Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban"

Átírás

1 1/7 Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban Sok vállalat szeretne terjeszkedni, és új székhelyet választani. Ezzel felvetődik a kérdés, hogy melyik jogi forma a legmegfelelőbb a vállalkozás számára. Minden vállalkozási formának van előnye és hátránya is, ezért azt a megoldást kell megtalálni, amelyik a vállalkozás saját céljainak és érdekeinek a leginkább megfelel. Az Európai Unió széleskörű bővítése fokozta az egyes nemzeti társasági jogi formák versenyét, és a külföldi vállalkozások telephelyeinek piaci jelenlétét a német gazdaságban egyre inkább elfogadják. Ez azért is jelentős, mert egy magyar cég telephelyének alapítási és működtetési költségei sokkal kedvezőbbek Németországban, mint egy jogilag önálló pl. német kft-ként működő leányvállalat alapítási és működtetési költségei. I. Telephely létesítése Németországban Egy külföldi székhelyű vállalat Németországban háromféleképpen létesíthet telephelyet: 1. Önálló fióktelep - selbstständige Zweigniederlassung Önálló fióktelepet Németországban kizárólag kereskedelmi vállalat létesíthet, nem kereskedelmi cég csak telephely létrehozására jogosult. Az önálló fióktelep nem rendelkezik jogi személyiséggel, és mind jogilag mind szerkezetileg a magyarországi székhelyű vállalat része. A fióktelep belső függősége ellenére önállóan részt vesz az üzleti életben, tehát az anyavállalatra jellemző ügyleteket önállóan végrehajthat és önálló cselekvési hatáskörrel rendelkező vezetője van. Rendelkezik saját bankszámlával, külön könyvelést vezet, és saját cégnevet is viselhet (Zweigniederlassung/selbstständige Niederlassung). A német jog szerint a fióktelep saját vagyonával rendelkezhet, viszont nem vonatkozik rá minimális törzstőke előírás. A fióktelepet be kell jelenteni a német cégjegyzékbe (Handelsregister). Ezen kívül a vállalkozási tevékenység gyakorlását be kell jelenteni az illetékes hivatalnál.

2 2/7 2. Kereskedelmi képviselet (Handelsrepräsentanz) - nem önálló fióktelep (unselbstständige Zweigniederlassung) A legegyszerűbb megoldás, ha a magyar vállalat Németországban egy, a magyar cégtől teljesen függő, jogi személyiség nélküli nem önálló fióktelepet (Betriebsstätte/Filiale)., vagyis kereskedelmi képviseletet (Handelsrepräsentanz) hoz létre A számlaadás és minden üzleti tevékenység a (magyar) fővállalat nevében történik. A kereskedelmi képviselet vezetőjét nem lehet lényeges hatáskörrel felruházni. A kereskedelmi képviseletnek nincs külön könyvelése és bankszámlája, valamint nem is viselhet saját cégnevet. Egy ilyen nem önálló fióktelep nem szerepelhet a cégjegyzékben, viszont az illetékes iparűzési hivatalnál be kell jelenteni. Beachte: Bei der Repräsentanz (kereskedelmi képviselet) handelt es sich um die rechtlich unselbstständige Vertretung eines ausländischen Unternehmens im Inland, die von einem externen und entsprechend beauftragten selbständigen Gewerbetreibenden (z.b. Handelsvertreter) geleitet wird. Eine eigene gewerbliche Betätigung des ausländischen Unternehmens wird nicht ausgeführt, die Repräsentanz gilt nicht als Gewerbebetrieb i.s. der deutschen Gewerbeordnung (GewO). Die Tätigkeit eines Repräsentanten dient lediglich der Marktforschung, der Kunden-/Lieferanten-Kontaktpflege und ggf. in einem kleineren Rahmen dem After-sale-Service. Tätigkeiten, die einen gewerblichen Hintergrund vermuten lassen, sind nicht gestattet. Dazu zählt schon die Erstellung oder die Weitergabe eines Angebotes auf eigenem Briefbogen. Die Gründung einer Repräsentanz erfolgt durch den tatsächlichen Vorgang ihrer Einrichtung. Eine Eintragung in das deutsche Handelsregister erfolgt nicht 3. Leányvállalat - Tochtergesellschaft Egy magyar cég anyavállalatként Németországban leányvállalatot alapíthat. A külföldiek által alapított leányvállalatra az adott társasági formára és az alapításra vonatkozó német törvényi rendelkezések érvényesek, ugyanúgy, mintha azt német társasági tagok alapítanák. Az alapításhoz szükséges tőke korlátozás nélkül bevihető az országba. 4. Német vállalkozási formák A németországi vállalkozási formák sokban hasonlítanak a Magyarországon létezőkhöz. Meghaladná jelen tájékoztató kereteit, ha minden apró különbségre rá akarnánk mutatni, ezért itt most csak a legfontosabbakat vesszük végig:

