Transzszinaptikus pályajelölés rekombináns pseudorabies vírus törzsekkel és a vírusfertőzés hatására kialakuló centrális gyulladás vizsgálata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Transzszinaptikus pályajelölés rekombináns pseudorabies vírus törzsekkel és a vírusfertőzés hatására kialakuló centrális gyulladás vizsgálata"

Átírás

1 SEMMELWEIS EGYETEM SZENTÁGOTHAI JÁNOS IDEGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Transzszinaptikus pályajelölés rekombináns pseudorabies vírus törzsekkel és a vírusfertőzés hatására kialakuló centrális gyulladás vizsgálata Doktori értekezés tézisei Dénes Ádám Témavezető: Dr. Kovács Krisztina, az MTA doktora Hivatalos bírálók: Dr. Halasy Katalin, egyetemi tanár, az MTA Doktora Dr. Dobolyi Árpád, tudományos főmunkatárs, PhD Szigorlati bizottság elnöke: Dr. Nagy György, egyetemi tanár, az MTA Doktora Szigorlati bizottság tagjai: Dr. Erdei Anna, egyetemi tanár, az MTA Doktora Dr. Madarász Emilia, egyetemi docens, PhD MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Molekuláris Neuroendokrinológia Laboratórium Budapest, 2006

2 BEVEZETÉS A környéki és központi idegrendszer kapcsolatrendszereinek tanulmányozásában a periférián zajló élettani folyamatokat irányító autonóm idegrendszer vizsgálata kiemelt szerepet játszik. Ezen vizsgálatok részét képezik a különféle neuroanatómiai pályajelöléses technikák, melyek többsége ugyanakkor nem teszi lehetővé az egymással szinaptikus kapcsolatban lévő idegi hálózatok komplex vizsgálatát. Az α- herpeszvírus családba tartozó neurotróp pseudorabies vírus (PRV) a rágcsálók környéki és központi idegrendszerében transzneuronális terjedésre képes. Perifériás beadása esetén a vírust a lokális idegvégződések veszik fel és replikációt követően a víruspartikulumok a szinaptikusan kapcsolt idegsejteken keresztül elérik a központi idegrendszert, ami lehetőséget teremt az autonóm idegrendszer centrális elemeinek azonosítására. A PRV-Bartha törzs felhasználásával amely a fertőzött idegsejtekben túlnyomó részt retrográd úton terjed a közelmúltban számos szerv központi idegrendszeri autonóm innervációját térképezték fel. Ugyanakkor vita tárgya az, hogy a Bartha törzs valóban kizárólag retrográd, transszinaptikus terjedést mutat, vagy fertőzhet egymással funkcionális kapcsolatban nem lévő (szomszédos) neuronokat is, amely eredménye a célszerv innervációjában szerepet nem játszó neuronpopulációk jelölődése lenne. A Bartha törzs rekombináns módosításával előállított, attenuált Dup törzsek (Ba-DupGreen, BDG és Ba-DupLac, BDL) specifikus terjedést mutatnak, alacsonyabb infektivitással rendelkeznek mint az eredeti Bartha törzs, lassabban terjednek a különféle idegi hálózatokban és kevesebb idegsejtet fertőznek. A beépített riporter proteinek (GFP a BDG, illetve β-galaktozidáz a BDL esetén) lehetővé teszik a fertőzött idegsejtek gyors azonosítását és neurokémiai fenotípusuk megállapítását, illetve két vírus elkülönítését együttes beadásuk esetén. Kísérleteink során az attenuált BDG és BDL vírusokat használtunk neuroanatómiai pályajelölésre, korábban nem vizsgált szervek esetében. Az immun és idegrendszer kétirányú kommunikációjának funkcionális példája a csontvelő autonóm innervációja. Ismert, hogy a vörös csontvelő (a hematopoezis helye) nagy számú idegrostot tartalmaz és ezek működése befolyásolja a csontvelői vérképző rendszer sejtjeinek maturációját, aktivitását, migrációját. Nem ismert ugyanakkor, hogy melyek azok a

3 központi idegrendszeri területek, melyek a csontvelőt innerváló idegsejtek aktivitását szabályozzák. A barna, illetve a fehér zsírszövet centrális autonóm beidegzését korábbi pályajelöléses kísérletek vizsgálták. Ezen vizsgálatok egymástól függetlenül számos megegyező, illetve átfedő agyterületet azonosítottak a két zsírszövet típus esetén. Nem ismert ugyanakkor, hogy a fehér zsírszövet innervációjában szerepet játszó centrális autonóm neuronok mennyiben alkotnak elkülönült populációt a barna zsírszövet beidegzésében részt vevő központi idegrendszeri sejtektől. Ez a kérdéskör kettős vírusbeadással vizsgálható. Régóta ismert, hogy az agyi immunkompetens sejtek fontos szerepet játszanak a centrális vírusfertőzések elleni védekezésben. A korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a mikroglia sejtek és asztrociták részt vesznek a neurotróp herpeszvírusok centrális terjedésének korlátozásában. Ezen kutatásokat nagy virulenciát és gyors transzneuronális terjedést mutató törzsekkel végezték, ami megnehezítette az agyi immunfolyamatok cellularis szintű vizsgálatát. A BDG alacsony virulenciája és lassabb centrális terjedése miatt lehetőség nyílik sejtszintű vizsgálatokra. Emellett, az immediate early kinetikával kifejeződő GFP riporter protein és a virális strukturális fehérjék együttes kimutatásával az érintett neuronok fertőzöttségi állapota megállapítható, ami lehetőséget teremt a vírusfertőzés hatására kialakuló immunfolyamatok időbeli tanulmányozására.

4 CÉLKITŰZÉSEK 1. A csontvelő autonóm beidegzésében részt vevő központi idegrendszeri struktúrák azonosítása rekombináns pseudorabies vírus törzsek felhasználásával, transzszinaptikus pályajelöléssel. 2. Az epididimális fehér zsírszövet és az interscapularis barna zsírszövet innervációjában szerepet játszó centrális autonóm neuronok lokalizációjának és fenotípusának felderítése, kettős virális pályajelöléssel. A vizsgálatok célja, hogy megállapítsa, vajon a két zsírszövettípus eltérő működése és funkcionális szerepe betudható-e a lokális innerváció által közvetített eltérő központi-idegrendszeri autonóm szabályozásának. 3. A pseudorabies vírus fertőzést kísérő centrális immunfolyamatok sejtszintű vizsgálata és szerepük bizonyítása a vírus nem specifikus terjedésének megakadályozásában.

5 ANYAGOK ÉS MÓDSZEREK Vírusok. A rekombináns pseudorabies vírus törzseket (Ba-DupGreen, BDG; Ba- DupLac, BDL) Dr Boldogkői Zsolt (Szegedei Tudományegyetem) bocsájtotta rendelkezésünke, melyeket a Bartha törzs módosításával állítottak elő. A BDG GFP, a BDL β-galaktozidáz riporter fehérjét fejez ki immediate early kinetikával, hcmv promoter irányítása alatt. Kísérleti állatok. A kísérleteket grammos hím Wistar patkányokon végeztük (Toxi-Coop, Budapest, illetve MTA KOKI Orvosi Géntechnológiai Részleg, Budapest). Az állatkísérleteket az Európai Unió vonatkozó irányelvei (86/609 EEC) és a Magyar Kormányzat 243/98 direktívája szerint a 3256/002/203 iktatási számú, Neuroanatómiai pályajelölés retrográd vírusokkal című állatkísérleti engedély alapján végeztük. Sejtkultúrák és in vitro víruskinetikai vizsgálatok. Annak megállapítására, hogy a BDG vírus struktúrális (kapszid és burok) fehérjéinek (PRV) kifejeződése milyen latenciával követi az immediate early (IE) kinetikával expresszált GFP riporter protein megjelenését a fertőzött sejtekben, in vitro vizsgálatokat végeztünk. Ennek során PK- 15 (disznó vese sejtvonal) és NE-4C (immortalizált neuroectodermális sejtvonal) sejteket fertőztünk BDG-vel, majd 30 perces inkubációt követően a nem kötődött virionokat PBS-el történő mosással eltávolítottuk. A fertőzést követően, az 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 és 10 órával a kultúrákat 2%-os PFA oldatban fixáltuk (2% PFA 0.1 M PBSben, ph 7.4). Vírus injektálás a csontvelőbe. A bal femur distalis epiphysisének csontvelejébe BDG vírust injektáltunk, hogy megfertőzzük a csontvelői idegvégződéseket a transszinaptikus pályajelöléses kísérletekhez. A vírusfertőzés időbeli progressziójának vizsgálatához különböző túlélési időket választottunk: 4 nap (n=4), 5 nap (n=6), 6 nap (n=7) és 7 nap (n=5). Annak ellenőrzésére, hogy a fertőzés valóban a csontvelőből eredt, a kísérleti állatok egy-egy csoportjánál BDG vírust injektáltunk a (1) bal femur proximális epiphysisébe, (2) a perioszteumra, (3) a bal femurt körülvevő izmokba; (4) kettős vírusbeadással egyszerre fertőztük a femorális csontvelőt (BDG vírus beadása)

6 és a femur környéki izmokat (BDL beadása), valamint (5) denervációs kísérleteket végeztünk a virális fertőzés terjedésének gátlására. Vírus injektálás a fehér és barna zsírszövetbe. Az interscapularis barna zsírszövet (BAT) és az epididimális fehér zsírszövet (ewat) központi-idegrendszeri innervációjának összehasonlítása érdekében kettős vírusbeadást alkalmaztunk. A BAT-ba BDG, az ewat-ba BDL vírust injektáltunk és 4, illetve 5 napos túlélési idő után az állatokat perfundáltuk. Vírus injektálás a lépbe. A lépbe BDG vírust injektáltunk a vírus által okozott centrális fertőzés hatására kialakuló gyulladás vizsgálata céljából. A túlélési idők: 4 nap (n=3), 5 nap (n=8), 6 nap (n=5), 7 nap (n=4) és 10 nap (n=3). Leukociták izolálása és ex vivo jelölés vitális fluoreszcens festékkel. Altatott, kezeletlen állatok szívéből vért vettünk és a monocitákat, limfocitákat tartalmazó frakciót grádiens centrifugálással izoláltuk. Ezt követően az életképes sejteket vitális fluoreszcens festékkel (CMTMR) jelöltük. CMTMR-el jelölt sejtek injektálása vírusfertőzött állatokba. A kísérleti állatok lépébe BDG vírust injektáltunk, majd 72, illetve 96 órával később a CMTMR-el jelölt leukocitákat a juguláris vénán keresztül a keringésbe juttattuk. Az állatokat 5 nappal a vírus beadását követően perfundáltuk, hogy az exogén sejtek agyba történő infiltrációját tanulmányozzuk. Bromodeoxyuridine (BrdU) beadás. A vírusfertőzés hatására az agyban bekövetkező sejtproliferáció vizsgálatához a BDG lépbe történő beadása után 4 nappal intraperitoneálisan BrdU-t injektáltunk a kísérleti állatok egy csoportjánál. Transzkardiális perfúzió és szövetek kezelése. A kísérleti állatokat Zamboni fixálóval, illetve az ex vivo jelölt leukociták beadása esetén 4% -os PFA oldattal transzkardiálisan perfundáltuk. Utófixálást és krioprotekciót követően az agy, gerincvelő esetén 30, illetve 50 mikronos metszeteket készítettünk szánkamikrotómmal. A szimpatikus határlánc preparátumokat kriosztáton metszettük. Az elektronmikroszkópos vizsgálatra szánt szöveteket Zambóni oldattal, 0,08% glutáraldehid jelenlétében fixáltuk.

7 Immunhisztokémia. A PRV vel fertőzött idegsejtek azonosításához poliklonális, nyúlban termeltetett antitestet használtunk 1:10000 higitásban, melyet biotinilált szekunder szérummal és standard avidin-biotin-peroxidáz módszerrel tettünk láthatóvá, DAB/nikkel-ammónium-szulfát kromogén segítségével. Ezt követően, a szöveteken háttérfestést végeztünk Nuclear Fast Red (Fluka) segítségével. A kettős vagy hármas immunfluoreszcens jelöléshez a primer antitesteket megfelelő kombinációban együtt inkubáltuk (egér anti-gfp, nyúl anti-β-galaktozidáz, egér antiβ-galaktozidáz, egér anti-th, nyúl anti-npy, kecske anti-orexin A, egér anti-ed1, egér anti-ox42, nyúl anti-iba1, egér anti-brdu), majd mosást követően a megfelelő, fluorokrómmal konjugált szekunder antitestek keverékét adtuk a szövetekhez (szamárban és kecskében termeltetett Alexa 350 (kék), 488 (zöld), 594 (piros)). Bizonyos esetekben a kötődött primer antitesteket biotinilált szekunder antitest és szteptavidin-alexa 350, illetve 594 konjugátum segítségével mutattuk ki. Pre-embedding immuncitokémia és elektronmikroszkópia. A vírusfertőzött agyszövetből vibratómon 50 μm-es metszeteket készítettünk, majd feltárást és BSA/zselatin blokkolást követően a metszeteket 1:5000 higítású nyúl anti-prv primer szérumban inkubáltuk. TBS mosást követően 1 nm átmérőjű arannyal konjugált kecske anti-nyúl IgG-vel inkubáltunk, majd az arany szemcséket Aurion R- gent (Amersham) reagenssel intenzifikáltuk. Dehidrálás után a metszeteket Durcupanba ágyaztuk. Analízis. Az agyban és gerincvelőben a régiók vagy magok azonosításához, illetve határaik megállapításához a Paxinos és Watson által készített sztereotaxikus atlaszt használtuk. A lépbe történő BDG beadás esetén a kvantitatív elemzést digitális képeken végeztük, a fertőzött sejteket manuálisan, az infiltrálódó leukocitákat az Image J szoftver segítségével számoltuk. Statisztikai vizsgálatokhoz a STATISTICA 6.0 programcsomagot használtuk.

8 EREDMÉNYEK A csontvelő központi idegrendszeri autonóm beidegzése A legkorábbi fertőzött idegsejtek a paravertebralis dúclánc lumbális szakaszán jelentek meg, 4 nappal a BDG csontvelői beadása után. A sejtek egy része pozitivitást mutatott neuropeptid Y (NPY) ra. Ennél a túlélési időnél kis számú, vírusantigéneket tartalmazó preganglionális neuron már megfigyelhető volt a gerincvelői T8-L1 szelvényekben az intermediolaterális sejt oszlopban (IML), valamint a centrális autonóm magban (CAN). 5 nappal a vírus beadása után a gerincvelőben a fertőzött sejtek száma megnőtt, miközben a fertőzés megjelent az agytörzsi katekolaminerg C1, A5, A7 területeken, ahol az érintett neuronok 30-60%-a tirozin hidoxiláz (TH) enzimet tartalmazott. Emellett a ventromediális medullában (RVMM), locus coeruleusban, illetve több hypothalamikus pre-autonóm területen, mint a nucleus paraventricularis hypothalami (PVN), area hypothalamica lateralis (LH), nucleus preifornicalis, nucleus ventromedialis hypothalami és a retrochiasmaticus area találtunk fertőzött idegsejteket. 6 nappal a BDG csontvelői beadása után a fertőzött sejtek száma az előagy területén megnőtt és a fertőzés retrográd terjedésének eredményeképp virális jelölődés jelent meg az amygdala, nucleus interstitialis striae terminalis (BNST), septum laterale, cortex insularis és piriformis, valamint a cirkumventricularis szervek területén. Ugyanakkor, a korábban fertőződött területeken (mint az A5, C1 régió az agytörzsben vagy a PVN) a fertőzött sejtek degenerációja volt megfigyelhető, ami számuk csökkenését eredményezte. 7 napos túlélésnél a cortex insularis és piriformis területén a fertőzött sejtek száma tovább emelkedett, miközben az agytörzs és a hypothalamus korán fertőződött pre-autonóm területeiről szinte teljesen eltűntek a vírussal fertőződött idegsejtek. Azt a felvetést, hogy a BDG vírus csontvelői beadása eredményeként fertőződött idegsejtek centrális eloszlása jellemző-e a csontvelőre, számos kontroll kísérlettel igazoltuk: - A femur proximális epiphysisébe történő BDG injektálást követően a fertőzött neuronok száma és lokalizációja az agy területén teljesen megegyezett a distalis epiphysisbe történő beadások esetén tapasztaltakkal.

9 - A perioszteum fertőzése során az agyban talált vírusantigéneket kifejező idegsejtek száma nagyon alacsony volt, ugyanakkor 5 napos túlélésnél a csontvelői beadásokkal ellentétben jelölődést tapasztaltunk a nucleus tractus solitariusban (NTS). Ez arra utalt, hogy a csontvelőbe történő vírus beadás során a fertőzés a csontvelő állományában futó idegrostokból és nem a perioszteumból eredt. - A femur műtéti denervációja a csontvelőbe történő vírusbeadást követően jelentősen csökkentette, illetve az injektált állatok felénél teljesen megszüntette az agyi virális jelölődést. - A BDG csontvelőbe és a BDL femur környéki izmokba történő együttes injektálását követően (kettős vírusbeadás), az agy területén csak kis számú, mindkét vírussal fertőződött idegsejtet találtunk, ami a csontvelő elkülönült innervációjára utal. Az epididimális fehér zsírszövet és az interscapularis barna zsírszövet centrális autonóm beidegzésének vizsgálata 4 nappal a BDG vírus interscapularis BAT-ba és a BDL vírus epididimális WAT-ba törénténő injektálása után a gerincvelőben a β-gal pozitivitást mutató (WAT felől visszatöltődött) neuronok az alsó thoracalis és első lumbális szelvények, a GFP-t kifejező (BAT felől visszatöltődött) sejtek a thoracalis T1-T5 szelvények IML és CAN magcsoportjaiban helyezkedtek el. A medullában az A2, A5, C1 katekolaminerg sejtcsoportok és RVMM neuronjai között BDG-vel és BDL-el fertőzött sejteket is találtunk, melyek száma az 5. napra emelkedett. Az agyterületek többségében nem volt megfigyelhető valamely vírus kizárólagos jelenléte, ugyanakkor a nucleus motorius nervi vagi (DMV) neuronjai szinte kizárólag BDL-el fertőződtek, míg a BDG-t tartalmazó neuronok zöme az NTS területén volt megtalálható. Ennek ellenére cholera toxin β (CTB) epididimális WAT-ba történő beadását követően csak nagyon kis számban voltak megtalálhatók retrográd módon jelölődött, CTB-pozitív sejtek a DMV területén. A DMV ewat monoszinaptikus kapcsolatot tehát nem sikerült meggyőzően igazolni, ugyanakkor a DMV BDL-el történő erős fertőződése az ewat szignifikáns, centrális paraszimpatikus innervációját jelzi. Számos, az NTS- DMV területén található BDL-el fertőződött neuront NPY tartalmú rostok innerváltak. TH

10 immunfestést követően a különböző agytörzsi katekolaminerg magvakban nem találtunk szignifikáns különbséget a kolokalizáló GFP illetve β-gal-pozitív sejtek arányát tekintve. Az agytörzs területén a mindkét vírussal fertőződött idegsejtek aránya alacsony volt. Annak eldöntésére, hogy lehet-e bármilyen interferencia a két izogén vírustörzs között, a BDG-t és BDL-t összekevertük és a víruskeveréket az epididimális WAT-ba injektáltuk. 4 nappal a vírus beadása után az agy területén található fertőzött idegsejtek több mint 70%-a fertőződött mindkét vírussal. A hypothalamus területén 4 nappal a vírusok beadása után a fertőzött sejtek elsősorban a PVN-ben, a retrochiasmaticus areában és a lateralis hypothalamusban voltak megtalálhatók. 5 napos túlélésnél a hypothalamicus ventromedialis, dorsomedialis, supraopticus, suprachiasmaticus, periventricularis, perifornicalis, arcuatus magokban is megfigyeltünk érintett sejteket. A nucleus arcuatusban mind a β-gal, mind a GFP tartalmú neuronok egy részét NPY tartalmú rostok innerválják. A PVN területén a β-gal tartalmú neuronok 24.9 %-a, a GFP t tartalmazó neuronok 14.8 %-a és a két vírussal fertőzött sejtek 25.3 %-a fejezett ki oxytocint. Az LH esetén a β-gal-t expresszáló sejtek 29.5, a GFP-t expresszálók 26.6, míg a két vírussal fertőzött sejtek 35.7 százaléka tartalmazott orexint. A nucleus perifornicalisban talált β-gal-t kifejező neuronok 35.6, a GFP-kifejező neuronok 17.3, a kettősen fertőzött neuronok 29.8 %-a volt orexinerg. Mindemellett nem világos, hogy a BAT és WAT innervációjában szerepet játszó centrális autonóm sejtek milyen neurokémiai tulajdonságaikban különböznek és ezek milyen hatással vannak a két zsírszövet típus működésére. Az előagy területén a BNST, a septum laterale, az amygdala centrális és mediális magja, valamint a cortex insularis tartalmazott mind BDG-vel, mind BDL-el fertőzött sejteket és kis számú két vírussal fertőzött neuront. Összefoglalva, vizsgálataink azt mutatják, hogy a BAT és ewat centrális autonóm innervációját zömében elkülönült sejtpopulációk végzik, melyek ugyanakkor átfedő agyterületeken találhatók.

11 A vírusfertőzés hatására kialakuló centrális gyulladásos folyamatok vizsgálata A különféle beadási területek közül a lép esetén volt megfigyelhető a leghosszabb túlélési idő. 5 nappal a vírus beadása után az agytörzsi és hypothalamikus preautonóm magokban (C1, A5, RVMM, PVN), míg 7 napos túlélésnél már számos előagyi területen (cortex insularis, piriformis, amygdala) megfigyelhetők voltak a fertőzött idegsejtek. A virális fertőzés retrográd terjedésének és - a csontvelői beadásokhoz hasonlóan a korábban fertőződött területeken található érintett neuronok degenerációjának eredményeképp, 10 napos túlélésnél a cerebrális kéreg területén számos fertőzött sejt volt megfigyelhető, míg az agytörzsből szinte teljesen eltűntek az érintett neuronok. A virális strukturális fehérjék és a mikroglia sejtek együttes immunfluoreszcens kimutatásával láthatóvá vált, hogy a fertőzött idegsejteket a mikroglia sejtek körülveszik, barrier-szerű háromdimenziós struktúrát alkotva. Ezt a jelenséget a csontvelőbe történő beadások esetén is megfigyeltük. A degenerálódott neuronok vírusantigéneket tartalmazó törmeléke kimutatható volt a mononukleáris fagociták citoplazmájában. A vírus riporter proteinje, a GFP, a virális strukturális fehérjék (PRV), valamint lectin, OX42 vagy Iba1 mikrogliális markerek együttes kimutatásával megállapítottuk, hogy a mikrogliális barrier struktúra már a fertőzés korai szakaszában kialakul, amikor a PRV fehérjék detektálhatóvá válnak (azaz a fertőzött idegsejtek mind GFP-t, mind PRV fehérjéket kifejeznek). A késői fertőzöttséget mutató idegsejtek körül kompakt mikrogliális barrier alakul ki. In vitro víruskinetikai vizsgálatokkal kimutattuk, hogy vírus fertőzött sejtekben történő replikációjának kezdete után (kizárólag GFP expresszió) 4-6 óra telik el, mire a PRV fehérjék nagyobb mennyiségben detektálhatóvá válnak. Adataink alapján a mikrogliális barrier kialakulása a fertőzött idegsejtek körül ezen időintervallumon belül végbemegy in vivo, ami rendkívül gyors mikrogliális válaszra utal. Megállapítottuk, hogy az ED-1-pozitív mononukleáris fagociták ugyancsak részt vesznek a fertőzött idegsejtek izolálásában és eltakarításában, ugyanakkor eredményeink azt mutatták, hogy ezen sejtek zöme perifériás eredetű. Ennek ellenőrzésére ex vivo módon jelölt leukocitákat injektáltunk vírussal fertőzött állatokba és igazoltuk, hogy a fertőzött neuronok körül kialakuló sejtgyülem részben csontvelő, illetve vér eredetű infiltrálódott sejtekből (monociták, limfociták) áll. A

12 mikroglia és a perifériás eredetű sejtek egy része proliferációs aktivitást mutatott a virális fertőzés hatására. Elektronmikroszkópos vizsgálatokkal igazoltuk, hogy a mikroglia sejtek körülveszik a fertőzött neuronokat mielőtt azok membránja szétesne, ezzel megakadályozva a fertőzés lokális tovaterjedését, miközben maguk a fagociták nem mutattak produktív virális fertőződést.

13 KÖVETKEZTETÉSEK 1. Az attenuált, izogén pseudorabies vírus törzsek (BDG és BDL) alkalmasak transszinaptikus pályajelöléses kísérletekre és az így kapott eredmények alapján megismerhetjük a célszervet innerváló központi idegrendszeri autonóm neuronok lokalizációját. A vírusok terjedésének specificitásáért jelentős részben a mikroglia felelős, ami a fertőzött idegsejtek korai izolálásával és a degenerálódott sejtek eltakarításával lehetővé teszi a virális fertőzés lokális terjedésének gátlását. A rendkívül gyors mikrogliális aktiváció, toborzás és gyulladásos effektor működés mechanizmusainak mélyebb megismerése számos, központi idegrendszert érintő elváltozás kezelésében szolgálhat jelentős információkkal a jövőben. 2. A transsszinaptikus virális pályajelöléssel feltérképezett, csontvelőt innerváló autonóm neuronok lokalizációja információkkal szolgál arra nézve, hogy központi idegrendszer mely területei vehetnek részt a hematopoezis szabályozásában. Ez a centrális neuronhálózat konrollálja a csontvelői progenitor, prekurzor és érett sejtalakok proliferációját, maturációját, aktivációját és elválasztását a szisztémás keringésbe. 3. Az epididimális fehér zsírszövet és az interscapularis barna zsírszövet beidegzését nagyrészt elkülönült idegsejt populációk végzik a központi idegrendszer területén, melyek többsége ugyanakkor az agy azonos magcsoportjaiban található. Ezen eredményeink hozzájárulnak a termoreguláció, metabolikus szabályozás és a táplálékfelvétel szabályozásában résztvevő neuronhálózat működésének megértéséhez.

14 KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítettek, támogattak az évek során és lehetővé tették, hogy munkámat a legjobb körülmények között végezzem. Mindenek előtt hálával tartozom témavezetőmnek, Dr. Kovács Krisztinának, aki türelmet és energiát nem sajnálva, állandóan azon fáradozott, hogy ebből az izgága, nyughatatlan ifjúból (azaz belőlem) eredményes kutatót faragjon. Amennyiben ez mégsem sikerült volna tökéletesen, aziránt a felelősség nem őt terheli Segített a tudományos gondolkodás elsajátításában és engesztelhetetlenül gyomlálta ki elkövetett hibáimat, elírásaimat, segítve, hogy az elvégzett munka a lehető legjobb minőségben kerüljön a tudományos közösség elé. Szeretnék emellett köszönetet mondani közelebbi kollégáimnak, a Molekuláris Neuroendokrinológia Laboratórium minden tagjának: Bosca Zoltánnak, Darida Miklósnak, Dr. Bali Balázsnak, Földes Annának, Dr. Gerencsér Andreának, Jelencsics Kírának, Ladjánszky Veronikának, Dr. Miklós Ildikónak, Pintér Ottónak, Dr. Szalay Katalinnak, Szalay Orsolyának, Szegő Évának, Tőkési Viktóriának, barátságukért és sokéves segítségükért. Ugyancsak köszönettel tartozom a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet minden munkatársának, közülük sokakkal sikerült értékes személyes kapcsolatot is kialakítani az évek során és vannak köztük olyanok is, akiket barátomnak mondhatok. Nagy köszönettel tartozom Prof. Palkovits Miklósnak, akihez bármikor fordulhattam és akitől rengeteget tanultam az évek során. Folyamatosan segítségemre volt Dr. Boldogkői Zsolt, aki a rekombináns vírustörzseket rendelkezésemre bocsájtotta és akitől sok szakmai támogatást kaptam. Hálás vagyok Prof. Nancy Rothwell, Dr. Stuart Allan és Prof. Risto Kauppinen önzetlen segítségéért, akik a University of Manchester kiváló kutatóiként megismertettek egy másfajta tudományos gondolkodással, aminek azóta is nagy hasznát veszem. Végezetül, de egyáltalán nem utolsósorban, nem tudom (és soha nem is leszek képes) megköszönni szüleimnek, nagyszüleimnek, dédmamámnak hogy egészséges gondolatvilágú és boldog gyermekként nézhettem a felnőttkor viszontagságai elé, testvéreimnek, hogy mindig mellettem álltak és feleségemnek, kislányomnak, akik miatt most már tudom, hogy miért is érdemes dolgoznom.

15 AZ ÉRTEKEZÉS ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ KÖZLEMÉNYEK JEGYZÉKE AZ ÉRTEKEZÉS ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ KÖZLEMÉNYEK: Zsolt Boldogköi, Attila Sík, Ádám Dénes, Anikó Reichart, József Toldi, Ida Gerendai, Krisztina J. Kovács, and Miklós Palkovits. Novel Tracing Paradigms Genetically Engineered Herpesviruses as Tools for Mapping Functional Circuits within the CNS: Present Status and Future Prospects. Progress in Neurobiology, 72 (2004) Ádám Dénes, Zsolt Boldogköi, Gabriella Uhereczky, Ákos Hornyák, Miklós Rusvai, Miklós Palkovits and Krisztina J. Kovács. Central Autonomic Control of the Bone Marrow: Multisynaptic Tract Tracing by Pseudorabies Virus. Neuroscience 134 (2005) Ádám Dénes, Zsolt Boldogkői, Ákos Hornyák, Miklós Palkovits, and Krisztina J. Kovács. Attenuated pseudorabies virus-evoked rapid innate immune response in the rat brain. Journal of Neuroimmunology 180 (2006) ELŐADÁS KIVONATOK: Dénes Ádám, Miklós Ildikó és Kovács Krisztina (2002) A hízósejtek morfológiai és funkcionális vizsgálata a fejlődő agyban. X. Sejt és Fejlődésbiológiai Napok, Siófok Ádám Dénes, Krisztina Kovács (2002) Mast cells in the developing rat brain. Elba Summer School, Italy Ádám Dénes, Miklós Palkovits, Zsolt Boldogköi, Ákos Hornyák and Krisztina Kovács (2004) Pseudorabies virus induced CNS inflammation and rapid glial reaction after peripheral inoculation. IBRO International Workshop on Neuronal Circuits: from Elementary to Complex Functions, January, Budapest Dénes Ádám, Boldogköi Zsolt, Palkovits Miklós, Kovács Krisztina (2004) Pseudorabies virus indukálta gyulladás és gyors gliális aktiváció a központi idegrendszerben, perifériás vírusbeadást követően. PHD Tudományos Napok, Budapest Ádám Dénes, Miklós Palkovits, Zsolt Boldogkői, Ákos Hornyák, Krisztina J. Kovács (2004) CNS inflammation and glial reaction against peripherally administered pseudorabies virus. 4th FENS, Lisbon

16 Márton Gábor, Szabó András, Boldogköi Zsolt, Dénes Ádám, Nógrádi Antal (2005) The use of mutant pseudorabies viruses for genetic modification of human embryonic spinal cord neurons. MITT XI., Pécs Boldogkői Zsolt, Dénes Ádám (2005) Viral vectors. MITT XI., Pécs Márton Gábor, Szabó András, Boldogköi Zsolt, Dénes Ádám, Nógrádi Antal (2006) The use of Pseudorabies virus as a gene therapy vector for human embryonic spinal cord neurons. IBRO International Workshop, Budapest Ádám Dénes, Miklós Palkovits, Zsolt Boldogkői, Ákos Hornyák, Krisztina J. Kovács (2006) Rapid microglial barrier formation and innate response control pseudorabies virus spread in the brain parenchyma. PENS Summer School, "The brain as a target for inflammatory processes" 14th-19th May, Berlin Adam Denes, Rishma Vidyasagar, Jianghua Feng, Johanna Närväinen, Barry McColl, Risto A. Kauppinen and Stuart Allan (2006) Endogenous and Exogenous Inflammatory Cell Responses Following Transient Ischaemia in Mice. 14 th ISMRM meeting, Seattle Márton Gábor, Szabó András, Boldogköi Zsolt, Dénes Ádám, Nógrádi Antal (2006) The use of Pseudorabies virus as a gene therapy vector for human embryonic spinal cord neurons. 5th FENS, July 8-12, Wien Miklós Darida, Ádám Dénes, Zsolt Boldogkői, Krisztina Kovács (2006) Dual viral transneuronal tracing of central circuits innervating brown and white adipose tissue. 5th FENS, July 8-12, Wien Ádám Dénes, Rishma Vidyasagar, Jianghua Feng, Johanna Närväinen, Barry McColl, Risto A. Kauppinen and Stuart Allan (2006) Proliferation and supportive role of self-renewing microglia following transient MCAo. 5th FENS, July 8-12, Wien

Transzszinaptikus pályajelölés rekombináns pseudorabies vírus törzsekkel és a vírusfertőzés hatására kialakuló centrális gyulladás vizsgálata

Transzszinaptikus pályajelölés rekombináns pseudorabies vírus törzsekkel és a vírusfertőzés hatására kialakuló centrális gyulladás vizsgálata SEMMELWEIS EGYETEM SZENTÁGOTHAI JÁNOS IDEGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Transzszinaptikus pályajelölés rekombináns pseudorabies vírus törzsekkel és a vírusfertőzés hatására kialakuló centrális gyulladás vizsgálata

Részletesebben

Az elért eredmények. a) A jobb- és baloldali petefészek supraspinális beidegzése

Az elért eredmények. a) A jobb- és baloldali petefészek supraspinális beidegzése Az elért eredmények A perifériás belsőelválasztású mirigyek működésének szabályozásában a hypothalamushypophysis-célszerv rendszer döntő szerepet játszik. Közvetett, élettani megfigyelések arra utaltak,

Részletesebben

2) Megfigyelések éheztetés és újraetetés (jóllakottság) hatására bekövetkezett változásokról a hypothalamus neuronjaiban

2) Megfigyelések éheztetés és újraetetés (jóllakottság) hatására bekövetkezett változásokról a hypothalamus neuronjaiban A pályázati témában elért eredményeket 10 közleményben (ebből 4 közlés alatt) és 29 hazai és nemzetközi kongresszuson előadás vagy poszter formájában mutattuk be. A vizsgálatok döntő többségét PhD hallgatók

Részletesebben

PhD vizsgakérdések április 11. Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét.

PhD vizsgakérdések április 11. Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét. PhD vizsgakérdések 2012. április 11 1 Mi a szerepe a corpus geniculatum lateralé-nak a látásban? Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét.

Részletesebben

Jegyzőkönyv. dr. Kozsurek Márk. A CART peptid a gerincvelői szintű nociceptív információfeldolgozásban szerepet játszó neuronális hálózatokban

Jegyzőkönyv. dr. Kozsurek Márk. A CART peptid a gerincvelői szintű nociceptív információfeldolgozásban szerepet játszó neuronális hálózatokban Jegyzőkönyv dr. Kozsurek Márk A CART peptid a gerincvelői szintű nociceptív információfeldolgozásban szerepet játszó neuronális hálózatokban című doktori értekezésének házi védéséről Jegyzőkönyv dr. Kozsurek

Részletesebben

AZ ÖSZTROGÉN ÉS A DEHIDROEPIANDROSZTERON SZEREPE A SZINAPTIKUS ÁTRENDEZŐDÉSBEN

AZ ÖSZTROGÉN ÉS A DEHIDROEPIANDROSZTERON SZEREPE A SZINAPTIKUS ÁTRENDEZŐDÉSBEN AZ ÖSZTROGÉN ÉS A DEHIDROEPIANDROSZTERON SZEREPE A SZINAPTIKUS ÁTRENDEZŐDÉSBEN c. PhD-értekezés magyar nyelvű összefoglalója Csákvári Eszter Témavezető: Dr. Párducz Árpád Magyar Tudományos Akadémia Szegedi

Részletesebben

A prefrontális agykéreg subcorticalis és autonóm kapcsolatai

A prefrontális agykéreg subcorticalis és autonóm kapcsolatai A prefrontális agykéreg subcorticalis és autonóm kapcsolatai Doktori tézisek Guttmann-né Reichart Anikó Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola Témavezető: Prof. Palkovits Miklós

Részletesebben

Válasz Dr. Gereben Balázs bírálatára

Válasz Dr. Gereben Balázs bírálatára Válasz Dr. Gereben Balázs bírálatára Mindenekelőtt köszönöm Tisztelt Bírálónak, hogy elvállalta az MTA doktora címre benyújtott dolgozatom értékelését. Kérdéseire, megjegyzéseire a bírálatban megfogalmazott

Részletesebben

A nesfatin-1/nucb2 szerepének vizsgálata a központi idegrendszerben. Doktori tézisek Könczöl Katalin

A nesfatin-1/nucb2 szerepének vizsgálata a központi idegrendszerben. Doktori tézisek Könczöl Katalin A nesfatin-1/nucb2 szerepének vizsgálata a központi idegrendszerben Doktori tézisek Könczöl Katalin Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola Témavezető: Hivatalos bírálók: Szigorlati

Részletesebben

Mikrogliák eredete és differenciációja

Mikrogliák eredete és differenciációja Mikrogliák eredete és differenciációja 2017. 10. 24. Jordán Viktória F. Ginhoux et al. Origin and differentiation of microglia, 2013 F. Ginhoux et al. Fate mapping anaylsis reveals that adult microglia

Részletesebben

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Téglási Vanda, MoldvayJudit, Fábián Katalin, Csala Irén, PipekOrsolya, Bagó Attila,

Részletesebben

megerősítik azt a hipotézist, miszerint az NPY szerepet játszik az evés, az anyagcsere, és az alvás integrálásában.

megerősítik azt a hipotézist, miszerint az NPY szerepet játszik az evés, az anyagcsere, és az alvás integrálásában. Az első két pont a növekedési hormon (GH)-felszabadító hormon (GHRH)-alvás témában végzett korábbi kutatásaink eredményeit tartalmazza, melyek szervesen kapcsolódnak a jelen pályázathoz, és már ezen pályázat

Részletesebben

A humán tripszinogén 4 expressziója és eloszlási mintázata az emberi agyban

A humán tripszinogén 4 expressziója és eloszlási mintázata az emberi agyban A humán tripszinogén 4 expressziója és eloszlási mintázata az emberi agyban Doktori (PhD) értekezés Siklódi Erika Rozália Biológia Doktori Iskola Iskolavezető: Prof. Erdei Anna, tanszékvezető egyetemi

Részletesebben

FUSARIUM TOXINOK IDEGRENDSZERI HATÁSÁNAK ELEMZÉSE

FUSARIUM TOXINOK IDEGRENDSZERI HATÁSÁNAK ELEMZÉSE FUSARIUM TOXINOK IDEGRENDSZERI HATÁSÁNAK ELEMZÉSE Világi Ildikó, Varró Petra, Bódi Vera, Schlett Katalin, Szűcs Attila, Rátkai Erika Anikó, Szentgyörgyi Viktória, Détári László, Tóth Attila, Hajnik Tünde,

Részletesebben

Immunológia alapjai. Az immunválasz szupressziója Előadás. A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek

Immunológia alapjai. Az immunválasz szupressziója Előadás. A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek Immunológia alapjai 19 20. Előadás Az immunválasz szupressziója A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek Mi a szupresszió? Általános biológiai szabályzó funkció. Az immunszupresszió az

Részletesebben

2012.11.27. Neuronok előkészítése funkcionális vizsgálatokra. Az alkalmazható technikák előnyei és hátrányai. Neuronok izolálása I

2012.11.27. Neuronok előkészítése funkcionális vizsgálatokra. Az alkalmazható technikák előnyei és hátrányai. Neuronok izolálása I Neuronok előkészítése funkcionális vizsgálatokra. Az alkalmazható technikák előnyei és hátrányai Sejtszintű elektrofiziológia 1.: csatornák funkcionális Sejtszintű elektrofiziológia 2.: izolált/sejtkultúrában

Részletesebben

A Caskin1 állványfehérje vizsgálata

A Caskin1 állványfehérje vizsgálata A Caskin1 állványfehérje vizsgálata Doktori tézisek Balázs Annamária Semmelweis Egyetem Molekuláris Orvostudományok Doktori Iskola Témavezeto: Dr. Buday László egyetemi tanár, az orvostudományok doktora

Részletesebben

1./ Hím patkányok négy hetes részleges éheztetésének napi átlagfogyasztás 60 %-a) hatása a lateralis septum három neuropeptidjének mennyiségére:

1./ Hím patkányok négy hetes részleges éheztetésének napi átlagfogyasztás 60 %-a) hatása a lateralis septum három neuropeptidjének mennyiségére: Záró beszámoló Az OTKA T 43170 számú A GABAerg és peptiderg rendszerek kölcsönhatásainak morfológiai alapjai a patkány agy lateralis septumában című pályázatáról A lateralis septum (LS) a hypothalamikus

Részletesebben

Az adaptív immunválasz kialakulása. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az adaptív immunválasz kialakulása. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az adaptív immunválasz kialakulása Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE NK sejt T Bev. 1. ábra Immunhomeosztázis A veleszületett immunrendszer elemei nélkül nem alakulhat ki az adaptív immunválasz A veleszületett

Részletesebben

Az anti-apoptózis mechanizmus vizsgálata agyi ischaemia/hypoxia modellekben

Az anti-apoptózis mechanizmus vizsgálata agyi ischaemia/hypoxia modellekben OTKA T-037887 zárójelentés Az anti-apoptózis mechanizmus vizsgálata agyi ischaemia/hypoxia modellekben Az ischaemias stroke-ot követően az elzáródott ér ellátási területének centrumában percek, órák alatt

Részletesebben

(1) A T sejtek aktiválása (2) Az ön reaktív T sejtek toleranciája. α lánc. β lánc. V α. V β. C β. C α.

(1) A T sejtek aktiválása (2) Az ön reaktív T sejtek toleranciája. α lánc. β lánc. V α. V β. C β. C α. Immunbiológia II A T sejt receptor () heterodimer α lánc kötőhely β lánc 14. kromoszóma 7. kromoszóma 1 V α V β C α C β EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN CITOSZÓL αlánc: VJ régió β lánc: VDJ régió Nincs

Részletesebben

A herpes simplex vírus és a rubeolavírus autofágiára gyakorolt in vitro hatásának vizsgálata

A herpes simplex vírus és a rubeolavírus autofágiára gyakorolt in vitro hatásának vizsgálata A herpes simplex vírus és a rubeolavírus autofágiára gyakorolt in vitro hatásának vizsgálata Dr. Pásztor Kata Ph.D. Tézis Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Orvosi Mikrobiológiai és

Részletesebben

Az inzulin receptort kifejező elsődleges érző idegsejtek morfometriai és neurokémiai jellemzése patkányban

Az inzulin receptort kifejező elsődleges érző idegsejtek morfometriai és neurokémiai jellemzése patkányban Az inzulin receptort kifejező elsődleges érző idegsejtek morfometriai és neurokémiai jellemzése patkányban Ph. D. értekezés tézisei Dr. Lázár Bence András Témavezetők: Prof. Dr. Jancsó Gábor Dr. med. habil

Részletesebben

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI AZ OPPORTUNISTA HUMÁNPATOGÉN CANDIDA PARAPSILOSIS ÉLESZTŐGOMBA ELLENI TERMÉSZETES ÉS ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ VIZSGÁLATA

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI AZ OPPORTUNISTA HUMÁNPATOGÉN CANDIDA PARAPSILOSIS ÉLESZTŐGOMBA ELLENI TERMÉSZETES ÉS ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ VIZSGÁLATA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI AZ OPPORTUNISTA HUMÁNPATOGÉN CANDIDA PARAPSILOSIS ÉLESZTŐGOMBA ELLENI TERMÉSZETES ÉS ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ VIZSGÁLATA TÓTH ADÉL TÉMAVEZETŐ: DR. GÁCSER ATTILA TUDOMÁNYOS FŐMUNKATÁRS

Részletesebben

Humán asztrociták. Nagyobb és komplexebb. idegrendszeri fejlődésben jelentős szerepű

Humán asztrociták. Nagyobb és komplexebb. idegrendszeri fejlődésben jelentős szerepű Humán asztrociták Nagyobb és komplexebb idegrendszeri fejlődésben jelentős szerepű Forrás: Human vs Rodent astrocytes. (Courtesy Alexi Verkhratsky (Chapter 3), Neuroglia by Kettenmann) Glial Progenitor

Részletesebben

Asztrociták: a központi idegrendszer sokoldalú sejtjei. 2009.11.04. Dr Környei Zsuzsanna

Asztrociták: a központi idegrendszer sokoldalú sejtjei. 2009.11.04. Dr Környei Zsuzsanna Asztrociták: a központi idegrendszer sokoldalú sejtjei 2009.11.04. Dr Környei Zsuzsanna Caenorhabditis elegans 1090 testi sejt 302 idegsejt 56 gliasejt Idegi sejttípusok Neural cell types Idegsejtek Gliasejtek

Részletesebben

Az autonóm idegrendszer

Az autonóm idegrendszer Az autonóm idegrendszer Enterális idegrendszer Szimpatikus idegrendszer Paraszimpatikus idegrendszer HYPOTHALAMUS AGYTÖRZS agyidegek PERIFÉRIÁS GANGLIONOK EFFEKTOR GERINCVELŐ Gerincvelői idegek PERIFÉRIÁS

Részletesebben

Lymphoma sejtvonalak és gyerekkori leukémia (ALL) sejtek mikro RNS (mir) profiljának vizsgálata

Lymphoma sejtvonalak és gyerekkori leukémia (ALL) sejtek mikro RNS (mir) profiljának vizsgálata Lymphoma sejtvonalak és gyerekkori leukémia (ALL) sejtek mikro RNS (mir) profiljának vizsgálata Dr. Nemes Karolina, Márk Ágnes, Dr. Hajdu Melinda, Csorba Gézáné, Dr. Kopper László, Dr. Csóka Monika, Dr.

Részletesebben

Az elért eredmények ismertetése 1. Csirkeembriók gerincvelő telepeiben kimutattuk, hogy az extracellularis matrix (ECM) egyik organizátor molekulája,

Az elért eredmények ismertetése 1. Csirkeembriók gerincvelő telepeiben kimutattuk, hogy az extracellularis matrix (ECM) egyik organizátor molekulája, Az elért eredmények ismertetése 1. Csirkeembriók gerincvelő telepeiben kimutattuk, hogy az extracellularis matrix (ECM) egyik organizátor molekulája, a hyaluronsav (HA) elsősorban a postmitotikus állapot

Részletesebben

Mutáns Aujeszky-féle vírus törzsek analízise

Mutáns Aujeszky-féle vírus törzsek analízise Mutáns Aujeszky-féle vírus törzsek analízise PhD értekezés tézisei Tóth Judit Témavezető: Boldogkői Zsolt Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézet Szeged 2 2011 Bevezetés Az Aujeszky-féle vírus

Részletesebben

KÖZLEMÉNYEK: A vér-agy gát zárt koponyasérülést követ acut változásának nyomonkövetése MRvizsgálattal

KÖZLEMÉNYEK: A vér-agy gát zárt koponyasérülést követ acut változásának nyomonkövetése MRvizsgálattal KÖZLEMÉNYEK: Function-dependent expressions of CGRP in neuromuscular junctions of facial muscles B. Csillik, E. Knyihár-Csillik, E. Kukla, J. Tajti, A. Czigner, G.W.Kreutzberg Eur. Arch. Otorhinolaryngol.,

Részletesebben

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Tanárszakosok, 2017. Bev. 2. ábra Az immunválasz kialakulása 3.1. ábra A vérsejtek képződésének helyszínei az élet folyamán

Részletesebben

4.1. A bélidegrendszer nitrerg neuronjainak vizsgálata fejlődő csirkeembrióban

4.1. A bélidegrendszer nitrerg neuronjainak vizsgálata fejlődő csirkeembrióban 4. Eredmények 4.1. A bélidegrendszer nitrerg neuronjainak vizsgálata fejlődő csirkeembrióban Kvalitatív vizsgálataink azt mutatták, hogy a PM-ben a ganglionok és internodális ágak a 12. embrionális napon

Részletesebben

~ 1 ~ Ezek alapján a következő célokat valósítottuk meg a Ph.D. munkám során:

~ 1 ~ Ezek alapján a következő célokat valósítottuk meg a Ph.D. munkám során: ~ 1 ~ Bevezetés és célkitűzések A sejtekben egy adott időpillanatban expresszált fehérjék összessége a proteom. A kvantitatív proteomika célja a proteom, egy adott kezelés vagy stimulus hatására bekövetkező

Részletesebben

A T sejt receptor (TCR) heterodimer

A T sejt receptor (TCR) heterodimer Immunbiológia - II A T sejt receptor (TCR) heterodimer 1 kötőhely lánc lánc 14. kromoszóma 7. kromoszóma V V C C EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN CITOSZÓL lánc: VJ régió lánc: VDJ régió Nincs szomatikus

Részletesebben

Ketogén diéta alkalmazása a gyermekepileptológiában

Ketogén diéta alkalmazása a gyermekepileptológiában TDK-munka címe Oesophagus atresia miatt operált gyermekek utógondozása Májtranszplantált gyermekek utánkövetése (szénhidrátanyagcsere, csontanyagcsere, zsíranyagcsere, cardiovascularis rizikó) különös

Részletesebben

Búza tartalékfehérjék mozgásának követése a transzgénikus rizs endospermium sejtjeiben

Búza tartalékfehérjék mozgásának követése a transzgénikus rizs endospermium sejtjeiben TÉMA ÉRTÉKELÉS TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0003 (minden téma külön lapra) 2010. június 1. 2012. május 31. 1. Az elemi téma megnevezése Búza tartalékfehérjék mozgásának követése a transzgénikus rizs endospermium

Részletesebben

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK Bácsi Attila, PhD, DSc etele@med.unideb.hu Debreceni Egyetem, ÁOK Immunológiai Intézet INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ Példák intracelluláris baktériumokra Intracelluláris

Részletesebben

Áramlási citometria, sejtszeparációs technikák. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet ÁOK, PTE

Áramlási citometria, sejtszeparációs technikák. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet ÁOK, PTE Áramlási citometria, sejtszeparációs technikák Immunológiai és Biotechnológiai Intézet ÁOK, PTE Az áramlási citometria elve Az áramlási citometria ( Flow cytometria ) sejtek gyors, multiparaméteres vizsgálatára

Részletesebben

Áramlási citometria 2011. / 4. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK

Áramlási citometria 2011. / 4. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Áramlási citometria 2011. / 4 Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Az áramlási citometria elve Az áramlási citometria ( Flow cytometria ) sejtek gyors, multiparaméteres vizsgálatára alkalmas

Részletesebben

SZOCIÁLIS VISELKEDÉSEK

SZOCIÁLIS VISELKEDÉSEK VISELKEDÉSÉLETTAN 10. ELŐADÁS SZOCIÁLIS VISELKEDÉSEK Dobolyi Árpád ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék AZ ELŐADÁS VÁZLATA A szociális viselkedések a társas kapcsolat, mint jutalom Fajtársakkal kapcsolatos

Részletesebben

TUMORSEJTEK FENOTÍPUS-VÁLTOZÁSA TUMOR-SZTRÓMA SEJTFÚZIÓ HATÁSÁRA. Dr. Kurgyis Zsuzsanna

TUMORSEJTEK FENOTÍPUS-VÁLTOZÁSA TUMOR-SZTRÓMA SEJTFÚZIÓ HATÁSÁRA. Dr. Kurgyis Zsuzsanna TUMORSEJTEK FENOTÍPUS-VÁLTOZÁSA TUMOR-SZTRÓMA SEJTFÚZIÓ HATÁSÁRA PhD tézis Dr. Kurgyis Zsuzsanna Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Szegedi Tudományegyetem Szeged 2017 2 TUMORSEJTEK FENOTÍPUS-VÁLTOZÁSA

Részletesebben

A C1 orf 124/Spartan szerepe a DNS-hiba tolerancia útvonalban

A C1 orf 124/Spartan szerepe a DNS-hiba tolerancia útvonalban Ph.D. tézisek A C1 orf 124/Spartan szerepe a DNS-hiba tolerancia útvonalban Írta: Juhász Szilvia Témavezető: Dr. Haracska Lajos Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézet

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015 / Referencia szám: AB1.0/2015 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI

Részletesebben

Belső elválasztású mirigyek

Belső elválasztású mirigyek Belső elválasztású mirigyek Szekréciós szervek szövettana A különböző sejtszervecskék fejlettsége utal a szekretált anyag jellemzőire és a szekréciós aktivitás mértékére: Golgi komplex: jelenléte szekrétum

Részletesebben

ISMÉTLŐDŐ STRESSZ HATÁSAINAK VIZSGÁLATA ZEBRADÁNIÓN (DANIO RERIO)

ISMÉTLŐDŐ STRESSZ HATÁSAINAK VIZSGÁLATA ZEBRADÁNIÓN (DANIO RERIO) ISMÉTLŐDŐ STRESSZ HATÁSAINAK VIZSGÁLATA ZEBRADÁNIÓN (DANIO RERIO) Buza Eszter, Váradi László, Csenki Zsolt, Müller Tamás, Jeney Zsigmond, Mézes Miklós Szent István Egyetem Mezőgazdaság-és Környezettudományi

Részletesebben

Kolin-acetiltranszferáz

Kolin-acetiltranszferáz Kolin-acetiltranszferáz Neurotranszmitter-kritériumok: Szintetizáló enzim-készlet ( kulcs-enzimek ) Tároló-rendszer (vezikuláris transzporterek) Felvevő /lebontó rendszer Adagolással posztszinaptikus válasz

Részletesebben

Jelátviteli folyamatok vizsgálata neutrofil granulocitákban és az autoimmun ízületi gyulladás kialakulásában

Jelátviteli folyamatok vizsgálata neutrofil granulocitákban és az autoimmun ízületi gyulladás kialakulásában Jelátviteli folyamatok vizsgálata neutrofil granulocitákban és az autoimmun ízületi gyulladás kialakulásában Doktori tézisek Dr. Németh Tamás Semmelweis Egyetem Molekuláris Orvostudományok Doktori Iskola

Részletesebben

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 10. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Miért fontos a komplement rendszer? A veleszületett (nem-specifikus) immunválasz része Azonnali válaszreakció A veleszületett

Részletesebben

AZ UTÓDGONDOZÁS ÉLETTANA

AZ UTÓDGONDOZÁS ÉLETTANA VISELKEDÉSÉLETTAN 7. ELŐADÁS AZ UTÓDGONDOZÁS ÉLETTANA Dobolyi Árpád ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék A REPRODUKCIÓS CIKLUS AZ ANYÁK VISELKEDÉSI ÉS FIZIOLÓGIÁS VÁLTOZÁSAI AZ OXYTOCIN ÉS VAZOPRESSIN

Részletesebben

IN SITU HIBRIDIZÁCIÓS HISZTOKÉMIA (ISHH)

IN SITU HIBRIDIZÁCIÓS HISZTOKÉMIA (ISHH) IN SITU HIBRIDIZÁCIÓS HISZTOKÉMIA (ISHH) Dobolyi Árpád SE Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet AZ ISHH ÖSSZEHASONLÍTÁSA A FLUORESZCENS IN SITU HIBRIDIZÁCIÓVAL (FISH) RNS és nem DNS vizsgálata Tipikusan

Részletesebben

A hőszabályozás központi idegrendszeri integrációja. Doktori értekezés. dr. Bratincsák András

A hőszabályozás központi idegrendszeri integrációja. Doktori értekezés. dr. Bratincsák András A hőszabályozás központi idegrendszeri integrációja Doktori értekezés dr. Bratincsák András Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola Témavezető: Dr. Palkovits Miklós, egyetemi

Részletesebben

A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban között. Dr. Hortobágyi Judit

A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban között. Dr. Hortobágyi Judit A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban 2007-2011 között Dr. Hortobágyi Judit Pikkelysömörre gyakorolt hatása 2007-től 2009-ig 1. Lokális hatása 2. Szisztémás hatása 3. Állatkísérlet

Részletesebben

Újabb ismeretek a Graves-ophthalmopathia kórisméjében

Újabb ismeretek a Graves-ophthalmopathia kórisméjében Újabb ismeretek a Graves-ophthalmopathia kórisméjében Dr. Molnár Ildikó 2004 Tézisek Az utóbbi 11 évben végzett tudományos munkám új eredményei 1. Graves-kórhoz társult infiltratív ophthalmopathia kialakulásában

Részletesebben

A MIKROGLIA FENOTÍPUS MORFOLÓGIAI, IMMUNCITOKÉMIAI ÉS FUNKCIONÁLIS JELLEMZÉSE SEJTTENYÉSZETEKBEN

A MIKROGLIA FENOTÍPUS MORFOLÓGIAI, IMMUNCITOKÉMIAI ÉS FUNKCIONÁLIS JELLEMZÉSE SEJTTENYÉSZETEKBEN Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Természettudományi és Informatikai Kar Sejtbiológia és Molekuláris Medicina Tanszék A MIKROGLIA FENOTÍPUS MORFOLÓGIAI, IMMUNCITOKÉMIAI ÉS FUNKCIONÁLIS

Részletesebben

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3,

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Rostás Tamás3, Ritter Zsombor4, Zámbó Katalin1 Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

Gyógyszerrezisztenciát okozó fehérjék vizsgálata

Gyógyszerrezisztenciát okozó fehérjék vizsgálata Gyógyszerrezisztenciát okozó fehérjék vizsgálata AKI kíváncsi kémikus kutatótábor 2017.06.25-07.01. Témavezetők : Telbisz Ágnes, Horváth Tamás Kutatók : Dobolyi Zsófia, Bereczki Kristóf, Horváth Ákos Gyógyszerrezisztencia

Részletesebben

Testtömeg szabályozás. Palicz Zoltán

Testtömeg szabályozás. Palicz Zoltán Testtömeg szabályozás Palicz Zoltán A hypothalamus fontosabb magcsoportjai Alapfogalmak Orexigén projekció: táplálékfelvételt indukáló idegpálya Anorexigén projekció: táplálékfelvételt gátló idegpálya

Részletesebben

A dorsolateralis hypothalamus funkcionális anatómiai vizsgálata patkányban

A dorsolateralis hypothalamus funkcionális anatómiai vizsgálata patkányban A dorsolateralis hypothalamus funkcionális anatómiai vizsgálata patkányban Doktori tézisek Papp Rege Sugárka Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola Témavezető: Dr. Palkovits

Részletesebben

Statikus és dinamikus elektroenkefalográfiás vizsgálatok Alzheimer kórban

Statikus és dinamikus elektroenkefalográfiás vizsgálatok Alzheimer kórban Statikus és dinamikus elektroenkefalográfiás vizsgálatok Alzheimer kórban Doktori tézisek Dr. Hidasi Zoltán Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Rajna Péter, egyetemi

Részletesebben

A preventív vakcináció lényege :

A preventív vakcináció lényege : Vakcináció Célja: antigénspecifkus immunválasz kiváltása a szervezetben A vakcina egy olyan készítmény, amely fokozza az immunitást egy adott betegséggel szemben (aktiválja az immunrendszert). A preventív

Részletesebben

Immunológia Alapjai. 13. előadás. Elsődleges T sejt érés és differenciálódás

Immunológia Alapjai. 13. előadás. Elsődleges T sejt érés és differenciálódás Immunológia Alapjai 13. előadás Elsődleges T sejt érés és differenciálódás A T és B sejt receptor eltérő szerkezetű A T sejt receptor komplex felépítése + DOMÉNES SZERKEZET αβ ΤcR SP(CD4+ vagy CD8+) γδ

Részletesebben

Két kevéssé ismert humán ABCG fehérje expressziója és funkcionális vizsgálata: ABCG1 és ABCG4 jellemzése

Két kevéssé ismert humán ABCG fehérje expressziója és funkcionális vizsgálata: ABCG1 és ABCG4 jellemzése Két kevéssé ismert humán ABCG fehérje expressziója és funkcionális vizsgálata: ABCG1 és ABCG4 jellemzése Doktori tézisek Dr. Cserepes Judit Semmelweis Egyetem Molekuláris Orvostudományok Doktori Iskola

Részletesebben

A dorsolateralis hypothalamus neuronokból induló, az alsó agytörzs és a gerincvelő preganglionáris idegsejtjeit, valamint catecholamin

A dorsolateralis hypothalamus neuronokból induló, az alsó agytörzs és a gerincvelő preganglionáris idegsejtjeit, valamint catecholamin SZAKMAI BESZÁMOLÓ A hypothalamus és az autonóm idegrendszer szabályozó mechanizmusaiban részt vevő agypályák topográfiája és neurokémiai karakterizálása A kutatási téma a hypothalamus és az autonóm idegrendszer

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti 2016. november 28-december 9 Referencia szám: AB1.0/2015 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete

Részletesebben

A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI. - autokrin. -neurokrin. - parakrin. -térátvitel. - endokrin

A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI. - autokrin. -neurokrin. - parakrin. -térátvitel. - endokrin A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI - autokrin -neurokrin - parakrin -térátvitel - endokrin 3.1. ábra: Az immunreakciók főbb típusai és funkciójuk. IMMUNVÁLASZ TERMÉSZETES ADAPTÍV humorális sejtes HUMORÁLIS

Részletesebben

1. Bevezetés. Integrinek, Fc-receptorok és G-fehérje-kapcsolt receptorok jelátvitelének mechanizmusa neutrofil granulocitákban

1. Bevezetés. Integrinek, Fc-receptorok és G-fehérje-kapcsolt receptorok jelátvitelének mechanizmusa neutrofil granulocitákban Integrinek, Fc-receptorok és G-fehérje-kapcsolt receptorok jelátvitelének mechanizmusa neutrofil granulocitákban Doktori tézisek Dr. Jakus Zoltán Semmelweis Egyetem Molekuláris Orvostudományok Doktori

Részletesebben

Ca 2+ Transients in Astrocyte Fine Processes Occur Via Ca 2+ Influx in the Adult Mouse Hippocampus

Ca 2+ Transients in Astrocyte Fine Processes Occur Via Ca 2+ Influx in the Adult Mouse Hippocampus Ca 2+ Transients in Astrocyte Fine Processes Occur Via Ca 2+ Influx in the Adult Mouse Hippocampus Ravi L. Rungta, Louis-Philippe Bernier, Lasse Dissing-Olesen, Christopher J. Groten,Jeffrey M. LeDue,

Részletesebben

2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN

2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN 2.6.16. Vizsgálatok idegen kórokozókra Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.7.0 1 2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN 01/2011:20616 Azokhoz a vizsgálatokhoz, amelyekhez a vírust előzőleg

Részletesebben

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 16. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Plazma enzim mediátorok: - Kinin rendszer - Véralvadási rendszer Lipid mediátorok Kemoattraktánsok: - Chemokinek:

Részletesebben

Nagyon köszönöm a disszertáció alapvetően pozitív megítélését és a gondos bírálatot. A következőkben válaszolok a feltett kérdésekre.

Nagyon köszönöm a disszertáció alapvetően pozitív megítélését és a gondos bírálatot. A következőkben válaszolok a feltett kérdésekre. Válasz Dr. Tamás Gábor bírálói véleményére Tisztelt Professzor Úr, Nagyon köszönöm a disszertáció alapvetően pozitív megítélését és a gondos bírálatot. A következőkben válaszolok a feltett kérdésekre.

Részletesebben

Doktori. Semmelweis Egyetem

Doktori. Semmelweis Egyetem a Doktori Semmelweis Egyetem z Hivatalo Dr Helyes Zsuzsanna egyetemi docens, az MTA doktora Dr Dr tagja Szi Dr az MTA doktora Dr, az MTA rendes, PhD Budapest 2012 A neutrofil granuloci PhDvel foglalkoztam

Részletesebben

A nemi különbségek vizsgálatáról lévén szó, elsődleges volt a nemi hormonok, mint belső környezetbeli különbségeket létrehozó tényezők szerepének

A nemi különbségek vizsgálatáról lévén szó, elsődleges volt a nemi hormonok, mint belső környezetbeli különbségeket létrehozó tényezők szerepének Kutatási beszámoló Pályázatunk célja annak kiderítése volt, hogy az agyi asztrociták mutatnak-e nemi különbségeket, akár struktura, akár területi megoszlás, akár reaktivitás tekintetében. Alkalmazott megközelítésünk

Részletesebben

Növényvédelmi Tudományos Napok 2014

Növényvédelmi Tudományos Napok 2014 Növényvédelmi Tudományos Napok 2014 Budapest 60. NÖVÉNYVÉDELMI TUDOMÁNYOS NAPOK Szerkesztők HORVÁTH JÓZSEF HALTRICH ATTILA MOLNÁR JÁNOS Budapest 2014. február 18-19. ii Szerkesztőbizottság Tóth Miklós

Részletesebben

A KALMODULIN GÉNMŰKÖDÉS SZABÁLYOZÁSA OROFACIÁLIS BŐR EREDETŰ KRÓNIKUS GYULLADÁS ALATT ÉS AZT KÖVETŐ SZTEROID KEZELÉS SORÁN A

A KALMODULIN GÉNMŰKÖDÉS SZABÁLYOZÁSA OROFACIÁLIS BŐR EREDETŰ KRÓNIKUS GYULLADÁS ALATT ÉS AZT KÖVETŐ SZTEROID KEZELÉS SORÁN A A KALMODULIN GÉNMŰKÖDÉS SZABÁLYOZÁSA OROFACIÁLIS BŐR EREDETŰ KRÓNIKUS GYULLADÁS ALATT ÉS AZT KÖVETŐ SZTEROID KEZELÉS SORÁN A PATKÁNY AGYTÖRZSI NYŰLTVELŐI RÉGIÓBAN Dr. Oroján Iván, MD Témavezető: Dr. Gulya

Részletesebben

Új neurotranszmitter rendszerek azonosítása gonadotropinreleasing hormont termelő neuronok idegi szabályozásában

Új neurotranszmitter rendszerek azonosítása gonadotropinreleasing hormont termelő neuronok idegi szabályozásában Új neurotranszmitter rendszerek azonosítása gonadotropinreleasing hormont termelő neuronok idegi szabályozásában Doktori tézisek Túri F. Gergely MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Endokrin Neurobiológia

Részletesebben

Az agy sejtszerkezeti és működési vizsgálata. Élettani és Neurobiológiai Tanszék

Az agy sejtszerkezeti és működési vizsgálata. Élettani és Neurobiológiai Tanszék Az agy sejtszerkezeti és működési vizsgálata Élettani és Neurobiológiai Tanszék In vivo elektrofiziológiai Élettani és Neurobiológiai Tanszék Oktatók és kutatók (2015-2016-os tanév) Ex vivo elektrofiziológiai

Részletesebben

eljárásokkal Doktori tézisek Szatmári Tünde Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Sugárterápia Program

eljárásokkal Doktori tézisek Szatmári Tünde Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Sugárterápia Program Agydaganatok sugárterápia iránti érzékenységének növelése génterápiás eljárásokkal Doktori tézisek Szatmári Tünde Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Sugárterápia Program Doktori

Részletesebben

Kálium ion-csatornák szerepének vizsgálata szívizomsejtekben a génkifejeződés RNS interferencia révén történő blokkolásával

Kálium ion-csatornák szerepének vizsgálata szívizomsejtekben a génkifejeződés RNS interferencia révén történő blokkolásával Kálium ion-csatornák szerepének vizsgálata szívizomsejtekben a génkifejeződés RNS interferencia révén történő blokkolásával Kutatási témánk a szívizom kálium ioncsatornáinak vizsgálata RNS interferencia

Részletesebben

Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Szakképzés Karl Landsteiner Karl Landsteiner:

Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Szakképzés Karl Landsteiner Karl Landsteiner: Az AB0 vércsoport rendszer Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Szakképzés 2011 Az AB0 rendszer felfedezése 1901. Karl Landsteiner Landsteiner szabály 1901 Karl Landsteiner: Munkatársai vérmintáit vizsgálva fedezte fel

Részletesebben

VISELKEDÉSÉLETTAN 5. ELŐADÁS

VISELKEDÉSÉLETTAN 5. ELŐADÁS VISELKEDÉSÉLETTAN 5. ELŐADÁS A TÁPLÁLÉKFELVÉTEL SZABÁLYOZÁSA 2 Dobolyi Árpád ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék AZ ELŐADÁS VÁZLATA 1. A táplálékfelvételre ható motivációs hatások 2. Étvágy, ízérzés

Részletesebben

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL KÖZÖS STRATÉGIA KIFEJLESZTÉSE MOLEKULÁRIS MÓDSZEREK ALKALMAZÁSÁVAL

Részletesebben

A neuronális-, az endokrin- és az immunrendszer (NEI) kölcsönhatásai

A neuronális-, az endokrin- és az immunrendszer (NEI) kölcsönhatásai A neuronális-, az endokrin- és az immunrendszer (NEI) kölcsönhatásai Szabályozásfiziológia 2012 Dr. Bárdos György egyetemi tanár VEGETATÍV SZABÁLYOZÁS VEGETATÍV IDEGRENDSZER RECEPTOROK EXTEROCEPTOROK INTERORECEPTOROK

Részletesebben

Doktori tézisek Cservenák Melinda. Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola

Doktori tézisek Cservenák Melinda. Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola A tuberoinfundibuláris peptid 39 és a kettes típusú parathormon receptor neuromodulátor rendszer szerepe az anyai adaptációk központi idegrendszeri szabályozásában Doktori tézisek Cservenák Melinda Semmelweis

Részletesebben

PhD tézis. Dr. Gloviczki Balázs. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

PhD tézis. Dr. Gloviczki Balázs. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Gerincvelői mellső gyökér avulsiót túlélő cervikális motoneuronok beidegzési képességenek növelése: a gerincvelő - plexus brachialis kapcsolat helyreállítása és a riluzol kezelés hatásai PhD tézis Dr.

Részletesebben

Degeneráció és regeneráció az idegrendszerben

Degeneráció és regeneráció az idegrendszerben Degeneráció és regeneráció az idegrendszerben Axonális sérülés és regeneráció August Waller, 1850: Waller-féle degeneráció (Wallerian degeneration) disztális axonális csonk: degeneráció 24-36 órán belül

Részletesebben

Az ABCG2 multidrog transzporter fehérje szerkezetének és működésének vizsgálata

Az ABCG2 multidrog transzporter fehérje szerkezetének és működésének vizsgálata Az ABCG2 multidrog transzporter fehérje szerkezetének és működésének Kutatási előzmények Az ABC transzporter membránfehérjék az ATP elhasítása (ATPáz aktivitás) révén nyerik az energiát az általuk végzett

Részletesebben

Az obezitás molekuláris és endokrin háttere: az endokannabinoidok szerepe

Az obezitás molekuláris és endokrin háttere: az endokannabinoidok szerepe Az obezitás molekuláris és endokrin háttere: az endokannabinoidok szerepe Szanda Gergő Élettani Intézet, Semmelweis Egyetem MTA-SE, Molekuláris Élettani Laboratórium Budapest SEMMELWEIS UNIVERSITY Faculty

Részletesebben

Autonóm idegrendszer

Autonóm idegrendszer Autonóm idegrendszer Az emberi idegrendszer működésének alapjai Október 26. 2012 őszi félév Vakli Pál vaklip86@gmail.com Web: http://www.cogsci.bme.hu/oraheti.php Szomatikus és autonóm idegrendszer Szomatikus:

Részletesebben

A gerincvelő caudalis végének szerkezete (conus medullaris, filum terminale)

A gerincvelő caudalis végének szerkezete (conus medullaris, filum terminale) A gerincvelő caudalis végének szerkezete (conus medullaris, filum terminale) Doktori értekezés tézisei Dr. Boros Csaba Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola Témavezető: Dr.

Részletesebben

A DOHÁNYZÁS OKOZTA DNS KÁROSODÁSOK ÉS JAVÍTÁSUK VIZSGÁLATA EMBERI CUMULUS ÉS GRANULOSA SEJTEKBEN. Sinkó Ildikó PH.D.

A DOHÁNYZÁS OKOZTA DNS KÁROSODÁSOK ÉS JAVÍTÁSUK VIZSGÁLATA EMBERI CUMULUS ÉS GRANULOSA SEJTEKBEN. Sinkó Ildikó PH.D. A DOHÁNYZÁS OKOZTA DNS KÁROSODÁSOK ÉS JAVÍTÁSUK VIZSGÁLATA EMBERI CUMULUS ÉS GRANULOSA SEJTEKBEN Sinkó Ildikó PH.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Témavezető: Dr. Raskó István Az értekezés a Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

AZ INTRACEREBRÁLIS SZOMATOSZTATINERG INGERLÉSSEL KIVÁLTOTT ALVÁSGÁTLÁS ÉS IVÁS MECHANIZMUSA

AZ INTRACEREBRÁLIS SZOMATOSZTATINERG INGERLÉSSEL KIVÁLTOTT ALVÁSGÁTLÁS ÉS IVÁS MECHANIZMUSA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet AZ INTRACEREBRÁLIS SZOMATOSZTATINERG INGERLÉSSEL KIVÁLTOTT ALVÁSGÁTLÁS ÉS IVÁS MECHANIZMUSA PhD-értekezés tézisei dr. Hajdú Ildikó

Részletesebben

TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben

TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben Vértessy G. Beáta egyetemi tanár TDK mind 1-3 helyezettek OTDK Pro Scientia különdíj 1 második díj Diákjaink Eredményei Zsűri különdíj 2 első díj OTDK

Részletesebben

FEHÉRJE VAKCINÁK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA III.

FEHÉRJE VAKCINÁK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA III. Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére FEHÉRJE VAKCINÁK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA III.

Részletesebben

Allergia immunológiája 2012.

Allergia immunológiája 2012. Allergia immunológiája 2012. AZ IMMUNVÁLASZ SZEREPLŐI BIOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉS Az immunrendszer A fő ellenfelek /ellenségek/ Limfociták, makrofágok antitestek, stb külső és belső élősködők (fertőzés, daganat)

Részletesebben

Korábbi vizsgálataink során megállapítottuk az egészséges rágcsálók és a nemhumán főemlősök homeosztázisában a mitokondriális uncoupling protein

Korábbi vizsgálataink során megállapítottuk az egészséges rágcsálók és a nemhumán főemlősök homeosztázisában a mitokondriális uncoupling protein Korábbi vizsgálataink során megállapítottuk az egészséges rágcsálók és a nemhumán főemlősök homeosztázisában a mitokondriális uncoupling protein 2-nek (UCP2) a jelenlétét. Szintén kimutattuk, hogy a neurodegeneráció

Részletesebben

Az agykéreg és az agykérgi aktivitás mérése

Az agykéreg és az agykérgi aktivitás mérése Az agykéreg és az agykérgi aktivitás mérése Intrakortikális hálózatok Elektromos aktiváció, sejtszintű integráció Intracelluláris sejtaktivitás mérés Sejten belüli elektromos integráció 70 mv mikroelektrod

Részletesebben

MEGHÍVÓ. A Debreceni Egyetem Orvostudományi Doktori Tanácsa meghívja Önt. Dr. Szatmári Szilárd Attila

MEGHÍVÓ. A Debreceni Egyetem Orvostudományi Doktori Tanácsa meghívja Önt. Dr. Szatmári Szilárd Attila MEGHÍVÓ A Debreceni Egyetem Orvostudományi Doktori Tanácsa meghívja Önt Dr. Szatmári Szilárd Attila A szepszishez társuló enkefalopátiás betegek agyi vérkeringésének vizsgálata című egyetemi doktori (Ph.D.)

Részletesebben

In vivo szövetanalízis. Különös tekintettel a biolumineszcens és fluoreszcens képalkotási eljárásokra

In vivo szövetanalízis. Különös tekintettel a biolumineszcens és fluoreszcens képalkotási eljárásokra In vivo szövetanalízis Különös tekintettel a biolumineszcens és fluoreszcens képalkotási eljárásokra In vivo képalkotó rendszerek Célja Noninvazív módon Biológiai folyamatokat képes rögzíteni Élő egyedekben

Részletesebben