Szülés előtakarékosság

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szülés előtakarékosság"

Átírás

1 Szülés előtakarékosság Petrányi Lajos

2 1 Szu le s elo takare kossa g Miért kell előtakarékosság? Egy felelősen gondolkodó szülőnek nemcsak a lelki és tudásbeli felkészülésben kell az élen járnia. Pénzügyileg is meg kell terveznie, hogy a szülésből adódó plusz terheket jövedelem csökkenés és az egyszeri, valamint a folyamatos költségnövekedés hogyan tudja finanszírozni. Nézzük a tudatos pénzügyi felkészülés részleteit. Mik, és hogyan változnak? 1. A bevétel, jövedelem csökken A kétkeresős család másfél keresősre zsugorodik (egy kereső, plusz a korábbi jövedelemhez képest alacsonyabb ellátás; a terhességi gyermekágyi segély, GYED, ill. GYES). Az édesanya korábbi jövedelmétől függően a családi bevétel csökkenés mértéke akár 15-40% mértékű is lehet. Nézzünk egy példát, ahol a jövedelem évenkénti növekedését nem vesszük figyelembe. Ha Apa és Anya korábbi jövedelme = 300 Ezer forint volt, akkor: TGyás időszakban Bevétel 150+(150*70%)=255 Ezer forint, 15% jövedelem csökkenés GYED időszakában ,5= 178,5 Ezer forint, 40% jövedelem csökkenés

3 2 A csökkenő jövedelem mellett a másik jelentős változás: 2. Kiadások, költségek növekednek A család létszámának növekedése már önmagában növeli a háztartás költségeit, hiszen eggyel több emberről kell gondoskodni, ráadásul az előbbi pontban leírt alacsonyabb összegből kell ezt megoldani. A kiadás és költségnövekedés két formában jelentkezik: Egyszeri nagyobb kiadások. Az újszülött érkezésekor nagyon sok szükséges dolgot kell beszerezni (babaszoba, bababútor, babakocsi, pelenkázó, ruházat, tisztálkodás stb.), ennek várható összege család életszínvonalától függően néhány százezer forinttól, több millió forintig is terjedhet. Készítettem egy tervező programot, amit ajándékba szeretnék adni Neked, hogy a lehető legpontosabbam meg tud tervezni várható kiadásaitokat. A tervezőt itt tudod letölteni: Folyamatos havi költségnövekedés. A baba ellátásához folyamatosan pelenkára, tápszerre és évszaknak megfelelő ruhácskákra van szükség. Ezek havi költsége várhatóan Ft között alakul. A kieső bevételek és a növekvő kiadások által keletkezett anyagi feszültségre tartalékképzéssel lehet felkészülni, de milyen befektetést válasszunk a tartalékképzésre?

4 3 A befektetésnek több szempontnak kell megfelelni: Biztonságosnak kell lennie Nem lehet hosszú távra lekötni, hiszen pontosan nem lehet tudni, hogy mikor születik a baba Jól kamatozzon Kieső jövedelmet pótolja Babakelengyét lehessen belőle venni Melyik pénzügyi termék felel meg ezeknek a feltételeknek? Megoldás: Szülés előtakarékossági program Ha gyermeket vállalsz, ne bízd magad a körülményekre, hanem vedd kezedbe sorsod irányítást. Ez pénzügyi szempontból olyan öngondoskodási programot jelent, amelynek segítségével, a saját pénzed, családalapításod érdekében kisebb-nagyobb lépésekben halmozhatod fel, hogy amikor megszületik kisbabát és szükséged lesz rá, akkor azonnal, akár később fel tudd használni. Ez egy speciális rövid távú megtakarítási program, mely az előre látó, gondoskodó, a szülésre anyagilag tudatosan felkészülni kívánó szülők számára kidolgozott pénzügyi termék. Nagyon sokan nem tudják, nem ismerik a szüléshez kapcsolódó megtakarítási lehetőséget, holott az Állam a szülésre helyesen felkészülő tudatos szülőket a gyermekvállalásban nagyon komolyan támogatja.

5 4 Fő jellemzők A szülés előtakarékosság egyik legfontosabb előnye, hogy az állam támogatja! Az állam a szülés előtakarékossági programot kamatadó- és kamateho mentességgel segíti. Ezen felül a programban személyi formájában szülés elhelyezett előtakarékossági összeg jövedelemadó 20%-a kedvezmény visszaigényelhető. Az adó- kedvezmény maximális összege Ft. Nézzünk egy példát: Havi forintos megtakarítás (azaz évi Ft) esetén, az év végén a pénzintézet kiállítja az igazolást, hogy az éves megtakarítás összesen Ft volt. Az igazolás alapján az adóbevallásban ezt fel kell tüntetni, majd a NAV ennek 20%-át, azaz Ft-ot átutal a szülés előtakarítási számlára, így Ft használható fel. Az összeg természetesen nem csak havi, hanem bármilyen részletekben, vagy egy összegben is befektethető. A hosszútávban gondolkodók további adókedvezményt érvényesíthetnek, 2 éves betétlekötés esetén, ami Állampapírba kerül, a lekötött összeg további 10 %-át írja jóvá a számlán. A megtakarítás kamatozik A megtakarítás hozamát negyedévente tőkésítik a számlán. A kamatos kamatnak megfelelően az előző negyedév hozama a következő negyedévben már kamatozik.

6 5 Az elmúlt időszak hozamai a következők voltak ,01% ,3% negyedév 5,97% Hogyan, és miként vehető fel az összeg és mire használható fel? Az állami támogatás miatt a megtakarítás felhasználhatóságának kötött szabályai vannak. Csak meghatározott célokra lehet az összegeket felhasználni, tipikusan olyan esetekben, amikor anyagi segítségre szorul az ember. Itt kimondottan a szüléssel kapcsolatosan előforduló példákat mutatom be, ezen kívül létezik még 12 további lehetőség, amikor felvehető a megtakarítás. (pl. devizahitel törlesztés, közüzemi díj fizetéséhez segítség, életmód javító szolgáltatások, gyógyászati segédeszköz vásárlás, stb.) Szülési szolgáltatás A szolgáltatást a terhesség ideje alatt vagy a szülést követő 180 napon belül lehet igénybe venni. Egyösszegű pénzbeli támogatásként vehető fel. Maximális szolgáltatási összeg Ft. A megtakarítás összegének legalább 180 napig a számlán kell lennie! Szülés utáni lecsökkenő jövedelem kiegészítésére A szolgáltatás a terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS), a gyermekgondozási díj (GYED) és a gyermekgondozási segély (GYES) összegének kiegészítésére szolgál. Táppénz kiegészítés Hogy a jövedelemcsökkenés ne okozzon gondot a család költségeinek finanszírozásában, a pénztári megtakarításból pótolható az elveszett jövedelem. Csecsemő- és babaápolási termékek vásárlása A megtakarításban lévő összeg felhasználható a kismama részére szükséges eszközök (pl. mellvédő, mellszívó, anyatej szaporító teák, tejtároló zacskó stb.) és csecsemő- és babaápolási termékek vásárlására.

7 6 A pénz mozgásának folyamata: Hol lehet elérni a Szülés előtakarékossági programot? A Szülés előtakarékossági megoldást ÖNSEGÉLYEZŐ Pénztárnál lehet elérni. Magyarországon több Önsegélyező pénztár működik, viszont közöttük is jelentős eltérések vannak. Létezik olyan, amely csak 120 ezer forintot folyósít szülési szolgáltatásként, az általam ajánlott 1 millió forintos szolgáltatásúval szemben. Ha szeretnéd a legkedvezőbbet választani, szívesen állok rendelkezésedre! Petrányi Lajos (Petrányi Lajos ) pénzügyi tanácsadó, gyermek megtakarítások szakértője Tel: