Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál"

Átírás

1 ÁSZ Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szemináriuma április 25. Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál A belső kontrollok ellenőrzésének tervezése, programozása Szikszainé Király Mária igazgatóhelyettes, osztályvezető

2 A belső kontrollok ellenőrzésének tervezése, programozása 2 Elvárások a Program I.-gyel szemben A Programtervezet I. szerkezete és felépítése (Program I. = szakmai program) Erőforrás tervezése, Web-es felület kialakítása egyszeri feladat az ellenőrzés megkezdése előtt (utóbbi részletesen a következő előadásban)

3 Elvárások a Program I.-gyel szemben 3 Pilot ellenőrzést követően a program témacsoportos ellenőrzés végrehajtására alkalmassá tétele. Csak a jogszabályi előírásokon alapuló követelmények meghatározása (kivéve néhány integritási kérdés). Szempontok, kérdések számának csökkentése. Megfelelőségi teszt és az értékelési szempontok (pontrendszer) felülvizsgálata, átdolgozása. A bevezető egy részének beépíthetősége a jelentésbe. Új elemként integritási kérdések épüljenek be az ÁSZ ellenőrzési programjába és az ellenőrzésbe.

4 A Program I. szerkezete és felépítése 4 A Program I. törzsszövege, amely áll a bevezető részből, az ellenőrzés részletes szempontjaiból, és az ellenőrzés módszertani és szervezési kérdéseit röviden ismertető részből. Mellékletek: az ellenőrzés végrehajtásához szükséges információk, adatok (az ellenőrzött számára átadásra kerülnek). Függelékek: az ellenőrzés tervezését, lebonyolítását, összehangolását segítik (nem kerülnek átadásra az ellenőrzöttnek).

5 A Program I. szerkezete és felépítése 5 Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy az önkormányzat : 1. a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította-e ki a belső kontrollrendszer öt elemét (a kontrollkörnyezetet, a kockázatkezelési rendszert, a kontrolltevékenységeket, az információs és kommunikációs rendszert és a monitoring rendszert); 2. a gazdálkodás folyamatában kulcsszerepet betöltő teljesítésigazolás és érvényesítés kontrolltevékenységeit megfelelően működtette-e (a korábbi programhoz képest ez utóbbi változott); 3. biztosította-e a belső ellenőrzés szabályos működését; 4. intézkedett-e a évek közötti ÁSZ ellenőrzések javaslatainak hasznosítására (utóellenőrzés).

6 A Program I. szerkezete és felépítése 6 Ellenőrzött szervezet meghatározása: helyi önkormányzat Az ellenőrzési típus rögzítése: szabályszerűségi Az ellenőrzött időszak: A belső kontrollrendszer kialakítása megfelelőségét a évre vonatkozóan kell értékelni. A kontrolltevékenységek működésének megfelelőségét és a belső ellenőrzés szabályszerű működését a január 1. december 31. közötti időszakot figyelembe véve kell értékelni. Utóellenőrzés keretében a években végzett ÁSZ ellenőrzések javaslatainak hasznosulását ellenőrizzük.

7 A Program I. szerkezete és felépítése 7 Az ellenőrzés részletes szempontjai Az ellenőrzés 4 céljához igazodóan 4 fő kérdés és a fő kérdéseket részletező 3-5 alkérdés (szempont), amelyek alapján válasz adható az ellenőrzési célokra. A megfogalmazott kérdésekhez szorosan kapcsolódik a részletes követelményrendszert tartalmazó melléklet.

8 A Program I. szerkezete és felépítése 8 Az ellenőrzés módszertani és szervezési kérdései Az ellenőrzés végrehajtásának rövid ismertetése: a belső kontrollrendszer kialakításának értékelése; kontrollok működésének minősítése megfelelőségi tesztek alkalmazásával, ismerteti a ellenőrzés alá vonandó dokumentumok mintavételezési eljárását; az egyes mellékletek miként segítik az ellenőrzést.

9 A Program I. szerkezete és felépítése 9 Mellékletek Az ellenőrzés végrehajtásához szükséges adatokat, információkat tartalmazza. Segítik az ellenőrzést végzőt a téma megismerésében, az értékelés végrehajtásában (főbb jogszabályok jegyzéke, rövidítések jegyzéke, fogalomtár, az értékelés módja, szempontjai). Az ellenőrzött Önkormányzatoktól bekért adatokat tartalmazó kimutatások az ellenőrzés végrehajtásához szükségesek (kimutatások a kontrollrendszer kialakításáról, tanúsítvány az önkormányzat belső kontrollrendszere kialakítása ellenőrzéséhez szükséges dokumentumok meglétéről, teljességi nyilatkozat, bekért dokumentumok jegyzéke stb.).

10 A Program I. szerkezete és felépítése 10 Függelékek (nem nyilvános) Belső dokumentumok, az ellenőrzés tervezését, lebonyolítását, összehangolását segítik (erőforrás terv, emberi erőforrás szakmai kompetencia igény, ellenőrzés elvégzéséhez részletes segítséget adó Segédlet, illetve ellenőrzés technológiai leírás stb.). A függelékek között találhatók továbbá az ellenőrzés tervezését alátámasztó, lebonyolítását segítő szakmai anyagok pl. kulcskontrollok ellenőrzési területeinek kiválasztása, a megfelelőségi tesztek területeinek kiválasztását megalapozó kockázatelemzés, a megfelelőségi tesztek a kitöltési útmutatóval.

11 Az ellenőrzés módszertani és szervezési kérdései 11 Az ellenőrzött önkormányzat kiválasztása kockázati alapon 2010-ben lefolytatott pilot ellenőrzések a községek belső kontrollrendszerének kialakításban és működésében jelentős hiányosságokat tártak fel. A közérdekű bejelentések ( év) mintegy 88%-a az önkormányzatokat, ezen belül a 60%-a községeket, nagyközségeket érintette. Kockázati elemnek tekintettük, hogy az ÁSZ a előtt az önkormányzati alrendszer ellenőrzésénél a nagyobb településekre (városok, megyei jogú városok stb.) összpontosított.

12 A belső kontrollrendszer kialakítása megfelelőségének értékelése 12 A jogszabályi előírások alapján kérdések, kritériumok kerültek meghatározásra. Számuk a lényegességi szempontokat figyelembe véve jelentősen csökkent. A főbb kritériumok száma 18-ról 10-re csökkent. Ezek nem teljesítése esetén a kontrollrendszer nem minősülhet megfelelően kialakítottnak. A belső kontrollrendszer kialakításának minősítése és a belső ellenőrzés működésének értékelése érdekében a kialakított pontrendszert felülvizsgáltuk. A kérdések, szempontok összetettsége, illetve az egy adott szabályozásra vonatkozó jogszabályi követelmények számától függően határoztuk meg. A minősítési skála nem változott az előző programhoz képest: 0-60%-ig nem megfelelő, 61-80%-ig részben megfelelő, 81% fölött megfelelő.

13 Az ellenőrzés hatókörébe tartozó olyan kontrollok, amelyek alapján a gazdálkodás folyamata és a számviteli elszámolások szabályossága is megítélhető. Kulcskontrollok: teljesítésigazolás érvényesítés Célterületek: állományba nem tartozók megbízási díjai külső szolgáltató által végzett karbantartási, kisjavítási munkák kiadásai Tartalék területek: egyéb üzemeltetési, fenntartási szolgáltatási kiadások rendszeres szociális segélyek kifizetései működési és a felhalmozási célú pénzeszközátadások államháztartáson kívülre A belső kontrollok - kulcskontrollok -működésének értékelése 13

14 Megfelelőségi tesztek A kulcsszerepet betöltő belső kontrollok működésének értékelése során a kiválasztott minta ellenőrzését csak addig végezzük, amíg elegendő és megfelelő bizonyítékot nem szerzünk az ellenőrzött kontroll megfelelő / nem megfelelő voltáról. A kidolgozott módszer a mintanagyságot és ezáltal a ráfordításokat optimalizálja. Cél: Magas szintű ellenőrzési bizonyosság (95%) Előnyei: - költséghatékonyság (ÁSZ erőforrásainak felhasználásánál) - objektivitás (mindenkinél ugyanolyan kritérium szerint és véletlen mintavétel alapján minősít) A belső kontrollok - kulcskontrollok -működésének értékelése 14

15 A belső kontrollok - kulcskontrollok -működésének értékelése Megfelelőségi tesztek A vizsgálat hipotézise: A hibák aránya a sokaságban kisebb, mint 10%. Ekkor a kontrollok jól működnek. Általános esetben - ún. megállásos - statisztikai mintavétellel teszteljük a kontrollok működését, illetve hogy elfogadható-e a hipotézis. Ha a sokaság 30 elemű vagy annál kisebb, akkor tételes vizsgálatot végzünk. A pilot ellenőrzés 50 elemű tételes ellenőrzését felülvizsgáltuk, mert a megállásos statisztikai mintavétel első megállási pontja a sokaság nagyságától függően 20 és 30 között van. 15

16 Megfelelőségi tesztek 23 elemű minta 16 Stop or Go 1. megállási pont Hibás tételek száma: 0 A kontrollok működése megfelelő. Hibás tételek száma: nagyobb mint 0, kisebb mint 5. Az ellenőrzés folytatása. Hibás tételek száma: 5 vagy annál több. A kontrollok működése nem megfelelő. Példa: 100 elemű sokaság = 36 elemű minta 2. megállási pont Hibás tételek száma: 1 A kontrollok működése megfelelő. Hibás tételek száma: nagyobb mint 1, kisebb mint 5. Az ellenőrzés folytatása. Hibás tételek száma: 5 vagy annál több. A kontrollok működése nem megfelelő...

17 Erőforrás tervezése, web-es felület kialakítása 17 Az ellenőrzéséhez szükséges kompetenciák Ellenőrzésvezető (helyetteseként dolgozó számvevő): a szabályszerűségi ellenőrzésben való jártassággal, jogi és/vagy közgazdasági kompetenciával és önkormányzati területtel kapcsolatos ismeretekkel, továbbá felülvizsgálati gyakorlattal kell rendelkeznie. Asszisztens: magas szintű táblázatkezelési és VIDOR ismeret, valamint ellenőrzésvezető mellett szerzett gyakorlat szükséges. Informatikus: megfelelőségi teszt elkészítési és helpdesk szolgáltatási gyakorlat szükséges. Web-es felület kialakítása az önkormányzat adatszolgáltatása miatt, a gyors és hatékonyabb ellenőrzés végrehajtása érdekében.

18 A jelentés írásának előkészítése 18 Felkészülés új típusú jelentéskészítésre. A jelentéstervezetben táblázatos forma alkalmazása a megállapítások megjelenítésére. A munkalapok (kimutatások) kérdéseire adott igen/nem válaszok esetében, illetve a munkalapok minősítésére táblázatos formában szabványosított szövegjavaslatok szerepelnek. A szabványosított mondatok felhasználása egyszerűvé, objektívebbé teszi a megállapításokat, illetve gyorsítja a jelentés részletes és összegző megállapítások megírását, valamint a következtetések megfogalmazását.

19 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

A belső kontrollok szerepe az önkormányzati ellenőrzésekben

A belső kontrollok szerepe az önkormányzati ellenőrzésekben A belső kontrollok szerepe az önkormányzati ellenőrzésekben az Állami Számvevőszék és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szemináriuma 2013. április 25. Készítette: Dr. Benedek Mária felügyeleti

Részletesebben

A belsı kontrollok szerepe az önkormányzati ellenırzésekben. a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és az Állami Számvevıszék szemináriuma 2013. március 7.

A belsı kontrollok szerepe az önkormányzati ellenırzésekben. a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és az Állami Számvevıszék szemináriuma 2013. március 7. A belsı kontrollok szerepe az önkormányzati ellenırzésekben a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és az Állami Számvevıszék szemináriuma 2013. március 7. Az Állami Számvevıszék küldetése 2 Szilárd szakmai alapon

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ÉVI ELLENŐRZÉSI TERVE

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ÉVI ELLENŐRZÉSI TERVE PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ÉVI ELLENŐRZÉSI TERVE Az éves ellenőrzési terv a megfelelően az alábbiakat tartalmazza: a) Az ellenőrzési terv elkészítése során felhasznált kimutatások, elemzések, egyéb dokumentumok

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS a költségvetési támogatásban részesülő pártok 2012-2013. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről Jólét és Szabadság Demokrata Közösség 15136 Állami Számvevőszék Iktatószám:

Részletesebben

Csabdi Község Önkormányzat és költségvetési szerveinél évben lefolytatott ellenőrzések bemutatása

Csabdi Község Önkormányzat és költségvetési szerveinél évben lefolytatott ellenőrzések bemutatása 1. függelék Csabdi Község Önkormányzat és költségvetési szerveinél 2015. évben lefolytatott ellenőrzések bemutatása Tárgy Cél Módszer Megállapítás / Intézkedési terv készítésére köteles javaslat annak

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ

EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK ELLENŐRZÉSE LŐADÓ: DR. N ELŐADÓ. NAGY IMRE FELÜGYELETI VEZETŐ BALATONFÜRED ALATONFÜRED,, 2018. SZEPTEMBER 19., 2018. 19. Ellenőrzések társadalmi indokoltsága Széles

Részletesebben

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve Jászivány Község Önkormányzata 2016. évi belső ellenőrzési terve Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 61. -a szerint az államháztartási kontrollok célja az államháztartás

Részletesebben

Dunavarsányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyző

Dunavarsányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyző i Közös Önkormányzati Hivatal Jegyző : 2336, Kossuth Lajos utca 18., : jegyzo@dunavarsany.hu : 24/521-040, Fax: 24/521-056 www.dunavarsany.hu ELŐTERJESZTÉS Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai. Kisgergely István, felügyeleti vezető 2015. május 15.

A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai. Kisgergely István, felügyeleti vezető 2015. május 15. A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai Kisgergely István, felügyeleti vezető Ellenőrzések célja, időszaka Miniszteriális feladatok Ágazati irányítás Alapítói jogok

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester évi belső ellenőrzési terv

Bodorkós Ferenc polgármester évi belső ellenőrzési terv Gencsapáti Község Önkormányzata 2017. évi belső ellenőrzési terve Bodorkós Ferenc polgármester Kőszegfalviné Pajor Klára belső ellenőrzési vezető Dr. Görög István jegyző 2017. évi belső ellenőrzési terv

Részletesebben

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS SZÁMVITELÉNEK ÉS KÖNYVVIZSGÁLATÁNAK IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS SZÁMVITELÉNEK ÉS KÖNYVVIZSGÁLATÁNAK IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS SZÁMVITELÉNEK ÉS KÖNYVVIZSGÁLATÁNAK IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA XXV. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA III. Költségvetési szekció Visegrád, 2017. szeptember 7. Dr. Printz János

Részletesebben

JELENTÉS. az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről

JELENTÉS. az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről JELENTÉS az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13087 BÜK 2013. szeptember Állami Számvevőszék Iktatószám:

Részletesebben

Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - a III. témablokk előadásai

Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - a III. témablokk előadásai Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - a III. témablokk előadásai 2014-12-12 15:21:02 Az Állami Számvevőszék tervezési rendszere, az utóellenőrzések szerepe, az adatszolgáltatás és a számvevőszéki

Részletesebben

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend 2019. évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS 2019. évi belső ellenőrzési terv Tisztelt Képviselő-testület! A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről

Részletesebben

JELENTÉS. az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről

JELENTÉS. az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről JELENTÉS az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13091 VILLÁNY 2013. szeptember Állami Számvevőszék

Részletesebben

Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől. a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában

Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől. a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől E l ő t e r j e s z t é s a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában (Képviselő-testület 2015.október 21-i ülésére) A 2016. évre

Részletesebben

Éves összefoglaló ellenőrzési jelentés, Tiszalök Város Önkormányzatának évi belső ellenőrzési tevékenységéről

Éves összefoglaló ellenőrzési jelentés, Tiszalök Város Önkormányzatának évi belső ellenőrzési tevékenységéről Önkormányzatának Belső ellenőre 4465 Rakamaz, Kossuth út 68. Száma:../2014. Éves összefoglaló i jelentés, Önkormányzatának 2013. évi belső i tevékenységéről A jelentésben használt jogszabályi hivatkozások:

Részletesebben

JELENTÉS július

JELENTÉS július JELENTÉS Jánosháza Nagyközség Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13054 2013. július Állami Számvevőszék

Részletesebben

JELENTÉS június

JELENTÉS június JELENTÉS Őrbottyán Nagyközség Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13046 2013. június Állami Számvevőszék

Részletesebben

Jelentés. Önkormányzatok integritás- és belső kontrollrendszere

Jelentés. Önkormányzatok integritás- és belső kontrollrendszere Jelentés Önkormányzatok integritás- és belső kontrollrendszere Az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzése Nyírkarász Községi Önkormányzat 2018. 18267 www.asz.hu

Részletesebben

JELENTÉS. 13039 2013. június

JELENTÉS. 13039 2013. június JELENTÉS Beremend Nagyközség Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13039 2013. június Állami Számvevőszék

Részletesebben

JELENTÉS június

JELENTÉS június JELENTÉS Cibakháza Nagyközség Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13041 2013. június Állami Számvevőszék

Részletesebben

K I V O N A T. a képviselő-testület november 24-i ülésének jegyzőkönyvéből KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

K I V O N A T. a képviselő-testület november 24-i ülésének jegyzőkönyvéből KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK K I V O N A T a képviselő-testület 2016. november 24-i ülésének jegyzőkönyvéből KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 174/2016. (XI.24.) sz. határozata 2016. évre vonatkozó belső i terv módosítása

Részletesebben

Neszmély Község Polgármesteri Hivatala

Neszmély Község Polgármesteri Hivatala Neszmély Község Polgármesteri Hivatala F O L Y A M A T B A É P Í T E T T, E L Ő Z E T E S, U T Ó L A G O S É S V E Z E T Ő I E L L E N Ő R Z É S ( F E U V E ) S Z A B Á L Y Z A T A 2011. december 20. Elfogadásra

Részletesebben

A Magyar Államkincstár ellenőrzési feladata és a könyvvizsgálattal történő együttműködés lehetőségei

A Magyar Államkincstár ellenőrzési feladata és a könyvvizsgálattal történő együttműködés lehetőségei könyvvizsgálattal történő együttműködés lehetőségei Sebestyén Gabriella osztályvezető, Államháztartási Összefoglaló és Adatszolgáltatási Főosztály 2015. szeptember 3. A Magyar Államkincstár ellenőrzési

Részletesebben

2014. ÉVI ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERV

2014. ÉVI ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERV ÉVI ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERV...../2013. Kgy.sz. határozat 1.számú melléklete Ellenőrzési tervet megalapozó elemzések címei: - évi belső ellenőri munkaterv (2. számú melléklet) - Kockázatelemzés a évi

Részletesebben

JELENTÉS június

JELENTÉS június JELENTÉS Dunapataj Nagyközség Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13047 2013. június Állami Számvevőszék

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG. DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület 2008. március 28-i ülésére

Részletesebben

JELENTÉS. 13049 2013. június

JELENTÉS. 13049 2013. június JELENTÉS Ősi Község Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13049 2013. június Állami Számvevőszék Iktatószám:

Részletesebben

Jelentés. Önkormányzatok integritás- és belső kontrollrendszere

Jelentés. Önkormányzatok integritás- és belső kontrollrendszere Jelentés Önkormányzatok integritás- és belső kontrollrendszere Az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzése Tinnye Község Önkormányzata 2019. 19007 www.asz.hu

Részletesebben

JELENTÉS. 13045 2013. június

JELENTÉS. 13045 2013. június JELENTÉS Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13045 2013. június Állami Számvevőszék

Részletesebben

JELENTÉS február

JELENTÉS február JELENTÉS Kenézlő Község Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13008 2013. február Állami Számvevőszék

Részletesebben

Ellenőrzési tervjavaslat évi belső ellenőrzési terv

Ellenőrzési tervjavaslat évi belső ellenőrzési terv Makói Kistérség Többcélú Társulása Ellenőrzési tervet megalapozó elemzés címe, időpontja Ellenőrzési tervjavaslat 2014. évi belső ellenőrzési terv Ellenőrzési tervet megalapozó kockázat elemzés címe, időpontja:

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések

Jelentés. Utóellenőrzések Jelentés Utóellenőrzések Sáránd Község Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésének utóellenőrzése 2016. 16221 www.asz.hu AZ ELLENŐRZÉST

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének november 24-én tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének november 24-én tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. november 24-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: 2016. évre vonatkozó belső i terv módosítása Iktatószám: 2743-8/2016.

Részletesebben

2012. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV

2012. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV FŐVÁROSI BÍRÓSÁG BELSŐ ELLENŐRZÉSI OSZTÁLY ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV Ellenőrzési tervet megalapozó elemzés címe, időpontja Belső Ellenőrzésének kockázatelemzése FB Belső Ellenőrzési Osztály évre becsült munkaidő-mérlege

Részletesebben

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai Belső Ellenőrök Társasága 2015. 09. 24 Dr. Csáki Ilona Nemzeti Közszolgálati Egyetem 1 Költségvetési gazdálkodás Államháztartás

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések

Jelentés. Utóellenőrzések Jelentés Utóellenőrzések Somogygeszti Község Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésének utóellenőrzése 2016. 16097 www.asz.hu TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

2018. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT

2018. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Ikt. sz.: 11/897-22/2017. 2018. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT I. Bizonyosságot adó tevékenységek I/1. Bizonyosságot adó tevékenységek az irányító szerv megbízásából [Bkr. 29. (4) bek.] 0.

Részletesebben

Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása. 37/2016. (XII.14.) határozata

Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása. 37/2016. (XII.14.) határozata Kivonat! Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulási Tanácsa 2016. november 30-i ülésén készült jegyzőkönyvéből: Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsának 37/2016. (XII.14.) határozata

Részletesebben

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál. Előadó: Dr. Benedek Mária felügyeleti vezető

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál. Előadó: Dr. Benedek Mária felügyeleti vezető Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál Előadó: Dr. Benedek Mária felügyeleti vezető Az előadás témája 2 I. Bevezetés ÁSZ-KIM programsorozat Az ÁSZ középtávú intézményi stratégiája az államháztartási

Részletesebben

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS BELSŐ KONTROLLRENDSZERE, A KÖNYVVIZSGÁLAT KAPCSO

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS BELSŐ KONTROLLRENDSZERE, A KÖNYVVIZSGÁLAT KAPCSO AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS BELSŐ KONTROLLRENDSZERE, A KÖNYVVIZSGÁLAT KAPCSOLÓDÁSI PONTJAI Németh Edit Államháztartási Belső Kontrollok Főosztály NGM /Államháztartási Belső Kontrollok Főosztály http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/allamhaztartasertfelelos-allamtitkarsag/hirek/allamhaztartasi-kontrollok

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések. Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017.

Jelentés. Utóellenőrzések. Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017. Jelentés Utóellenőrzések Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017. 17110 www.asz.hu ÁLLAMI SZÁMVEVÖSZÉK Jelentés Utóellenőrzések Budapest

Részletesebben

2018. évi belső ellenőrzési terv

2018. évi belső ellenőrzési terv Piliscsévi Közös Önkormányzati Hivatal Piliscsév Iktatószám:... 2017. november 15. 2017. november. A zés célja Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvénynek, valamint a költségvetési szervek belső

Részletesebben

Füzesgyarmat Város Önkormányzatának. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2015. május 28.-án tartandó ülésére.

Füzesgyarmat Város Önkormányzatának. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2015. május 28.-án tartandó ülésére. 16.sz. melléklet az /2015.(V.28.) önkormányzati rendelethez. Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Polgármesterétől 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1. szám (66) 491-058, 491-956, Fax: 491-361 E-mail: polgarmester@fuzesgyarmat.hu

Részletesebben

Kockázatkezelés az önkormányzati vagyongazdálkodás területén, különös tekintettel a belsı kontrollok kialakítására és mőködtetésére

Kockázatkezelés az önkormányzati vagyongazdálkodás területén, különös tekintettel a belsı kontrollok kialakítására és mőködtetésére Kockázatkezelés az önkormányzati vagyongazdálkodás területén, különös tekintettel a belsı kontrollok kialakítására és mőködtetésére Gyüre Lajosné számvevı tanácsos Állami Számvevıszék Konferencia a helyi

Részletesebben

Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja

Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja Egyszerű többség Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2016. december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja Javaslat a Tolna Megyei Önkormányzat 2017. évi belső ellenőrzési tervének elfogadására Előadó:

Részletesebben

Belső ellenőrzési szabályzat

Belső ellenőrzési szabályzat ÉVES ELLENŐRZÉSI TERV 2016. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV Ellenőrzési tervet megalapozó elemzés címe, időpontja Stratégiai terv 2014. 2018. június Ellenőrzési jelentések nyilvántartása 2012. - 2015. év Ellenőrzési

Részletesebben

Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban

Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban 2013. 04. 11. 1 Az előadás részei: Bevezetés 1. Összefoglalás a költségvetési gazdálkodásról 2. Összefoglalás az államháztartás külső ellenőrzésének

Részletesebben

INTÉZKEDÉSI TERV. Az ellenőrzés intézkedést igénylő javaslatai a Várpalotai Közüzemi Kft. ügyvezetőjének:

INTÉZKEDÉSI TERV. Az ellenőrzés intézkedést igénylő javaslatai a Várpalotai Közüzemi Kft. ügyvezetőjének: 1. számú melléklet INTÉZKEDÉSI TERV Az Állami Számvevőszék által Várpalota Város Önkormányzata Az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat ellátását érintő gazdálkodási

Részletesebben

A BELSŐ ELLENŐRZÉS ALAPJAI A BELSŐ ELLENŐZÉS GYAKORLATA

A BELSŐ ELLENŐRZÉS ALAPJAI A BELSŐ ELLENŐZÉS GYAKORLATA A BELSŐ ELLENŐRZÉS ALAPJAI A BELSŐ ELLENŐZÉS GYAKORLATA 1. A tréning programja 1.1. Megnevezés Belső ellenőrzés alapjai a belső ellenőrzés gyakorlata 1.2. A tréning célja A hatnapos tréning sikeres elvégzésével

Részletesebben

JELENTÉS. 13035 2013. május

JELENTÉS. 13035 2013. május JELENTÉS Hernádkak Község Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13035 2013. május Állami Számvevőszék

Részletesebben

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál Balatonalmádi, 2013. szeptember 19-20. Előadó: Dr. Benedek Mária felügyeleti vezető TÉMAVÁZLAT Az ÁSZ középtávú intézményi stratégiája az államháztartási

Részletesebben

Utóellenőrzések. Jelentés

Utóellenőrzések. Jelentés Jelentés Utóellenőrzések Ősi Község Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésének utóellenőrzése 2016. 16096 www.asz.hu TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Utóellenőrzések. Jelentés

Utóellenőrzések. Jelentés Jelentés Utóellenőrzések Kétegyháza Nagyközség Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésének utóellenőrzése 2016. 16099 www.asz.hu

Részletesebben

JELENTÉS. 13122 2013. november

JELENTÉS. 13122 2013. november JELENTÉS az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésének 2013. évben induló ellenőrzéséről Visegrád 13122 2013. november Állami Számvevőszék

Részletesebben

2. A évi ellenőrzési terv jóváhagyása december 13. ELŐTERJESZTÉS

2. A évi ellenőrzési terv jóváhagyása december 13. ELŐTERJESZTÉS 2. A 2019. évi ellenőrzési terv jóváhagyása. 2018. december 13. ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. december 13-ai ülésére 2. napirend Tárgya: Előadó: Melléklet: A 2019.

Részletesebben

Jelentés. A helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodása szabályszerűségének ellenőrzése. Sellye Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Jelentés. A helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodása szabályszerűségének ellenőrzése. Sellye Roma Nemzetiségi Önkormányzat Jelentés A helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodása szabályszerűségének ellenőrzése Sellye Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2016. 16053 www.asz.hu AZ ELLENŐRZÉST FELÜGYELTE: RENKÓ ZSUZSANNA felügyeleti

Részletesebben

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál. Előadó: Dr. Benedek Mária felügyeleti vezető

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál. Előadó: Dr. Benedek Mária felügyeleti vezető Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál Előadó: Dr. Benedek Mária felügyeleti vezető Az előadás témája 2 I. Bevezetés ÁSZ-KIM programsorozat Az ÁSZ középtávú intézményi stratégiája az államháztartási

Részletesebben

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A 2016 2019. ÉVEKRE Szentendre Város Önkormányzat egyik alapvető célja, hogy biztosítsa a település működőképességét a kötelező és az önként

Részletesebben

2018. évi belső ellenőrzési terv

2018. évi belső ellenőrzési terv Melléklet a /2017. (XI.23.) határozathoz Edelényi Közös Önkormányzati Hivatal Iktatószám: Edelényi Közös Önkormányzati Hivatalra vonatkozó 2018. évi belső ellenőrzési terv Készült: 2017. november 14. Készítette:

Részletesebben

JELENTÉS. 13025 2013. március

JELENTÉS. 13025 2013. március JELENTÉS Kerepes Nagyközség Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13025 2013. március Állami Számvevőszék

Részletesebben

Az intézmény ellenőrzés aktuális kérdései utóellenőrzés, közzététel ellenőrzés

Az intézmény ellenőrzés aktuális kérdései utóellenőrzés, közzététel ellenőrzés Az intézmény ellenőrzés aktuális kérdései utóellenőrzés, közzététel ellenőrzés Szabó Tamás Egészségügyi Intézményi Ellenőrzési Főosztályvezető 2018. február 1. Előadás témai Az utóellenőrzések értékelési

Részletesebben

JELENTÉS. 13052 2013. július

JELENTÉS. 13052 2013. július JELENTÉS Nagyigmánd Nagyközség Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13052 2013. július Állami Számvevőszék

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2012. november 27-i ülésére. 5. napirendhez. Tóth Antal Pénzügyi biz.

ELŐTERJESZTÉS. Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2012. november 27-i ülésére. 5. napirendhez. Tóth Antal Pénzügyi biz. ELŐTERJESZTÉS Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. november 27-i ülésére 5. napirendhez Tárgy: Előterjesztő: Előkészítő: Szavazás módja: 2013. évi belső ellenőrzés i terv jóváhagyása

Részletesebben

Javaslatok a belső ellenőrzési munka színvonalának emelésére Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai

Javaslatok a belső ellenőrzési munka színvonalának emelésére Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai Javaslatok a belső ellenőrzési munka színvonalának emelésére Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai BET X. Ünnepi Szakmai Konferencia Budapest, 2016. február 26. Holman Magdolna Állami Számvevőszék

Részletesebben

K i v o n a t. Pest Megye Önkormányzata Közgyűlésének november 28-i ülésének jegyzőkönyvéből

K i v o n a t. Pest Megye Önkormányzata Közgyűlésének november 28-i ülésének jegyzőkönyvéből PEST MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL 1364 Budapest, V., Városház u. 7. Pf. 112 K i v o n a t Pest Megye Önkormányzata Közgyűlésének 2014. november 28-i ülésének jegyzőkönyvéből Tárgy: Pest Megye Önkormányzata

Részletesebben

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 131/2014. (XII.15.) KT.

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések

Jelentés. Utóellenőrzések Jelentés Utóellenőrzések Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésének utóellenőrzése 2016. 16215 www.asz.hu AZ

Részletesebben

Költségvetési szervek ellenőrzése. II. Előadás. Ellenőrzések a közigazgatásban

Költségvetési szervek ellenőrzése. II. Előadás. Ellenőrzések a közigazgatásban Költségvetési szervek ellenőrzése II. Előadás Ellenőrzések a közigazgatásban Ellenőrzések a közigazgatásban 1. Államháztartási kontrollok 2. Az Állami Számvevőszék 3. Könyvvizsgálók a közszférában 4. Hatósági,

Részletesebben

2011. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV

2011. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV FŐVÁROSI BÍRÓSÁG BELSŐ ELLENŐRZÉSI OSZTÁLY ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV Ellenőrzési tervet megalapozó elemzés címe, időpontja Fővárosi Bíróság Belső Ellenőrzésének kockázatelemzése FB Belső Ellenőrzési Osztály

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS. Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok gazdálkodásának el len őrzéséről Ukrán Országos Önkormányzat

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS. Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok gazdálkodásának el len őrzéséről Ukrán Országos Önkormányzat ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok gazdálkodásának el len őrzéséről Ukrán Országos Önkormányzat 15133 Állami Számvevőszék Iktatószám: V-0701-063/2015. Témaszám: 1735 Vizsgálat-azonosító

Részletesebben

Minőségellenőrzési tanulságok. Munkácsi Márta Mádi-Szabó Zoltán Minőség-ellenőrzési Bizottság

Minőségellenőrzési tanulságok. Munkácsi Márta Mádi-Szabó Zoltán Minőség-ellenőrzési Bizottság Minőségellenőrzési tanulságok Munkácsi Márta Mádi-Szabó Zoltán Minőség-ellenőrzési Bizottság A kamarai minőség-ellenőrzés sajátosságai Könyvvizsgálók végzik könyvvizsgálóknál. A könyvvizsgálók dokumentációjából.

Részletesebben

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9.

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. Ikt szám: 12-8/2016/23 1. Kivonat A Heves Megyei Közgyűlés 2016. december 6-i ülésénekjegyzőkön yvé ből 83/2016. (XII. 6.) közgyűlési

Részletesebben

Velem községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. november 5-i ülésének 2. napirendi pontjához

Velem községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. november 5-i ülésének 2. napirendi pontjához Velem községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. november 5-i ülésének 2. napirendi pontjához KŐSZEG KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL 2016. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

INTÉZKEDÉSI TERVET. Határidő: azonnal, de legkésőbb november 1. Felelős: polgármester

INTÉZKEDÉSI TERVET. Határidő: azonnal, de legkésőbb november 1. Felelős: polgármester Csanádpalota Város Önkormányzata 69l3. Csanádpalota, Kelemen László tér 10. Telefon: 06-62/263-001. Telefax: 06-62/263-105. Iktatószám: 1245-13/2013. T E R V E Z E T Csanádpalota Város Önkormányzata (6913

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/

ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/ ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022 Tárgyalja: Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság Tisztelt Képviselő-testület! E L Ő T E R J E S Z T É S Újszász Város Képviselő-testületének

Részletesebben

JELENTÉS. 13173 2013. december

JELENTÉS. 13173 2013. december JELENTÉS az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésének 2013. évben induló ellenőrzéséről Balatonlelle 13173 2013. december Állami

Részletesebben

É V E S E L L E N Ő R Z É S I J E L E N T É S A HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL BELSŐ ELLENŐRZÉSÉNEK ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

É V E S E L L E N Ő R Z É S I J E L E N T É S A HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL BELSŐ ELLENŐRZÉSÉNEK ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL É V E S E L L E N Ő R Z É S I J E L E N T É S A HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL BELSŐ ELLENŐRZÉSÉNEK 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL I. A belső ellenőrzés által végzett tevékenység bemutatása

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere JAVASLAT

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere JAVASLAT Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere Szám:39253/2012. JAVASLAT Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2013. évi belső ellenőrzési tervére és a 2012. évi belső ellenőrzési terv módosítására

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések

Jelentés. Utóellenőrzések Jelentés Utóellenőrzések Szakály Község Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésének utóellenőrzése 2016. 16098 www.asz.hu TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

JELENTÉS. 13010 2013. február

JELENTÉS. 13010 2013. február JELENTÉS Sáránd Község Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13010 2013. február Állami Számvevőszék Iktatószám:

Részletesebben

Belső kontrollrendszer kialakítása,

Belső kontrollrendszer kialakítása, Belső kontrollrendszer kialakítása, működése és főbb ismérvei Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium 2016. december 1 Államháztartási kontrollok rendszere Külső ellenőrzés (ÁSZ) 2011. évi LXVI. törvény

Részletesebben

JELENTÉS ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK. az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés.

JELENTÉS ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK. az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés. ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésének ellenőrzéséről Csapi 14117 2014. június Állami Számvevőszék

Részletesebben

JELENTÉS június

JELENTÉS június JELENTÉS Hajdúbagos Község Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13040 2013. június Állami Számvevőszék

Részletesebben

A belső kontrollrendszer és s a. gyakorlatban október 15.

A belső kontrollrendszer és s a. gyakorlatban október 15. A belső kontrollrendszer és s a belső ellenőrz rzés kapcsolódási si pontjai a gyakorlatban Görgényi GáborG A belső ellenőrz rzés s helye a belső kontrollrendszerben 2 A belső ellenőrz rzés s feladatai

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések. Az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének utóellenőrzése Karád Község Önkormányzata 2017.

Jelentés. Utóellenőrzések. Az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének utóellenőrzése Karád Község Önkormányzata 2017. Jelentés Utóellenőrzések Az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének utóellenőrzése Karád Község Önkormányzata 2017. 17234 www.asz.hu AZ ELLENŐRZÉST FELÜGYELTE: RENKÓ ZSUZSANNA

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS. Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok gazdálkodásának. ellenőrzéséről Magyarországi Románok Országos Önkormányzata

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS. Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok gazdálkodásának. ellenőrzéséről Magyarországi Románok Országos Önkormányzata ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok gazdálkodásának 15148 ellenőrzéséről Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Állami Számvevőszék Iktatószám: V-0696-086/2015. Témaszám:

Részletesebben

A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában

A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában Előadó: Ivanyos János Trusted Business Partners Kft. ügyvezetője Magyar Közgazdasági Társaság Felelős Vállalatirányítás szakosztályának

Részletesebben

JELENTÉS. az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés. Álmosd ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK

JELENTÉS. az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés. Álmosd ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésének ellenőrzéséről Álmosd 15077 2015. június Állami Számvevőszék

Részletesebben

Szám: 1- /2014. Előterjesztés

Szám: 1- /2014. Előterjesztés Szám: 1- /2014. Monorierdő Község Önkormányzat Jegyzője 2213 Monorierdő, Szabadság u. 50/A.. Telefon: 06-29-419-103 Fax: 06-29-619-390 E-mail: merdo.hivatal@monornet.hu Előterjesztés a Képviselő-testület

Részletesebben

JELENTÉS december

JELENTÉS december JELENTÉS az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésének 2013. évben induló ellenőrzéséről Bőcs 13190 2013. december Állami Számvevőszék

Részletesebben

Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás tagjainál belső ellenőrzés

Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás tagjainál belső ellenőrzés Polgármesteri Hivatal belső ellenőrzésének 2015. évi munkaterve 2. számú melléklet I. Intézményellenőrzések 1. Intézmények kockázatelemzés alapján 1.1. Apáczai Óvoda és Általános Művelődési Központ 2014.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. december 17-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. december 17-i ülésére 6. E L Ő T E R J E S Z T É S Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. december 17-i ülésére Tárgy: Az önkormányzat 2016. évi belső i tervének jóváhagyása Az előterjesztést készítette:

Részletesebben

Előterjesztés a képviselő-testület számára. Intézkedési terv az

Előterjesztés a képviselő-testület számára. Intézkedési terv az Polgármester Előterjesztés a képviselő-testület számára önkormányzat rendszerének 2008. ellenőrzéséről szóló számvevőszéki jelentés alapján Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy: Intézkedési terv az gazdálkodási

Részletesebben

Jelentés. Önkormányzatok ellenőrzése Integritás- és belső kontrollrendszer. Onga Város Önkormányzata

Jelentés. Önkormányzatok ellenőrzése Integritás- és belső kontrollrendszer. Onga Város Önkormányzata Jelentés Önkormányzatok ellenőrzése Integritás- és belső kontrollrendszer Onga Város Önkormányzata 2019. 19012 www.asz.hu AZ ELLENŐRZÉST FELÜGYELTE: VARGA EDIT felügyeleti vezető AZ ELLENŐRZÉST VEZETTE

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS, EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT, HIDEGKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA, TÓTVÁZSONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA JEGYZŐJE Szám: EPL/57/16/2014. E l ő t

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTES. Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok gazdálkodásának. ellenőrzéséről Szerb Országos Önkormányzat

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTES. Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok gazdálkodásának. ellenőrzéséről Szerb Országos Önkormányzat ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK / JELENTES Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok gazdálkodásának 15157 ellenőrzéséről Szerb Országos Önkormányzat Állami Számvevőszék Iktatószám: V-0698-073/2015. Témaszám: 1732 Vizsgálat-azonosító

Részletesebben

STRATÉGIAI ELLENŐRZÉSI TERVE

STRATÉGIAI ELLENŐRZÉSI TERVE Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Intézményi Kistérségi Társulás Belső Ellenőrzés 3700 Kazincbarcika, Fő tér 4., E-mail: vinati2@t-online.hu Tel. szám: 514-772, 20-823-98-47, 823-98-02 Iktatószám:

Részletesebben

Utóellenőrzések. Jelentés

Utóellenőrzések. Jelentés Jelentés Utóellenőrzések Csabdi Község Önkormányzat belső kontrollrendszere kialakításának, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésének utóellenőrzése 2016. 16085 www.asz.hu TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben