információk alapján állíthatók be az úgynevezett keresési feltételek. Ha tudjuk a jogszabály címét és pontos számát, azt a rendszer az Egy joganyagra ugrás opció értelemszerû kitöltésével azonnal megjeleníti. Természetesen gyakran elôfordulhat, hogy a keresett joganyagról nincs elég információnk ahhoz, hogy ezt az utat válasszuk a keresésre. Éppen ezért a rendszer felkínálja a jogszabály típusa, a jogterület, a megjelenés éve, egy vagy több szó vagy szövegrészlet a joganyag címében, alcímében, szövegében szerinti szûkítést. Ezen feltételek tetszôleges kombinációja is megadható. Mindezek mellett több mint huszonhétezer jogi tárgyszó segítségével lehetôség nyílik tárgyszavak szerinti keresésre is. Szó vagy szótöredék keresésekor a találatok megtekintéséhez nincs feltétlen szükség a találatokat tartalmazó jogszabályok megnyitására, azok a Szöveg elônézet ablakban is megnézhetôk, ahol lehetôség van további szó, szótöredék vagy paragrafus keresésre is. A keresési funkciók használatát az alábbiakban részletesen ismertetjük. Egy joganyag kikeresése Ez a szolgáltatás a Keresés menü Egy joganyag kikeresése menüpont kiválasztásával, az ikonra kattintva, vagy a jobb egérgomb használatakor megjelenô lebegô menübôl érhetô el. A szolgáltatás segítségével közvetlen lehetôség is nyílik a keresett joganyag megnyitására. A megjelenés évének, a joganyag számának (arab és római számmal egyaránt megadható) beírásával és a kibocsátó beállításával egy szövegablak nyílik a megadott jogszabálynak. A paragrafusszám beállítása esetén a szöveg keresett paragrafusához ugrik a kurzor. Ha az aktuális adatbázisban szerepel a megadott jogszabály, akkor annak címe is megjelenik a dialógusban.

30 30 Keresés 11. ábra: Egy joganyag kikeresése A fontosabb jogszabályokat közismert rövidítésükkel is megkereshetjük. A [Rövidítések] gomb megnyomásával ki-, illetve bekapcsolhatók a választható rövidítések. Keresés az adatbázisban Ez a szolgáltatás a Keresés menü Keresés az adatbázisban vagy Címmutató Címmutató szûkítése menüpont kiválasztásával, a ikonra kattintva, vagy a jobb egérgomb használatakor megjelenô lebegô menübôl érhetô el.

31 Keresés ábra: Keresés az adatbázisban A címmutatóban felsorolt jogszabályok az alábbi szûkítési feltételnek megfelelôen szûkíthetôk: megjelenés éve, kibocsátó, szövegrészlet a címben, szövegrészlet az alcímekben, szövegrészlet a joganyagban, jogterület. A szûkítés eredményeként egy olyan címmutatóablak jön létre, amely azokat a jogszabálycímeket tartalmazza, amelyek eleget tesznek a megadott feltételeknek.

