Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai"

Átírás

1 Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai

2 Módosító törvények évi C. törvény évi CIV. törvény évi CXXI. törvény évi CXXV. törvény évi CXXVII. törvény

3 Képviseleti szabályok Nem járhat el meghatalmazottként az adóhatóság előtt az eltiltás hatálya alatt az a magánszemély, akit a cégbíróság vagy a bíróság jogerősen eltiltott a vezető tisztségviselői tisztség gyakorlásától. Jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezet adótanácsadói, adószakértői, illetve okleveles adószakértői tevékenységet akkor folytathat, ha legalább egy tagja vagy alkalmazottja az adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők nyilvántartásában szerepel.

4 Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer Új kötelezett: az az adózó, aki/ amely a T és T-2 évben EKAER bejelentést nem tett, és ebben az időszakban Áfa bevallást nem nyújtott be - ideértve az alanyi adómentességet választó adóalanyt is, valamint ha az adózó adóbevallás helyett a 31. (6) bekezdése szerinti nyilatkozatot nyújtott vagy nyújthatott volna be-, vagy ebben az időszakban adószám felfüggesztés hatálya alatt állt.

5 Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer Kockázati biztosítékot köteles fizetni az új kötelezett - az EU->Mo. termékbeszerzés, illetve az első belföldi Áfa-köteles, nem közvetlenül végfelhasználó részére történő termékértékesítés esetén - az első bejelentés alkalmával és az első bejelentéstől számított 180. napig teljesített bejelentések esetén vagy - az első tíz bejelentés alkalmával akkor is, ha az első bejelentéstől számított 180 napon belül legalább 10 bejelentést nem tett.

6 Élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző élelmiszer automaták bejelentése Üzemeltető változása esetén az új üzemeltető nem köteles ismét igazgatási szolgáltatási díjat fizetni. Elektronikus bejelentési kötelezettség a üzemeltetés szünetelésére is kiterjed. Automata Felügyeleti Egység június 30. : o Üzemeltető o Felügyeleti Szolgáltató o Engedélyező Hatóság

7 Áru hatósági felügyelet alá vonása Az adóhatóság hatósági felügyelet alá vonja azt az árut, amelyet EKAER kötelezettséggel kapcsolatos ellenőrzése, vagy egyéb helyszíni ellenőrzése során talál, és amelynek eredetéről, beszerzésének körülményeiről, a tulajdonos kilétéről, vagy a rendeltetési hely megfelelőségéről az ellenőrzés időpontjában hitelt érdemlő, igazoló irat nem áll rendelkezésre. A hatósági felügyelet zár alá vétellel, vagy kijelölt raktárba történő elszállítással valósul meg.

8 Adózók minősítése A cégjegyzékbe bejegyzett és az Áfa regisztrált adózók Megbízható adózók Egyik kategóriába sem tartozó adózók Kockázatos adózók Kedvezőbb eljárási szabályok Általános eljárási szabályok Szigorúbb eljárási szabályok

9 2016 július 1-től: Együttes Feltételek I.: Megbízható adózó 3 éve működik (3 éve áfa regisztrált) nem feltétel nyilvánosan működő részvénytársaság (NyRt.) esetén A T és a T-5 évben a terhére megállapított adókülönbözet csökkentve az adózó javára megállapított összes adókülönbözettel -nem haladja meg a tárgyévi adóteljesítménye 3%-át, A T és a T-4 évben nem indítottak ellene végrehajtási eljárást (kivétel: átvezetés, visszatartás), tárgyévben és azt megelőző öt évben nem áll/állt felszámolás, csődeljárás és kényszertörlési eljárás alatt, nincs 500 ezer Ft-ot meghaladó adótartozása,

10 Megbízható adózó Együttes Feltételek II: tárgyévben és azt megelőző öt évben nem függesztették fel az adószámát bevallási, befizetési kötelezettségének 365 napon túli elmulasztása miatt, tárgyévben és azt megelőző öt évben nem áll/állt adószám törlés alatt a terhére az állami adó- és vámhatóság által kiszabott, a tárgyévet megelőző két évben esedékessé vált mulasztási bírság összege nem haladta meg az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének 1 %-át, tárgyévben és azt megelőző öt évben nem áll/állt fokozott adóhatósági felügyelet alatt nem minősül kockázatosnak tárgyévre vonatkozó adóteljesítménye pozitív (nem feltétel NyRt. esetén) Ha az adózó a tárgyévet megelőző öt évben nem működött, illetve nem minősült áfaregisztrált adóalanynak, az állami adó- és vámhatóság az (1) bekezdés b)-j) pontja szerinti feltételek fennállását a működés megkezdésétől, illetve az áfa-regisztált adóalanyiság kezdetétől vizsgálja.

11 Megbízható adózói minősítés előnyei Kedvezőbb eljárási szabályok: ellenőrzési határidő maximum 180 nap lehet (kivéve: együttműködési kötelezettség megszegése) mulasztási bírság moratórium és 50 %-os felső határ adóbírság a felső határ 50 %-a kérelmére évente egyszer 12 havi pótlékmentes automatikus fizetési könnyítés 1,5 millió ft adótartozásig (kivéve: levont szja és járulék) negyedévente elektronikus részletfizetési ajánlat nem lesz! visszaigényelt áfa kiutalás 2017-től 45 nap (NyRt. esetén 30 nap), tól 30 nap (NyRt. esetén 20 nap).

12 Kockázatos Adózó Adóhiányos közzétételi listán szerepel, Nagy adótartozással rendelkezők listáján szerepel, Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listáján szerepel Egy éven belül ismételt üzletlezárás intézkedést alkalmaztak vele szemben 2016 július 1-től: kényszertörlési eljárás alatt áll (a kockázatos státusz az eljárás alatt végig fennáll) (A minősítés 1 évig áll fenn (5. eset kivételével) DE az első két esetben van mentesülési ok)

13 Kockázatos Adózó a T és a T-5 évben a NAV által az adózó terhére megállapított összes adókülönbözet meghaladja az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének 70%-át (az adózó terhére megállapított összes adókülönbözetet csökkenteni kell a tárgyévben és az azt megelőző öt évben az állami adó-és vámhatóság által az adózó javára megállapított összes adókülönbözettel) (2016 július 1-től) a terhére a NAV által kiszabott, a T-2 évben esedékessé vált mulasztási bírság összege meghaladja az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének 70%-át(2016 július 1-től) székhelyszolgáltatóhoz bejegyezett székhely és az adóigazgatási eljárás akadályozása miatt jogerősen mulasztási bírságot szabtak ki terhére a T vagy a T-3 évben. (2017 január 1-től)

14 Székhelyszolgáltató: Aki az adózó megbízásából gondoskodik az adózó üzleti és hivatalos iratainak munkaidőben történő átvételéről, megőrzéséről, valamint a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítéséről, így különösen a cég székhelyéhez és a cégiratokhoz kapcsolódó hatósági kényszerintézkedések tűréséről. + adószámmal és székhellyel rendelkezik Bejelentése: január 1. utáni szerződésre

15 Kockázatos adózói minősítés hátrányai Szigorúbb szabályok: Áfa kiutalás minden esetben 75 nap, Az ellenőrzési határidő 60 nappal hosszabb, Ellenőrzéskor ötszörös késedelmi pótlék kiszabása Nincs későbbi esedékesség pótlékszámításnál Adóbírság és mulasztási bírság legkisebb összege a felsőhatár50%-a Mulasztási bírság felső határa az általános 150%-a

16 Az adóhatóság negyedéves gyakorisággal Minősítési eljárás a negyedév utolsó napján fennálló állapot szerint, 30 napon belül minősíti az adózókat. Erről elektronikus értesítést küld. A minősítés hatálya a minősítés hónapját követő hónap első napjától áll be. Kifogást a minősítéssel szemben 3 hónapon belül lehet előterjeszteni. Általános bírságmérték, ha egyidejűleg kockázatos és megbízható mértéke is alkalmazható

17 Adóregisztrációs eljárás Adószám megtagadása esetén kimentési kérelem előterjesztési határideje 8 nap helyett 15 nap. Az adóregisztrációs akadály fennállása esetén az adóhatóság 30 nap helyett 45 napot biztosít az akadály elhárítására. Kimentési okok pontosításra kerültek: 25%-ig automatikus kimentés 25-50% között azt kell igazolni, hogy minden tőle elvárhatót megtett. 50% feletti közvetett vagy közvetlen tulajdonrésszel rendelkezőnek azt, hogy az adózó mindent megtett.

18 Támogató eljárás Adóhatósági kockázatelemzés A feltárt kockázat megszüntetése érdekében : támogató eljárás vagy ellenőrzés vagy bűnügyi jelzés Támogató eljárás: az adózót felhívjuk önellenőrzésre, illetve kapcsolatfelvétel az adózóval, célja: a feltárt hibák, hiányosságok orvoslása az adóhatóság szakmai támogatásával.

19 Teljességi nyilatkozat Bevallás utólagos ellenőrzése esetén az adóhatóság 15 napon belül felhívja az adózót, hogy az adóalap megállapítása szempontjából lényeges vagyoni, jövedelemi körülményeire vonatkozó teljességi nyilatkozatot tegyen. Becslés Az adózó részére írásban tájékoztatást kell küldeni az adó alapjának becsléssel történő megállapítása esetén, biztosítva ezzel az észrevételezési illetve a bizonyítási indítvány megtételnek lehetőségét. Tájékoztatni kell az adózót arról is, hogy mely tények bizonyítása szükséges a becsléssel megállapított adóalaptól való eltéréshez.

20 Egyéb módosítások I. Egyablakos rendszer kibővítése :minden bíróságnál nyilvántartott szervre Gazdasági kamarák részére adatszolgáltatás: A főtevékenységként gyakorlati képzést folytató hozzájárulásra kötelezettekre vonatkozóan adótitok megismerésére jogosultak január 1-jétől a gazdasági kamarák (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) Szokásos piaci ár megállapítása tárgyában hozott határozattal szemben nincs helye fellebbezésnek, bírósági felülvizsgálat kezdeményezhető.

21 Egyéb módosítások II. Art (9) A 31. (2) bekezdésében meghatározott bevallás, valamint a 31/B. szerinti általános forgalmi adó összesítő jelentés benyújtására, illetve a 8. számú melléklet szerint összesítő nyilatkozat benyújtására kötelezett adózó az e kötelezettség keletkezése időpontjától, továbbá a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó az állami adó- és vámhatósághoz teljesítendő valamennyi bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségét, valamint fizetési könnyítési és adómérséklési tárgyú kérelmének előterjesztését, módosítását, kiegészítését és visszavonását, továbbá adóhatósági igazolás kiadására irányuló kérelmének előterjesztését- a 85/A. (11) bekezdése szerinti igazolás iránti kérelem kivételével - elektronikus úton teljesíti. Az 5/A. (6) bekezdésében meghatározott, sürgősségi eljárást kérő adózó fizetési könnyítési, valamint adómérséklési tárgyú kérelmének előterjesztését - a 85/A. (11) bekezdése szerinti igazolás iránti kérelem kivételével- elektronikus úton teljesíti.

Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai

Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai Az Adózás rendjéről szóló törvény 2017. évi változásai Módosító törvények 2016. évi C. törvény 2016. évi CIV. törvény 2016. évi CXXI. törvény 2016. évi CXXV. törvény 2016. évi CXXVII. törvény Képviseleti

Részletesebben

hungary Az adózás rendjéről szóló törvény 2016-os módosításai 2015/2016 Tisztelt Ügyfeleink!

hungary Az adózás rendjéről szóló törvény 2016-os módosításai 2015/2016 Tisztelt Ügyfeleink! OLDAL 1/5 DECEMBER 2015 Tisztelt Ügyfeleink! Az alábbiakban az adózás rendjéről szóló törvény (ART) legfontosabb változásaira szeretnénk felhívni a figyelmüket, amelyek 2016-tól lépnek érvénybe. A jogszabály

Részletesebben

Innovációs járulék. (2004. évi XXXIV. KKV tv.) u évi LXXVI. tv. (hatályos től)

Innovációs járulék. (2004. évi XXXIV. KKV tv.) u évi LXXVI. tv. (hatályos től) EGYÉB ADÓK 2015. év Innovációs járulék u 2014. évi LXXVI. tv. (hatályos 2015.01.01-től) u első ízben a 2015-ben kezdődő üzleti év első napján fennálló állapot szerint u mentes (15. (2)) az adó alól a mikro-

Részletesebben

Az adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalók 2016.

Az adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalók 2016. Az adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalók 2016. Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 2016. január 01-jétől vezette be az adózói minősítés intézményét. Az adó- és vámhatóság

Részletesebben

Jónak lenni jó. Az adózók minősítésének új szabályai, a jogkövető magatartás honorálása az adózás rendjéről szóló törvényben

Jónak lenni jó. Az adózók minősítésének új szabályai, a jogkövető magatartás honorálása az adózás rendjéről szóló törvényben Jónak lenni jó. Az adózók minősítésének új szabályai, a jogkövető magatartás honorálása az adózás rendjéről szóló törvényben Koltainé Magyar Zsuzsanna NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóság 2016. november

Részletesebben

Az adózás rendjéről szóló évi XCII. tv. változásai. dr. Jaraba Valéria

Az adózás rendjéről szóló évi XCII. tv. változásai. dr. Jaraba Valéria Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. változásai dr. Jaraba Valéria Jogszabályi háttér Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó-és Vámhivatalról szóló 2010. évi

Részletesebben

EKAER Kockázati biztosíték

EKAER Kockázati biztosíték EKAER _ A kockázati biztosíték EKAER Kockázati biztosíték Vörös Attila Szakmai Főigazgató-helyettes NAV KMRAFI Jogszabályi háttér Art 22/E. (5) Amennyiben az adózó az (1) bekezdés a) és c) alpontja szerinti

Részletesebben

2016. január 1-től hatályos változásai

2016. január 1-től hatályos változásai Az adózás rendjéről szóló törvény 2016. január 1-től hatályos változásai Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes Évközi változások - Magánszemélyek adóazonosító jelének megállapítása hivatalból - 2016. július

Részletesebben

Az adózás rendjéről szóló törvény január 1-től hatályos változásai

Az adózás rendjéről szóló törvény január 1-től hatályos változásai Évközi változások Az adózás rendjéről szóló törvény 2016. január 1-től hatályos változásai Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes - Magánszemélyek adóazonosító jelének megállapítása hivatalból - 2016. július

Részletesebben

Az adózás rendjéről szóló évi CL. törvény Új Art. (hatályos től)

Az adózás rendjéről szóló évi CL. törvény Új Art. (hatályos től) Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény Új Art. (hatályos2018.01.01-től) Új adóigazgatási szabályrendszer A jelenleg a régi Art.-ban szereplő szabályok 2 törvénybe, illetve a törvényi szintű szabályozást

Részletesebben

Adózás rendjéről szóló törvény. Dr. Orbán Ildikó

Adózás rendjéről szóló törvény. Dr. Orbán Ildikó Adózás rendjéről szóló törvény változásai 2017 Dr. Orbán Ildikó ÜCC NAV ÜCC rendszert működtet Intézhető ügyek körét NAV vezetője határozza meg Ügyfélazonosító szám szükséges Érdemi ügyintézés csak ezen

Részletesebben

THE POWER OF BEING UNDERSTOOD ADÓ SZÁMVITEL AUDIT BÉR HR

THE POWER OF BEING UNDERSTOOD ADÓ SZÁMVITEL AUDIT BÉR HR THE POWER OF BEING UNDERSTOOD ADÓ SZÁMVITEL AUDIT BÉR HR AZ ART 2016-OS VÁLTOZÁSÁNAK HATÁSAI A VÁLLALKOZÁSOKRA dr. Fekete Zoltán Titusz Az Art. változásának hatásai a vállalkozásokra - 2016 Adózók minősítésének

Részletesebben

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai. dr. Horváth Gábor 2015. január

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai. dr. Horváth Gábor 2015. január Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai dr. Horváth Gábor 2015. január 2015. évi Art. módosítások I. A módosításokat a 2014. évi LXXIV. törvény tartalmazza! Alapelvek Az

Részletesebben

Mentor program Amit az adózásról tudni érdemes NAV Társ az adózásban

Mentor program Amit az adózásról tudni érdemes NAV Társ az adózásban Mentor program 2018. Amit az adózásról tudni érdemes NAV 2.0 - Társ az adózásban Adókötelezettségek önadózás és képviselet bejelentkezés és változás-bejelentés bizonylatok, könyvvezetés, nyilvántartás

Részletesebben

Art évközi és évi változásai

Art évközi és évi változásai Art. 2016. évközi és 2017. évi változásai Készítette: Vincze Péter, Vira Sándor Saldo Zrt. 2016. december Telefonos ügyintézés 2017. évtől a telefonon intézhető ügyeket a Nav. vezetője határozza meg. Milyen

Részletesebben

Art évközi és évi változásai

Art évközi és évi változásai Art. 2016. évközi és 2017. évi változásai Készítette: Vincze Péter, Vira Sándor Saldo Zrt. 2016. december Telefonos ügyintézés 2017. évtől a telefonon intézhető ügyeket a Nav. vezetője határozza meg. Milyen

Részletesebben

Gyakorlati kérdések az adóellenőrzésekkel kapcsolatban

Gyakorlati kérdések az adóellenőrzésekkel kapcsolatban Az áfacsalás elleni küzdelem jövője, avagy milyen következtetések vonhatóak le a külföldi tapasztalatokból 2015. november 10. Farkas Gábor menedzser I. Az áfacsalás számokban - bevezetés az államháztartás

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER. Tantárgyi útmutató. Adóigazgatás, adóellenőrzés

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER. Tantárgyi útmutató. Adóigazgatás, adóellenőrzés PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Adóigazgatás,

Részletesebben

egyes alkalmazási kérdések 1. Az Art -ról 2. Bejelentkezés, bejelentés 3. Problémás adójogi helyzetek 4. Fontosabb határidők

egyes alkalmazási kérdések 1. Az Art -ról 2. Bejelentkezés, bejelentés 3. Problémás adójogi helyzetek 4. Fontosabb határidők Bary- Gyenge- Joó- Lakatos egyes alkalmazási kérdések 1. Az Art -ról 2. Bejelentkezés, bejelentés 3. Problémás adójogi helyzetek 4. Fontosabb határidők 1 Az adózók jogait és köteleze

Részletesebben

Adózás rendjének változása 2016

Adózás rendjének változása 2016 Adózás rendjének változása 2016 előadó: Vadász Iván Budapest, 2015. november 26. Bevallási nyilatkozat 2016-2017 SZJA Bevallás a 2015. adóévről Önadózás Munkáltatói adómegállapítás Egyszerűsített bevallás

Részletesebben

2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások. Készítette: Szücs Imre

2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások. Készítette: Szücs Imre 2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások 2013 1. Az általános forgalmi adóról szóló2007. évi CXXVII. törvény módosítása Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII.

Részletesebben

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E. a helyi iparűzési adóról

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E. a helyi iparűzési adóról MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben a 22/2011.(XII.30.) önkormányzati rendelettel) a helyi adókról szóló a

Részletesebben

Adóváltozások 2016. Személyi jövedelemadó. Tisztelt Ügyfeleink! Tisztelt Olvasóink!

Adóváltozások 2016. Személyi jövedelemadó. Tisztelt Ügyfeleink! Tisztelt Olvasóink! ABT Treuhand csoport H-1037 Budapest Montevideo u. 3/A Te l.: +36 1 430-3400 Fax: +36 1 430-3402 abt@abt.hu www.abt.hu Szerzők: Dr. Pétervári Orsolya Soós László Adóváltozások 2016 Budapest, 2015.12.07.

Részletesebben

AZ ADÓELJÁRÁSI SZABÁLYOK VÁLTOZÁSA 2017 DR. KENYERES SÁNDOR

AZ ADÓELJÁRÁSI SZABÁLYOK VÁLTOZÁSA 2017 DR. KENYERES SÁNDOR AZ ADÓELJÁRÁSI SZABÁLYOK VÁLTOZÁSA 2017 DR. KENYERES SÁNDOR CÍMZETES EGYETEMI DOCENS REGISZTRÁLT OKLEVELES ADÓSZAKÉRTŐ IGAZSÁGÜGYI ADÓ- ÉS JÁRULÉKSZAKÉRTŐ MINDENEK ELŐTT! 2 NYILATKOZAT A SZERZŐI JOGOKRÓL

Részletesebben

T/6636. számú. törvényjavaslat. az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és egyes adótörvények módosításáról

T/6636. számú. törvényjavaslat. az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és egyes adótörvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6636. számú törvényjavaslat az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és egyes adótörvények módosításáról Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2015.

Részletesebben

Könyvelő és az adótanácsadó szerepe az adóeljárásban, és az adóperekben

Könyvelő és az adótanácsadó szerepe az adóeljárásban, és az adóperekben Könyvelő és az adótanácsadó szerepe az adóeljárásban, és az adóperekben Előadó: Vadász Iván Budapest, 2015. szeptember 23. Adóhatóság új eszközei Elévülési idő meghosszabítása Adóregisztrációs eljárás

Részletesebben

adóazonosító számát. Az Art. 31. (2) bekezdésében meghatározott bevallás teljesítésére irányuló választás nem vonható vissza.

adóazonosító számát. Az Art. 31. (2) bekezdésében meghatározott bevallás teljesítésére irányuló választás nem vonható vissza. 2005. évi CLXIII. törvény az adózás rendjéről szóló törvény egyes rendelkezéseinek alkalmazásáról és módosításáról, valamint egyes adótörvények módosításáról Az adózás rendjéről szóló törvény egyes rendelkezéseinek

Részletesebben

változásai Dr. Kovács Ferenc Igazságügyi adó- és járulékszakértő www.saldo.hu www.adozasitanacsadas.hu

változásai Dr. Kovács Ferenc Igazságügyi adó- és járulékszakértő www.saldo.hu www.adozasitanacsadas.hu Az adóeljárási szabályok változásai Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő Áttekintés Adózók minősítése: megbízható adózó, kockázatos adózó Kedvezmények, büntetések

Részletesebben

Az adózás rendje évi XCII. törvény

Az adózás rendje évi XCII. törvény Az adózás rendje 2016 2003. évi XCII. törvény 1 Az adóhatóság átalakulása 1 Az átalakítással az eddigieknél egyszerűbb, átláthatóbb szervezet jött létre. Egy teljes hierarchikus szint, a regionális főigazgatóságok

Részletesebben

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz Törvényi háttér Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) A társadalombiztosítás

Részletesebben

Magyarkeszi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999./XII.14./ sz. rendelete a helyi iparűzési adóról. A rendelet hatálya.

Magyarkeszi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999./XII.14./ sz. rendelete a helyi iparűzési adóról. A rendelet hatálya. Magyarkeszi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999./XII.14./ sz. rendelete a helyi iparűzési adóról Magyarkeszi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat pénzeszközeinek hatékonyabb

Részletesebben

Az adóeljárási szabályok változásai

Az adóeljárási szabályok változásai Áttekintés Az adóeljárási szabályok változásai Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő Adózók minősítése: megbízható adózó, kockázatos adózó Kedvezmények, büntetések

Részletesebben

ADÓHATÓSÁGI ELLENŐRZÉS ÉS HATÓSÁGI ELJÁRÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI

ADÓHATÓSÁGI ELLENŐRZÉS ÉS HATÓSÁGI ELJÁRÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI ADÓZÁS RENDJE 1 1 ADÓHATÓSÁGI ELLENŐRZÉS ÉS HATÓSÁGI ELJÁRÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI 2 2 ELLENŐRZÉS MEGINDÍTÁSÁNAK MÓDJAI Általános szabály szerint kétféle módon történik: megbízólevél kézbesítésével, vagy

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CLXXXVII. törvény - az adózás rendjéről szóló év 2. oldal 6/A. (1) Az állami adó- és vámhatóság megbízható adózóna

Magyar joganyagok évi CLXXXVII. törvény - az adózás rendjéről szóló év 2. oldal 6/A. (1) Az állami adó- és vámhatóság megbízható adózóna Magyar joganyagok - 2015. évi CLXXXVII. törvény - az adózás rendjéről szóló 2003. év 1. oldal 2015. évi CLXXXVII. törvény az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és egyes adótörvények módosításáról

Részletesebben

Változások az adózásban

Változások az adózásban Változások az adózásban A 2016-tól, illetve 2017-től életbe lépő adójogszabályi változások számos változást hoznak úgy a társaságok, mint a magánszemélyek életében. Az alábbiakban a 2015. december 14-ig

Részletesebben

T/4124. számú. törvényjavaslat

T/4124. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/4124. számú törvényjavaslat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény jogharmonizációs célú módosításáról és az adó-visszaigénylés különös eljárási szabályairól

Részletesebben

A évtől hatályos adóigazgatás rendtartásról szóló törvény és az adózás rendjéről szóló törvény újdonságai

A évtől hatályos adóigazgatás rendtartásról szóló törvény és az adózás rendjéről szóló törvény újdonságai A 2018. évtől hatályos adóigazgatás rendtartásról szóló törvény és az adózás rendjéről szóló törvény újdonságai Szabó Gábor Dél-alföldi Tájékoztatási Osztály NAV Központi Irányítás Adóigazgatás újraszabályozása

Részletesebben

Az adóeljárási szabályok változásai és évközi Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő

Az adóeljárási szabályok változásai és évközi Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő Áttekintés Az adóeljárási szabályok változásai 2017. és 2016. évközi Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő 2017. novemberi adócsomag 2016. november 22-én fogadták

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Az adóeljárási szabályok változása 2012. Dr. Varga Árpád elnökhelyettes

Az adóeljárási szabályok változása 2012. Dr. Varga Árpád elnökhelyettes Az adóeljárási szabályok változása 2012. Dr. Varga Árpád elnökhelyettes Képviseleti szabályok - Állandó meghatalmazott felelőssége - Végelszámoló kötelezettségének kimondása Bejelentési kötelezettség -

Részletesebben

Adóigazgatásadóellenőrzés

Adóigazgatásadóellenőrzés IV. évfolyam PSZ/Pü szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adóigazgatásadóellenőrzés 2013/2014. I. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése ADÓIGAZGATÁS, ADÓELLENŐRZÉS Tantárgy felelőse: DR SZALAI ERZSÉBET Kontaktórák

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

TÁJÉKOZTATÓ Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához Dunakeszi Polgármesteri Hivatal Adóiroda 2120 Dunakeszi, Fő út 25. Tel.:06-27-542-800 E-mail: ugyfelszolgalat@dunakeszi.hu Ügyfélfogadás: Hétfő: 8 00-17 30 Kedd, Szerda, Csütörtök: 8 00-16 00 Péntek: 8

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet tárgykódja:

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet tárgykódja: Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 16/2008.(XII.16.) Rendelet típusa: Módosító Rendelet címe: A helyi iparűzési adóról Módosított rendelet azonosítója:

Részletesebben

Tartalomjegyzék ELŐSZÓ 7. Alapelvek 9 A törvény hatálya 17

Tartalomjegyzék ELŐSZÓ 7. Alapelvek 9 A törvény hatálya 17 Tartalomjegyzék Az adóeljárási törvény egységes szerkezetben, magyarázatokkal 1 ELŐSZÓ 7 GYAKRABBAN HASZNÁLT RÖVIDÍTÉSEK 8 I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 9 Alapelvek 9 A törvény hatálya 17 II. fejezet

Részletesebben

ÖNELLENŐRZÉSI LAP a 2013. év havi Beszedett Idegenforgalmi Adó helyesbítéséhez

ÖNELLENŐRZÉSI LAP a 2013. év havi Beszedett Idegenforgalmi Adó helyesbítéséhez ÖNELLENŐRZÉSI LAP a 2013. év havi Beszedett Idegenforgalmi Adó helyesbítéséhez Adózó neve: Székhelye: Telephelye: Levelezési címe: Adószám: Adóazonosító jel: Statisztikai számjel: Nyilvántartási száma:

Részletesebben

Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete. A helyi iparűzési adóról.

Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete. A helyi iparűzési adóról. Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete A helyi iparűzési adóról. Zalacsány község Önkormányzati képviselőtestülete a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény 1.. (1)

Részletesebben

2003. évi XCII. tv. 2009. évi LXXVII. tv. 2009. évi CX. tv. 2009. évi. CXV. tv. 2009. évi. CXVI. tv. Adózás rendjérıl szóló

2003. évi XCII. tv. 2009. évi LXXVII. tv. 2009. évi CX. tv. 2009. évi. CXV. tv. 2009. évi. CXVI. tv. Adózás rendjérıl szóló Jogszabályi háttér Adózás rendjérıl szóló 2003. évi XCII. tv. változásai 2003. évi XCII. tv. 2009. évi LXXVII. tv. 2009. évi CX. tv. 2009. évi. CXV. tv. 2009. évi. CXVI. tv. Települési önkormányzat bevétele:

Részletesebben

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben)

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban

Részletesebben

Új adóeljárási szabályozás II. Az új adózás rendjéről szóló törvény

Új adóeljárási szabályozás II. Az új adózás rendjéről szóló törvény Az új adózás rendjéről szóló törvény Az Art. célja, koncepciója Hosszabb terjedelmű az Air-hoz képest Az adóigazgatás részletes szabályainak Egyes adókötelezettségek Egyes adóigazgatási eljárások Jogkövetkezmények

Részletesebben

Adóigazgatásadóellenőrzés

Adóigazgatásadóellenőrzés PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 IV. évfolyam PSZ/Pü szak. Név: Neptun kód: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Adóigazgatásadóellenőrzés 2012/2013. I. félév

Részletesebben

Mérk Nagyközség Képviselő-testületének. 13/2003/XII.31./ kt. rendelete. A helyi iparűzési adóról

Mérk Nagyközség Képviselő-testületének. 13/2003/XII.31./ kt. rendelete. A helyi iparűzési adóról Mérk Nagyközség Képviselő-testületének 13/2003/XII.31./ kt. rendelete A helyi iparűzési adóról A Képviselő testület! Mérk Nagyközség Önkormányzata a helyi adókról szóló 2003. évi XCII. Tv. felhatalmazása

Részletesebben

Art évközi és évi változásai. Készítette: Vincze Péter, Vira Sándor Saldo Zrt december

Art évközi és évi változásai. Készítette: Vincze Péter, Vira Sándor Saldo Zrt december Art. 2016. évközi és 2017. évi változásai Készítette: Vincze Péter, Vira Sándor Saldo Zrt. 2016. december Telefonos ügyintézés 2017. évtől a telefonon intézhető ügyeket a Nav. vezetője határozza meg. Milyen

Részletesebben

Az adóigazgatás szabályainak megújítása Dr. Papp Adrienn

Az adóigazgatás szabályainak megújítása Dr. Papp Adrienn Az adóigazgatás szabályainak megújítása - 2018 Dr. Papp Adrienn I. A hatályos szabályozás Az adóeljárási szabályokat, az adózók és az adóhatóságok jogviszonyát az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII.

Részletesebben

2003. évi XCII. törvény. az adózás rendjéről 1. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek

2003. évi XCII. törvény. az adózás rendjéről 1. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek Hatály: 2017.I.1. - 2017.III.31. 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről 1 I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Alapelvek 1. (1) E törvény célja az adózás rendjének, az eljárás törvényessége és eredményessége

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. Aktuális számviteli kérdések

Tartalomjegyzék 1. Aktuális számviteli kérdések Tartalomjegyzék 1. Aktuális számviteli kérdések 1.1 Az államháztartás számviteléről szóló kormányrendelet 2016. évtől hatályos változásai 1.1.1. Beszámolási kötelezettség változása 1.1.2. Eredménykimutatás

Részletesebben

Az új adóeljárás Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő

Az új adóeljárás Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő Általános változások az eljárási törvényekben 2018. január 1-jétől: a) Bírósági (polgári, közigazgatási) eljárás: 2016. évi CXXX.

Részletesebben

Az új adóeljárás Az új adóeljárás Az új adóeljárás Az új adóeljárás

Az új adóeljárás Az új adóeljárás Az új adóeljárás Az új adóeljárás Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő Általános változások az eljárási törvényekben 2018. január 1-jétől: a) Bírósági (polgári, közigazgatási) eljárás: 2016. évi CXXX.

Részletesebben

A szakmai követelménymodul tartalma:

A szakmai követelménymodul tartalma: Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

I. Általános rendelkezések 1.. /1/ Az önkormányzat helyi adót állapít meg az illetékességi területén végzett vállalkozási tevékenység gyakorlására.

I. Általános rendelkezések 1.. /1/ Az önkormányzat helyi adót állapít meg az illetékességi területén végzett vállalkozási tevékenység gyakorlására. Magyarszerdahely község Önkormányzata Képviselő-testülete 8/1995. (XII.22.) önkormányzati rendelete A 14/2012.( XI. 29.)önkormányzati rendelettel módosított A helyi iparűzési adóról Az Országgyűlés az

Részletesebben

VIII. A kockázatos termékek közúti fuvarozására vonatkozó speciális szabályok

VIII. A kockázatos termékek közúti fuvarozására vonatkozó speciális szabályok VIII. A kockázatos termékek közúti fuvarozására vonatkozó speciális szabályok 1. Biztosítékköteles tevékenységek köre Fontos szabály, hogy nem mindhárom közúti fuvarozással járó tevékenységi kör esetén

Részletesebben

Az Adózás rendjéről szóló törvény 2016. évi változásai

Az Adózás rendjéről szóló törvény 2016. évi változásai Az Adózás rendjéről szóló törvény 2016. évi változásai Ket. módosítása miatt az Art. számos rendelkezését is módosítani kell Ket. szerinti függő hatályú döntés kizárása, Ket.-ből kikerült, ezért az Art.-ba

Részletesebben

Az adóigazgatás szabályainak megújítása

Az adóigazgatás szabályainak megújítása Az adóigazgatás szabályainak megújítása - 2018 Dr. Papp Adrienn I. A hatályos szabályozás Az adóeljárási szabályokat, az adózók és az adóhatóságok jogviszonyát az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII.

Részletesebben

A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások

A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások Szombathely, 2013. május 6. Készítette: Berényiné Bosch Cecília 1 Alapítási, bejegyzési eljárás jogi szabályai

Részletesebben

ÖNELLENŐRZÉSI LAP ÖNELLENŐRZÉSI PÓTLÉKSZÁMÍTÁS

ÖNELLENŐRZÉSI LAP ÖNELLENŐRZÉSI PÓTLÉKSZÁMÍTÁS BAJI POLGÁRMESTERI HIVATAL 2836 Baj, Petőfi S. u. 50. Tel.: 34/488-597, fax: 34/488-020 ÖNELLENŐRZÉSI LAP a/az évi helyi iparűzési adó helyesbítéséhez Adózó neve: Székhelye: Telephelye: Levelezési címe:

Részletesebben

2016/III. körlevél Tervezett adóváltozások

2016/III. körlevél Tervezett adóváltozások 2016/III. körlevél Tervezett adóváltozások Tartalomjegyzék 1. Adózás rendje... 3 1.1 Csökken a tételes ÁFA összeghatára... 3 1.2 Szigorodó számlakibocsájtás... 3 1.3 Tovább bővül az online bekötés... 3

Részletesebben

ADATLAP Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetési könnyítésre/ mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetési könnyítésre/ mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához A.) A kérelem adatai: * = A kívánt rész(ek) aláhúzandó(k)! ADATLAP Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetési könnyítésre/ mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1. A kérelem benyújtásának

Részletesebben

ADÓHATÓSÁGOK. NAV-hoz tartozó adók (ah) NAV (vámhatóság) hatáskörébe tartozik Art.79. (1) Önkormányzati adóhatóság adói

ADÓHATÓSÁGOK. NAV-hoz tartozó adók (ah) NAV (vámhatóság) hatáskörébe tartozik Art.79. (1) Önkormányzati adóhatóság adói VÁLLALKOZÁSOK ÉS AZ ADÓHATÓSÁGOK KAPCSOLATA ADÓHATÓSÁGOK Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) adóztatási szerve, mint állami adóhatóság, NAV vámszerve, mint vámhatóság önkormányzat jegyzője

Részletesebben

1.. 2.. Adókötelezettség, az adó alanya:

1.. 2.. Adókötelezettség, az adó alanya: Vállaj Község (1) Önkormányzata 3/1994.(VI.08) KT számú 12/2003.(XII.28.) KT számú rendelettel többször módosított egységes szerkezetbe foglalt r e n d e l e t e A helyi iparűzési adóról Vállaj Község

Részletesebben

61 344 01 0000 00 00 Adótanácsadó Adótanácsadó

61 344 01 0000 00 00 Adótanácsadó Adótanácsadó 2127-06 z adózás rendje és az adóigazgatási eljárás z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet

Részletesebben

ADÓCSOPORT 4800 VÁSÁROSNAMÉNY, TAMÁSI Á. U.1.

ADÓCSOPORT 4800 VÁSÁROSNAMÉNY, TAMÁSI Á. U.1. VÁSÁROSNAMÉNYI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI H I V A T A L ADÓCSOPORT 4800 VÁSÁROSNAMÉNY, TAMÁSI Á. U.1. TELEFON: (45) 470-022/121-122 mellék. Honlap : www.vasarosnameny.hu Sz.l.: 11744065-15403399-03540000 35/2008.(XII.31.)

Részletesebben

Az, aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző

Az, aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző IPARŰZÉSI ADÓ ( nyomtatvány ) Adókötelezettség: Adóköteles Szerencs Város illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett v állalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete*

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) A Közgyűlés a helyi adókról

Részletesebben

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2010. (XI.11.) önkormányzati rendelete a helyi adókról

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2010. (XI.11.) önkormányzati rendelete a helyi adókról 1 Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2010. (XI.11.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi

Részletesebben

EKAER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes

EKAER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes EKAER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes Vonatkozó jogszabályok Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 22/E., 11. számú melléklet 50/2014.

Részletesebben

Kiemelt ellenőrzési terület

Kiemelt ellenőrzési terület Kiemelt ellenőrzési terület Kapcsolt vállalkozások egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak egymás között (nemzeti adóalap védelme); Amennyiben ezek a jogügyletek nem szokásos piaci áron történnek adókülönbözetek

Részletesebben

Ügyintézési határidőbe nem számító időtartamok bővítése Szokásos piaci ár megállapítására vonatkozó szabályok változásai Beszámoló közzétételével kapc

Ügyintézési határidőbe nem számító időtartamok bővítése Szokásos piaci ár megállapítására vonatkozó szabályok változásai Beszámoló közzétételével kapc 2018. november 27. 10:00-12:00 - Dr. Kovács Ferenc - Változások az adóeljárás szabályozásában 2019. január 1-jétől (a 2018. évi XLI. törvény 179-193., 206-212. és a T/2931 törvényjavaslat 106-133. tükrében)

Részletesebben

Adóigazgatásadóellenőrzés

Adóigazgatásadóellenőrzés PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 IV. évfolyam PSZ/Pü szak Név: Neptun kód: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. Adóigazgatásadóellenőrzés 2012/2013. I. félév

Részletesebben

Csanytelek Község Önkormányzata. Képviselő-testülete. 26/2007.(XI. 29.) Ökt. rendelete AZ IPARŰZÉSI ADÓRÓL

Csanytelek Község Önkormányzata. Képviselő-testülete. 26/2007.(XI. 29.) Ökt. rendelete AZ IPARŰZÉSI ADÓRÓL Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete 26/2007.(XI. 29.) Ökt rendelete AZ IPARŰZÉSI ADÓRÓL Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete 26/2007.(XI. 29.) Ökt rendelete az iparűzési

Részletesebben

Adónaptár adóév

Adónaptár adóév Adónaptár 2019. adóév Fontosabb adóbevallási, adatbejelentési, bejelentési és fizetési határidők Helyi adók Az adózónak az állandó jellegű helyi iparűzési tevékenysége után - ha törvény másként nem rendelkezik

Részletesebben

Adópolitika és Jogalkotás

Adópolitika és Jogalkotás Adópolitika és Jogalkotás Kihívások és feladatok a jogalkotó szemével a 2018-as ART alapján IZER Norbert Helyettes Államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. szeptember 28. 1 Adócentralizáció Az adóelvonás

Részletesebben

Az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvény (Art.) módosításai (a évi CXXV. törvény alapján)

Az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvény (Art.) módosításai (a évi CXXV. törvény alapján) Összeállította: dr. Nagy Gábor Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) módosításai (a 2016. évi CXXV. törvény alapján) 1. Adóügyekben eljáró hatóság [Art. 5. -ának (3a) bekezdése] A NAV

Részletesebben

a helyi iparűzési adóról

a helyi iparűzési adóról Emőd Város**** Önkormányzat Képviselő-testületének 6/1998. (III. 26.), 15/1998. (XII. 18.), 15/2000. (XII. 21.), 17/2002. (XII. 12.), 20/2004. (VIII. 13.), 15/2007. (XII. 14.) rendeletével módosított 12/1997.

Részletesebben

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29.

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29. A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó 2014. évi változásai Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29. Jogszabályi hely A 2012. évi XCLVII. tv. a kisadózó vállalkozások tételes

Részletesebben

Az új adóeljárás Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Gazdasági tanácsadó 2017.

Az új adóeljárás Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Gazdasági tanácsadó 2017. Az új adóeljárás 2018. Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Gazdasági tanácsadó 2017. november A szabályrendszer módosításnak okai A régi Art. kusza elrendezésű

Részletesebben

Az adóeljárási szabályok és évközi Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő

Az adóeljárási szabályok és évközi Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő Az adóeljárási szabályok változásai 2017. és 2016. évközi Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő Áttekintés 2017. novemberi adócsomag 2016. november 22-én fogadták

Részletesebben

Az adókötelezettség tárgyi és területi hatálya, az adó alanya 1..

Az adókötelezettség tárgyi és területi hatálya, az adó alanya 1.. EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 12/2007. (III.29.) számú R E N D E L E T E A helyi iparűzési adóról Egyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-Testülete a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

Bugyi Nagyközség Önkormányzatának 27/2004. (XII. 13. ) számú r e n d e l e t e a helyi adókról I. FEJEZET. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Bugyi Nagyközség Önkormányzatának 27/2004. (XII. 13. ) számú r e n d e l e t e a helyi adókról I. FEJEZET. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Bugyi Nagyközség Önkormányzatának 27/2004. (XII. 13. ) számú r e n d e l e t e a helyi adókról egységes szerkezetben a 31/2004. (XII.14.) sz. a 29/2005. (XII.12.) és a 19/2007. (XII.17.) 16/2010. (XII.17.)

Részletesebben

T/3118. számú törvényjavaslat

T/3118. számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/3118. számú törvényjavaslat az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvénynek az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel összefüggő módosításáról Előadó: Varga

Részletesebben

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. dr. Lambertus József

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. dr. Lambertus József Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer dr. Lambertus József Miről lesz szó? Az EKAER bevezetésének célja Az EKAER főbb szabályai Gyakori kérdések, problémák Az ellenőrzés gyakorlata Kötelezettségek

Részletesebben

Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselőtestületének. a helyi iparűzési adóról szóló

Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselőtestületének. a helyi iparűzési adóról szóló Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselőtestületének a helyi iparűzési adóról szóló 7/2002.(IX.02.) 12/2003.(X.06.) 11/2005.(X.24.) 15/2006.(XII.15.) rendeletekkel módosított 11/1999.XII.01.) rendelete

Részletesebben

Az adóigazgatás szabályainak megújítása Dr. Papp Adrienn

Az adóigazgatás szabályainak megújítása Dr. Papp Adrienn Az adóigazgatás szabályainak megújítása -2018 Dr. Papp Adrienn I. A hatályos szabályozás Az adóeljárási szabályokat, az adózók és az adóhatóságok jogviszonyát az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII.

Részletesebben

2003. évi XCII. törvény. az adózás rendjéről 1. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek

2003. évi XCII. törvény. az adózás rendjéről 1. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről 1 I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Alapelvek 1. (1) E törvény célja az adózás rendjének, az eljárás törvényessége és eredményessége érdekében az adózók és

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység bevallásáról

TÁJÉKOZTATÓ állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység bevallásáról TÁJÉKOZTATÓ állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység bevallásáról A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szerint adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel

Részletesebben

Aktuális kérdések. Előadó: Vadász Iván. Budapest, 2015. március 26.

Aktuális kérdések. Előadó: Vadász Iván. Budapest, 2015. március 26. Aktuális kérdések. Előadó: Vadász Iván Budapest, 2015. március 26. Tagi kölcsön típusai a nyújtó személye szerint magánszemély belföldi jogi személy külföldi jogi személy Tagi kölcsön típusai a nyújtó

Részletesebben

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E. a helyi iparűzési adóról

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E. a helyi iparűzési adóról MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben a 22/2011.(XII.30.) és a 31/2015.(XII.29.) önkormányzati rendelettel) a

Részletesebben

Tájékoztatás a helyi iparűzési adóbevallásokról 2010.01.15. 2010. január 1-jétől a helyi iparűzési adóval összefüggő hatásköröket a 2010.

Tájékoztatás a helyi iparűzési adóbevallásokról 2010.01.15. 2010. január 1-jétől a helyi iparűzési adóval összefüggő hatásköröket a 2010. Tájékoztatás a helyi iparűzési adóbevallásokról 2010.01.15. 2010. január 1-jétől a helyi iparűzési adóval összefüggő hatásköröket a 2010. január 1-től kezdődő adóéveket érintően az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési

Részletesebben

- Termékek közúti fuvarozásának bejelentése

- Termékek közúti fuvarozásának bejelentése Tájékoztató EKÁER-rendszer - Termékek közúti fuvarozásának bejelentése Tájékoztató aktualizálva: 2015.01.22. 2015. január 1-jén elindul az Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszer (EKAER).

Részletesebben

2003. évi XCII. törvény. az adózás rendjéről 1. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek

2003. évi XCII. törvény. az adózás rendjéről 1. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről 1 I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Alapelvek 1. (1) E törvény célja az adózás rendjének, az eljárás törvényessége és eredményessége érdekében az adózók és

Részletesebben

Áfa változások dr. Király Kata NAV KMRAFI Tájékoztatási ügyintéző

Áfa változások dr. Király Kata NAV KMRAFI Tájékoztatási ügyintéző Áfa változások 2015. dr. Király Kata NAV KMRAFI Tájékoztatási ügyintéző 2015 Időszakos elszámolású ügyletek Általános forgalmi adó 58. (1) bekezdés Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében,

Részletesebben

AKTUÁLIS ADÓZÁSI KÉRDÉSEK ÉVBEN II.

AKTUÁLIS ADÓZÁSI KÉRDÉSEK ÉVBEN II. AKTUÁLIS ADÓZÁSI KÉRDÉSEK 2017. ÉVBEN II. 1. DIA AKTUÁLIS ADÓZÁSI KÉRDÉSEK 2017-BEN II. 2. DIA INGATLAN ÁTRUHÁZÁSBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM Új fogalmak: használatbavétel tudomásul vételéről kiállított dokumentum,

Részletesebben