G. 5. ÖNKÖLTSÉG SZÁMÍTÁSI- ÉS ÁRKÉPZÉSI SZABÁLYZAT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "G. 5. ÖNKÖLTSÉG SZÁMÍTÁSI- ÉS ÁRKÉPZÉSI SZABÁLYZAT"

Átírás

1 Budapest, Madách Kossuth Imre Lajos út 5. III. tér emelet 6-8. G. 5. ÖNKÖLTSÉG SZÁMÍTÁSI- ÉS ÁRKÉPZÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: március 18. Érvényes: március 18-tól Változat: 2. Oldalak száma: 19.

2 Tartalomjegyzék 1.Elrendelés Cél Érvényesség Kapcsolódó szabályozások Bevezetés Önköltség önköltségszámítás kalkuláció Önköltségszámitás módszerei, szabályai Kalkulációs egység Kalkulációs séma tételsorai Költségek átvezetése, felosztása Költségelszámolások és az önköltségszámítás bizonylatai Önköltségszámításhoz szükséges adatok szolgáltatásáért és ellenırzéséért való felelısség Az önköltségszámítás készítésének idıpontjai Eredmény kimutatás A MEE tevékenységeinek árképzése Az árképzéssel kapcsolatos irányelvek Általános árképzési modell Sorszám Megnevezés Végrehajtásáért és végrehajtatás felelıssége Az önköltségszámítás alapfogalmai A megbízásos munka elszámolása és a munkában részvevıik díjazása Változat:

3 1.ELRENDELÉS Jelen utasítás karbantartásáért felel: irodavezetı Hatálybalépés ideje: március 18. Készítette: Gazdasági Bizottság.. Schachinger Tamás GB elnök Ellenırizte: a könyvelést végzı vállalkozás felelıs vezetıje:... Bodri Irén BODRICONT Kft. Ellenjegyezte:az irodavezetı: Günthner Attila irodavezetı Hatályba léptette: az Egyesületi Elnökség számú határozata alapján:. Kovács András fıtitkár Változat:

4 2. CÉL Az önköltségszámítás célja Az Egyesület mőködési, illetve célja szerinti tevékenységének és vállalkozásainak közvetlen önköltségeinek meghatározása A fenti tevékenységi körökhöz, valamint az Egyesület minden gazdálkodó egységéhez kapcsolódó tevékenységek közvetlen önköltségeinek, jövedelmezıségének értékelése Az árképzéshez adatok szolgáltatása Az önköltségszámítás feladata, hogy adatokat szolgáltasson: A tervezéshez és gazdaságossági számításokhoz, az önköltségcsökkentési lehetıségek feltárásához, a költséggazdálkodás javításához Gazdasági döntéseket megalapozó és ellenırzı számításokhoz Az árak képzéséhez Az önköltség-alakulás megfigyeléséhez, valamint az önköltség és az áralakulás ellenırzéséhez beszámoló készítéshez Az egyesületen belüli önálló tevékenységek értékeléséhez, gazdálkodásuk folyamatos ellenırzéséhez (pl.: lapkiadás) Az árképzés célja, hogy a MEE szervezésében ésvagy végrehajtásában egyesületi szervezetek, tagok, vagy külsı szervezetek, egyének számára végzendı, az Egyesület célja szerinti(közhasznú) és vállalkozási munkáihoz szükséges árképzési alapelveket, az árképzés folyamatát és gyakorlatát szabályozza annak érdekében, hogy az árak fedezetet nyújtsanak a tevékenységek végzése során felmerült költségekre, a MEE központ mőködéséhez szükséges hozzájárulásra és az elvárt nyereségre.. A szabályzat hatálya kiterjed: 3. ÉRVÉNYESSÉG A re (továbbiakban: MEE), mint jogi személyre, ezen belül: Egyesület titkárságára Területi szervezeti egységekre (Üzemi és területi szervezetek) Funkcionális szervezeti egységekre o Külön megállapodás szerint az Egyesület keretein belül mőködı önálló jogi személyiségő szervezeti egységekre (VTT, VET) o Jogi személyiséggel nem rendelkezı szervezeti egységekre (Szakosztályok, FISZT) Jelen utasítást ismernie kell azon munkakörök betöltıinek, akik a MEE által kibocsátott, valamint a MEE-hez beérkezı számlák kezelési (kiállítási, igazolási, kifizetési, könyvelési) folyamatában részt vesznek. Jelen szabályzat március 18. napjától visszavonásig érvényes. Változat:

5 4. KAPCSOLÓDÓ SZABÁLYOZÁSOK A Számvitelrıl szóló évi C. törvény (Sztv.) Az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. Törvény (ÁFA) Adózás rendjérıl szóló évi XCII. Törvény (Art) A személyi jövedelemadóról szóló, évi CXVII tv. (SzJA.tv) Társasági adóról és osztalékadóról szóló évi LXXXI. Törvény (Tao.) A társadalmi szervezetek gazdálkodó tevékenységérıl (VII.23.) Korm. rendelet. A számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól (XII.19.) Korm. Rendelet. Belsı szabályozások: Gazdálkodás rendje G1:Számviteli politika G4: Számlakezelési szabályzat G7: Számlarend és számlatükör 5. BEVEZETÉS A MEE önköltség számítási szabályzata továbbiakban szabályzat a 2000.C. törvény alapján került összeállításra. A hivatkozott törvény, kötelezıen nem írja elı, hogy a MEE-nek a számviteli politika részeként önköltség számítási szabályzatot kell készítenie. Jelen szabályzattal a gazdálkodási fegyelem növelését, az Egyesület mőködésének gazdasági megalapozottságát és erısítését kívánjuk elérni. Az önköltségszámítás tartalmazza: A kalkuláció tárgyát (kalkulációs egységek kijelölését) A költségtényezık tagolását és tartalmát Az Egyesületen belüli szervezeti egységek, a költségviselık csoportosítását, a költség viselı helyeken felmerült költségek elszámolásának menetét és a felosztás módszerét A költségek utalványozásának, elszámolásának és felosztásának bizonylati rendjét A tevékenységek elvégzéséhez szükséges anyagok, munkaidı, gépidı stb..természetes mértékegységben történı számbavételének rendjét A kalkuláció készítésének idıpontját A kalkuláció és a könyvviteli adatok egyeztetésének módját Az önköltség számítási adatok szolgáltatásáért, valamint az ellenırzésért felelıs személyek munkakörének megjelölését. Az Egyesület árképzésének szabályozása az árbevétellel járó Egyesület célja szerinti tevékenységes és a vállalkozások esetében szükséges. Az Egyesület által, vagy az Egyesület szervezésében végzett tevékenységek ármegállapításban elıkalkuláción alapuló költség+ haszon alapú, vagy az üzleti partnerrel egyeztetett piaci árak alkalmazására kerül sor. Változat:

6 Az árképzés szabályozásával az Egyesületen belül egységes alapokra helyezzük a Az Egyesület bármely szervezete által végzett tevékenységek árképzését, Az Egyesület központi költségvetéséhez való hozzájárulás elszámolása a 7.sz. függelék szerinti elszámolási lap alapján történik. Az árképzési és számlázási folyamatot, valamint az abban közremőködı szervezetek feladatait és felelısségét. Az árképzés és számlázás tartalmi elemeinek összehangolását Megjegyzés [GA1]: Beszúrni a táblát 6. ÖNKÖLTSÉG ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁS KALKULÁCIÓ 6.1.Önköltségszámitás módszerei, szabályai Az önköltségszámításnál alkalmazott alapfogalmakat az 1. sz. függelék tartalmazza. Önköltségszámítás Az önköltségszámítás olyan gazdasági tevékenység, mellyel a szolgáltatás megkezdése elıtt, azok folyamata alatt, vagy azok befejezése után megállapítható a szolgáltatás várható (tervezett), illetve tényleges önköltsége. Tehát az önköltségszámítás a szolgáltatás tervezett és tényleges közvetlen önköltségének meghatározása. Az (továbbiakban Egyesület) önköltségszámítása az Egyesület fıkönyvi számláinak költség győjtésére épül. Az Egyesület által alkalmazott önköltségszámítás kalkuláció formái: az elıkalkuláció (elızetes önköltség megállapítása) az utókalkuláció (utólagos, tényleges önköltség megállapítása) Az elıkalkuláció során a tevékenysége megkezdése elıtt meghatározzák a tevékenység végzéséhez szükséges élı- és holtmunka mennyiségét és várható költségeit. Az Egyesület által végzett tevékenységek esetében minden esetben elıkalkuláció alapozza meg a végzendı tevékenység várható költségeit és árát. Az utókalkuláció az a gazdasági tevékenység, melynek segítségével a szolgáltatás befejezését követıen határozható meg annak önköltsége. A számviteli törvény az egyedi értékelést követeli meg. Ezért az utókalkuláción keresztül elıállítható információk nem naptári idıszakhoz kötıdıen, hanem a szolgáltatás, befejezésekor kell rendelkezésre állni. (pl. tényköltség alapú számlázás) Az önköltségszámítás, költségek felosztásának módszerei: Az önköltségszámítás módszere alatt a közvetlen költségek elszámolásának, illetve a közvetlenül nem elszámolható költségek felosztásának módját, eljárását értjük. A költségek felosztásának alkalmazott módszere a pótlékoló kalkuláció. Változat:

