Korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és korlátolt felelősségű vállalkozói társaság (UG haftungsbeschränkt)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és korlátolt felelősségű vállalkozói társaság (UG haftungsbeschränkt)"

Átírás

1 1/10 Korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és korlátolt felelősségű vállalkozói társaság (UG haftungsbeschränkt) január A Korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és a vállalkozói társaság (UG haftungsbeschränkt) önálló jogi személyiséggel rendelkező tőketársaságok, melyek esetében a felelősség a társaság tőkéjére korlátozódik. A vállalkozói társaság - UG (haftungsbeschränkt)-, mint jogi forma azért jött létre, hogy azok a kezdő vállalkozások is megtalálják az igényeiknek megfelelő társasági formát, melyeknek tevékenységük megkezdésekor még nem áll megfelelő tőke rendelkezésükre. Ez nem egy teljesen új jogi forma, hanem egy olyan Kft., amit meghatározott mértékű törzstőke nélkül lehet alapítani. A GmbH-ra és az UG-re vonatkozó szabályok az úgynevezett GmbH-törvényben vannak rögzítve. Az alábbiakban található összeállítás a két társasági formára vonatkozó általános rendelkezéseket tartalmazza. 1. Fontosabb jellemzők 1.1. Gazdasági társaság A GmbH egy társasági szervezettel és önálló jogi személyiséggel rendelkezik. A GmbH tőketársaság, azaz a személyegyesítő társaságokkal ellentétben nem a személyek társulása, hanem a tőke hozzájárulások befizetése áll az előtérben. A GmbH egy az alapító okiratban rögzített, meghatározott összegű törzstőkével rendelkezik. A hitelezőkkel szemben a tartozásokért kizárólag a társaság felel A társaság főbb szervei A GmbH működése nem függ a társasági tagok számától és legalább két önálló szerve van, az ügyvezető és a taggyűlés. Egy vagy több ügyvezető kijelölésére is van lehetőség. A társasági szerződésben meg lehet nevezni egyéb szerveket is, mint pl. a felügyelő bizottságot.

2 2/ Felelősség A társaság tagjainak felelőssége a hitelezőkkel szemben a GmbH vagyonára korlátozódik. Erre mutat a GmbH elnevezésében a korlátolt felelősségű (mit begränzter Haftung) ill. az UG esetében a haftungsbeschränkt megjelölés. Amennyiben a törzsbetét teljes mértékben megfizetésre került, a tagok nem felelnek személyesen a hitelezőkkel szemben. A tagok korlátolt felelőssége azonban csak a GmbH ill. az UG (haftungsbeschränkt) alapító okiratának jegyzővel történt ellenjegyzése után érvényes, mivel csak ettől az időponttól kezdődően rendelkezik a társaság önálló jogokkal és kötelezettségekkel ill. létezik önállóan. Azokért az ügyletekért, melyek a jegyzői ellenjegyzés előtt jönnek létre, mind a tagok, mind a társaság eljáró szervei felelőssé tehetők Törzstőke A GmbH törzstőkéjének mértéke nem lehet kevesebb Euro-nál, az UG (haftungsbeschränkt) esetében a törzstőke minimális összege 1 Euro. Mivel az UG tevékenysége során köteles a normál GmbH törzstőkéjének megfelelő összeget kigazdálkodni és befizetni, ezért a nyereséget nem fizetheti ki a tagoknak teljes mértékben, hanem az éves nyereség egynegyedét mindaddig vissza kell tartania, amíg a törzstőke mértéke a törvényben meghatározott Eurot eléri. Az egyes tagok törzsbetétjének összege eltérő mértékű is lehet. Az egyes törzsbetétek mértékének minimális összege 1 Euró. A törzsbetét pénzbeli (készpénzes alapítás) vagy nem pénzbeli (apport alapítás) hozzájárulás is lehet. Készpénzes alapítás esetén a törzstőke felét, de legalább Eurót a Cégjegyzékbe történő bejegyzés időpontjáig a tagoknak be kell fizetniük a társaság számlájára. Arra az esetre, ha a tag a törzsbetétet apport, pl. gépjármű vagy ingatlan formájában bocsátja a társaság rendelkezésére, szigorúbb szabályok vonatkoznak. Az UG (haftungsbeschränkt) esetén a törzstőke teljes összegét készpénzben kell befizetni, nem pénzbeli betétre nincs lehetőség A GmbH cégneve A vállalkozás cégneve az a név, amely alatt a GmbH-t a cégjegyzékbe bejegyezték és amely nevet üzleti tevékenysége során használja. A GmbH megnevezése utalhat a vállalkozás tevékenységére, tartalmazhatja egy vagy több tag nevét vagy lehet kitalált név. A Gesellschaft mit beschränkter Haftung vagy annak rövidítése, a GmbH ill.

3 3/10 mbh utótag a cég nevének kötelező tartozéka. Az UG, mint a GmbH egy alcsoportjának esetén a cég nevének kötelező jelleggel tartalmaznia kell az Unternehmergesellschaft (haftungsbeschränkt) vagy az UG (haftungsbeschränkt) megjelölést. A "haftungsbeschränkt" toldalékot nem lehet rövidíteni A társaság székhelye A társaság alapvetően szabadon választhatja meg székhelyét. A társasági szerződésben megadott székhely azonban csak németországi cím lehet. Ettől függetlenül a döntéshozatal helye, tehát az a hely, ahol a GmbH vezetése a tényleges üzletvezetési tevékenységet gyakorolja, lehet Németország területén kívül is. A német GmbH ill. UG (haftungsbeschränkt) székhelyének külföldre történő áthelyezése a felszámolás elkerülése céljából azonban az új jogszabályok alapján sem megengedett Tevékenység A GmbH a törvény értelmében minden esetben gazdasági társaságnak minősül, függetlenül a ténylegesen végzett tevékenységtől. Gyakorlatilag bármilyen tevékenységet gyakorolhat, amit a jogszabályok lehetővé tesznek. A tevékenységet az alapító okiratban egyértelműen meg kell határozni. A vonatkozó jogszabályok értelmében különböző szabad tevékenységek gyakorlói, mint pl. gyógyszerészek vagy jegyzők nem végezhetik tevékenységüket GmbH vagy UG (haftungsbeschränkt) formájában. Engedélyhez kötött tevékenységet, mint pl. szakipari tevékenységek esetén, a gazdasági társaság csak a megfelelő engedélyek beszerzése után folytathat. Az engedélyt azonban elég az engedélyköteles tevékenység megkezdésekor bemutatni, azonban annak legkésőbb az iparűzés bejelentésének időpontjában a vállalkozás birtokában kell lennie. 2. Alapítás A GmbH alapítása több részből tevődik össze: a jegyző által ellenjegyzett társasági szerződés aláírása, az ügyvezető kinevezése, az alapítók törzsbetétjének befizetése és a bejegyzés a cégjegyzékbe. Az alapításkor elsősorban a következőkre kell figyelni: 2.1. Tagok A tagok számára vonatkozóan nincs előírás, jogszabály sem minimális, sem maximális számot nem ír elő. Egyszemélyes GmbH alapítása is lehetséges. A GmbH alapítója bel- és