32 32 Keresés Hat tárgykör szerinti szûkítés lehetséges. A kurzort a kibocsátó, illetve jogterület tárgykörre állítva a listát tartalmazó ablakokban (kibocsátó, illetve jogterület) kiválasztható, a többi ablakba begépelhetô a szûkítési feltétel. Minden tárgykör tartalmazhat több feltételt, ez a listát tartalmazó ablakok esetében több sor kiválasztását, a többi ablaknál több szó begépelését jelenti. Minden ablakban az alsó sor mutatja az adott tárgykörben választott aktuális feltételeket, pontosvesszôvel elválasztva. Egy tárgykörben az utolsó tíz megadott szûkítési feltételbôl is lehet választani, az alsó sorban a le-fel nyilakkal vagy egérrel. A listát tartalmazó ablakokban egy sor a szóköz billentyûvel [SPACE] vagy rákattintással választható ki, ekkor a kiválasztott sor színe megváltozik, és az alsó sorban is megjelenik. Egy kiválasztott soron a billentyû újabb lenyomása vagy rákattintás megszünteti a kiválasztást. A megjelenés idejénél egy évszám megadása esetén a rendszer a megadott évben megjelent jogszabályokra szûkít, két kötôjellel elválasztott évszám megadásakor szûkítési feltételként a két év között megjelent jogszabályokat értelmezi. Ha a számokat új sorba írjuk, a feltétel nem -tól -ig, hanem és. A szövegrészlet a címben, alcímben, illetve jogszabályokban blokkokban bármilyen betûkombinációkból álló szavak kereshetôk, a * tetszôleges számú karaktert helyettesít, a? pedig egy konkrét betût, a + jel nullát vagy egy betût. A kis- és nagybetû nincs megkülönböztetve. Az alcímben és a jogszabályszövegben keresésnél a középsô sorban (a le és fel nyilakkal vagy az egérrel) még az is beállítható, hogy a megadott szavak milyen helyzetben legyenek egymáshoz viszonyítva a szûkítés során, pl. egymás után vagy egy bekezdésen belül, de nem feltétlenül egymás szomszédságában. Ha a keresett szó a joganyag valamelyik lábjegyzetében található, akkor a lábjegyzetet jelölô csillag piros színnel jelenik meg. Az egy ablakon belül megadott feltételek a szûkítés során VAGY kapcsolatban, a több ablakban megadott szûkítési feltételek pedig ÉS kapcsolatban állnak egymással. Ez pontosabban azt jelenti, hogy ha egy ablakon belül több szûkítési feltételt adunk meg, akkor azokra a joganyagokra szûkít a rendszer, amelyeknél valamelyik (nem feltétlenül mindegyik) feltétel megvan. Amennyiben több ablakban adunk meg szûkítési feltételeket, azokra a joganyagokra szûkít a rendszer, amelyekre a külön ablakokban megadott feltételek együttesen teljesülnek. Ha egy ablak nincs kitöltve, akkor ezt a rendszer a szûkítésnél nem veszi figyelembe, ha egyik sincs kitöltve, akkor a rendszer a szûkítés nélküli teljes Címmutatót adja ki.

33 Keresés ábra: Keresés az adatbázisban eredménye a szûkített címmutató A keresés eredménye új ablakban jelenik meg választógomb kijelölésével az aktuális címmutató ablak változatlan marad, és a szûkítés eredménye egy új címmutató ablakban fog megjelenni. Az elôzô szûkítés eredménye is megmarad egy másik ablakban. A keresésnek megfelelô anyagokat a szûkítésbôl kihagyja választógombbal az eredmény címmutatóban azok a sorok maradnak meg, amelyek a Beállított feltételek ablaknak nem felelnek meg. A Teljes körû szûkítés feliratú gombra kattintással a rendszer minden olyan jogszabályt és egyéb normát megkeres, amelyekre teljesülnek az ablakokban megadott feltételek. Fontos tudni, hogy a keresés mindig a teljes adatbázisban történik, közömbös, hogy honnan indítjuk. Ha szavakat is begépeltünk, a kapott listából választva, ezek elsô elôfordulásához pozicionál a szöveg, s a keresett szó eltérô színnel jelenik meg.

34 34 Keresés A Szûkítés szûkítése feliratú gombra kattintva a rendszer az aktuális címmutató ablakban szereplô jogszabályok között azokat keresi meg, amelyekre teljesülnek a dialógusban megadott feltételek. A kapott lista ugyanezen gomb használatával, s a feltételek változtatásával tovább szûkíthetô. Fontos, hogy az ún. Elôre szûkített címmutatók, illetve kiválasztott jogterületek is szûkítésnek számítanak, ha ezekben akarunk tovább keresni, ugyanezt a gombot használjuk. Keresés az adatbázisban (új) Egy másfajta keresôrendszer a Keresés menü Keresés az adatbázisban új menüpont kiválasztásával érhetô el. A címmutatóban felsorolt jogszabályok az alábbi szûkítési feltételeknek megfelelôen szûkíthetôek: szövegrészlet a címben, szövegrészlet az alcímekben, szövegrészlet a joganyagban, megjelenés éve, kibocsátó, jogterület. A lista egy elemét kiválasztva, majd a Hozzáad gombra, vagy kétszer a kiválasztott feltételre kattintva egy új dialógus jelenik meg, ebbe a dialógusba írhatók be részletesen a keresés paraméterei. 14. ábra: Keresés az adatbázisban (új)

35 Keresés 35 Szavak szerinti keresés a Szövegrészlet a címben, Szövegrészlet az alcímekben, Szövegrészlet a joganyagban dialógusokban: A dialógusokban megadható a keresett karaktersorozat vagy kiválasztható az utolsó tíz keresés valamelyike. A keresett mintában a * tetszôleges számú betût, illetve néhány karaktert, a? egy konkrét betût, a + jel pedig nullát vagy egy betût helyettesít. A kis- és nagybetûk között a rendszer nem tesz különbséget. A rendszer ( á z, 0 9,, ) karakterekre keres, ami azt jelenti, hogy pl. a pont, vesszô, kettôspont stb. karaktert nem ismeri fel. Több szó megadásával beállítható, hogy a szavak egymáshoz képest hogyan helyezkedhetnek el. Rendelkezésre áll egy szótár is, amelybôl szintén kiválasztható egy szó, és az a Hozzáad gomb megnyomásával a már beírt szavakhoz fûzhetô. A szótár az adatbázisokban lévô összes szót tartalmazza. Ha a keresett szó a joganyag valamelyik lábjegyzetében található, akkor a lábjegyzetet jelölô csillag piros színnel jelenik meg. Megjelenés éve dialógus A dialógusban megadható a keresett joganyagra vonatkozó évszámokkal behatárolt idôtartomány. 15. ábra: Keresés: megjelenés éve Kibocsátó dialógus A dialógusban lévô listából kiválasztható a keresett joganyag kibocsátója.

36 36 Keresés 16. ábra: Keresés: kibocsátó Jogterület dialógus A dialógusban lévô listából kiválasztható a keresett joganyaghoz tartozó jogterület. 17. ábra: Keresés: jogterület A paraméterek megadását követôen a feltétel megjelenik a Beállított feltételek ablak listájában. Természetesen újabb keresési feltételek is megadhatóak a fenti eljárás megismétlésével, amelyek szintén megjelennek a Beállított feltételek ablak listájában. Ha egy keresési feltételhez több paramétert adunk meg, akkor a paraméterek VAGY kapcsolatba, a különbözô keresési feltételekben megadott paraméterek pedig ÉS kapcsolatba kerülnek egymással.

37 Keresés 37 A Beállított feltételek ablak listájában megadott paraméterek módosíthatók, törölhetôk a Módosít, Töröl, Töröl mind gombokkal. A Teljes körû szûkítés választásával minden olyan jogszabály megkereshetô, amelyre teljesülnek a megadott feltételek. A Szûkítés szûkítése választásával minden olyan jogszabály megkereshetô, amelyre teljesülnek a megadott feltételek és az aktuális címmutatóban szerepel. A keresés eredménye új ablakban jelenik meg választógomb kijelölésével az aktuális címmutató ablak változatlan marad, és a szûkítés eredménye egy új címmutató ablakban fog megjelenni. A keresésnek megfelelô anyagokat a szûkítésbôl kihagyja választógomb kijelölésével a címmutatóban azok a sorok maradnak meg, amelyek a Beállított feltételek ablaknak nem felelnek meg. A szûkítés eredményeként egy olyan címmutató ablak jön létre, amely azokat a jogszabálycímeket tartalmazza, amelyek eleget tesznek a megadott feltételeknek. A Keresés az adatbázisban és a Keresés az adatbázisban új funkcióknál a rendszer a megadott szûkítési feltételeket megjegyzi, ezek késôbb is elôhívhatók a dialógusablakokból. A megadott szûkítési feltételek a régi és új keresôfelület között átkonvertálódnak, ennek megfelelôen a rendszer által megjegyzett feltétel késôbb mindkét keresôfelületbôl elôhívható. Egy közlöny joganyagainak kikeresése A rendszer segítségével egy-egy adott közlönyben megjelent jogszabályok kereshetôk meg. A szolgáltatás a Keresés menü Egy közlöny joganyagai menüpont kiválasztásával érhetô el. A megjelenô dialógusban szûkítési feltételként beállítható a kiadvány neve, évfolyama és száma. Mindhárom feltétel megadása esetén a rendszer információt ad a kiadvány megjelenésének dátumáról is. Bekapcsolható egy lista is, melyben a kiválasztott kiadvány valamennyi feldolgozott száma szerepel. A keresés eredményeként egy címmutató ablak jelenik meg, amely tartalmazza a megadott számban megjelent jogszabályokat. A lemez lezárását megelôzô 2 évvel korábbi közlönyök joganyagai túlnyomó részét csak a Közlönytár CD feltelepítését követôen találhatjuk meg.

