Költségvetési szervek ellenőrzése. IX. Előadás. Új ellenőrzési módszertanok a belső ellenőrzés területén

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Költségvetési szervek ellenőrzése. IX. Előadás. Új ellenőrzési módszertanok a belső ellenőrzés területén"

Átírás

1 Költségvetési szervek ellenőrzése IX. Előadás Új ellenőrzési módszertanok a belső ellenőrzés területén

2 Financial Audit módszertan

3 Pénzügyi ellenőrzés szabályozási háttere Az ÁSZ az Alkotmányból és az Állami Számvevőszékről szóló törvényből adódó kötelezettsége a központi költségvetés végrehajtásának, vagyis zárszámadásának ellenőrzése. Az Áht. kimondja, hogy az Országgyűlés az ÁSZ jelentésével együtt tárgyalja meg a zárszámadási törvényjavaslatot.

4 A zárszámadás ellenőrzése A zárszámadás - a technikai fejezetek kivételével - az intézmények elemi beszámolóinak és a fejezeti kezelésű előirányzatok elemi beszámolóinak az összesítése. Az Országgyűlés az összesített zárszámadásról alkot törvényt.

5 A zárszámadás elkészítésének három felelősségi szintje Költségvetési intézmény Fejezet (minisztérium, v. országos hatáskörű szerv) Nemzetgazdasági Minisztérium

6 A pénzügyi ellenőrzési módszertan kialakulása A fejezeti szintű beszámolók megbízhatósága függ az elemi beszámolóktól. Belső kontroll rendszerek tesztelésére is szükség van. A fejezethez tartozó intézményi kör elemi beszámolóinak - az ÁSZ egységes módszertana alapján végzett- Financial Audit (FA) ellenőrzése és minősítése (értékelése) az ÁSZ feladata. A fejezeti beszámolónak kialakult módszertan alapján történő megbízhatósági ellenőrzési módszere, az ÁSZ FA módszertana egyedülálló az EU-ban.

7 A pénzügyi ellenőrzés célja Az ellenőrzés során az ellenőr elegendő és megfelelő bizonyossággal alkot véleményt és von le következtetéseket a vizsgálati tapasztalatokból, melynek keretében értékeli: az ellenőrzött szervezet gazdálkodásának szabályszerűségét; az éves elemi költségvetési beszámolóban a beszámoló készítés lényeges elveinek teljesülését; az ellenőrzött tranzakciók, a pénzforgalmi kimutatások, illetve az éves beszámoló egésze lényeges téves állításoktól, hibáktól való mentességét.

8 A megbízhatósági módszertan jellemzői Eredményes Hatékony Konstruktív

9 Az ellenőr felelőssége a pénzügyi megbízhatósági ellenőrzésben Az ellenőr a lényegességre figyelemmel köteles minősíteni a vizsgált szervezet elemi beszámolójának szabályszerűségét, megbízhatóságát. A megbízhatósági ellenőrzések lefolytatásában és az ellenőrzési megállapítások, következtetések megfogalmazásában felértékelődik azellenőr egyéni felelőssége az ellenőrzés szakszerű, dokumentált elvégzéséért, megállapításai, minősítése helytállóságáért.

10 A pénzügyi ellenőrzés alapfogalmai (1) Költségvetési fejezet: a költségvetési tervezés, végrehajtás és beszámolás szempontjából önállóan felügyelt, irányított szervek és előirányzatok összessége. Központi költségvetési szerv (intézmény): az államháztartás részét képező olyan jogi személy, amely a társadalmi közös szükségletek kielégítését szolgáló jogszabályban, határozatban, alapító okiratban meghatározott állami feladatokat alaptevékenységként, nem haszonszerzés céljából, az alapító okiratban megjelölt szerv szakmai és gazdasági felügyelete mellett, az alapító okiratban rögzített illetékességi és működési körben, feladatvégzési és ellátási kötelezettséggel végzi.

11 A pénzügyi ellenőrzés alapfogalmai (2) Elemi beszámoló (beszámoló): a fejezeti kezelésű előirányzatoknak, a költségvetési szervnek, az alapoknak - a beszámolási és könyvvezetési kötelezettségéről szóló jogszabályok alapján készített - éves költségvetési beszámolója. Fejezeti kezelésű előirányzatok: a fejezet felügyeletét ellátó szerv szabályozási hatáskörébe utalt és kezelésére bízott bevételek és kiadások. Kiemelt költségvetési előirányzatok: a költségvetési törvényben nevesítetten rögzített előirányzatok, amelyek változtatása, felhasználása jogszabályban megkötött keretek között történhet.

12 Kiemelt költségvetési előirányzatok működési költségvetés a személyi juttatások, a munkaadókat terhelő járulékok, a dologi kiadások, az ellátottak pénzbeli juttatásai, az egyéb működési célú támogatások, kiadások és a kamatfizetések előirányzatai; felhalmozási költségvetés a beruházások, a felújítások és egyéb felhalmozási célú támogatások, kiadások előirányzatai.

13 A pénzügyi ellenőrzéshez szükséges speciális ellenőri ismeretek A beszámoló ellenőrzéséhez az ellenőrnek olyan mélységű és mértékű ismeretekkel kell rendelkeznie, illetve szereznie az ellenőrzött költségvetési szerv tevékenységéről, amelyek révén meg tudja határozni azokat az eseményeket, ügyleteket és módszereket, amelyek meg-ítélése szerint jelentős hatással lehetnek a beszámolóra, a vizsgálatra, illetve ezzel összefüggésben a megállapításokra, a minősítésre. Ez az ismeret szükséges az eredendő kockázat és a belső kontroll kockázat becsléséhez, valamint a pénzügyi, szabályszerűségi ellenőrzési eljárások jellegének és terjedelmének meghatározásához.

14 A szervezet megismerése a pénzügyi ellenőrzés során általános ismeretek szerzése a vizsgált költségvetési szerv működési területét alkotó ágazatról, fejezetről, a szabályozási környezetről; konkrét ismeretek szerzése a vizsgált költségvetési szerv működéséről, tevékenységéről; az ellenőrzéshez szükséges ismeretek összegyűjtése folyamatos tevékenység; az ellenőrzésre történő felkészülés fázisa = megalapozás; az ellenőrzés végrehajtási fázisa = pontosítás a felkészülés időszakában szerzett előzetes ismereteket az ellenőr értékeli, illetve a helyszínen, az ellenőrzés során szerzett további információkkal folyamatosan aktualizálja, pontosítja.

15 Állapotfelmérés - környezeti szempontok feltárása meg kell ismerni a vizsgált költségvetési szerv jelenére és jövőbeni tevékenységére, működésére ható külső környezeti tényezőket; át kell tekinteni az ellenőrzött saját működési környezetét; pontosan ismerni kell a vizsgált szervezet működését, tevékenységét meghatározó, illetve befolyásoló szabályozási környezetet.

16 A költségvetési szerv külső környezetét adó elemek törvények és más jogszabályok; az ellenőrzött költségvetési szerv a fejezet feladatrendszerében, költségvetési struktúrájában elfoglalt helye, változása; a szolgáltatását igénybevevők körét, a finanszírozások módja, nagyságrendje; a jelentéstételi kötelezettségek (jogszabályban előírt, felügyeleti szerv által elrendelt beszámolók, bevallások, jelentések) tartalma, rendszeressége, címzettjei stb.; az ellenőr által kiemelt más, fontos és jellegzetes tényezők.

17 A költségvetési szerv belső működését leíró elemek a szervezeti felépítés, területi tagoltság; pénzügyi-gazdasági szervezete, a belső ellenőrzés kiépítettsége; az intézményi, szervezeti költségvetés nagyságrendje, szerkezete, a finanszírozási források összetétele, a saját bevételek mértéke, összetétele; a pénzügyi helyzet, finanszírozási feszültségek (pénzmaradványok, előirányzat-maradványok alakulása); szakfeladatai, feladatmutatói, a tevékenységének jellege (ciklikus vagy folyamatos); a vállalkozási tevékenység szerepe, mértéke; stb.

18 Pénzügyi ellenőrzés ismeretforrásai az ellenőrzött szervezetet jelentős mértékben érintő törvények és jogszabályok, alapító okirat; az ellenőrzött szervezet saját dokumentumai (előző évek beszámolói, belső szabályzatok stb.); az ellenőrzött költségvetési szervezettel kapcsolatos korábbi ellenőri tapasztalatok; a Magyar Államkincstár vonatkozó dokumentumai; a költségvetési szerv munkatársaival folytatott megbeszélések, interjúk; stb.

19 Pénzügyi ellenőrzés dokumentálása a belső kontroll rendszer hatékonyságát leíró mintavétel és értékelő számítások; lényegesség definiálása és az eljárások összegyűjtése; a tevékenységnek és működési kockázatok felmérése; a szervezet saját kockázatmenedzsmentjének rögzítése, a kivédendő kockázatokkal való összefüggések értékelése; elfogadható bizonyossághoz a jelentős hibás állítások kizárása; stb.

20 A belső kontrollrendszerek állapotfelmérése a külső szabályok (törvények és más jogszabályok, felügyeleti szervi intézkedések) és a vezetési utasítások következetes érvényesítéséről, illetve alkalmazásáról; az intézmény működésének és gazdálkodásának szabályszerűségéről; a számviteli nyilvántartások minőségéről, a pénzügyi és vezetői információk megbízhatóságáról, megfelelő időben történő elkészítéséről; a gazdasági események feldolgozásáról (beazonosításáról, összegyűjtéséről, elemzésekről, számításokról, osztályozásokról, feljegyzésekről, összegzésekről és jelentésekről); az eszközök és az információk védelméről.

21 A belső kontrollrendszer elemei a pénzügyi ellenőrzésben a vizsgált szervezet számviteli rendszere feladat-, jogfelelősségi kör elkülönítése (engedélyezés, jóváhagyás); vagyontárgyak megőrzése (fizikai); számszaki és számviteli eljárások; folyamatba épített ellenőrzés; személyi feltételek; vezetés

22 A belső kontrollrendszerek működésének megismerése segíti az ellenőrt abban, hogy ellenőrzése szempontjából meghatározza a belső kontrollrendszerek kulcselemeit, felmérje a belső kontrollrendszer minőségét, megbízhatóságát (milyen mértékben támaszkodhat azokra ellenőrzése során). A belső kontrollrendszer megismerése eredményeként az ellenőrnek meg kell becsülnie a belső kontroll kockázatot, illetve meg kell határoznia az ellenőrzési kockázat elfogadhatóan alacsony szintre szorításához szükséges eljárásokat.

23 A számviteli rendszer állapotjellemzői a pénzügyi ellenőrzésben tevékenységeiben előforduló főbb ügyletcsoportok ügyletek kezdeményezésének módja éves beszámolót alátámasztó jelentős számviteli nyilvántartások, számviteli és beszámoló készítési rendszer folyamata,

24 A számviteli ügyletek kockázati besorolása a pénzügyi ellenőrzésben Rutin ügyletek Számviteli becslés Nem rutin ügyletek

25 Rutin ügyletek működés szokásos gazdasági ügyletei, (pl. beszerzés, pénzkifizetés) nagy számban fordulnak elő, ismétlődnek, objektíven mérhetők, elszámolásuk kis mértékben igényel külön megfontolást és minden alkalommal azonos módon dolgozhatók fel, a vezetés hatékony, folyamatba épített belső kontroll eljárásokat képes működtetni.

26 Nem rutin ügyletek szokásostól eltérő nagyságrendű, jellegű, illetve ritkán előforduló ügyletek, (pl.: beruházás, hitelfelvétel) viszonylag kis számban fordulnak elő, előre nem láthatók, gyakran külön megfontolást igényelnek az elszámolás tekintetében, és gyakran kérdéses a gazdasági tartalmuk, nehézségbe ütközhet a vezetés a hatékony belső irányítási és szabályozási eljárás kialakítása és működtetése során.

27 Számviteli becslés az éves költségvetési beszámolóban szereplő minden olyan összeg vagy tétel, amely csak közelítő számítással támasztható alá, (pl.: hasznos élettartam) ha egyes gazdasági események eredménye jövőbeni események kimenetelétől függ, vagy a már bekövetkezett eseményekre vonatkozó adatokat nem lehet határidőre vagy költség-hatékonyan előállítani minden esetben egyedi megfontolást igényelnek.

28 Kompetenciák elkülönítése a pénzügyi ellenőrzésben A belső kontroll rendszer alapvető eszköze azoknak a feladatoknak vagy munkaköri kötelességeknek az elkülönítése, amelyek esetleges összevonása lehetővé teszi egyazon személy számára egy tranzakció lebonyolítását és nyilvántartásba vételét. (SZMSZ) A munkaköri kötelességek különválasztása mérsékli a szándékos manipuláció vagy a tévedés kockázatát, és követi az ellenőrzési műveleteket. A vagyontárgyak megőrzését szolgáló eljárásoknak és biztonsági intézkedéseknek szavatolniuk kell, hogy csak az arra illetékes személyek férhessenek hozzá az eszközökhöz. A szabályok, eljárások kiemelten rendelkeznek az értékes, fontos és a biztonsági szempontból kiemelt eszközök kezeléséről.

29 A pénzügyi ellenőrzés során kiemelten kezelt eljárások A számszaki és számviteli eljárási szabályok keretében kell előírni annak ellenőrzését, hogy csak engedélyezett tranzakciókat könyveljenek, illetve dolgozzanak fel, és az összes tranzakciót hiánytalanul, helyesen és pontosan elkönyveljék. A személyi feltételek megteremtésére olyan eljárásokat kell kialakítani, amelyek biztosítják, hogy az alkalmazottak rendelkezzenek a feladatok ellátásához szükséges képzettséggel, képességekkel. A rendszerek megfelelő működése a rendszert működtető alkalmazottak szakmai felkészültségének és tisztességének függvénye. A folyamatba épített ellenőrzést, a napi tranzakciók lebonyolításának és elszámolásának felügyeletét a belső kontroll rendszer minden elemének tartalmaznia kell.

30 A vezetés által alkalmazott átfogó felügyeleti rendszereszközök vezetői jelentések áttekintése és összevetése a költségvetéssel az időszakos vezetői ellenőrzés a függetlenített belső ellenőrzés minden más különleges felülvizsgálati eljárás

31 A belső pénzügyi irányítási szabályozási rendszer korlátai belső kontroll eljárások többsége a rutinszerű ügyletekre irányul; gondatlanságból, megítélésbeli tévedésből vagy az utasítások félreértéséből eredő emberi hibák lehetősége; a belső kontroll eljárások kijátszásának lehetősége (vezetés egyik tagja vagy egy alkalmazott összejátszik a költségvetési szervezeten kívüli vagy belüli személyekkel); annak a lehetősége, hogy egy, a belső kontroll rendszerért felelős személy visszaélhet beosztásával; annak a lehetősége, hogy bizonyos eljárások már nem megfelelőek a feltételekben bekövetkező változások következtében, és romlik a helyzet az eljárások betartását illetően.

32 A belső kontrollrendszer megismerésének elemei megfelelő vezetők, munkafelügyeletet ellátó személyek, más alkalmazottak kikérdezése a költségvetési szerv különböző szervezeti szintjein, a belső kontroll eljárások által előállított dokumentumok és nyilvántartások megtekintése; a költségvetési szerv tevékenységének és működésének megfigyelése, ideértve a számítógépes műveletek megszervezésének, a vezetés körébe tartozó személyek tevékenységének és az ügyletek feldolgozisa jellegének megfigyelését is.

33 Belső kontrollrendszer megbízhatósági minősítése Jó: a belső irányítási és szabályozási eszközök és eljárások az összes előforduló kockázatot megfelelően kezelik és feltételezhetően, kevés kivételtől eltekintve eredményesen működnek; Elfogadható: a belső irányítási és szabályozási eszközök és eljárások bizonyos mértékben alkalmasak az összes előforduló kockázat kezelésére, és esetenként hibásan működnek; Gyenge: a belső irányítási és szabályozási eszközök és eljárások nem minden kockázatra terjednek ki és gyakran hibásan működnek.

34 Lényegesség értelmezése a megbízhatósági ellenőrzésben A megbízhatósági ellenőrzés során 95 %- os bizonyossággal kell meggyőződni a költségvetési beszámoló megbízhatóságáról; minden lényeges hibát fel kell tárni és amennyiben az összes hiba nem haladja meg az ellenőrzött költségvetési szerv tevékenységét jellemző kiadási főösszeg 2 %-át (az általános lényegességi küszöböt, azaz az elfogadható hibahatárt), úgy az ellenőrzés megbízhatónak minősíti annak költségvetési beszámolóját;

35 azt a határértéket, amelyet meghaladóan a beszámolóban szereplő téves állítások összességükben már félrevezetően befolyásolnák a döntéshozókat lényegességi küszöbnek nevezzük; az általános lényegességi küszöböt a költségvetési intézmények tevékenységét leginkább kifejező adat, és a felhasználók az iránti érzékenységét kifejező százalékszám szorzataként állapíthatjuk meg; a költségvetési szervek tevékenysége a kiadási főösszeggel jellemezhető; specifikus lényegességi küszöbök meghatározása (különösen érzékenynek minősített adat); a javasolt specifikus küszöbértékek a 0,5%-tól 5%-ág terjedő lényegességi sávban helyezkedhetnek el.

36 Kockázatbecslés során meg kell határozni a lényeges szintű téves állítás speciális kockázatát, amely befolyásolja a költségvetési beszámoló megbízhatóságát; az intézmény vezetőségének lépéseit ezen kockázatokkal kapcsolatban; a vezetőség intézkedései függvényében az ellenőrzés lépéseit bármilyen fennmaradó (reziduális) kockázattal szemben, amit nem csökkentettek megfelelő szintre.

37 Bizonyossági modell Az ellenőrnek bizonyosságot kell szereznie arról, hogy a költségvetési beszámoló megfelel a követelményeknek, vagyis teljes körű és megbízható adatokat, információkat szolgáltat a felhasználók számára. Az ellenőrnek az ellenőrzés egész folyamatában egy elfogadható szintű bizonyosságot kell szereznie. Az ÁSZ által deklarált 95%-os bizonyosság eléréséhez szükséges ellenőrzési bizonyítékok összegyűjtése: szelektív ellenőrzési eljárásokkal, az ellenőrzés megfelelő időzítésével és terjedelmével biztosítható.

38 Bizonyossági modell

39 Az ellenőrzési kockázat és az ellenőrzési megközelítés összefüggése: minél kisebb a belső kontrollok megbízhatósága, annál nagyobb feltárási bizonyosságot kell elérnie az alapvető ellenőrzési eljárásokkal, elsősorban a tételes tesztekkel. Speciális kockázat és az ellenőr számára nem ismert vagy gyenge minősítésű belső kontrollok esetén pl. fókuszált (maximális mértékű) tételes tesztelésre van szükség. Azokon a területeken, amelyek nem jelentenek speciális kockázatot (nincsenek közvetlenül hatással a költségvetési beszámolóban lényeges szintű téves állítások kialakulására) a belső kontrollok működésével és a tételes ellenőrzésekkel szemben is alacsonyabb szintű bizonyossági követelmény támasztható.

40 A belső kontrollok megbízhatóságának a modellben alkalmazott értékét a belső irányítási és szabályozási rendszer környezetének és eljárásainak minősítése együttesen, határértékekhez köti. Minimális szintű tételes ellenőrzést az ellenőr akkor irányozhat elő, ha a belső kontroll bizonyosságot maximálisra értékeli, a speciális kockázatú területek fókuszált ellenőrzésére, illetőleg speciális kockázat hiányában a standard (közepes méretű) tételes tesztekre pedig akkor van szükség, ha a belső kontroll bizonyosság nulla.

41 A pénzügyi ellenőrzési eljárások megtervezése célok közötti súlypontozás megközelítés meghatározása belső ellenőrök és más szakértők munkájának felhasználása egyéb figyelembe veendő tényezők ütemezés, a feladatok megosztása átfogó tervezési dokumentum az ellenőrzés feladatterve.

42 Az ellenőrzési célok (kritériumok) súlyozása Ellenőrzési cél a költségvetési beszámolóban foglalt állítások helyességéről való meggyőződés. az egyes területeken a jelentős, közepesen jelentős és az alacsony jelentőségű ellenőrzési célok meghatározása; a költségvetési beszámoló szintjén, a lényegesség alapján a kritikus ellenőrzési célok megjelölése.

43 Az ellenőrzési kockázat és megközelítés összefüggése Minél magasabb a lényeges hibás állítások kockázata: annál több alapvető vizsgálati eljárások (adatok tesztelései!); annál nagyobb mintanagyságot kell ellenőrizni; az eljárásokat a fordulónap után kell végrehajtani. Alapvető vizsgálati eljárás mindig kell. Vezetés által működtetett kontrollok jól működnek a rutin ügyletek esetében, és nem vagy kis valószínűséggel a nem rutin ügyletek és a számviteli becslések esetében.

44 Más ellenőrzések eredményeinek hasznosítása Van-e lehetőség, illetve szükség külső szakértők (más ellenőrök vagy informatikusok, jogászok, műszaki szakértők stb.), vagy/és az intézményi belső ellenőr(ök) munkájának a felhasználására: a belső ellenőr kinek tartozik jelentési kötelezettséggel; milyen intézkedéseket tesz a vezetés a jelentése alapján; milyen korlátozó rendelkezések befolyásolják a belső ellenőr munkáját; a belső ellenőrzést végzők szakmai felkészültsége és kompetenciája; a belső ellenőrzések megfelelő tervezése, felügyelete, felülvizsgálata és dokumentálása.

45 Az ellenőrzési megállapítások értékelési szempontjai beszámoló összhangja a jogszabályi követelményekkel; költségvetési szerv számviteli politikájának megfelelése a számviteli irányelveknek, helyi igényeknek; a beszámolóból levonható következtetések helyessége; az ellenőrzés által feltárt problémák, és azok lehetséges megoldási módjai; lényeges szintű, jelentős hibák; lezáratlan ügyek (kincstári átcsoportosítás, módosítást jóváhagyó engedélyek) következő évre is átnyúló ügyek.

46 A jelentésírás alapvető információi az ellenőrzött költségvetési szerv működésének, szabályozási kereteinek összegzése; a jelentős számviteli területekre, számviteli politikára vonatkozó minősítések, megjegyzések; a kulcsfontosságú kockázatok összegzése; a mérleg kulcsfontosságú részeire vonatkozó megjegyzések; vizsgált szervezet kiadásaira és bevételeire vonatkozó megjegyzések (pl. előirányzat, előirányzat-módosítás, teljesítés); az ellenőrzési eljárások eredményeinek összegzése; a bonyolult elvi kérdések, vagy elvi döntések területeinek részletezése; az ellenőrzés szempontjai, megválaszolásának összegzése; a figyelmet érdemlő más fontos kérdések összegzése; következtetés a költségvetési beszámoló megbízhatóságáról adott minősítésre.

47 A pénzügyi ellenőrzést lezáró értékelés módjai Elfogadó vélemény Korlátozott vélemény Elutasító vélemény Nem adható vélemény

48 Informatikai rendszerek ellenőrzési módszertani segédlete

49 Az IT ellenőrzések szabályozási háttere SAC - Institute of Internal Auditors Research Foundation's: Systems Auditability and Control (SAC) (1991, felülvizsgálva 1994); SAS 55/78/94 - American Institute of Certified Public Accountants Consideration of the Internal Control Structure in a Financial Statement Audit (SAS 55) [SASs 55 (1988b) and 78 (1995)]; Sarbanes-Oxley törvény 2002; EU 8 irányelv; BASEL; MSZ/ISO 17799, MSZ/ISO 13335, MSZ/ISO 27001:2005.

50 A Bkr. ellenőrzési típusai szabályszerűségi ellenőrzés pénzügyi ellenőrzés rendszerellenőrzés teljesítményellenőrzés informatikai ellenőrzés

51 Az IT ellenőrzés célja Az informatikai rendszerek a működés integráns részévé váltak, jelentős kockázatot is hordoznak, ezért a belső ellenőrzésnek kiemelten kell foglalkozni a területtel: a különböző informatikai rendszerek által generált adatok megbízhatósága, amelyeket a költségvetési szervek feladatellátásukkal, gazdálkodásukkal összefüggésben állítanak elő és használnak; az informatikai rendszerekhez rendelt belső kontrollok; a költségvetési szerv adatvagyonának megóvása, annak kezelése, a vonatkozó előírások betartásának vizsgálata.

52 Az IT ellenőrzés hatóköre a technikai ellenőrzés (infrastruktúra, kommunikáció) az alkalmazások ellenőrzése a vezetés belső kontroll eljárásainak vizsgálata a nemzetközi és hazai szabványoknak való megfelelés a szoftverfejlesztés és implementáció biztonság, fizikai védelem

53 Az informatikai rendszerellenőrzés főbb típusai Vezetés/irányítás feladataihoz kapcsolódóan: mennyiben támogatja az informatikai rendszer a vezetés, a szervezet céljainak elérését. Ügyviteli, eljárási, döntés előkészítési folyamatok informatikai támogatásának vizsgálata: a folyamatokba épített kontrollokhoz és teljesítménymutatókhoz kapcsolódó ellenőrzések (pl.: a folyamatokba épített kontrollok meglétére, és azok működésére, pontosságra, zártságra, teljességre, hatékonyságára irányuló vizsgálatok). Az ellenőrnek bizonyossigot kell adnia az adatok valóságosságáról, akár komplex döntéstámogató rendszerek, akár egyszerűbb adatbázis-kezelő programok az ellenőrzés tárgyai. IT szolgáltatási megállapodások (outsourcing) célmutatóihoz és belső kontrolljaihoz kapcsolódó ellenőrzések (pl.: a szolgáltatás színvonal mérésének vizsgálata). Az IT szolgáltatások felügyelete és koordinációja - a vezetői döntések alátámasztásához kapcsolódó ellenőrzések(pl.: felügyelt szervezetek informatikai beruházásainak a vizsgálata). Informició biztonság:az adatok titkosságának, sértetlenségének, és rendelkezésre állásának a biztosításához kapcsolódó ellenőrzések (pl.: hozzáférés-kezelés, és naplózások ellenőrzése, fizikai biztonság)

54 IT ellenőrzések, az ellenőrzés célja szerint Speciális ellenőrzések Folyamat ellenőrzések Fizikai biztonsági ellenőrzések Informatikai szakmai ellenőrzések Jogi megfelelőségi ellenőrzések Adatbiztonsági ellenőrzések Szolgáltatás biztonsági ellenőrzések Technológiai fejlettségi ellenőrzések

55 Az IT ellenőrzések fontosabb definíciói(1) Informatikai rendszerek (inputok, feldolgozás, tárolás, output) IT kontrollok fajtái (általános, alkalmazáshoz kapcsolódó) Általános kontrollok (szervezeti kontrollok, működési kontrollok, file és szoftver kontrollok, hálózati kontrollok, környezeti kontrollok, rendszerfejlesztési kontrollok) Alkalmazáshoz kapcsolódó kontrollok (input kontrollok (online, batch), feldolgozási kontrollok, file kontrollok, output kontrollok)

56 Az IT ellenőrzések fontosabb definíciói (2) Fizikai biztonság (védekezés lopás és betörések ellen, tűz, árvíz és egyéb természeti események, szándékos károkozás) Műszaki biztonság (áramforrás, karbantartás) Logikai biztonság Katasztrófa-elhárítás és üzletfolytonosság

57 Az informatikai ellenőrzés hatóköre a COBIT módszertanában Az IT kockázatok és szabályozásuk Vizsgálati eszközök és módszerek Az IT ellenőrzések folyamata Az IT tervezés és szervezet Beszerzés és rendszermegvalósítás Szolgáltatás és támogatás Monitorozás, ellenőrzés

58 Az informatikai folyamatok COBIT alapú kontrollskálája Az informatikai ellenőr feladata annak megítélése, hogy az adott vizsgálat esetén milyen mélységben szükséges egy terület vizsgálata. Az informatikai folyamatok feletti kontroll érettségi modelljeinek módszere olyan pontozásos (0-5) értékelő rendszert tartalmaz, amelynek segítségével minden szervezet a nem létező és az optimalázilt szélső értékek közötti skálán felmérheti saját helyzetét.

59

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve Jászivány Község Önkormányzata 2016. évi belső ellenőrzési terve Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 61. -a szerint az államháztartási kontrollok célja az államháztartás

Részletesebben

JELENTÉS. az Euratom Ellátási Ügynökség 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2017/C 417/33)

JELENTÉS. az Euratom Ellátási Ügynökség 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2017/C 417/33) 2017.12.6. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 417/207 JELENTÉS az Euratom Ellátási Ügynökség 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2017/C 417/33) BEVEZETÉS

Részletesebben

JELENTÉS. az Európai Halászati Ellenőrző Hivatal 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hivatal válaszával együtt (2017/C 417/17)

JELENTÉS. az Európai Halászati Ellenőrző Hivatal 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hivatal válaszával együtt (2017/C 417/17) C 417/110 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2017.12.6. JELENTÉS az Európai Halászati Ellenőrző Hivatal 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hivatal válaszával együtt (2017/C 417/17)

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA 2003. május 001-1 2. Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság A központi költségvetési

Részletesebben

A Kar FEUVE rendszere

A Kar FEUVE rendszere 4. sz. melléklet a 6/2016. (I. 1) sz. Dékáni utasításhoz A Kar FEUVE rendszere Az Államháztartási törvény alapján az (átfogó) szervezeti egység vezetője felelős: a feladatai ellátásához az (átfogó) szervezeti

Részletesebben

JELENTÉS. az Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynökség 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt

JELENTÉS. az Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynökség 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt 2017.12.6. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 417/247 JELENTÉS az Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynökség 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt

Részletesebben

Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől. a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában

Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől. a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől E l ő t e r j e s z t é s a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában (Képviselő-testület 2015.október 21-i ülésére) A 2016. évre

Részletesebben

Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban

Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban 2013. 04. 11. 1 Az előadás részei: Bevezetés 1. Összefoglalás a költségvetési gazdálkodásról 2. Összefoglalás az államháztartás külső ellenőrzésének

Részletesebben

Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja

Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja Egyszerű többség Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2016. december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja Javaslat a Tolna Megyei Önkormányzat 2017. évi belső ellenőrzési tervének elfogadására Előadó:

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester évi belső ellenőrzési terv

Bodorkós Ferenc polgármester évi belső ellenőrzési terv Gencsapáti Község Önkormányzata 2017. évi belső ellenőrzési terve Bodorkós Ferenc polgármester Kőszegfalviné Pajor Klára belső ellenőrzési vezető Dr. Görög István jegyző 2017. évi belső ellenőrzési terv

Részletesebben

SAJÓ-BÓDVA VÖLGYE ÉS KÖRNYÉKE Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás

SAJÓ-BÓDVA VÖLGYE ÉS KÖRNYÉKE Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás SAJÓ-BÓDVA VÖLGYE ÉS KÖRNYÉKE Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás 2014-2018. ÉVEK IDŐSZAKÁRA SZÓLÓ BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVÉHEZ SZÜKSÉGES KOCKÁZATELEMZÉS A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 13-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a 2017. évi belső i terv jóváhagyására ELŐTERJESZTŐ NEVE:

Részletesebben

PÜSKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE

PÜSKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE PÜSKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2016. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE Iktatószám:. PÜSKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2016. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.

Részletesebben

JELENTÉS (2017/C 417/07)

JELENTÉS (2017/C 417/07) C 417/52 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2017.12.6. JELENTÉS a Fogyasztó-, Egészség-, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Végrehajtó Ügynökség 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség

Részletesebben

JELENTÉS. az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2017/C 417/37)

JELENTÉS. az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2017/C 417/37) C 417/228 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2017.12.6. JELENTÉS az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2017/C 417/37)

Részletesebben

JELENTÉS (2017/C 417/23)

JELENTÉS (2017/C 417/23) C 417/150 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2017.12.6. JELENTÉS a Kábítószer és a Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Központ válaszával

Részletesebben

Betekintés a Könyvvizsgálati munkába. Könyvvizsgálói munka szakaszai, Könyvvizsgálói jelentés változás

Betekintés a Könyvvizsgálati munkába. Könyvvizsgálói munka szakaszai, Könyvvizsgálói jelentés változás Betekintés a Könyvvizsgálati munkába Könyvvizsgálói munka szakaszai, Könyvvizsgálói jelentés változás Könyvvizsgálati munka szakaszai: - megbízás elfogadása, - tervezés, - vizsgálat, - áttekintés, értékelés

Részletesebben

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 131/2014. (XII.15.) KT.

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 15-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a 2016. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyására ELŐTERJESZTŐ

Részletesebben

HALÁSZI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE

HALÁSZI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE HALÁSZI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2016. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE Iktatószám:. HALÁSZI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2016. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Dr. Cseke László kamarai tag könyvvizsgáló, engedély szám: 001430. 7400 Kaposvár, Kazinczy F. u. 36. tel/fax:82-427-456, 06-30-288-54-23, e-mail:kondit@t-online.hu FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS SZEKSZÁRD

Részletesebben

A Magyar Államkincstár ellenőrzési feladata és a könyvvizsgálattal történő együttműködés lehetőségei

A Magyar Államkincstár ellenőrzési feladata és a könyvvizsgálattal történő együttműködés lehetőségei könyvvizsgálattal történő együttműködés lehetőségei Sebestyén Gabriella osztályvezető, Államháztartási Összefoglaló és Adatszolgáltatási Főosztály 2015. szeptember 3. A Magyar Államkincstár ellenőrzési

Részletesebben

Állami Számvevőszék A FEJEZETI KEZELÉSŰ ELŐIRÁNYZATOK ELEMI BESZÁMOLÓJA PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA

Állami Számvevőszék A FEJEZETI KEZELÉSŰ ELŐIRÁNYZATOK ELEMI BESZÁMOLÓJA PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA Állami Számvevőszék A FEJEZETI KEZELÉSŰ ELŐIRÁNYZATOK ELEMI BESZÁMOLÓJA PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA 2003. május 1 2 A FEJEZETI KEZELÉSŰ ELŐIRÁNYZATOK ELEMI BESZÁMOLÓJA PÉNZÜGYI

Részletesebben

Költségvetési szervek ellenőrzése. V. Előadás. A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, a belső ellenőrzésre vonatkozó útmutatók

Költségvetési szervek ellenőrzése. V. Előadás. A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, a belső ellenőrzésre vonatkozó útmutatók Költségvetési szervek ellenőrzése V. Előadás A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, a belső ellenőrzésre vonatkozó útmutatók A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, belső ellenőrzésre vonatkozó

Részletesebben

Költségvetési szervek ellenőrzése. II. Előadás. Ellenőrzések a közigazgatásban

Költségvetési szervek ellenőrzése. II. Előadás. Ellenőrzések a közigazgatásban Költségvetési szervek ellenőrzése II. Előadás Ellenőrzések a közigazgatásban Ellenőrzések a közigazgatásban 1. Államháztartási kontrollok 2. Az Állami Számvevőszék 3. Könyvvizsgálók a közszférában 4. Hatósági,

Részletesebben

JELENTÉS. az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hatóság válaszával együtt

JELENTÉS. az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hatóság válaszával együtt C 417/126 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2017.12.6. JELENTÉS az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hatóság válaszával együtt

Részletesebben

Független Könyvvizsgálói jelentés Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Független Könyvvizsgálói jelentés Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Független Könyvvizsgálói jelentés Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ZÁRSZÁMADÁSRÓL ALKOTOTT RENDELET-TERVEZETHEZ Készítette: a Dialog Plusz Audit Könyvvizsgáló Kft-munkatársa

Részletesebben

JELENTÉS. az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hatóság válaszával együtt (2017/C 417/18)

JELENTÉS. az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hatóság válaszával együtt (2017/C 417/18) 2017.12.6. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 417/115 JELENTÉS az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hatóság válaszával együtt (2017/C 417/18)

Részletesebben

JELENTÉS (2016/C 449/09)

JELENTÉS (2016/C 449/09) 2016.12.1. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 449/51 JELENTÉS az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség 2015-ös pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával

Részletesebben

Almáskert Napköziotthonos Óvoda

Almáskert Napköziotthonos Óvoda Almáskert Napköziotthonos Óvoda A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA Hatályba lépés időpontja: 2006. május 1. Készítette: Kiss Róbertné óvodavezető I. Bevezetés

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ELLENŐRZÉSI NYOMVONAL

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ELLENŐRZÉSI NYOMVONAL NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ELLENŐRZÉSI NYOMVONAL SOPRON 2013 A szabályzat célja, hogy a Nyugat-Magyarországi Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) működési folyamatainak táblázatba foglalt leírását a költségvetési

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/

ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/ ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022 Tárgyalja: Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság Tisztelt Képviselő-testület! E L Ő T E R J E S Z T É S Újszász Város Képviselő-testületének

Részletesebben

Polgár Város Önkormányzata és Intézményei évi belső ellenőrzési tervét megalapozó kockázatelemzése

Polgár Város Önkormányzata és Intézményei évi belső ellenőrzési tervét megalapozó kockázatelemzése 2.sz. melléklet Polgár Város Önkormányzata és Intézményei 2017. évi belső ellenőrzési tervét megalapozó kockázatelemzése Polgár Város Önkormányzata költségvetési szerveinek 2017. évi belső ellenőrzési

Részletesebben

Községi Önkormányzat Balatonberény

Községi Önkormányzat Balatonberény Községi Önkormányzat Balatonberény A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 92/A.. (3) bekezdése szerinti 2011. évi önkormányzati közzététele ESZKÖZÖK költségveté si 21. melléklet a 10./2012.(05.03

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2012. november 27-i ülésére. 5. napirendhez. Tóth Antal Pénzügyi biz.

ELŐTERJESZTÉS. Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2012. november 27-i ülésére. 5. napirendhez. Tóth Antal Pénzügyi biz. ELŐTERJESZTÉS Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. november 27-i ülésére 5. napirendhez Tárgy: Előterjesztő: Előkészítő: Szavazás módja: 2013. évi belső ellenőrzés i terv jóváhagyása

Részletesebben

JELENTÉS. az Európai Unió Vasúti Ügynöksége 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2017/C 417/26)

JELENTÉS. az Európai Unió Vasúti Ügynöksége 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2017/C 417/26) C 417/166 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2017.12.6. JELENTÉS az Európai Unió Vasúti Ügynöksége 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2017/C 417/26) BEVEZETÉS

Részletesebben

"31. A jegyző és az aljegyző" "Az aljegyző. 56/A. (1) A polgármester a jegyző javaslatára pályázat alapján aljegyzőt nevez ki.

31. A jegyző és az aljegyző Az aljegyző. 56/A. (1) A polgármester a jegyző javaslatára pályázat alapján aljegyzőt nevez ki. Cece Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014.(II.20.)önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2013.(XII.30.)önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Polgár Város Önkormányzata és Intézményei évi belső ellenőrzési tervét megalapozó kockázatelemzése

Polgár Város Önkormányzata és Intézményei évi belső ellenőrzési tervét megalapozó kockázatelemzése Polgár Város Önkormányzata és Intézményei 2018. évi belső ellenőrzési tervét megalapozó kockázatelemzése Polgár Város Önkormányzata költségvetési szerveinek 2018. évi belső ellenőrzési terve folyamat alapú

Részletesebben

2015-2018. Község Önkormányzata

2015-2018. Község Önkormányzata Ikt.szám:../2015 BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERV 2015-2018. Község Önkormányzata A belső ellenőrzési feladat végrehajtására különböző szintű előírások vonatkoznak. Törvényi szinten az Államháztartási

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a évi belső ellenőrzési tervről

E L Ő T E R J E S Z T É S a évi belső ellenőrzési tervről Polgármesteri Hivatal Jegyzőjétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. E L Ő T E R J E S Z T É S a 2014. évi belső ellenőrzési tervről A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény

Részletesebben

Államháztartási mérlegképes könyvelő Azonosítószám: 54 344 02 0001 54 01

Államháztartási mérlegképes könyvelő Azonosítószám: 54 344 02 0001 54 01 Államháztartási mérlegképes könyvelő Azonosítószám: 54 344 02 0001 54 01 2153-06 Számviteli, elemzési, ellenőrzési ismeretek alkalmazása az államháztartásban Az államháztartás szervezetei beszámolási és

Részletesebben

STRATÉGIAI ELLENŐRZÉSI TERVE

STRATÉGIAI ELLENŐRZÉSI TERVE Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Intézményi Kistérségi Társulás Belső Ellenőrzés 3700 Kazincbarcika, Fő tér 4., E-mail: vinati2@t-online.hu Tel. szám: 514-772, 20-823-98-47, 823-98-02 Iktatószám:

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG. DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület 2008. március 28-i ülésére

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének. Az éves beszámolóról készült jelentés. Vélemény

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének. Az éves beszámolóról készült jelentés. Vélemény FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének Az éves beszámolóról készült jelentés Vélemény Elvégeztük a Magyar Pénzverő Zrt. ( a Társaság ) 2018. évi éves beszámolójának könyvvizsgálatát,

Részletesebben

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend 2019. évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS 2019. évi belső ellenőrzési terv Tisztelt Képviselő-testület! A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről

Részletesebben

KÖNYVVIZSGÁLÓI ÉRTÉKELÉS

KÖNYVVIZSGÁLÓI ÉRTÉKELÉS KÖNYVVIZSGÁLÓI ÉRTÉKELÉS Tiszaújváros Önkormányzata 2011. I-III. negyedéves költségvetési tájékoztatójának és a 2012. évre vonatkozó költségvetési koncepciójának felülvizsgálatáról 2011. november KÖNYVVIZSGÁLÓI

Részletesebben

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A 2016 2019. ÉVEKRE Szentendre Város Önkormányzat egyik alapvető célja, hogy biztosítsa a település működőképességét a kötelező és az önként

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 25-én tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 25-én tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. szeptember 25-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Belső i terv módosítása Iktatószám: 713-11/2012. A napirend előterjesztője:

Részletesebben

Rudabánya Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA

Rudabánya Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA Rudabánya Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA I. Bevezetés Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht),

Részletesebben

Belső Ellenőrzési Alapszabály

Belső Ellenőrzési Alapszabály Belső Ellenőrzési Alapszabály Az Ecomore Befektetési és Tanácsadó Kft. ügyvezetőjének utasítása a belső ellenőrzési rendszer szabályozásáról Az Ecomore Kft ellenőrzési funkciói a belső ellenőrzési rendszer

Részletesebben

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)- 507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó E L Ő T E R J E S Z T É S Képviselő-testület 2016. december

Részletesebben

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál ÁSZ Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szemináriuma 2013. április 25. Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál A belső kontrollok ellenőrzésének tervezése, programozása Szikszainé Király

Részletesebben

Dr. Kántor Béla

Dr. Kántor Béla Dr. Kántor Béla szükséges a könyvvizsgálói vélemény és jelentés alátámasztásához. jellegét tekintve kumulatív, és elsősorban a könyvvizsgálat során végrehajtott könyvvizsgálati eljárásokból származik.

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL 3525 MISKOLC, Városház tér 1. Telefon: (46) 517-700*, (46) 517-750, (46) 323-600 Telefax: (46) 320-601 http://www.baz.hu elnok@hivatal.baz.hu Iktatószám:

Részletesebben

A CRD prevalidáció informatika felügyelési vonatkozásai

A CRD prevalidáció informatika felügyelési vonatkozásai A CRD prevalidáció informatika felügyelési vonatkozásai Budapest, 2007. január 18. Gajdosné Sági Katalin PSZÁF, Informatika felügyeleti főosztály gajdos.katalin@pszaf.hu Tartalom CRD előírások GL10 ajánlás

Részletesebben

Csanytelek Község Önkormányzat 2014. évi Ellenőrzési Programja

Csanytelek Község Önkormányzat 2014. évi Ellenőrzési Programja Csanytelek Község Önkormányzat 2014. évi Ellenőrzési Programja A 370/2012. (XII. 31.) Korm. rendelet - a költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről - 31. (1) bekezdésében

Részletesebben

A Bankok Bázel II megfelelésének informatikai validációja

A Bankok Bázel II megfelelésének informatikai validációja A Bankok Bázel II megfelelésének informatikai validációja 2010. november 30. Informatika felügyeleti főosztály: Gajdosné Sági Katalin Gajdos.Katalin@PSZAF.hu Kofrán László - Kofran.Laszlo@PSZAF.hu Bázel

Részletesebben

Számviteli szabályozás

Számviteli szabályozás Dr. Pál Tibor 2012.09.10. Számviteli szabályozás 7. ELŐADÁS Szabályok és elvek a könyvvizsgálat során Társasági törvény Egyéb Könyvvizsgálati törvény KÖNYVVIZSGÁLAT Könyvvizsgálati standardok Számviteli

Részletesebben

JELENTÉS. az Európai Kutatási Tanács Végrehajtó Ügynöksége 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt

JELENTÉS. az Európai Kutatási Tanács Végrehajtó Ügynöksége 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt 2017.12.6. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 417/171 JELENTÉS az Európai Kutatási Tanács Végrehajtó Ügynöksége 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2017/C

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS az Érd és Térsége Regionális Víziközmű Kft. tulajdonosainak a Társaság taggyűlése elé terjesztett 2017. december 31-i éves beszámolóról Vélemény Elvégeztük az Érd és Térsége

Részletesebben

Független Könyvvizsgálói Jelentés. Az egyszerűsített éves beszámoló könyvvizsgálatáról készült jelentés

Független Könyvvizsgálói Jelentés. Az egyszerűsített éves beszámoló könyvvizsgálatáról készült jelentés Ernst & Young Kft. Ernst & Young Ltd. H-1132 Budapest Váci út 20. 1399 Budapest 62. Pf.632, Hungary Tel: +36 1 451 8100 Fax: +36 1 451 8199 www.ey.com/hu Cg. 01-09-267553 Független Könyvvizsgálói Jelentés

Részletesebben

Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok a belső ellenőrzési munka minőségének javítására.

Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok a belső ellenőrzési munka minőségének javítására. Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok a belső ellenőrzési munka minőségének javítására Balkay Attila Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2005. december 19-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat 2006. évi belső ellenőrzési tervének kockázatelemzése Előterjesztés tartalma:

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A HEVES MEGYEI VÍZMŰ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG (3300 Eger, Hadnagy u. 2.) TULAJDONOSAI RÉSZÉRE

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A HEVES MEGYEI VÍZMŰ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG (3300 Eger, Hadnagy u. 2.) TULAJDONOSAI RÉSZÉRE EGER-AUDIT KÖNYVSZAKÉRTŐ ÉS TANÁCSADÓ KFT. 3300 EGER, Trinitárius u. 2. Telefon/Fax: 36/411-210, 36/518-167 E-mail: titkarsag@eger-audit.t-online.hu FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A HEVES MEGYEI VÍZMŰ

Részletesebben

Bevezető 11. A rész Az általános könyvvizsgálati és bankszámviteli előírások összefoglalása 13

Bevezető 11. A rész Az általános könyvvizsgálati és bankszámviteli előírások összefoglalása 13 Bevezető 11 A rész Az általános könyvvizsgálati és bankszámviteli előírások összefoglalása 13 I. rész Rövid összefoglaló az általános könyvvizsgálati előírásokról 15 1. A könyvvizsgálati környezet 17 1.1.

Részletesebben

JELENTÉS. a Közösségi Növényfajta-hivatal 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hivatal válaszával együtt (2017/C 417/08)

JELENTÉS. a Közösségi Növényfajta-hivatal 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hivatal válaszával együtt (2017/C 417/08) 2017.12.6. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 417/57 JELENTÉS a Közösségi Növényfajta-hivatal 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hivatal válaszával együtt (2017/C 417/08) BEVEZETÉS

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK DECEMBER 10-I ÜLÉSÉRE

ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK DECEMBER 10-I ÜLÉSÉRE ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERÉTŐL 3571 Alsózsolca, Kossuth L. út 138. Tel: 46/520-020 ; Fax: 46/520-021 polgarmester@alsozsolca.hu www.alsozsolca.hu ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

Részletesebben

A könyvvizsgálat módszertana

A könyvvizsgálat módszertana A könyvvizsgálat módszertana Belső ellenőrzés és a könyvvizsgálat 2011 Deloitte Magyarország Tematika A belső ellenőrzési rendszer célja és típusai A belső ellenőrzési rendszer szerepe a könyvvizsgálat

Részletesebben

KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS

KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS Győrffi Dezső kamarai tag könyvvizsgáló 3800 Szikszó Hunyadi u. 40. Tel: (46) 596-270 KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS Borsodnádasd Város Önkormányzata 2011. évi költségvetési rendelettervezetének felülvizsgálatáról

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A BANAT-TRIPLEX CONFINIUM KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ EURÓPAI TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI CSOPORTOSULÁS tagjainak Vélemény Elvégeztem a BANAT-TRIPLEX CONFINIUM KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ

Részletesebben

KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS

KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS Győrffi Dezső kamarai tag könyvvizsgáló 3800 Szikszó Hunyadi u. 40. Tel: (46) 596-270 KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS Borsodnádasd Város Önkormányzata 2013. évi költségvetési rendelettervezetének felülvizsgálatáról

Részletesebben

Belső ellenőrzési szabályzat

Belső ellenőrzési szabályzat ÉVES ELLENŐRZÉSI TERV 2016. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV Ellenőrzési tervet megalapozó elemzés címe, időpontja Stratégiai terv 2014. 2018. június Ellenőrzési jelentések nyilvántartása 2012. - 2015. év Ellenőrzési

Részletesebben

8/2011. sz. Szabályzat FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE

8/2011. sz. Szabályzat FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE 8/2011. sz. Szabályzat FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE A Csákvár Nagyközség Polgármesteri Hivatala Folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés rendszerét

Részletesebben

2018. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT

2018. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Ikt. sz.: 11/897-22/2017. 2018. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT I. Bizonyosságot adó tevékenységek I/1. Bizonyosságot adó tevékenységek az irányító szerv megbízásából [Bkr. 29. (4) bek.] 0.

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Mária Előterjesztő: Hegedűs

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.7.13. C(2018) 4438 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE az (EU) 2016/1011 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek

Részletesebben

A jó fejezeti struktúra kialakítása, a feladatfelosztás hatékonyságának növelése

A jó fejezeti struktúra kialakítása, a feladatfelosztás hatékonyságának növelése A jó fejezeti struktúra kialakítása, a feladatfelosztás hatékonyságának növelése Bartók Péter főosztályvezető helyettes BM Pénzügyi Erőforrás gazdálkodási Főosztály A BM fejezeti kezelésű előirányzatainak

Részletesebben

2018. évi belső ellenőrzési terv

2018. évi belső ellenőrzési terv Piliscsévi Közös Önkormányzati Hivatal Piliscsév Iktatószám:... 2017. november 15. 2017. november. A zés célja Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvénynek, valamint a költségvetési szervek belső

Részletesebben

4. 249/2000 (XII. 24.) Korm. rendelet az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól

4. 249/2000 (XII. 24.) Korm. rendelet az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól A Szervezetfejlesztési célok megvalósítása, controlling rendszer bevezetése Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatánál projekt tárgyára vonatkozó jogszabályok az alábbiak: 1. 1990. évi LXV. törvény a helyi

Részletesebben

JELENTÉS (2016/C 449/07)

JELENTÉS (2016/C 449/07) 2016.12.1. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 449/41 JELENTÉS a Fogyasztó-, Egészség-, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Végrehajtó Ügynökség 2015-ös pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség

Részletesebben

3. számú melléklet A gazdasági igazgatóhelyettes irányítása alá tartozó munkakörök:

3. számú melléklet A gazdasági igazgatóhelyettes irányítása alá tartozó munkakörök: 3. számú melléklet Hatályos SZMSZ 1.10. Az Alapító Okirat száma és kelte: A létrehozásról szóló Alapító Okirat kelte és száma: 2012. december 20, 182/2012. (XII. 20.) KH. Hatályos Alapító Okirat kelte

Részletesebben

4. A Maglód Projekt Kft évi mérleg-beszámolója május 24. ELŐTERJESZTÉS

4. A Maglód Projekt Kft évi mérleg-beszámolója május 24. ELŐTERJESZTÉS ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2018. május 24-ei ülésére 4. napirend Tárgya: A Maglód Projekt Kft. 2017. évi mérleg-beszámolója. Előadó: Varga Krisztina ügyvezető Melléklet:

Részletesebben

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9.

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. Ikt szám: 12-8/2016/23 1. Kivonat A Heves Megyei Közgyűlés 2016. december 6-i ülésénekjegyzőkön yvé ből 83/2016. (XII. 6.) közgyűlési

Részletesebben

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére Ikt.sz: 13-14/2015/221 Heves Megyei Közgyűlés Helyben Tisztelt Közgyűlés! Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére A Heves Megyei Közgyűlés 2015. évi munkatervének

Részletesebben

A Közgyűlés a rendelet 1. -ának (2) bekezdésében meghatározott mérlegek és kimutatások tartalmát az alábbiakban határozza meg: 4

A Közgyűlés a rendelet 1. -ának (2) bekezdésében meghatározott mérlegek és kimutatások tartalmát az alábbiakban határozza meg: 4 1. oldal A Tolna Megyei Önkormányzat 15/2005. (VI. 29.) önkormányzati rendelete a Tolna Megyei Önkormányzat költségvetési és zárszámadási rendelete - a módosítással egységes szerkezetben - 1 A Tolna Megyei

Részletesebben

Szentgotthárd Város Önkormányzatának. 10/2019.(IV.26.) önkormányzati rendelete. Szentgotthárd Város Önkormányzatának évi zárszámadásáról

Szentgotthárd Város Önkormányzatának. 10/2019.(IV.26.) önkormányzati rendelete. Szentgotthárd Város Önkormányzatának évi zárszámadásáról Szentgotthárd Város Önkormányzatának 10/2019.(IV.26.) önkormányzati rendelete Szentgotthárd Város Önkormányzatának 2018. évi zárszámadásáról Szentgotthárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere JAVASLAT

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere JAVASLAT Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere Szám:39253/2012. JAVASLAT Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2013. évi belső ellenőrzési tervére és a 2012. évi belső ellenőrzési terv módosítására

Részletesebben

JELENTÉS. az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt

JELENTÉS. az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt 2017.12.6. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 417/47 JELENTÉS az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2017/C

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

A pénzügyi intézmények könyvvizsgálatának specialitásai, gyakorlati problémák, kérdések és válaszok

A pénzügyi intézmények könyvvizsgálatának specialitásai, gyakorlati problémák, kérdések és válaszok A pénzügyi intézmények könyvvizsgálatának specialitásai, gyakorlati problémák, kérdések és válaszok Szabó Gergely partner Ernst & Young Az előadás tartalma és a hozzátartozó dokumentáció általános jellegű

Részletesebben

Kisvállalkozások könyvvizsgálati sajátosságai

Kisvállalkozások könyvvizsgálati sajátosságai Kisvállalkozások könyvvizsgálati sajátosságai Mi a kisvállalkozás? DR. KÁNTOR BÉLA Kisvállalkozás kategória Kizárólag mennyiségi adatok alapján nem lehet definiálni pl. 100 MFt árbevétel alatt Jogi előírások,

Részletesebben

Számviteli szabályozás

Számviteli szabályozás Dr. Pál Tibor 2010.11.29. Társasági Számviteli szabályozás 7. ELŐADÁS Szabályok és elvek a könyvvizsgálat során Egyéb standardok KÖNYVVIZSGÁLAT Számviteli Könyvvizsgáló választása Ki lehet könyvvizsgáló?

Részletesebben

JELENTÉS. az Európai Kutatási Tanács Végrehajtó Ügynöksége 2015-ös pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt

JELENTÉS. az Európai Kutatási Tanács Végrehajtó Ügynöksége 2015-ös pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt 2016.12.1. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 449/157 JELENTÉS az Európai Kutatási Tanács Végrehajtó Ügynöksége 2015-ös pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2016/C

Részletesebben

JELENTÉS (2017/C 417/34)

JELENTÉS (2017/C 417/34) C 417/212 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2017.12.6. JELENTÉS az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Alapítvány válaszával

Részletesebben

Folyamatba épített ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE

Folyamatba épített ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE Folyamatba épített ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE Kerekegyháza Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal folyamatba épített, előzetes, utólagos és vezetői ellenőrzés rendszerét (a továbbiakban

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Képviselő-testület! A képviselő testület a 183/2013. (XI.28.) Kt. határozatával hagyta jóvá a 2014. évi belső ellenőrzési tervet. Az ellenőrzési terv elfogadásakor az előterjesztésben jeleztük,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének november 24-én tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének november 24-én tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. november 24-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: 2016. évre vonatkozó belső i terv módosítása Iktatószám: 2743-8/2016.

Részletesebben

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Nemzetgazdasági Minisztérium Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Államháztartási szakterület 2015. A tematika összeállítói Hajdics Antónia Amália (1. Fejezet) Dr. Vedres Attila

Részletesebben

KÖNYVVIZSGÁLÓI ÉRTÉKELÉS, JELENTÉS. Tiszaújváros Város Önkormányzata I. félévi költségvetési beszámolójának felülvizsgálatáról

KÖNYVVIZSGÁLÓI ÉRTÉKELÉS, JELENTÉS. Tiszaújváros Város Önkormányzata I. félévi költségvetési beszámolójának felülvizsgálatáról KÖNYVVIZSGÁLÓI ÉRTÉKELÉS, JELENTÉS Tiszaújváros Város Önkormányzata 2013. I. félévi költségvetési beszámolójának felülvizsgálatáról 2013. augusztus KÖNYVVIZSGÁLÓI ÉRTÉKELÉS Tiszaújváros Város Önkormányzata

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS Az OTP Reál Globális TOP Nyilvános Tőkevédett Zártvégű Származtatott Alap befektetőinek Vélemény Elvégeztük az OTP Reál Globális TOP Nyilvános Tőkevédett Zártvégű Származtatott

Részletesebben