3 3/ Személyegyesítő társaság Polgári jogi társaság (GbR) A GbR alapjaiban véve az egyéni vállalkozáshoz hasonló forma. A GbR alapításához nincs szükség írásos társasági szerződésre vagy bármiféle bejelentésre, mint ahogy a hatósági engedély sem szükséges, az esetleges jövőbeni nézeteltérések elkerülése érdekében mégis ajánlatos a társulás leglényegesebb pontjait írásban rögzíteni. A GbR-nek nem kell társasági adót fizetnie, sem társadalombiztosítást a tagjai után, általában egyszeres könyvelést vezethet és nem kell mérleget készítenie. A GbR igazi hátránya a szolidáris felelősség: a GbR tagjai teljes vagyonukkal felelnek a cég kötelezettségeiért és az üzleti tevékenységért. A GbR-ről további információt a Gesellschaft bürgerlichen Rechts elnevezésű információs lapunkban talál Közkereseti társaság (OHG) A közkereseti társaság kétféle módon jöhet létre: vagy egy már meglévő, kereskedelmi célú GbR alakul át OHG-vá és bejegyezteti magát a cégjegyzékbe vagy pedig a tagok már az alapítás során a közkereseti társaság mellett döntenek. Az OHG tagjai korlátlan felelősséggel bírnak, azért alapításához nem szükséges minimális tőke. A tagok közötti jogviszony a társasági szerződésben kerül rögzítésre. A társaság egy zárt egységként lép fel, jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, ingatlanban tulajdonjogot szerezhet, összességében azonban kevés előnnyel bír. Az OHG kettős könyvelést vezetésére és mérlegkészítésre kötelezett Betéti társaság (KG) A KG jogi szempontból az OHG-ra épül. A jelentős különbség az OHG-hoz képest az, hogy csak azok a társasági tagok felelnek az egész vagyonukkal, akiknek felelőssége nem egy bizonyos összegre korlátozódik. Legalább egy tulajdonos azonban, a beltag teljes vagyonával felel. Az ügyvezetésre csak a saját vagyonával felelő beltag jogosult. A betéti társaságra vonatkozóan a magyar jogi szabályozáshoz képest nincsenek említésre méltó különbségek.

4 4/ Tőketársaságok A tőketársaságok közül jelen esetben csak a GmbH-t és az UG-t tárgyaljuk közelebbről és mivel kft. és GmbH között meglehetősen sok a hasonlóság, mi most csak a magyar joghoz képest meglévő különbségekre térünk ki GmbH és UG (haftungsbeschränkt) Az új GmbH-törvény különbséget tesz a klasszikus, legalább Euro törzstőkével bejegyzett GmbH és egy korlátolt felelősségű, de akár 1 Euro törzstőkével bejegyzett vállalkozói társaság (Unternehmergesellschaft - UG) között. Az UG (haftungsbeschränkt) teljes nyereségét azonban nem fizetheti ki osztalékként, annak egynegyedét tartalékképzésre kell fordítania, melyet kizárólag a veszteségek kiegyenlítésére, ill. törzstőke-emelésre használhat fel. Az UG (haftungsbeschränkt) nem válik automatikusan GmbH-vá, ha a törzstőkének összege eléri a Euro-t. Ez csak akkor történik meg, ha a társasági tagok elhatározzák a tőke-emelést. A GmbH és az UG alapítása komplikáltabb, mint a fenti társasági formák létrehozása. A társasági szerződés elkészítése jegyzői hitelesítést igényel, és társaságot be kell jelenteni a német cégjegyzékbe. A GmbH és az UG (haftungsbeschränkt) további hátránya, hogy a személyjogi társaságoktól eltérően nem csak iparűzési adó, de 15 % társasági adó, a kifizetett nyereség után pedig 25 % osztalékadót (Abgeltungssteuer) fizetésére is kötelezettek Részvénytársaság - AG Az AG saját jogi személyiséggel rendelkező társaság, kötelezettségeiért csak maga a társaság felel vagyonával. Az AG alaptőkéje részvényekből tevődik össze. Az AG alapítása igen költséges, Euró alaptőke és cégjegyzékbe történő bejegyzés szükséges hozzá. A törvény szigorúan szabályozza az AG felépítését ezért a társaság szerkezetét nem lehet egyénileg kialakítani Díjak és költségek A jegyzői és a bírósági díj alapvetően a cég értékétől függ. A bírósági bejegyzés költsége ennek megfelelően (a cég jogi formájától függ) között van, a jegyzői hitelesítés költsége kb. 170 és 500 között.

5 5/7 Ezen kívül számolni kell még az ügyvédi költséggel, amennyiben a társasági szerződést ügyvéd készíti. Mindkét vállalkozási forma esetén lehet azonban alkalmazni kész mintaszerződéseket is. Németországban minden cég (a fióktelep is) kötelezően tagja a helyi Ipari- és Kereskedelmi Kamarának. A tagdíj mértéke a vállalat gazdasági erejétől függ Idegenrendészeti törvény Magyar állampolgároknak nincs szükségük tartózkodási engedélyre a Német Szövetségi Köztársaság területén történő tartózkodáshoz, mert rájuk, mint uniós polgárokra külön szabályok vonatkoznak. A bejelentés időpontjában a hivatal a tartózkodásról automatikusan ingyenes igazolást ad ki Adózás A német adójog nem tesz különbséget magyar anyacég németországi telephelye, vagy a német jogállás szerint önálló belföldi UG- vagy GmbH-ként működtetett magyar leányvállalat között. Mindkét esetben német belföldi adóalanyról van szó és ennek folytán mindkét vállalati forma adóköteles. Az adóteher a személyegyesítő vállalkozásoknál általában kisebb. Minden természetes személy, akinek Németországban lakóhelye van, vagy hosszabb ideig ott tartózkodik, személyi jövedelemadót köteles fizetni. II. Egyéni vállalkozás, iparűzési tevékenység Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk óta magyar állampolgárok is kezdhetnek gazdasági tevékenységbe Németországban. Egyéni vállalkozónak számít minden olyan személy, aki egyedül fog gazdasági tevékenységbe anélkül, hogy egy egyszemélyes társaságot (pl. egyszemélyes GmbH-t) alapítana. Németországban alapvetően érvényesül a vállalkozás szabadsága. Ebből fakadóan a legtöbb önálló vállalkozási tevékenység gyakorlásához nincs szükség külön engedélyre, elegendő a tevékenység gyakorlásának bejelentése a székhely szerint illetékes iparűzési hivatalnál (Gewerbeamt). Kivételt képeznek azon üzleti tevékenységek, amelyek a fogyasztóvédelmet, a közjót, ill. a közrendet érintik, mint például a vendéglátói tevékenység vagy a pénzügyi szolgáltatások.

