VÁKUUMTECHNIKA. Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA. TÁMOP C-12/1/KONV projekt

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VÁKUUMTECHNIKA. Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA. TÁMOP C-12/1/KONV projekt"

Átírás

1 VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP-4...C-//KONV rojekt Ágazati felkészítés a hazai ELI rojekttel összefüggő kézési és K+F feladatokra"

2 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA Vákuumrendszerekben a gázáramlás csökkentett nyomáson megy végbe. Az áramlást erők határozzák meg, - ezek hatása a gáz sűrűsége, nyomása függvényében változó. A nyomáskülönbségből és a súrlódásból származó erők - durva és közees vákuumban ( mbar): döntőek, - nagy- és ultranagy-vákuumban (<0-3 mbar): elhanyagolhatóak, itt az áramlást a gázrészecskék egyedi mozgásának statisztikus átlaga alakítja ki. 4.. ÁRAMLÁSI TARTOMÁNYOK Az áramlási tartományokat a gázáramlás természete (a Knudsen-szám írja le) és a vezetéken átáramló gáz relatív mennyisége határozza meg. A gáz természete szerinti áramlási tartományok:. Viszkózus (kontinuum) tartomány (nagy nyomás, azaz l kicsi, a gázok egymás közötti ütközése domináns):. Molekuláris tartomány (alacsony nyomás, azaz l > a gázvezeték keresztmetszeti méreténél, és a gázok egymással nem ütköznek). 3. Átmeneti (Knudsen-) áramlás tartománya: a két előző tíus között (a gázok nem csak a fallal, de egymással is ütköznek).

3 A gáz természetét meghatározó l Kn Knudsen-szám:, ahol (4...) a közees szabad úthossz, d a vezeték hidraulikus átmérője (az áramlási vezeték jellemző mérete). A d-t a d = 4A/B egyenlőség definiálja, ahol A a vezeték keresztmetszetének területe, B a kerülete. Körnél d az átmérő! 4... tábl. Az áramlás tíusa, a Kn, és d közötti összefüggés (F = levegő / gáz). *A határok nem élesek, egyes közleményekben a feltétel: Kn > 0,5. l Áramlás Kn ( / d) (mbar), d (cm) Nyomástart. (átlagos méretnél) Molekuláris Kn > * df < 0,0066 nagyvákuum (<0-3 mbar) Átmeneti > Kn > 0,0 0,0066<dF<0,66 közees vákuum(0-3 mbar) Viszkózus Kn < 0,0 df > 0,66 Durvavákuum ( 000 mbar) l d 4... ábra. Az áramlási tartományok, a nyomás és a cső átmérőjének kacsolata. l A tábl. közéső oszloa a korábban megismert l = 0,0066 mbar cm (.4.6.) felhasználásával származtatható. l

4 4... Viszkózus (kontinuum) áramlás Nagyobb nyomáson ( l << d) a nyomáskülönbségből és a súrlódásból származó erők szabják meg a gáz áramlását. -A molekulák egymás közötti ütközésszáma >> fal és molekulák ütközései, -a gáz belső súrlódása számottevő, -a gáz összenyomható, -néhány közees szabad úthossznyi távolságon a gáz jellemző tulajdonságai változatlanok, a gáz folytonos közegnek tekinthető, -a gáz mozgását a hidrodinamika segítségével elemezhetjük és írhatjuk le. Lamináris áramlás: a gáz sebessége és a felület egyenetlenségei elég kicsik, és a gáz az akadályok körül simán, áramvonalakkal halad el - az áramlást a vezetékben levő nyomáskülönbség hajtja, -a viszkozitás erősen befolyásolja, -kis sebességnél a gáz a vezeték falával árhuzamos vonalakban halad, - az áramlási vezeték közeén a gáz áramlási sebessége maximális, a vezeték falán edig 0, -áramlási front alakul ki (lásd az ábrát). Áramlási front Turbulens áramlás: a sebesség növekedésével egy kritikus sebességnél az áramvonalak megtörnek, örvények keletkeznek (kaotikus, mint a jármű utáni légmozgás).

5 A viszkózus áramlás lamináris és turbulens tartományában más-más módon tudjuk közelíteni a gázszállítás és egyéb jellemzők számítását. A lamináris és turbulens jelleg között a gáz relatív mennyiségére jellemző Reynolds számmal (Re) tudunk különbséget tenni. Re vd (4...) (4... a) Re kifejezésében ρ: a gáz sűrűsége; v: a gáz áramlási sebessége; : a gáz viszkozitása; d: a vezeték hidraulikus átmérője, a d átmérőjű csőben egységnyi idő alatt átáramló gázmennyiség (gázmennyiség-áram: ( = V/t). A Reynolds-szám a turbulencia, illetve a viszkozitás következtében felléő nyírási feszültség aránya. Levegőre C-on Re kifejezése egyszerűsödik: 4m Re a kt d Re = 8,4 /d, ahol [/d] = mbar l s - cm - (4..3.) A viszkózus áramlás lamináris átmeneti turbulens ha Re < Re < Re E feltételekből következik a gázmennyiség-áram és az átmérő viszonyára : Turbulens a C-os levegő áramlása, ha a mennyiségek számértékére nézve > 60 d (ez érvényes, ha [] = mbar l/s, [d] = cm) Lamináris a C-os levegő áramlása, ha a mennyiségek számértékére nézve < 40 d (ez érvényes, ha [] = mbar l/s, [d] = cm)

6 4... Molekuláris áramlás Alacsony nyomáson a közees szabad úthossz nagy: > d, Kn >. -A molekulák a hőmérséklettől függő termikus sebességgel reülnek, -az edény falával való ütközés gyakorisága >>molekula molekula ütközés, -egy ütközés után a gázrészecskék szabadon mozognak a kis gázsűrűség miatt túlnyomó gyakorisággal a falig. Molekuláris áramlásban a vezetéken átáramlott gáz mennyisége (jóllehet arányos a nyomáskülönbséggel, de azt nem a nyomáskülönbség tartja fenn, hanem) a vezeték két irányában véletlenszerűen haladó molekulák anyagáramának különbségeként fogható fel. A gázrészecskék falon való ütközése a koszinuszos törvényt követi ábra. A koszinuszos törvény szemléltetése. A falon való ütközés után a tetszőleges Θ szögű reülés valószínűsége (cos Θ)-val arányos. A valószínűségek a fekete kör kerületét rajzolják ki Átmeneti (Knudsen-) áramlás > Kn > 0,0 tartományban a gázáramlás átmeneti a mol. és viszk. között. l

7 4.. GÁZÁRAM, SZÍVÓSEBESSÉG, SZIVATTYÚZÓ KÉPESSÉG (GÁZSZÁLLÍTÁS) szivattyú szívósebessége, gázszállítása A gázáram az A keresztmetszeten átáramló közeg X mennyiségének és az áthaladás t időtartamának hányadosa. Def.: q =: X/t (4...) 3 V q V V; m l Térfogati áram (ha X a gáz térfogata): q V, t s s (4...) Tömegáram (ha X a gáz tömege): m kg q m m; q m t s (4..3.) Moláris áram (ha X a mólok száma): mol q ; q v t s (4..4.) Részecskeszám áram (ha X = N): N q N N; q N t s (4..5.) Gázmennyiség-áram (gázszállítás) (ha X = V): d( V) dt kt m V q q A A V 3 Pam s Js W; V Az elnevezésben az áram (angolban flowrate) helyett fluxus (fluxrate) is használatos a jellemző mennyiség nevéhez kacsolva. c 4 mbarl/s a (4..6.) energia jellegű mennyiség, de nem mozgási vagy otenciális energia, hanem a molekuláknak az adott síkon keresztül való szállításához szükséges energia.

8 Vákuumszivattyú szívósebessége (uming seed), jele S: a szivattyú nyomású torkában időegység alatt elszívott gáztérfogattal definiáljuk mindig hozzáértjük az értelmezési nyomás(tartomány)át: S 3 def.: ; sziv dvsziv : V sziv ( 4...) szer int q dt ( V sziv S m s l s (4..7.) Vákuumszivattyú gázmennyiség-árama (gázszállítása vagy szivattyúzó kéessége throughut): def.: V ( q q ) S (4..8.) sziv sziv (4..6.) szer V V sziv : sziv int sziv = S sziv ; S sziv = sziv / 3 Pam s Js W; mbarl/s (4..9.) Sok szivattyúnak egy széles nyomástartományban állandó a szívósebessége, ebből következően a gázszállítása a nyomással arányos (ábra). ) sziv 4... ábra. Egy forgólaátos szivattyú szívósebességkarakterisztikája (DUO 5 MC, Pfeiffer [P]). A gázmennyiség-áram egyenesét mi illesztettük be.

9 4... Szívósebesség mérése A szivattyú S sz szívósebessége az elszívott gázmennyiségárammal egyensúlyt tart az üzemi nyomáson: Ha mesterségesen egy többlet gázmennyiségáramot engedünk be, akkor az értékkel növeli a vákuumrendszerben az üzemi nyomást: A két egyenletet egymásból kivonva: S sz Ssz ( ) Ssz 4... ábra. Egy elrendezés szivattyú szívósebességének méréséhez. A különbséget mérő vákuummérő 0-ontját nem fontos ismerni, de a leolvasás skálájának ontossága meghatározza a szívósebesség ontosságát is. Az áramlásmérő az elszívott gázmennyiség-áramtól függően különböző tíusú lehet, a mérőkamra kialakítására már szabványok is rendelkezésre állnak. atm Vatm / S atm V atm V Ssz t sz atm / t, ahol atm, V atm és a V atm térfogat beengedéséhez szükséges t idő a 4... ábra elrendezésével mérhető. atm t

10 4.3. GÁZVEZETÉKEK ÁRAMLÁSI ELLENÁLLÁSA, VEZETŐKÉPESSÉGE A szivattyú és a leszívandó tér (reciiens) közé legtöbbször gázvezetőket (nyílások, csövek) kell beiktatni. A vezetékeken szivattyúzáskor áthaladó gázáram nyomáskülönbség hatására jön létre, vagy (mol. áraml.-nál) azzal arányosan alakul ki. A vezetéknek ellenállása van a gázáramlással szemben. A gázvezeték áramlási ellenállását (Z ) az R=U/I elektromos analógiával definiáljuk: Z : q V A gázvezeték vezetőkéessége (C ): C Z m 3 s ; 3 : m s ; Z A vezetőkéesség és a szívósebesség mértékegysége azonos!! ÁRAMLÁSI ELLENÁLLÁSOK, VEZETŐKÉPESSÉGEK ÖSSZEKAPCSOLÁSA Ezt is elektromos analógia alaján értelmezzük. m 3 h ; l s l s Soros kacsolás: Z = Z + Z + + Z n ; /C = /C + /C + +/C n m h (4.3..) 3 C (4.3..) ; (4.3.3.) Párhuzamos kacs.: /Z = /Z + /Z + +/Z n ; C = C + C + +C n (4.3.4.)

11 4.4. A SZIVATTYÚ EREDŐ ÉS TÉNYLEGES SZÍVÓSEBESSÉGE A szivattyú és a hozzácsatolt vezeték eredő szívósebessége Az edény szívásakor a reciiensnél és a szivattyúnál ugyanannyi gáz áramlik át. S Z S sz S C S sz S S sz S / C sz ábra. Szemléltető ábra., S: nyomás és szívósebesség a cső szívótorkában; d, l: az összekötő cső átmérője és hossza; sz, S sz : a szivattyú torkában mért nyomás és szívósebesség. (4.4..a.) (4.4..b.) (4.4..c.) S S sz S sz Eredő szívósebesség: sz S sz S (4.4..) sz A szivattyú eredő szívósebességét a cső áramlási ellenállásából [Z (4.3..)] kiindulva is levezethetjük: Z = ( sz )/ Z = /S /S sz sz A C vezetőkéességű gázvezetővel sorba kacsolt szivattyú eredő szívósebessége Ha C, S S sz, ha C = 0, S = 0.

12 4.4.. Gázbeömlés hatása a szivattyú tényleges (effektív) szívósebességére A szivattyú S sz szívósebessége az elszívott hasznos gázáram () és az alabeömlés ( 0, l. szivárgás, falakról leváló gázok stb.) összegével tart egyensúlyt egy nyomáson: + 0 = S sz. S S o Ssz sz o sz (4.4.3.) Ha = 0, az így kialakuló = 0 nyomást a 0 beömlés határozza meg: 0 = S sz 0. o S eff Ssz Ssz Ssz o (4.4.4.) A káros 0 alabeömléssel elérhető tényleges vagy effektív szívósebesség: (S eff ) mindig kisebb, mint a katalógusokban megadott névleges v. volumetrikus szívósebesség (S sz ). 0 alabeömléssel elérhető végnyomás: 0 = 0 /S sz. Példa: egy forgólaátos szivattyú névleges (volumetrikus) szívósebessége: S sz = 7, m 3 /h = l/s; végvákuuma: sz = 0-3 mbar; a tömítetlenségeiből származó káros beömlés: 0 = 0, mbar ls -. Mennyi a szivattyú effektív szívósebessége, ha az elérni kívánt üzemi nyomás = 50 - mbar, máskor edig = 0 - mbar? l o 0,mbar l s 0,05mbar l Seff S sz Ssz s l s s Ha = = 50 - mbar, akkor: S eff = (-0,05/0,05) ls - = 0 ls -. / sz = 50 Ha = = 0 - mbar, akkor: S eff = (-0,05/0,) ls - = ls -. S eff = S/

13 4.5. ÁRAMLÁS KIS, VÉKONY FALÚ NYÍLÁSON ÁT Viszkózus áramlás kis, vékony falú nyíláson át A gáz viszkózus, ha Kn < 0,0 vagy másként: << d (a környílás átmérője) Az áramlás ilyenkor turbulens, ha Re > 00 és lamináris, ha Re < 00. A gáz turbulens mozgását analitikusan nehéz leírni, a rendszerekben csak a légköri nyomás közelében fordul elő, így a leszívásban-fellevegőzésben rövid ideig tart, ezért ezzel itt nem foglalkozunk. Lamináris áramlás l ábra. Kis vékony nyíláson átáramló nagy nyomású gáz áramvonalai. Kb. 85%-ára csökken a keresztmetszet (vena contracta) Gázmennyiség-áram Ha egy nagy tartályban egy d átmérőjű vékony nyílás (T ) > (T ) nyomású gázokat választ el, akkor áramlás alakul ki, amely a taasztalat szerint lamináris, ha nagy, azaz a közees szabad úthossz sokkal kisebb a nyílás átmérőjénél. A korábbi 4.. tábl. szerint: l < d/00, vagy 0,66 mbarcm < d >

14 Gázmennyiség-áram vékony, kis nyíláson át lamináris áramlásban a félemirikus Prandtl-törvény írja le: kt r m r A ahol A: a nyílás területe ; r = / ; = C / C V (a hőkaacitások hányadosa); m = a molekula tömege Levegőben, T = 93 K-nél: =,403, a kiszámítása egyszerűsödik: (4.5..) 0,7 0,88 76,6 r r A [] = mbarls -, ha [ ] = mbar és [A] = cm (4.5..) Lyukas edény leszívásakor: r = / = nél = 0, de ahogy csökkentjük a nyomást (és r értékét), úgy nő a gázáram, majd egy kritikus r értéknél maximumot mutat, amelyet megőriz a kritikusnál kisebb r értéken is [(4.5..) ábra]. Fojtott vagy korlátozott áramlás: ha a gáz áramlása eléri a hang sebességét, a szívott oldali nyomás ( ) további csökkentése nem jár a gázáram növekedésével. A hangsebesség eléréséhez szükséges kritikus nyomásarány 0 C hőmérsékletű levegőben: r < r c nyomásarányoknál is maximális marad a gázáram. r c = = 0,55 (4.5.3.)

15 4.5.. ábra. A felületegységre jutó viszkózus gázmennyiség-áram kis nyíláson át, a nyomásarány függvényében. Vékony kis nyíláson át a lamináris áramlás (r c > r = / aránynál! ) maximális gázmennyiség-árama 0 C hőmérsékletű levegő gázra: max = 0A [] = mbarls -, ha [ ] = mbar és [A] = cm Más gázoknál ez az érték a molekulatömeg és a hőkaacitások arányának ( = C / C V ) függvényében a Prandtl-törvény (4.5..) szerint változik. (4.5.4.) ábra. Egy nyomásra szívott edény kis nyíláson át = bar-ról történő fellevegőzésének folyamata [L]. Δ = ; a kritikus r c = 0,55-nél (Δ) krit 470 mbar; q m : gáztömeg-áram.

16 Vezetőkéesség levegőre (Kis vékony nyílás, lamin. áramlás) Z C ha r 0,55 T = 0 C 0A A 0 r (4.5.5.) ha r 0,, akkor 0%-on belüli ontossággal: C = 0A (4.5.6.) [C] = ls - ha [A] = cm Ha a gáz nyomása a nyíláson áthaladás után a tizedére csökken, a nyílás vezetőkéessége 0%-on belül független mindkét oldali nyomástól! Más gázoknál ez az érték a anyagfüggése miatt m a -/ -el arányosan és a hőkaacitások arányától ( = C / C V ) függően a Prandtl-törvény szerint változik Szívósebesség levegőre (Kis vékony nyílás, lamin. áramlás) S C C r (4.5.7.) ha r 0,55, T = 0 C hőmérsékleten S = 0A (4.5.8.) [S] = ls - ha [A] = cm C és S nem ugyanaz a mennyiség, csak r 0,-nél esik egybe az értékük! Más gázoknál ez az érték a anyagfüggése miatt m a -/ -el arányosan és a hőkaacitások arányától ( = C / C V ) függően a Prandtl-törvény szerint változik.

17 4.5.. Molekuláris áramlás kis, vékony falú nyíláson át Gázszállítás: minden gázra c 4 d Emlékeztető: molekuláris a levegő áramlása, ha: < = 6,60-3 mbarcm, A két oldalról jövő gázmennyiség-áramok eredője (.6...) felhasználásával: A( ) (4.5.9.) Nagyobb vagy vastagabb nyílás esetén fenti értékét szorozni kell a gázok nyíláson való átjutásának valószínűségével, a transzmisszióval (α). Gázszállítás levegőre, 0 C-on: l =,6 ( ) A (4.5.0.) Ha [A] = cm és [] = mbar, akkor [] = mbar l s - Vezetőkéesség levegőre, 0 C-on: Szívósebesség levegőre, 0 C-on: C, 6A Ha [A] = cm, akkor [C] = l s - S,6 Ha [A] = cm és [] = mbar, akkor [S] = l s - (4.5..) ahol > (4.5..) Más gáznál és más hőmérsékleten: (T/m a ) / -el arányosan kell korrigálnunk. Ha >> : a kinetikus gázelméletből levegőre számolt,6 ls - cm - értéket kajuk. A

18 Vékony kis nyílás ábra. Vékony kis nyílás cm -ére vonatkoztatott vezetőkéességek (C viszk, C mol ) és szívósebességek (S viszk, S mol ) viszkózus és molekuláris áramlásnál [L], a nyomásaránytól ( / ) függően. A gáz 0 C hőmérsékletű levegő, r krit = 0,55.

19 4.6. MOLEKULÁRIS ÁRAMLÁS NAGY VÉKONY NYÍLÁSON ÁT Z C,6 AA C 0 0 A, N, Mol A A, N A0 A A0 A S A, N, Mol C A, N, Mol ábra. Áramlás vékony nagy nyíláson át szemléltető ábra. Az A nyílás balról nagy, jobbról kicsi a környezetéhez kéest. Egyszerű megfontolással közelítőleg kiszámolhatjuk a nagy nyílás vezetőkéességét (C A,N,Mol ) és szívósebességét (S A,N,Mol ), amelyek a taasztalattal jó közelítéssel egyeznek. A,6 A A A 0,6 A A A Noha molekuláris viszonyokra vezették le, de a viszkózus áramlás tartományában is eligazítást ad az itt bevezetett A 0 /(A 0 -A) korrekció. 0 (4.6..) (4.6..) Szélsőértékben visszaadják a korábbi eredményeket: ha A << A 0, akkor Z A,N = Z A, tehát kis nyílás esetén a kifejezés valóban visszaadja a kis nyílás ellenállását; ha A = A 0, akkor Z A,N = 0, tehát csak a cső ellenállásával kell számolni.

20 4.7. ÁRAMLÁS CSÖVEKBEN Knudsen egy félemirikus formulát vezetett be 909-ben a kör keresztmetszetű, egyenes, hosszú csövekben kialakuló gázmennyiségáramra: 8 4 D L 6 kt m a D L 3,4 m kt m kt D D (4.7..) ahol D: a cső átmérője; L: a cső hossza; η: viszkozitás; = ( + )/ ;, : a cső végén mért nyomások Tiszta molekuláris áramlásnál, azaz l D 0 feltételek teljesülésekor az első tag zérushoz tart, a második edig leegyszerűsödik. Tiszta viszkózus áramlásnál, azaz nagy D értéknél a második tag második szorzótényezője, az egész második tag edig elhanyagolható az első tag mellett.

21 4.7.. Lamináris áramlás csövekben - Kör keresztmetszetű hosszú csőben a tiszta lamináris áramlás feltétele a táblázatban már említett Kn < 0,0, azaz l < D/00) egyenlőtlenség és a belőle levezethető: 0,66 mbar cm < D. A (4.7..) Knudsen-formulában csak az első tag marad meg. Gázmennyiség-áram: CSŐ, LAM 8 4 D L [] = mbar l s -, ha [D, L] = cm, [,, Vezetőkéesség: Hagen-Poiseuilleegyenlet ] = mbar (4.7..) C CSŐ, LAM 8 4 D L [C] = l s -, ha [D, L] = cm [ ] = mbar (4.7.3.) Vezetőkéesség levegőre, 0 C-on: C CSŐ D LAM ( levegő ) 37, L [C] = l s -, ha [D, L] = cm, [ ] = mbar 4 (4.7.4.)

22 4.7.. ábra. Kör keresztmetszetű cső vezetőkéessége 0 C levegő lamináris áramlásában, különböző átlagnyomásoknál. A cső hossza: L, átmérője: D. A (4.7.4.) egyenlettel számolt értékek. A vezetékeket mindig a lehető legrövidebbre és kellően nagy átmérőjűre kell választani! Szívósebesség 0 C levegőre, lamináris áramlásban: Kör keresztm. hosszú cső közeén: S 4 D ( levegő ) 37 ( ) L / CSŐ, LAM (4.7.5.a.) Kör keresztm. hosszú cső végén: S CSŐ 4 D ( levegő ) 37 ( r), LAM L [S] = l s -, ha [D, L] = cm, [, ] = mbar; r = / (4.7.5.b.) 0,8 r tartományban a két szívósebesség 0%-on belül azonos, r = -nél S = 0.

23 4.7.. ábra. Lamináris áramlásban a 0 cm átmérőjű cső szívósebessége a cső végénél a hosszúság függvényében. Értéke az átlagnyomással arányosan nő, és az r = / araméter csökkenésével is jelentősen nő. Megjegyezzük, hogy a csövek leginkább asszív elemek, önálló szívósebességük csak akkor van, ha előzőleg szivattyúval nyomáskülönbséget hoztunk létre a cső két vége között, l. egy leszívott tartály és a cső közötti szeleet kinyitjuk, másik oldalán edig nagyobb nyomás van. A csöveknek inkább a vezetőkéességével (ellenállásával) számolunk, amely szivattyúhoz vagy egy másik asszív elemhez csatlakozik, és így számoljuk az eredő szívósebességet/vezetőkéességet.

24 - Rövid cső lamináris vezetőkéessége: Ha a cső nem eléggé hosszú, akkor a cső nyílása és a cső ellenállásainak soros kacsolásával kell számolnunk, azaz a vezetőkéességekre igaz: /C rövidcső = /C cső + /C nyílás (4.7.6.) - Más gázok lamináris vezetőkéessége: A vezetőkéesség fordítottan arányos a viszkozitással (Knudsenegyenlet). Ezért ha levegő helyett más gázt használunk, akkor a levegőre érvényes vezetőkéességeket az alábbi k korrekcióval kell szorozni: C gáz = k C lev H He H O Ne N O CO k, 0,93,9 0, ,9, Átmenet a molekuláris és a lamináris áramlási tartomány között csövekben (Knudsen-áramlás) Átmeneti az áramlás, ha > Kn > 0,0 A kör keresztmetszetű cső vezetőkéessége 0 C levegőre, (4.7..)-ből : 3 D C CSŐ, J, 0,7D 0,00479D ahol J (4.7.7.) L 0,36D Ha D < 0 - mbar cm: J, ha D > 0,66 mbar cm: lamináris áramlás. D (mbar cm) 0,066 0,053 0,0798 0,064 0,33 0,66 0,53 0,798 J,,4,7,0,3 3,8 6,9 9,9

25 Molekuláris áramlás csövekben Tiszta molekuláris áramlásnál, azaz l D 0 a (4.7..) Knudsenformula első tagja zérushoz tart, a második edig leegyszerűsödik. Hosszú cső gázmennyiség-árama: 6 kt m D 3 (, CSŐ MOL a L ) (4.7..a.) Hosszú cső vezetőkéessége: C CSŐ, MOL kt 6 m a D L 3 [C] = l s -, ha [D, L] = cm (4.7.8.) Hosszú cső vezetőkéessége molek. áramlásban levegőre, 0 C-on: C CSŐ MOL ( levegő ),, D L [C] = l s -, ha [D, L] = cm (4.7.9.) ábra. Hosszú, kör keresztmetszetű csövek vezetőkéessége 0 C-os levegőre, molekuláris áramlásban.

26 Rövid cső vezetőkéessége molekuláris áramlásban, levegőre - Az azonos átmérőjű (D) nyílás és cső vezetőkéessége egyenlő, ha a cső L hossza: 4 L D (4.7.0.) 3 - A cső hosszú, ha L >> 4/3D; nyílás, ha L << 4/3D; rövid, ha L 4/3D. - Rövid cső vezetőkéessége a hosszú cső és nyílás vezetőkéességének sorba kacsolásával kéezhető jó közelítéssel: - Levezethető C r. cső, Mol 3 D, L D D,33 ( L D (4.7..) - A gáz átjutási valószínűségével (α ) számolva (ahol α a hosszú cső transzmissziós valószínűsége): C, r. cső, Mol D L 3 0 ) C r. cső C hosszúcső C nyílás [C] = l s -, ha [D, L] = cm (4.7..) A (4.7..)-ből kiszámítható α értéke csak közelítőleg ontos, mert a modellünk is közelítés volt. 0%-on belül igaz, hogy ha L 0,D, akkor α = 3/4L/D, ill. ha L>0D, akkor α=. Clausing kinetikus elméletre alaozott és a véghatásokat is figyelembe vevő számítása %-on belül ontos. Ma már leginkább Monte-Carlo módszerrel számítják % ontossággal.

27 Vezetőkéesség csövön keresztül molekuláris áramlásban, levegőben általános leírás Knudsen szerint jobb eredményt kaunk, ha feltételezzük: az áramlási sebesség arányos a molekulák Maxwell-Boltzman eloszlás szerinti véletlenszerű sebességével. Ekkor levegő gázra számolva: 0 C hőmérsékletű levegő esetében a tetszőleges keresztmetszeti alakzatú cső vezetőkéessége molekuláris áramlásban: C A 6, K [C] = l s BL -, ha [D, L] = cm (4.7.3.) 8 TETSZ. CSŐ, MOL A: a cső keresztmetszete, B: a kerülete, L: a hossza. Kör keresztmetszetű csőnél K =, és visszakajuk a már ismertetett 3 D C CSŐ MOL ( levegő ), (4.7.9.) egyenlőséget. A körtől eltérő, L keresztmetszeteknél K. A kéletből levezethető seciális alakzatok, l. körgyűrű, háromszög, derékszögű négyszög (ezen belül l. laos téglala) keresztmetszetű cső vezetőkéessége is.

28 4.8. RECIPIENS LESZÍVÁSI IDEJE Ha V a reciiens (leszívandó edény) térfogata; benne 0 : a t = 0 időben, : a "t" időben mért nyomás; S: a V-nél érvényesülő szívósebesség és = S: az edényből kifolyó gázmennyiség-áram, akkor kiszámítható, hogy: S t / V e e t /, ahol (4.8..) o o = V/S a rendszer időállandója o t,3 log a leszívási idő 0 -ról nyomásra. (4.8..) t/ a felezési idő, a 0 -ról 0 /-re szívás ideje (4.8.3.) 3 A leszívási időt, végnyomást növeli: - gázszivárgás (lyuk), - falakról leváló gázok (főleg víz), - a szivattyút az edénnyel összekötő vezeték ellenállása (S-et csökkenti) ábra. Egy V = 00 l térfogatú edény leszívási ideje S = 0 l/s szivattyúval, = 0,75 mbar l/s állandó beömléssel; az I. tartomány nyomását a térfogatból származó gázáram, a II. tartományét az állandó beömlés szabja meg [L].

Hidrosztatika, Hidrodinamika

Hidrosztatika, Hidrodinamika Hidrosztatika, Hidrodinamika Folyadékok alaptulajdonságai folyadék: anyag, amely folyni képes térfogat állandó, alakjuk változó, a tartóedénytől függ a térfogat-változtató erőkkel szemben ellenállást fejtenek

Részletesebben

Folyadékok áramlása Folyadékok. Folyadékok mechanikája. Pascal törvénye

Folyadékok áramlása Folyadékok. Folyadékok mechanikája. Pascal törvénye Folyadékok áramlása Folyadékok Folyékony halmazállapot nyíróerő hatására folytonosan deformálódik (folyik) Folyadék Gáz Plazma Talián Csaba Gábor PTE ÁOK, Biofizikai Intézet 2012.09.12. Folyadék Rövidtávú

Részletesebben

Folyadékáramlás. Orvosi biofizika (szerk. Damjanovich Sándor, Fidy Judit, Szöllősi János) Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2006

Folyadékáramlás. Orvosi biofizika (szerk. Damjanovich Sándor, Fidy Judit, Szöllősi János) Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2006 14. Előadás Folyadékáramlás Kapcsolódó irodalom: Orvosi biofizika (szerk. Damjanovich Sándor, Fidy Judit, Szöllősi János) Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2006 A biofizika alapjai (szerk. Rontó Györgyi,

Részletesebben

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018.

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018. Hidraulika 1.előadás A hidraulika alapjai Szilágyi Attila, NYE, 018. Folyadékok mechanikája Ideális folyadék: homogén, súrlódásmentes, kitölti a rendelkezésre álló teret, nincs nyírófeszültség. Folyadékok

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája

Folyadékok és gázok mechanikája Folyadékok és gázok mechanikája A folyadékok nyomása A folyadék súlyából származó nyomást hidrosztatikai nyomásnak nevezzük. Függ: egyenesen arányos a folyadék sűrűségével (ρ) egyenesen arányos a folyadékoszlop

Részletesebben

Örvényszivattyú A feladat

Örvényszivattyú A feladat Örvényszivattyú A feladat 1. Adott n fordulatszám mellett határozza meg a gép jellemző fordulatszámát az optimális üzemi pont mérésből becsült értéke alapján: a) n = 1700/min b) n = 1800/min c) n = 1900/min

Részletesebben

Feladatlap X. osztály

Feladatlap X. osztály Feladatlap X. osztály 1. feladat Válaszd ki a helyes választ. Két test fajhője közt a következő összefüggés áll fenn: c 1 > c 2, ha: 1. ugyanabból az anyagból vannak és a tömegük közti összefüggés m 1

Részletesebben

VÁKUUMTECHNIKA. Bohátka Sándor és Langer Gábor 24 ÓRÁS KURZUS TANANYAGA. TÁMOP C-12/1/KONV projekt

VÁKUUMTECHNIKA. Bohátka Sándor és Langer Gábor 24 ÓRÁS KURZUS TANANYAGA. TÁMOP C-12/1/KONV projekt VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 24 ÓRÁS KURZUS TANANYAGA TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 projekt Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra" VÁKUUMTECHNIKA

Részletesebben

A gáz halmazállapot. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011

A gáz halmazállapot. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 A gáz halmazállapot A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 0 Halmazállapotok, állapotjelzők Az anyagi rendszerek a részecskék közötti kölcsönhatásoktól és az állapotjelzőktől függően

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2011.09.27. A mérés száma és címe: 2. Elemi töltés meghatározása Értékelés: A beadás dátuma: 2011.10.11. A mérést végezte: Kalas György Benjámin Németh Gergely

Részletesebben

Szent István Egyetem FIZIKA. Folyadékok fizikája (Hidrodinamika) Dr. Seres István

Szent István Egyetem FIZIKA. Folyadékok fizikája (Hidrodinamika) Dr. Seres István Szent István Egyetem (Hidrodinamika) Dr. Seres István Hidrosztatika Ideális folyadékok áramlása Viszkózus folyadékok áramlása Felületi feszültség fft.szie.hu 2 Hidrosztatika Nyomás: p F A Mértékegysége:

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Hőkerék készítése házilag Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért

Részletesebben

Kollár Veronika A biofizika fizikai alapjai

Kollár Veronika A biofizika fizikai alapjai Kollár Veronika A biofizika fizikai alajai 013. 10. 14. Folyadékok alatulajdonságai folyadék: anyag, amely folyni kées térfogat állandó, alakjuk változó, a tartóedénytől függ a térfogat-változtató erőkkel

Részletesebben

Atomok. szilárd. elsődleges kölcsönhatás. kovalens ionos fémes. gázok, folyadékok, szilárd anyagok. ionos fémek vegyületek ötvözetek

Atomok. szilárd. elsődleges kölcsönhatás. kovalens ionos fémes. gázok, folyadékok, szilárd anyagok. ionos fémek vegyületek ötvözetek Atomok elsődleges kölcsönhatás kovalens ionos fémes véges számú atom térhálós szerkezet 3D ionos fémek vegyületek ötvözetek molekulák atomrácsos vegyületek szilárd gázok, folyadékok, szilárd anyagok Gázok

Részletesebben

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,,

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,, F,=A4>, ahol A arányossági tényező: A= 0.06 ~, oszt as cl> a műszer kitérése. A F, = f(f,,) függvénykapcsolatot felrajzolva (a mérőpontok közé egyenes huzható) az egyenes iránytaogense a mozgó surlódási

Részletesebben

3. Mérőeszközök és segédberendezések

3. Mérőeszközök és segédberendezések 3. Mérőeszközök és segédberendezések A leggyakrabban használt mérőeszközöket és használatukat is ismertetjük. Az ipari műszerek helyi, vagy távmérésre szolgálnak; lehetnek jelző és/vagy regisztráló műszerek;

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért felmelegedik. A folyadékok

Részletesebben

Atomok. szilárd. elsődleges kölcsönhatás. kovalens ionos fémes. gázok, folyadékok, szilárd anyagok. ionos fémek vegyületek ötvözetek

Atomok. szilárd. elsődleges kölcsönhatás. kovalens ionos fémes. gázok, folyadékok, szilárd anyagok. ionos fémek vegyületek ötvözetek Atomok elsődleges kölcsönhatás kovalens ionos fémes véges számú atom térhálós szerkezet 3D ionos fémek vegyületek ötvözetek molekulák atomrácsos vegyületek szilárd gázok, folyadékok, szilárd anyagok Gázok

Részletesebben

HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA

HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA Hidrosztatika a nyugvó folyadékok fizikájával foglalkozik. Hidrodinamika az áramló folyadékok fizikájával foglalkozik. Folyadékmodell Önálló alakkal nem rendelkeznek. Térfogatuk

Részletesebben

1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk:

1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk: Válaszoljatok a következő kérdésekre: 1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk: a) zéró izoterm átalakulásnál és végtelen az adiabatikusnál

Részletesebben

3. Gyakorlat Áramlástani feladatok és megoldásuk

3. Gyakorlat Áramlástani feladatok és megoldásuk 3 Gyakorlat Áramlástani feladatok és megoldásuk 681 Feladat Adja meg Kelvin és Fahrenheit fokban a T = + 73 = 318 K o K T C, T = 9 5 + 3 = 113Fo F T C 68 Feladat Adja meg Kelvin és Celsius fokban a ( T

Részletesebben

Fűtési rendszerek hidraulikai méretezése. Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék

Fűtési rendszerek hidraulikai méretezése. Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék Fűtési rendszerek hidraulikai méretezése Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék Hidraulikai méretezés lépései 1. A hálózat kialakítása, alaprajzok, függőleges

Részletesebben

Mivel foglalkozik a hőtan?

Mivel foglalkozik a hőtan? Hőtan Gáztörvények Mivel foglalkozik a hőtan? A hőtan a rendszerek hőmérsékletével, munkavégzésével, és energiájával foglalkozik. A rendszerek stabilitása áll a fókuszpontjában. Képes megválaszolni a kérdést:

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája

Folyadékok és gázok mechanikája Folyadékok és gázok mechanikája Hidrosztatikai nyomás A folyadékok és gázok közös tulajdonsága, hogy alakjukat szabadon változtatják. Hidrosztatika: nyugvó folyadékok mechanikája Nyomás: Egy pontban a

Részletesebben

Egyenáram tesztek. 3. Melyik mértékegység meghatározása nem helyes? a) V = J/s b) F = C/V c) A = C/s d) = V/A

Egyenáram tesztek. 3. Melyik mértékegység meghatározása nem helyes? a) V = J/s b) F = C/V c) A = C/s d) = V/A Egyenáram tesztek 1. Az alábbiak közül melyik nem tekinthető áramnak? a) Feltöltött kondenzátorlemezek között egy fémgolyó pattog. b) A generátor fémgömbje és egy földelt gömb között szikrakisülés történik.

Részletesebben

Az úszás biomechanikája

Az úszás biomechanikája Az úszás biomechanikája Alapvető összetevők Izomerő Kondíció állóképesség Mozgáskoordináció kivitelezés + Nem levegő, mint közeg + Izmok nem gravitációval szembeni mozgása + Levegővétel Az úszóra ható

Részletesebben

Elektromos áramerősség

Elektromos áramerősség Elektromos áramerősség Két különböző potenciálon lévő fémet vezetővel összekötve töltések áramlanak amíg a potenciál ki nem egyenlítődik. Az elektromos áram iránya a pozitív töltéshordozók áramlási iránya.

Részletesebben

Elektromos áram, egyenáram

Elektromos áram, egyenáram Elektromos áram, egyenáram Áram Az elektromos töltések egyirányú, rendezett mozgását, áramlását, elektromos áramnak nevezzük. (A fémekben az elektronok áramlanak, folyadékokban, oldatokban az oldott ionok,

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gáz egyenlet és általánosított gáz egyenlet 5-4 A tökéletes gáz egyenlet alkalmazása 5-5 Gáz halmazállapotú reakciók

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gázegyenlet és általánosított gázegyenlet 5-4 A tökéletes gázegyenlet alkalmazása 5-5 Gáz reakciók 5-6 Gázkeverékek

Részletesebben

TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE. Mérési feladatok

TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE. Mérési feladatok Készítette:....kurzus Dátum:...év...hó...nap TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE Mérési feladatok 1. Csővezetékben áramló levegő térfogatáramának mérése mérőperemmel 2. Csővezetékben áramló levegő térfogatáramának mérése

Részletesebben

Elektromos áram. Vezetési jelenségek

Elektromos áram. Vezetési jelenségek Elektromos áram. Vezetési jelenségek Emlékeztető Elektromos áram: töltéshordozók egyirányú áramlása Áramkör részei: áramforrás, vezető, fogyasztó Áramköri jelek Emlékeztető Elektromos áram hatásai: Kémiai

Részletesebben

Mechanika IV.: Hidrosztatika és hidrodinamika. Vizsgatétel. Folyadékok fizikája. Folyadékok alaptulajdonságai

Mechanika IV.: Hidrosztatika és hidrodinamika. Vizsgatétel. Folyadékok fizikája. Folyadékok alaptulajdonságai 016.11.18. Vizsgatétel Mechanika IV.: Hidrosztatika és hidrodinamika Hidrosztatika és hidrodinamika: hidrosztatikai nyomás, Pascaltörvény. Newtoni- és nem-newtoni folyadékok, áramlástípusok, viszkozitás.

Részletesebben

Áramlástechnikai mérések

Áramlástechnikai mérések Áramlástehnikai mérések Mérés Prandtl- ső segítségével. Előző tanulmányaikból ismert: A kontinuitás elve: A A Ahol: - a közeg sebessége az. pontban - a közeg sebessége a. pontban A, A - keresztmetszetek

Részletesebben

1. előadás. Gáztörvények. Fizika Biofizika I. 2015/2016. Kapcsolódó irodalom:

1. előadás. Gáztörvények. Fizika Biofizika I. 2015/2016. Kapcsolódó irodalom: 1. előadás Gáztörvények Kapcsolódó irodalom: Fizikai-kémia I: Kémiai Termodinamika(24-26 old) Chemical principles: The quest for insight (Atkins-Jones) 6. fejezet Kapcsolódó multimédiás anyag: Youtube:

Részletesebben

FIZIKA. Folyadékok fizikája (Hidrodinamika) Dr. Seres István

FIZIKA. Folyadékok fizikája (Hidrodinamika) Dr. Seres István (Hidrodinamika) Dr. Seres István Hidrosztatika Ideális folyadékok áramlása Viszkózus folyadékok áramlása Felületi feszültség fft.szie.hu 2 Hidrosztatika Nyomás: p F A Mértékegysége: Pascal (Pa) 1 Pascal

Részletesebben

Gáztörvények tesztek

Gáztörvények tesztek Gáztörvények tesztek. Azonos fajtájú ideális gáz különböző mennyiségei töltenek ki két hőszigetelt tartályt. Az egyik gázmennyiség jellemzői,,, a másiké,,. A két tartályt összenyitjuk. Melyik állítás igaz?

Részletesebben

Gáztörvények tesztek. 2. Azonos fajtájú ideális gáz különböző mennyiségei töltenek ki két hőszigetelt tartályt. Az egyik

Gáztörvények tesztek. 2. Azonos fajtájú ideális gáz különböző mennyiségei töltenek ki két hőszigetelt tartályt. Az egyik Gáztörvények tesztek. Azonos fajtájú ideális gáz különböző mennyiségei töltenek ki két hőszigetelt tartályt. Az egyik gázmennyiség jellemzői,,, a másiké,,. A két tartályt összenyitjuk. Melyik állítás igaz?

Részletesebben

2. mérés Áramlási veszteségek mérése

2. mérés Áramlási veszteségek mérése . mérés Áramlási veszteségek mérése A mérésről készült rövid videó az itt látható QR-kód segítségével: vagy az alábbi linken érhető el: http://www.uni-miskolc.hu/gepelemek/tantargyaink/00b_gepeszmernoki_alapismeretek/.meres.mp4

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 2. Az elemi töltés meghatározása. Fizika BSc. A mérés dátuma: nov. 29. A mérés száma és címe: Értékelés:

Modern Fizika Labor. 2. Az elemi töltés meghatározása. Fizika BSc. A mérés dátuma: nov. 29. A mérés száma és címe: Értékelés: Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 2011. nov. 29. A mérés száma és címe: 2. Az elemi töltés meghatározása Értékelés: A beadás dátuma: 2011. dec. 11. A mérést végezte: Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás A nyomás IV. fejezet Összefoglalás Mit nevezünk nyomott felületnek? Amikor a testek egymásra erőhatást gyakorolnak, felületeik egy része egymáshoz nyomódik. Az egymásra erőhatást kifejtő testek érintkező

Részletesebben

Hőtan I. főtétele tesztek

Hőtan I. főtétele tesztek Hőtan I. főtétele tesztek. álassza ki a hamis állítást! a) A termodinamika I. főtétele a belső energia változása, a hőmennyiség és a munka között állaít meg összefüggést. b) A termodinamika I. főtétele

Részletesebben

Az α értékének változtatásakor tanulmányozzuk az y-x görbe alakját. 2 ahol K=10

Az α értékének változtatásakor tanulmányozzuk az y-x görbe alakját. 2 ahol K=10 9.4. Táblázatkezelés.. Folyadék gőz egyensúly kétkomponensű rendszerben Az illékonyabb komponens koncentrációja (móltörtje) nagyobb a gőzfázisban, mint a folyadékfázisban. Móltört a folyadékfázisban x;

Részletesebben

KÖZEG. dv dt. q v. dm q m. = dt GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET:

KÖZEG. dv dt. q v. dm q m. = dt GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET: GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET: AZ IDŐEGYSÉG ALATT ÁTÁRAMLÓ MENNYISÉG TÉRFOGATÁT TÉRFOGATÁRAM MÉRÉS q v = dv dt ( m 3 / s) AZ IDŐEGYSÉG ALATT ÁTÁRAMLÓ MENNYISÉG TÖMEGÉT

Részletesebben

2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat,

2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat, 2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás. 2.1. Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat, amelynek során a hő a hordozóközeg áramlásával kerül

Részletesebben

Fizika feladatok. 1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből november 28. Hővezetés, hőterjedés sugárzással. Ideális gázok állapotegyenlete

Fizika feladatok. 1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből november 28. Hővezetés, hőterjedés sugárzással. Ideális gázok állapotegyenlete Fizika feladatok 2014. november 28. 1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből Hővezetés, hőterjedés sugárzással 1.1. Feladat: (HN 19A-23) Határozzuk meg egy 20 cm hosszú, 4 cm átmérőjű hengeres vörösréz

Részletesebben

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak. Rugalmasan ütköznek egymással és a tartály

Részletesebben

Propeller és axiális keverő működési elve

Propeller és axiális keverő működési elve Propeller és axiális keverő működési elve A propeller egy axiális átömlésű járókerék, amit tolóerő létesítésére használnak repülőgépek, hajók hajtására. A propeller nyugvó folyadékban halad előre, a propellerhez

Részletesebben

Termodinamika (Hőtan)

Termodinamika (Hőtan) Termodinamika (Hőtan) Termodinamika A hőtan nagyszámú részecskéből (pl. gázmolekulából) álló makroszkópikus rendszerekkel foglalkozik. A nagy számok miatt érdemes a mólt bevezetni, ami egy Avogadro-számnyi

Részletesebben

Hőmérsékleti sugárzás

Hőmérsékleti sugárzás Ideális fekete test sugárzása Hőmérsékleti sugárzás Elméleti háttér Egy ideális fekete test leírható egy egyenletes hőmérsékletű falú üreggel. A fala nemcsak kibocsát, hanem el is nyel energiát, és spektrális

Részletesebben

0,00 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 Q

0,00 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 Q 1. Az ábrában látható kapcsolási vázlat szerinti berendezés két üzemállapotban működhet. A maximális vízszint esetében a T jelű tolózár nyitott helyzetben van, míg a minimális vízszint esetén az automatikus

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

ÁRAMLÁSTAN MFKGT600443

ÁRAMLÁSTAN MFKGT600443 ÁRAMLÁSTAN MFKGT600443 Környezetmérnöki alapszak nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ INTÉZET Miskolc, 2018/2019. II. félév TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Vákuumtechnika Vákuum rendszerek tervezése, építése. Csonka István Frigyes Dávid

Vákuumtechnika Vákuum rendszerek tervezése, építése. Csonka István Frigyes Dávid Vákuumtechnika Vákuum rendszerek tervezése, építése Csonka István Frigyes Dávid 1 Gondoljuk át: Mire akarjuk használni a berendezést? Ez milyen vákuumot (nyomás és tisztaság) igényel? Mekkora gázterhelést

Részletesebben

9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK

9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK 9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK 1.A gyakorlat célja Az MPX12DP piezorezisztiv differenciális nyomásérzékelő tanulmányozása. A nyomás feszültség p=f(u) karakterisztika megrajzolása. 2. Elméleti

Részletesebben

Vegyipari géptan 3. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.

Vegyipari géptan 3. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme. egyiari gétan 3. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék, Budaest, Műegyetem rk. 3. D é. 3. em Tel: 463 6 80 Fax: 463 30 9 www.hds.bme.hu Légszállító géek. entilátorok. Centrifugál ventilátor. Axiális ventilátor.

Részletesebben

1.1 Hasonlítsa össze a valós ill. ideális folyadékokat legfontosabb sajátosságaik alapján!

1.1 Hasonlítsa össze a valós ill. ideális folyadékokat legfontosabb sajátosságaik alapján! Kérem, þ jellel jelölje be képzését! AKM VBK Környezetmérnök BSc AT0 Ipari termék- és formatervező BSc AM0 Mechatronikus BSc AM Mechatronikus BSc ÁRAMLÁSTAN. FAKULTATÍV ZH 203.04.04. KF8 Név:. NEPTUN kód:

Részletesebben

Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz

Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz A fotonok az elektromágneses sugárzás hordozó részecskéi. Spinkvantumszámuk S=, tehát kvantumstatisztikai szempontból bozonok. Fotonoknak habár a spinkvantumszámuk,

Részletesebben

Q 1 D Q 2 (D x) 2 (1.1)

Q 1 D Q 2 (D x) 2 (1.1) . Gyakorlat 4B-9 Két pontszerű töltés az x tengelyen a következőképpen helyezkedik el: egy 3 µc töltés az origóban, és egy + µc töltés az x =, 5 m koordinátájú pontban van. Keressük meg azt a helyet, ahol

Részletesebben

2. Laboratóriumi gyakorlat A TERMISZTOR. 1. A gyakorlat célja. 2. Elméleti bevezető

2. Laboratóriumi gyakorlat A TERMISZTOR. 1. A gyakorlat célja. 2. Elméleti bevezető . Laboratóriumi gyakorlat A EMISZO. A gyakorlat célja A termisztorok működésének bemutatása, valamint főbb paramétereik meghatározása. Az ellenállás-hőmérséklet = f és feszültség-áram U = f ( I ) jelleggörbék

Részletesebben

MÁGNESES TÉR, INDUKCIÓ

MÁGNESES TÉR, INDUKCIÓ Egy vezetéket 2 cm átmérőjű szigetelő testre 500 menettel tekercselünk fel, 25 cm hosszúságban. Mekkora térerősség lép fel a tekercs belsejében, ha a vezetékben 5 amperes áram folyik? Mekkora a mágneses

Részletesebben

Fizika minta feladatsor

Fizika minta feladatsor Fizika minta feladatsor 10. évf. vizsgára 1. A test egyenes vonalúan egyenletesen mozog, ha A) a testre ható összes erő eredője nullával egyenlő B) a testre állandó értékű erő hat C) a testre erő hat,

Részletesebben

BMEGEÁTAT01-AKM1 ÁRAMLÁSTAN (DR.SUDA-J.M.) 2.FAKZH AELAB (90MIN) 18:45H

BMEGEÁTAT01-AKM1 ÁRAMLÁSTAN (DR.SUDA-J.M.) 2.FAKZH AELAB (90MIN) 18:45H BMEGEÁTAT0-AKM ÁRAMLÁSTAN (DR.SUDA-J.M.).FAKZH 08..04. AELAB (90MIN) 8:45H AB Név: NEPTUN kód:. Aláírás: ÜLŐHELY sorszám PONTSZÁM: 50p / p Toll, fényképes igazolvány, számológépen kívül más segédeszköz

Részletesebben

Elektromos áram, egyenáram

Elektromos áram, egyenáram Elektromos áram, egyenáram Áram Az elektromos töltések egyirányú, rendezett mozgását, áramlását, elektromos áramnak nevezzük. (A fémekben az elektronok áramlanak, folyadékokban, oldatokban az oldott ionok,

Részletesebben

1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből

1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből . Feladatok a termodinamika tárgyköréből Hővezetés, hőterjedés sugárzással.. Feladat: (HN 9A-5) Egy épület téglafalának mérete: 4 m 0 m és, a fal 5 cm vastag. A hővezetési együtthatója λ = 0,8 W/m K. Mennyi

Részletesebben

A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld ábra ábra

A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld ábra ábra . Gyakorlat 4B-9 A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld. 4-6 ábra.). Számítsuk ki az E elektromos térerősséget a vonal irányában lévő, annak.. ábra. 4-6 ábra végpontjától

Részletesebben

Frissítve: Csavarás. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat.

Frissítve: Csavarás. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat. Mekkora a nyomatékok hatására ébredő legnagyobb csúsztatófeszültség? Mekkora és milyen irányú az A, B és C keresztmetszet elfordulása? Számítsuk

Részletesebben

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA. Javítási-értékelési útmutató

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 06/07 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I KATEGÓRIA Javítási-értékelési útmutató feladat Három azonos méretű, pontszerűnek tekinthető, m, m, m tömegű

Részletesebben

b) Ábrázolja ugyanabban a koordinátarendszerben a g függvényt! (2 pont) c) Oldja meg az ( x ) 2

b) Ábrázolja ugyanabban a koordinátarendszerben a g függvényt! (2 pont) c) Oldja meg az ( x ) 2 1) Az ábrán egy ; intervallumon értelmezett függvény grafikonja látható. Válassza ki a felsoroltakból a függvény hozzárendelési szabályát! a) b) c) ( ) ) Határozza meg az 1. feladatban megadott, ; intervallumon

Részletesebben

Ventilátor (Ve) [ ] 4 ahol Q: a térfogatáram [ m3. Nyomásszám:

Ventilátor (Ve) [ ] 4 ahol Q: a térfogatáram [ m3. Nyomásszám: Ventilátor (Ve) 1. Definiálja a következő dimenziótlan számokat és írja fel a képletekben szereplő mennyiségeket: φ (mennyiségi szám), Ψ (nyomásszám), σ (fordulatszám tényező), δ (átmérő tényező)! Mennyiségi

Részletesebben

Rezgőmozgás. A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele

Rezgőmozgás. A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele Rezgőmozgás A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele A rezgés fogalma Minden olyan változás, amely az időben valamilyen ismétlődést mutat rezgésnek nevezünk. A rezgések fajtái:

Részletesebben

VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR

VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR ÍRÁSBELI VIZSGA FELADATSOR NINCS TESZT, PÉLDASOR (120 perc) Az áramlástan alapjai BMEGEÁTAKM1 Környezetmérnök BSc képzés VBK (ea.: Dr. Suda J.M.) VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR EREDMÉNYHIRDETÉS és SZÓBELI

Részletesebben

1. ábra. 24B-19 feladat

1. ábra. 24B-19 feladat . gyakorlat.. Feladat: (HN 4B-9) A +Q töltés egy hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld.. ábra.). Számítsuk ki az E elektromos térerősséget a vonal. ábra. 4B-9 feladat irányában lévő,

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 60 pont

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 60 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Áramlástan feladatgyűjtemény. 3. gyakorlat Hidrosztatika, kontinuitás

Áramlástan feladatgyűjtemény. 3. gyakorlat Hidrosztatika, kontinuitás Áramlástan feladatgyűjtemény Az energetikai mérnöki BSc és gépészmérnöki BSc képzések Áramlástan című tárgyához 3. gyakorlat Hidrosztatika, kontinuitás Összeállította: Lukács Eszter Dr. Istók Balázs Dr.

Részletesebben

Elektromos áram, áramkör

Elektromos áram, áramkör Elektromos áram, áramkör Az anyagok szerkezete Az anyagokat atomok, molekulák építik fel, ezekben negatív elektromos állapotú elektronok és pozitív elektromos állapotú protonok vannak. Az atomokban ezek

Részletesebben

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27 Az egyensúly 6'-1 6'-2 6'-3 6'-4 6'-5 Dinamikus egyensúly Az egyensúlyi állandó Az egyensúlyi állandókkal kapcsolatos összefüggések Az egyensúlyi állandó számértékének jelentősége A reakció hányados, Q:

Részletesebben

Légköri termodinamika

Légköri termodinamika Légköri termodinamika Termodinamika: a hőegyensúllyal, valamint a hőnek, és más energiafajtáknak kölcsönös átalakulásával foglalkozó tudományág. Meteorológiai vonatkozása ( a légkör termodinamikája): a

Részletesebben

Reológia Mérési technikák

Reológia Mérési technikák Reológia Mérési technikák Reológia Testek (és folyadékok) külső erőhatásra bekövetkező deformációját, mozgását írja le. A deformációt irreverzibilisnek nevezzük, ha a az erőhatás megszűnése után a test

Részletesebben

KS-502-VS ELŐNYPONTOK

KS-502-VS ELŐNYPONTOK KS-502-VS MIKROPROCESSZOR VEZÉRLÉSŰ NAGY HATÓTÁVOLSÁGÚ LEVEGŐ, GÁZMINTAVEVŐ GÁZMOSÓEDÉNYEKEN ÉS / VAGY SZORPCIÓS, VOC ÉS / VAGY PUF CSÖVEKEN TÖRTÉNŐ MINTAGÁZ ÁTSZÍVÁSRA Kalibrált mikró venturi térfogatáram-mérő.

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás ZÉHENYI ITVÁN EGYETE GÉPZERKEZETTN É EHNIK TNZÉK 6. EHNIK-TTIK GYKORLT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya ulmann-szerkesztés Ritter-számítás 6.. Példa Egy létrát egy verembe letámasztunk

Részletesebben

MSZ EN :2015. Tartalom. Oldal. Előszó...8. Bevezetés Alkalmazási terület Rendelkező hivatkozások...10

MSZ EN :2015. Tartalom. Oldal. Előszó...8. Bevezetés Alkalmazási terület Rendelkező hivatkozások...10 Tartalom Előszó...8 Bevezetés...9 1. Alkalmazási terület...10 2. Rendelkező hivatkozások...10 3. Szakkifejezések és meghatározásuk...11 4. Általános jelölések és rövidítések...13 5. Számítási eljárás...13

Részletesebben

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK 2007-2008-2fé EHA kód:.név:.. 1. Egy 5 cm átmérőjű vasgolyó 0,01 mm-rel nagyobb, mint a sárgaréz lemezen vágott lyuk, ha mindkettő 30 C-os. Mekkora

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK HŐTÁGULÁS lineáris (hosszanti) hőtágulási együttható felületi hőtágulási együttható megmutatja, hogy mennyivel változik meg a test hossza az eredeti hosszához képest, ha

Részletesebben

Felvételi, 2018 szeptember - Alapképzés, fizika vizsga -

Felvételi, 2018 szeptember - Alapképzés, fizika vizsga - Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kar Felvételi, 2018 szeptember - Alapképzés, fizika vizsga - Minden tétel kötelező Hivatalból 10 pont jár Munkaidő 3 óra I Az alábbi kérdésekre

Részletesebben

Optika gyakorlat 2. Geometriai optika: planparalel lemez, prizma, hullámvezető

Optika gyakorlat 2. Geometriai optika: planparalel lemez, prizma, hullámvezető Optika gyakorlat. Geometriai optika: planparalel lemez, prizma, hullámvezető. példa: Fényterjedés planparalel lemezen keresztül A plánparalel lemezen történő fényterjedés hatására a fénysugár újta távolsággal

Részletesebben

MMK Auditori vizsga felkészítő előadás Hő és Áramlástan 1.

MMK Auditori vizsga felkészítő előadás Hő és Áramlástan 1. MMK Auditori vizsga felkészítő előadás 017. Hő és Áramlástan 1. Az energia átalakítási, az energia szállítási folyamatokban, épületgépész rendszerekben lévő, áramló közegek (kontínuumok) Hidegvíz, Melegvíz,

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények ) Az ábrán egy ; intervallumon értelmezett függvény grafikonja látható. Válassza ki a felsoroltakból a függvény hozzárendelési szabályát! a) x

Részletesebben

Beszabályozó szelep - Csökkentett Kv értékkel

Beszabályozó szelep - Csökkentett Kv értékkel Beszabályozó szelepek STAD-R Beszabályozó szelep - Csökkentett Kv értékkel Nyomástartás & Vízminőség Beszabályozás & Szabályozás Hőmérséklet-szabályozás ENGINEERING ADVANTAGE A STAD-R beszabályozó szelep

Részletesebben

Hidraulika. 5. előadás

Hidraulika. 5. előadás Hidraulika 5. előadás Automatizálás technika alapjai Hidraulika I. előadás Farkas Zsolt BME GT3 2014 1 Hidraulikus energiaátvitel 1. Előnyök kisméretű elemek alkalmazásával nagy erők átvitele, azaz a teljesítménysűrűség

Részletesebben

PONTSZÁM:S50p / p = 0. Név:. NEPTUN kód: ÜLŐHELY sorszám

PONTSZÁM:S50p / p = 0. Név:. NEPTUN kód: ÜLŐHELY sorszám Kérem, þ jellel jelölje be képzését! AKM1 VBK Környezetmérnök BSc AT01 Ipari termék- és formatervező BSc AM01 Mechatronikus BSc AM11 Mechatronikus BSc ÁRAMLÁSTAN 2. FAK.ZH - 2013.0.16. 18:1-19:4 KF81 Név:.

Részletesebben

Szűrés. Gyógyszertechnológiai alapműveletek. Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertechnológia és Biofarmáciai Intézet

Szűrés. Gyógyszertechnológiai alapműveletek. Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertechnológia és Biofarmáciai Intézet Szűrés Gyógyszertechnológiai alapműveletek Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertechnológia és Biofarmáciai Intézet Szűrés Szűrésnek nevezzük azt a műveletet, amelynek során egy heterogén keverék, különböző

Részletesebben

3. (b) Kereszthatások. Utolsó módosítás: április 1. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék

3. (b) Kereszthatások. Utolsó módosítás: április 1. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék 3. (b) Kereszthatások Utolsó módosítás: 2013. április 1. Vezetési együtthatók fémekben (1) 1 Az elektrongáz hővezetési együtthatója A levezetésben alkalmazott feltételek: 1. Minden elektron ugyanazzal

Részletesebben

Szilárd testek rugalmas alakváltozásai Nyú y j ú tás y j Hooke törvény, Hooke törvén E E o Y un un modulus a f eszültség ffeszültség

Szilárd testek rugalmas alakváltozásai Nyú y j ú tás y j Hooke törvény, Hooke törvén E E o Y un un modulus a f eszültség ffeszültség Kontinuumok mechanikája Szabó Gábor egyetemi tanár SZTE Optikai Tanszék Szilárd testek rugalmas alakváltozásai Nyújtás l l = l E F A Hooke törvény, E Young modulus σ = F A σ a feszültség l l l = σ E Szilárd

Részletesebben

NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS. Mérési feladatok

NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS. Mérési feladatok Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék Készítette:... kurzus Elfogadva: Dátum:...év...hó...nap NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS Mérési feladatok 1. Csővezetékben áramló levegő nyomásveszteségének mérése U-csöves

Részletesebben

2. Rugalmas állandók mérése jegyzőkönyv javított. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma:

2. Rugalmas állandók mérése jegyzőkönyv javított. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma: 2. Rugalmas állandók mérése jegyzőkönyv javított Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 2008. 09. 17. Leadás dátuma: 2008. 10. 08. 1 1. Mérések ismertetése Az első részben egy téglalap keresztmetszetű

Részletesebben

tápvezetékre jellemző, hogy csak a vezeték végén van terhelés, ahogy az 1. ábra mutatja.

tápvezetékre jellemző, hogy csak a vezeték végén van terhelés, ahogy az 1. ábra mutatja. Tápvezeték A fogyasztókat a tápponttal közvetlen összekötő vezetékeket tápvezetéknek nevezzük. A tápvezetékre jellemző, hogy csak a vezeték végén van terhelés, ahogy az 1. ábra mutatja. U T l 1. ábra.

Részletesebben

(2006. október) Megoldás:

(2006. október) Megoldás: 1. Állandó hőmérsékleten vízgőzt nyomunk össze. Egy adott ponton az edény alján víz kezd összegyűlni. A gőz nyomását az alábbi táblázat mutatja a térfogat függvényében. a)ábrázolja nyomás-térfogat grafikonon

Részletesebben