SzámlaBarát hírlevél

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SzámlaBarát hírlevél"

Átírás

1 W W W. S Z A M L A B A R A T. H U 2011 november 25. I. évfolyam 3. szám Tisztelt Partnereink! A SzámlaBarát kft. ezúton jelentkezik harmadik hírlevelével, melynek fő témái a munkavállalók bérezésének átalakulása, tájékoztatás az új adóregisztrációs eljárásról, mely erősen befolyásolhatja a vállalkozó cégek működésével kapcsolatos jövőbeni döntéseket és folytatjuk a cégautóval kapcsolatos tudnivalók ismertetését egy újabb lehetőséggel. A tartalomból: - Hogyan alakul át a bérezés 2012-ben? - ÁFA visszatérítés cégautó lízing esetén - Új adóregisztrációs eljárás 2012-ben Hogyan alakul át a bérezés 2012-ben? Az országgyűlés hétfő esti zárószavazásával véglegessé vált a jövő évi adótörvények szövege. A végeredmény garantálja, hogy a munkaadók 2012-t sem veszik majd könnyen. Azt már régóta tudni lehetett, hogy a kormány ki akarja vezetni a szuperbruttót és az adójóváírást. Nehéz vitatkozni azzal, hogy az adójóváírás anakronisztikus, bonyolult és torzítja a jövedelemadó-rendszert, de egy olyan elemet vezetnek ki az adózás rendszeréből, amit az idei bevallások alapján 2010-ben 484 milliárd forint értékben vett igénybe 3,46 millió magánszemély a 4,5 milió szja-bevallásra kötelezett közül. Jóllehet ezt nemzetgazdasági szinten kompenzálná a szuperbruttó kivezetése, a munkavállalók szintjén azt jelenti, hogy az egyik veszít, a másik nyer. Erre találta ki a kormány, hogy ezt a kiesést egyrészt a munkaadó, másrészt a magasabb jövedelmű munkavállalók kompenzálják majd, tehát a szuperbruttó 2,42 millió forint felett megmarad, a munkaadók pedig 78 ezer forint helyett 92 ezer forint minimálbért fizetnek. Hogy ebbe mégse menjenek tönkre, kapnak némi kompenzációt, járulékkedvezményt és a béremelést is megoldhatják alternatív módon. A munkaadók azonban most szembesülhetnek a konstrukció rejtett költségeivel. Egyrészt megoldhatják a béremeléseket béren kívüli juttatásokkal a nettó béreket 300 ezer forintig szinten kell tartaniuk, másrészt kedvezményt kapnak, azonban a béren kívüli juttatásoknál a 19 százalékos adó mellett 10%-os ehót is kell fizetni. Ez még mindig jobb, mint az általános bérteher, de mégiscsak tehernövekedés. Az adójóváírás és a szuperbruttó kivezetése miatt 78 ezer forintnál nagyjából tízezer forinttal jár rosszabbul a munkavállaló. A munkáltatónak legalább ezt kompenzálnia kell, ami havonta egy alkalmazott után 13 ezer forint költséget jelent ehóval. Eho nélkül csak 12 ezret, vagyis ezzel a kis változással a minimálbéreseknél ezer forint extra mínusz keletkezik. Persze minél nagyobb a fizetendő bér, annál kisebb az adójóváírás megszüntetése okozta kiesés, így a kompenzáció is.

2 Oldal 2 Az alapvetés a következőképpen néz ki: A munkáltató, a 27 százalék tb-járulék helyett bevezetendő szociális hozzájárulási adóból írhatja le adókedvezményként a bruttó béremelés (jellemzően 5 százalékos) önrész feletti részét. Az adókedvezmény számítási módja megegyezik a kivezetett adójóváírás számítási módjával. Havi 75 ezer forint bruttó jövedelemig az adókedvezmény a bruttó jövedelem 21,5 százaléka, de legfeljebb forint. Hetvenötezer forint felett 14 százalékos mértékkel fogy el a kompenzáció. Ez azt jelenti, hogy 10 ezer forintonként forinttal kevesebb adókedvezmény jár a munkáltatónak. Százkilencvenezer forintos bruttó jövedelem után már nem jár kompenzációs adókedvezmény. A munkáltatónak legfeljebb 5,1 százalékos bérköltség növekedést jelent a kompenzációs rendszerben a nettó bérek szinten tartása. Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára ugyanakkor azt mondta, hogy nem hagyná magukra a kormány azokat sem, akiknek a bérét nem emelik a szükséges mértékben a munkáltatók, így jövőre csökkenne a nettó fizetésük. Ahogy fogalmazott: tervben van egy munkavállalói kompenzáció kiépítése is. Amolyan biztonsági intézkedésként, hogy akiknek valóban alacsony a jövedelmük, azoknak a béremelés esetleges elmaradása mellett se csökkenjen a nettó bérük. Természetesen a részletek kidolgozása még folyamatban van. Az alábbiakban összefoglaltuk az adóváltozás főbb elemeit: Szja: Társasági adó: Megszűnik az adójóváírás, évi 2,424 millió forint alatt a szuperbruttó Átalakul a cafeteria-rendszer, januártól jön az állami Erzsébet-utalvány Szigorodik a veszteségelhatárolás, csak az adóalap 50 % - ig vehető egy évben igénybe Átalakul a k+f fogalom alkalmazása, csak a saját k+f számolható el Regisztrációs adó: Illeték: Új adók: Jelentősen csökken a mértéke minden kategóriában A bírósági eljárások illetéke jellemzően emelkedik A gépjármű-átírási illeték teljesítményalapú lesz, mértéke nőni fog Adózás rendjéről szóló törvény: Adóregisztrációs eljárás bevezetése az új cégeknél Fokozott adóhatósági felügyelet alkalmazása a gyanúsaknál Bizonytalan adójogi helyzet kezelése szegény ember feltételes adómegállapítása Kulturális adó a felnőttfilmgyártásra Biztosítási adó a kötelező biztosításra Leegyszerűsítve a munkaadónak érdemes kiszámolnia, mivel jár jobban: ha a munkavállalói bérét juttatásokkal pumpálja fel, vagy ha igénybe veszi a kedvezményt. Első pillantásra a kedvezmény többet ad hiszen az 16,125 ezer forint lehet, ám az csak 2012-ben lesz így. Egy évre rá 12 ezerre csökken a maximális összege, majd 2014-től megszűnik. A juttatás kedvezménye azonban megmaradhat amíg általánosan kedvezményesen adózhat. Másrészt az adókedvezmény csak akkor jár, ha a munkáltató minden munkavállaló esetében maximálisan kompenzálni tudja a kiesést, nemcsak a minimálbér szintjén, hanem havi bruttó 300 ezer forintig. A béren kívüli juttatások kedvezménye viszont nem kötődik ilyen szabályhoz.

