SZOCIÁLIS VISELKEDÉSEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZOCIÁLIS VISELKEDÉSEK"

Átírás

1 VISELKEDÉSÉLETTAN 10. ELŐADÁS SZOCIÁLIS VISELKEDÉSEK Dobolyi Árpád ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék

2 AZ ELŐADÁS VÁZLATA A szociális viselkedések a társas kapcsolat, mint jutalom Fajtársakkal kapcsolatos memória Monogám párosodási rendszer agyi mechanizmusa rágcsálókban Vígasztalási viselkedés idegrendszeri háttere Az empátia rágcsálómodellje

3 A SZOCIÁLIS VISELKEDÉS Bármely fajtársra irányuló, vagy fajtárs által befolyásolt viselkedés Előnyei: Ragadozókkal szembeni védelem (passzív vagy aktív) Könnyebb párt találni Munkamegosztás, együttes vadászat Időjárás elleni védelem Hátrányai: Kevésbé hatékonyan lehet elbújni Nincs feltétlenül elég élelem mindenki számára

4 A SZOCIÁLIS VISELKEDÉSEK TÍPUSAI Reprodukciós viselkedések (szexuális, anyai) Kooperatív viselkedések: Amikor egy állat erőforrásokat biztosít egy, a többi csoporttaggal közös cél érdekében Kompetitív viselkedések: Amikor egy állat vetélkedik más csoporttagokkal Típusai: Agonista viselkedés: az erőforrásokhoz (étel, ital, reprodukció, búvóhely) való hozzáférésért való direkt vetélkedés Dominancia hierarchia kialakítása Területvédelem Tipikus viselkedésmintázat: Általában 3 különböző viselkedéstípus meghatározott sorrendjét foglalja magába: fenyegetés, agresszió, és megadás Általában sérülés nélkül ér véget

5 A VENTRAL TEGMENTAL AREA (VTA) AKTIVITÁSÁNAK MÉRÉSE FIBER FOTOMETRIÁVAL SZOCIÁLIS VISELKEDÉS KÖZBEN Gunaydin LA et al. (2014) Natural neural projection dynamics underlying social behavior. Cell 157:

6 A VENTRAL TEGMENTAL AREA (VTA) DOPAMINERG NEURONJAIBAN MÉRHETŐ KALCIUM ION SZINT VÁLTOZÁS KÜLÖNBÖZŐ VISELKEDÉSEK ALATT cukorfogyasztás szociális interakció új tárgy felismerés Gunaydin LA et al. (2014) Natural neural projection dynamics underlying social behavior. Cell 157:

7 A VENTRAL TEGMENTAL AREA (VTA) DOPAMINERG NEURONJAINAK OPTOGENETIKAI INGERLÉSE Gunaydin LA et al. (2014) Natural neural projection dynamics underlying social behavior. Cell 157:

8 A VTA OPTOGENITIKAI STIMULÁLÁSÁNAK ÉS GÁTLÁSÁNAK HATÁSA A SZOCIÁLIS INTERAKCIÓKRA

9 EREDMÉNY A VTA dopaminerg neuronjai aktiválódnak szociális interakció során, hasonlóan a cukros víz fogyasztásához A VTA dopaminerg neuronjai sokkal kisebb mértékben aktiválódnak, ha élettelen tárggyal találkozik az egér A VTA dopaminerg neuronjainak aktiválása növeli, míg gátlása csökkenti a szociális interakciók mennyiségét Konklúzió: A szociális interakciók az állat számára jutalmat jelentenek Kérdés: A VTA milyen projekciói okozzák a jutalmat szociális interakció esetén?

10 A VTA DOPAMINERG NEURONJAINAK VETÜLETEI

11 A VTA CÉLTERÜLETEINEK AKTIVÁLÓDÁSA OPTOGENETIKAI INGERLÉS HATÁSÁRA

12 A VTA CÉLTERÜLETEK AKTIVÁLÁSÁNAK HATÁSA A SZOCIÁLIS INTERAKCIÓK MÉRTÉKÉRE Gunaydin LA et al. (2014) Natural neural projection dynamics underlying social behavior. Cell 157:

13 A VTA-NAc PROJEKCIÓ SPECIFIKUS AKTIVÁLÁSÁNAK HATÁSA A SZOCIÁLIS INTERAKCIÓK MÉRTÉKÉRE Gunaydin LA et al. (2014) Natural neural projection dynamics underlying social behavior. Cell 157:

14 A NUCLEUS ACCUMBENS (NAc) AKTIVÁLÓDÁSA OPTOGENETIKAI INGERLÉS HATÁSÁRA ELEKTROFIZIOLÓGIAILAG MÉRVE Gunaydin LA et al. (2014) Natural neural projection dynamics underlying social behavior. Cell 157:

15 A NUCLEUS ACCUMBENSBEN MÉRHETŐ MULTIUNIT AKTIVITÁS EGY MÁSIK ÁLLAT JELENLÉTÉNEK HATÁSÁRA Gunaydin LA et al. (2014) Natural neural projection dynamics underlying social behavior. Cell 157:

16 EREDMÉNY A NAc és a mediális prefrontális kéreg (mpfc) is aktiválódik a VTA optogenetikai stimulálásakor A VTA-NAc pálya szelektív aktivitása növeli a szociális interakciókat, míg a VTA-mPFC pálya szelektív aktiválása nincsen rájuk hatással A NAc neuronjainak aktivitása változik a szociális interakciók során Konklúzió: A szociális interakciók a VTA-NAc idegpályán keresztül fejtik ki az állat számára a jutalmazó hatásukat

17 AZ ELŐADÁS VÁZLATA A szociális viselkedések a társas kapcsolat, mint jutalom Fajtársakkal kapcsolatos memória Monogám párosodási rendszer agyi mechanizmusa rágcsálókban Vígasztalási viselkedés idegrendszeri háttere Az empátia rágcsálómodellje

18 FAJTÁRSAK FELISMERÉSE, SZOCIÁLIS MEMÓRIA A normális szociális interakciók feltétele Fontos a beltenyésztés elkerülése, az optimális párválasztás érdekében Kérdés: mi a mechanizmusa?

