Német társasági jog. Szikora Veronika Polgári Jogi Tanszék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Német társasági jog. Szikora Veronika Polgári Jogi Tanszék"

Átírás

1 Német társasági jog Szikora Veronika Polgári Jogi Tanszék

2 Társasági formák A tágabb értelemben vett társaságokhoz tartozó személyközösségekre a BGB két alapformát ad az egyesület (Verein) Eingetragener Verein (ev) bejegyzett egyesület nichtsrechtsfähiger Verein nem jogképes egyesület Többnyire sporttal kapcsolatos, illetve politikai, jóléti, vallási tudományos célokra hozzák létre. Saját neve alatt vesz részt a jogviszonyokban, jogügyletekben, ahol az igazgatóság képviseli. A léte független a tagjai cserélődésétől, tagjai számának változásától. A társaság tagjai annak ellenére nem felelnek személyesen a társaság kötelezettségeiért, hogy e társasági formára vonatkozóan nincsen törvényi tőkeminimum meghatározva. a polgári jogi társaság (Gesellschaft bürgerlichen Rechts) (GbR vagy BGB-G) Polgári jogi társaság: bármilyen célra alapítható az üzletszerű gazdasági tevékenység (Handelsgewerbe) kivételével, és ez esetben a társaság minden tagja korlátlanul és teljes vagyonával személyesen felelős a társaság kötelezettségeiért.

3 Közkereseti társaság (offene Handelsgesellschaft, OHG) Üzletszerű gazdasági tevékenység (Handelsgewerbe) céljára alapított szervezet a társaság tagjai teljes vagyonukkal korlátlanul és személyesen felelnek a társaság kötelezettségeiért.

4 Betéti társaság (Kommanditgesellschaft, KG) Üzletszerű gazdasági tevékenység (Handelsgewerbe) végzése céljából létrehozott forma, legalább egy tagnak korlátlanul és teljes vagyonával, személyesen kell felelni a társaság kötelezettségeiért (Komplementär beltag), a társaság legalább egy tagja csupán korlátozottan felelős (Kommanditist kültag).

5 Csendes társaság (stille Gesellschaft, StG), A csendestárs azáltal részesedik az üzletszerű gazdasági tevékenység (Handelsgewerbe) nyereségéből, hogy olyan vagyoni hozzájárulást teljesít, amely azután az üzlet tulajdonosának vagyonába kerül.

6 Részvénytársaság (Aktiengesellschaft, AG), Jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, amely részvényekben megtestesülő alaptőkével rendelkezik, és amelynek törvényi minimuma A társaság kötelezettségeiért csak a társasági vagyon nyújt fedezetet. Többnyire a nagyvállalatok kedvelt társasági formája.

7 Betéti részvénytársaság (Kommanditgesellschaft auf Aktien, KGaA) Kommanditgesellschaft auf Aktien (KGaA) A betéti részvénytársaság az AG és a KG keveréke, mely esetben van - legalább egy személyesen felelős beltag, - a társaság többi tagjai a betéti részvényesek (Kommanditaktionären) felelőssége csupán a részvények által meghatározott vagyoni hozzájárulás szolgáltatásában merül ki.

8 Korlátolt felelősségű társaság (Gesellschaft mit beschränkter Haftung, GmbH) A korlátolt felelősségű társaság jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, minden jogilag megengedett célra alapítható. A társaság tagjai a törzstőke arányos részére (Stammanteil) vonatkozó betéteik alapján részesednek a társaságból anélkül, hogy személyes felelősségük fennállna. A törvény alapján a törzstőke legkisebb értéke

9 Bejegyzett szövetkezet (eingetragene Genossenschaft, eg) A bejegyzett szövetkezet olyan változó taglétszámú társaság, mely nem a saját érdekeit követi, hanem az a célja, hogy elősegítse tagjai gazdasági és jövedelemszerző helyzetének javítását

10 partnerség/partneri társaság (Partnerschaft/Partnerschaftsgesellschaft) A Partnerschaftgesellschaft szabadfoglalkozásúak egyesülését jelenti a foglalkozás közös végzése céljából, mely esetben a hibás foglalkozásgyakorlásból (fehlerhafter Berufsausübung) eredő személyes felelősség a társaságnak csak azt a tagját érinti, aki az adott megbízás teljesítésével foglalkozott. új társasági formák léteznek mind nemzeti, mind pedig európai síkon. A nemzeti oldalon a partnerségen (Partnerschaft) van a hangsúly, amely a szabadfoglalkozásúaknak belépést kíván biztosítani egy személyegyesítő kereskedelmi társasághoz hasonló társaságtípushoz.

11 Hajózási vállalat (Reederei) A Reederei hajótulajdonosok közössége: a társaság egy tagja hajóját a társaság rendelkezésére bocsátja tengeri szállítás céljából közös számlára, ahol a társaság tagjai a részesedésükkel arányosan ugyan, de személyesen felelősek.

12 Kölcsönös biztosító egyesület (Versicherungsverein auf Gegenseitigkeit, VVaG) A kölcsönösségen alapuló biztosító egyesület: olyan egyesület, amely a tagjai biztosítását a kölcsönösség elve alapján valósítja meg. Minden tag biztosító és biztosított is egyben.

13 Bánya(jogi)társaság (bergrechtliche Gewerkschaft) A bánya üzemeltetésének egy különleges társasági formája. Nem tévesztendő össze a bányászati dolgozók szakszervezeti összekapcsolódásaival, mindenek előtt az IG-bányászat és energiával (IG Bergbau und Energie). Bányajogi társaságot nem lehet újonnan alapítani; a meglévő bányajogi bányatársaságokat január elsejéig más jogi formájú társasággá kellett átalakítani, hasonló társaságokkal egybeolvasztani vagy feloszlatni.

14 Európai gazdasági érdekegyesülés (Europäische wirtschaftliche Interessenvereinigung), EWIV Az európai gazdasági érdekegyesülés határokon átívelő tagkörének gazdasági tevékenységét támogató társasági forma, amelyben a társaság tagjainak személyes felelőssége a társaság kötelezettségeiért természetesen az egyesülés elsődleges felelősségét kiegészítve korlátlan. az európai részvénytársaság (Europäische Aktiengesellschaft)

15 . Az összes ilyen speciális forma a gazdasági élet igényeit szolgálja. A szövetkezetek és az európai gazdasági érdekegyesülés kivételével jövedelemszerzési célokat (Erwerbszwecke) követnek és ezért kereső (szerzésre törekvő) társaságokként (Erwerbsgesellschaften) lehet őket megjelölni. A szövetkezeteknek ugyan önállóan nem szükséges jövedelemre törekedni, azonban a jövedelem vagy a gazdaság támogatását szolgálják a tagjaik számára. Az EWIV tagjainak gazdasági kooperációjának támogatására szolgál, a határokon túl és az európai közösségen belül; alapvetően a maga nemében nem jövedelemre orientált.

16 A társasági jog jogforrásai nemzetközi és nemzeti szinten A német társasági jog nincs kodifikálva, hanem több törvényen és jogszabályon alapul. A német társasági jog jogforrásait három alapegységre oszthatjuk: - Német Polgári Törvénykönyv (BGB), amely az egyesületek alapformájára és a polgári jogi társaságra vonatkozó szabályozást tartalmazza. - A kereskedelmi jogi személyegyesítő társaságokat érintő rendelkezések fellelhetők a Kereskedelmi Törvénykönyvben (Handelsgesetzbuch). - Ezen túlmenően vannak olyan törvények, amelyeket speciálisan meghatározott társasági formákra alkottak, és azok a törvények, amelyek a gazdaság meghatározott ágára vonatkoznak.

17 A társasági jog jogforrásai Elsőként jegyezhető meg a BGB- ben szabályozott két alapvető társasági jogi forma - az egyesület (Verein, BGB) és - a társaság ( Gesellschaft ) Az egyesületek jogában különbséget kell tenni - a bejegyzett egyesület ( eingetragenen Verein, ev) és - a nem jogképes egyesület ( nichtsrechtfähigen Verein, nrv) között. A polgári jogi társaság a szűkebb értelemben vett társaság alapmintájául szolgál. A Kereskedelmi törvénykönyv (HGB) szól - a közkereseti társaságról (OHG), - a betéti társaságról (KG), - a csendes társaságról (StG) és - a tengeri kereskedelem jogához tartozó hajózási vállalatról (Reederei). Néhány, különösen fontos társaságfajtát a speciálisan, kizárólag erre a célra létrehozott (egyéb) törvények szabályoznak. Végezetül léteznek az egy gazdasági ágazatra korlátozódó társaságtípusok, amelyeknek a jogi szabályozása olyan törvényekben található meg, melyek az érintett szektorra vonatkozó egyéb előírásokat is tartalmaznak.

18 Polgári Törvénykönyv (Bürgerliches Gesetzbuch von 1896, BGB) az egyesület (Verein): jogképes és nem jogképes fajtája a szűk értelemben vett társaság, a polgári jogi társaság

19 Kereskedelmi Törvényköny (Handelsgesetzbuch von 1897, HGB) a közkereseti társaság (offene Handelsgesellschaft, OHG) a betéti társaság (Kommanditgesellschaft, KG) a csendestársaság (stille Gesellschaft, StG) a hajózási társaság (Reederei)

20 A korlátolt felelősségű társaságról szóló törvény (Gesetz betreffend die Gesellschaften mit beschränkter Haftung von 1892, GmbHG) Korlátolt felelősségű társaság (Gesellschaft mit beschränkter Haftung, GmbH)

21 A Részvénytörvény (Aktiengesetz von 1965, AktG) a részvénytársaság (Aktiengesellschaft, AG) a betéti részvénytársaság (Kommanditgesellschaft auf Aktien, KGaA) Részvénytörvény = Aktiengesetz vom 6. September 1965 (AktG). A részvénytörvény (AktG) előtt is ismerte a német jog a részvénytársasági formát, akkoriban azonban még nem volt külön törvénye, hanem a HGB szabályozta. Ezután 1937-ben alkották meg az első részvénytörvényt (AktG 1937), majd jelentős módosításon esett át 1965-ben (AktG 1965). Azóta az 1994-es módosítást is figyelembe véve hatályban van.

22 A kereskedelmi és gazdasági szövetkezetekre vonatkozó törvény (Gesetz betreffend die Erwerb- und Wirtschaftsgenossen-schaften von 1889 i.d.f. von 1994 GenG) a bejegyzett szövetkezet (eingetragene Genossenschaft, eg)

23 A biztosításfelügyeleti törvény (Versicherungsaufsichtsgesetz von 1992, VAG) a kölcsönös biztosító egyesület (Versicherungs-verein auf Gegenseitigkeit, VVaG)

24 . A szabadfoglalkozásúak partneri társaságáról szóló törvény (Gesetz über Partnerschaftsgesellschaften Angehöriger freier Berufe von 1994, PartGG) a partneri társaság (die Partnerschaftsgesellschaft)

25 A személyegyesülések (Personenvereinigungen) jogalanyiságának kérdése A jogi személyiség nélküli személyegyesülések közé tartoznak: a polgári jogi társaság (BGB-G), a nem jogképes egyesület (nv), a közkereseti társaság (OHG), a betéti társaság (KG), a csendes társaság (StG), a hajózási vállalat (Reederei), az európai gazdasági érdekegyesülés (EWIV). (Amennyiben székhelye a német EWIV-végrehajtási törvény területi hatálya alá tartozik.)

26 A jogi személyiségű személyegyesülések (Personenvereinigung mit Rechtspersönlichkeit) [jogi személyek, (juristische Personen)] közé tartoznak: a bejegyzett (jogképes) egyesület (ev), a részvénytársaság (AG), a betéti részvénytársaság (KGaA), a korlátolt felelősségű társaság (GmbH), a szövetkezet (Gen), a kölcsönös biztosító egyesület (VVaG), a bányajogi társaság [kivétel: régebbi porosz általános bányatörvény (Preuß. Allg. Berggesetz) alá tartozó bányatársaság].

27 A személyegyesítő és a tőkeegyesítő társaságok A társaságok csoportosításánál talán a leggyakrabban használt kategória a személyegyesítő társaságok és a tőkeegyesítő társaságok szerinti megkülönböztetés, annak alapján, hogy a társaság létrehozásával a tagok - tevékenységüket vagy - inkább vagyonukat kívánják egyesíteni.

28 .. Személyegyesítő társaságok Nem jogi személyek, nem jogképesek. Tőkeegyesítő társaságok Jogi személyek, jogképesek. Nincs szervezeti struktúrájuk. Szervezeti hierarchiával és önálló szerveikkel rendelkeznek. Nincs a társaságnak elkülönült vagyona, (osztatlan) társasági vagyonközösség. A társaság tőkéjének nincsen törvényi minimuma. A társaságnak tagjai vagyonától független, saját vagyona van (alapvagy törzstőke) A tőke (alaptőke, törzstőke) legkisebb nagyságát törvény írja elő.

29 .. A tagok személyes közreműködése jellemző.. A tagságban bekövetkező változások erőteljesen kihatnak a társaságra is. a személyes összefogás áll előtérben Nem jellemző a tagok személyes közreműködése. A tagságban bekövetkező változások nem hatnak ki közvetlenül a társaság működésére. a tőkeszerzés és -részesedés az elsődleges, nem a személyhez kötöttség

Szikora Veronika Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjas. I. A társaság (Gesellschaft) fogalmának alkalmazási köre

Szikora Veronika Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjas. I. A társaság (Gesellschaft) fogalmának alkalmazási köre Szikora Veronika Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjas TÁRSASÁGOK A NÉMET JOGBAN A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói

Részletesebben

Az osztrák kereskedelmi jog reformja az Unternehmensgesetzbuch (UGB) bevezetésének előzményei és következményei

Az osztrák kereskedelmi jog reformja az Unternehmensgesetzbuch (UGB) bevezetésének előzményei és következményei Az osztrák kereskedelmi jog reformja az Unternehmensgesetzbuch (UGB) bevezetésének előzményei és következményei Szikora Veronika Debreceni Egyetem ÁJK Polgári Jogi Tanszék Előzmények Társasági jogi reformok

Részletesebben

Ph.D értekezés tézisei

Ph.D értekezés tézisei SZIKORA VERONIKA SZEMÉLYEGYESÍTŐ TÁRSASÁGOK A NÉMET, AZ OSZTRÁK ÉS A MAGYAR JOGBAN Ph.D értekezés tézisei MISKOLC, 2005 I. A KUTATÁSI FELADAT ÖSSZEFOGLALÁSA, A KUTATÁS CÉLKITŰZÉSEI A bemutatott értekezés

Részletesebben

Németországi cégalapítás. Előadó: Bokodi Tibor ügyvezető

Németországi cégalapítás. Előadó: Bokodi Tibor ügyvezető Németországi cégalapítás Előadó: Bokodi Tibor ügyvezető Általános EU szabadságelvek Letelepedési jog szabadsága Szolgáltatásnyújtás szabadsága Tőke szabad áramlásának szabadsága Áruk szabad áramlásának

Részletesebben

Page 1 VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Vállalatgazdaságtan. Vállalatgazdaságtan. A vállalkozási formák típusai VÁLLALKOZÁSI FORMÁK

Page 1 VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Vállalatgazdaságtan. Vállalatgazdaságtan. A vállalkozási formák típusai VÁLLALKOZÁSI FORMÁK VG Termelésökonómia és enedzsment Tanszék VÁAATGADASÁGTAN VÁAKOÁS FORÁK Tantárgyfelelős/előadó: Prof. Dr. llés B. Csaba egyetemi tanár 2010. A vállalkozás formáját befolyásoló tényezők: ilyen tevékenységet

Részletesebben

Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban

Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban 1/5 Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban Sok vállalat szeretne terjeszkedni, és új székhelyet választani. Ezzel felvetődik a kérdés, hogy melyik jogi forma a legmegfelelőbb a vállalkozás számára.

Részletesebben

Vállalkozási formák, vállalkozások létrehozása

Vállalkozási formák, vállalkozások létrehozása Vállalkozási formák, vállalkozások létrehozása Vállalkozási tevékenység lényege A vállalkozás azt jelenti: - hogy a gazdasági élet szereplője (vállalkozó) - saját vagy idegen tőke (pl:kölcsön) felhasználásával

Részletesebben

Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXIII/2. (2005), pp. 535-524

Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXIII/2. (2005), pp. 535-524 Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXIII/2. (2005), pp. 535-524 A NÉMET SZEMÉLYEGYESÍTŐ TÁRSASÁGOK JELLEMZŐI ÉS ELHATÁROLÁSUK MÁS TÁRSASÁGI FORMÁKTÓL SZIKORA VERONIKA* I. A személyegyesítő társaságok

Részletesebben

A tagok (a részvényesek) vagyoni hozzájárulása

A tagok (a részvényesek) vagyoni hozzájárulása II. A tagok (a részvényesek) vagyoni hozzájárulása A korábbi szabályozás helyett az új Ptk.-ban háromszintű szabályozás érvényesül. Így egy adott gazdasági társaság esetében alkalmazni kell az adott társasági

Részletesebben

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK Felkészülés a társadalmi vállalkozásra. A társadalmi vállalkozások jogi formái.

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A vállalkozás jellege és üzemelési formái III. 38. lecke Előadás vázlat 1. Közös

Részletesebben

Olasz társasági jog Szikora Veronika

Olasz társasági jog Szikora Veronika Olasz társasági jog Szikora Veronika Társasági jog Európában 2013/14-es tanév Szikora Veronika Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjas A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program

Részletesebben

Start up: Hogyan alapítsunk vállalkozást?

Start up: Hogyan alapítsunk vállalkozást? Start up: Hogyan alapítsunk vállalkozást? Lanzenkirchen, 2012. október 12. Mag. Dieter Bader Alsó-Ausztriai Gazdasági Kamara Vállalkozásalapítási Szolgálat Az üzleti ötlet Az üzleti ötletet kritikusan

Részletesebben

Társasági jog. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu

Társasági jog. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu Társasági jog Egy kis történelem 1875. évi XXXVII. törvény a kereskedelmi törvényről 1988. évi VI. törvény a gazdasági társaságokról 1997. évi CXLIV. törvény a gazdasági társaságokról 2006. évi IV. törvény

Részletesebben

TARTALOM. A könyvben használt rövidítések 13 Bevezetés 17. I. fejezet A polgári jogi felelősség 21

TARTALOM. A könyvben használt rövidítések 13 Bevezetés 17. I. fejezet A polgári jogi felelősség 21 TARTALOM A könyvben használt rövidítések 13 Bevezetés 17 I. fejezet A polgári jogi felelősség 21 1. A felelősségi jog fogalma és fejlődése 21 2. A polgári jogi felelősség alapelvei 26 2.1. Marton és Eörsi

Részletesebben

Olasz társasági jog 2013.

Olasz társasági jog 2013. Olasz társasági jog 2013. Az olasz társasági jog főbb jellemzői Szabályozás elsősorban az olasz Ptk. (Codice Civile) V. fejezetében. Az új társasági törvény 2004. január 1-jén lépett hatályba. Az előírások

Részletesebben

Katona Ferenc franzkatona@gmail.com

Katona Ferenc franzkatona@gmail.com Vállalkozásgazdaságtan Katona Ferenc franzkatona@gmail.com A vállalat fogalma A vállalatok személyi és anyagi eszközök mikrogazdasági rendszereit alkotják, amelyeknek a piaci környezetben önálló céljaik

Részletesebben

Megoldás a gazdasági környezetünk tantárgyhoz készült feladatlaphoz (Vállalkozások alapítása, működtetése és megszűnése témakörben)

Megoldás a gazdasági környezetünk tantárgyhoz készült feladatlaphoz (Vállalkozások alapítása, működtetése és megszűnése témakörben) Megoldás a gazdasági környezetünk tantárgyhoz készült feladatlaphoz (Vállalkozások alapítása, működtetése és megszűnése témakörben) Készítette Szeidel Julianna 1. Mely állításokkal ért egyet a vállalkozásokkal

Részletesebben

Sectio Juridica et Politica, Miskolc, TomusXXI/2. (2003), pp EINFÜHRUNG IN DAS ÖSTERREICHISCHE GESELLSCHAFTSRECHT SZIKORA, VERONIKA*

Sectio Juridica et Politica, Miskolc, TomusXXI/2. (2003), pp EINFÜHRUNG IN DAS ÖSTERREICHISCHE GESELLSCHAFTSRECHT SZIKORA, VERONIKA* Sectio Juridica et Politica, Miskolc, TomusXXI/2. (2003), pp. 777-788 EINFÜHRUNG IN DAS ÖSTERREICHISCHE GESELLSCHAFTSRECHT SZIKORA, VERONIKA* 1. Gesellschaftsíbrmen in Österreich Das Gesellschaftsrecht

Részletesebben

Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg.

Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg. Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg. Törzsbetét fogalma: az a vagyoni érték, amellyel a tag a társaság alapításához hozzájárul.

Részletesebben

Üzleti Jog I. Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok I. Bevezetés. Pázmándi Kinga

Üzleti Jog I. Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok I. Bevezetés. Pázmándi Kinga Üzleti Jog I. Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok I. Bevezetés Pázmándi Kinga Jogi személyekre vonatkozó szabályozás hatályos rendszere 2014. március 15.-étől Ptk.: Harmadik Könyv: Jogi

Részletesebben

e) a társaság képviseletét, ideértve a cégjegyzés módját; f) a tagok (részvényesek) által kijelölt első vezető tisztségviselők, illetve - ha a társasá

e) a társaság képviseletét, ideértve a cégjegyzés módját; f) a tagok (részvényesek) által kijelölt első vezető tisztségviselők, illetve - ha a társasá Közkereseti társaság Dr. Kenderes Andrea 2011. március 26. Gt. 88. (1) A közkereseti társaság létesítésére irányuló társasági szerződéssel a társaság tagjai arra vállalnak kötelezettséget, hogy korlátlan

Részletesebben

Miért jöttek létre a társaságok?

Miért jöttek létre a társaságok? 2009. Február 5. dr. Varga Kornél A jogi szabályoz lyozás s minősége és s a jogalkalmazás s helyessége egy mérce, m ami megmutatja, hogy az adott szabályoz lyozás mennyire képes k biztosítani tani a társast

Részletesebben

Katona Ferenc franzkatona@gmail.com Katona.ferenc@kgk.bmf.hu Katonaferenc.tar.hu Turul.banki.hu (tematika)

Katona Ferenc franzkatona@gmail.com Katona.ferenc@kgk.bmf.hu Katonaferenc.tar.hu Turul.banki.hu (tematika) Vállalkozásgazdaságtan Katona Ferenc franzkatona@gmail.com Katona.ferenc@kgk.bmf.hu Katonaferenc.tar.hu Turul.banki.hu (tematika) A vállalat fogalma A vállalatok személyi és anyagi eszközök mikrogazdasági

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Értékpapírok II. 66. lecke Csekk Fogalma: a csekk kibocsátója

Részletesebben

2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása A megszűnés okai

2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása A megszűnés okai 2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA 2.8. A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása 2.8.1. A megszűnés okai A gazdasági társaságok az alább felsorolt okok valamelyike miatt szűnnek meg: a társasági

Részletesebben

Vállalkozási ismeretek 14.EA

Vállalkozási ismeretek 14.EA Vállalkozási ismeretek 14.EA A legfőbb szervek és vezetőség A szervezetekre és a tisztségviselőkre vonatkozó szabályok legfőbb szervekre vonatkozó szabályok összehívásukat a tagok kezdeményezhetik évente

Részletesebben

Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

HOGYAN IS ALAPÍTSUNK SZÁLLÍTMÁNYOZÓI CÉGET NÉMETORSZÁGÁBAN?

HOGYAN IS ALAPÍTSUNK SZÁLLÍTMÁNYOZÓI CÉGET NÉMETORSZÁGÁBAN? ÚTMUTATÓ HOGYAN IS ALAPÍTSUNK SZÁLLÍTMÁNYOZÓI CÉGET NÉMETORSZÁGÁBAN? Egyre több lengyel fuvarozónak tervben van, hogy Németországban céget alapítson. Ennek egyszerű oka van - nincsenek kabotázs korlátozások,

Részletesebben

Házasságban, társaságban - házastársi közös vagyon a cégben

Házasságban, társaságban - házastársi közös vagyon a cégben Házasságban, társaságban - házastársi közös vagyon a cégben A Ptk.-ba beépült bírói gyakorlat Dr. Csűri Éva A vagyonközösséghez tartozó társasági részesedések megosztásának módja I. A gazdasági társasági

Részletesebben

9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK. Tartalom: Bevezetés

9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK. Tartalom: Bevezetés Dr.Fenyő György: Ingatlan-nyilvántartási ismeretek 9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK Tartalom: 9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK...9-1 9.1. A GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A társas vállalkozó járulékkötelezettségének ellenőrzése

A társas vállalkozó járulékkötelezettségének ellenőrzése OBB-KLUB A társas vállalkozó járulékkötelezettségének ellenőrzése 2015.09.21. A járulékkötelezettség megállapításának lépései: Jogviszony megállapítása Biztosítási jogviszony megállapítása Járulékalapot

Részletesebben

A vállalkozások alapításának és működtetésének jogszabályi feltételei, engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók

A vállalkozások alapításának és működtetésének jogszabályi feltételei, engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók A vállalkozások alapításának és működtetésének jogszabályi feltételei, engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók Dr. Holovács Gabriella (LL.M Groningen) Vállalkozások jogszabályi háttere

Részletesebben

Társasági jog Európában

Társasági jog Európában Társasági jog Európában AZ ANGOL TÁRSASÁGI JOG FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE A angol társasági jog alapjai 1907-ig a társasági jogi szabályozás a részvénytársaságokra fókuszált Minden egyéb, társasági részesedésről

Részletesebben

Kereskedelmi cég alapításának sajátosságai. Tevékenység. I. Tevékenységi kör. Cég/vállalkozás üzleti elképzelés kialakítása

Kereskedelmi cég alapításának sajátosságai. Tevékenység. I. Tevékenységi kör. Cég/vállalkozás üzleti elképzelés kialakítása Cég/vállalkozás üzleti elképzelés kialakítása Kereskedelmi cég alapításának sajátosságai 1. Mivel szeretnénk foglalkozni tevékenységi kör 2. Milyen formában Vállalkozási forma Készítette: Tóth Éva tanársegéd

Részletesebben

egyesülés (EGTC) 151 Közérdekű nyugdíjas szövetkezet új magyarországi telephelye

egyesülés (EGTC) 151 Közérdekű nyugdíjas szövetkezet új magyarországi telephelye GFO 2017-03 GFO 2017-07 GFO 2017-03 megnevezés GFO 2017-07 megnevezés kód kód 113 Korlátolt felelősségű társaság 113 Korlátolt felelősségű társaság 114 Részvénytársaság 114 Részvénytársaság 116 Közkereseti

Részletesebben

Kód Jogi forma 1 Jogi személyiségű vállalkozás 11 Gazdasági társaság 113 Korlátolt felelősségű társaság 114 Részvénytársaság 116 Közkereseti társaság

Kód Jogi forma 1 Jogi személyiségű vállalkozás 11 Gazdasági társaság 113 Korlátolt felelősségű társaság 114 Részvénytársaság 116 Közkereseti társaság Kód Jogi forma 1 Jogi személyiségű vállalkozás 11 Gazdasági társaság 113 Korlátolt felelősségű társaság 114 Részvénytársaság 116 Közkereseti társaság 117 Betéti társaság 12 Szövetkezet 121 Szociális szövetkezet

Részletesebben

GINOP Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára

GINOP Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára GINOP-6.1.6-17 Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára Pályázat benyújtása Jelen Felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2018. március 21.- 10.00

Részletesebben

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel,

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel, A gazdasági társaságokról szóló 2006. IV szerint nek minősül a társaság irányításával összefüggésben szükséges mindazon döntések meghozatala, amelyek vagy a társasági szerződés alapján nem tartoznak a

Részletesebben

Tartalom Hiba! A könyvjelző nem létezik. Hiba! A könyvjelző nem létezik. Hiba! A könyvjelző nem létezik. Hiba! A könyvjelző nem létezik.

Tartalom Hiba! A könyvjelző nem létezik. Hiba! A könyvjelző nem létezik. Hiba! A könyvjelző nem létezik. Hiba! A könyvjelző nem létezik. Tartalom 1. Foglalja össze, hogy egy kereskedelmi egység létrehozása esetén milyen vállalkozási formák közül és milyen szempontok alapján választ! Határozza meg, hogy milyen hatóságoktól és milyen engedélyekre

Részletesebben

Vállalkozási tevékenység Németországban

Vállalkozási tevékenység Németországban Vállalkozási tevékenység Németországban Cégformák Iparőzés Magyar munkavállalók foglalkoztatása Vállalkozási szerızdés Adózás 2008 március A jogi forma megválasztása Minden tartós vállalkozási tevékenység

Részletesebben

Vállalkozások alapítása Magyarországon. Vörös Károlyné titkár Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Vállalkozások alapítása Magyarországon. Vörös Károlyné titkár Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozások alapítása Magyarországon Vörös Károlyné titkár Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Alapvető jogszabály 2006. évi IV. törvény a Gazdasági Társaságokról és a 2006. évi V. törvény a Cégnyilvánosságról,

Részletesebben

A PROFITORIENTÁLT VÁLLALKOZÓI SZFÉRA A TELEPÜLÉS-GAZDÁLKODÁSBAN

A PROFITORIENTÁLT VÁLLALKOZÓI SZFÉRA A TELEPÜLÉS-GAZDÁLKODÁSBAN A PROFITORIENTÁLT VÁLLALKOZÓI SZFÉRA A TELEPÜLÉS-GAZDÁLKODÁSBAN Törvényi szabályozás 2006. évi IV. tv. A gazdasági társaságokról2013. évi 5. tv. 2006. évi X. tv. a szövetkezetekről (szövetkezeti rendszerfejlesztés)

Részletesebben

A PROFITORIENTÁLT VÁLLALKOZÓI

A PROFITORIENTÁLT VÁLLALKOZÓI A PROFITORIENTÁLT VÁLLALKOZÓI SZFÉRA A TELEPÜLÉS-GAZDÁLKODÁSBAN Áldorfai György SZIE GTK RGVI Település-gazdálkodási ismeretek Törvényi szabályozás 2006. évi IV. tv. A gazdasági társaságokról2013. évi

Részletesebben

1, Cégalapítás lépései:

1, Cégalapítás lépései: HASZNOS TUDNIVALÓK Tartalom 1, CÉGALAPÍTÁS LÉPÉSEI: 2 2, CÉGMÓDOSÍTÁS 2 3, CÉGBÍRÓSÁG 2 A Fővárosi Bíróság, mint Cégbíróság elérhetőségei: 2 Pest megyei Bíróság, mint Cégbíróság elérhetőségei: 2 4, BUDAPESTI

Részletesebben

Vállalkozások környezete. Dr. Nagy Henrietta, egyetemi docens SZIE GTK RGVI

Vállalkozások környezete. Dr. Nagy Henrietta, egyetemi docens SZIE GTK RGVI Vállalkozások környezete Dr. Nagy Henrietta, egyetemi docens SZIE GTK RGVI A vállalkozások és környezetük kapcsolata Mint minden gazdasági rendszer, környezetével szerves egységet alkot, elválaszthatatlan

Részletesebben

Épületlakatos Épületlakatos

Épületlakatos Épületlakatos A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A kiválasztásnál számos szempontot mérlegelünk: A tételhez használható segédeszköz: Társasági szerződésminták Működési engedélyminta

A kiválasztásnál számos szempontot mérlegelünk: A tételhez használható segédeszköz: Társasági szerződésminták Működési engedélyminta 1. Foglalja össze, hogy egy kereskedelmi egység létrehozása esetén milyen vállalkozási formák közül és milyen szempontok alapján választ! Határozza meg, hogy milyen hatóságoktól és milyen engedélyekre

Részletesebben

TÁRSASÁGI JOG III. AZ EGYES TÁRSASÁGI FORMÁK

TÁRSASÁGI JOG III. AZ EGYES TÁRSASÁGI FORMÁK Üzleti jog X. TÁRSASÁGI JOG III. AZ EGYES TÁRSASÁGI FORMÁK Üzleti jog X. BME GTK Üzleti Jog Tanszék 1 Gondolatmenet 1. a társasági jog anyagának földolgozása I. Elmélet és történet II. Általános szabályok

Részletesebben

TÁRSASÁGI JOG III. AZ EGYES TÁRSASÁGI FORMÁK

TÁRSASÁGI JOG III. AZ EGYES TÁRSASÁGI FORMÁK Üzleti jog X. TÁRSASÁGI JOG III. AZ EGYES TÁRSASÁGI FORMÁK Üzleti jog X. BME GTK Üzleti Jog Tanszék 1 Gondolatmenet 1. a társasági jog anyagának földolgozása I. Elmélet és történet II. Általános szabályok

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

III. Az egyes társasági formák

III. Az egyes társasági formák III. Az egyes társasági formák 1. Közkereseti társaság (8.000) fogalma jellemzői fölhasználhatósága 2. Betéti társaság (120.000) fogalma jellemzői fölhasználhatósága 3. Korlátolt felelősségű társaság (220.000)

Részletesebben

POGÁNYI INFORMÁCIÓS NAPOK

POGÁNYI INFORMÁCIÓS NAPOK POGÁNYI INFORMÁCIÓS NAPOK 2017.03.09-10. Felsőoktatási és Középiskolás Diákközpontú Szellemiségért és Világért Egyesület rendezésében A rendezvényt a Nemzeti Együttműködési Alap - Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 Gazdasági társaságok A gazdasági társaság alapításának, működésének szabályai 2014. március 15-től az új Polgári törvénykönyvben (Ptk.) találhatóak, de akiknél létesítő okiratot még nem módosították megfelelően,

Részletesebben

GINOP Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára

GINOP Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára GINOP-6.1.5-17 Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára Pályázat benyújtása Projekt helyszíne Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2018. március 20. 10.00

Részletesebben

21/2012. (IV. 16.) KIM rendelet. a statisztikai számjel elemeiről és nómenklatúráiról

21/2012. (IV. 16.) KIM rendelet. a statisztikai számjel elemeiről és nómenklatúráiról 21/2012. (IV. 16.) KIM rendelet a statisztikai számjel elemeiről és nómenklatúráiról A statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény 26. (4) bekezdés a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a kormányhivatalokat

Részletesebben

Vállalkozási formák. PPKE Információs Technológiai Kar 2015/2016. tanév tavaszi szemeszter. dr. Harangozó Gábor.

Vállalkozási formák. PPKE Információs Technológiai Kar 2015/2016. tanév tavaszi szemeszter. dr. Harangozó Gábor. Vállalkozási formák PPKE Információs Technológiai Kar 2015/2016. tanév tavaszi szemeszter dr. Harangozó Gábor gabor.harangozo@uni-corvinus.hu Az előadás felépítése Vállalkozások csoportosítása Gazdasági

Részletesebben

JOGI SZEMÉLYEK NEVÉRE FOLYÓSZÁMLÁK MEGNYITÁSÁHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK - IRÁNYMUTATÓ DOKUMENTUM-JEGYZÉK -

JOGI SZEMÉLYEK NEVÉRE FOLYÓSZÁMLÁK MEGNYITÁSÁHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK - IRÁNYMUTATÓ DOKUMENTUM-JEGYZÉK - 2. számú Melléklet JOGI SZEMÉLYEK NEVÉRE FOLYÓSZÁMLÁK MEGNYITÁSÁHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK - IRÁNYMUTATÓ DOKUMENTUM-JEGYZÉK - I. ROMÁNIAI JOGI SZEMÉLYEK A. Részvénytársaságok és egyes állami vállalatok

Részletesebben

SZÉCHENYI PROGRAMIRODA FÓKUSZBAN AZ ÖNKORMÁNYZATI TAGSÁGGAL RENDELKEZŐ SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK - SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK ALAPÍTÁSA ÉS MŰKÖDÉSE

SZÉCHENYI PROGRAMIRODA FÓKUSZBAN AZ ÖNKORMÁNYZATI TAGSÁGGAL RENDELKEZŐ SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK - SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK ALAPÍTÁSA ÉS MŰKÖDÉSE SZÉCHENYI PROGRAMIRODA FÓKUSZBAN AZ ÖNKORMÁNYZATI TAGSÁGGAL RENDELKEZŐ SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK - SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK ALAPÍTÁSA ÉS MŰKÖDÉSE BELÜGYMINISZTÉRIUM Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes

Részletesebben

Szőlőkert utca 4/b. Telefax +36(1)2666065 1033 Budapest E-Mail info@uta.hu Magyarország Web www.uta.hu

Szőlőkert utca 4/b. Telefax +36(1)2666065 1033 Budapest E-Mail info@uta.hu Magyarország Web www.uta.hu Oldal 1 -tól 6 Cég azonosítói UTA Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Telefon +36(1)2673521 Korlátolt Felelősségű Társaság Szőlőkert utca 4/b. Telefax +36(1)2666065 1033 Budapest E-Mail info@uta.hu

Részletesebben

Kis- és középvállalkozások. Társas vállalkozások. Gazdasági társaságok. Ügyvezetés I. és II.

Kis- és középvállalkozások. Társas vállalkozások. Gazdasági társaságok. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. Társas vállalkozások Külön jogszabályban rögzített Korlátolt és korlátlan felelősség Jogi és természetes személy alapíthatja Kettős könyvvezetés Társasági

Részletesebben

A szociális szövetkezetek, mint a gazdaság harmadik (szociális) szektorának szereplői

A szociális szövetkezetek, mint a gazdaság harmadik (szociális) szektorának szereplői Longa Anna Zsófia G LOSSA IURIDICA CIVILISZTIKA A szociális szövetkezetek, mint a gazdaság harmadik (szociális) szektorának szereplői Bevezetés A szövetkezetnek, mint társulási formának vagyongyarapító,

Részletesebben

A jogforrás: évi CXV. törvényaz egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről (részletek)

A jogforrás: évi CXV. törvényaz egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről (részletek) Egyéni és társas vállalkozások létrehozása és működtetése. A vállalkozások és a piac kapcsolata. Az üzleti terv. Páros és csoportos munkavégzés: forráselemzés, esettanulmányok (2 óra) A pár egyik tagja

Részletesebben

GFO 2014. Változás GFO 2013 megnevezés. GFO 2014 megnevezés kód. kód

GFO 2014. Változás GFO 2013 megnevezés. GFO 2014 megnevezés kód. kód megnevezés 1,2 Vállalkozás 1,2 Vállalkozás 1 Jogi személyiségű 1 Jogi személyiségű 11 Jogi személyiségű gazdasági 11 Gazdasági társaság társaság 113 Korlátolt felelősségű társaság 113 Korlátolt felelősségű

Részletesebben

III. Az egyes társasági formák

III. Az egyes társasági formák III. Az egyes társasági formák 1. Közkereseti társaság (5.000) fogalma jellemzői fölhasználhatósága 2. Betéti társaság (100.000) fogalma jellemzői fölhasználhatósága 3. Korlátolt felelősségű társaság (300.000)

Részletesebben

Társasági formák és azok jellemzői

Társasági formák és azok jellemzői Társasági formák és azok jellemzői Az egyéni vállalkozás Az egyéni vállalkozás a természetes személy által rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott

Részletesebben

Közgazdaságtan. SZÜKSÉGLET: Hiányérzet, mely cselekvést vált ki, önmaga megszüntetésére. Pl. Éhes vki és eszik.

Közgazdaságtan. SZÜKSÉGLET: Hiányérzet, mely cselekvést vált ki, önmaga megszüntetésére. Pl. Éhes vki és eszik. Közgazdaságtan Alapfogalmak SZÜKSÉGLET: Hiányérzet, mely cselekvést vált ki, önmaga megszüntetésére. Pl. Éhes vki és eszik. Szükségletek csoportosítása: I. Létfenntartás szempontjából: (3 féle lehet) a.

Részletesebben

Vállalkozási ismeretek 13.EA

Vállalkozási ismeretek 13.EA Vállalkozási ismeretek 13.EA Az egyébi vállalkozó, mint vállalkozási forma előnyei Létesítése legegyszerűbb, legolcsóbb nincs kötött tőkeigénye Felszámolása legegyszerűbb Továbbá az elért profitot a vállalkozó

Részletesebben

Személyegyesítő társaságok a német, az osztrák és a magyar jogban

Személyegyesítő társaságok a német, az osztrák és a magyar jogban Szikora Veronika Személyegyesítő társaságok a német, az osztrák és a magyar jogban PhD értekezés Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola A doktori iskola vezetője: Dr. Bragyova András egyetemi

Részletesebben

Részvénytársaság. A részvénytársaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott számú és névértékű

Részvénytársaság. A részvénytársaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott számú és névértékű Részvénytársaság A részvénytársaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott számú és névértékű részvényekből álló alaptőkével (jegyzett tőkével) alakul. Nyrt.: nyilvánosan működik az a részvénytársaság,

Részletesebben

2. Ez a rendelet 2014. március 15-én lép hatályba. Dr. Navracsics Tibor s. k., közigazgatási és igazságügyi miniszter

2. Ez a rendelet 2014. március 15-én lép hatályba. Dr. Navracsics Tibor s. k., közigazgatási és igazságügyi miniszter M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 38. szám A közigazgatási és igazságügyi miniszter 22/2014. (III. 13.) KIM rendelete a statisztikai számjel elemeiről és nómenklatúráiról szóló 21/2012. (IV. 16.) KIM

Részletesebben

Magyar joganyagok - 21/2012. (IV. 16.) KIM rendelet - a statisztikai számjel elemeirő 2. oldal 2. melléklet a 21/2012. (IV. 16.) KIM rendelethez1 A ga

Magyar joganyagok - 21/2012. (IV. 16.) KIM rendelet - a statisztikai számjel elemeirő 2. oldal 2. melléklet a 21/2012. (IV. 16.) KIM rendelethez1 A ga Magyar joganyagok - 21/2012. (IV. 16.) KIM rendelet - a statisztikai számjel elemeirő 1. oldal 21/2012. (IV. 16.) KIM rendelet a statisztikai számjel elemeiről és nómenklatúráiról A statisztikáról szóló

Részletesebben

GINOP Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára. 1. Támogatás célja: 2. Támogatás összege:

GINOP Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára. 1. Támogatás célja: 2. Támogatás összege: GINOP-6.1.5-17 Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtása várhatóan 2017. év május hó 3. naptól 2017. év

Részletesebben

A vállakozás alapítása, működtetése és megszűnése

A vállakozás alapítása, működtetése és megszűnése Magdáné Német Ildikó A vállakozás alapítása, működtetése és megszűnése A követelménymodul megnevezése: Gazdálkodási feladatok A követelménymodul száma: 1968-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

B-Innovative - Entrepreneurship for Better Business in Europe

B-Innovative - Entrepreneurship for Better Business in Europe B-Innovative - Entrepreneurship for Better Business in Europe 1. előadás: Vállalkozások indítása Kecskemét, 2012. december 17. A B-Innovative projekt az Európai Bizottság támogatásával valósul meg öt európai

Részletesebben

LegalUp! Rácz Dániel: Így alapíts céget

LegalUp! Rácz Dániel: Így alapíts céget LegalUp! Rácz Dániel: Így alapíts céget A cégalapítással járó költségek és várható hasznok számba vétele után úgy döntöttél, hogy belevágsz a cégalapításba? Most bemutatjuk a legfontosabb jogi tudnivalókat,

Részletesebben

biztosítási szektorban PSZÁF Biztosítási konzultáció május 3. Dr. Szebelédi Ferenc

biztosítási szektorban PSZÁF Biztosítási konzultáció május 3. Dr. Szebelédi Ferenc Aktuális jogszabályi változások a biztosítási szektorban PSZÁF Biztosítási konzultáció 2012. május 3. Dr. Szebelédi Ferenc Bit. Változásai Egyesületek Átalakulási terv Büntetlen előélet Elnöki rendelet

Részletesebben

Vállalkozási infrastruktúra, cégalapítás

Vállalkozási infrastruktúra, cégalapítás Vállalkozási infrastruktúra, cégalapítás A leggyakoribb osztrák cégformák vázlatos áttekintése Polgári jogi társaság (Pjt., németül: GesbR.) A tagok felelősségére irányadó szabály az, hogy az összes társasági

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 Tájékoztató közkereseti és betéti társaságokról /forrás:www.magyarország.hu/ A közkereseti és a betéti társaság jellege, fogalma Mindkét társasági forma személyegyesítő jellegű, vagyis a tagok személyes

Részletesebben

A Kft. és az Rt. Dr.Kenderes Andrea 2011. Április 9.

A Kft. és az Rt. Dr.Kenderes Andrea 2011. Április 9. A Kft. és az Rt. Dr.Kenderes Andrea 2011. Április 9. Vagyonegyesítő társaságok Korlátolt felelősségű társaság ( Kft.) Részvénytársaság: Nyilvános alapítsású Rt. ( NyRt.) Zártalapítású (ZRt.) Az Rt. lehet:

Részletesebben

I. A JOGKÉRDÉSEK. Az első kérdés értelmezése

I. A JOGKÉRDÉSEK. Az első kérdés értelmezése A befektetési egységekhez kötött életbiztosítási termékek esetében a szerződő félnek a befektetett díjak eszközalapok közötti átváltása körében való képviseletének jogi minősítése I. A JOGKÉRDÉSEK A Pénzügyi

Részletesebben

Munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatása GINOP

Munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatása GINOP Munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatása GINOP-5.3.8-17 Pályázat célja A konstrukció célja munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatása a versenyszférában működő mikro, kis-, közepes és nagyvállalatoknál,

Részletesebben

SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár

SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár 2 Tartalomjegyzék 1. Közkereseti társaság szerződésmintája... 3. o. 2. Betéti társaság szerződésmintája... 9. o. 3. Korlátolt felelősségű társaság szerződésmintája...

Részletesebben

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07.

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. [Gt. 21., 22. (1)-(2) bekezdés, Tbj. 5. (1) bekezdés a) és g) pontja, Eho 3. (1)

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 Részvénytársaság Kezdő vállalkozások számára kevéssé kedvelt forma a részvénytársaság. Az ebben lévő tulajdon részvényeken alapul, amelyek alapján tulajdonosát vagyoni és tagsági jogok illetik meg. A részvény

Részletesebben

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (GINOP )

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (GINOP ) 6720 Szeged, Arany J. u. 7. VI. em. 601.; +36(62) 424-361; iroda@nariz.hu; www.nariz.hu A pályázat célja Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (GINOP 1.2.1-16) Kiemelt iparágakban

Részletesebben

A gazdasági társaságok

A gazdasági társaságok A gazdasági társaságok Gazdasági társaságok (társas vállalkozások): olyan gazdálkodó szervezetek, amelyek üzletszerű gazdasági tevékenységet folytatnak, vagyonukat a tagok bocsájtják a társaság rendelkezésére,

Részletesebben

Hogyan indítsuk vállalkozásunkat?

Hogyan indítsuk vállalkozásunkat? 2013.10.09. Győr Moson - Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozásokért! Hogyan indítsuk vállalkozásunkat? - gyakorlati megközelítéssel Előadó: Molnár Imre GYMS KIK Győri térség elnökségi

Részletesebben

Járulékok, biztosítási kötelezettség

Járulékok, biztosítási kötelezettség Járulékok, biztosítási kötelezettség 1. Kérdés: Egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság beltagja - aki a társaság tevékenységében személyesen közreműködik - román állampolgár, Romániában van munkaviszonyból

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép. Útmutató: - A feladatlap tesztkérdéseket tartalmaz. jelölni. utalunk.

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép. Útmutató: - A feladatlap tesztkérdéseket tartalmaz. jelölni. utalunk. A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 03 Infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A vállalkozás jellege és üzemelési formái II. 37. lecke Előadás vázlat 1. Társas

Részletesebben

Magyar vállalkozási tevékenység Németországban

Magyar vállalkozási tevékenység Németországban Magyar vállalkozási tevékenység Németországban 2008 február A jogi forma megválasztása Minden tartós vállalkozási tevékenység megkezdése elıtt felmerül a vállalkozásnak leginkább megfelelı jogi formáját

Részletesebben

2/4 S.Cont. Vagyonkezelő és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság. (1055 Budapest, Falk Miksa utca 5. I. em. 2.) Adószám: 11275006

2/4 S.Cont. Vagyonkezelő és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság. (1055 Budapest, Falk Miksa utca 5. I. em. 2.) Adószám: 11275006 S.Cont. Vagyonkezelő és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság (1055 Budapest, Falk Miksa utca 5. I. em. 2.) Adószám: 11275006 Cégkivonat 2011.10.27. -i hatállyal 1 Általános adatok Cégjegyzékszám:

Részletesebben

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, szerződésminta 1 társasági szerződését: alkalmazásával, a következők szerint állapítják meg az alábbi betéti társaság 1. A társaság

Részletesebben

Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban

Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban 1/7 Cégalapítás és egyéni vállalkozás Németországban Sok vállalat szeretne terjeszkedni, és új székhelyet választani. Ezzel felvetődik a kérdés, hogy melyik jogi forma a legmegfelelőbb a vállalkozás számára.

Részletesebben

II. A VÁLLALATOK TÍPUSAI, CSOPORTOSÍTÁSUK

II. A VÁLLALATOK TÍPUSAI, CSOPORTOSÍTÁSUK II. A VÁLLALATOK TÍPUSAI, CSOPORTOSÍTÁSUK Szerzõ dezs dezs.extra.hu tételek gyûjteménye Vállalkozásgazdaságtan tétel Vállalkozások választható jogi formája A vállalkozások választható jogi formáit mint

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Magyar joganyagok évi XXIV. törvény - a külföldiek magyarországi befektetés 2. oldal d) EGT-államban honos vállalkozás: az Európai Gazdasági T

Magyar joganyagok évi XXIV. törvény - a külföldiek magyarországi befektetés 2. oldal d) EGT-államban honos vállalkozás: az Európai Gazdasági T Magyar joganyagok - 1988. évi XXIV. törvény - a külföldiek magyarországi befektetés 1. oldal 1988. évi XXIV. törvény a külföldiek magyarországi befektetéseiről 1 A nemzetközi gazdasági együttműködés fejlesztése,

Részletesebben

Mérlegképes továbbképző tanfolyam. Segédlet

Mérlegképes továbbképző tanfolyam. Segédlet A gazdasági társaságokra vonatkozó szabályozás 2014-től életbe lépő fontosabb változásai Mérlegképes továbbképző tanfolyam Segédlet I. Bevezetés Az új Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.), pontos

Részletesebben

Suliprogram. Vizsgakövetelmények

Suliprogram. Vizsgakövetelmények Suliprogram Vizsgakövetelmények az Egységes Európai Gazdasági Oklevél - EBC*L (angolul: European Business Competence* License, németül: Wirtschaftsführerschein ) vizsgához 2006. TÉMAKÖR: Mérleg összeállítás

Részletesebben