Készítette: Tóth István

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Készítette: Tóth István"

Átírás

1 AUTONÓM TÁRSADALMI PÁRBESZÉD ERŐSÍTÉSE A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI ÁGAZATBAN Készítette: Tóth István

2 A Közúti Közlekedési ágazat struktúrája, pillanatnyi gazdasági helyzete és az EU-s csatlakozás várható hatásai A közlekedési szolgáltatások az ország gazdasági, biztonsági rendszerének stratégiai elemei. A hazai közlekedés 6 %-ot meghaladó mértékben járul hozzá az ország nemzeti össztermékéhez. Az EU-ban a forgalom háromnegyede zajlik közúton, míg nálunk csak 55 százaléka. A közút aránya tovább fog növekedni a munkamegosztáson belül. Magyarországon 1990 és 2000 között a közút teljesítménye 20 százalékról 52 százalékra, a vasúté 42 százalékról 28 százalékra változott. A közúti közlekedési ágazat a gazdaság meghatározó területe. Alapvetően két alágazatra osztható, mely abban különbözik egymástól, hogy személyek szállítása vagy áruk fuvarozása történik-e. A közúti személyszállítás területei: menetrendszerű = helyi = helyközi = távolsági = nemzetközi szerződéses munkásszállítás különjárati = belföldi = külföldi taxi A közúti árufuvarozás területei: belföldi nemzetközi Az árufuvarozáshoz kapcsolódik a szállítmányozás, mely tevékenység nem a konkrét árufuvarozás, de az ágazatban egyre jelentősebb szerepet tölt be. A közúti személyszállítás és az árufuvarozás a gazdasági rendszerváltás során a 90-es évek közepére szervezetileg is teljeskörűen szétvált. A közúti személyszállítást lebonyolító társaságok és vállalkozások összetétele nagyon változatos.

3 2 A közforgalmú közúti személyszállítást végző gazdasági társaságok teljes, vagy többségi tulajdona állami, vagy önkormányzati. Koncessziós jog elnyerésével azonban magántulajdonú vállalkozások is résztvesznek a menetrendszerinti autóbuszközlekedési tevékenységben. Az un. szabadáras területen jelen vannak az állami többségi tulajdonú társaságok mellett a magánvállalkozások, melyek skálája az 1 db autóbuszt üzemeltető vállalkozóktól a több mint 200 autóbuszt foglalkoztató társaságig terjed. A taxiközlekedés liberalizálása már az 1980-as évek elején megkezdődött és a piacra jutás feltételeinek többszöri szabályozása után a mai piac szereplői egyéni vállalkozások és gazdasági társaságok. Az árufuvarozás teljes egészében privatizált. A tőkeerősség és az üzemeltetett járművek száma alapján változatos a kép. A volt állami tulajdonú vállalatokból alakult viszonylag tőkeerős, több száz tehergépjárművet foglalkoztató társaságoktól az 1 db-ot üzemeltető jelentős számú kényszervállalkozóig terjed a skála. A szállítmányozás területén is megtörtént a privatizáció. A magyarországi járműpark összetétele rendkívül vegyes. Az autóbuszok átlagéletkora 12 év felett van, amely messze van a fejlett piacgazdaságokban szokásos 6-7 évtől. A menetrendszerű autóbuszközlekedésben a járművek műszaki és esztétikai állapota a mintegy 10 éves átlagéletkor ellenére elfogadható. A szabadáras területen a legkorszerűbb, minden igényt kielégítő, magas komfortfokozatú autóbuszoktól a közel 20 éves életkorú, gyenge műszaki és esztétikai állapotú autóbuszokig terjed. A tehergépjármű állományra hasonló szélsőség jellemző: a nemzetközi árufuvarozásban résztvevő legkorszerűbb eszközöktől a belföldi fuvarozásban még sajnos jelentős számú 20 év feletti járművek is megtalálhatók. Az ágazat jövedelemtermelő képessége alacsony, melyet jelentősen ront a még mindig meghatározó létszámú kényszervállalkozói kör. Ez sajnos hosszabb távon fenntartja a magas átlagéletkorú járműállományt. Bár a szállítók és a szállítmányozók tevékenysége szorosan összefonódik, nem felhőtlen a kapcsolat a két szakma között. Mégis megkezdték a párbeszédet. Nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy az EU-csatlakozás után számos cég fennmaradása függ attól, hogy a fuvarozók és a fuvarszervezők félretéve az ellentéteket hajlandóak-e közösen fellépni saját érdekükben. A tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a munkaerőpiacon fokozatosan csökken, sőt egyes régiókban ki is merülhet a szabad gépjárművezetői kapacitás. Kiemelt figyelmet kell fordítani elsősorban az autóbuszvezetők képzésére, mely a munkaadók és munkavállalók közös érdeke.

4 3 A képzett munkaerő pótlása a jövőben egyre inkább csak újonnan kiképzésre kerülőkből biztosítható. A személyszállító vállalkozások autóbuszvezetői szükségletének több mint 50 %- a már ma is csak új képzésből biztosítható. Ahhoz, hogy az EU normákra való áttéréshez és a közszolgáltatói feladatok ellátásához az autóbuszvezetői létszám folyamatosan rendelkezésre álljon, a foglalkozást és munkakört vonzóvá kell tenni. A szükséges képesítés megszerzését meg kell könnyíteni és propagálni kell azon rétegek körében, akik egyéb felkészültségük következében ilyen munkavégzésre potenciálisan alkalmasak. A társadalom- és gazdaságpolitikai célokkal összhangban az áruszállítás piaci tevékenységként működik, a közúti áruszállításnak teljes egésze privatizálásra került. A magas tőkeigényű szállítási ágazatban a nemzetgazdasági átlaghoz mérten kisebb mértékben jelent meg a külföldi tőke, annak ellenére, hogy a közlekedési alágazaton belül e területen a legjelentősebb a külföldi tőke megjelenése. Ennek elsődleges oka lehet a magas tőkeigény, a lassú megtérülés, illetve az alacsony, nem ritkán negatív nyereségtartalom. Napjainkban is jellemző, hogy a belföldi árufuvarozásban továbbra is a túlkínálat van, a fuvarozó kényszervállalkozások túlnyomó része továbbra is hígítja a teljesítményeket és a szükségesnél alacsonyabban tartja a bevételi lehetőségeket. A nemzetközi közúti fuvarozásban továbbra is az a kedvezőtlen folyamat érvényesül, mely során a külföldi fuvarozók térhódítása alakult ki a hazai szállítókkal szemben, főként az exportszállítások tekintetében. A belföldi és a nemzetközi szállítmányozás az utóbbi években rendkívüli mértékű fejlődésnek indult. A fejlődést elsősorban a mennyiség jellemezte - számos szállítmányozó szervezet jelent meg a piacon -, de egyre inkább láthatóak a fejlődés minőségi jelei is. A szállítmányozói vállalkozások fontosságát támasztja alá az is, hogy Magyarország felzárkózása a fejlett országokhoz, az Európai Unióhoz való csatlakozása csak abban az esetben lehetséges, ha egyebek mellett a közlekedési struktúra is illeszkedik az EU normákhoz. A Logisztikai Szolgáltató Központok kiépítésének megkezdése is a szállításfuvarozás harmonizált kapcsolódását szolgálja az EU-ban alkalmazott rendszerekhez.

5 4 A közforgalmú személyszállítás egyes területei (taxi, bel- és külföldi, különjárati, szerződéses autóbuszközlekedés) az áruszállításhoz hasonlóan vállalkozási alapon végzett tevékenységek. A közforgalmú személyszállítás jelentős területe közszolgáltatás. A közúti közlekedés területén az EU vonatkozó rendelete azokat a személyszállítási szolgáltatásokat minősíti közszolgáltatásoknak, amelyeket veszteségük miatt a közlekedési vállalat, amennyiben csak a saját gazdasági érdekére lenne tekintettel, nem, vagy nem ilyen mértékben és nem ilyen feltételekkel vállalna. A személyszállítási közszolgáltatás mindenkori mennyiségét és minőségét a kormányzati, önkormányzati szervek határozzák meg a menetrendek jóváhagyásával elismert utazási szükségletek, a megállapított tarifák és fogyasztói árkiegészítések, valamint a bevételeket az elismert költségek szintjére kiegészítő állami, önkormányzati támogatások mértéke alapján. A közlekedési közszolgáltatások biztosítása az állam és az önkormányzatok kötelezettsége. A menetrendszerű autóbuszközlekedés és a városi tömegközlekedés piacán a szolgáltatást jelenleg! 24 VOLÁN társaság,! 4 önkormányzati többségi tulajdonban lévő 25 autóbusznál többet foglalkoztató közlekedési vállalat,! 30-nál több helyi közlekedésben dolgozó magánvállalkozás, a legtöbb helyen az önkormányzatokkal közösen üzemeltetve,! 6 helyközi járatokat üzemeltető magánvállalkozó nyújtja. Az ágazatra alapvetően jellemző az EU csatlakozásig szükséges szakmai és jogszabályi felkészülés. A magyar jogszabályoknak EU jogrendhez való igazítása nem könnyű feladat. Folyamatos egyeztetést kíván nemcsak a nemzetközi, hanem az országon belüli kapcsolatokban is. Az átmeneti mentességek közül három a közúti fuvarozást érinti. A kabotázs forgalomra a belső piac védelme érdekében öt év mentességet kérünk, ebből az EU hármat hagyott jóvá. Ebben benne van a kisvállalkozó magyar fuvaros félelme, hogy a velünk együtt csatlakozó országok szolgáltatói elviszik előlük a fuvarokat. Természetesen a magyar fuvarozók sem végezhetnek ezen idő alatt belföldi fuvarozási tevékenységet az egyes tagállamokban. Ennek lejárta után bilaterális egyezményekkel lehet megállapodni a tagországokkal. A kabotázs-

6 5 derogációról kényszervállalkozásnak védelmet kellene nyújtani, de a derogáció inkább az EU-tagországok vállalkozóit védi. A multinacionális cégek bármikor alapíthatnak Magyarországon vállalkozást s akkor a derogáció már nem vonatkozik rájuk, kiszakíthatják a legjobban fizető piac-szegmenst, hiszen profitot akarnak termelni. A másik derogációs téma a gépjárműadóra vonatkozott. Mint ismeretes, a hazai, 25 tonna feletti haszongépjárművek adója erősen elmarad az EU-norma mögött. A nemzetközi fuvarozásban az EU nem engedte meg az indokolatlan versenyelőny kialakulását, de a belföldi fuvarozásban tevékenykedő tehergépjárművekre megadta a mentességet. E szerint a magyar EUcsatlakozáskor az EU-előírás 65 százalékáig kaptunk kedvezményt (ez a hazai gépjárművek 75 százalékát érinti). Az infrastruktúra volt a harmadik téma. A 11,5 tonnás tengelysúlyt elviselő úthálózat kialakítására 2008 végéig kaptunk lehetőséget, s ehhez az EU pénzügyi támogatását is igénybe vehetjük. Ezzel egy időben az autópálya és gyorsforgalmi úthálózaton, valamint magasabb tengelyterhelés elbírása érdekében felújított útszakaszokon közlekedő tehergépjárművek mentesülnek a díjfizetés alól. Bár talán a közúton állunk a csatlakozási felkészülésben a legjobban, a hátralevő időben van még bőven mit tenni. Ugyanis a csatlakozás időpontjától az áruszállítás is teljesen liberalizált lesz, a most 4950-re bővített nemzetközi forgalomban résztvevő gépjármű állományhoz mintegy 35 ezer, idáig csak belföldön tevékenykedő kamion csatlakozhat. A mi EU-ba való menetelésünk legnagyobb akadálya mindenkivel szemben, hogy nem vagyunk olyan tőkeerős cégekkel megáldva, amelyekkel egyszerűen a versenyképes helyzetet fel tudnánk vállalni. Amíg ezt nem oldjuk meg, addig a jogi feltételeket akárhogy csűrjük, csavarjuk, a versenyben csak vesztesek maradunk. Az elmúlt években divat volt azt hangsúlyozni, hogy a jogi feltételeket kell megteremteni, mert ez a versenyképességünk záloga. Tehát a pénzügyi piaci technológiai kérdésekre kell a hangsúlyt fektetni, ennek a háromnak a szerepe a közlekedésben az EU-hoz való közeledésnél perdöntő már ma is. Az EU-ban a munkamegosztást tekintve a közúti közlekedés áruszállításon belüli részesedése közül 75 %-os. Ha megnézzük Magyarországot, akkor megállapíthatjuk, hogy a közúti közlekedés részarányát tekintve jelentősen elmaradt. Tehát ha tetszik, ha nem a növekedési ütem előrevetíti, hogy megállíthatatlan az a növekedés és az az intenzitás, amivel a közúti közlekedés fejlődik. A hazai méretekben nagy szervezeteknek tekintett vállalkozások nemzetközi összehasonlításban kicsik. Még azok is, amelyeket úgy tekintünk, hogy

7 6 partiképesek lehetnek a nemzetközi piacon, gyakorlatilag a kis kategóriába tartoznak. Vagy elég nagy egy vállalkozás a versenyhez vagy integrálódik. Kiemelten kell kezelni az oktatás és a szakképzés kérdéskörét, arra törekedve, hogy a közlekedési szakmák nagyobb része az Országos Képzési Jegyzékbe kerüljön, s csak azok maradjanak hatósági vizsgáztatási jogkörben, melyeket az EU is ebben a formában ismer el. Emellett egy, a csatlakozásra felkészítő oktatási program kidolgozását is tervezik. A csatlakozás pillanatában belföldön is életbe lép az AETR-egyezmény. A személyszállítás területén még az uniós tagfelvétel előtt fel kell készülni a csatlakozás utáni versenyre. Mit lehet tenni ennek érdekében? A szervezeteket tőkésíteni kell és korszerű technológiával ellátni. Ha ez nem következik be, a magyar személyszállítók elvesztik a versenyt. Ezért a koncessziót, mely vagyonértékű jog, telepíteni kell a részvénytársaságokhoz. A belföldi fuvarozóknak már 2002-re meg kell felelni az EU-s elvárásoknak. Ma mintegy 27 ezer ilyen vállalkozás van, több mint 60 ezer gépkocsival. A legfőbb cél a fuvarozók felkészítése a csatlakozásra és versenyképessé tételük. A túlélést szolgálhatná még az egyautós vállalkozók valamilyen szövetségbe tömörülése, külföldi mintára. Ott bevált ez a módszer. Így az óriás tőkeerős cégek mellett is működni tudnak, költségeik alacsonyabbak. Hazai viszonylatban is várható és elkerülhetetlen lesz fuvarozócégek megszűnése, egybeolvadása. Az EU-hoz történő csatlakozás keretében elsődleges a szabályozásban lévő eltérések és ellentmondások megszüntetése, a versenyt torzító szabályok kiiktatása, a hazai fuvarozók felkészítése annak érdekében, hogy a csatlakozás időpontjában ne szenvedjenek versenyhátrányt. Sőt a nemzeti érdekeink megkívánják, hogy az EU csatlakozás időpontjára a hazai közúti szolgáltatást végzők a gazdaság egyéb szereplőivel egyetemben minden téren megerősödjenek és felvegyék a versenyt a közösség fuvarozóival. A közúti fuvarozók stratégiai célkitűzéseinek megfogalmazása során kiemelkedő jelentőségű feladatoknak tekintendők a következőkben megfogalmazottak:! A hazai közúti fuvarozó vállalkozásoknak fel kell készülniük az EU-hoz való csatalkozásra, de a teljes körű megfelelés csak a csatlakozás időpontjára lehetséges. A felkészülés egyik sarkalatos pontja a tehergépjármű-park megújítása.

8 7! Alkalmazkodni kell ahhoz a Nyugat-Európában már lezajlott folyamathoz, mely szerint a megfelelő tőkeerővel rendelkező, optimális nagyságrendű fuvarozó, szállítmányozó vállalkozások a piac meghatározó szereplői.! A minőségi szolgáltatások, elsősorban az ISO szabványoknak való megfelelés a piacon felértékelődik.! A humán erőforrás szerepe felértékelődik, melyhez szükséges az európai színvonalú, kölcsönösen elismert szakmai képzés megvalósítása. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk esetén a forgalmi utazók állománycsoportjára vonatkozó, a tagországokban alkalmazott foglalkoztatási szabályokat Magyarországon is be kell vezetni. A tagországokon keresztül történő utazásoknál már jelenleg is alkalmazkodni kell a nemzetközi közúti szállítást végző járművek személyzetének munkafeltételeiről szóló megállapodás (AETR) előírásaihoz, amelyek eltérőek a jelenlegi belső szabályainktól. Az áttérés sok esetben befolyásolja a vállalkozások működését (képzés, létszám, vezénylés, forgalomszervezés, bérköltség, stb.). Munkaadói szövetségek a Közúti Közlekedési ágazatban VOLÁN Egyesülés A VOLÁN Egyesülés szervezete 60 tagból áll. Ebből 24 állami és 4 önkormányzati többségi tulajdonú vállalkozás, a többi magáncég busz, 1050 saját és 850 alvállalkozói tehergépjármű működtetése tartozik hatáskörükbe, éves árbevételük 2001-ben 147 milliárd forint volt. A bevételek 48 százaléka származik szállítmányozásból, 15 százaléka személyszállításból és 15 százaléka belföldi fuvarozásból, a többi egyéb. Szakmai fórumok szervezésével és a szakminisztériummal való harmonikus együttműködésével jelentős feladatot lát el a munkaadói oldal érdekérvényesítő szerepéből. Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége A KKVSZ a munkaadói érdekérvényesítési tevékenység erősítésére törekszik, célul tűzve tagjai kedvezőbb működési feltételeinek segítését. Jelenleg 73 tagja van, ebből 24 a személyszállítással foglalkozó a többi áruszállítással, szállítmányozással foglalkozik, egy pedig a VOLÁN Humán Oktatási és Szolgáltató Részvénytársaság, mely speciálisan kapcsolódik

9 8 tevékenységével a Szövetséghez. A tagszervezetek munkavállalóinak összlétszáma mintegy 50 ezer fő. A közúti közlekedési alágazatban az egyik legjelentősebb és legfajsúlyosabb munkaadói szervezet, mely a személyszállítási és az áruszállítási szakterületen is meghatározó szerepet tölt be. A Szövetség és a közlekedési tárca között konstruktív a munkakapcsolat, s elsősorban az Alágazati Kollektív Szerződés kapcsán együttműködik az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt-vel. Fontos terület a Közlekedési Érdekegyeztető Fórum a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumban. Lényeges feladatként kezeli az EU jogharmonizációval kapcsolatos rövid, illetve hosszabb távú szakmai érdekek képviseletét, ezen belül valamennyi, a közúti közlekedési szolgáltatói szakmát érintő törvény, kormányrendelet, miniszteri rendelet előzetes véleményezését. Kiemelt figyelmet fordítottak a közúti közlekedési szolgáltatásokról és a közúti járművek üzemben tartásáról szóló 89/1988. MT rendelet módosítására rendelkező kormányelőterjesztés tervezetére, s az ehhez kapcsolódó, az autóbusszal végzett belföldi és a nemzetközi közúti személyszállítás szakmai feltételeiről és engedélyezési eljárásáról szóló miniszteri rendelet tervezetére. A Szövetség az érdekképviseleti, érdekérvényesítési munkában közreműködve részt vesz a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) tagjaként a vállalkozásokkal, az általános gazdálkodással, az EU jogharmonizációval összefüggő kérdések különböző munkacsoportjaiban, bizottságaiban. A Szövetségnek jelentős szerepe van abban, hogy a menetrendszerinti közúti személyszállítás döntő többségét lebonyolító vállalkozások és az ezen a területen dolgozó szakszervezetek között középszintű ágazati Kollektív Szerződés létezik. Az elmúlt évben jelentős előre lépést jelentett, hogy az árufuvarozó tagszervezetek több mint 20 %-a csatlakozott a már meglévő Kollektív Szerződéshez. Ezzel olyan minőségi változás történt, amely magában foglalja a lehetőségét a Szövetségen kívüli árufuvarozó vállalkozások és munkavállalók közötti szociális párbeszéd kiszélesítésének. Az érdekérvényesítő munka részeként a munkavállalók érdekeit messzemenően figyelembe véve a közúti közlekedési szolgáltatásokkal összefüggő törvény-, illetve kormányrendelet tervezetet véleményezte. Ezek közül néhány: # A nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló Kormányrendelet módosítása. # A közlekedési közszolgáltatások alapellátásának vizsgálatáról és a finanszírozás kérdéséről kormányelőterjesztés tervezet. # A közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet módosítása.

10 9 # A nemzetközi közúti fuvarozást végző járművek személyzetének munkájáról szóló Európai Megállapodás (AETR) kihirdetéséről. # A közúti közlekedési szolgáltatásokról és a közúti járművek üzemben tartásáról szóló rendelet módosítása. # A belföldi és a nemzetközi közúti árufuvarozás szakmai feltételeiről és engedélyezési eljárásairól szóló KöViM rendelet tervezet. # A díjas autópályák jövőjéről, az M1 és M3 autópályákra 2000 évtől alkalmazott matricás útdíjszedési rendszer első évének tapasztalatai alapján - kormányelőterjesztés tervezet. # A nemzetközi közúti személyszállítás végzésének egyes feltételeiről szóló rendelet módosítása. # A közúti járművezetők pályaalkalmassági vizsgálatáról szóló rendelet módosítása. # A közúti járművezetők utánképzésének részletes szabályairól szóló rendelet tervezet. # A menetrend szerinti nemzetközi forgalmat lebonyolító autóbusz közlekedés műszaki követelmény rendszerének szigorítására tervezett KöViM szabályozás véleményezése. # Az autóbusszal végzett belföldi és a nemzetközi közúti személyszállítás szakmai feltételeiről és engedélyezési eljárásáról szóló rendelet tervezet. A Szövetség alkalom szerűen szakmai témakörökben együttműködik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával. Kiemelkedően jó a Bér- és Munkaügyi Bizottság tevékenység. A Munkabizottság feladatainak állandó eleme az EU jogharmonizációs tevékenység, ezen belül a munka- és pihenőidő szabályainak folyamatos feldolgozása, továbbá az EU jogharmonizációs program átdolgozása a tulajdonosi és munkavállalói elvárásoknak megfelelően. A Munka Törvénykönyv módosításának megfelelően megkezdte a Bizottság az EU munka- és pihenőidő normák teljes körű szakmai bevezetésének előkészítését a évi alkalmazhatóság igényével. Az Alágazati Kollektív Szerződés évi módosítása során a Munkabizottság kidolgozta a belföldi és nemzetközi áruszállító forgalmi utazókra vonatkozó szabályokat is. E szabályok beépítésével immáron lehetősége nyílik a Szövetség valamennyi árufuvarozói tevékenységet végző tagjának is arra, hogy csatlakozzon az Alágazati Kollektív Szerződéshez, és az így adódó előnyöket élvezhesse. A Szövetség konzorciális szerződést kötött a VOLÁN Humán Oktatási és Szolgáltató Rt-vel (VHOSz Rt.) a Gazdasági Minisztérium által a hazai kis- és középvállalkozó közúti közlekedési szolgáltatók versenyképességének javítása és

11 10 az EU integrációra történő felkészülésének előmozdítására kiírt pályázaton való részvétel céljából. Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete A 2000 tagból álló MKFE a legszervezettebb és szakmailag legjelentősebb munkaadói szervezetnek tekinthető. Több mint 1400 tag az árufuvarozás területén tevékenykedik, 182 a személyszállítási vállalkozások száma, s mintegy 250 a szállítmányozói szakterületen működik. Az Egyesület tagja a Magyar Taxi Szövetség is. A közúti személyszállító és árufuvarozó társaságokat érintő szakmai kérdések és jogszabály változások előkészítésénél jelentős feladatot vállal fel. Különböző szakmai fórumok szervezésével hozzájárul az alágazat előtt álló feladatok és problémák mind szélesebb körben történő megvitatásához. A munkaadói Szövetséggel szemben nem alakult ki a munkavállalók érdekeit képviselő szervezet, s ezért a középszintű szociális párbeszéd lehetősége minimális jelenleg. A munkaadók és munkavállalók közötti kötetlen párbeszéd fórumai a minden évben megrendezésre kerülő kamionos találkozók, Szegeden és Tatán. Nemzetközi kapcsolata az IRU-val a Nemzetközi Fuvarozási Világszövetséggel van, melynek személyszállítási és áruszállítási tagozatában is képviselteti megát. Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozók Ipartestülete Mintegy 2100 vállalkozás tartozik a NIT-hez mint munkaadói érdekképviseleti szervezethez. A személyszállítási tagozata a tagszervezetek mintegy 5 %-át teszi ki, 95 %-ban az árufuvarozás területéről vannak a tagszervezetek. Összességében mintegy 7000 munkavállaló van, akiknek az érdekeit szervezett formában nem képviseli senki, tehát nincs igazi szociális partner a NIT-nél. Értelemszerűen egységes Kollektív Szerződés sincs. Ennek negatív hatása, hogy KSZ hiányában a Munka Törvénykönyve és az AETR-egyezmény közötti összhangot nem lehet megteremteni. A 80-as évek végén, 90-es évek elején kialakult vállalkozói munkaadói körnek nem volt korábban tapasztalata a munkaadói és munkavállalói oldalak közötti érdekegyeztetés fontosságáról. A Kollektív Szerződések hiánya és mindkét oldal tapasztalatlansága miatt jelentős számú munkaügyi per s munkajogi probléma halmozódott fel. Napjainkra az a furcsa helyzet állt elő, hogy a NIT vezetése kezdeményezi a szociális párbeszéd létrejöttét. Bár a munkáltató-munkavállaló érdekei meghatározó kérdésekben elválhatnak, ennek ellenére meg kell teremteni a szakmai összhangot melyre a Munka Törvénykönyve is lehetőséget nyújt. A problémát csak részben enyhíti, hogy a tőkeerős nagy árufuvarozó cégeknél HUNGAROCAMION és VOLÁN Tefu hagyományosan létezik munkahelyi Kollektív Szerződés.

12 11 Stratégiai és Közszolgáltatói Társaságok Országos Szövetsége A STRATOSZ tagszervezetei által létrehozott, azok érdekei által meghatározott érdekképviseleti, érdekközvetítő és érdekegyesítő tevékenységet ellátó autonóm társadalmi szervezet. Tagvállalatai az ipari infrastruktúrális szolgáltatások területén tevékenykednek, s meghatározó szerepet töltenek be a személyszállítási vállalkozások. A 36 jelenlegi tag közül 14 a különböző VOLÁN társaságokat képviseli. A vállalkozói réteg az elmúlt években érdekeit szem előtt tartva járt el. Az Európai Unió elvárása, miszerint tagországai területén az áruk, személyek és közvetett módon a tőke szabad áramlását a közlekedési infrastruktúra elősegítse, megegyezik a STRATOSZ gazdaságpolitikai céljaival, és ezért versenyképességünk fenntartása, fokozása, a gazdasági növekedés és a kiegyensúlyozott térségi fejlesztés érdekében kiemelt feladatnak tekinti a közlekedési ágazat fejlesztésének elősegítését. A szövetség legfontosabb céljai: tagjai érdekeinek képviselete, az érdekegyeztetés fórumain részvétel a tagok munkáltatói és gazdasági érdekei képviseletének ellátása, kapcsolattartás a szakszervezetekkel, a szociális partneri szerep ellátása, kapcsolattartás a külföldi és nemzetközi munkaadói gazdasági érdekképviseletekkel. A VOSZ és a STRATOSZ figyelembe véve a nemzetközi és EU tendenciákat, együttműködési megállapodást írt alá. Ez az együttműködés példaértékű és jól szolgálja a közszolgáltatások fejlődését, a társadalmi párbeszéd korszerűsödését. A közszolgálat területén működő vállalatok munkájának minősége és hatékonysága alapvetően befolyásolja az egész gazdaság működését. Kiemelkedően eredményes a nemzetközi kapcsolata, elsősorban a CEEP-vel, a közszolgáltató vállalatok európai szintű, nemzetközi szövetségével, amelynek társult tagja lett. Az ILO munkája Nemzetközi Munkaügyi Szervezet megfigyelőként kapcsolódott be. Gazdasági súlya és következetes korrekt munkája alapján az infrastruktúrát képviselve az egyik legjelentősebb munkaadói szövetség lett. Kiemelt figyelmet fordít és segíti tagvállalatait az Információs Társadalom, az EU integráció és a globalizáció várható vállalati hatásaira történő felkészülésben. Jelenleg a STRATOSZ látja el az elnöki és a főtitkári funkciókat az MNNSZ-ben Magyar Munkaadói Szervezetek Nemzetközi Együttműködési Szövetsége.

13 12 Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége Az MGYOSZ az ipar, a kereskedelem és a szolgáltatás területéről szerveződő munkaadói szövetség, melynek célja a magyar gazdaság, a versenyszféra szereplői közül kialakítani a tagsági kört. Szakmai szövetségek is tagjai lehetnek, így a KKVSZ is itt tag. Taxi-közlekedés Az érdekképviselet és az érdekérvényesítés szerepe és lehetősége az utóbbi tíz évben jelentős átalakuláson ment át. Korábban a szakmában meghatározó szerepet betöltő állami vállalatok jelentősége fokozatosan csökkent, majd teljesen meg is szűnt. Ez nyilvánvalóan magával hozta az érdekképviselet átformálódását is. Az állami vállalatok alkalmazotti állományával összefüggő érdekek képviseletét a munkavállalói érdekképviseletek látták el. A taxis személyszállításban ma már minimális az alkalmazotti állomány. A Közlekedési Főfelügyelet információi szerint (szóbeli) a kiadott taxi-engedélyek száma országosan kb ezer. Az alkalmazottat foglalkoztató taxis vállalkozásnál legfeljebb a néhány alkalmazott jellemző, a 10- es nagyságrendet csak néhány esetben haladják meg. Becslés szerint az alkalmazottak aránya országosan 7 % körüli, magasabb az arány a fővárosban. Az alkalmazottak munkavállalói érdekképviselettel nem rendelkeznek, érdekérvényesítési lehetőségeik csekélyek. A 1990-es évektől egyre több szakmai vállalkozói érdekképviselet alakult, melyekből néhány ma is létezik. A gazdasági kamarák megjelenése előtt az érdekképviseletek egy része (ilyen volt a Magyar Taxis Szövetség jogelődje a Taxis Kamara is) önkormányzati szerepet is megpróbált betölteni több-kevesebb sikerrel. Minden esetre a gazdasági kamarák megjelenéséig volt némi lehetőség az érdekérvényesítésre, és bár a tagság által nem nagyon elismerten ugyan, de tényleges eredmények is születtek. A kötelező kamarai tagság 1995-ben történt bevezetését követően az érdekképviseletek egyre inkább marginalizálódtak. A vállalkozók nagy része nehezen tudott különbséget tenni az érdekképviseleti és a szakmai önkormányzati szerepvállalás között, és a kamarákat, mint érdekképviseleteket kezelte. (A kamarai törvény szerint a kamarák érdekképviseleti tevékenységet nem végezhettek!) Azt pedig végképp nem akarta elfogadni, hogy kétfelé fizessen tagdíjat. Ilyen formán nyilvánvaló volt, hogy a kamarai törvény által előírt tagdíjat fizette be és kilépett a szakmai érdekképviseletből. Ennek lett következménye, hogy a szakmai érdekképviseletek egy része nem csak erkölcsileg erodálódott, hanem anyagilag is ellehetetlenült. Ma már, hogy a kamarai tagság nem kötelező (Budapesten a megközelítőleg fő vállalkozóból önkéntes kamarai tag 224 fő. Tehát a többség a sem a kamaráknak sem pedig az érdekképviseleteknek nem tagja.

14 13 Ellentmondásos a mai helyzet, mert az érdekképviseleteket egyátalán nem támogató vállalkozók megnyilatkozásaikban egyre többször vetik az érdekképviseletek szemére, hogy nem képviselik megfelelően az érdekeiket. Munkavállalói oldal Az ágazatban a szakszervezetek döntő többsége a többségi állami tulajdonú illetve önkormányzati tulajdonú vállalkozásoknál működik, szervezettségük ezen területeken a legjelentősebb. A vállalkozásoknál működő szakszervezetek közül az alábbiak tekinthetők jelentősnek: Közúti Közlekedési Szakszervezet Létszámát és szervezettségét, érdekérvényesítő képességét tekintve a közlekedési alágazat meghatározó szakszervezete. A Volán személyszállító társaságok munkavállalóinak mintegy 60 %-át tömöríti. Ezen kívül meghatározó szerepe van a VOLÁN Tefunál, HUNGAROCAMION-nál, a Közlekedéstudományi Intézetnél és a Magyar Autóklubnál. A közlekedési alágazatban további szakszervezetek működnek, melyek létszámukat és szervezettségüket tekintve lényegesen elmaradnak a KKSZ-től. Ezek közül a legjelentősebbek az alábbiak: Autóbusz-közlekedésben Dolgozók Uniója Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Fővárosi Autóbusz Üzemek Szakszervezeti Szövetsége Nemzetközi és Hivatásos Gépkocsivezetők Országos Szövetsége Hungarocamion Dolgozók Szakszervezete Közlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége A közlekedési feladatokat ellátó, valamint az ezen tevékenységhez kapcsolódó és összefüggő munkahelyek dolgozóit tömörítő önálló szakszervezetek és szövetségek önkéntes szakszervezeti szövetséget alapítottak 1996-ban Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége néven. Ez a Szövetség példaértékű arra nézve, hogy a különböző szakszervezetek alágazaton belüli összefogása nagyobb érdekérvényesítő lehetőséget biztosít a Szövetségben résztvevők számára. A közlekedési ágazatban levő szakszervezetek a következő országos szövetségekhez tartoznak:

15 14 Autonóm Szakszervezeti Szövetség Munkástanácsok Országos Szövetsége LIGA Szakszervezetek MSZOSZ Közlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége A munkahelyeken az Üzemi Tanács választásokon reprezentativitást elért szakszervezetek Kollektív Szerződés kötésére jogosultak. A KKVSZ-szel mint munkaadói oldallal ágazati Kollektív Szerződést kötött a KKSZ és az Autóbusz-közlekedési Dolgozók Uniója. A többségi állami tulajdonú 24 VOLÁN társaságnál 2001 novemberben megtartott üzemi tanácsi választás visszaigazolta a korábbi feltételezést a reprezentativitásról. Összesen fő volt választásra jogosult. Ténylegesen ennek 77,13 %-a fő szavazott. Az összesített szavazati arány a következő: KKSZ: 78,58 % Munkástanácsok: 9,72 % LIGA: 8,49 % MSZOSZ 1,50 % Egyéb 1,71 % A szociális párbeszéd lehetősége A középszintű érdekegyeztetés feladata, hogy a munkavállalók Szövetségei és a reprezentatív szakszervezetek rendezzék és fejlesszék az ágazati szintű munkaügyi kapcsolatokat, valamint választ és megoldást találjanak a közúti közlekedési munka világának szereplőit érintő átfogó, valamint alapvető gazdasági jövedelmi szociális és munkaügyi kérdéseire. Az ágazatra jellemző, hogy a volt állami tulajdonú vállalatokból átalakult vállalkozásoknál jelentős a szakszervezetek jelenléte és szerepe. Ugyanígy meghatározó és jól szervezett szakszervezetek működnek a helyi közlekedést lebonyolító önkormányzati társaságoknál. Az ágazati szintű társadalmi párbeszéd keretet biztosíthat a munkaadók és a munkavállalók közötti folyamatos konzultációkra. A probléma feltárása és egyeztetése megelőzheti az esetleges konfliktusok kialakulását, mely mindkét fél érdeke. A munkaügyi, jogi és gazdasági kérdések konzultációja és megtárgyalása mellett mindkét fél számára elfogadható és érdekeiknek megfelelő megállapodásokat lehet kötni.

16 15 Az EU csatlakozásig folytonosan változó társadalmi, gazdasági és jogi környezethez való igazodás ágazati szintű párbeszéde észrevételeket, javaslatokat továbbíthat a makroszint felé. Ezzel a munka világának gyakorlati szereplői döntéselőkészítő szerepet is betölthetnek. Kiemelkedően jónak és példaértékűnek tekinthető a SPOET Alapítvány, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége és az Autóbusz-közlekedésben Dolgozók Uniója közös szervezésében létrejött, 2000 márciusában és 2001 novemberében megtartott konferenciák. A közúti személyközlekedési alágazat több megoldásra váró problémakörét a munkaadók, munkavállalók és a szakminisztériumok képviselői közösen tekintették át. Az ágazati megállapodás és az ez alapján létrejövő Kollektív Szerződés a mikroszint felé is hatalmas segítség. A közúti közlekedési ágazat esetén egyértelműen állítható, hogy a felgyülemlett és megoldásra váró problémák és az évről-évre visszatérő kérdések miatt a makro- és mikroszint közötti társadalmi párbeszéd nem fog légüres térben mozogni. Ezt bizonyítja a közúti tömegközlekedés területén már működő alágazati KSZ. A problémák egy részének ágazati szintű megoldáskeresése érdeke a mikroszintű szereplőknek is. A jelenleg sokszor autonóm módon gondolkodó érdekképviseletek számára szükségszerűvé teszi az együttműködést, meghatározó kérdésekben a munkavállalói oldal közös fellépése fog bekövetkezni. Ugyanakkor az ágazat jelentős részénél a munkavállalói oldal teljesen szervezetlen, tehát a mikroszintű munkahelyi érdekképviseletek jelenlétére égetően szükség lenne. A Munka Tövénykönyvében biztosított lehetőségek miatt a munkaadók keresik a lehetőségét a Kollektív Szerződés megkötésének. Szintén ezt a folyamatot erősíti annak az igénye, hogy a piaci verseny tisztességes feltételek között működjön, melynek alapvető része a bér- és munkafeltételek egységesítése, a munkaerőpiac rendezettsége. A Közúti Közlekedési Alágazatban példa értékű Kollektív Szerződést a tanulmányhoz mellékelem. A helyzetelemző tanulmány nem törekedhetett arra, hogy a hazai közlekedés valamennyi a kérdéskörbe tartozó gazdasági, jogi és szociális párbeszéd problémáját felvázolja és azokra megoldási javaslatokat dolgozzon ki.

Készítette: Inokai Géza

Készítette: Inokai Géza AUTONÓM TÁRSADALMI PÁRBESZÉD ERŐSÍTÉSE A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI ÁGAZATBAN Készítette: Inokai Géza 2 A Közúti Közlekedési Ágazat struktúrája, pillanatnyi gazdasági helyzete és az EU-s csatlakozás várható hatásai

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK TAGJAINKAT!

KÖSZÖNTJÜK TAGJAINKAT! MINDEN, AMIT A TSM-RŐL TUDNI KELL! 2017. november 8. BUDAPEST KÖSZÖNTJÜK TAGJAINKAT! MINDEN, AMIT A TSM-RŐL TUDNI KELL! PROGRAMUNK A közúti fuvarozást érintő legfontosabb hazai és nemzetközi aktualitások

Részletesebben

Víziközmű Alágazati Párbeszéd Bizottság /VÁPB/ Szervezeti és Működési Szabályzata. 2004. március

Víziközmű Alágazati Párbeszéd Bizottság /VÁPB/ Szervezeti és Működési Szabályzata. 2004. március Víziközmű Alágazati Párbeszéd Bizottság /VÁPB/ Szervezeti és Működési Szabályzata 2004. március 2 Bevezetés Jelen Szervezeti és Működési Szabályzat a vízi-közmű szolgáltatók, - munkáltatói és munkavállalói

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések 2009. évi LXXIV. törvény az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről (Kivonatos közlés) Az Országgyűlés annak érdekében, hogy elősegítse a munkavállalók és

Részletesebben

Minimálbérek, bírságmaximumok a rendelkezést alkalmazó tagállamokban

Minimálbérek, bírságmaximumok a rendelkezést alkalmazó tagállamokban Minimálbérek, bírságmaximumok a rendelkezést alkalmazó tagállamokban Csak norvég megbízó esetén! Minimálbér: bruttó 158,32 NOK/óra. Loco és kabotázs esetén! Minimálbér: bruttó 8,84 /óra. Bírságmaximum:

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS)

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS) Előzmények 2010: Az élelmiszeripar fejlesztésére vonatkozó Tézisek kidolgozása 2011: Nemzeti Vidékstratégia Élelmiszer-feldolgozási részstratégia 2011: Kormányzati kezdeményezésre Élelmiszeripar-fejlesztési

Részletesebben

MAGYAR KÖZÚTI FUVAROZÓK EGYESÜLETE

MAGYAR KÖZÚTI FUVAROZÓK EGYESÜLETE MAGYAR KÖZÚTI FUVAROZÓK EGYESÜLETE SOMOGYI GÁBOR FŐTITKÁR A FUVARESZKÖZÖK BESZERZÉSE, ÜZEMELTETÉSE VÁSÁRLÁS, LÍZING VAGY BÉRLET? A VÁLLALKOZÁSOK KÖLTSÉGCSÖKKENTÉSRE TÖREKEDNEK A JÁRMŰÁLLOMÁNYUK BESZERZÉSE,

Részletesebben

Közúti közlekedési politika. Gaál Bertalan

Közúti közlekedési politika. Gaál Bertalan Közúti közlekedési politika Gaál Bertalan A közúti alágazat jellemzői Motorizációs fejlődés Járműállomány növekedése Infrastruktúra-kapacitás elégtelensége Társadalmi-környezeti hatások Mobilitás növekedése

Részletesebben

Eszközbeszerzési stratégia a közúti közlekedésben

Eszközbeszerzési stratégia a közúti közlekedésben Eszközbeszerzési stratégia a közúti közlekedésben Borbélyné dr. Szabó Ágnes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Szolgáltatási Főosztály főosztályvezető 2017. október 6. Helyközi autóbusszal végzett

Részletesebben

TURISZTIKAI KONFERENCIA Radács Edit Radiant Zrt. Veszprém, 2006. április 7. TURISZTIKAI KONFERENCIA TARTALOM REGIONÁLIS REPÜLŐTEREK JELENTŐSÉGE HAZAI SAJÁTOSSÁGOK REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓK REPÜLŐTÉRHEZ

Részletesebben

Közlekedéspolitikai fejlesztési irányok a versenyképes közúti fuvarozásért. Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár

Közlekedéspolitikai fejlesztési irányok a versenyképes közúti fuvarozásért. Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár Közlekedéspolitikai fejlesztési irányok a versenyképes közúti fuvarozásért Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár CÉL: 2030-ra Magyarország Európa top 5 országába kerül az életminőség

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) 1.1 Közlekedési alapfogalmak 1.2 Közúti közlekedés technikai elemei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

Részletesebben

Civil szervezetek együttműködési lehetőségei. Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001

Civil szervezetek együttműködési lehetőségei. Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001 Civil szervezetek együttműködési lehetőségei Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001 Civil szervezetek szerepe Részvételi demokrácia elősegítése Állampolgárok csoportjai véleményének

Részletesebben

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Általános munkaadói érdekképviselet 14-02-19 1 A munka világa Magyarországon tripartit, bipa Munkaadói szövetségek Munkavállalói érdekképviseletek

Részletesebben

Az MKFE véleménye a használatarányos útdíj hazai bevezetéséről

Az MKFE véleménye a használatarányos útdíj hazai bevezetéséről Az MKFE véleménye a használatarányos útdíj hazai bevezetéséről A közúti közlekedési szolgáltatási szektor (ma) járművek száma foglalkoztatot tak száma 69.083 kb. 100.000 fő 14.470 kb. 30.000 fő Összesen

Részletesebben

MSZOSZ. A HVDSZ 2000 (Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete) a Hajdú-Bihar megyei Régió támogatója. Norway Grants 2009-2014

MSZOSZ. A HVDSZ 2000 (Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete) a Hajdú-Bihar megyei Régió támogatója. Norway Grants 2009-2014 MSZOSZ A HVDSZ 2000 (Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete) a Hajdú-Bihar megyei Régió támogatója Szociális párbeszéd továbbfejlesztése a munkavédelemben Norway Grants 2009-2014 Hajdú-Bihar:

Részletesebben

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre A Fejér Megyei Kormányhivatal, így a Közlekedési Felügyelőség SZMSZ-ének hatályos szövegét a 3/2013. (I.8.)

Részletesebben

A közlekedésfejlesztés országos céljai. Fónagy János parlamenti államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Balatonfenyves, szeptember 10.

A közlekedésfejlesztés országos céljai. Fónagy János parlamenti államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Balatonfenyves, szeptember 10. A közlekedésfejlesztés országos céljai Fónagy János parlamenti államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Balatonfenyves, 2015. szeptember 10. A hazai közlekedésfejlesztés három pillére Nemzeti Közlekedési

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020.

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat. a közútkezelői feladatok átadásáról

T/ számú. törvényjavaslat. a közútkezelői feladatok átadásáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/12338. számú törvényjavaslat a közútkezelői feladatok átadásáról Előadó: Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Budapest, 2013. szeptember 2013. évi törvény a közútkezelői

Részletesebben

5125/15 hk/tk/kb 1 DGB 3A LIMITE HU

5125/15 hk/tk/kb 1 DGB 3A LIMITE HU Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. január 12. 5125/15 LIMITE EMPL 4 SOC 6 ECOFIN 15 EDUC 5 FELJEGYZÉS Küldi: az elnökség Címzett: a szociális kérdésekkel foglalkozó munkacsoport Dátum: 2015. január

Részletesebben

KIVONAT évi LXXIV. törvény. az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről 1

KIVONAT évi LXXIV. törvény. az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről 1 Hatály: 2018.I.1. - KIVONAT 2009. évi LXXIV. törvény az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről 1 Általános rendelkezések 2. (1) 2 A munkaügyi kapcsolatokat

Részletesebben

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei I. A munkavédelmi képviselők jogait, kötelezettségeit, feladatait a munkavédelmi törvény (1993.évi XCIII. törvény a munkavédelemről) VI. fejezete

Részletesebben

A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai. Budapest, október 4. Kovács Kornél osztályvezető

A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai. Budapest, október 4. Kovács Kornél osztályvezető A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai Budapest, 2017. október 4. Kovács Kornél osztályvezető 1 Magyarország közúti áruszállítási teljesítményének és volumenének alakulása 2001-2016 45000 40000

Részletesebben

2013. NOVEMBER 13. 9.00. 13.00. Gundel Étterem, BUDAPEST. A projektesemény az Európai Bizottság társfinanszírozásában valósul meg.

2013. NOVEMBER 13. 9.00. 13.00. Gundel Étterem, BUDAPEST. A projektesemény az Európai Bizottság társfinanszírozásában valósul meg. A FIATALOK FOGLALKOZTATÁSÁNAK ELŐMOZDÍTÁSA PROJEKT KONFERENCIA 2013. NOVEMBER 13. 9.00. 13.00. Gundel Étterem, BUDAPEST A projektesemény az Európai Bizottság társfinanszírozásában valósul meg. 09.00-09.30

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK ÉS KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI DOLGOZÓK ORSZÁGOS SZAKMAI TANÁCSA /MKKSZ KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI OSZT/ SZERVEZETI

Részletesebben

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt )

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt ) 5. sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.5. COM(2014) 338 final 2014/0172 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az OTIF felülvizsgálati bizottságának 25. ülésén a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Egyezménynek (COTIF)

Részletesebben

A 25. sorszámú Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 25. sorszámú Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 25. sorszámú Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 841 02

Részletesebben

Javaslat a térségi vasúti társaságok megalakításával kapcsolatos tárgyalásokra

Javaslat a térségi vasúti társaságok megalakításával kapcsolatos tárgyalásokra Javaslat a térségi vasúti társaságok megalakításával kapcsolatos tárgyalásokra Alapvetés: a tárgyalások célja, hogy hosszú távon fenntartható, sőt fejleszthető térségi vasúti szolgáltatás jöjjön létre.

Részletesebben

Infrastruktúra fejlesztés és regionális fejlődés

Infrastruktúra fejlesztés és regionális fejlődés Infrastruktúra fejlesztés és regionális fejlődés Az infrastruktúra fogalmi megközelítés Eredet és jelentés: latin -- alapszerkezet, alépítmény Tartalma: Hálózatok, objektumok, létesítmények, berendezések,

Részletesebben

NiT HUNGARY MÉDIAAJÁNLAT

NiT HUNGARY MÉDIAAJÁNLAT NiT HUNGARY MÉDIAAJÁNLAT Rólunk A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete NiT Hungary 1989 óta a hazai közúti közlekedési szolgáltatók meghatározó érdekképviseleti és érdekvédelmi társadalmi szervezete.

Részletesebben

Ózd, 2012. május 17. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településf. és Vagyong. O.

Ózd, 2012. május 17. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településf. és Vagyong. O. J a v a s l a t Ózd Város Önkormányzata által Ózd város közigazgatási területén helyi, autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállításra kiírandó pályázati felhívás feltételeinek meghatározására

Részletesebben

A sorszámú Légi közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A sorszámú Légi közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A sorszámú Légi közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 841 03 1.2.

Részletesebben

Tudás és Szakértelem. Tájékoztató füzet

Tudás és Szakértelem. Tájékoztató füzet Tájékoztató füzet Tudás és Szakértelem az ÁFEOSZ kapacitásainak megerősítése az érdekképviseleti tevékenység fejlesztése érdekében című TÁMOP-2.5.1/A-2-10/3-2010-0006 projekt keretében végzett tevékenységről

Részletesebben

A közlekedés helyzete és az állami költségvetés

A közlekedés helyzete és az állami költségvetés KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON AKTUALITÁSOK Balatonföldvár, 2012. május 15-17. A közlekedés helyzete és az állami költségvetés Dr. Kovács Árpád Elnök Költségvetési Tanács Múltidézés A rendszerváltozás

Részletesebben

Lehet-e gyorsan haladni az ország útján?

Lehet-e gyorsan haladni az ország útján? Lehet-e gyorsan haladni az ország útján? Lehet-e gyorsan haladni az ország útján? Az Uniós csatlakozást megelőző helyzet főbb jellemzői A tevékenységi környezet újdonságai A csatlakozás nyomán bekövetkezett

Részletesebben

A magyar turizmus trendjeiről, a helyettes államtitkárság munkájáról

A magyar turizmus trendjeiről, a helyettes államtitkárság munkájáról A magyar turizmus trendjeiről, a helyettes államtitkárság munkájáról A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének közgyűlése, 2013. december 3. Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes

Részletesebben

A sorszámú Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A sorszámú Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A sorszámú Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 841 02 1.2.

Részletesebben

A KTI Vasúti Vizsgaközpont szerepe a vasúti alkalmazottak jogszabályban előírt képzésében, továbbképzésében és vizsgáztatásában

A KTI Vasúti Vizsgaközpont szerepe a vasúti alkalmazottak jogszabályban előírt képzésében, továbbképzésében és vizsgáztatásában A KTI Vasúti Vizsgaközpont szerepe a vasúti alkalmazottak jogszabályban előírt képzésében, továbbképzésében és vizsgáztatásában Novák László KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. VASÚTI VIZSGAKÖZPONT

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2004. év november 28-i ülésére Tárgy: A menetrend szerinti helyijáratú autóbusz közlekedés szolgáltatási díjairól szóló 39/2001. (XII.31.)

Részletesebben

Régi célok új szabályok. Hogyan növeljük Magyarország közlekedési rendszerének versenyképességét?

Régi célok új szabályok. Hogyan növeljük Magyarország közlekedési rendszerének versenyképességét? Régi célok új szabályok. Hogyan növeljük Magyarország közlekedési rendszerének versenyképességét? Holnapy László főosztályvezető, titkárságvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárság

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZOLNOKI FŐISKOLA Kereskedelem, Marketing és Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK A Felsőfokú Szakképzés Nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző szak hallgatói részére

Részletesebben

Közösségi közlekedés

Közösségi közlekedés Közösségi közlekedés Magas költségek alacsony hatásfok Fókusz A közösségi közlekedés hatékony szervezése kulcsfontosságú eleme az életminőség alakulásának. Magyarország előnye, hogy európai viszonylatban

Részletesebben

GKI Képzés Tehergépkocsi-vezetőknek

GKI Képzés Tehergépkocsi-vezetőknek GKI Képzés Tehergépkocsi-vezetőknek A közúton közlekedő tehergépkocsi vezetőknek meg kell szerezniük a Gépjárművezetői Képesítési Igazolványt (GKI). A vezetői engedély megszerzésének időpontjától függően

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

FÜGGETLEN GAZDASÁGI, MUNKAADÓI SZÖVETSÉG POLITIKAILAG PÉNZÜGYILEG JOGILAG ÖNKÉNTES TAGSÁG

FÜGGETLEN GAZDASÁGI, MUNKAADÓI SZÖVETSÉG POLITIKAILAG PÉNZÜGYILEG JOGILAG ÖNKÉNTES TAGSÁG FÜGGETLEN GAZDASÁGI, MUNKAADÓI SZÖVETSÉG POLITIKAILAG PÉNZÜGYILEG JOGILAG ÖNKÉNTES TAGSÁG AZ MGYOSZ KÉPVISELETE ITTHON Részvétel az országos hatáskörű, legfontosabb döntés-előkészítő és döntéshozó testületek

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/471/2008. TERVEZET a biológiai biztonságról szóló, Nairobiban, 2000. május 24-én aláírt és a 2004. évi

Részletesebben

Kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közúthálózat üzemeltetésben és fenntartásában Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közúthálózat üzemeltetésben és fenntartásában Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közúthálózat üzemeltetésben és fenntartásában Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2016. április 22. 1 Társadalmi cél Hazánk gazdasági fejlődésének és állampolgárai jólétének

Részletesebben

A globalizáció hatása a munkaerőpiaci

A globalizáció hatása a munkaerőpiaci A MUNKAERŐPIAC FOGALMA ÉS JELLEMZŐI Benkei-Kovács Balázs - Hegyi-Halmos Nóra: Munkaerőpiac és foglalkoztatáspolitika A globalizáció hatása a munkaerőpiaci folyamatokra Globális felmelegedés Globális gazdaság

Részletesebben

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet A jogszabály mai napon hatályos állapota 43/2007. (IV. 4.) GKM a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok alapján végzett közlekedési hatósági ellenőrzés részletes szabályairól A gazdasági

Részletesebben

NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK FEJLESZTÉSE

NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK FEJLESZTÉSE NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK FEJLESZTÉSE (PL.3346) Érdekvédelem, érdekegyeztetés az Európai Unióban és Magyarországon I. Rácz-Káté Mónika CIMET - a civil világ fűszere TÁMOP 5.5.3-09/1-2009-0013

Részletesebben

A közúti közösségi közlekedés kérdései tulajdonosi szcenáriók

A közúti közösségi közlekedés kérdései tulajdonosi szcenáriók A közúti közösségi közlekedés kérdései tulajdonosi szcenáriók Fülöp Attila igazgató-helyettes MNV Zrt. Társaságokért Felelős Igazgatóság Harkány, 2016. november 10-11. A Volán Közlekedési Központok régiók

Részletesebben

Közlekedésbiztonság, mint a tömegközlekedés legfontosabb minőségi eleme

Közlekedésbiztonság, mint a tömegközlekedés legfontosabb minőségi eleme Közlekedésbiztonság, mint a tömegközlekedés legfontosabb minőségi eleme Balesetek és következményeik Prevenciós eszközök, módszerek a BKV Zrt-nél Előadó: Berhidi Zsolt BKV Zrt., Forgalombiztonsági és Üzemeltetési

Részletesebben

Vernes András Kereskedelmi igazgató MÁV Cargo Zrt.

Vernes András Kereskedelmi igazgató MÁV Cargo Zrt. Vasúti szállítás Magyarországon Vernes András Kereskedelmi igazgató MÁV Cargo Zrt. Magyarországi áruszállítás helyzete és kilátásai Nemzetközi kitekintés vasúti árufuvarozás Versenytársak Gazdasági válság

Részletesebben

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012.

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012. 12.A területfejlesztés és területrendezés jogintézményei és szervei /A területfejlesztés és területrendezés célja és feladata/ Szabályozás: 1996. évi XXI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről

Részletesebben

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet 43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok alapján végzett közlekedési hatósági ellenõrzés részletes szabályairól A gazdasági és közlekedési miniszter feladat-

Részletesebben

Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében ) Kovács-Nagy Rita

Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében ) Kovács-Nagy Rita Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében 2014 2020) Kovács-Nagy Rita Balatonföldvár 2013. május 15. 2007-2013 időszak általános végrehajtási tapasztalatai Az operatív

Részletesebben

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE Kórházi létesítmény gazdálkodás a gyakorlatban MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE A Kórház (szakrendelő, orvosi rendelő) mint létesítmény Egészségügyi intézmény egy speciális

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0206/784. Módosítás

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0206/784. Módosítás 22.3.2019 A8-0206/784 784 9 d preambulumbekezdés (új) (9d) A vállalkozókat arra kell ösztönözni, hogy vállalják a társadalmi felelősséget és olyan közúti fuvarozókat alkalmazzanak, akik betartják az ezen

Részletesebben

A vasúti közlekedés jogi szabályozásának jelenlegi és tervezett rendelkezései KTE XIX. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban, február 26.

A vasúti közlekedés jogi szabályozásának jelenlegi és tervezett rendelkezései KTE XIX. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban, február 26. A vasúti közlekedés jogi szabályozásának jelenlegi és tervezett rendelkezései KTE XIX. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban, 2015. február 26. Dr. Rácz Gábor, NFM Az előkészületben lévő jogszabályok

Részletesebben

Közlekedéstudományi Egyesület 2013.02.22 konferencia. dr. Vereczkey Zoltán elnök

Közlekedéstudományi Egyesület 2013.02.22 konferencia. dr. Vereczkey Zoltán elnök Közlekedéstudományi Egyesület 2013.02.22 konferencia dr. Vereczkey Zoltán elnök Érdekképviseleti gondolatok a használatarányos útdíj bevezetéséről 1. Győztes-győztes konstrukciók 2. Gazdasági környezet

Részletesebben

MUNKAADÓK ÉS GYÁRIPAROSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE. Confederation of Hungarian Employers and Industrialists

MUNKAADÓK ÉS GYÁRIPAROSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE. Confederation of Hungarian Employers and Industrialists MUNKAADÓK ÉS GYÁRIPAROSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Confederation of Hungarian Employers and Industrialists 1 Tisztelt Olvasó! Dr. Futó Péter elnök A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat. a Gazdasági és Szociális Tanácsról

T/ számú. törvényjavaslat. a Gazdasági és Szociális Tanácsról MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/18877. számú törvényjavaslat a Gazdasági és Szociális Tanácsról Előadó: Kiss Péter Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter Budapest, 2005. december 2006. évi törvény a Gazdasági

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0204/120. Módosítás. Karima Delli a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0204/120. Módosítás. Karima Delli a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság nevében 21.3.2019 A8-0204/120 120 15 a preambulumbekezdés (új) (15a) Az intelligens menetíró készülék gyors bevezetése kiemelkedő fontosságú, mivel lehetővé teszi a közúti ellenőrzéseket végző, végrehajtó hatóságok

Részletesebben

A STRATOSZ közhasznú társadalmi szervezet évi közhasznúsági jelentése

A STRATOSZ közhasznú társadalmi szervezet évi közhasznúsági jelentése A STRATOSZ közhasznú társadalmi szervezet 2008. évi közhasznúsági jelentése 1) Számviteli beszámoló A jelentés részét képező, ahhoz mellékelt számviteli beszámolót, amely a hatályos számviteli,- és adójogszabályoknak

Részletesebben

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2011. évi munkaterve Elfogadta: A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a 2011. február 17-i ülésén 1 Jelen dokumentum a Nyugat-dunántúli Regionális

Részletesebben

22/2009. (IX. 30.) SZMM rendelet

22/2009. (IX. 30.) SZMM rendelet 22/2009. (IX. 30.) SZMM rendelet az ágazati párbeszéd bizottságokról, valamint a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről szóló 2009. évi LXXIV. törvény végrehajtásáról Az ágazati párbeszéd bizottságokról

Részletesebben

Infrastruktúra fejlesztés és regionális fejlődés. Szent István Egyetem, Gödöllő, 2009.

Infrastruktúra fejlesztés és regionális fejlődés. Szent István Egyetem, Gödöllő, 2009. Infrastruktúra fejlesztés és regionális fejlődés Szent István Egyetem, Gödöllő, 2009. Az infrastruktúra fogalmi megközelítés Eredet és jelentés: latin -- alapszerkezet, alépítmény Tartalma: Hálózatok,

Részletesebben

A Magyar Építőipar Kht. fejlesztési javaslata

A Magyar Építőipar Kht. fejlesztési javaslata A Magyar Építőipar Kht. fejlesztési javaslata 257 A Magyar Építőipar Kht. fejlesztési javaslata A Magyar Építőipar Közhasznú Társaságot az Európai Uniós csatlakozásra való hatékonyabb felkészülés érdekében

Részletesebben

Komplex mátrix üzleti képzések

Komplex mátrix üzleti képzések 1.sz. melléklet Komplex mátrix üzleti képzések A munkaerőpiac elismeri a szakjainkat, 3 szak a TOP10-ben szerepel, emiatt továbbra is lesz kereslet A K-M, P-SZ, T-V alapszakok iránt folyamatos piaci igény

Részletesebben

Közlekedéspolitika Gaál Bertalan B509

Közlekedéspolitika Gaál Bertalan B509 Közlekedéspolitika Gaál Bertalan B509 gaalb@sze.hu 1 A rendszerváltás utáni időszak Kiindulási helyzet: Új társadalmi gazdasági környezet Állami költségvetés helyzete Infrastruktúra 2 90-es évtizedre reális

Részletesebben

GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA

GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA MUNKAHELYTEREMTÉS- GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA GINOP-5.2.4-16 kódszámú felhívás ELŐADÓ: NAGY GÁBOR A PROGRAMRÓL RÖVIDEN Magyarország Kormánya az Európai Unióval együttműködve átfogó programot

Részletesebben

Csomádi Vállalkozói Inkubátorház és Innovációs Központ. Alapító Okirat és Működési Szabályzat

Csomádi Vállalkozói Inkubátorház és Innovációs Központ. Alapító Okirat és Működési Szabályzat Csomádi Vállalkozói Inkubátorház és Innovációs Központ Alapító Okirat és Működési Szabályzat 1. A Csomádi Vállalkozói Inkubátorház és Innovációs Központ adatai 1.1. Az Inkubátorház alapítása A Csomádi

Részletesebben

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A.2-2013-2013-0015 A projekt háttere, célja Mi keltette életre a projektet? Nagykáta Polgármesteri hivatalának működésében

Részletesebben

Borkai Zsolt polgármester előterjesztése

Borkai Zsolt polgármester előterjesztése GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS 9021 Győr, Városház tér 1. napirendi pont Borkai Zsolt polgármester előterjesztése Javaslat a Győr Megyei Jogú Város Közigazgatási területén helyi, autóbusszal végzett menetrend

Részletesebben

Tanulmány Az autonóm társadalmi párbeszéd megerősítése c projekt 1. sz. feladatának végrehajtása érdekében. (Készítette: Karmos Gábor)

Tanulmány Az autonóm társadalmi párbeszéd megerősítése c projekt 1. sz. feladatának végrehajtása érdekében. (Készítette: Karmos Gábor) Tanulmány Az autonóm társadalmi párbeszéd megerősítése c projekt 1. sz. feladatának végrehajtása érdekében A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI ÁGAZAT HELYZETÉNEK ÉRTÉKELÉSE, A SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD LEHETŐSÉGEI (Készítette:

Részletesebben

SZAKMAISÁG FRISSESSÉG INNOVÁCIÓ

SZAKMAISÁG FRISSESSÉG INNOVÁCIÓ SZAKMAISÁG FRISSESSÉG INNOVÁCIÓ SZÖVETSÉG TECHNOLÓGIAI VÍZ NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK ÉLETCIKLUS SZEMLÉLET EGYÜTTMŰKÖDÉS INNOVÁCIÓ IVÓVÍZ CSATORNÁZÁS VÍZELLÁTÁS TECHNOLÓGIA ÉRTÉKET KÉPVISELÜNK TUDÁSTRANSZFER

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP Zila László tervező-elemző Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP-1.2.11-2013-2013-0001 Tervezési

Részletesebben

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Tervezet 5.0 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Összefoglaló

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Tervezet 5.0 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Összefoglaló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Tervezet 5.0 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Összefoglaló Prioritás A prioritás vonatkozó specifikus céljai: A prioritáshoz kapcsolódó

Részletesebben

OPERATÍV PROGRAMOK

OPERATÍV PROGRAMOK OPERATÍV PROGRAMOK 2014-2020 Magyarország 2020-ig 12 000 milliárd forint fejlesztési forrást használhat fel az Európai Unió és a hazai költségvetés támogatásával. A Kormány által benyújtott és az Európai

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm estere. Javaslat stratégiai együttműködési megállapodás megkötésére

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm estere. Javaslat stratégiai együttműködési megállapodás megkötésére Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm estere Szám: 33367/2013. Javaslat stratégiai együttműködési megállapodás megkötésére A szabad vállalkozási zónák kedvező feltételeket és kedvezményeket biztosítanak

Részletesebben

a Postai és távközlési (az infokommunikációs) szektor munkaadóinak szervezettségéről Összeállította: Dr. G. Tóth Károly, STRATOSZ

a Postai és távközlési (az infokommunikációs) szektor munkaadóinak szervezettségéről Összeállította: Dr. G. Tóth Károly, STRATOSZ TÉNYFELTÁRÓ TANULMÁNY a Postai és távközlési (az infokommunikációs) szektor munkaadóinak szervezettségéről Összeállította: Dr. G. Tóth Károly, STRATOSZ Budapest, 2002-01-28 TÉNYFELTÁRÓ TANULMÁNY az infokommunikációs

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.11.29. COM(2016) 745 final 2016/0368 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az 1101/89/EGK rendelet, a 2888/2000/EK rendelet és a 685/2001/EK rendelet

Részletesebben

Közlekedés csoportosítása

Közlekedés csoportosítása Közlekedés csoportosítása 1. Tömegszerűség szempontból való csoportosítás: - Közösségi közlekedés - Saját járművekkel megvalósuló közlekedés 2. Jogi szempontból való csoportosítás - Közhasználatú járművekkel

Részletesebben

Országos közforgalmú közlekedésfejlesztési koncepció. Tasó László Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkár

Országos közforgalmú közlekedésfejlesztési koncepció. Tasó László Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkár Országos közforgalmú közlekedésfejlesztési koncepció Tasó László Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkár 2 3 Szolgáltatási struktúra 2015.évi adatok alapján Menetrendi teljesítmény *Km/év+ Helyközi Szolgáltatók

Részletesebben

Új kihívások a közúti közösségi közlekedésben. Előadó: Ungvári Csaba üzemeltetési vezérigazgató-helyettes április 10.

Új kihívások a közúti közösségi közlekedésben. Előadó: Ungvári Csaba üzemeltetési vezérigazgató-helyettes április 10. Új kihívások a közúti közösségi közlekedésben Előadó: Ungvári Csaba üzemeltetési vezérigazgató-helyettes 2019. április 10. A VOLÁNBUSZ Zrt. üzletpolitikai célja Minél magasabb színvonalú szolgáltatás nyújtása,

Részletesebben

GKI. Ügyfélfogadás: Pécs Hengermalom u. 4. H-CS: 08:00-16:00, P: 08:00-12:00 Pécs Hungária u. 9. H-Cs: 12:00-16:00

GKI. Ügyfélfogadás: Pécs Hengermalom u. 4. H-CS: 08:00-16:00, P: 08:00-12:00 Pécs Hungária u. 9. H-Cs: 12:00-16:00 A I ÉCS Kft. ATI PÉCS kereskedelmi és szolgáltató korlátolt felelősségű társaság Cégjegyzékszám: 02-09-075009 Nyilvántartási szám: 00211-2010 adószám:14988185-2-02 7623 Pécs Jókai u. 40. 3/1 Telefon: 72/311422,

Részletesebben

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-1365/2016 9.12.2016 A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT az eljárási szabályzat 134. cikkének (1) bekezdése alapján az Európai Unió prioritásairól

Részletesebben

Országos Érdekegyeztető Tanács első félévi munkaprogramja. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program

Országos Érdekegyeztető Tanács első félévi munkaprogramja. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program Országos Érdekegyeztető Tanács 2007. első félévi munkaprogramja 2. számú melléklet I. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program Január 2007. évi bértárgyalások a keresetnövelés éves mértékéről ( OÉT)

Részletesebben

MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE

MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSBAN DOLGOZÓK ORSZÁGOS SZAKMAI TANÁCSA (MKKSZ MUNKAÜGYI OSZT) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A

Részletesebben

Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén?

Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén? Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén? Az alábbi szakmai írásunkban megnézzük, hogy mire számítsunk abban az esetben, ha munkaügyi ellenőrzés lenne nálunk, illetve még az ellenőrzés előtt fel tudjunk

Részletesebben

Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex

Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex Xella Supplier Code of Conduct Preambulum A Xella Csoport vállalatait üzleti tevékenységének valamennyi területén nemzetközi-, nemzetiés helyi törvények, rendeletek

Részletesebben

A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya

A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya Dr. Horváth Balázs tanszékvezető, egyetemi docens Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszék 1 Nemzetgazdasági ágak besorolása Primerszektor kitermelő

Részletesebben

III. Cím TÁJÉKOZTATÁS

III. Cím TÁJÉKOZTATÁS 21 III. Cím TÁJÉKOZTATÁS Az utastájékoztatási feladatokat a Szolgáltató látja el, továbbá gondoskodik arról, hogy az utasokat jogaikról, kötelezettségeikről, az igénybe vehető szolgáltatásokról tájékoztassa,

Részletesebben

AZ ELEKTROMOBILITÁS KORMÁNYZATI FELADATAI. III. Elektromobilitás Konferencia. Weingartner Balázs államtitkár Innovációs és Technológiai Minisztérium

AZ ELEKTROMOBILITÁS KORMÁNYZATI FELADATAI. III. Elektromobilitás Konferencia. Weingartner Balázs államtitkár Innovációs és Technológiai Minisztérium AZ ELEKTROMOBILITÁS KORMÁNYZATI FELADATAI III. Elektromobilitás Konferencia Weingartner Balázs államtitkár Innovációs és Technológiai Minisztérium JEDLIK ÁNYOS CSELEKVÉSI TERV A Jedlik Ányos Cselekvési

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság 2015/0009(COD) 6.3.2015 VÉLEMÉNYTERVEZET a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről a Költségvetési Bizottság és a Gazdasági

Részletesebben

Integrált közösségi közlekedési rendszer létrehozása a Szabadka-Szeged régióban

Integrált közösségi közlekedési rendszer létrehozása a Szabadka-Szeged régióban Integrált közösségi közlekedési rendszer létrehozása a Szabadka-Szeged régióban Közösségi közlekedés Szeged térségben Szeged, 2012. február 24. Káity Károly Tisza Volán Zrt. - forgalomfejlesztési és koordinációs

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanács működtetéséről

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanács működtetéséről SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 194/2009-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanács működtetéséről Budapest, 2009. január 2 Vezetői összefoglaló

Részletesebben

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6 KKV-k jelene és jövője: a versenyképesség megőrzésének lehetőségei Dr. Parragh Bianka Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet A KKV-szektor főbb jellemzői A mikro-, kis-

Részletesebben