3 Oldal 3 Cégautó lízing esetén visszaigényelhető lesz az Áfa Az adótörvény egy olyan jellegű módosítására került sor, mely lehetővé teszi a személygépjárművekhez kacsolódó lízingdíjak áfa visszaigénylését. A szabályozás azonban még nem teljes. A nyílt végű pénzügyi lízing és operatív lízing szerződés esetén (az EU határozata szerint "open ended lease" esetében, tehát ahol a futamidő végén az ügyfél nem szerez egyértelműen tulajdonjogot a gépjárművön) a személygépjárművet a lízingcég megvásárolja, az autó árának áfa tartalmát visszaigényli, majd lízingbe adja az ügyfélnek, aki a céges használat arányában az egyes lízingdíjakból visszaigényelheti az áfát. Nyílt végű pénzügyi lízing esetében az áfa csak a tőkerész után fizetendő, a kamatra nem, operatív lízing esetében viszont a bérleti díj valamennyi beépített szolgáltatást is tartalmazza, tehát ezek áfája is visszaigényelhető lesz. A cégautó-adó bevezetésére többek között azért került sor, hogy a vélelmezett magánhasználat után egyfajta közteher megfizetésre kerüljön. Ezért "cserébe" a cégek számára megszűnt az útnyilvántartási kötelezettség, amit január 1-től újra alkalmazniuk kell - ha élni kívánnak a lízingdíj áfájának - arányosított - visszaigénylésével. A többi adótörvénnyel együtt megszavazott szabályozás ugyanakkor nem teljes körű, a kétféle használat arányosítása még nem megoldott, hiszen az arányosítás elvégezhető a cégautó használatának út-nyilvántartásával, de elképzelhető egy ezt helyettesítő fix arány elfogadása is. Ennek kidolgozása viszont valószínűleg átcsúszik a következő évre.

4 Oldal 4 Új adóregisztrációs eljárás 2012-ben Új jogintézmény került az adóigazgatási eljárásról szóló törvénybe. Olyan adózók esetében, akik üzletszerű gazdasági tevékenységet csak a cégbejegyzése iránti kérelem benyújtását követően folytathatnak, az adóhatóság a rendelkezésére álló és az adószám megállapítására vonatkozó kérelem adatainak egybevetésével, a kérelem benyújtásától számított 8 napon belül megvizsgálja, hogy fennáll-e az adószám megállapításának valamilyen törvényes akadálya. Ilyen akadályok lehetnek: Ha a kérelmet benyújtó adózó vezető tisztségviselője, képviseletre jogosult tagja, vagy korlátolt felelősségű társaság, zártkörűen működő részvénytársaság esetében az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal, vagy minősített többségű befolyással rendelkező tagja, vagy részvényese olyan cégnyilvántartásra kötelezett, más adózó jelenlegi vagy volt vezető tisztségviselője, vagy tagja, amely: Az adószám megállapítása iránti kérelem benyújtásának napján a NAV-nál nyilvántartott 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 15 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkezik, feltéve, hogy az érintett tagsági vagy vezető tisztségviselői viszonya a fenti időtartamban legalább egy napig fennállt. Az adószám megállapítása iránti kérelem benyújtásának napját megelőző 5 éven belül a NAV-nál nyilvántartott 15 millió forintot meghaladó adótartozással, jogutód nélkül szűnt meg, feltéve, hogy más adózóban fennálló vezető tisztségviselői, vagy tagi jogviszony a felszámolás kezdő napját megelőző 180. napon, illetve azt követően bármelyik nap fennállt. Terhére az állami adó- és vámhatóság az adószám megállapítása iránti kérelembenyújtásának napját megelőző 5 éven belül jogerős határozattal 50 millió forintot meghaladó adóhiányt, vagy jogosulatlan visszaigénylést állapított meg feltéve, hogy az adókülönbözet megállapításával érintett időszakban vezető tisztségviselői, vagy tagi jogviszonya fennállt és a megállapított adókülönbözetet az adószám megállapítására irányuló kérelem előterjesztéséig nem került rendezésre. Adószámát az állami adóhatóság az adószám megállapítására irányuló kérelem benyújtásának napját megelőző 5 éven belül az adószám 24/A. szerinti felfüggesztését követően, vagy a 24/C. (2) illetve a 24/E. (4) bekezdésében felsorolt okból, az ott meghatározott eljárásban jogerősen törölte feltéve, hogy a más adózóban fennálló vezető tisztségviselői, vagy tagi jogviszonya az adószám törlését kimondó jogerős határozat meghozatalának napján, vagy azt követően bármelyik nap fennállt. Amennyiben az adószám megállapítását az adóhatóság a felsorolt okokból tagadta meg, úgy az adózó a határozat közlésétől számított 15 napon belül kimentési kérelmet terjeszthet elő. A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének azonban nincs helye.

5 Oldal 5 Ha az adóhatóság az adószám megállapítását megtagadja, úgy az előtársaság adókötelezettségeinek teljesítéséért az előtársaság tagjai (részvényesei) egyetemlegesen felelnek. Mulasztás esetén az állami adóhatóság a mulasztási bírságot magánszemély esetén a magánszemély adózókra m e g h a t á r o z o t t b í r s á g m é r t é k alkalmazásával valamennyi tagra (részvényesre) kiszabhatja. E feltételek fennállását a tudomására jutásától számított 30 napon belül vizsgálja az adóhatóság, már működő cégnyilvántartásra kötelezett adózók vezető tisztségviselője, képviseletre jogosult tagja, részvénytársaság esetében az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal, vagy minősített többségű befolyással rendelkező tagja, vagy részvényese esetében bekövetkezett változás esetén is. Amennyiben a vizsgálat eredményeként azt állapítja meg, hogy az adószám kiadásának valamely törvényi akadálya a változással bekövetkezett, 30 napos határidő kitűzésével felszólítja az adózót az akadály megszüntetésére. Amennyiben az adózó nem tesz eleget a felszólításnak és mulasztását sem menti ki, az adószám felfüggesztésének mellőzésével az adóhatóság törli az adózó adószámát. Az adóhatóság az adózó, vagy az adózónak nem minősülő magánszemély kérelmére igazolást állít ki arról, hogy vele szemben az igazolás kiállításának napján, és az igazolás kiállítását követő 15 napon belül nem áll fenn olyan, törvényes akadály, amely más adózóban vezető tisztségviselőként, vagy képviseletre jogosult tagként, korlátolt felelősségű társaság, zártkörűen működő részvénytársaság esetében az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal, vagy minősített többségű befolyással rendelkező tagként, vagy részvényesként (a 24/D. alkalmazásában: tag) történő részvétele esetén a más adózó adószáma megállapításának megtagadásához, vagy a más adózóval szemben a 24/C. rendelkezéseinek alkalmazásához vezethet.

6 Gyömrő Akácfasor u. 20. Pakocs-Turánszky Zsanett ügyvezető Telefonszám: Pakocs Gábor ügyvezető Telefonszám: Költséghatékonyság és rugalmasság Tisztelt Partnereink! A jövőben szeretnénk létrehozni webhelyünkön egy partnerek, referenciák oldalt. Ezt a felületet is szeretnénk felajánlani Önöknek, mint egy újabb ingyenes hirdetési lehetőséget. Ezzel kapcsolatban semmilyen külön teendőre nincs szükség, mindössze jelzik számunkra részvételi szándékukat valamelyik elérhetőségünkön. Továbbra is várjuk a jelentkezőket az ingyenes hirdetési megjelenésre jelen hírlevelünkben! Javasoljuk, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel! HIRDETÉS HIRDETÉS Ez itt az Ön vállalkozásának fenntartott hirdetési hely! Ez itt az Ön vállalkozásának fenntartott hirdetési hely! Szerződött ügyfeleinknek ingyenes hirdetési helyet kínálunk. Az elhelyezéssel kapcsolatos információkért keressen minket -ben vagy telefonon! Szerződött ügyfeleinknek ingyenes hirdetési helyet kínálunk. Az elhelyezéssel kapcsolatos információkért keressen minket -ben vagy telefonon! SzámlaBarát Társasjáték Klub

hungary Az adózás rendjéről szóló törvény 2016-os módosításai 2015/2016 Tisztelt Ügyfeleink!

hungary Az adózás rendjéről szóló törvény 2016-os módosításai 2015/2016 Tisztelt Ügyfeleink! OLDAL 1/5 DECEMBER 2015 Tisztelt Ügyfeleink! Az alábbiakban az adózás rendjéről szóló törvény (ART) legfontosabb változásaira szeretnénk felhívni a figyelmüket, amelyek 2016-tól lépnek érvénybe. A jogszabály

Részletesebben

2012. évi... törvény

2012. évi... törvény lroin4nyszám, Ofszággyűl és Hivatal a filcezett : 2011,x 1 14. ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISEL Ő Képviselői önálló indítvány 2012. évi... törvény az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény, valamint a köztulajdonban

Részletesebben

HÍRLEVÉL. 2012 / 4 Gazdasági társaságokkal kapcsolatos törvények változásai

HÍRLEVÉL. 2012 / 4 Gazdasági társaságokkal kapcsolatos törvények változásai HÍRLEVÉL 2012 / 4 Gazdasági társaságokkal kapcsolatos törvények változásai 2012 folyamán a gazdasági társaságok működését jelentős mértékben érintő jogszabályi változások lépnek hatályba. Az alábbiakban

Részletesebben

Tax Intelligence. Kedves Ügyfelünk! Hírlevél 2013. január/nr. 2. TÉMA: Szociális hozzájárulási adókedvezmények 2013. ALCÍMEK: Általános szabályok

Tax Intelligence. Kedves Ügyfelünk! Hírlevél 2013. január/nr. 2. TÉMA: Szociális hozzájárulási adókedvezmények 2013. ALCÍMEK: Általános szabályok ek 2013 ek 2013 Kedves Ügyfelünk! A munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett és 2013. január 1-én életbe lépett munkáltatói terhek csökkentési lehetőségeivel kibővültek a szociális hozzájárulási adóból

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

Az adózás rendjéről szóló évi CL. törvény Új Art. (hatályos től)

Az adózás rendjéről szóló évi CL. törvény Új Art. (hatályos től) Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény Új Art. (hatályos2018.01.01-től) Új adóigazgatási szabályrendszer A jelenleg a régi Art.-ban szereplő szabályok 2 törvénybe, illetve a törvényi szintű szabályozást

Részletesebben

Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai

Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai Az Adózás rendjéről szóló törvény 2017. évi változásai Módosító törvények 2016. évi C. törvény 2016. évi CIV. törvény 2016. évi CXXI. törvény 2016. évi CXXV. törvény 2016. évi CXXVII. törvény Képviseleti

Részletesebben

Magyarázat az adóregisztrációs eljáráshoz

Magyarázat az adóregisztrációs eljáráshoz Magyarázat az adóregisztrációs eljáráshoz Az adóhatósági ellenőrzések az adózók adókötelezettségei teljesítésének ellenőrzésére irányulnak. Amennyiben a revízió a törvényi szabályozáshoz képest eltérést

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése Szociális hozzájárulási adó változás 2019. 2018.évi LII. törvény Egészségügyi hozzájárulás megszűnése 2019. január 1-jétől kibővül a szociális hozzájárulási adó kötelezettség és megszűnik az egészségügyi

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :08. Parlex azonosító: WSTT3BRL0001

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :08. Parlex azonosító: WSTT3BRL0001 Iromány száma: T/17776. Benyújtás dátuma: 2017-10-10 16:08 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: WSTT3BRL0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

Vállalkozásokat érintő változások

Vállalkozásokat érintő változások Vállalkozásokat érintő változások 1 Személyi jövedelemadó Egyéni vállalkozás: Veszteség elszámolási korlátozása: a veszteség csak a következő 5 adóévben határolható el. Átmeneti szabályok. A minimum jövedelemre

Részletesebben

DTM Hungary Tax Intelligence

DTM Hungary Tax Intelligence VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN 2012. Kedves Ügyfelünk! Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és azzal összefüggő, egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Részletesebben

Tájékoztató a lakossági betéti termékek kamatjövedelme után fizetendő kamatadóról és egészségügyi hozzájárulásról KAMATJÖVEDELMEK UTÁN FIZETENDŐ KAMATADÓ A Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII.

Részletesebben

Szja bevallás a 2012-es évről

Szja bevallás a 2012-es évről Szja bevallás a 2012-es évről Önkéntes pénztári adójóváírás és önkéntes pénztári adóköteles kifizetés esetén 132. sor: Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetett összeg utáni rendelkezési jogosultság

Részletesebben

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől EHO 2011: egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011-ben. Százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, kifizetőt az általa magánszemélynek juttatott

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ Ingatlan bérbeadás Amennyiben az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az egy millió forintot és így a bérbeadó magánszemély 14%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO) fizetésére

Részletesebben

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai. dr. Horváth Gábor 2015. január

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai. dr. Horváth Gábor 2015. január Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai dr. Horváth Gábor 2015. január 2015. évi Art. módosítások I. A módosításokat a 2014. évi LXXIV. törvény tartalmazza! Alapelvek Az

Részletesebben

Innovációs járulék. (2004. évi XXXIV. KKV tv.) u évi LXXVI. tv. (hatályos től)

Innovációs járulék. (2004. évi XXXIV. KKV tv.) u évi LXXVI. tv. (hatályos től) EGYÉB ADÓK 2015. év Innovációs járulék u 2014. évi LXXVI. tv. (hatályos 2015.01.01-től) u első ízben a 2015-ben kezdődő üzleti év első napján fennálló állapot szerint u mentes (15. (2)) az adó alól a mikro-

Részletesebben

Or«Ággyülés Hivatala. irornányszám :

Or«Ággyülés Hivatala. irornányszám : irornányszám : Or«Ággyülés Hivatala Érkezett : 2005 O KT 0 5. Országgyűlési Képviselő Módosító javaslat Dr. Szili Katalinnak az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Asszony! A házszabály 94. (1)

Részletesebben

- Nyíltvégű pénzügyi lízing.

- Nyíltvégű pénzügyi lízing. Nyíltvégű pénzügyi lízing. 2012. január 01től céges ügyfeleinknek lehetőségük nyílik ÚJ ÉS HASZNÁLT személygépjárművek nyíltvégű lízing tőkerész díjának Áfa tartalmát visszaigényelni! Ezért javasoljuk,

Részletesebben

EKAER Kockázati biztosíték

EKAER Kockázati biztosíték EKAER _ A kockázati biztosíték EKAER Kockázati biztosíték Vörös Attila Szakmai Főigazgató-helyettes NAV KMRAFI Jogszabályi háttér Art 22/E. (5) Amennyiben az adózó az (1) bekezdés a) és c) alpontja szerinti

Részletesebben

KISKISVÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA (KATA) 2012.nov. 23.

KISKISVÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA (KATA) 2012.nov. 23. KISKISVÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA (KATA) 2012.nov. 23. Adóalany lehet: az egyéni vállalkozó, Az egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező

Részletesebben

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann Bővül a biztosítottak köre a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Részletesebben

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I.

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I. A minimum járulék-alap I. A járulék és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség várható változásai 2007. január 1-jétől 2006. december 15. A munkaviszonyban álló biztosított foglalkoztatója a társadalombiztosítási

Részletesebben

Adóigazolás, együttes adóigazolás

Adóigazolás, együttes adóigazolás Adóigazolások 2011: az egyes igazolásokra vonatkozó részletes tudnivalók. Az adóhatóság adóigazolást az adózó kérelmére állít ki. Az eljárás az ügyfél kérelmére indul. Az igazolást a nyilvántartásban szereplő

Részletesebben

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben - ADÓBEVALLÁS 2014 - Adó 2014 - Adó 1 sz EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben, EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség

Részletesebben

Adópolitika és Jogalkotás

Adópolitika és Jogalkotás Adópolitika és Jogalkotás Kihívások és feladatok a jogalkotó szemével a 2018-as ART alapján IZER Norbert Helyettes Államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. szeptember 28. 1 Adócentralizáció Az adóelvonás

Részletesebben

Az adózás rendje évi XCII. törvény

Az adózás rendje évi XCII. törvény Az adózás rendje 2016 2003. évi XCII. törvény 1 Az adóhatóság átalakulása 1 Az átalakítással az eddigieknél egyszerűbb, átláthatóbb szervezet jött létre. Egy teljes hierarchikus szint, a regionális főigazgatóságok

Részletesebben

Nemzeti Adókonzultáció IX Adóügyi-Ügyfélkapcsolati szekció. Az adófizetési biztosíték, mint új jogintézmény

Nemzeti Adókonzultáció IX Adóügyi-Ügyfélkapcsolati szekció. Az adófizetési biztosíték, mint új jogintézmény Nemzeti Adókonzultáció 2017. IX. 28-29. Adóügyi-Ügyfélkapcsolati szekció Az adófizetési biztosíték, mint új jogintézmény dr. Ács István adóügyi szakértő referens NAV Központi Irányítása, Adóügyi Főosztály

Részletesebben

Tájékoztató a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerében 2015. január 1-től bekövetkezett változásokról

Tájékoztató a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerében 2015. január 1-től bekövetkezett változásokról Tájékoztató a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerében 2015. január 1-től bekövetkezett változásokról I. Jogszabályi háttér A társasági adó kedvezményezett célokra történő felajánlásának szabályai

Részletesebben

a helyi iparűzési adóról

a helyi iparűzési adóról Emőd Város**** Önkormányzat Képviselő-testületének 6/1998. (III. 26.), 15/1998. (XII. 18.), 15/2000. (XII. 21.), 17/2002. (XII. 12.), 20/2004. (VIII. 13.), 15/2007. (XII. 14.) rendeletével módosított 12/1997.

Részletesebben

Személyi jövedelemadó

Személyi jövedelemadó Adótörvény változások 2015-től Előadó: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna Adótanácsadók Egyesülete alelnök Személyi jövedelemadó SZJA 1 Alapelv az szja-ban A magánszemélynek bérként adott juttatás nem tartozhat

Részletesebben

Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai

Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai Az Adózás rendjéről szóló törvény 2017. évi változásai Módosító törvények 2016. évi C. törvény 2016. évi CIV. törvény 2016. évi CXXI. törvény 2016. évi CXXV. törvény 2016. évi CXXVII. törvény Képviseleti

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2016/2017. I. félév Adóoptimalizálás

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2016/2017. I. félév Adóoptimalizálás Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Miről lesz szó? Példák a bér személyi jövedelemadójának kiszámítására Tax wedge

Részletesebben

SPORTTÁMOGATÁS ADÓKEDVEZMÉNYE II. RENDELKEZÉS AZ ADÓRÓL TÁMOGATÓI NÉZŐPONT

SPORTTÁMOGATÁS ADÓKEDVEZMÉNYE II. RENDELKEZÉS AZ ADÓRÓL TÁMOGATÓI NÉZŐPONT SPORTTÁMOGATÁS ADÓKEDVEZMÉNYE II. RENDELKEZÉS AZ ADÓRÓL TÁMOGATÓI NÉZŐPONT ÁLTALÁNOS ISMÉRVEK Ki támogathat? Társasági adó alanya Mi kell ahhoz, hogy az adókedvezmény igénybe vehető legyen? Támogatási

Részletesebben

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Vállalkozási forma A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Bejelentés köteles telepengedély köteles tevékenységek 57/2013 (II.27.) Korm. rendelet

Részletesebben

Járulékok, biztosítási kötelezettség

Járulékok, biztosítási kötelezettség Járulékok, biztosítási kötelezettség 1. Kérdés: Egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság beltagja - aki a társaság tevékenységében személyesen közreműködik - román állampolgár, Romániában van munkaviszonyból

Részletesebben

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása 1. Rehabilitációs hozzájárulás A rehabilitációs hozzájárulást a megváltozott munkaképességű

Részletesebben

Útmutató. az SZJA- bevalláshoz

Útmutató. az SZJA- bevalláshoz Útmutató az SZJA- bevalláshoz Utmutató A magánszemély által értékpapír-kölcsönzés díjaként megszerzett összeg egésze jövedelemnek minõsül. Az értékpapír-kölcsönzésbõl származó jövedelem után az adó mértéke

Részletesebben

egyes alkalmazási kérdések 1. Az Art -ról 2. Bejelentkezés, bejelentés 3. Problémás adójogi helyzetek 4. Fontosabb határidők

egyes alkalmazási kérdések 1. Az Art -ról 2. Bejelentkezés, bejelentés 3. Problémás adójogi helyzetek 4. Fontosabb határidők Bary- Gyenge- Joó- Lakatos egyes alkalmazási kérdések 1. Az Art -ról 2. Bejelentkezés, bejelentés 3. Problémás adójogi helyzetek 4. Fontosabb határidők 1 Az adózók jogait és köteleze

Részletesebben

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben)

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban

Részletesebben

T/4124. számú. törvényjavaslat

T/4124. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/4124. számú törvényjavaslat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény jogharmonizációs célú módosításáról és az adó-visszaigénylés különös eljárási szabályairól

Részletesebben

2. Az elvárt béremelés végrehajtása esetén kompenzáció vehetı igénybe, illetve végre nem hajtása esetén pedig szankciók lépnek életbe.

2. Az elvárt béremelés végrehajtása esetén kompenzáció vehetı igénybe, illetve végre nem hajtása esetén pedig szankciók lépnek életbe. Az alábbiakban az értelmezéshez szeretnénk néhány észrevételt tenni a rendelkezésünkre álló információk alapján az ÚTMUTATÓ a 2012-ben elvárt béremelésrıl szóló kormányrendelet gyakorlati végrehajtásának

Részletesebben

KATA KIVA ésaktuáliskérdések

KATA KIVA ésaktuáliskérdések KATA KIVA ésaktuáliskérdések Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága Kisadózók tételes adója Ki választhatja a Kata adózást? Akisadózóvállalkozásoktételesadójának (KATA)alanyaazaz

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI HÍRLEVÉL EGYÜTT MEGÉRKEZNI. Kiadás: 5/2018. A magyar adójog változásai

MAGYARORSZÁGI HÍRLEVÉL EGYÜTT MEGÉRKEZNI. Kiadás: 5/2018. A magyar adójog változásai Kiadás: EGYÜTT MEGÉRKEZNI A magyar adójog változásai 2019 www.roedl.de/ungarn www.roedl.com/hungary www.roedl.com/hu EGYÜTT MEGÉRKEZNI Kiadás: Tartalomjegyzék: Bevezetés Társasági adó Személyi jövedelemadó

Részletesebben

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I Összehasonlító példák Hol tartunk? Családi állapothoz igazodó kedvezmények Adójóváírások és hitelek Ki mennyit fizet? Kína Egyéni vállalkozók személyi jövedelemadózása Példa bér adójának kiszámítására

Részletesebben

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó 2018. évi évközi és 2019. évi változásai Készítette: Ferenczi Szilvia Az egyszerűsített vállalkozói adó változásai (2018. évi évköz változások) 1. Az egyszerűsített

Részletesebben

A hatályos szabályozás

A hatályos szabályozás A hatályos szabályozás Az adóeljárási szabályokat, az adózók és az adóhatóságok jogviszonyát az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) szabályozza. A törvény formai - tartalmi

Részletesebben

BUDAKALÁSZ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 22/1996.(XII.20.) SZÁMÚ RENDELETE. I. fejezet. Általános rendelkezések

BUDAKALÁSZ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 22/1996.(XII.20.) SZÁMÚ RENDELETE. I. fejezet. Általános rendelkezések BUDAKALÁSZ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 22/1996.(XII.20.) SZÁMÚ RENDELETE (Egységes szerkezetben a 16/1997.(V.23.), A 22/1997.(IX.01.), A 34/1997.(XII.18), 27/1998.(XII.29.), 19/1999.(XII.16.),

Részletesebben

2016/III. körlevél Tervezett adóváltozások

2016/III. körlevél Tervezett adóváltozások 2016/III. körlevél Tervezett adóváltozások Tartalomjegyzék 1. Adózás rendje... 3 1.1 Csökken a tételes ÁFA összeghatára... 3 1.2 Szigorodó számlakibocsájtás... 3 1.3 Tovább bővül az online bekötés... 3

Részletesebben

Az elvárt béremelés kompenzációját

Az elvárt béremelés kompenzációját Az elvárt béremelés kompenzációját biztosító kormányzati lépések a) A bérfejlesztés 5 % fölötti részének normatív támogatása az adórendszeren keresztül a teljes körű végrehajtás esetén Elérthető: 2012.01.01-től

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3111/2015. (VI. 23.) AB HATÁROZATA

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3111/2015. (VI. 23.) AB HATÁROZATA 3111/2015. (VI. 23.) AB határozat 1955 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3111/2015. (VI. 23.) AB HATÁROZATA bírói kezdeményezés elutasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa jogszabály alaptörvény-ellenességének vizsgálatára

Részletesebben

2017. évi CL. törvény. az adózás rendjéről 1 ELSŐ RÉSZ ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET ALAPELVEK

2017. évi CL. törvény. az adózás rendjéről 1 ELSŐ RÉSZ ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET ALAPELVEK Hatály: 2019.I.1. - 2019.I.31. 2017. évi CL. törvény az adózás rendjéről 1 ELSŐ RÉSZ ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET ALAPELVEK 1. [A rendeltetésszerű (célhoz kötött) joggyakorlás követelménye (joggal

Részletesebben

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) általános tájékoztató

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) általános tájékoztató Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) általános tájékoztató 2016. február 11-től a CSOK állami kedvezményeket jelent amit lakáscéljaink megvalósításához vehetünk fel meglévő vagy vállalt gyermekek

Részletesebben

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége Matlné Kisari Erika A járulékfizetés feltételei Biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony Járulékalapot képező jövedelem

Részletesebben

Gyermektelenek és egygyermekesek

Gyermektelenek és egygyermekesek Adócsökkentés: kiszámoltuk, mennyivel marad több a zsebedben 2015.05.02 13:38 A kormány múlt héten bejelentett tervei szerint jövőre a mostani 16 százalékról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó

Részletesebben

A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások

A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások Szombathely, 2013. május 6. Készítette: Berényiné Bosch Cecília 1 Alapítási, bejegyzési eljárás jogi szabályai

Részletesebben

Vállalati Tervezés 2012

Vállalati Tervezés 2012 Vállalati Tervezés 2012 Adóváltozások(k) SZJA-t érintő változások, bérkompenzáció 2011. december 7. Radisson Blu Béke Hotel Főbb személyi jövedelemadó változások adóalap I. Az új szabályok szerint évi

Részletesebben

2017. évi CL. törvény. az adózás rendjéről 1

2017. évi CL. törvény. az adózás rendjéről 1 2017. évi CL. törvény az adózás rendjéről 1 ELSŐ RÉSZ ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET ALAPELVEK 1. [A rendeltetésszerű (célhoz kötött) joggyakorlás követelménye (joggal való visszaélés tilalma)] Az adójogviszonyokban

Részletesebben

A munkahelyvédelmi akcióterv

A munkahelyvédelmi akcióterv A munkahelyvédelmi akcióterv Kapcsolattartás s a NAV-al Telefonos kapcsolattartás Tájékoztatási Call Center /TCC/ 06-40/42-42-42 Mobilhálózatokból a kék szám: 06-20/33-95-888 06-30/33-95-888 06-70/33-95-888

Részletesebben

2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások. Készítette: Szücs Imre

2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások. Készítette: Szücs Imre 2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások 2013 1. Az általános forgalmi adóról szóló2007. évi CXXVII. törvény módosítása Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII.

Részletesebben

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egy olyan kedvező adózási módot jelent, amely a vállalkozások meghatározott köre számára összehasonlítva

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására 191-192 Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Árfolyamnyereség Kamat Osztalék 2012/2013. II. félév 72-83 Miről lesz szó?

Részletesebben

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása 2018.01.01-jétől Azon kockázati biztosításnak nem minősülő, határozatlan idejű, kizárólag halál esetére

Részletesebben

Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról:

Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról: Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról: Bérpótló juttatás: A Nemzeti Közfoglalkoztatási Program keretében az aktív korú nem foglalkoztatott személyek részére megállapított rendelkezésre

Részletesebben

A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok és adónemeik 2014. január 1-jétől érvényes jegyzéke

A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok és adónemeik 2014. január 1-jétől érvényes jegyzéke A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számok és adónemeik 2014. január 1-jétől érvényes jegyzéke Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására a NAV

Részletesebben

CAFETERIA Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető

CAFETERIA Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető CAFETERIA 2017 Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető A cafeteria szerepe a személyi jövedelemadóban A cafeteria adózás szempontjából nem önálló juttatási jogcím. Szerepe a személyi jövedelemadóban

Részletesebben

Elvárt adó - nyilatkozat

Elvárt adó - nyilatkozat Elvárt adó - nyilatkozat Megnevezés Az adóévben Az adóévet megelőző adóévben 2. adóévben Igen Nem Igen Nem Igen Nem Az adózás előtti eredmény nagyobb-e, mint a korrigált bevétel 2%-a? Igen esetén a további

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat. az adózás rendjéről

T/ számú. törvényjavaslat. az adózás rendjéről MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/17994. számú törvényjavaslat az adózás rendjéről Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2017. október 2017. évi törvény az adózás rendjéről ELSŐ RÉSZ Alapvető

Részletesebben

Adózási alapismeretek 2. konzultáció. Adózási alapfogalmak Adóhatóságok Ellenőrzés Jogkövetkezmények

Adózási alapismeretek 2. konzultáció. Adózási alapfogalmak Adóhatóságok Ellenőrzés Jogkövetkezmények Adózási alapismeretek 2. konzultáció Adózási alapfogalmak Adóhatóságok Ellenőrzés Jogkövetkezmények Adózási alapfogalmak Adóalany: az adó fizetésére kötelezett természetes vagy jogi személy, jogi személyiség

Részletesebben

Bér-cafeteria segédlet 2012 Eurotantusz kft.

Bér-cafeteria segédlet 2012 Eurotantusz kft. Bér-cafeteria segédlet 2012 Eurotantusz kft. Könyvelés- Bérszámfejtés www.eurotantusz.hu MINIMÁLBÉR SZAKKÉPZETTEK GARANTÁLT BÉRMINIMUMA M E G J E G Y Z É S Besorolási bér 2011 2012 2011 2012 78 000 93

Részletesebben

A családi kedvezmény jogosultság megszűnéséről Mi a teendő szülőként, munkáltatóként?

A családi kedvezmény jogosultság megszűnéséről Mi a teendő szülőként, munkáltatóként? REZON IRODA HÍRLEVÉL 2012. OKTÓBER KEDVES ÜGYFELÜNK! Beindult az adógyár! Bújjuk a törvényeket, továbbképzésekre járunk, hogy segíteni tudjunk Önnek a döntésben jövőre milyen adózást válasszon!. Miről

Részletesebben

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia Társadalombiztosítás Járulékalapot képező jövedelem: / Tbj. 4. k) pont/ 1. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete*

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) A Közgyűlés a helyi adókról

Részletesebben

1. a) Adó és járulék, valamint a kapcsolódó bírság és pótlék számlák, adónemek

1. a) Adó és járulék, valamint a kapcsolódó bírság és pótlék számlák, adónemek Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására szolgáló, a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számok és adónemeik 2013. február 15-től érvényes jegyzéke

Részletesebben

A 2012 évi CXLVII. törvény ú,j választható adónemként vezette be a kisvállalati adót.

A 2012 évi CXLVII. törvény ú,j választható adónemként vezette be a kisvállalati adót. A 2012 évi CXLVII. törvény ú,j választható adónemként vezette be a kisvállalati adót. Első ránézésre igen vonzó lehetőségről van szó, hiszen azok, akik 2013 januárjától e törvény szerint kívánnak adózni

Részletesebben

A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények

A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények A munkaviszonyban foglalkoztatott személyek utáni fizetendő adó megállapításánál a számított adót (27%) e törvény külön rendelkezése

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CLXXXVII. törvény - az adózás rendjéről szóló év 2. oldal 6/A. (1) Az állami adó- és vámhatóság megbízható adózóna

Magyar joganyagok évi CLXXXVII. törvény - az adózás rendjéről szóló év 2. oldal 6/A. (1) Az állami adó- és vámhatóság megbízható adózóna Magyar joganyagok - 2015. évi CLXXXVII. törvény - az adózás rendjéről szóló 2003. év 1. oldal 2015. évi CLXXXVII. törvény az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és egyes adótörvények módosításáról

Részletesebben

Tájékoztató A Látvány-csapatsport felajánlás útján történő támogatásának szabályairól

Tájékoztató A Látvány-csapatsport felajánlás útján történő támogatásának szabályairól A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény az országgyűlés által elfogadott, az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adóés Vámhivatalról

Részletesebben

nemzetközi pénzforgalomban alkalmazandó a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok IBAN számlaszámok 2013.

nemzetközi pénzforgalomban alkalmazandó a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok IBAN számlaszámok 2013. Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására a nemzetközi pénzforgalomban alkalmazandó, a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számok (IBAN számok)

Részletesebben

JOGI HÍRLEVÉL 2012/10. Ecovis Holding Budapest

JOGI HÍRLEVÉL 2012/10. Ecovis Holding Budapest WWW.ECOVIS.HU WWW.ECOVIS.COM Tartalom HÓNAP témája: A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó Dr. Balogh Péter Róbert ügyvéd, senior partner, irodavezető Változik a lakásszerzés illetéke

Részletesebben

Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete. az iparűzési adóról

Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete. az iparűzési adóról Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete az iparűzési adóról A képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében

Részletesebben

T/6636. számú. törvényjavaslat. az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és egyes adótörvények módosításáról

T/6636. számú. törvényjavaslat. az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és egyes adótörvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6636. számú törvényjavaslat az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és egyes adótörvények módosításáról Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2015.

Részletesebben

Az, aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző

Az, aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző IPARŰZÉSI ADÓ ( nyomtatvány ) Adókötelezettség: Adóköteles Szerencs Város illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett v állalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).

Részletesebben

Céges telefon használat, adó és elszámolás 2011-ben - BÉRKALKULÁTOR Nettó bér számítása március 23. szerda, 15:54

Céges telefon használat, adó és elszámolás 2011-ben - BÉRKALKULÁTOR Nettó bér számítása március 23. szerda, 15:54 Céges telefon használat, adó és elszámolás 2011ben. A munkáltatónak a telefonhasználattal kapcsolatban komoly döntéseket kell hoznia, hogy a dolgozó és a maga számára is a legkedvezőbb módszert tudja alkalmazni.

Részletesebben

Az adóegyszerűsítés jegyében cégalapításkor egyszerűsödött az önkormányzati adóhatóság felé történő bejelentkezési kötelezettség teljesítése.

Az adóegyszerűsítés jegyében cégalapításkor egyszerűsödött az önkormányzati adóhatóság felé történő bejelentkezési kötelezettség teljesítése. Tájékoztató 1 a helyi iparűzési adóban, idegenforgalmi adóban bekövetkezett bejelentési, változásbejelentési kötelezettséget érintő 2018. évi változásokról 2018. évtől a helyi iparűzési adókötelezettséggel

Részletesebben

Tájékoztató a kiegészítő sportfejlesztési támogatás felhasználásáról

Tájékoztató a kiegészítő sportfejlesztési támogatás felhasználásáról Tájékoztató a kiegészítő sportfejlesztési támogatás felhasználásáról A 2013. április 18-án kihirdetett, az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól

Részletesebben

GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 14/2004. (V. 1.) RENDELETE A HELYI IPARŰZÉSI ADÓRÓL (EGYSÉGES SZERKEZETBEN)

GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 14/2004. (V. 1.) RENDELETE A HELYI IPARŰZÉSI ADÓRÓL (EGYSÉGES SZERKEZETBEN) GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 14/2004. (V. 1.) RENDELETE A HELYI IPARŰZÉSI ADÓRÓL Egységes szerkezetben: 2010. december 13. A 2011. január 1-jétől hatályos szöveg. 2 GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK

Részletesebben

Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália

Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália Az EKHO hatálya Az Szja és a Tb kötelezettségeket váltja ki, de az EHO-t nem A törvény hatálya kiterjed: a törvényben meghatározott

Részletesebben

Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben)

Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben) Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben) Vaszar Község Önkormányzat képviselőtestülete (továbbiakban:

Részletesebben

Kiemelt ellenőrzési terület

Kiemelt ellenőrzési terület Kiemelt ellenőrzési terület Kapcsolt vállalkozások egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak egymás között (nemzeti adóalap védelme); Amennyiben ezek a jogügyletek nem szokásos piaci áron történnek adókülönbözetek

Részletesebben

ÖNELLENŐRZÉSI LAP ÖNELLENŐRZÉSI PÓTLÉKSZÁMÍTÁS

ÖNELLENŐRZÉSI LAP ÖNELLENŐRZÉSI PÓTLÉKSZÁMÍTÁS BAJI POLGÁRMESTERI HIVATAL 2836 Baj, Petőfi S. u. 50. Tel.: 34/488-597, fax: 34/488-020 ÖNELLENŐRZÉSI LAP a/az évi helyi iparűzési adó helyesbítéséhez Adózó neve: Székhelye: Telephelye: Levelezési címe:

Részletesebben

Főbb témakörök: december 3-4.

Főbb témakörök: december 3-4. Főbb témakörök: Munkahelyvédelmi akcióterv START kártyák Szocho kedvezmények Tartósan álláskereső személyek Anyasági ellátások mellett, illetve utáni foglalkoztatás Foglalkoztatás kezdete Részfoglalkoztatás

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018.

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018. Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018. Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra Az 1952. október 10-én született 25 év szolgálati idővel rendelkező egyéni vállalkozó 2015. április 11-én öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet terjesztett

Részletesebben

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07.

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. [Gt. 21., 22. (1)-(2) bekezdés, Tbj. 5. (1) bekezdés a) és g) pontja, Eho 3. (1)

Részletesebben

Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete. A helyi iparűzési adóról.

Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete. A helyi iparűzési adóról. Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete A helyi iparűzési adóról. Zalacsány község Önkormányzati képviselőtestülete a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény 1.. (1)

Részletesebben

2018 évi adóváltozások

2018 évi adóváltozások 2018 évi adóváltozások Minimálbér, garantált bérminimum minimálbér 8%-kal emelkedik, 127.500 ft-ról 138.000 ft-ra garantált bérminimum 12%-kal emelkedik, 161.000 ft-ról 180.500 ft-ra szociális hozzájárulási

Részletesebben