19 SZOCIÁLIS FELISMERÉS / MEMÓRIA TESZTELÉSE: SZOCIÁLIS DISZKRIMINÁCIÓ TESZT

20 FÉNNYEL VALÓ GÁTLÁS (PHOTOINHIBITION) LEGELTERJEDTEBB ESZKÖZEI 1. Halorhodopsin: enphr3.0 - Eredetileg a Natronomomas pharaonis nevű halofil baktériumból izolálták - Egy befelé működő kloridpumpa 2. Archeorhodopsin: earch3.0 - Eredetileg a Halorubrum sodomense nevű halofil archaebaktériumból izolálták - Egy kifelé működő hidrogén ion pumpa A molekuláris biológiai változtatások mindkét esetben főleg a plazmamembránba való lokalizációnak a mértékét fokozták. Mindkettő hatékonyan gátolja a neuronok kisülését sárga/zöld fénnyel gerjesztve. Fő különbség köztük a túlműködés okozta mellékhatás: klorid ion gradiens elvesztése vs. a citoplazma lúgosodása.

21 A VENTRÁLIS ÉS DORZÁLIS HIPPOKAMPUSZ GÁTLÁSÁNAK HATÁSA A SZOCIÁLIS DISZKRIMÁCIÓRA Okuyama et al. (2016) Ventral CA1 neurons store social memory. Science 353:

22 A DISZKRIMINÁCIÓS PONTSZÁM KISZÁMÍTÁSA A TARTÓZKODÁSI IDŐK ALAPJÁN Okuyama et al. (2016) Ventral CA1 neurons store social memory. Science 353:

23 A VENTRÁLIS HIPPOKAMPUSZ (vhpc) EGYES VETÜLETEINEK SPECIFIKUS GÁTLÁSA ELTÉRŐEN BEFOLYÁSOLJA A SZOCIÁLIS DISZKRIMINÁCIÓT Okuyama et al. (2016) Ventral CA1 neurons store social memory. Science 353:

24 EREDMÉNY A ventrális hippokampusz gátlása megakadályozza a fajtárs felismerését (szociális diszkriminációt) A dorzális hippokampusz gátlásának nincsen hatása a fajtárs felismerésére A ventrális hippokampusz nucleus accumbensbe való vetülete játszik szerepet a fajtárs felismerésében, míg más vetületek szerepe kizárható volt Kérdés: A ventrális hippokampusz milyen sejtjei játszanak szerepet a fajtárs felismerésében?

25 A VENTRÁLIS HIPPOKAMPUSZ (vhpc) NUCLEUS ACCUMBENS (NAc) PROJEKCIÓ vhpc eredetű rostok a NAc-ban Retrográdan jelölt CA1 neuronok a vca-ban cholera toxin B alegység NAc-be való injekcióját követően Okuyama et al. (2016) Ventral CA1 neurons store social memory. Science 353:

26 A VENTRÁLIS HIPPOKAMPUSZ (vhpc) CA1 NEURONJAINAK SPECIFIKUS GÁTLÁSA MEGSZŰNTETI A SZOCIÁLIS DISZKRIMINÁCIÓT Trpc4 (transient receptor potential chanel 4) CA1 neuronok szelektív markere a hippokampuszban

27 A VENTRÁLIS HIPPOKAMPUSZ (vhpc) CA1 NEURONJAINAK NUCLEUS ACCUBENSBE MENŐ VETÜLETÉNEK A GÁTLÁSA MEGSZŰNTETI AZ ISMERŐS FAJTÁRS FELISMERÉSÉT Okuyama et al. (2016) Ventral CA1 neurons store social memory. Science 353:

28 A HIPPOKAMPUSZ CA1 NEURONOK AKTIVITÁSÁNAK MÉRÉSE FLUORESZCENS MIKROENDOSZKÓPPAL Okuyama et al. (2016) Ventral CA1 neurons store social memory. Science 353:

29 KÍSÉRLETI ELRENDEZÉS A HIPPOKAMPUSZ CA1 NEURONOK AKTIVITÁSÁNAK MÉRÉSÉRE SZOCIÁLIS DISZKRMINIÁCIÓ ALATT Okuyama et al. (2016) Ventral CA1 neurons store social memory. Science 353:

30 ISMERŐS ÉS ISMERETLEN EGÉRRE KISÜLŐ HIPPOKAMPÁLIS CA1 NEURONOK SZÁMA Okuyama et al. (2016) Ventral CA1 neurons store social memory. Science 353:

31 EREDMÉNY A ventrális hippokampusz CA1 neuronjainak a gátlása megakadályozza a fajtárs felismerését (szociális diszkriminációt) A ventrális hippokampusz CA1 neuronjai vetülnek a nucleus accumbensbe. Ennek a vetületnek a gátlása megakadályozza a fajtárs felismerését. A ventrális (de nem a dorzális) hippokampusz fajtárs hatására aktiválódó CA1 neuronjainak a száma nő a fajtárs megismerésével Kérdés: A CA1 neuronokban tárolódik a szociális memória?

SZOCIÁLIS VISELKEDÉSEK 2

SZOCIÁLIS VISELKEDÉSEK 2 VISELKEDÉSÉLETTAN 11. ELŐADÁS SZOCIÁLIS VISELKEDÉSEK 2 Dobolyi Árpád ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék AZ ELŐADÁS VÁZLATA A szociális viselkedések a társas kapcsolat, mint jutalom Fajtársakkal kapcsolatos

Részletesebben

A KÖZÉPAGYI DOPAMIN RENDSZER KAPCSOLATAI

A KÖZÉPAGYI DOPAMIN RENDSZER KAPCSOLATAI VISELKEDÉSÉLETTAN ELŐADÁS 2. A KÖZÉPAGYI DOPAMIN RENDSZER KAPCSOLATAI Dobolyi Árpád ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék AZ ELŐADÁS VÁZLATA 1. Az agykéreg befolyása a dopaminerg neuronok motivációs

Részletesebben

A FÉLELEM NEUROBIOLÓGIÁJA

A FÉLELEM NEUROBIOLÓGIÁJA VISELKEDÉSÉLETTAN 12. ELŐADÁS A FÉLELEM NEUROBIOLÓGIÁJA Dobolyi Árpád ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék AZ ELŐADÁS VÁZLATA Az érzelmek A félelem idegi háttere A félelem-kiváltotta immobilizáció

