Szolgáltató vállalatok árképzési stratégiái. Egy görögországi vizsgálat eredményei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szolgáltató vállalatok árképzési stratégiái. Egy görögországi vizsgálat eredményei"

Átírás

1 A MARKETING TERÜLETEI Szolgáltató vállalatok árképzési stratégiái. Egy görögországi vizsgálat eredményei Az árak menedzselése a marketing és versenypiaci stratégia kulcsfontosságú összetevője, a teljesítmény alapvető tényezője, a marketingcsomag egyetlen olyan eleme, amely közvetlenül jövedelmet termel. Az ár a marketingstratégia legrugalmasabb eleme: az árra vonatkozó döntések gyorsan és olcsón végrehajthatók. Az árképzés döntő hatással van a nyereségre és a versenyképességre, mégsem kap kellő súlyt a marketingstratégiában, a marketingmix többi eleménél kevésbé fontosnak tekintik. Tárgyszavak: árképzés; árstratégia; marketingstratégia; szolgáltatás;görögország. Egy elhanyagolt kutatási terület A rendszeres és szervezett árképzési gyakorlat hiánya részben annak tudható be, hogy a marketing elméletével foglalkozó szakértőket sem érdekli a téma túlságosan. Csak kevés empirikus kutatás foglalkozik a tárgykörrel, és ezen belül is különösen elhanyagolt a szolgáltatások területe. A szolgáltatások specifikus jellemzői azonban nagyobb figyelmet érdemelnének egy empirikusan is alátámasztott elmélethez. Egy most lezárult kutatás ezen a kissé elhanyagolt területen a szolgáltató szervezetek árképzési politikáját és árképzési céljait vizsgálta meg. Elméleti előzmények Az árképzés céljai A szolgáltatások árképzési céljaival foglalkozó korábbi kutatások alapján meghatározhatók e terület fő árképzési céljai (1. táblázat). Az árképzési célok három fő dimenzió szerint közelíthetők meg: a tartalmuk (természetük), elérhetőségük elvárt szintje és a kapcsolódó időhorizont alapján.

2 A szolgáltató vállalatok árképzési céljai 1. táblázat Profit maximalizálása Megfelelő profit elérése Értékesítés maximalizálása Megfelelő értékesítés elérése Piaci részesedés maximalizálása Megfelelő piaci részesedés elérése Piaci részesedés növelése Költségek fedezése Beruházás megtérülése (ROI) Tőkemegtérülés (ROA) Meglévő kapacitások kihasználása Likviditás fenntartása és elérése Árdifferenciálás Szolgáltatás minősége terén piacvezetés Terjesztői igények kielégítése Tisztességes vállalati kép megteremtése Árstabilitás a piacon Árverseny elkerülése Értékesítés stabilitása a piacon Piacfejlesztés Új versenytársak piaci belépésének hátráltatása Hasonló árak a versenytársakkal Meglévő fogyasztók megtartása Fogyasztói igények kielégítése Tisztességes fogyasztói ár meghatározása Új fogyasztók vonzása Hosszú távú túlélés Szociális célok elérése Ami a célok természetét illeti, alapvető különbséget kell tenni kvantitatív és kvalitatív célok között. A kvantitatív célok mérése egyszerű - olyan célokról van szó, amelyek a vállalat nyereségéhez, értékesítéséhez, piaci részesedéséhez és költségeihez kapcsolódnak. A kvalitatív célkitűzések olyan kevésbé mérhető célokhoz kapcsolódnak, mint amilyenek a fogyasztókkal, a versenytársakkal, a terjesztőkkel, a vállalat életképességével és a szociális célok elérésével való viszony. Az elérhetőség elvárt szintje alapján az árképzési célok összessége két csoportra osztható: az egyik olyan célokat tartalmaz, amelyek esetében a vállalat az eredmények (profit vagy értékesítés) maximumát célozza meg, a második esetben viszont kielégítő eredményt kíván elérni. A célok időhorizontja tekintetében rövid és hosszú távú árképzési célokat lehet megkülönböztetni. Ez a kettősség határozható meg pl. a kapacitásokkal kapcsolatban. (Nevezetesen, ahogy nő vagy csökken a kapacitás, elmozdulás történhet a rövid távú céloktól a hosszú távúak felé.) Függetlenül a fenti csoportosítási szempontoktól, a terület kutatói foglalkoztak az árképzési döntések komplexitásának következményeivel is. Az a néhány empirikus kutatás, amely a szolgáltatási szektor árképzését vizsgálta, kimutatta, hogy a mennyiségi (kvantitatív) célok általában fontosabbak a minőségi (kvalitatív) céloknál. A legnépszerűbb cél

3 rendszerint a profitmaximalizálás, ezt követi a kielégítő rövid távú nyereség elérése és a költségekkel kapcsolatos további célok. Árképzési politikák és stratégiák Míg az árképzési célok az akciók általános irányzatát szabják meg, az árképzési politikák 1 a végleges ár eléréséhez szükséges egyes akciókat jelentik. A szolgáltatások árképzésével foglalkozó szakirodalom tizennégy árképzési politikát, ill. stratégiát 2 különböztet meg (2. táblázat). Szolgáltató vállalatok árpolitikái 2. táblázat Stratégia Lista árazás Differenciált árazás Földrajzi árazás Tárgyalásos árazás Mennyiségi kedvezmények Készpénz kedvezmények Forgalmi kedvezmények Veszteségvezető (loss-leader) árazás Imázs árazás Tiszta árukapcsolás Vegyes árukapcsolás Kapcsolati árazás Definíció Egyetlen ár megszabása, a vállalat által megcélzott piaci szegmensek szerinti differenciálás nélkül A különböző fogyasztóknak különbözó árak megszabása egy sor kritérium (pl. vásárlás helye; ideje stb.) szerint Különböző árajánlat a különböző földrajzi helyen lévő fogyasztóknak Az árakat a vállalat és fogyasztói közötti egyéni megállapodás alapján szabják meg Kedvezmények a nagy menyiségben vásárló fogyasztóknak Kedvezmények azoknak a fogyasztóknak, akik a teljes árat egy meghatározott időn belül kifizetik Kedvezmények ügynököknek és terjesztőknek a termék vagy szolgáltatás reklámozására és támogatására Egy szolgáltatás alacsony áron (esetleg költség alatt) történő árazása fogyasztók vonzása érdekében, akiknek más nyereségesebb és magasabb árú szolgáltatásokat kínálnak Magasabb árszabás anak érdekében, hogy az exkluzivitás képét nyújtsák Csomagár típus, ahol két szolgáltatást, amelyet nem lehet egymástól függetlenül megvásárolni, csökkentett áron ajánlanak Csomagár típus, ahol két szolgáltatást, amelyet egymástól függetlenül is meg lehet vásárolni, csökkentett áron ajánlanak Fogyasztóorientált megközelítés, amelynek célja hosszú távú kapcsolatok kiépítése a fogyasztókkal, szükségleteik megértése és szükségleteiknek megfelelő árazás 1 Az árképzés fő feladata a marketingmix többi eleméhez illeszkedő, optimális nyereséget hozó ár kialakítása. 2 Árstratégia: hosszabb távra jelöli ki az ármagatartás főbb jellemzőit (A szerk.)

4 2. táblázat folytatása Stratégia Hozammenedzselés Hatékonyság árazás Definíció A vállalati kapacitások menedzselése a különböző piaci szegmensek keresletének monitorozásával és maximális árak kiszabása azokban a szegmensekben, ahol erre hajlandóság van A vállalati költségek minimális szintre való csökkentésére irányuló törekvés, ami lehetővé teszi, hogy folyamatosan alacsony árakat alakítsanak ki az árérzékeny fogyasztók számára A kutatás módszere Jelen vizsgálat egy tágabb kutatás részeként folyt le, és olyan görög szolgáltatási ágazatokra terjedt ki, amelyek minden nemzetgazdaságban fontosak: bankokra, biztosítóintézetekre, szállító vállalatokra, légitársaságokra, információtechnológiai vállalatokra, egészségügyi szolgáltatásokra. (Görögországban ezeknek az ágazatoknak összes hozzájárulása a GDP-hez csaknem fele a szolgáltatások GDP-hez való hozzájárulásának.) Az adatgyűjtéshez a kutatók ezen a körön belül a kis és közepes méretű vállalatokra koncentráltak. Így végül az érintett 1500 görög vállalatból a mintába 464 vállalat került be. A válaszolási arányt sikerült jelentősen (36,7%-ra) megemelni a következő módszerrel: Először egy személyre szóló előzetes értesítést küldtek minden vállalatnak, amelyben elmagyarázták a tanulmány céljait, és együttműködést kértek tőlük. Ezután minden vállalatot telefonon megkerestek, hogy elmagyarázzák a kutatásban való részvételi lehetőségeket. Az együttműködésre kész 170 vállalat közül az átlagnál többen válaszoltak a szállító, az egészségügyi, és a biztosítási szektorból. Végül személyes interjúkra került sor ezekkel a vállalatokkal. A kutatás eszközéül kérdőíves felmérést alkalmaztak, amelyhez előzetesen részletes tesztelést végeztek. A mérések a következőképpen zajlottak: Az árképzési célok esetében a válaszolóknak megadták a 28 célt (1. táblázat), és megkérték őket, hogy egy ötpontos skálán jelöljék meg ezek fontossági sorrendjét egy, előzetesen kiválasztott szolgáltatás esetében (pl. kölcsönnyújtás a bankok, életbiztosítás a biztosítási társaságok esetében). Az árképzési politikák esetében a válaszolóknak a 2. táblázatban szereplő árpolitikákat tartalmazó listát adták meg, és arra kérték őket, hogy egy bináris skála (0 = nem, 1 = igen) használatával jelöljék meg azt, hogy a listán szereplő árpolitikák közül melyiket szokták alkalmazni a kérdéses szolgáltatás árazásánál.

5 Eredmények, értékelés Az árképzési célok A három legfontosabbnak bizonyult célra jellemző, hogy mindegyik fogyasztóorientált cél. Ezek közül az első legfontosabb a meglévő fogyasztók megtartása, a második új fogyasztók vonzása, és ezeket követi a fogyasztói igények kielégítése. Ez az eredmény jelzi, hogy a mintában szereplő vállalatok számára világos, hogy fontos a fogyasztó beépítése az árdöntésekbe. Szintén fontos célnak bizonyult még a költségek fedezése, a tisztességes vállalat képének megteremtése, a hoszszú távú túlélés és a szolgáltatás minősége terén a piacvezetés. Ez egybevág több más kutatás eredményével, nevezetesen azzal, hogy a szolgáltatás minősége és a megbecsült vállalati kép fontos a szolgáltatások esetében. Emellett nem meglepetés a költségek fedezésének és a vállalat hosszú távú életképességének hangsúlyozása sem, hiszen ha ezeket a célokat egy vállalat eléri, akkor folyamatosan hatékony működésre lesz képes anélkül, hogy piaci helyzetét kockáztatná. Figyelemreméltó, hogy a nyereséghez, az értékesítéshez és a piaci részarányhoz kapcsolódó célok kevésbé fontosnak bizonyultak, miközben e mutatók tekintetében a vállalatok nagyobb súlyt fektetnek a kielégítő, mint a maximális eredményekre. Ez azoknak a nehézségeknek tulajdonítható, amelyek a valóságban a nyereség vagy az értékesítés maximalizálására irányuló törekvések útjába állnak. A legkevésbé fontos cél az új versenytársak piaci belépésének hátráltatása. Ez annak tudható be, hogy a vizsgált szektorok többségében (bankok, légitársaságok, szállítási vállalatok) eleve magasak a belépési korlátok. A fenti megállapítások arra utalnak, hogy a vizsgált vállalatok hajlamosak fontosabbnak tekinteni a minőségi célokat a kvantitatívaknál. Ez azt tükrözi, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a vállalat stabil hosszú távú pozíciójának, hiszen a kvantitatív célok túlzott figyelembe vétele éppen ezt a pozíciót veszélyeztetné. Megfigyelhető volt az is, hogy az érintett vállalatok rendszerint egyszerre több célt tűznek ki, talán az árra vonatkozó döntések komplexitása miatt. Az eredetileg vizsgált 28 árcél között sok esetben találtak kölcsönkapcsolatot. Emiatt a kutatók célszerűnek látták a fő dimenziók-tényezők alcsoportjának meghatározását. Így nyolc tényezőt sikerült azonosítaniuk: a piaci stabilitást, a fogyasztóval kapcsolatos célokat, a szolgáltatás minőségével kapcsolatos célokat, a pénzügyi célokat, a megfelelő nyereség és értékesítés elérését, a piaci részesedéshez és kapacitáshoz kapcsolódó célokat, a versenyhez kapcsolódó célokat, és a nyereség és

6 értékesítés maximalizálását. Ezeknek a tényezőknek azaz ennek a nyolctényezős modellnek a jelentőségét különböző összefüggésekben más kutatások is alátámasztják. Árpolitikák Azt, hogy a vállalatok milyen jelentőséget tulajdonítanak az egyes árpolitikáknak, a 3. táblázat érzékelteti. Látható, hogy a legnépszerűbb a lista árazás, ami arra vezethető vissza, hogy könnyen végrehajtható, hiszen alkalmazásával megkerülhető az a feladat, hogy különböző helyzetekben különböző árakat szabjanak meg. A második és harmadik helyezést a tárgyalásos árazás illetve a kapcsolati árazás érte el. Ez összhangban áll a kutatás másik eredményével, nevezetesen a fogyasztóorientált célok dominanciájával. Az árak meghatározása és kitárgyalása a fogyasztó bevonásával, továbbá a velük való hosszú távú kapcsolatra irányuló törekvések valóban megkönnyítik a fogyasztók szükségleteinek jobb megértését. 3. táblázat A szolgáltató szervezetek által alkalmazott árpolitikák Lista árazás Tárgyalásos árazás Kapcsolati árazás Mennyiségi kedvezmények Tiszta árukapcsolás Differenciált árazás Földrajzi árazás Forgalmi kedvezmények Veszteségvezető árazás Hatékonyság árazás Készpénz kedvezmények Hozammenedzselés Vegyes árukapcsolás Imázs árazás n % ,9 42,4 32,9 32,4 28,8 20,6 20,0 17,6 15,9 13,5 12,9 11,8 11,8 8,8 Megj.: A százalékösszeg 100-nál több, mert a válaszadók több választ is adhattak, amenyiben egynél több politikát alkalmaznak A bemutatott eredmények ellentétben állnak más kutatásokéval ezekben ui. a differenciált árképzés vezeti a fontossági sorrendet. Az eredményeknek ez az eltérése arra vezethető vissza, hogy a többi kutató

7 más típusú szervezeteket (számviteli és könyvtári szolgáltatásokat) vizsgált. Az árképzési célok és az árképzési politikák kapcsolata Jelen vizsgálat vezetői az egyes árpolitikák alkalmazását az árcélok függvényeként kezelték. Miután minden egyes árpolitikára elvégezték a regressziós elemzést, öt esetben találtak szignifikáns összefüggést: a kapcsolati árképzés, a differenciált árképzés, a földrajzi árképzés, a készpénzes kedvezmény, és végül a hozammenedzsment esetében. Kapcsolati árképzés Az eredmények szerint ez a politika a szolgáltatás minőségéhez, a versenyhez és a fogyasztóhoz fűződő célokkal áll kapcsolatban. Tekintettel arra, hogy ennek a politikának éppen az a célja, hogy hosszú távú kapcsolatot teremtsen a fogyasztókkal, a fogyasztóhoz fűződő célokkal való összefüggés eleve várható volt. A szolgáltatás minőségével a kapcsolat összhangban áll azzal a más kutatók által tett megállapítással, amely szerint a szolgáltatási szektorban a vevőkapcsolatokat a magas színvonalú szolgáltatásokra kellene alapozni. Az árpolitika és a versenyhez fűződő célok között talált pozitív korreláció még további elemzésre szorul. Differenciált árképzés A várakozásoknak megfelelően ez a politika mindenekelőtt a fogyasztóhoz fűződő célokkal áll kapcsolatban. Pozitív összefüggést találtak még a kielégítő profit és értékesítés elérését kitűző célokkal. Ez azért érdekes, mert azt az érvelést tükrözi, amely szerint ennek a politikának az alkalmazása és hatékony megvalósítása jótékonyan befolyásolhatja egy vállalat pénzügyi eredményeit. Földrajzi árképzés Ennél a politikánál a kutatók pozitív összefüggést tártak fel a piaci részesedéshez és kapacitáshoz kapcsolódó célokkal, a kielégítő profit és értékesítés elérését kitűző célokkal és a szolgáltatás minőségével kapcsolatos célokkal. Az első két céllal való pozitív összefüggés azt mutatja, hogy a különböző földrajzi helyen lévő fogyasztók felé eltérő árak kiszabásával operáló politika növelheti a piaci részesedést, a kapacitáskihasználást és a vállalat nyereségességét. Ami a szolgáltatás minőségével kapcsolatos célokkal való összefüggést illeti, ez azzal magyarázható,

8 hogy a különböző földrajzi elhelyezkedésű piacok különbözőképpen ítélhetik meg a szolgáltatás minőségét, ami eltérő árakhoz vezethet (azaz azok a fogyasztók, akik preferálják a magasabb minőséget, magasabb árakkal terhelhetők.) Készpénzes kedvezmény Ahogy az elvárható, ha alacsonyabb árakat kínálnak azoknak, akik számlájukat egy előre meghatározott időn belül kiegyenlítik, akkor ez elősegíti a vállalat piaci részesedésének és kapacitáskihasználásának növelését. Hozammenedzselés Ez a politika pozitív kapcsolatban áll a versennyel, a piaci részesedéssel és a kapacitással kapcsolatos célokkal. Ez az eredmény magának a politikának a természetével magyarázható. Ennek a politikának a célja ui. a különböző piaci szegmensek keresletének és fizetési hajlandóságának folyamatos monitorozása a vállalati kapacitások kezelése és a piaci részesedés növelése érdekében. Ennek a keresletnek és fizetési hajlandóságnak a beazonosításához szükség lehet annak vizsgálatára, hogy a fogyasztók hogyan érzékelik a piaci versenytársak árait. Az árcélok és árpolitikák összefüggése 4. táblázat Piaci stabilitás Fogyasztóorientált célok Szolgáltatás minőségével kapcsolatos célok Pénzügyi célok Megfelelő nyereség és értékesítés elérése Piaci részesedéssel és kapacitással kapcsolatos célok Versenyhez kapcsolódó célok Nyereség és értékesítés maximalizálása Kapcsolati árazás ( ) (+) (+) ( ) ( ) ( ) (+) ( ) Differenciált árazás ( ) (+) ( ) ( ) (+) ( ) ( ) ( ) Földrajzi árazás ( ) ( ) (+) ( ) (+) (+) ( ) ( ) Készpénz kedvezmények Hozammenedzselés ( ) = nincsen kimutatható összefüggés (+) = van kimutatható összefüggés ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) (+) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) (+) (+) ( )

9 A jelen tanulmányban feltárt kapcsolatokat az árképzési célok és az árképzési politikák között a 4. táblázat mutatja be. Érdekes, hogy a kutatás a piaci stabilitás, a nyereség és értékesítés maximalizálása és a pénzügy célok esetében nem talált összefüggést egyik árképzési politikával sem. Az is kitűnik a táblázatból, hogy az árképzési politikák inkább hajlamosak azokhoz a célokhoz kapcsolódni, amelyek a fenntartható piaci pozíciók megteremtésére, mint azokhoz, amelyek csupán a pénzügyi eredmények elérésére irányulnak. Következtetések A most bemutatott kutatásban azt vizsgálták, hogy a szolgáltatással foglalkozó vállalatok árképzésük során milyen célokat tűznek ki és milyen politikákat alkalmaznak, és hogy ezek a célok és politikák milyen mértékben függenek össze. Hat különböző szektorban működő 170 görög vállalat adatainak elemzése nyomán arra az eredményre lehetett jutni, hogy az általuk kitűzött célok főleg minőségi természetűek, és hogy különös hangsúlyt fektetnek a fogyasztóorientált célokra. A legfontosabb célok a következők voltak: a meglévő fogyasztók megtartása, igényeik kielégítése, új fogyasztók megnyerése. Ezeket követték: a költségek fedezése, tisztességes vállalati imázs kialakítása, a vállalat hosszú távú túlélése és a szolgáltatási minőség terén piacvezetés célok. Másrészt viszont azt találták, hogy a nyereséghez, piaci részesedéshez és értékesítéshez kapcsolódó célok kevésbé fontosak, és hogy e mutatók tekintetében a mintában szereplő vállalatok inkább fektetnek súlyt a megfelelő, mint a maximális eredmények elérésére. Ami az árpolitikákat illeti, a vállalatok nagy többsége a lista árakra támaszkodott. A többi politikát viszonylag kevesebb vállalat alkalmazta; ezek közül a második és a harmadik legkedveltebb árazási politika a tárgyalásos árazás, illetve a kapcsolati árazás, a legkevésbé népszerű pedig az imázs árazás volt. Több marketingkutató is felhívta már a figyelmet arra, hogy milyen fontos a fogyasztó véleményének és szükségleteinek figyelembevétele az árdöntéseknél. A mintában szereplő vállalatok ezt az elvárást megvalósítják az árképzésük céljainál, de nem teszik meg az árpolitikájukban, hiszen a legnépszerűbbnek bizonyuló lista árazás politika nem tesz különbséget az egyes fogyasztói kategóriák között. Ha azonban a vállalatok nagyobb súlyt helyeznének a fogyasztóorientált politikákra, akkor jobban megértenék szükségleteiket, és ugyanakkor könnyebben megva-

10 lósíthatnák fogyasztóorientált céljaikat is. Ezt az érvet empirikusan alátámasztotta a bemutatott kutatás is, hiszen az egyik eredmény az volt, hogy két fogyasztóorientált árpolitika, nevezetesen a kapcsolati árazás és differenciált árazás kapcsolatban áll a fogyasztóorientált célokkal. Nyilvánvalóan adódik tehát a következtetés a vállalat árdöntésekért felelős menedzserei számára, hogy jelenlegi listaáraik mellett célszerű lenne az ilyen politikákra is törekedniük. Egy másik érdekes eredmény volt az árcélok és az árstratégiák között talált összefüggés, nevezetesen, hogy az árstratégiák jobban kapcsolódtak azokhoz a célokhoz, amelyek a hangsúlyt inkább helyezik a fenntartható piaci pozíciókra, mint azokra, amelyek egyedül csak a pénzügyi eredmények elérésére törekednek. Konkrétan: azt találták, hogy három politika a földrajzi árképzés, a készpénzkedvezmény és a hozamkezelés összefüggésben áll a piaci részesedéshez és a kapacitáskihasználáshoz kapcsolódó célokkal. Két stratégia a kapcsolati árazás és a földrajzi árazás a szolgáltatás minőségéhez kapcsolódó politikákkal; két másik stratégia, - a földrajzi árazás és a differenciált árazás a megfelelő nyereség és értékesítés elérésével, továbbá két másik politika - differenciált árazás és a hozamkezelés a versenyhez kapcsolható célokkal. Ezen kívül összefüggést találtak a differenciált árazás és a fogyasztóhoz kapcsolódó célok között is. Összességében ezekből az a következtetés vonható le, hogy egy adott árképzési politikát az árcélokban meghatározott prioritásoknak kellene vezérelnie. Nincs egyetlen kitüntetett árképzési módszer, amelyet minden szervezet, bármilyen piaci körülmények között alkalmazhatna. Az árra vonatkozó döntésekre a komplexitás és többdimenziós jelleg jellemző. Irodalom: Összeállította: Subáné Varga Judit [1] Avlonitis, G. J.; Indounas, K. A.: Pricing of services: an empirical analysis from the Greek service sectors. = Journal of Marketing Management 21. k sz ápr. p [2] Se-Hak Chun; Jae-Cheol Kim: Pricing strategies in B2C electronic commerce: analytical and empirical approaches. = Decision Support Systems, 40. k. 2. sz aug. p [3] Cruz, J.; Xiaohuan Tan: Price strategies in dynamic duopolistic markets with deregulated electricity supplies using mixed strategies. = Decision Support Systems, 40. k sz okt. p

Vállalkozások árképzése (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar)

Vállalkozások árképzése (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) 1/24 Vállalkozások árképzése (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) Árbevétel Nyereség Fejlődés, presztízs 2/24 Hozam Árbevétel Bevétel HOZAM RÁFORDÍTÁS EREDMÉNY ÁRBEVÉTEL KÖLTSÉG BR. NYERESÉG

Részletesebben

Mottó: Ha a hatékony termékpolitika, reklám és értékesítéspolitika elveti az üzleti siker magvait, akkor a hatékony árpolitika learatja azt.

Mottó: Ha a hatékony termékpolitika, reklám és értékesítéspolitika elveti az üzleti siker magvait, akkor a hatékony árpolitika learatja azt. Árpolitika Az előadás fő témái I./ Az árpolitika céljai II./ Az árakat meghatározó tényezők III./ Az árképzés folyamata IV./ Árváltoztatások kezdeményezése V./ Árváltoztatások Mottó: Ha a hatékony termékpolitika,

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

Tárgyszavak: többcsatornás értékesítés; marketing-mix; vásárlói elégedettség.

Tárgyszavak: többcsatornás értékesítés; marketing-mix; vásárlói elégedettség. A MARKETING TERÜLETEI Többcsatornás értékesítés Németországban A német vállalatok 40%-a négy vagy ennél is több értékesítési csatornát használ. A hagyományos értékesítési csatornák mellett a (helyhez kötött)

Részletesebben

SOMODI-TÓTH ORSOLYA. Árpolitika a turizmusban

SOMODI-TÓTH ORSOLYA. Árpolitika a turizmusban SOMODI-TÓTH ORSOLYA Árpolitika a turizmusban Az ár szerepe Az ár az utazási döntéshozatal meghatározó tényezője, a desztináció mellett a legfontosabb döntési kritérium. Sok esetben az ár határozza meg

Részletesebben

Vállalkozások árképzése (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar)

Vállalkozások árképzése (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) 1/24 Vállalkozások árképzése (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) Árbevétel Nyereség Fejlődés, presztízs 2/24 Hozam Árbevétel Bevétel HOZAM RÁFORDÍTÁS EREDMÉNY ÁRBEVÉTEL KÖLTSÉG BR. NYERESÉG

Részletesebben

Polányi elosztási elmélete. Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban. A marketing fogalma.

Polányi elosztási elmélete. Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban. A marketing fogalma. Polányi elosztási elmélete Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban Bauer András Berács József Reciprocitás Redisztribúció Piac 2 A piaci csere A piaci csere nem az

Részletesebben

Fejezet 4. Modul 2 Marketingtervezés. Az ár. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Fejezet 4. Modul 2 Marketingtervezés. Az ár. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Modul 2 Marketingtervezés Fejezet 4 Az ár Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 MODUL 2 MARKETINGTERVEZÉS Fejezet 4: Az ár Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM A tartalomért

Részletesebben

Kiszorító magatartás

Kiszorító magatartás 8. elõadás Kiszorító magatartás Árrögzítés és ismételt játékok Kovács Norbert SZE GT Az elõadás menete Kiszorítás és információs aszimmetria Kiszorító árazás és finanszírozási korlátok A BOLTON-SCHARFSTEIN-modell

Részletesebben

A MARKETING FOGALMA február 01.

A MARKETING FOGALMA február 01. A MARKETING FOGALMA 2019. február 01. Szűkebb értelemben: - vállalati tevékenység, - amely elemzi a piacot, - meghatározza az eladni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, - megismerteti azokat a fogyasztókkal,

Részletesebben

S atisztika 2. előadás

S atisztika 2. előadás Statisztika 2. előadás 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás

Részletesebben

Stratégiai tervezés és marketingstratégia

Stratégiai tervezés és marketingstratégia 2. Stratégiai tervezés és marketingstratégia Tk. 2.fejezet Stratégiai tervezés és marketing stratégia Küldetés Vállalati célok és stratégiák Marketing alapstratégiák Üzletági célok és stratégiák Funkcionális

Részletesebben

Fontosabb tudnivalók. Számonkérés és értékelés 2013.02.13. Kis- és középvállalkozások finanszírozása

Fontosabb tudnivalók. Számonkérés és értékelés 2013.02.13. Kis- és középvállalkozások finanszírozása Kis- és középvállalkozások finanszírozása Fazekas Tamás 1. és 2. szeminárium 2012/13. tavaszi félév Fontosabb tudnivalók! E-mail: fazekast@szolf.hu! Van honlap: www.szolfkgt.uw.hu! Van tematika (érdemes

Részletesebben

Tárgyszavak: alkalmazás; e-business; e-kereskedelem; EU; információtechnika; trend. E-business az Európai Unióban: az e-business jelentés

Tárgyszavak: alkalmazás; e-business; e-kereskedelem; EU; információtechnika; trend. E-business az Európai Unióban: az e-business jelentés MAGYARORSZÁG AZ EURÓPAI UNIÓBAN E-business és e-kereskedelem az Európai Unióban Az Európai Unió különböző szervezetei és intézményei rendszeresen elemzik az elektronikus üzleti módszerek használatának

Részletesebben

Tárgyszavak: márkatranszfer; márkaimázs; márkastratégia.

Tárgyszavak: márkatranszfer; márkaimázs; márkastratégia. A MARKETING ESZKÖZEI Mitől függ a márkatranszfer sikere? Új termékek esetében a márkaismertség és a márkaimázs átvitele kockázatos, a kísérletek 80%-a kudarcba fullad. A márkatranszfer sikertényezőinek

Részletesebben

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

A KÖZLEKEDÉSHÁLÓZATI RENDSZER SZEREPE A BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁROSAINAK TERÜLETI FEJLŐDÉSÉBEN

A KÖZLEKEDÉSHÁLÓZATI RENDSZER SZEREPE A BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁROSAINAK TERÜLETI FEJLŐDÉSÉBEN MRTT XIV. Vándorgyűlés szept.15-16. A KÖZLEKEDÉSHÁLÓZATI RENDSZER SZEREPE A BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁROSAINAK TERÜLETI FEJLŐDÉSÉBEN Kovács Csaba József doktorandusz e-mail: b.kovacs.csaba@gmail.com

Részletesebben

A MARKETING ALAPJAI. Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): ősz Dr. Petruska Ildikó

A MARKETING ALAPJAI. Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): ősz Dr. Petruska Ildikó A MARKETING ALAPJAI Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): www.uti.bme.hu 2011. ősz Dr. Petruska Ildikó 1. A marketing alapkoncepciói Tk.1.fejezet MARKETING Csodafegyver Értékesítés A menedzsmenttudományok

Részletesebben

S atisztika 1. előadás

S atisztika 1. előadás Statisztika 1. előadás A kutatás hatlépcsős folyamata 1. lépés: Problémameghatározás 2. lépés: A probléma megközelítésének kidolgozása 3. lépés: A kutatási terv meghatározása 4. lépés: Terepmunka vagy

Részletesebben

A MARKETING SZEREPE A GAZDASÁGBAN A MARKETING FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE MARKETING GYAKORLAT 1.

A MARKETING SZEREPE A GAZDASÁGBAN A MARKETING FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE MARKETING GYAKORLAT 1. A MARKETING SZEREPE A GAZDASÁGBAN A MARKETING FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE MARKETING GYAKORLAT 1. Melyek a kereskedelmi rendszer elemei történelmi perspektívából? Polányi (1984): A kereskedelmi tevékenységek során

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

A jelentős piaci erő (JPE) közgazdasági vonatkozásai. Nagy Péter Pápai Zoltán

A jelentős piaci erő (JPE) közgazdasági vonatkozásai. Nagy Péter Pápai Zoltán A jelentős piaci erő (JPE) közgazdasági vonatkozásai Nagy Péter Pápai Zoltán 1 A piaci erő közgazdasági fogalma A kiindulópont a tökéletes versenyhez való viszony Tökéletes verseny esetén egyik szereplőnek

Részletesebben

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget!

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! 1. a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! b) Hasonlítsa össze a kvalitatív és a kvantitatív kutatást,

Részletesebben

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó A marketing új koncepciói Értékorientáció (értékvezérelt marketing) A vevő nem terméket akar vásárolni, hanem problémamegoldást Szükségletkielégítő hasznosság Gyakorlati Társadalmi Érzelmi 3 A vevő problémája

Részletesebben

Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás

Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás Sarlósi Tibor 2012. február 28. Érintett területek 1 Diagnózis 2 Stratégiamenedzsment 3 Folyamatmenedzsment 4 Projektmenedzsment 6 rendszerek

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÁRAK ÉS PIACOK

MEZŐGAZDASÁGI ÁRAK ÉS PIACOK MEZŐGAZDASÁGI ÁRAK ÉS PIACOK Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

A marketing alapkoncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing alapkoncepciói. Dr. Petruska Ildikó 1. A marketing alapkoncepciói A marketing értelmezése A marketing a menedzsmenttudományok egyik szakterülete Üzleti filozófia (a vevőt középpontba helyező szemléletmód Funkció (vevőközpontúság érvényesítését

Részletesebben

PIACI SZERKEZETEK BMEGT30A hét, 1-2. óra: Csomagban történő értékesítés és árukapcsolás

PIACI SZERKEZETEK BMEGT30A hét, 1-2. óra: Csomagban történő értékesítés és árukapcsolás PIACI SZERKEZETEK BMEGT30A104 5. hét, 1-2. óra: Csomagban történő értékesítés és árukapcsolás PRN: 8. fejezet 2018.03.05. 10:15 2018.03.07. 12:15 QAF14 Kupcsik Réka (kupcsikr@kgt.bme.hu) Emlékeztető Miért

Részletesebben

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing A fogalom 1. vállalati tevékenység piaca szolgáltatások 2. filozófia Szemléletmód A vállalat

Részletesebben

Piackutatás versenytárs elemzés

Piackutatás versenytárs elemzés Piackutatás versenytárs elemzés 2015 TÁJÉKOZTATÓ Jelen szigorúan bizalmas piackutatást / versenytárs elemzést (a továbbiakban mellékleteivel és kiegészítéseivel együtt Elemzés ) az Elemző (a továbbiakban

Részletesebben

Marketing I. Árpolitika

Marketing I. Árpolitika Marketing I. 7. előadás Árpolitika Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Amiről ma szó lesz: Ár szerepe a marketingben Árképzés fő tényezői Ár-minőség stratégiák Költségek szerepe az árképzésben

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakügyintéző Képzés. Tematika. Gazdálkodás modul. Marketing alapjai

Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakügyintéző Képzés. Tematika. Gazdálkodás modul. Marketing alapjai BGF PSZK Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakügyintéző Képzés Tematika Gazdálkodás modul Marketing alapjai Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi

Részletesebben

Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére

Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére Egy magyar empirikus kutatás eredményei Fodor Zita 2005. október 27. Bevezetés Általános tendencia,

Részletesebben

7655/14 ek/agh 1 DG B 4A

7655/14 ek/agh 1 DG B 4A AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2014. március 12. (14.03) (OR. en) 7655/14 SOC 194 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága a delegációk A szociális helyzet az EU-ban A Tanács következtetései

Részletesebben

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Desztinációs Menedzsment Nemzetközi Konferencia Budapest, 2007. Február 7-9. Desztinációs Menedzsment Koncepció és Magyarország esete Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Koncepció Desztinációs

Részletesebben

Tárgyszavak: vállalategyesítés; felvásárlás; vevőkapcsolat; vásárlói hűség.

Tárgyszavak: vállalategyesítés; felvásárlás; vevőkapcsolat; vásárlói hűség. A MARKETING ESZKÖZEI A fúziók és felvásárlások hatása a vevőkapcsolatokra A vállalati tranzakciók kockázatát lényegesen csökkenteni lehet. A kritikus pont a kezdeti szakasz. Előfordulhat, hogy az egymást

Részletesebben

A gazdálkodás és részei

A gazdálkodás és részei A gazdálkodás és részei A gazdálkodás a szükségletek kielégítésének a folyamata, amely az erőforrások céltudatos felhasználására irányul. céltudatos tervszerű tudatos szükségletre, igényre összpontosít

Részletesebben

REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA

REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA Dőry Tibor REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA KIHÍVÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON DIALÓG CAMPUS KIADÓ Budapest-Pécs Tartalomj egy zék Ábrajegyzék 9 Táblázatok jegyzéke 10 Keretes írások jegyzéke

Részletesebben

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Babes-Bolyai Egyetem Összefoglaló jelentés Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Project N : 2015-1-HU01-KA202-13551 Összefoglaló jelentés

Részletesebben

A fenntarthatóság útján 2011-ben??

A fenntarthatóság útján 2011-ben?? A fenntarthatóság útján 2011-ben?? Válogatás a Fenntartható Fejlődés Évkönyv 2011 legfontosabb megállapításaiból Az összefoglalót a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Tiszai Vegyi Kombinát együttműködésében

Részletesebben

Haladó elemzések potenciális stratégiai irányok (SWOT, GE, BCG, SPACE stb.) Máté Domicián

Haladó elemzések potenciális stratégiai irányok (SWOT, GE, BCG, SPACE stb.) Máté Domicián Haladó elemzések potenciális stratégiai irányok (SWOT, GE, BCG, SPACE stb.) Máté Domicián A stratégiai menedzsment területei Stratégia tervezése Stratégia bevezetése Stratégia ellenőrzése A stratégiai

Részletesebben

Monopolista árképzési stratégiák: árdiszkrimináció, lineáris és nem lineáris árképzés. Carlton -Perloff fejezet

Monopolista árképzési stratégiák: árdiszkrimináció, lineáris és nem lineáris árképzés. Carlton -Perloff fejezet Monopolista árképzési stratégiák: árdiszkrimináció, lineáris és nem lineáris árképzés Carlton -Perloff 9.10. fejezet Árdiszkrimináció Ugyanazon termék vagy szolgáltatás különböző árakon nem egységes árképzés

Részletesebben

Kínálati szobaár. Rack Rate 2013.10.16. 1. Kínálati szobaár Rack Rate

Kínálati szobaár. Rack Rate 2013.10.16. 1. Kínálati szobaár Rack Rate 9. Szállodák árai Szállodai szobaárak 1 Forgalom - Bevétel 1. Kínálati szobaár Kínálati szobaár 2. Kínálati ár meghatározásának folyamata Rack Rate 3. Keresleti szobaár Átlagár 4. Szállodai szobaárak Ártípusok

Részletesebben

Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten

Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten A projekt kidolgozásakor, a részletes követelményekben meghatározott szintenkénti elvárásoknak kell tükröződniük. A projekt témák után

Részletesebben

Záróvizsga témakörök a kereskedelem szakirányos üzleti szakoktatók záróvizsgájára

Záróvizsga témakörök a kereskedelem szakirányos üzleti szakoktatók záróvizsgájára Záróvizsga témakörök a kereskedelem szakirányos üzleti szakoktatók záróvizsgájára 1./ A kereskedelmi vállalkozások sajátosságai, a kereskedelem szerepe helye, jelentősége a gazdaságban. Vállalkozások csoportosítása

Részletesebben

PIACI SZERKEZETEK. Csomagban történő értékesítés és árukapcsolás. Pepall-Richards-Norman: Piacelmélet 8. fejezet. Bónusz diák nem tananyag

PIACI SZERKEZETEK. Csomagban történő értékesítés és árukapcsolás. Pepall-Richards-Norman: Piacelmélet 8. fejezet. Bónusz diák nem tananyag IACI SZERKEZETEK Csomagban történő értékesítés és árukapsolás epall-rihards-norman: iaelmélet 8. fejezet Bónusz diák nem tananyag Bánhidi Zoltán (zbanhidi@gmail.om) Árukapsolás Formái: Csomagban történő

Részletesebben

Információbiztonság irányítása

Információbiztonság irányítása Információbiztonság irányítása Felső vezetői felelősség MKT szakosztályi előadás 2013.02.22 BGF Horváth Gergely Krisztián, CISA CISM gerhorvath@gmail.com Találós kérdés! Miért van fék az autókon? Biztonság

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0545/3. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0545/3. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselőcsoport nevében 9.5.2016 B8-0545/3 3 2 bekezdés 2. hangsúlyozza, hogy 2013. évi Eurobarométer felmérés szerint az uniós fogyasztók 84 %-a szükségesnek tartja a tej származási helyének feltüntetését, akár tejként, akár

Részletesebben

a) A turizmus fogalma. A turizmus jelentősége napjainkban Magyarországon és nemzetközi viszonylatban.

a) A turizmus fogalma. A turizmus jelentősége napjainkban Magyarországon és nemzetközi viszonylatban. a) A turizmus fogalma. A turizmus jelentősége napjainkban Magyarországon és nemzetközi viszonylatban. b) A menedzsment fogalma és feladata a turizmusban. c) A kultúrák különbözőségének jelentősége a turizmusban.

Részletesebben

KERESKEDELMI GAZDASÁGTAN. Kiskereskedelmi választékpolitika február

KERESKEDELMI GAZDASÁGTAN. Kiskereskedelmi választékpolitika február KERESKEDELMI GAZDASÁGTAN Kiskereskedelmi választékpolitika 2019. február 18-19. 1. ÁRUVÁLASZTÉK SZEREPE A KISKERESKEDELEMBEN Kiskereskedelmi árpolitika MIT? MENNYIT? Telephelyválasztás Választékpolitika

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

Informatikai statisztikus és gazdasági tervező. Informatikai statisztikus és gazdasági tervező

Informatikai statisztikus és gazdasági tervező. Informatikai statisztikus és gazdasági tervező 1183-06 és jogi ismeretek A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

Részletesebben

Hosszabb távra tervező és innovatívabb családi vállalkozások? Egy empirikus vizsgálat tapasztalatai

Hosszabb távra tervező és innovatívabb családi vállalkozások? Egy empirikus vizsgálat tapasztalatai Hosszabb távra tervező és innovatívabb családi vállalkozások? Egy empirikus vizsgálat tapasztalatai Dr. Dőry Tibor Tanszékvezető, egyetemi docens XXV. Nemzeti Minőségügyi Konferencia Balatonalmádi, 2018.

Részletesebben

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával Frekvencia Egyesület konferenciája Forrásteremtés, támogatások, pénzügyi akadályok és lehetőségek

Részletesebben

Biztosan felkészült egy transzferár ellenőrzésre? Változó NAV ellenőrzési gyakorlat, növekvő kockázatok. Szigorodó adatbázis-szűrési szabályok

Biztosan felkészült egy transzferár ellenőrzésre? Változó NAV ellenőrzési gyakorlat, növekvő kockázatok. Szigorodó adatbázis-szűrési szabályok 2015 Biztosan felkészült egy transzferár ellenőrzésre? Változó NAV ellenőrzési gyakorlat, növekvő kockázatok Szigorodó adatbázis-szűrési szabályok TransferPricingServices Komplex transzferár szolgáltatások

Részletesebben

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok Egy vállalati felmérés tapasztalatai Budapest, 2018. július Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely,

Részletesebben

Piacszegmentálás - termékek Az ajánlat készítése

Piacszegmentálás - termékek Az ajánlat készítése Business marketing Piacszegmentálás - termékek Az ajánlat készítése Dr. Piskóti István Marketing Intézet A piacszegmentálás komponensei (integrált koncepció) Piacszegmentálás Információs-oldal: Piacmegragadás

Részletesebben

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ Vállalkozás gazdaságtan 2015-2016 TAVASZ A vállalat piaci aktivitása. Marketing A vállalat tervezési célrendszere A vállalat küldetése Stratégiai célok Stratégiai szakterületi célok Operatív célok A vállalat

Részletesebben

TestLine - Gazdasági és jogi ismeretek Minta feladatsor

TestLine - Gazdasági és jogi ismeretek Minta feladatsor soport: Felnőtt Név: Ignécziné Sárosi ea Tanár: Kulics György Kidolgozási idő: 68 perc lapfogalmak 1. z alábbi táblázatban fogalmakat és azok meghatározásait találja. definíciók melletti cellák legördülő

Részletesebben

Közgazdaságtan. A vállalatok kínálata Szalai László

Közgazdaságtan. A vállalatok kínálata Szalai László Közgazdaságtan A vállalatok kínálata Szalai László A vállalat kínálata Döntési faktorok Termelési mennyiség Értékesítési ár Korlátozó feltételek Technológiai korlátok Termelési függvény Gazdasági korlátok

Részletesebben

Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan

Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan Dr. Dernóczy-Polyák Adrienn PhD egyetemi adjunktus, MMT dernoczy@sze.hu A projekt címe: Széchenyi István Egyetem minőségi kutatói utánpótlás nevelésének

Részletesebben

Vállalkozások fejlesztési tervei

Vállalkozások fejlesztési tervei Vállalkozások fejlesztési tervei A 2014-2020-as fejlesztési időszak konkrét pályázati konstrukcióinak kialakítása előtt célszerű felmérni a vállalkozások fejlesztési terveit, a tervezett forrásbevonási

Részletesebben

Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát

Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát A MARKETING ESZKÖZEI Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát A marketing fontos feladata a vevők és a vállalatok közötti, valamint a vállalati hálózaton belüli információk kezelése. Az

Részletesebben

Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése

Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése Tk.11.fejezet Újtermék-marketing Új termékek tervezésével, tesztelésével, piaci bevezetésével összefüggő marketing-tevékenységek Innováció Termékinnováció (új

Részletesebben

Teljesítmény értékelési rendszer kialakítása

Teljesítmény értékelési rendszer kialakítása Teljesítmény értékelési rendszer kialakítása Larskol Tanácsadók A LARSKOL nemzetközi és hazai tanácsadó cégeknél szerzett évtizedes vezetői, tanácsadói és projektmenedzseri gyakorlattal rendelkező szakemberek

Részletesebben

Marketing mix. Marketing-orientált árazás 2012.02.25. Értékajánlat

Marketing mix. Marketing-orientált árazás 2012.02.25. Értékajánlat Marketing mix Partnerek Értékajánlat Pozícionálás Márkaépítés Referenciacsoportok Szolgáltató Fogyasztó Termék Árazás Értékesítés Versenytársak Reklám gyüttfogyasztók Árazás Ár Áron egy termék vagy szolgáltatás

Részletesebben

Vajai László, Bardócz Tamás

Vajai László, Bardócz Tamás A halászat helye a magyar agrárágazatban A Közös Halászati Politika reformja és az EU halászati és akvakultúra ágazatának fejlesztési irányai Vajai László, Bardócz Tamás Az előadás tartalma: Magyarország

Részletesebben

2013.08.19. 2.6. Szállodák szobaár Szállodai szobaárak Bevétel. 2. Kínálati ár meghatározásának folyamata Rack Rate. 3. Keresleti szobaár Átlagár

2013.08.19. 2.6. Szállodák szobaár Szállodai szobaárak Bevétel. 2. Kínálati ár meghatározásának folyamata Rack Rate. 3. Keresleti szobaár Átlagár 1 2.6. Szállodák szobaár Szállodai szobaárak Bevétel 1.Kínálati szobaár Kínálati szobaár 2. Kínálati ár meghatározásának folyamata Rack Rate 3. Keresleti szobaár Átlagár 4. Szállodai szobaárak Ártípusok

Részletesebben

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PIACI POTENCIÁLJÁNAK

Részletesebben

Reklám ÁRON a rengetegben- ÁR-MIX - ÁRSTRATÉGIÁK - TAKTIKÁK

Reklám ÁRON a rengetegben- ÁR-MIX - ÁRSTRATÉGIÁK - TAKTIKÁK Reklám ÁRON a rengetegben- ÁR-MIX - ÁRSTRATÉGIÁK - TAKTIKÁK Marketing BA 6. előadás Prof. Dr. Piskóti István Intézetigazgató, egyetemi tanár 1 2 3 4 Árpolitika fő döntési területei az árképzésmódjának

Részletesebben

Reklám ÁRON a rengetegben- ÁR-MIX - ÁRSTRATÉGIÁK - TAKTIKÁK

Reklám ÁRON a rengetegben- ÁR-MIX - ÁRSTRATÉGIÁK - TAKTIKÁK Reklám ÁRON a rengetegben- ÁR-MIX - ÁRSTRATÉGIÁK - TAKTIKÁK Marketing BA 6. előadás Prof. Dr. Piskóti István Intézetigazgató, egyetemi tanár 1 Árpolitika fő döntési területei az árképzésmódjának meghatározása,

Részletesebben

Reklám ÁRON a rengetegben- ÁR-MIX - ÁRSTRATÉGIÁK - TAKTIKÁK

Reklám ÁRON a rengetegben- ÁR-MIX - ÁRSTRATÉGIÁK - TAKTIKÁK Reklám ÁRON a rengetegben- ÁR-MIX - ÁRSTRATÉGIÁK - TAKTIKÁK Marketing BA 6. előadás Prof. Dr. Piskóti István Intézetigazgató, egyetemi tanár 1 2 3 4 Árpolitika fő döntési területei az árképzésmódjának

Részletesebben

3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI

3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI 3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI 3.1 A vállalkozás eszközei és szerepük a gazdálkodásban A vállalkozás tevékenysége ellátásához felhasznált eszközeit a számviteli törvény a következő csoportokba rendezi:

Részletesebben

Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek

Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek A Project Management Institute (PMI, www.pmi.org) részletesen kidolgozott és folyamatosan fejlesztett metodológiával rendelkezik projektmenedzsment

Részletesebben

PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS)

PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS). FŐBB PONTOK A kutatási terv fogalmának meghatározása, a különböző kutatási módszerek osztályozása, a feltáró és a következtető kutatási módszerek közötti különbségtétel

Részletesebben

Mikroökonómia - 5. elıadás

Mikroökonómia - 5. elıadás Mikroökonómia - 5. elıadás A KÍNÁLAT ALAKULÁSA, A IAC JELLEGE Bacsi, 5.ea. 1 A IAC JELLEGE Fontossága a vállalat szempontjából: Milyenek a versenytársak? Mekkora a vállalat a piachoz képest? (piaci részesedés)

Részletesebben

Társaságok pénzügyei kollokvium

Társaságok pénzügyei kollokvium udapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar udapesti Intézet Továbbképzési Osztály Társaságok pénzügyei kollokvium F Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 55 60 pont

Részletesebben

Revenue Management diagram HU and International. Best day to book 90 days before

Revenue Management diagram HU and International. Best day to book 90 days before Revenue Management diagram HU and International E C K P Z N No A M 2014 oct 34 026 27 406 44 650 45 882 0 32 810 0 36 604 44 705 2014 nov 18 322 20 508 33 257 30 485 0 39 728 0 24 342 27 800 2014 dec 18

Részletesebben

KOHÉZIÓS POLITIKA 2014 ÉS 2020 KÖZÖTT

KOHÉZIÓS POLITIKA 2014 ÉS 2020 KÖZÖTT INTEGRÁLT TERÜLETI BEFEKTETÉS KOHÉZIÓS POLITIKA 2014 ÉS 2020 KÖZÖTT Az EU kohéziós politikájának következő, 2014 és 2020 közötti időszakával kapcsolatos új szabályokat és jogszabályokat 2013 decemberében

Részletesebben

MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ

MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ Az előadás témái 1./ A marketingkommunikációs mix tartalma 2./ Reklám 3./ Eladásösztönzés 4./ Személyes eladás 5./ PR Kommunikációs mix Reklám Eladásösztönzés Public Relations Személyes

Részletesebben

Tárgyszavak: vásárlói elkötelezettség; marketingstratégia; mobiltelefon-piac; versenyképesség; márkaváltás.

Tárgyszavak: vásárlói elkötelezettség; marketingstratégia; mobiltelefon-piac; versenyképesség; márkaváltás. A MARKETING ESZKÖZEI A vevőelégedettség önmagában nem elég A vásárlói elkötelezettség áll a marketingstratégia középpontjában? A mobiltelefonok piaca elárulja, hogy kik számítanak hűséges vevőnek. Kiderül

Részletesebben

Magyar Cégek pénzügyi megerősítése Orosz projektekben való részvételhez A magyar kockázati tőke piac különleges szereplője

Magyar Cégek pénzügyi megerősítése Orosz projektekben való részvételhez A magyar kockázati tőke piac különleges szereplője Magyar Cégek pénzügyi megerősítése Orosz projektekben való részvételhez A magyar kockázati tőke piac különleges szereplője 2011. február 25. MFB Invest tőkefinanszírozás Az MFB Invest Zrt. a Magyar Fejlesztési

Részletesebben

A MARKETING ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI. A márkahitelesség hatása a vásárlói árérzékenységre. A márkák hatása a vásárlók preferenciáira.

A MARKETING ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI. A márkahitelesség hatása a vásárlói árérzékenységre. A márkák hatása a vásárlók preferenciáira. A MARKETING ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI A márkahitelesség hatása a vásárlói árérzékenységre A márkák hatással vannak a vásárlói döntési folyamatok különböző szakaszaira. A korábbi kutatások azzal foglalkoztak,

Részletesebben

VINÇOTTE HUNGARY. ISO Üzleti kockázatok kezelése és csökkentése Péter Lajos, vezető auditor,

VINÇOTTE HUNGARY. ISO Üzleti kockázatok kezelése és csökkentése Péter Lajos, vezető auditor, VINÇOTTE HUNGARY ISO 31000 2015 Üzleti kockázatok kezelése és csökkentése Péter Lajos, vezető auditor, peter.lajos@vincotte.hu Safety, quality & environmental services Ha valamit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni,

Részletesebben

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai 2. A neve, beosztása: egyetemi tanár 3. Szak megnevezése: Kereskedelem és Marketing BA szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

Közgazdaságtan - 6. elıadás

Közgazdaságtan - 6. elıadás Közgazdaságtan - 6. elıadás A kínálat alakulása, a piac jellege 1 A PIAC JELLEGE Fontossága a vállalat szempontjából: Milyenek a versenytársak? Mekkora a vállalat a piachoz képest? (piaci részesedés) Két

Részletesebben

Piaci szerkezet és erõ

Piaci szerkezet és erõ . Elõadás Piaci szerkezet és erõ Kovács Norbert SZE KGYK, GT A vállalati árbevétel megoszlása Gazdasági költség + gazdasági profit Számviteli költségek + számviteli profit Explicit költségek + elszámolható

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

6. modul. Stratégia, marketingtervezés

6. modul. Stratégia, marketingtervezés 6. modul Stratégia, marketingtervezés Készítette: Bokányiné Boda Gyöngyi AZ ISKOLAMARKETING STRATÉGIÁJA Stratégia: adott célok érdekében módszerek és feladatok összehangolása, a megvalósítási út kidolgozása.

Részletesebben

Smarter cities okos városok. Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI

Smarter cities okos városok. Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet, Győr Smarter cities okos városok Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI

Részletesebben

Turisztikai desztinációk és a TDM

Turisztikai desztinációk és a TDM Turisztikai desztinációk és a TDM Turisztikai desztináció: önálló turisztikai vonzerővel bíró földrajzilag lehatárolható egység, amely a turista számára vonzerői és az azokra épített turisztikai termékek

Részletesebben

Reklám ÁRON a rengetegben

Reklám ÁRON a rengetegben Marketing alapjai 8. Reklám ÁRON a rengetegben ÁR-MIX ÁRSTRATÉGIÁK - TAKTIKÁK Dr. Piskóti István Marketing Intézet 1 Árpolitika fő döntési területei az árképzés módjának meghatározása, egy új termék árának

Részletesebben

REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN B

REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN B REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN B Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA

Részletesebben

Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment

Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének előadása az 54. Közgazdász-vándorgyűlésen Kecskemét 2016. szeptember 17. Az előadás tézise 2 Magyarország

Részletesebben

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2.1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

A fenntarthatóság 5 pontja - Kisfaludy és ami utána jön. Holczer Ágnes HONifo Kft. turisztikai tanácsadó

A fenntarthatóság 5 pontja - Kisfaludy és ami utána jön. Holczer Ágnes HONifo Kft. turisztikai tanácsadó A fenntarthatóság 5 pontja - Kisfaludy és ami utána jön Holczer Ágnes HONifo Kft. turisztikai tanácsadó holczer.agnes@honifo.hu Fenntarthatóság szintjei a gyakorlatban: 1. IDŐBEN: hosszú távon biztos jövő

Részletesebben

PIACI SZERKEZETEK BMEGT30A hét, 1. óra: Differenciált termékes Bertrand-oligopólium

PIACI SZERKEZETEK BMEGT30A hét, 1. óra: Differenciált termékes Bertrand-oligopólium PIACI SZERKEZETEK BMEGT30A104 8. hét, 1. óra: Differenciált termékes Bertrand-oligopólium PRN: 10. fejezet 2019.04.01. 10:15 QAF14 Kupcsik Réka (kupcsikr@kgt.bme.hu) Emlékeztető Bertrand-modell: árverseny

Részletesebben