2012. DECEMBER. Projektzáró konferencia Brüsszelben. Tisztelt Olvasó!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2012. DECEMBER. Projektzáró konferencia Brüsszelben. Tisztelt Olvasó!"

Átírás

1 2012. DECEMBER 1. Projektzáró konferencia Brüsszel- ben 4. A GEO.POWER projekt Akcióterv tanulmánya 6. GEO.POWER helyi fórum 7. Geotermikus tréning sorozat 8. GeoPower Europe konferencia közötti európai uniós fejlesztési források felhasználása Tisztelt Olvasó! Az INTERREG IVC program keretében sikeresen megvalósult, december 31-vel befejeződő GEO.POWER projekt negyedik és egyben utolsó magyar nyelvű hírlevelét nyújtjuk át ezúttal Önnek, melyben reményeink szerint sok újdonsággal és érdekességgel szolgálhatunk az alacsony entalpiájú geotermikus energia hasznosítás témakörében. Projektzáró konferencia Brüsszelben október én került megrendezésre a GEO.POWER projekt záró és eredményértékelő konferenciája Brüsszelben a 10. Régiók és Városok Európai Hetén, az O pen Days keretében. A konferencián előadást tartott Maud SKÄRINGER az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságától a Kohéziós Politika fenntartható energiával kapcsolatos keretrendszeréről. A mellékelt ábrán az egyes tagországok közötti időszakban megújuló energiaforrásokra, energiahatékonyságra és hagyományos energiaforrásokra allokált pénzösszegeit látjuk százalékos formában. Az előadás keretében ismertetésre került az EU as időszakra szóló új Kohéziós Politika irányv o- nalai is. Az Európai Bizottság október 6-án f o- gadta el a jogalkotásra vonatkozó tervezetet, melynek két fő célkitűzése: Az Európai régiók közötti különbségek csökkentése, valamint a gazdasági, szociális és területi kohézió erősítése; továbbá az EURÓPA 2020 STRATÉGIA megvalósításához való hozzájárulás az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés érdekében. A pénzügyi források alapvetően 11 tematikus területre koncentrálódnak, melyek kapcsolódnak az EURÓPA 2020 STRATÉGIÁHOZ:

2 1. Kutatás és innováció 2. Információs és kommunikációs technológiák ( IKT ) 3. Kis- és középvállalatok ( K KV-k ) versenyképessége 4. Haladás az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdasági modell felé 5. Klímaváltozással kapcsolatos átállás, továbbá kockázatmegelőzés és -kezelés 6. Környezetvédelem és erőforrás-hatékonyság 7. Fenntartható közlekedés/szállítás, továbbá megol dások a főbb hálózati infrastruktúrák szűk keresztmetszeteire 8. Foglalkoztatás fejlesztése és a munkaerő mobilitásának támogatása 9. A szegénység elleni küzdelem és társadalmi felzárkóztatás 10. Oktatás, készségfejlesztés és élethosszig tartó tanulás 11. Intézményi képességek és a hatékony közszolgálat fejlesztése Az új programozási időszakban jelentős módosítás le sz a 4%-os korlát eltörlése [ERFA] az energetikai b eruházásoknál az épületekhez köthető beruházások esetében [housing]. Jelenlegi tervezetek alapján minimum 17 milliárd EU R forrás áll majd rendelkezésre a Haladás az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdasági modell felé [ Shift towards a low-carbon economy ] területre, mely jelentős növekedés a mostani programozási időszakhoz képest, ugyanis között 9,4 milliárd EUR forrás állt rendelkezésre az energiahatékonysági és megújulós beruházásokra. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap ( ERFA ), a Kohéziós Alap ( KA ) és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap ( EMVA ) tervezetten hozzá tud majd járulni az uniós jogszabályok megvalósításához, az energetika területén. A Haladás az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdasági modell felé tematikus terület esetében 5 beruházási prioritás javasolt: 1. Megújuló energiaforrások előállításának és terjedésének előmozdítása; 2. Energiahatékonyság és megújuló energiaforrások felhasználásának elősegítése a KKV szektorban; 3. Energiahatékonyság és megújuló energiaforrások felhasználásának támogatása az energia infrastruktúrákban, valamint az épületekhez köthető beruházásoknál; 4. Alacsony feszültségű okos elosztó hálózatok fejlesztése; 5. Alacsony karbon intenzitású stratégiák előmozdítása a vidéki térségekben. Jelenleg az Európai Unió Tanácsa és a Parlament tárgyalja a as tervezetet, a politikai döntés 2013 év elejére várható. A közötti közös stratégiai keret elemei Common strategic framework tervezetten 2013 tavaszán kerülnek elfogadásra. Ezen kívül a javaslat olyan partnerségi szerződések elfogadását is előírja, amelyek nemzeti és regionális szinten határozzák meg a partnerek kötelezettségvállalásait. A 'Partnership Contracts' a Bizottság és a tagállam között kerül megkötésre. Az új Regulations tervezetten 2014-ben lép ha-

3 tályba. A konferencián Marco MEGGIOLARO, a GEO.POWER projekt konzorciumvezetője is kitért előadásában a programozási időszakra szóló ütemtervre: Maud SKÄRINGER előadásának végén a jelenlegi programozási időszakban megvalósuló 5 beruházást emelt ki, mely közül az egyik a magyarországi Kisteleken megvalósult geotermikus rendszer. Marco MEGGIOLARO ismertette a GEO.POWER projekt felépítését, és a fő eredményeket. A projekt végén, 2012 második félévében 11 db Akcióterv tanulmány kerül kidolgozásra a projektben résztvevő partnerek által, az adott tagország/régió speciális adottságainak megfelelően, figyelembe véve a többi partner segítségével gyűjtött információkat. Zornitsa Tsoneva, kommunikációs és projekt tanácsadó [INTERREG IVC programme] ismertette az INTERREG IVC programot és annak eredményeit. A as programozási időszak alatt ez idáig 204 támogatott projekt valósul ( t ) meg, ezáltal az együtt dolgozó partnerségek száma meghaladja a 2000-et Európában. A me g- újuló energiával foglalkozó projektek közül röviden említett néhányat, ezek közül kiemelendő a RETS, melynek Magyarországi partnere is van. [ A konferencia keretében Belgiumi tapasztalatokat ismerhetett meg a hallgatóság, az Enterprise Flanders cég ismertette a Belga megújulós piac sajátosságait, különös tekintettel az elérhető támogatásokra. A KKV- k számára projektenként évente 2500 EUR áll rendelkezésre tanácsadásra. Ezen felül beruházási támogatás is elérhető. A tervek szerint 2013-ban bevezetik az Energy production Aid -et, mely a zöld/megújuló alapon termelt hőt kívánja támogatni. A Flammand áram és gáz regulátor fogja a támogatást adni, tervezetten 1Mth 0, 6 ct/ kwh.

4 Hans Hoes a Terra Energy képviseletében bemutatatta a Belga megújulós piacon belül a hőszivattyús technológia helyzetét, jövőbeli piaci szerepét. Micòl Mastrocicc a konzorciumvezető partner képviseletében ismertette a projekt főbb konklúzióit. Philippe Dumas az Európai Geotermikus Egyesület munkatársa ismertette az EGEC tevékenységét, és a geotermikus piac sajátosságait, kilátását. A délutáni szekció keretében több témában párhuzamosan munkacsoportülésekre került sor. Az 1-es munkac soport, a Technical measures ( R &D needs in GSHP ), melyet a Svéd partner, Erik Björk vezetett. A résztvevő partnerek röviden bemutatták a saját régiójuk hőszivattyús piacát, és az akciótervüket. A munkacsoport üléseket követően a munkacsoport vezetők ismertették a munkacsoportjuk által tett főbb megállapításokat az összes résztvevő számára. A konferenciát a konzorciumvezető zárta, egyúttal megköszönte a partnerek együttműködését a projekt során október 12-én két minta értékű beruházást tekintettünk meg, ahol üzemeltetési tapasztalatokról is hallhattunk beszámolót. A konferencián elhangzott előadások elérhetőek a linken. A GEO.POWER projekt Akcióterv tanulmánya A projekt keretében több nemzetközi minta értékű, legjobb gyakorlat került beazonosításra a hőszivattyús technológia tekintetében a kisebb léptékű lakossági beruházástól a nagyobb volumenű középületi, ipari hőszivattyús technológiáig, mely adatbázis és minden további részletes információ elérhető a projekt honlapján. A projekt záró fázisában 2012 őszén, egy Akcióterv tanulmány készült el, mely ötvözi a projekt során felgyülemlett geotermikus energiahasznosításra vonatkozó külföldi tapasztalatokat és a hazai keretrendszer sajátosság ait. Az Akcióterv ajánlást fogalmaz meg, hogy a minta értékű, gyakorlatban már alkalmazott, üzemelő hőszivattyús megoldások bekerüljenek az energia-szabályozásba és széleskörű programok részeiként terjedjenek el hazánkban. A hőszivattyúk által szolgáltatott hőmennyiség 2010-ben 0,25 PJ volt, mely 2020-ra tervezetten eléri az 5,99 PJ-t a Nemzeti Megújuló Energia Cselekvési Terv alapján. A hőszivatty ús alkalmazáson belül a földhőszivattyúk ennek hozzávetőlegesen a háromnegyedét teszik ki. A földhőszivattyúk által szolgáltatott hőmennyiség 2010-ben 0,208 PJ volt, mely 2020-ra tervezetten 4,48 PJ lesz. A tervezett növekedés tehát több mint hússzoros a geotermikus hőszivattyúk esetében. Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük a magyar természeti adottságokat, a hőpiac meglétét és a többi tagállam előirányzatait, akkor ezen célszámok reálisak.

5 A tervezett növekedés elérhető, amennyiben 2020-ig átlag 10 kwth teljesítményű kisméretű hőszivattyúból db, átlag 400 kwth teljesítményű nagyméretű hőszivattyús rendszerből 1000 db telepítése, vagy ugyancsak kis-, és nagyméretű rendszerek más arányú üzembe helyezése megtörténik hazánkban. Az Akcióterv tanulmány keretében 6 átfogó javaslat fogalmazódott meg a hazai hőszivattyú piac versenyképesebbé tétele érdekében. 1. Információs kampány, disszemináció 2. Jogszabályi és adat nyilvántartási megfelelőség elérése 3. Képzési megfelelőség elérése 4. Megújuló Energia Nemzeti Cselekvési tervben meghatározott irányszámok elérése 5. Típustervek készítése 6. Infrastrukturális megfelelőség elérése Bízunk benne, hogy a projekt keretében megfogalmazott ajánlások átültethetőek a hazai keretrendszerbe, és hozzá tudnak járulni a hazai hőszivattyú piac fejlődéséhez. Csakúgy, mint a projekt egyik végtermékeként elkész ített Kézikönyv a hőszivattyúval termelt megújuló energiáról, mely kiadvány célja egy rövid kitekintést adni a megújuló energiaforrások hasznosításáról az Európai Unióban és Magyarországon, valamint egy átfogó képet rajzolni a hűtés-fűtés szektorhoz kapcsolódó hőszivattyú alkalmazásokról a működési elmélet és a gyak orlati tapasztalatok bemutatásával. Mindemellett további külföldi és hazai szakemberek bevonásával worshopokon javasolt értelmezni, elemezni a földhőszivattyúk alkalmazásának gyakorlatát, tanulságait és a hőszivattyús technológia fejlődésének Magyarországra való honosításának lehetőségeit. A projekt keretében elkészült tanulmányok, adatok a projekt honlapján elérhetőek:

6 GEO.POWER helyi fórum december 1010-én, Nyíregyházán került megrendezésre az ENEREA ÉszakÉszak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. és a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. szervezésében a GEO.POWER projekt helyi fóruma. A rendezvényt Vámosi Gábor, az ENEREA ügyvezetője nyitotta meg, felvázolva a GEO.POWER projekt történetét, fő eredményeit, illetve a hőszivatytyús energiafelhasználás hazai energetikában betöltött szerepét. Az előadások közül elsőként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében Alföldy-Boruss Márk előadása hangzott el, melynek során bemutatásra került a 2010-ben elkészült Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervét ( NCsT ) érintő, a 1491/2012. ( XI. 13. ) Korm. határozat alapján történő felülvizsgálat. A felülvizsgálat során különös figyelmet fordítanak az energiamixre, a finanszírozási eszközökre, a technológiákban bekövetkezett változásokra is. A résztvevők betekintést nyerhettek a nemzetközi támogatási rendszerekbe is, megismerhették az iparági buborékok és a túltámogatás problémáit, példákkal illusztrálva. A METÁR ( MEgújuló TÁmogatási Rendszer ) koncepció, mint a KÁT ( K ötelező Átvétel ) egy lehetséges alternatívája szintén említésre került. Ádám Béla, a Magyar Hőszivattyú Szövetség elnökének előadása a magyarországi hőszivattyús fűtés-hűtés lehetőségeit, a problémákat és a lehetséges megoldásokat mutatta be. A Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft., mint a GEO.POWER projekt egyik magyar partnere részéről Dibáczi Zita mutatta be a projektben végzett munkát, az elért eredményeket. Előadásából a résztvevők megismerhették az általuk kidolgozott nemzeti szintű Akcióterv főbb pontjait, tartalmi elemeit ( d isszemináció, jogszabályi és adatnyilvántartási megfelelőség elérése, képzési megfelelőség elérése, Nemzeti cselekvési tervben meghatározott irányszámok elérése, típustervek készítése, infrastrukturális megfelelőség elérése ). Ezt követően a GEO.POWER záró konferencián elhangzott előadás alapján bemutatásra került az Európai Unió periódusra vonatkozó kohéziós politikája is, kiemelten azon hangsúlyos pontok, melyek a megújuló energia felhasználásához kapcsolódnak.

7 A következő két előadás egyrészt a hőszivattyús ber uházások finanszírozási kérdéseihez, illetve a pály ázatok kidolgozásához, benyújtásához kapcsolódtak. Ling Imre, a z Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési ZRt. munkatársának előadása az általuk nyújtott finanszírozási formákat mutatta be, míg a Széchenyi Programiroda észak-alföldi irodájának képviseletében Péter János ismertette eddigi tapasztalataikat és főbb eredményeiket. Geotermikus tréning sorozat A 2012 novemberében Strasbourgban megrendezett GEOE LEC című tréningen Magyarországról két szervezet mu n- katársa vett részt, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézettől Dr. Nádor Annamária, míg a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.-től Dibáczi Zita. Az egy hetes továbbképzést Philippe Dumas, az Európai Geotermikus Energia Tanács munkatársa nyitotta meg, ismertette a GEOELEC projekt fő célkitűzéseit, eddigi tevékenységét. A projekt 2013 év végéig tart és addig még további két képzést fognak tartani ezen témakörben, tavasszal Németországban, ősszel pedig Olaszországban. Mindemellett az EGEC által koordinált, 10 fős konzorciumot tömörítő nemzetközi projekt fő célkitűzése egy úgynevezett Akcióterv tanulmány elkészítése, hogy a geotermikus villamos áram termelés versenyképesebbé váljon. Az első tréning keretében előadást tartottak a konzorciumi tagok, felkért előadók valamint lehetőség nyílt a Soultz-Sous-Forets-ban megvalósult geotermikus erőművet megtekinteni. Az 1 hetes program 6 részre tagozódott, mely felölelte az alábbi geotermikus tématerületeket: piaci és pénzügyi szempontok, geotermikus kutatás és erőforrás értékelés, EGS technológia, geotermikus kút kiképzés, Fl ash és bináris technológia, erőmű üzemeltetés, villamos hálózatra való csatlakozás. Több előadás is érintette a Soultz-sous-Forests-i projektet, mely Franciaország területén az első EGS geotermikus erőmű ( Enchanced/Engineered Geothermal System). A k utatási projekt megvalósítása 1987-ben indult az Európai Unió támogatásával. Részletesen Dr. Albert Genter m utatta be a projektet és vezette körbe a területen a tréning résztvevőit. Ez a több mint 20 éves kutatási projekt több fázisra tagozódik, és több tudományos intézmény, cég is részt vesz/vett a kutatási projekt megvalósításában. Az eredeti koncepció az úgynevezett Forró repedezett k őzet technológia [HFR = Hot Fractured Rock] alkalmazása volt a területen. Tehát a forró, száraz kőzettestben hidraulikus rétegrepesztéssel mesterséges tárolók kialakítása. Ebbe a repedésrendszerbe a felszínről juttatnák be a vizet, ami ott felmelegszik, és kitermelve hasznosítható annak energiatartalma. Ezen mesterséges tárolókhoz képest szélesebb kateg ó- ria az EGS koncepció, mely esetében a természetesen repedezett tárolóknál rezervoár szimulációt alkalmaznak. Jelenleg a kutatási projekt úgynevezett 3. fázisában t udományos és technikai monitoring fázisban van [ között], amelyen német-francia tudományos

8 és mérnök csapat dolgozik. A 3 éves időszak költségvetése 5 millió EUR, mely finanszírozást Németország, Franciaország és a vállalati szektor biztosítja. Ezen monitoring 3 fő területre fókuszál, a környezetvédelem ( zaj, rezgés, vizuális megjelenés, stb. ), erőmű technológia ( korrózió, búvárszivattyú, stb. ) és rezervoár teljesítmény. A Soultz-sous-Forests-i projekt esetében a villamos áram termelés az ORC erőmű 2008-as üzembe helyezésével indult. Az erőmű nettó villamos teljesítménye 1,5 MWe. Franciaországban a geotermikus alapú villamosenergia-termelés támogatása 2010 júliusa óta 20 eurócent/kwh. A kombinált hő és villamosenergiahasznosításért további 8 euro cent bónusz lenne elérhető. Megvalósíthatósági tanulmányban vizsgálják a hő hasznosítás lehetőségét. További információ: GeoPower Europe konferencia A december 4-5-én Budapesten megrendezésre ke rült 4. nemzetközi GeoPower Europe konferencián a s zakma kulcsszereplői vettek részt. Az Európai Geotermikus Energia Tanács ( EGEC ) által szakmailag támogatott eseményen a Nemzetközi Geotermális Egyesület ( IGA ), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az Európai Parlament, az Izlandi Kormány, valamint geotermiával foglalkozó nemzetközi cégek jelentek meg és mutatták be fejlesz tési koncepcióikat, működő projektjeiket. Spanyol, brit és német esettanulmányokon keresztül került bemutatásra, hogy a megújuló energiaforrások ra, különösen a geotermiára szánt kormányzati támogatás csökkenése visszavetheti a piac fejlődését. Magyarország a rendezvény házigazdája részéről Toldi Ottó a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosz tályvezetője mutatta be a 2020-ig szóló geotermikus energiaha sznosításhoz kapcsolódó kormányzati elképzeléseket, stratégiákat. Az energiamixben a geotermia jelenlegi 8%-os részesedése 2020-ra tervezetten 14%-ra fog emelkedni, amely növekedés egy hosszú távú, fenntartható és biztonsá gos energia kínálatot eredményezhet Magyarországon. A Magyar Földtani és Geofizikai Intézettől Dr. Nádor Annamária további szabályozáshoz kapcsolódó információkkal látta el az érdeklődőket és beszélt arról, hogy azok miként kapcsolódnak a különböző készletekhez, különös tekintettel a 2500 méternél mélyebb, koncesszióval védett rétegek hez. A szakmai esemény lehetőséget adott arra is, hogy az EGEC bemutassa legfrissebb 2012-es piackutatási b eszámolóját ( 2012 Market Report ) az európai alacsony entalpiájú, valamint a mély- geotermikus energiahasznosításról.

9 KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSA A Kormány 1600/2012. ( X II.17. ) számú Kormányhatározata a közötti európai uniós fejlesztési források felhasználásának tervezésével és intézményrendszerének kialakításával összefüggő feladatokról szóló határozata a fenti táblázatban összefoglalt operatív program-szerkezetet irányozza elő. A között rendelkezésre álló európai uniós fejlesztési források 60 százalékát közvetlenül gaz daságfejlesztésre kell fordítani, a fennmaradó 40 százalékot pedig a humánerőforrás-fejlesztés, az infrastruktúrafejlesztés, a környezetvédelem és az energiahatékonyság célterületek között kell allokálni, figyelembe véve az európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztésekkel kapcsolatos de terminációkat, valamint törekedni kell a magas hozz áadott értékteremtést biztosító termelésre és a foglalkoztatás erősítésére.

10 PARTNERSÉG Province of Ferrara - LEAD PARTNER Centre for Renewable Energy Sources and Saving ( CRES ), Greece Ministry of Regional Development and Public Works Institute of Geology at Tallinn University of ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Technology, Estonia Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. Ügynökség VITO Flemish Institute for Technological Research Department of Energy Technology, Royal Institute of Science ( KTH ), Sweden SP Technical Research Institute of Sweden Geological Survey of Slovenia Negyedik szám, december ENEREA, Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.

GEO.POWER nemzeti szintű akcióterv ismertetése, javaslatok a 2014-2020-as programozási időszakra

GEO.POWER nemzeti szintű akcióterv ismertetése, javaslatok a 2014-2020-as programozási időszakra GEO.POWER nemzeti szintű akcióterv ismertetése, javaslatok a 2014-2020-as programozási időszakra Dibáczi Zita Osztályvezető Helyi Fórum Nyíregyháza, 2012. december 10. 1 EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND

Részletesebben

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető 2014-2020-as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető Kb. 8000 milliárd Ft 2007-2013 Lakásberuházás korlátozott lehetőségek Forrás nagysága: operatív programnak nyújtott

Részletesebben

www.geopower-i4c.hu Tisztelt Olvasó!

www.geopower-i4c.hu Tisztelt Olvasó! Tisztelt Olvasó! 2011. JÚNIUS Örömmel nyújtjuk át az Interreg IVC program keretében, Nyitóülés, Ferrara 2 1. Deep Delegation Workshop, Reading 2 2. Deep Delegation Workshop, Szófia 3 célkitűzése az alacsony

Részletesebben

2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK

2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK 2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK Róka László területfejlesztési szakértő Téglás, 2014.09.24. www.megakom.hu Európai Uniós keretek EU 2020 stratégia: intelligens, fenntartható és befogadó növekedés feltételeinek

Részletesebben

Strukturális Alapok 2014-2020

Strukturális Alapok 2014-2020 Regionális Strukturális Alapok 2014-2020 Európai Bizottság Regionális Politika és Városfejlesztés Főigazgatóság F.5 - Magyarország Szávuj Éva-Mária 2013. december 12. Regionális Miért kell regionális /

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok

KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok TERVDOKUMENTUMOK HIERARCHIÁJA FELADATOK, ÜTEMTERV 2012 2013 társadalmasítás

Részletesebben

Az integrált városfejlesztés a kohéziós politikai jogszabály tervezetek alapján különös tekintettel az ITI eszközre

Az integrált városfejlesztés a kohéziós politikai jogszabály tervezetek alapján különös tekintettel az ITI eszközre Az integrált városfejlesztés a kohéziós politikai jogszabály tervezetek alapján - 2014-2020 különös tekintettel az ITI eszközre A diák Nicholas Martyn, a DG Regio főigazgatóhelyettesének 2012. március

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17.

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17. Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17. A tervezés folyamata -közös programozási folyamat a két partnerország részvételével -2012 őszén programozó munkacsoport

Részletesebben

Felkészülés a as EU-s tervezési időszakra

Felkészülés a as EU-s tervezési időszakra Felkészülés a 2014-2020-as EU-s tervezési időszakra Towards an Effective Regional Resource Allocation TERRA Nyitó konferencia Szeged, 2012. augusztus 9. Tóth Róbert, fejlesztési szakértő Tartalom A 2014-2020-as

Részletesebben

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon Dr. BALOGH Zoltán Ph.D. nemzetközi ügyek csoport vezetője Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

várható fejlesztési területek

várható fejlesztési területek 2014-2020 várható fejlesztési területek EU támogatási prioritások A Bizottság által meghatározott 11 tematikus célkitűzéshez való kötelező illeszkedés 1.a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció

Részletesebben

Vállalkozások számára elérhető energiahatékonysági programok és források a GINOP-ban

Vállalkozások számára elérhető energiahatékonysági programok és források a GINOP-ban Vállalkozások számára elérhető energiahatékonysági programok és források a GINOP-ban Döbrönte Katalin Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárság Gazdaságtervezési Főosztály Budapest,

Részletesebben

Önkormányzatok megújuló energia használatának lehetőségei. Vámosi Gábor igazgató

Önkormányzatok megújuló energia használatának lehetőségei. Vámosi Gábor igazgató Önkormányzatok megújuló energia használatának lehetőségei Vámosi Gábor igazgató Energiaügynökségek Európában Energia Ügynökség Magyarországon Észak-Alföldi Régió Megyék (települések száma): - Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

A K+F+I forrásai között

A K+F+I forrásai között Joint Venture Szövetség EU 2014-2020 Konferencia 2014. január 30. A K+F+I forrásai 2014-2020 között Pecze Tibor Csongor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal EU tematikus célok Kötelező illeszkedés OP-k

Részletesebben

Geopower projekt találkozó Budapest 2012. július 18-19.

Geopower projekt találkozó Budapest 2012. július 18-19. Geopower projekt találkozó Budapest 2012. július 18-19. A Geopower projekt 6. találkozóját ezúttal Budapesten rendezték meg 2012. július 18-19- én. Szerda reggel 9 órakor indultunk a tanulmányút első színhelyére,

Részletesebben

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Energiahatékonyság finanszírozása műhelyfoglalkozás I. Miskolc, 2019. április 16. Tisza Orsolya vezető projektmenedzser BEVEZETÉS Uniós finanszírozás

Részletesebben

ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség bemutatása. Vámosi Gábor igazgató

ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség bemutatása. Vámosi Gábor igazgató ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség bemutatása Vámosi Gábor igazgató 1 Megalakulás Az intézmény az Intelligens Energia Európa Program támogatásával alakult meg 2009. március 6-án Tulajdonosok:

Részletesebben

CENTRAL EUROPE Program TRANSENERGY: Termálvizek az Alpok és a Kárpátok ölelésében. TRANSENERGY Konferencia Budapest, szeptember 13.

CENTRAL EUROPE Program TRANSENERGY: Termálvizek az Alpok és a Kárpátok ölelésében. TRANSENERGY Konferencia Budapest, szeptember 13. CENTRAL EUROPE Program 2007-2013 TRANSENERGY Konferencia Budapest, 2012. szeptember 13. TRANSENERGY: Termálvizek az Alpok és a Kárpátok ölelésében Lubor Jusko JTS CENTRAL EUROPE PROGRAMME CENTRAL EUROPE

Részletesebben

Mi várható a következő KE(H)OP időszakban?

Mi várható a következő KE(H)OP időszakban? Mi várható a következő KE(H)OP időszakban? Kasza György főosztályvezető-helyettes Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezetvédelmi Operatív Programok Irányító Hatósága IX. Geotermikus Konferencia, 2013.

Részletesebben

A geotermia új lehetősége Magyarországon: helyzetkép az EGS projektről

A geotermia új lehetősége Magyarországon: helyzetkép az EGS projektről Dr. Kovács Imre EU FIRE Kft. A geotermia új lehetősége Magyarországon: helyzetkép az EGS projektről KUTATÁS ÉS INNOVÁCIÓ A GEOTERMIÁBAN II. Magyar Mérnöki Kamara Geotermikus Szakosztály XI. Szakmai Napja

Részletesebben

Partnerségi Megállapodás

Partnerségi Megállapodás Partnerségi Megállapodás 2014 20 egy új területiség felé Területfejlesztők Napja 2013. október 8. Dr. Péti Márton Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal 2012 2013 2014 július 1. augusztus 2. szeptember november

Részletesebben

A 2013 utáni kohéziós politika kialakítása, a civilek szerepe, lehetőségei

A 2013 utáni kohéziós politika kialakítása, a civilek szerepe, lehetőségei A 2013 utáni kohéziós politika kialakítása, a civilek szerepe, lehetőségei Bécsy Etelka Pécs, 2012. december 5. Tartalom I. Kiindulás II. III. IV. Tervezés az Emberi Erőforrások Minisztériumában A 9. tematikus

Részletesebben

Nemzetközi Geotermikus Konferencia. A pályázati támogatás tapasztalatai

Nemzetközi Geotermikus Konferencia. A pályázati támogatás tapasztalatai Nemzetközi Geotermikus Konferencia A pályázati támogatás tapasztalatai Bús László, Energia Központ Nonprofit Kft. KEOP 2010. évi energetikai pályázati lehetőségek, tapasztalatok, Budapest, eredmények 2010.

Részletesebben

www.regions4greengrowth.eu Mátrai Melinda Projektmenedzser, ÉARFÜ Nonprofit Kft. Nyíregyháza, 2013. június 6.

www.regions4greengrowth.eu Mátrai Melinda Projektmenedzser, ÉARFÜ Nonprofit Kft. Nyíregyháza, 2013. június 6. www.regions4greengrowth.eu Mátrai Melinda Projektmenedzser, ÉARFÜ Nonprofit Kft. Nyíregyháza, 2013. június 6. A projekt A megújuló energiaforrásokat alkalmazó technológiák ösztönzése és finanszírozási

Részletesebben

A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok

A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok GeoDH Projekt, Nemzeti Workshop Kujbus Attila, Geotermia Expressz Kft. Budapest,

Részletesebben

Az EGTC-k jövője. Esztergom, 2012. december 6.

Az EGTC-k jövője. Esztergom, 2012. december 6. Az EGTC-k jövője Esztergom, 2012. december 6. Az EGTC-k Európában Az EGTC-k Magyarországon Az EGTC-k jövőjével kapcsolatos kérdések 1. A jogi keretek változása 2. Finanszírozási kérdések 1. A jogi keretek

Részletesebben

A GeoDH projekt célkitűzési és eredményei

A GeoDH projekt célkitűzési és eredményei A GeoDH projekt célkitűzési és eredményei Nádor Annamária Nádor Annamária Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Földhő alapú település fűtés hazánkban és Európában Budapest, 2014, november 5. GeoDH: A

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Használt nyelv 2. Konzorciumépítés 3. Elérni kívánt hatás 4. Szemlélet A programok áttekintése 1. Közép-Európa

Részletesebben

A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján

A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján Magyar Mérnöki Kamara Geotermikus Energia Szakosztálya A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján Kujbus Attila ügyvezető igazgató Geotermia Expressz

Részletesebben

Megújuló energia és energiahatékonysági beruházások pályázati finanszírozásának lehetőségei Előadó: Vámosi Gábor, igazgató

Megújuló energia és energiahatékonysági beruházások pályázati finanszírozásának lehetőségei Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Megújuló energia és energiahatékonysági beruházások pályázati finanszírozásának lehetőségei Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Zöldségtermesztés a homokon szakmai konferencia Nyíradony, 2015.09.25. Tartalom

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2014-2020. Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2014-2020. Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2014-2020 Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra Gazdaságfejlesztési és Innovációs

Részletesebben

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

A területi tervezés megújításának szempontjai a időszakra szóló kohéziós politika tükrében

A területi tervezés megújításának szempontjai a időszakra szóló kohéziós politika tükrében A területi tervezés megújításának szempontjai a 2014-2020 időszakra szóló kohéziós politika tükrében Kajdi Ákos XVII. Országos Urbanisztikai Konferencia, 2011. október 27., Pécs Kohéziós politika területi

Részletesebben

Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében ) Kovács-Nagy Rita

Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében ) Kovács-Nagy Rita Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében 2014 2020) Kovács-Nagy Rita Balatonföldvár 2013. május 15. 2007-2013 időszak általános végrehajtási tapasztalatai Az operatív

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA

MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fenntartható gazdaság szempontjai

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk PRIORITÁSTENGELY 1. Térségi a foglalkoztatási helyzet javítása

Részletesebben

E E Pannonia. Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs

E E Pannonia. Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs E E Pannonia Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs Izrada zajedničkog akcijskog plana energetske učinkovitosti za pograničnu regiju EE Pannonia EE Pannonia Elaboration of joint energy

Részletesebben

Települési energetikai beruházások támogatása a 2014-2020 közötti operatív programokban. Lunk Tamás Szentgotthárd, 2014. augusztus 28.

Települési energetikai beruházások támogatása a 2014-2020 közötti operatív programokban. Lunk Tamás Szentgotthárd, 2014. augusztus 28. Települési energetikai beruházások támogatása a 2014-2020 közötti operatív programokban Lunk Tamás Szentgotthárd, 2014. augusztus 28. EU 2020 célok: Európa (2020) Intelligens ( smart ) Fenntartható ( sustainable

Részletesebben

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató Energia Központ Nonprofit Kft. bemutatása Megnevezés : Energia Központ

Részletesebben

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Az EU célrendszere 2007-2013 Kevésbé fejlett országok és régiók segítése a strukturális és kohéziós alapokból 2014 2020 EU versenyképességének

Részletesebben

A KOHÉZIÓS POLITIKA ÁTTEKINTÉSE EMBER LÁSZLÓ MONITORING ÉS ÉRTÉKELÉSI FŐOSZTÁLY

A KOHÉZIÓS POLITIKA ÁTTEKINTÉSE EMBER LÁSZLÓ MONITORING ÉS ÉRTÉKELÉSI FŐOSZTÁLY A KOHÉZIÓS POLITIKA ÁTTEKINTÉSE EMBER LÁSZLÓ MONITORING ÉS ÉRTÉKELÉSI FŐOSZTÁLY TÉMÁK TÉMÁK I. Célok, célkitűzések, prioritások, műveletek II. Régiótípusok, alapok III. Elvek, fogalmak IV. Éves fejlesztési

Részletesebben

Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban

Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban Németh Mónika Miniszterelnökség Nemzetközi Főosztály 1 2012 Partnerségi

Részletesebben

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ A 2007-2013-as programozási időszak eredményei, tapasztalatai, előretekintés Müller Ádám, SA Pénzügyi és Monitoring igazgató-helyettes Szombathely,2014.04.10. Felülről

Részletesebben

Aktuális hazai és közvetlen brüsszeli források, középpontban a kis- és középvállalkozások. Szuhóczky Gábor, ügyvezető EuroAdvance Kft.

Aktuális hazai és közvetlen brüsszeli források, középpontban a kis- és középvállalkozások. Szuhóczky Gábor, ügyvezető EuroAdvance Kft. Aktuális hazai és közvetlen brüsszeli források, középpontban a kis- és középvállalkozások Előadó: Szuhóczky Gábor, ügyvezető EuroAdvance Kft. Egymásra épülő üzletágaink Finanszírozási tanácsadás Projektmenedzsment

Részletesebben

A gazdaságfejlesztés jelene, jövője. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A gazdaságfejlesztés jelene, jövője. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A gazdaságfejlesztés jelene, jövője Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Széchenyi Programirodák szervezete és működése Budapesti székhellyel országos hálózat Régiós

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés 0. Nem technikai összefoglaló Bevezetés A KÖZÉP-EURÓPA 2020 (OP CE 2020) egy európai területi együttműködési program. Az EU/2001/42 SEA irányelv értelmében az OP CE 2020 programozási folyamat részeként

Részletesebben

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A Fejlesztési program eszközrendszere: Energiahatékonyság Zöldenergia megújuló energiaforrások

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében Dr. Papp Csaba megyei jegyző Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 1 A megyei önkormányzat feladatai megyei szintű

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara A megújuló energiák alkalmazásának szerepe és eszközei a vidék fejlesztésében, a Vidékfejlesztési Program 2014-20 energetikai vonatkozásai Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági

Részletesebben

FLEAT Flottamenedzsment Konferencia 2009. január r 29, Budapest

FLEAT Flottamenedzsment Konferencia 2009. január r 29, Budapest FLEAT Flottamenedzsment Konferencia 2009. január r 29, Budapest Kapcsolat: Hartyányi Roland, Európa Média Kht. Tel.: (+36-1) 453-3801, Fax: (+36-1) 436-9038 info@europamedia.org, www.europamedia.org INFO@EUROPAMEDIA.HU

Részletesebben

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM Fejlesztési

Részletesebben

INTERREG EUROPE EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND INTERREG EUROPE. Kelenné Török Lívia Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal

INTERREG EUROPE EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND INTERREG EUROPE. Kelenné Török Lívia Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal INTERREG EUROPE EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND INTERREG EUROPE Kelenné Török Lívia Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Smart Event Europe, date, 2014.12.09. place Debrecen 2. A program előkészítéstől

Részletesebben

Az Európai Unió regionális politikája a 2007-13-as időszakban

Az Európai Unió regionális politikája a 2007-13-as időszakban dr. Ránky Anna: Az Európai Unió regionális politikája a 2007-13-as időszakban I. A 2007-13-as időszakra vonatkozó pénzügyi perspektíva és a kohéziós politika megújulása A 2007-13 közötti pénzügyi időszakra

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara Szilárdásvány Bányászati Tagozat Geotermikus Szakosztály tevékenysége 2010-2012

Magyar Mérnöki Kamara Szilárdásvány Bányászati Tagozat Geotermikus Szakosztály tevékenysége 2010-2012 Magyar Mérnöki Kamara Szilárdásvány Bányászati Tagozat Geotermikus Szakosztály tevékenysége 2010-2012 Dr. Tóth Anikó ME Kőolaj és Földgáz Intézet Budapest, 2012. december 12. Geotermikus Szakosztály alakulás

Részletesebben

Vidékfejlesztési Politika 2014-2020 A Vidékfejlesztési Program tervezése

Vidékfejlesztési Politika 2014-2020 A Vidékfejlesztési Program tervezése Vidékfejlesztési Politika 2014-2020 A Vidékfejlesztési Program tervezése Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Gazdasági-társadalmi kihívások Jövedelem különbségek Áringadozás, kockázatmenedzsment

Részletesebben

GeoDH EU Projekt. Budapest 2014. november 5. Kujbus Attila ügyvezető igazgató Geotermia Expressz Kft.

GeoDH EU Projekt. Budapest 2014. november 5. Kujbus Attila ügyvezető igazgató Geotermia Expressz Kft. GeoDH EU Projekt Budapest 2014. november 5. Kujbus Attila ügyvezető igazgató Geotermia Expressz Kft. Geotermikus Távfűtő Rendszerek Európában GeoDH Geotermikus projektek tervezése és a N technológiák üzemeltetése

Részletesebben

Összefoglalás Magyarországnak a 2014 2020-as időszakra vonatkozó partnerségi megállapodásáról

Összefoglalás Magyarországnak a 2014 2020-as időszakra vonatkozó partnerségi megállapodásáról EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014. augusztus 26. Összefoglalás Magyarországnak a 2014 2020-as időszakra vonatkozó partnerségi megállapodásáról Általános információk A partnerségi megállapodás öt alapot

Részletesebben

Határmenti programok. Határmenti programok. Tartalom. Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között

Határmenti programok. Határmenti programok. Tartalom. Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között Tartalom Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között Határmenti programok Transznacionális programok Interregionális program 2009 Nov Hegyesi Béla, VÁTI Kht

Részletesebben

FENNTARTHATÓ ENERGIA PRIORITÁSI TERÜLET (PA2) Árvay Szilárd

FENNTARTHATÓ ENERGIA PRIORITÁSI TERÜLET (PA2) Árvay Szilárd Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia Budapest, 2015. március 26. FENNTARTHATÓ ENERGIA PRIORITÁSI TERÜLET (PA2) Árvay Szilárd Főtanácsadó Külgazdasági és Külügyminisztérium A prioritási

Részletesebben

Proposal for a. A Bizottság COM(2012) 496 javaslatának módosításaaz EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Proposal for a. A Bizottság COM(2012) 496 javaslatának módosításaaz EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 12.3.2013 COM(2013) 146 final 2011/0276 (COD) Proposal for a A Bizottság COM(2012) 496 javaslatának módosításaaz EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a Közös Stratégiai

Részletesebben

NKEK Nonprofit Kft. bemutatása és az EGT Alap Megújuló Energia Programterület ismertetése, célkitűzései

NKEK Nonprofit Kft. bemutatása és az EGT Alap Megújuló Energia Programterület ismertetése, célkitűzései NKEK Nonprofit Kft. bemutatása és az EGT Alap Megújuló Energia Programterület ismertetése, célkitűzései Dibáczi Zita osztályvezető Nemzetközi Projektek Osztály NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia

Részletesebben

Az EU kohéziós politikája 2014 2020

Az EU kohéziós politikája 2014 2020 Az EU kohéziós politikája 2014 2020 Az Európai Bizottság javaslatai Kohéziós politika Áldorfai György PhD. hallgató SZIE GTK EGYRTDI - RGVI 1. Az EU kohéziós politikájának hatásai Kohéziós politika Az

Részletesebben

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. feladatát, hatáskörét és alaptevékenységét meghatározó jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. feladatát, hatáskörét és alaptevékenységét meghatározó jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. feladatát, hatáskörét és alaptevékenységét meghatározó jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. alapcélja koordinációs

Részletesebben

HŐENERGIA HELYBEN. Célok és lehetőségek. Fűtsünk kevesebbet, olcsóbban, hazai energiával!

HŐENERGIA HELYBEN. Célok és lehetőségek. Fűtsünk kevesebbet, olcsóbban, hazai energiával! HŐENERGIA HELYBEN Célok és lehetőségek Fűtsünk kevesebbet, olcsóbban, hazai energiával! Hazánk hőellátó energiahordozó struktúrája ma (EurObserv ER 2013): Földgáz 340 PJ (9,3 milliárd m3) Geotermia 4,5

Részletesebben

Intézményrendszernek végzett munkák

Intézményrendszernek végzett munkák Boza Pál HDI Consulting Kft. 2013. október 29. Budapest HDI Consulting Kft. Intézményrendszernek végzett munkák KEOP IH számára pályázati konstrukciók előkészítése pl. KEOP 4.3.1 Norvég Alap energiahatékonysági

Részletesebben

integrált területi beruházás tervezéséhez

integrált területi beruházás tervezéséhez HÁTTÉRANYAG integrált területi beruházás tervezéséhez Az alábbi ismertető segítséget kíván nyújtani az új kohéziós politika egyik innovatív eszközének, az integrált területi beruházásnak (ITB) (angolul

Részletesebben

Környezetvédelmi Főigazgatóság

Környezetvédelmi Főigazgatóság Környezetvédelmi Főigazgatóság Főbiztos: Stavros Dimas Főigazgató: Mogens Peter Carl A igazgatóság: Kommunikáció, Jogi Ügyek & Polgári Védelem B igazgatóság: A Természeti Környezet Védelme Osztály: Természetvédelem

Részletesebben

A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása

A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása Olti Máté osztályvezető I. LIFE Klímapolitikai Tréning 2016. április 28. I. A LIFE Program A LIFE az Európai Unió pénzügyi finanszírozási

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.. MNVH. megyei területi felelős 2015. szeptember Az MNVH célja, feladatai Az MNVH célja: Az MNVH feladata a vidékfejlesztésben érdekelt összes szereplő együttműködési hálózatba

Részletesebben

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz:

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.2.25. COM(2015) 80 final ANNEX 1 AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON LEHETŐSÉGEK ÉS FINANSZÍROZÁS

VIDÉKFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON LEHETŐSÉGEK ÉS FINANSZÍROZÁS VIDÉKFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON LEHETŐSÉGEK ÉS FINANSZÍROZÁS UDVARDY Péter egyetemi docens ÓE AMK NVS A Nemzeti Vidékstratégia (NVS) célja, hogy a Magyarország vidéki térségeinek nagy részén érvényesülő

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Geotermia. Dr. Kiricsi Imre Dr. M. Tóth Tivadar

Szegedi Tudományegyetem Geotermia. Dr. Kiricsi Imre Dr. M. Tóth Tivadar Szegedi Tudományegyetem Geotermia Dr. Kiricsi Imre Dr. M. Tóth Tivadar A geotermia szerepe a SZTE-n -Oktatás - Kutatás - Szolgáltatás - Hazai és nemzetközi együttműködések - Sikeres pályázatok konzorciumokban

Részletesebben

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Az Európai Unió kohéziós politikája Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kohéziós politika az elnevezés néhány év óta használatos korábban: regionális politika, strukturális politika

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Idegen nyelv használata 2. Konzorciumépítés

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban. 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia

Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban. 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia Államreform Operatív Program ÁROP-1.1.19 Amiről szó lesz. Az ÁROP-1.1.19 pályázati

Részletesebben

LIFE Az éghajlatváltozás mérséklése LIFE - Climate Change Mitigation

LIFE Az éghajlatváltozás mérséklése LIFE - Climate Change Mitigation LIFE Az éghajlatváltozás mérséklése LIFE - Climate Change Mitigation Dr. Toldi Ottó K+F tanácsadó, klímapolitikai referens Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály I. LIFE Klímapolitikai

Részletesebben

ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter

ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter Előadás tartalma 1. Klaszter bemutatása 2. ArchEnerg Klasztertérkép 3. Klasztertagság előnyei 4. Klasztertagok tevékenységei 5. Nyertes

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 2014-2020

Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 2014-2020 Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 2014-2020 Gecse Gergely Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály 2013. november 14. Integrált Közlekedésfejlesztés

Részletesebben

A Nemzeti Energiastratégia keretében készülő Távhőfejlesztési Cselekvési Terv bemutatása

A Nemzeti Energiastratégia keretében készülő Távhőfejlesztési Cselekvési Terv bemutatása A Nemzeti Energiastratégia keretében készülő Távhőfejlesztési Cselekvési Terv bemutatása Dr. Toldi Ottó főosztályvezető helyettes Klímaügyi-, és Energiapolitikai Államtitkárság Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020

Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 Terület és településfejlesztési programok 2014-2020 között, különös tekintettel a Közép-magyarországi régióra JENEI Gábor Programirányító

Részletesebben

Támogatási lehetőségek, pályázati források

Támogatási lehetőségek, pályázati források Támogatási lehetőségek, pályázati források Dibáczi Zita Osztályvezető Nemzetközi Projektek Iroda Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. 2012. december 3. Nemzeti Környezetvédelmi és

Részletesebben

Natura 2000 finanszírozás az EU Kohéziós Politika és a LIFE program forrásaiból

Natura 2000 finanszírozás az EU Kohéziós Politika és a LIFE program forrásaiból Natura 2000 finanszírozás az EU Kohéziós Politika és a LIFE program forrásaiból. NATURA 2000 FINANSZÍROZÁS EU finanszírozási lehetőségek a 2014-2020 időszakban 2013. Szeptember 10 Marczin Örs természetvédelmi

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

A REGIONÁLIS POLITIKA FŐBB IRÁNYVONALAI NAPJAINKBAN ÁLDORFIANÉ CZABADAI LILLA

A REGIONÁLIS POLITIKA FŐBB IRÁNYVONALAI NAPJAINKBAN ÁLDORFIANÉ CZABADAI LILLA A REGIONÁLIS POLITIKA FŐBB IRÁNYVONALAI NAPJAINKBAN ÁLDORFIANÉ CZABADAI LILLA TANÁRSEGÉD ALDORFAINE.CZABADAI.LILLA@GTK.SZIE.HU A REGIONÁLIS POLITIKÁRÓL Más néven gazdasági, társadalmi és területi Kohéziós

Részletesebben

A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisvárda, 2017. január 23. Szabó István a megyei közgyűlés alelnöke Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Fejlesztési feladatok

Részletesebben

G E overn E EE j pro ekt kt

G E overn E EE j pro ekt kt GovernEE projekt A projekt háttere, előzmény A Good Governance in Energy Efficiency Jó kormányzás az energiahatékonyság területén! - Energiabiztonság és a klímaváltozás problémája - Energia hatékonyság

Részletesebben

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) PÁLYÁZATAINAK HELYZETE GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) PÁLYÁZATAINAK HELYZETE GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) PÁLYÁZATAINAK HELYZETE GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN Széchenyi Programiroda Országos Konferenciasorozat Győr, 2016. november 18. SIMON RÓBERT BALÁZS

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata. Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens

A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata. Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens Amiről szó lesz 1. A NAKVI és a tervezés kapcsolata 2. Hogyan segíti az

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései

A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései dr. Nyikos Attila Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Elnökhelyettes Országos Bányászati Konferencia Egerszalók, 2016. november 24. Tartalom Célok

Részletesebben

Az EU regionális politikája

Az EU regionális politikája Alapvető célkitűzések, fogalom Az EU regionális politikája Előadás vázlat Sonnevend Pál Az EK-n belüli fejlettségi különbségek kiegyenlítése Nem segélyezés, hanem a növekedés feltételeinek megteremtése,

Részletesebben

Nemzeti Klaszter Konferencia

Nemzeti Klaszter Konferencia Nemzeti Klaszter Konferencia 2012. Március 27. Pécs Tartalom DCCA rövid bemutatása Duna Stratégia rövid bemutatása A klasztertevékenységek kapcsolódása a Stratégiához / PA 8/ PA 8 terület projektpéldáinak

Részletesebben

MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁR A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁNAK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁR A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁNAK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁR A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁNAK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Dr. Dancsó József Magyar Államkincstár TARTALOM Az Operatív Programok, és a Területi és Településfejlesztési

Részletesebben