Tisztelt Olvasó!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "www.geopower-i4c.hu Tisztelt Olvasó!"

Átírás

1 Tisztelt Olvasó! JÚNIUS Örömmel nyújtjuk át az Interreg IVC program keretében, Nyitóülés, Ferrara 2 1. Deep Delegation Workshop, Reading 2 2. Deep Delegation Workshop, Szófia 3 célkitűzése az alacsony entalpiájú hőszolgáltatás jó gyakor- A GEO.POWER bemutatása a RENEXPO-n 3 latainak megosztása és - a potenciális átadhatóság tech- II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap 4 európai együttműködésben megvalósuló GEO.POWER projekt magyar nyelvű hírlevelének első számát. A GEO.POWER fő nológiai és költség/haszon elemzését követően - a kiválasztott jó gyakorlatok átadásának előkészítése a projektben résztvevő II. Valóságos Kincsesbánya Fórum 5 régiók as tervezési időszakot érintő fejlesztési prog- Nyitottan a nemzetközi projektek felé 5 gramjainak, illetve a jövőbeni régiós programjainak keretében. GEO.POWER szakmai nap 6 GeoThermExpo Ferrara 7 Partnerség 8 Bár az EU politikai keretprogramja jelenleg egyértelműen támogatja a megújuló energiaforrások használatát, azonban a megújuló energia területén a megújuló alapú fűtésre és hűtésre nincs külön EU szabályozás. Ez a hiányosság a Bizottság szerint veszélyezteti a megújuló energia területét érintő célkitűzések elérését. Ezért a projekt fő célja egy-egy akcióterv ki- dolgozása minden résztvevő régió számára, amely tartalmaz jogi/ szabályozási, gazdasági, technikai és technológia javaslatokat, amelyek a regionális operatív programba beépítve hosszú távú befektetési stratégiát céloznak meg a zártrendszerű hőszivattyús rendszerek széleskörű alkalmazása terén. A partnerség, melyet az olaszországi Ferrara provincia kordinál, 9 ország (Bulgária, Magyarország, Görögország, Olaszország, Svédország, Észtország, Egyesült Királyság, Belgium és Szlovénia) minisztériumaiból, régióiból, önkormányzataiból, egyetemekből, kutató-fejlesztő cégekből áll. A számos jó gyakorlat alapján a városi, vidéki és ipari szektorban minden partner és a helyi szakértők, érintettek delegációja elkészíti a jó gyakorlatok potenciális átadhatóságának értékelését a saját régiójában a megadott technikai, gazdasági és környezeti paraméterek alapján annak érdekében, hogy meghatározzák a zártrendszerű hőszivattyús rendszerek optimális működési feltételeit és kapacitását, hogy egyben megfeleljen a területi szempontoknak. Az akciótervek következetes kidolgozása és beillesztése a regionális operatív programokba mérföldkő lehet a jövőbeni tömeges zártrendszerű hőszivattyús alkalmazásokba való befektetések terén az érintett régiókban. A projekt magyar partnerei az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft., Illetve az Energia Központ Energiahatékonysági, Környezetvédelmi és Energia Információs Ügynökség Nonprofit Kft.

2 Nyitóülés Nyitóülés,, december Ferrara, Olaszország A GEO.POWER projekt nyitó ülése december 2-3-án került megrendezésre Ferrarában. Elhangzottak a projekt célkitűzései, és bemutatásra kerültek az egyes projektfázisokban elvégzendő feladatok is. Megalakult a Steering Committee, megvitatták a pénzügyi és adminisztratív menedzsment feladatait. A partnerek röviden bemutatták intézményeiket, illetve a partnerség számára összeállított jó gyakorlatokat. Meghatározásra került a Deep Delegation szerepe, illetve a helyi Deep Delegation kialakításának keretei. A partnerek megvitatták a projekt kommunikációs és disszeminációs feladatait, aktivitásait. 1. Deep Delegation ülés ülés,, február Reading, Nagy Nagy--Britannia Az első Deep megrendezésre. Delegation A Workshop rendezvény a nagy-britanniai fókuszában a Readingben zártrendszerű került hőszivattyúk középületekben történő alkalmazásának előnyei, lehetőségei és új irányvonalai álltak. A workshopon bemutatásra kerültek a Reading térségében, illetve Délkelet-Angliában alkalmazott legjobb gyakorlatok. Helyszíni látogatás keretében a résztvevő partnerek megtekintették a projekt egyik esettanulmányaként megismert épületet, a Reading-i Egyetem Hallgatói Szolgáltatások épületét, mely jól példázza a Nagy-Britanniában jelenleg alkalmazott építési technológiát. A műszaki szempontok, a hatékonyság és az előnyök, valamint a monitoring folyamata is megvitatásra került. A többi résztvevő partner szintén bemutatta a geotermális energia középületekben történő alkalmazását a saját régiójukban.

3 2. Deep Delegation ülés ülés,, április Szófia, Bulgária A 2. Deep Delegation Workshop Szófiában került megrendezésre április én, témája a zárt rendszerű hőszivattyúk előnyei és normatív szempontjai az ipar és átfogó területek vonatkozásában. A workshop keretében bemutatásra kerültek az elmúlt, a jelenlegi és a jövőbeni beruházások Bulgáriában. A résztvevők látogatást tettek Sapareva Bania-ban, ahol három geotermális energiával működő épületet tekintettek meg. A találkozón a partnerek bemutatták az elkészült Benchmark Report-okat, illetve négy jó gyakorlatot is megismerhettek a résztvevők. A GEO.POWER projekt bemutatása a RENEXPO Közép Közép--Európa Konferencián Az Energia Központ Nonprofit Kft., mint a GEO.POWER projekt egyik magyar partnere Budapesten, a május 5-7-én megrendezett RENEXPO Nemzetközi Kiállítás és Konferencia a Megújuló Energiáról és az Energiahatékonyságról rendezvényen mutatta be az érdeklődőknek a GEO.POWER projektet. Simon Tamás projektmenedzser a magyar energia szektor és az jövőbeni EU követelmények áttekintését követően részletesen beszámolt a projekt célkitűzéseiről, tevékenységéről, majd néhány jó gyakorlat került bemutatásra.

4 II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Idén második alkalommal került megrendezésre az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség szervezésében az Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap. A tavalyi rendezvény és az azóta végzett munka tapasztalatait ötvöző egész napos rendezvény idén azzal a különleges címmel is büszkélkedhet, hogy a magyar EU elnökség hivatalos kísérő rendezvénye lett! A rendezvény célja az önkormányzatok energiahatékonyságának elősegítése, megújuló energiaforrások önkormányzati felhasználási lehetőségeinek ismertetése, már meglévő jó gyakorlatok bemutatása, pályázati lehetőségek feltérképezése. A II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap szakmai információkkal és szekciókra osztva szakértők bevonásával, gyakorlati tanácsokkal kívánt az önkormányzatok polgármesterinek, energetikusainak a régióban egyedülálló lehetőséget biztosítani. Az Energia Nap kísérőrendezvénye a kapcsolódó szolgáltatók, vállalkozások, tanácsadók, szakmai szervezetek kiállítása volt. Az ENEREA olyan rendezvényt készített elő, ahol az energiahatékonyság és megújuló energiaforrások felhasználása felé nyitó önkormányzatok és a szolgáltatók, tanácsadók találkozhattak, biztosítva ezzel az első kézből szerzett, testreszabott információkat. A rendezvény, melynek megrendezésére május 19-én a Nyíregyházi Főiskola épületében került sor, több szinten kívánt gyakorlati segítséget nyújtani az önkormányzatok döntéshozóinak. A rendezvény az alábbi részekből állt: - szakmai konferencia - 5 külön témával foglalkozó szekció - a kapcsolódó szolgáltatók, vállalkozók egész napos szakmai kiállítása - egész napos ingyenes épületenergetikai és pályázati tanácsadás. További információ: Hirlevel Kulonkiadas_ 2011.pdf

5 II. Valóságos Kincsesbánya Fórum, Újszilvás A II. Valóságos Kincsesbánya Fórum május 20-án Újszilváson került megrendezésre, melyen a GEO.POWER nemzetközi projektet egy előadás keretében Simon Tamás, az Energia Központ Nonprofit Kft. munkatársa mutatta be. A rendezvény fő célkitűzése a hazai megújuló energiaforrások népszerűsítése, platform létesítése az alternatív lehetőségek megvitatására. A rendezvény szakmai házigazdája a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt, fő védnöke pedig Újszilvás Polgármesteri Hivatala. A településen többek között hőszivattyús beruházás is megvalósult, mely a GEO.POWER projektben is ismertetésre és népszerűsítésre kerül. Nyitottan a nemzetközi projektek felé GEO.POWER Az ENERA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség júniusi hírlevelében részletesen bemutatja a GEO.POWER projektet, illetve az abban eddig végzett tevékenységeket, az eddigi eredményeket. Az energetika területén már korábban is elérhetőek voltak nemzetközi források, bár a pályázók között inkább a hazai források népszerűek, különösen azóta, hogy az elbírálás és a szerződéskötés ideje jelentősen lecsökkent. Pedig a nemzetközi forrásokra is érdemes lenne odafigyelnünk, és ha nem is főpályázóként, de projekt partnerként mindenképpen érdemes bekapcsolódni egy-egy nemzetközi pályázatba, hiszen rengeteget kamatoztathatunk a pályázat megvalósítása során szerzett tapasztalatokból. Az ENEREA és az Energia Központ Nonprofit Kft. az olasz vezető partner megkeresésére csatlakozott a projekthez, melynek célkitűzése a geotermális energia a lakó- és ipari épületek energetikai stratégiáiban alkalmazásának elősegítése Európa régióiban, így Magyarországon és az Észak-Alföldi régióban is. Az ENEREA szakértői résztvesznek a legjobb gyakorlatok gyűjtésében és partnerek közötti tapasztalatcseréiben, így már a nyitótalálkozót követő readingi és szófiai szakértői üléseken. Együttműködve az Energia Központ Nonprofit Kft.-vel június 15-én a GEO.POWER nemzetközi projekt keretében megrendezésre került egy szakmai nap, melynek témája A hőszivattyús energiafelhasználás szerepe a magyar energetikában volt. A projekt további részeiben újabb szakmai anyagok kidolgozása és tapasztalatcseréire kerül sor legközelebb Ferrara provinciában, majd Svédországban.

6 GEO.POWER szakmai nap, Budapest A június 15-én megtartott rendezvényen a moderátor Dibáczi Zita, az Energia Központ munkatársa volt. A délelőtti szekciót Simon Tamás, az Energia Központ munkatársa nyitotta meg. Előadásában ismertette a GEO.POWER projekt fő célkitűzéseit, a partnereket és eddigi tapasztalatokat. A második előadást Bíró Tamás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársa tartotta, melyben ismertette a hazai megújuló energia szektort, annak célkitűzéseit különös tekintettel a geotermikus energiaforrásokra. A harmadik előadást Büki Gergely a Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozatának elnöke tartotta. Előadásában részletesen bemutatta a hőszivattyúk energetikáját és a hazai jogszabályi keretrendszert. A negyedik előadást Ádám Béla, a Magyar Hőszivattyú Szövetség Elnöke tartotta, aki szintén delegált a GEO.POWER projektben. Előadásában részletesen bemutatta a Magyar és az Európai hőszivattyús szektort és a várható trendeket. Az ötödik előadást Rudas János a Magyar Menedzserek országos szövetségének elnöke tartotta. Előadásában a kis és középvállalkozások együttműködési lehetőségére hívta fel a figyelmet a hőszivattyús szektorban. Felhívta a figyelmet a gyártás, logisztika, szerviz fontosságára.

