VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint írásbeli vizsga 1211

2 Fontos tudnivalók Kedves Vizsgázó! Az írásbeli feladatsor 3 különálló részből áll, melyek a következő témakörökben szerzett ismereteit ellenőrzik: Vendéglátó és turizmus alapismeretek, Szállodai alapismeretek, valamint Marketing alapismeretek. A feladatok egymástól függetlenek, így bármilyen sorrendben megoldhatja azokat! Javasoljuk, hogy először olvassa végig a példasort, a megoldást az Ön számára egyszerűbb feladatok megválaszolásával kezdje. A sikeres vizsga érdekében kérjük, hogy figyeljen az alábbiakra! Bizonyos feladatoknál példákat, jellemzőket kérünk Öntől. Ennél a feladattípusnál különösen figyeljen, hogy hány darabot kér a feladat, ugyanis többletpontszám nem adható, még akkor sem, ha az elvárt darabszámtól többet sorolna fel! Némelyik feladattípus elvárja, hogy megindokolja választását. Kérjük, hogy itt szorítkozzon a lényegre, s mindig a kipontozott vonalra próbálja meg összefoglalni a legfontosabb szempontokat! A legutolsó oldal (hátsó borító) az értékelésre van fenntartva, kérjük, erre ne írjon! Amennyiben a feladat megoldásában javít, a végleges választ a félreértések elkerülése végett pontosan jelölje meg. Ellenkező esetben a feladat nem ér pontot! Ceruzával írt dolgozat nem fogadható el! Ügyeljen arra, hogy áttekinthetően és szép külalakkal dolgozzon! Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk! írásbeli vizsga / május 20.

3 Vendéglátó-turizmus alapismeretek Ismerőse váratlanul igen magas örökséghez jut, melyet hasznosan szeretne befektetni. Olyan, a vendéglátással kapcsolatos vállalkozást szeretne, ami piaci rést tölt ki. Egy bioszállodára gondol, melynek megvalósításához az Ön segítségét is kéri. A következő feladatok ehhez kapcsolódnak. 1. Az első megbeszélésen szóba kerül a piaci kockázat jelentősége. 15 pont a) Határozza meg a piaci kockázat fogalmát! Tegyen két érdemi megállapítást! b) Ismertessen három kockázati tényezőt a bioszállodára, vagy általában egy új szállodára vonatkozóan! c) Milyen követelménynek feleljen meg a szálloda a bio elnevezés használata érdekében? Mit kell Ön szerint tennie, hogy méltó legyen a bio elnevezésre? Soroljon fel 3 tényezőt! d) Milyen belső kockázati tényezőkkel (adottsági hiányosságok, hibák) kell számolnia a bioszállodának, illetve a szállodában működő bioétteremnek? Ismertessen három tényezőt! írásbeli vizsga / május 20.

4 e) A bioszállodának különösen nagy hangsúlyt kell fektetnie a környezetvédelemre. Milyen védekezési módokat javasolna a táblázatban szereplő területekre? Írjon a Védekezés módja elnevezésű rovatokba egy-egy példát! A környezetvédelem területe Természetvédelem Károsító hatása Növény és állatfajták túlzott felhasználása Védekezés módja Vízvédelem Növekszik a szennyvíz mennyisége Levegővédelem A termelés és fűtés során keletkező égéstermék Környezeti kultúra védelme Nagy mennyiségű szemét kezelése 2. A bioszálloda megnyitása alkalmából nagyszabású nyitópartit terveznek. 8 pont a) A rendezvény zökkenőmentes lebonyolításához Ön forgatókönyv készítését javasolja. Egészítse ki a következő meghatározások hiányzó részeit! A forgatókönyveket fajtáik szerint két csoportra bontjuk. Az első csoportba a/z részére készült forgatókönyvek tartoznak. A második csoportba a/z... számára készült forgatókönyvek kerülnek. A vendéglátó üzlet, a szálloda, a dolgozók számára készített forgatókönyv fontosabb részei: írásbeli vizsga / május 20.

