VI. el adás: Szöveges és média fájlformátumok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VI. el adás: Szöveges és média fájlformátumok"

Átírás

1 VI. el adás: Szöveges és média fájlformátumok október 12.

2 Fájlformátumok Minden fájl egy bájtsorozat. Honnan tudja a gép, hogy egy bájtsorozattal mit csináljon? Pontos szabályrendszerekre van szükségünk, ami leírja, hogy a bájtsorozat hogyan értelmezend. Ezek a szabályok a fájlformátumok.

3 Szövegkódolás Talán a legegyszer bb példák fájlformátumra az írott, formázatlan szöveg tárolására szolgáló formátumok. De már itt is felmerül jónéhány kérdés, és sokféle megoldás lehetséges. Kezdetnek nézzük meg az egyetlen bet tárolására szolgáló formátumokat, mint épít köveket.

4 Karakterkódolás Szedjük össze, hogy hányféle karakterre lenne szükségünk! Ehhez hány bit kell? Az USA-ban 1963-ban úgy ítélték meg, hogy elég lesz 7 bit. Ebb l elég sok baj származik még ma is.

5 ASCII tábla

6 8 bites kódtáblázatok Tehát van egy kódtáblázatunk (eddig ASCII (American Standard Code for Information Interchange)), ami megadja, hogy egy számhoz milyen karakter tartozik. Szükség lenne helyre további karaktereknek. Logikus megoldás: használjuk a bájt mind a 8 bitjét. Így 256-féle karaktert tárolhatunk. Ilyenek az ISO kódtáblák (ISO = nemzetközi szabvány).

7 ISO Latin 1 - Nyugat-Európa

8 ISO Latin 2 - Közép-Európa

9 ISO Cirill - bolgár, szerb, orosz, ukrán, macedón

10 Miért látunk néha hullámos Õ-t Ž helyett? Ha a számítógép nem tudja, hogy egy szöveget tartalmazó bájtsorozat kódolása ASCII, Latin 1, Latin 2, vagy valami más, akkor bajban van. Ha lát egy 245-ös bájtot, mit fog megjeleníteni?

11 Unicode Mára már nem elfogadható (bár még el fordul), ha mondjuk egy program képtelen a magyar -t vagy a cirill bet ket értelmezni, tárolni, kezelni. Belenyugszunk, hogy nem elég egy bájt. Ha egy bet több bájtot is foglalhat, akkor akárhányféle bet t tárolhatunk. Az Unicode szabvány célja a Föld összes különböz bet jének a felsorolása. UTF-8 (Universal Character Set Transformation Format 8-bit) kódolás: a bet knek rövid (1-4 hosszú) bájtsorozatokat feletetünk meg. Az angol bet k továbbra is ugyanazt az egy bájtos kódot kapják, mint 1963-ban az ASCII-tól. De a többiek több bájtosat. Például az á kódja a (ez két bájt).

12 Formázatlan szöveg Ha a szöveget egyszer en valamelyik fenti módon kódolt bet k sorozataként tároljuk, akkor formázatlan szövegr l beszélünk. Egy nagyon kicsit azért ez is formázott, hiszen a 32 a szóköz (space) karakter, és a 10 és a 13 az új sor kezdésének kódszámai. A karakter szót azért használtuk a bet szó helyett, hogy jelezzük, hogy bet n kívül szám, írásjel, szóköz, újsor, és több más szimbólum is szerepelhet itt. A formázatlan szöveget tartalmazó fájlok hagyományosan txt kiterjesztés ek.

13 Formázott szöveg Formázatlan szöveg nem képes azt az információt hordozni, hogy hogyan jelenik meg a szöveg. Ilyen információ például a tipográai, például: d lt bet vastag bet aláhúzás bet méret..és tördelési, például: sorkizárás középre igazítás A formázott szöveget kezel formátumok többsége képek beillesztését is lehet vé teszi.

14 Formázott szöveg Mindenképpen szükségünk van egy megjelenít programra. Ha ez egybeesik a szerkeszt progammal, akkor WYSIWYG, what you see is what you get szerkeszt r l beszélünk. Példa: wikipedia szerkeszt, Microsoft Word. Léteznek csak gép által kezelhet formátumok (doc),...és ember által is olvasható és szerkeszthet formátumok (html). Ez szubjektív és folytonos skála (például: rtf, docx).

15 Formátumok - MS Word doc Microsoft Word formátum, doc. Az egyik legelterjedtebb fájlformátum formázott szöveg tárolására. Ember által nem olvasható formátum. El állításához és megjelenítéséhez a Microsoft Word programra van szükség (vagy más olyan szövegszerkeszt re, amely többé-kevésbé képes kezelni a formátumot, például LibreOce, OpenOce). A nem Microsoft által írott programok számára nehéz az értelmezése, mert a Microsoft nem ad ehhez elegend tájékoztatást.

16 Formátumok - MS Word docx A Microsoft Word 2007 óta az alapértelmezett formátum a MS Word-ben a docx. Az egyik legelterjedtebb fájlformátum formázott szöveg tárolására. Ember által olvasható formátum (visszanyerhet bel le a szöveges tartalom), csak egy kicsit dolgozni kell érte: ha átnevezzük.zip kiterjesztésér a.docx állományt, akkor egy a.zip formátumot kezelni képes tömörít programmal ki lehet csomagolni a tartalmát, és a különböz formázási és egyéb utasításokat és meghatározásokat tartalmazó állományok mellett megtaláljuk a tényleges szöveget tartalmazó állományt, amelyet böngész vel vagy csak szöveget tartalmazó fájlok megnyitására alkalmas szövegszerkeszt vel is megnézhetünk. El állításához és megjelenítéséhez olyan szövegszerkeszt re van szükség, amely képes kezelni a formátumot, például MS Word, LibreOce, OpenOce.

17 Formátumok - pdf pdf (Portable Document Format): Ember által nem szerkeszthet formátum formázott szövegek és ábrák megjelenítésére. El állításához és megjelenítéséhez a doc-hoz és a docx-hez hasonlóan speciális programokra van szükség. Fontos tulajdonsága, hogy a doc és docx formátumokkal szemben egészen pontosan rögzíti a bet k és ábrák formáját és elrendezését: egy pdf dokumentum két különböz számítógépen kinyomtatva ugyanúgy fog kinézni mindkett n, ami doc és docx esetében nem mindig igaz. További különbség a doc formátumhoz képest, hogy a kódolás szabályrendszere teljesen nyilvános, tehát bárki írhat pdf-megjelenít vagy szerkeszt programot.

18 Formátumok - html Hypertext Markup Language, html. Ember által is szerkeszthet formátum. A célja az adatok megjelenítésmódjának leírása és nem az adatok deniálása (ez utóbbi az XML alapvet célja) A weboldalak meghatározó formátuma, ezért a webböngész els dleges feladata html adatok értelmezése és megjelenítése. (Ugyanakkor a böngész nek nem feladata html formátumú adatok szerkesztése.) Speciális szöveges jelölésrendszer (markup) segítségével sokféle tipográai és tördelési információt hordozhat.

19 HTML szerkesztés

20 Multimédia tömörítés alapelvei képek hangok mozgóképek

21 Bitmap (rasztergraka) és RGB színkeverés Kép forrása: en/wiki/raster_graphics Minden pixel külön deniálva, ezért hívják pixelgrakának is Az RGB színskálát alkalmazva az egyes pixelek színét a piros, zöld és kék színek összegeként deniáljuk (például 24bit RGB esetén egy-egy bájt adja meg a piros, zöld és kék színek értékét)

22 Képek - tömörítés Pixelekb l álló kép tárolásához a pixelek színeit kell feljegyezni. De különböz trükköket használunk arra, hogy kisebb helyen eltárolhassuk ezeket. Például: Grakák, rajzok - kihasználhatjuk, hogy kevés színük van. Fotók - kihasználhatjuk, hogy kis változtatások nem felt n ek.

23 Tömörítés: alapötlet Egy fájlban lehetnek szabályszer ségek. Két egyszer példa: 1. példa: valami egymás után sokszor ismétl dik. 2. példa: valami gyakran fordul el, nem okvetlenül egymás után. A szabályszer ségeket ki tudom használni arra, hogy ugyanazt az információt kisebb helyen tárolhassam, mint az eredeti fájl.

24 Tömörítés: 1. példa A fájlban ezer nulla áll egymás után. Ekkor rövidebb eltárolni, hogy "itt most ezer nulla következik egymás után", mint magukat a nullákat. Ezt felhasználhatom tömörítésre.

25 Tömörítés: 1. példa (képekre alkalmazva) Tegyük fel, hogy 256x256-os fekete-fehér képeket akarok eltárolni. Tömörítetlenül ez 256x256 bitet igényel, ami 8192 bájt. A példa kedvéért tegyük fel, hogy a képeim mind fehér alapon fekete köröket ábrázolnak. Hogyan tudom ezt kihasználni tömörítésre?

26 Tömörítés: 1. példa (képekre alkalmazva) A kép minden egyes sorát tekintsük úgy, mint fekete és fehér csíkok egymásutánja. Például: "A sorban balról jobbra haladva el ször van 130 fehér pixel, aztán 16 fekete pixel, aztán 110 fehér pixel." Hogyan lesz ebb l fájlformátum? Minden egyszín csíkot eltárolhatok 9 biten: Nyolc bit a csík hossza (1-256), egy bit a színe (fekete/fehér). Egy 256x256-os fehér alapon fekete kör tárolása ezen a módon. Hány bájt? Soronként 5x9 bit: 256x45 bit, 1440 bájt. Egy pepita kép tárolása ezen a módon. Hány bájt? Soronként 256x9 bit, vagyis összesen 256x256x9 bit, bájt. Ez most nem érte meg.

27 Tömörítés: 2. példa Tegyük fel, hogy egy szövegben gyakori az E bet. (Magyar szövegekben valóban gyakori.) Ekkor kevesebb biten is eltárolhatjuk a szöveget, pontosan azon az elven, mint a Morse-ábécében, ahol az E egyetlen ponttal van kódolva, míg a ritkább Q bet néggyel (- -. -). Miben különbözik a bináris eset a Morse ábécét l? Hogy ott igaziból háromféle jel van: vessz, pont és szünet. Akkor hogyan is kell ezt pontosan megoldani?

28 Egy kis elmélet Mi történik, ha egy olyan fájlt próbálunk meg tömöríteni, amiben semmi szabályszer ség sincs? Nem lesz rajta tömörítenivaló, így nem lesz kisebb. De a legrosszabb esetben is fenntarthatjuk a fájlformátumunkban azt az esetet, hogy ha a "tömörítetlen:" bájtsorozat után ott áll az eredeti állomány tartalma, akkor azt értelmezzük bet r l bet re. Tehát a jó tömörítés sem mindig tömörít, de legrosszabb esetben is csak kicsivel növeli a méretet.

29 Egy kis elmélet II. Mi egy tipikus példa tömöríthetetlen fájlra? Egy már tömörített állományon általában már nincs mit tovább tömöríteni: ha jó a tömörít nk, akkor már els re is kifacsarta a tömörítési lehet ségeket. Ha egy tömörítési módszer minden állományt képes lenne tömöríteni, akkor ismételt alkalmazásával el bb-utóbb mindenb l egybájtos fájlt tömöríthetnénk, ami képtelenség. (Ennek ellenére id r l id re emberek azzal próbálnak pénzt kicsalni befektet kb l, hogy azt állítják, hogy feltalálták a minden fájlt tömöríteni képes programot.)

30 Veszteségmentes tömörítés a gyakorlatban A most bemutatott elveken alapulnak a tömörít eljárások, mint például a zip és rar. A tömörít tehát olyan program, amely egy fájlból egy olyan (remélhet leg kisebb) tömörített fájlt hoz létre, amib l aztán egy kitömörít program képes pontosan visszaállítani az eredeti fájlt. A tömörített fájlt gyorsabban továbbíthatjuk, illetve kisebb helyen tárolhatjuk, mint az eredetit, de ha vissza akarjuk kapni az eredetit, akkor szükségünk van a kitömörít programra. A zip nyílt formátumnak számítana, de nem felel meg teljes mértékben a nyílt formátumokkal szemben támasztott követelményeknek. Megjegyzés: praktikus okokból a zip és rar fájlformátumok képesek több fájl tömörítve való tárolására is. Kitömörítéskor válaszhatunk, hogy mindet, vagy csak néhányat állítjuk helyre. A tömör fájlt hagyományosan archívumnak nevezzük.

31 Veszteséges tömörítés Veszteséges tömörítés: Ha képet vagy hangot továbbítunk, akkor nem okoz végzetes problémát, ha néhány pixel színe kicsit megváltozik a képen, vagy a hang az emberi fül számára nem hallható módon megváltozik. Ezen az elven alapulnak a veszteséges tömörít eljárások: Lényegében keresnek egy olyan jelet, amely a tömörítend jelhez a felhasználó szempontjából hasonlít (úgy néz ki, úgy hangzik), de annál szabályosabb, jobban tömöríthet.

32 Paletta Ha csak 256 különböz színt használnánk egy képen, akkor egy pixel színe 1 bájtot foglalhatna 3 helyett, mert az RGB bájtok helyett az tárolhatnánk, hogy a szín hanyadik a palettán. és plusz még 3x256 bájt lenne magának a palettának a tárolása. Így körülbelül harmadannyi bájt kellene egy nagy kép tárolásához.

33 gif tömörítés Palettát alkalmaz a gif veszteséges képtömörítés is: El ször okos módszerekkel kitalálja, hogy mik a legfontosabb szinek, és a palettán nem szerepl színeket a palettán szerepl hasonló színekkel helyettesíti, lebutítva a képet. Aztán a pixelenként már csak egybájtos fájlt veszteségmentesen tömöríti. A kitömörítés értelemszer : a helyettesített színeket nem kapjuk vissza.

34 gif eredeti kép kép gif formátumban

35 jpeg tömörítés Fénykép tömörítésénél kihasználhatjuk, hogy a képen általában sok hasonló ismétl d részlet van. Például a kék ég, vagy az út aszfaltja. Ha egy részlet több helyen is felbukkan hasonló formában, akkor csak egyszer tároljuk, de eltároljuk azt is, hogy az egyes példányok miben térnek el az alapváltozattól. A jpeg tömörítésnél ezek a kis részletek konkrétan 8x8 pixeles négyzetecskék. Ha a tömörítés mértékét növelni akarjuk, akkor az alapváltozat négyzett l való eltérést csak nagyjából, pontatlanul tároljuk. A következ képet kinagyítva gyeljük meg mindhárom képen a négyzetecskéket!

36 jpeg tömörítés

37 jpeg tömörítés 99%, 133,9 kb 30%, 17,1 kb 10%, 8,3 kb 1%, 4,0 kb

38 Vektorgraka ellipse(50,50,25,25); is egy kép, egy ellipszist deniál Vektorgrakus kép: a kirajzolás receptjét adjuk meg, és nem a pixeleket. Cserébe: akármilyen min ség, akármilyen nagyítás, anélkül, hogy a kép kockás (pixeles) lenne. Bet k formájának leírásához is vektorgrakát alkalmaznak, tehát a bet k körvonalának íveit tárolják. A pdf szövegformátum vektorgrakusan eltárolja a bet k formáját, így éri el, hogy minden gépen pontosan ugyanúgy jelenik meg a szöveg.

39 Vektorgraka: egy g bet közelr l

40 Különbség bitmap (rasztergraka) és vektorgraka között Kép forrása: en/wiki/vector_graphics

41 Tömörítetlen hang Hogyan tárolhatunk egy hangot számítógéppel? Például ugyanúgy, ahogy CD-n. És ott hogyan tároljuk? A hangszóró membránja (avagy a lemezjátszó t je) ritmikus mozgást végez. Ezt az id függvényében ábrázolva egy jellegzetes függvénygörbét kapunk. Másodpercenként 44,100-szor feljegyezzük a függvényértéket. Az értéket egész számmal kódoljuk két bájton ( és között). Ha sztereó a hang, akkor a fentieket mindkét csatornára el kell végeznünk.

42 Tömörítetlen hang II. Mi történik, ha a függvénygörbét függ leges irányban kétszeresére nyújtjuk? Kétszer hangosabb lesz a hang. Mi történik, ha a függvénygörbét vízszintes irányban kétszeresére nyújtjuk? Kétszer (egy oktávval) mélyebb lesz a hang. Mi történik, ha két függvényt összeadunk? Az eredmény azt adja, mintha a két hang egyszerre szólna.

43 Igény a tömörítésre Ha a függvényt leíró bájtsorozatot sorfolytonosan tároljuk, akkor lényegében megkaptuk a.wav hangformátumot. De másodpercenként 44100x2x2 bájt nagyon sok. (mai gyorsabb otthoni internet-kapcsolat) Hogyan lehetne takarékoskodni?

44 Tömörített hang A hang magassága (némi leegyszer sítéssel) azzal függ össze, hogy a membrán másodpercenként hányszor van alsó állásban. Ha sokszor, az magas hang. Ha másodpercenként 25,000-nél többször, akkor azt már nem is halljuk. mp3 tömörítés: Változtassuk meg a hangot úgy, hogy a különbség ne legyen hallható, de simábbá tegye a hang-görbét, hogy jobban lehessen tömöríteni. Tizedére csökkenti a méretet elfogadható szint min ségromlás mellett. A tömörítés mértéke többféleképpen beállítható, az alig élvezhet pici fájltól az eredetit l szinte megkülönböztethetetlen nagy fájlig.

45 Veszteségmentesen tömörített hang Veszteség-mentesen is lehet tömöríteni a hangadatokat, bár ez ritkán szükséges. Ha ezt a f leg szövegdokumentumokra kitalált zip és rar módszerekkel végezzük, akkor nem tömörítenek túl sokat, mert nem vesznek észre túl sok szabályszer séget. De például a ac tömörítés a szabályszer ségek keresésekor gyelembe veszi, hogy hanggal van dolga. Körülbelül harmadára csökkenti a méretet bármiféle veszteség nélkül.

46 Tömörített mozgókép Ha mozgóképet akarunk tömöríteni, akkor sokkal nagyobb adatmennyiséggel van dolgunk, mint állóképeknél, de a pontatlanságok kevésbé felt n ek. Ezért ezt szinte mindig veszteségesen tömörítjük. Ugyanazokat a trükköket alkalmazhatjuk, mint állóképnél (jpeg), tehát ismétl d kis részleteket keresünk,...de itt segít az is, hogy a képkocka általában hasonlít az el z höz,...pontosabban fogalmazva egyes részleteinek hasonmásai gyakran eltolva megtalálhatók az id ben közel es képkockák valamelyikén.

47 Gyakorlati tudnivalók multimédia fájlokról Csatorna: Multimédia jel. (hang, mozgókép, szöveg) Kodek: Jel tömörítési módja. Konténer: Fájl, amiben egy vagy több multimédia jel van szinkronizálva. A tömörítés módja csatornánként meg van adva a fájlban. Példák konténerekre: avi, mov. Példa: Az egyik avi kiterjesztés fájlomban három csatorna van: Egy DivX kodekkel tömörített mozgókép. Egy mp3-mal tömörített hangcsatorna. Egy tömörítetlen lmfelirat. Ezek képkocka pontossággal szinkronizálva vannak egymáshoz.

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely

Részletesebben

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő.

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Tömörítés Tömörítés I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Történeti áttekintés A tömörítés igénye nem elsődlegesen a számítógépek adattárolása

Részletesebben

Témák. Bevezetés az informatikába 7. Előadás. Szövegfile-ok típusai. Szövegszerkesztők típusai. Mértékegységek. Szövegszerkesztők szolgáltatásai

Témák. Bevezetés az informatikába 7. Előadás. Szövegfile-ok típusai. Szövegszerkesztők típusai. Mértékegységek. Szövegszerkesztők szolgáltatásai Bevezetés az informatikába 7. Előadás Számítógépes dokumentumkészítés I Témák Szövegfile-ok típusai Szövegszerkesztők típusai Szövegszerkesztők szolgáltatásai Microsoft Word szövegszerkesztők Szövegfile-ok

Részletesebben

Bináris egység: bit (binary unit) bit ~ b; byte ~ B (Gb Gigabit;GB Gigabyte) Gb;GB;Gib;GiB mind más. Elnevezés Jele Értéke Elnevezés Jele Értéke

Bináris egység: bit (binary unit) bit ~ b; byte ~ B (Gb Gigabit;GB Gigabyte) Gb;GB;Gib;GiB mind más. Elnevezés Jele Értéke Elnevezés Jele Értéke Kódolások Adatok kódolása Bináris egység: bit (binary unit) bit ~ b; byte ~ B (Gb Gigabit;GB Gigabyte) Gb;GB;Gib;GiB mind más. Elnevezés Jele Értéke Elnevezés Jele Értéke Kilo K 1 000 Kibi Ki 1 024 Mega

Részletesebben

13. Fájlformátumok. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu Madarassy László lmadarassy@mik.bme.hu. 13. Fájlformátumok v2011.05.04.

13. Fájlformátumok. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu Madarassy László lmadarassy@mik.bme.hu. 13. Fájlformátumok v2011.05.04. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu Madarassy László lmadarassy@mik.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerzı engedélye szükséges!

Részletesebben

Szín számokkal Képábrázolás

Szín számokkal Képábrázolás 2. foglalkozás Szín számokkal Képábrázolás Összegzés A számítógépek a rajzokat, fényképeket és más képeket pusztán számokat használva tárolják. A következő foglalkozás bemutatja, hogyan tudják ezt csinálni.

Részletesebben

Szoftver alapfogalmak

Szoftver alapfogalmak Szoftver alapfogalmak Azon a programok algoritmusok, eljárások, és hozzájuk tartozó dokumentációk összessége, melyek a számítógép működéséhez szükségesek. (nem kézzel fogható, szellemi termékek) Algoritmus

Részletesebben

Témák. Informatika I Eladás. Szövegfile-ok típusai. Szövegszerkesztk típusai. Mértékegységek. Szövegszerkesztk szolgáltatásai

Témák. Informatika I Eladás. Szövegfile-ok típusai. Szövegszerkesztk típusai. Mértékegységek. Szövegszerkesztk szolgáltatásai Informatika I Eladás Számítógépes dokumentumkészítés I Témák Szövegfile-ok típusai Szövegszerkesztk típusai Szövegszerkesztk szolgáltatásai Microsoft Word szövegszerkesztk Szövegfile-ok típusai Formázatlan

Részletesebben

Bevezetés a számítástechnikába

Bevezetés a számítástechnikába Bevezetés a számítástechnikába Beadandó feladat, kódrendszerek Fodor Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein.hu 2010 október 12.

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

Dokumentumformátumok Jelölő nyelvek XML XML. Sass Bálint sass@digitus.itk.ppke.hu. Bevezetés a nyelvtechnológiába 2. gyakorlat 2007. szeptember 20.

Dokumentumformátumok Jelölő nyelvek XML XML. Sass Bálint sass@digitus.itk.ppke.hu. Bevezetés a nyelvtechnológiába 2. gyakorlat 2007. szeptember 20. XML Sass Bálint sass@digitus.itk.ppke.hu Bevezetés a nyelvtechnológiába 2. gyakorlat 2007. szeptember 20. 1 DOKUMENTUMFORMÁTUMOK 2 JELÖLŐ NYELVEK 3 XML 1 DOKUMENTUMFORMÁTUMOK 2 JELÖLŐ NYELVEK 3 XML DOKUMENTUMFORMÁTUMOK

Részletesebben

Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni

Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni A tömörítés lehet: veszteségmentes nincs információ

Részletesebben

INFORMATIKA Felvételi teszt 1.

INFORMATIKA Felvételi teszt 1. INFORMATIKA Felvételi teszt 1. 1) Mi a szoftver? a) Szoftvernek nevezzük a számítógépet és minden kézzel megfogható tartozékát. b) Szoftvernek nevezzük a számítógépre írt programokat és az ezekhez mellékelt

Részletesebben

Képformátumok: GIF. Írta: TFeri.hu. GIF fájlformátum:

Képformátumok: GIF. Írta: TFeri.hu. GIF fájlformátum: GIF fájlformátum: GIF= Graphics Interchange Format. Magát a formátumot a CompuServe cég hozta létre 1987ben. Alapvetően bittérképes, tömörítetlen formátum. Elterjedését az internet forgalmának hihetetlen

Részletesebben

Webdesign II Oldaltervezés 3. Tipográfiai alapismeretek

Webdesign II Oldaltervezés 3. Tipográfiai alapismeretek Webdesign II Oldaltervezés 3. Tipográfiai alapismeretek Tipográfia Tipográfia: kép és szöveg együttes elrendezésével foglalkozik. A tipográfiát hagyományosan a grafikai tervezéssel, főként a nyomdai termékek

Részletesebben

8. óra op. rendszer Intéző

8. óra op. rendszer Intéző 8. óra op. rendszer Intéző Fájlok és könyvtárak kezelésére a Windows az Intéző nevű programot biztosítja számunkra. Indítása: Windows gomb + E Start gombon jobb klikk / A Windows Intéző Start / Minden

Részletesebben

Informatika SZTE 2014/15 tavaszi félév

Informatika SZTE 2014/15 tavaszi félév Informatika SZTE 2014/15 tavaszi félév dr. Németh Tamás egyetemi adjunktus SZTE TTIK, Informatikai Tanszékcsoport, Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék Tematika Informatikai alapfogalmak,

Részletesebben

Informatikai Rendszerek Alapjai

Informatikai Rendszerek Alapjai Informatikai Rendszerek Alapjai Dr. Kutor László A redundancia fogalma és mérése Minimális redundanciájú kódok 1. http://uni-obuda.hu/users/kutor/ IRA 2014 könyvtár Óbudai Egyetem, NIK Dr. Kutor László

Részletesebben

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer feladatai Programok indítása, futtatása Perifériák kezelése Kapcsolat a felhasználóval

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok Az általánosan használt fájltípusok A háttértárakon tárolt adathalmazokat fájloknak (állományoknak) nevezzük. A fájlokat két csoportba soroljuk. Az indítható, futtatható programokat tartalmazó fájlokat

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti kérdések

Képszerkesztés elméleti kérdések Képszerkesztés elméleti kérdések 1. A... egyedi alkotó elemek, amelyek együttesen formálnak egy képet.(pixelek) a. Pixelek b. Paletták c. Grafikák d. Gammák 2. Az alábbiak közül melyik nem színmodell?

Részletesebben

Multimédiás adatbázisok

Multimédiás adatbázisok Multimédiás adatbázisok Multimédiás adatbázis kezelő Olyan adatbázis kezelő, mely támogatja multimédiás adatok (dokumentum, kép, hang, videó) tárolását, módosítását és visszakeresését Minimális elvárás

Részletesebben

I. el adás, A számítógép belseje

I. el adás, A számítógép belseje 2008. október 8. Követelmények Félévközi jegy feltétele két ZH teljesítése. Ha egy ZH nem sikerült, akkor lehetséges a pótlása. Mindkét ZH-hoz van pótlás. A pótzh körülbelül egy héttel az eredeti után

Részletesebben

Szám- és kódrendszerek

Szám- és kódrendszerek Informatikai rendszerek alapjai Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár 2015. november 27. 1 Számok és ábrázolásuk 2 3 Vektorgrakus ábrák Rasztergrakus ábrák Színek, felbontások Vázlat

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

A PiFast program használata. Nagy Lajos

A PiFast program használata. Nagy Lajos A PiFast program használata Nagy Lajos Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 2. Bináris kimenet létrehozása. 3 2.1. Beépített konstans esete.............................. 3 2.2. Felhasználói konstans esete............................

Részletesebben

Készítette: Szűcs Tamás

Készítette: Szűcs Tamás 2016 Készítette: Szűcs Tamás A számítógép képpontok (pixelek) formájában tárolja a képeket. Rengeteg - megfelelően kicsi - képpontot a szemünk egy összefüggő formának lát. Minden képpont másmilyen színű

Részletesebben

GRAFIKA. elméleti tudnivalók

GRAFIKA. elméleti tudnivalók GRAFIKA elméleti tudnivalók 1. A digitális képalkotás - bevezető A "digitális" szó egyik jelentése: számjegyet használó. A digitális adatrögzítés mindent számmal próbál meg leírni. Mivel a természet végtelen,

Részletesebben

BMP = BitMaP (Bittérkép)

BMP = BitMaP (Bittérkép) BMP = BitMaP (Bittérkép) Az egyik legegyszerűbben használható, (valaha) legnépszerűbb pixeles képformátum. Eredeti kifejlesztő: Microsoft. Eredeti alkalmazási területe: Windows legrégebbi verziótól kezdve

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Szövegszerkesztés. Microsoft Office Word 2010

Szövegszerkesztés. Microsoft Office Word 2010 Szövegszerkesztés Microsoft Office Word 2010 Szövegformázás A dokumentumszöveg formátumát meghatározó felépítés formázott - szöveg, - táblázat, - kép + stílusok + eszköztár beállítások Karakterek Bekezdések...

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai 1. A... egyedi alkotóelemek, amelyek együttesen formálnak egy képet. Helyettesítse be a pixelek paletták grafikák gammák Helyes válasz: pixelek

Részletesebben

Használati utasítás Prestigio Nobile PER3562. Alapvető műveletek

Használati utasítás Prestigio Nobile PER3562. Alapvető műveletek Használati utasítás Alapvető műveletek Nyomja meg és tartsa benyomva a Power gombot a készülék bekapcsolásához. A készülék automatikusan belép a főmenübe a Kezdő képernyőn az üdvözlő képernyő után. A főmenü

Részletesebben

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I.

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. Jel Kódolt formában információt hordoz. Fajtái informatikai szempontból: Analóg jel Digitális jel Analóg jel Az analóg jel két érték között bármilyen tetszőleges értéket felvehet,

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer 1 Fájl rendszer Terminológia Fájl és könyvtár (mappa) koncepció Elérési módok Fájlattribútumok Fájlműveletek, fájlszerkezetek ----------------------------------------- Könyvtár szerkezet -----------------------------------------

Részletesebben

Programozás alapjai Bevezetés

Programozás alapjai Bevezetés Programozás alapjai Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Programozás alapjai Bevezetés SWF1 / 1 Tartalom A gépi kódú programozás és hátrányai A magas szintÿ programozási nyelv fogalma

Részletesebben

HTML é s wéblapféjlészté s

HTML é s wéblapféjlészté s HTML é s wéblapféjlészté s 1. Melyik országból ered a hipertext-es felület kialakítása? USA Japán Svájc 2. Webfejlesztéskor ha a site-on belül hivatkozunk egy file-ra, akkor az elérési útnak... relatívnak

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2012 március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása

Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Berke József 1 - Kocsis Péter 2 - Kovács József 2 1 - Pannon Agrártudományi Egyetem,

Részletesebben

A színkezelés alapjai a GIMP programban

A színkezelés alapjai a GIMP programban A színkezelés alapjai a GIMP programban Alapok.Előtér és háttér színek.klikk, hogy alapbeállítás legyen ( d és x használata).hozzunk létre egy 640x400 pixeles képet! 4.Ecset eszköz választása 5.Ecset kiválasztása

Részletesebben

Informatikai alapismeretek

Informatikai alapismeretek Informatikai alapismeretek Informatika tágabb értelemben -> tágabb értelemben az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával és feldolgozásával foglalkozik Informatika szűkebb értelemben-> számítógépes

Részletesebben

9. Tétel Els - és másodfokú egyenl tlenségek. Pozitív számok nevezetes közepei, ezek felhasználása széls érték-feladatok megoldásában

9. Tétel Els - és másodfokú egyenl tlenségek. Pozitív számok nevezetes közepei, ezek felhasználása széls érték-feladatok megoldásában 9. Tétel Els - és másodfokú egyenl tlenségek. Pozitív számok nevezetes közepei, ezek felhasználása széls érték-feladatok megoldásában Bevezet : A témakörben els - és másodfokú egyenl tlenségek megoldásának

Részletesebben

16. TÉMAKÖR ADATTÖMÖRÍTÉS

16. TÉMAKÖR ADATTÖMÖRÍTÉS 16. TÉMAKÖR ADATTÖMÖRÍTÉS CÉL: A tárolókapacitás jobb kihasználása, könnyebb hordozhatóság. o Több állományból álló anyagok egy fájlban o A kisebb méret miatt az interneten is könnyebben továbbítható Az

Részletesebben

SZOFTVEREK (programok)

SZOFTVEREK (programok) SZOFTVEREK (programok) Szoftverek csoportosítása 1. Operációs rendszerek: Windows (XP), 7, 8, 10 Linux (Ubuntu, Debian, ) 2. Felhasználói szoftverek Szövegszerkesztő: Word, jegyzettömb Táblázatkezelő:

Részletesebben

Ennél kontrasztosabb képet nem lehet elképzelni sem

Ennél kontrasztosabb képet nem lehet elképzelni sem Exportálás a Photoshop CS2-ben Valójában a Mentés másként paranccsal is menthettünk idegen fájlformátumokba, mely funkciót hagyományosan exportálásnak nevezik bármely alkalmazásban. A Photoshopban azonban

Részletesebben

Énekes Ferenc. Becsapjuk magunkat. Szemünk korlátai, avagy a pixel tulajdonságai

Énekes Ferenc. Becsapjuk magunkat. Szemünk korlátai, avagy a pixel tulajdonságai Énekes Ferenc Becsapjuk magunkat Szemünk korlátai, avagy a pixel tulajdonságai Énekes Ferenc A kiadványszerkesztés 1 Alapok Énekes Ferenc A kiadványszerkesztés 2 Szöveg Énekes Ferenc A kiadványszerkesztés

Részletesebben

Számítógépes grafika

Számítógépes grafika Számítógépes grafika HEFOP 3.5.1 Korszerű felnőttképzési módszerek kifejlesztése és alkalmazása EMIR azonosító: HEFOP-3.5.1-K-2004-10-0001/2.0 Tananyagfejlesztő: Máté István Lektorálta: Brückler Tamás

Részletesebben

Feladat: Indítsd el a Jegyzettömböt (vagy Word programot)! Alt + számok a numerikus billentyűzeten!

Feladat: Indítsd el a Jegyzettömböt (vagy Word programot)! Alt + számok a numerikus billentyűzeten! Jelek JEL: információs értékkel bír Csatorna: Az információ eljuttatásához szükséges közeg, ami a jeleket továbbítja a vevőhöz, Jelek típusai 1. érzékszervekkel felfogható o vizuális (látható) jelek 1D,

Részletesebben

Informatikai Rendszerek Alapjai

Informatikai Rendszerek Alapjai Informatikai Rendszerek Alapjai Egész és törtszámok bináris ábrázolása http://uni-obuda.hu/users/kutor/ IRA 5/1 A mintavételezett (egész) számok bináris ábrázolása 2 n-1 2 0 1 1 0 1 0 n Most Significant

Részletesebben

Informatika elméleti alapjai. January 17, 2014

Informatika elméleti alapjai. January 17, 2014 Szám- és kódrendszerek Informatika elméleti alapjai Horváth Árpád January 17, 2014 Contents 1 Számok és ábrázolásuk Számrendszerek Helyiérték nélküliek, pl római számok (MMVIIII) Helyiértékesek a nulla

Részletesebben

Béta Software számlázó programok adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatása (AEA)

Béta Software számlázó programok adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatása (AEA) Béta Software számlázó programok adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatása (AEA) Dokumentáció történet: 2016.03.19. 2016.05.13. PM, SZWIN:energia adó (6.oldal ) 2016.05.13. PM, SZWIN:számlakibocsátó címváltozás

Részletesebben

INFO1 Számok és karakterek

INFO1 Számok és karakterek INFO1 Számok és karakterek Wettl Ferenc 2015. szeptember 29. Wettl Ferenc INFO1 Számok és karakterek 2015. szeptember 29. 1 / 22 Tartalom 1 Bináris számok, kettes komplemens számábrázolás Kettes számrendszer

Részletesebben

Adobe InDesign CS5 Kezdő lépések

Adobe InDesign CS5 Kezdő lépések 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

06 Iratrendezés» Elválasztólap. Elválasztócsík. Elválasztó kartonlapok A/4+ Esselte Mylar karton elválasztólap A/4

06 Iratrendezés» Elválasztólap. Elválasztócsík. Elválasztó kartonlapok A/4+ Esselte Mylar karton elválasztólap A/4 Iratrendezés» Elválasztólap Elválasztócsík rendelési kód méret szín olási egység 0-733 0,5x24 cm kék 00 db/ 0-7332 0,5x24 cm narancs 00 db/ 0-7333 0,5x24 cm rózsaszín 00 db/ 0-7334 0,5x24 cm sárga 00 db/

Részletesebben

Magyar Nemzeti Bank FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

Magyar Nemzeti Bank FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET Magyar Nemzeti Bank ERA Nagyméretű állományok kezelése FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET v09. 2018.02.16. Tartalom 1. NAK szolgáltatáshoz történő regisztráció.... 3 2. NAK kliens letöltése... 5 3. Állomány feltöltése

Részletesebben

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 2

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 2 Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 2 Számrendszerek A leggyakrabban használt számrendszerek: alapszám számjegyek Tízes (decimális) B = 10 0, 1, 8, 9 Kettes (bináris) B = 2 0, 1 Nyolcas (oktális) B = 8

Részletesebben

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015.február

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015.február 1.oldal (16) Adatok tömörített tárolása A tömörítés fogalma A számítógépek háttértárainak véges kapacitása és a számítógépes hálózatok megjelenése indokolttá tette olyan eljárások kifejlesztését, amelyekkel

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSRŐL

TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSRŐL TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSRŐL Tisztelt Ügyfelünk! Amennyiben Ön a hatósági ügyeit elektronikusan kívánja intézni, kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi részletes tájékoztatónkat. ÜGYFÉLKAPU

Részletesebben

Adatbázisok. 8. gyakorlat. SQL: CREATE TABLE, aktualizálás (INSERT, UPDATE, DELETE), SELECT október október 26. Adatbázisok 1 / 17

Adatbázisok. 8. gyakorlat. SQL: CREATE TABLE, aktualizálás (INSERT, UPDATE, DELETE), SELECT október október 26. Adatbázisok 1 / 17 Adatbázisok 8. gyakorlat SQL: CREATE TABLE, aktualizálás (INSERT, UPDATE, DELETE), SELECT 2015. október 26. 2015. október 26. Adatbázisok 1 / 17 SQL nyelv Structured Query Language Struktúrált lekérdez

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok

Szövegszerkesztés alapok Szövegszerkesztés alapok Libre Office Writer http://szabadut.fsf.hu/ Szöveg szerkesztő programok Editorok Szövegszerkesztők (Word processor) Kiadványszerkesztők (DTP) Fájlformátumok TXT fájlok editorok

Részletesebben

A készülék 16 féle fájlformátumot támogat. Ezek a következők: PDF, CHM, EPUB, TXT, HTM, HTML, RTF, PDB, DJVU, DJV, iw44, iw4, FB2, PRC, MOBI és TCR.

A készülék 16 féle fájlformátumot támogat. Ezek a következők: PDF, CHM, EPUB, TXT, HTM, HTML, RTF, PDB, DJVU, DJV, iw44, iw4, FB2, PRC, MOBI és TCR. Alapvető műveletek Nyomja meg és tartsa benyomva a bekapcsoló gombot a készülék bekapcsolásához. A készülék automatikusan belép a főmenübe a Kezdő képernyőn az üdvözlő képernyő után. A főmenüben a következők

Részletesebben

Jel, adat, információ

Jel, adat, információ Kommunikáció Jel, adat, információ Jel: érzékszerveinkkel, műszerekkel felfogható fizikai állapotváltozás (hang, fény, feszültség, stb.) Adat: jelekből (számítástechnikában: számokból) képzett sorozat.

Részletesebben

Kép mozaik és piramis készítése LANDSAT űrfelvételből dr. Siki Zoltán 2011

Kép mozaik és piramis készítése LANDSAT űrfelvételből dr. Siki Zoltán 2011 Kép mozaik és piramis készítése LANDSAT űrfelvételből dr. Siki Zoltán 2011 Az internetről szabadon letölthetők korábbi 15 méter felbontású LANDSAT űrfelvételek Magyarországról (ftp://ftp.glcf.umd.edu/landsat).

Részletesebben

Bevezetés a programozásba I.

Bevezetés a programozásba I. Bevezetés a programozásba I. 6. gyakorlat C++ alapok, szövegkezelés Surányi Márton PPKE-ITK 2010.10.12. Forrásfájlok: *.cpp fájlok Fordítás: a folyamat, amikor a forrásfájlból futtatható állományt állítunk

Részletesebben

HTML ÉS PHP ŐSZI FÉLÉV

HTML ÉS PHP ŐSZI FÉLÉV 1 HTML ÉS PHP ŐSZI FÉLÉV Szövegek kezelése PHP-val 2 Szövegek tárolása Az UTF-8 kicsit részletesebben 3 Az UTF-8 minden karaktert 1-6 bájton tárol Ez összesen 1 111 998 különböző karakter tárolását teszi

Részletesebben

Online algoritmusok. Algoritmusok és bonyolultságuk. Horváth Bálint március 30. Horváth Bálint Online algoritmusok március 30.

Online algoritmusok. Algoritmusok és bonyolultságuk. Horváth Bálint március 30. Horváth Bálint Online algoritmusok március 30. Online algoritmusok Algoritmusok és bonyolultságuk Horváth Bálint 2018. március 30. Horváth Bálint Online algoritmusok 2018. március 30. 1 / 28 Motiváció Gyakran el fordul, hogy a bemenetet csak részenként

Részletesebben

A multimédia alkalmazások alkotóelemei

A multimédia alkalmazások alkotóelemei A multimédia alkalmazások alkotóelemei Szövegek Szöveget szövegszerkesztővel szokták begépelni a számítógépbe. A szövegszerkesztő használatának előnye, hogy az elütéseket könnyen meg lehet találni, kijavítani.

Részletesebben

Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok

Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok 1/53 B ITv: MAN 2017.09.28 Hogyan kezdjünk hozzá? Készítsünk egy mappát, legyen a neve mondjuk: Web Ez lesz a munkakönyvtárunk, ide kerül majd minden létrehozott

Részletesebben

Bevezetés. Párhuzamos vetítés és tulajdonságai

Bevezetés. Párhuzamos vetítés és tulajdonságai Bevezetés Az ábrázoló geometria célja a háromdimenziós térben elhelyezkedő alakzatok helyzeti és metrikus viszonyainak egyértelműen és egyértelműen visszaállítható (rekonstruálható) módon történő való

Részletesebben

Segédlet az Informatika alapjai I. című tárgy számrendszerek fejezetéhez

Segédlet az Informatika alapjai I. című tárgy számrendszerek fejezetéhez Segédlet az Informatika alapjai I. című tárgy számrendszerek fejezetéhez Sándor Tamás, sandor.tamas@kvk.bmf.hu Takács Gergely, takacs.gergo@kvk.bmf.hu Lektorálta: dr. Schuster György PhD, hal@k2.jozsef.kando.hu

Részletesebben

Kedves Diákok! A feladatok legtöbbször egy pontot érnek. Ahol ettől eltérés van, azt külön jelöljük.

Kedves Diákok! A feladatok legtöbbször egy pontot érnek. Ahol ettől eltérés van, azt külön jelöljük. Kedves Diákok! Szeretettel köszöntünk Benneteket abból az alkalomból, hogy a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola informatika tehetséggondozásának első levelét olvassátok! A tehetséggondozással

Részletesebben

147/2007. (VI. 26.) Korm. rendelet. egyes iparjogvédelmi beadványok elektronikus úton való benyújtására vonatkozó részletes szabályokról

147/2007. (VI. 26.) Korm. rendelet. egyes iparjogvédelmi beadványok elektronikus úton való benyújtására vonatkozó részletes szabályokról 147/2007. (VI. 26.) Korm. rendelet egyes iparjogvédelmi beadványok elektronikus úton való benyújtására vonatkozó részletes szabályokról A találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény

Részletesebben

9/2012. (II. 1.) Korm. rendelet. az egyes tevékenységek kutatás-fejlesztési szempontú minősítése iránti eljárás részletes szabályairól

9/2012. (II. 1.) Korm. rendelet. az egyes tevékenységek kutatás-fejlesztési szempontú minősítése iránti eljárás részletes szabályairól 9/2012. (II. 1.) Korm. rendelet az egyes tevékenységek kutatás-fejlesztési szempontú minősítése iránti eljárás részletes szabályairól A Kormány a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés - 1-3. modul - Szövegszerkesztés Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

24. szakkör (Csoportelméleti alapfogalmak 3.)

24. szakkör (Csoportelméleti alapfogalmak 3.) 24. szakkör (Csoportelméleti alapfogalmak 3.) D) PERMUTÁCIÓK RENDJE Fontos kérdés a csoportelméletben, hogy egy adott elem hanyadik hatványa lesz az egység. DEFINÍCIÓ: A legkisebb olyan pozitív k számot,

Részletesebben

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály IV. osztály 1. feladat. Ha leejtünk egy labdát, akkor az feleakkora magasságra pattan fel, mint ahonnan leejtettük. Milyen magasról ejtettük le a labdát, ha ötödször 10 cm magasra pattant fel? 2. feladat.

Részletesebben

Információs társadalom

Információs társadalom SZÓBELI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKÁBÓL 2015. Információs társadalom Kommunikáció fogalma, fajtái, általános modellje. Példák. A jel, adat, információ, zaj és a redundancia fogalma. Példák. Különbség a zaj és

Részletesebben

Taylor-polinomok. 1. Alapfeladatok. 2015. április 11. 1. Feladat: Írjuk fel az f(x) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját!

Taylor-polinomok. 1. Alapfeladatok. 2015. április 11. 1. Feladat: Írjuk fel az f(x) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját! Taylor-polinomok 205. április.. Alapfeladatok. Feladat: Írjuk fel az fx) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját! Megoldás: A feladatot kétféle úton is megoldjuk. Az els megoldásban induljunk el

Részletesebben

A leírás bemutatja hogy mint minden másra, Favicon készítésre is alkalmas az ingyenes Gimp rajzolóprogram.

A leírás bemutatja hogy mint minden másra, Favicon készítésre is alkalmas az ingyenes Gimp rajzolóprogram. A leírás bemutatja hogy mint minden másra, Favicon készítésre is alkalmas az ingyenes Gimp rajzolóprogram. 1, Készítsünk egy 160 160-as új képet. Azért kell ekkora, hogy kényelmesen elférjünk benne, majd

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. 1. Az alkalmazható e-nyomtatványokról és kitöltésükről

TÁJÉKOZTATÓ. 1. Az alkalmazható e-nyomtatványokról és kitöltésükről 1 TÁJÉKOZTATÓ a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal hatáskörébe tartozó kérelmek elektronikus úton történő benyújtásának lehetőségéről Tájékoztatjuk a Tisztelt Ügyfeleket, hogy a jogszabályban előírt,

Részletesebben

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010 Előadás készítés Szentesi Péter 2010 Mire használható? Előadás készítés Előadás segédlet készítés Emlékeztető az előadó számára Kiadvány készítés Prezentáció készítés kezdése A PowerPoint indítás Válasszunk

Részletesebben

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett bináris fájlformátum. Ebben a formátumban dokumentumok tárolhatók, amelyek különbözı szoftverekkel, hardverekkel

Részletesebben

A feladatok legtöbbször egy pontot érnek. Ahol ettől eltérés van, azt külön jelöljük.

A feladatok legtöbbször egy pontot érnek. Ahol ettől eltérés van, azt külön jelöljük. Szeretettel üdvözlünk Benneteket abból az alkalomból, hogy a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola informatika tehetséggondozásának első levelét olvassátok! A tehetséggondozással az a célunk,

Részletesebben

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport 10-es Keressünk egy egész számokat tartalmazó négyzetes mátrixban olyan oszlopot, ahol a főátló alatti elemek mind nullák! Megolda si terv: Specifika cio : A = (mat: Z n m,ind: N, l: L) Ef =(mat = mat`)

Részletesebben

1. feladat: A decimális kódokat az ASCII kódtábla alapján kódold vissza karakterekké és megkapod a megoldást! Kitől van az idézet?

1. feladat: A decimális kódokat az ASCII kódtábla alapján kódold vissza karakterekké és megkapod a megoldást! Kitől van az idézet? Projekt feladatai: 1. feladat: A decimális kódokat az ASCII kódtábla alapján kódold vissza karakterekké és megkapod a megoldást! Kitől van az idézet? 65 109 105 32 105 103 97 122 160 110 32 115 122 160

Részletesebben

Érdekes informatika feladatok

Érdekes informatika feladatok A keres,kkel és adatbázissal ellátott lengyel honlap számos díjat kapott: Spirit of Delphi '98, Delphi Community Award, Poland on the Internet, Golden Bagel Award stb. Az itt megtalálható komponenseket

Részletesebben

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Adatfeldolgozás közben gyakran előfordul, hogy Önnek ugyanazt, az elemi lépésekből álló, összetett műveletsort kell sokszor, esetleg nagyon sokszor és ami

Részletesebben

M/74. közismereti informatika írásbeli (teszt) érettségi vizsgához

M/74. közismereti informatika írásbeli (teszt) érettségi vizsgához OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Világbanki Középiskolák 2003. M/74 Elbírálási útmutató közismereti informatika írásbeli (teszt) érettségi vizsgához Tételszám Megoldás Pontszám Tételszám Megoldás Pontszám 1. B 2

Részletesebben

Komplex számok. Komplex számok és alakjaik, számolás komplex számokkal.

Komplex számok. Komplex számok és alakjaik, számolás komplex számokkal. Komplex számok Komplex számok és alakjaik, számolás komplex számokkal. 1. Komplex számok A komplex számokra a valós számok kiterjesztéseként van szükség. Ugyanis már középiskolában el kerülnek olyan másodfokú

Részletesebben

Meglévő munkafüzet megnyitása, mentése új néven

Meglévő munkafüzet megnyitása, mentése új néven Példánkban a következő lépéseket végezzük el: megnyitunk egy korábban mentett munkafüzetet, a megnyitott munkafüzetről egy másolatot készítünk, azaz új néven mentjük el. Meglévő munkafüzet megnyitása Egy

Részletesebben

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p 6. Alkalom Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél K é p Képet már létezı képállományból vagy a Word beépített CLIPART képtárgyőjteményébıl illeszthetünk be. Képállományból kép beillesztése A szövegkurzort

Részletesebben

Regionális forduló november 18.

Regionális forduló november 18. Regionális forduló 2017. november 18. 9-10. osztályosok feladata Feladat Egy e-mail kliens szoftver elkészítése lesz a feladatotok. Az elkészítendő alkalmazásnak az alábbiakban leírt specifikációnak kell

Részletesebben

CSALÁDFAKÉSZÍTŐ PROGRAMOK

CSALÁDFAKÉSZÍTŐ PROGRAMOK CSALÁDFAKÉSZÍTŐ PROGRAMOK A VILÁGHÁLÓN Kónya Zsuzsanna 2015.05.15. Szolnok Aba-Novák Agora Kulturális Központ Családkutató Klub CSALÁDFAPROGRAMOK Kutatás nagyon sok adat Adatok rendezése áttekinthetősége

Részletesebben

Az annotáció elvei. Oravecz Csaba MTA Nyelvtudományi Intézet {oravecz}@nytud.hu. MANYE vitaülés 2006. február 20.

Az annotáció elvei. Oravecz Csaba MTA Nyelvtudományi Intézet {oravecz}@nytud.hu. MANYE vitaülés 2006. február 20. Oravecz Csaba MTA Nyelvtudományi Intézet {oravecz}@nytud.hu MANYE vitaülés 2006. február 20. Bevezetés Nyelvi erőforrások, szöveges adatbázisok növekvő jelentősége. Bevezetés Nyelvi erőforrások, szöveges

Részletesebben

5. Fejezet : Lebegőpontos számok. Lebegőpontos számok

5. Fejezet : Lebegőpontos számok. Lebegőpontos számok 5. Fejezet : Lebegőpontos The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An InformationTechnology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley College Linda

Részletesebben

Útmutató a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékén készülő szakdolgozatok szerzői részére

Útmutató a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékén készülő szakdolgozatok szerzői részére Alapelvek Útmutató a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékén készülő szakdolgozatok szerzői részére 1. A szakdolgozat a hallgatói számonkérés sajátos formája, melyben a hallgató

Részletesebben

Az Informatika Elméleti Alapjai

Az Informatika Elméleti Alapjai Az Informatika Elméleti Alapjai dr. Kutor László Minimális redundanciájú kódok Statisztika alapú tömörítő algoritmusok http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/iea.html Felhasználónév: iea Jelszó: IEA07 BMF

Részletesebben

Képek kódolása. Vektorgrafika. Bittérképes grafika (raszter/pixelgrafika)

Képek kódolása. Vektorgrafika. Bittérképes grafika (raszter/pixelgrafika) Képek kódolása A számítógépes grafika körébe soroljuk a grafikus objektumok (képek, rajzok, diagramok) előállítását, tárolását, a számítógép számára feldolgozható formává alakítását (képdigitalizálás),

Részletesebben

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS MS ACCESS 2010 A feladat megoldása során a Microsoft Office Access 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Adatok importálása

Részletesebben