7 A délutáni szekciót Szabó Valéria, az ENEREA munkatársa nyitotta meg. Előadásában ismertette az ügynökség tevékenységét és a GEO.POWER projektben betöltött szerepüket, különös tekintettel az Észak-Alföldi régióra vonatkozóan. A következő előadást Dibáczi Zita tartotta, és bemutatta a svéd és nagy-britanniai hőszivattyús szektort. A délután során 6 db hazai megvalósult hőszivattyús beruházás került bemutatásra: TELENOR székház, előadó: Haláchy Ferenc HUN utcai beruházás, előadó: Béndek Tibor, Geo-Nrg Kft.. Mátraházai hőszivattyús beruházás, előadó: Kiss Tamás, Budatech Kft. Újszilvási hőszivattyús beruházás, előadó: Szép István, Penta-klíma Kft. Coca Cola Kft. hőszivattyús beruházása Zalaszentgróton, előadó: Varga Gábor, Coca-Cola Beverages Kft. Szerémi irodaház hőszivattyús beruházása, előadó: Pallos Levente, Daikin Mc Quay Kft. Következő GEO.POWER rendezvény helyszíne: Ferrara szeptember 28 és 30 között kerül megrendezésre a GEO.POWER projekt következő találkozója az olaszországi Ferrarában. A kétnapos workshop a»geothermexpo«rendezvénnyel párhuzamosan, azzal szoros összefüggésben zajlik. További információ:

8 PARTNERSÉG Province of Ferrara - LEAD PARTNER Centre for Renewable Energy Sources and Saving (CRES ), Greece Ministry of Regional Development and Public Works E nergia Központ ENEREA Észak- Alföldi Regionális Institute of Geology at Energiahatékonysági, Környezetvédelmi Tallinn University of és Energia Információs Ügynökség Technology, Estonia Nonprofit Kft., Magyarország Energia Ügynökség Nonprofit Kft., Magyarország VITO Flemish Institute for Technological Research Department of Energy Technology, Royal Institute of Science (KTH ), Sweden SP Technical Research Institute of Sweden Geological Survey of Slovenia Első szám, június ENEREA, Energia Központ

Önkormányzatok megújuló energia használatának lehetőségei. Vámosi Gábor igazgató

Önkormányzatok megújuló energia használatának lehetőségei. Vámosi Gábor igazgató Önkormányzatok megújuló energia használatának lehetőségei Vámosi Gábor igazgató Energiaügynökségek Európában Energia Ügynökség Magyarországon Észak-Alföldi Régió Megyék (települések száma): - Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

www.regions4greengrowth.eu Mátrai Melinda Projektmenedzser, ÉARFÜ Nonprofit Kft. Nyíregyháza, 2013. június 6.

www.regions4greengrowth.eu Mátrai Melinda Projektmenedzser, ÉARFÜ Nonprofit Kft. Nyíregyháza, 2013. június 6. www.regions4greengrowth.eu Mátrai Melinda Projektmenedzser, ÉARFÜ Nonprofit Kft. Nyíregyháza, 2013. június 6. A projekt A megújuló energiaforrásokat alkalmazó technológiák ösztönzése és finanszírozási

Részletesebben

Putting Regions on Track for Carbon Neutrality by 2050

Putting Regions on Track for Carbon Neutrality by 2050 Putting Regions on Track for Carbon Neutrality by 2050 Miskolc, 2019. június 25. Mikó Gergely LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. This project has received funding from the European Union s Horizon

Részletesebben

MAGYARORSZÁGON KERÜLT MEGRENDEZÉSRE AZ AQUA-ADD PROJEKT ZÁRÓ RENDEZVÉNYE

MAGYARORSZÁGON KERÜLT MEGRENDEZÉSRE AZ AQUA-ADD PROJEKT ZÁRÓ RENDEZVÉNYE SAJTÓANYAG 8. SZÁM - 2014. szeptember MAGYARORSZÁGON KERÜLT MEGRENDEZÉSRE AZ AQUA-ADD PROJEKT ZÁRÓ RENDEZVÉNYE Közeledve az Aqua-add projekt megvalósításának utolsó hónapjaihoz, 2014. szeptember 23-26

Részletesebben

E E Pannonia. Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs

E E Pannonia. Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs E E Pannonia Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs Izrada zajedničkog akcijskog plana energetske učinkovitosti za pograničnu regiju EE Pannonia EE Pannonia Elaboration of joint energy

Részletesebben

Geopower projekt találkozó Budapest 2012. július 18-19.

Geopower projekt találkozó Budapest 2012. július 18-19. Geopower projekt találkozó Budapest 2012. július 18-19. A Geopower projekt 6. találkozóját ezúttal Budapesten rendezték meg 2012. július 18-19- én. Szerda reggel 9 órakor indultunk a tanulmányút első színhelyére,

Részletesebben

ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség bemutatása. Vámosi Gábor igazgató

ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség bemutatása. Vámosi Gábor igazgató ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség bemutatása Vámosi Gábor igazgató 1 Megalakulás Az intézmény az Intelligens Energia Európa Program támogatásával alakult meg 2009. március 6-án Tulajdonosok:

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Idegen nyelv használata 2. Konzorciumépítés

Részletesebben

GEO.POWER nemzeti szintű akcióterv ismertetése, javaslatok a 2014-2020-as programozási időszakra

GEO.POWER nemzeti szintű akcióterv ismertetése, javaslatok a 2014-2020-as programozási időszakra GEO.POWER nemzeti szintű akcióterv ismertetése, javaslatok a 2014-2020-as programozási időszakra Dibáczi Zita Osztályvezető Helyi Fórum Nyíregyháza, 2012. december 10. 1 EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND

Részletesebben

Magyarországi Akcióterv

Magyarországi Akcióterv Zárókonferencia Magdeburg, April 9, 2019 Magyarországi Akcióterv Peter Kiss IFKA Public Benefit Non-profit Ltd. For the Development of the Industry AZ AKCIÓTERV ÁTTEKINTÉSE Koordináció: Magyar Logisztikai

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara Szilárdásvány Bányászati Tagozat Geotermikus Szakosztály tevékenysége 2010-2012

Magyar Mérnöki Kamara Szilárdásvány Bányászati Tagozat Geotermikus Szakosztály tevékenysége 2010-2012 Magyar Mérnöki Kamara Szilárdásvány Bányászati Tagozat Geotermikus Szakosztály tevékenysége 2010-2012 Dr. Tóth Anikó ME Kőolaj és Földgáz Intézet Budapest, 2012. december 12. Geotermikus Szakosztály alakulás

Részletesebben

Nemzetközi Geotermikus Konferencia. A pályázati támogatás tapasztalatai

Nemzetközi Geotermikus Konferencia. A pályázati támogatás tapasztalatai Nemzetközi Geotermikus Konferencia A pályázati támogatás tapasztalatai Bús László, Energia Központ Nonprofit Kft. KEOP 2010. évi energetikai pályázati lehetőségek, tapasztalatok, Budapest, eredmények 2010.

Részletesebben

Handa Orsolya sekért felelős s projekt menedzser

Handa Orsolya sekért felelős s projekt menedzser Handa Orsolya Regionális fejlesztések sekért felelős s projekt menedzser IEE háttereh EU 2020 : Versenyképesség Fenntarthatóság Energiabiztonság Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan A változáshoz

Részletesebben

FENNTARTHATÓ ENERGIA PRIORITÁSI TERÜLET (PA2) Árvay Szilárd

FENNTARTHATÓ ENERGIA PRIORITÁSI TERÜLET (PA2) Árvay Szilárd Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia Budapest, 2015. március 26. FENNTARTHATÓ ENERGIA PRIORITÁSI TERÜLET (PA2) Árvay Szilárd Főtanácsadó Külgazdasági és Külügyminisztérium A prioritási

Részletesebben

Flottamenedzsment Konferencia

Flottamenedzsment Konferencia Flottamenedzsment Konferencia 2010. január 29. Budapest Balogh Nikoletta Projekt Menedzser Geonardo Kft. Geonardo Kft. Budapesti KKV 1999-ben alapítva Főbb területeink: Környezetvédelem Vízgazdálkodás

Részletesebben

Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2628 Szob, Köztársaság u. 2. / /

Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2628 Szob, Köztársaság u. 2. / / A közösség részvételét alátámasztó események listája: Esemény megnevezése Időpont Helyszín Részvevők Rövid összefoglaló száma 1. Térségi Fejlesztési Fórum 2014. január 20. Ipolydamásd, Fő út Közösségi

Részletesebben

CENTRAL EUROPE Program TRANSENERGY: Termálvizek az Alpok és a Kárpátok ölelésében. TRANSENERGY Konferencia Budapest, szeptember 13.

CENTRAL EUROPE Program TRANSENERGY: Termálvizek az Alpok és a Kárpátok ölelésében. TRANSENERGY Konferencia Budapest, szeptember 13. CENTRAL EUROPE Program 2007-2013 TRANSENERGY Konferencia Budapest, 2012. szeptember 13. TRANSENERGY: Termálvizek az Alpok és a Kárpátok ölelésében Lubor Jusko JTS CENTRAL EUROPE PROGRAMME CENTRAL EUROPE

Részletesebben

Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA

Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA Antal András Nyugat-Dunántúli Régió Vas és Zala megyei Információs Pont 2012. szeptember 27. A HITA létrejötte 2011. január 1. óta működik a Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

LOCARBO PROJEKT KOMMUNIKÁCIÓS TEVÉKENYSÉGEI MAGYAR INNOVÁCIÓ ÉS HATÉKONYSÁG NONPROFIT KFT. (MI6)

LOCARBO PROJEKT KOMMUNIKÁCIÓS TEVÉKENYSÉGEI MAGYAR INNOVÁCIÓ ÉS HATÉKONYSÁG NONPROFIT KFT. (MI6) Page 1 of 9 MI6 (/) Home (/) Zöld Gazdaság Tevékenységünk (/tevkenysgnk/) VEP Vállalati blokk (/vep/) VEP Lakossági blokk (/az-energiatu datos-iskolrt-palyazat/) VEP Közintézményi blokk (/vepkozintezmenyi-blokk/)

Részletesebben

NEMZETKÖZI KONFERENCIA

NEMZETKÖZI KONFERENCIA NEMZETKÖZI KONFERENCIA Pécs, Hotel Palatinus City Center Nádor Terem 2012. október 24. - délelőtt APP4INNO projekt nyitókonferencia Új megközelítések és eszközök létrehozása és támogatása a primer szektor

Részletesebben

ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter

ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter Előadás tartalma 1. Klaszter bemutatása 2. ArchEnerg Klasztertérkép 3. Klasztertagság előnyei 4. Klasztertagok tevékenységei 5. Nyertes

Részletesebben

K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével című projekt bemutatása. Lövei Attila projektmenedzser

K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével című projekt bemutatása. Lövei Attila projektmenedzser K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével című projekt bemutatása Lövei Attila projektmenedzser A Hajdú Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. tevékenysége

Részletesebben

Javaslat a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség Nkkft évi üzleti tervének elfogadására Előterjesztő és előadó: Bán Róbert, az Nkkft.

Javaslat a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség Nkkft évi üzleti tervének elfogadására Előterjesztő és előadó: Bán Róbert, az Nkkft. Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2018. február 9-i ülése 10. sz. napirendi pontja Javaslat a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség Nkkft. 2018. évi üzleti tervének elfogadására Előterjesztő

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

NKEK Nonprofit Kft. bemutatása és az EGT Alap Megújuló Energia Programterület ismertetése, célkitűzései

NKEK Nonprofit Kft. bemutatása és az EGT Alap Megújuló Energia Programterület ismertetése, célkitűzései NKEK Nonprofit Kft. bemutatása és az EGT Alap Megújuló Energia Programterület ismertetése, célkitűzései Dibáczi Zita osztályvezető Nemzetközi Projektek Osztály NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia

Részletesebben

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26.

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Innovációs tevékenység célja Magasabb hozzáadott érték Versenyelőny Piacbővítés CSOMIÉP Kft. Legrand Zrt.

Részletesebben

ACCESS. Napenergia hasznosító és kisméretű biomassza tüzelésű kombinált fűtésű rendszerek gyors elterjesztése

ACCESS. Napenergia hasznosító és kisméretű biomassza tüzelésű kombinált fűtésű rendszerek gyors elterjesztése Napenergia hasznosító és kisméretű biomassza tüzelésű kombinált fűtésű rendszerek gyors elterjesztése A kiadványt készítette: Fráter Miklós Innoterm Kft. Cím: 1071 Budapest, Városligeti fasor 47-49 Tel.

Részletesebben

GreenLabelsPurchase making a greener procurement with energy labels. GreenLabelsPurchase projekt. Szakmai Fórum a zöld beszerzésről

GreenLabelsPurchase making a greener procurement with energy labels. GreenLabelsPurchase projekt. Szakmai Fórum a zöld beszerzésről GreenLabelsPurchase projekt Szakmai Fórum a zöld beszerzésről Budapest, 2008. február 14. Tartalom GLP projekt bemutatása Célkitűzések és munkaprogram Eredmények Projekt partnerek 1 Berliner Energieagentur

Részletesebben

Waste to Energy projekt bemutatása

Waste to Energy projekt bemutatása European Regional Development Fund Waste to Energy projekt bemutatása WASTE TO ENERGY Dr. Pigniczki Zsanett pigniczki@darfu.hu DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. Waste to

Részletesebben

2014.09.25. Budapest. A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása. Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd. Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser

2014.09.25. Budapest. A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása. Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd. Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser Budapest A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser A CluStrat projekt 8 pilot tevékenysége 1. Folyamat fejlesztés: innováció fokozása

Részletesebben

1. Technológia és infrastrukturális beruházások

1. Technológia és infrastrukturális beruházások AKTUÁLIS ÉS VÁRHATÓ PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK NAGYVÁLLALATOKNAK A 2009-2010 ÉVEKBEN 1. Technológia és infrastrukturális beruházások Technológia fejlesztés I. Támogatás mértéke: max. 30% Támogatás összege:

Részletesebben

SPECIAL. Spatial Planning and Energy for communities in all Landscapes. http://www.special-eu.org/ http://special-eu.hu/

SPECIAL. Spatial Planning and Energy for communities in all Landscapes. http://www.special-eu.org/ http://special-eu.hu/ SPECIAL Spatial Planning and Energy for communities in all Landscapes http://www.special-eu.org/ http://special-eu.hu/ BŐVÜLŐ SZOLGÁLTATÁSOK MEGÚJULT ARCULAT KÜLDETÉSÜNK Önkormányzatok részére innovatív

Részletesebben

A Széchenyi Programiroda tevékenységei. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A Széchenyi Programiroda tevékenységei. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A Széchenyi Programiroda tevékenységei Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 EU-s forrásfelhasználás növelése Aktuális pályázati kiírások megismertetése, pályázók körének

Részletesebben

Intézményrendszernek végzett munkák

Intézményrendszernek végzett munkák Boza Pál HDI Consulting Kft. 2013. október 29. Budapest HDI Consulting Kft. Intézményrendszernek végzett munkák KEOP IH számára pályázati konstrukciók előkészítése pl. KEOP 4.3.1 Norvég Alap energiahatékonysági

Részletesebben

2012. DECEMBER. Projektzáró konferencia Brüsszelben. Tisztelt Olvasó!

2012. DECEMBER. Projektzáró konferencia Brüsszelben.  Tisztelt Olvasó! 2012. DECEMBER 1. Projektzáró konferencia Brüsszel- ben 4. A GEO.POWER projekt Akcióterv tanulmánya 6. GEO.POWER helyi fórum 7. Geotermikus tréning sorozat 8. GeoPower Europe konferencia 9. 2014-2020 2020

Részletesebben

RURENER. Energia-semlegességet célzó kis vidéki közösségek hálózata www.rurener.eu info@rurener.eu

RURENER. Energia-semlegességet célzó kis vidéki közösségek hálózata www.rurener.eu info@rurener.eu RURENER Energia-semlegességet célzó kis vidéki közösségek hálózata www.rurener.eu info@rurener.eu A jelen kiadvány tartalmáért a felelősség kizárólag a szerzőket terheli. Nem feltétlenül tükrözi az Európai

Részletesebben

Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Nyíregyháza, 2012.11.29

Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Nyíregyháza, 2012.11.29 Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Nyíregyháza, 2012.11.29 Mi várható 2012-ben? 1331/2012. (IX. 7.) Kormányhatározat alapján Operatív programok közötti

Részletesebben

A közgyűjtemények és az e-infrastruktúra szolgáltatók

A közgyűjtemények és az e-infrastruktúra szolgáltatók Debrecen 2010. április 7. DC-NET (Digital Cultural Heritage Network) A közgyűjtemények és az e-infrastruktúra szolgáltatók Oktatási és Kulturális Minisztérium Röviden: A DC-NET az ERA-NET - Európai Kutatási

Részletesebben

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013 Mintaprojekt az elérhető Európai Uniós források felhasználásának elősegítéséért a hátrányos helyzetű lakosság fenntartható lakhatási körülményeinek és szociális helyzetének javítása érdekében Pécsett 2013.

Részletesebben

SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban

SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban III. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza, 2012. június 19. Szabados Krisztián gazdasági

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

Energetikai pályázatok 2012/13

Energetikai pályázatok 2012/13 Energetikai pályázatok 2012/13 Összefoglaló A Környezet és Energia Operatív Program keretében 2012/13-ban 8 új pályázat konstrukció jelenik meg. A pályázatok célja az energiahatékonyság és az energiatakarékosság

Részletesebben

V-Educa információs nap Pécs, 2015.03.27

V-Educa információs nap Pécs, 2015.03.27 V-Educa információs nap Pécs, 2015.03.27 DDRFÜ Nkft regionális fejlesztési ügynökség, alapítva: 1998 Tulajdonosok: Baranya Megyei Önkormányzat, Somogy Megyei Önkormányzat, Tolna Megyei Önkormányzat Profil:

Részletesebben

Épületek energiahatékonysága Energieefzienz in Gebäuden május 31.

Épületek energiahatékonysága Energieefzienz in Gebäuden május 31. Épületek energiahatékonysága Energieefzienz in Gebäuden 2010. május 31. Előadásvázlat Aktuális pályázati körkép röviden KEOP pályázatok eredményei 2 Buktatók és tapasztalatok Magyar Pályázatkészítő Iroda

Részletesebben

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató Energia Központ Nonprofit Kft. bemutatása Megnevezés : Energia Központ

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

Megújuló energia és energiahatékonysági beruházások pályázati finanszírozásának lehetőségei Előadó: Vámosi Gábor, igazgató

Megújuló energia és energiahatékonysági beruházások pályázati finanszírozásának lehetőségei Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Megújuló energia és energiahatékonysági beruházások pályázati finanszírozásának lehetőségei Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Zöldségtermesztés a homokon szakmai konferencia Nyíradony, 2015.09.25. Tartalom

Részletesebben

Támogatási lehetőségek, pályázati források

Támogatási lehetőségek, pályázati források Támogatási lehetőségek, pályázati források Dibáczi Zita Osztályvezető Nemzetközi Projektek Iroda Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. 2012. december 3. Nemzeti Környezetvédelmi és

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Használt nyelv 2. Konzorciumépítés 3. Elérni kívánt hatás 4. Szemlélet A programok áttekintése 1. Közép-Európa

Részletesebben

A GUTS Projekt. Fenntartható Városi Közlekedési Rendszerek. Győr, Mobilis, 2013. junius.28.

A GUTS Projekt. Fenntartható Városi Közlekedési Rendszerek. Győr, Mobilis, 2013. junius.28. A GUTS Projekt Fenntartható Városi Közlekedési Rendszerek Győr, Mobilis, 2013. junius.28. 1 Az Integrált Városfejlesztési Stratégia megállapításai A közlekedésből származó káros anyag kibocsátás folyamatosan

Részletesebben

1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK

1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK AZ ÚJ SZÉCHENYI TERV TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT FONTOSABB PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEI (2011.02.09.) 1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK TECHNOLÓGIA-FEJLESZTÉS I. Magyarország területén megvalósuló

Részletesebben

G E overn E EE j pro ekt kt

G E overn E EE j pro ekt kt GovernEE projekt A projekt háttere, előzmény A Good Governance in Energy Efficiency Jó kormányzás az energiahatékonyság területén! - Energiabiztonság és a klímaváltozás problémája - Energia hatékonyság

Részletesebben

1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK

1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK AZ ÚJ SZÉCHENYI TERV MEGJELENT FONTOSABB PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEI (2011.02.11.) 1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK TECHNOLÓGIA-FEJLESZTÉS I. Magyarország területén megvalósuló beruházások esetében:

Részletesebben

odaítélése során alkalmazandó eljárás dilemmái

odaítélése során alkalmazandó eljárás dilemmái KEOP-2012-4.10.0/A támogatás odaítélése során alkalmazandó eljárás dilemmái BRUNDA GUSZTÁV KRF Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Zrt. Befektetési, és fejlesztési igazgató E-mail: brundag@krf.hu

Részletesebben

A GeoDH projekt célkitűzési és eredményei

A GeoDH projekt célkitűzési és eredményei A GeoDH projekt célkitűzési és eredményei Nádor Annamária Nádor Annamária Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Földhő alapú település fűtés hazánkban és Európában Budapest, 2014, november 5. GeoDH: A

Részletesebben

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Energiahatékonyság finanszírozása műhelyfoglalkozás I. Miskolc, 2019. április 16. Tisza Orsolya vezető projektmenedzser BEVEZETÉS Uniós finanszírozás

Részletesebben

lyázatok lkodás feladat vagy lehetőség? g? Önkormányzati nyzati konferencia Budapest, 2009. május m

lyázatok lkodás feladat vagy lehetőség? g? Önkormányzati nyzati konferencia Budapest, 2009. május m Energetikai témájút KEOP-pály lyázatok Az önellátó energiagazdálkod lkodás feladat vagy lehetőség? g? Önkormányzati nyzati konferencia Budapest, 2009. május m 25. 1 Pályázni válság idején? Milyen kiutat

Részletesebben

Fenntartható közösségi kezdeményezések támogatási lehetőségei 2014-2020 között Répceszemere 2015. június 17.

Fenntartható közösségi kezdeményezések támogatási lehetőségei 2014-2020 között Répceszemere 2015. június 17. Fenntartható közösségi kezdeményezések támogatási lehetőségei 2014-2020 között Répceszemere 2015. június 17. Bozzay Balázs Pannon Megújuló Energia Klaszter www.bfh.hu, 30/226 77 55 Környezetileg minimum

Részletesebben

KÖFOP A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT. SZEREPE ÉS FELADATAI

KÖFOP A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT. SZEREPE ÉS FELADATAI KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT. SZEREPE ÉS FELADATAI ELŐZMÉNYEK 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti

Részletesebben

Az Észak-alföldi régió kísérleti projektjének

Az Észak-alföldi régió kísérleti projektjének ADAPT2DC INTERREG IVB CENTRAL EUROPE projekt Az Észak-alföldi régió kísérleti projektjének bemutatása Balázsy Eszter, ÉARFÜ Nonprofit Kft. Demográfiai változások kezelése Magyarország régióiban 2012. július

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT

EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 Információs nap Budapest, 2015.01.13. A program célja a polgárok ismereteinek javítása az

Részletesebben

INTERREG EUROPE EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND INTERREG EUROPE. Kelenné Török Lívia Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal

INTERREG EUROPE EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND INTERREG EUROPE. Kelenné Török Lívia Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal INTERREG EUROPE EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND INTERREG EUROPE Kelenné Török Lívia Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Smart Event Europe, date, 2014.12.09. place Debrecen 2. A program előkészítéstől

Részletesebben

Délkelet Európai Aszálykezelı Központ. Bihari Zita OMSZ

Délkelet Európai Aszálykezelı Központ. Bihari Zita OMSZ Délkelet Európai Aszálykezelı Központ Bihari Zita OMSZ Tartalom Drought Management Centre for Southeast- Europe (DMCSEE) szervezet projekt DMCSEE mint projekt Résztvevık Szerkezet Cél, feladatok Alapító

Részletesebben

From Research to Enterprise

From Research to Enterprise From Research to Enterprise Bene Tamás Debreceni Egyetem Innováció menedzsment képzés 2011.10.20. Debrecen A pályázati konstrukció INTERREG IVB, Central Europe Program, 1st call A projekt kezdete: 2008.

Részletesebben

Jó gyakorlatok az energetikában

Jó gyakorlatok az energetikában ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. Jó gyakorlatok az energetikában Vámosi Gábor Ügyvezető Jó gyakorlatok bemutatásának jelentősége Az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia

Részletesebben

FIRECE PROJEKT bemutatása

FIRECE PROJEKT bemutatása NGM GINOP IH Interreg nap 2017. október 10., Budapest FIRECE PROJEKT bemutatása Bán Róbert ügyvezető, Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség ASP 11, FIRECE CE1131 projekt TARTALOM FIRECE - RÖVID INFORMÁCIÓK

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Tét, Kisfaludy Panzió Jelen voltak: A csatolt jelenléti ív szerint. A Fejlesztési Tanács 12 fővel határozatképes volt.

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Tét, Kisfaludy Panzió Jelen voltak: A csatolt jelenléti ív szerint. A Fejlesztési Tanács 12 fővel határozatképes volt. JEGYZŐKÖNYV A Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása 2009. május 21-én, Téten megtartott Kistérségi Fejlesztési Tanácsüléséről Az ülés helye: Tét, Kisfaludy Panzió Jelen voltak:

Részletesebben

NEMZETKÖZI ADAPTÁCIÓS INTÉZKEDÉSEK A BELTÉRI LEVEGŐMINŐSÉG INTEGRÁLT KEZELÉSÉHEZ

NEMZETKÖZI ADAPTÁCIÓS INTÉZKEDÉSEK A BELTÉRI LEVEGŐMINŐSÉG INTEGRÁLT KEZELÉSÉHEZ NEMZETKÖZI ADAPTÁCIÓS INTÉZKEDÉSEK A BELTÉRI LEVEGŐMINŐSÉG INTEGRÁLT KEZELÉSÉHEZ CSEH KÖZTÁRSASÁG LENGYELORSZÁG NOFER INSTITUTE OF OCCUPATIONAL MEDICINE NATIONAL INSTITUTE OF PUBLIC HEALTH LODZKIE REGION

Részletesebben

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A Fejlesztési program eszközrendszere: Energiahatékonyság Zöldenergia megújuló energiaforrások

Részletesebben

Tájékoztató. a Széchenyi Programiroda Szolgáltató és Tanácsadó Nonprofit Kft. Heves megyei tevékenységéről

Tájékoztató. a Széchenyi Programiroda Szolgáltató és Tanácsadó Nonprofit Kft. Heves megyei tevékenységéről Ikt. szám: 49-28/2015/222 Ügyintéző: Macz Orsolya Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlése Helyben Tájékoztató a Széchenyi Programiroda Szolgáltató és Tanácsadó Nonprofit Kft. Heves megyei tevékenységéről

Részletesebben

Smart City Tudásbázis

Smart City Tudásbázis Smart City Tudásbázis Projektpartner: Vezető partner és további projektpartnerek: TINA VIENNA (Vezető partner) Esetleg Bécs város kollégái és üzlettársai a kiválasztott tématerületeken Potenciális projektpartnerek

Részletesebben

Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek

Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek Dr. Bakonyi Péter Tudományos tanácsadó BME Smartpolis Tudásközpont Okos város konferencia Infotér

Részletesebben

Innocare Innovációs Központ Nonprofit Kft.

Innocare Innovációs Központ Nonprofit Kft. Innocare Innovációs Központ Nonprofit Kft. Az Innocare Innovációs Központ tevékenységi köre Vállalkozások K+F+I tevékenységének menedzselése K+F+I tevékenység előkészítése és megvalósítása Befektetési

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Emberi erőforr források közös k s használata és s fejlesztése se Munkaerő-piaci együttm ttműködési kezdeményez nyezések HU-SK 2008/01/1.6.2/0156

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA

MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fenntartható gazdaság szempontjai

Részletesebben

Határmenti programok. Határmenti programok. Tartalom. Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között

Határmenti programok. Határmenti programok. Tartalom. Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között Tartalom Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között Határmenti programok Transznacionális programok Interregionális program 2009 Nov Hegyesi Béla, VÁTI Kht

Részletesebben

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM Fejlesztési

Részletesebben

A TransWaste projekt bemutatása

A TransWaste projekt bemutatása A TransWaste projekt bemutatása TransWaste A projekt a CENTRAL EUROPE Program keretén belül kerül megvalósításra és az ERDF (European Regional Development Fund) által támogatott A programról részletesen:

Részletesebben

EU Compass projekt ismertetése 1.

EU Compass projekt ismertetése 1. EU Compass projekt ismertetése 1. Támogató alap: Magyarország- Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat benyújtás: 2010. 09. 15. Döntés: 2011. 03. 25. Szerződéskötés:

Részletesebben

A projekt partnerkapcsolatainak eseménynaplója. Dátum: 2008.08.26. Helyszín: Rudas és Karig Kft. székhely, Budapest II. Szilágyi Erzsébet fasor 5.

A projekt partnerkapcsolatainak eseménynaplója. Dátum: 2008.08.26. Helyszín: Rudas és Karig Kft. székhely, Budapest II. Szilágyi Erzsébet fasor 5. A projekt partnerkapcsolatainak eseménynaplója Dátum: 2008.08.26. Esemény: Kapcsolatfelvétel és vállalkozói szerződések előkészítése Leírás: Karig Gábor a GOP projektben való alvállalkozói részvétel feladatairól

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ V AR OS. Békéscsaba, Szent István tér 7.

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ V AR OS. Békéscsaba, Szent István tér 7. BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ V AR OS POLGÁRMESTERÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt. sz.: IV. 267 /2015. Előadó: Csizmadia Bernadett Mell.: 2 db Hiv. sz.: - Postacím: 5601 Pf 112. Telefon: (66) 523-801

Részletesebben

XIII. TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA és KIÁLLÍTÁS. 2013. május 13-14-15

XIII. TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA és KIÁLLÍTÁS. 2013. május 13-14-15 XIII. TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA és KIÁLLÍTÁS 2013. május 13-14-15 (hétfő kedd - szerda) Balatonfüred, FLAMINGÓ WELLNESS és KONFERENCIA HOTEL **** A konferencia mottója: Ötlettől a megvalósításig tények,

Részletesebben

OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET. Dél-dunántúli régió (Pécsi Tudományegyetem) Észak-alföldi régió. Budapest MAGYARORSZÁG

OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET. Dél-dunántúli régió (Pécsi Tudományegyetem) Észak-alföldi régió. Budapest MAGYARORSZÁG OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET Budapest Észak-alföldi régió Dél-dunántúli régió (Pécsi Tudományegyetem) MAGYARORSZÁG TARTALOMJEGYZÉK I. Regionális partnerségek az OPEN DAYS 2011 hivatalos

Részletesebben

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA TARTALOM I. HAZAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 1. KEHOP, GINOP 2014-2020 2. Pályázatok előkészítése II. ENERGIA HATÉKONY VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEK

Részletesebben

DANUBE PORTS NETWORK DAPhNE

DANUBE PORTS NETWORK DAPhNE DANUBE PORTS NETWORK DAPhNE Capt. Szalma Béla Magyar Dunai Kikötők Szövetsége HajózásVilág Konferencia Budapest, 2017. március 30. Project co-funded by European Union funds DANUBE PORTS NETWORK 23 PARTNER

Részletesebben

Innovációtranszfer az egészségügyben, a kórház/klinika és a vállalkozás között

Innovációtranszfer az egészségügyben, a kórház/klinika és a vállalkozás között Innovációtranszfer az egészségügyben, a kórház/klinika és a vállalkozás között Nemzetközi regionális projekt a Közép-Európa Program támogatásával dr. Hanák Péter, dr. Valovics István {hanak,valovics}@emt.bme.hu

Részletesebben

Magyar Innováció és Hatékonyság (Mi6) Nonprofit Kft. Virtuális Erőmű Program TM

Magyar Innováció és Hatékonyság (Mi6) Nonprofit Kft. Virtuális Erőmű Program TM Workshop - KEHOP-1.2.0 kiemelt projekt Magyar Innováció és Hatékonyság (Mi6) Nonprofit Kft. Virtuális Erőmű Program TM Gyurkó Dániel Tamás 2018. január 30. Intézetünket kiterjedt szakmai és társadalmi

Részletesebben

InterregIVC tapasztalatok és a DIFASS projekt eredményei. Németh Róbert Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület

InterregIVC tapasztalatok és a DIFASS projekt eredményei. Németh Róbert Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület InterregIVC tapasztalatok és a DIFASS projekt eredményei Németh Róbert Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület Pannon Business Network Földrajzi helyzet Austria, Slovakia,

Részletesebben

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2011. évi munkaterve Elfogadta: A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a 2011. február 17-i ülésén 1 Jelen dokumentum a Nyugat-dunántúli Regionális

Részletesebben

PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK

PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK A klaszter menedzsment szervezete a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. Győr Szombathely Zalaegerszeg A Nyugat-dunántúli régióban

Részletesebben

Épületenergetikai fejlesztések Varga Zoltán szakközgazdász

Épületenergetikai fejlesztések Varga Zoltán szakközgazdász Épületenergetikai fejlesztések Varga Zoltán szakközgazdász 2016.11.04. Vállalkozói költségek csökkentése A vállalkozás energia felhasználásának csökkentése beruházással A vállalkozás energia felhasználásának

Részletesebben

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA Előadó: Szentesi Fekete

Részletesebben

A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA SZEREPE A TERÜLETFEJLESZTÉSBEN,

A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA SZEREPE A TERÜLETFEJLESZTÉSBEN, SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA SZEREPE A TERÜLETFEJLESZTÉSBEN, GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN BUZÁS LÁSZLÓ REGIONÁLIS IGAZGATÓ ELŐZMÉNYEK 2011-ben létrejött a Széchenyi

Részletesebben

A Megújuló Energiaforrás Irányelv és a Nemzeti Cselekvési Terv szerepe a 2020 as célok elérésében

A Megújuló Energiaforrás Irányelv és a Nemzeti Cselekvési Terv szerepe a 2020 as célok elérésében A Megújuló Energiaforrás Irányelv és a Nemzeti Cselekvési Terv szerepe a 2020 as célok elérésében Szélenergia a tények szélenergia integrációja Magyarországon, EWEA Budapest, 2009 június 12. EUROPEAN COMMISSION

Részletesebben

ETT műhely június 8-9. A Banat-Triplex Confinium EGTC bemutatása

ETT műhely június 8-9. A Banat-Triplex Confinium EGTC bemutatása ETT műhely 2016. június 8-9. A Banat-Triplex Confinium EGTC bemutatása A BTC EGTC területe Magyarország Románia Szerbia hármas határ térség A BTC EGTC tagjai A Csoportosulást 77 önkormányzat alkotja: 40

Részletesebben

Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja

Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Szeretjük a kihívásokat! TANÁCSADÁS FEJLESZTÉS FINANSZÍROZÁS KÖZVETÍTÉS PÁLYÁZATÍRÁS PROJEKTMENEDZSMENT

Részletesebben

www.geopowerwww.geopower-i4c.eu GEO.POWER D

www.geopowerwww.geopower-i4c.eu GEO.POWER D 2012. FEBRUÁR 1. GEO.POWER D D--Lab projekt projekt-találkozó, Ferrara ( IT ) 4. GEO.POWER SWOT elemzés és alkalmazhatósági vizsgálat 4 Geotermikus fűtés a debreceni Erdőspusztán 5. Hőszivattyús hűtés

Részletesebben

ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter

ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter Előadás tartalma 1. Klaszter bemutatása 2. Klaszter szervezete 3. ArchEnerg Klasztertérkép 4. Klasztertagság előnyei 5. Klasztertagok tevékenységei

Részletesebben

Svájci-Magyar Együttműködési Program. Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap

Svájci-Magyar Együttműködési Program. Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap Alapadatok A Svájci-Magyar Együttműködési Program speciális allokációja (Keretmegállapodás) 237/2008. (IX. 26.) Korm.

Részletesebben

IVC eredmények. Gönczi Richárd NCP SZPI Információs nap 2015. április 28., Budapest. SMART CAFE, 2014. december 09., Debrecen

IVC eredmények. Gönczi Richárd NCP SZPI Információs nap 2015. április 28., Budapest. SMART CAFE, 2014. december 09., Debrecen EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND IVC eredmények Gönczi Richárd NCP SZPI Információs nap 2015. április 28., Budapest SMART CAFE, 2014. december 09., Debrecen INTERREG IVC/EUROPE információs nap 2015.04.28

Részletesebben