MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK Potykiewicz Tamás humán erőforrás gazdálkodási igazgató. Előadó: Budapest, március 25.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK 2000-2010. 2010. Potykiewicz Tamás humán erőforrás gazdálkodási igazgató. Előadó: Budapest, 2010. március 25."

Átírás

1 MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK FEJLŐDÉSE Előadó: Potykiewicz Tamás humán erőforrás gazdálkodási igazgató Budapest, március 25.

2 A KOLLEKTÍV MUNKAJOG ÁLTALÁNOS ÁTTEKINTÉSE A kollektív munkajog általános korlátja Célhoz kötöttsége: nem léphet túl az individuális önrendelkezés lehetőségein, attól nem válhat függetlenné A kollektív munkajog általános modellje Dualista modell Koalíciókra vonatkozó jog Üzemi alkotmányjog

3 A MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK FOGALMA, TÁRGYA, ALAPELVEI A konfliktusok megoldásának intézményesített rendszerei Participáció munkavállalói képviselet Részvétel a termelési, szervezeti döntések előkészítésében Konfliktus megelőző, békés együttműködés Kollektív tárgyalások érdekképviselet Elosztási viszonyok közti ellentétek feloldása

4 ÉRDEKKÉPVISELET VS. MUNKAVÁLLALÓI KÉPVISELET Szakszervezet Elosztás munkaviszony KSZ, permanens érdekvédelem Konfliktus tárgyalásos feloldása Szervezettség tagság Vertikális (hierarchikus) szervezet Döntések előtti egyeztetés a tagsággal Reprezentativitás és KSZ kötési jogosultság az ÜT választáson dől el Üzemi tanács Munkafeltételek munkavégzés Gazdasági döntések befolyásolása Folyamatos kapcsolat Jogi szabályozás Központi ÜT (Üt-k) Választás után önállóan dönt A KSZ határozza meg a jóléti források nagyságát

5 EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉRDEKKÉPVISELETEKKEL 2000.év november Eredménytelen béralku munkaügyi konfliktus postás demonstráció a Vérmezőn A demonstráció lényege: karácsony előtt egy általános postás sztrájk előkészítése. A konfliktus végleges eszkalálódása előtt a tulajdonosi jogokat gyakorló közlekedési miniszterrel megállapodás született a keresetfejlesztés engedélyezéséről. Demonstrációt követő néhány napon belül megállapodás az érdekképviseletekkel.

6 EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉRDEKKÉPVISELETEKKEL 2001.év Az érdekegyeztetés terén a szociális partnerek egymással együttműködve építették ki a munkaügyi kapcsolatokat. Az eredmények érdekében konszenzusos megegyezések születtek. Az EU-hoz csatlakozás felkészülés jegyében a Társaság kezdeményezte a rendezett és az európai normáknak megfelelő munkaügyi kapcsolatok fenntartását, a szakszervezeti kapcsolatok szorosabbá tételét a munkavállalók jövedelmi és szociális elégedettsége érdekében. Igény a hosszú távú megállapodások kialakítására

7 EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉRDEKKÉPVISELETEKKEL év - I. I. KÖZÉPTÁVÚ MEGÁLLAPODÁS december 31-ig A munkaügyi kapcsolatokban a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeit érintő kérdések tárgyalásos úton történő rendezése és az eredmények kollektív megállapodásos rögzítése az elsődlegesnek. Megállapodásban rögzítésre került: a munkavállalók keresetének alakulására vonatkozó, a Társaságnál követendő bérpolitikai irányelvek, foglalkoztatáspolitikai és szociálpolitikai célok. A munkabéke érdekében a szakszervezeti vállalások: a Megállapodás hatálya alatt nem kezdeményeznek sztrájkot és önmérsékletet tanúsítanak a munkaharc egyéb eszközeinek alkalmazásában.

8 EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉRDEKKÉPVISELETEKKEL év - II. II. Postai Érdekegyeztető Tanács létrehozása, amely a Társaság és a szakszervezetek közötti folyamatos párbeszédet biztosítja. A PÉT az érdekegyeztetés kétoldalú, a munkáltató és a tag szakszervezetek folyamatosan működő fóruma. Célja: a munkáltató és a szakszervezetek rendezzék és fejlesszék a munkaügyi kapcsolatokat, biztosítsák az együttműködést a munkáltató és a munkavállalók érdekeit szem előtt tartva, gondoskodjanak az alapvető gazdasági, jövedelmi, szociális és munkaügyi kérdések tisztázásáról, A felmerülő konfliktusok belső tárgyalásos úton történő rendezése, azok megelőzése, a folyamatos információ csere biztosítása.

9 EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉRDEKKÉPVISELETEKKEL év I. A évi bértárgyalások lezárásával egyidőben 3 ÉVES BÉRFELZÁRKÓZTATTÁSI MEGÁLLAPODÁS megkötése a Postás Szakszervezettel és kialakításra került az ágazati besorolásokhoz igazodó monitoring rendszer.

10 EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉRDEKKÉPVISELETEKKEL év - II. Munkavédelem- és foglalkozás-egészségügy szakterületen megtörtént a balesetvizsgálati és nyilvántartási informatikai rendszer üzembe állítása (MIR 1.0), valamint a Havária-intézkedések rendszerbe állítása (ANTRAX ügy).

11 EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉRDEKKÉPVISELETEKKEL év Az érdekegyeztető tárgyalás kiterjed a keresetfejlesztés mértéknek meghatározására is. A évi bértárgyalás kiemelkedő eredménye volt, hogy általános társasági juttatásként, bizonyos korlátozások meghatározása mellett bevezetésre került a 13. havi alapbér. A 13. havi alapbér alapelvei a Magyar Posta történetében először ad lehetőséget egy ilyen típusú elem rendszerbe állításának.

12 MUNKAVÉDELEM év A postai munkavállalók egészségvédelmének érdekében foglalkozás-egészségügy keretében szűrővizsgálatok, felmérések szervezése tól rehabilitációs gyógyüdülést biztosítása a mozgásszervi megbetegedésben szenvedő kollégák részére. Megkezdődött a képernyős munkahelynek minősített munkahelyen dolgozó munkavállalók szemüveg ellátása, valamint bevezetésre került a kockázatelemzés és értékelés.

13 Kollektív Szerződés év I. Egységes Kollektív Szerződés elfogadása, módosítása Az egységesség indoka Társaság január 1-jei jelentős szervezeti átalakítása a KSz részét képező 14 Függelék egységesítése. Az erre irányuló tárgyalások 2003-ban kezdődtek. Eredmény január 20-án aláírásra került a Társaság egységes szerkezetű Kollektív Szerződése, mely összehangolta és konszolidálta az addig különálló függeléki szabályozásokat. Kollektív Szerződés aláírásával egy időben született meg a évre szóló bérmegállapodás is.

14 Kollektív Szerződés év II. Az egységes Kollektív Szerződésből kikerült minden olyan megkötés és direktíva, amely az üzemi tanácsok jog, illetve hatáskörét érintette, ezek a postán évtizedeken keresztül elidegeníthetetlen jogként szerepeltek (például jóléti ingatlanok és eszközök, lakáskölcsön folyósítás, segélyezés, stb.) Következmény: a Központi Üzemi tanács és a munkáltató elkészítette és együttdöntési hatáskörben jóváhagyta az egységes Segélyezési, Üdültetési, Lakáskölcsön folyósítási Szabályzatokat, s az egységes alkalmazás érdekében a következő szabályzatok kerültek kiadásra

15 SZABÁLYZATOK év III. A társasági szinten egységes, folyamat alapú szabályozás eredményeként elkészültek még az alábbi, a humán tevékenységet átfogó szabályzatok: Foglalkoztatási Szabályzat, HR Elszámolási Szabályzat, Munkaerő-fejlesztési Kézikönyv, Társadalmi Párbeszéd Kézikönyv, Munkaköri és Besorolási Rendszerek Szabályzata, Választható Béren Kívüli Juttatások Szabályozása, Szakmai Elismerések Szabályzata, Törzsgárda Szabályzat, Ruházati Ellátások Szabályzata.

16 EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉRDEKKÉPVISELETEKKEL év IV. A Társaság munkahelyi érdekegyeztetése rendezett munkaügyi kapcsolatok keretében valósult meg. A Társaságnál folyó munkaügyi kapcsolat mintaértékű, a napi munkakapcsolatot a törvényi előírások betartásán túl az érdekképviseletekkel kötött Együttműködési megállapodás is erősíti. A 2004-ben lezajlott üzemi tanács választás eredményes volt, melynek eredményeképpen megalakultak a helyi üzemi tanácsok, illetve július 15-én a Központi Üzemi Tanács.

17 EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉRDEKKÉPVISELETEKKEL év V. A Társaság Európai Unióhoz történő csatlakozásának előkészítéseként november 23-án megalakult a Postai Alágazati Párbeszéd Bizottság. Feladata: a kétoldalú a munkaadók és szakszervezetek közötti - közvetlen, valamint a kormányzati szervekkel történő eseti konzultációk lefolytatása, illetve megállapodások és kollektív szerződések létrehozása ágazati szinten.

18 HUMÁN SZERVEZET átalakítása év VI. A jóléti stratégiai egyik fontos eleme volt szociális intézmények (pl. orvosi rendelők, konyhák, munkásszállók) és a jóléti (pl. üdülők) működtetésének, az üdülési tevékenység hatékonyságának javítására létrehozott Jóléti Szolgáltató Iroda kialakítása. Az Iroda működésének kiemelt célja a belső tartalékok feltárása, az értékalapú üdültetési juttatási rendszer megteremtése, az általuk működtetett jóléti intézményrendszeren keresztül a munkavállalói elégedettségének, az elkötelezettség növelése. A szervezeti átalakítások során a Jóléti Szolgáltatató Irodához hasonlóan központosításra került a postai lakáskölcsönnel kapcsolatos ügyintézés, létrejött a Lakáskölcsön Csoport.

19 VÁLASZTHATÓ BÉRENKÍVÜLI JUTTATÁS év I. Választható Béren Kívüli Juttatási rendszer A postai munkavállalók jövedelmi helyzetét jelentősen javította a humán stratégia egyik elemenként a 2005-ben bevezetett, a modernizációs folyamatokkal összhangban lévő rendszer. Lehetőség: a munkavállalók élethelyzetének megfelelően, egyedi igényeik szerint válasszanak a munkáltató által felkínált juttatási csomagok közül évben jogosult az a munkavállaló, aki az egész évben, teljes munkaidőben foglalkoztatott, egy éves folyamatos postai munkaviszonnyal rendelkezik. (2005-ben Ft/fő/év, évben Ft/fő/év) A választható juttatási csomagok a mindenkori adó és társadalombiztosítási törvényben meghatározottan mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára adó- és járulékmentes juttatási elemeket tartalmaz

20 ESÉLYEGYENLŐSÉG év II. A Magyar Posta Zrt. a szakszervezetekkel közösen a magyarországi vállalatok tekintetében - az elsők között készítette el a törvényi előírásnak megfelelően az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében az Esélyegyenlőségi tervét. A Magyar Posta Zrt., mint munkáltató és a Társaságnál képviselettel rendelkező szakszervezetek (a decemberében lezárt tárgyalások után) január 1-jén aláírták a két évre szóló Esélyegyenlőségi tervet. Esélyegyenlőségi koordinációs bizottság megalakítása munkáltató és a szakszervezetek részvételével.

21 MUNKAVÁLLALÓK EGÉSZSÉGE VÉDELMÉBEN év III. Postás Egészségpénztár Az öngondoskodás és a munkatársak egészségmegőrzésének illetve magasabb színvonalú gyógykezelések biztosítása érdekében alakult. Sport- és szabadidős tevékenység Az egészséges életmód részeként a jóléti célú kiadásukból, továbbá alapítványi formában és között is támogatást élvezett a postai munkavállalók sport- és szabadidős tevékenysége. A munkavállalói csoportos balesetbiztosítás május 1-jei hatállyal kiterjesztésre került további mintegy 800 főre, a gépjárművezetők teljes körére, így összesen fő postás munkavállaló tartozik a biztosítotti körbe.

22 JÓLÉTI JUTTATÁSOK VÁLTOZÁSA A VBKJ keretösszege a évi bevezetését követően évente 11,5 13 %-kal emelkedett. A évi induló Ft, évi keretösszeg bruttó Ft. A VBKJ éves költsége a Posta évenkénti jóléti-szociális ráfordításainak közel kétharmadát teszi ki ben a társaság a humán erőforrás stratégia részeként az öngondoskodás és a munkavállalók egészségmegőrzése érdekében döntött a Postás Egészségpénztár létrehozásáról tól az egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás is VBKJ juttatási elem.

23 ÜDÜLÉSI JUTTATÁSOK - CÉLKITŰZÉSEK A társaság célul tűzte a jóléti intézmények szolgáltatásainak minőségi színvonalának növelését, a jóléti vagyonnal történő hatékony gazdálkodás megvalósítását, az érték alapú üdülési juttatások megteremtését. A portfólió racionalizálási terv lényeges eleme, hogy a jóléti ingatlanok értékesítési árbevétele a meglévő jóléti ingatlanok beruházására, fejlesztésére használható fel. A szolgáltatások minőségi színvonalának növekedése e a jóléti intézmények folyamatos karbantartása, beruházása, felszerelések cseréje, valamint szakképzett munkaerő foglalkoztatása. Az üdülési szolgáltatásokkal szembeni munkavállalói kereslet az évek során folyamatosan növekedett.

24 MUNKÁSSZÁLLÁS Munkásszállás Az otthonuktól távol dolgozó, munkaerő hiányos munkakörben foglalkoztatott munkavállalók részére munkásszálló juttatást biztosítása minimális térítési díj ellenében. A társaság stratégiai céljainak és a munkaerő piaci helyzet változásainak hatására a hiány munkakörök megszűntek. A juttatás megszüntetésre került Ok: a dolgozók kisebb csoportjának, nagy összegű juttatás folyósítása történt. E juttatás helyett az otthonuktól távol munkát vállaló postai dolgozók albérleti támogatásban részesülnek.

25 EGYENLŐ ELBÁNÁS, EGYENLŐ ESÉLY A MUNKAHELYEN TÁRSASÁGI PÁLYÁZAT 2007 az Esélyegyenlőség Európai Éve - Ennek szellemében hirdetett 2007 nyarán Egyenlő elbánás, egyenlő esély a munkahelyen címmel belső pályázatot a Magyar Posta. A pályázat részletes feltételeit a Koordinációs Bizottság dolgozta ki. Új kezdeményezés: A társasági Esélyegyenlőségi pályázat Cél: a Társaságon belül is minél szélesebb nyilvánosságot kapjon az esélyegyenlőség gyakorlata.

26 2009. ÉVI NYERTES POSTA

27 BÉRTÁRGYALÁSOK, MEGÁLLAPODÁSOK A kialakított munkaügyi kapcsolatok keretében az éves bérmegállapodás a tárgyévet megelőző év negyedik negyedévében tárgyalási folyamatot követően megszületik.

28 PARTICIPÁCIÓ Az üzemi tanács választására első ízben évben került sor, ezt követően 1995-ben, majd 3 évente, azokon a területeken (önálló telephelyen), ahol a Mt ban meghatározott üzemi tanács jogosítvánnyal kapcsolatos munkáltatói jogok, az adott terület vezetőjét részben, vagy egészben megilletik. ÜT választásnál figyelembe vételre került a Magyar Posta szervezeti felépítése, valamint a munkáltatói jogkörgyakorlás. Az első választáson 13 helyi üzemi tanács választására került sor, 7 Területi Postaigazgatóságon, funkcionális igazgatóságokon, illetve a Vezérigazgatóságon, több mint munkavállaló részvételével. A postánál működő valamennyi szakszervezet állított jelöltet, elenyésző számú munkavállalói jelölt mellett, a szakszervezeti jelöltekből álltak össze az üzemi tanácsok.

29 KÖZPONTI ÜZEMI TANÁCS (KÜT) Magyar Posta Központi Üzemi Tanácsa a 13 helyi üzemi tanács egy-egy delegáltjából alakult meg. Üzemi Megállapodás kötése Szabályozza: a KÜT/ÜT-k jogainak értelmezését és a joggyakorlás eljárási rendjét az együttdöntési, a véleményezési és a tájékoztatási jogok gyakorlására vonatkozóan. a KÜT/ÜT-k és a munkáltató kapcsolatrendszerét, együttműködésük tartalmát. A Magyar Postának az elmúlt években bekövetkezett szervezeti változásai hatással voltak az üzemi tanácsok működésére. Az üzemi tanácsok száma csökkent. Jelenlegi működés: 4 területi jellegű, 13 fős üzemi tanács és egy 13 fős Központi Üzemi Tanács

30 AZ ÜZEMI TANÁCSOK MŰKÖDÉSÉNEK EREDMÉNYE Véleményezés során a KÜT arra törekedett, hogy a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedések tervezete a pozitív tartalmú döntések támogatása mellett a KÜT felhívja a figyelmet azokra az esetekre, amelyek hátrányosan érinthetik a munkavállalókat, vagy konfliktus helyzetet idézhetnek elő. KÜT megállapodás A munkáltatóval, hogy az elmúlt években lezajlott létszám racionalizálással összefüggésben a csoportos létszámleépítés keretében a munkavállalók a lehető legjobb feltételek mellett távozzanak a postától.

31 ÉRDEKKÉPVISELETEK évi üzemi tanács választás eredménye Postás Szakszervezet taglétszám 73,9% Postások Független Szakszervezete fő 7,4 % Tagszervezetek: Postai Érdekvédelem 92 1,1% MP. Rt. Pécsi Munkástanácsa -- MP. Rt. Munkástanács Debrecen -- Veszprémi Postások Munkástanácsa -- Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége 961 fő 7,5% Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete 1251 fő 8,7% Postás Munkástanács létszám: 33 fő 0,0%

32 ÉRDEKKÉPVISELETEK évi üzemi tanács választás eredménye Postás Szakszervezet taglétszám 71,9% Postások Független Szakszervezete fő 13,3 % Tagszervezetek: MP. Rt. Pécsi Munkástanácsa -- MP. Rt. Munkástanács Debrecen -- Veszprémi Postások Munkástanácsa -- Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége fő 9,2% Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete 3,6% Postás Munkástanács MEGSZŰNT Postai Érdekvédelem fő 1,7%

33 ÉRDEKKÉPVISELETEK évi üzemi tanács választás eredménye Postás Szakszervezet taglétszám 68,6% Postások Független Szakszervezete fő 11,6 % Tagszervezetek: MP. Rt. Pécsi Munkástanácsa -- MP. Rt. Munkástanács Debrecen -- Veszprémi Postások Munkástanácsa -- Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége fő 9,6% Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete 7,1% Postai Érdekvédelem fő 2,3% Kézbesítők Szakszervezete 197 fő 0,17% Aktív Szakszervezet 7 fő ----

34 ÜZEMI TANÁCS VÁLASZTÁS REPREZENTATIVITÁS ALAKULÁSA évi választás évi választás

35 ÜZEMI TANÁCS VÁLASZTÁS REPREZENTATIVITÁS ALAKULÁSA

36 A LIBERALIZÁCIÓ ÉS A MUNKABÉKE KAPCSOLATA Egyetemes szolgáltató a liberalizált postai piacon Versenyképesség = hozzáértő, felkészült, lojális munkatársak Törekvés a munkahelyek megtartására A munkatársak megbecsülése Pénzügyi válság foglalkoztatás-politikával kapcsolatos tulajdonosi elvárások Munkabéke fenntartása Magyar Posta Zrt évi bérmegállapodása évben aláírásra került Költségracionalizálás mint a liberalizációra való felkészülés egyik eszköze

37 SZEMLÉLETMÓD VÁLTÁS MUNKABÉKE A munkabéke üzleti, szociális és politikai kérdés és érdek Hogyan őrizzük meg a munkabékét? Munkabéke hiánya Ügyfélbizalom veszélybe kerül Munkahely veszélybe kerül A munkatársakban tudatosítani szükséges! Üzleti eredmények veszélybe kerülnek Ügyfélvesztéshez vezet

38 POSTAI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG alakult: év Ágazat versenyképességének javítása, a nemzetgazdaságban betöltött szerepének, elismertségének növelése, arculatának pozitív kialakítása Foglalkoztatási-, bér-, és jövedelempolitika alakulása, Szakképzés, át- és továbbképzés, Környezetvédelem, Munkahelyi egészség és biztonság Munkaidő, munkarend rugalmasabbá tétele, A foglalkoztatás biztonságának a növelése, A létszámleépítések miatt elbocsátott munkavállalók elhelyezkedésének segítése, Munkaügyi- és érdekviták megelőzése, gyors rendezése, A szociális béke fenntartása (konfliktuskezelés) Kapcsolattartás az EU-ban működő ágazati szociális partnerekkel

39 Postai Ágazati Párbeszéd Bizottság célja Konzultációs és tárgyaló fórumként működjön a postai szolgáltatási ágazatban Konzultációt folytasson a kormánnyal az ágazatot érintő kérdésekben, véleményt nyilvánítson jogszabálytervezetekről, Együttműködés mindazon területekre, intézkedésekre, amelyek az ágazat helyzetét, jövőjét munkáltatói vagy munkavállalói érdekeit érintik,- Segítse elő az ágazati (munkahelyi szintű) megállapodások létrehozását, Szakmai összetartozás alapján történő összefogás, közös fellépés erősítése, közös álláspontok, közös javaslatok, iránymutatások, állásfoglalások kialakítása, képviselete

40 PÁPB MEGVALÓSÍTOTT PROGRAMOK év A Bizottság tagjai részére minden évben biztosítottuk külső konferenciákon való részvételt, amelyek a munka világát érintő kérdésekkel, nevezetesen az éves adójogszabályok, társadalombiztosítási jogszabályok (nyugdíjváltozások) változásával, törvény-előkészítési munkákkal (Munka Törvénykönyv, Sztrájktörvény) voltak kapcsolatosak Nemzetközi megállapodások fordíttatása, Új Magyarország Fejlesztési Terv, Az Új Egyensúly program anyagok véleményezése 2005.szeptember én Brüsszelben a PÁPB tagjai az EU szociális párbeszéd gyakorlatát és eredményeit ismerhették meg a Szociális Párbeszéd Főigazgatóságon, PostEurop találkozó az ágazati szintű gyakorlatról, DG TREN Szállítási és közlekedési Igazgatóság: szállítási kérdések, EU politika, MGYOSZ Brux iroda Belső piaci Bizottság (postai szolgáltatások) Plusz 2 fő delegálása az EU Postai ÁPB konferenciára (Róma okt ) Vállalati Szociális felelősség

41 PÁPB Megvalósított programok év Határ menti Országok találkozója november l0-12. Öt ország HR és szakszervezeti vezetőinek szakmai tapasztalatcseréje, a gyakorlati tapasztalatok megszerzése március Baleset - megelőzési munkacsoport kiállítás/konferencia Budapesten nemzetközi szakértők részvételével október 4-7. ír tanulmányút az Európa Alapítványnál és az Ír postánál. Jorma Karpinnen direktor bemutatta az Alapítvány évre szóló programját / az élet és munkakörülmények közép- és hosszú távú javítására évekre Pat Knight HR director és munkatársai a posta felépítéséről, működéséről,gazdasági eredményeiről adtak tájékoztatást december 11-én a posta munkavédelemmel foglalkozó szakemberei és a munkavédelmi képviselők részére szerveztünk szakmai napot az elektro-szmogról és hatásainak kivédésről.

42 PÁPB Megvalósított programok év 2007 április hóban tapasztalatcsere Athénban. A Görög Posta és görög postás szakszervezettel a postai piac liberalizációjáról. Tájékoztatás a posta felépítéséről, stratégiájáról, vállalkozói- közreműködői postáról, gyakorlati tapasztalatok novemberében Postai liberalizáció 2012 címmel konferencia Sopronban, szlovák, osztrák,német és magyar résztvevőkkel. Előadások Fritz Gerhardtól, Dominique Bailly, Rolf Büttner vendégek és jeles magyar előadók részéről január Bécs a Képzési és továbbképzési munkacsoport regionális műhely-munkán részvétel szeptemberi Baleset-megelőzési munkacsoport szakmai napján részvétel a brüsszeli ülésen, a delegáció kibővítve a munkavédelmi képviselőkkel októberben 2 napos bécsi tapasztalatcsere, az osztrák postapartner programról, az osztrák szociális párbeszédről

43 PÁPB Megvalósított programok év januárjában a PÁPB olasz-magyar szakmai műhelyt szervezett. A szakmai workshop célja alapvetően szakmai tapasztalatcsere a munkaügyi kapcsolatok területén, szociális párbeszéd szerepéről a konkrét gyakorlati munkára vonatkozóan, mely segíti a hazai Postai ÁPB munkáját január hónapban a postai ágazat aktuális kérdéseinek megvitatására 3 napos Nemzetközi Postai Konferencia szervezésére került sor együttműködésben az UNI Europa Postai tagozatával és a Friedrich Ebert Alapítvánnyal. PÁPB májusban Budapesten tartja az EU Postai Szociális Párbeszéd Bizottság Munkavédelmi tagozatának soros ülését. A PÁPB június ig szakmai tanulmányúton vett részt Rómában. A tanulmányút célja kapcsolaterősítés, szakmai tapasztalatcsere az Olasz Posta (Poste Italiane) képviselőivel, HR vezetőivel, szakértőivel, szakszervezeti vezetőivel.

44 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!

Víziközmű Alágazati Párbeszéd Bizottság /VÁPB/ Szervezeti és Működési Szabályzata. 2004. március

Víziközmű Alágazati Párbeszéd Bizottság /VÁPB/ Szervezeti és Működési Szabályzata. 2004. március Víziközmű Alágazati Párbeszéd Bizottság /VÁPB/ Szervezeti és Működési Szabályzata 2004. március 2 Bevezetés Jelen Szervezeti és Működési Szabályzat a vízi-közmű szolgáltatók, - munkáltatói és munkavállalói

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCSÁNAK SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Az ÓBUDAI EGYETEM ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCSÁNAK SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 14. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCSÁNAK SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPEST,

Részletesebben

VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS. A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1

VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS. A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1 VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1 70. 2 (1) A munkáltató az egészséges és biztonságos munkavégzés érdekében köteles a munkavállalókkal,

Részletesebben

BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA Hatályos: 2005. december 15-től. Tartalom 1. A szabályzat célja 2. A szabályzat hatálya 3. A szabályzat ereje 4. Speciális szabályok 5. A szabályzat

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések 2009. évi LXXIV. törvény az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről (Kivonatos közlés) Az Országgyűlés annak érdekében, hogy elősegítse a munkavállalók és

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 44. számú melléklete

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 44. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 44. számú melléklete Az Intézményi Érdekegyeztető Tanács Szervezeti és Működési Szabályzata Pécs 2006 A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX.

Részletesebben

Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium közalkalmazotti szabályzata

Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium közalkalmazotti szabályzata Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium közalkalmazotti szabályzata Tartalomjegyzék 1 Általános rendelkezések... 3 1.1 A szabályzat célja, a szabályzatot létrehozó felek... 3 1.2 A szabályzat

Részletesebben

Ellensége - e a munkáltatónak a munkavédelmi képviselő? Gyakorlati tudnivalók a munkavédelmi érdekképviselet működésével kapcsolatosan.

Ellensége - e a munkáltatónak a munkavédelmi képviselő? Gyakorlati tudnivalók a munkavédelmi érdekképviselet működésével kapcsolatosan. ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET Ellensége - e a munkáltatónak a munkavédelmi képviselő? Gyakorlati tudnivalók a munkavédelmi érdekképviselet működésével kapcsolatosan. BUDAPEST 2015. március 4. BORHIDI

Részletesebben

A Postás Szakszervezet Női Tagozatának Szervezeti és Működési Szabályzata

A Postás Szakszervezet Női Tagozatának Szervezeti és Működési Szabályzata A Postás Szakszervezet Női Tagozatának Szervezeti és Működési Szabályzata A Női Tagozat a Postás Szakszervezet (továbbiakban PSZ) Alapszabályának 9. -a alapján az egyenlő bánásmód, de elsősorban a munkavállaló

Részletesebben

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt )

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt ) 5. sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

KIVONAT évi LXXIV. törvény. az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről 1

KIVONAT évi LXXIV. törvény. az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről 1 Hatály: 2018.I.1. - KIVONAT 2009. évi LXXIV. törvény az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről 1 Általános rendelkezések 2. (1) 2 A munkaügyi kapcsolatokat

Részletesebben

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai Előadó: Dr. Bakos József Főosztályvezető Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály Az állami munkafelügyeleti rendszer

Részletesebben

A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása

A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK. Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25.

MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK. Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25. MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25. A MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN A munkavállalók szociális

Részletesebben

1. Az MVM Paks II Zrt. küldetése. 2. Foglalkoztatás. 3. Vezető tisztségviselők

1. Az MVM Paks II Zrt. küldetése. 2. Foglalkoztatás. 3. Vezető tisztségviselők Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Paks II Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelőbizottsági tagjai, továbbá a

Részletesebben

Országos Érdekegyeztető Tanács első félévi munkaprogramja. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program

Országos Érdekegyeztető Tanács első félévi munkaprogramja. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program Országos Érdekegyeztető Tanács 2007. első félévi munkaprogramja 2. számú melléklet I. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program Január 2007. évi bértárgyalások a keresetnövelés éves mértékéről ( OÉT)

Részletesebben

Az EVDSZ évi munkaprogramja

Az EVDSZ évi munkaprogramja 1 Az EVDSZ 2017. évi munkaprogramja Elfogadva: Budapest, 2017. január 24-i SZV ülésen 2 Bevezető Az EVDSZ 2017. évi munkaprogramja az EVDSZ VII. Kongresszusán elfogadott programra, és az I-II-III. Taggyűlésén

Részletesebben

Az EVDSZ évi munkaprogramja

Az EVDSZ évi munkaprogramja 1 Az EVDSZ 2011. évi munkaprogramja Elfogadva: Budapest, 2011. február 02.-i SZV ülésen 2 Bevezető Az EVDSZ 2011. évi munkaprogramja az EVDSZ VI. Kongresszusán elfogadott programra, valamint az ez alapján

Részletesebben

A KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS

A KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS A KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25. 276. (1) Kollektív szerződést köthet a) a munkáltató, a tagok felhatalmazása

Részletesebben

FORRÁS MENEDZSMENT A MAGYAR POSTÁN AKTUALITÁSOK 2008.

FORRÁS MENEDZSMENT A MAGYAR POSTÁN AKTUALITÁSOK 2008. HUMÁN N ERİFORR FORRÁS MENEDZSMENT A MAGYAR POSTÁN AKTUALITÁSOK 2008. Elıadó: Kiss Erika Budapest, 2008. május 22. 1/15 A HR ÉS AZ ÜZLETI ELVÁRÁSOK A tökéletes vállalati együttmőködés megvalósítása = VERSENYKÉPESSÉG

Részletesebben

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata GINOP-5.3.4-16-2016-00031 Legfőbb érték az ember- munkavédelem a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése,

Részletesebben

Budapest, 2010.03.25. PSZE HR Szakmai nap Előadó: Pécsi Tünde Humánerőforrás Tervezési és Gazdálkodási Osztály

Budapest, 2010.03.25. PSZE HR Szakmai nap Előadó: Pécsi Tünde Humánerőforrás Tervezési és Gazdálkodási Osztály A teljesítmény alapú munkavállalói ösztönzés Budapest, 2010.03.25. PSZE HR Szakmai nap Előadó: Pécsi Tünde Humánerőforrás Tervezési és Gazdálkodási Osztály Az ösztönzésről... Motivációról akkor beszélhetünk,

Részletesebben

A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk

A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül. Aki gondolkodik, de nem tanul, nagy

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM AZ ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCS ÜGYRENDJE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM AZ ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCS ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM AZ ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCS ÜGYRENDJE SOPRON 2011 A Nyugat-magyarországi Egyetem mint munkáltató és a munkáltatónál képviselettel rendelkező NymE Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete,

Részletesebben

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei I. A munkavédelmi képviselők jogait, kötelezettségeit, feladatait a munkavédelmi törvény (1993.évi XCIII. törvény a munkavédelemről) VI. fejezete

Részletesebben

A Postai és Távközlési (információs) szektor munkavállaló érdekképviseleti tevékenységéről

A Postai és Távközlési (információs) szektor munkavállaló érdekképviseleti tevékenységéről TÉNYFELTÁRÓ TANULMÁNY A Postai és Távközlési (információs) szektor munkavállaló érdekképviseleti tevékenységéről Készítette: Kapaló András Postás Szakszervezet szakértő Budapest. 2002. január 20. I. Bevezetés

Részletesebben

A kollektív szerződéskötés szerepe, jelentősége és lehetséges tartalma Magyarországon. Tarsoly Imréné szeptember 23.

A kollektív szerződéskötés szerepe, jelentősége és lehetséges tartalma Magyarországon. Tarsoly Imréné szeptember 23. A kollektív szerződéskötés szerepe, jelentősége és lehetséges tartalma Magyarországon Tarsoly Imréné 2016. szeptember 23. Bratislava Kollektív szerződés A KSZ a munkabéke eszköze, kiszámítható, szabályozott

Részletesebben

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Általános munkaadói érdekképviselet 14-02-19 1 A munka világa Magyarországon tripartit, bipa Munkaadói szövetségek Munkavállalói érdekképviseletek

Részletesebben

A munkavédelmi képviselők feladata, jelenlegi szerepe

A munkavédelmi képviselők feladata, jelenlegi szerepe ÉRDEKEGYEZTETÉS, ÉRDEKKÉPVISELET A munkavédelmi képviselők feladata, jelenlegi szerepe BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG MUNKAVÁLLALÓI OLDAL Kivonat az OMMF 2004 I. negyedévi munkabaleseti

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 04-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 04-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 201 július 04-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 201 ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL MEGYE: BORSOD ABAÚJ - ZEMPLÉN MEGYE KOORDINÁTOR NEVE: Ducsay

Részletesebben

Munka világa. Kis- és középvállalkozások. Munka világának szereplői. Ügyvezetés I. és II.

Munka világa. Kis- és középvállalkozások. Munka világának szereplői. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Munka világa 2 Munka világának szereplői Állam Szabályozási környezet biztosítása Munkaadó Munka helyének és eszközének biztosítása Munkavállaló Munkavégzés

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK ÉS KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI DOLGOZÓK ORSZÁGOS SZAKMAI TANÁCSA /MKKSZ KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI OSZT/ SZERVEZETI

Részletesebben

1. Az MVM GTER Zrt. az MVM Csoport tagja

1. Az MVM GTER Zrt. az MVM Csoport tagja Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM GTER Gázturbinás Erőmű Zrt. i tagjai, továbbá a vezető besorolású, valamint

Részletesebben

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai,

Részletesebben

Előadó: dr. Takács Gábor

Előadó: dr. Takács Gábor Kollektív munkajog a közalkalmazotti jogviszonyban Előadó: dr. Takács Gábor gabor.takacs@opussimplex.com Szabályozott területek 2012. évi I. tv. munkaviszony 1992. évi XXXIII. tv. közalkalmazotti jogviszony

Részletesebben

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése. 2. Foglakoztatás

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése. 2. Foglakoztatás Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai,

Részletesebben

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai,

Részletesebben

MAGYAR VEGYIPARI ENERGIAIPARI ÉS ROKONSZAKMÁKBAN DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE

MAGYAR VEGYIPARI ENERGIAIPARI ÉS ROKONSZAKMÁKBAN DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE MAGYAR VEGYIPARI ENERGIAIPARI ÉS ROKONSZAKMÁKBAN DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE Cseh János Elérhetőség: Tel: 1 4612-462 Mobil: 20 414-7985 E-mail: janoscs@vdsz.hu 1 GONDOLATOK! KÉRDÉSEK? Mit jelent

Részletesebben

Bérhelyzet kezelése avagy a szakképzett munkaerő megtartása és megszerzése a gyógyszeriparban Dr. András Klára

Bérhelyzet kezelése avagy a szakképzett munkaerő megtartása és megszerzése a gyógyszeriparban Dr. András Klára Bérhelyzet kezelése avagy a szakképzett munkaerő megtartása és megszerzése a gyógyszeriparban Dr. András Klára 2017.11.17. Munkaerőpiaci folyamatok A foglalkoztatás bővülésnek következtében 2015-től elejétől

Részletesebben

a központi közigazgatásban dolgozó közszolgálati tisztviselők tájékoztatására és a velük folytatott konzultációra vonatkozó általános keretről

a központi közigazgatásban dolgozó közszolgálati tisztviselők tájékoztatására és a velük folytatott konzultációra vonatkozó általános keretről MEGÁLLAPODÁS a központi közigazgatásban dolgozó közszolgálati tisztviselők tájékoztatására és a velük folytatott konzultációra vonatkozó általános keretről Preambulum 1., 2013 decemberében a Bizottság

Részletesebben

MSZOSZ. A HVDSZ 2000 (Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete) a Hajdú-Bihar megyei Régió támogatója. Norway Grants 2009-2014

MSZOSZ. A HVDSZ 2000 (Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete) a Hajdú-Bihar megyei Régió támogatója. Norway Grants 2009-2014 MSZOSZ A HVDSZ 2000 (Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete) a Hajdú-Bihar megyei Régió támogatója Szociális párbeszéd továbbfejlesztése a munkavédelemben Norway Grants 2009-2014 Hajdú-Bihar:

Részletesebben

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai,

Részletesebben

IX. A munkaügyi kapcsolatok rendszere

IX. A munkaügyi kapcsolatok rendszere BBTE, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi kar, Szatmárnémeti egyetemi kirendeltség IX. A munkaügyi kapcsolatok rendszere Emberi Erőforrás Menedzsment 2012 December 22 Gál Márk PhD Közigazgatási

Részletesebben

2013/31. SZÁM TARTALOM

2013/31. SZÁM TARTALOM 2013/31. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 40/2013. (XI. 07. MÁV-START Ért. 31.) sz. i utasítás a MÁV-START Zrt. munkáltatói jogkörgyakorlásának szabályozásáról (egységes szerkezetben)... 2 Utasítások ÉRTESÍTŐ

Részletesebben

a Közalkalmazotti Tanács elnöke

a Közalkalmazotti Tanács elnöke DEBRECENI FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM A KÖZALKALMAZOTTI TANÁCS SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 5 sz. függeléke OM azonosító kód: 031198 Elfogadva: 2017. június 06. Hatálybalépés

Részletesebben

2013/36. SZÁM TARTALOM

2013/36. SZÁM TARTALOM 2013/36. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 46/2013. (XII. 20. MÁV-START Ért. 36.) sz. i utasítás a MÁV-START Zrt. munkáltatói jogkörgyakorlásának szabályozásáról (egységes szerkezetben)... 2 Egyéb közlemények

Részletesebben

NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL

NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL Ferenczi Andrea elnök Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnökségi tag Older Women Network Europe AZ ÖREGEDÉS MŰVÉSZETE Nyíregyházi Gerontológiai Napok IV. Nemzetközi Konferencia

Részletesebben

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt. Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Vértesi Erőmű Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai, továbbá

Részletesebben

Bánya,- Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete. Útmutató a 2010 évi Üzemi Tanács választásokhoz

Bánya,- Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete. Útmutató a 2010 évi Üzemi Tanács választásokhoz Bánya,- Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete Útmutató a 2010 évi Üzemi Tanács választásokhoz Az üzemi tanács, üzemi megbízott (továbbiakban: ÜT) választásával kapcsolatos teendőket a MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE

Részletesebben

1. Vezető tisztségviselők. 2. Felügyelőbizottsági tagok

1. Vezető tisztségviselők. 2. Felügyelőbizottsági tagok Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelőbizottsági tagjai,

Részletesebben

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése. 2. Foglakoztatás

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése. 2. Foglakoztatás Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai,

Részletesebben

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai,

Részletesebben

A Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szóló kormányhatározat

A Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szóló kormányhatározat A Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szóló kormányhatározat Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordít és felelősséget visel a fogyatékos személyek iránt, és biztosítani kívánja e

Részletesebben

Az EVDSZ évi munkaprogramja. Elfogadva: Budapest, i SZV ülésen

Az EVDSZ évi munkaprogramja. Elfogadva: Budapest, i SZV ülésen 1 Az EVDSZ 2009. évi munkaprogramja Elfogadva: Budapest, 2009.05.11-12-i SZV ülésen 2 Az EVDSZ 2009. évi munkaprogramja Bevezetı Jelen EVDSZ 2009 évi program a kongresszusi, valamint az ez alapján készült

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 05-ig!

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 05-ig! Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 2016. július 05-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 2016. ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL MEGYE: KOORDINÁTOR NEVE: Baranya megye Horváth Sándorné A

Részletesebben

A munkaügyi kapcsolatokat érintő változások, és azok hatása

A munkaügyi kapcsolatokat érintő változások, és azok hatása A munkaügyi kapcsolatokat érintő változások, és azok hatása Munkaügyi kapcsolatok Harmadik rész XIX. fejezet Általános rendelkezések XX. fejezet Üzemi Tanácsok XXI. fejezet Szakszervezetek XXII. fejezet

Részletesebben

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt. Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Vértesi Erőmű Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai, továbbá

Részletesebben

A Kollektív Szerződés alkalmazásának elősegítése

A Kollektív Szerződés alkalmazásának elősegítése TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT A Kollektív Szerződés alkalmazásának elősegítése A vasúttársaságoknál alkalmazott Kollektív Szerződések ismertetése KSZ kötési technikák és szabályozási kérdések Előadó:

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA

A DEBRECENI EGYETEM KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA A DEBRECENI EGYETEM KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA 2014. szeptember 25. 1 Közalkalmazotti Szabályzat A Debreceni Egyetem (DE) és az intézmény Közalkalmazotti Tanácsa (KT) a Közalkalmazottak jogállásáról szóló

Részletesebben

1. Vezető tisztségviselők. 2. Felügyelőbizottsági tagok. 3. Az Mt hatálya alá tartozó munkavállalók

1. Vezető tisztségviselők. 2. Felügyelőbizottsági tagok. 3. Az Mt hatálya alá tartozó munkavállalók Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelőbizottsági tagjai,

Részletesebben

Pályázati adatlap. Alapadatok

Pályázati adatlap. Alapadatok Pályázati adatlap Kérjük, töltse ki a részvételi nyilatkozatot és a kérdőívet. A 250, illetve 1000 főnél többet foglalkoztató pályázók számára a kiegészítő kérdéseket ( Csak 250/1000 főnél többet foglalkoztató

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S Szociális és Munkaügyi Minisztérium Iktatószám: 22612- /2007-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól szóló 2/2004. (I. 15.) FMM

Részletesebben

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ)

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) TÁMOP 2.5.3.C-13/1-2013-0001 A MUNKÁÉRT! A VOSZ CÉLJAI Kedvező gazdasági környezet kialakítása Vállalkozások versenyképességének növelése Szolgáltatások

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 05-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ Veszprém MEGYE: Vizl Péterné

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 05-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ Veszprém MEGYE: Vizl Péterné Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 2016. július 05-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 2016. MEGYE: KOORDINÁTOR NEVE: Veszprém Vizl Péterné Szakszervezet megnevezése: 1.Pedagógusok

Részletesebben

A Munka törvénykönyve XXI. fejezet: szakszervezeti jogok

A Munka törvénykönyve XXI. fejezet: szakszervezeti jogok A Munka törvénykönyve XXI. fejezet: szakszervezeti jogok A Munka Törvénykönyve a szakszervezet és a munkáltató közötti kapcsolatokat szabályozza. Nem tartalmazza tehát a szakszervezetek létrehozatalára,

Részletesebben

Szovátai Ajánlás. Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult.

Szovátai Ajánlás. Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult. Szovátai Ajánlás Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult. Az ifjúsági mozgalom, az ifjúsági szervezetek spektruma

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda

Az új Munka Törvénykönyve. dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda Az új Munka Törvénykönyve dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda Tartalom Szakszervezet jogainak változása Kollektív szerződés megkötésének és módosításának új szabályai

Részletesebben

"A PÁRBESZÉDNEK NINCS ALTERNATÍVÁJA."

A PÁRBESZÉDNEK NINCS ALTERNATÍVÁJA. "A PÁRBESZÉDNEK NINCS ALTERNATÍVÁJA." A társadalmi párbeszéd helyreállítása Magyarországon Munkaanyag Budapest, 2013. április 03. 1 Tartalom: 1. Bevezető 3. 2. A társadalmi párbeszéd helyreállítása Magyarországon

Részletesebben

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A megfelelő tételekhez szükséges a KK 18., 23., 25., 27. és az MK 95. számú állásfoglalásainak ismerete. MUNKAJOG 1. A Munka

Részletesebben

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt. Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Vértesi Erőmű Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai, továbbá

Részletesebben

A Budapest, III. ker. Szellő u. 9-11. Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai. Módszertani Intézmény

A Budapest, III. ker. Szellő u. 9-11. Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai. Módszertani Intézmény A Budapest, III. ker. Szellő u. 9-11. Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT Amely létrejött egyrészről az Óvoda, Általános Iskola és Egységes

Részletesebben

Részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatos tudnivalók összefoglalása

Részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatos tudnivalók összefoglalása Részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatos tudnivalók összefoglalása Készítette: Korycki Adrienn SALIO Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezető, partner adrienn.korycki@salio.hu +36 1 240-4352 Ha valami hatással

Részletesebben

3. Felügyelő bizottsági tagok

3. Felügyelő bizottsági tagok Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. felügyelő bizottsági tagjai, továbbá a vezető

Részletesebben

A munkavédelem helyzete munkavállalók szemével VISEGRÁD 2014. november 7. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG MUNKAVÁLLALÓI OLDAL

A munkavédelem helyzete munkavállalók szemével VISEGRÁD 2014. november 7. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG MUNKAVÁLLALÓI OLDAL ÉRDEKVÉDELEM- ÉRDEKKÉPVISELET A munkavédelem helyzete munkavállalók szemével VISEGRÁD 2014. november 7. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG MUNKAVÁLLALÓI OLDAL 1 2 Várható szervezeti

Részletesebben

A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe. SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember

A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe. SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember 24-25. Berlin/Potsdam 1 2 A megszorító programok hatása a közszférára Spanyolországban:

Részletesebben

Foglalkoztatáspolitika. Bevezet :

Foglalkoztatáspolitika. Bevezet : Foglalkoztatáspolitika Bevezet : Fogalmak 1: munkaer piac A Munkaer piac a munkaer, mint termelési tényez mozgásának terepe ahol a következ a-tényez k befolyásolják a mozgásokat Szakmai munkavégz képesség

Részletesebben

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ)

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) TÁMOP 2.5.3.C-13/1-2013-0001 A MUNKÁÉRT! A VOSZ CÉLJAI Kedvező gazdasági környezet kialakítása Vállalkozások versenyképességének növelése Szolgáltatások

Részletesebben

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai,

Részletesebben

MKTB (MA) KÉPZÉS MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK SZAKIRÁNY ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK június. Kollektív alku, kollektív szerződés nemzetközi és hazai gyakorlata

MKTB (MA) KÉPZÉS MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK SZAKIRÁNY ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK június. Kollektív alku, kollektív szerződés nemzetközi és hazai gyakorlata Kollektív alku, kollektív szerződés nemzetközi és hazai gyakorlata 1. A kollektív tárgyalásra, a kollektív alku szereplőire vonatkozó nemzetközi normák 2. A kollektív tárgyalás alapelvei, alapvető feltételei

Részletesebben

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A.2-2013-2013-0015 A projekt háttere, célja Mi keltette életre a projektet? Nagykáta Polgármesteri hivatalának működésében

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve

Az új Munka Törvénykönyve Az új Munka Törvénykönyve Szakszervezet jogainak változása Kollektív szerződés megkötésének és módosításának új szabályai Eltérési lehetőségek a kollektív szerződésben az új Mt.-hez és a munkaszerződéshez

Részletesebben

MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV

MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. KOLLOKVIUMI MINIMUMKÉRDÉSEK 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV II. félév 1. A munkajogi felelősség rendszere (előadásvázlat 1.) 2. A felróhatóság fogalma és szerepe a munkajogban

Részletesebben

Szállodavállalatok irányítási eszközei. Master of Arts International Hotel (Companies) Management

Szállodavállalatok irányítási eszközei. Master of Arts International Hotel (Companies) Management 1 Master of Arts International Hotel (Companies) Management 9. Szállodavállalatok emberi erőforrás gazdálkodás irányítása Cél, az emberi erőforrás gazdálkodás szállodavállalati szintű irányításának áttekintése

Részletesebben

22/2009. (IX. 30.) SZMM rendelet

22/2009. (IX. 30.) SZMM rendelet 22/2009. (IX. 30.) SZMM rendelet az ágazati párbeszéd bizottságokról, valamint a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről szóló 2009. évi LXXIV. törvény végrehajtásáról Az ágazati párbeszéd bizottságokról

Részletesebben

Tantárgyi tematika. 6. hét: A munkaügyi kapcsolatok a részvételi jogok, a szakszervezetek jogai, a kollektív szerződés, a sztrájkjog, a munkaügyi vita

Tantárgyi tematika. 6. hét: A munkaügyi kapcsolatok a részvételi jogok, a szakszervezetek jogai, a kollektív szerződés, a sztrájkjog, a munkaügyi vita Tantárgyi tematika Tantárgy neve Munkajogi és tb. alapismeretek Neptun kódja: I1:MUJ Képzés- tagozat: Igazságügyi igazgatási képzés levelező tagozat Tantárgy kreditszáma: 8 kredit Tantárgyfelelős: Dr.

Részletesebben

Akik eddig kifejezték szolidaritásukat

Akik eddig kifejezték szolidaritásukat Akik eddig kifejezték szolidaritásukat Szakszervezeti Konföderációk Magyar Szakszervezeti Szövetség Kordás László a MASZSZ elnöke a szervezet szolidaritási közleményében a szakszervezet képviselői mindent

Részletesebben

2/2004. (I. 15.) FMM rendelet. a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól

2/2004. (I. 15.) FMM rendelet. a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 41/A. ának (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzata Vasutasok Szakszervezete Távközlő-, Erősáramú- és Biztosítóberendezési Szakmai Képviselet Szervezeti és Működési Szabályzata Elfogadva: 2007. december. 06 I. Általános alapfogalmak Név: Vasutasok Szakszervezete

Részletesebben

1. Az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. tevékenységi körének ismertetése. 2. Foglalkoztatás

1. Az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. tevékenységi körének ismertetése. 2. Foglalkoztatás Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. felügyelő bizottsági tagjai, továbbá a vezető

Részletesebben

Postai liberalizáció szakszervezeti tapasztalatok. 2011. szeptember 29. Választmány dr. Berta Gyula

Postai liberalizáció szakszervezeti tapasztalatok. 2011. szeptember 29. Választmány dr. Berta Gyula Postai liberalizáció szakszervezeti tapasztalatok 2011. szeptember 29. Választmány dr. Berta Gyula 3. postai irányelv (2008/6/EK) Az EU egyik legfontosabb célkitűzése az egységes belső piac megteremtése

Részletesebben

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ)

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) TÁMOP 2.5.3.C-13/1-2013-0001 A MUNKÁÉRT! A VOSZ CÉLJAI Kedvező gazdasági környezet kialakítása Vállalkozások versenyképességének növelése Szolgáltatások

Részletesebben

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv 2019. Jelen esélyegyenlőségi terv az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.), a 2012. évi I. tv.

Részletesebben

az EVDSZ IV. kongresszusának 2. számú határozata alapján létrehozott pénzügyi alapról év

az EVDSZ IV. kongresszusának 2. számú határozata alapján létrehozott pénzügyi alapról év 15. sz. melléklet Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége BESZÁMOLÓ az EVDSZ IV. kongresszusának 2. számú határozata alapján létrehozott pénzügyi alapról 2012. év 2012. november

Részletesebben

Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács december 20-i üléséről

Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács december 20-i üléséről 1997. év Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács 1996. december 20-i üléséről Napirend előtti felszólalásában a munkavállalói oldal a szervezkedési szabadságot veszélyeztető és a munka világát szabályozó

Részletesebben

A Nonprofit Szövetség szerepe a gazdaságfejlesztésben

A Nonprofit Szövetség szerepe a gazdaságfejlesztésben A Nonprofit Szövetség szerepe a gazdaságfejlesztésben Apró Antal Zoltán programvezető, mentor a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács civil tagja Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége 1136

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt. Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Vértesi Erőmű Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai, továbbá

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 Kollektív szerződés mi az és mire jó? A munkajog magánjogi jellegű jogág, ahol nagy jelentősége van a szerződéseknek, a szabad és közös megegyezéseknek, amelyekkel a felek rendezhetik jogviszonyukat. Ez

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

TEMATIKA 2011/2012. tanév II. (tavaszi) félév. MUNKA- ÉS SZOCIÁLIS JOG 2. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék

TEMATIKA 2011/2012. tanév II. (tavaszi) félév. MUNKA- ÉS SZOCIÁLIS JOG 2. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék TEMATIKA 2011/2012. tanév II. (tavaszi) félév MUNKA- ÉS SZOCIÁLIS JOG 2. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék Tárgy neve: Munka- és szociális jog 2. Szak: jogász Neptun kódja: 30702 Helye a mintatantervben:

Részletesebben