MAM szoptatási útmutató

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAM szoptatási útmutató"

Átírás

1 MAM szoptatási útmutató Egy különleges kapcsolat - a szoptatás A szoptatás csodálatos élmény a babának. Csupa gyengédség, közelség, szeretet. Csak ne lenne az a sok nyugtalanító kérdés. Vajon fog-e menni? Mennyi ideig és hányszor szoptassunk? Mi lesz, ha problémák adódnak? A MAM munkatársai szeretnék, ha az anyák (és apák!) teljes mértékben élveznék a kisbabával töltött szoptatási időt, hiszen a természet már mindent csodálatosan előkészített. A szülők és az újszülött egy kis gyakorlattal rövid idő alatt tökéletes csapattá formálódnak. Mindenekelőtt hangsúlyozni szeretnénk, hogy a csecsemők számára az anyatej a legjobb. A szoptatás ennek ellenére teljes egészében személyes ügy, egyedül a szükséglet dönti el az anyáé, és a gyermeké hogy milyen legyen: teljes vagy részleges, hosszú vagy rövid. A várandósság időszaka A szervezet már készülődik Minden, amire szükségünk van a szoptatáshoz, velünk születik úgy az anya, mint a csecsemő részéről. A biológiai előkészületek már a várandósság korai szakaszában megkezdődnek. A terhesség második hónapjától nőni kezd a szervezet által termelt prolaktin hormon mennyisége, amely serkenti a tejtermelést. Ekkor a mellek érzékenyebbé válhatnak, esetleg néhány ér is átlátszik a bőrön. A mellbimbó sötétebbé válik, hogy majd a baba jól láthassa. A várandósság harmadik hónapjában megnő a mell, és nehezebbé válik, mert fejlődni kezdenek a tejmirigyek és a tejcsatornák. A terhesség vége felé már megfigyelhetők a tejcsatornák apró nyílásai a mellbimbó területén. A szervezet által felvett kis súlyfelesleg ilyenkor teljesen természetes, ugyanis szoptatáskor szükség lesz az energiatartalékra. A baba is korán megkezdi az edzést: már a terhesség nyolcadik és tizenkettedik hete között gyakorolni kezdi a szopást az ujján, és iszik a magzatvízből, hogy serkentse a veseműködését. A tej mennyisége nem a mérettől függ A természet valóban mindent tökéletesen előkészít: nem számít a mell mérete és formája, a tej mindenképpen elegendő lesz a csecsemő számára. A mell ugyanis nem tartályként működik. A baba rendszeres szopása az, ami a tejtermelést és a tej áramlását serkenti. Amíg a kisbaba szopik, bőven van innivalója is. Felesleges tehát aggódnunk, ehelyett inkább növeljük az önbizalmunkat, az örömteli várakozás mellett ugyanis ez a lehető legjobb módja a szoptatásra való felkészülésnek..

2 Szülés és első szoptatás Szerelem első látásra Az újszülöttek rendkívül élénken figyelnek. Ha röviddel a születés után az anyával (és természetesen az apával!) való intenzív fizikai kapcsolat biztonságot nyújt számukra, minden érzékükkel keresni kezdik az illatokat, a hangokat, tekinteteket és a bőrkontaktust. Ez az első ismerkedés, amelyet kötődésnek (bonding) neveznek, a későbbi szülő-gyermek kapcsolat alapja, és egyúttal balzsam is a baba és a szülők számára egy-egy nehéz nap után. Ha az anya és a gyermek egészségügyi okokból például császármetszés után nem kerülhet azonnal kapcsolatba egymással, az ismerkedés a későbbiek során ugyanolyan intenzíven pótolható. Ilyenkor az apa vagy más közeli személy gondoskodhat az első szeretetteljes bőrkontaktusról. Megnyugvás, keresés, szopás A születés utáni első órákban a csecsemők szopóreflexe rendkívül erős. Alighogy megnyugodtak, máris a mellet keresik. Az pedig ilyenkor jól tele van, ugyanis a méhlepény megszületése után a tejképző prolaktin hormon teljes hatását kifejti. Fontos tudnivalók az első szoptatáshoz: Mindkét mellre tegyük rá a babát, hogy már kezdetben megszokja a mellek váltogatását. Sok pihenés, semmi teljesítménykényszer. Néha szükség van egy kis bemelegítésre, ez teljesen természetes. Ha az azonnali szoptatás egészségügyi okokból nem lehetséges, a tejet le kell fejni mellszívóval vagy kézzel, nehogy abbamaradjon a tejtermelés. A kórházi szülésznők és szoptatási tanácsadók készséggel segítenek, biztonságot nyújtanak és megnyugtatják a kismamákat. Az első időszak otthon A szopás kis szakértői egyéni stílussal A szoptatás alapjában véve a kereslet-kínálat elvén működik: minél többet szopik a baba, annál több a tej. Ezért ne órarendszerűen, hanem igény szerint szoptassunk, így a tej mennyisége gyorsan beáll a gyermek szükségleteire. Az éhség tipikus tünetei a következők: A kisbaba kinyitja a száját, és egy kissé kinyújtja a nyelvét. Keresni kezd, majd szopni kezdi az ujját. Ez az a pillanat mielőtt sírni kezdene amikor ajánlatos elkezdeni a szoptatást, ekkor ugyanis még nyugalomban megtehetjük. Néha a gyerekek hajlamosak végigaludni egy-egy szoptatást, ezt a kellemetlenül feszülő mellekről is észrevehetjük. Ilyenkor óvatosan ébresszük fel a csecsemőt, esetleg egyúttal a pelenkájukat is kicserélhetjük. A kisbaba táplálék iránti igénye az intenzív növekedési szakaszokban ugrásszerűen megnő. Ilyenkor mindkét mellből teljesen kiisszák a tejet. A jelzésre a szervezet azonnal nagyobb tejtermeléssel reagál.

3 Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy minden gyermek másképpen viselkedik. Egyes csecsemők rövid ideig és gyakran szopnak, mások sokáig, ellazultan. A kis mohóknak szükségük van egy hallható büfire, az élvezkedőknél ez ritkábban fordul elő. A csecsemő egyéni stílusát, amely személyiségének kifejezője, nem szabad megváltoztatni. Mellre tevés pozíció kérdése Az éhes gyermek szopási reflexe akkor ébred fel, ha az ajkán vagy az arcán megérzi a mellet (vagy egy ujjat). Ekkor megkeresi a mellbimbót, majd a felső és alsó állkapcsa közé szorítja. Folyamatos hullámzó nyelvmozgással kipréseli a tejet, ezzel egyúttal utánpótlásra serkenti a mellet. Néhány ötlet a helyes mellre tevéshez: Helyezzük magunkat kényelembe, lazítsunk, készítsünk magunknak italt a szoptatástól ugyanis szomjasak leszünk. A karunkon fekvő gyermek forduljon teljesen felénk. A kisbaba füle, válla és csípője legyen egy vonalban. Az orr és a száj a mellbimbó magasságában van. Szabad kezünkkel úgynevezett C-fogással támasszuk alá a mellünket: a hüvelyk- és a mutatóujj egy C betűt formáz úgy, hogy csak a hüvelykujj fekszik a mellbimbón. Ezután gyengéden érintsük meg a baba alsó ajkát a mellbimbóval, mindaddig, amíg elég nagyra nem nyitja a száját. A baba nyelve az alsó ajka fölött van. Ez az a pillanat, amikor a gyermeket közelebb húzhatjuk. A kisbaba az egész mellbimbót és a bimbóudvart is a szájában tartja. Alsó ajkát nem húzza be, az jól látható. Ekkor szívni kezdi a tejet, orra és álla a mellhez ér. Emiatt azonban ne aggódjunk, jól tud lélegezni. A baba nyeléseiből láthatjuk, ha alábbhagy az éhsége. Ha már nem szopik megfelelően, de ennek ellenére nem engedi el a mellet, az ujjunkkal segíthetünk. A mellbimbót semmi esetre ne húzzuk ki a baba szájából, mert könnyen megsérülhet.

4 Szoptatási helyzetek okos váltogatás Minél több helyzetben tud az anya szoptatni, illetve a gyermek szopni, annál nyugodtabbak és gondtalanabbak lesznek a mindennapok. Oldalt fekvő helyzet: Legkedveltebb pozíció az első napokban és éjszakánként. A kisbaba az anya hasánál fekszik. A felső kar C-fogással a mell alatt, az alsó kar átöleli a kisbabát, miután a baba kinyitotta a száját. Sok anya kedveli ilyenkor a kispárnát a nyaka alatt és a háta mögött, hogy elkerülje a feszült testtartást. Bölcsőtartás: az ülve szoptatás teljes körű megoldás. A baba az oldalunknál fekszik az alkaron, a feje szinte a hónaljunknál, popsija a kezünkben, szája a mellbimbó magasságában. A gyermek füle, válla és csípője egy vonalban van. Még kellemesebb a szoptatás, ha a babát tartó kezünket alátámasztjuk egy kispárnával, a lábunkat feltesszük, a hátunk ellazult, egyenes. A szabad kezünket C-fogásban tartjuk. Hónaljtartás vagy rögbilabda-fogás : ez a helyezet arról kapta az elnevezését, hogy a babát úgy szorítjuk magunkhoz a karunkkal, mint egy rögbilabdát. A kisbabát kispárnával támasztjuk alá mindig azon az oldalon, amelyen szoptatunk. A baba lába hátrafelé néz, szája a mellbimbó magasságában. A szemkontaktus tökéletes. Ideális, ha sok a tej, és a csecsemő nagyon éhes.

5 Az anyatej lefejése & hozzátáplálás Egy kis függetlenség A tej lefejésének számos jó oka lehet: A mellben lévő feszültség és nyomás csökkentése Hosszabb szoptatási szünet beiktatása, ha megsérül a mellbimbó A tejáramlás ösztönzése Az anyatej tárolása Teljes vagy részleges átállás az üvegből történő táplálásra annak érdekében, hogy egy kicsit szabadabban mozoghassunk, vagy a partnerünket jobban bevonhassuk. A rutinosan szopó csecsemőknél az üvegre való átállás általában könnyen megy. A cumisüveg cumijának érintése ugyanazt a szopási reflexet váltja ki, mint a mellbimbó. Ha pedig az üveg tapintása kellemes, és ugyanolyan szeretettel adják, mint a mellet, a kisbaba ilyen formában is nagyon szívesen elfogadja a menüt. A tökéletes tej-menedzsment A MAM cég orvosok, szülésznők és tapasztalt szülők segítségével kifejlesztett egy tökéletes tejkezelő készletet. Kézi mellszívó Alaposan átgondolt megoldás a tej kényelmes és biztonságos leszívásához: Rendkívül puha, megbízhatóan tapadó betéteivel kellemesen serkenti a tejáramlást. Ideális ellazult testhelyzetben a tölcsér 360 fokban elfordítható és mindig biztonságosan csatlakozik az üveghez. A szívás erőssége egyedileg állítható. Könnyen kezelhető - csupán négy részből áll. Könnyen tisztítható. Optimálisan illeszkedik az Anti-Colic üveghez: a tej közvetlenül az üvegbe fejhető, nincs szükség áttöltésre.

6 Anti-Colic üveg selyemcumival Az innovatív szelepes üveg, amelyből a babák nyugodtan ihatnak, mert nem nyelnek levegőt. A szabadalmaztatott MAM szelepes talp kiegyenlíti a nyomást, így a tej egyenletesen áramlik, és a babák nem nyelnek levegőt. A különböző méretű cumik eltérő nagyságú ivónyílásai szabályozzák a tej áramlását, így a kisbabák olyan egyenletesen és helyesen szívják az üvegből a tejet, mint szoptatáskor. Egyszerűen használható, könnyen tisztítható. A MAM formatervezők kifejlesztettek egy szilikoncumit, amelyet a csecsemők ösztönösen kedvelnek, mivel ismerős érzetet kelt bennük. A cumi sikere szabadalmaztatott selymes, puha felületének köszönhető. Négy különböző áramlási sebességet biztosító változatban kapható. Tárolási megoldás Biztonságos megoldás a lefejt tej és a tápszer tárolására, praktikus szállítási megoldás utazáshoz: Alkalmas hűtőszekrényben és fagyasztórekeszben/mélyhűtőben való tárolásra, akárcsak utazáshoz. Precíz mérőskála, lemosható feliratozási felület. A kézi mellszívó pontosan illeszkedik a pohárhoz, így az anyatej közvetlenül a pohárba fejhető és higiénikusan tárolható. A poharat tetszőlegesen gyakran sterilizálhatjuk. Befejezésül néhány tejmenü-ötlet A kifejt tej hűtőszekrényben 24 óráig eltartható. Mélyhűtőben három hónapig eláll. Kiolvasztáshoz tegyük hűtőszekrénybe egy éjszakára, vagy kíméletesen olvasszuk ki vízfürdőben. A tejet legfeljebb 37 Celsius-fokosra melegítsük. Az üveget soha ne melegítsük mikrohullámú sütőben, mert tönkremennek a tej értékes összetevői. A maradék anyatejet tilos újból felhasználni, azonban fürdőhabként beleönthetjük a kisbaba fürdővizébe. Egészséges gyermekek üvegeit mosogatógépben is elmoshatjuk. Kézi mosogatásnál kérjük, hogy mindig speciális cumisüvegmosó kefét használjanak. Az edények sterilizálására bármely szokásos módszer alkalmas.

A Bababarát címet elnyert kórházak monitorizálásának tapasztalatai. Dr. Várady Erzsébet Dr. Kun Judit

A Bababarát címet elnyert kórházak monitorizálásának tapasztalatai. Dr. Várady Erzsébet Dr. Kun Judit A Bababarát címet elnyert kórházak monitorizálásának tapasztalatai Dr. Várady Erzsébet Dr. Kun Judit Miért szükséges a monitorizálás? Fontos a színvonal fenntartása Világszerte tapasztalat, hogy mindig

Részletesebben

A szoptatás. amit a szoptatásról tudni érdemes

A szoptatás. amit a szoptatásról tudni érdemes A szoptatás amit a szoptatásról tudni érdemes Kedves Édesanya! A szoptatás fontos a kisbaba számára, és Önnek is nagy segítséget jelent. Nincs szükség hozzá másra, csak Önre és kisbabájára. Ezzel együtt

Részletesebben

MELLRE HELYEZÉS, MELLRE TAPADÁS, KÉZI FEJÉS

MELLRE HELYEZÉS, MELLRE TAPADÁS, KÉZI FEJÉS MELLRE HELYEZÉS, MELLRE TAPADÁS, KÉZI FEJÉS A legfontosabb pontok ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DR. VÁRADY ERZSÉBET Az édesanyát meg kell tanítani a csecsemő korai éhségjeleinek felismerésére. Ezek a következőek: ébredezik

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

Segítség a szoptatáshoz

Segítség a szoptatáshoz Segítség a szoptatáshoz Készült az Uzsoki kórház gondozásában uzsoki_segoe.indd 1 2013.09.25. 14:16:12 Örömünkre szolgál, hogy szülése helyszínéül osztályunkat, az Uzsoki Utcai Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati

Részletesebben

A bababarát kórházban alkalmazott eljárások és hatásaik

A bababarát kórházban alkalmazott eljárások és hatásaik A bababarát kórházban alkalmazott eljárások és hatásaik 1. A bababarát kórház írásos szoptatási irányelvekkel rendelkezik, amelyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal. A kórházi gyakorlat

Részletesebben

Szakmai aja nla s a szoptata st ta mogato eszko zo k haszna lata ro l

Szakmai aja nla s a szoptata st ta mogato eszko zo k haszna lata ro l Szakmai aja nla s a szoptata st ta mogato eszko zo k haszna lata ro l I. Mellszívók I.1. Nagy teljesítményű elektromos mellszívók Az elektromos mellszívó beszerzése és használata elsősorban olyan édesanyák

Részletesebben

Igen, feltétlenül! - Hogyan kezdjük a fejést? Géppel vagy kézzel?

Igen, feltétlenül! - Hogyan kezdjük a fejést? Géppel vagy kézzel? - Az első és legfontosabb kérdés, mivel a legtöbb esetben a kisbabát még nem szoptathatják az édesanyák, hogy mi legyen a lefejt tejjel? Egyáltalán érdemes-e fejni, ha a koraszülött babát speciális tápszerrel

Részletesebben

Szülői útmutató az első 10 napra

Szülői útmutató az első 10 napra Szülői útmutató az első 10 napra 1. Hogyan tartsuk a babát? Bármennyire is törékenynek és sebezhetőnek érezzük újszülöttünket, ne féljünk hozzáérni! Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akiket naponta

Részletesebben

KÉZI FEJÉS, AZ ANYATEJ TÁROLÁSA, KEZELÉSE

KÉZI FEJÉS, AZ ANYATEJ TÁROLÁSA, KEZELÉSE Kórház logója Kórház neve KÉZI FEJÉS, AZ ANYATEJ TÁROLÁSA, KEZELÉSE A 10 lépés a sikeres szoptatáshoz UNICEF - WHO ajánlás 5. pontja kimondja, hogy minden az anyát segíteni kell abban, hogy a kézi fejés

Részletesebben

A VÁRANDÓSOK FELKÉSZÍTÉSE A SZOPTATÁSRA

A VÁRANDÓSOK FELKÉSZÍTÉSE A SZOPTATÁSRA A VÁRANDÓSOK FELKÉSZÍTÉSE A SZOPTATÁSRA Gitidiszné Gyetván Krisztina Védőnő, IBCLC 2015. 03.26 Dr Várady Erzsébet Neonatologus,IBCLC TÁJÉKOZTASSUNK MINDEN VÁRANDÓS ANYÁT A SZOPTATÁS ELŐNYEIRŐL ÉS MÓDJÁRÓL

Részletesebben

Kézi mellszívó anyatej fejéséhez Használati útmutató

Kézi mellszívó anyatej fejéséhez Használati útmutató HU Kézi mellszívó anyatej fejéséhez Használati útmutató 1 MAGYAR A készülék első használatba vétele előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást, és azt a későbbi felhasználásokhoz is őrizze meg.

Részletesebben

1145 Budapest, Uzsoki utca Telefon: , A környezet

1145 Budapest, Uzsoki utca Telefon: , A környezet 1145 Budapest, Uzsoki utca 29-41 Telefon: 467-3700, 467-3800 E-mail: uzsoki@uzsoki.hu A környezet Az Uzsoki Utcai Kórház az ország egyik legkorszerűbb intézménye, melynek felújítása során 2010-ben nagy

Részletesebben

A bababarát kórház és az alapellátás hatékony együttmőködésének jelentısége

A bababarát kórház és az alapellátás hatékony együttmőködésének jelentısége A bababarát kórház és az alapellátás hatékony együttmőködésének jelentısége Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház, Budapest Bababarát=szoptatásbarát kórház Azt szeretnénk,

Részletesebben

ags92 Kft Útmutató a szoptatáshoz Felkészülés a szoptatásra Gratulálunk az új családtag érkezéséhez! A baba születésekor

ags92 Kft Útmutató a szoptatáshoz Felkészülés a szoptatásra Gratulálunk az új családtag érkezéséhez! A baba születésekor Felkészülés a szoptatásra A baba érkezése egy izgalmas, és egyben mozgalmas időszak is, amikor számos fontos döntést kell hoznunk. Az egyik ilyen döntés a baba táplálása. Útmutató a szoptatáshoz Az anyatej

Részletesebben

10749047 NUK ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ Tartalomjegyzék 1. Fontos információk az első használat előtt. 2. Leírás. 2.1. Rendeltetés. 2.2. Funkciók. 2.3.

10749047 NUK ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ Tartalomjegyzék 1. Fontos információk az első használat előtt. 2. Leírás. 2.1. Rendeltetés. 2.2. Funkciók. 2.3. 10749047 NUK ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ Tartalomjegyzék 1. Fontos információk az első használat előtt. 2. Leírás. 2.1. Rendeltetés. 2.2. Funkciók. 2.3. Ellenjavallatok. 2.4.Mellékhatások. 2.5.Szimbólumok. 3.

Részletesebben

EGÉSZSÉGES BABÁK, BOLDOG CSALÁDOK SZOPTATÁSI ÚTMUTATÓ

EGÉSZSÉGES BABÁK, BOLDOG CSALÁDOK SZOPTATÁSI ÚTMUTATÓ EGÉSZSÉGES BABÁK, BOLDOG CSALÁDOK SZOPTATÁSI ÚTMUTATÓ W W W. P R O M O B O X. H U Kedves Egészségügyi Szakemberek! A MINDEN CSEPP KINCS kiadványokkal támogatni, segíteni, erősíteni szeretnénk a szoptatás

Részletesebben

Globális Kritériumok. Az 1. Lépés összefoglalása

Globális Kritériumok. Az 1. Lépés összefoglalása Fordította: Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság 1148 Budapest, Bolgárkerék u. 3 06-1 460-97-68 E-mail: sztnb@sztnb.hu A WHO/UNICEF Bababarát Kórház Kezdeményezés Globális Kritériumai (2006-ban módosított)

Részletesebben

ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ KÉSZÜLÉK R0922 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ KÉSZÜLÉK R0922 HASZNÁLATI UTASÍTÁS ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ KÉSZÜLÉK R0922 HASZNÁLATI UTASÍTÁS Tisztítás / sterilizálás Óvatosan mossa le az összes alkatrészt, kivéve az elektronikus elemekkel ellátott készüléket, minden használat előtt és

Részletesebben

SNS szoptanít. Használati útmutató

SNS szoptanít. Használati útmutató SNS szoptanít HU Használati útmutató 1. A termék részei Az SNS a babák mellen történő, pótlással (anyatej vagy más táplálék) való ellátására szolgál. Előnyösen befolyásolhatja a szoptatási szokások kialakulását.

Részletesebben

BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS KÓRHÁZI ÖNFELMÉRÉS. Az országos szintű megvalósítás tervezete 2006. Január

BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS KÓRHÁZI ÖNFELMÉRÉS. Az országos szintű megvalósítás tervezete 2006. Január BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS Átdolgozott, korszerűsített és bővített kiadás, integrált gondozás céljából KÓRHÁZI ÖNFELMÉRÉS Az országos szintű megvalósítás tervezete 2006. Január Az eredeti irányelveket

Részletesebben

Kedves Olvasó! TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1178

Kedves Olvasó! TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1178 Kedves Olvasó! Bogyiszló Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogram Bogyiszló településen elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére.

Részletesebben

Útmutató a csecsemőtáplálási adatlap és az összesítő jelentés kitöltéséhez

Útmutató a csecsemőtáplálási adatlap és az összesítő jelentés kitöltéséhez 6/1 Útmutató a csecsemőtáplálási adatlap és az összesítő jelentés kitöltéséhez A Csecsemőtáplálási adatlap a szülészeti intézmény csecsemőtáplálási gyakorlatával kapcsolatos legfontosabb adatok rögzítésére

Részletesebben

2018. JÚLIUS-AUGUSZTUS. Lapozz bele! NYÁRI TIPPEK ÉS AKCIÓK KUPON / AJÁNLATOK / ÖTLETEK.

2018. JÚLIUS-AUGUSZTUS. Lapozz bele! NYÁRI TIPPEK ÉS AKCIÓK KUPON / AJÁNLATOK / ÖTLETEK. Lapozz bele! 2018. JÚLIUS-AUGUSZTUS NYÁRI TIPPEK ÉS AKCIÓK KUPON / AJÁNLATOK / ÖTLETEK AUGUSZTUS 1. AZ ANYATEJES TÁPLÁLÁS VILÁGNAPJA Már 13 éve ünnepeljük az Anyatejes Táplálás Világnapját az UNICEF és

Részletesebben

A legjobb babafelszerelések, amelyek megnyugtatják, szórakoztatják és tanítják. babáját!

A legjobb babafelszerelések, amelyek megnyugtatják, szórakoztatják és tanítják. babáját! A legjobb babafelszerelések, amelyek megnyugtatják, szórakoztatják és tanítják babáját! Nálunk mindent megtalál, amire szüksége van, egészen a kezdetektől! A Fisher-Price babafelszerelései megkönnyítik

Részletesebben

A BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS GLOBÁLIS KRITÉRIUMAI

A BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS GLOBÁLIS KRITÉRIUMAI A BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS GLOBÁLIS KRITÉRIUMAI A Bababarát Kórház Kezdeményezés globális kritériumai (átfogó ismérvei) mérőzsinórként szolgálnak annak megítéléséhez, hogy mennyire teljesülnek a

Részletesebben

A csökkent és fokozott izomtónusú csecsemı szoptatásának speciális szempontjai. Dr Várady Erzsébet Újszülöttgyógyász, IBCLC

A csökkent és fokozott izomtónusú csecsemı szoptatásának speciális szempontjai. Dr Várady Erzsébet Újszülöttgyógyász, IBCLC A csökkent és fokozott izomtónusú csecsemı szoptatásának speciális szempontjai Dr Várady Erzsébet Újszülöttgyógyász, IBCLC Újszülöttkori hypotonia okai Abnormalitás Centrális vagy perifériás idegrendszer

Részletesebben

Dr. Jean-Paul Nowak Dr. Joliot Nguyen Tan Hon. Homeopraktikák Homeopátiás tanácsok az első napoktól az első évekig

Dr. Jean-Paul Nowak Dr. Joliot Nguyen Tan Hon. Homeopraktikák Homeopátiás tanácsok az első napoktól az első évekig Dr. Jean-Paul Nowak Dr. Joliot Nguyen Tan Hon Homeopraktikák Homeopátiás tanácsok az első napoktól az első évekig Tartalom Köszöntő 7 Élet az élet előtt 9 Hazatérés a kórházból 13 A szoptatás 19 Mesterséges

Részletesebben

Szilikon zacskók. Termékismertető

Szilikon zacskók. Termékismertető Szilikon zacskók hu Termékismertető Kedves Vásárlónk! Új szilikon zacskói nemcsak élelmiszerek frissen tartására, lefagyasztására vagy pácolására alkalmasak, hanem akár melegítéshez és ételkészítéshez

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll PIROS Toll 1 A FITA PIROS TOLL JELVÉNY MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 6m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat =

Részletesebben

FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT!

FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! A Caboo biztonságos használata Kérjük, használat előtt alaposan olvassa át az útmutatót, különös tekintettel a biztonságos hordozást szolgáló biztonsági

Részletesebben

Korszerű szoptatási ismeretek A Szoptatásért Magyar Egyesület 40 órás tanfolyama

Korszerű szoptatási ismeretek A Szoptatásért Magyar Egyesület 40 órás tanfolyama 1. Miért fontos a szoptatás? (1 óra) Korszerű szoptatási ismeretek A Szoptatásért Magyar Egyesület 40 órás tanfolyama Definíciók (mit értünk igény szerinti szoptatáson) Részletes program: ELSŐ NAP Ajánlások

Részletesebben

Várandósoknak, gyermekágyasoknak és a kisgyermekes családoknak. Philips AVENT termékkatalógus Szülésznői tanácsokkal

Várandósoknak, gyermekágyasoknak és a kisgyermekes családoknak. Philips AVENT termékkatalógus Szülésznői tanácsokkal Várandósoknak, gyermekágyasoknak és a kisgyermekes családoknak Philips AVENT termékkatalógus Szülésznői tanácsokkal Üdvözöljük a Philips AVENT v A gyermekvárás, a várandósság, a szülővé válás időszaka

Részletesebben

A WHO/UNICEF "Bababarát kórház kezdeményezés" Általános Feltételrendszere. Általános Feltételrendszer. Az 1. lépés összefoglalása

A WHO/UNICEF Bababarát kórház kezdeményezés Általános Feltételrendszere. Általános Feltételrendszer. Az 1. lépés összefoglalása fordította: az UNICEF Magyar Bizottsága 1027 Budapest, Varsányi I. u. 26-34. 201 4923 e-mail: unicef@unicef.hu A WHO/UNICEF "Bababarát kórház kezdeményezés" Általános Feltételrendszere A "Bababarát kórházhoz"

Részletesebben

Mit tehetünk a várandósság alatt a sikeres szoptatás támogatásáért? Dr. Németh Tünde Gyermekgyógyász, pszichoterapeuta OGYEI, SZTNB

Mit tehetünk a várandósság alatt a sikeres szoptatás támogatásáért? Dr. Németh Tünde Gyermekgyógyász, pszichoterapeuta OGYEI, SZTNB Mit tehetünk a várandósság alatt a sikeres szoptatás támogatásáért? Dr. Németh Tünde Gyermekgyógyász, pszichoterapeuta OGYEI, SZTNB Családbarát Program Célja: az egészség és a megelőzés központba állítása

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL KÉK NYÍL 1 A FITA KÉK NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG Találatok értékelése - pontszám Lőtávolság: Minimálisan elérendő pontok száma: 18 méter 115 pont Mozgástechnika: a lövésfolyamatot a következők

Részletesebben

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOM FELHASZNÁLÓI FIGYELMEZTETÉS ALKATRÉSZEK LISTÁJA FELÜLNÉZETI RAJZ SZERELÉSE ÚTMUTATÓ HASZNÁLAT ELÖTTI BEMELEGÍTÉS ÉS NYÚJTÁSI TIPPEK NEHÉZSÉG BEÁLLÍTÁSA TRÉNING

Részletesebben

Hivatalos állásfoglalás: Helyzetfelmérés, diagnózis és továbbirányítás

Hivatalos állásfoglalás: Helyzetfelmérés, diagnózis és továbbirányítás Hivatalos állásfoglalás: Helyzetfelmérés, diagnózis és továbbirányítás Háttér Az IBLCE több megkeresést kapott betegség diagnózisával és a betegségek lefolyásával kapcsolatban, többek között a lenőtt nyelvvel,

Részletesebben

A tanfolyamokon a 2-3 hónapos korban történő kezdés a legoptimálisabb, de természetesen fiatalabb és idősebb babákat is szeretettel látunk.

A tanfolyamokon a 2-3 hónapos korban történő kezdés a legoptimálisabb, de természetesen fiatalabb és idősebb babákat is szeretettel látunk. Mikortól lehet alkalmazni a babamasszázst? A babamasszázst elkezdheti akár a baba születését követő első napokban is. Egy anya ha nem is tudatosan végtelen gyengédséggel masszírozza a kisbabáját szinte

Részletesebben

Vigyázat! Esetleges kiesés veszély!

Vigyázat! Esetleges kiesés veszély! Használati utasítás Az első használat előtt figyelmesen tanulmányozd át a használati utasítást és a fényképeket! A hordozó használatának begyakorlásához kérj segítséget! Az első alkalmakkor segíthet, ha

Részletesebben

Az elsősegélynyújtás. Célja: Az élet megmentése. A további egészségkárosodás megakadályozása. A gyógyulás elősegítése

Az elsősegélynyújtás. Célja: Az élet megmentése. A további egészségkárosodás megakadályozása. A gyógyulás elősegítése Az elsősegélynyújtás Célja: Az élet megmentése A további egészségkárosodás megakadályozása A gyógyulás elősegítése A sérült vizsgálata A vizsgálat célja: Meg kell állapítani, hogy a sérült él-e vagy meghalt.

Részletesebben

1 TANÁCS. Tájékozott döntéshozatal. Csecsemőtápszer: Amit tudni kell. Videó: Csecsemőtápszer: Amit tudni kell. Tanácsok

1 TANÁCS. Tájékozott döntéshozatal. Csecsemőtápszer: Amit tudni kell. Videó: Csecsemőtápszer: Amit tudni kell. Tanácsok Tájékozott döntéshozatal Csecsemőtápszer: Amit tudni kell Az Egészségügyi Világszervezet, a kanadai Egészségügy, a kanadai Dietetikusok és a kanadai Gyermekgyógyászati Társaság javaslata szerint a csecsemőket

Részletesebben

Szoptatás: az élet elsõ órája

Szoptatás: az élet elsõ órája Szoptatás: az élet elsõ órája Korai mellre tétel és kizárólagos szoptatás az élet elsõ fél évében pusztán ezzel több mint egymillió kisbaba életét lehetne megmenteni! A születéssel kezdõdik. A legelsõ,

Részletesebben

Tartalom. Kézi anyatej leszívó

Tartalom. Kézi anyatej leszívó Tartalom Bevezető... 2 Biztonsági utasítások és figyelmeztetések.... 3 A termék részei.... 4 A készülék összeállítása és szétszerelése... 5 A cumisüveg össze- és szétszerelése.... 5 Az anyatej elszívó

Részletesebben

Zselés borogatások. hu Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 88184AB6X6VI

Zselés borogatások. hu Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 88184AB6X6VI Zselés borogatások hu Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88184AB6X6VI 2016-08 Kedves Vásárlónk! Összeállítottunk Önnek néhány fontos információt a termék használatával kapcsolatban. Kérjük,

Részletesebben

Fókuszban az anyatej. Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a. XXI. évfolyam 2. szám melléklete VÉDO NO

Fókuszban az anyatej. Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a. XXI. évfolyam 2. szám melléklete VÉDO NO VÉDO NO XXI. évfolyam 2. szám melléklete Szerző: Gitidiszné Gyetván Krisztina Hartung Vilmosné Fókuszban az anyatej Szerkesztő: Csordás Ágnes Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a várandósság alatt

Részletesebben

Az anyaméh természetes ringató mozgásait utánozva egy igazán kényelmes és szórakoztató eszköze a korai mozgásfejlesztésnek.

Az anyaméh természetes ringató mozgásait utánozva egy igazán kényelmes és szórakoztató eszköze a korai mozgásfejlesztésnek. "Akárcsak a pocakban" Az anyaméh természetes ringató mozgásait utánozva egy igazán kényelmes és szórakoztató eszköze a korai mozgásfejlesztésnek. A hintázás szórakoztat és megnyugtat A hintázás jótékony

Részletesebben

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK Vízvezeték szerelés Csap javítása Régi csap leszerelése Új csap felszerelése Tömítés cseréje a mosdókagyló és a csap között

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

Mit viszel a kórházba? Enni-innivaló, kendő, zene magnó, CD, fényképező illóolaj, tükör?

Mit viszel a kórházba? Enni-innivaló, kendő, zene magnó, CD, fényképező illóolaj, tükör? Kérdések szülési terv készítéséhez Kismamakönyvtár Sok szeretettel www.holdam.hu ajánlom figyelmetekbe azt az oldalt, ahonnan a ci Otthon Hogy ismered fel a kontrakciókat (fájásokat)? Hogy méred a kontrakciókat?

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Mellszívó anyatej fejéséhez Használati útmutató

Mellszívó anyatej fejéséhez Használati útmutató HU Mellszívó anyatej fejéséhez Használati útmutató Tartalom I MAGYAR A készülék első használatba vétele előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást, és azt a későbbi felhasználásokhoz is őrizze

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve:

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: ADATLAP A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: Születési év, hely, idő: Foglalkozás: Munkahely megnevezése: Cím: Mobil telefonszám: E-mail

Részletesebben

Szoptatási segédlet. Fontos tudnivalók és hasznos tanácsok, hogy kisbabád szoptatását minél tovább tudd folytatni

Szoptatási segédlet. Fontos tudnivalók és hasznos tanácsok, hogy kisbabád szoptatását minél tovább tudd folytatni Szoptatási segédlet Fontos tudnivalók és hasznos tanácsok, hogy kisbabád szoptatását minél tovább tudd folytatni Tartalom 1 A szoptatás jelentősége 2 Hogyan történik a tejtermelés? 3 A szoptatás megkezdése

Részletesebben

MS 33-E Babaápolási baba (F)

MS 33-E Babaápolási baba (F) MS 33-E Babaápolási baba (F) SOMSO-műanyagból. A fej, a kezek, a lábak, könnyen mozgathatóak a gömbcsuklós szerkezet miatt. Nyitott végbélnyílás. Tökéletes oktatómodell fürdetéshez, öltöztetéshez, és gondozási

Részletesebben

Értékes vagy! TeenSTAR

Értékes vagy! TeenSTAR Értékes vagy! TeenSTAR Témakörök: A TeenSTAR egy olyan személyiségfejlesztő szexuálpedagógiai program, amely segítséget nyújt a fiataloknak kérdéseik megválaszolásában, családi kereteken kívül. Ezzel együtt

Részletesebben

TISZTÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Első használat előtt feltétlen olvasd el ezen használati útmutatót!

TISZTÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Első használat előtt feltétlen olvasd el ezen használati útmutatót! Használati Útmutató BIZTONSÁGI FIGYELMEZTETÉSEK Első használat előtt feltétlen olvasd el ezen használati útmutatót! Minden használat előtt ellenőrizd az összes szíj és csat állapotát, illetve, hogy megfelelően

Részletesebben

A monogámia, a kötődés és a szerelem

A monogámia, a kötődés és a szerelem A monogámia, a kötődés és a szerelem Az anya-gyermek kapcsolatban tanulja meg a gyermek azt a kötődést, mely később példát ad számára, hogy másokkal is kontaktust teremtsen, később pedig egy új társadalmi

Részletesebben

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail. A szülés utáni depresszióról Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.com Szülés után lehetséges. Poszt partum blue Poszt partum depresszió

Részletesebben

Szoptatás lapos vagy befelé forduló mellbimbóval

Szoptatás lapos vagy befelé forduló mellbimbóval Lehetséges? IGEN! Szoptatás lapos vagy befelé forduló mellbimbóval Ha a mellbimbód formája miatt attól tartasz, nem fog sikerülni a szoptatás, akkor neked szántuk ezt a kiadványt. Összeállította: W. Ungváry

Részletesebben

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt:

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt: Várandósok Várandósok Évekig azt tartották, hogy a terhes nőnek kilenc hónapot ágyban kell töltenie. Az orvosok attól féltek, hogy az aerobik, vagy a kocogás árthat a magzatnak, így még a legaktívabb sportolóknak

Részletesebben

Az öngyógyítás útján II.

Az öngyógyítás útján II. Az öngyógyítás útján II. Előző számunkban áttekintettük, hogy miért folytatunk életünk nagy részében (vagy mindvégig!) önvédelmi játszmákat emberi kapcsolataink megvalósításakor. Láttuk, hogy a lélek félelmei

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

BIZONYÍTÉKOK A SIKERES SZOPTATÁSHOZ VEZETŐ TÍZ LÉPÉS - HEZ (KIVONAT)

BIZONYÍTÉKOK A SIKERES SZOPTATÁSHOZ VEZETŐ TÍZ LÉPÉS - HEZ (KIVONAT) BIZONYÍTÉKOK A SIKERES SZOPTATÁSHOZ VEZETŐ TÍZ LÉPÉS - HEZ (KIVONAT) 1. LÉPÉS A kórház rendelkezzen írásos szoptatási irányelvekkel, amelyeket rendszeresen ismertessenek az egészségügyi dolgozókkal. 1.1

Részletesebben

MegérkezteM! BaBagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra

MegérkezteM! BaBagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra MegérkezteM! BaBagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra BABAGONDOZÁSI TANÁCSADÓ hónapról-hónapra Ez a könyvecske elsősorban Önnek és párjának, valamint az érdeklődő családtagoknak szól. 2010 Szeretettel

Részletesebben

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Az úszó fekvő testhelyzetben, háton megközelíti a falat. Ne engedje le a csípőjét, megemelt állal hajtsa végre a fordulást. Fejjel is megközelíti

Részletesebben

Azazel szívcsakra meditációja

Azazel szívcsakra meditációja Azazel szívcsakra meditációja Azazel szívcsakra meditációja azon az elven működik, hogy a főcsakrákat a szívcsakrával összekapcsolja, amely lehetővé teszi az energia áramlást az energiavezetékeken az egész

Részletesebben

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít!

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít! Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem Megnyugtat és kényelmet biztosít! Sebezhetőség a nehéz napokon A WHO adatai szerint a nőgyógyászati problémák 63%-át

Részletesebben

Az Ön kezében van a döntés, milyen zuhanyélményt szeretne: ha feljebb állítja be a zuhanypanelt, a vízcseppek lágyan gyöngyöznek a bőrén, ha

Az Ön kezében van a döntés, milyen zuhanyélményt szeretne: ha feljebb állítja be a zuhanypanelt, a vízcseppek lágyan gyöngyöznek a bőrén, ha Zuhanypanel Lift 2 Az Ön kezében van a döntés, milyen zuhanyélményt szeretne: ha feljebb állítja be a zuhanypanelt, a vízcseppek lágyan gyöngyöznek a bőrén, ha közelebb, akkor érezni fogja, amint a víz

Részletesebben

Szoptatási útmutató 1

Szoptatási útmutató 1 Szoptatási útmutató 1 Gratulálunk a család legújabb tagjához! Kedves Büszke Szülő, Gratulálunk gyermeked születéséhez! Tudjuk, hogy milyen izgalmas és hektikus időszak elé nézel, ahol sok-sok dologról

Részletesebben

(Az alvás témakörben többet is megtudhatsz) Megfelelő mennyiségű alvás mellett fejlődik egészségesen és viszonylag egyenletesen a baba.

(Az alvás témakörben többet is megtudhatsz) Megfelelő mennyiségű alvás mellett fejlődik egészségesen és viszonylag egyenletesen a baba. 1 hónapos baba Az első hetekben minden nehéznek és szinte megoldhatatlannak tűnik. Időbe telik, amíg Te és a baba, egymásra tudtok hangolódni a napi ritmusban. (Ne felejtkezz el a párodról sem!) A napirendet

Részletesebben

Bizonyítékok A sikeres szoptatáshoz vezetõ tíz lépés -hez. Kivonat

Bizonyítékok A sikeres szoptatáshoz vezetõ tíz lépés -hez. Kivonat Bizonyítékok A sikeres szoptatáshoz vezetõ tíz lépés -hez Kivonat Bizonyítékok A sikeres szoptatáshoz vezetõ tíz lépés -hez Kivonat Budapest, 2006 Füzetünk az alábbi kiadás alapján készült: Evidence for

Részletesebben

SoftCup TM Advanced Cup Feeder. Használati útmutató

SoftCup TM Advanced Cup Feeder. Használati útmutató SoftCup TM Advanced Cup Feeder HU Használati útmutató Rendeltetésszerű használat A SoftCup TM Advanced Cup Feeder anyatej és ehhez hasonló állagú tápszer adagolására lett tervezve. Fontos biztonsági információ

Részletesebben

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok Minden amire szüksége lehet egy tökeletes edzéshez! Az Aerobic Step az egyetlen tréningeszköz, amire szüksége lehet. Ideális cardovaszkuláris

Részletesebben

3 AZ 1-BEN FORRALT VIZES CSAPTELEP

3 AZ 1-BEN FORRALT VIZES CSAPTELEP A 3 AZ 1-BEN FORRALT VIZES CSAPTELEP www.hotspot-titanium.com Meleg és hideg víz Forralt víz A HotSpot Titanium A HotSpot Titanium lendületet ad konyhájának, köszönhetően az elegáns designnak, új élményeknek

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Duphalac szirup Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

Összetevők. Tápanyagok. Sovány tej. Laktóz. Glükózszirup. Növényi olajok. Szacharóz. Kalcium-karbonát. Nátrium-citrát. Kálium-citrát.

Összetevők. Tápanyagok. Sovány tej. Laktóz. Glükózszirup. Növényi olajok. Szacharóz. Kalcium-karbonát. Nátrium-citrát. Kálium-citrát. Összetevők Sovány tej Laktóz Glükózszirup Növényi olajok Szacharóz Kalcium-karbonát Nátrium-citrát Kálium-citrát L-cisztin Kolin-hidrogén-tartarát C-vitamin Taurin L-triptofán Vas-laktát Magnézium-karbonát

Részletesebben

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2.

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. 2. Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. Mikor forduljunk Bowen alkalmazóhoz? Az élet kezdetét fizikális értelemben a fogantatástól számítjuk. Ha már itt akadállyal szembesülünk, a holisztikus

Részletesebben

SZOPTATÁS A GYEREKHÁZBAN. Németh-Kovács Nóra Önkéntes szoptatási segítő

SZOPTATÁS A GYEREKHÁZBAN. Németh-Kovács Nóra Önkéntes szoptatási segítő SZOPTATÁS A GYEREKHÁZBAN Németh-Kovács Nóra Önkéntes szoptatási segítő MIÉRT KELL EGY GYEREKHÁZBAN A SZOPTATÁSRÓL BESZÉLGETNI? I. ok: Egyre több várandós keresi fel a gyerekházakat, akiknek ismerős anyák

Részletesebben

Beépítési útmutató Beépíthető hűtőfagyasztószekrények

Beépítési útmutató Beépíthető hűtőfagyasztószekrények Beépíthető hűtőfagyasztószekrények Ez a a hűtő-fagyasztószekrények bútorzatba való beépítésére vonatkozik és a szakemberek számára készült. A készülék beépítését az itt leírtak és a szerelési munkákra

Részletesebben

Teljeskörű gondoskodás a babának!

Teljeskörű gondoskodás a babának! trnd Projektmenetrend Teljeskörű gondoskodás a babának! Tökéletes anyák nem léteznek, csak igaziak. Projektblog: www.trnd.hu/baby-dove trnd kapcsolattartód: daenerys@trnd.hu Baby Dove trnd-projekt Legújabb

Részletesebben

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3 Ö.T.V.E.N. Tartalom Bevezetés...1 Autizmussal élő személyek jogi chartája...5 I. Az Ö.T.V.E.N. program bemutatása...7 II. A célcsoport bemutatása...10 III. A célcsoport pozíciója a hazai oktatási rendszerben...11

Részletesebben

A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése. Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő

A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése. Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő A csontos váz és a mozgatórendszer fejlődése Csontosodás, izomzat és ízületek - a csontos vázrendszer az embryonális

Részletesebben

FONTOS! KÉREM, TARTSA MEG KÉSŐBBI FELHASZNÁLÁSRA

FONTOS! KÉREM, TARTSA MEG KÉSŐBBI FELHASZNÁLÁSRA A B D C E F HU FONTOS! KÉREM, TARTSA MEG KÉSŐBBI FELHASZNÁLÁSRA Fő a biztonságos hordozás A Caboo babahordozó használata előtt, kérem, figyelmesen olvassa végig az összes utasítást, szeretnénk külön felhívni

Részletesebben

MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS

MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS Food Processing Equipment NEAEN CleanJar MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS A berendezést üveg, fém és műanyagkannák, üveg és más tartályok tisztítására és sterilizálására tervezték

Részletesebben

ÚJ CSOMAGOLÁS. Ha többet szeretne megtudni a HARTMANN-ról és termékeinkrõl, kérjük látogassa meg honlapunkat:

ÚJ CSOMAGOLÁS.  Ha többet szeretne megtudni a HARTMANN-ról és termékeinkrõl, kérjük látogassa meg honlapunkat: DE PAUL HARTMANN AG 89522 Heidenheim Germany Ha többet szeretne megtudni a HARTMANN-ról és termékeinkrõl, kérjük látogassa meg honlapunkat: HU HARTMANN-RICO Hungária Kft. 2051 Biatorbágy, Paul Hartmann

Részletesebben

Muffin sütőforma. Termékismertető és recept

Muffin sütőforma. Termékismertető és recept Muffin sütőforma Termékismertető és recept Kedves Vásárlónk! Új muffin sütőformájában a legfinomabb muffinokat sütheti. Utána lezárhatja a muffin sütőformát a különösen magas hordozófedéllel. Így a muffin

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmese BETEGTÁJÉKOZTTÓ:

Részletesebben

bykrisztina Szülésfelkészítő tréningek bemutatása

bykrisztina Szülésfelkészítő tréningek bemutatása bykrisztina Szülésfelkészítő tréningek bemutatása Szerkezet Kiscsoportos vagy egyéni foglalkozások Általában a várandós partnere vagy szülés körüli segítője (dúla, édesanya, testvér, barátnő stb) is jelen

Részletesebben

BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS

BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS Átdolgozott, korszerűsített és bővített kiadás, integrált gondozás céljából KÓRHÁZI ÖNFELMÉRÉS 2009 Az eredeti irányelveket 1992-ben fejlesztették ki unicef Önfelmérés a

Részletesebben

Finoman érintse meg a gombot a mérleg bekapcsolásához.

Finoman érintse meg a gombot a mérleg bekapcsolásához. POIDS HU A TERMÉKRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK ÉS ÚTMUTATÓ Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a Lamart márkájú terméket, amely Pierre Lamart nevét viseli A termék tulajdonságai Négy pontos tenzometrikus érzékelő

Részletesebben

BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK

BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK H A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. A készülék csak így tudja a legjobb szolgáltatást és a maximális biztonságot nyújtani. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA (lásd

Részletesebben

A szoptatás hogyan segítsük a sikert

A szoptatás hogyan segítsük a sikert A szoptatás hogyan segítsük a sikert gyakorlati útmutatás egészségügyi dolgozóknak Elôszó a második kiadáshoz Elôszó a második kiadáshoz Természetes táplálás, szoptatás Sokan úgy gondolják, hogy a szoptatás

Részletesebben

T E R M É S Z E T E S A N YA G

T E R M É S Z E T E S A N YA G KÖRNYZETBARÁT T E R M É S Z E T E S A N YA G SZOMORÚ TÉNYEK A MŰANYAG PALACKOKRÓL Az eldobható műanyag palackok jelentős veszélyt jelentenek az állatvilágra. A műanyagok lebomlási ideje több száz év, és

Részletesebben

Szülés előtakarékosság

Szülés előtakarékosság Szülés előtakarékosság Petrányi Lajos www.gyermek-megtakaritasok.hu 1 Szu le s elo takare kossa g Miért kell előtakarékosság? Egy felelősen gondolkodó szülőnek nemcsak a lelki és tudásbeli felkészülésben

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

üzemi programok nélkül: két fokozatban kezelhető a

üzemi programok nélkül: két fokozatban kezelhető a Üzemi programok ECA 100 ipro Az ECA 100 ipro kishelyiség ventilátor 4 üzemi programmal működtethető. Modell Üzemi programok Standard üzemi programok nélkül: két fokozatban kezelhető a kereskedelemben kapható

Részletesebben