MAM szoptatási útmutató

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAM szoptatási útmutató"

Átírás

1 MAM szoptatási útmutató Egy különleges kapcsolat - a szoptatás A szoptatás csodálatos élmény a babának. Csupa gyengédség, közelség, szeretet. Csak ne lenne az a sok nyugtalanító kérdés. Vajon fog-e menni? Mennyi ideig és hányszor szoptassunk? Mi lesz, ha problémák adódnak? A MAM munkatársai szeretnék, ha az anyák (és apák!) teljes mértékben élveznék a kisbabával töltött szoptatási időt, hiszen a természet már mindent csodálatosan előkészített. A szülők és az újszülött egy kis gyakorlattal rövid idő alatt tökéletes csapattá formálódnak. Mindenekelőtt hangsúlyozni szeretnénk, hogy a csecsemők számára az anyatej a legjobb. A szoptatás ennek ellenére teljes egészében személyes ügy, egyedül a szükséglet dönti el az anyáé, és a gyermeké hogy milyen legyen: teljes vagy részleges, hosszú vagy rövid. A várandósság időszaka A szervezet már készülődik Minden, amire szükségünk van a szoptatáshoz, velünk születik úgy az anya, mint a csecsemő részéről. A biológiai előkészületek már a várandósság korai szakaszában megkezdődnek. A terhesség második hónapjától nőni kezd a szervezet által termelt prolaktin hormon mennyisége, amely serkenti a tejtermelést. Ekkor a mellek érzékenyebbé válhatnak, esetleg néhány ér is átlátszik a bőrön. A mellbimbó sötétebbé válik, hogy majd a baba jól láthassa. A várandósság harmadik hónapjában megnő a mell, és nehezebbé válik, mert fejlődni kezdenek a tejmirigyek és a tejcsatornák. A terhesség vége felé már megfigyelhetők a tejcsatornák apró nyílásai a mellbimbó területén. A szervezet által felvett kis súlyfelesleg ilyenkor teljesen természetes, ugyanis szoptatáskor szükség lesz az energiatartalékra. A baba is korán megkezdi az edzést: már a terhesség nyolcadik és tizenkettedik hete között gyakorolni kezdi a szopást az ujján, és iszik a magzatvízből, hogy serkentse a veseműködését. A tej mennyisége nem a mérettől függ A természet valóban mindent tökéletesen előkészít: nem számít a mell mérete és formája, a tej mindenképpen elegendő lesz a csecsemő számára. A mell ugyanis nem tartályként működik. A baba rendszeres szopása az, ami a tejtermelést és a tej áramlását serkenti. Amíg a kisbaba szopik, bőven van innivalója is. Felesleges tehát aggódnunk, ehelyett inkább növeljük az önbizalmunkat, az örömteli várakozás mellett ugyanis ez a lehető legjobb módja a szoptatásra való felkészülésnek..

2 Szülés és első szoptatás Szerelem első látásra Az újszülöttek rendkívül élénken figyelnek. Ha röviddel a születés után az anyával (és természetesen az apával!) való intenzív fizikai kapcsolat biztonságot nyújt számukra, minden érzékükkel keresni kezdik az illatokat, a hangokat, tekinteteket és a bőrkontaktust. Ez az első ismerkedés, amelyet kötődésnek (bonding) neveznek, a későbbi szülő-gyermek kapcsolat alapja, és egyúttal balzsam is a baba és a szülők számára egy-egy nehéz nap után. Ha az anya és a gyermek egészségügyi okokból például császármetszés után nem kerülhet azonnal kapcsolatba egymással, az ismerkedés a későbbiek során ugyanolyan intenzíven pótolható. Ilyenkor az apa vagy más közeli személy gondoskodhat az első szeretetteljes bőrkontaktusról. Megnyugvás, keresés, szopás A születés utáni első órákban a csecsemők szopóreflexe rendkívül erős. Alighogy megnyugodtak, máris a mellet keresik. Az pedig ilyenkor jól tele van, ugyanis a méhlepény megszületése után a tejképző prolaktin hormon teljes hatását kifejti. Fontos tudnivalók az első szoptatáshoz: Mindkét mellre tegyük rá a babát, hogy már kezdetben megszokja a mellek váltogatását. Sok pihenés, semmi teljesítménykényszer. Néha szükség van egy kis bemelegítésre, ez teljesen természetes. Ha az azonnali szoptatás egészségügyi okokból nem lehetséges, a tejet le kell fejni mellszívóval vagy kézzel, nehogy abbamaradjon a tejtermelés. A kórházi szülésznők és szoptatási tanácsadók készséggel segítenek, biztonságot nyújtanak és megnyugtatják a kismamákat. Az első időszak otthon A szopás kis szakértői egyéni stílussal A szoptatás alapjában véve a kereslet-kínálat elvén működik: minél többet szopik a baba, annál több a tej. Ezért ne órarendszerűen, hanem igény szerint szoptassunk, így a tej mennyisége gyorsan beáll a gyermek szükségleteire. Az éhség tipikus tünetei a következők: A kisbaba kinyitja a száját, és egy kissé kinyújtja a nyelvét. Keresni kezd, majd szopni kezdi az ujját. Ez az a pillanat mielőtt sírni kezdene amikor ajánlatos elkezdeni a szoptatást, ekkor ugyanis még nyugalomban megtehetjük. Néha a gyerekek hajlamosak végigaludni egy-egy szoptatást, ezt a kellemetlenül feszülő mellekről is észrevehetjük. Ilyenkor óvatosan ébresszük fel a csecsemőt, esetleg egyúttal a pelenkájukat is kicserélhetjük. A kisbaba táplálék iránti igénye az intenzív növekedési szakaszokban ugrásszerűen megnő. Ilyenkor mindkét mellből teljesen kiisszák a tejet. A jelzésre a szervezet azonnal nagyobb tejtermeléssel reagál.

3 Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy minden gyermek másképpen viselkedik. Egyes csecsemők rövid ideig és gyakran szopnak, mások sokáig, ellazultan. A kis mohóknak szükségük van egy hallható büfire, az élvezkedőknél ez ritkábban fordul elő. A csecsemő egyéni stílusát, amely személyiségének kifejezője, nem szabad megváltoztatni. Mellre tevés pozíció kérdése Az éhes gyermek szopási reflexe akkor ébred fel, ha az ajkán vagy az arcán megérzi a mellet (vagy egy ujjat). Ekkor megkeresi a mellbimbót, majd a felső és alsó állkapcsa közé szorítja. Folyamatos hullámzó nyelvmozgással kipréseli a tejet, ezzel egyúttal utánpótlásra serkenti a mellet. Néhány ötlet a helyes mellre tevéshez: Helyezzük magunkat kényelembe, lazítsunk, készítsünk magunknak italt a szoptatástól ugyanis szomjasak leszünk. A karunkon fekvő gyermek forduljon teljesen felénk. A kisbaba füle, válla és csípője legyen egy vonalban. Az orr és a száj a mellbimbó magasságában van. Szabad kezünkkel úgynevezett C-fogással támasszuk alá a mellünket: a hüvelyk- és a mutatóujj egy C betűt formáz úgy, hogy csak a hüvelykujj fekszik a mellbimbón. Ezután gyengéden érintsük meg a baba alsó ajkát a mellbimbóval, mindaddig, amíg elég nagyra nem nyitja a száját. A baba nyelve az alsó ajka fölött van. Ez az a pillanat, amikor a gyermeket közelebb húzhatjuk. A kisbaba az egész mellbimbót és a bimbóudvart is a szájában tartja. Alsó ajkát nem húzza be, az jól látható. Ekkor szívni kezdi a tejet, orra és álla a mellhez ér. Emiatt azonban ne aggódjunk, jól tud lélegezni. A baba nyeléseiből láthatjuk, ha alábbhagy az éhsége. Ha már nem szopik megfelelően, de ennek ellenére nem engedi el a mellet, az ujjunkkal segíthetünk. A mellbimbót semmi esetre ne húzzuk ki a baba szájából, mert könnyen megsérülhet.

4 Szoptatási helyzetek okos váltogatás Minél több helyzetben tud az anya szoptatni, illetve a gyermek szopni, annál nyugodtabbak és gondtalanabbak lesznek a mindennapok. Oldalt fekvő helyzet: Legkedveltebb pozíció az első napokban és éjszakánként. A kisbaba az anya hasánál fekszik. A felső kar C-fogással a mell alatt, az alsó kar átöleli a kisbabát, miután a baba kinyitotta a száját. Sok anya kedveli ilyenkor a kispárnát a nyaka alatt és a háta mögött, hogy elkerülje a feszült testtartást. Bölcsőtartás: az ülve szoptatás teljes körű megoldás. A baba az oldalunknál fekszik az alkaron, a feje szinte a hónaljunknál, popsija a kezünkben, szája a mellbimbó magasságában. A gyermek füle, válla és csípője egy vonalban van. Még kellemesebb a szoptatás, ha a babát tartó kezünket alátámasztjuk egy kispárnával, a lábunkat feltesszük, a hátunk ellazult, egyenes. A szabad kezünket C-fogásban tartjuk. Hónaljtartás vagy rögbilabda-fogás : ez a helyezet arról kapta az elnevezését, hogy a babát úgy szorítjuk magunkhoz a karunkkal, mint egy rögbilabdát. A kisbabát kispárnával támasztjuk alá mindig azon az oldalon, amelyen szoptatunk. A baba lába hátrafelé néz, szája a mellbimbó magasságában. A szemkontaktus tökéletes. Ideális, ha sok a tej, és a csecsemő nagyon éhes.

5 Az anyatej lefejése & hozzátáplálás Egy kis függetlenség A tej lefejésének számos jó oka lehet: A mellben lévő feszültség és nyomás csökkentése Hosszabb szoptatási szünet beiktatása, ha megsérül a mellbimbó A tejáramlás ösztönzése Az anyatej tárolása Teljes vagy részleges átállás az üvegből történő táplálásra annak érdekében, hogy egy kicsit szabadabban mozoghassunk, vagy a partnerünket jobban bevonhassuk. A rutinosan szopó csecsemőknél az üvegre való átállás általában könnyen megy. A cumisüveg cumijának érintése ugyanazt a szopási reflexet váltja ki, mint a mellbimbó. Ha pedig az üveg tapintása kellemes, és ugyanolyan szeretettel adják, mint a mellet, a kisbaba ilyen formában is nagyon szívesen elfogadja a menüt. A tökéletes tej-menedzsment A MAM cég orvosok, szülésznők és tapasztalt szülők segítségével kifejlesztett egy tökéletes tejkezelő készletet. Kézi mellszívó Alaposan átgondolt megoldás a tej kényelmes és biztonságos leszívásához: Rendkívül puha, megbízhatóan tapadó betéteivel kellemesen serkenti a tejáramlást. Ideális ellazult testhelyzetben a tölcsér 360 fokban elfordítható és mindig biztonságosan csatlakozik az üveghez. A szívás erőssége egyedileg állítható. Könnyen kezelhető - csupán négy részből áll. Könnyen tisztítható. Optimálisan illeszkedik az Anti-Colic üveghez: a tej közvetlenül az üvegbe fejhető, nincs szükség áttöltésre.

6 Anti-Colic üveg selyemcumival Az innovatív szelepes üveg, amelyből a babák nyugodtan ihatnak, mert nem nyelnek levegőt. A szabadalmaztatott MAM szelepes talp kiegyenlíti a nyomást, így a tej egyenletesen áramlik, és a babák nem nyelnek levegőt. A különböző méretű cumik eltérő nagyságú ivónyílásai szabályozzák a tej áramlását, így a kisbabák olyan egyenletesen és helyesen szívják az üvegből a tejet, mint szoptatáskor. Egyszerűen használható, könnyen tisztítható. A MAM formatervezők kifejlesztettek egy szilikoncumit, amelyet a csecsemők ösztönösen kedvelnek, mivel ismerős érzetet kelt bennük. A cumi sikere szabadalmaztatott selymes, puha felületének köszönhető. Négy különböző áramlási sebességet biztosító változatban kapható. Tárolási megoldás Biztonságos megoldás a lefejt tej és a tápszer tárolására, praktikus szállítási megoldás utazáshoz: Alkalmas hűtőszekrényben és fagyasztórekeszben/mélyhűtőben való tárolásra, akárcsak utazáshoz. Precíz mérőskála, lemosható feliratozási felület. A kézi mellszívó pontosan illeszkedik a pohárhoz, így az anyatej közvetlenül a pohárba fejhető és higiénikusan tárolható. A poharat tetszőlegesen gyakran sterilizálhatjuk. Befejezésül néhány tejmenü-ötlet A kifejt tej hűtőszekrényben 24 óráig eltartható. Mélyhűtőben három hónapig eláll. Kiolvasztáshoz tegyük hűtőszekrénybe egy éjszakára, vagy kíméletesen olvasszuk ki vízfürdőben. A tejet legfeljebb 37 Celsius-fokosra melegítsük. Az üveget soha ne melegítsük mikrohullámú sütőben, mert tönkremennek a tej értékes összetevői. A maradék anyatejet tilos újból felhasználni, azonban fürdőhabként beleönthetjük a kisbaba fürdővizébe. Egészséges gyermekek üvegeit mosogatógépben is elmoshatjuk. Kézi mosogatásnál kérjük, hogy mindig speciális cumisüvegmosó kefét használjanak. Az edények sterilizálására bármely szokásos módszer alkalmas.