6 6/7 1. Szakipari tevékenység Amennyiben egy egyéni vállalkozó olyan módon és mértékben vesz részt a gazdasági életben, amihez még nem szükséges egy gazdasági társaságra jellemző ügyvezetés, akkor a szakipari tevékenységre vonatkozó szabályoknak kell megfelelnie. Szakipari tevékenység felvétele előtt ajánlatos megérdeklődni, létezik-e Németországban a tevékenységnek szakmai kamarai szabályozása. Ha igen, akkor a tevékenység gyakorlása csak akkor kezdhető meg, ha a vállalkozó bejegyzésre kerül a kamarai szakipari jegyzékbe (Handwerksrolle). A szakipari jegyzékbe történő bejegyzés feltétele rendszerint a német mestervizsga. Külföldi szakiparos általában nem rendelkezik német mestervizsgával. 2. Egyéni vállalkozó - Einzelkaufmann Amennyiben az egyéni vállalkozás egy gazdasági társaságra jellemző ügyvezetést még nem igényel, egyéni vállalkozóról van szó. Az egyéni vállalkozó egy személyben tulajdonosa és vezetője is a vállalatnak. Ő az egyetlen, aki pénzt fektet a vállalatba és ennek megfelelően csak őt illeti meg a nyereség is. A egyéni vállalkozó személyesen, teljes vagyonával felel a kötelezettségeiért, valamint könyvelési és mérlegkészítési kötelezettsége van. Az egyéni vállalkozó köteles a szakipari jegyzéken túl a kereskedelmi jegyzékbe is bejegyeztetni magát. Ein Einzelunternehmer kann sich zudem ins Handelsregister eintragen lassen und erhält damit den Zusatz e.k. eingetragener Kaufmann, der die Rechtsform des Unternehmens bezeichnet. 3. Diplomák és szakképesítések kölcsönös elismerése Az Unióban csak nyolc szakmát érint a kölcsönös elismerés, a többi vonatkozásában a tagállamok kiegészítő feltételeket írhatnak elő. A diploma elismerését az uniós polgár csak az Unió valamely tagállamában, akkreditált oktatási intézményben szerzett diplomája alapján, a tagállam hivatalos szerve előtt folyó, határozattal lezáruló eljárásban kérelmezheti Január A fenti információkat a legnagyobb gondossággal állítottuk össze és ellenőriztük. Az információk felhasználásából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.

7 7/7

Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban

Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban 1/5 Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban Sok vállalat szeretne terjeszkedni, és új székhelyet választani. Ezzel felvetődik a kérdés, hogy melyik jogi forma a legmegfelelőbb a vállalkozás számára.

Részletesebben

Németországi cégalapítás. Előadó: Bokodi Tibor ügyvezető

Németországi cégalapítás. Előadó: Bokodi Tibor ügyvezető Németországi cégalapítás Előadó: Bokodi Tibor ügyvezető Általános EU szabadságelvek Letelepedési jog szabadsága Szolgáltatásnyújtás szabadsága Tőke szabad áramlásának szabadsága Áruk szabad áramlásának

Részletesebben

A vállalkozások alapításának és működtetésének jogszabályi feltételei, engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók

A vállalkozások alapításának és működtetésének jogszabályi feltételei, engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók A vállalkozások alapításának és működtetésének jogszabályi feltételei, engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók Dr. Holovács Gabriella (LL.M Groningen) Vállalkozások jogszabályi háttere

Részletesebben

Olasz társasági jog Szikora Veronika

Olasz társasági jog Szikora Veronika Olasz társasági jog Szikora Veronika Társasági jog Európában 2013/14-es tanév Szikora Veronika Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjas A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program

Részletesebben

Olasz társasági jog 2013.

Olasz társasági jog 2013. Olasz társasági jog 2013. Az olasz társasági jog főbb jellemzői Szabályozás elsősorban az olasz Ptk. (Codice Civile) V. fejezetében. Az új társasági törvény 2004. január 1-jén lépett hatályba. Az előírások

Részletesebben

Vállalkozási infrastruktúra, cégalapítás

Vállalkozási infrastruktúra, cégalapítás Vállalkozási infrastruktúra, cégalapítás A leggyakoribb osztrák cégformák vázlatos áttekintése Polgári jogi társaság (Pjt., németül: GesbR.) A tagok felelősségére irányadó szabály az, hogy az összes társasági

Részletesebben

Társasági formák és azok jellemzői

Társasági formák és azok jellemzői Társasági formák és azok jellemzői Az egyéni vállalkozás Az egyéni vállalkozás a természetes személy által rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott

Részletesebben

Járulékok, biztosítási kötelezettség

Járulékok, biztosítási kötelezettség Járulékok, biztosítási kötelezettség 1. Kérdés: Egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság beltagja - aki a társaság tevékenységében személyesen közreműködik - román állampolgár, Romániában van munkaviszonyból

Részletesebben

Megoldás a gazdasági környezetünk tantárgyhoz készült feladatlaphoz (Vállalkozások alapítása, működtetése és megszűnése témakörben)

Megoldás a gazdasági környezetünk tantárgyhoz készült feladatlaphoz (Vállalkozások alapítása, működtetése és megszűnése témakörben) Megoldás a gazdasági környezetünk tantárgyhoz készült feladatlaphoz (Vállalkozások alapítása, működtetése és megszűnése témakörben) Készítette Szeidel Julianna 1. Mely állításokkal ért egyet a vállalkozásokkal

Részletesebben

Az osztrák kereskedelmi jog reformja az Unternehmensgesetzbuch (UGB) bevezetésének előzményei és következményei

Az osztrák kereskedelmi jog reformja az Unternehmensgesetzbuch (UGB) bevezetésének előzményei és következményei Az osztrák kereskedelmi jog reformja az Unternehmensgesetzbuch (UGB) bevezetésének előzményei és következményei Szikora Veronika Debreceni Egyetem ÁJK Polgári Jogi Tanszék Előzmények Társasági jogi reformok

Részletesebben

Vállalkozási formák, vállalkozások létrehozása

Vállalkozási formák, vállalkozások létrehozása Vállalkozási formák, vállalkozások létrehozása Vállalkozási tevékenység lényege A vállalkozás azt jelenti: - hogy a gazdasági élet szereplője (vállalkozó) - saját vagy idegen tőke (pl:kölcsön) felhasználásával

Részletesebben

Korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és korlátolt felelősségű vállalkozói társaság (UG haftungsbeschränkt)

Korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és korlátolt felelősségű vállalkozói társaság (UG haftungsbeschränkt) 1/10 Korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és korlátolt felelősségű vállalkozói társaság (UG haftungsbeschränkt) 2017. január A korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és a vállalkozói társaság (UG) önálló

Részletesebben

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI (A Ptk. 3:1. -3:48., az egyes jogi személyek átalakulásáról,

Részletesebben

Adóterhek optimalizálása Magyarországon és Ausztriában WTS Klient Adótanácsadó Kft. Gyányi Tamás Partner tamas.gyanyi@klient.hu

Adóterhek optimalizálása Magyarországon és Ausztriában WTS Klient Adótanácsadó Kft. Gyányi Tamás Partner tamas.gyanyi@klient.hu Adóterhek optimalizálása Magyarországon és Ausztriában WTS Klient Adótanácsadó Kft. Gyányi Tamás Partner tamas.gyanyi@klient.hu Miről lesz szó? A WTS-ről röviden Ausztria általános adózási információk

Részletesebben

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Tisztelt érdeklődő! Ezt a dokumentumot tájékoztatásul tesszük közzé. Célja, hogy Ön előzetesen átlássa a társaság alapításával járó egyes adminisztratív kötelezettségeit. Magyarázó szövegeket az egyes

Részletesebben

Korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és korlátolt felelősségű vállalkozói társaság (UG haftungsbeschränkt)

Korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és korlátolt felelősségű vállalkozói társaság (UG haftungsbeschränkt) 1/10 Korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és korlátolt felelősségű vállalkozói társaság (UG haftungsbeschränkt) 2015. január A Korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és a vállalkozói társaság (UG haftungsbeschränkt)

Részletesebben

HOGYAN IS ALAPÍTSUNK SZÁLLÍTMÁNYOZÓI CÉGET NÉMETORSZÁGÁBAN?

HOGYAN IS ALAPÍTSUNK SZÁLLÍTMÁNYOZÓI CÉGET NÉMETORSZÁGÁBAN? ÚTMUTATÓ HOGYAN IS ALAPÍTSUNK SZÁLLÍTMÁNYOZÓI CÉGET NÉMETORSZÁGÁBAN? Egyre több lengyel fuvarozónak tervben van, hogy Németországban céget alapítson. Ennek egyszerű oka van - nincsenek kabotázs korlátozások,

Részletesebben

Start up: Hogyan alapítsunk vállalkozást?

Start up: Hogyan alapítsunk vállalkozást? Start up: Hogyan alapítsunk vállalkozást? Lanzenkirchen, 2012. október 12. Mag. Dieter Bader Alsó-Ausztriai Gazdasági Kamara Vállalkozásalapítási Szolgálat Az üzleti ötlet Az üzleti ötletet kritikusan

Részletesebben

Page 1 VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Vállalatgazdaságtan. Vállalatgazdaságtan. A vállalkozási formák típusai VÁLLALKOZÁSI FORMÁK

Page 1 VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Vállalatgazdaságtan. Vállalatgazdaságtan. A vállalkozási formák típusai VÁLLALKOZÁSI FORMÁK VG Termelésökonómia és enedzsment Tanszék VÁAATGADASÁGTAN VÁAKOÁS FORÁK Tantárgyfelelős/előadó: Prof. Dr. llés B. Csaba egyetemi tanár 2010. A vállalkozás formáját befolyásoló tényezők: ilyen tevékenységet

Részletesebben

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Tisztelt érdeklődő! Ezt a dokumentumot tájékoztatásul tesszük közzé. Célja, hogy Ön előzetesen átlássa a társaság alapításával járó egyes adminisztratív kötelezettségeit. Magyarázó szövegeket az egyes

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítja meg az alábbi korlátolt felelősségű

Részletesebben

BETÉTI TÁRSASÁG ALAPÍTÁSA

BETÉTI TÁRSASÁG ALAPÍTÁSA BETÉTI TÁRSASÁG ALAPÍTÁSA Betéti társaság A tagok személyes együttműködését alapozza meg a társasági szerződés. A betéti társaságok általában alacsony tőkével és kisebb taglétszámmal működő, a szó szoros

Részletesebben

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V.

Részletesebben

Üzleti Jog I. Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok I. Bevezetés. Pázmándi Kinga

Üzleti Jog I. Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok I. Bevezetés. Pázmándi Kinga Üzleti Jog I. Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok I. Bevezetés Pázmándi Kinga Jogi személyekre vonatkozó szabályozás hatályos rendszere 2014. március 15.-étől Ptk.: Harmadik Könyv: Jogi

Részletesebben

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, szerződésminta 1 társasági szerződését: alkalmazásával, a következők szerint állapítják meg az alábbi betéti társaság 1. A társaság

Részletesebben

Vállalkozások alapítása Magyarországon. Vörös Károlyné titkár Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Vállalkozások alapítása Magyarországon. Vörös Károlyné titkár Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozások alapítása Magyarországon Vörös Károlyné titkár Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Alapvető jogszabály 2006. évi IV. törvény a Gazdasági Társaságokról és a 2006. évi V. törvény a Cégnyilvánosságról,

Részletesebben

Amit magával kell hoznia Előfizetői Szerződés megkötéséhez

Amit magával kell hoznia Előfizetői Szerződés megkötéséhez 5. SZÁMÚ MELLÉKLET A TELENOR MAGYARORSZÁG ZRT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEIHEZ A SZERZŐDÉS MEGKÖTÉSÉHEZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK Amit magával kell hoznia Előfizetői Szerződés megkötéséhez I. Meghatalmazással

Részletesebben

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért.  A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai Szolgáltatások a sikeres német-magyar üzletekért A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai www.duihk.hu Kivonat a DUIHK szolgáltatási katalógusából * * a hivatkozások a teljes katalógusra

Részletesebben

Egyéni vállalkozói engedély ügyek

Egyéni vállalkozói engedély ügyek Egyéni vállalkozói engedély ügyek Jogosultak köre: magyar állampolgár, az Európai Unió tagállamának vagy az Európai Gazdasági Térségről (EGT)* szóló megállapodásban részes más államnak az állampolgára,

Részletesebben

Hatályos: 2015. március 1-jétől Készítés időpontja: 2015.01.28. Amit magával kell hoznia Előfizetői Szerződés megkötéséhez

Hatályos: 2015. március 1-jétől Készítés időpontja: 2015.01.28. Amit magával kell hoznia Előfizetői Szerződés megkötéséhez 5. SZÁMÚ MELLÉKLET A TELENOR MAGYARORSZÁG ZRT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEIHEZ Hatályos: 2015. március 1-jétől Készítés időpontja: 2015.01.28 A SZERZŐDÉS MEGKÖTÉSÉHEZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK Amit magával

Részletesebben

1, Cégalapítás lépései:

1, Cégalapítás lépései: HASZNOS TUDNIVALÓK Tartalom 1, CÉGALAPÍTÁS LÉPÉSEI: 2 2, CÉGMÓDOSÍTÁS 2 3, CÉGBÍRÓSÁG 2 A Fővárosi Bíróság, mint Cégbíróság elérhetőségei: 2 Pest megyei Bíróság, mint Cégbíróság elérhetőségei: 2 4, BUDAPESTI

Részletesebben

Magyar-Német gazdasági fórum és a Magyar-Német Tagozat éves közgyűlése Budapest, 2015. november 24.

Magyar-Német gazdasági fórum és a Magyar-Német Tagozat éves közgyűlése Budapest, 2015. november 24. Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ÉVOSZ-Németországi Vállakozási Tagozat (ÉVOSZ-IWTD) Vállalkozási feltételek Németországban: buktatók, veszélyek, csapdák Magyar-Német gazdasági fórum

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS Budajenői Közös Önkormányzati Hivatal Adóhatóságához

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS Budajenői Közös Önkormányzati Hivatal Adóhatóságához BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS Budajenői Közös Önkormányzati Hivatal Adóhatóságához I. Bejelentés jellege Adóköteles tevékenység megkezdése Változásbejelentés Adóköteles tevékenység megszűnése, megszüntetése

Részletesebben

A közkereseti társaság és betéti társaság A közkereseti és betéti társaság jellege, fogalma

A közkereseti társaság és betéti társaság A közkereseti és betéti társaság jellege, fogalma 2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA A közkereseti társaság és betéti társaság 2.4.1. A közkereseti és betéti társaság jellege, fogalma Mindkét társasági forma személyegyesítő jellegű, vagyis a tagok

Részletesebben

MÉG MINDIG OFFSHORE. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2010. november 9.

MÉG MINDIG OFFSHORE. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2010. november 9. MÉG MINDIG OFFSHORE Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2010. november 9. tőke Multi cég Magyar leányvállalat Osztalék adómentes tőke Tulajdonos magánszemély Magyar középvállalkozás

Részletesebben

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK Felkészülés a társadalmi vállalkozásra. A társadalmi vállalkozások jogi formái.

Részletesebben

7. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat

7. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat 7. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény

Részletesebben

Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg.

Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg. Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg. Törzsbetét fogalma: az a vagyoni érték, amellyel a tag a társaság alapításához hozzájárul.

Részletesebben

Esettanulmányok Magyarországon dolgozó külföldiek és külföldön dolgozó magyarok - adózás, társadalombiztosítás és munkajog

Esettanulmányok Magyarországon dolgozó külföldiek és külföldön dolgozó magyarok - adózás, társadalombiztosítás és munkajog Esettanulmányok és külföldön dolgozó magyarok - adózás, társadalombiztosítás és munkajog Siklós Márta Elek Diána 2015. május 7. Budapest Esettanulmányok Külföldi munkavállalók dolgozó külföldiek Áttekintés

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006.

Részletesebben

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V.

Részletesebben

Hatályos: március 7-dikétől Készítés időpontja:

Hatályos: március 7-dikétől Készítés időpontja: 5. SZÁMÚ MELLÉKLET A TELENOR MAGYARORSZÁG ZRT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEIHEZ Hatályos: 2017. március 7-dikétől Készítés időpontja: 2017.02.02. SZERZŐDÉSKÖTÉSHEZ, MEGHATALMAZÁSSAL TÖRTÉNŐ ÜGYINTÉZÉSHEZ

Részletesebben

Vállalkozási ismeretek 13.EA

Vállalkozási ismeretek 13.EA Vállalkozási ismeretek 13.EA Az egyébi vállalkozó, mint vállalkozási forma előnyei Létesítése legegyszerűbb, legolcsóbb nincs kötött tőkeigénye Felszámolása legegyszerűbb Továbbá az elért profitot a vállalkozó

Részletesebben

Hatályos: április 24-től Készítés időpontja:

Hatályos: április 24-től Készítés időpontja: 5. SZÁMÚ MELLÉKLET A TELENOR MAGYARORSZÁG ZRT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEIHEZ Hatályos: 2018. április 24-től Készítés időpontja: 2018.03.22. SZERZŐDÉSKÖTÉSHEZ, MEGHATALMAZÁSSAL TÖRTÉNŐ ÜGYINTÉZÉSHEZ

Részletesebben

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény (Ctv.) mellékletét

Részletesebben

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény (Ctv.) mellékletét

Részletesebben

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA Alapszabály

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA Alapszabály Tisztelt érdeklődő! Ezt a dokumentumot tájékoztatásul tesszük közzé. Célja, hogy Ön előzetesen átlássa a társaság alapításával járó egyes adminisztratív kötelezettségeit. Magyarázó szövegeket az egyes

Részletesebben

Város Polgármesteri Hivatal a

Város Polgármesteri Hivatal a Város Polgármesteri Hivatal a Adóügyi Osztály 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/ 222, 234, mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: ado@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu BEJELENTKEZÉS,

Részletesebben

Magyar vállalkozási tevékenység Németországban

Magyar vállalkozási tevékenység Németországban Magyar vállalkozási tevékenység Németországban 2008 február A jogi forma megválasztása Minden tartós vállalkozási tevékenység megkezdése elıtt felmerül a vállalkozásnak leginkább megfelelı jogi formáját

Részletesebben

Kód Jogi forma 1 Jogi személyiségű vállalkozás 11 Gazdasági társaság 113 Korlátolt felelősségű társaság 114 Részvénytársaság 116 Közkereseti társaság

Kód Jogi forma 1 Jogi személyiségű vállalkozás 11 Gazdasági társaság 113 Korlátolt felelősségű társaság 114 Részvénytársaság 116 Közkereseti társaság Kód Jogi forma 1 Jogi személyiségű vállalkozás 11 Gazdasági társaság 113 Korlátolt felelősségű társaság 114 Részvénytársaság 116 Közkereseti társaság 117 Betéti társaság 12 Szövetkezet 121 Szociális szövetkezet

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 Tájékoztató közkereseti és betéti társaságokról /forrás:www.magyarország.hu/ A közkereseti és a betéti társaság jellege, fogalma Mindkét társasági forma személyegyesítő jellegű, vagyis a tagok személyes

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján a/az önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege Idegenforgalmi

Részletesebben

Vállalkozási ismeretek 14.EA

Vállalkozási ismeretek 14.EA Vállalkozási ismeretek 14.EA A legfőbb szervek és vezetőség A szervezetekre és a tisztségviselőkre vonatkozó szabályok legfőbb szervekre vonatkozó szabályok összehívásukat a tagok kezdeményezhetik évente

Részletesebben

Magyar-román gazdasági kapcsolatok. Skapinyecz Péter Nemzeti Külgazdasági Hivatal

Magyar-román gazdasági kapcsolatok. Skapinyecz Péter Nemzeti Külgazdasági Hivatal Magyar-román gazdasági kapcsolatok Skapinyecz Péter Nemzeti Külgazdasági Hivatal Románia főbb gazdasági mutatói 2008 2009 2010 2011. f.é. A GDP értéke Mrd EUR 136,8 119,8 122,0 55,9 A GDP növekedése %

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 Gazdasági társaságok A gazdasági társaság alapításának, működésének szabályai 2014. március 15-től az új Polgári törvénykönyvben (Ptk.) találhatóak, de akiknél létesítő okiratot még nem módosították megfelelően,

Részletesebben

I. Bejelentés jellege Adóköteles tevékenység Változás-bejelentés Adóköteles tevékenység megkezdése megszűntetése megszűnése

I. Bejelentés jellege Adóköteles tevékenység Változás-bejelentés Adóköteles tevékenység megkezdése megszűntetése megszűnése Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS Budapest VI. kerület Terézvárosi Önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege Adóköteles tevékenység

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat. 3. napirendi pont: Előterjesztés a Soproni Kommunikációs Központ Kft. létrehozásáról

Jegyzőkönyvi kivonat. 3. napirendi pont: Előterjesztés a Soproni Kommunikációs Központ Kft. létrehozásáról Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2015. július 9-ei I. rendkívüli közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 3. napirendi pont: Előterjesztés a Soproni

Részletesebben

Európából jöttem Ausztria. Írta: Net Admin 2007. május 01. kedd, 01:00

Európából jöttem Ausztria. Írta: Net Admin 2007. május 01. kedd, 01:00 Cégalapítás Az EGT-szerződés hatálybalépésével Ausztriában is a letelepedési szabadság EU-szabálya érvényesül, amely biztosítja az iparűzőnek, hogy másik EGT/EU-tagállamban szabadon alapítson és működtessen

Részletesebben

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén) 1. Előlegfizetési időszak: év hó naptól év hó napig

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén) 1. Előlegfizetési időszak: év hó naptól év hó napig BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján a Zalaegerszeg önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

Részvénytársaság. A részvénytársaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott számú és névértékű

Részvénytársaság. A részvénytársaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott számú és névértékű Részvénytársaság A részvénytársaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott számú és névértékű részvényekből álló alaptőkével (jegyzett tőkével) alakul. Nyrt.: nyilvánosan működik az a részvénytársaság,

Részletesebben

9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK. Tartalom: Bevezetés

9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK. Tartalom: Bevezetés Dr.Fenyő György: Ingatlan-nyilvántartási ismeretek 9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK Tartalom: 9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK...9-1 9.1. A GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS

Részletesebben

I. Bejelentés jellege Adóköteles tevékenység Változás-bejelentés

I. Bejelentés jellege Adóköteles tevékenység Változás-bejelentés BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján Zsombó Nagyközség Önkormányzatának adóhatóságához I. Bejelentés

Részletesebben

Forráskúti Polgármesteri Hivatal Adócsoport 6793 Forráskút, Fő u. 74. Telefon: 62/ Fax: 62/

Forráskúti Polgármesteri Hivatal Adócsoport 6793 Forráskút, Fő u. 74. Telefon: 62/ Fax: 62/ B E J E L E N T K E Z É S, V Á L T O Z Á S - B E J E L E N T É S az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján Forráskút önkormányzat adóhatóságához

Részletesebben

Építőiparosként hogyan vállalkozzunk Ausztriában, Németországban? Közérthetően a jogi és működési feltételrendszerről

Építőiparosként hogyan vállalkozzunk Ausztriában, Németországban? Közérthetően a jogi és működési feltételrendszerről Építőiparosként hogyan vállalkozzunk Ausztriában, Németországban? Közérthetően a jogi és működési feltételrendszerről Bevezetés 2011. május 1. napjától a fenti országok munkaerőpiacai megnyíltak a magyar

Részletesebben

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén) 1. Előlegfizetési időszak: év hó naptól év hó napig

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén) 1. Előlegfizetési időszak: év hó naptól év hó napig BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján Gyermely Község Önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

Vállalkozások 1. Feladatlapok értékelése

Vállalkozások 1. Feladatlapok értékelése Vállalkozások 1. Feladatlapok értékelése Pontozás Osztályozás A.) Vállalkozások általános jellemzői (40 pont) I. A vállalkozások közös jellemzői (25 pont) II. A vállalkozások csoportosítása (15 pont) B.)

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA Alapszabály Alulírott részvényes, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítja meg az alábbi egyszemélyes zártkörűen

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján Ágasegyháza Község Önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07.

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. [Gt. 21., 22. (1)-(2) bekezdés, Tbj. 5. (1) bekezdés a) és g) pontja, Eho 3. (1)

Részletesebben

Pályázat benyújtásához. A jelen nyilatkozatot nem kell kitöltenie a következő szervezeteknek:

Pályázat benyújtásához. A jelen nyilatkozatot nem kell kitöltenie a következő szervezeteknek: Nyilatkozat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. (1) bekezdés c) és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. (1) 1. pontjának való megfelelésről Pályázat benyújtásához I.

Részletesebben

egyesülés (EGTC) 151 Közérdekű nyugdíjas szövetkezet új magyarországi telephelye

egyesülés (EGTC) 151 Közérdekű nyugdíjas szövetkezet új magyarországi telephelye GFO 2017-03 GFO 2017-07 GFO 2017-03 megnevezés GFO 2017-07 megnevezés kód kód 113 Korlátolt felelősségű társaság 113 Korlátolt felelősségű társaság 114 Részvénytársaság 114 Részvénytársaság 116 Közkereseti

Részletesebben

SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár

SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár 2 Tartalomjegyzék 1. Közkereseti társaság szerződésmintája... 3. o. 2. Betéti társaság szerződésmintája... 9. o. 3. Korlátolt felelősségű társaság szerződésmintája...

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS. Hegyhátszentjakab Község Önkormányzata. titulus családi név utónév 2. utónév. titulus családi név utónév 2.

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS. Hegyhátszentjakab Község Önkormányzata. titulus családi név utónév 2. utónév. titulus családi név utónév 2. BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS Cím: 9934 Hegyhátszentjakab, Kossuth utca 39, levelezési cím: 9941 Őriszentpéter Városszer 106. Telefon: 06-94-548-050, fax: 06-94-428-024, e-mail: koh@oriszentpeter.hu

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatongyöröki Kirendeltsége

Részletesebben

A vállalkozások alapításának jogi és adminisztrációs lépései belföldön, Ausztriában és Németországban Ha egy üzlet beindul

A vállalkozások alapításának jogi és adminisztrációs lépései belföldön, Ausztriában és Németországban Ha egy üzlet beindul A vállalkozások alapításának jogi és adminisztrációs lépései belföldön, Ausztriában és Németországban Ha egy üzlet beindul Lévai Ügyvédi Iroda Dr. Lévai Nóra ügyvéd 8000 Székesfehérvár, Várkörút 56. E-mail:

Részletesebben

73/2011. (IV. 28.) MÖK

73/2011. (IV. 28.) MÖK 73/2011. (IV. 28.) MÖK határozat 1. A Veszprém Megye Önkormányzatának Közgyűlése jóváhagyja, hogy a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. a mellékelt Alapító Okirat szerint megalapítsa

Részletesebben

GFO 2014. Változás GFO 2013 megnevezés. GFO 2014 megnevezés kód. kód

GFO 2014. Változás GFO 2013 megnevezés. GFO 2014 megnevezés kód. kód megnevezés 1,2 Vállalkozás 1,2 Vállalkozás 1 Jogi személyiségű 1 Jogi személyiségű 11 Jogi személyiségű gazdasági 11 Gazdasági társaság társaság 113 Korlátolt felelősségű társaság 113 Korlátolt felelősségű

Részletesebben

A gazdasági társaságok

A gazdasági társaságok A gazdasági társaságok Gazdasági társaságok (társas vállalkozások): olyan gazdálkodó szervezetek, amelyek üzletszerű gazdasági tevékenységet folytatnak, vagyonukat a tagok bocsájtják a társaság rendelkezésére,

Részletesebben

Alulírott, (név).., mint a (cégnév) (adószám).

Alulírott, (név).., mint a (cégnév) (adószám). 34 6. sz. melléklet Nyilatkozat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. (1) bekezdés c) és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. (1) 1. pontjának való megfelelésről I. Törvény

Részletesebben

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén) 1. Előlegfizetési időszak: év hó naptól év hó napig

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén) 1. Előlegfizetési időszak: év hó naptól év hó napig BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján a Zalaegerszeg önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

Vállalkozási formák. PPKE Információs Technológiai Kar 2015/2016. tanév tavaszi szemeszter. dr. Harangozó Gábor.

Vállalkozási formák. PPKE Információs Technológiai Kar 2015/2016. tanév tavaszi szemeszter. dr. Harangozó Gábor. Vállalkozási formák PPKE Információs Technológiai Kar 2015/2016. tanév tavaszi szemeszter dr. Harangozó Gábor gabor.harangozo@uni-corvinus.hu Az előadás felépítése Vállalkozások csoportosítása Gazdasági

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS 22. melléklet a 35/2008. (XII. 31.) PM rendelethez az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján Gomba önkormányzati

Részletesebben

Vállalkozási tevékenység Németországban

Vállalkozási tevékenység Németországban Vállalkozási tevékenység Németországban Cégformák Iparőzés Magyar munkavállalók foglalkoztatása Vállalkozási szerızdés Adózás 2008 március A jogi forma megválasztása Minden tartós vállalkozási tevékenység

Részletesebben

I. Bejelentés jellege. Adóköteles tevékenység Változás-bejelentés Adóköteles tevékenység megszűnése,

I. Bejelentés jellege. Adóköteles tevékenység Változás-bejelentés Adóköteles tevékenység megszűnése, I. Bejelentés jellege BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján a/az Hejőkürt Község Önkormányzat adóhatóságához

Részletesebben

A KÖZKERESETI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A KÖZKERESETI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A KÖZKERESETI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítják meg az alábbi közkereseti társaság társasági szerződését: 1.

Részletesebben

Adóköteles tevékenység Változás-bejelentés Adóköteles tevékenység megszűnése,

Adóköteles tevékenység Változás-bejelentés Adóköteles tevékenység megszűnése, BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján a Karcag Városi Önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

BEJELENTÉS (bejelentkezés, változás-bejelentés)

BEJELENTÉS (bejelentkezés, változás-bejelentés) BEJELENTÉS (bejelentkezés, változás-bejelentés) [az állandó jellegű iparűzési tevékenység, a vállalkozók kommunális adójában fennálló adóköteles tevékenység megkezdéséről, a bejelentett adatok változásáról,

Részletesebben

2. oldal b) akit egyéb szándékos bűncselekmény miatt egy évet meghaladó végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek; c) akit valamely foglalkozástól elti

2. oldal b) akit egyéb szándékos bűncselekmény miatt egy évet meghaladó végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek; c) akit valamely foglalkozástól elti 1. oldal 1990. évi V. törvény az egyéni vállalkozásról 1 E törvény célja, hogy - figyelembevéve a Magyar Köztársaság Alkotmányának a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogúságára, a magántulajdon garanciáira

Részletesebben

Társasági jog. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu

Társasági jog. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu Társasági jog Egy kis történelem 1875. évi XXXVII. törvény a kereskedelmi törvényről 1988. évi VI. törvény a gazdasági társaságokról 1997. évi CXLIV. törvény a gazdasági társaságokról 2006. évi IV. törvény

Részletesebben

1. Előlegfizetési időszak: év hó naptól év hó napig. 2.Születési helye: város/község, ideje: év hó nap

1. Előlegfizetési időszak: év hó naptól év hó napig. 2.Születési helye: város/község, ideje: év hó nap BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján az ECSEGFALVA önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

HATÁROZAT. kötelezi, A fenti kötelezettségének a Társaság a határozat jogerőre emelkedésének napjától köteles eleget tenni.

HATÁROZAT. kötelezi, A fenti kötelezettségének a Társaság a határozat jogerőre emelkedésének napjától köteles eleget tenni. Iktatószám: Tárgy: BA/001/01009-0004/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal a C & A Mode Kft.-t

Részletesebben

Mit tegyünk, ha jön az adóellenőr? Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2010.november 2.

Mit tegyünk, ha jön az adóellenőr? Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2010.november 2. Mit tegyünk, ha jön az adóellenőr? Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2010.november 2. KÉPVISELET KÉZBESÍTÉS Ket. 40. (7) bek. 7004/2008. (AEÉ7) APEH Irányelv III/3. pont Hivatalos

Részletesebben

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítják meg az alábbi korlátolt felelősségű társaság társasági

Részletesebben

A jogforrás: évi CXV. törvényaz egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről (részletek)

A jogforrás: évi CXV. törvényaz egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről (részletek) Egyéni és társas vállalkozások létrehozása és működtetése. A vállalkozások és a piac kapcsolata. Az üzleti terv. Páros és csoportos munkavégzés: forráselemzés, esettanulmányok (2 óra) A pár egyik tagja

Részletesebben

Kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzése Vállalkozási jog. Dr. Szalay András munkajogász

Kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzése Vállalkozási jog. Dr. Szalay András munkajogász Kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzése Vállalkozási jog Dr. Szalay András munkajogász A jog: tenger. Nem kimerni kell, hanem hajózni rajta. I. Gazdasági társaságok Gazdasági társaságok közös jellemzői

Részletesebben

EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat

EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi

Részletesebben

I. Bejelentés jellege Adóköteles tevékenység Változás bejelentés Adóköteles tevékenység. 2. Születési helye: város/község, ideje: év hó nap

I. Bejelentés jellege Adóköteles tevékenység Változás bejelentés Adóköteles tevékenység. 2. Születési helye: város/község, ideje: év hó nap BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján Tárnok Nagyközség Önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

Katona Ferenc franzkatona@gmail.com

Katona Ferenc franzkatona@gmail.com Vállalkozásgazdaságtan Katona Ferenc franzkatona@gmail.com A vállalat fogalma A vállalatok személyi és anyagi eszközök mikrogazdasági rendszereit alkotják, amelyeknek a piaci környezetben önálló céljaik

Részletesebben

Kis- és középvállalkozások. Társas vállalkozások. Gazdasági társaságok. Ügyvezetés I. és II.

Kis- és középvállalkozások. Társas vállalkozások. Gazdasági társaságok. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. Társas vállalkozások Külön jogszabályban rögzített Korlátolt és korlátlan felelősség Jogi és természetes személy alapíthatja Kettős könyvvezetés Társasági

Részletesebben

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel,

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel, A gazdasági társaságokról szóló 2006. IV szerint nek minősül a társaság irányításával összefüggésben szükséges mindazon döntések meghozatala, amelyek vagy a társasági szerződés alapján nem tartoznak a

Részletesebben