Egy határmegállapító bizottság anatómiája: A magyar csehszlovák határmegállapító bizottság szervezete

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Egy határmegállapító bizottság anatómiája: A magyar csehszlovák határmegállapító bizottság szervezete 1921 1925"

Átírás

1 SUBA JÁNOS Egy határmegállapító bizottság anatómiája: A magyar csehszlovák határmegállapító bizottság szervezete A trianoni határvonal politikai kijelölését (delimitációját), részletes kitűzését, határkövekkel való állandósítását, a határvonal térképezését, a határokmányok elkészítését a szövetséges és társult hatalmak által létrehozott nemzetközi határmegállapító, határrendező bizottságok végezték 1921 és 1925 között. 1 Jelen dolgozatunkban az erre a feladatra létrehozott szervezetet vizsgáljuk meg feladata és felépítése szempontjából A Határmegállapító Központ létrejötte és működése Előzmények A békeszerződés megkötésével kapcsolatos előkészületekkel és az ebből fakadó feladatok végrehajtásával a magyar kormány már 1918 óta foglalkozott. 3 A minisztertanács szeptember 30-i értekezletén elhatározta a Béke Előkészítő Iroda felállítását. 4 A Külügyminisztérium már 1920 elején egy tudományos osztályt állított fel a békeszerződés tárgyalására vonatkozó teljes anyag gyűjtésére, Cholnoky Jenő egyetemi tanár vezetése alatt. Ez az osztály a határkérdésre vonatkozó összes anyagot később szétosztotta az egyes magyar delegációk között. A békeszerződésből következő határkérdések ki- és feldolgozására, a határmegállapító munkálatok előkészítésére gróf Csáky Imre vezetésével egy határ- 1 A forrásokban különböző megnevezésekkel találkozhatunk, pl. a Millerand-féle kísérőlevélben határbizottságok, az utasításokban és a pótutasításban határmegállapító bizottságok szerepel. Vassel Károly (a magyar jugoszláv határmegállapító bizottság elnöke) évi jelentésében határrendező bizottság és határt rendező bizottság, 1924-ben készült jelentésében határkiigazító bizottság névvel találkozhatunk. Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban mindenütt a határmegállapító bizottság kifejezést használjuk. 2 A magyar csehszlovák határmegállapító bizottság működésére láthatunk példát Bacsa Gábor következő tanulmányában. 3 A béketárgyalások tudományos előkészítésére bővebben lásd: Magyar béketárgyalások. Jelentés a magyar békeküldöttség működéséről Neuilly S/s.-ben január március havában. Bp., 1920, I III. kötet. I. kötet., Bevezetés. 4 Az szeptember 30-ai minisztertanácsi ülés jegyzőkönyve. Hadtörténelmi Levéltár (a továbbiakban: HL), I. 42 (A magyar királyi honvédelmi miniszter előterjesztései a minisztertanács számára).

2 megállapító irodát létesített a magyar kormány. Ennek az irodának volt a feladata a szomszédos államokkal kapcsolatos és eldöntendő határkérdésekben a magyar érdekeket képviselni. Az irodában kidolgozott tervek szerint a határmegállapítás kérdésének lebonyolítása teljesen a polgári hatóságok feladata lett volna, a katonai szervek a honvédelmi miniszter és a vezérkar főnöke esetenként az egyes felmerülő kérdésekben képviselőjük útján foglalt volna állást. Ezzel szemben a Nagykövetek Tanácsa június 21-én a párizsi magyar képviselőhöz intézett jegyzékében kijelentette, hogy haladéktalanul meg kell tenni az intézkedéseket a határmegállapító bizottságok megalakítására, és csatolta az összes határmegállapító bizottság számára az július 22-én kiadott utasításokat, valamint az június 3-án a magyar határmegállapító bizottságok számára elfogadott pótutasításokat. 5 Az Utasítások II. A) c) pontja kimondta, hogy a biztosok és, amennyire lehetséges, a helyettes biztosok csak törzstisztek lehetnek, vagy ezekkel egyenrangúak. Ezért magyar részről katonatiszteket neveztek ki a határmegállapító bizottságok magyar delegációinak élére. 6 A kinevezett határmegállapító biztosok tájékoztatásáról gróf Csáky Imre irodája gondoskodott. Delegációikat részben az iroda személyzetéből állították össze. A határmegállapítást érintő elvi döntéseket a miniszterelnök tartotta fent magának, a határmegállapító bizottságok anyagi ellátását pedig a honvédelmi miniszter és a pénzügyminiszter intézte, az egyes tárcák alkalomadtán való bevonásával A határmegállapító bizottságok felállítása A Nagykövetek Tanácsa július 25-én kelt átiratában közölte a nagyhatalmak részéről a határmegállapító bizottságokba kiküldött biztosok névsorát. 7 A határmegállapító bizottságok nem érdekelt tagjai az angol, francia, olasz és japán megbízottak voltak, a megfelelő segédszemélyzettel kiegészítve. Határszakaszonként az érdekelt államok delegációi (csehszlovák, román, jugoszláv, osztrák) és a magyar delegáció vett részt a munkában. 5 Magyar Országos Levéltár (a továbbiakban: MOL) K 69 (Külügyminisztériumi Levéltár, Gazdaságpolitikai osztály), KÜM. 3386/Pol., A magyar csehszlovák határmegállapító bizottságba Táncos Gábor altábornagyot, a magyar román határmegállapító bizottságba Dormándy Géza vezérkari ezredest, a magyar jugoszláv határmegállapító bizottságba Vassel Károly vezérkari ezredest, a magyar osztrák határmegállapító bizottságba Keresztes Arthur vezérkari ezredest nevezték ki. Lásd Suba János: A trianoni határ kitűzése és felmérése (A határmegállapító bizottságok működése). Doktori disszertáció. Kézirat, A magyar osztrák határmegállapító bizottság július 27-én Grazban tartotta meg alakuló ülését, elnöke Jocard francia őrnagy lett. A magyar román és a magyar jugoszláv bizottságok augusztus 2-án Párizsban alakultak meg, a magyar román határmegállapító bizottság elnöke Meunier francia tábornok, a magyar jugoszláv határmegállapító bizottságé Cree angol alezredes lett.

3 A magyar biztosok vezetése alatt segédbiztosokból, műszaki és irodaszemélyzetből állították össze az egyes bizottságok magyar delegációját. A katonatisztek mellett 8 a külügyminiszter a külügyminisztérium állományából minden delegációba kirendelte egy-egy képviselőjét. A bizottságok feladata két részből állt: a politikai részből, vagyis tárgyalás, javaslatok, ellenjavaslatok útján a bizottságoktól Magyarországra nézve a legkedvezőbb döntéseket kieszközölni, és műszaki részből, vagyis a döntés után a szükséges háromszögelésekkel, felmérésekkel kapcsolatban a határvonal kijelölése, kicövekelése, a határkövek felállítása és az Utasítások -ban előírt térképek és határokmányok elkészítése. A bizottságok az Utasítások értelmében szavazattöbbséggel hozták meg döntéseiket, melyek az érdekelt országokra nézve kötelezők voltak. A bizottságok székhelyére nézve az a megegyezés született, hogy a két érdekelt fél területén felváltva, körülbelül egyforma időt fognak tölteni. (Ez pénzügyi szempontból volt előnyös, mert a bizottságok költségei idegen területen az idegen terület pénzegysége folytán jóval többe kerültek, mint Magyarországon.) A székhely kijelölése minden bizottságnál meg is történt, kivéve az osztrák határszakaszt, ahol a bizottság október 1. óta Sopronban székelt. 1. ÁBRA: A határmegállapítás szervezeti keretének fejlődése 1. Külügyminisztérium Tudományos Osztály (Cholnoky Jenő egyetemi tanár) Feladata: a békeszerződés tárgyalására vonatkozó teljes anyag gyűjtése. 2. Miniszterelnök (Miniszterelnökség) Határmegállapító Iroda augusztus 3-ig 8 A tisztek a Honvédelmi Minisztérium Elnöki D osztály létszám feletti állományában voltak beosztva. Létszámuk állandóan változott a vezénylések, áthelyezések miatt. Létszámcsökkentés is volt, mivel a kivált tisztek pótlását a HM VI./1. osztálya nem tartotta szükségesnek, mert az eddigi tapasztalatok szerint a még várható határkiigazítások oly csekély mérvűek lesznek, hogy katonai szakértő ezekhez nem szükséges. 2634/HM VI 1. a) 1922, Werth ezredes feljegyzése. HL, a Honvédelmi Minisztérium iratai d.. A tisztek szerepére a határmegállapításban: Suba János: A m. kir. honvédtisztek szerepe a trianoni határ megállapításában. (Kézirat).

4 3. Miniszterelnök (Miniszterelnökség) Határmegállapító Központ augusztus Határmegállapító Központi Iroda Magyar csehszlovák határmegállapító bizottság Magyar román határmegállapító bizottság Magyar osztrák határmegállapító bizottság Magyar szerb horvát szlovén határmegállapító bizottság A Határmegállapító Központ megalakulása A határmegállapítás kérdésének a fent ismertetett váratlan külső befolyás folytán nem egységesen felépült szervezete átalakításra szorult. A honvédelmi miniszter az augusztus 3-án megtartott minisztertanácsban javasolta, hogy egy teljesen egységes, gyorsan működő szervet kellene létesíteni, amely haladéktalanul és hatékonyan tud intézkedni. 9 A tervezet szerint a magyar királyi miniszterelnök úrnak volna közvetlen alárendelve egy Határmegállapító Központ, melynek vezetője gróf Csáky Imre volt külügyminiszter lenne. A négy határmegállapító bizottságot közvetlen Csáky Imre grófnak rendelnék alá, s tőle nyernék irányításukat úgy tárgyi, mint anyagi tekintetben. A Határmegállapító Központi Iroda két részből állna: az egyik a közigazgatási osztály két tisztből és három tisztviselőből; a másik az elvi anyagi osztály, a Belügyminisztérium, Földművelésügyi, Honvédelmi, Igazságügyi, Kereskedelemügyi és Pénzügyminisztérium egy-egy képviselőjéből. Az egyes tárcák képviselői fel lennének hatalmazva a központi iroda és a képviselt tárcák között felmerült elvi, anyagi kérdések 24 órán belüli megoldására. 9 Az évi augusztus 3-án megtartott minisztertanácsi ülés jegyzőkönyve. HL I. 42 (A magyar királyi honvédelmi miniszter előterjesztései a minisztertanács számára).

5 2. ÁBRA: A Határmegállapító Központ, augusztus Határmegállapító Központi Iroda Közigazgatási osztály két tiszt három tisztviselő Elvi anyagi osztály Belügyminisztérium képviselője Földművelésügyi Minisztérium képviselője Honvédelmi Minisztérium képviselője Igazságügyi Minisztérium képviselője Kereskedelmi Minisztérium képviselője Pénzügyminisztérium képviselője Feladata: a Központi Iroda és a képviselt tárcák között felmerült elvi, anyagi kérdések 24 órán belüli rendezése. A központi iroda látná el az egyes határmegállapító bizottságokat a munkájukhoz szükséges tárgyi kellékekkel, s biztosítaná anyagi szükségleteiket. Úgy a központi irodába, mint a határmegállapító bizottságokba beosztott tisztek és tisztviselők azon minisztériumok állományában maradnának, amelyek beosztásukat elrendelték, ennek folytán szabványos illetményeiket is ezen minisztériumoktól kapnák, s csupán a határmegállapításból adódó személyi és tárgyi kiadások terhelnék a központi irodát. A központ vezetősége a miniszterelnök rendeletéből kiadványoz. A minisztertanács elfogadta a honvédelmi miniszter előterjesztett tervezetét, és így a magyar királyi külügyminiszter dr. Szőgyén György követségi tanácsost, kereskedelmi igazgatót bízta meg a Határmegállapító Központi Iroda szervezésével. 10 A Határmegállapító Központi Iroda augusztus 13-án kezdte meg működését a Szalay utca 8 10-ben (a volt Haditermény épületében), az V. emeleten. 11 Tagjai : elnök: gróf Csáky Imre; a központi iroda vezetője: dr. Szőgyén György II. osztályú követségi tanácsos, kereskedelmi igazgató; irodaszakbeli hivatalnokul : Országh Miksa konzuli irodafőtiszt és Stouy Kamilló miniszteri irodatiszt a Külügyminisztérium állományából; a Pénzügyminisztériumból a földmérési osztály vezetőjét, Antalffy Andor min. tanácsost, a Kereskedelemügyi Minisztériumból dr. Péteri Ödön mi- 10 A Határmegállapító Központ vezetését Csáky Imre gróf helyett Szőgyén György vette át. Lásd augusztus 25-i minisztertanácsi előterjesztés. MOL K 27 (Minisztertanácsi jegyzőkönyvek) /HMK A Határmegállapító Központ címének közlése a postai küldemények miatt. MOL K 478 (Határmegállapító Központi Iroda, általános iratok).

6 niszteri tanácsost, az Igazságügyi Minisztériumból dr. Császár Károly miniszteri tanácsost, a Honvédelmi Minisztériumból báró Theissenruck- Fleischmann Móric vezérkari alezredest vezényelték a Határmegállapító Központi Irodába Határmegállapító bizottságok A határmegállapító bizottságok elvi felépítése A Nagykövetek Tanácsa július 22-én tartott ülésén hagyta jóvá a határmegállapító bizottságok számára szóló utasításokat. Az utasítások szerint minden egyes határmegállapító bizottság áll: általánosságban biztosokból, akiknek számát és nemzetiségét a békeszerződés határozza meg, esetleg segédbiztosokból, a műszaki személyzetből, amely a helyszíni munkát végzi el, valamint az ezeket kiszolgáló állományból: térképrajzolók, titkárok, tolmácsok, futárok, sofőrök stb. A nem érdekelt szövetséges hatalmak kiküldötteinek létszáma elvben az utasítás szerint nem lehet több, mint egy biztos, egy tolmács és egy titkár, valamint egy segéd-térképrajzoló. Ha a körülmények úgy kívánták, akkor a Nagykövetek Tanácsa elrendelhette, hogy a küldöttség egy segédbiztossal, műszaki személyzettel és a szükséges kiszolgáló állománnyal növekedjen. Takarékossági szempontból és a Nagykövetek Tanácsának rendeletére ugyanazon biztosok több bizottságnak is tagjai lehettek. Az érdekelt hatalmak akiknek a határát megállapítják delegációjának létszámát tételesen nem határozták meg, mivel a műszaki munkálatok végzése a küldöttségükre hárult. Bizonyos mozgási szabadság adatik, mely megengedi a körülményekhez való alkalmazkodást a bizottság műveleteinek minden szakában. A szükséghez képest, a bizottság határozza meg az összeállítást, megállapítván a helyettes biztosok, műszaki személyek és a munkálatok érdekében szükséges segédalkalmazottak számát írta elő az utasítás. A határmegállapító bizottságok a Nagykövetek Tanácsa hozzájárulásával a különböző hatalmak delegációin kívül felállíthattak egy titkárságot, melynek összetétele a határmegállapító bizottság munkálatai szerint változhat, és amely elvben állhat egy tisztből, aki a bizottság titkára, és egy titkárból. A Nagykövetek Tanácsa jelölhette ki, hogy melyik nem érdekelt szövetséges hatalom -nak kell a titkárságot kiszolgálni. 3. és 4. ÁBRA: A határmegállapító bizottságok elvi felépítése magyar delegáció szomszédos állam delegációja angol delegáció francia delegáció olasz delegáció japán delegáció 12 A vezénylésekre lásd az egyes minisztériumok átiratát: MOL K 478 (Határmegállapító Központi Iroda, általános iratok).

7 érdekelt államok nem érdekelt államok

8 Titkárság érdekelt hatalmak tiszt A nem érdekelt szövetséges hatalmak titkár biztos biztos segédbiztosok (I IV.) műszaki személyzet (mérnökök) kiszolgáló állomány (térképrajzolók, titkárok, tolmácsok, futárok, sofőrök stb.) tolmács titkár segéd-térképrajzoló A határmegállapító bizottságok személyzetének jogállásáról az utasítás a következőket írta elő: A határmegállapító bizottságok személyzetének elvben katonainak kell lenni. Mindazonáltal a mellékszemélyzet, melyet előnyösen lehet a helyszínen összeállítani, lehet civil is. A biztosok, és amennyire lehetséges, a helyettes biztosok csak törzstisztek lehetnek, vagy ezekkel egyenrangúak. A műszaki személyeknek alantas tiszteknek kell lenni, vagy ezekkel egyenrangúaknak. A titkárok, segéd-térképrajzolók stb. elvben altisztek, csapatkatonák vagy ezekhez hasonlóak. Elvben a határmegállapító bizottságok személyzete katonai egyenruhát visel. Kivételesen, abban az esetben, ha az egyenruha viselése incidensekre adna alkalmat, a bizottság az egyenruha viselését megtilthatja A magyar határmegállapító bizottságok belső (elvi) felépítése és ügyrendje A következőkben ismertetett felépítés és ügyrend csak általános irányelvül szolgált a magyar delegációk felépítésére, ezt a tapasztalatok alapján a határmegállapító biztos utasítás szerint a helyi viszonyoknak megfelelően célszerűen változtathatta. 14 A biztos (tiszt): A bizottság egyszemélyi felelős vezetője, az antantbizottságokkal való tárgyalásokon képviseli a magyar kormányt. Közvetlenül alá van rendelve a biztoshelyettes és a bizottság összes egyéb tiszti személyzete, akik- 13 Utasítások a határmegállapító bizottságok részére. Helybenhagyta a Nagykövetek Tanácsa július 22-én tartott ülése. KÜM 3386/Pol., 1921, MOL K 478 (Határmegállapító Központi Iroda, általános iratok). 14 A határmegállapító bizottságok felépítése. MOL K 478 (Határmegállapító Központi Iroda, általános iratok), szám nélkül.

9 nek munkakörét megszabja, azoknak vagy közvetlenül, vagy a biztoshelyettes útján parancsokat ad. Ő a bizottság szellemi vezetője, így az ő tudta nélkül a bizottság tagjai semminemű hivatalos funkciót, szóbeli vagy írásbeli elintézést nem végezhetnek. Mindennemű írásbeli kiadványt csakis a biztos írhat alá, kivéve, ha erre ő valakit felhatalmaz. Miután a biztos anyagi tekintetben is felelős, mindennemű anyagi kiadás általa láttamoztatandó, illetve jóváhagyása kikérendő. Az I. segédbiztos (tiszt, katona): A biztos távollétében, annak megbízásából a biztost helyettesíti. Mint a biztos helyettese, állandóan mindenről tudomással kell bírnia, ezért a bizottság egyéb személyzete minden, a biztostól nyert utasításról, parancsról s ezek mikénti végrehajtásáról a biztoshelyettest mindenkor tájékoztatni tartozik. Részt vesz a tárgyalásokon. Feladata a határvonal megállapítása a terepen és a megállapított új határvonalak kitűzése. Egyedüli intézkedési joga van a rendelkezésre álló járművek felett, és közvetlen neki van alárendelve a bizottság altiszti és legénységi személyzete. Meghatározott időtartamú (heti, havi stb.) jelentéseket szerkeszt. A II. segédbiztos (tiszt, diplomata): Összeköttetést tart fenn a bizottság és a Külügyminisztérium között, amennyiben egyes esetekben a Külügyminisztérium támogatása válna szükségessé (egyes ügydarabok stb. beszerzése a Külügyminisztériumtól). A francia nyelven kimenő kiadványokat fordítás után és jóváhagyás előtt szerkesztési és stílus tekintetében átvizsgálja és esetleg javítja. A helyes francia szövegért egyedül ő felelős. Fogalmazói munkálatokat végez, tárgyalásokon a jegyzőkönyvet és a naplót vezeti, melyeket a biztoshelyettesnek bemutat a heti jelentés szerkesztése végett. Ellátja a fontosabb futárszolgálatot. III. segédbiztos (tiszt): Irodaigazgatói munkálatokat végez, vagyis kezeli az iktatót, az irodafelszerelési tárgyakat, gondoskodik azok utánrendeléséről, egyezteti a tisztázott ügydarabokat, a postát átveszi és elküldi (kiadó), előjegyzést vezet az esetleges kincstári pénzről stb. Nyilvántartja, feldolgozza a bizottság összes aktáját, a tanulmányokat, az irattárt, a könyveket és az összes térképet. Összeállítja az esetenként szükséges statisztikai és egyéb anyagokat (esetleg statisztikus közreműködésével). Ellátja a fontosabb futárszolgálatot. Megjegyzés: Az I., II. és III. segédbiztos a biztos előzetes hozzájárulásával közös tárgyalásoknál felszólalhat. Francia fordító (altiszt, tiszt): A fordítási munkálatok mellett, amennyiben a körülmények engedik, egyéb szolgálatra is alkalmazható (adatgyűjtés, rajzolás, statisztikai összeállítás stb.). Tolmács altiszt, esetleg tiszt (román, cseh, szerb): Főleg helyszíni kiszállásoknál kerül alkalmazásba. Egyébként más szolgálatra is alkalmazandó, az I. segédbiztos rendelkezésére áll. Segédtiszt: Utazásoknál mint úti marsall és szálláscsináló működik. A szükséges előfogatok felfogadásáról stb. gondoskodik. Futárként is alkalmazható. Egyébként a II. segédbiztosnak az irodai munkálatoknál segédkezik. Futárszolgálatot végez. Közvetlen a biztosoknak van alárendelve. Rajzoló (altiszt): Az összes előforduló rajzmunkálatot végzi. Ha a viszonyok megengedik, egyéb szolgálatra is alkalmazható.

10 Térképészek és műszaki segéderők: a szakmájukba vágó összes munkálatot végzik, a biztos vagy a biztoshelyettes utasításai szerint. A határmegállapító bizottsági helyek státuszát tekintve öt tiszti hely volt (biztos, I III. segédbiztos, segédtiszt). A két tolmácsi helyet (egy francia, illetve cseh, román vagy szerb) esetenként tisztek is betölthették. Ezen kívül a következő altiszti helyek voltak rendszeresítve: két altiszt gépíró (magyar, francia), egy rajzoló altiszt, valamint öt (hét) tisztiszolga. A törzslétszám öt (hét) tiszt, négy (kettő) altiszt, öt (hét) katona. A térképészek és a műszaki segédszemélyzet a Honvédelmi Minisztérium Elnöki D osztályától igényelhető (távírászok, politikai detektívek stb.). Az állami földméréstől volt vezényelve a műszaki segédbiztos és a bizottság mérnöke. Feladata: a rendelkezésre bocsátott mérnökökkel a politikai határmegállapítás után a határvonal terepen való kijelölése, kicövekelése, a határkövek felállítása és a szükséges geodéziai topográfiai felmérések után az Utasítások - ban előírt térképek és határokmányok elkészítése. 5. ÁBRA: A magyar határmegállapító bizottságok (elvi) felépítése Biztos (tiszt) I. segédbiztos (tiszt, hivatásos katona) műszaki segédbiztos II. segédbiztos (tiszt, diplomata) III. segédbiztos (tiszt) bizottsági mérnök mérnökök Francia fordító (altiszt, tiszt) Tolmács altiszt (esetleg tiszt) Segédtiszt gépíró altiszt (francia) gépíró altiszt (magyar) Rajzoló altiszt Térképész HM Elnöki D osztályától igényelhető Műszaki segéderők HM Elnöki D osztályától igényelhető tiszti szolga (5 7)

11 Ezek alapján álltak fel a határmegállapító bizottságok. Ez az állománytábla csak a politikai határmegállapítás időszakára volt érvényes, 15 ehhez jöttek még esetenként különböző minisztériumok szakértői is. A műszaki munkálatoknál a műszaki delegáció (osztály) létszámát a tervek szerint duzzasztották fel. A honvédelmi miniszter utasította a katonai kerületek és vármegyei parancsnokságok határelőadóit, hogy a helyi jellegű gazdasági érdekek letárgyalása céljából álljanak a biztosok rendelkezésére. A határmegállapító bizottságok munkáját megkönnyítve a határszakaszt kellően ismerő tiszteket bocsátott ideiglenesen a bizottságok rendelkezésére. 16 A határmegállapítási munkálatok lefolyásáról minden hét végén részletes írásbeli jelentést küldtek a biztosok a Honvédelmi Minisztérium Elnöki D osztály útján, amely összesítette, és úgy terjesztette fel a honvédelmi miniszternek A magyar határmegállapító bizottságok működését szabályozó utasítások Elvi utasítások a politikai határmegállapításhoz Egy szervezet felépítését meghatározza az a feladat is, amelyre létrehozták. A feladat megoldásához egységes utasításokat adtak ki, amelyek ismertetésétől nem tudunk eltekinteni, hiszen a szervezeti működést határozzák meg. Az utasításoknál ki kell emelni a határmegállapító bizottság érvrendszerét, amelyet a gyakorlatban nagyszerűen használtak fel. Minden magyar javaslat kitűnt logikus felépítésével és gazdag adatbázisával. A magyar javaslatokat és érveléseket a tudományos hidegség, a közgazdasági racionalitás jellemezte. A magyar katonai és politikai vezetés több utasítást adott ki, amelyek összhangban álltak a Nagykövetek Tanácsa által kiadott utasításokkal és pótutasítással. A magyar vezetés álláspontját a miniszterelnökség és a honvédelmi miniszter által kiadott elvi utasítások szabályozták. A miniszterelnöki utasítást a Határmegállapító Központi Iroda állította össze. 17 Ennek legfontosabb pontjai a biztosok által benyújtott javaslatok indoklásai voltak: A nemzetiségi indok: Az utasítás szerint követelhetők a színmagyar vagy magyar többségű helyek és területek, hasonlóképpen olyan nemzetiségű területek, amelyek a szomszédos állammal szemben is idegenek. Követelhetők magyar minoritású vagy teljesen idegenek lakta területek is, azzal az indoklással, hogy máshol még mindig marad elég elvágott magyar terület ellenérték gyanánt. 15 A határmegállapító bizottság állománytáblája (tervezet). MOL K 478 (Határmegállapító Központi Iroda, általános iratok), szám nélkül /Eln.D/1921. A határmegállapító bizottságok megalakulása. MOL K 49 (A magyar osztrák határmegállapító bizottság magyar delegációjának iratai). 17 Melléklet a határmegállapító biztosok részére szóló utasításokhoz. MOL K 51 (A magyar román határmegállapító bizottság magyar delegációjának iratai).

12 Gazdasági indok: Ezeket úgy kell beállítani, hogy lehetőleg ne egyoldalúak legyenek, hanem kétoldalúak. A magyar részre történő határkiigazításnak kedvez, ha helybéli és idegen érdekként egyaránt fel lehet tüntetni. Ügyelni kell arra, hogy a felhozott gazdasági indokok ne legyenek ellenünk fordíthatók, azaz nehogy egy kárunkra történő határkiigazítással legyenek megoldhatók, pl. városok és környékük kölcsönös vonzása egymásra. A gazdasági érdekek lehetnek lokálisak és általánosak. A lokális érdekek alapvető fontosságúak, mivel Magyarország a békeszerződés következtében nagyrészt vagy egészében vitális szükségletektől lett megfosztva. Ezen szükségletek biztosításához feltétlenül szükséges a határkiigazítás. A lokális gazdasági érdekek a következők lehetnek: a határ birtokokat vág ketté, elválasztja a birtokost a birtokától, munkást a munkahelyétől, nyersanyagtermelőt a feldolgozótól, az előállítót a fogyasztótól. Az utóbbinál ügyelni kell arra, hogy az egzisztenciális érvek legyenek kimutathatók, és hogy a békeszerződés által teremtett helyzetet ne lehessen könnyűszerrel új közlekedési vonalakkal, vagy új fogyasztópiacok létrehozásával felszámolni. Az általános gazdasági érdekek figyelembevételéhez egy táblázatot mellékeltek. 18 Itt figyelemmel kell lenni arra, hogy annyit igényeljünk, hogy az ellenfélnek is maradjon vagy legyen elég. Ilyenkor a szállítási viszonyokra is lehet utalni, oly módon, hogy ha pl. kavicsbányát igénylünk, felhozhatjuk érvként, hogy egy dunántúli kavicsbánya a nagy szállítási távolság folytán nehezen fedezi a Tiszántúl útépítő szükségletét, és így a kavicsbányát Arad megyében kell igényelnünk. Általános gazdasági érdekként fel lehet hozni, hogy ha minden közszükségleti cikkben importra szorulunk, akkor elszegényedünk, és más állam számára fogunk piacot jelenteni. Közigazgatási indokok: A kettévágott megyék és járáshatárok nem képviselnek nyomós indokot. Itt a községek és községhatárok a birtokviszonyok szempontjából lesznek érvényesíthetők. Igazságtalanságok: Az igazságtalanságok esetében az utasítás úgy rendelkezik, hogy azok helyrehozásakor az általános érdekeket kell figyelembe venni. Igazságtalannak minősíthető: magyar, illetve túlnyomóan magyar részek elszakítása, különösen azok megkérdezése nélkül, vagy kifejezetten ezek megnyilvánult akarata ellenére; magyar területek tőlünk más, pl. gazdasági okból történő elszakítása, és hasonló, nem magyar területek tőlünk való megtagadása; anyagforrás, nemzeti vagyon tőlünk történő elvétele, csak azért, hogy a másiknak legyen, (különösen, ha van neki). Az utasításokban nem említett, de érvényesíthető indokok a következők: A határ helyzete: 18 A határok megállapításánál használatos magyar statisztikát a béketárgyalásokra készített anyagokból állították össze.

13 Közös érdek, hogy a határ legyen természetes, amely a legkevésbé sért gazdasági érdekeket. A jelentéktelenebb folyókat viszont kerülni kell a határok megállapításánál, mert gazdasági érdekek ilyenkor kiterjedhetnek a túlsó partra. A határellenőrzés, amely szintén közös érdek a csempészet és mindennemű agitáció megakadályozására, továbbá az egészségügyi és állat-egészségügyi szabályok foganatosítása szempontjából, valamint a magyar haderő csekély létszáma és a még mindig fennálló, különösen Magyarország ellen irányuló bolsevista felforgató törekvések miatt. Miután a békeszerződés következtében a hadsereg létszáma csak a belrend fenntartására alkalmas, 19 ezért a határrendőri szolgálatnál fontos a határvonal futása a határvasutak, csomópontok, támadóhídfők stb. miatt. Kereskedelem. Ipar: Általában csak a gazdasági indokok között lesz érvényesíthető. Vízrajz: Közös érdek, hogy az ármentesítő társulatok eszközei és tevékenységük (vízfogók, zsilipek, vízállásjelzők, töltések, szivattyúmű-telepek, erdőgazdaság) egy kézben legyenek, mégpedig egy folyónak vagy csatornának teljes hosszán, a víz vagy a víz erejének kihasználása szempontjából. Közlekedés: Ez az indok gyakorlatilag csak akkor lesz érvényesíthető, ha szoros összefüggésben van gazdasági érdekekkel, amennyiben az elmetszett közlekedési útvonalak egykönnyen nem pótolhatók. Belefoglalható a határvédelem és az igazságtalanság keretébe is. Történelmi jog: Kevés gyakorlati értékkel bír, főleg viszont-érvként kell alkalmazni. Kultúra: Szintén nehezen lesz érvényesíthető, mert az iskola jó nemzetesítő eszköz. A kultúrfok kimutatása ugyan mindig a mi javunkra fog eldőlni, azonban ingerült hangulatot eredményez. Egészségügy: Az egészségügyi határellenőrzéstől eltekintve ugyanolyan értékű, mint a kultúra, csak valamivel reálisabb és politikai mellékíztől mentes A katonai vezetés utasításai a politikai határmegállapításhoz A honvédelmi miniszter is kiadta utasításait a határmegállapító bizottság elnökeinek, amelyek közül a legfontosabbakat emeljük ki: 20 A határmegállapító bizottságok kötelesek egymást állandóan, kölcsönösen és közvetlenül tájékoztatni. Ez különösen az első időben fontos. Midőn arról van szó, hogy megismerjük az egyes személyiségeket, magatartásukat, lássuk, hogy mily szempontok, mily fogadtatásra találnak. A tárgyalások sikere a nem érdekelt hatalmak képviselőjétől függ. Azok megnyerése szükséges, de figyelésük is kívánatos. A sima lefolyás, a konfliktusok elkerülése az ügy érdekében áll. Ez azonban nem zárja ki fontos ese- 19 Lásd ennek okairól Szakály Sándor tanulmányát a kötetben. 20 HM /Eln.D/1921. Utasítás a magyar kir. határmegállapító biztosok részére. MOL K 478 (Határmegállapító Központi Iroda, általános iratok).

14 tekben azt, hogy a magyar határmegállapító biztos kijelentse, hogy további utasításokat a kormánytól kell kikérnie, s erre az időre a tárgyalásokat megszakítja. Igyekezni kell a tárgyalásokat elejétől fogva úgy feltüntetni, hogy azok teljesen reális alapon állnak. El kell kerülni, hogy a bizottsági tagok adatainkkal szemben bizalmatlanná váljanak. Ne akadályozzuk, hogyha akarnak másutt is érdeklődni. Ezen érdeklődést azonban érdekünkben irányítani és befolyásolni ügyesség dolga. Célszerű is lesz minden alkalommal, amidőn az ránk nézve előnyös, a másutt való érdeklődést és a helyszíni adatok beszerzését egyenesen proponálni. Amennyiben konkrét kívánságainkat illetőleg színt kellene vallani, akkor annak előrebocsátása mellett, hogy még oly messzemenő határkiigazítás esetén is marad igen sok helyrehozhatatlan igazságtalanság, a biztosok utasítása gyanánt kiadott térképben berajzolt piros vonalat kell előterjeszteni, amely nemzetiségi, gazdasági, közigazgatási és egyéb praktikus szempontok egybevetéséből eredő kompromisszum. A minimumot lényegében a trianoni határ képviseli. Gondos mérlegelést igényel, hogy egy közlekedési vonal vagy csomópont melyik fél számára fontosabb. Ha ellenfeleink kimutatják az ő szempontjukból azok nélkülözhetetlen voltát, a határbiztosok jelentsék ki, hogy kormányuknak javaslatot tesznek arra vonatkozóan, hogy a másik érdekelt állam a számára szükséges új vasút megépítésének költségeihez hozzájáruljon. 21 ( Tudomásul szolgáljon, hogy a magyar kormány esetleg hajlandó bizonyos esetekben az illető vasutat saját költségén megépíttetni. ) Harmadikként egy feljegyzést ismertetünk, amely a Támpontok az anyagi és egyéb kérdések megbeszéléséhez címet viseli, pontokba csoportosítva a határmegállapító bizottság működéséhez és munkájához szükséges feltételeket. Legfontosabb pontjai a következők: Egy pontos térkép szerkesztendő a békeszerződésben leírt és a jelenleg gyakorlatban és érvényben levő határok feltüntetésével. Meg kell állapítani, hogy ki fogja a műszaki munkálatokat végezni, és ki intézi a határjelző anyag előkészítését. A határjelző anyagokat célszerű lenne gyárilag, egységesen elkészíteni és a vasúti végpontokra kiszállítani, az elosztás onnan történne. A határjelek típusait mielőbb közölni kell. Ha valamely bizottság megszállt területen tartózkodik, akkor törekedni kell arra, hogy a határjelzők legnagyobb részét Magyarország állítsa fel (egységesség szempontja). A műszaki személyzet megállapításánál törekedni kellene arra, hogy a teljes személyzetet a magyar állam szolgáltassa. (Helyi ismeretek, az előmunkálatok anyaga miatt.) E kérdések (problémák) ismertetését azért tartottuk fontosnak, mert ezek, sőt még a határmegállapító bizottság jogköre, jogosítványai sem voltak tisztázva. Így menet közben alakult ki a határmegállapító bizottság működésének szabá- 21 Hogy a vasutak milyen fontos szerepet töltöttek be a határok megállapításánál, arra lásd a kötetben Majdán János tanulmányát.

15 lyozása, tisztult le ügyköre. Ezek a kérdések párhuzamosan merültek fel a politikai határmegállapító munkálatok során, amikor a legélesebb elvi ellentétek is jelentkeztek A határmegállapító bizottságok műszaki személyzete számára adott elvi utasítások Az országhatár kitűzésének és megjelölésének mérnöki munkálatairól kiadott utasítást érdemesnek találtuk nagyobb mértékben idézni, hiszen a műszaki munkálatok sorrendjét, a mérnökök feladatait sorolta fel. 22 Az alább leírt műszaki folyamatok zajlanak le minden határszakaszon, mióta a határvonalat határjelekkel állandósítják, geodéziailag felmérik és térképezik. Az országhatár kitűzésével és megjelölésével megbízott mérnök feladata, hogy a határmegállapító bizottságok által elméletileg megállapított és katonai térképbe nagy vonalakban berajzolt határvonalat a természetben és részleteiben kitűzze, kövekkel láthatóan kijelölje, továbbá a kijelölt határvonalat térképeken úgynevezett kataszteri térképeken, melyeken a magánbirtokok is fel vannak tüntetve, ábrázolja. A katonai térképek méretaránya ugyanis olyan, hogy azokon az egyes magánbirtokokat nem lehet feltüntetni, és így az országha- 22 A felmérés különböző munkálatainak rendszeres, egységes végrehajtása végett utasításokat adnak ki, melyek teljes részletességgel előírják a tennivalókat és azok mikéntjét. Felsorolják a bemérendő és ábrázolandó összes tereptárgyat, megszabják bemérésük és ábrázolásuk módját. A mérések és az ábrázolások megkívánt pontosságának biztosítása céljából hibahatárokat adnak meg, amelyeket a mérés vagy a rajzolás hibáival túllépni nem szabad. Az utasítások meghatározzák az írásbeli, számítási és rajzi munkarészek formáját, kidolgozási módját is. Az utasítások szerkesztésekor a gazdaságosság szempontja szintén nagyon fontos. A követelményeket a szükségletek szerint kell megállapítani, és a megállapított követelményekhez kell megválasztani az azokat kielégítő leggazdaságosabb bemérési módokat és a térképezési méretarányt. A hibahatároknak nem szabad túl szigorúaknak lenniük. A hibahatárokat a még megengedhető és kivételesen előfordulható legnagyobb hibára kell megadni. Jó munkánál átlagosan a hibahatárnak legfeljebb felét használják ki. Az olyan munkában, amelyben az eltérések általában elérik vagy megközelítik a hibahatárokat, valami szisztematikus hibának kell lennie, amelyet fel kell kutatni és ki kell küszöbölni. Az utasítások előírásai a mindenkori követelményeknek megfelelően változhatnak, és általában változnak is. Felmérési munkákban az érvényben levő utasításokat a legszigorúbban be kell tartani. Elv, hogy az országban bárhol és bárki végezze is a felmérés munkáját, a munkarészek egyöntetűek legyenek, és bárki folytasson is egy más által elkezdett munkát, az zökkenőmentesen, külön tanulmányozások nélkül folytatható legyen, továbbá bármely földmérési munkában a szakember azonnal kiismerje magát. Az utasítások általában minden írásbeli (számítási) és rajzi munkarészre előírják a formát, a számítások legnagyobb részéhez nyomtatványok állnak rendelkezésre. A most ismertetett utasítás műszaki szempontból mai szemmel nézve már elavult, mind szókincsében, mind eljárásában.

16 tárvonal menetét sem tartalmazhatják teljes részletességgel, amely viszont a magánbirtokok határaira lehetőség szerint tekintettel van. A mérnök ezért a következő munkálatokat végzi: Adatokat szerez be a községekben a helyi viszonyokra és kívánságokra vonatkozóan. A határvonalat tájékozódás céljából előzetesen bejárja. Mielőtt ugyanis a határbizottsági bejárására sor kerül, amely során lehetőség szerint már a határ ideiglenes megjelölése is megtörténik és a határ menetére vonatkozóan vitás ügyek is szóba kerülnek, a mérnök a határvonal általános földrajzi helyzetével, menetével, a helyi terepviszonyokkal stb. már tisztában kell, hogy legyen. A határ első bizottsági bejárását vezeti, és megmutatja, hogy a határkijelölő bizottság általános döntése alapján hol kell az országhatárnak vonulnia. Az egyéni birtokhatárokat figyelembe véve (nehogy az új határ a magánbirtokokat elvagdossa) a bizottság megállapítja a természetben, hogy hol fog vonulni az új határ. Ennél a műveletnél természetesen figyelembe veszik a határmegállapító bizottság esetleges egyéb utasításait is. Ha a bizottságnak nincs ellenvetése, akkor minden töréspontot meg kell jelölni, egyelőre ideiglenesen, cövekkel. A töréspontokat meg is számozzák, hogy a továbbiakban adott esetben ne legyen kétséges, melyik töréspontról van szó. A kataszteri térkép megfelelő részéről készített másolatba a mérnök berajzolja a kitűzött töréspont helyét és beírja a számát. Ez a térképi feltüntetés egyelőre csak megközelítőnek tekinthető, mert a bizottsági eljárás folyamatossága nem engedheti meg azt, hogy a terepen ez alkalommal pontosan megállapítsák, hogy az a hely, ahova a cöveket letűzték, tényleg pontosan azonos-e a kataszteri térképen ábrázolt ponttal, például birtoksarokkal. Ennek megállapításához hosszasabb mérések lennének szükségesek, amik az eljárást csak feltartóztatnák. A kisebb vitás ügyeket a helyszínen elintézik, a nagyobbakat és fontosabbakat a központi bizottsághoz terjesztik fel döntésre. A kitűzés alapján a mérnök megállapítja, hogy mennyi, milyen minőségű és nagyságú határkőre lesz szükség az általa munkába vett szakaszban. Nem minden határkő lesz ugyanis egyforma nagyságú, mert a főszakaszok végein nagyobb köveket kell elhelyezni, mint a közbeeső pontokon, továbbá a csupán mérési célokat szolgáló kövek is más méretűek és alakúak lesznek, mint a többi kő. Az adatok és mennyiségek megállapítása után a mérnök gondoskodik a kövek megrendeléséről. A határvonalat térképen is részletesen kell ábrázolni. Mikor az ideiglenes kitűzés megvan, akkor már hozzá lehet látni a pontos felmérési és ábrázolási munkálatokhoz. Hogy helyesen tudjunk valamely idomot: határvonalat, birtokot vagy más egyebet térképen ábrázolni, ahhoz szükséges, hogy a terepen legyen egy-két pont, a valóságban egy-két kő, amelyeknek helyzete egymáshoz képest és az ország többi részeihez képest meg van határozva. Ezek az úgynevezett háromszögelési pontok. (Az elnevezés a helyzetük meghatározására szolgáló eljárásból származott.) Ilyen köveket általában az egész országban az ezekhez a munkálatokhoz különlegesen kiképzett mérnökök helyeznek el. A háromszögelési pontok meghatározása céljából először mintegy 30 kilométeres oldalakkal bíró, úgynevezett elsőrendű háromszögelési hálózatot kell kifejleszte-

17 ni, és néhány háromszögoldal hosszát is meg kell határozni. Ezeknek az oldalhosszaknak a meghatározása úgy történik, hogy közelükben alkalmas helyen 8 10 km hosszú alapvonalat mérnek nagy pontossággal, és ezekből az alapvonalakból szintén nagy pontossággal mért szögek segítségével állapítják meg a háromszögoldal hosszúságát. Az egymástól átlag 30 kilométernyire lévő elsőrendű pontok között azután már szögméréssel, fokozatos sűrítéssel annyi háromszögelési pontot határoznak meg, amennyi a részletek beméréséhez már kellő alapot szolgáltat (átlagosan kilométerenként). Az országhatár felmérési és térképezési munkáinál is szükség van tehát háromszögelési pontokra. Az első nagy munka a meglévő háromszögelési pontok adatainak összegyűjtése. A magyar szlovák országhatár esetében például az adatokat Prágából, Pozsonyból stb. kell összeszedni, ahova a korábbi évtizedekben vagy a csehszlovák kiürítési eljárások folyamán a régebbi háromszögelési munkálatok kerültek. Ezekből aztán még ki kell választani azokat, melyek az új határ mentén fekvő és felhasználható pontokra vonatkoznak. Ha különböző hálózati rendszerekben vannak megadva (a csehek más rendszerben mértek, mint a magyarok), akkor a felméréshez választott hálózati rendszerbe kell az olyan háromszögelési pontokat átszámítani, amelyek más rendszerűek. Ezek az átszámítások elég bonyolult matematikai műveletek. Előfordulhat, hogy a legszorgosabb kutatással sem sikerül teljesen összegyűjteni az evakuálások alatt szertehurcolt anyagot. Ebben a valószínűleg előforduló esetben a hiányokat új mérésekkel és számításokkal kell a háromszögelő mérnököknek pótolniuk. Ezt a pótló munkát még a részletes felmérés megkezdése előtt kell elvégezni. Ha az új határ mentén már mindenütt vannak háromszögelési kövek, tehát olyan kövek, melyeknek pontos helyzete országos viszonylatban meg van állapítva, akkor a határvonal felmérését, illetve töréspontjainak helyzetét ezekhez a már megállapított helyzetű kövekhez viszonyítva végzi el a mérnök. Hogy ezt megtehesse, két-két háromszögelési pont között úgynevezett sokszögvonalat vezet, és a részletpontok helyzetét ezekhez a sokszögvonalakhoz viszonyítja mérésekkel. Az ilyen sokszögvonal egy olyan tört vonal, melynek mindkét végpontja meghatározott pont (háromszögelési pont). Ha megmérjük a tört vonaldarabok (sokszögoldalak) hosszait és a töréspontoknál keletkezett törésszögeket, akkor ennek a vonalnak a helyzetét a térképen felrajzolt háromszögelési pontok között pontosan ábrázolhatjuk. Ha most a részletpontoknak megmérjük a merőleges távolságait a megfelelő sokszögoldaltól, és megmérjük a merőlegesek talppontjának a távolságát a legközelebbi törésponttól, akkor a részletpontokat is pontosan helyükre tudjuk rajzolni a térképen. A mérnök tehát a természetben kijelöli ezeket a sokszögvonalakat, mégpedig úgy, hogy lehetőleg sok határpont már a sokszögvonalnak töréspontjaként legyen felhasználható, mert így időt takarít meg, és a munkálat is pontosabb lesz. A kitűzés után megméri az oldalhosszakat, és műszerrel megméri a törési szögeket.

18 A határköveket kifuvaroztatja helyükre, és az előírásoknak megfelelően elhelyezteti őket a kitűzési karók helyére. Az előírások szerint például vannak olyan kövek, melyek alá pontosan elhelyezett földalatti jelzést is kell tennie, mások alá viszont nem; elő van írva az is különböző műszaki meggondolások alapján, hogy milyen mélységre kerüljenek a kövek stb. Mindezeknek a munkálatoknak helyes elvégzésére személyesen kell felügyelnie. Úgy kell a munkálatokat beosztania, hogy a kövek elhelyezésével legalábbis a sokszögpontul is szolgáló köveknél a sokszögmenetek mérési munkáit megelőzze. Amikor az előzetes kitűzés alapján a köveket elhelyezték, akkor megtörténhet a határvonal végleges bizottsági bejárása. A bizottság most már azt a helyzetet fogja maga előtt látni, amely a gyakorlatban a határőrizeti szervek és a pénzügyőri szervek céljait hivatott egyéb fontos célok mellett szolgálni. Meggyőződhet egyszersmind arról, hogy a végleges határmegjelölés az ideiglenesen kitűzött határral megegyezik. A bizottság ezután véglegesen jóváhagyhatja a határ megjelölését. Ezek után a mérnök megméri minden egyes határkő helyét a kitűzött sokszögvonalhoz viszonyítva. Minden egyes határkő elhelyezéséről a környező tereptárgyakhoz, esetleg mezsgyékhez viszonyítva rajzokat készít. Ezekbe a rajzokba beírja a tereptárgyaktól (pl. mezsgyesarkoktól, házsarkoktól stb.) megmért távolságokat. Ezek az úgynevezett helyszínrajzi leírások arra szolgálnak, hogy a határkövek később is bármikor feltalálhatók legyenek, és pontos helyzetük is bármikor megállapítható legyen. A mérések alapján minden sokszögpontnak és minden határkőnek kiszámítja a pontos helyét az országos hálózatban (kiszámítja a sokszögpontok és határkövek koordinátáit). A mért és számított adatok alapján a határvonalat és környezetét nagy méretarányú térképen (kataszteri térképen) ábrázolja. A határra vonatkozó minden fontosabb adatot tartalmazó, részletes határleírást készít. Ez magában foglalja sorszámuk szerint az összes határpontot, megadja az egymástól való távolságukat, térképkivonatokon ábrázolja a szóban forgó határszakasz helyzetét a környező birtoktestekhez és tereptárgyakhoz viszonyítva, megjelöli a kőtípust, amellyel a pont meg van jelölve stb. A részletes határleírásokat rendszerint nyomdai úton sokszorosítják és szakaszonként füzetekbe foglalva bocsátják az érdekelt hatóságok rendelkezésére Az országhatár-kitűzések és -megjelölések mérnöki munkálatai. MOL K 478 (Határmegállapító Központi Iroda, általános iratok).

19 2. 5. A határmegállapító bizottság munkaterve Az előkészítő munkálatok A határmegállapító bizottság munkáját a már megismert utasítások szabályozták. Az utasítások szigorúan előírták a munkálatok lefolyását, a munka szakaszait, a szerkesztendő okmányokat stb. A munkafolyamat részei a következők voltak: Az előkészítő munkálatok során a határmegállapító bizottság az érdekelt községeket, hatóságokat falragaszok útján értesítette. Az érdekelt delegációk összegyűjtötték a térképészeti és statisztikai adatokat, a szükséges tanulmányokat menet közben összeállították. A bizottság az érdekelt hatalmak (Magyarország és az érintett ország: Csehszlovákia, Románia, Jugoszlávia, Ausztria) által az június 30-i utasítás értelmében előterjesztett javaslatokat először a térképen, azután egy általános helyszíni szemle keretén belül a terepen megvizsgálta. A térképek alapján a bizottság határozatot hozott, amelyben döntött, illetve elvetett, és meghatározta, hogy mely határszakaszok azok, amelyek egyelőre (véglegesen vagy részlegesen) tárgyalandók, tekintettel a Népszövetséghez való fellebbezésekre. A határvonal azon részeit, amelyekre vonatkozóan a bizottság teljesen elutasította a javaslatokat, azonnal tárgyalás alá kellett venni. Tárgyalási alapul a trianoni békeszerződés határokmányai szolgáltak. Ezután azon határszakaszokat vizsgálta meg a határmegállapító bizottság, amelyekre vonatkozóan döntést kért a Népszövetségtől. A fellebbezések eldöntéséig (elfogadás vagy elutasítás) a trianoni békeszerződés által megállapított határvonalat kellett ideiglenes határvonalként elfogadni. Ezekről az érdekelt községeket tájékoztatni kellett. A határvonal térképi kijelölése, elfogadása (bejárása) és kijelölése (kikarózása) ugyanúgy történt, mint az első esetben, azzal a különbséggel, hogy határjelekkel való állandósítása és térképezése csak akkor történt meg, ha a határvonalról döntés született. A határmegállapító bizottság az általa bekért adatokból és javaslatokból jelentést állított össze a Népszövetségi Tanácshoz úgy, hogy egy általános jelentést küldött a Nagykövetek Tanácsának közvetítésével. Közben a véglegesen változatlanul maradt határszakaszokon megjelölte a demarkációs vonalat. Az első megállapodások után a határmegállapító bizottság véglegesítette a határvonalnak szakaszolását, ügyelve arra, hogy a szakaszok részben közigazgatási határok, részben a természetben jól felismerhető természeti képződmények legyenek, valamint minden szakaszra nézve megállapította a sürgősségi sorrendet. A határvonal azon részei, amelyek a Népszövetséghez intézendő felterjesztés tárgyát képezték, általában külön szakaszokat alkottak. Ezt követően történt meg a határvonal tervezése, illetve bejelölése az 1:75 000, 1: és végül 1:2880 méretarányú térképekbe.

20 A helyszíni munka megszervezése A helyszíni munka az egyes szakaszok tanulmányozásával kezdődött. Az érdekesebb esetek megállapítását az érintett községek elöljáróinak közbenjárásával tisztázták. A munkafolyamat a következő feladatokat foglalta magában: A határvonal végleges kijelölése az 1:2880 méretarányú térképeken, vagy pedig az egyes birtokok pontosan másolt vázlatain. A határvonal kikarózása és a karók megjelölése. A határkövek lehelyezése (állandósítása) és megjelölése. A határvonal bemérése és térképezése. Geodéziai munkálatok. A magyar állami háromszögelési hálózatba tartozó háromszögelési pontok felkeresése, nyilvántartása a határvonal meghatározott sávjában, esetleg újak építése. Néhány pont földrajzi összrendezőinek (koordinátáinak) meghatározása. A határvonal kitisztítása Szerkesztendő okmányok A munkálatok folyamán a határmegállapító bizottság üléseinek jegyzőkönyvei, a jelentések és a hozott határozatok képezik a törzsanyagot. Ebből állítják össze a határmegállapító bizottság által meghatározott térképeket és határokmányokat, amelyek a következők voltak: A határvonal általános leírása (különböző, 1: , 1:75 000, 1: méretarányú térképeken berajzolva); nagy méretarányú határtérképek (1:2880, 1:5000); kis méretarányú határtérképek (1 :25 000); részletes határleírások; jegyzőkönyvek; geodéziai okmányok stb A térképészeti alapanyagok biztosítása A békeszerződés 31. cikkelye kimondta: A különböző érdekelt államok kötelezik magukat, hogy a bizottságok rendelkezésére bocsátják a munkához szükséges összes okmányokat, nevezetesen a jelenlegi vagy volt határok megjelölésére vonatkozó jegyzőkönyvek hiteles másolatát, az összes meglévő nagyméretű térképet, a geodéziai adatokat, a megtörtént, de nyilvánosságra nem hozott helyrajzi felvételeket, a határfolyók árterületére vonatkozó felvilágosító adatokat. Ezeken felül arra is kötelezik magukat, hogy utasítani fogják a helyi hatóságokat, hogy a bizottságok rendelkezésére bocsássanak minden okmányt, nevezetesen tervrajzokat, katasztereket és telekkönyveket, továbbá hogy a bizottsá-

21 goknak kívánatra a tulajdonjogi viszonyokra, a gazdasági forgalom irányaira vonatkozó adatokat és minden egyéb szükséges felvilágosítást megadjanak. A Pénzügyminisztérium XIII. B osztálya (Állami Földmérés) ennek szellemében november 1-jén valamennyi határ menti pénzügyigazgatósághoz, valamennyi állami földmérési felügyelőséghez, a budapesti Állami Földmérési Térképtárhoz, az Állami Háromszögelő Hivatalhoz, valamennyi kataszteri helyszínlelési felügyelőséghez és az Állami Nyomda igazgatóságához címzett körrendeletében szabályozta a térképészeti alapanyagok kiadását. 24 A körrendelet értelmében mindennemű térképészeti alapanyagot az előbb felsorolt hivataloktól csak a határmegállapító bizottság magyar biztosa, műszaki segédbiztosa, illetve ezek megbízásából az Állami Földméréstől a határmegállapító bizottsághoz beosztott mérnöki tisztviselők kérhettek. Az Állami Földmérés és a Földadó-nyilvántartás a következő módon járt el az alapanyagoknak a határmegállapító bizottság részére való kiszolgáltatásában: Nagyobb méretarányú térképként a pénzügyigazgatóságoknál lévő kataszteri birtokvázlatokat, továbbá az Állami Földmérési Térképtárnál és az Állami Földmérő Felügyelőségeknél lévő nyomtatott kataszteri térképvázlatokat, ezek hiányában sürgősség esetén rövid használatra a nyilvántartó kataszteri térképmásolatokat, amennyiben ezek is hiányoztak, az eredeti kataszteri térképeket kellett a határmegállapító bizottság rendelkezésére bocsátani. A helyszíni munkálatok céljaira leginkább a kataszteri birtokvázlatok feleltek meg, ezért a pénzügyigazgatóságok ezeket ideiglenesen kiszolgáltatták. Ha a kért birtokvázlatok valamelyik kataszteri helyszínelési felügyelőségnél voltak, a pénzügyigazgatóság elkérte azokat a határmegállapító bizottság részére. A kataszteri térképek esetében az Állami Földmérés csak a nyomtatott kataszteri térképmásolatokat adhatta ki, ezeket a határmegállapító bizottságok műszaki osztályai általában két példányban kérték. Azokat a kataszteri térképeket, amelyekről nem állt rendelkezésre másolat, sokszorosították. Azon kataszteri térképekről, amelyek 1904 előtt nem fénymásolással készültek, az Állami Nyomda készített másolatot. A másolatok elkészítése után az ideiglenesen kiadott nyilvántartó vagy eredeti térképeket visszakérték. Az új nyomtatott kataszteri térképmásolatokat úgy készítették el, hogy az egyes szelvénykeretekben a határmegállapítás által érdekelt két vagy több község területe szabatosan jelentkezzen. Ezért a teljes másolatok elkészítéséhez szükséges szomszédos községbeli térképszelvényeket is beküldték. Ha végképpen hiányzott a nyomtatott kataszteri térképmásolat a földmérési hivataloknál, akkor szükség estén az illető községtől kellett elkérni. Minden község közigazgatása rendelkezett az illető község kataszteri térképével. A térképkiadási munkálatok operativitását növelte az, hogy a földmérési hivataloknál megengedték másolatok készítését a kataszteri térképekről. Sürgős esetben a kézi rajz elkészítését is vállalták a földmérési felügyelőségek a fennálló szabályok szerint. (Az így elkészített másolatokhoz a rajz- vagy másolópapírt /1921 XIII.B. Püm. körrendelet. 972/HMK MOL K 481 (A magyar csehszlovák határmegállapító bizottság magyar delegációjának általános iratai).

V. 286. Nagykőrös Város Mérnöki Hivatalának iratai 1879-1944 /-1949/

V. 286. Nagykőrös Város Mérnöki Hivatalának iratai 1879-1944 /-1949/ V. 286. Nagykőrös Város Mérnöki Hivatalának iratai Terjedelem: 3,62 fm, 27 doboz /2,72 fm/, 7 kötet /0,18 fm/, 1 szekrény, 35 raktári egység Raktári helye: Nagykőrös, 15. raktár 110-113. polc, I. e. folyosó

Részletesebben

Földmérési-térképészeti munkák a magyar szlovák államhatáron

Földmérési-térképészeti munkák a magyar szlovák államhatáron Földmérési-térképészeti munkák a magyar szlovák államhatáron Varga Norbert államhatárügyi felelős Alaphálózati és Államhatárügyi Osztály Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály 1149 Budapest,

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10397. számú törvényjavaslat a Magyarország Kormánya és a Szlovén Köztársaság Kormánya között az államhatáron átvezető közúti kapcsolatok fejlesztéséről szóló Keretmegállapodás

Részletesebben

2. óra: Manuálé rajzolása nagyméretarányú digitális térképkészítéshez

2. óra: Manuálé rajzolása nagyméretarányú digitális térképkészítéshez 2. óra: Manuálé rajzolása nagyméretarányú digitális térképkészítéshez A következő órákon nagyméretarányú digitális térképrészletet készítünk, újfelméréssel, mérőállomással. A mérést alappont sűrítéssel

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet 78/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról 2005. november 1-jétől hatályos szöveg A védjegyek és a földrajzi

Részletesebben

Frissítve: április 5. 21:31 Netjogtár Hatály: határozatlan - Magyar joganyagok - 21/1997. (III. 12.) FM-HM együttes rendelet - a földmérési és t

Frissítve: április 5. 21:31 Netjogtár Hatály: határozatlan - Magyar joganyagok - 21/1997. (III. 12.) FM-HM együttes rendelet - a földmérési és t Magyar joganyagok - 21/1997. (III. 12.) FM-HM együttes rendelet - a földmérési és té 1. oldal 21/1997. (III. 12.) FM-HM együttes rendelet a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 1996. évi LXXVI.

Részletesebben

374/2014. (XII. 31.) Kormány rendelet szerinti OKTM eljárás földmérő vállalkozói tapasztalatai. Pataki Károly GEODEZIA Zrt.

374/2014. (XII. 31.) Kormány rendelet szerinti OKTM eljárás földmérő vállalkozói tapasztalatai. Pataki Károly GEODEZIA Zrt. 374/2014. (XII. 31.) Kormány rendelet szerinti OKTM eljárás földmérő vállalkozói tapasztalatai Pataki Károly GEODEZIA Zrt. Az előadás tartalmi áttekintése: 1. Közreműködők 2. Adatszolgáltatás 3. Keretmérés

Részletesebben

SZLOVÁKIA ÁLLAMHATÁRA

SZLOVÁKIA ÁLLAMHATÁRA SZLOVÁKIA ÁLLAMHATÁRA Hedviga Májovská okleveles földmérő mérnök Szlovák Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma IX. TAVASZI MÉRNÖKNAP, NÓGRÁD - 2017 Salgótarján, 2017. április 4. Az államhatár 1918-1920

Részletesebben

4/2013. (II. 27.) BM rendelet

4/2013. (II. 27.) BM rendelet 4/2013. (II. 27.) BM rendelet Magyarország, Románia és Ukrajna államhatárai találkozási pontjának megjelölésére felállított TÚR határjelről készült Jegyzőkönyv jóváhagyásáról Az államhatárról szóló 2007.

Részletesebben

270/2002. (XII. 20.) Korm. rendelet az Iparjogvédelmi Szakértői Testület szervezetéről és működéséről

270/2002. (XII. 20.) Korm. rendelet az Iparjogvédelmi Szakértői Testület szervezetéről és működéséről 270/2002. (XII. 20.) Korm. rendelet az Iparjogvédelmi Szakértői Testület szervezetéről és működéséről Az Iparjogvédelmi Szakértői Testület feladatai 1. (1) Az Iparjogvédelmi Szakértői Testület (a továbbiakban:

Részletesebben

Kivonat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés december 15. napján megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből:

Kivonat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés december 15. napján megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből: 1 Kivonat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2011. december 15. napján megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 206/2011. (XII. 15.) határozata

Részletesebben

Munkaanyag. a környezetvédelmi és vízügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 165/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet módosításáról, valamint

Munkaanyag. a környezetvédelmi és vízügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 165/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet módosításáról, valamint MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KVVM/KJKF/1414/2007. Munkaanyag a környezetvédelmi és vízügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 165/2006. (VII.

Részletesebben

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A Kormány /2007. (...) Korm. r e n d e l e t e az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja keretében kiírásra kerülő pályázatokon való részvételi jogosultság feltételeiről, a

Részletesebben

Vektoros digitális térképek változásvezetésének tapasztalatai

Vektoros digitális térképek változásvezetésének tapasztalatai Vektoros digitális térképek változásvezetésének tapasztalatai Zala megyében A tavalyi esztendőben elvégzett forgalomba helyezésekkel elértük, hogy megyénk teljes területén digitális formátumban kezeljük

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. azzal a céllal, hogy elősegítsék és továbbfejlesszék a rendőri együttműködést a szomszédos országok között;

MEGÁLLAPODÁS. azzal a céllal, hogy elősegítsék és továbbfejlesszék a rendőri együttműködést a szomszédos országok között; BGBl. III - Ausgegeben am 18. April 2008 - Nr. 42 1 von 5 MEGÁLLAPODÁS az Osztrák Köztársaság Kormánya, a Magyar Köztársaság Kormánya és a Szlovén Köztársaság Kormánya között Dolga Vason Rendészeti Együttműködési

Részletesebben

Előterjesztés. a Képviselő-testület részére. Tárgy: A Polgármesteri Hivatal belső szervezeti tagozódásával kapcsolatos módosítási javaslatok

Előterjesztés. a Képviselő-testület részére. Tárgy: A Polgármesteri Hivatal belső szervezeti tagozódásával kapcsolatos módosítási javaslatok Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Alpolgármester A Képviselő-testület nyilvános ülésének anyaga (SZMSZ 17. (1) bek.). Előterjesztés a Képviselő-testület részére Tárgy: A Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter, a honvédelmi miniszter és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter

A gazdasági és közlekedési miniszter, a honvédelmi miniszter és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM Iktatószám: GKM/ /2008 A gazdasági és közlekedési miniszter, a honvédelmi miniszter és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter /2008.

Részletesebben

A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM PÁLYÁZTATÁSI SZABÁLYZATA

A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM PÁLYÁZTATÁSI SZABÁLYZATA ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM 6. sz. melléklet a 1164/115 ZMNE számhoz 1. sz. példány A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM PÁLYÁZTATÁSI SZABÁLYZATA 2007 2 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET... 3 Általános

Részletesebben

A honvédelmi miniszter. r e n d e l e t e

A honvédelmi miniszter. r e n d e l e t e A honvédelmi miniszter../2007. ( ) HM r e n d e l e t e a külföldi szolgálatba vezényeltekkel kapcsolatos személyügyi feladatokról és jogállásuk egyes kérdéseiről szóló 26/2002. (IV. 12.) HM rendelet módosításról

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ÉPÍTÉSI TAGOZAT TERÜLET-ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI SZAKOSZTÁLY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. 2 TARTALOMJEGYZÉK MAGYARÁZAT 1. A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI SZAKOSZTÁLY 2. A

Részletesebben

AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI

AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI Az ingatlan-nyilvántartási eljárás az ingatlannal kapcsolatos jogok bejegyzésére és tények feljegyzésére, illetve az ingatlan és a jogosultak adataiban bekövetkezett változások

Részletesebben

OKTATÁSI MINISZTER TERVEZET!

OKTATÁSI MINISZTER TERVEZET! OKTATÁSI MINISZTER TERVEZET! 8441-1/2006. ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról rendelkező 20/1997. (II. 13.) Korm. rendelet módosításáról Budapest,

Részletesebben

Taktaközi Önkormányzati Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Társulás Közbeszerzési Szabályzata

Taktaközi Önkormányzati Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Társulás Közbeszerzési Szabályzata Taktaközi Önkormányzati Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Társulás Közbeszerzési Szabályzata Taktaközi Önkormányzati Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Társulás (3922, Taktaharkány, Gépállomás

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Módosított javaslat a Tanács határozata

MELLÉKLET. a következőhöz: Módosított javaslat a Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.9.6. COM(2016) 552 final ANNEX 2 MELLÉKLET a következőhöz: Módosított javaslat a Tanács határozata az egyrészről az Amerikai Egyesült Államok, másrészről az Európai Unió

Részletesebben

Geodézia mérőgyakorlat 2015 Építészmérnöki szak Városliget

Geodézia mérőgyakorlat 2015 Építészmérnöki szak Városliget Geodézia mérőgyakorlat 2015 Építészmérnöki szak Városliget Építészeknél 4 csoport dolgozik egyszerre. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek 1. csoport Szintezés Felmérés Homlokzat Kitűzés Feldolgozások 2

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Nbb-17/2011. (Nbb-36/ )

J e g y zőkönyv. Nbb-17/2011. (Nbb-36/ ) Nbb-17/2011. (Nbb-36/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának 2011. augusztus 9-én, kedden, 9 óra 37 perckor a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében

Részletesebben

ÜGYRENDJE A BELÜGYMINISZTÉRIUM TUDOMÁNYSZERVEZÉSI OSZTÁLY SZIGORÚAN TITKOS! KÜLÖNÖSEN FONTOS! BELÜGYMINISZTÉRIUM Tudományszervezési Osztály

ÜGYRENDJE A BELÜGYMINISZTÉRIUM TUDOMÁNYSZERVEZÉSI OSZTÁLY SZIGORÚAN TITKOS! KÜLÖNÖSEN FONTOS! BELÜGYMINISZTÉRIUM Tudományszervezési Osztály BELÜGYMINISZTÉRIUM Tudományszervezési Osztály 10 425/1973. SZIGORÚAN TITKOS! KÜLÖNÖSEN FONTOS! 0 1 3 Sorszám : A BELÜGYMINISZTÉRIUM TUDOMÁNYSZERVEZÉSI OSZTÁLY ÜGYRENDJE ÁBTL - 4.2-10 - 425/1973 /I BELÜGYMINISZTÉRIUM

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.5. COM(2014) 338 final 2014/0172 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az OTIF felülvizsgálati bizottságának 25. ülésén a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Egyezménynek (COTIF)

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK 673/2014 RENDELETE (2014. június 2.) a közvetítő testület, valamint annak eljárási szabályzata létrehozásáról (EKB/2014/26)

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK 673/2014 RENDELETE (2014. június 2.) a közvetítő testület, valamint annak eljárási szabályzata létrehozásáról (EKB/2014/26) L 179/72 AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK 673/2014 RENDELETE (2014. június 2.) a közvetítő testület, valamint annak eljárási szabályzata létrehozásáról (EKB/2014/26) AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK KORMÁNYZÓTANÁCSA,

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 34. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 34. szám MAGYAR KÖZLÖNY 34. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2017. március 10., péntek Tartalomjegyzék 2/2017. (III. 10.) BM rendelet Az Államhatár Felmérésének és Megjelölésének Magyar Szlovák Közös Bizottsága

Részletesebben

Földhivatal vállalkozói szemmel

Földhivatal vállalkozói szemmel Földhivatal vállalkozói szemmel Földhivatal és a vállalkozók közös érdeke: a meglévő adatállomány megőrzése dokumentálása az állományok folyamatos javítása, pontosítása a létrejövő új adatok feldolgozása

Részletesebben

99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8

99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8 99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8 BELSŐ MEGÁLLAPODÁS A TAGÁLLAMOK KORMÁNYAINAK A TANÁCS KERETÉBEN ÜLÉSEZŐ KÉPVISELŐI KÖZÖTT AZ AKCS-EK PARTNERSÉGI

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 17.02.2006 COM(2006) 63 végleges 2006/0019 (ACC) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Közösség és Kanada közötti, a borok és szeszes italok kereskedelméről

Részletesebben

A belügyminiszter. BM rendelete

A belügyminiszter. BM rendelete Tervezet! A belügyminiszter /2015. ( ) BM rendelete a belügyminiszter irányítása alatt álló rendvédelmi szervek szolgálati jelvényeinek rendszeresítésével, valamint az ilyen szerveknél szolgálati jogviszonyban

Részletesebben

1995. november 7-i 593. sz. rendelet

1995. november 7-i 593. sz. rendelet KÜLÜGYMINISZTÉRIUM 1995. november 7-i 593. sz. rendelet Az olasz könyv terjesztéséért és a szépirodalmi vagy tudományos művek idegen nyelvre történő fordításáért, valamint televíziós sorozatok, a tömegkommunikációs

Részletesebben

A KÖZÉRDEKŰ ADATOK MEGISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ IGÉNYEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉT RÖGZÍTŐ SZABÁLYZAT

A KÖZÉRDEKŰ ADATOK MEGISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ IGÉNYEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉT RÖGZÍTŐ SZABÁLYZAT A KÖZÉRDEKŰ ADATOK MEGISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ IGÉNYEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉT RÖGZÍTŐ SZABÁLYZAT Érvényes: 2016. január 1-től visszavonásig.. Dr. Horváthné Németh Klára ügyvezető igazgató Az információs önrendelkezési

Részletesebben

A KÖZÉRDEKŰ ADATOK MEGISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ IGÉNYEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZAT

A KÖZÉRDEKŰ ADATOK MEGISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ IGÉNYEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZAT A KÖZÉRDEKŰ ADATOK MEGISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ IGÉNYEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZAT A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságon (továbbiakban: Igazgatóság) a közérdekű adatok megismerésére irányuló

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.5.23. COM(2016) 280 final ANNEX 2 MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió nevében az egyrészről az Európai Unió és az Európai Atomenergiaközösség,

Részletesebben

I. MELLÉKLET. 1. rész

I. MELLÉKLET. 1. rész HU I. MELLÉKLET 1. rész A TANÁCSADÓ BIZOTTSÁG VAGY AZ ALTERNATÍV VITARENDEZÉSI BIZOTTSÁG STANDARD MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (AZ (EU) 2017/1852 IRÁNYELV 11. CIKKÉNEK (3) BEKEZDÉSE) [A szaktekintéllyel bíró független

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 11/2014. (VII. 11.) OBH utasítása a bírósági közvetítésről és a kijelölés feltételeiről szóló szabályzatról

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 11/2014. (VII. 11.) OBH utasítása a bírósági közvetítésről és a kijelölés feltételeiről szóló szabályzatról Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 11/2014. (VII. 11.) OBH utasítása a bírósági közvetítésről és a kijelölés feltételeiről szóló szabályzatról Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bírósági közvetítés

Részletesebben

A GÉPJÁRMŰVEKKEL FOGLALKOZÓ MŰSZAKI BIZOTTSÁG ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA

A GÉPJÁRMŰVEKKEL FOGLALKOZÓ MŰSZAKI BIZOTTSÁG ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG Egységes piac, fogyasztási cikkekre vonatkozó jogszabályok és azok végrehajtása Gépjárműipar MŰSZAKI BIZOTTSÁG GÉPJÁRMŰVEK ENTR/1722/02-EN Brüsszel,

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE

MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE Miskolc, 2016 8.9. számú Egyetemi Szabályzat MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE Készült 8 példányban 1. sorszámú, változás átvezetésére

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat

T/ számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/19768. számú törvényjavaslat az egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről az Üzbég Köztársaság közötti partnerséget létrehozó partnerségi és együttműködési

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.) 2008.11.14. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 304/63 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE (2008. október 22.) a tagállamok határain a közúti és belvízi közlekedés terén végzett ellenőrzések

Részletesebben

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság AUDIT BIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE 2015. március 24. A MOL Magyar Olaj- és

Részletesebben

6/2015. (X.5.) OBH Elnöki ajánlás. Távközlési hálózat útján lefolytatott távmeghallgatásról és távtolmácsolásról a. civilisztikai eljárásokban

6/2015. (X.5.) OBH Elnöki ajánlás. Távközlési hálózat útján lefolytatott távmeghallgatásról és távtolmácsolásról a. civilisztikai eljárásokban ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL ELNÖKE 1055 Budapest, Szalay utca 16. t. 06 1 354 4108 f. 06 1 332 6312 e. obh@obh.birosag.hu www.birosag.hu 6/2015. (X.5.) OBH Elnöki ajánlás Távközlési hálózat útján lefolytatott

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Általános Megállapodás az Európa Tanács. I. rész. Jogi személyiség - Jogképesség. 1. cikk. 2. cikk. II. rész. Javak, alapok és vagyonok. 3.

Általános Megállapodás az Európa Tanács. I. rész. Jogi személyiség - Jogképesség. 1. cikk. 2. cikk. II. rész. Javak, alapok és vagyonok. 3. Általános Megállapodás az Európa Tanács A Belga Királyság, a Dán Királyság, a Francia Köztársaság, a Görög Királyság, az Ír Köztársaság, az Olasz Köztársaság, a Luxemburgi Nagyhercegség, a Holland Királyság,

Részletesebben

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban: SzMSz) 12. c) pontjában

Részletesebben

1. A Fővárosi Bíróság személyi feltételeinek alakulása 2010-ben 2.1. A bíróság személyi feltételeit bemutató adatok

1. A Fővárosi Bíróság személyi feltételeinek alakulása 2010-ben 2.1. A bíróság személyi feltételeit bemutató adatok 1. A Fővárosi Bíróság személyi feltételeinek alakulása 2010-ben 2.1. A bíróság személyi feltételeit bemutató adatok Az FB létszámhelyzetét 2010. évben az alábbi adatok reprezentálják: Bírák Titkárok Fogalmazók

Részletesebben

A DTA-50 felújítása. Dr. Mihalik József (PhD.)

A DTA-50 felújítása. Dr. Mihalik József (PhD.) Dr. Mihalik József (PhD.) HM Zrínyi Közhasznú NKft. Térképész Ágazat szolgáltató osztályvezető (ágazati igazgató-helyettes) mihalik.jozsef@topomap.hu www.topomap.hu A DTA-50 felújítása A HM Zrínyi Nonprofit

Részletesebben

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS. Preambulum. meghatározott pályázattal kapcsolatban az alábbi feladatok ellátását:

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS. Preambulum. meghatározott pályázattal kapcsolatban az alábbi feladatok ellátását: MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről Név: Újhartyán Községi Önkormányzat Székhely: 2367 Újhartyán Fő u. 21. Képviseli: Schulcz József polgármester mint megbízó, továbbiakban megbízó valamint

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA mint felülvizsgálati bíróság A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a személyesen eljárt.. (..) felperesnek az ORFK Gazdasági és

Részletesebben

1/2017. (I.19.) SZÁMÚ POLGÁRMESTERI ÉS JEGYZŐI EGYÜTTES UTASÍTÁS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS

1/2017. (I.19.) SZÁMÚ POLGÁRMESTERI ÉS JEGYZŐI EGYÜTTES UTASÍTÁS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS JEGYZŐJE 1/2017. (I.19.) SZÁMÚ POLGÁRMESTERI ÉS JEGYZŐI EGYÜTTES UTASÍTÁS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL ÉS POLGÁRMESTERI

Részletesebben

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány. Kuratórium Ügyrendje

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány. Kuratórium Ügyrendje Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány Kuratórium Ügyrendje TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 2. A KURATÓRIUM ÖSSZETÉTELE... 3 3. A KURATÓRIUM TAGJAINAK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI... 3 4.

Részletesebben

Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft.

Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. Az osztatlan közös földtulajdon megszüntetésével kapcsolatos tapasztalatok és eredmények Cseri József ügyvezető igazgató A földügyi szakterület legnagyobb kihívása

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 306/2004. (XI.2.) számú. h a t á r o z a t a

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 306/2004. (XI.2.) számú. h a t á r o z a t a NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 306/2004. (XI.2.) számú h a t á r o z a t a a Nyíregyházi Főiskolával kötendő együttműködési megállapodás jóváhagyásáról A Közgyűlés a Nyíregyháza Megyei Jogú

Részletesebben

Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának 129/2014. (XII.10.) KT határozat A Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatal további működtetéséről

Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának 129/2014. (XII.10.) KT határozat A Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatal további működtetéséről Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának 129/2014. (XII.10.) KT határozat A Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatal további működtetéséről Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország

Részletesebben

ORFK TÁJÉKOZTATÓ. Tartalomjegyzék

ORFK TÁJÉKOZTATÓ. Tartalomjegyzék 2011/3. szám Budapest, 2011. április 13. Szám: 11529/2011. ált. AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA ORFK TÁJÉKOZTATÓ Utasítások: Tartalomjegyzék 1. 5/2011. (IV. 08.) ORFK utasítás a Rendőrség

Részletesebben

Közösségi Határkódex ***I

Közösségi Határkódex ***I C 133 E/57 P6_TA(2005)0247 Közösségi Határkódex ***I Az Európai Parlament jogalkotási állásfoglalása a személyek határátlépésére irányadó szabályok Közösségi Kódexének létrehozásáról szóló európai parlamenti

Részletesebben

(HL L 384., , 75. o.)

(HL L 384., , 75. o.) 2006R2023 HU 17.04.2008 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2023/2006/EK RENDELETE (2006. december 22.)

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.1.18. COM(2017) 17 final 2017/0011 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a Schengeni Információs Rendszer területén elfogadott schengeni vívmányoknak a Horvát Köztársaságban

Részletesebben

Közérdekű adatok megismerésére vonatkozó eljárás

Közérdekű adatok megismerésére vonatkozó eljárás Közérdekű adatok megismerésére vonatkozó eljárás Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szervnek vagy személynek (a továbbiakban együtt:

Részletesebben

ÉVFOLYAMDOLGOZAT. A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i

ÉVFOLYAMDOLGOZAT. A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Állam- és Jogtudományi Kar Szeged ÉVFOLYAMDOLGOZAT A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i Konzulens: Dr. Tóth Károly Egyetemi Docens

Részletesebben

18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlethatár változások vázrajzának készítése ITR szoftverrel.

18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlethatár változások vázrajzának készítése ITR szoftverrel. 18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlethatár változások vázrajzának készítése ITR szoftverrel. Műszaki földrendezésnek nevezzük az új földrészletek kialakításának

Részletesebben

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kötelező irodalom: Előadásvázlat(http://alkjog.elte.hu/?page_id=7016) Kijelölt joganyag(ld. az előadásvázlat végén) 2017. október 27. ELTE ÁJK

Részletesebben

A részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésére irányuló eljárás jogszabályi alapjai

A részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésére irányuló eljárás jogszabályi alapjai A részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésére irányuló eljárás jogszabályi alapjai Előadó: dr. Jászai Tamás János, ügyvéd OKTM 2015/I. konzorcium tagja OKTM munkaértekezlet

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2014.4.10. L 107/39 A BIZOTTSÁG 361/2014/EU RENDELETE (2014. április 9.) az autóbusszal végzett nemzetközi személyszállítás okmányaira vonatkozóan az 1073/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet

Részletesebben

A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK

A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium ülése Dr. Szalai János mk. alez. Nógrád MVB titkár 2013. november 07. Mottó Ami bekövetkezhet, arra fel kell készülni,

Részletesebben

TERVEZET NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM IKTATÓSZÁM: NGM/19819/ /2016.

TERVEZET NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM IKTATÓSZÁM: NGM/19819/ /2016. NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM IKTATÓSZÁM: NGM/19819/ /2016. A 2011. évi CXII. törvény 27. (5)-(7) bekezdés rendelkezései szerint NEM NYILVÁNOS. Készült: 2016. június 1-én. TERVEZET az eljárási illetékek

Részletesebben

Elveszett m²-ek? (Az akaratlanul elveszett információ)

Elveszett m²-ek? (Az akaratlanul elveszett információ) Elveszett m²-ek? (Az akaratlanul elveszett információ) A mérés és a térkép I. A földrészletek elméleti határvonalait definiáló geodéziai/geometriai pontok (mint térképi objektumok) 0[null] dimenziósak,

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88) , Fax: (88)

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88) , Fax: (88) VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu Szám: 02/137-24/2016. Sürgős minősítésű indítvány E L Ő

Részletesebben

A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, ÍRORSZÁG,

A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, ÍRORSZÁG, JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉSHEZ, AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉSHEZ ÉS AZ EURÓPAI ATOMENERGIA-KÖZÖSSÉGET LÉTREHOZÓ SZERZŐDÉSHEZ CSATOLT, AZ ÁTMENETI RENDELKEZÉSEKRŐL SZÓLÓ

Részletesebben

A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A közoktatásról szóló 1996. évi LXII. törvénnyel módosított 1993. évi LXXIX. törvény 59.. rendelkezései alapján a Than

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 39. számú melléklete. A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 39. számú melléklete. A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 39. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának Szervezeti és Működési Szabályzata Pécs 2007 Preambulum * A Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya év

Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya év Ikt. szám: 200/2006. A 217/1998 (XII.30.) Kormány rendelet 21. sz. melléklete szerinti Költségvetési alapokmány (Működési költségvetés) Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya 2006.

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM JOGI ÉS IGAZGATÁSI OSZTÁLY ÜGYRENDJE

MISKOLCI EGYETEM JOGI ÉS IGAZGATÁSI OSZTÁLY ÜGYRENDJE MISKOLCI EGYETEM JOGI ÉS IGAZGATÁSI OSZTÁLY ÜGYRENDJE Miskolc, 2016 8.8. számú Egyetemi Szabályzat MISKOLCI EGYETEM JOGI ÉS IGAZGATÁSI OSZTÁLY ÜGYRENDJE Készült 8 példányban 1. sorszámú, változás átvezetésére

Részletesebben

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje I. A Számvizsgáló Bizottság és tagjai 1. Az IPA Magyar Szekció (a továbbiakban: Magyar Szekció) Számvizsgáló Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság)

Részletesebben

Fővárosi Ítélőtábla 12.Pk.50.017/2014/3.

Fővárosi Ítélőtábla 12.Pk.50.017/2014/3. Fővárosi Ítélőtábla 12.Pk.50.017/2014/3. A Fővárosi Ítélőtábla a N G Ügyvédi Iroda (cím) által képviselt Lehet Más a Politika (cím) kérelmezőnek, a Fővárosi Választási Bizottság (1052 Budapest, Városház

Részletesebben

(2014/434/EU) 1. CÍM A SZOROS EGYÜTTMŰKÖDÉS LÉTESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁS. 1. cikk. Fogalommeghatározások

(2014/434/EU) 1. CÍM A SZOROS EGYÜTTMŰKÖDÉS LÉTESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁS. 1. cikk. Fogalommeghatározások 2014.7.5. L 198/7 AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA (2014. január 31.) a mechanizmusban részt vevő azon tagállamok illetékes hatóságaival folytatott szoros együttműködésről, amelyek pénzneme nem az euro

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról ELŐTERJESZTÉS Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról Biatorbágy Város Képviselő-testülete 16/2010. (02.18.) Öh. sz. határozatával vizsgálta felül és fogadta el új

Részletesebben

Kataszteri iratok feldolgozása (OTKA K 105886)

Kataszteri iratok feldolgozása (OTKA K 105886) Kataszteri iratok feldolgozása (OTKA K 105886) Török Enik PhD Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Magánlevéltárak, gyjtemények és gazdasági szervek fosztálya Magyar Térképbarátok Társulata Budapest,

Részletesebben

1962. évi 25. törvényerejű rendelet

1962. évi 25. törvényerejű rendelet A jogszabály mai napon hatályos állapota 1962. évi 25. törvényerejű rendelet a külföldi választottbírósági határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló, New Yorkban 1958. június 10-én kelt Egyezmény

Részletesebben

18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlet határ változási vázrajzának elkészítése ITR szoftverrel.

18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlet határ változási vázrajzának elkészítése ITR szoftverrel. 18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlet határ változási vázrajzának elkészítése ITR szoftverrel. Műszaki földrendezésnek nevezzük az új földrészletek

Részletesebben

VI. Magyar Földrajzi Konferencia 323-327

VI. Magyar Földrajzi Konferencia 323-327 Jeney János 1 A MAGYAR NÉPESSÉG FELTÉRKÉPEZÉSE A 19. SZÁZAD VÉGÉN/ 20. SZÁZAD ELEJÉN Magyarország területén élő népeket ábrázoló térképek készítése a történelem során a 19. század közepétől a 20. század

Részletesebben

A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE

A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE SOPRON 2016 HATÁLYOS: 2016. 03. 02-TŐL 1. Általános rendelkezések (1) A Rektori Hivatal az egyetemen működő szervezeti egység, amely közreműködik

Részletesebben

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás Az államigazgatás Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás A., Központi államigazgatás I. A kormány miniszterelnökből és miniszterekből áll 1. A kormány megalakulása a., a választások után

Részletesebben

Keringer Zsolt. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Megyei Jogú Városok Szövetsége

Keringer Zsolt. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Megyei Jogú Városok Szövetsége Az önkormányzati térinformatikai rendszerek szolgáltatási problémái és lehetőségei Digitális alaptérkép és a közműnyilvántartás vezetésének nehézségei, a Takarnet rendszer használata az önkormányzatoknál

Részletesebben

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag E l ő t e r j e s z t é s (közigazgatási egyeztetés anyaga) a Bernben 1980. május 9-én kelt, Nemzetközi Vasúti Fuvarozási

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 117. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 117. szám MAGYAR KÖZLÖNY 117. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2017. július 14., péntek Tartalomjegyzék 207/2017. (VII. 14.) Korm. rendelet A településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos

Részletesebben

Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő- testületének 24/2016. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő- testületének 24/2016. (XII. 2.) önkormányzati rendelete Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő- testületének 24/2016. (XII. 2.) önkormányzati rendelete Biatorbágy Város Önkormányzata Értéktárának működéséről Biatorbágy Város Képviselő testülete az Alaptörvény

Részletesebben

Tájékoztatás 2015.04.21.

Tájékoztatás 2015.04.21. Tájékoztatás a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszűntetésére irányuló eljárásban, a mezőgazdászi szakterültet érintően, az adatszolgáltatás megkezdéséről 2015.04.21. Az

Részletesebben

SZABÁLYZATOT. A szabályzat célja

SZABÁLYZATOT. A szabályzat célja Miskolci Törvényszék Elnöke 2016.El.I.D.17. A Miskolci Törvényszék Elnöke a bírósági ügyvitel szabályairól szóló 14/2002. (VIII.1.) IM rendelet (továbbiakban: Büsz.) 7. -ában rögzített, a tárgyaláson kívül

Részletesebben

1. A Külügyminisztérium szervezeti felelősségi rendszerének alapjai a Külügyminisztérium jogállása, feladat- és hatáskörei

1. A Külügyminisztérium szervezeti felelősségi rendszerének alapjai a Külügyminisztérium jogállása, feladat- és hatáskörei ÁROP 1.1.19-2012-2012-0006 - Stratégiai tervdokumentumok és című projektben vállalt társadalmi fenntarthatósági szempont: A szervezeti felelősségi rendszer bemutatása a Külügyminisztériumban 2013. novemberi

Részletesebben

Ajánlás: A TANÁCS HATÁROZATA. a Monacói Hercegséggel kötött monetáris megállapodás újratárgyalására vonatkozó rendelkezésekről

Ajánlás: A TANÁCS HATÁROZATA. a Monacói Hercegséggel kötött monetáris megállapodás újratárgyalására vonatkozó rendelkezésekről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.1.31. COM(2011) 23 végleges Ajánlás: A TANÁCS HATÁROZATA a Monacói Hercegséggel kötött monetáris megállapodás újratárgyalására vonatkozó rendelkezésekről INDOKOLÁS Az Európai

Részletesebben

Az igazságügyi és rendészeti miniszter. /2006. (.) IRM rendelete

Az igazságügyi és rendészeti miniszter. /2006. (.) IRM rendelete Tervezet! 2006. június 12. Az igazságügyi és rendészeti miniszter /2006. (.) IRM rendelete az Állategészségügyi Igazságügyi Szakértői Testület, valamint a Mezőgazdasági Igazságügyi Szakértői Testület szervezetéről

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S TÁRGY: Szálka Község Önkormányzatának Közbeszerzési szabályzata E L Ő T E R J E S Z T É S Szálka község Önkormányzata Képviselő-testülete 2012. április 25.-ei ülésére ELŐTERJESZTŐ: AZ ELŐTERJESZTÉST KÉSZÍTETTE:

Részletesebben