7 A pótlékoló kalkuláció azt jelenti, hogy a szolgáltatást terhelı közvetlen költségeket már a felhasználás pillanatában elszámoljuk a konkrét kalkulációs egységre 6.2. Kalkulációs egység A tevékenységek kalkulációs alapja a tevékenység típusok végzése során felmerült költségek fıkönyveken történı győjtése. A költségek elkülönítése üzletágakszervezeti egységtevékenység vonatkozásában is fıkönyveken történik Az önköltségszámítás kalkulációs egységei: üzletágak Egyesület célja szerinti (közhasznú) tevékenységek Vállalkozások szervezeti egységek MEE központ terület, ezen belül területi- üzemi szervezetek, szakosztályok, társaságok tevékenységek tanfolyam, ezen belül tanfolyam típusok szakértıi munka, rendezvény, ezen belül rendezvény típusok lapok, kiadványok A kalkulációs egységek könyvelésben történı elkülönült kezelését a következı példán keresztül mutatjuk be: Példa: 7112o6o4 elsı karakter fıkönyv típusa 7-es termelés második karakter jelzi közhasznú- 1-vállalkozói- 4- Ha bármilyen tevékenységet jogi tagvállalatnak végez Egyesületünk az közhasznú tevékenységnek minısül. harmadik, negyedik karakter jelzi központ-11-terület-12- egységrıl van e szó (szakosztályok elkülönítése is itt történik a számkör kiosztással) ötödik, hatodik karakter jelzi az adott területi szervezetet-o6- Békéscsaba hetedik, nyolcadik karakter jelzi az adott tevékenység típusát-o4- tanfolyam A kalkulációs egységek szerinti könyvelés sematikus ábráját a 6. sz. függelék tartalmazza. Változat:

8 6.3. Kalkulációs séma tételsorai Közvetlen anyagköltség Igénybe vett anyagjellegő, nem anyag jellegő és egyéb szolgáltatások közvetlen költségei Értékcsökkenés Humán erıforrások közvetlen költségei Közvetlen önköltség Általános (közvetett) költségek (felosztása közvetlen költség arányában) Teljes önköltség Közvetlen költségként kell elszámolni a felmerüléskor a tevékenységre ténylegesen meghatározható, elszámolható költségeket, vagyis azokat, amelyekrıl egyértelmően megállapítható, hogy melyik szolgáltatásfajta (tevékenység) érdekében merültek fel. Az általános ( közvetett ) költségek között azokat a költségeket kell figyelembe venni (elszámolni), amelyek közvetlenül egyik szolgáltatásfajtára (tevékenységre) sem számolhatók el. A közvetlen költségek között az alábbi tételeket számoljuk el: Közvetlen anyagköltség Az anyagköltség a kalkulációs egység elıállítására felhasznált anyagok beszerzési áronelsıdleges fuvarköltség is- számított értéke. Az anyagköltség körébe tartoznak: - alap-, segéd-, egyéb anyag felhasználás - anyag hulladék, (Üzemanyagként veendı számításba a felhasznált elektromos áram, gız, gáz, víz, stb. anyagok) A tevékenység végzése során keletkezett hulladékot, tovább felhasználható használt anyagokat, készülékeket, szerkezeteket anyagcsökkentı tételként a kalkulációs egység javára kell elszámolni. A véglegesen megszőnı tárgyi eszközökbıl visszanyert hulladékok értékével - amennyiben tevékenységhez kapcsolódik - közvetlen költségként csökkenti a kalkulációs egység anyag felhasználását (negatív anyagköltség és nem ÉCS!) Készletek hiánya, értékvesztés A készletek hiányait, az értékvesztést - melyet egyedi értékelés alapján kell meghatározni - egyéb ráfordításként kell elszámolni. Igénybe vett szolgáltatások közvetlen költségei Az igénybe vett szolgáltatások értékeként az üzleti évben igénybe vett anyagjellegő és nem anyagjellegő szolgáltatások bekerülési értékét - le-vonható ÁFA-t nem tartalmazó - számlázott, fizetett, szerzıdésben meghatározott összegben kell elszámolni. Változat:

9 Igénybevett anyagjellegő szolgáltatások: belföldi utazási és szállítás költség külföldi utazási és szállítás költség más vállalkozó által végzett (felújításnak nem minısülı) javítás, karbantartás költsége más vállalkozó által végzett fuvarozás, szállítás, rakodás költsége postaköltség telefonköltség telefax, telex költség hírlap, folyóirat elıfizetési díjak szakkönyvek költsége kölcsönzési díjak (pl. göngyöleg, audiovizuális eszközök stb.) egyéb ki nem emelt anyagjellegő szolgáltatások bérmunkadíj Nem anyagjellegő szolgáltatások lízingdíj naptári évre járó bérleti díjak hirdetési költségek reklám propaganda, piackutatás jogi személyek részére fizetett tagsági díjak más vállalkozó által végzett szolgáltatásokért fizetett összeg más vállalkozónak fizetett oktatási, továbbképzési költség perköltség jogi személyek részére fizetett szerzıi, szakértıi, pályázati díjak fordítás, tolmácsolás költsége Egyéb szolgáltatások Egyéb szolgáltatásként kell kimutatni az eszközök bekerülési értékében el nem számolt illetéket, jogszabályon alapuló hatósági, igazgatási, szolgáltatási díjat, bankköltséget, biztosítási díjat, egyéb hatósági, igazgatási, szolgáltatási eljárási díjat. Értékcsökkenés Értékcsökkenés vonatkozásában ki kell mutatni az immateriális javak és tárgyi eszközök megállapított és elszámolt értékcsökkenése összegét. Közvetlen költségek között csak abban az esetben jelenhetnek meg, ha csak és kizárólagosan az adott kalkulációs egységgel kapcsolatban merültek fel, vagy pontosan meghatározható, hogy milyen arányban terhelik az adott tevékenységet. Egyéb esetekben az általános (közvetett) költségek között jelennek meg és a többi általános költséggel együtt osztódnak közvetlen önköltség arányában a kalkulációs egységekre. Humán erıforrások közvetlen költségei (személyi jellegő ráfordítások) Bérköltség Bérköltség vonatkozásában kell kimutatni a tárgyidıszakra költségként elszámolt és kifizetett járandóságok összegét, beleértve az állományba tartozó és az állományon kívüli személyeknek a naptári évre bérként számfejtett és kifizetett összegeket, valamint a mérlegkészítés idıpontjáig kifizetett, elszámolt prémiumokat, jutalmakat. Változat:

10 Ez elemeiben megfelel a statisztikai elszámolások szerinti keresetnek, függetlenül attól, hogy az ilyen címen kifizetett összegek után kell-e személyi jövedelemadót fizetni, vagy sem, illetve alapját képezi-e vagy sem a társadalombiztosítási járuléknak. Személyi jellegő egyéb kifizetések A személyi jellegő egyéb kifizetések vonatkozásában kell kimutatni a magánszemélyek részére nem bérköltségként és nem vállalkozói díjként kifizetett összegeket, beleértve ezen összegek le nem vonható általános forgalmi adóját, továbbá ezen összegek után a vállalkozó által fizetendı személyi jövedelemadó összegét. találmányi, szabadalmi, újítási, szerzıi közremőködéssel kapcs. díjak étkezési hozzájárulás természetben és pénzben) egyesület által fizetett végkielégítés tanulmányi ösztöndíjak (ha van ilyen) táppénz, betegszabadság egyéb költségtérítések munkába járás költségei üdülési támogatás élet és nyugdíjbiztosítás segélyek reprezentációs költségek kiküldetési költségek (belföldi, külföldi) nyugdíjpénztárba elszámolt munkáltatói hozzájárulás egyéb szabadon adható személyi jellegő kifizetések szociális önsegélyezı pénztár munkáltatói része egészségbiztosítási pénztár munkáltatói hozzájárulás Bérjárulékok Ide tartozik a nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási járulék, az egészségügyi hozzájárulás, a munkaadói járulék, szakképzési hozzájárulás, továbbá minden olyan adók módjára fizetendı összeg, amelyet a személyi jellegő ráfordítások, vagy a foglalkoztatottak száma alapján állapítanak meg, függetlenül azok elnevezésétıl Költségek átvezetése, felosztása Azokat a közvetve elszámolható költségeket (továbbiakban általános költségek) amelyek több kalkulációs egység elıállításávalvégzésével is kapcsolatosak és elsıdlegesen vagy átmenetileg költséghelyeken számolódnak el, csak késıbb lehet a kalkulációs egységek - tevékenységek - között felosztani. A kalkulációs egységek teljes önköltségének megállapítása érdekében az általános költségeket a kalkulációs egységek közvetlen költségének arányában osztjuk szét Költségelszámolások és az önköltségszámítás bizonylatai A Számviteli Törvény elıírásai szerint "minden gazdasági mőveletrıl, eseményrıl, amely az eszközök, illetve az eszközök forrásainak állományát vagy összetételét megváltoztatja, bizonylatot kell kiállítani. A gazdasági mőveletek folyamatát tükrözı összes bizonylat adatait a könyvviteli folyamat nyilvántartásaiban rögzíteni kell." Változat:

11 Számviteli bizonylat minden olyan külsı és belsı okmány, amelyet a gazdasági mővelet, esemény számviteli nyilvántartására, céljára készítettek. A bizonylatot a gazdasági mővelet, esemény megtörténtének illetve a gazdasági intézkedés megtételének vagy végrehajtásának idıpontjában kell kiállítani. A számviteli bizonylat lehet belsı és külsı bizonylat. A belsı bizonylatok esetében a Pénzkezelési szabályzat rendelkezik az alábbiakról: a gazdasági mőveletet elrendelı személy, a bizonylatot kiállító, ellenırzı, utalványozó személy, a készlet és pénzmozgás esetén az átvevı, az átadó, illetve a befizetı személy aláírása. A külsı bizonylat esetében gondoskodni kell: a megrendelés és teljesítés azonosíthatóságáról (rendelés vagy beszerzési megrendelés szám alapján) a beérkezı bizonylatot átvevı, igazoló és kifizetést engedélyezı személy meghatározásáról. Az önköltségszámítás alapfeltétele: a gazdasági eseményekrıl a bizonylat kiállítása és lekönyvelése a bizonylat utalványozása a végrehajtás ellenırzése a munka utalványozására szolgáló rendelés szám nyilvántartás 6.6 Önköltségszámításhoz szükséges adatok szolgáltatásáért és ellenırzéséért való felelısség Az önköltségszámításnál alkalmazott bizonylatokhoz kapcsolódó felelısségi köröket egyesületünknél az Alapszabály és a Szervezeti és Mőködési Szabályzat rögzíti. 6.7 Az önköltségszámítás készítésének idıpontjai A kalkulációs egységek közvetlen és közvetett költségeinek rögzítése a fıkönyveken történik. Az elrendelt zárlati idıpontokra gondoskodni kell arról: minden költségtényezı lekönyvelésre kerüljön a közvetlen költségeket megjelenítı szervezeti egységek költséghelyek egyenleg nélkül zárjanak a kötelezı egyezıségek biztosítva legyenek Változat:

12 7. EREDMÉNY KIMUTATÁS Az eredmény kimutatás egy formában készül: összköltség eljárással ("A" változat, amely az összköltséget költségnemenkénti bontásban tartalmazza.) 8.1 Az árképzéssel kapcsolatos irányelvek 8. A MEE TEVÉKENYSÉGEINEK ÁRKÉPZÉSE Az árakat az érvényes törvényi és jogszabályi, valamint az Egyesületnél érvényben lévı elıírásokkal összhangban kell kialakítani. A MEE egész mőködési területén azonos árképzési elveket kell alkalmazni. Az árak nyújtsanak legalább fedezetet a tevékenységek elvégzéséhez szükséges közvetlen és közvetett költségekre. A MEE tevékenységei többségénél elıkalkuláció alapú-fix áras-, egyes esetekben piaci árképzést alkalmaz. Az árképzés alapja egy általános kalkulációs séma, melynek alkalmazása az Egyesület fıkönyveibıl nyert adatok alapján történik. 8.2 Az árképzést megalapozó elıkalkuláció Az Egyesület célja szerinti (közhasznú) tevékenységek és vállalkozási munkák ellenértékének megállapítása a MEE saját hatásköre. Az árak meghatározásakor elsısorban a gazdaságossági elvárásokat kell szem elıtt tartani. Ezen alapelv érvényesítéséhez a meghatározott közvetlen önköltségen felül olyan fedezeti hányaddal kell az elvégzendı munkák árát kalkulálni, hogy az a közvetett költségek megtérülését és nyereség realizálását is biztosítsa mind a területi, mind a központi szervezetek számára. Az árképzés kalkuláció alapján történik. A kalkuláció az önköltségszámítás része. Feladata, hogy egy meghatározott periódus költségeit az abban a periódusban elıállított szolgáltatásokratevékenységekre, (költségviselıkre) szétossza, s ezáltal biztosítsa a költségviselı szerinti teljes önköltségszámítást. Az árképzés során a költségek hozzárendelése az egyes tevékenységekhez különbözı kalkulációs eljárásokkal történik. Kalkulációs módok: Kalkuláció végezhetı a szolgáltatás elıtt (elı-), utána (utó-) és annak folyamán is. Az elıkalkuláció pl. ajánlat készítéshez szükséges. Az utókalkulációt általában a szolgáltatás befejezése után végzik. A MEE tevékenységei árképzésének többségénél elıkalkuláción alapuló, egyedi kalkulációs lapokat, ill. elıírásokat alkalmaz a következı tevékenységekre: Rendezvényszervezés (2. sz.. függelék), Tanfolyam és vizsgaszervezési kalkuláció (3. sz. függelék), Kiadvány jegyzet kalkuláció (4. sz. függelék) Az egyéb, elızıekben fel nem sorolt tevékenységek esetében az elıkalkuláció általános árképzési modell alapján történik. Változat:

13 Általános árképzési modell A kalkulációhoz szükséges alapadatokat elızetes tervkalkulációval, az adott tevékenység elvégzéséhez múltban felmerült tényköltségek felhasználásával, és a külsı, harmadik féllel szerzıdésben megállapodott költségek alapján képezhetjük. Sorszám MEGNEVEZÉS 1. Szükséges anyagköltség 2. Igénybe vett saját élı- és holtmunka ráfordítások (saját teljesítés): - emberi erıforrás munkaóra költsége - gépjármő km költsége - egyéb teljesítmények költsége 3. Idegen teljesítés - anyagjellegő szolgáltatás - alvállalkozói teljesítések - egyéb igénybevett szolgáltatás 4. Közvetlen önköltség (1+2+3) 5. Közvetett önköltség 6. MEE központi hozzájárulás 7. Teljes önköltség + MEE rezsi (4+5+6) 8. Minimum elvárt fedezet (a teljes önköltség 10%-a) 9. Kalkuláció összege (7+8) = ÁFA alapja 10. ÁFA: (9-re) 11. Számla végösszege (9+10) A kalkulációs tételek tartalma: 1. Anyagköltség: A tevékenység várható elvégzéséhez közvetlenül szükséges anyagok felhasználásának értéke. 2. Igénybe vett saját élı- és holtmunka ráfordítások (saját teljesítés): A munka tevékenység elvégzéséhez közvetlenül szükséges saját teljesítmények értéke: munkaóra költsége: a tevékenység várható elvégzéséhez közvetlenül szükséges óra szorozva a hozzá tartozó egység költség-ftó- árával gépjármő km költsége: a tevékenység várható elvégzéséhez szükséges gépjármő km felhasználás szorozva a hozzá tartozó egység költség-ftkmárával 3. Idegen teljesítés: A tevékenység elvégzéséhez közvetlenül szükséges nem saját teljesítések értéke: anyagjellegő szolgáltatások alvállalkozói teljesítmények egyéb igénybevett szolgáltatások. 4. Közvetlen önköltség: A munka várható elvégzéséhez közvetlenül szükséges költségek (anyagköltség, igénybe vett humán- és holt erıforrások, idegen teljesítés) összege. Változat:

14 5. Közvetett önköltség: A tevékenység végzése során nem közvetlenül felmerülı, de a tevékenységekre felosztható költségelem. Számítása: a tény közvetettközvetlen költség aránya alapján képzett %-os kulcs szorozva a várható közvetlen költséggel. 6. MEE központi hozzájárulás (MEE rezsi): a nettó árbevétel 10 %-a 7. Teljes önköltség+ MEE rezsi a közvetlen és közvetett önköltség, valamint a MEE központi hozzájárulás összege. 8. Minimum elvárt fedezet: A teljes önköltség 10%-a, a központot illeti meg 9. Kalkuláció összege: A teljes önköltség + fedezet 10. ÁFA: Kalkuláció összege szorozva a mindenkor hatályos ÁFA kulccsal. 11. Számla végösszege: Kalkuláció összege + ÁFA összege. 8.3 Utókalkuláció A tevékenység elvégzését követı számlázáskor a ténylegesen felhasznált teljesítmények figyelembe vételével a munkát utókalkulálni kell, ha értéke meghaladja az 1 millió forintot. A szerzıdéskötés során lehetıséget kell teremteni az így utókalkulált munkák többet költségeinek elfogadtatására. 9. VÉGREHAJTÁSÁÉRT ÉS VÉGREHAJTATÁS FELELİSSÉGE A jelen szabályzatban foglalt egységesen kötelezı elıírások végrehajtásáért az Egyesület Fıtitkára és az Irodavezetı együttesen felelıs. Az önköltségszámítás céljaira szükséges adatok szolgáltatásáért és tartalmi helyességéért a könyvelést végzı Bodricont Kft felel Változat:

15 1. sz. függelék: Az önköltségszámítás alapfogalmai Költségnem A költségnem a költségeknek költség fajtánkénti csoportosítása, az Egységes Számlakeret 7-es számlaosztály Tevékenységek költségei és a 6-os számlaosztály Általános költségek számlacsoportjaiban kijelölt és meghatározott címenként, (anyag jellegő, ráfordítás, személyi jellegő ráfordítás, értékcsökkenési leírás) valamint a 8-as számlaosztály Értékesítés önköltsége elszámolására szolgál. Az 5-ös számlaosztályban másodlagosan könyvelünk az eredmény kimutatás érdekében. A számlarendet, az egységes számlakeretet az 1.számú melléklet tartalmazza. A kalkuláció szempontjából releváns költség nemek: (az Egységes Számlakeret számlaosztálya) Csoportosításuk: Termelési költség nemek. Közvetlenül a közhasznú vállalkozói tevékenységekhez kapcsolódó költségek Általános költség nemek Közvetlenül a közhasznú vállalkozói tevékenységekhez nem kapcsolható költségek Neutrális költség nemek: A vállalkozás gazdasági társaságként való mőködése kapcsán keletkezı ráfordítások és az azoknak megfelelı bevételek Önköltség: Az önköltség az üzletágak tevékenységek stb elıállítására fordított élı- és holtmunka pénzértékben kifejezett összege. Költségtényezı: A tevékenységek költségeinek kalkulációs tételek szerinti elkülönítése. Elszámolási módjukat tekintve megkülönböztetünk közvetlenül és közvetve elszámolható költségeket. Közvetlenül elszámolható költségek azok a költségek, amelyekrıl már felmerüléskor megállapítható, hogy melyik kalkulációs egységre vonatkoznak. Közvetve elszámolható költségek azok a költségek, amelyek több kalkulációs egység elıállításával is kapcsolatosak, melyeket elsıdlegesen vagy átmenetileg költséghelyen kell elszámolni, és késıbb lehet az egyes költségviselık között felosztani. Közvetlen önköltség: Minden olyan tevékenységmegbízás teljesítése, elıállítása, megvalósítása érdekében felmerült, megközelítıen arányosan változó költség, amely a kalkulációs egységre közvetlenül, illetve a kalkulációs egységre jutó értéke megfelelı mutatók segítségével Változat:

16 megállapítható és elszámolható. A közvetlen költségként elszámolandó költségek nem tartalmazhatnak olyan költségelemeket, amelyeket ezen szabályzat kötelezıen az Általános költségek közé sorol. Kalkuláció tárgya: Az egyesület tevékenységeinek végzése során az adott tevékenység vagy termék, szolgáltatás, amelyre az önköltség meghatározása irányul. Bruttó fedezet: A termék, szolgáltatás önköltségre vetített %-ban kifejezett összeg, amely magában foglalja: a központi irányítás, és mőködés költségeit, az összes támogatói általános költséget a hasznot Fedezeti összeg: Az értékesítés nettó árbevételének és elszámolt önköltségének különbözete. Fedezeti hányad: A fedezeti összegnek a nettó árbevételhez viszonyított aránya (%) Saját árbevétel: Az árbevételnek a továbbszámlázott idegen teljesítményekkel és az eladott áruk beszerzési értékével csökkentett értéke. 2. sz. függelék Rendezvényszervezési kalkulációhoz a MEE honlapján található excel táblázatot kell használni. A táblázat letölthetı itt: 3. sz. függelék Tanfolyam és vizsgaszervezési kalkulációhoz a MEE honlapján található excel táblázatot kell használni. A táblázat letölthetı itt: 4. sz. függelék Kiadvány jegyzet kalkuláció kalkulációhoz a MEE honlapján található excel táblázatot kell használni. A táblázat letölthetı itt: 5. sz. függelék A MEGBÍZÁSOS MUNKA ELSZÁMOLÁSA ÉS A MUNKÁBAN RÉSZVEVİIK DÍJAZÁSA 1. A szerzıdéses munka díjazása tekintetében - amennyiben arra hatósági áralkalmazási megkötöttség nincs elıírva - a megbízó és a megbízott szabadon állapodnak meg, figyelembe véve az árképzés általános szabályait. 2. A munkában résztvevık a munkavégzés arányéban részesülnek díjazásban, melynek mértékét külön megállapodásban (megbízási szerzıdésben) kell rögzíteni. A zsőrizésben Változat:

17 részvevık közremőködését a munka elfogadásától függetlenül díjazni kell. Ennek mértékét, a szerzıdést a megbízott részérıl aláíró vezetı határozza meg. 3. A munka elszámolását és az utókalkulációt a költségvetés tervezettel összhangban el kell készíteni. 4. Készkiadásként kell elszámolni - a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelıen - a költségvetés tervezetben már figyelembe vett minden olyan személyi és közvetlen dologi kiadást is, amely a munka elvégzésével kapcsolatban merült fel (gépelés, sokszorosítás, fénymásolás, nyomdai költség, szállítás, alvállalkozói költség, kiszállás, taxiköltség, eszközök bérleti díja, anyagfelhasználás, stb.). Beruházási kiadás a szerzıdéses munka terhére nem számolható el. Saját személygépkocsi használat esetén az erre vonatkozó érvényes külön belsı szabályozás szerint kell eljárni. Változat:

18 6.sz.függelék Kalkulációs egységek szerinti könyvelés fıkönyv Cél szerinti (közhasznú) Vállalkozás központ terület, szakosztályok központ Terület, szakosztályok tanfolyam pl.nn. szaktanácsadás tanfolyam. rendezvények szaktanácsadás Lapok, kiadványok rendezvények Lapok, kiadványok. Változat:

19 7. sz. függelék Elszámolási mintalevél gazdálkodó szervezetekkel történı éves pénzügyi elszámoláshoz a MEE központi költségekhez való hozzájárulás céljából. A könyvelési adatok és a 20.. évi mérleg alapján az alábbiakban közöljük a Szervezet 20.. éves vonatkozó pénzügyi adatait, illetve a Gazdálkodás rendje vonatkozó szabályai alapján, a MEE központi számlájára (Raiffeisen Bank ) még átutalandó összegeket. Átutalási határidı: 20.. május Szervezet Mőködési bevételek Egyéni tagdíj Pártoló tagdíj Mőködési bevételek összesen: Célszerinti tevékenységek Tanfolyam bevétel Szakértıi munka bevétel Lapok, kiadványok bevétel Vállalkozás bevétel Célszerinti tevékenység bevétele összesen: Szervezet évi bevétele Gazdálkodási szabályzat szerint utalandó % Központ felé utalandó összeg Összes utalandó összeg * Eddig átutalt évi összeg * 2008 évre vonatkozó 2009-ban utólag utalt összeg Még utalandó összeg: Változat:

G. 5. ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT

G. 5. ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8. G. 5. ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2006. március 9. Érvényes: 2006. január 1. Változat: 1. Oldalak száma: 13. Tartalomjegyzék 1. Elrendelés... 3 2. Cél...

Részletesebben

G. 5. ÖNKÖLTSÉG SZÁMÍTÁSI- ÉS ÁRKÉPZÉSI SZABÁLYZAT

G. 5. ÖNKÖLTSÉG SZÁMÍTÁSI- ÉS ÁRKÉPZÉSI SZABÁLYZAT 1075 Budapest, Madách Imre út 5. III. em. G. 5. ÖNKÖLTSÉG SZÁMÍTÁSI- ÉS ÁRKÉPZÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2012 október 30 Érvényes: 2012 október 30 Változat: 4 Oldalak száma: 19 Tartalomjegyzék 2. Cél...

Részletesebben

Éves beszámoló összeállítása és elemzése

Éves beszámoló összeállítása és elemzése Éves beszámoló összeállítása és elemzése I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK Alapfogalmak Vállalkozás működés Eredmény Eredmény csökkentő tételek Eredmény növelő tételek Költségek Ráfordítások

Részletesebben

K i v o n a t. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. január 30-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

K i v o n a t. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. január 30-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. január 30-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014. (I.30.) önkormányzati

Részletesebben

G. 7. RENDEZVÉNY SZABÁLYZAT

G. 7. RENDEZVÉNY SZABÁLYZAT 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8. G. 7. RENDEZVÉNY SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2006. március 9. Érvényes: 2006. január 1-től Változat: 1. Oldalak száma: 07. Tartalomjegyzék 1. Elrendelés... 3 2. Cél...

Részletesebben

I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK

I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK Éves beszámoló összeállítása I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK Alapfogalmak Vállalkozás működés Eredmény Eredmény csökkentő tételek Eredmény növelő tételek Költségek Ráfordítások Fogalmi

Részletesebben

Önköltség-számítási szabályzata

Önköltség-számítási szabályzata Területi Gondozási Központ Püspökladány Önköltség-számítási szabályzata Hatályos: -tól. készítette: Az intézmény adatai: Intézmény neve: Területi Gondozási Központ székhelye: Püspökladány Rákóczi. 4. Törzskönyvi

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÖNYVTÁRA 1051 Budapest, Arany János utca 1. ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2012. január 1. napjától Jóváhagyta: Dr. Náray-Szabó Gábor fő-igazgató 1 ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI

Részletesebben

Tevékenység költségei

Tevékenység költségei Tevékenység költségei Kiadás, ráfordítás, költség Kiadás: minden kifizetés, amely csökkenti a pénzeszközöket Ráfordítás: A vállalkozás eredményét csökkenti. Költség: a költség a tevékenység/termelés során

Részletesebben

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2008. 12. 31. zárómérleghez

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2008. 12. 31. zárómérleghez 18111954 9449 569 01 Statisztikai számjel Épülı Virgonc Gyermekekért Alapítvány 2085 Plisvörösvár, Rákóczi u. 8. KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2008. 12. 31. zárómérleghez Budapest, 2009. március 3. Szervezet felelıs

Részletesebben

AZ ÖNKÖLTSÉG SZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT CÉLJA, TARTALMA

AZ ÖNKÖLTSÉG SZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT CÉLJA, TARTALMA I. AZ ÖNKÖLTSÉG SZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT CÉLJA, TARTALMA Az önköltség számítási szabályzat célja, hogy részletesen szabályozza a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (továbbiakban: MMgMK) alaptevékenységének

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁS RENDJÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁS RENDJÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT Csobánkai Polgármesteri Hivatal 2014 Csobánka, Fı út 1. ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁS RENDJÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT Hatályos: 2017. január 1. napjától Winkler Sándor Józsefné polgármester dr. Filó-Szentes Kinga jegyzı

Részletesebben

REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK SZABÁLYZATA

REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK SZABÁLYZATA REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK SZABÁLYZATA MTA Nyelvtudományi Intézet REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK FELOSZTÁSÁNAK, AZOK TELJESÍTÉSÉNEK ÉS ELSZÁMOLÁSÁNAK SZABÁLYZATA Hatályos: 2014. január 1-jétıl 2 REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK

Részletesebben

1. SZÁMLAOSZTÁLY: BEFEKTETETT ESZKÖZÖK

1. SZÁMLAOSZTÁLY: BEFEKTETETT ESZKÖZÖK Számlatükör 1. SZÁMLAOSZTÁLY: BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 11. Immateriális javak 111 Alapításátszervezés aktivált értéke 112 Kísérleti fejlesztés aktivált értéke 113 Vagyon értékő jogok 114 Szellemi termékek

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI BÍRÓSÁG ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI BÍRÓSÁG ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI BÍRÓSÁG 2009.EL.II.B.6.szám ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT Érvényes: 2009. szeptember 1-től Készítette: Siposné Balku Erika Jóváhagyta: Dr. Nánási Illés Jász-Nagykun-Szolnok

Részletesebben

G. 11. TERMÉSZETBENI JUTTATÁSOK

G. 11. TERMÉSZETBENI JUTTATÁSOK 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8. G. 11. TERMÉSZETBENI JUTTATÁSOK SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2006. március 9. Érvényes: 2006. január 1-től Változat: 1. Oldalak száma: 07. Tartalomjegyzék 1. Elrendelés...

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT. Érvényes: 2002.július 1-től

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT. Érvényes: 2002.július 1-től Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT Érvényes: 2002.július 1-től Készítette: Tem Ildikó gh. Vezető Jóváhagyta: dr. Nánási Illés a megyei bíróság elnöke Az államháztartás szervezeti

Részletesebben

Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft. 2009. Kiegészítı melléklete. Wágner László ügyvezetı igazgató

Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft. 2009. Kiegészítı melléklete. Wágner László ügyvezetı igazgató Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft. 2009. Kiegészítı melléklete Wágner László ügyvezetı igazgató Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft. adószám: 22265434-2-02 Cégjegyzék szám: 02-09-074143 Statisztikai

Részletesebben

Pénzügyi számvitel február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem

Pénzügyi számvitel február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem Pénzügyi számvitel 1 A pénzügyi számvitel fogalma A pénzügyi számvitel fogalma: a pénzügyi számvitel a vagyon és annak összetétele, a tevékenység eredménye valóságnak megfelelő, folyamatos, zárt rendszerű,

Részletesebben

Eredmény és eredménykimutatás

Eredmény és eredménykimutatás Eredmény és eredménykimutatás Eredmény Eredmény Az adott időszak hozamainak és ráfordításainak különbsége. Nyereség Veszteség 0 A hozam - bevétel A létrehozott teljesítmények várható ellenértéke Az értékesített,

Részletesebben

1. verzió AZ Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 16. függelék 6. melléklet AZ ÓBUDAI EGYETEM ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS A SIÓFOKI FELSİOKTATÁSI KÖZALAPÍTVÁNY 2009. január 1 2009. december 31-ig terjedı idıszakról Siófok, 2010. május. 24. Készítette: Dr. Sárdi Csilla 1/1 1 Tartalomjegyzék A közalapítvány

Részletesebben

Kiadás Költség Ráfordítás

Kiadás Költség Ráfordítás Kiadás Költség Ráfordítás Kiadás: minden, a vállalatnál ténylegesen felmerült kifizetés, pénzeszköz-kiáramlás, aminek következtében csökken a vállalkozás pénzkészlete. Költség: az adott tevékenység megvalósításához,

Részletesebben

Főkönyvi kivonat - nem részletezett

Főkönyvi kivonat - nem részletezett 1. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 11 IMMATERIÁLIS JAVAK 12 INGATLANOK ÉSINGATLANOKHOZ KAPCSOLÓDÓ VAGYONI JOGOK 13 MŰSZAKI BERENDEZÉSEK, GÉPEK, JÁRMŰVEK 14 EGYÉB BERENDEZÉSEK, FELSZERELÉSEK 95821154,00 6287982 32941334,00

Részletesebben

Költséggazdálkodás. Kis- és középvállalkozások. Költséggazdálkodás. Ügyvezetés I. és II.

Költséggazdálkodás. Kis- és középvállalkozások. Költséggazdálkodás. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Költséggazdálkodás 2 Költséggazdálkodás Tény: a működéssel költségek merülnek fel Cél: okok minél pontosabb ismerete Módszer: ok okozati összefüggések

Részletesebben

Kiegészítı melléklet a 2007. évi egyszerősített éves beszámolóhoz

Kiegészítı melléklet a 2007. évi egyszerősített éves beszámolóhoz Szegedi Kistérség- és Gazdaságfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató KHT. 6720 Szeged, Széchenyi tér 10. Cégjegyzékszám: 06-14-000119 Kiegészítı melléklet a évi egyszerősített éves beszámolóhoz A Kht. 2004.

Részletesebben

A költségvetés tervezésének ellenırzési nyomvonala

A költségvetés tervezésének ellenırzési nyomvonala A költségvetés tervezésének ellenırzési nyomvonala Fejlesztési többletigények összeállítása Saját bevételek körének tervévre történı kialakítása 0998. (XII.30.) fejezet tervezési szabályai SZMSZ 7/998.

Részletesebben

Szélessáv Közhasznú Alapítvány

Szélessáv Közhasznú Alapítvány 1 Szélessáv Közhasznú Alapítvány Kiegészitı melléklet : a 2009.01.01-tıl 2009.12.31-ig tartó üzleti évrıl készített közhasznú egyszerősített éves beszámolójához I. ÁLTALÁNOS JELLEGŐ KIEGÉSZÍTÉSEK a) A

Részletesebben

Üzleti számvitel működés

Üzleti számvitel működés MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Fogalma Üzleti számvitel Vállalkozás működés Költségek csökkentő tételek növelő tételek Dr.

Részletesebben

La Leche Liga Magyarország EGYESÜLETI JELENTÉS. 1022 Budapest, Hermann Ottó u. 18. Adószáma: 18048092-1-41 Statisztikai számjel: 18048092-9499-529-01

La Leche Liga Magyarország EGYESÜLETI JELENTÉS. 1022 Budapest, Hermann Ottó u. 18. Adószáma: 18048092-1-41 Statisztikai számjel: 18048092-9499-529-01 1022 Budapest, Hermann Ottó u. 18. Adószáma: 18048092-1-41 Statisztikai számjel: 18048092-9499-529-01 EGYESÜLETI JELENTÉS a 2008. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz Budapest, 2009.március 2 EGYESÜLETI

Részletesebben

1 1 9 3 1 5 5 5 4 7 1 1 1 1 4 0 4 Statisztikai számjel. Szarvas Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 5540 Szarvas, Kossuth Lajos u. 64.

1 1 9 3 1 5 5 5 4 7 1 1 1 1 4 0 4 Statisztikai számjel. Szarvas Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 5540 Szarvas, Kossuth Lajos u. 64. 1 1 9 3 1 5 5 5 4 7 1 1 1 1 4 0 4 Statisztikai számjel 0 4 1 0 0 0 1 5 5 4 Cégjegyzék száma Szarvas Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 5540 Szarvas, Kossuth Lajos u. 64. 2008. év 12. 31. es beszámoló

Részletesebben

Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete

Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete 18236741-9001-529-01 Statisztikai számjel 18236741-1-43 Adószám Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete Kiegészítő melléklet a 2013. évi egyszerűsített beszámolóhoz Budapest, 2014. május 25. a Egyesület

Részletesebben

A kalkuláció. A kalkuláció: olyan műszaki-gazdasági tevékenység, gazdasági számítás, amely valamely

A kalkuláció. A kalkuláció: olyan műszaki-gazdasági tevékenység, gazdasági számítás, amely valamely A kalkuláció A kalkuláció: olyan műszaki-gazdasági tevékenység, gazdasági számítás, amely valamely tevékenység végzésének tervezett vagy tényleges erőforrás igényét veszi száma. tágabb értelemben vezetői

Részletesebben

HOZAMFELOSZTÁSI SZABÁLYZAT. CIB Nyugdíjpénztár

HOZAMFELOSZTÁSI SZABÁLYZAT. CIB Nyugdíjpénztár HOZAMFELOSZTÁSI SZABÁLYZAT CIB Nyugdíjpénztár 2011 Hozamfelosztási Szabályzat Ezen szabályzat célja az, hogy egyértelmően és világosan meghatározza a Pénztár által elért hozamoknak a tagok egyéni, illetve

Részletesebben

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET AZ 2012. ÉVI

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET AZ 2012. ÉVI 1 KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET AZ ISTER-GRANUM KORLÁTOLT FELELİSSÉGŐ EURÓPAI TERÜLETI EGYÜTTMŐKÖDÉSI CSOPORTOSULÁS 2012. ÉVI EGYSZERŐSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ Esztergom, 2013. március 23. A közzétett adatok könyvvizsgálattal

Részletesebben

Balatonlelle Város Önkormányzata 17/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelete az ideiglenes külföldi kiküldetés rendjérıl

Balatonlelle Város Önkormányzata 17/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelete az ideiglenes külföldi kiküldetés rendjérıl 1 Balatonlelle Város Önkormányzata 17/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelete az ideiglenes külföldi kiküldetés rendjérıl Balatonlelle Város Önkormányzatának Képviselı-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

Főkönyvi kivonat Magyar Curling Szövetség

Főkönyvi kivonat Magyar Curling Szövetség BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 114 Szellemi termékek 10 033,- 10 033,- 1194 Szellemi termékek terv szerinti écs 10 033,- 10 033,- 119 Immateriális javak tervszerinti écs. 10 033,- 10 033,- 11 Immateriális javak

Részletesebben

Györfi Gyula NCA Tanács alelnöke. Szekszárd, 2010. február 24. 500 eft 3 mft 500 eft + 500 eft fölötti rész 28%-a

Györfi Gyula NCA Tanács alelnöke. Szekszárd, 2010. február 24. 500 eft 3 mft 500 eft + 500 eft fölötti rész 28%-a 2010. évi elszámolható költségek Györfi Gyula NCA Tanács alelnöke Szekszárd, 2010. február 24. Ami nem változott Az igényelhetı támogatás meghatározása Maradt a korrigált ráfordítás Maradt a táblázat 0

Részletesebben

Tárgyidıszak: 2010.01.01. - 2010.12.31.

Tárgyidıszak: 2010.01.01. - 2010.12.31. Könyvelt cég: BVV Kft., Adószám: 14843008-2-13 Lapszám: 1 1 BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 2 552 384,00 1 646 623,00 T 905 761,00 11 IMMATERIÁLIS JAVAK 292 332,00 292 332,00 0,00 114 SZELLEMI TERMÉK 292 332,00 292

Részletesebben

Országos Idegtudományi Intézet

Országos Idegtudományi Intézet 1. oldal: összesen: 12 Iktatószám: Országos Idegtudományi Intézet ÖNKÖLTSÉG SZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT Jóváhagyom: Budapest, 2010. január 06. F igazgató. F igazgató gazdasági helyettese 2. oldal: összesen: 12

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT Apátfalva Község Önkormányzata ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT Hatályba lépését 2012. január 01-től elrendelem Költségvetési szerv vezetője 1 I. Az Önköltségszámítási szabályzat célja, tartalma Az önköltségszámítás

Részletesebben

Adókhoz kapcsolódó feladatok

Adókhoz kapcsolódó feladatok Adókhoz kapcsolódó feladatok Az adórendszer általános jellemzıi 1. feladat A gazdaságirányítás milyen feladatokat tölthet be a piacgazdaságokban: 2. feladat Kik a gazdaságirányítás szereplıi? 3. feladat

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyszerűsített éves beszámolójához. 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője)

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyszerűsített éves beszámolójához. 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. 2014 egyszerűsített éves beszámolójához 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég teljes neve: Alapítás időpontja:

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT Dunaszegi Közös Önkormányzati Hivatal, Dunaszeg, Dunaszentpál és Kunsziget Község Önkormányzata és költségvetési szerveik, valamint a Dunaszegi Gyermekjóléti és Családsegítő Társulás és a Kunszigeti Gyermekellátó

Részletesebben

G. 4. SZÁMLAKEZELÉSI SZABÁLYZAT

G. 4. SZÁMLAKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8. 1075 Budapest, Madách Imre út 5. III. emelet G. 4. SZÁMLAKEZELÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2009. március 18. Érvényes: 2009. március 18-tól Változat:.2. Oldalak száma:

Részletesebben

Elszámolást alátámasztó dokumentumok (Az egyes elszámolható költségekhez, projektelem/tevékenység kategóriákhoz)

Elszámolást alátámasztó dokumentumok (Az egyes elszámolható költségekhez, projektelem/tevékenység kategóriákhoz) Elszámolást alátámasztó dokumentumok (Az egyes elszámolható költségekhez, projektelem/tevékenység kategóriákhoz) 1. Föld és ingatlan vásárlás Területszerzéssel kapcsolatos bizonylatok összesítıje Hatósági

Részletesebben

KIEGÉSZÍT MELLÉKLET. Mérték Médiaelemz M hely Közhasznú Nonprofit Kft. 2014.01.01-2014.12.31. egyszer sített éves beszámolójához. 2015. május 18.

KIEGÉSZÍT MELLÉKLET. Mérték Médiaelemz M hely Közhasznú Nonprofit Kft. 2014.01.01-2014.12.31. egyszer sített éves beszámolójához. 2015. május 18. KIEGÉSZÍT MELLÉKLET a Mérték Médiaelemz M hely Közhasznú Nonprofit Kft. 214.1.1-214.12.31 egyszer sített éves beszámolójához 215. május 18. a vállalkozás vezet je (képvisel je) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég

Részletesebben

Az eredménykimutatás. Eredménykimutatás I. Eredménykategóriák. Formai jellemzők. Tartalmi jellemzők. Az eredménykimutatás fajtái.

Az eredménykimutatás. Eredménykimutatás I. Eredménykategóriák. Formai jellemzők. Tartalmi jellemzők. Az eredménykimutatás fajtái. MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Üzleti számvitel Eredménykimutatás I. Dr. Pál Tibor Az eredménykimutatás Számviteli okmány

Részletesebben

EGYÉB BERENDEZÉSEK, FELSZERELÉSEK, GÉPEK, JÁRMŰVEK

EGYÉB BERENDEZÉSEK, FELSZERELÉSEK, GÉPEK, JÁRMŰVEK FŐKÖNYVI KIVONAT 2013.01.01-2013.12.31 Psalmus Humanus Egyesület - 2013 Forgalom Fők.szám Megnevezés Tartozik Követel 1 14 3 31 36 38 381 384 39 392 4 41 45 454 463 464 471 474 49 5 51 143 145 149 1491

Részletesebben

Főkönyvi kivonat Magyar Curling Szövetség

Főkönyvi kivonat Magyar Curling Szövetség BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 114 Szellemi termékek 10 033,- 10 033,- 1194 Szellemi termékek terv szerinti écs 10 033,- 10 033,- 119 Immateriális javak tervszerinti écs. 10 033,- 10 033,- 11 Immateriális javak

Részletesebben

Az eredménykimutatás. Formai jellemzõk. Eredménykategóriák. Tartalmi jellemzõk. Az eredménykimutatás fajtái

Az eredménykimutatás. Formai jellemzõk. Eredménykategóriák. Tartalmi jellemzõk. Az eredménykimutatás fajtái Üzleti számvitel XXI. Elõadás Eredménykimutatás I. Dr. Pál Tibor MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Az eredménykimutatás Számviteli

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Füzesgyógy Vidékfejlesztési Centrum. korlátolt felelősségű társaság. 2013. december 31-i egyszerűsített éves beszámolójához

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Füzesgyógy Vidékfejlesztési Centrum. korlátolt felelősségű társaság. 2013. december 31-i egyszerűsített éves beszámolójához KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET Füzesgyógy Vidékfejlesztési Centrum Korlátolt Felelősségű Társaság 2013. december 31-i egyszerűsített éves beszámolójához Általános rész: Név: FÜZESGYÓGY KFT. Képviseletre jogosult:

Részletesebben

1.1. Folyamatos tartózkodás céljára szolgáló épületek, helyiségek kéményei 1.1.1. Szilárd és olaj-tüzelıberendezések egyedi kéményeinek

1.1. Folyamatos tartózkodás céljára szolgáló épületek, helyiségek kéményei 1.1.1. Szilárd és olaj-tüzelıberendezések egyedi kéményeinek 1. sz. melléklet 1. oldal Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlés kötelezı kéményseprı-ipari közszolgáltatásról szóló 37/1996. (XII.19.) Kgy. rendeletéhez kéményseprı-ipari közszolgáltatások 2012. évi tervezett

Részletesebben

Civil (közhasznú) szervezetek számlatükre. 2012. (készítette: Baracskainé dr. Boór Judit)

Civil (közhasznú) szervezetek számlatükre. 2012. (készítette: Baracskainé dr. Boór Judit) 1 Civil (közhasznú) szervezetek számlatükre 2012. (készítette: Baracskainé dr. Boór Judit) I. Befektetett eszközök 11. Immateriális javak 113 Vagyoni értékű jogok 114 Szellemi termékek 118 Immateriális

Részletesebben

2. feladat (A beszámoló összeállítása)

2. feladat (A beszámoló összeállítása) 2. feladat (A beszámoló összeállítása) A BESZÁMOLÓ 1 Kft. 2017. december 31-i főkönyvi kivonatából a következő záró egyenlegeket ismerjük. A főkönyvi kivonat még nem tartalmazza a kiegészítő gazdasági

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.02.07-2013.12.31. egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. március 31.

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.02.07-2013.12.31. egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. március 31. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 213.2.7-213.12.31 egyszerűsített éves beszámolójához 213. március 31. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A

Részletesebben

Költségelszámolás II.

Költségelszámolás II. Költségelszámolás II. Számvitel I. 2004. november 17. Joó Ágnes 1 őző előadáson kiosztott feladat megoldásának befejezése: osztott feladat megoldása: költséghely, költségviselő elszámolással a. Társasági

Részletesebben

Éves beszámoló összeállítása és elemzés

Éves beszámoló összeállítása és elemzés MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Éves beszámoló összeállítása és elemzés IV. előadás Eredménykimutatás I. Az eredménykimutatás

Részletesebben

A pénzügyi kimutatásokban előforduló leggyakoribb hibák. Zatykó Zsuzsanna Kontrolling Önálló Iroda irodavezető

A pénzügyi kimutatásokban előforduló leggyakoribb hibák. Zatykó Zsuzsanna Kontrolling Önálló Iroda irodavezető A pénzügyi kimutatásokban előforduló leggyakoribb hibák Zatykó Zsuzsanna Kontrolling Önálló Iroda irodavezető Irányadó jogszabály 2000.évi C. törvény a számvitelről 2016.évtől alkalmazandó szabályváltozások

Részletesebben

Főkönyvi kivonat. 2013.03.25. 19:43:03 Pénznem: HUF. Honvédség és Társadalom Baráti Kör Szfvár 18484126-1-07

Főkönyvi kivonat. 2013.03.25. 19:43:03 Pénznem: HUF. Honvédség és Társadalom Baráti Kör Szfvár 18484126-1-07 Honvédség és Társadalom Baráti Kör Szfvár 18484126-1-07 Főkönyvi kivonat 2013.03.25. 19:43:03 Pénznem: HUF Szűkítési feltételek: 1 BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 39 428 431 0 39 428 431 1 149 437 39 428 431 1 149

Részletesebben

Kiegészítı melléklet és Közhasznú jelentés A FEHÉRVÁR TRAVEL KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY. 2011. évi. Egyéb szervezetek közhasznú beszámolójához

Kiegészítı melléklet és Közhasznú jelentés A FEHÉRVÁR TRAVEL KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY. 2011. évi. Egyéb szervezetek közhasznú beszámolójához Kiegészítı melléklet és Közhasznú jelentés A FEHÉRVÁR TRAVEL KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY 2011. évi Egyéb szervezetek közhasznú beszámolójához 1. Az alapítvány bemutatása Jogszabályi háttérként a beszámoló, ezen

Részletesebben

DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT. 2336 Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet. 2013. évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete

DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT. 2336 Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet. 2013. évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT. 2336 Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet 2013. évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete Adószám: 13386140-2-13 Cégjegyzékszám: 13-09-101130 Ügyvezető

Részletesebben

Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány. Kiegészítő melléklet. A Számviteli törvény szerint egyéb szervezetek egyszerűsített éves beszámolójához. 2013.

Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány. Kiegészítő melléklet. A Számviteli törvény szerint egyéb szervezetek egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. Bírósági bejegyzés: PK.60.144/2003/4. Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány Kiegészítő melléklet A Számviteli törvény szerint egyéb szervezetek egyszerűsített éves beszámolójához 2013. év Kistelek, 2014.március

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT

GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT KİBÁNYA SPORT CLUB 1105 Bp. Ihász utca 24. GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT Kelt: Budapest 2006. május 09. Egyesület elnöke P.h. A szabályzat hatálya A Kıbánya Sport Club (továbbiakban: Egyesület ) Gazdálkodási

Részletesebben

La Leche Liga Magyarország EGYESÜLETI JELENTÉS. 1022 Budapest, Hermann Ottó u. 18. Adószáma: 18048092-1-41 Statisztikai számjel: 18048092-9199- -01

La Leche Liga Magyarország EGYESÜLETI JELENTÉS. 1022 Budapest, Hermann Ottó u. 18. Adószáma: 18048092-1-41 Statisztikai számjel: 18048092-9199- -01 1022 Budapest, Hermann Ottó u. 18. Adószáma: 18048092-1-41 Statisztikai számjel: 18048092-9199- -01 EGYESÜLETI JELENTÉS a 2012. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz Budapest, 2013. február 2 EGYESÜLETI

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1970-06 Könyvvezetés és beszámolókészítés A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: Könyvvezetési

Részletesebben

PONGOR TIBORNÉ BEJEGYZETT KÖNYVVIZSGÁLÓ 4026 Debrecen, Zsák u. 9/B. Tel.: /52/

PONGOR TIBORNÉ BEJEGYZETT KÖNYVVIZSGÁLÓ 4026 Debrecen, Zsák u. 9/B. Tel.: /52/ PONGOR TIBORNÉ BEJEGYZETT KÖNYVVIZSGÁLÓ 4026 Debrecen, Zsák u. 9/B. Tel.: /52/ 425-689 Részéletes könyvvizsgálói jelentés a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2009. december 31-i fordulónappal

Részletesebben

Éves beszámoló. Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft eredménykimutatás üzleti év Budapest, Városház u

Éves beszámoló. Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft eredménykimutatás üzleti év Budapest, Városház u 0 1 _ 0 9 _ 9 1 8 7 1 5 Cégjegyzék száma Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft eredménykimutatás 1055. Budapest, Városház u. 9-11. Tel: 486-3300 Éves beszámoló 2009 üzleti év 0 1 _ 0 9 _ 9 1 8 7 1 5

Részletesebben

Éves beszámoló eredménykimutatás

Éves beszámoló eredménykimutatás 0 1 _ 1 4 _ 0 0 0 0 4 6 Cégjegyzék száma Budapesti Fesztiválközpont Közhasznú Társaság 1055. Budapest, Városház u. 9-11. Tel: 486-3300 Éves beszámoló eredménykimutatás 2008 üzleti év 0 1 _ 1 4 _ 0 0 0

Részletesebben

A ÉVI EGYSZERÜSITETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ

A ÉVI EGYSZERÜSITETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 1 A Mátrafüredi Plébánia Felújításáért Alapítvány 3200 Gyöngyös, Orczy utca 8. III/15. KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET A 2012. ÉVI EGYSZERÜSITETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2 I. Általános rész 1. A Társaságra vonatkozó alapinformációk

Részletesebben

DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete

DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT. 2336 Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet 2012. évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete Adószám: 13386140-2-13 Cégjegyzékszám: 13-09-101130 Ügyvezető

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT MTA Nyelvtudományi Intézet ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014. 01. 01-tıl Készítette: Máté Ildikó 2 I. AZ ÖNKÖLTSÉG SZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT CÉLJA, TARTALMA 1. Az önköltség

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A könyvviteli rendszer működése 52. lecke A KÖNYVVEZETÉS (KÖNYVVITEL)

Részletesebben

SUZUKI Klubok Egyesülete. A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek Egyszerűsített Éves Beszámolója

SUZUKI Klubok Egyesülete. A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek Egyszerűsített Éves Beszámolója 1 8 2 5 3 8 8 7-9 4 9 9-5 2 9-0 1 A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek Egyszerűsített Éves Beszámolója Fordulónapra készült beszámoló 2017. január 01. - 2017. december 31. 2017 P. H. Kelt: Budapest,

Részletesebben

Gólem Színház Közhasznú Egyesület Kiegészítő melléklete a 2014. december 31.-i fordulónappal elkészített egyszerűsített éves beszámolójához Budapest, 2015. június 01. I. Általános kiegészítések 1.) Szervezet

Részletesebben

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET - 1 - Éjféli Kiáltás Misszó Egyesület Egyszerősített éves beszámolójának kiegészítı melléklete KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET Éjféli Kiáltás Misszó Egyesület éves egyszerüsített éves beszámolójához Budapest, 2012.06.01.

Részletesebben

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET. A PÉCS/SOPIANAE ÖRÖKSÉG NONPROFIT KFT évi egyszerősített éves beszámolójához

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET. A PÉCS/SOPIANAE ÖRÖKSÉG NONPROFIT KFT évi egyszerősített éves beszámolójához KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET A PÉCS/SOPIANAE ÖRÖKSÉG NONPROFIT KFT. 2010. évi egyszerősített éves beszámolójához 2.oldal 1./ A vállalkozás bemutatása: A társaság cégneve: Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Korlátolt

Részletesebben

A Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. 2011. üzleti év. Közhasznúsági jelentése

A Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. 2011. üzleti év. Közhasznúsági jelentése A Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. 2011. üzleti év Közhasznúsági jelentése Budapest, 2012. február 15. Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft 2011.üzleti év Közhasznúsági jelentése 2/7 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

2011. évi Közhasznúsági jelentése

2011. évi Közhasznúsági jelentése MÁKVIRÁG VIRÁGAI Gyermekellátási és Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelısségő Társaság Székesfehérvár, Nefelejcs u. 79-1. 8000 2011. évi Közhasznúsági jelentése Székesfehérvár, 2012. május 26.. Pintérné

Részletesebben

Pénzügyi számvitel. VIII. előadás. A jövedelmek számvitele

Pénzügyi számvitel. VIII. előadás. A jövedelmek számvitele Pénzügyi számvitel VIII. előadás A jövedelmek számvitele A jövedelemelszámolási számlán elszámolt jövedelem értelmezése Adott vállalkozástól a vállalkozás alkalmazottjai, vagy más személyek részére valamilyen

Részletesebben

Főkönyvi kivonat. 2012.09.10. 13:45:19 Pénznem: HUF. In Gold Invest 22617271-2-43

Főkönyvi kivonat. 2012.09.10. 13:45:19 Pénznem: HUF. In Gold Invest 22617271-2-43 In Gold Invest 22617271-2-43 Főkönyvi kivonat 2012.09.10. 13:45:19 Pénznem: HUF Szűkítési feltételek: 1 BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 439 595 151 459 1 186 219 151 459 1 186 219 151 459 1 034 760 T 13 MŰSZAKI BERENDEZÉSEK,

Részletesebben

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére 1. Az egyszerűsített éves beszámoló készítése lehetőségének meghatározása: A vállalkozás 2006. október 1-jével kezdte meg előtársaságként működését, a társaságot a cégbíróság október 31.-vel jegyezte be,

Részletesebben

K I E G É S Z Í T İ M E L L É K L E T

K I E G É S Z Í T İ M E L L É K L E T K I E G É S Z Í T İ M E L L É K L E T AZ ORMÁNSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT NONPROFIT KORLÁTOLT FELELİSSÉGŐ TÁRSASÁG 2 012. évi EGYSZERŐSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ S e l l y e, 2013.április 25. Összeállította: Czipor

Részletesebben

Kiegészítő melléklet

Kiegészítő melléklet Kiegészítő melléklet 1. Általános összefoglalás A kiegészítő melléklet a BJB-Sysem Kereskedelmi és Szolgáltató KFT 2013. január 1-től 2013. december 31-ig terjedő időszak üzleti tevékenységéről készült.

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló

Egyszerűsített éves beszámoló 19215422-9120-331-16 Statisztikai számjel ----------------- Cégjegyzék száma A vállalkozás megnevezése: PEDAGÓGUS SZAKSZERVEZET A vállalkozás címe, telefonszáma: 5000 Szolnok, Baross út 20. 3/20. 2011.

Részletesebben

Kiegészítő melléklet

Kiegészítő melléklet Adószám: 18936678-2-19 VESZPRÉM MEGYEI ÉFOÉSZ KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE TAPOLCA 8300 Tapolca, Vincellér u. 7. Kiegészítő melléklet A 2015. évi beszámolóhoz A közzétett adatokból a TÁMOP 5.3.8. projekt 2013-2015

Részletesebben

CÉLTARTALÉK KÉPZÉSI SZABÁLYZAT. CIB Nyugdíjpénztár

CÉLTARTALÉK KÉPZÉSI SZABÁLYZAT. CIB Nyugdíjpénztár CÉLTARTALÉK KÉPZÉSI SZABÁLYZAT CIB Nyugdíjpénztár 2011 Bevezetés Jelen céltartalék képzési szabályzat célja, hogy szabályozza a CIB Önkéntes és Kölcsönönös Nyugdíjpénztár esetében a céltartalékképzésre

Részletesebben

Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Önköltség-számítási szabályzat célja, tartalma... 3 2.1. Gazdaságpolitika... 3 3. Költség, önköltség-számítási

Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Önköltség-számítási szabályzat célja, tartalma... 3 2.1. Gazdaságpolitika... 3 3. Költség, önköltség-számítási Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Önköltség-számítási szabályzat célja, tartalma... 3 2.1. Gazdaságpolitika... 3 3. Költség, önköltség-számítási alapfogalmak... 4 3.1. A költség (kiadás)... 4 3.2. Költségnem...

Részletesebben

Egyesület egyszerűsített éves beszámolója

Egyesület egyszerűsített éves beszámolója Balatonedericsi Horgász Egyesület 8312 Balatonederics 4. Számú MÁV Őrház hrsz. 086. Egyesület egyszerűsített éves beszámolója 2015 évről Tartalom 1. Az egyesület alapadatai 2. Számviteli beszámoló 3. Kimutatás

Részletesebben

Éves beszámoló eredménykimutatása (összköltség eljárással) " A " változat. (adatok ezer forintban) Előző év(ek) módosítása i. Sorszá m.

Éves beszámoló eredménykimutatása (összköltség eljárással)  A  változat. (adatok ezer forintban) Előző év(ek) módosítása i. Sorszá m. 6.) Határozza meg az eredménykimutatás célját! Ismertesse az eredmény- megállapítás módjait, az A változat szerint (összköltség és forgalmi költség eljárás)! Részletezze az egyes eredmény kategóriák tartalmát!

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft 217 egyszerűsített éves beszámolójához Budapest, 218.5.22. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég teljes neve: atlatszo.hu

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZATÁNAK KIVONATA

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZATÁNAK KIVONATA S Z E G E D I Í T É LŐTÁBLA ELNÖKE S Z E G E D Telefon: 62/568-555 6701 Szeged Pf. 1192 2010. El. II. B. 5/9. Hatályos: 2010.08.01-től SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZATÁNAK KIVONATA A KÖZÉRDEKŰ

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 1103 Budapest Kőér 2/B Adószám: 18191970-1-42 Bíróság nyilvántartási szám: 60.092 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2007. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz Budapest, 2008.03.28 Általános rész A tevékenységét 2006-ben

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS évi közhasznú egyszerősített éves beszámolóhoz

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS évi közhasznú egyszerősített éves beszámolóhoz Dkmt Kht. KSH szám: 21803310 9133 571 06 Szeged, Victor H u. 1 Cégjegyzékszám.: 06 14 000103 6720 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2005. évi közhasznú egyszerősített éves beszámolóhoz A Dkmt Kht. könyvvizsgálója

Részletesebben

K Ö Z H A S Z N Ú S Á G I J E L E N T É S

K Ö Z H A S Z N Ú S Á G I J E L E N T É S Moravcsik Alapítvány K Ö Z H A S Z N Ú S Á G I J E L E N T É S 2011 Budapest, 2012. 2 T a r t a l o m 1. A szervezet alapadatai 2. A Moravcsik Alapítvány számviteli beszámolója 3. Kimutatás a költségvetési

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT 2012. Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT Készítette: Vásárhelyiné Szászi Judit Gazdasági igazgató Készült: 2012. január

Részletesebben

Vállalkozások költséggazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar)

Vállalkozások költséggazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) 1/23 Vállalkozások költséggazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) HOZAM RÁFORDÍTÁS EREDMÉNY ÁRBEVÉTEL KÖLTSÉG BR. NYERESÉG BEVÉTEL KIADÁS PÉNZTÁR KÖLTSÉG RÁFORDÍTÁS KIADÁS HOZAM

Részletesebben

Szolgáltatás elszámolása a számvitelben

Szolgáltatás elszámolása a számvitelben Szolgáltatás elszámolása a számvitelben Oly sokszor kérdezik a pénzügyekkel foglalkozók, hogy az igénybe vett szolgáltatások közül mi tekintendő közvetített szolgáltatásnak, ennek mi a tartalma, hogyan

Részletesebben

Egyéb Szervezet Egyszerűsített Éves Beszámolója

Egyéb Szervezet Egyszerűsített Éves Beszámolója 1 8 1 2 5 0 6 7-9 4 9 9-5 2 9-0 1 Egyéb Szervezet Egyszerűsített Éves Beszámolója Éves zárómérleg 2010. január 01. - 2010. december 31. 2010 Kelt Budapest, 2011. május 20. 1 8 1 2 5 0 6 7-9 4 9 9-5 2 9-0

Részletesebben

PATIKA ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS EGÉSZSÉGPÉNZTÁR

PATIKA ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS EGÉSZSÉGPÉNZTÁR PATIKA ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS EGÉSZSÉGPÉNZTÁR KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2007. ÉV 2008. ÁPRILIS 30. 1. Általános kiegészítések A pénztár mőködési formája: kiegészítı egészségpénztár Alapítás idıpontja: 1999. november

Részletesebben