Védekezési módszer. vadkárbecslés. kiválasztásának alapja. Védekezés a vadkárok ellen. 1. Közvetlen módszerek: 2. Közvetett módszerek.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Védekezési módszer. vadkárbecslés. kiválasztásának alapja. Védekezés a vadkárok ellen. 1. Közvetlen módszerek: 2. Közvetett módszerek."

Átírás

1 Védekezési módszerek Vadkármegelőzés és vadkárbecslés 8. előadás 1. Közvetlen módszerek: 1. Mechanikai 2. Kémiai 3. Biológiai 2. Közvetett módszerek. Védekezési módszer kiválasztásának alapja Védekezés a vadkárok ellen Ráfordítás igény: Munkaerő Pénz A kivitelezhetőség nehézsége. Kisüzemi, nagyüzemi alkalmazás. A gyakori megoldások technológiája teljes mértékben kidolgozott.

2 Védekezés közvetlen módszerek Területvédelem Kerítés: kiugrók, kapuk, létrák. Magasság, erősség, építési mód vadfajtól függően. Villanypásztor. Riasztás hanggal: karbidágyú, szélkerekes kereplő, riasztólövés, riasztó hang lejátszása. Riasztás fénnyel. Biológiai: kedvelt növény, riasztó növény, háziállat jelenlét és ürülék, vér, zsír, szőr. Kémia: gyantaszármazékok (dendrocol, vadicell, vadóc). Kerítések Kerítések építése a kárt okozó fajok távoltartására a kritikus területtől. Drága és idő igényes. A kerítés lehet csibe hálóból, fából és acélból is. A kerítésnek meg kell akadályoznia a célzott fajt az átmenetelben, átugrásban és átbújásban is. Elektromos kerítések is lehetnek. Deszka-palánk kerítés Dorongból épített kerítés Területvédelem Hagyományos kerítésdrótfonat Erősített, nagy szemű vadháló Ponthegesztett panelből (Dunaújvárosi panel) épített kerítés Elektromos vadkárelhárító kerítés (villanypásztor) II. Hang- és fényhatáson alapuló területvédelem Karbidágyú Periodikus villanófény Különböző fényvisszaverő, a szél hatására összeverődő, hangot adó (sörös, üdítős dobozok) dolgok kiaggatása III. Szaghatáson alapuló védelem Emberi haj kiszórása, kiaggatása a védendő terület körül Kémiai anyagokat tartalmazó zacskók kiaggatása Egyéb bűzös anyagok kijuttatása IV. Őrzésen alapuló védelem Fegyveres őrzés, vadriasztás Kutyás őrzés, riasztás Fontos a kerítés állapotának rendszeres ellenőrzése. A hibák kijavítása. Bentre kerülő vad eltávolítása. A legdrágább védekezés, amikor nagy költséggel elkészítjük a kerítést, de annak állapotát nem ellenőrizzük. Jelentős beruházás ellenére - kártétel!

3 Vadkárelhárító kerítések létesítésének szabályai A bejutott vad kiterelésére kiugrót kell építeni (+létra). A kapukat állandóan zárva kell tartani. Folyamatos állapotellenőrzés és javítás. A kerítésen belül vadbúvó sűrűt nem szabad hagyni. Ivóhelyet, dagonyát bekeríteni tilos. Utat ne kerítsünk be. Esetleges talaj-előkészítést végezzük el a kerítés megépítése előtt. Vad menekülési útját elzárni, kimagasló pontokat bekeríteni tilos (ártereken). Csak közvetlenül telepítés vagy ültetés előtt. A nyomvonal a lehető legrövidebb legyen. A bekerített terület mérete 2 és 10 (20) ha között legyen (!?) x10 cm-es hálóméretű, vastag drótból készített drótfonat Általános lyukbőség méret 10x10 cm. A éve alatt elhasználódik. A bontás nagy költséggel jár, újrahasznosítása nem nagyon fordul elő. Fontos a rendszeres ellenőrzés! ezer folyóméter felett külön ember az ellenőrzésre x10 cm-es hálóméretű, vastag drótból készített drótfonat A kifejezetten vadkár-elhárítási céllal gyártott. Vaddisznó ellen (10) cm-re a földbe süllyesztve + küszöbfa. Szarvas ellen (250) cm magassággal + oszlopokra helyezett optikai riasztó doronggal (szemöldökfa). Dámszarvas cm, őz min 150 cm magas. Nyulak ellen 80 cm-es magasságig 5 (8) cm-es lyukbőségű hálóval kiegészíteni. A maradványok mind az erdőgazdálkodást, mind a vadgazdálkodást akadályozzák: akadályozza a közlekedést, fákba a drótfonat belenő, azon mechanikai károkat okoz, fakitermeléskor a fűrészláncot rongálja, a vad esetleg belegabalyodik, és elpusztul, a kerítésdrót az erdőben természetidegen, szemétként jelentkezik.

4 2. Ponthegesztett panelből épített kerítés: Leginkább használt területvédelmi forma. Vaddisznó ellen cm magas. Szarvas ellen cm magas + oszlopokra helyezett optikai riasztó doronggal. Építése gyors. Jó védelmet biztosít (állandó ellenőrzés mellett). Gazdaságosan visszabontható, többször is újra felhasználható. A vaddisznó néha a panel elemeit felemeli, és átbújik alatta. A keletkezett lyukakat azonnal javítani kell, mert egy idő után az őz, sőt a szarvas is bejár a kerítés alatt. 3. Villanypásztor (elektromos kerítés) A vad nem szokja meg és nem is éri károsodás. Védőhatása jó (folyamatos ellenőrzés mellett). Probléma a kerítés vonalának a tisztántartása (lágyszárúak, cserjék). Sajnos több esetben a napelemet megrongálják és az akkumulátort ellopják. Ideiglenes védelem vagy magas értékű kultúrák esetén. intenzív mezőgazdasági területek, makkvetéses területek védelme, nagy hozamú takarmánytermő területek védelme. 3. Villanypásztor (elektromos kerítés) Egyenárammal, magas feszültséggel, működik, melyhez az energiát általában napelem biztosítja. A borult időszakokra akkumulátorban tárolja a szükséges energiát. Őz ellen: alacsony, cm magasságban készül, optikai riasztóval egészítik ki (sárga, nejlon műanyag háló a kerítésen belül kihúzva). Szarvas és vaddisznó ellen: általában több huzalból álló, jól kifeszített cm magas kerítés, a huzalok között széles, színes szalag az optikai hatás végett. II. Hang- és fényhatáson alapuló védelem Módszereit ritkán alkalmazzák. A hatás általában rövid ideig tart, a vad megszokja. 1. A karbid-ágyú rendszeres napi feltöltést igényel. Vascsőből kialakított riasztópuska. 2. Fényvisszaverő fóliák Utak mellett megfelelő irányokba való kihelyezése, amelyek a közlekedési eszközök lámpáinak fényét szórják szét a területen, kis forgalmú, kis vadlétszámú területen van némi hatása. 3. Rémzsinór Védendő terület körül egy szál drótra kiaggatott fóliacsíkokból, üres sörösdobozokból készített kerítés. A fóliacsíkok mozgása, az egymáshoz ütődő sörösdobozok hanghatása gyenge hatékonyságú, vadkár-elhárítási módszernek nem fogadható el, viszont csúnya és szemetet gyárt.

5 II. Hang- és fényhatáson alapuló védelem 4. Egyéb hanghatást keltő eszközök Általában kisebb területeken. Automatikusan ki-be kapcsolódó kihangosított rádió, villanycsengő. Szélkerekes kereplő 5. Villanófény Fényérzékelő automatika kapcsolja be és reggel ki. Mozgásérzékelővel működik, így kevésbé szokja meg a vad. Villámfény erősségű villanás + hanghatás is. III. Szaghatáson alapuló védelem 3. Szaghatású riasztószerek (több gyártó is) Egyes vadfajok, növénykultúrák függvényében, hatósági engedéllyel rendelkező készítmények. Kereskedelemben beszerezhetők. Rövid ideig egy-két hét van riasztó hatásuk. Ezután új zacskókat kell kiaggatni - célszerű hatóanyagot váltani. Általánosan nem elterjedt. III. Szaghatáson alapuló védelem IV. Őrzésen alapuló védelem Legrégibb módszer. 1. Véralbumin - gyártása régen megszűnt. Olcsó és hatékony volt. 2. Emberi haj, ruhadarabok Ember által ritkán látogatott területen. Egy-két nap időtartam. Nem hatékony. Az egyik leghatékonyabb módszer. Következetesen, nap mint nap kell alkalmazni! Általában rövidebb ideig tartó kár veszélye esetén makkvetések kerül rá sor. Állandó jelenlét magas költségigény. Vadásztársaságok, ha tagjaikat beosztják. Probléma ha egy-két nap kimarad rövid idő alatt kárba mehet az addigi munka.

6 Védekezés közvetlen módszerek V. Makk csávázása Egyedi védelem Mechanikai eszközök Kémiai eszközök A területvédelemi módszereknél általában nagyobb költség. Évente vagy rendszeresen megismételve lehet csak hatékonyan alkalmazni. Riasztó ízhatású szerrel kezelik a makkot. Vaddisznó túrását, fogyasztását akadályozza meg. Kísérleti stádiumban van. Nem elterjedt módszer. A jövőben várhatóan nagyobb jelentősége lesz. Egyedi védelem V. Magcsávázás vetés előtt VI. A csemeték hajtásainak egyedi védelme Kellemetlen ízű anyagok felkenése Rágás közben dörzsölő hatású anyagok felkenése Egyedi hajtásvédő háló kihelyezése (romb-háló) Egyedi rügyvédő sapka kihelyezése Kartonplaszt cső alkalmazása VII. A fák egyedi törzsvédelme Törzsvédő kémiai anyagok felkenése hántás- és rágáskár ellen Egyedi törzsvédelem hálóval Egyedi törzsvédelem kartonplaszt csővel, hasábbal Egyedi törzsvédelem tüskés, szúrós ágak felkötözésével VI. A csemeték hajtásainak egyedi védelme Gyakori védekezési mód. 1. Riasztó íz- illetve szaghatású, és rágás közben az állat ínyét dörzsölő, kisebző kémiai készítmények: Károkozás előtti alkalmazásukkal egy vegetációs időre védelmet biztosítanak. De legalább 6 hónapig hatékonynak kellene lennie. Egyes fafaj-csoportokra eltérő készítmények. Megfelelő védelmet adhat.

7 VI. A csemeték hajtásainak egyedi védelme 1. Riasztó íz-, szaghatású, és rágás közben az állat ínyét dörzsölő, kisebző kémiai készítmények: A védőhatás fokozható azzal, hogy az erdősítésben nem minden fafajt, illetve faegyedet próbálunk megvédeni a rágás ellen: jó sarjadó képességű elegy-fafajokat, valamint a főfafaj egyes egyedeit nem védjük, ezzel rágófelületet biztosítunk. Csúcshajtás szerbe mártása, a szer felkenése, permetezése. Fontos a védőréteg vastagsága (túl vastag gátolhatja a hajtás növekedését). VI. A csemeték hajtásainak egyedi védelme 3. Kartonplaszt cső Rügy és hajtásvédő eszköz, de mint törzsvédő is felhasználható. Megfelelő átmérőjű és magasságú műanyag cső a csemetét teljesen körülfogja és megvédi. A csőben kialakuló mikroklíma a fejlődést is gyorsíthatja némely kórokozónak is (pl. tölgy lisztharmat) kiváló feltételeket biztosít. Drága módszer, csak a későbbi hálózatban fenntartani kívánt egyedeken, és az értékes elegyfajok esetén szokás alkalmazni. VI. A csemeték hajtásainak egyedi védelme 2. Rügyvédő sapka, és háló Alkalmazásának eredménye az eddigi kísérletek alapján nem egyértelmű. Kihelyezésük munkaigényes. A növényen való megmaradás egyes fafajoknál sok esetben nem biztosítható. A táplálkozó állat a rügyet, hajtásvéget megvédeni kívánó eszközzel együtt leharapja, majd kiköpi. Csak a vezérhajtást, illetve a fő rügyet védi. A védő eszközök általában műanyag néha összecsavart fém csík alapanyagúak, amelyek a csemeték növekedése során a hajtásról lelökődnek, vagy az időjárás hatására lefoszlanak, és szemétként jelentkeznek az erdőben. VI. A csemeték hajtásainak egyedi védelme 3. Kartonplaszt cső Rágás ellen megfelelő védelmet akkor biztosít, ha a fő károsító vad méretét, rágásmagasságát is figyelembe veszik. A 120 cm-es kartonplaszt védelmében jól fejlődő csemetét, mihelyt abból kinőtt, szinte hetente rágta vissza a szarvas. Használatának további előnyei: kisebb csemeték is alkalmasak ültetésre, nem csökken a vad élettere, kevesebb a hektáronkénti szükséges növényszám, gyomnövény probléma alig adódik.

8 VII. A törzs egyedi védelme A hántás, rágás, dörzsölés és törés ellen egyaránt védhet. 1. Tüskés, tövises ágak, egyéb természetes anyagok törzsre kötözése ma az erdőben már nem alkalmazott módszer. 2. Hálóval, kartonplaszt csővel történő törzsvédelem Hatékony, de drága. Rendszeres ellenőrzést kíván, leesése esetén azonnal vissza kell helyezni. Kötözéssel rögzített változatnál a fa vastagodásának függvényében a kötözést fel kell lazítani, újra kötni. VII. A törzs egyedi védelme 3. Kémiai anyagok törzsre kenése A rágást, hántást azáltal akadályozza meg, hogy a felkenés után a levegőn megkeményedve összefüggő bevonatot képez. A törzsre a károsítás várható magasságában körkörösen kell felkenni (talajtól 2 méterig). Három-négy éves védelmet biztosít (5 év kellene). Alkalmazása drága, csak a vad által kifejezetten kedvelt, vagy az értékes elegyfafajok védelmére alkalmazzák. Dörzsölés ellen is hatékony védelmet biztosít. Védekezés közvetett módszerek Tudatos, tervszerű gazdálkodás valós adatok alapján. Élőhely javítás, fejlesztés. Vadföldgazdálkodás. Vadtakarmányozás, elterelő etetés. Zártkertek (!?).

9 Nem halálos beavatkozási lehetőségek Csapdázás/Áttelepítés Segítenek kontrolálni a ragadozók és az egyéb potenciális gerinces kártevők által okozott károkat. Nem okoznak sérülést az állatoknak. Élvefogó csapdázás és a befogott egyedek más helyen történő elengedése. Változatos lehetőségek. Az új helynek elég messze kell lennie ahhoz, hogy ne tudjon visszajönni az állat. Élőhely manipuláció Viselkedés megváltoztatása kémiai anyagok Elriasztja a célzott állatot, vagy csökkenti a jelenlétét. Ragadozók esetében a kotorékok megszüntetése. A kotorékok feltöltése szeméttel vagy kővel. Madarak esetében a beülőhelyek felszámolása. Vastag, sűrű növényzettel, bozóttal lehet körbeültetni a területet. Diethylstilbestrol fogamzásgátló, csökkenti a ragadozók kölyökszámát, ha csökken a populáció, kevesebb préda kell. Lithium chloride tojásba vagy préda állatba injektálva. Legközelebb már nem kívánja a ragadozó.

10 Őrző állatok Kutyák Kacsák Öszvér

Vadkármegelőzés és vadkárbecslés

Vadkármegelőzés és vadkárbecslés Vadkármegelőzés és vadkárbecslés Védekezés a vadkárok ellen Bleier Norbert Elgondolkodtató párbeszédek bevezetésképpen Védekezési módszerek 1. Közvetlen módszerek: 1. Mechanikai 2. Kémiai 3. Biológiai

Részletesebben

Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő

Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő . A vadkárelhárítás gyakorlata A vadkár megelőzés, -elhárítás, vizsgálata a szakértő szemével A vadkár megelőzés, -elhárítás környezete, körülményei. Az egyes módszerek

Részletesebben

Védekezés a vadkár ellen

Védekezés a vadkár ellen Vadkármegelőzés és -becslés Védekezés a vadkár ellen Kovács Imre Gödöllő 2019 Vadkármegelőzési módszerek általánosságban Módszerek osztályozása Közvetlen: Mechanikai (kizárás) Kémiai, akusztikus, optikai

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2942 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Vadkármegelőzés és vadkárbecslés

Vadkármegelőzés és vadkárbecslés Vadkármegelőzés és vadkárbecslés Bleier Norbert Szent István Egyetem -Vadvilág Megőrzési Intézet A vadkár jogi megítélése az 1996. évi LV. törvény és végrehajtási rendelete (79/2004. V. 4. FVM) alapján

Részletesebben

Madarak elleni védekezés fontossága, épületek védelme

Madarak elleni védekezés fontossága, épületek védelme Madarak elleni védekezés fontossága, épületek védelme Az ember közvetlen környezetében élő madarak közül a galambok, a verebek és különleges esetekben a seregélyek elsősorban gazdasági károkat okoznak.

Részletesebben

Tisztelettel köszöntöm a konferencia minden részvevőjét! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tisztelettel köszöntöm a konferencia minden részvevőjét! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelettel köszöntöm a konferencia minden részvevőjét! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Előadásom témája az erdő és a vadgazdálkodás kapcsolatának jogi szabályozása. A vad védelméről a vadgazdálkodásról,

Részletesebben

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség Konferencia 2014. Május 14. Dr. Pecsenye Csaba Vadak tulajdonjogának megszerzése Főszabály A vadak az állam tulajdonában vannak Kivétel Vadászterületen elejtett,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. A zártkerti ingatlanok területén vadak által okozott károkról, bejelentésének, illetve megtérítésének módjáról

TÁJÉKOZTATÓ. A zártkerti ingatlanok területén vadak által okozott károkról, bejelentésének, illetve megtérítésének módjáról TÁJÉKOZTATÓ A zártkerti ingatlanok területén vadak által okozott károkról, bejelentésének, illetve megtérítésének módjáról A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi

Részletesebben

Vadgazdálkodói szakmai konferencia, VADKÁR témájában --- 2008. április. Ács István vadgazdálkodási szakmérnök, vadkárszakértő ismertetője:

Vadgazdálkodói szakmai konferencia, VADKÁR témájában --- 2008. április. Ács István vadgazdálkodási szakmérnök, vadkárszakértő ismertetője: Vadgazdálkodói szakmai konferencia, VADKÁR témájában --- 2008. április Ács István vadgazdálkodási szakmérnök, vadkárszakértő ismertetője: A mögöttünk hagyott gazdálkodási év a maga speciális időjárási

Részletesebben

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő telefon: 28-522086, fax: 28-420189, email: css@ns.vvt.gau.hu Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. Jogosult: Valamennyi 10 fokot meghaladó lejtésű terület, ahol az erózióvédekezés keretében padkás talaj-előkészítés történik.

ÚTMUTATÓ. Jogosult: Valamennyi 10 fokot meghaladó lejtésű terület, ahol az erózióvédekezés keretében padkás talaj-előkészítés történik. 1. számú melléklet ÚTMUTATÓ A 132/2004. FVM rendelet szerinti Mezőgazdasági területek erdősítése támogatás keretében támogatható közcélú kiegészítő beruházásként megvalósuló létesítmények műszaki tervezéséhez

Részletesebben

A vadkár jogi megítélése az évi LV. törvény és végrehajtási rendelete alapján

A vadkár jogi megítélése az évi LV. törvény és végrehajtási rendelete alapján Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) III. A vadkár jogi megítélése az 1996. évi LV. törvény és végrehajtási rendelete alapján Kovács Imre Gödöllő 2019 Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) III.

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr.

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr. SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET 2103 GÖDÖLLŐ, PÁTER KÁROLY U. 1 TEL:(28) 522 086 FAX:(28) 420 189 E-MAIL: S.CSANYI@GMAIL.COM Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

ÁTFOGÓ TANULMÁNY A VADKÁROKRÓL

ÁTFOGÓ TANULMÁNY A VADKÁROKRÓL ÁTFOGÓ TANULMÁNY A VADKÁROKRÓL Avagy ismerd meg az ellenséget, mielőtt le akarnád győzni. Írásunkban ezekről a témákról lesz szó: 1. Mi az a vadkár? 2. Milyen fajtái vannak? 3. Milyen állatok okozzák?

Részletesebben

2014. évre tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek a X. kerületben:

2014. évre tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek a X. kerületben: 2014. évre tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek a X. kerületben: Fahasználat módja Községhatár Tag Részlet Teljes terület (ha) TRV Budapest X. 4 F 5,14 TI Budapest X. 4 E 4,92 TI Budapest X. 4 K 1,65

Részletesebben

A nagyvadállom hatása Magyarország llományaira

A nagyvadállom hatása Magyarország llományaira A nagyvadállom llomány károsk rosításának hatása Magyarország erdőállom llományaira Kiemelten az erdősítési si korú állományokra 2009.10.27. Az erdészeti elsőfok fokú hatóság g informáci ciói i a vadkáros

Részletesebben

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez SZINTVIZSGA FELADAT a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez Érvényes: 2013. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai

Részletesebben

A mezőgazdasági vadkár fogalma, értékelése, becslése

A mezőgazdasági vadkár fogalma, értékelése, becslése A mezőgazdasági vadkár fogalma, értékelése, becslése 1 A vadkár fogalma, értelmezése A vadkár: 75. (1) A jogosult az e törvényben foglaltak alapján köteles megtéríteni a károsultnak a gímszarvas, a dámszarvas,

Részletesebben

Erdei élőhelyek kezelése

Erdei élőhelyek kezelése Erdei élőhelyek kezelése Patás vadfajaink ökológiai szerepe az erdei ökoszisztémákban. Dr. Katona Krisztián SZIE VMI A túlszaporodott (vad)kár-okozók Fotó: Gáspár Gábor 1 A kisgyerek még tudja., gazdálkodóként

Részletesebben

Az erdei vadkár. Nem minden vadhatás vadkár, de minden vadkár vadhatás! Nagy Imre Sárvár, december 13.

Az erdei vadkár. Nem minden vadhatás vadkár, de minden vadkár vadhatás! Nagy Imre Sárvár, december 13. Az erdei vadkár Nem minden vadhatás vadkár, de minden vadkár vadhatás! Nagy Imre Sárvár, 2017. december 13. db 180 000 160 000 A biológiai alapok I. 340 e.db/év nagyvad elejtés (apadás) Nagyvad fajaink

Részletesebben

Információk az utak menti fásításról. Zsidákovits József. üzemeltetési mérnök, KKK. Budapest 2008. február 20. 1. A fásítás két évtizede számokban

Információk az utak menti fásításról. Zsidákovits József. üzemeltetési mérnök, KKK. Budapest 2008. február 20. 1. A fásítás két évtizede számokban Információk az utak menti fásításról Zsidákovits József üzemeltetési mérnök, KKK Budapest 2008. február 20. Témák áttekintése 1. A fásítás két évtizede számokban 2. Változások a 3. Közút menti fák állapotvizsgálata

Részletesebben

Vadkármegelőzés és vadkárbecslés. Bleier Norbert

Vadkármegelőzés és vadkárbecslés. Bleier Norbert Vadkármegelőzés és vadkárbecslés Bleier Norbert A vadhatás ökológiai háttere A központi kérdésünk Vegyünk egy ökoszisztémát, melynek természetes részét képezi bármely, az evolúció során abban kialakult,

Részletesebben

ES-D1A. Vezeték nélküli mozgásérzékelő. www.etiger.com

ES-D1A. Vezeték nélküli mozgásérzékelő. www.etiger.com ES-D1A Vezeték nélküli mozgásérzékelő www.etiger.com HU A doboz tartalma 1 x PIR Mozgásérzékelő 1 x Konzol 1 x Felhasználói kézikönyv 1. Érzékelő ablak 2. LED jelző 3. Konzol Legelső használat előtt Nyissa

Részletesebben

Bevezetés. A vadkár jogi szabályozásának alapjai. A jogszabályi háttér. Vitás helyzetek A vadgazdálkodás konfliktushelyzetei

Bevezetés. A vadkár jogi szabályozásának alapjai. A jogszabályi háttér. Vitás helyzetek A vadgazdálkodás konfliktushelyzetei Bevezetés A vadkár jogi szabályozásának alapjai Dr. Heltai Miklós Egyetemi docens SZIE VMI Az élőhelyek többsége ma már emberi hatás alatt áll Erdőgazdálkodás, mezőgazdálkodás, egyéb természeti erőforrás

Részletesebben

FELELŐSSÉG A VADKÁRÉRT, A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT, A VADÁSZATI KÁRÉRT, VALAMINT A VAD ELPUSZTÍTÁSÁVAL OKOZOTT KÁRÉRT

FELELŐSSÉG A VADKÁRÉRT, A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT, A VADÁSZATI KÁRÉRT, VALAMINT A VAD ELPUSZTÍTÁSÁVAL OKOZOTT KÁRÉRT FELELŐSSÉG A VADKÁRÉRT, A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT, A VADÁSZATI KÁRÉRT, VALAMINT A VAD ELPUSZTÍTÁSÁVAL OKOZOTT KÁRÉRT 1996. Évi LV. Törvény V. fejezet 2017. A vadkár A vadászatra jogosult

Részletesebben

FIGYELMEZTETÉS! : Az eszközben lévő optikai modul segítségével lehetőség van a sugarak +/- 90 vízszintes és a +/- 5 függőleges irányú állítására!

FIGYELMEZTETÉS! : Az eszközben lévő optikai modul segítségével lehetőség van a sugarak +/- 90 vízszintes és a +/- 5 függőleges irányú állítására! INFRASOROMPÓ NR40TX/NR80TX 1. A biztonságos telepítéshez Ez a telepítési útmutató információkkal ellátott és alapvető telepítési veszélyeket tartalmaz ennek az eszköznek a biztonsági módjában és a karbantartásakor

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.04.18. 12:00-kor. Érvényes: 2013.04.25-ig. Várható frissítés: 2013.04.25. 12:00-kor.

Részletesebben

SH/4/8 Vadhatás és emlős ragadozó SZIE VMI

SH/4/8 Vadhatás és emlős ragadozó SZIE VMI SH/4/8 Vadhatás és emlős ragadozó SZIE VMI Szemethy László, Katona Krisztián, Fehér Ádám (szemethy.laszlo@mkk.szie.hu, www.vmi.info.hu ) Fenntartási terv fórum Mátrafüred, 2015.07.06. A jelenlegi helyzet

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november)

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november) Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november) Dr. Bíró Zsolt A mezei nyúl populáció-dinamikája különböző élőhelyeken

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. V. Fejezet

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. V. Fejezet 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 V. Fejezet FELELŐSSÉG A VADKÁRÉRT, A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT, A VADÁSZATI KÁRÉRT, VALAMINT A VAD ELPUSZTÍTÁSÁVAL

Részletesebben

Aktuális tapasztalatok, technológiai nehézségek és kihívások a növényvédelemben

Aktuális tapasztalatok, technológiai nehézségek és kihívások a növényvédelemben Aktuális tapasztalatok, technológiai nehézségek és kihívások a növényvédelemben Dr. Ripka Géza MgSzH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Monor, 2012. Mezőgazdaság az új évezredben Oly

Részletesebben

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme A ribiszke és a köszméte termesztése során évről-évre jelentős gazdasági kárt okoznak a lisztharmat a lombozat fertőzésével és a különböző levéltetű fajok

Részletesebben

Vadkármegelőzés és vadkárbecslés

Vadkármegelőzés és vadkárbecslés Vadkármegelőzés és vadkárbecslés Az erdei vadkár típusai és formái Bleier Norbert A vad az ökoszisztémák része, a kár megítélése ettől nem vonatkoztatható el. Ezt azonban nem mindenki gondolja így! minden

Részletesebben

terület biológiai sokfélesége. E fajok használatával tehát közvetett módon is növelhető a biztosítanak más őshonos fajok számára.

terület biológiai sokfélesége. E fajok használatával tehát közvetett módon is növelhető a biztosítanak más őshonos fajok számára. Mi az a Natura 2000? Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy összefüggő, európai ökológiai hálózat. Célja, hogy természetes élőhelytípusok, vadon élő állat-, illetve növényfajok megóvásán keresztül

Részletesebben

Mezőgazdasági. termékkatalógus. Mezőgazdasági. t e r m é k k a t a l ó g u s

Mezőgazdasági. termékkatalógus. Mezőgazdasági. t e r m é k k a t a l ó g u s termékkatalógus CASANET Casanet horganyzott drótháló (5 m-es tekercs) 12,5 x 12,5 0,65 50 1,20 0,65 100 2,38 12,7 x 12,7 1,00 51 2,78 1,00 102 5,52 19,00 x 19,00 1,00 50 1,78 1,40 101 6,62 Casanet horganyzott

Részletesebben

5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség)

5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség) 5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség) Immár 5. éve tart a Citibank Ültessünk fákat a jövőért programja, amelynek keretében 2008 óta 111 000 csemete került

Részletesebben

5f!J. számú előterjesztés

5f!J. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere 5f!J. számú előterjesztés Előterjeszt és a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság részére a Pilisi Parkerdő Zrt. tevékenységéről

Részletesebben

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Napraforgó, kukorica és őszi búza Dr. habil. Marosán Miklós iü. szakértő Dr. Király István iü. szakértő Bevezetés A termésképzés befejeződése előtt keletkező

Részletesebben

Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén

Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök Szereplők, érdekcsoportok A problémákat csak

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 HUSK/1101/2.2.1/0354

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 HUSK/1101/2.2.1/0354 Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 HUSK/1101/2.2.1/0354 Közösen a természetes erdőkért a Börzsöny, a Cserhát és a Selmeci hegységben, és a Korponai síkságon www.husk-cbc.eu

Részletesebben

Nemesnyár ipari faültetvény. Faanyagtermelés mezőgazdasági módszerekkel

Nemesnyár ipari faültetvény. Faanyagtermelés mezőgazdasági módszerekkel Nemesnyár ipari faültetvény Faanyagtermelés mezőgazdasági módszerekkel Mi jellemzi az ültetvényt? Kimagasló jövedelmezőség, alacsony kockázat, növekvő piaci kereslet Rendelkezésre áll: egyszeri beruházási

Részletesebben

STANDARD NORMÁL (SN) VADHÁLÓ:

STANDARD NORMÁL (SN) VADHÁLÓ: STANDARD NORMÁL (SN) VADHÁLÓ: szilárdsága száma Függőleges távolsága tüzihorganyzott huzal normál horganyzással lágy maximum 550N/mm2 40-60g/m2 2.0x2.8mm 15 10-15év feszítőhuzal nem szükséges. A vízszintes

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Erdésztechnikus szakma i képzéséhez OKJ szám: 54 623 02 Évfolyam: 1/13. évfolyam Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe: Gyakorlati

Részletesebben

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK 1. BEVEZETŐ Az IB aktív infravörös mozgásérzékelő szenzorok különböző magasságban és szélességben védik az átjárókat, beltéri és kültéri ablakokat. Az eszközök két darabos, adó és vevő kiszerelésben készülnek,

Részletesebben

Profi megoldások megfizethető áron. Tóth Benedek

Profi megoldások megfizethető áron. Tóth Benedek Profi megoldások megfizethető áron Swissinno Tóth Benedek A svájci St-Gallen városában található a 17 év óta működő, Swissinno székhelye. A cég szlogenje és célja, hogy innovatív, modern megoldásokat nyújtsanak

Részletesebben

Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatgyűjtések és Adatátvételek. adatszolgáltatóinak meghatározása. Országos Meteorológiai Szolgálat

Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatgyűjtések és Adatátvételek. adatszolgáltatóinak meghatározása. Országos Meteorológiai Szolgálat Tipus: = adatgyűjtés AÁ, adatátvétel 1066 1254 1255 1256 1257 1259 Levegőtisztaság-védelmi adatok Beszámoló az erdősítésekről és a fakitermelésről Erdővédelmi kárbejelentő lap Jelentés az erdészeti szaporítóanyagokról

Részletesebben

Az erdőgazdálkodás és a közlekedést szolgáló vonalas létesítmények kapcsolata

Az erdőgazdálkodás és a közlekedést szolgáló vonalas létesítmények kapcsolata Az erdőgazdálkodás és a közlekedést szolgáló vonalas létesítmények kapcsolata Készítette: Csókás Balázs csokas.balazs@emk.nyme.hu Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar Erdővagyon-gazdálkodási és

Részletesebben

Nyugodt érzés a biztonságos otthon

Nyugodt érzés a biztonságos otthon Nyugodt érzés a biztonságos otthon Ezt biztosítja az Ön villanyszerelője Válaszok az infrastruktúrának. Megfelelő elektromos installációval gondtalan az élet A legjobb minőség és megbízhatóság a Siemenstől

Részletesebben

A nagyvad által okozott mezőgazdasági vadkár ökológiai összefüggései

A nagyvad által okozott mezőgazdasági vadkár ökológiai összefüggései A nagyvad által okozott mezőgazdasági vadkár ökológiai összefüggései Náhlik András Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet Bevezetés Európa nagyon kevés országában van

Részletesebben

Erdősítések és fahasználatok műszaki átvételének (hatósági ellenőrzésnek, helyszíni szemléjének) rendje

Erdősítések és fahasználatok műszaki átvételének (hatósági ellenőrzésnek, helyszíni szemléjének) rendje Erdősítések és fahasználatok műszaki átvételének (hatósági ellenőrzésnek, helyszíni szemléjének) rendje Jogosult Erdészeti Szakszemélyzet Általános Továbbképzése 2014.Október 21. Fahasználati műszaki átvételek

Részletesebben

Nincs több félmegoldás: a gondozatlan területek, és a magas fű többé nem jelentenek gondot.

Nincs több félmegoldás: a gondozatlan területek, és a magas fű többé nem jelentenek gondot. Nincs több félmegoldás: a gondozatlan területek, és a magas fű többé nem jelentenek gondot. 115 Professzionális magas gazvágók, sűrű, vad bozót, gaz nyírásához, árkok és egyéb gondozatlan területek tisztításához.

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

79/2004 (V.4.) FVM rendelet

79/2004 (V.4.) FVM rendelet 79/2004 (V.4.) FVM rendelet Nagyvadfajok gímszarvas dámszarvas őz, muflon, vaddisznó [szikaszarvas] LV/1996. (VI.16.) törvény vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról A földművelésügyi miniszter

Részletesebben

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Tájékozódási futás és természetvédelem Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Miért van szükség védett területekre? Élőhelyek pusztulása Klímaváltozás Lecsapolás Beruházások

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.28-ig. Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor. A gyors növekedésnek

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1149/2008. Tervezet a Somogyvári Kupavár-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. szeptember

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz Tartalomjegyzék Beépítés és bekötési rajz Vázlatos bekötési ábrák Szenzorok beépítése A kijelző elhelyezése Központi egység telepítése Funkciók Riasztás A rendszer működése

Részletesebben

Egységes szerkezetbe foglalta: Valentovics Beáta jegyző Egységes szerkezetbe foglalás ideje: 2014. december 5.

Egységes szerkezetbe foglalta: Valentovics Beáta jegyző Egységes szerkezetbe foglalás ideje: 2014. december 5. Egységes szerkezetbe foglalta: Valentovics Beáta jegyző Egységes szerkezetbe foglalás ideje: 2014. december 5. Jászszentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2011. (IX.15) önkormányzati

Részletesebben

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára betegség-előrejelzése Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára 2019.06.13. Az Ezerjó hazája Május 30-án elállt az eső. Korábban azt vártuk, hogy essen, de most már örültünk

Részletesebben

DuPont termékek a kiskertekben

DuPont termékek a kiskertekben DuPont termékek a kiskertekben Tanos 50 DF Tanos 50 DF szôlôben Különleges tulajdonsággal rendelkezô, kombinált hatóanyagú gombaölô szer szôlôperonoszpóra ellen. A Tanos a DuPont kutatás egyik gombaölô

Részletesebben

Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak június 12. Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze.

Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak június 12. Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze. Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak 2017. június 12. Élőhelyfejlesztés Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze. A passzív és az aktív élőhely-fejlesztés. Tiltott és

Részletesebben

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján!

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! 1. Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! Információtartalom vázlata: - Erdeifenyő jellemzése - Feketefenyő jellemzése

Részletesebben

ASP a Cseh Köztársaságban

ASP a Cseh Köztársaságban ASP a Cseh Köztársaságban Topigs Norsvin Danubia Workshop 2017 Simon Amstutz Sertéshús termelés Csehországban Egy főre jutó sertéshús fogyasztás 40 kg évente Önellátottság ~40% 1998-2011 kocaállomány csökkenés

Részletesebben

A jelen fényforrása a LED

A jelen fényforrása a LED Termékkatalógus 2009 A jelen fényforrása a Shuji Nakamura, aki vezető szerepet játszott a kék fényt kibocsátó anyagok kifejlesztésében most visszatért. Nakamura a kilencvenes években szerzett hírnevet

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar. Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei

Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar. Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A szarvasfélék túlszaporodásából eredő problémák áttekintő vizsgálata és a megoldás lehetőségei Buzgó József Sopron 2006 Doktori

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV Vadgazdálkodási egység: Telephelye: Kelt:,.. A tervet készítette Vadgazdálkodási egység vezetõje A FÔ FEJEZETEK MUTATÓJA Ennek a lapnak a helyére kerül

Részletesebben

Az ökológia alapjai NICHE

Az ökológia alapjai NICHE Az ökológia alapjai NICHE Niche Meghatározás funkció ill. alkalmazkodás szerint a növény- és állatfajok élő és élettelen környezetükbe eltérő módon illeszkednek be ott a többi élőlénytől többé-kevésbé

Részletesebben

A 3 leggyakoribb. amit kerítésépítésnél elkövethetsz. STÉG- KERÍTÉS.HU Rusztikus fakerítés azoknak, akik kertes házban élnek

A 3 leggyakoribb. amit kerítésépítésnél elkövethetsz. STÉG- KERÍTÉS.HU Rusztikus fakerítés azoknak, akik kertes házban élnek A 3 leggyakoribb szarvashiba, amit kerítésépítésnél elkövethetsz Kádár Zsolt álomkerítés gyártó szakiparos STÉG- KERÍTÉS.HU Rusztikus fakerítés azoknak, akik kertes házban élnek A 3 leggyakoribb szarvashiba,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Háztartási Párátlanító MEACO 10L Kondenzációs

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Háztartási Párátlanító MEACO 10L Kondenzációs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Háztartási Párátlanító MEACO 10L Kondenzációs BIZTONSÁGI ELŐIRÁSOK Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa el a használati útmutatót FIGYELEM- A párátlanító kizárólag háztartási

Részletesebben

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez SZINTVIZSGA FELADAT a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez Érvényes: 2013. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai

Részletesebben

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 24/2015. (IX.11.) számú rendelete a helyi jelentőségű természeti területek és értékek védetté nyilvánításáról

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 24/2015. (IX.11.) számú rendelete a helyi jelentőségű természeti területek és értékek védetté nyilvánításáról LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 24/2015. (IX.11.) számú rendelete a helyi jelentőségű természeti területek és értékek védetté nyilvánításáról 2. oldal Lakitelek Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2015. (IX.11.)

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1.1. Név: 1.1.2. Telephely: 1.1.3. Azonosító (kódszám): - - - - 1.1.4. A vadászati jog hasznosítási formája: 1.1.5. A vadgazdálkodási

Részletesebben

A vadon élő állatok által okozott károkért való felelősség szabályai. a bírósági gyakorlat tükrében

A vadon élő állatok által okozott károkért való felelősség szabályai. a bírósági gyakorlat tükrében A vadon élő állatok által okozott károkért való felelősség szabályai a bírósági gyakorlat tükrében Szerző: dr. Tóth Annamária Pécs, 2014. január 6. Bevezetés A hazai vadon élő vadászható állatfajok védelme

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata:

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata: 1. A Ismertesse az egyéni vadászati módokat! Egyéni vadászati módok Egyéni vadászat során ejthető vadfajok Egyéni vadászat biztonsági előírásai Egyéni vadászat etikai előírásai 1. B Ismertesse a vadászaton

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet. az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet. az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/267/2008. Tervezet az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. február

Részletesebben

r. Varga Gyula gím dám őz vaddisznó összesen Zselic Kaposvár Szántód Lábod Segesd Iharos Zsitfa Barcs SEFAG Zrt.

r. Varga Gyula gím dám őz vaddisznó összesen Zselic Kaposvár Szántód Lábod Segesd Iharos Zsitfa Barcs SEFAG Zrt. z üzemi vadgazdálkodás tervezése, jellemzői Költségek és hozamok a vadgazdálkodásban r. Varga Gyula % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 gím dám őz vaddisznó összesen Zselic Kaposvár Szántód Lábod Segesd

Részletesebben

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez SZINTVIZSGA FELADAT a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez Érvényes: 2013. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai

Részletesebben

6000 Kecskemét, Szent László krt. 31. telefon:76/ , 76/ , 76/

6000 Kecskemét, Szent László krt. 31. telefon:76/ , 76/ , 76/ MINDEN, AMI TÁMRENDSZER ÉPÍTÉSHEZ SZÜKSÉGES KATALÓGUS 19. 6000 Kecskemét, Szent László krt. 31. telefon:76/494534, 76/504300, 76/509276 www.solaragro.hu, www.tamrendszer.hu, info@solarker.hu 35x50mmes

Részletesebben

Hírek a nagyvilágból

Hírek a nagyvilágból 8. szám 2014. augusztus szeptember MÓRAHALMI CSAHOLÓ Hírek a nagyvilágból Párt kapott a vörös panda A Szegedi Vadaspark hím vörös pandája párt kapott maga mellé. Összeszoktatásuk után augusztus 26 tól

Részletesebben

Mennyire határozza meg az erdők faállománya az erdei élővilágot? Ódor Péter MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete

Mennyire határozza meg az erdők faállománya az erdei élővilágot? Ódor Péter MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete Mennyire határozza meg az erdők faállománya az erdei élővilágot? Ódor Péter MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete Szent László Gimnázium Természettudományos Önképzőkör 2011. november 17. Ökológiai

Részletesebben

Változtassa a napfényt LED-fénnyé

Változtassa a napfényt LED-fénnyé PHILIPS mygarden Falilámpa Dusk antracitszürke LED Változtassa a napfényt LED-fénnyé Gyűjtse be a napenergiát a Philips mygarden Dusk fali lámpával. A nagy kapacitású napelem és a hatékony LED-ek együtt

Részletesebben

PEHD BORDÁZOTT KÁBELVÉDŐ CSÖVEK

PEHD BORDÁZOTT KÁBELVÉDŐ CSÖVEK KÁBELVÉDŐ CSÖVEK PEHD BORDÁZOTT KÁBELVÉDŐ CSÖVEK A csöveket a Szerb Nyersanyagellenőrző Intézet, valamint a Nikola Tesla elektrotechnikai intézet vizsgálta be, valamint rendelkeznek a PTT unió nemzetközi

Részletesebben

VENTUS A-P Műszaki adatok:

VENTUS A-P Műszaki adatok: VENTUS A-P A berendezés - működési mód alapján - a áramlásának típusa szerint aktív és passzív kategóriába sorolható. Passzív típusú biofiltereink ventilátor nélkül működnek, a t a szűrőn a rendszer kényszeráramlása

Részletesebben

Kötőipari technológiával készülő csomagolóanyagok

Kötőipari technológiával készülő csomagolóanyagok Óbudai Egyetem 21. Műszaki Textil Fórum 2012. október 11. TEXTILANYAGOK A CSOMAGOLÁSBAN Kötőipari technológiával készülő csomagolóanyagok Lázár Károly lazarky@enternet.hu Kötőipar és csomagolástechnika

Részletesebben

Fás szárú újulat borítás-, növekedési és rágottsági viszonyainak vizsgálata lékes felújítással kezelt börzsönyi erdőrészletekben

Fás szárú újulat borítás-, növekedési és rágottsági viszonyainak vizsgálata lékes felújítással kezelt börzsönyi erdőrészletekben Fás szárú újulat borítás-, növekedési és rágottsági viszonyainak vizsgálata lékes felújítással kezelt börzsönyi erdőrészletekben Készítette: Kovács Bence Témavezető: Dr. Standovár Tibor Budapest, 2012.

Részletesebben

Önállóan működő. gyommentesítő. mechanikailag. művelő robot

Önállóan működő. gyommentesítő. mechanikailag. művelő robot Zöldségekhez Önállóan működő gyommentesítő-művelő mechanikailag gyommentesítő művelő robot Az első, bárki számára elérhető Teljesen önállóan működő, elektromos mezőgazdasági robot Ágyásokban, sorban ültetett

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.19. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.26-ig. Várható frissítés: 2014.06.26. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

Növényzet kínálatának és növényevők általi használatának vizsgálata Dr. Katona Krisztián, SZIE VMI

Növényzet kínálatának és növényevők általi használatának vizsgálata Dr. Katona Krisztián, SZIE VMI Növényzet kínálatának és növényevők általi használatának vizsgálata Dr. Katona Krisztián, SZIE VMI 1 Alapkutatás MIÉRT ÉRDEKES? Vadállományok jóléte (igények felmérése, élőhely-fejlesztés) Vadkár-probléma

Részletesebben

A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. Az európai csülkös vad gazdálkodás két változtatási pontja

A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. Az európai csülkös vad gazdálkodás két változtatási pontja Az európai csülkös vad két változtatási pontja A vadgazdálkodóknak és/vagy vadászoknak számos esetben fel kellene hagynia az állomány megszámlálására tett próbálkozásokkal. A vadgazdálkodóknak és/vagy

Részletesebben

A középszintű fizika érettségi kísérleteinek képei 2017.

A középszintű fizika érettségi kísérleteinek képei 2017. A középszintű fizika érettségi kísérleteinek képei 2017. 1. Kísérlet: Feladat: A Mikola-csőben lévő buborék mozgását tanulmányozva igazolja az egyenes vonalú egyenletes mozgásra vonatkozó összefüggést!

Részletesebben

Alkalmazástechnikai fejlesztések az invázívnövényirtásban. 2013. 10. 14.-15. Szakmai szeminárium

Alkalmazástechnikai fejlesztések az invázívnövényirtásban. 2013. 10. 14.-15. Szakmai szeminárium Alkalmazástechnikai fejlesztések az invázívnövényirtásban 2013. 10. 14.-15. Szakmai szeminárium Kémiai kivitelezések probléma a szelektív hatóanyagok hiánya ill. korlátozott alkalmazhatósága Endoterápiás

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.07.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.07. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.14-ig. Várható frissítés: 2015.05.14. 12:00-kor. Az elmúlt hét időjárása

Részletesebben

Smaragdfa, a zöld jövő. Négyéves Smaragdfa erdő

Smaragdfa, a zöld jövő. Négyéves Smaragdfa erdő Smaragdfa, a zöld jövő Négyéves Smaragdfa erdő Smaragdfa fejlődése A kiültetéskor 3 év múlva Az előző évben ültetett, a fagyok után tarra vágott Smaragdfa növekedése A 30, a 80 és a 100 napos facsemete

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP4-15.1.1-17 Erdő-környezetvédelmi kifizetések pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. 6725 Szeged, Szentháromság

Részletesebben

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége 2013.01.11. AKTUALITÁSOK Minden magnak csak egy esélye van! HASZNOS INFORMÁCIÓK Pioneer.com/hungary Árutőzsdei hírek Pioneer sajtófigyelő Időjáráselőrejelzés Agrometeorológia Ha segítségre, szaktanácsadásra

Részletesebben

Tervezet. az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről. (közigazgatási egyeztetés)

Tervezet. az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről. (közigazgatási egyeztetés) KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1363/2007. Tervezet az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2007. július I. A döntési javaslat

Részletesebben