A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE

A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE Bevezetô 1 BEVEZETÔ A CompLex CD Jogtár Magyarország legrégebbi és legnagyobb jogi információs rendszere. Tartalmazza a teljes magyar joganyagot (a több mint fél évtizede hatályon kívül helyezett jogszabályokkal

Részletesebben

Az [F7] billentyû lenyomásával vagy a Szöveg menü Szöveg alcímek menüpont használatával megjeleníthetôk az aktuális jogszabály alcímei.

Az [F7] billentyû lenyomásával vagy a Szöveg menü Szöveg alcímek menüpont használatával megjeleníthetôk az aktuális jogszabály alcímei. Joganyagok megtekintése 19 JOGANYAGOK MEGTEKINTÉSE A címmutatóban felsorolt jogszabályok bármelyikének szövegét megtekinthetjük. Ha a címek között lépegetünk, lehetôség van a jogszabály elôképének megtekintésére

Részletesebben

A JOGTÁR PLUSZ ADATBÁZISOK

A JOGTÁR PLUSZ ADATBÁZISOK 98 A Jogtár Plusz adatbázisok A JOGTÁR PLUSZ ADATBÁZISOK A Jogtár Plusz adatbázisok lényege, hogy a CD Jogtár adatbázisát felhasználva és azt kiegészítve egy-egy szûkebb szakmai körnek átfogó és magas

Részletesebben

124 A Jogtár Plusz adatbázisok CD MUNKAÜGY. Bevezetô

124 A Jogtár Plusz adatbázisok CD MUNKAÜGY. Bevezetô 124 A Jogtár Plusz adatbázisok CD MUNKAÜGY Bevezetô A CD Munkaügy a Munka Törvénykönyvét, a Közalkalmazotti és Köztisztviselôi törvényt, továbbá a Foglalkoztatási törvényt, valamint a Munkaügyi ellenôrzésrôl

Részletesebben

136 A Jogtár Plusz adatbázisok CD TÛZVÉDELEM

136 A Jogtár Plusz adatbázisok CD TÛZVÉDELEM 136 A Jogtár Plusz adatbázisok CD TÛZVÉDELEM Az adatbázis a tûzvédelemhez kapcsolódó széles körû szakmai igényeket kielégítô információkat tartalmaz, beleértve a teljes körû tûzvédelmi ismeretanyagot,

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE

ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE Országos Bírósági Hivatal ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE FUNKCIÓJÁNAK BEMUTATÁSA 1.1. ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE Az alábbi fejezetekben részletesen, képernyő kivágások illusztrálásával kívánjuk

Részletesebben

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Készítette: Hreskó-Tóth Dalma Academic Search

Részletesebben

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet:

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

Megyei tervezést támogató alkalmazás

Megyei tervezést támogató alkalmazás TeIR (Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer) Megyei tervezést támogató alkalmazás Felhasználói útmutató 2015. május Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ALKALMAZÁS BEMUTATÁSA...

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

HBCSKódex. Felhasználói kézikönyv. HBCS Audit KFT 2015.

HBCSKódex. Felhasználói kézikönyv. HBCS Audit KFT 2015. HBCSKódex Felhasználói kézikönyv HBCS Audit KFT 2015. Tartalomjegyzék Regisztrálás:... 3 Bejelentkezés:... 3 Általános információk az egyes funkciók használatáról... 4 Keresés:... 4 Rendezés:... 4 Kereszthivatkozások:...

Részletesebben

A CompLex CD Iratmintatár ajánlott konfigurációja hardware: Pentium 300 Mhz, 100 MB szabad hely a lemezen, 64 MB RAM vagy ennél magasabb érték.

A CompLex CD Iratmintatár ajánlott konfigurációja hardware: Pentium 300 Mhz, 100 MB szabad hely a lemezen, 64 MB RAM vagy ennél magasabb érték. 144 A Jogtár Plusz adatbázisok CD IRATMINTATÁR Bevezetés A CompLex CD Iratmintatár a tágan értelmezett polgári jog és a társasági jog területérôl tartalmaz szerkeszthetô irat- és kitölthetô nyomtatványmintákat.

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. omunáldata

Felhasználói kézikönyv. omunáldata Elhagyott Hulladék Nyilvántartó Program Felhasználói kézikönyv omunáldata Tartalomjegyzék Illetékes Hatóságok Adatkapcsolati Alrendszer... 3 Bejelentkezés... 4 Elfelejtett jelszó... 4 Felhasználói Központ...

Részletesebben

Szolgáltatások jegyzéke 03 V

Szolgáltatások jegyzéke 03 V Szolgáltatások jegyzéke 03 V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet:

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Program telepítése Az abevjava_install.jar indításával telepíthető a nyomtatványkitöltő program. A program elindítása után közvetlenül az alábbi képernyő jelenik

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

Leltárív karbantartás modul

Leltárív karbantartás modul Leltárív karbantartás modul 1. Bevezetés... 2 2. Manuális rögzítés - Leltárív segítségével... 2 3. A leltár gépen történő rögzítése... 4 3.1. Alkatrészek egyenként történő berögzítése... 6 o Alkatrészek

Részletesebben

Angol szótár V2.0.0.0

Angol szótár V2.0.0.0 Angol szótár V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu. Internet: www.szis.hu.

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

SZÓTÁR. Aktuális betûkészlet: az aktuális ablak betûkészlete. Aktuális háttérszín: az aktuális ablak háttérszíne.

SZÓTÁR. Aktuális betûkészlet: az aktuális ablak betûkészlete. Aktuális háttérszín: az aktuális ablak háttérszíne. 186 Szótár SZÓTÁR Ablakok/keretek: szó szerinti fordításban ablakot, átvitt értelemben képernyô-kezelési technikát jelent, mely meghatározott adat (adatbázis) vagy szöveg megjelenítésére szolgáló munkaterület.

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Parlagfű Bejelentő Rendszer

Parlagfű Bejelentő Rendszer Parlagfű Bejelentő Rendszer felhasználói útmutató A rendszer elérése: Elérési cím: www.govcenter.hu/pbr Felhasználói funkciók: 1. Regisztráció Új felhasználói fiókot az oldalsó menüben a [Regisztráció]-ra

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis az arra jogosult intézmények és felhsználói kör számára a http://eisz.om.hu

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat.

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. Súgó Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. A lekérdező rendszer a Hírközlési Szolgáltatások és Interfész bejelentések, valamint az

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv - Android kliens

Felhasználói kézikönyv - Android kliens Felhasználói kézikönyv - Android kliens Tartalom Telepítés Indítás Fő képernyők Térkép Rétegválasztó ablak Kilépés Keresés Lista Részletek Telepítés Az Élő Berek Android alkalmazás letölthető a www.e-berek.hu

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1. Adminisztrációs felület elérhetősége: http://www.bodrogkoz.com/wp-admin/ vagy http://www.bodrogkoz.com/wp-login.php A honlap tesztidőszak alatt az alábbi címen érhető

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

TEÁOR kód Kereső - nyilvántartó program V2.0.0.0

TEÁOR kód Kereső - nyilvántartó program V2.0.0.0 TEÁOR kód Kereső - nyilvántartó program V2.0.0.0 Bemutató verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ 0.1v. GYŰJTŐI TÉGLÁK LISTÁZÁSA A listázó elérése menüből: Téglák/Gyűjtői téglák Mielőtt lekérnénk egy listát, lehetőség van bizonyos szűrési feltételek megadására a Listázás keretrészen

Részletesebben

FEOR szám kereső V2.0.0.0

FEOR szám kereső V2.0.0.0 FEOR szám kereső V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet: www.szis.hu

Részletesebben

LEADER. Helyi Fejlesztési Stratégiák. tervezését támogató alkalmazás

LEADER. Helyi Fejlesztési Stratégiák. tervezését támogató alkalmazás TeIR LEADER Helyi Fejlesztési Stratégiák tervezését támogató alkalmazás Felhasználói útmutató Budapest, 2015. szeptember Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ALKALMAZÁS BEMUTATÁSA... 3 2.1. HELYI AKCIÓCSOPORT/TELEPÜLÉS

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó. Felhasználói útmutató. ver Budapest, július 06.

Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó. Felhasználói útmutató. ver Budapest, július 06. Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó Felhasználói útmutató ver. 1.2 Budapest, 2018. július 06. Tartalomjegyzék 1 A szolgáltatás használata... 3 2 Az web-szignó felülete és főbb

Részletesebben

ECDL Operációs rendszerek Miazön által használt számítógép operációs rendszere és annak verziószáma? Windows XP 1 Hány MB az ön által használt számítógépbe épített RAM? Sajátgépen jobb egérgomb / Tulajdonságok

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver - Felhasználói kézikönyv - Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal 1 Bevezetés

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját.

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját. Körlevél l készk szítésese Mi a körlevk rlevél? l? A körlevél több személynek küldendő azonos tartalmú levél, amely azáltal válik személyessé, hogy minden levél a címzettre vonatkozó adatokat tartalmazza.

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 2. Windows XP ismeretek- A Start menü elemei 3. Windows XP ismeretek- A billentyűzet 4. Windows

Részletesebben

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál www.otpvnt.hu 2017.02.23. MUNKÁLTATÓK... 3 1. Belépés az internetes portálra... 3 2.

Részletesebben

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 1 Telepítési útmutató...3 2 Alkatrész kiválasztása (példa: DIN 912, M5x30, 8.8, fémtiszta)...5 2.1 1. lehetőség: Az alkatrészek

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET világraszóló tudás FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás) http://eisz.mersz.org 2017. MÁRCIUS AKADÉMIAI KIADÓ ZRT. 1. Könyvespolc Az oldal betöltésekor a következő

Részletesebben

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n JavaADM Kézikönyv Tartalomjegyzék 1 PROGRAMLEÍRÁS... 3 1.1 A PROGRAM ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató Használati útmutató Program indítása: A telepítés utáni első indításkor a program a szükséges alapbeállításokat elvégzi, és automatikusan újra indul. A főképernyőn a bejelentkezéshez mindig meg kell adni

Részletesebben

A PC Connect számlázó program kezelése.

A PC Connect számlázó program kezelése. A PC Connect számlázó program kezelése. A PC Connect számlázó program egy kifejezetten kis vállalatok számára kifejlesztett számlázó program. A számlázót az asztalon található PC Connect számlázó ikonnal

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

ENTERsys Integrált Információs Rendszer

ENTERsys Integrált Információs Rendszer 1 Házipénztár program Windows verzió Felhasználói leírás A program főbb jellemzői: Több cég pénztárának kezelése egy programon belül Egymást követő évek párhuzamos kezelése Automatikus átkönyvelés (feladás)

Részletesebben

SZAKIN program használati útmutató: A megjelenő képernyő baloldalán találjuk a választó mezőt, a jobboldali részen a

SZAKIN program használati útmutató: A megjelenő képernyő baloldalán találjuk a választó mezőt, a jobboldali részen a SZAKIN program használati útmutató: A SZAKIN program indításakor az alábbi képernyő jelenik meg: A megjelenő képernyő baloldalán találjuk a választó mezőt, a jobboldali részen a megjelenítő mezőt. Választó

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Futárjegyzék készítő program leírása

Futárjegyzék készítő program leírása Futárjegyzék készítő program leírása Ha számítógépén korlátozva vannak a felhasználói jogok, akkor kérje az önök informatikusa segítségét! A www.police.hu/futar weblapról letöltött install_1.2.4.zip fájlt

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

Hungaropharma Zrt. WEB Áruház felhasználói útmutató. Tartalomjegyzék

Hungaropharma Zrt. WEB Áruház felhasználói útmutató. Tartalomjegyzék Hungaropharma Zrt. WEB Áruház felhasználói útmutató Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Bejelentkezés a WEB Áruházba... 2 Rendelés rögzítése... 3 RENDELES.CSV állomány specifikációja... 13 Visszaigazolások

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Belépés Budapest, Ady Endre utca

Belépés Budapest, Ady Endre utca MultiSchool3 Szülő modul felhasználói útmutató A modul a szülők számára készült, használatával az alábbiakra van lehetőség: 1) Gyermek alapadatainak megtekintése 2) Gyermek korábbi tranzakcióinak megtekintése,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ Jelentkezési útmutató I. Bevezető A szakirányú továbbképzési szakokra történő jelentkezés a Probono rendszer felületén keresztül történik.

Részletesebben

Országos Rendezési Tervkataszter

Országos Rendezési Tervkataszter TeIR Országos Rendezési Tervkataszter Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. LEKÉRDEZÉSEK... 3 2.1 TERV ELLÁTOTTSÁG LEKÉRDEZÉS... 4 2.1.1. Kördiagram... 5 2.1.2.

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Területrendezési modul

Részletesebben

Felhasználói Leírás v.2.00

Felhasználói Leírás v.2.00 Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v.2.00 Bakonyvidéke Takarékszövetkezet 1. Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Program indítása:... 3 A program üzemmódjai:... 4 Számlaegyenleg lekérdezése:...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus

Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus 1 1. Bevezetés Az adatbekérő felület célja, hogy a Magyar Energia Hivatal (továbbiakban: Hivatal) a víziközműszolgáltatásról szóló

Részletesebben

Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. 2015. szeptember

Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. 2015. szeptember Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2014 2020 2015. szeptember Készült a Miniszterelnökség Agrár Vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság, mint a Magyarország

Részletesebben

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató Új Nemzedék Központ EFOP pályázatok online beszámoló felülete Felhasználói útmutató Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 1.1. Első bejelentkezés... 2 1.2. Elfelejtett jelszó... 3 2. Saját adatok... 4 3. Dokumentumok...

Részletesebben

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez.

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. Az OpenVPN kliens programra akkor van szükség, ha egy nyílt Internet elérésű helyről szeretnénk elérni magas biztonság mellett a RITEK Zrt.

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre:

Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre: Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre: Főkönyv Pénzügy Pénztárkönyv Eszköz (Letölthető még frissítés a Készlet, EVA modulokra,

Részletesebben

Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz

Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Hír beküldése Új oldal létrehozása Menük kezelése Tartalmak menühöz rendelése Hír beküldése Új hír beküldéséhez az adminisztrációs

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

A CCL program használatbavétele

A CCL program használatbavétele A CCL program használatbavétele Tartalomjegyzék 1.1 Hardver és szoftverkövetelmények... 2 1.2 CCL program telepítése hálózatba. Telepítés szerver számítógépre... 2 1.3 Cégek... 6 1.3.1 Egy céges felhasználás....

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer Felhasználói útmutató 2015 Tartalom Gyakornoki szerepkör...3 Regisztráció...3 Személyes felület használata...4 Kérdéseim...4 Gyakornoki hely keresés...5

Részletesebben

Végrehajtói Nyilvántartó Rendszerbe illeszkedő Postázási modul ismertetése

Végrehajtói Nyilvántartó Rendszerbe illeszkedő Postázási modul ismertetése Oldalak: 1/10 Ez a modulkiegészítés a Végrehajtói Nyilvántartó Rendszerben elkészülő nyomtatványok postai vagy kézi kézbesítésének fárattságos dokumentálását hivatott felváltani gépi nyilvántartással.

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges.

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Telepítési útmutató Rendszerkövetelmények: A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Szükséges futtatókörnyezet: Windows Framework 4 vagy magasabb verzió. Innen tölthető

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben