Partíciók titkosítása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Partíciók titkosítása"

Átírás

1 Partíciók titkosítása Hogyan tegyük mások számára elérhetetlenné értékeinket? Gondolom, egy-két emberben már felmerült ez a kérdés. A megoldást az ingyenes TrueCrypt ( nyújtja. Az alig 2.5 MiB méretű program szinte csodákra képes. Telepítés A program telepítése pofon egyszerű. A weboldalról letöltött truecrypt-4.1.zip fájlt csomagoljuk ki egy tetszőleges könyvtárba, majd kattintsunk kettőt a TrueCrypt Setup.exe fájlra. A következő kép fogad minket: 1. ábra: TrueCrypt telepítő Állítsuk be a telepítés helyét, majd kattintsunk az Install gombra. Ekkor elindul a telepítés, ami pár másodpercet vesz igénybe.

2 2. ábra.: A telepítés befejeződött A megjelenő párbeszéd ablakot OK gombbal zárjuk le, majd kattintsunk az Exit gombra. 3. ábra: Kilépés a telepítőből kétszer. A program indítása Telepítés után az asztalon egy kék színű TrueCrypt ikon fog díszelegni. Erre kattintsunk

3 4. ábra: A TrueCrypt felülete Amikor titkosított partíciókat akarunk mountolni, mindig futnia kell a TrueCrypt-nek. Az Exit gomb hatására, a program csak az ikonsorra kerül. Innen bármikor elérhetjük. Jobb gombbal kattintva az ikonra, és az Exit menüpontot választva, a programból ki tudunk lépni. Titkosított partíció létrehozása A TrueCrypt-tel titkosítani tudunk egész partíciót, valamint titkosított fájlokat hozhatunk létre, melyeket aztán úgy mountolhatunk, mint új merevlemezt. Én azt szeretem, ha az egész partíció titkosítva van. Ennek a módszernek sajnos van egy hátránya: a teljes partíciót formatálni kell, tehát MINDEN ADAT EL FOG VESZNI! A titkosított partíció létrehozásához kattintsunk a Create Volume gombra.

4 gombra. 5. ábra: Új titkosított partíció létrehozása Én a Create a standard TrueCrypt volume opciót szoktam választani. Kattintsunk a Next 6. ábra: A titkosítandó fizikai partíció kiválasztása A megjelenő Volume Location ablakban van lehetőségünk kiválasztani, hogy titkosított fájlt, vagy partíciót szeretnénk létrehozni. Mint említettem, én az egész partíciót szeretném titkosítani, ezért a Select Device gombra kattintsunk.

5 7. ábra: Fizikai partíciók listája Az előugró ablakban az összes partíciót megtaláljuk válasszuk ki, melyiket szeretnénk titkosítani. A teszt kedvéért én az N: betűjelű, 2GB-os partíciómat fogom titkosítani. Ha kiválasztottuk a partíciót kattintsunk az OK gombra. 8. ábra: Kiválasztottuk a partíciót Ezzel kiválasztottuk a titkosítandó partíciót, majd kattintsunk a Next gombra.

6 9. ábra: Titkosító algoritmus választása A következő ablakban kell kiválasztanunk, hogy a partíciónkon melyik titkosító algoritmust szeretnénk használni. Minél biztonságosabb egy partíció annál lassabb az adatmozgatás. Tehát nekünk kell kiválasztani, a megfelelő sebesség/biztonság arányt. Ehhez segítséget nyújthat a Benchmark gomb. 10. ábra: Algoritmusok összehasonlítása Látható, hogy a Blowfish elég gyors, szinte alig csökken valamit is az átviteli sebesség, viszont az AES-Twofish-Serpent algoritmus - már a nevéből ítélve is - biztonságosabbnak tűnik. Az arany középútnak az AES valamint a Serpent tűnik. Én az AES algoritmust választottam. A teszt ablak a Close gombbal bezárható. Majd válasszuk ki a kívánt titkosító algoritmust, és a hash algoritmust. Én SHA-1 hasht szeretnék használni, így azt választottam.

7 11. ábra: A titkosított fájl méretének meghatározása A következő ablak akkor praktikus, ha fájlba titkosítunk, mivel abban az esetben itt tudjuk megadni a kívánt fájl méretét. Partíció esetén nem tudunk méretet állítani, automatikusan az egész partíció titkosításra kerül. 12. ábra: A védelem meghatározása Ahhoz, hogy ne tudja bárki mountolni a mi partíciónkat szükséges valamiféle védelem is. A TrueCrypt két megoldást is kínál. Használhatunk jelszavas védelmet, ezt minden mountoláskor meg kell adnunk, így ha távoli eléréssel szeretnénk mountolni, és nem használunk SSL-t akkor elég könnyen el tudják csenni a jelszavunkat. A jelszó legyen nehezen megfejthető. Tartalmazzon kis- és nagybetűket és számokat felváltva, és lehetőleg ne legyen értelmes szó. Elég rossz jelszó a kiscica, de ha kicsit odafigyelünk, és K1Sc1Ca -t írunk, máris megnehezítettük a jelszavunk feltörésére irányuló kísérletet. Természetesen sokkal jobb, ha jelszó generátorral készítünk egy jelszót.

8 Sajnos a jelszavak könnyen elfelejthetőek lehetnek, ezért valamivel szimpatikusabb és biztonságosabb megoldás a kulcsfájl használata. Ennek a megoldásnak is van hátulütője, csakúgy mint a jelszónak. Igaz a kulcsunkat nem fogjuk elfelejteni, mivel nem is érdemes megtanulni, de könnyedén letörölhetjük a fájlt, illetéktelen kézbe kerülhet, figyelmetlenül bánhatunk vele. NAGYON VIGYÁZZUNK JELSZAVUNKRA, VAGY KULCSFÁJLUNKRA, MERT AZ ÖSSZES ADATUNK AZOKTÓL FOG FÜGGENI! Én kulcsfájlt szeretnék használni, mivel jelszóból már rengeteg van a fejemben, és a gépemet rendszeresen használom VNC-n keresztül. Ehhez pipáljuk be a Use keyfiles opciót, majd kattintsunk a Keyfiles... gombra. 13. ábra: Kulcsfájl kezelő Ha rendelkezünk már TrueCrypt kulccsal, használhatjuk azt. Kattintsunk az Add File... gombra, és válasszuk ki a kívánt kulcsunkat. Amennyiben még nincs TrueCrypt kulcsunk, kattintsunk a jobb alsó sarokban a Generate Random Keyfile... gombra.

9 14. ábra: Kulcsgenerátor A megjelenő ablak egy táblázathoz hasonlít, melyben az értékek folyamatosan változnak, egér mozgással is tudunk segíteni a készlet változtatásában. Ha úgy gondoljuk, hogy jó lesz ez a készlet, kattintsunk a Generate and Save Keyfile..., ami generál nekünk egy kulcsot a készletből, majd lementi az általunk megadott helyre. Az én kulcsfájlom secret.key névre fog hallgatni. A név természetesen bármi lehet. 15. ábra: A lementett kulcsunkat használjuk A lementett kulcsfájlt most már hozzá tudjuk adni a kulcslistához.. Kattintsunk az Add File... gombra, és válasszuk ki az imént lementett kulcsfájlt. A kulcsunkra nagyon vigyázzunk! Írjuk ki minél hamarabb valamilyen adathordozóra. Lehetőség szerint két példányba, az egyik legyen a mounoláshoz használt, a másik a biztonsági mentés, ha véletlenül elveszne az

10 adathordozónk. Amennyiben a kulcsunk idegen kezébe kerülne, azonnal meg kell változtatnunk a mountoláshoz szükséges kulcsot. Pont úgy mintha elhagytuk volna az utcán a lakáskulcsunkat, akkor is célszerű a zárakat mihamarabb kicserélni, nehogy a becsületes megtaláló benézzen hozzánk. (A kulcscseréről majd kicsit később.) Ha hozzáadtuk a kulcsunkat a listához, akkor kattintsunk a jobb felső sarokban az OK gombra, majd a Volume Password ablakban a Next gombra. 16. ábra: Formatálás Ezután válasszuk ki, milyen fájlrendszert szeretnénk használni (FAT vagy NTFS), és milyen cluster méretet. Majd formatálnunk kell a partíciót. Ennek hatására a program véletlen adatokkal fogja feltölteni a partíció területét, ezzel téve lehetetlenné az adatok kinyerését a partícióról. Kattintsunk a Format gombra, a művelet megkezdéséhez. 17. ábra: A TrueCrypt is figyelmeztet minket a formatálás előtt Ha mégis van adat ezen a partíción jól nézzük át, mert ezután az adatok SOHA NEM ÁLLÍTHATÓK VISSZA!

11 18. ábra: A formatálás A formatálás a partíció méretétől függően hosszabb ideig is eltarthat. 19. ábra: Elkészült a partíciónk Amikor végzett a TrueCrypt ezzel az ablakkal jelzi nekünk. 20. ábra: Kiléphetünk, vagy új partíciót készíthetünk

12 Lehetőségünk van a Volume Created ablakban eldönteni, hogy szeretnénk-e új partíciót létrehozni, akkor kattintsunk a Next gombra, vagy ki szeretnénk lépni a varázslóból, akkor kattintsunk az Exit gombra. Én nem szeretnék több partíciót elkészíteni, ezért kilépek. Nézzük meg inkább, hogyan lehet a titkos partíciónkat használni. Partíciók használata Ahhoz hogy egy titkosított partíciót használni tudjunk mindenképp mountolnunk kell. Ehhez kattintsunk az ikonsoron a TrueCrypt ikonra. Megjelenik a TrueCrypt kezelőfelülete. 21. ábra: Válasszunk betűjelet Válasszuk ki, hogy a titkosított partíciónkat milyen betűjel alá szeretnénk mountolni. Én az E: betűjelet szeretném használni, ezért kijelölöm. Majd válasszunk egy partíciót, vagy fájlt amit mountolni szeretnénk. Nekem ugye egy partícióm van, ezért a jobb alsó sarokban lévő Select Device... gombra kattintok.

13 22. ábra: Válasszunk partíciót A már ismert partíciós listából válasszuk ki a mountolni kívánt partíciót. Az én titkosított partícióm az N: betűjel alatt található, ezért azt választom ki. 23. ábra: Kiválasztottam a partíciót Megjelent a kiválasztott partíció a Volume részben. Ezután kattintsunk a Mount gombra a bal alsó sarokban.

14 24. ábra: Használatba vétel Ahhoz hogy fel tudjuk mountolni a partíciónkat meg kell adnunk a hozzá tartozó jelszót, vagy kulcsfájlt, attól függően, mit állítottunk be. Nekem ugye kulcsfájlom van, ezért a jelszó mezőt üresen hagyom. A Use keyfiles... opciót pipáljuk be, és kattintsunk a Keyfiles... gombra. gombra. 25. ábra: Adjuk meg a kulcsunkat A kulcskezelőben adjuk a listához ismét a lementett kulcsunkat, majd kattintsunk az OK 26. ábra: Mountolás Ha kiválasztottuk a kívánt kulcsot, akkor kattintsunk ismét az OK gombra. Ha a partíció jelszóval védett, akkor csak a jelszót adjuk meg és kattintsunk az OK gombra.

15 27. ábra: Készen áll a partíció Ha minden jól ment, és jól adtuk meg a jelszavunkat, vagy megfelelő kulcsfájlt választottunk, akkor ez a képernyő fogad minket. Látható, hogy az E: meghajtó helyére mountoltuk a titkosított N: partíciónkat. Ezzel készen is vagyunk, használhatjuk a partíciót. A partíció automatikusan leválasztásra kerül, ha kikapcsoljuk a gépet, de lehetőség van manuálisan is leválasztani a Dismount gomb segítségével. Érdekesség A folyamat végén még mindig megmaradt az N: meghajtónk, de ezzel nem tudunk szinte semmit kezdeni, mivel a Windows nem ismeri fel titkosított partícióként. Azt gondolja, hogy az N: nincs formatálva. 28. ábra: A Total Commander szerint nincs is ilyen meghajtónk. Kicsit zavaró lehet, hogy nem tudjuk melyik betűjel épp melyik partíciót takarja. Könnyen adódhat az ötlet, hogy rejtsük el azokat a betűjeleket, amelyek titkosított partícióhoz tartoznak, mivel a titkosított partíció úgyis csak mountolás után érhető el. Vagyis jelen esetben az N: fölösleges.

16 A probléma megoldását a Windows Számítógép-kezelés nevű eszköze adja. Elérhető a Start -> Beállítások -> Vezérlőpult -> Felügyeleti eszközök -> Számítógép-kezelés menüponttal. 29. ábra: Lemezkezelés A Számítógép-kezelés ablakban bal oldalon válasszuk a Lemezkezelés opciót. Válasszuk ki az N: betűjelű partíciónkat. Majd kattintsunk rá jobb egérgombbal, és válasszuk a Tulajdonságok menüpontot. 30. ábra: Partíció tulajdonságok A felugró ablakban jelöljük ki az N: betűjelet, majd kattintsunk az Eltávolítás gombra. Ennek hatására eltűnik a használhatatlan N: meghajtó a rendszerből. Természetesen TrueCrypt be tudja mountolni ezután is a titkosított partíciónkat. Zárjuk be a Számítógép-kezelés eszközt, és ellenőrizzük, hogy tényleg eltűnt-e az N: meghajtó. Természetesen vissza is rakhatjuk a betűjelet, ehhez a partíciónál a Tulajdonságok ablakban a Hozzáadás gombra kell kattintanunk, és kiválasztani a kívánt betűjelet.

17 Jelszó vagy kulcsfájl cseréje Jelszavunkat érdemes gyakran változtatni, mivel kitudódhat, esetleg el is veszthetjük. A kulcsfájl cseréje nem olyan gyakori, de ha elhagyjuk, akkor mindenképp érdemes azt is azonnal lecserélni. Nyissuk fel a TrueCrypt ablakát, kattintsunk az óra melletti ikonra, vagy ha nem fut a TrueCrypt, indítsuk el. 31. ábra: A TrueCrypt kezelőfelülete Válasszunk ki egy titkosított partíciót vagy fájlt, aminek szeretnénk a beállításait módosítani. Kattintsunk a Select Device... vagy Select File... gombra. Nekem csak titkosított partícióim vannak, így kiválasztom a 68.4GiB méretű partíciómat. Ahhoz hogy módosítani tudjuk a partíció tulajdonságait, le kell választanunk a kívánt partíciót. Válasszuk ki a meghajtólistából, majd kattintsunk a Dismount gombra. Amennyiben használatban van a partíció, a program megkérdezi, hogy biztosan le akarjuk-e választani a meghajtót. 32. ábra: Leválasztás megerősítése

18 33. ábra: Válasszunk egy partíciót Ezután kattintsunk a Volume Tools... gombra, amely megjelenít néhány hasznos funkciót. 34. ábra: Volume Tools Itt válasszuk a legelső Change Volume Password... menüpontot.

19 35. ábra: Jelszó beállítása A felugró ablak két részre van osztva. A felső részben kell megadni a jelenlegi jelszavunkat, vagy kulcsfájlunkat, az alsó részben pedig az új adatokat. Először is állítsuk be a jelenlegi adatokat. Nekem kulcsfájllal, van védve minden egyes partícióm, ezért pipáljuk be a Use keyfiles opciót, majd kattintsunk a Keyfiles... gombra. 36. ábra: Adjuk meg a kulcsunkat Adjuk a listához a meghajtó védelmét szolgáló kulcsfájlunkat. Majd kattintsunk az OK gombra. Ezután az alsó részben adjuk meg a leendő adatokat, én most jelszót szeretnék beállítani a partícióhoz, ezért a jelszó mezőt fogom kitölteni. Feljebb írtam milyen követelményeknek felel meg egy jó jelszó, ezért én is választok egyet.

20 37. ábra: Jelszó megadása Megadom a jelszavamat, majd meg is erősítem, hogy nehogy elgépeljem. Mivel nem tetszett a z SHA-1 hash algoritmus, azt is meg tudom változtatni itt, mondjuk Whirlpool -ra, úgyhogy kiválasztom a HMAC-Whirlpool -t a listából. Ha mindent beállítottunk kattintsunk az OK gombra. Ha jól csináltuk, akkor megváltoztattuk a beállításokat, melyről értesít minket a program. 38. ábra: Sikeres jelszó vagy kulcsfájl csere

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban

Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban Windows operációs rendszeren 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...2 2. Bevezető...3 3. Tanúsítvány megújítása...4 3.1. Megújított tanúsítvány

Részletesebben

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez.

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. Az OpenVPN kliens programra akkor van szükség, ha egy nyílt Internet elérésű helyről szeretnénk elérni magas biztonság mellett a RITEK Zrt.

Részletesebben

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont Oktatás WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken SZTE Egyetemi Számítóközpont WLAN kapcsolat beállítása 1 Tartalom Windows XP... 2 Tanúsítvány telepítése... 2 WPA2 védett

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

Adatok titkosítása. Hálózatok biztonsága. IV. mérési utasítás SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

Adatok titkosítása. Hálózatok biztonsága. IV. mérési utasítás SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Adatok titkosítása Rendszerlemez titkosítása BitLocker segítségével 1. Telepítse fel a Windows 10 pro verzióját. A telepítés közben törölje a meglévő partíciókat, majd az üres diszket válassza ki a telepítésre.

Részletesebben

Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához

Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához (ver 1.3) A fejlesztés a KIOSZK - Komplex információs on-line szolgáltatások kialakítása - egységes rendszer

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához

Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához (ver 1.1) A fejlesztés a KIOSZK - Komplex információs on-line szolgáltatások kialakítása - egységes rendszer

Részletesebben

VisualBaker Telepítési útmutató

VisualBaker Telepítési útmutató VisualBaker Telepítési útmutató Office Hungary Bt web: www.visualbaker.hu e-mail: info@visualbaker.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Telepítési kulcs...

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez Tisztelt Felhasználó! Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez Ezt a dokumentációt abból a célból hoztuk létre, hogy segítse Önt a telepítés során. Kövesse az alábbi lépéseket, és a telepítés

Részletesebben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben 12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton FAT32 fájlrendszerre formázott

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez Tisztelt Felhasználó! Ezt a dokumentációt abból a célból hoztuk létre, hogy segítse Önt a telepítés során. Kövesse az alábbi lépéseket, és

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

NINJA kezelői program letöltése és installálása

NINJA kezelői program letöltése és installálása NINJA kezelői program letöltése és installálása A regisztrálás, illetve feltöltés után Ön kapott egy e-mailt tőlünk, melyben leírtuk Önnek a szolgáltatás eléréséhez nélkülözhetetlen, fontos adatokat. A

Részletesebben

MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete

MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete I. Az adatbázis motor telepítése II. A MEDITOR 5 KLÓN program telepítése III. Adatok feltöltése a KLÓN programba I. Adatbázis motor telepítése Kérem, hogy a telepítések

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(10) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Az Outlook

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Első lépések:... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési kulcs... 4 Felhasználói adatok... 5 Telepítő csomagok

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

Windows 7. Szolgáltatás aktiválása

Windows 7. Szolgáltatás aktiválása Szolgáltatás aktiválása Windows 7 Az eduroam szolgáltatás igénybevételéhez a SZIE felhasználóknak előbb a https://joker.szie.hu oldalon aktiválniuk kell a szolgáltatást. Ezt a bejelentkezést követően a

Részletesebben

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Készítette: Szentgyörgyi Attila Turcsányi Tamás Web: http://www.wyonair.com E-mail: 2008. november 8. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Telepítési útmutató a SMART Response 2009 szoftverhez

Telepítési útmutató a SMART Response 2009 szoftverhez Telepítési útmutató a SMART Response 2009 szoftverhez Tisztelt Felhasználó! Ezt a dokumentációt abból a célból hoztuk létre, hogy segítse Önt a telepítés során. Kövesse az alábbi lépéseket, és a telepítés

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő Felhasználói kézikönyv Bevezető Ez a felhasználói kézikönyv a HF-DVR5704T 4 csatornás H.264 tömörítésű hálózati rögzítő használatát mutatja be. Nem tér ki az eszköz telepítésére,

Részletesebben

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások F E L H A S Z N Á L Ó I L E Í R Á S O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások BGF Informatikai Főosztály 2014. szeptember 24. H-1149 Budapest, Buzogány utca 11-13. www.bgf.hu

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában.

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. A CIB Internet Bankból történő nyomtatás

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőt. (Start menü > Internet

Részletesebben

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre Easton420 Automata Telefon hangrögzítő V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre A mellékelt telepítő CD-t helyezze a számítógép lemez olvasó egységbe, várja meg az automatikus indítási képernyőt. Majd válassza

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

A TeamViewer 9 Szerviz-Trade Host telepítése

A TeamViewer 9 Szerviz-Trade Host telepítése A TeamViewer 9 Szerviz-Trade Host telepítése A Szerviz-Trade Kft. a TeamViewer 9 verzióig tud távsegítséget nyújtani. A már telepített magasabb verziójú TeamViewer-t, a 9-es verzió telepítése előtt el

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Készítette A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű felhasználói jogai a -t illetik. A dokumentumot az Ügyfél korlátlan számban

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

EDUROAM WI-FI beállítása

EDUROAM WI-FI beállítása EDUROAM WI-FI beállítása Az eduroam oktatási és kutatási intézmények nemzetközi szövetségének a szolgáltatása, amely lehetővé teszi a szövetség tagjainak felhasználói számára, hogy egy másik eduroam szövetségbeli

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára Windows operációs rendszeren Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára A termék értékesítésének befejezése miatt a dokumentáció nem kerül frissítésre a továbbiakban. A termék nem támogatja az SHA-256 kriptográfiai

Részletesebben

Adóbevallás leadása elektronikusan

Adóbevallás leadása elektronikusan Adóbevallás leadása elektronikusan Ügyfélkapu regisztráció és bejelentkezés Első lépésben szükségünk lesz Ügyfélkapu fiókra ennek a létrehozásához be kell fáradnunk az okmányirodába, és regisztrációt kell

Részletesebben

WINDOWS TELEPÍTÉSI ÉS AKTIVÁLÁSI ÚTMUTATÓ A FOTOBETYAR.HU - PHOTOSHOP PLUGINJEIHEZ

WINDOWS TELEPÍTÉSI ÉS AKTIVÁLÁSI ÚTMUTATÓ A FOTOBETYAR.HU - PHOTOSHOP PLUGINJEIHEZ WINDOWS TELEPÍTÉSI ÉS AKTIVÁLÁSI ÚTMUTATÓ A FOTOBETYAR.HU - PHOTOSHOP PLUGINJEIHEZ Köszöntünk! Jó döntést hoztál, hogy az általunk fejlesztett plugineket választottad, nézzük is meg gyorsan, hogyan tudod

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp. SQL Backup and FTP A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.com/ A program telepítésének menete A telepítő elindítása után megjelenő képernyő a Next > gomb megnyomásával

Részletesebben

I. A program áttelepítése másik számítógépre

I. A program áttelepítése másik számítógépre I. A program áttelepítése másik számítógépre 1. A telepítő CD-ről fel kell telepíteni a programot az új számítógépre. 2. A program kétféle adatbázis-kezelővel tud működni: InterBase illetve FireBird. A

Részletesebben

KATRO-FL rendszer 4CH MOBIL DVR. PC-s visszatekintő program használati utasítása

KATRO-FL rendszer 4CH MOBIL DVR. PC-s visszatekintő program használati utasítása KATRO-FL rendszer 4CH MOBIL DVR PC-s visszatekintő program használati utasítása Tartalomjegyzék Hogyan kell kivenni a memóriakártyát? 3 Szoftver installálás 3 Az adatok visszanyerése 5 Az adatok megjelenése

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

A KASPERSKY SECURITY CENTER

A KASPERSKY SECURITY CENTER A KASPERSKY SECURITY CENTER TELEPÍTÉSE A példában egy 2 gépes modell-hálózat központi felügyeletét készítjük el. A letöltött.exe telepítő állomány elindítása után a telepítő központ jelenik meg. Kattintson

Részletesebben

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot.

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. Telepítés Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. A programot honlapunkról, az alábbi linkről tudják letölteni:

Részletesebben

11.4.5 Laborgyakorlat: Második merevlemez telepítése, konfigurálása és partícionálása

11.4.5 Laborgyakorlat: Második merevlemez telepítése, konfigurálása és partícionálása 11.4.5 Laborgyakorlat: Második merevlemez telepítése, konfigurálása és partícionálása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és hajtsd végre a lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton megváltoztatjuk a rendszerindítási

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

2. Végezzük el a tömörített fájlok kicsomagolását a számítógépünkre.

2. Végezzük el a tömörített fájlok kicsomagolását a számítógépünkre. pcon Planner látványtervezõ program telepítése 1. Mentsük le a számítógépünkre a pcon Planner látványtervezõ program telepítõ programját és a gyártói bútor katalógusok installálásához szükséges mappákat.

Részletesebben

Elektronikus aláírás és titkosítás beállítása MS Outlook 2010 levelezőben

Elektronikus aláírás és titkosítás beállítása MS Outlook 2010 levelezőben Elektronikus aláírás és titkosítás beállítása MS Outlook 2010 levelezőben Verziószám 2.0 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2013. november 6. 1 Változáskövetés Verzió Dátum Változás leírása

Részletesebben

2. lépés A Visszaállítási pont leírása: mezőbe gépeld be: Új alkalmazás telepítése!

2. lépés A Visszaállítási pont leírása: mezőbe gépeld be: Új alkalmazás telepítése! 5.6.2 Laborgyakorlat: Visszaállítási pontok Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és végezd el a laborgyakorlat lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton egy visszaállítási pontot fogunk létrehozni és a számítógépet

Részletesebben

ROUTER beállítás otthon

ROUTER beállítás otthon ROUTER beállítás otthon 1 Tartalom TP LINK router internet kapcsolatának beállítása... 3 WI-FI beállítás... 5 LinkSys router internet kapcsolatának beállítása... 6 WI-FI beállítás... 8 2 TP LINK router

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra

BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra 1 BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra A BioAdmin 4.1 programot szerver-kliens működésre fejlesztették, de ennek a leírásnak a használatával feltelepíthető a számítógépre normál (csak

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

1) Kontírozás megkezdését megelőző lépések a Készlet modulban. A kontírozást a Készlet a főkönyvnek egy menüpont futtatásával adja át:

1) Kontírozás megkezdését megelőző lépések a Készlet modulban. A kontírozást a Készlet a főkönyvnek egy menüpont futtatásával adja át: 1) Kontírozás megkezdését megelőző lépések a Készlet modulban 1.1 Bizonylat ellenőrzés és automatikus kontírozás A 2014 évi számviteli változások miatt a Készlet programban is szükségessé válik a kontírozás,

Részletesebben

Baár-Madas Elektronikus Tanúsítvány

Baár-Madas Elektronikus Tanúsítvány Baár-Madas Elektronikus Tanúsítvány Az alábbi dokumentum a Baár-Madas Református Gimnázium és Kollégium által használt Elektronikus tanúsítvány telepítéséhez ad útmutatót, Microsoft Windows 7 és Microsoft

Részletesebben

Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-2 -

Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-2 - Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-1 - Kezelési útmutató Tartalomjegyzék: Kezelési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 1 Szoftver feladata:... 2 Szoftver telepítése:... 2 Els használat:... 3

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Titkositott.email - Thunderbird levelező www.titkositott.email 2 Bevezető Thunderbird levelező beállítása A felhasználói kézikönyv abban segít, hogy a titkositott.email weboldalon

Részletesebben

Integráció LadyBirddel

Integráció LadyBirddel Integráció LadyBirddel 1 A ShopRenter és a Ladybird integrációjához beállításokat kell eszközölnünk mind a ShopRenter, mind a LadyBird felületén. Elsőként a LadyBirdben kell elvégeznünk teendőinket, mert

Részletesebben

lizengo használati utasítás A Windows egy USB stick-re való másolása

lizengo használati utasítás A Windows egy USB stick-re való másolása lizengo használati utasítás A Windows egy USB A Windows egy USB lizengo használati utasítás Kattintson a Windows verziókra, amelyet egy USB stick-re szeretne másolni, így elér a megfelelő útmutatóhoz.

Részletesebben

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása 1 Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása A jelszavak használatáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem informatikai és kommunikációs hálózata használatának és üzemeltetésének szabályai, abban

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

A Perkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró felek nyújthatják be beadványaikat. A szolgáltatást kizárólag

A Perkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró felek nyújthatják be beadványaikat. A szolgáltatást kizárólag Tartalom 1. Bevezető...2 2. Online regisztrációs felület elérése...2 3. Perkapu nyitása...2 4. Ügykezelő(k) hozzáadása...5 5. Ügykezelői jelszó módosítása...6 6. Ügykezelő törlése...7 7. Főkapcsolattartói

Részletesebben

Jelszóváltás a ludens gépen

Jelszóváltás a ludens gépen Jelszóváltás a ludens gépen Az alábbi ismertető feltételezi, hogy Windows alapú gépet használunk, és innen szeretnénk megváltoztatni meglevő ludenses jelszavunkat. Az ismertető elkészítésekor Windows XP

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT:

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: 2010.08.18. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései

NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8 operációs rendszeren 1(7) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3.

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Belépés a www.akademiai.hu-n vásárolt e-könyvek eléréséhez. 2. A könyvespolc. 3. Az olvasó nézet

Tartalomjegyzék. 1. Belépés a www.akademiai.hu-n vásárolt e-könyvek eléréséhez. 2. A könyvespolc. 3. Az olvasó nézet Tartalomjegyzék 1. Belépés a www.akademiai.hu-n vásárolt e-könyvek eléréséhez 2. A könyvespolc 3. Az olvasó nézet 3.1. A lapozás, a helyi menü megjelenítése 3.2. A helyi menü opciói 3.3. Hivatkozások és

Részletesebben

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató Új Nemzedék Központ EFOP pályázatok online beszámoló felülete Felhasználói útmutató Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 1.1. Első bejelentkezés... 2 1.2. Elfelejtett jelszó... 3 2. Saját adatok... 4 3. Dokumentumok...

Részletesebben

Használati útmutató. CamBoard 1.0

Használati útmutató. CamBoard 1.0 Használati útmutató CamBoard 1.0 Az interaktív készlet tartalma: 1. LifeCam webkamera 2. Háromlábú állvány a kamera biztonságos elhelye zésé hez 3. Infratoll 4. Telepítő CD, mely tartalmazza az interaktív

Részletesebben

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához A pályázatokat a kategóriának megfelelő pályázati kiírásban és pályázati útmutatóban szereplő módon kell a www.masport.hu oldalon

Részletesebben

1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban

1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban 1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban Bizonylat pénzügyi ellenőrzése és kontírozása A Pénzügy modulban történő kontírozást megelőzően a Tárgyi eszköz

Részletesebben

Mailvelope OpenPGP titkosítás webes levelezéshez

Mailvelope OpenPGP titkosítás webes levelezéshez 2013. november Írta: YouCanToo Ha letöltötted, a Firefox hoz úgy adod hozzá, hogy az Eszközök Kiegészítők höz mész. Ott kattints a kis csavarkulcs ikonra a kereső ablak mellett. Ezután válaszd a Kiegészítő

Részletesebben

Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel

Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel Terminál szerverről indított nyomtatási folyamat elindításával elérhetővé válik a kliens gépen feltelepített ingyenes

Részletesebben

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd.

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Első lépés: Töltsd le a programot innen: http://download.vessoft.com/files/fyds/freeyoutubedownoad.exe

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével

G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével 1. lépés: regisztráljunk e-mail fiókot a G-Mail rendszerében http://www.google.hu weboldalon a bal

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv 1. A csomag tartalma

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. MiniDriver Manager

Részletesebben