Részletesebben

A MOTIVÁCIÓ NEUROBIOLÓGIÁJA

A MOTIVÁCIÓ NEUROBIOLÓGIÁJA VISELKEDÉSÉLETTAN ELŐADÁS 1. A MOTIVÁCIÓ NEUROBIOLÓGIÁJA Dobolyi Árpád ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék AZ ELŐADÁS VÁZLATA 1. Bevezetés a motiváció fogalmába 2. Az agy jutalmazó rendszere a mezolimbikus

Részletesebben

FUSARIUM TOXINOK IDEGRENDSZERI HATÁSÁNAK ELEMZÉSE

FUSARIUM TOXINOK IDEGRENDSZERI HATÁSÁNAK ELEMZÉSE FUSARIUM TOXINOK IDEGRENDSZERI HATÁSÁNAK ELEMZÉSE Világi Ildikó, Varró Petra, Bódi Vera, Schlett Katalin, Szűcs Attila, Rátkai Erika Anikó, Szentgyörgyi Viktória, Détári László, Tóth Attila, Hajnik Tünde,

Részletesebben

AZ UTÓDGONDOZÁS ÉLETTANA

AZ UTÓDGONDOZÁS ÉLETTANA VISELKEDÉSÉLETTAN 7. ELŐADÁS AZ UTÓDGONDOZÁS ÉLETTANA Dobolyi Árpád ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék A REPRODUKCIÓS CIKLUS AZ ANYÁK VISELKEDÉSI ÉS FIZIOLÓGIÁS VÁLTOZÁSAI AZ OXYTOCIN ÉS VAZOPRESSIN

Részletesebben

KÉSZÍTETTE: BALOGH VERONIKA ELTE IDEGTUDOMÁNY ÉS HUMÁNBIOLÓGIA SZAKIRÁNY MSC 2015/16 II. FÉLÉV

KÉSZÍTETTE: BALOGH VERONIKA ELTE IDEGTUDOMÁNY ÉS HUMÁNBIOLÓGIA SZAKIRÁNY MSC 2015/16 II. FÉLÉV KÉSZÍTETTE: BALOGH VERONIKA ELTE IDEGTUDOMÁNY ÉS HUMÁNBIOLÓGIA SZAKIRÁNY MSC 2015/16 II. FÉLÉV TÉNYEK, CÉLOK, KÉRDÉSEK Kísérlet központja Neuronok és réskapcsolatokkal összekötött asztrocita hálózatok

Részletesebben

Agyi jutalmazó kör, függőség kialakulása, kábítószerek hatása, típusai

Agyi jutalmazó kör, függőség kialakulása, kábítószerek hatása, típusai Agyi jutalmazó kör, függőség kialakulása, kábítószerek hatása, típusai Motiváció, érzelmek kialakulásáért felelős agyterületek Bazális ganglionok: Törzsdúcok: kéreg alatti szürkeállomány. Dorzális rész

Részletesebben

Pszichiátriai zavarok neurobiológiai alapjai

Pszichiátriai zavarok neurobiológiai alapjai Pszichiátriai zavarok neurobiológiai alapjai Kéri Szabolcs 1 1. Alapfogalmak: anatómia, fiziológia 2. Funkcionális lokalizáció az agyban 3. Szinapszisok és neurotranszmitterek 4. A neurotranszmisszió molekuláris

Részletesebben

Agyi jutalmazó körök, függőség kialakulása, kábítószerek hatása, típusai

Agyi jutalmazó körök, függőség kialakulása, kábítószerek hatása, típusai Agyi jutalmazó körök, függőség kialakulása, kábítószerek hatása, típusai Motiváció, érzelmek kialakulásáért felelős agyterületek Bazális ganglionok: Törzsdúcok: kéreg alatti szürkeállomány. Dorzális rész

Részletesebben

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány?

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Csoport sok egyed együtt, fontosak az egyedek közötti kapcsolatok a csoport szervezettségében fokozatok vannak Az önző egyedeket csoportba kényszerítő

Részletesebben

2006 1. Nemszinaptikus receptorok és szubmikronos Ca2+ válaszok: A két-foton lézermikroszkópia felhasználása a farmakológiai vizsgálatokra.

2006 1. Nemszinaptikus receptorok és szubmikronos Ca2+ válaszok: A két-foton lézermikroszkópia felhasználása a farmakológiai vizsgálatokra. 2006 1. Nemszinaptikus receptorok és szubmikronos Ca 2+ válaszok: A két-foton lézermikroszkópia felhasználása a farmakológiai vizsgálatokra. A kutatócsoportunkban Közép Európában elsőként bevezetett két-foton

Részletesebben

ETOLÓGIA. A kommunikációs magatartásformák evolúciója - csalás, megtévesztés - Pongrácz Péter

ETOLÓGIA. A kommunikációs magatartásformák evolúciója - csalás, megtévesztés - Pongrácz Péter ETOLÓGIA A kommunikációs magatartásformák evolúciója - csalás, megtévesztés - Pongrácz Péter Őszinteség? Manipuláció? Korai etológia ( információ-megosztás ) Egyértelmű, őszinte, kölcsönösen előnyös Evolúcióbiológia

Részletesebben

Sejtek közötti kommunikáció:

Sejtek közötti kommunikáció: Sejtek közötti kommunikáció: Mi a sejtek közötti kommunikáció célja? Mi jellemző az endokrin kommunikációra? Mi jellemző a neurokrin kommunikációra? Melyek a közvetlen kommunikáció lépései és mi az egyes

Részletesebben

Foszfolipidek mint biomarkerek

Foszfolipidek mint biomarkerek Foszfolipidek mint biomarkerek Berkecz Róbert, Kovács Nóra és Janáky Tamás Szegedi Tudományegyetem, rvosi Vegytani Intézet, Lipidek csoportosítása Nyitray László, Pál Gábor, 2013 Lipidek csoportosítása

Részletesebben

Szociális szerveződés

Szociális szerveződés Szociális szerveződés Csoporttípusok (szociális kötődés erőssége alapján) Nincs szociális vonzódás gyülekezet - Alpesi szalamandra téli időszakban sziklák alatt gyűlnek össze a védett hely miatt; szociális

Részletesebben

Bevezetés a kognitív idegtudományba

Bevezetés a kognitív idegtudományba Bevezetés a kognitív idegtudományba Kéri Szabolcs Kognitív Idegtudomány kurzus, Semmelweis Egyetem Budapest, 2009 Created by Neevia Personal Converter trial version http://www.neevia.com Created by Neevia

Részletesebben

II. A mediotemporalis (hippocampalis) rendszer

II. A mediotemporalis (hippocampalis) rendszer II. A mediotemporalis (hippocampalis) rendszer H.M. KONTROLL A mediotemporalis régió (MTL) szerkezete The Human Brain Book, p 66 Ember Majom Rágcsáló Allen & Fortin. PNAS 2013;110:10379. Septum, thalamus,

Részletesebben

A SZEXUÁLIS VISELKEDÉS SZABÁLYOZÁSA

A SZEXUÁLIS VISELKEDÉS SZABÁLYOZÁSA VISELKEDÉSÉLETTAN 8. ELŐADÁS A SZEXUÁLIS VISELKEDÉS SZABÁLYOZÁSA Dobolyi Árpád ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék A REPRODUKCIÓS CIKLUS HÍM SZEXUÁLIS VISELKEDÉS RÁGCSÁLÓKBAN Amikor egy hím találkozik

Részletesebben

PhD vizsgakérdések április 11. Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét.

PhD vizsgakérdések április 11. Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét. PhD vizsgakérdések 2012. április 11 1 Mi a szerepe a corpus geniculatum lateralé-nak a látásban? Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét.

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A kurzus

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A kurzus Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A kurzus Core modul 3/1 Viselkedés biológia a gyakorlatban; Magatartás vizsgálati módszerek Dr. Fort-Molnár, biológus Sebészeti Műtéttani Intézet SZTE ÁOK 2016-2017-I.

Részletesebben

A TE IS PROGRAM MÓDSZERTANI ÚTVONALAI. Határok, keretek és elvárások ISKOLAI TESTMOZGÁSPROGRAMOK TÁRSAS KÖZPONTÚ EGÉSZSÉGTUDATOS ISKOLAI KULTÚRA

A TE IS PROGRAM MÓDSZERTANI ÚTVONALAI. Határok, keretek és elvárások ISKOLAI TESTMOZGÁSPROGRAMOK TÁRSAS KÖZPONTÚ EGÉSZSÉGTUDATOS ISKOLAI KULTÚRA 0 KÜLSŐ Szabályok Védelem Feszegetés Autonómia Átlépés Átkeretezés 0 KÜLSŐ Feszültségek, félelmek Kategorizáció / Sztereotípiák Agresszió Tartalmazás, kibírás, én erő Csoportkohézió Teljesítmény, pozitív

Részletesebben

AZ ÖSZTROGÉN ÉS A DEHIDROEPIANDROSZTERON SZEREPE A SZINAPTIKUS ÁTRENDEZŐDÉSBEN

AZ ÖSZTROGÉN ÉS A DEHIDROEPIANDROSZTERON SZEREPE A SZINAPTIKUS ÁTRENDEZŐDÉSBEN AZ ÖSZTROGÉN ÉS A DEHIDROEPIANDROSZTERON SZEREPE A SZINAPTIKUS ÁTRENDEZŐDÉSBEN c. PhD-értekezés magyar nyelvű összefoglalója Csákvári Eszter Témavezető: Dr. Párducz Árpád Magyar Tudományos Akadémia Szegedi

Részletesebben

Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan

Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan Az idegrendszert felépítő sejtek szerepe Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan Neuronok, gliasejtek és a kémiai szinapszisok működési sajátságai Neuronok Információkezelés Felvétel Továbbítás Feldolgozás

Részletesebben

A NAGYMAMA, AKI LEHOZOTT MINKET A FÁRÓL: A menopauza evolúciója és következményei

A NAGYMAMA, AKI LEHOZOTT MINKET A FÁRÓL: A menopauza evolúciója és következményei A NAGYMAMA, AKI LEHOZOTT MINKET A FÁRÓL: A menopauza evolúciója és következményei Nem érdemes fenntartani egy szervezetet, ha már nem szaporodik Menopauza!? Menopauza az élővilágban Quadratus yoshinomiyai

Részletesebben

ÖNINGERLÉS PRANCZ ÁDÁM

ÖNINGERLÉS PRANCZ ÁDÁM ÖNINGERLÉS PRANCZ ÁDÁM Az agyi jutalmazási ( revard ) rendszere: Egyes fiziológiai tevékenységek, mint az evés, ivás, nemi kontaktus 2jutalmazottak, örömmel, gyönyörrel, kellemes érzéssel vagy kielégüléssel

Részletesebben

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Alapkérdés: milyen mechanizmusok révén gyakorolnak hatást a genetikai tényezők a személyiségre? Kiindulópont: A személyiséget biológiai működések

Részletesebben

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája Ember állat interakciók Társállatok etológiája 1. Az alkalmazott etológia helye és szerepe az etológiai kutatásokban Gazdasági és állatvédelmi szempontok Mi tekinthető társállatnak? Kulturális és ökológiai

Részletesebben

Utódgondozás, szülői ráfordítás. Emeltszintű etológia Pongrácz Péter

Utódgondozás, szülői ráfordítás. Emeltszintű etológia Pongrácz Péter Utódgondozás, szülői ráfordítás Emeltszintű etológia Pongrácz Péter Extrém kezdés - gerontofágia Stegodyphus mimosarum társas pókfaj Közös védekezés és vadászat Utódnevelés végén fiatalok megeszik az időseket

Részletesebben

Neuronális hálózatok aktivitás-mérése, biológiai ritmusok

Neuronális hálózatok aktivitás-mérése, biológiai ritmusok Neuronális hálózatok aktivitás-mérése, biológiai ritmusok Emlős agykéreg szerkezete patkány agykéreg emberi agykéreg Intrakortikális hálózatok Az agykéreg szerkezeti és működési térképezése szerkezeti

Részletesebben

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány?

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Csoport sok egyed együtt, fontosak az egyedek közötti kapcsolatok a csoport szervezettségében fokozatok vannak Az önző egyedeket csoportba kényszerítő

Részletesebben

IONCSATORNÁK. Osztályozás töltéshordozók szerint: pozitív töltésű ion: Na+, K+, Ca2+ negatív töltésű ion: Cl-, HCO3-

IONCSATORNÁK. Osztályozás töltéshordozók szerint: pozitív töltésű ion: Na+, K+, Ca2+ negatív töltésű ion: Cl-, HCO3- Ionáromok IONCSATORNÁK 1. Osztályozás töltéshordozók szerint: 1. pozitív töltésű ion: Na+, K+, Ca2+ 2. negatív töltésű ion: Cl-, HCO3-3. Non-specifikus kationcsatornák: h áram 4. Non-specifikus anioncsatornák

Részletesebben

Kolin-acetiltranszferáz

Kolin-acetiltranszferáz Kolin-acetiltranszferáz Neurotranszmitter-kritériumok: Szintetizáló enzim-készlet ( kulcs-enzimek ) Tároló-rendszer (vezikuláris transzporterek) Felvevő /lebontó rendszer Adagolással posztszinaptikus válasz

Részletesebben

Egy idegsejt működése. a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál

Egy idegsejt működése. a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál Egy idegsejt működése a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál Nyugalmi potenciál Az ionok vándorlása 5. Alacsonyabb koncentráció ioncsatorna membrán Passzív Aktív 3 tényező határozza

Részletesebben

Az utóbbi két évben több olyan cikk is megjelent amelyben leírták, hogy állatokba juttatva a

Az utóbbi két évben több olyan cikk is megjelent amelyben leírták, hogy állatokba juttatva a Közvetlenül rákapcsolódni az agyra fény segítségével - ennek a lehetősége már nem vad képzelgés. Mikrobák fényérzékeny fehérjéit idegsejtekbe ültetve szabályozni lehet működésüket a rájuk eső fény színével

Részletesebben

Az agy sejtszerkezeti és működési vizsgálata. Élettani és Neurobiológiai Tanszék

Az agy sejtszerkezeti és működési vizsgálata. Élettani és Neurobiológiai Tanszék Az agy sejtszerkezeti és működési vizsgálata Élettani és Neurobiológiai Tanszék In vivo elektrofiziológiai Élettani és Neurobiológiai Tanszék Oktatók és kutatók (2015-2016-os tanév) Ex vivo elektrofiziológiai

Részletesebben

A tanulás élettana fakultatív tantárgy bevezetése az Állatorvostudományi Egyetemen. Dr. Tóth István

A tanulás élettana fakultatív tantárgy bevezetése az Állatorvostudományi Egyetemen. Dr. Tóth István A tanulás élettana fakultatív tantárgy bevezetése az Állatorvostudományi Egyetemen Dr. Tóth István Tanuljunk a tanulásról, avagy ismerd meg az ellenséged A tanulás élettana Dr. Tóth István Bemutatkozás

Részletesebben

Szociális kogníció I.

Szociális kogníció I. Szociális kogníció I. Kéri Szabolcs Kognitív Idegtudomány kurzus, Semmelweis Egyetem Budapest, 2009 Created by Neevia Personal Converter trial version http://www.neevia.com Új megközelítések a szociálpszichológiában:

Részletesebben

a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál. Nyugalmi potenciál. 3 tényező határozza meg:

a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál. Nyugalmi potenciál. 3 tényező határozza meg: Egy idegsejt működése a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Nyugalmi potenciál Az ionok vándorlása 5. Alacsonyabb koncentráció ioncsatorna membrán Passzív Aktív 3 tényező határozza meg: 1. Koncentráció

Részletesebben

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYÉLETTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Auxinok Előadás áttekintése 1. Az auxinok felfedezése: az első növényi hormon 2. Az auxinok kémiai szerkezete és

Részletesebben

A szkizofrénia dopamin elmélete. Gyertyán István. Richter Gedeon NyRt.

A szkizofrénia dopamin elmélete. Gyertyán István. Richter Gedeon NyRt. A szkizofrénia dopamin elmélete Az antipszichotikumok kutatása Gyertyán István Richter Gedeon NyRt. Preklinikai és klinikai neuropszichofarmakológia és pszichofarmakogenetika. Dr. Bagdy György Skizofrénia

Részletesebben

Tanulás az idegrendszerben. Structure Dynamics Implementation Algorithm Computation - Function

Tanulás az idegrendszerben. Structure Dynamics Implementation Algorithm Computation - Function Tanulás az idegrendszerben Structure Dynamics Implementation Algorithm Computation - Function Tanulás pszichológiai szinten Classical conditioning Hebb ötlete: "Ha az A sejt axonja elég közel van a B sejthez,

Részletesebben

VÁLTOZHATOK A TERÁPIÁBAN?!

VÁLTOZHATOK A TERÁPIÁBAN?! VÁLTOZHATOK A TERÁPIÁBAN?! Fenyves Tamás Klinikai szakpszichológus Pszichoterapeuta TARTALOM Mi a pszichoterápia Idegtudományi vizsgálatok a pszichoterápia hatásosságában Reprezentációk és emlékezés mint

Részletesebben

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai gyakorlatban. Például egy kísérletben növekvő mennyiségű

Részletesebben

Viselkedésélettan: tanulás és memória. Zachar Gergely Semmelweis Egyetem, Anatómiai Intézet

Viselkedésélettan: tanulás és memória. Zachar Gergely Semmelweis Egyetem, Anatómiai Intézet Viselkedésélettan: tanulás és memória Zachar Gergely Semmelweis Egyetem, Anatómiai Intézet Tanulás: Egy rendszer viselkedésének adekvát, rövidebbhosszabb távú megváltozása külső és belső stimulus hatására

Részletesebben

Humánetológia Humán viselkedési komplex és kötődés. Miklósi Ádám, Etológia Tanszék

Humánetológia Humán viselkedési komplex és kötődés. Miklósi Ádám, Etológia Tanszék Humánetológia Humán viselkedési komplex és kötődés Miklósi Ádám, Etológia Tanszék Humán viselkedési komplex (Csányi 1999) Nem szekvenciális, hanem párhuzamos folyamatok az evolúcióban, egymástól részben

Részletesebben

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet Az ioncsatorna fehérjék szerkezete, működése és szabályozása Panyi György www.biophys.dote.hu Mesterséges membránok

Részletesebben

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések Gyógyszeres kezelések Az osteogenesis imperfecta gyógyszeres kezelésében számos szert kipróbáltak az elmúlt évtizedekben, de átütő eredménnyel egyik se szolgált. A fluorid kezelés alkalmazása osteogenesis

Részletesebben

Élet a csoportban: A Főemlősök (Primates) társas viselkedése. Miklósi Ádám

Élet a csoportban: A Főemlősök (Primates) társas viselkedése. Miklósi Ádám Élet a csoportban: A Főemlősök (Primates) társas viselkedése Miklósi Ádám 2017 A csoportos élet előnyei 1. védelem a fizikai tényezők ellen 2. védelem a ragadozók ellen Kollektív önzés (Hamilton: önző

Részletesebben

VISELKEDÉSÉLETTAN 5. ELŐADÁS

VISELKEDÉSÉLETTAN 5. ELŐADÁS VISELKEDÉSÉLETTAN 5. ELŐADÁS A TÁPLÁLÉKFELVÉTEL SZABÁLYOZÁSA 2 Dobolyi Árpád ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék AZ ELŐADÁS VÁZLATA 1. A táplálékfelvételre ható motivációs hatások 2. Étvágy, ízérzés

Részletesebben

Túl az optikán. Az alak- és tárgylátás elektrofiziológiai alapjai. dr. Sáry Gyula Ph.D. SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet Szeged

Túl az optikán. Az alak- és tárgylátás elektrofiziológiai alapjai. dr. Sáry Gyula Ph.D. SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet Szeged Túl az optikán Az alak- és tárgylátás elektrofiziológiai alapjai dr. Sáry Gyula Ph.D. SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet Szeged Alak- és formafelismerésünk robusztus, megbízható folyamat

Részletesebben

Tóthné Fülep Beatrix. Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30.

Tóthné Fülep Beatrix. Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30. Tóthné Fülep Beatrix Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30. A milliméteres terápia mechanizmusa az élet meghosszabbításának mechanizmusa Rodstat I.V. akadémikus A milliméteres-terápia

Részletesebben

Asztroglia Ca 2+ szignál szerepe az Alzheimer kórban FAZEKAS CSILLA LEA NOVEMBER

Asztroglia Ca 2+ szignál szerepe az Alzheimer kórban FAZEKAS CSILLA LEA NOVEMBER Asztroglia Ca 2+ szignál szerepe az Alzheimer kórban FAZEKAS CSILLA LEA 2017. NOVEMBER Az Alzheimer kór Neurodegeneratív betegség Gyógyíthatatlan 65 év felettiek Kezelés: vakcinákkal inhibitor molekulákkal

Részletesebben

4. Egy szarkomer sematikus rajza látható az alanti ábrán. Aktív kontrakció esetén mely távolságok csökkenése lesz észlelhető? (3)

4. Egy szarkomer sematikus rajza látható az alanti ábrán. Aktív kontrakció esetén mely távolságok csökkenése lesz észlelhető? (3) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest, 2009. jan. 6. Villamosmérnöki és Informatikai Kar Semmelweis Egyetem Budapest Egészségügyi Mérnök Mesterképzés Felvételi kérdések orvosi élettanból

Részletesebben

Agresszió. Interspecifikus agonisztikus viselkedés

Agresszió. Interspecifikus agonisztikus viselkedés Agresszió Interspecifikus agonisztikus viselkedés Az agresszió értelmezése Humán vs. etológiai (negatív/antiszociális vs. adaptív/természetes) Etológia vs. Viselkedésökológia vs. állatorvostudomány különböző

Részletesebben

Ca 2+ Transients in Astrocyte Fine Processes Occur Via Ca 2+ Influx in the Adult Mouse Hippocampus

Ca 2+ Transients in Astrocyte Fine Processes Occur Via Ca 2+ Influx in the Adult Mouse Hippocampus Ca 2+ Transients in Astrocyte Fine Processes Occur Via Ca 2+ Influx in the Adult Mouse Hippocampus Ravi L. Rungta, Louis-Philippe Bernier, Lasse Dissing-Olesen, Christopher J. Groten,Jeffrey M. LeDue,

Részletesebben

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1.

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Orvosi élettan Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Prof. Sáry Gyula 1 anyagcsere hőcsere Az élőlény és környezete nyitott rendszer inger hő kémiai mechanikai válasz mozgás alakváltoztatás

Részletesebben

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL KÖZÖS STRATÉGIA KIFEJLESZTÉSE MOLEKULÁRIS MÓDSZEREK ALKALMAZÁSÁVAL

Részletesebben

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és TÁRSAS VISELKEDÉS Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és utódaik, kolóniát a nagy telepekben élő családok,

Részletesebben

Humánetológia VII. Az emberi agresszió biológiai alapjai 2017 Miklósi Ádám

Humánetológia VII. Az emberi agresszió biológiai alapjai 2017 Miklósi Ádám Humánetológia VII. Az emberi agresszió biológiai alapjai 2017 Miklósi Ádám Az agresszió funkciója Az agresszió a véges erőforrások elosztását szolgálja, melynek során azonos fajú egyedek igyekeznek egymást

Részletesebben

TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben

TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben Vértessy G. Beáta egyetemi tanár TDK mind 1-3 helyezettek OTDK Pro Scientia különdíj 1 második díj Diákjaink Eredményei Zsűri különdíj 2 első díj OTDK

Részletesebben

IONCSATORNÁK. I. Szelektivitás és kapuzás. III. Szabályozás enzimek és alegységek által. IV. Akciós potenciál és szinaptikus átvitel

IONCSATORNÁK. I. Szelektivitás és kapuzás. III. Szabályozás enzimek és alegységek által. IV. Akciós potenciál és szinaptikus átvitel IONCSATORNÁK I. Szelektivitás és kapuzás II. Struktúra és funkció III. Szabályozás enzimek és alegységek által IV. Akciós potenciál és szinaptikus átvitel V. Ioncsatornák és betegségek VI. Ioncsatornák

Részletesebben

Ex vivo elektrofiziológia. Élettani és Neurobiológiai Tanszék

Ex vivo elektrofiziológia. Élettani és Neurobiológiai Tanszék Ex vivo elektrofiziológia Élettani és Neurobiológiai Tanszék Bevezetés Def.: Élő sejtek vagy szövetek elektromos tulajdonságainak vizsgálata kontrollált körülmények között Módszerei: Klasszikus elektrofiziológia

Részletesebben

Kevéssé fejlett, sejthártya betüremkedésekből. Citoplazmában, cirkuláris DNS, hisztonok nincsenek

Kevéssé fejlett, sejthártya betüremkedésekből. Citoplazmában, cirkuláris DNS, hisztonok nincsenek 1 A sejtek felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A sejt az élővilág legkisebb, önálló életre képes, minden életjelenséget mutató szerveződési egysége. Minden élőlény sejtes szerveződésű, amelyek

Részletesebben

A központi idegrendszer funkcionális anatómiája

A központi idegrendszer funkcionális anatómiája A központi idegrendszer funkcionális anatómiája Nyakas Csaba Az előadás anyaga kizárólag tanulmányi célra használható (1) Az idegrendszer szerveződése Agykéreg Bazális ganglionok Kisagy Agytörzs Gerincvelő

Részletesebben

Az ioncsatorna fehérjék szerkezete, működése és szabályozása. A patch-clamp technika

Az ioncsatorna fehérjék szerkezete, működése és szabályozása. A patch-clamp technika Az ioncsatorna fehérjék szerkezete, működése és szabályozása. A patch-clamp technika Panyi György 2014. November 12. Mesterséges membránok ionok számára átjárhatatlanok Iontranszport a membránon keresztül:

Részletesebben

A tanulási és emlékezési zavarok pathofiziológiája. Szeged,

A tanulási és emlékezési zavarok pathofiziológiája. Szeged, A tanulási és emlékezési zavarok pathofiziológiája Szeged, 2015.09.09 Szerkezet, működés, információáramlás, memória, tanulás: 1. Neokortex 2. Limbikus rendszer Limbikus rendszer és a memória Paul Broca

Részletesebben

Légzés 4. Légzésszabályozás. Jenes Ágnes

Légzés 4. Légzésszabályozás. Jenes Ágnes Légzés 4. Légzésszabályozás Jenes Ágnes Spontán légzés: - idegi szabályzás - automatikus (híd, nyúltvelı) - akaratlagos (agykéreg) A légzés leáll, ha a gerincvelıt a n. phrenicus eredése felett átvágjuk.

Részletesebben

4. A TÁPLÁLÉKFELVÉTEL SZABÁLYOZÁSA

4. A TÁPLÁLÉKFELVÉTEL SZABÁLYOZÁSA VISELKEDÉSÉLETTAN 4. A TÁPLÁLÉKFELVÉTEL SZABÁLYOZÁSA Dobolyi Árpád ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék AZ ELŐADÁS VÁZLATA 1. A táplálékfelvételre ható motivációs hatások 2. Étvágy, ízérzés 3. A telítettség

Részletesebben

A viselkedés szerveződése

A viselkedés szerveződése A viselkedés szerveződése Dobolyi Árpád MTA-ELTE Molekuláris és Rendszer Neurobiológiai Kutatócsoport A viselkedéssel foglalkozó tudományterületek Társadalomtudományok - Pszichológia: az ember egyéni viselkedése

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

VISELKEDÉSSZABÁLYOZÁS DIMENZIÓI II. Lajkó Károly SZTE Magatartástudományi Intézet

VISELKEDÉSSZABÁLYOZÁS DIMENZIÓI II. Lajkó Károly SZTE Magatartástudományi Intézet VISELKEDÉSSZABÁLYOZÁS DIMENZIÓI II. Lajkó Károly SZTE Magatartástudományi Intézet lajko.karoly@med.u-szeged.hu Az emberi viselkedésszabályozás színterei I. Viselkedés és környezet találkozásai (funkcionális

Részletesebben

Ex vivo elektrofiziológia. Élettani és Neurobiológiai Tanszék

Ex vivo elektrofiziológia. Élettani és Neurobiológiai Tanszék Ex vivo elektrofiziológia Élettani és Neurobiológiai Tanszék Bevezetés Def.: Élő sejtek vagy szövetek elektromos tulajdonságainak vizsgálata kontrollált körülmények között Módszerei: Klasszikus elektrofiziológia

Részletesebben

NÖVÉNYGENETIKA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYGENETIKA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYGENETIKA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYI TÁPANYAG TRANSZPORTEREK az előadás áttekintése A tápionok útja a növényben Növényi tápionok passzív és

Részletesebben

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Dr. Dallmann Klára A molekuláris biológia célja az élőlények és sejtek működésének molekuláris szintű

Részletesebben

Szignalizáció - jelátvitel

Szignalizáció - jelátvitel Jelátvitel autokrin Szignalizáció - jelátvitel Összegezve: - a sejt a,,külvilággal"- távolabbi szövetekkel ill. önmagával állandó anyag-, információ-, energia áramlásban áll, mely autokrin, parakrin,

Részletesebben

Az áramlási citométer és sejtszorter felépítése és működése, diagnosztikai alkalmazásai

Az áramlási citométer és sejtszorter felépítése és működése, diagnosztikai alkalmazásai Az áramlási citométer és sejtszorter felépítése és működése, diagnosztikai alkalmazásai Az áramlási citométer és sejtszorter felépítése és működése Kereskedelmi forgalomban kapható készülékek 1 Fogalmak

Részletesebben

OTKA K Témavezető: Dr. Haller József

OTKA K Témavezető: Dr. Haller József OTKA K 82069 Témavezető: Dr. Haller József A korai szociális depriváció által előidézett violens agresszió idegrendszeri mechanizmusai és két violens agresszió modell összehasonlítása - zárójelentés -

Részletesebben

Humán viselkedési komplex- A kötődés. Konok Veronika Humánetológia kurzus 2017

Humán viselkedési komplex- A kötődés. Konok Veronika Humánetológia kurzus 2017 Humán viselkedési komplex- A kötődés Konok Veronika Humánetológia kurzus 2017 Kötődés Attachment bond, relationship, etc. Bowlby: kötődési rendszer- homeosztatikus egyensúly Közelség-keresés Szeparációs

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Élettani Intézete

A Debreceni Egyetem Élettani Intézete A Debreceni Egyetem Élettani Intézete 1918-tól Élettani Intézet 1934-től Élettani és Általános Kórtani Intézet 1948-tól Élettani Intézet 1918 Vészi Gyula ny.r. tanár, igazgató 1918 1930 Verzár Frigyes

Részletesebben

Molnár József Losantasag.hu

Molnár József Losantasag.hu Molnár József Losantasag.hu Gyulladáscsökkentők I. NSAID Nem szteroid gyulladáscsökkentők Mellékhatások Dopping Fenilbutazon Szuxibuzon - Danilon Meloxicam Paracetamol Gyulladáscsökkentők Szteroidok Triamcinolon

Részletesebben

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra November - A függőség elleni küzdelem hónapja Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség 40-60

Részletesebben

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása A levegő összetétele: N 2 78.09% O 2 20.95% CO 2 0.03% argon 0.93% Nyomásviszonyok: tengerszinten 760 Hg mm - O 2 159 Hg

Részletesebben

Zárójelentés. A vizuális figyelmi szelekció plaszticitása Azonosító: K 48949

Zárójelentés. A vizuális figyelmi szelekció plaszticitása Azonosító: K 48949 Zárójelentés A vizuális figyelmi szelekció plaszticitása Azonosító: K 48949 Kutatásaink legfontosabb eredménye, hogy pszichofizikai, eseményhez kötött potenciálok (EKP) és funkcionális mágneses rezonancia

Részletesebben

Szívbetegségek hátterében álló folyamatok megismerése a ciklusosan változó szívélettani paraméterek elemzésén keresztül

Szívbetegségek hátterében álló folyamatok megismerése a ciklusosan változó szívélettani paraméterek elemzésén keresztül Dr. Miklós Zsuzsanna Semmelweis Egyetem, ÁOK Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet Szívbetegségek hátterében álló folyamatok megismerése a ciklusosan változó szívélettani paraméterek elemzésén

Részletesebben

Anyák idegrendszerének adaptációja, mint a komplex viselkedések szabályozásának modellje

Anyák idegrendszerének adaptációja, mint a komplex viselkedések szabályozásának modellje Anyák idegrendszerének adaptációja, mint a komplex viselkedések szabályozásának modellje Dobolyi Árpád MTA-ELTE NAP Molekuláris és Rendszer Neurobiológiai Kutatócsoport Megérthető-e a viselkedés a kémia

Részletesebben

Receptorok és szignalizációs mechanizmusok

Receptorok és szignalizációs mechanizmusok Molekuláris sejtbiológia: Receptorok és szignalizációs mechanizmusok Dr. habil Kőhidai László Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Sejtek szignalizációs kapcsolatai Sejtek szignalizációs

Részletesebben

Nyelv és zene az evolúció tükrében. Mészáros Anna Debreceni Egyetem BTK (MA)

Nyelv és zene az evolúció tükrében. Mészáros Anna Debreceni Egyetem BTK (MA) Nyelv és zene az evolúció tükrében Mészáros Anna Debreceni Egyetem BTK (MA) meeszaaros.anna@gmail.com Protonyelv-elméletek Generatív nyelvészet: az állatoktól a nyelv különböztet meg bennünket Derek Bickerton:

Részletesebben

Neurobiológia - III. blokk Idegélettan # 12/4. A vázizomműködés gerincvelői kontrollja - II

Neurobiológia - III. blokk Idegélettan # 12/4. A vázizomműködés gerincvelői kontrollja - II Neurobiológia - III. blokk Idegélettan # 12/4 A vázizomműködés gerincvelői kontrollja - II Gamma-rostok aktiválódásának következménye γ aktiválódás hossznövekedés A gamma-aktiválódás következménye ugyanaz,

Részletesebben

A feszültség alatti munkavégzés (FAM) élettani hatásai

A feszültség alatti munkavégzés (FAM) élettani hatásai Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nagyfeszültségű Laboratórium A feszültség alatti munkavégzés (FAM) élettani hatásai Göcsei Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika

Részletesebben

Szociális viszonyok és kooperáció

Szociális viszonyok és kooperáció Szociális viszonyok és kooperáció Különböző csoportszerkezetek Szaporodó pár a kölykeikkel Pl. vörös róka: hasonló etogram kutyához, farkashoz, de a hierarchiával kapcsolatos viselkedések hiányoznak (Tembrock,

Részletesebben

Látás Nyelv Emlékezet

Látás Nyelv Emlékezet Látás Nyelv Emlékezet http://www.cogsci.bme.hu/~ktkuser/kurzusok/bm ETE47A001/2017 18 2/ Kategorizáció Bizonyos dolgokat (tárgyakat, koncepciókat stb.) csoportokba sorolunk A világ túl komplex nem tudunk

Részletesebben

Limbikus rendszer Tanulás, memória

Limbikus rendszer Tanulás, memória Limbikus rendszer Tanulás, memória Limbikus kéreg Részei: septum, area piriformis, preapiriformis, amygdala, hippocampus, hypothalamus thalamus bizonyos részei. Limbikus rendszer: Funkciója: motiváció,

Részletesebben

Szocializációs mechanizmusok

Szocializációs mechanizmusok Szocializációs mechanizmusok Miklósi Ádám 2017 E-Á Interakció Szocializáció Funkció: (Korai) tapasztal szerzés (fizikai és szociális környezet) hosszú távú következményekkel Tanulás vs genetikai információ

Részletesebben

Egy idegsejt működése

Egy idegsejt működése 2a. Nyugalmi potenciál Egy idegsejt működése A nyugalmi potenciál (feszültség) egy nem stimulált ingerelhető sejt (neuron, izom, vagy szívizom sejt) membrán potenciálját jelenti. A membránpotenciál a plazmamembrán

Részletesebben

Összehasonlító viselkedéskutatás

Összehasonlító viselkedéskutatás Összehasonlító viselkedéskutatás A darwini keretben felvethető proximatív és ultimatív magyarázatok -Törzsfejlődés (evolúció) -Egyedfejlődési történet (ontogenezis) -Mechanizmus (szabályozás) -Adaptációs

Részletesebben

Kémiai érzékelés. Legısibb erıs befolyás. Külsı és belsı kemoszenzoros mechanizmusok. Illatok, ízek viselkedés (túlélési és sexuális információ)

Kémiai érzékelés. Legısibb erıs befolyás. Külsı és belsı kemoszenzoros mechanizmusok. Illatok, ízek viselkedés (túlélési és sexuális információ) Kémiai érzékelés Legısibb erıs befolyás Sejtek: kemo-elimináció kemo-rejectio kemo-acceptáció Külsı és belsı kemoszenzoros mechanizmusok Illatok, ízek viselkedés (túlélési és sexuális információ) Döntés:

Részletesebben

Molekuláris és celluláris neurobiológia MTA KOKI előadó

Molekuláris és celluláris neurobiológia MTA KOKI előadó Molekuláris és celluláris neurobiológia 2016.09.14-2016.12.14 MTA KOKI előadó 16.00-17.30 CNS : mechanikailag és kémiailag védett, immun-privilegizált szerv vér-agygát: kémiai és immunológiai barrier

Részletesebben

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május BIOLÓGIA EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 1. A csontok fölépítése (10 pont) 1. A csont össztömege csökkent. C 2. A csont szervetlen sótartalma csökkent. A 3. A csont

Részletesebben