SZOPTATÁS A GYEREKHÁZBAN. Németh-Kovács Nóra Önkéntes szoptatási segítő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZOPTATÁS A GYEREKHÁZBAN. Németh-Kovács Nóra Önkéntes szoptatási segítő"

Átírás

1 SZOPTATÁS A GYEREKHÁZBAN Németh-Kovács Nóra Önkéntes szoptatási segítő

2 MIÉRT KELL EGY GYEREKHÁZBAN A SZOPTATÁSRÓL BESZÉLGETNI? I. ok: Egyre több várandós keresi fel a gyerekházakat, akiknek ismerős anyák vagy a védőnők ajánlják a házat; segítségért, tanácsért, vagy csak beszélgetési lehetőségért. II. ok: A gyerekházba sok olyan korú kisgyerek jár, akiket még szoptat az édesanyja. III. ok: A nagyobb gyerekes anyukáknak sok kérdése van a szoptatásról és a hozzátáplálásról is.

3 SZOPTATÁSI TANÁCSADÁS LEHETŐSÉGEI I. Akkreditált szoptatási tanácsadók: telefonos segítségnyújtást nyújtanak, és ligás baba-mama csoportokat vezetnek. A La Leche Ligát (LLL) 1956-ban néhány amerikai édesanya alapította; ez egy nemzetközi, nonprofit szervezet. Önkéntes szoptatási segítők: munkahelyi, lakókörnyezetben, rokoni és baráti körben segítik az édesanyákat, szükség esetén szakemberhez irányítják őket. A Szoptatásért Magyar Egyesület képzésében vesznek részt.

4 SZOPTATÁSI TANÁCSADÁS LEHETŐSÉGEI II. IBCLC laktációs szaktanácsadók: A szoptatási tanácsadók 1985 óta szerezhetik meg a Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadói (International Board Certified Lactation Consultant - IBCLC) oklevelet. Munkájuk kiegészíti a védőnői és a gyermekorvosi tanácsadást; abban segítik az édesanyákat, hogy a felmerülő problémákat megoldva sikeresen folytathassák a szoptatást. Szoptatási ambulanciák: járóbeteg-rendelés keretében segítik az édesanyákat képzett szakemberek.

5 SOK A TÉVHIT A SZOPTATÁSSAL KAPCSOLATBAN Tévhit: az én anyukám se tudott, biztosan én sem tudok majd Tévhit: ilyen kicsi mellből nem lehet szoptatni Tévhit: ilyen formájú mellbimbóval lehetetlen a szoptatás Tévhit: ilyen lusta babával csak baj lesz a szoptatás Tévhit: egy éves kor felett már nincs semmi sem az anyatejben Tévhit: ikrek szoptatásához nem lehet elég tejet termelni Tévhit: várandósan tilos a szoptatás stb.

6 EGY KIS ORVOSOSDI Az anyatej összetétele optimális a gyermek növekedése és fejlődése szempontjából. Védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben, azonnal fogyasztható, biztonságos, mindig kéznél van. Az anya számára is számos testi és lelki előnnyel jár. Társadalmi szempont: olcsó, nem keletkezik hulladék. A szülés után a méhlepény leválása adja a hormonális lökést a bőséges tejelválasztás megindulásához. Magától megtörténik a folyamat, császármetszés esetén is.

7 A WHO NÖVEKEDÉSI GÖRBÉI 2006-ban hozta nyilvánosságra a WHO (Egészségügyi Világszervezet) azokat a növekedési görbéket, testtömegés testhossz ábrákat, amelyek a szoptatott, egészséges gyermekekre vonatkoznak, és a lehetséges növekedési mintákat mutatják. A normális nem csak az, ami középre, az ötvenes percentilre esik, hanem a szélső értékek is normálisnak tekinthetők. Az LLL oldalán olvashatunk erről részletesebben: e

8 NEM SZOPTATÁS - TÁPSZER A nem szoptatás veszélyei: fertőző betegségek, ekcéma, cukorbetegség, magas vérnyomás, gyermekkori elhízás, alacsonyabb kognitív képességek Ok: anyatej védőfaktorainak hiánya. Mesterséges etetés veszélyei önmagában: tápszer fertőződhet az előállítás során, veszélyes anyagokat tartalmazhat, vagy kimaradnak belőle létfontosságú összetevők, nem optimális mennyiségi összetevők (szavatosság miatt!), elkészítéshez használt víz is szennyeződhet, túl tömény vagy túl híg lesz, túletetés, korai fogszuvasodás A szoptatás a normális az ember számára. A mesterséges táplálás nem egyenértékű vele. Ez egészségügyi kérdés, nem mezei választás kérdése.

9 ÉRZELMEK ÉS SZÜKSÉGLETEK Az egészséges csecsemő természetes szükségletei: 24 órás gondoskodás hordozás, testközelség biztosítása gyakori, igény szerinti szoptatás A kötődést jelentősen megkönnyíti a szoptatás!

10 TÉNYLEG VAN OLYAN, AMIKOR NEM LEHET SZOPTATNI Nem kaphatnak anyatejet: galaktozémiás és jávorfaszörp betegségben szenvedő kisbabák. A fenilketonúriás (PKU)gyerekek szophatnak, de mérni kell a szopásokat. Időlegesen fel kell függeszteni a szoptatást: 1. típusú Herpes simplex vírus (de csak akkor kell szüneteltetni, ha a herpesz nagyon közel van a mellbimbóhoz), szepszis (=vérmérgezés) például. Nem szabad szoptatni: szedatív hatású szerek, kemoterápia, radioaktív jód alkalmazása esetén.

11 KÜLÖNLEGES HELYZETEK ÉS A SZOPTATÁS: LEHET VAGY SEM? Gyógyszerek: majdnem minden gyógyszercsoportban van szoptatásbarát szer. Orvossal, laktációs szaktanácsadóval kell egyeztetni! Káros szenvedélyek: dohányzás, alkohol, amfetamin, kokain kimutatottan káros hatással vannak a csecsemőre; kannabis származékok, ópiátok szedatív hatással vannak.

12 FÓKUSZBAN: A CIGI (www.szoptatasportal.hu) Egészségügyi kockázatok: anyánál, magzatnál és a megszületett gyermeknél egyaránt. Nehéz leszokni róla. Biztatás és támogatás kell! A tanulmányok szerint a szoptatás védelmet nyújt a passzív dohányzással szemben: kevesebb légúti megbetegedés fordul elő. Hétszer kevesebb a bölcsőhalál is! A szakemberek egyöntetűen azt javasolják, hogy a dohányzó anya is szoptassa a csecsemőjét. Kérdés: hogyan lehet kihozni a helyzetből a legjobbat?

13 TIPPEK DOHÁNYZÓ ANYÁKNAK 1. Csökkenteni a mennyiséget. 2. Szoptatás után rágyújtani, nem előtte, nem alatta. 3. Kimenni a lakásból a dohányzás alatt. 4. Kézmosás a kisbaba felvétele előtt, gyakori ruhaváltás, fürdés és hajmosás. 5. Megpróbálni leszokni a dohányzásról.

14 GYEREKHÁZBA JÁRÓK ÉS A SZOPTATÁS Gyerekház kapcsán: támogatni kell az édesanyákat, hogy szoptathassák gyermekeiket, hogy eljussanak a megfelelő információkhoz, és a tanácsadás lehetőségeihez. Ez olyan valami, amit az anyukák meg tudnak adni gyermekeiknek! Koraszülött kisbabánál duplán fontos az anyatejes táplálás! Préterm kolosztrum : több fehérjét, több energiát tartalmaz, nagyon kell a kisbabának. A szoptató anyák ritkábban hanyagolják el és bántalmazzák gyermekeiket.

15 JÓ, HA SZÓ ESIK A GYEREKHÁZAS KÖZÖSSÉGBEN EZEKRŐL A TÉMÁKRÓL: Nyilvános szoptatás: szabad, tiltott, zavar valakit, mért zavar, hogyan kezeljük a kérdést? Nagyobb gyerekek szoptatása: elítélik, megbotránkoznak, elfogadják, normális? Fogamzásgátlás szoptatás alatt, véd-e a terhességtől a szoptatás? Több generáció a gyerekházban: hasznos segítség, ismerik a korszerű információkat, tudnak hatékonyan támogatni? Figyelembe kell venni a kulturális jellegzetességeket is!

16 ÉS HA NEM SZOPTAT AZ ANYUKA? Segíteni kell az anyát abban, hogy megkapja a helyes információkat. Ha nem szoptat, az az ő döntése, akkor ebben kell őt támogatni. Legyen tisztában a lehetséges következményekkel, azért ne mulasszuk el a szoptatásról való tájékoztatást, mert félünk, bűntudatot keltünk benne, ha tápszerez cumisüvegből! Attól még jó anyuka, hogy nem szoptat!

17 TÚL A 6. HÓNAPON Elválasztódás vagy elválasztás? Jó kis téma egy szülői fórumhoz (védőnő!) Fontos a fokozatosság Tévhit: az anyatej már nem elég semmire, nincs tápanyagtartalma, nincs immunvédő szerepe Mi a helyzet a gluténnel? A 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás előnyei felülmúlják a cöliákia kialakulásának kockázatát: 6. hó után kezdjük ezt is, 7. hó előtt, szoptatás mellett, kicsi mennyiségben,

18 CUMI ÉS CUMISÜVEG A GYEREKHÁZBAN Szoptatás elején, csecsemőkorban: cumi, cumisüveg, bimbóvédő cumizavart válthat ki Kisgyerekkor: szájpad deformitása, nem ideális állkapocsfejlődés, fogfejlődés zavara, cukros italokkal gyakran érintkezik: korai fogszuvasodás Nagyobb gyerekek: beszédproblémák NINCS jó, fogbarát cumi! Teendő: felvilágosítás, információ átadása.

19 FIGYELJÜNK ODA A MESEKÖNYVEKRE IS! Mit tanulnak a gyerekek a mesekönyvekből? Mit fognak megszokni, mi lesz számukra a természetes? Van ebben felelősségünk?

20 ÉS A MESÉK KÖVETKEZMÉNYE: De édes! De cuki! De aranyos! Belegondolunk, mivel jár mindez?

21 JÁTÉKLISTA KAPCSÁN: VÁLASZTHATUNK

22 HASZNOS WEBOLDALAK La Leche Liga Magyarország A Szoptatásért Magyar Egyesület Szoptatás Portál IBCLC Laktációs Szaktanácsadók Felhasznált irodalom: a fenti honlapok írásai, és a Szoptatásért Magyar Egyesület képzésének jegyzete.

23 KÖNYVAJÁNLÓ A szoptatás női művészete kézikönyv A szoptatás kézikönyve (W. Ungváry Renáta) Szoptatás (Márta Guóth Gumberger Elizabeth Hormann) Éjszakai gondoskodás (Dr. William Sears) Az elveszett boldogság nyomában (Jean Liedloff) Miért sír a baba? (Sheila Kitzinger) Okosan nevelni tudni kell (Margot Sunderland)

24 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! NÉMETH-KOVÁCS NÓRA

A szoptatás. amit a szoptatásról tudni érdemes

A szoptatás. amit a szoptatásról tudni érdemes A szoptatás amit a szoptatásról tudni érdemes Kedves Édesanya! A szoptatás fontos a kisbaba számára, és Önnek is nagy segítséget jelent. Nincs szükség hozzá másra, csak Önre és kisbabájára. Ezzel együtt

Részletesebben

Segítség a szoptatáshoz

Segítség a szoptatáshoz Segítség a szoptatáshoz Készült az Uzsoki kórház gondozásában uzsoki_segoe.indd 1 2013.09.25. 14:16:12 Örömünkre szolgál, hogy szülése helyszínéül osztályunkat, az Uzsoki Utcai Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati

Részletesebben

Fókuszban az anyatej. Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a. XXI. évfolyam 2. szám melléklete VÉDO NO

Fókuszban az anyatej. Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a. XXI. évfolyam 2. szám melléklete VÉDO NO VÉDO NO XXI. évfolyam 2. szám melléklete Szerző: Gitidiszné Gyetván Krisztina Hartung Vilmosné Fókuszban az anyatej Szerkesztő: Csordás Ágnes Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a várandósság alatt

Részletesebben

H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15277

H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15277 H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15277 A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja az egészséges csecsemő (0-12 hónap) táplálásáról (1. módosított változat) Készítette: a

Részletesebben

A szoptatás női művészete

A szoptatás női művészete A szoptatási segítségre és tanácsra vágyók legfontosabb információforrása A szoptatás női művészete Kézikönyv édesanyáknak Kitéphető kisokos Egy lelkiismeretes orvos diagnosztikai szakértelmét és orvosi

Részletesebben

A bababarát kórházban alkalmazott eljárások és hatásaik

A bababarát kórházban alkalmazott eljárások és hatásaik A bababarát kórházban alkalmazott eljárások és hatásaik 1. A bababarát kórház írásos szoptatási irányelvekkel rendelkezik, amelyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal. A kórházi gyakorlat

Részletesebben

MegérkezteM! BaBagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra

MegérkezteM! BaBagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra MegérkezteM! BaBagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra BABAGONDOZÁSI TANÁCSADÓ hónapról-hónapra Ez a könyvecske elsősorban Önnek és párjának, valamint az érdeklődő családtagoknak szól. 2010 Szeretettel

Részletesebben

Szakmai aja nla s a szoptata st ta mogato eszko zo k haszna lata ro l

Szakmai aja nla s a szoptata st ta mogato eszko zo k haszna lata ro l Szakmai aja nla s a szoptata st ta mogato eszko zo k haszna lata ro l I. Mellszívók I.1. Nagy teljesítményű elektromos mellszívók Az elektromos mellszívó beszerzése és használata elsősorban olyan édesanyák

Részletesebben

A Bababarát út. Tíz Lépés a sikeres szoptatásért

A Bababarát út. Tíz Lépés a sikeres szoptatásért A Bababarát út Tíz Lépés a sikeres szoptatásért - I - Az intézmény írásos szoptatási irányelvekkel rendelkezik, amelyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal. - II - Minden egészségügyi

Részletesebben

10 lépés, mely az optimális anya- és bababarát* szülészeti ellátáshoz vezet

10 lépés, mely az optimális anya- és bababarát* szülészeti ellátáshoz vezet 10 lépés, mely az optimális anya- és bababarát* szülészeti ellátáshoz vezet A Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Szervezet kezdeményezése - International MotherBaby Childbirth Organisation

Részletesebben

Mottó: Szoptatás és munka- Legyen összeegyeztethető!

Mottó: Szoptatás és munka- Legyen összeegyeztethető! SZOPTATÁS VILÁGHETE 2015. augusztus 1-7. Mottó: Szoptatás és munka- Legyen összeegyeztethető! Nemzetközi szinten a WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) szervezi és koordinálja a Szoptatás Világhetének

Részletesebben

Irodalom. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. Az egészséges csecsemõ (0-12 hónap) táplálásáról. I. Alapvetõ megfontolások

Irodalom. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. Az egészséges csecsemõ (0-12 hónap) táplálásáról. I. Alapvetõ megfontolások 9614 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2009. évi 46. szám Irodalom 1. Global Initiative for Chronic Obstuctive Lung Disease. Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of chronic obstrucitve

Részletesebben

Fejezetek a laktációs szaktanácsadó képzés törzsanyagához

Fejezetek a laktációs szaktanácsadó képzés törzsanyagához Fejezetek a laktációs szaktanácsadó képzés törzsanyagához A fedélen Tóth Imréné keramikus művész alkotása látható, melyet a laktációs szaktanácsadó képzés első évfolyamának végzős hallgatói készíttettek,

Részletesebben

1. Bevezetés. 2. Témaválasztás indoklása

1. Bevezetés. 2. Témaválasztás indoklása 1. Bevezetés Nagyon nehéz manapság annak a fiatal párnak a dolga, aki gyermekáldásra vállalkozik. Hogy miért? A napjainkban elterjedő eszmék, a csak saját magadra számíthatsz, tedd azt ami neked jó mottó

Részletesebben

Ùtmutató az ajak- és szájpadhasadékos gyermekek szoptatásához

Ùtmutató az ajak- és szájpadhasadékos gyermekek szoptatásához Jav-Lasst-HU/hetedik.qxd 6/1/03 13:56 Page 1 K é r l e k, l é g y e g y k i s t ü r e l e m m e l Ùtmutató az ajak- és szájpadhasadékos gyermekek szoptatásához Jav-Lasst-HU/hetedik.qxd 6/1/03 13:56 Page

Részletesebben

Kereskedelmi érdekektől független, tudományosan megalapozott ajánlások a csecsemő-táplálásról

Kereskedelmi érdekektől független, tudományosan megalapozott ajánlások a csecsemő-táplálásról Kereskedelmi érdekektől független, tudományosan megalapozott ajánlások a csecsemő-táplálásról Meddig elég az anyatej? Meddig elég az anyatej? Kereskedelmi érdekektől független, tudományosan megalapozott

Részletesebben

Megérkeztem! Babagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra

Megérkeztem! Babagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra Megérkeztem! Babagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra Babagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra IV-VII. fejezet Ez a könyvecske elsősorban Önnek és párjának, valamint az érdeklődő családtagoknak szól. második

Részletesebben

B é b i k K i c s i k

B é b i k K i c s i k Babavárástól kiskamaszkorig kismamáknak anyukáknak B é b i k K i c s i k IV. évfolyam 8. szám 2015. augusztus Az öltöztet dilemmája A szoptatás világnapja Gyógyszertárunk ajándéka A felhőtlen táborozás

Részletesebben

MAM szoptatási útmutató

MAM szoptatási útmutató MAM szoptatási útmutató Egy különleges kapcsolat - a szoptatás A szoptatás csodálatos élmény a babának. Csupa gyengédség, közelség, szeretet. Csak ne lenne az a sok nyugtalanító kérdés. Vajon fog-e menni?

Részletesebben

Igen, feltétlenül! - Hogyan kezdjük a fejést? Géppel vagy kézzel?

Igen, feltétlenül! - Hogyan kezdjük a fejést? Géppel vagy kézzel? - Az első és legfontosabb kérdés, mivel a legtöbb esetben a kisbabát még nem szoptathatják az édesanyák, hogy mi legyen a lefejt tejjel? Egyáltalán érdemes-e fejni, ha a koraszülött babát speciális tápszerrel

Részletesebben

Az érettség határán álló újszülött szoptatása Az aktuális szakirodalom felhasználásával írta: Dr. Várady Erzsébet

Az érettség határán álló újszülött szoptatása Az aktuális szakirodalom felhasználásával írta: Dr. Várady Erzsébet Az érettség határán álló újszülött szoptatása Az aktuális szakirodalom felhasználásával írta: Dr. Várady Erzsébet 2011. Az érettség határán álló újszülött szoptatása Definíció Érettség határán álló újszülött:

Részletesebben

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN VÉDŐNŐ XXI. évfolyam 1. szám melléklete Szerző: Helik Gabriella Szerkesztő: Csordás Ágnes EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN GYERMEKKORBAN MEGELŐZHETŐ FELNŐTTKORI MEGBETEGEDÉSEK Impresszum A kiadvány a

Részletesebben

Kiadó: Magyarországi Női Alapítvány Felelős kiadó: Zentai Violetta. Szerkesztette: Balogh Lídia

Kiadó: Magyarországi Női Alapítvány Felelős kiadó: Zentai Violetta. Szerkesztette: Balogh Lídia Férfi apaszerepben Kiadó: Magyarországi Női Alapítvány Felelős kiadó: Zentai Violetta Szerkesztette: Balogh Lídia A füzet megjelenését a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége

Részletesebben

I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI. Felkészülés a szülői szerepre, a biztonságos anyaságra

I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI. Felkészülés a szülői szerepre, a biztonságos anyaságra TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Koragyermekkori (0-7 év) program I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI Szülésre felkészítő programok Felkészülés a szülői szerepre, a biztonságos anyaságra OTH, Budapest

Részletesebben

Cs. Tóth Ibolya HASADÉK

Cs. Tóth Ibolya HASADÉK Cs. Tóth Ibolya HASADÉK 1 Szerkesztõ: dr. Benesóczky Dezsõ és Rõczei György Szakmailag lektorálta: Dr. Váscsán Attila (Pécs, Gyermekgyógyászati Klinika) A könyvborító Kovács Attila fotóinak felhasználásával

Részletesebben

I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI. Felkészülés a szülői szerepre, a biztonságos anyaságra

I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI. Felkészülés a szülői szerepre, a biztonságos anyaságra I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI Szülésre felkészítő programok Felkészülés a szülői szerepre, a biztonságos anyaságra OTH, Budapest 2013. 1 Szerző Milisitsné Tátrai Beatrix területi védőnő

Részletesebben

Esettanulmány. Elemző. Kitekintő. Prevenció. Módszer. 10 dolog, 2010 / 1

Esettanulmány. Elemző. Kitekintő. Prevenció. Módszer. 10 dolog, 2010 / 1 Új 2010 / 1 A M a g y a r D i e t e t i k u s o k L a p j a Esettanulmány Halmozottan sérült és fogyatékkal élők bentlakásos intézetében alkalmazott tápszerrel való kiegészítő táplálása Elemző Magnéziumkalauz

Részletesebben

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Az egészséges csecsemõ táplálása

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Az egészséges csecsemõ táplálása Az egészséges csecsemõ táplálása Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Az irányelvet összeállította: dr. Arató András, dr. Várkonyi Ágnes Szoptatás (anyatejes táplálás) Kizárólagos szoptatás

Részletesebben

Neked sem mindegy, hogy milyen felnőtt válik majd belőle?

Neked sem mindegy, hogy milyen felnőtt válik majd belőle? Neked sem mindegy, hogy milyen felnőtt válik majd belőle? Sok kérdés, ami biztos a Te fejedben is motoszkál, titokban sokat foglalkozol a gondolattal, segíteni kellene gyermekednek. Annyi információt kaptál

Részletesebben