OTDK-dolgozat Bartha Bálint BA 2010

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "OTDK-dolgozat Bartha Bálint BA 2010"

Átírás

1 OTDK-dolgozat Bartha Bálint BA 2010

2 Merre tart Pakisztán? Where is Pakistan heading?

3 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS / PAKISZTÁNI AMERIKAI KAPCSOLATOK /11 UTÁN Zardári Saríf tandem A TERRORIZMUSELLENES HÁBORÚ IDEOLÓGIÁJA OBAMA ÚJ STRATÉGIÁJA A SZÉLSİSÉGES MILICISTÁK FELSZÁMOLÁSA Biztonságban vannak-e Pakisztán atomfegyverei? UTÓSZÓ 24

4 BEVEZETÉS Az Egyesült Államok terrorizmusellenes partnerei közül talán Pakisztán a legfontosabb láncszem. Évekkel ezelıtt Washington még azzal vádolta Iszlámábádot, hogy segíti a terroristákat; támogatást nyújt az afganisztáni tálib kormánynak, továbbá az al-káida terrorista szervezet vezetıi is a térségben bujkálnak és nem tesz meg mindent kézre kerítésük érdekében. A szeptember 11-i események után azonban változott a helyzet, Pervez Musarraf lehetıvé tette, hogy az amerikai hadsereg pakisztáni területeket is felhasználjon az afganisztáni háborúhoz, továbbá a pakisztáni titkosszolgálat 1 is együttmőködött a CIA-vel. Iszlámábád azonnal az USA legfontosabb szövetségesévé lépett elı a terrorizmusellenes harcban, nem csak a délázsiai régióban, hanem az egész világon. Azonban Musarraf külpolitikájával, az Egyesült Államok terrorizmusellenes koalíciójához való csatlakozással, a pakisztáni nép jelentıs része nem értett egyet. A pakisztáni belpolitika 2008 nyarán újabb fordulóponthoz érkezett. Pervez Musarraf egy hatalmi alku keretében távozott, az ország új elnöke Benazir Bhutto 2 özvegye Aszif Ali Zardári lett. Az egyes politikai pártok, a hadsereg, az iszlamisták és a tartományok közötti politikai erıviszonyok alakulása fogja eldönteni, hogy az ország elindulhat a demokratizálódás rögös útján ıszén a pakisztáni kormány átfogó támadásokat hajtott végre a tálib milicisták ellen, akik nem csak Pakisztánban, hanem Afganisztánban is nap, mint nap hajtanak végre öngyilkos merényleteket. A milicisták célja a térség destabilizációja, valamint a hitetlenek kiőzése a térségbıl. Nincs könnyő helyzetben a központi kormány, ugyanis a lakosság jelentıs része bízik a tálibokban, és nem feltétlenül a térség demokratizálódását tartja elsıdleges szempontnak, ahogyan azt Washingtonban szeretnék. A muszlim vallású katonák, hivatalnokok és történészek szinte sohasem nemzetre vagy területre vonatkozó kifejezésekkel utaltak ellenfeleikre, hanem 1 ISI Inter Services Intelligence 2 A korábban már kétszer miniszterelnöknek választott politikus december 27-én merénylet áldozata lett.

5 egyszerően hitetlennek (káfírnak) nevezték ıket. Ez a nézıpont segít megérteni, egyebek közt azt, hogy miért viseltetik Pakisztán különös érdeklıdéssel az afganisztáni tálibok és harcuk iránt. Az 1947-ben létrejött Pakisztán nevében egy olyan országra utal 3, amelyet teljes mértékben muszlim vallása és elkötelezettsége határoz meg. Egy iszlám identitása által meghatározott Afganisztán természetes szövetségese Pakisztánnak, azonban egy nemzetiségi hovatartozás alapján meghatározott Afganisztán, épp ellenkezıleg; veszélyes szomszéd lehet, amely elszakadási törekvéseket támogat Északnyugat-Pakisztán pastu lakói között, sıt talán e célok sikerességének érdekében szövetségre is lép Indiával. Dolgozatom célja, hogy megvizsgálja az ország belpolitikai helyzetét, továbbá elemezni kívánja Iszlámábád Washingtonnal való együttmőködését különösképpen a jelenlegi terrorizmusellenes harcban. 3 Pakisztán jelentése: a tiszták állama; az igazhitőek állama.

6 /11 A független Pakisztán történelmében megfigyelhetı egyfajta ciklikusság, ugyanis négy ízben került sor katonai hatalomátvételre, és ezek - egy kivételével több, mint egy évtizedig tartottak, holott a katonai vezetık megígérték a lakosságnak, hogy csak addig tartják kezükben a kormányrudat, amíg a rendet helyre nem állítják ban Zia ul-hakk katonai diktátor helikopterbalesete után lezárult egy korszak és kialakult egyfajta fél-demokratikus rendszer, a miniszterelnök az 1979-ben kivégzett Zulfikár Ali Bhutto lánya, Benazir Bhutto lett. A nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején a belpolitikában két meghatározó párt volt, a Bhutto vezette Pakisztáni Néppárt (PPP) valamint a Naváz Saríf vezette Pakisztáni Muszlim Liga (PML). A néppárt a baloldalt testesítette meg, egyfajta iszlám szocializmust hirdetve, míg Saríf a pandzsábi elit hatalmát kívánta konzerválni, és a pénzügyi-ipari köröknek, valamint a földesuraknak kedvezı gazdasági és politikai rendszer megırzését hirdette. Mindkét politikus két-két alkalommal töltötte be a miniszterelnöki pozíciót: Benazir Bhutto 1988-tól 1990-ig, majd 1993-tól 1996-ig, míg Naváz Saríf 1990-tól 1993-ig és 1997-tıl 1999-ig. 4 Zia ul-hakk halála után megindult egyfajta politikai liberalizáció, azonban a civil politikusok hatalomra jutásával nem alakult ki automatikusan nyugati típusú demokrácia. Az 1990-es években egymást váltó két miniszterelnök mozgáskörét jelentısen befolyásolta a katonaság, amelynek egyetértése és jóváhagyása nélkül szinte semmilyen kül- és biztonságpolitikai kérdésben nem lehetett döntést hozni. 5 Nehezen jellemezhetı a pakisztáni állam olyan nyugati fogalmakkal, mint 4 Csicsmann László [2007]: Destabilizáció vagy demokratikus reformok? A hatalommegosztás kérdıjelei Pakisztánban Pervez Musarraf katonai puccsa óta In: Külügyi Szemle, szám o. 5 Pakisztánban jelentıs befolyással bír a katonaság a politikára, ennek oka történelmi. Ugyanis Brit-Indiában Pakisztánt biztonsági államként kezelték, területérıl toborozták a legtöbb katonát az Afganisztánnal megvívott háborúk során. Talbot, Ian [1998]: Pakistan. A Modern History, Hurst, cop., London o.

7 nemzetállam, vagy demokrácia. A nemzetállami koncepció késın, csak a gyarmatosítással jelentkezett, de mára többé-kevésbé lezajlott ennek az adaptációja. A pakisztáni állampolgár ma már lojális Pakisztánhoz, de a klasszikus nemzetállami koncepciót azonban gyengíti a belsı etnikai, családi, törzsi törésvonalak léte. 6 Az iszlám nehezen egyeztethetı össze azzal a saját magát ellenırzı struktúrával, ami Európában mőködik. Egyrészt más a politikai berendezkedés leírása az iszlám gondolkodásban, másrészt Európának is hosszú évszázadok és gazdasági hatalom, azaz a gyarmatosítás kellett ennek a struktúrának a kialakulásához. Pakisztánban nem alakult ki a nyugati demokráciákban megszokott fékek és ellensúlyok rendszere, valamint nem beszélhetünk a három hatalmi ág függetlenségérıl sem. 7 A kilencvenes évtizedet a miniszterelnök és az elnök közötti hatalmi civakodás jellemezte. Saríf második miniszterelnöki ciklusának egyik fımotívuma volt az alkotmány módosítása, amelyben szőkítette az elnök jogköreit, továbbá az igazságszolgáltatás és a katonaság függetlenségét és befolyását is háttérbe kívánta szorítani. A miniszterelnök ezen kezdeményezéseivel a politikai rendszert erısen autoritárius irányba terelte, amellyel a lakosság többsége nem értett egyet. 8 Saríf a nemzetközi közösség elıtt sem volt szalonképes, ugyanis 1998 májusában engedélyezte a nukleáris kísérleti robbantások végrehajtását, pedig Washington mindent megtett, hogy nyomást gyakoroljon a miniszterelnökre. Egy évvel késıbb a kargili háború kapcsán jelentıs nézeteltérés alakult ki a hadsereg fıparancsnoka, Musarraf és Saríf között, amelynek végülis az októberi vértelen puccs lett az eredménye. 9 Musarraf elsı elnöki beszédében kifejtette, a katonaság a demokrácia helyreállításának érdekében vette át a hatalmat. A hatalomátvétel a nemzetközi 6 Abbas, Hassan [2005]: Pakistan s drift into extremism, M.E. Sharpe, New York o. 7 Csicsmann László [2007]: Destabilizáció vagy demokratikus reformok? A hatalommegosztás kérdıjelei Pakisztánban Pervez Musarraf katonai puccsa óta, 143. o. 8 Abbas, Hassan [2005]: Pakistan s drift into extremism, M.E. Sharpe, New York o. 9 Saríf Musarrafot távollétében váltotta le a hadsereg fıparancsnoki posztjáról, aki Srí Lankából tartott hazafelé. A miniszterelnök nem engedte leszállni azt a polgári utasszálító repülıgépet, amelyen Musarraf utazott több száz civillel együtt, a gép végül öt percre elegendı üzemanyaggal mégis landolt, a puccs sikerült, Saríf pedig nyolc évi szaúdi-arábiai számőzetésbe kényszerült.

8 közösség tiltakozását váltotta ki, azonban a lakosság széleskörően támogatta a fıparancsnokot. 10 Ennek magyarázata az ország súlyos gazdasági és politikai válsága. A kilencvenes évek demokratái elveszítették a társadalom bizalmát, mert súlyos korrupciós ügyekben voltak érintettek. 11 A kilencvenes években a súlyos gazdasági és társadalmi gondok a csıd szélére sodorták az országot, olyannyira, hogy az állam alapvetı feladatait sem tudta ellátni ben az ország lakossága mintegy 140 millió fı volt, s ebbıl megközelítıleg egy millió ember fizetett adót. Ez a magyarázata annak, hogy miért volt vonzó a lakosság számára Musarraf és a gazdasági prosperitást és a korrupció felszámolását középpontba állító politikája. Musarraf hatalomátvételét legitimálta a Legfelsıbb Bíróság, amely a katonai puccsot szükségszerőnek nevezte, azonban elıírta általános választások megtartását a hatalomátvételt követı két éven belül. A 2001 szeptemberi new yorki és washingtoni terrortámadások azonban minden korábbi tervet átírtak, a belpolitika másodlagossá vált, a nemzetközi biztonság került elıtérbe. 10 Abbas, Hassan [2005]: Pakistan s drift into extremism, M.E. Sharpe, New York 178. o. 11 Benazir Bhutto férjét a jelenlegi elnököt Aszif Ali Zardarit Mr. 10 %, majd Bhutto második ciklusában Mr. 20 %-ként ismerték az országban. Csicsmann: Destabilizáció vagy demokratikus reformok? A hatalommegosztás kérdıjelei Pakisztánban Pervez Musarraf katonai puccsa óta o.

9 2. PAKISZTÁNI AMERIKAI KAPCSOLATOK Az angol gyarmatosítók a fiatal, minden szempontból gyenge államban a függetlenség kikiáltása után is megırizték pozícióikat, azonban az 1940-es évek végén az 1950-es évek elején, ahogyan a világpolitikában, úgy Pakisztánban is az Egyesült Államok vette át Nagy-Britannia szerepét. Az USA növekvı befolyását jelezte az ország bevonása az amerikai irányítás alatt álló katonai szövetségekbe (SEATO, CENTO) 12. Az Egyesült Államok jelentıs fegyverszállításokat hajtott végre valamint közvetlenül is megjelent az országban, Pesavár mellett létesített katonai támaszpontot. Pakisztán geopolitikai jelentısége Washington számára a hidegháború során felbecsülhetetlen volt. Pakisztán csak egy ugrásra van az olajszállítások miatt stratégiai fontosságú Arab-öböl térségétıl. Az Egyesült Államoknak, illetve a fejlett nyugat-európai országoknak elemi érdeke volt és most is az, hogy a Közel- Keletrıl érkezı olajszállítmányok biztonságban érkezzenek meg. Iszlámábád az úgynevezett bekerítési félhold részét képezte, amely a kommunizmus terjedésének feltartóztatása végett formálódott, a Szovjetunió déli határai mentén. 13 Az ország határos Kínával ennek a tényezınek a hidegháború során óriási volt a jelentısége. A hatvanas években végbement szovjet-kínai szakítás után, Washington Pakisztán segítségével tudta felvenni titokban a kapcsolatokat a kínai vezetéssel. 14 Nixon és Kissinger Pakisztán egységének és függetlenségének megırzését az amerikai ázsiapolitika alappillérének tekintették. 15 A fentiek alapján érthetı, hogy az Egyesült Államok nagy súlyt helyezett a pakisztáni szövetség megtartására. A hatvanas évek elejétıl kezdve azonban némileg 12 Szigeti János [1979]: Pakisztán, Gondolat Könyvkiadó, Budapest 37. o. 13 SEATO ill. CENTO tagság 14 Az elsı titkos találkozóra a washingtoni és a pekingi vezetés között, úgy került sor, hogy Kissinger Pakisztáni látogatásakor titokban Kínába repült, ahol tárgyalásokat folytatott a kínai vezetéssel. 15 uo. 39. o.

10 módosult Pakisztán külpolitikai orientációja. Ez a változás annak hatásaként következett be, hogy a szomszédos Kína fokozatosan szembekerült a Szovjetunióval és a kínai vezetés számára a kínai-szovjet és a kínai-indiai viszony romlásával párhuzamosan egyre fontosabbak lettek a Pakisztánnal ápolt kapcsolatok. Az ebbıl adódó lehetıségeket Iszlámábád is felismerte, és egyre inkább a nagyhatalmak közötti egyensúlyozás politikájának az alkalmazása felé fordult. Ez a folyamat Ajub Khán diktatúrájának idején kezdıdött el ( ), és kialakításában jelentıs szerepe volt Zulfikár Ali Bhuttónak, aki ekkor a külügyminiszteri posztot töltötte be. Az 1979-es év két eseménye ismét felértékelte az amerikaiak szemében a pakisztáni szövetségest. Februárban a síita vallási klérus által vezetett iszlám forradalom megdöntötte a térség addigi legfıbb szövetségesét, az iráni sah hatalmát. A Szovjetunió decemberben bevonult Afganisztánba, ahol mintegy 10 évig tartó háborút vívott; az Egyesült Államok Pakisztán közvetítésével támogatta a szovjet csapatokkal harcoló mudzsahedeket. A szovjet kivonulás Afganisztánból, majd az európai események hatására 16 Pakisztán szerepe leértékelıdött. Egészen 1998-ig nem történt különösebb változás a kapcsolatokban, azonban ez év májusában Iszlámábád nukleáris kísérleti robbantásokat hajtott végre, amely a korábbi indiai robbantásokra volt válasz. Washingtont valósággal sokkolták ezek az események, Clinton és a nyugati országok vezetıinek többsége súlyos gazdasági szankciókkal sújtották Indiát és Pakisztánt egyaránt, azonban a büntetı intézkedések sokkal súlyosabban érintették az amúgy is katasztrófális gazdasági körülményekkel küszködı Iszlámábádot. A Nemzetközi Valutaalap felfüggesztette a két országnak nyújtott hiteleket, Japán befagyasztotta közvetlen mőködı tıke befektetéseit. A politikailag instabil légkör egyébként amúgy is elijesztette a befektetıket, fokozva a dél-ázsiai recessziós hullámot. Az ezt követıen kitörı kargili konfliktus rávilágított arra, hogy az emberiség az 1962-es kubai rakétaválság óta most állt a legközelebb a nukleáris 16 kelet-európai demokratizálódási folyamat; II. Öbölháború; délszláv konfliktus

11 holocausthoz. 17 9/11 azonban minden szankciót háttérbe szorított, így Iszlámábád hamar kitört a nemzetközi elszigeteltségbıl. 17 Csicsmann: Nukleáris fegyverkezés Dél -Ázsiában Az indo-pakisztáni konfliktus az ezredfordulón, In Külvilág 2004/2 szám o.

12 3. 9/11 UTÁN Az USA külpolitikájában a szeptember 11-i terrortámadás óta Pakisztán meghatározó szerepet tölt be. A 2001 októberében kirobbant afganisztáni háborúban Iszlámábád, Washington oldalára állt, noha a pakisztániak többsége ellenezte az Egyesült Államokkal való együttmőködést. 18 A Bush-adminisztráció ragaszkodott az elnök személyéhez, akit a szélsıséges iszlamisták elleni harcban a legalkalmasabb politikusnak tartottak, azonban Musarraf nem tudott megbirkózni az afgán határ mentén elszabaduló terrorizmussal. Washingtonban attól tartottak, hogy ha Musarraf távozni kényszerül az elnöki pozícióból, a demokratikusan választott polgári kormány kesztyős kézzel fog bánni a terroristákkal ben Musarraf elnök népszerősége negatív csúcsot döntött, az 1999-es ígéreteit nem tudta betartani, valamint az afgán határ mentén elszabaduló terrorizmussal sem tudott mit kezdeni nyarán tárgyalások kezdıdtek az ellenzékiek Benazir Bhutto vezette PPP és Musarraf között. Musarrafot októberében a szövetségi parlament két háza és a négy tartományi törvényhozás ismét elnökké választotta, amely nyilvánvalóan alkotmányellenes volt. Az ellenzéki pártok a Legfıbb Ügyészséghez fordultak az alkotmány megsértése miatt, azonban Musarraf megelızve azt, hogy a Legfelsı Bíróság kimondja, hogy az elnökválasztás alkotmányellenes volt, november 3-án rendkívüli állapotot vezetett be, továbbá a Legfelsı Bíróság tagjait börtönbe záratta. Az Egyesült Államok felszólalt a demokratikus reformok lefékezıdése miatt, azonban az afganisztáni helyzet megoldásához kulcsfontosságú elnököt biztosította támogatásáról. A 2008 februárjában megtartott választásokat a Musarraf-ellenes politikai pártok PPP, PML Navaz Saríf vezette szárnya nyerték. Az új kormányfı Juszuf 18 Meg kell azonban jegyezni, hogy a terrorizmusellenes harcot a lakosság többsége támogatta. 19 Csicsmann [2008]: A pakisztáni folyamatok nemzetközi dimenziója 3. o.

13 ellene márciusában a Legfelsı Bíróság mindenféle választott tisztségtıl eltiltotta Reza Giláni lett, aki ötpárti koalíciót alakított 20, azonban e pártok csupán egy kérdésben értettek egyet, Musarrafot el kell távolítani a hatalomból augusztusában a kormánykoalíció megállapodott abban, hogy vádemelési javaslatot nyújtanak be az elnök ellen, aki augusztus 18-án lemondott. Szeptemberben Ászif Ali Zardárit a 2007-ben meggyilkolt Benazir Bhutto özvegyét választották öt évre elnöknek. 3.1 Zardári Saríf tandem Zardári elnökké választását követıen a kormánykoalíció válságba került, mivel az újonnan megválasztott elnök nem tartotta be ígéretét a Musarraf által kinevezett Legfelsı Bíróság menesztésére és a régi fıbíró Iftikhar Csaudri visszahelyezésére. Zardári, azonban attól tartott, hogy a Csaudri-féle vezetés korrupciós vádat emel Naváz Sarífot 23, valamint bátyját Sahbazt eltávolították pandzsábi fıminiszteri posztjáról. Ezt követıen Aszif Ali Zardári elnök saját emberét nevezte ki Pandzsáb tartomány élére. Tiltakozásul a Saríf család az utcára vitte híveit, ahol törtek-zúztak. Saríf bejelentette, csatlakozik a jogászok tüntetéséhez, amelyet a 2007-ben Pervez Musarraf tábornok, akkori elnök által menesztett Iftikhar Csaudri fıbíró rehabilitálásáért tartottak. 24 Végül gyızött a nép akarata; Giláni miniszterelnök március közepén bejelentette, hogy az összes eltávolított bíró visszakapja tisztségét PPP, PML-N, Avámi Nemzeti Párt, Muttahida Kaumi Mozgalom, Dzsamáat-i-Ulema Iszlám 21 Csicsmann [2008]: A pakisztáni folyamatok nemzetközi dimenziója 3-4. o. 22 A Musarraf-féle bíróság részesítette amnesztiában a korrupciós vádak miatt több éven át elızetes letartóztatásban tartott elnököt. 23 Az ügy pikantériája, hogy a Legfelsı Bíróság most a 2007-es szükségállapot egyik rendelkezésére hivatkozva meszelte el Sarífot, fenntartva az ellene korábban felhozott gépeltérítési vádat. 24 The Economist: Just like the bad old days, 57. o. 25 The Economist: Sharif wins a battle, o.

14 száma. 26 Nemcsak a demokráciát fenyegeti a Zardári Saríf rivalizálás, de a szélsıséges Mindeközben az országban elszaporodtak a terrorista merényletek, amelyekkel szemben a pakisztáni hatóságok tehetetlennek tőntek. Ezért az Egyesült Államok nem várt a pakisztáni hadsereg beavatkozására és kémrepülıgépekkel folyamatosan bombázta a terroristák feltételezett állásait, ahol jelentıs volt a civil áldozatok muszlimok elleni harcról is eltereli a kormány figyelmét. Washington ráadásul amúgy is neheztel Iszlámábádra, mert az USA-nak nem tetszı stratégiát követ a militánsokkal szemben. A kormány tavasszal például békét kötött a pakisztáni tálibokkal a fıvárostól 120 kilométerre északnyugatra lévı Szvat-völgyben. A megállapodás felér a pakisztáni hadsereg kapitulációjával, mivel a harcok beszüntetésének az az ára, hogy foglyokat cserélnek és bevezetik a sáriát 27. Feltehetıleg az afganisztáni tálibokkal és az al-káida terrorhálózattal kapcsolatban álló szélsıséges vallásos erık jelentıs gyızelemnek tekintik, hogy a világi Pakisztán egy részén a szigorúan értelmezett iszlám lesz a törvény. A Szvat-völgyben a nıi oktatás elleni hadjárat során lányiskolákat égettek fel, és nyilvános kivégzéseket olykor lefejezéseket rendeztek. Washingtonban attól tartanak, hogy a völgy a szélsıségesek újabb hátországává válik, és a tálibok csak erıgyőjtésre használják a békekötést. 26 Gosh Thompson: The CIA's Silent War in Pakistan, TIME, január o. 27 Iszlám törvénykezés

15 4. A TERRORIZMUSELLENES HÁBORÚ IDEOLÓGIÁJA Az Egyesült Államok és a világ államainak többsége, nem a nemzetközi terrorizmus elleni harc céljával, hanem annak módjával és eszközeivel nem értenek egyet. Az amerikai változatot az úgynevezett Bush-doktrína jelenti, amelyet az elnök egy 2002 júniusában a West Point-i katonai akadémián elmondott beszédében fejtett ki elıször nyilvánosan 28, majd késıbb a nemzetbiztonsági stratégiába beépülve intézményesült. George W. Bush arra figyelmeztetett, hogy napjainkban a legnagyobb veszélyt a terrorizmus, a kudarcot vallott, illetve a haramia államok, valamint a tömegpusztító fegyverek jelentik, ám ha ezek a veszélyek találkoznak, akkor abból könnyen nukleáris háború robbanhat ki. Ennek megfelelıen a feladat a nemzetközi terrorizmus legyızése, a kudarcot vallott és haramia államok demokratikus átalakítása, továbbá a tömegpusztító fegyverek elterjedésének a megakadályozása. 29 A nemzetközi terrorizmus elleni világmérető küzdelem már több vitát váltott ki világszerte. Az államok többsége a terrorizmus társadalmi, gazdasági és politikai gyökereire szeretne koncentrálni, s elsısorban azokat az okokat akarja megszüntetni, amelyek miatt emberek tíz- vagy akár százezrei csatlakoznak a különbözı terrorista szervezetekhez. A Bush-adminisztráció azonban úgy érvelt, hogy mindez nem elegendı, a militáns, szélsıséges iszlamista erıkkel szemben kevés a hosszú távon eredményeket hozható gazdasági és társadalmi átalakulások támogatása. Az általuk jelentett fenyegetés most és itt jelentkezik, nincs idı arra, hogy hosszú éveket, akár évtizedeket várjanak az eredményekre, ezért a katonai fellépés fontos eleme kell, hogy legyen az ellenük folyó küzdelemnek. Ráadásul ezeknek a katonai fellépéseknek preventívnek kell lenniük, túlságosan magas a tét ahhoz, hogy a jelenlegi technológiai adottságok mellett az Egyesült Államok mindössze reagáljon egy ıt ért támadásra. A preventív katonai beavatkozás értelemszerően azt jelenti, hogy az Egyesült Államok a 28 The New York Times: Text of Bush s speech at West Point: 29 Trine Flockhart: A new transatlantic relationship? DIIS Working Paper no. 2007/13, O.

16 területétıl távol, más államok területén próbálja az ellenséges erıket megsemmisíteni. Jogi értelemben pedig számos amerikai politikus jogos önvédelemnek tekinti az ilyen jellegő akciókat, melyek ilyen módon az ENSZ Alapokmánya 51. paragrafusa szerint legitimek. Ez a megközelítés azonban kérdéses az államok szuverenitása szempontjából. 30 Az amerikai érvelés szerint azonban azért jogos az Egyesült Államok beavatkozása, mert ha terrorista csoportok tevékenykednek egy állam területén, akkor két eset lehetséges. Vagy az adott állam vezetıinek tudtával, s akkor ık maguk a felelısek az amerikai állampolgárok és tulajdon ellen elkövetett akciókért, tehát háborús cselekedetben bőnösek és megtámadásuk jogos. Ezek a haramia államok. A másik lehetıség az, hogy a terroristák az adott ország vezetıinek tudtán kívül tartózkodnak egy adott területen, vagy az utóbbiak nem kívánnak vagy tudnak fellépni ellenük. Ez azonban azt jelenti, hogy képtelenek az állam alapvetı funkcióit ellátni, tehát kudarcot vallott államról van szó, amely az államot jelentı attribútumok elvesztésével válik legitim célponttá. Ez az állami szuverenitást sajátosan értelmezı amerikai álláspont általánosan vitatott az egész világon. 31 Az európaiak döntıen alulról felfelé való, organikus építkezés eredményeként képzelik el ennek a célnak a megvalósítását, miközben az amerikaiak, nagy általánosságban pártállásra való tekintet nélkül, hisznek a demokrácia exportjában, ha kell akár erıszakos úton is után azonban már a neokonok, valamint az ıket támogató értelmiségiek transzformációs diplomáciáról kezdtek el beszélni. Így az Irak ellen 2003-ban megindított háború nyilvánosságra hozott hosszú távú célja a térség demokratizálása volt, az az elképzelés, hogy egy mőködı iraki demokrácia modellként szolgálhat a térség többi autokráciája számára. Ha pedig ezek az államok áttérnek a demokráciára, akkor a különbözı vitás kérdéseket békés úton fogják rendezni és a világ jelenleg 30 Magyarics Tamás [2007]: A globális hegemón 7. o. 31 uo o.

17 talán leggyúlékonyabb régiójában a politikai, gazdasági és társadalmi stabilitás válik uralkodóvá.

18 5. OBAMA ÚJ STRATÉGIÁJA január 20-án lépett hivatalba az új amerikai elnök Barack Obama, akit mindenki a változás szimbólumának tart. Már elnökjelöltként gyakran támadta a republikánusokat, amiért azok a nemzetközi terrorizmus elleni harc fı színterének Irakot választották, és elhanyagolták Afganisztánt, ahol véleménye szerint az al- Káida valódi bázisa található. Kampányában azt ígérte, hogy a terrorizmus elleni küzdelem középpontjába Afganisztánt helyezi, és ott világosan meghatározott stratégiát követ. Washington felismerte, hogy Afganisztánt nem lehet Pakisztántól függetlenül kezelni. Ezért lépések történtek az afganisztáni kérdés intézményesítése felé is, hiszen Richard Holbrooke személyében egy regionális megbízott kapott kinevezést. Igaz, az Egyesült Államok pakisztáni politikája az új kormányzat alatt is követi a Bush-adminisztráció politikáját. Ennek egyik elemeként Washington továbbra is célzott légicsapásokat hajt végre feltételezett al-káida és tálib állások ellen, amely ellen a Iszlámábád hevesen tiltakozik, azonban nem lehet tudni, hogy ebbıl mennyi a PR illetve a valódi felháborodás. Mint ahogyan azt sem lehet tudni, hogy a pakisztáni titkosszolgálat ISI kivel mőködik együtt. 32 Az ISI, különösen az 1979-es afganisztáni háború óta, önálló politikát folytat az afgán határ menti területeken illetve Kabul irányába. Obama kampánya során többek közt, a katonai erı túlzott használatával, unilateralizmussal és erıszakos demokráciaépítéssel vádolta a Bush-adminisztrációt, amely többé-kevésbé reális képet fest le a Fehér Ház 2005-ig folytatott külpolitikájáról. A neokonok felfogása érvényesült az Egyesült Államok kül- és biztonságpolitikájában, amely sajátos módon elegyítette a realista és a liberális külpolitikai elemeket. Realista volt a hatalom felfogásában, liberális, mert hitt a demokrácia exportjában öt követıen inkább a liberális felfogás került túlsúlyba; 32 Magyarics Tamás [2009]: Folyamatosság és megszakítottság az Obama-adminisztráció bel- és külpolitikájában, MKI Tanulmányok, 6. o.

19 multilaterális együttmőködés, szövetségek keresése, azonban a transzformációs demokrácia elméletekrıl nem mondtak le a republikánusok, noha korábbi afganisztáni és iraki célok finomultak, nem volt többé szó nemzetépítésrıl, demokratikus intézményrendszer kialakításáról, megelégedtek volna a stabilizációval. Az új elnök tíz hónapja alatt még adós maradt egy átfogó stratégia doktrína nyilvánosságra hozásával, azonban a demokrata adminisztráció eddigi intézkedéseibıl levonhatunk következtetéseket. A legfontosabb üzenet amelyet szóban és megjelenésében is sugárzott az volt, hogy az Egyesült Államok mindent elkövet azért, hogy a nemzetközi életben a kényszerítést a meggyızés váltsa fel, a konfrontációt a párbeszéd, az egyoldalú megoldásokra törekvést pedig az együtt gondolkodás és cselekvés. 33 Mivel a lázadók tevékenysége fokozódott az elmúlt hónapokban, Washington 7,5 milliárd dolláros segélycsomagot nyújt a pakisztáni kormánynak megfékezésükre. Ez a csomag azonban nem jár ingyen, Washington nagyobb elkötelezettséget vár az al-káida és a tálibok elleni harcban. A stratégia része a civil pillér megerısítése, a korrupció kiszőrése, valamint jobban elmélyítenék a hírszerzési együttmőködést is Washington és Iszlámábád között. 33 Magyarics Tamás [2009]: Folyamatosság és megszakítottság az Obama-adminisztráció bel- és külpolitikájában, o.

20 6. A SZÉLSİSÉGES MILICISTÁK FELSZÁMOLÁSA A nemzetközi közösség aggodalommal figyeli a pakisztáni helyzetet, ugyanis az ország 1998 óta de facto atomhatalom 34. Iszlámábád az elıkelı 10. helyet foglalja el a Foreign Policy által készített bukott államok rangsorában, 35 éppen ezért kiemelt helyet foglal el az ország a terrorizmusellenes háborúban. A Nyugat nem engedheti, hogy Pakisztán bukott állammá váljon és átengedje a hatalmat a tálib vezetésnek. Az Egyesült Államok folyamatosan bírálja a pakisztáni kormányt, 2009 áprilisában Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a képviselıház külügyi bizottságának adott beszámolójában kifejtette, hogy a pakisztáni vezetés nem tesz meg mindent a terroristák kézre kerítésének érdekében, továbbá figyelmeztet, Pakisztán halálos fenyegetést jelent az egész világra. 36 Az amerikai jelentések eltúlozzák Pakisztán destabilizációjának veszélyét, azonban az tény, hogy a szélsıséges tálibok megerısödtek, és vezetıjük Baitullah Meszúd meggyilkolása után a terrorista cselekmények jelentısen megszaporodtak. A pakisztáni helyzet Pervez Musarraf 2008 augusztusi távozása óta folyamatosan romlik. Egyre több merényletet követnek el a lázadók, és korábbi hagyományos öngyilkos merényleteket felváltották a sokkal súlyosabb incidensek; támadtak már meg rendırségi kiképzıközpontot, de követtek el merényletet a krikett játékosok ellen is. A központi kormány illetve a tálib lázadók 2009 februárjában egyezséget kötött. A megállapodás lényege az volt, hogy a Szvat-völgyben bevezetik a sáríát, cserébe a lázadók megígérték, hogy a Szvat-völgyön kívül nem támadnak. Ez az egyezség két hónapig volt érvényben, ugyanis a tálibok megszegték ígéretüket és 34 Mintegy 70 és 90 db közé teszik a szakértık nukleáris robbanófejek számát. Norris - Kristensen, Nuclear Notebook: Pakistani nuclear forces 2009, Bulletin of the Atomic Scientists, Szeptember - Október, vol. 65, no. 5, o. 35 Failed state index 2009, Foreign Policy, 36 Labott, Elise: Clinton: Pakistan in danger, CNN, április 23.

21 megpróbáltak a Szvat-völgyön túl újabb területeket is az ellenırzésük alá vonni. A térség 1,6 millió lakosának mintegy fele, 800 ezer ember kényszerül otthonából elmenekülni. Veszélyes ugyanis a térségben maradni: akiket a tálibok a felügyeletük alatt tartott területen ellenségnek tekintenek, lefejeznek vagy megköveznek, illetve a pakisztáni hadsereg légi csapásainak célpontjaivá is válhatnak. Így tehát ezrek indultak útnak otthonukból. Számukra az ENSZ és néhány másik segélyszervezet segítségével menekülttáborokat igyekeznek felállítani óta 1700-an haltak meg a térségben folyó harcokban, és körülbelül ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat, és kénytelenek azóta menekülttáborokban élni. 37 A helyzet jelentısen megváltozott, ugyanis amíg az elmúlt években a lakosság, mintegy harmada támogatta a tálibok elleni harcokat, 2009 nyarán ez az arány 70 %- ra ment fel, és a többség úgy véli, hogy az iszlamisták tevékenysége fenyegetés az egész országra nézve. 38 A pakisztáni hadsereg Dél-Vazirisztánban is offenzívába kezdett, ahol augusztusban sikeres légitámadást hajtottak végre a tálibok vezetıje, Baitullah Mahszúd ellen. Mahszúd halála után egyes nyugati újságok azt találgatták, hogy talpra tud-e állni a tálib mozgalom vezetıjük elvesztését követıen. 39 Nos az iszlamisták megválaszolták a nyugati elemzık kérdéseit, ısszel minden eddiginél több merényletet követtek el, amellyel a szélsıségesek elérték céljukat; bebizonyították a kormány tehetetlen velük szemben. Washington Hillary Clinton háromnapos látogatásával bizonyította, nagyon is fontos számukra a Pakisztánnal való szövetség, és a kettejük kapcsolatát új alapokra kívánja helyezni, amelynek egyik alappillére az ıszinte beszéd és az emberekkel való közvetlen kapcsolat lesz. A külügyminiszter asszony talán szokatlanul ıszinte volt, amikor az al-káidaval kapcsolatban kijelentette: Nehezen tudom elhinni, hogy a pakisztáni kormány tagjai közül senki nem tudja, hol vannak és ne tudnák elkapni 37 BBC: Q&A: Pakistan s Swat offensive, 38 Tóth Katalin: Kitekintı, Sakk-matt a táliboknak, 39 The Guardian: With Baitullah Mehsud dead, what now for Pakistan s militans groups?

22 ıket, ha tényleg akarnák. 40 Ezt követıen hozzáfőzte, elismerik Iszlámábád eddigi küzdelmét, de hiába értek el katonai sikereket tavasszal az afgán határ menti területeken, mivel azokat nem folytatták a szélsıségesek idıt nyertek, megerısödtek és pótolták veszteségeiket. Hillary Clinton azért utazott Pakisztánba, hogy megerısítse Iszlámábád és Washington kapcsolatait, amelyet a bizalomhiány jellemzett az utóbbi hónapokban, továbbá támogatásra szorul a pakisztáni hadsereg dél-vazirisztáni területek ellen indított offenzívája. A látogatást követıen Pakisztánban az Obama-adminisztráció stratégiáját bírálták, elsısorban a Kerry-Luger törvényként emlegetett segélyt. Az obamai törekvések értelmében a gazdaságot, a társadalmat és a demokráciát kell fejleszteni, ezáltal megszüntethetı az Egyesült Államokkal szemben kialakult ellenszenv, azonban Iszlámábádban gyanakodva szemlélik ezt a politikát, mert attól tartanak, hogy elveszítik szuveneritásukat. A gazdasági segélycsomag azonban nem a valódi problémákat oldja meg, hanem hatalmon tartja az aktuális pakisztáni kormányt, ezért a helyzet romlásával minden valószínőséggel az Amerika-ellenesség is nıni fog. 41 A katonai beavatkozás október 17-én indult, miután a lázadók már a hadsereg Ravalpindiben található fıhadiszállását támadták. Az afgán-pakisztáni határvidéken zajló akcióról kevés az információ, ugyanis újságírókat nem engednek a terület közelébe. Kérdéses, hogy lesz-e eredménye a támadásnak, ugyanis pár héten belül leesik a hó, amely szinte ellehetetleníti az iszlamisták felderítését, ugyanis egyszerően elbújnak a hegyekben. Véleményem szerint a legrosszabb megoldás az lenne, ha békekötéssel végzıdne az offenzíva mint, ahogy ez korábban többször megtörtént, mert akkor a tálibok ismét idıt nyernek veszteségeik pótlására. A menekültek kérdése elsıdleges prioritást kell, hogy élvezzen, mert a harcok helyszínérıl elmenekült több százezer embert el kell látni. İk jelenleg menekülttáborokban gyülekeznek, ahol 40 BBC: Clinton ends tough Pakistan trip, 41 Pakistan Observer: Clinton s visit,

23 katasztrofálisak a körülmények. Ezek az emberek nem azt fogják nézni, hogy az amerikai és a pakisztáni hadsereg fellépése szükséges volt, mert a tálibok már az ország stabilitását veszélyeztették, hanem azt, hogy lerombolták a házaikat, nincs mit enni, hamarosan beköszönt a tél. Innen már csak egy lépés az Amerika-ellenesség, hiszen Washington gyakorol nyomást a pakisztáni kormányra, hogy harcoljon a terrorizmus ellen pénzügyi segélyért cserébe. 6.1 Biztonságban vannak-e Pakisztán atomfegyverei? A jelenlegi helyzet ellenére Iszlámábád bıvíti nukleáris képességeit. Ez több szempontból is aggodalomra ad okot. A tálib lázadók szinte naponta hajtanak végre merényleteket, egyes szakértık azt vizionálják, hogy a pakisztáni nukleáris robbanófejek illetéktelen kezekbe kerülhetnek, amely elvezethet a nukleáris háborúhoz. A legnagyobb gond tehát a folytonos terrorfenyegetettség, amelyre sem pakisztáni, sem nemzetközi megoldás nem érkezett még. Az amerikaiak szerint alapvetıen Pakisztán dolga lenne saját betegségét kezelni 42 a kifogások helyett, mert ha a dolgok így haladnak a tálib vezetés heteken belül megbuktathatja a pakisztáni kormányt. Ezeket a véleményeket túlzásnak tartom, a terroristák nincsenek azon a technikai fejlettségi szinten, amely szükséges egy nukleáris rakéta kilövéséhez, bár a radioaktív anyagokat fel tudnák használni egy úgynevezett piszkos bomba elkészítéséhez. 42 Obama elnök a terrorizmust a rákhoz hasonlította.

24 7. UTÓSZÓ Musarraf lemondása óta a bel- és külpolitikában egyaránt jelentıs változások mentek végbe, amelyek a nemzetközi közösségben félelmet keltettek. A civil kormány elıtti legnagyobb kihívás a terrorizmus megfékezése, valamint az ország gazdasági konszolidációja ban 2,7 %-os volt a GDP növekedése, azonban az infláció mintegy 21 % volt. Ennél is megdöbbentıbb adat, hogy a 176 millió fıs lakosság, mintegy negyede él a szegénységi küszöb alatt. 43 Az elmúlt tíz évben kialakult a nagyvárosokban élı középosztály, azonban vidéken óriási a szegénység, ahol törzsi felkelések dúlnak. A szélsıséges iszlám és a szegénység szorosan összekapcsolódik, ezeken a területen az emberek fogékonyabbak a szélsıséges szólamokra. A kormánynak további feladata lenne a korrupció elleni harc, a Transparency International felmérése szerint, évente mintegy 195 milliárd rúpia tőnik el. 44 A mai Pakisztán egyik legbonyolultabb és legégetıbb problémája a nemzetiségi kérdés. Ez a gond már az ország megalakításakor is létezett, végsı soron az angol gyarmatosítók hagyták örökségül. A legnagyobb probléma a tartományok fejlettségi szintjének jelentıs különbsége. Ez a tény gondos nemzetiségi politikát követelne meg, amelynek arra kellene irányulnia, hogy fokozatosan kiegyenlítse a tartományok közötti különbségeket, illetve a szakadék elmélyülését. A politikai instabilitás egy másik problémával is párosul: az ország nem igazi nemzetállam, hanem inkább hasonlít egy zászló alatt egyesített törzsekre. Az Egyesült Államok unilaterista politikája véleményem szerint semmit nem old meg a térségben. Az egyoldalúan hozott döntések például a feltételezett terrorista állások bombázása, súlyosan sértik Pakisztán szuveneritását, ráadásul ezeknek az 43 CIA Factbook: 44 Transparency International: Pakistan National Corruption Survey

25 akcióknak rendszeresen civilek is áldozatul esnek. Véleményem szerint Washingtonnak támogatnia kéne azokat az alkotmányos reformokat, melyek a rendfenntartó erık és az igazságszolgáltatás megerısítését célozzák. Eltúlzottnak érzem a nyugati sajtóban megjelenı cikkeket, amelyek megkérdıjelezik, hogy a pakisztáni nukleáris arzenál biztonságban van-e illetve azt jósolják, hogy a tálibok akár pár hét alatt átvehetik az ország irányítását. Azt azonban fontosnak tartom megjegyezni, hogy Juszuf Reza Giláni kormányának több, mint egy éve alatt megerısítette azt a vélekedést, miszerint Pakisztánban egy katonai diktatúra kiszámíthatóbb, mint a civil kormányzás.

26 Pakisztán

27 IRODALOMJEGYZÉK ABBAS, Hassan [2005]: Pakistan's drift into extremism: Allah, the army, and America's war on terror M.E. Sharpe, New York BHUTTO, Benazir [2007]: A kelet lánya: önéletrajz Ulpius Ház, Budapest CSICSMANN László [2004]: Nukleáris fegyverkezés Dél-Ázsiában: Az indopakisztáni konfliktus az ezredfordulón In: Külvilág, szám CSICSMANN László [2007]: Destabilizáció vagy demokratikus reformok? A hatalommegosztás kérdıjelei Pakisztánban Pervez Musarraf katonai puccsa óta In: Külügyi Szemle, szám o. CSICSMANN László [2008]: A pakisztáni belpolitikai folyamatok regionális és nemzetközi dimenziója MKI Tanulmányok, Budapest FLOCKHART, Trine [2007]: A new transatlantic relationship? DIIS Working Paper no. 2007/13. GUNARATNA, Rohan [2008]: The Pakistan problem In: Foreign Policy november december Issue 169, o. HAQQANI, Husain [2005]: Between mosque and military

28 Carnegie Endowment for International Peace, Washington D.C. HUSAIN, Ishrat [1999]: Pakistan : the economy of an elitist state Oxford University Press, New York KATONA Magda [2008]: Pakisztán választások után Foundation for Afghanistan, Budapest KEPEL Gilles [2007]: Dzsihád Európa Könyvkiadó, Budapest LEWIS, Bernard [2004]: Az Iszlám válgsága Európa Könykiadó, Budapest MAGYARICS Tamás [2007]: A globális hegemón Grotius tanulmányok, Elérhetı: s%20hegemón.pdf MAGYARICS Tamás [2009]: Folyamatosság és megszakítottság az Obamaadminisztráció bel- és külpolitikájában, MKI Tanulmányok, Elérhetı: Obama_adminisztracio.pdf MOREAU, Ron: The Military's Long Reach In: Foreign Policy, 2007 szeptember október, Issue 162, o. RASHID, Ahmed [2002]: Jihad : the rise of militant Islam in Central Asia

29 Yale University Press, New Heaven SAYEED, Khalid B. [1967]: The political system of Pakistan Queen s University, Boston SZIGETI János [1979]: Pakisztán Gondolat Könyvkiadó, Budapest TALBOT, Ian [1998]: Pakistan : a modern history Hurst, cop., London VREELAND, James Raymond [2002]: Pakistan's Debt of Gratitude In: Foreign Policy, 2002 március április, Issue 129, 72 o. WADHAMS, Caroline [2008]: The Pakistan problem In: Foreign Policy, 2008 november december, Issue 169, o. ZIRING, Lawrence [1999]: Pakistan in the twentieth century : a political history Oxford University Press, Karachi ; Oxford

30 Internetes hivatkozások BBC: Pakistan s haunting Taliban problem (Letöltve: november 13.) BBC: Pakistanis back assault on Taliban (Letöltve: november 13.) BBC: Clinton ends tough Pakistan trip (Letöltve: november 13.) CIA Factbook: Pakistan (Letöltve: november 10.) CNN: LABOTT, Elise: Clinton: Pakistan in danger (Letöltve: november 12.) FOREIGN POLICY: Failed state index p_and_rankings THE GUARDIAN: With Baitullah Mehsud dead, what now for Pakistan s militans groups?

31 (Letöltve: november 13.) IMF: Pakistan's Economic Comeback (Letöltve: november 11.) IMF: IMF Executive Board Approves US$ 7.6 Billion Stand-By Arrangement for Pakistan (Letöltve: november 11.) INTERNATIONAL CRISIS GROUP: Pakistan: Countering Militancy in FATA counte ring_militancy_in_fata.pdf (Letöltve: november 11.) KITEKINTİ: Sakk-matt a táliboknak (Letöltve: november 10.) THE NEW YORK TIMES: Text of Bush s speech at West Point: (Letöltve: november 12.) PAKISTAN OBSERVER: Clinton s visit, (Letöltve: november 12.) DER SPIEGEL: KAZIM, HASNAIN: Sturm auf die Hochburgen der Taliban

32 (Letöltve: november 8.) TRANSPARENCY INTERNATIONAL: Pakistan National Corruption Survey _17_pakistan_cps_2009 (Letöltve: november 13.)

33 Folyóiratok BULLETIN OF THE ATOMIC SCIENTISTS: Nuclear Notebook: Pakistani nuclear forces 2009, szeptember - október, vol. 65, no. 5, o. The ECONOMIST: Just like the bad old days, február 28. vol no o. Sharif wins a battle március 21. vol no o. Generals and Judges augusztus 8. vol no o. Falling out augusztus 29. vol no o. A hostile ally október 31. vol no o. TIME: GOSH, Bobby THOMPSON, Mark: The CIA s silent war in Pakistan január 6. vol issue o. A kézirat lezárva: október 31.

5. A NATO. Vázlat. Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet

5. A NATO. Vázlat. Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet 5. A NATO Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. Vázlat 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet 1 1. A NATO létrejötte Vörös hadsereg Európa katonailag (+ gazdaságilag) gyenge USA-t

Részletesebben

A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER

A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER A világháború a Fülöpszigeteken A háború kitörése, hadműveletek a Corregidor elestéig

Részletesebben

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban.

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban. 10.1 A szovjet felszabadítás és megszállás A szovjet felszabadítás és megszállás. Az ország háborús emberáldozata és anyagi vesztesége. A nemzetközi helyzet hatása a magyar belpolitika alakulására 1945

Részletesebben

P7_TA-PROV(2013)0060 Orvosi segítséget nyújtókat ért közelmúltbeli támadások Pakisztánban

P7_TA-PROV(2013)0060 Orvosi segítséget nyújtókat ért közelmúltbeli támadások Pakisztánban P7_TA-PROV(2013)0060 Orvosi segítséget nyújtókat ért közelmúltbeli támadások Pakisztánban Az Európai Parlament 2013. február 7-i állásfoglalása a közelmúltban segélyszervezetek egészségügyi alkalmazottai

Részletesebben

A közép-európai rakétapajzs elvetésének hátteréhez

A közép-európai rakétapajzs elvetésének hátteréhez 42 NEMZET ÉS BIZTONSÁG 2009. OKTÓBER Varga Gergely A közép-európai rakétapajzs elvetésének hátteréhez Barack Obama 2009. szeptember 17-én jelentette be hivatalosan, hogy eláll a Közép-Európába tervezett

Részletesebben

Ahol a katonai és gazdasági tisztességtelenség véget ér, ott kezdıdik a politikai tisztességtelenség

Ahol a katonai és gazdasági tisztességtelenség véget ér, ott kezdıdik a politikai tisztességtelenség Ahol a katonai és gazdasági tisztességtelenség véget ér, ott kezdıdik a politikai tisztességtelenség Churchill azt mondta: Ahol a tisztesség véget ér, ott kezdıdik a politika. Az utóbbi napok kiegészítették

Részletesebben

AZ ISZLÁM ÁLLAM. Tálas Péter NKE NIT SVKK talas.peter@uni-nke.hu

AZ ISZLÁM ÁLLAM. Tálas Péter NKE NIT SVKK talas.peter@uni-nke.hu AZ ISZLÁM ÁLLAM Tálas Péter NKE NIT SVKK talas.peter@uni-nke.hu Az iszlám állam 2003-2011 iraki háború Ellenállás 2003-tól különböző csoportok/milíciák Paul Bremer Baásztalanítás programja Szunnita és

Részletesebben

integrációs folyamatok

integrációs folyamatok SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Magyarország és a nemzetközi integrációs folyamatok 2008/09. tanév, 2. félév Globalizáció és magyar társadalom II. Páthy Ádám Kétpólusú világrendszer

Részletesebben

Az Amerikai Egyesült Államok

Az Amerikai Egyesült Államok Az amerikai külpolitika Az Amerikai Egyesült Államok Fehér Zoltán Zsigmond Király Főiskola Nemzetközi kapcsolatok szak III. évf. 2004. tavaszi félév Amerika mint kísérlet Perception Kivételesség-tudat

Részletesebben

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának MAGYARORSZÁG 1900 1918. október 30. Kitör az őszirózsás forradalom 1914. július 28. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának 1919. március 21. Kikiáltják a Tanácsköztársaságot 1910 1920. június

Részletesebben

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005)

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005) SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005) A 90-es évek első felében Budapest korrekt, ám ugyanakkor távolságtartó Oroszország-politikája teljes mértékben érthető volt. Egyrészt az

Részletesebben

Pakisztán a februári választások után

Pakisztán a februári választások után NB3_bel.qxd 3/11/2008 6:37 PM Page 3 BIZTONSÁGPOLITIKA 3 Csicsmann László Pakisztán a februári választások után A Benazír Bhutto elleni 2007. december 27-i merénylet, a pakisztáni ellenzék legismertebb

Részletesebben

Magyar-arab kapcsolatok. Kovács Viktória Bernadett 13

Magyar-arab kapcsolatok. Kovács Viktória Bernadett 13 Magyar-arab kapcsolatok Kovács Viktória Bernadett 13 J. NAGY LÁSZLÓ (2006): Magyarország és az arab térség: kapcsolatok, vélemények, álláspontok, 1947-1975. JATEPress, Szeged. 159 p. Nem is gondolnánk,

Részletesebben

ÜNNEPI KIADÁS SZLOVÉNIA FÜGGETLENSÉGÉNEK HUSZADIK ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

ÜNNEPI KIADÁS SZLOVÉNIA FÜGGETLENSÉGÉNEK HUSZADIK ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL TARTALOM NÉPSZAVAZÁS A FÜGGETLENSÉGRİL 1990, december 23 Hazai archív sajtó- a szlovén függetlenségi folyamatokról 1990-1991 MI TÖRTÉNT? A TÖRTÉNELMI ESEMÉNYEK ÁTTEKINTÉSE ÉVES PROGRAMOK 2010-11 A 'PICTURE

Részletesebben

Magyarország külpolitikája a XX. században

Magyarország külpolitikája a XX. században Fülöp Mihály-Sipos Péter Magyarország külpolitikája a XX. században SUB Göttingen 7 210 085 436 99 A 5460 Aula, 1998 TARTALOM Első fejezet MAGYARORSZÁG AZ ÚJ NEMZETKÖZI RENDBEN AZ I. VILÁGHÁBORÚ UTÁN 9

Részletesebben

AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS ÁTLÁTHATÓSÁGÁRÓL 2008. június 4. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Emlékeztetı

AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS ÁTLÁTHATÓSÁGÁRÓL 2008. június 4. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Emlékeztetı KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS ÁTLÁTHATÓSÁGÁRÓL 2008. június 4., Emlékeztetı Az emlékeztetı a megbeszélésen elhangzott szakmai vita összefoglalója. A kerekasztal beszélgetés teljes hanganyaga

Részletesebben

Nyilvános jelentés a FIDESZ KDNP által javasolt öt alkotmánybíró-jelöltrıl

Nyilvános jelentés a FIDESZ KDNP által javasolt öt alkotmánybíró-jelöltrıl Nyilvános jelentés a FIDESZ KDNP által javasolt öt alkotmánybíró-jelöltrıl A Jelentést készítették ez Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért munkatársai: Hegyi Szabolcs Hüttl

Részletesebben

VÉLEMÉNY. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2010/2311(INI) 27.5.2011. a Külügyi Bizottság részéről

VÉLEMÉNY. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2010/2311(INI) 27.5.2011. a Külügyi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Külügyi Bizottság 27.5.2011 2010/2311(INI) VÉLEMÉNY a Külügyi Bizottság részéről az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság részére az EU terrorizmus elleni politikájáról:

Részletesebben

Dél-Ázsia és az Indiai-óceán északi térségének stratégiai és biztonságpolitikai folyamatai.

Dél-Ázsia és az Indiai-óceán északi térségének stratégiai és biztonságpolitikai folyamatai. HÁDA Béla tudományos segédmunkatárs Telefon: 432-9092, 29-270 Email: hada.bela@uni-nke.hu Végzettség ELTE BTK történelem szak (2008) ELTE TáTK politológia szak (2010) ELTE BTK Történelemtudományok Doktori

Részletesebben

Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán

Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán 2009. október 16. Dr. Bernek Ágnes főiskolai tanár Zsigmond Király Főiskola "A jelenlegi globális világgazdaságban mindössze csak két

Részletesebben

Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a

Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a NB2_bel.qxd 2/6/2008 9:23 PM Page 80 80 Háda Béla Helyzetképek a próféták földjérõl Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a Közel-Kelet térségével foglalkozó kutatások egyik legelismertebb szaktekintélye Magyarországon.

Részletesebben

Összefoglaló. A világgazdaság

Összefoglaló. A világgazdaság Összefoglaló A világgazdaság A világgazdasági kilátásokat továbbra is jelentıs bizonytalanság övezi, ami minden jel szerint az elkövetkezı két évben is megmarad. A bizonytalanság forrása ıszi jelentésünkhöz

Részletesebben

Jegyzıkönyv. 1. A Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ Fövenyes utcai területi irodájának 2013. évi szakmai beszámolója

Jegyzıkönyv. 1. A Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ Fövenyes utcai területi irodájának 2013. évi szakmai beszámolója Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyőlésének József Attila-lakótelepi Településrészi Önkormányzata 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt. sz.: I. 315-5/2014. Jegyzıkönyv Készült: a József

Részletesebben

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Politikaelmélet tanszék HERCZEGH GÉZA ARDAY LAJOS JOHANCSIK JÁNOS MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE SUB Göttingen 7 219 046 719 2006 A 6088 BUDAPEST,

Részletesebben

A 21. század hadviselésének néhány fõbb jellemzõje

A 21. század hadviselésének néhány fõbb jellemzõje Ronkovics József A 21. század hadviselésének néhány fõbb jellemzõje A szerzõ rövid cikkében, kiindulva a 21. század valószínû kihívásaiból, felvázolja a jövõ hadviselésének lehetséges formáit, fontosabb

Részletesebben

A BALLISZTIKUS RAKÉTAFEGYVEREK ARZENÁLJÁVAL KAPCSOLATOS MEGÁLLAPODÁSOK AMERIKAI SZOVJET/OROSZ SZERZŐDÉSEK DR. RUTTAI LÁSZLÓ DR.

A BALLISZTIKUS RAKÉTAFEGYVEREK ARZENÁLJÁVAL KAPCSOLATOS MEGÁLLAPODÁSOK AMERIKAI SZOVJET/OROSZ SZERZŐDÉSEK DR. RUTTAI LÁSZLÓ DR. HADTUDOMÁNY DR. RUTTAI LÁSZLÓ DR. SZENTESI GYÖRGY A BALLISZTIKUS RAKÉTAFEGYVEREK ARZENÁLJÁVAL KAPCSOLATOS MEGÁLLAPODÁSOK A veszély jelentőségére való tekintettel világszerte egyre több és több publikáció

Részletesebben

A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban

A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban 2013 Valki László 2 ENSZ alapokmány anyagi és eljárási normáinak összefüggése Biztonsági Tanács: államok közösségének egyetlen bírósága Eljárási:

Részletesebben

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között Rövid áttekintés Ez a bő három évtized különleges helyet foglal el a magyar orosz kapcsolatok ezeréves történetében. Drámai és tragikus volt a kezdet.

Részletesebben

CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI

CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI Kis Zoltán CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI Az ezredforduló felé közeledve egyre reálisabbnak és kézzelfoghatóbbnak tőnik Magyarország csatlakozása a

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Politológia 2. I. Politikai rendszer funkciói II. A politikai rendszer elemei 2013. I. Politikai rendszer funkciói 1) A társadalom felé 2) A politikai rendszeren

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Alkotmányügyi Bizottság 18.10.2011 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE Tárgy: VÉLEMÉNY MAGYARORSZÁG ÚJ ALAPTÖRVÉNYÉRİL Elfogadta a VELENCEI BIZOTTSÁG 87. plenáris ülésén (Velence,

Részletesebben

A keresztény és az iszlám kultúra viszonyának elemei a konfliktusokhoz és a háborúhoz

A keresztény és az iszlám kultúra viszonyának elemei a konfliktusokhoz és a háborúhoz KARD ÉS TOLL 2006/3 A keresztény és az iszlám kultúra viszonyának elemei a konfliktusokhoz és a háborúhoz Oszti Judit A konfliktusok kezelése, a háború, az erõszak társadalmi megítélése eltérõ a különbözõ

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum. Az IMF hitelről

Új Szöveges dokumentum. Az IMF hitelről Az IMF hitelről Védőpajzs - így jellemezte Gyurcsány Ferenc kormányfő azt a hitelt, amit felvehet a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) Magyarország. Rajtunk kívül négy állam kaphat rendkívüli hitelt, hogy

Részletesebben

Dr. Vermes Attila: Szállítmánybiztosítás és felelısség

Dr. Vermes Attila: Szállítmánybiztosítás és felelısség Dr. Vermes Attila: Szállítmánybiztosítás és felelısség A szállítmánybiztosítás alapvetıen három módozatot ölel fel, a fuvarozott áru biztosítását, a fuvareszköz biztosítását, valamint a fuvarozó, illetve

Részletesebben

A korrupciós hálózatok kialakulása Magyarországon 2010-ig. Készült 2012/2013-ban a Nemzeti Együttmőködési Alap támogatásával

A korrupciós hálózatok kialakulása Magyarországon 2010-ig. Készült 2012/2013-ban a Nemzeti Együttmőködési Alap támogatásával A korrupciós hálózatok kialakulása Magyarországon 2010-ig Készült 2012/2013-ban a Nemzeti Együttmőködési Alap támogatásával A kötet témái Attitődök a korrupcióról a jövı gazdasági szakembereinek szegmensében

Részletesebben

A FOGLALKOZTATÁS KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETEI A GLOBALIZÁCIÓ TÜKRÉBEN

A FOGLALKOZTATÁS KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETEI A GLOBALIZÁCIÓ TÜKRÉBEN A FOGLALKOZTATÁS KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETEI A GLOBALIZÁCIÓ TÜKRÉBEN Lipták Katalin Ph.D. hallgató Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Világgazdaságtani Tanszék Eddigi kutatásaim eredményeképpen a közgazdasági

Részletesebben

Rendszerváltásunk mérlege. Hazánk felzárkózási esélyei és a stratégiai gondolkodás meghonosítása a társadalom- és gazdaságpolitika formálásában

Rendszerváltásunk mérlege. Hazánk felzárkózási esélyei és a stratégiai gondolkodás meghonosítása a társadalom- és gazdaságpolitika formálásában ECOSTAT és a 135 éves Népszava jubileumi Konferenciája: Lehetséges felzárkózási pályák Magyarországon Stratégiai forgatókönyvek 2008-2020 Budapest, 2008. november 27. Rendszerváltásunk mérlege. Hazánk

Részletesebben

A 2006-os német biztonságpolitikai fehér könyv

A 2006-os német biztonságpolitikai fehér könyv 82 Takács Judit A 2006-os német biztonságpolitikai fehér könyv Lapunk 2008. szeptemberi számában a Kitekintõ címû rovatban a nemzeti stratégiai dokumentumok rendszerét ismertettük a fontosabb európai stratégiai

Részletesebben

Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév

Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév 1. Mit értünk biztonságpolitika alatt? 2. Hogyan változott meg a biztonságnak, mint fogalomnak a tartalmi háttere az elmúlt 16

Részletesebben

Együttmőködés a fejlıdı országokkal a jó adóügyi kormányzás elımozdítása terén

Együttmőködés a fejlıdı országokkal a jó adóügyi kormányzás elımozdítása terén P7_TA(2011)0082 Együttmőködés a fejlıdı országokkal a jó adóügyi kormányzás elımozdítása terén Az Európai Parlament 2011. március 8-i állásfoglalása Adók és a fejlesztés Együttmőködés a fejlıdı országokkal

Részletesebben

GLOBALIS KONFLIKTUSOK

GLOBALIS KONFLIKTUSOK Beszélgessünk róla! GLOBALIS KONFLIKTUSOK ` Louise Spilsbury Hanane Kai A fordítás alapja: Louise Spilsbury: Global Conflict First published in Great Britain in 2016 by Wayland Text Wayland, 2016 Written

Részletesebben

Munkavédelmi helyzet a Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság területén

Munkavédelmi helyzet a Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság területén Mottó: Felelısségteljes élet és cselekvés a munkahelyeken (Fıcze Lajos) Munkavédelmi helyzet a Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság területén Vegyipari Ágazati Párbeszédbizottság Budapest 2009. május

Részletesebben

Románia nemzeti védelmi stratégiája

Románia nemzeti védelmi stratégiája 38 NEMZET ÉS BIZTONSÁG 2011. FEBRUÁR Tóth Sándor Románia nemzeti védelmi stratégiája Jelen írásában a szerzõ Románia nemzeti védelmi stratégiáját ismerteti és elemzi, illetve helyezi el a román stratégiaalkotási

Részletesebben

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány Kovács János vezető elemző Kovács János 1 Az Antall-kormány A politikai rendszerváltoztatás utáni első

Részletesebben

XII. évfolyam, 2. szám Úny Község Önkormányzatának Kiadványa 2008. július

XII. évfolyam, 2. szám Úny Község Önkormányzatának Kiadványa 2008. július ÚNYI ÚJSÁG XII. évfolyam, 2. szám Úny Község Önkormányzatának Kiadványa 2008. július T A R T A L O M Fejezetek Úny község történelmébıl Óvodai hírek Iskolai hírek Testületi Tallózó Anyakönyvi hírek Berhidai

Részletesebben

6. szám ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 497.

6. szám ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 497. 6. szám ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 497. ISSN 1215 4261 TARTALOMJEGYZÉK SZÁM TÁRGY OLDALSZÁM A MEGYEI KÖZGYŐLÉS RENDELETE 13/2007. (V. 31.) HBMÖK A vagyongazdálkodásról valamint a beruházások rendjérıl szóló 13/2004.

Részletesebben

kis robbanás-erős sugárzás a páncélzat ellen: a neutronbomba (Sam Cohen, , ) szabályozható hatóerejű bomba

kis robbanás-erős sugárzás a páncélzat ellen: a neutronbomba (Sam Cohen, , ) szabályozható hatóerejű bomba atomakna táskabomba kis robbanás-erős sugárzás a páncélzat ellen: a neutronbomba (Sam Cohen, 1958-1962-1978, 1981-1992) pl. (tríciumos) hidrogénbomba uránium tartály nélkül (helyette króm, nikkel), a neutron

Részletesebben

A 21. század világgazdasága szeptember 11. után a világpolitika új korszaka

A 21. század világgazdasága szeptember 11. után a világpolitika új korszaka Kelet-Közép-Európa a 21. század geopolitikai erőviszonyaiban Dr. Bernek Ágnes a ZSKF Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője SZE RGDI Kelet-Közép-Európa térszerkezetének változásai 2012. november 30.

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Politológia 1. 2013. Követelmények. - írásbeli kollokvium, tesztjellegű - Politológia. Elmélet - gyakorlat Szerző: Hazayné dr. Ladányi Éva VAGY - Politológia

Részletesebben

Moszkva és Washington kapcsolatai

Moszkva és Washington kapcsolatai NB2_bel.qxd 2/6/2008 9:23 PM Page 13 BIZTONSÁGPOLITIKA 13 Sz. Bíró Zoltán Az orosz amerikai viszony alakulásáról Moszkva és Washington kapcsolatai a Szovjetunió felbomlását (1991. december) követõ bõ másfél

Részletesebben

c. Fıiskolai tanár 2010.02.25. IT fogalma, kialakulása 1

c. Fıiskolai tanár 2010.02.25. IT fogalma, kialakulása 1 Az Információs Társadalom fogalma, kialakulása Dr. Bakonyi Péter c. Fıiskolai tanár 2010.02.25. IT fogalma, kialakulása 1 Az információs társadalom fogalma Az információs és kommunikációs technológiák

Részletesebben

Az izraeli palesztin viszony újabb fejleményei, az Obama-beszéd kihatásai I.

Az izraeli palesztin viszony újabb fejleményei, az Obama-beszéd kihatásai I. BIZTONSÁGPOLITIKA 3 Gazdik Gyula Az izraeli palesztin viszony újabb fejleményei, az Obama-beszéd kihatásai I. A tanulmány elsõ része 2010. október elejétõl, az amerikai részvétellel zajló izraeli palesztin

Részletesebben

P7_TA-PROV(2010)0490 Az Afganisztánra vonatkozó új stratégia

P7_TA-PROV(2010)0490 Az Afganisztánra vonatkozó új stratégia P7_TA-PROV(2010)0490 Az Afganisztánra vonatkozó új stratégia Az Európai Parlament 2010. december 16-i állásfoglalása az új afganisztáni stratégiáról (2009/2217(INI)) Az Európai Parlament, tekintettel az

Részletesebben

Regionális gazdaságtan 1-2. Regionális tudomány A tér szerepe a globális világban. Dr. Bernek Ágnes szeptember

Regionális gazdaságtan 1-2. Regionális tudomány A tér szerepe a globális világban. Dr. Bernek Ágnes szeptember Regionális gazdaságtan 1-2. Regionális tudomány A tér szerepe a globális világban Dr. Bernek Ágnes 2008. szeptember A TÉR vertikális és horizontális térségi felosztás Vertikális térségi felosztás nagytérségi

Részletesebben

Az állami tulajdon sorsa. (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke)

Az állami tulajdon sorsa. (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Duna Charta és az Élılánc Magyarországért konferenciája: Vagyonleltár Budapest, 2008. szeptember 27. Az állami tulajdon sorsa (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Tisztelt Hallgatóim! Megköszönve

Részletesebben

Korrupció az igazságszolgáltatásban Világtrendek. Marschall Miklós Regionális Igazgató Európa és Közép-Ázsia Transparency International

Korrupció az igazságszolgáltatásban Világtrendek. Marschall Miklós Regionális Igazgató Európa és Közép-Ázsia Transparency International Korrupció az igazságszolgáltatásban Világtrendek Marschall Miklós Regionális Igazgató Európa és Közép-Ázsia Transparency International TI s Global Corruption Report 2007 Korrupció az igazságszolgáltatásban

Részletesebben

A külföldi katonai missziók áttételes gazdasági hatásai. Lakner Zoltán Kasza Gyula 36 HADTUDOMÁNY 2008/3 4

A külföldi katonai missziók áttételes gazdasági hatásai. Lakner Zoltán Kasza Gyula 36 HADTUDOMÁNY 2008/3 4 virtuális tudásközpontoknak közvetlen politikai befolyástól és gazdasági kényszertõl függetlenül kell mûködniük. E célból tanácsos ezeket a központokat legalább a legfontosabbakat virtuális autonóm közigazgatási

Részletesebben

NEMZETKÖZI SZEMLE. Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S

NEMZETKÖZI SZEMLE. Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S NEMZETKÖZI SZEMLE Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S Ha a Helsinkiben megtartott európai biztonsági és együttműködési értekezlet (1975) kontinensünk második világháború utáni békés korszakának

Részletesebben

Megint válság van: ismét inadekvát válaszok és hatalmas károk

Megint válság van: ismét inadekvát válaszok és hatalmas károk Megint válság van: ismét inadekvát válaszok és hatalmas károk nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba állította Hérakleitosz. Magyarországon mintha ez a bölcsesség is megdılne, úgy tőnik, folyamatosan

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Plenárisülés-dokumentum 1.9.2008 B6-0413/2008 ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY. a Tanács és a Bizottság nyilatkozatait követıen

EURÓPAI PARLAMENT. Plenárisülés-dokumentum 1.9.2008 B6-0413/2008 ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY. a Tanács és a Bizottság nyilatkozatait követıen EURÓPAI PARLAMENT 2004 Plenárisülés-dokumentum 2009 1.9.2008 B6-0413/2008 ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY a Tanács és a Bizottság nyilatkozatait követıen az eljárási szabályzat 103. cikkének (2) bekezdése

Részletesebben

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok Kovács János vezető elemző Kovács János 1 Gyurcsány Ferenc új lendületet adott az MSZP-nek,

Részletesebben

K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk,

K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk, Alex Standish AZ OROSZ TITKOSSZOLGÁLATOK ÚJJÁSZÜLETÉSE K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk, hogy ki gyilkolta meg Londonban radioaktív anyaggal az orosz titkosszolgálat

Részletesebben

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei 9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása. Trianon gazdasági, társadalmi és etnikai hatásai. A Károlyi-kormány bel- és külpolitikai mozgástere

Részletesebben

Az Innováció és az ember avagy: Miért (nem) szeretnek a felhasználók kattintani?

Az Innováció és az ember avagy: Miért (nem) szeretnek a felhasználók kattintani? Az Innováció és az ember avagy: Miért (nem) szeretnek a felhasználók kattintani? Esszé az Innováció és kommunikáció tantárgyhoz Készítette: Polgár Péter Balázs, 2007. január 16. A 21. század elejére még

Részletesebben

Megvéd-e minket a NATO?

Megvéd-e minket a NATO? Megvéd-e minket a NATO? Európa biztonsága Donald Trump korában Csiki Tamás NKE SVKK csiki.tamas@uni-nke.hu Budapest, 2017. 05. 24. Főbb témakörök Európa geostratégiai helyzete Pillanatfelvétel a NATO-ról

Részletesebben

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista '56-os terem a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista vidéki nagyvárosokban. rendszer bűneit. c) Magyarország felmondta

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 I. Témakör: Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1. Gazdasági változások az Anjouk idején. Mutassa be Károly Róbert gazdaságpolitikájának főbb tényezőit! Tárja fel

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK. Politikatudományok BA szak. Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete I. Bevezetés a politikatudományba

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK. Politikatudományok BA szak. Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete I. Bevezetés a politikatudományba ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Politikatudományok BA szak Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete 2018 I. Bevezetés a politikatudományba 1. A politika és a politikatudomány alapfogalmai: állam,

Részletesebben

FOKOZATOS ELSZIGETELŐDÉS

FOKOZATOS ELSZIGETELŐDÉS BEVEZETÉS A Gázai övezet története - A blokád bevezetése - Fokozatos elszigetelődés A gázai segélyflottilla-incidens - Mi is történt? - Következmények Törökország és Izrael - Jó gazdasági kapcsolatok -

Részletesebben

The Military Balance 2011

The Military Balance 2011 KITEKINTÕ 81 Csiki Tamás The Military Balance 2011 A korábbi évekhez hasonlóan a Nemzet és Biztonság továbbra is kiemelt figyelmet szentel azoknak a meghatározó nemzetközi kiadványoknak, amelyek a katonai

Részletesebben

Magyar tıke külföldön. Budapest 2008. nov. 6.

Magyar tıke külföldön. Budapest 2008. nov. 6. Magyar tıke külföldön Budapest 2008. nov. 6. A globalizáció eredménye a növekvı tıkemozgás a világgazdaságban A magyar közgondolkodás középpontjában eddig a beáramló mőködı tıke állt Ha komolyan vesszük

Részletesebben

STAUBER PÉTER MAGYARORSZÁG FELVÉTELE AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK VÍZUMMENTESSÉGI PROGRAMJÁBA

STAUBER PÉTER MAGYARORSZÁG FELVÉTELE AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK VÍZUMMENTESSÉGI PROGRAMJÁBA STAUBER PÉTER MAGYARORSZÁG FELVÉTELE AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK VÍZUMMENTESSÉGI PROGRAMJÁBA Magyarország 2008. november 17-ével bekerült az Egyesült Államok ún. Vízummentességi Programjába (Visa Waiver Programme,

Részletesebben

IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS REFORMJA A magyarországi igazságszolgáltatás hatékony, számonkérhetı és átlátható mőködését elısegítı program

IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS REFORMJA A magyarországi igazságszolgáltatás hatékony, számonkérhetı és átlátható mőködését elısegítı program IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS REFORMJA A magyarországi igazságszolgáltatás hatékony, számonkérhetı és átlátható mőködését elısegítı program Összefoglalás e-mail: info@transparency.hu A rendelkezésünkre álló tudományos

Részletesebben

Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiája

Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiája Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiája 1 Nemzeti Biztonsági Stratégia I. Magyarország biztonságpolitikai környezete II. Magyarország helye és biztonságpolitikai érdekei a világban III. A Magyarországot

Részletesebben

KISTELEPÜLÉSEK TÉRBEN ÉS IDİBEN 1

KISTELEPÜLÉSEK TÉRBEN ÉS IDİBEN 1 KISTELEPÜLÉSEK TÉRBEN ÉS IDİBEN 1 Fleischer Tamás 1. BEVEZETÉS A hetvenes évek derekán az addigi "tanyakérdést" követıen átterelıdött a figyelem a kistelepülésekre: mondhatnánk - már ami a közleményeket

Részletesebben

CÍMLAP. (a jegyzetcsoport bocsájtja rendelkezésre) Szeghegyi Ágnes Tudásmenedzsment I.

CÍMLAP. (a jegyzetcsoport bocsájtja rendelkezésre) Szeghegyi Ágnes Tudásmenedzsment I. CÍMLAP (a jegyzetcsoport bocsájtja rendelkezésre) Szeghegyi Ágnes Tudásmenedzsment I. Impresszum, azonosító 2 Tartalomjegyzék ELİSZÓ... 7 1 A TUDÁSMENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN... 9 1.1 TÉZISEK...

Részletesebben

Szlovákia Magyarország két hangra

Szlovákia Magyarország két hangra dunatáj Szlovákia Magyarország két hangra anuár elsején ünnepelhette önálló államiságának huszadik évfordulóját északi szomszédunk. A Týždeň című pozsonyi hetilap tavalyi évet záró számában olvashattuk:

Részletesebben

A SZABAD BEVÁNDORLÁS ÉS AZ ERİSZAKOS INTEGRÁCIÓ

A SZABAD BEVÁNDORLÁS ÉS AZ ERİSZAKOS INTEGRÁCIÓ A SZABAD BEVÁNDORLÁS ÉS AZ ERİSZAKOS INTEGRÁCIÓ I A szabad bevándorlást támogató klasszikus érv így hangzik: Ha minden más változatlan, a vállalkozások oda mennek, ahol olcsó a munkaerı, a munkavállalók

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. október 29-ei ülésére

ELİTERJESZTÉS. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. október 29-ei ülésére KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS ELNÖKE VI. 1656-2/2009. ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. október 29-ei ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2010. évi költségvetési

Részletesebben

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban 2005 1 Tartalom 1. Bevezetés. 3 2. Iskolatípusok szerinti teljesítmények.... 6 2. 1 Szakiskolák 6 2. 2 Szakközépiskolák. 9 2. 3 Gimnáziumok 11 2. 4 Összehasonlítások... 12

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ JELENTÉS

ÉVES BESZÁMOLÓ JELENTÉS ÉVES BESZÁMOLÓ JELENTÉS 2007. február 2007. július DR. GRACZKA GYULA Tanácsos, tudományos és technológiai (TéT) attasé MOSZKVA Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Budapest 1 1. Oroszország tudományos

Részletesebben

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik TÁMOP 1.3.1-07/1-2008-0002 kiemelt projekt A foglalkoztatási szolgálat fejlesztése az integrált munkaügyi és szociális rendszer részeként Stratégiai irányítás és regionális tervezés támogatása komponens

Részletesebben

Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság részéről

Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság 2011/0413(COD) 8.5.2012 VÉLEMÉNYTERVEZET a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság részéről a Külügyi Bizottság részére a Stabilitási Eszköz létrehozásáról

Részletesebben

AZ ÁTMENET GAZDASÁGTANA POLITIKAI GAZDASÁGTANI PILLANATKÉPEK MAGYARORSZÁGON

AZ ÁTMENET GAZDASÁGTANA POLITIKAI GAZDASÁGTANI PILLANATKÉPEK MAGYARORSZÁGON AZ ÁTMENET GAZDASÁGTANA POLITIKAI GAZDASÁGTANI PILLANATKÉPEK MAGYARORSZÁGON Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén

Részletesebben

Belső Biztonság AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA

Belső Biztonság AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA Belső Biztonság AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA Mindenkinek szüksége van arra, hogy biztonságban érezze magát akkor, amikor napi ügyeit intézi. Az európai állampolgárok majdnem hatvan

Részletesebben

JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615

JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 A JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK ÉSZREVÉTELEI az Aarhusi Egyezmény 10.

Részletesebben

Sárospatak Város Önkormányzata Képviselı-testülete 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: spatak.ph@t-online.

Sárospatak Város Önkormányzata Képviselı-testülete 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: spatak.ph@t-online. Sárospatak Város Önkormányzata Képviselı-testülete 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: spatak.ph@t-online.hu 10831-2/2006. J e g y z ı k ö n y v Készült: Sárospatak

Részletesebben

Tálas Péter NKE NETK SVKK

Tálas Péter NKE NETK SVKK Tálas Péter NKE NETK SVKK talas.peter@uni-nke.hu A nemzetközi hatalom forrásai katonai hatalom: jelentős és a világ minden részében bevethető modern hadsereg; gazdasági hatalom: a világgazdaságban való

Részletesebben

Elıszó 1 ELİSZÓ A könyv, amit a Tisztelt Olvasó a kezében tart, az új Országgyőlés alakuló ülésére készült. Elsısorban az Országgyőlés tagjainak, különösen a most elıször megválasztott képviselıknek a

Részletesebben

Bognár Tamás* A VEVİI NÉZİPONT A BALANCED SCORECARD RENDSZERÉBEN

Bognár Tamás* A VEVİI NÉZİPONT A BALANCED SCORECARD RENDSZERÉBEN Bognár Tamás* A VEVİI NÉZİPONT A BALANCED SCORECARD RENDSZERÉBEN A sikeres vállalkozások vezetıi mindannyian egyetértenek abban, hogy az irányítás során folyamatosan szem elıtt kell tartani a vállalkozás

Részletesebben

56-os menekültek: `ez a legjobb bevándorló csoport, amely valaha az USA-ba érkezett

56-os menekültek: `ez a legjobb bevándorló csoport, amely valaha az USA-ba érkezett 1 / 7 2010.11.08. 14:25 Kisalföld, www.kisalfold.hu Minden jog fenntartva. 56-os menekültek: `ez a legjobb bevándorló csoport, amely valaha az USA-ba érkezett SZEGHALMI BALÁZS 2010.11.08. 04:07 Hegyeshalomtól

Részletesebben

Merénylet Szarajevóban LEGO

Merénylet Szarajevóban LEGO Merénylet Szarajevóban LEGO Augusztini Krisztián, Dombrovszky Borbála, Kovács-Osváth Apolka Városmajori Gimnázium A cél békés megoldás a szarajevói merénylet okozta helyzetre, és a belső konfliktusokra

Részletesebben

Jeney Petra. Évfolyamdolgozat témák

Jeney Petra. Évfolyamdolgozat témák Az ELTE ÁJK Nemzetközi jogi tanszék oktatói által fogadott évfolyam- és szakdolgozati témák (ellenkező jelzés hiányában más témák is szóba kerülhetnek, egyéni konzultáció után) Jeney Petra Évfolyamdolgozat

Részletesebben

CIB ÁRFOLYAM- ÉS KAMATELİREJELZÉS

CIB ÁRFOLYAM- ÉS KAMATELİREJELZÉS CIB ÁRFOLYAM- ÉS KAMATELİREJELZÉS A CIB Elemzés összes publikus anyaga a következı internetes címen is elérhetı: http://www.cib.hu/maganszemelyek/aktualis/elemzesek/index Továbbra is lehetséges a magyar

Részletesebben

SZEGHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE MINİSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL 1. MINİSÉGÜGY AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL

SZEGHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE MINİSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL 1. MINİSÉGÜGY AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL V I AD ORO KÖZIGAZGATÁSFEJLESZTÉSI TANÁCSADÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. 8230 BALATONFÜRED, VAJDA J. U. 33. +36 (30) 555-9096 A R O P.PALYAZAT@YAHOO.COM SZEGHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK

Részletesebben

A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai

A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programok A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai 2009. december Országos Igazgatói Értekezlet Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. november 23. az

Részletesebben

A szlovákok elszakadása a Magyar Királyságtól és Csehszlovákia megalakulása

A szlovákok elszakadása a Magyar Királyságtól és Csehszlovákia megalakulása A szlovákok elszakadása a Magyar Királyságtól és Csehszlovákia megalakulása A szlovák politikusok figyelemmel követték a hadi és a politikai történéseket, ugyanis tisztában voltak vele, hogy ez a háború

Részletesebben

KLENNER ZOLTÁN MENEDÉKJOG ÉS BIZTONSÁGI KOCKÁZAT

KLENNER ZOLTÁN MENEDÉKJOG ÉS BIZTONSÁGI KOCKÁZAT KLENNER ZOLTÁN MENEDÉKJOG ÉS BIZTONSÁGI KOCKÁZAT A biztonságról és biztonsági kockázatokról a menedékjoggal, illetve a hazánkba érkezı- és az utóbbi években jelentısen megnövekedett számú menedékkérıvel

Részletesebben

A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján

A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján Nemzeti biztonsági stratégia Globalizáció, multipoláris világrend, de katonai versengés folytatódik Kína célja a béke megőrzése Defenzív

Részletesebben

Kollégium Nevelıtestülete Tisztelt Kollégák!

Kollégium Nevelıtestülete Tisztelt Kollégák! A választásokról Egy szervezet ereje, életképessége abban is megmutatkozik, hogy - vezetıi testületeinek megújítása nem okoz törést a szervezet "üzemszerő" mőködésében; - biztosított a folyamatos személyi

Részletesebben