4 4/10 külföldi, természetes vagy jogi személy, valamint személyi társaság lehet, mint pl. GbR, Kkt. vagy Bt Társasági szerződés A GmbH vagy a UG (haftungsbeschränkt) alapításának feltétele a társasági szerződés, más néven alapító okirat. A társasági szerződésnek tartalmaznia kell a következő adatokat: a társaság neve és székhelye, a vállalkozás tevékenysége, törzstőke összege, az üzletrészek száma, mellyel az egyes tagok a befizetett törzstőke arányában rendelkeznek, képviseleti jogok. A szerződést aláírás után a jegyzővel is ellenjegyeztetni kell. A társasági szerződés tartalmára vonatkozóan más előírás nincs, alapvetően szabadon megfogalmazható Jegyző általi ellenjegyzés Az alapítóknak a társasági szerződést a jegyzővel ellenjegyeztetni kell. A jegyző ennek alapján egy Alapító okiratot készít, ami tartalmazza a társasági szerződést. Gyakran azonban a társasági szerződést az Alapító okirat mellékleteként csatolja hozzá Bejelentés és bejegyzés a cégjegyzékbe A GmbH a Cégjegyzékbe (Handelsregister) történő bejelentéssel a bejegyzés időpontjában jön létre. A cégjegyzékbe történő bejegyzést az ügyvezető igazgatónak írásban kell kérnie a székhely szerint illetékes bíróságnál. Az aláírást és a cég jegyzésének módját a jegyzőnek kell ellenjegyezni. A bejelentéskor a következő iratokat kell csatolni: - jegyzői okiratba foglalt társasági szerződés, - szükség esetén az eljáró személyek nevére kiállított meghatalmazás, - az ügyvezető által aláírt tagjegyzék, - Apport eseten szakértői vélemény az apport értékéről, - Igazolás arról, hogy a tagok az előírt szükséges törzstőkét befizették és az végleg az ügyvezető(k) szabad rendelkezésére áll. A jegyző valamennyi iratot elektronikus úton továbbítja az illetékes bíróságnak. A Cégjegyzékbe történő bejegyzés hivatalból történik az elektronikus cégközlönyben (elektronischer Bundesanzeiger) való közzététellel.

5 5/ Egyszerűsített eljárás Mind a klasszikus GmbH, mind az UG (haftungsbeschränkt) esetében javasolt az egyszerűbb, standardizált cégalapításokhoz a törvényben megadott jegyzőkönyv-mintákat használni. Két különböző jegyzőkönyvminta létezik, egyrészt a Jegyzőkönyvminta egyszemélyes társaság alapításához, másrészt a Jegyzőkönyvminta a legfeljebb három alapítóval rendelkező többszemélyes társaság alapításához. Ezeket a jegyzőkönyvmintákat a törvényhozó a GmbH-törvény 2 par. 1a pontjának mellékleteként bocsátja rendelkezésre. Tartalmilag a jegyzőkönyvminták három iratot foglalnak magukba: a társasági szerződést, a tagjegyzéket és az ügyvezető kinevezését. A mintákkal az alapítás leegyszerűsödik és költséget lehet megtakarítani. A kész jegyzőkönyvet jegyzővel ellenjegyeztetni kell, majd a jegyző továbbítja azt elektronikus úton a bíróság felé a cégjegyzékbe történő bejegyzés érdekében. A jegyzőkönyvmintával történő cégalapítás esetén a törzstőkét kizárólag pénzbeli hozzájárulásként lehet befizetni. Az apporttal való alapítás nem megengedett Alapítási költségek Az alapítás öltségei függenek a törzstőke nagyságától, az üzlet értékétől, valamint attól, hogy a költségtakarékos jegyzőkönyvmintát vagy egyénileg megfogalmazott társasági szerződést alkalmaznak a tagok az alapítás során. A költségek a rendelkezésre álló adatok alapján a következőképpen néznek ki: Gesamte Gründungskosten (ungefährer Wert) für eine GmbH mit einem Stammkapital von : Ein Gesellschafter Mehrere Gesellschafter Gründungsbeschluss 125,00 Euro 384,00 Euro Geschäftsführerbestellung 250,00 Euro Gesellschafterliste 57,60 Euro 96,00 Euro Handelsregisteranmeldung/ 100,00 Euro 100,00 Euro XML-Daten Ausdrucke/Kopien/Scans 10,00 Euro 10,00 Euro (geschätzter Wert) Post und 40,00 Euro 40,00 Euro Telekommunikation (pauschal) Gerichtskosten 150,00 Euro 150,00 Euro Gesamt 732,60 Euro 780,00 Euro

6 6/10 Gründungskosten (ungefährer Wert) einer UG unter Verwendung des Musterprotokolls bei einem Stammkapital von bis zu : Ein Gesellschafter Mehrere Gesellschafter Gründungsbeschluss 60,00 Euro 120,00 Euro (Musterprotokoll) Handelsregisteranmeldung/ XML- 45,00 Euro 45,00 Euro Daten Ausdrucke/ Kopien/ Scans 5,00 Euro 5,00 Euro (geschätzt) Post und Telekommunikation 21,00 Euro 29,00 Euro (pauschal) Gerichtskosten 150,00 Euro 150,00 Euro Gesamt 281,00 Euro 349,00 Euro ,00 euró törzstőkével alapított egyszemélyes GmbH ill. egyszemélyes UG (haftungsbeschränkt) alapítása esetén jegyzőkönyvminta alkalmazása nélkül a költségek a társasági szerződés okiratba foglalására korlátozódnak. A fenti összeállítás nem tartalmazza a jegyző további költségeit az egyéb iratok megfogalmazása során nyújtott segítségért, valamint adott esetben a társasági szerződés elkészítéséhez igénybevett ügyvéd költségeit. 3. A GmbH vezetése 3.1. Az ügyvezető kinevezése Az ügyvezető kinevezése vagy már a társasági szerződés aláírásakor megtörténik, vagy egy taggyűlés alkalmával kerül rá sor. Ügyvezető csak természetes, korlátozatlanul cselekvőképes személy lehet. Ügyvezetőként ki lehet nevezni az egyik tagot (ügyvezető társasági tag) vagy a társaságon kívüli személyt (kívülálló ügyvezető). Ez lehet tartósan külföldön élő belföldi vagy külföldi személy is. Olyan személy, akire a társaság tevékenységével összefüggően valamilyen szakmai vagy foglalkozásbeli tilalom vonatkozik, nem nevezhető ki ügyvezetőnek. További kizáró okok lehetnek pl. a jogerős ítélet a fizetésképtelenség elnyújtása, valamint egyéb fizetésképtelenséggel kapcsolatos bűncselekmények és a vállalkozási tevékenységgel összefüggő vagyon elleni bűncselekmények elkövetése. Az ügyvezetőt a társasági

7 7/10 szerződésben meghatározott szerv bármikor és azonnali hatállyal visszahívhatja, melynek megtörténtét azonban minden esetben be kell jegyezni a Cégjegyzékbe Ügyvezetés és képviselet Az ügyvezető a társaságon belül az ügyvezetésért felel, a társaságon kívül pedig ellátja a GmbH képviseletét. A belső jogviszony alapján az ügyvezetőnek a tagok utasításainak megfelelően kell eljárnia. Rögzíteni lehet például, hogy az ügyvezetőnek bizonyos üzletekhez meg kell szereznie a tagok hozzájárulását. Ha a társasági szerződés más rendelkezést nem tartalmaz, több ügyvezető csak együttesen járhat el a társaság ügyeiben. Harmadik féllel szemben az ügyvezető képviseli a társaságot mind a bíróság előtt, mind peren kívüli eljárásokban. Az ügyvezető képviseleti joga harmadik féllel szemben korlátlan. A tagok olyan jellegű utasításai, melyek az ügyvezető képviseleti jogát korlátozzák, a társaságon kívül harmadik féllel szemben nem érvényesek Az ügyvezető felelőssége A társaság vezetése az ügyvezető illetékességébe tartozik. Ennek során különösen tekintettel kell lennie az idegen vagyoni érdekekre. Az ügyvezetőre különféle felelősségi szabályok vonatkoznak, melyek közül a legfontosabbak: Bizalmi felelősség Az ügyvezető, aki kötelezettségeinek nem tesz eleget, a társaság felé felel a keletkezett károkért. Be kell tartania a társaság belső előírásait és nem szegheti meg a gondos vállalkozásvezetésre vonatkozó, valamint a vállalkozással szemben fennálló lojalitásbeli kötelességét Adóügyi felelősség Az ügyvezető felel azért, hogy a vállalkozás teljesítse adókötelezettségeit. Ha a GmbH alkalmazottakat foglalkoztat, az ügyvezető gyakorolja a munkáltatói jogokat, havonta adó- és járulékbevallást kell készítenie, valamint a munkavállalóktól köteles adóelőleget levonni és azt az adóhivatal megfelelő számlájára átutalni. Ugyanez vonatkozik az általános forgalmi adóra is. Ezen kötelességek elmulasztása esetén az ügyvezetőt vagyonjogi és büntetőjogi felelősség is terheli Társadalombiztosítási felelősség

8 8/10 A társadalombiztosítással kapcsolatos kötelezettségek is az ügyvezető felelősségi körébe tartoznak. A GmbH-nál foglalkoztatott munkavállalókat a társadalombiztosítási szerveknél be kell jelentenie és a levont nyugdíj-, egészségügyi és munkanélküli járulékokat a megfelelő biztosítási szerv számlájára át kell utalnia. A levont és nem befizetett munkavállalói járulékokért teljes mértékben az ügyvezető felel, és büntetőjogi felelősséggel tartozik Felelősség csődeljárás esetén Amennyiben a társaságot csőd fenyegeti tehát a társaság túlzott eladósodása vagy teljes fizetésképtelensége esetén az ügyvezető három héten belül köteles csődeljárást kezdeményezni. Amennyiben ezt a kötelességét megfelelő időn belül nem teljesíti, nem csak a társasággal, hanem a károsult hitelezőkkel szemben is teljes felelősséggel tartozik. Ezen túlmenően a büntetőjogi következményeket is viselnie kell. A GmbH-törvény reformja következtében az ügyvezető felelőssége a csődeljárás tekintetében időben előrébb tolódott. Az ügyvezető az új szabályok értelmében azokért a kifizetésekért is felel, amelyek a társaság fizetésképtelenségét előidézték (ún. csődokozási felelősség). 4. A társaság ellenőrzése és éves beszámoló 4.1. Taggyűlés A taggyűlés a GmbH legfelsőbb és ügydöntő szerve, ami a társaság tagjainak összességéből áll. A taggyűlés a döntéseket határozatokon keresztül hozza. A taggyűlést alapvetően az ügyvezető hívja össze írásban, ajánlott levélben egy meghatározott időpontban. A taggyűlés dönt elsősorban a társaság éves beszámolójának elfogadásáról, a pótbefizetések elrendeléséről, a részesedések felosztásáról és megvonásáról, valamint az ügyvezető kinevezéséről és leváltásáról. A taggyűlés feladatai közé tartozik ezen kívül az ügyvezetés felülvizsgálata és felügyelete, valamint a cégvezetők és a cég nevében eljáró személyek kinevezése. A taggyűlés akkor határozatképes, ha azon a leadható szavazatok többsége képviselve van. Az üzletrészek pénzbeli értéke egy Eurónként egy szavazatot jelent az üzletrész tulajdonosa/a tag számára.

9 9/ Felügyelőbizottság A társasági szerződésben a GmbH-törvényből hiányzó szabályozás ellenére is van lehetőség felügyelőbizottság létrehozására, azonban ez alapvetően nem szükséges (fakultatív felügyelőbizottság). Létrehozása esetén a felügyelőbizottságra vonatkozó előírásokat a Részvénytörvénynek megfelelően kell alkalmazni. A felügyelőbizottság létrehozása a GmbH esetében ugyanakkor bizonyos esetekben kötelező jellegű (kötelező felügyelőbizottság). Különösen akkor van rá szükség, ha a munkavállalók együttműködnek a vállalat vezetésében. Ilyenkor az Üzemi alkotmányról, valamint a Harmadik fél részesedéséről szóló törvények értelmében kötelező jelleggel létre kell hozni a felügyelőbizottságot, ha a GmbH-nak több mint 500 munkavállalója van. A Felügyelőbizottság legfontosabb feladatai közé tartozik az ügyvezetés felügyelete, valamint az éves beszámolók ellenőrzése A GmbH ellenőrzése és az éves beszámoló Az éves beszámoló egy adott üzleti év pénzügyi lezárása. Az üzleti év fordulónapját a társasági szerződés határozza meg, azonban az nem lehet 12 naptári hónapnál hosszabb. A GmbH mint gazdasági társaság, könyvvezetésre kötelezett. Köteles minden év végén mérleget (éves mérleg) és eredmény-kimutatást készíteni. A beszámolót német nyelven, euróban kell összeállítani. 5. Üzleti levelezés Az üzleti levelezés során kötelezően fel kell tüntetni a cég nevét, a társasági formát, a társaság székhelyét, azt a cégbíróságot, ahol a társaságot bejegyezték, a cégjegyzékszámot, valamennyi ügyvezető (és helyettes) nevét, ill. esetleg a felügyelőbizottság elnökének a nevét. Üzleti levélnek kell tekinteni az eket és telefaxokat, valamint minden egyéb az üzleti tevékenységgel kapcsolatos közleményt, ami a társaságon kívül történik. 6. Adózás A GmbH és az UG (haftungsbeschränkt) alapvetően társasági adó, nyereségadó, iparűzési adó, szolidaritási járulék és általános forgalmi adó fizetésére kötelezett.

10 10/10 7. Megszűnés és törlés A GmbH ill. az UG (haftungsbeschränkt) megszűnésének elhatározásához a tagok minősített többségének határozata szükséges. A megszűnésről szóló határozattal megkezdődik a végelszámolási eljárás, melynek eredménye a társaság megszűnése és cégjegyzékből való törlése január További kérdései esetén szívesen állunk rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken: Kapcsolat Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer Bereich Recht, Steuern und Investitionen H-1024 Budapest, Lövőház u. 30. Dr. Daniel Boros Telefon: (0036-1) ; Fax: (0036-1) boros@ahkungarn.hu Internet: Haftungsausschluss: Die oben stehenden Informationen wurden sorgfältig recherchiert und geprüft. Für eventuelle Schäden, die sich aus der Verwendung dieser Informationen ergeben, übernehmen wir keine Haftung.

Korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és korlátolt felelősségű vállalkozói társaság (UG haftungsbeschränkt)

Korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és korlátolt felelősségű vállalkozói társaság (UG haftungsbeschränkt) 1/10 Korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és korlátolt felelősségű vállalkozói társaság (UG haftungsbeschränkt) 2017. január A korlátolt felelősségű társaság (GmbH) és a vállalkozói társaság (UG) önálló

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítja meg az alábbi korlátolt felelősségű

Részletesebben

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Tisztelt érdeklődő! Ezt a dokumentumot tájékoztatásul tesszük közzé. Célja, hogy Ön előzetesen átlássa a társaság alapításával járó egyes adminisztratív kötelezettségeit. Magyarázó szövegeket az egyes

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006.

Részletesebben

7. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat

7. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat 7. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat. 3. napirendi pont: Előterjesztés a Soproni Kommunikációs Központ Kft. létrehozásáról

Jegyzőkönyvi kivonat. 3. napirendi pont: Előterjesztés a Soproni Kommunikációs Központ Kft. létrehozásáról Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2015. július 9-ei I. rendkívüli közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 3. napirendi pont: Előterjesztés a Soproni

Részletesebben

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítják meg az alábbi korlátolt felelősségű társaság társasági

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006.

Részletesebben

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) 1.1. A társaság cégneve:... Korlátolt Felelősségű Társaság A társaság

Részletesebben

Kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzése Vállalkozási jog. Dr. Szalay András munkajogász

Kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzése Vállalkozási jog. Dr. Szalay András munkajogász Kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzése Vállalkozási jog Dr. Szalay András munkajogász A jog: tenger. Nem kimerni kell, hanem hajózni rajta. I. Gazdasági társaságok Gazdasági társaságok közös jellemzői

Részletesebben

Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény (Ctv.) mellékletét képező szerződésminta alkalmazásával

Részletesebben

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény (Ctv.)

Részletesebben

EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat

EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi

Részletesebben

73/2011. (IV. 28.) MÖK

73/2011. (IV. 28.) MÖK 73/2011. (IV. 28.) MÖK határozat 1. A Veszprém Megye Önkormányzatának Közgyűlése jóváhagyja, hogy a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. a mellékelt Alapító Okirat szerint megalapítsa

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, szerződésminta alkalmazásával, a következők szerint állapítja meg az alábbi korlátolt felelősségű

Részletesebben

Társasági szerződés 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) 2. A társaság tagjai

Társasági szerződés 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) 2. A társaság tagjai Társasági szerződés 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) 1.1. A társaság cégneve: Észak-Hegyháti Unió Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság A társaság rövidített cégneve: Észak

Részletesebben

Olasz társasági jog Szikora Veronika

Olasz társasági jog Szikora Veronika Olasz társasági jog Szikora Veronika Társasági jog Európában 2013/14-es tanév Szikora Veronika Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjas A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program

Részletesebben

Kis- és középvállalkozások. Társas vállalkozások. Gazdasági társaságok. Ügyvezetés I. és II.

Kis- és középvállalkozások. Társas vállalkozások. Gazdasági társaságok. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. Társas vállalkozások Külön jogszabályban rögzített Korlátolt és korlátlan felelősség Jogi és természetes személy alapíthatja Kettős könyvvezetés Társasági

Részletesebben

Olasz társasági jog 2013.

Olasz társasági jog 2013. Olasz társasági jog 2013. Az olasz társasági jog főbb jellemzői Szabályozás elsősorban az olasz Ptk. (Codice Civile) V. fejezetében. Az új társasági törvény 2004. január 1-jén lépett hatályba. Az előírások

Részletesebben

Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg.

Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg. Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg. Törzsbetét fogalma: az a vagyoni érték, amellyel a tag a társaság alapításához hozzájárul.

Részletesebben

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRS AS ÁG S ZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRS AS ÁG S ZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRS AS ÁG S ZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény

Részletesebben

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény (Ctv.) mellékletét

Részletesebben

ALBENSIS Fejér Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ALAPÍTÓ OKIRATA

ALBENSIS Fejér Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ALAPÍTÓ OKIRATA ALBENSIS Fejér Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ALAPÍTÓ OKIRATA ~ 1 ~ ALAPÍTÓ OKIRAT A Fejér Megyei Önkormányzat alapító a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.)

Részletesebben

A ZUGLÓI ESZKÖZKEZELŐ KORLATOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRATA. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fíóktelepe(i)

A ZUGLÓI ESZKÖZKEZELŐ KORLATOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRATA. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fíóktelepe(i) A ZUGLÓI ESZKÖZKEZELŐ KORLATOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRATA Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény

Részletesebben

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) 6. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete június 15-i soron kívüli ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete június 15-i soron kívüli ülésére Tárgy: BÉKÉS-Ferment Kft alapító okirat módosítás Sorszám: IV/1 Előkészítette: dr. Tari Béla aljegyző Holopné dr. Sztrein Beáta osztályvezetőhelyettes Véleményező bizottság: Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, szerződésminta 1 társasági szerződését: alkalmazásával, a következők szerint állapítják meg az alábbi betéti társaság 1. A társaság

Részletesebben

A ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA. 1. A társaság neve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA. 1. A társaság neve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA Alapszabály Alulírott részvényesek, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítják meg az alábbi zártkörűen működő részvénytársaság

Részletesebben

SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár

SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár 2 Tartalomjegyzék 1. Közkereseti társaság szerződésmintája... 3. o. 2. Betéti társaság szerződésmintája... 9. o. 3. Korlátolt felelősségű társaság szerződésmintája...

Részletesebben

A gazdasági társaságok

A gazdasági társaságok A gazdasági társaságok Gazdasági társaságok (társas vállalkozások): olyan gazdálkodó szervezetek, amelyek üzletszerű gazdasági tevékenységet folytatnak, vagyonukat a tagok bocsájtják a társaság rendelkezésére,

Részletesebben

Megoldás a gazdasági környezetünk tantárgyhoz készült feladatlaphoz (Vállalkozások alapítása, működtetése és megszűnése témakörben)

Megoldás a gazdasági környezetünk tantárgyhoz készült feladatlaphoz (Vállalkozások alapítása, működtetése és megszűnése témakörben) Megoldás a gazdasági környezetünk tantárgyhoz készült feladatlaphoz (Vállalkozások alapítása, működtetése és megszűnése témakörben) Készítette Szeidel Julianna 1. Mely állításokkal ért egyet a vállalkozásokkal

Részletesebben

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Társasági szerződés Alulírott tagok, a következők szerint állapítják meg az alábbi korlátolt felelősségű társaság társasági szerződését: 1. A társaság cégneve, székhelye,

Részletesebben

BETÉTI TÁRSASÁG ALAPÍTÁSA

BETÉTI TÁRSASÁG ALAPÍTÁSA BETÉTI TÁRSASÁG ALAPÍTÁSA Betéti társaság A tagok személyes együttműködését alapozza meg a társasági szerződés. A betéti társaságok általában alacsony tőkével és kisebb taglétszámmal működő, a szó szoros

Részletesebben

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény (Ctv.) mellékletét

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA Alapszabály Alulírott részvényes, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítja meg az alábbi egyszemélyes zártkörűen

Részletesebben

Havasi Ügyvédi lroda lawyer o ce recbtaamvaltkanzlei stwdio legale

Havasi Ügyvédi lroda lawyer o ce recbtaamvaltkanzlei stwdio legale Havasi Ügyvédi lroda lawyer o ce recbtaamvaltkanzlei stwdio legale Győri Fejlesztési Pólus Szolgáltató Kft. ALAPÍTÓ OKIRAT 2006. január... Készítette és ellenjegyezte: f1--9022 Gy ár. Xia J. u. 7/.i (36

Részletesebben

A KÖZKERESETI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A KÖZKERESETI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A KÖZKERESETI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítják meg az alábbi közkereseti társaság társasági szerződését: 1.

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítja meg az alábbi korlátolt felelősségű

Részletesebben

Vállalkozások 1. Feladatlapok értékelése

Vállalkozások 1. Feladatlapok értékelése Vállalkozások 1. Feladatlapok értékelése Pontozás Osztályozás A.) Vállalkozások általános jellemzői (40 pont) I. A vállalkozások közös jellemzői (25 pont) II. A vállalkozások csoportosítása (15 pont) B.)

Részletesebben

Társasági formák és azok jellemzői

Társasági formák és azok jellemzői Társasági formák és azok jellemzői Az egyéni vállalkozás Az egyéni vállalkozás a természetes személy által rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott

Részletesebben

POLGÁRMESTERE. Tárgy: Javaslat a Sashalmi Piac Kft. alapító okiratának módosítására. Tisztelt Képviselő-testület!

POLGÁRMESTERE. Tárgy: Javaslat a Sashalmi Piac Kft. alapító okiratának módosítására. Tisztelt Képviselő-testület! n e j l o n BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI POLGÁRMESTERE ÖNKORMÁNYZAT Tárgy: Javaslat a Sashalmi Piac Kft. alapító okiratának módosítására Tisztelt Képviselő-testület! A Képviselő-testület 627/2008. (XII.

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Alapító okirat

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Alapító okirat AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Alapító okirat Alulírott alapító, a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) rendelkezéseinek megfelelően a következők szerint állapítja

Részletesebben

A vállalkozások alapításának és működtetésének jogszabályi feltételei, engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók

A vállalkozások alapításának és működtetésének jogszabályi feltételei, engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók A vállalkozások alapításának és működtetésének jogszabályi feltételei, engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók Dr. Holovács Gabriella (LL.M Groningen) Vállalkozások jogszabályi háttere

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. Nonprofit Kft. A társaság székhelye: 3600 Ózd, Bolyki főút 4. 93.11 Sportlétesítmény működtetése főtevékenység

ALAPÍTÓ OKIRAT. Nonprofit Kft. A társaság székhelye: 3600 Ózd, Bolyki főút 4. 93.11 Sportlétesítmény működtetése főtevékenység 1. melléklet a.../2015. (III.26.) határozathoz ALAPÍTÓ OKIRAT Amely abból a célból készült, hogy az alapító Ózd Város Önkormányzata a sport és szabadidős szolgáltatások átlátható, színvonalas ellátása

Részletesebben

Társasági szerződés módosítása

Társasági szerződés módosítása Társasági szerződés módosítása A kiemelten közhasznú Bárka Józsefvárosi Színházi- és Kulturális Nonprofit Gazdasági Társaság (1082 Budapest, Üllői út 82.), a taggyűlés.. sz. határozata értelmében, a gazdasági

Részletesebben

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI (A Ptk. 3:1. -3:48., az egyes jogi személyek átalakulásáról,

Részletesebben

Németországi cégalapítás. Előadó: Bokodi Tibor ügyvezető

Németországi cégalapítás. Előadó: Bokodi Tibor ügyvezető Németországi cégalapítás Előadó: Bokodi Tibor ügyvezető Általános EU szabadságelvek Letelepedési jog szabadsága Szolgáltatásnyújtás szabadsága Tőke szabad áramlásának szabadsága Áruk szabad áramlásának

Részletesebben

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Tisztelt érdeklődő! Ezt a dokumentumot tájékoztatásul tesszük közzé. Célja, hogy Ön előzetesen átlássa a társaság alapításával járó egyes adminisztratív kötelezettségeit. Magyarázó szövegeket az egyes

Részletesebben

Page 1 VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Vállalatgazdaságtan. Vállalatgazdaságtan. A vállalkozási formák típusai VÁLLALKOZÁSI FORMÁK

Page 1 VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Vállalatgazdaságtan. Vállalatgazdaságtan. A vállalkozási formák típusai VÁLLALKOZÁSI FORMÁK VG Termelésökonómia és enedzsment Tanszék VÁAATGADASÁGTAN VÁAKOÁS FORÁK Tantárgyfelelős/előadó: Prof. Dr. llés B. Csaba egyetemi tanár 2010. A vállalkozás formáját befolyásoló tényezők: ilyen tevékenységet

Részletesebben

9. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA.

9. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. 9. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító (részvényes), a gazdasági társaságokról szóló 2006.

Részletesebben

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA Alapszabály

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA Alapszabály Tisztelt érdeklődő! Ezt a dokumentumot tájékoztatásul tesszük közzé. Célja, hogy Ön előzetesen átlássa a társaság alapításával járó egyes adminisztratív kötelezettségeit. Magyarázó szövegeket az egyes

Részletesebben

Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) b) nem azonos a központi ügyintézés helyével:

Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) b) nem azonos a központi ügyintézés helyével: Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően a következők szerint állapítjuk meg az alábbi korlátolt felelősségű társaság

Részletesebben

A közkereseti társaság és betéti társaság A közkereseti és betéti társaság jellege, fogalma

A közkereseti társaság és betéti társaság A közkereseti és betéti társaság jellege, fogalma 2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA A közkereseti társaság és betéti társaság 2.4.1. A közkereseti és betéti társaság jellege, fogalma Mindkét társasági forma személyegyesítő jellegű, vagyis a tagok

Részletesebben

A Kft. és az Rt. Dr.Kenderes Andrea 2011. Április 9.

A Kft. és az Rt. Dr.Kenderes Andrea 2011. Április 9. A Kft. és az Rt. Dr.Kenderes Andrea 2011. Április 9. Vagyonegyesítő társaságok Korlátolt felelősségű társaság ( Kft.) Részvénytársaság: Nyilvános alapítsású Rt. ( NyRt.) Zártalapítású (ZRt.) Az Rt. lehet:

Részletesebben

Fedőlap. Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja:

Fedőlap. Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja: Fedőlap Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja: 2016. 09.22. Javaslat a DSZSZ Kft. saját tőke jegyzett tőke arányának helyreállítására Előadó: Előkészítő: Meghívott:

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 Gazdasági társaságok A gazdasági társaság alapításának, működésének szabályai 2014. március 15-től az új Polgári törvénykönyvben (Ptk.) találhatóak, de akiknél létesítő okiratot még nem módosították megfelelően,

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, szerződésminta alkalmazásával, a következők szerint állapítja meg az alábbi korlátolt felelősségű

Részletesebben

2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása A megszűnés okai

2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása A megszűnés okai 2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA 2.8. A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása 2.8.1. A megszűnés okai A gazdasági társaságok az alább felsorolt okok valamelyike miatt szűnnek meg: a társasági

Részletesebben

DVSC Kézilabda Korlátolt Felelősségű Társaság TÁRSASÁGI SZERZŐDÉSE

DVSC Kézilabda Korlátolt Felelősségű Társaság TÁRSASÁGI SZERZŐDÉSE A DVSC Kézilabda Korlátolt Felelősségű Társaság TÁRSASÁGI SZERZŐDÉSE a 2017. január hó. napján elfogadott 34. számú módosítással egységes szerkezetben hatályos: 2018. február hó 1. napjától Készítette

Részletesebben

Vállalkozások alapítása Magyarországon. Vörös Károlyné titkár Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Vállalkozások alapítása Magyarországon. Vörös Károlyné titkár Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozások alapítása Magyarországon Vörös Károlyné titkár Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Alapvető jogszabály 2006. évi IV. törvény a Gazdasági Társaságokról és a 2006. évi V. törvény a Cégnyilvánosságról,

Részletesebben

Alapszabály. 1. A társaság neve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

Alapszabály. 1. A társaság neve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) Alapszabály Alulírott alapítók (részvényesek), a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény (Ctv.) mellékletét képező szerződésminta

Részletesebben

b) változásokkal egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratát: 1.1. A társaság cégneve:... Zártkörűen Működő Részvénytársaság

b) változásokkal egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratát: 1.1. A társaság cégneve:... Zártkörűen Működő Részvénytársaság Alapító okirat Alulírott alapító (részvényes), a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, szerződésminta alkalmazásával a következők szerint állapítja meg

Részletesebben

A hiteles cégaláírási nyilatkozat vagy az ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta benyújtásra került.

A hiteles cégaláírási nyilatkozat vagy az ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta benyújtásra került. Szekszárdi Törvényszék Cégbírósága Cg.17-09-010232/6 V É G Z É S A Szekszárdi Törvényszék Cégbírósága a(z) Ezüsthársfa Zártkörűen Működő Részvénytársaság cég(ek)ből átalakulással létrehozott Remedia Patika

Részletesebben

1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) 2. A társaság tagjai

1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) 2. A társaság tagjai A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, szerződésminta alkalmazásával, a következők szerint állapítják meg az alábbi korlátolt felelősségű társaság társasági

Részletesebben

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V.

Részletesebben

Társulás szabadsága. Üzleti Jog I. Alapelvek a társasági jogban. Társasági jog 2. Társasági jog alapelvei, Társasági szerződés, társaság alapítása

Társulás szabadsága. Üzleti Jog I. Alapelvek a társasági jogban. Társasági jog 2. Társasági jog alapelvei, Társasági szerződés, társaság alapítása Üzleti Jog I. Társasági jog 2. Társasági jog alapelvei, Társasági szerződés, társaság alapítása Pázmándi Kinga Alapelvek a társasági jogban Társulás szabadsága Magánautonómia összeegyeztetése a közérdekkel

Részletesebben

BEJELENTÉS (bejelentkezés, változás-bejelentés)

BEJELENTÉS (bejelentkezés, változás-bejelentés) BEJELENTÉS (bejelentkezés, változás-bejelentés) [az állandó jellegű iparűzési tevékenység, a vállalkozók kommunális adójában fennálló adóköteles tevékenység megkezdéséről, a bejelentett adatok változásáról,

Részletesebben

8. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez A ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA. Alapszabály

8. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez A ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA. Alapszabály 8. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez A ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA Alapszabály Alulírott alapítók (részvényesek), a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény

Részletesebben

V É G Z É S. 5. A cég székhelye 5/ Szekszárd, Széchényi utca 30.

V É G Z É S. 5. A cég székhelye 5/ Szekszárd, Széchényi utca 30. Szekszárdi Törvényszék Cégbírósága Cg.17-09-010230/6 V É G Z É S A Szekszárdi Törvényszék Cégbírósága a(z) Ezüsthársfa Zártkörűen Működő Részvénytársaság cég(ek)ből átalakulással létrehozott Ezüst Patika

Részletesebben

Vállalkozási ismeretek 14.EA

Vállalkozási ismeretek 14.EA Vállalkozási ismeretek 14.EA A legfőbb szervek és vezetőség A szervezetekre és a tisztségviselőkre vonatkozó szabályok legfőbb szervekre vonatkozó szabályok összehívásukat a tagok kezdeményezhetik évente

Részletesebben

9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK. Tartalom: Bevezetés

9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK. Tartalom: Bevezetés Dr.Fenyő György: Ingatlan-nyilvántartási ismeretek 9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK Tartalom: 9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK...9-1 9.1. A GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V.

Részletesebben

Önkormányzat Értesítője

Önkormányzat Értesítője 2015. október 27. I. évfolyam 7. szám HEVES MEGYEI Önkormányzat Értesítője I. Közgyűlési határozatok Dr. Barta Viktor Heves Megye Főjegyzője I. Közgyűlési határozatok 236/2015. (X. 16.) közgyűlési határozat

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. 1. A társaság elnvezése, székhelye

ALAPÍTÓ OKIRAT. 1. A társaság elnvezése, székhelye ALAPÍTÓ OKIRAT (Egységes szerkezet) Az Egységes Szerkezetben átvezetésre kerültek a korlátolt felelősségű társaságnak az alapítástól az egyszemélyes korlátolt felelősségű társasággá történő átalakulásáig

Részletesebben

A P P O R T L I S T A

A P P O R T L I S T A 72/2010. (IV. 22.) MÖK határozat 2 sz. melléklete A P P O R T L I S T A Alulírott Pápai Termálvízhasznosító Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 8500 Pápa, Várkert

Részletesebben

Éves beszámoló és könyvvezetés

Éves beszámoló és könyvvezetés Éves beszámoló és könyvvezetés (Számvitel III.) 2008. Szeptember 15-16. Tantárgyfelelős: Róth József (315-ös szoba) Telefon: 482-5040 e-mail: szamvitel-3@uni-corvinus.hu Honlapunk: www.uni-corvinus.hu/szamvitel

Részletesebben

Kereskedelmi jog jegyzet. - cégalapítás: ki alapíthat céget és milyen feltételekkel

Kereskedelmi jog jegyzet. - cégalapítás: ki alapíthat céget és milyen feltételekkel Kereskedelmi jog jegyzet lap: gazdasági társaságokról szóló törvény 2006.évi IV. törvény. 1. általános rész: minden cégformára egyenlő - cégalapítás: ki alapíthat céget és milyen feltételekkel - általános

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 Tájékoztató közkereseti és betéti társaságokról /forrás:www.magyarország.hu/ A közkereseti és a betéti társaság jellege, fogalma Mindkét társasági forma személyegyesítő jellegű, vagyis a tagok személyes

Részletesebben

Vállalkozási infrastruktúra, cégalapítás

Vállalkozási infrastruktúra, cégalapítás Vállalkozási infrastruktúra, cégalapítás A leggyakoribb osztrák cégformák vázlatos áttekintése Polgári jogi társaság (Pjt., németül: GesbR.) A tagok felelősségére irányadó szabály az, hogy az összes társasági

Részletesebben

POLGÁRMESTERE. Készült a Képviselő-testület 2Q12. június 28-i ülésére Készítette: Dr. Kovács Katalin vagyonhasznosítási referens

POLGÁRMESTERE. Készült a Képviselő-testület 2Q12. június 28-i ülésére Készítette: Dr. Kovács Katalin vagyonhasznosítási referens BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI POLGÁRMESTERE ÖNKORMÁNYZAT Készült a Képviselő-testület 2Q12. június 28-i ülésére Készítette: Dr. Kovács Katalin vagyonhasznosítási referens Tárgy: Javaslat a XVI. kerületi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének június 28-án tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének június 28-án tartandó ülésére ELŐTERJESZTÉS Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. június 28-án tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Tiszavasvári Strandfürdő Kft. saját tőke pozíciójának rendezése Melléklet:

Részletesebben

Vállalkozási formák. PPKE Információs Technológiai Kar 2015/2016. tanév tavaszi szemeszter. dr. Harangozó Gábor.

Vállalkozási formák. PPKE Információs Technológiai Kar 2015/2016. tanév tavaszi szemeszter. dr. Harangozó Gábor. Vállalkozási formák PPKE Információs Technológiai Kar 2015/2016. tanév tavaszi szemeszter dr. Harangozó Gábor gabor.harangozo@uni-corvinus.hu Az előadás felépítése Vállalkozások csoportosítása Gazdasági

Részletesebben

C/16 A KFT ALAPÍTÁSA, SZERVEZETE, MŰKÖDÉSE

C/16 A KFT ALAPÍTÁSA, SZERVEZETE, MŰKÖDÉSE 111. (1) A korlátolt felelősségű társaság (e fejezetben a továbbiakban: társaság) olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével (jegyzett tőkével) alakul,

Részletesebben

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK Felkészülés a társadalmi vállalkozásra. A társadalmi vállalkozások jogi formái.

Részletesebben

Vállalkozási ismeretek 13.EA

Vállalkozási ismeretek 13.EA Vállalkozási ismeretek 13.EA Az egyébi vállalkozó, mint vállalkozási forma előnyei Létesítése legegyszerűbb, legolcsóbb nincs kötött tőkeigénye Felszámolása legegyszerűbb Továbbá az elért profitot a vállalkozó

Részletesebben

GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTEREJSZTES. a Képviselő-testület június 20-án tartandó ülésére

GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTEREJSZTES. a Képviselő-testület június 20-án tartandó ülésére GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTEREJSZTES a Képviselő-testület 2019. június 20-án tartandó ülésére Tárgy: Javaslat Gödöllői Piac Kft. alapító okiratának módosítására Előterjesztő: Dr. Gémesi György Tisztelt

Részletesebben

SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár

SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár 2 Tartalomjegyzék 1. Közkereseti társaság szerződésmintája... 3. o. 2. Betéti társaság szerződésmintája... 9. o. 3. Korlátolt felelősségű társaság szerződésmintája...

Részletesebben

Javaslat a Soroksár Sport Club Kft. ügyvezető igazgatójának megválasztására és Alapító Okiratának módosítására

Javaslat a Soroksár Sport Club Kft. ügyvezető igazgatójának megválasztására és Alapító Okiratának módosítására Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának POLGÁRMESTERE 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a Soroksár Sport Club Kft. ügyvezető igazgatójának

Részletesebben

Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban

Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban 1/5 Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban Sok vállalat szeretne terjeszkedni, és új székhelyet választani. Ezzel felvetődik a kérdés, hogy melyik jogi forma a legmegfelelőbb a vállalkozás számára.

Részletesebben

TÁRSASÁGI SZERZŐDÉS A TÁRSASÁG CÉGNEVE, SZÉKHELYE, TEVÉKENYSÉGI KÖRE, IDŐTARTAMA

TÁRSASÁGI SZERZŐDÉS A TÁRSASÁG CÉGNEVE, SZÉKHELYE, TEVÉKENYSÉGI KÖRE, IDŐTARTAMA TÁRSASÁGI SZERZŐDÉS Az ÉMOK Észak-magyarországi Oktatási és Közlekedésfejlesztési Korlátolt Felelősségű Társaság létrehozásáról, amelyet a jelen szerződés 5. pontjában megjelölt felek a gazdasági társaságokról

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések helye: Főoldal > fontos információk > közvetlen közlemények > GYIK Gyakran ismételt kérdések Itt megtalálhatja azokat a tipikus kérdéseket, amelyek az egyes közleménytípusok elkészítésénél felmerülhetnek.

Részletesebben

HULLÁM STRAND SZOLGÁLTATÓ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRATA. tervezet

HULLÁM STRAND SZOLGÁLTATÓ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRATA. tervezet HULLÁM STRAND SZOLGÁLTATÓ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRATA tervezet Alulírott alapító, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) rendelkezéseinek megfelelően a következők

Részletesebben

KÉRELEM AZ ELISMERT MUNKAVÁLLALÓI ÉRTÉKPAPÍR-JUTTATÁSI PROGRAM NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELÉRE

KÉRELEM AZ ELISMERT MUNKAVÁLLALÓI ÉRTÉKPAPÍR-JUTTATÁSI PROGRAM NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELÉRE Benyújtandó 4 példányban! példány Az elismert munkavállalói értékpapír-juttatási program szervezőjének (a továbbiakban Szervező) neve (cégneve):. székhelye:. ir. sz. levelezési címe: ir. sz. Az ügyben

Részletesebben

News Flash. Október, Korlátolt felelősségű társaságok osztalékfizetési szabályai Magyarországon

News Flash. Október, Korlátolt felelősségű társaságok osztalékfizetési szabályai Magyarországon News Flash Október, 2016 Korlátolt felelősségű társaságok osztalékfizetési szabályai Korlátolt felelősségű társaságok osztalékfizetési szabályai A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján, a korlátolt

Részletesebben

GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK évi IV. törvény

GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK évi IV. törvény GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK 2006. évi IV. törvény DR SZALAI ERZSÉBET 1 A gt-k ismétlése és + ismeretanyag - alapítók és korlátok - alapítói vagyon - létesítő iratra vonatkozó szabályok - vezető tisztségviselők

Részletesebben

Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben

Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben Dr. Kovács László Email: kovacs.laszlo@gtk.szie.hu Főbb témakörök 1. Röviden a Ptk. szerkezetéről 2. Átállási határidők - a régiről az

Részletesebben

e) a társaság képviseletét, ideértve a cégjegyzés módját; f) a tagok (részvényesek) által kijelölt első vezető tisztségviselők, illetve - ha a társasá

e) a társaság képviseletét, ideértve a cégjegyzés módját; f) a tagok (részvényesek) által kijelölt első vezető tisztségviselők, illetve - ha a társasá Közkereseti társaság Dr. Kenderes Andrea 2011. március 26. Gt. 88. (1) A közkereseti társaság létesítésére irányuló társasági szerződéssel a társaság tagjai arra vállalnak kötelezettséget, hogy korlátlan

Részletesebben

1) A Társaság cégneve. 2) A Társaság székhelye. A Társaság székhelye a központi ügyintézés helye, amelyet a Társaságnak cégtáblával kell megjelölnie.

1) A Társaság cégneve. 2) A Társaság székhelye. A Társaság székhelye a központi ügyintézés helye, amelyet a Társaságnak cégtáblával kell megjelölnie. HADÉP Hadházi Építőipari és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság ALAPÍTÓ OKIRATA a Debreceni Törvényszék Cégbíróságának Cg.09-09-028174/4 számú végzésével egységes szerkezetbe foglalva 1) A Társaság

Részletesebben

Baumann Marcell: Társasági jog Németországban II. GmbH

Baumann Marcell: Társasági jog Németországban II. GmbH Baumann Marcell: Társasági jog Németországban II. GmbH Ahogy Magyarországon a korlátolt felelősségű társaság, úgy Németországban a Gesellschaft mit beschränkter Haftung a leggyakrabban választott társasági

Részletesebben