5 b) Illessze a következő tevékenységeket a megadott feladatokhoz! Az italok behűtése, az asztalok megterítése. A számlázás során egyeztetés a tételek mennyiségére és árára vonatkozóan. A péksütemények és a kenyér felkészítése, a poharak leszedéséhez üres tálcák előkészítése. A házigazda és a felszolgálók fogadják a vendégeket. Áramtalanítás, a terem bezárása. A helyiségek tisztaságának, hőmérsékletének, világításának ellenőrzése. A vendégek kívánságainak folyamatos figyelése. A kitálalt ételek ellenőrzése. A terem eredeti állapotba történő visszaállítása a takarítás megkönnyítése érdekében. Rendezvények előkészítése: a.) b.) c.) Rendezvények lebonyolítása: a.) b.) c.) Teendők a rendezvények után: a.) b.) c.) írásbeli vizsga / május 20.

6 3. A Holdfény Bioszálloda a Vállalkozók Klubjának rendezvényéről videofelvételt készített a résztvevők kérésére. A rendezvényről készült 7 darab CD-t értékesíti a klub számára. Az Ön feladata, hogy erről számlát állítson ki a bioszálloda nevében. 7 pont Az adatok a következők: Az eladó: Holdfény Bioszálloda 1254 Budapest, Napsugár út adószáma: számlaszáma: ABC Bank A vevő: Vállalkozók Klubja 1292 Budapest, Teleki út 20. adószáma: számlaszáma: DEF Bank Az áru: 7 db CD (a jelenleg érvényes áfa 25%) A termék besorolási száma: 8523 A termék nettó egységára: 3000 Ft Fizetési feltétel: átutalás Teljesítés ideje: március 25. Fizetési határidő: április 5. A szállító (név, irányítószám, cím, telefon, bankszámla száma, megnevezése, adószáma) A vevő (név, irányítószám, cím, bankszámla száma, megnevezése és adószáma) Közösségi adószáma: HU Közösségi adószáma: HU A teljesítés időpontja: A számla kelte: A fizetés határideje: A fizetés módja: A termék vagy szolgáltatás megnevezése, besorolási száma és egyéb jellemzői Mennyiség egysége Mennyiség áfa nélküli egységár áfa nélküli számlaérték áfa kulcs áfa összege áfát tartalmazó számlaérték Összesen: A számlában szereplő áfa részletezése 25% % Számlaérték áfa nélkül Áthárított áfa összege Számlaérték áfával Összesen: Számla végösszege betűvel: B /V. -25x3 lapos RK-HUN Bt Készült 3 példányban írásbeli vizsga / május 20.

7 4. A bioszállodában - mint minden egyéb szállodában, vagy vendéglátó üzletben - szükséges az elvégzett munka, a kifejtett tevékenység felülvizsgálata. A vállalkozások szempontjából az ellenőrzés jellegét tekintve külső- és belső ellenőrzést különböztetünk meg. 4 pont a) Milyen témákban történhet hatósági (külső) ellenőrzés? Soroljon fel négyet! (Ne az ellenőrző szervezetek nevét írja le, hanem a területeket, amelyekre az ellenőrzések irányulnak!) b) Ismertesse az ellenőrzés hatását, jelentőségét a gazdálkodás egészére! Tegyen két érdemi megállapítást! 5. A bioszálloda aktív szerepet kíván betölteni a turizmusban. Ezzel kapcsolatban a tulajdonos szeretné megismerni a turizmus gazdasági jelentőségét. Sorolja fel számára az Ön szerint legfontosabbakat! Tegyen négy érdemi megállapítást! 4 pont A bioszállodát beutazó csoportok is szívesen veszik igénybe. Milyen költségekre, díjakra kell az utazásszervezőknek az előkalkulációban kitérniük? Ne csak a szállodával kapcsolatos költségekre gondoljon! Határozzon meg négyet! 2 pont írásbeli vizsga / május 20.

8 Szállodai alapismeretek 1. A jó telepítési hely minden szálloda, vagy vendéglátóhely esetében kulcskérdés. A bioszálloda esetében is fel kell tárni, milyen tényezők befolyásolják az elhelyezkedés kiválasztását. Soroljon fel ezek közül négyet! 2 pont A bioszálloda igazgatói posztjára pályázatot írnak ki. 14 pont a) Ismertesse a szállodai menedzsment/szállodai igazgatás fő feladatait! b) A hatékony szállodavezetéshez sokrétű ismerettel kell rendelkeznie úgy az igazgatónak, mint a teljes menedzsmentnek. Illessze az alábbiakban felsorolt tényezőket a táblázat megfelelő rovatába! jogi ismeretek, marketingismeretek, határozottság, nyelvismeret, szervezőkészség, büntetlen előélet, pénzügyi ismeretek, emberismeret, döntési készség Szakmai tudás és tapasztalat: Vezetői rátermettség: Erkölcsi megbízhatóság: írásbeli vizsga / május 20.

9 c) Miért, illetve kinek tartozik felelősséggel a szállodai menedzsment? Tegyen három érdemi megállapítást!... d) Mely tényezők befolyásolják a szálloda szervezeti felépítését? Soroljon fel hármat! e) A bioszálloda funkcionális szervezeti felépítést követ, a feladatkörök elosztása is ez alapján történik. Egészítse ki a következő meghatározásokat az oda illő kifejezésekkel! A vezetők közötti munkamegosztás.. szerint történik. A döntési jogkörök.. A döntési jogkörök túlnyomó része a/z.. tartozik. 3. A szobafoglalási rendszer kialakítása nélkülözhetetlen feladat. 5 pont a) A bioszálloda menedzsmentje fontosnak tartja, hogy a várható foglaltságról folyamatosan információt kapjon. Ön a különböző nyilvántartási módszerek közül a számítógépes rendszer mellett érveljen! Tegyen három érdemi megállapítást annak előnyeiről! b) Ismertessen kettő, a szállodai értékesítésben használt szoftvert! írásbeli vizsga / május 20.

10 4. A következő feladatok a szállodai gazdálkodásra vonatkoznak, melyhez kapcsolódó ismeretek elsajátítása a bioszálloda számára is elengedhetetlen. 9 pont a) Melyik a kakukktojás? Húzza alá az Ön által helyesnek ítélt megoldást, majd indokolja meg választását! a dolgozók munkabére a felszolgálók munkaruhája szobai bekészítés költsége karbantartási költség Indoklás:... bérleti díj biztosítási díj mosatási költség névhasználati díj Indoklás:.. demográfiai környezet politikai, jogi környezet szállítók természeti környezet Indoklás:.. írásbeli vizsga / május 20.

11 b) A bioszálloda gazdálkodásának előzetes eredménymutatóit szeretnénk megtudni az első gazdálkodási évre. Számolja ki a következő adatok alapján a bruttó üzemeltetési eredményt (GOP) és a nettó üzemeltetési eredményt (NOP)! Összes nettó árbevétel: E Ft Elábé (a vendéglátás beszerzési értéke): E ft Üzemegységi közvetlen költségek: E Ft Közvetett költségek: E Ft Állandó költség: E Ft c) Számítsa ki a fenti adatok alapján a vendéglátás átlagos haszonkulcsát, ha ott a nettó árbevétel E Ft az adott évben! írásbeli vizsga / május 20.

12 Marketing alapismeretek 1. A bioszálloda hatékony működtetéséhez a vendégek magatartásának ismerete is szükséges. Jellemezze az alábbi vásárlói/vendégtípusokat! 4 pont Szokásokhoz ragaszkodó fogyasztó/vendég:.. Racionális fogyasztó:..... Változatosságot kereső fogyasztó/vendég:..... Impulzus fogyasztó/vendég:.. 2. A bioszálloda beruházása, majd megnyitása előtt elengedhetetlen a piackutatás. 5 pont a) A szekunder és a primer vizsgálatok közül Ön a szekunderkutatás mellett érveljen! Ismertesse két előnyét a primer adatfelvétellel szemben! b) Milyen belső és külső információkra lehet támaszkodni a szekunder adatszerzés során? Írjon mindkét kategóriára két-két példát! Belső információforrások Külső információforrások írásbeli vizsga / május 20.

13 c) A szekunder piackutatás nem ad minden esetben elegendő információt az egyes vendégtípusok megismeréséhez, ezért gyakran primer adatfelvétel is szükséges. Ön a megkérdezést tartja ehhez hatékonynak. Ismertesse a megkérdezés fajtáit, típusait! d) Ma már egyre elterjedtebb a számítógépes megkérdezés. Tegyen két érdemi megállapítást e módszer előnyeire vonatkozóan! 3. A bioszálloda megnyitása előtt fontos a piac szegmentálása. Egészítse ki a hiányzó meghatározásokkal az alapváltozókra vonatkozó táblázatot! Példák esetén kettő megoldást írjon! 4 pont Az alapváltozók csoportja Területi szegmentáció Példák a). b)..... szegmentáció Magatartási szegmentáció a) életkor b) nem a). b)... szegmentáció a) foglalkozás b) iskolai végezettség 4. Már a szálloda nyitásakor végig kell gondolni a termék-életgörbe egyes fázisait. 3 pont a) Nevezze meg a termék életútjának egyes szakaszait! Ügyeljen a helyes sorrendre! írásbeli vizsga / május 20.

14 b) Jellemezze az első szakaszt! Tegyen két érdemi megállapítást! 5. A szálloda bioétterme saját termelésű biobort fog értékesíteni, melyet védjeggyel szeretne ellátni. 5 pont a) Írja le a védjegy fogalmát! b) Ismertesse a védjegy funkcióit! Elsődleges funkció:... Másodlagos funkció:... c) A szálloda saját termelésű bioborának értékesítésével kapcsolatban két módszer jöhet szóba, a demigrosz és a művi út. Magyarázza el ezek jelentését! Demigrosz út:.... Művi út:. írásbeli vizsga / május 20.

15 6. A bioszállodában promóciós/kommunikációs eszközöket is alkalmaznak. Helyezze a megfelelő csoportba az oda illő eszközöket! 2 pont a) Happy hours akciók b) Új belépők kézikönyve c) Kóstoltatás d) Arculati kézikönyv Promóciós/kommunikációs eszközök csoportja Értékesítésösztönzés Példák, eszközök PR eszközök 7. Melyik a kakukktojás! Húzza alá és indokolja választását! 3 pont a) lélektani ár keresletorientált árképzés szezonárak Indoklás: b) automata értékesítés házhoz szállítás borszaküzlet Indoklás: c) referenciacsoport iskolai, munkahelyi csoport család, baráti kör szubkultúra/mikrokultúra Indoklás: írásbeli vizsga / május 20.

16 8. Minősítse az alábbi állításokat, hogy igazak, vagy hamisak-e! Húzza alá a megfelelő választ! Ha a válasz hamis, meg kell indokolni a döntést. Igaz állítás esetén nem kell indokolni. 4 pont a) A direkt marketing egyik előnye, hogy kiválaszthatjuk azokat az ügyfeleket, vendégeket, akiket a legjobban, leghatékonyabban tudunk kiszolgálni. Igaz / Hamis Indoklás:..... b) A netiket a mobiltelefon használati szokásokat szabályozza. Igaz / Hamis Indoklás:..... c) A magán névjegykártyán kötelező feltüntetni a beosztást. Igaz / Hamis Indoklás:..... d) A személyes eladás különböző, többnyire rövid ideig ható ösztönző eszközök együttese, amelyek célja, hogy a vendégek gyorsabban és többet fogyasszanak és vegyenek igénybe különféle szolgáltatásokat. Igaz / Hamis Indoklás:..... írásbeli vizsga / május 20.

17 írásbeli vizsga / május 20.

18 írásbeli vizsga / május 20.

19 írásbeli vizsga / május 20.

20 témakör Vendéglátó-turizmus alapismeretek Szállodai alapismeretek Marketing alapismeretek a feladat sorszáma maximális pontszám elért pontszám a témakör maximális pontszáma Az írásbeli vizsgarész pontszáma 100 a témakör elért pontszáma Dátum:... javító tanár Vendéglátó-turizmus alapismeretek Szállodai alapismeretek Marketing alapismeretek pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga / május 20.

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010.május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1223 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk!

Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk! Fontos tudnivalók Kedves Versenyző! Az írásbeli feladatsorban a feladatok között néhány esetben kapcsolat lehet! Javasoljuk, hogy először olvassa végig a feladatokat, a megoldást az Ön számára egyszerűbb

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Vendéglátó és turizmus alapismeretek

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben