VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 15. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint írásbeli vizsga 1221

2 Fontos tudnivalók Kedves Vizsgázó! Az írásbeli feladatsor 3 különálló részből áll, amelyek a következő témakörökben szerzett ismereteit ellenőrzik: Vendéglátó és turizmus alapismeretek, Szállodai alapismeretek, valamint Marketing alapismeretek. A feladatok egymástól függetlenek, így bármilyen sorrendben megoldhatja azokat. Javasoljuk, hogy először olvassa végig a példasort, a megoldást az Ön számára egyszerűbb feladatok megválaszolásával kezdje. A sikeres vizsga érdekében kérjük, hogy figyeljen az alábbiakra! Bizonyos feladatoknál példákat, jellemzőket kérünk Öntől. Ennél a feladattípusnál különösen figyeljen, hogy hány darabot kér a feladat, ugyanis többletpontszám nem adható, még akkor sem, ha az elvárt darabszámnál többet sorolna fel! Némelyik feladattípus elvárja, hogy megindokolja választását. Kérjük, hogy itt szorítkozzon a lényegre, és mindig a kipontozott vonalra próbálja meg összefoglalni a legfontosabb szempontokat! A legutolsó oldal (hátsó borító) az értékelésre van fenntartva, kérjük, erre ne írjon! Amennyiben a feladat megoldásában javít, a végleges választ a félreérések elkerülése végett pontosan jelölje meg! Ellenkező esetben a feladat nem ér pontot. Ceruzával írt dolgozat nem fogadható el. Ügyeljen arra, hogy áttekinthetően és szép külalakkal dolgozzon! Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk! írásbeli vizsga / október 15.

3 Vendéglátó-turizmus alapismeretek 1. Soroljon fel a turisztikai keresletet befolyásoló tényezők közül hatot! 3 pont Milyen fogalmakra vonatkoznak a következő meghatározások? 4 pont a) Marketingeszközként alkalmazott szakmai út, amelyben a szolgáltatók meghívják viszonteladóikat termékük (szálloda, utazási csomag) ingyenes kipróbálására... b) Az ételek és italok elkészítéséhez szükséges nyersanyagok fajtája és mennyisége, meghatározott adagszámra vonatkozóan (pl. ételeknél 10 adagra)... c) Azokat az elemeket tartalmazza, amelyek lehetővé teszik az idegenforgalmi adottság megközelítését, az ott-tartózkodást és a fogyasztást... d) A rendezvénnyel kapcsolatos tennivalók írásos sorrendje Fogalmazza meg 4-5 mondatban, hogy mit tehet az idegenforgalom a környezetvédelem érdekében! 4 pont írásbeli vizsga / október 15.

4 4. Írjon két-két példát a következőkre! 2 pont Aktív pihenés:.. Az utaztatás utómunkálatai:. 5. Ismerőse egy látványkonyhát szeretne nyitni. Az ehhez szükséges dokumentumok kiválasztásában kéri az Ön segítségét. Húzza alá a helyeset az egyes meghatározásokra adott lehetőségek közül! 3 pont a) A vendéglátó tevékenység megkezdéséhez a vállalkozónak üzletnyitási szándékát be kell jelentenie. A tevékenység folytatását lehetővé tévő dokumentum neve: 1. Használatbavételi engedély 2. Működési engedély 3. Kimaradási engedély 4. Építési engedély b) A fenti dokumentumot kiadó szervezet: 1. Az üzlet helyén illetékes önkormányzat 2. Az üzlet helyén illetékes kereskedelmi kamara 3. Az üzlet helyén illetékes adóhatóság 4. Az üzlet helyén illetékes rendőrség c) A vendégpanaszok bejelentésére minden üzletben rendelkezésre kell állnia a következőnek: 1. Fogyasztók könyve 2. Panaszkönyv 3. Vásárlók könyve 4. Vizsgálati jegyzőkönyv írásbeli vizsga / október 15.

5 6. Ismerőse megnyitotta a látványkonyhát, most az étlap szerkesztésében kéri az Ön tanácsát. Mondja el neki, hogy milyen kötelező adatokat kell feltüntetni egy étlapon! Soroljon fel négyet! 2 pont Komplex feladat 22 pont Szépföld város középiskolájának 11. évfolyamos diákjai Önt kérik meg, hogy szervezzen kirándulást számukra szeptember első napjaira. A programon 60 fő diák (35 fiú, 25 lány) és 3 fő kísérőtanár vesz részt. A tanárok külön szobákat igényelnek. Ebben az évben Napvárost és környékét szeretnék meglátogatni, mivel ez Szépföld testvérvárosa. Előreláthatólag szeptember 2-án a késő délutáni órákban érkeznek (17-18 óra között), 3-án 18 órakor azonban haza kell indulniuk. Szervezzen számukra megfelelő szállást! A 2-i vacsorát Napváros Önkormányzata biztosítja 19 órakor a város főterén lévő étteremben. a) Válassza ki a felsorolt szállások közül az Ön szerint legjobban megfelelőt, és érveljen döntése mellett! Tegyen öt érdemi megállapítást! A szállás előnyeit és esetleges hátrányait is mutassa be! Hotel Napváros (4 emeletes, modern, 3*) Cím: 9999 Napváros, Hold út 4. Elhelyezkedés: a városon kívül, a Nap-tó partján Férőhely: 100 fő Nyitva: Árak (büféreggelivel: Szolgáltatások: egész évben 2 ágyas: Ft/szoba Pótágy a 3. személy részére: 5000 Ft 1 személy esetén: Ft/szoba étterem, bár, parkolási lehetőség, konferenciaterem, terasz, háziállat bevihető, légkondicionálás, lovaglási lehetőség, saját kültéri medence, strand, napozóágyak, akadálymentesített vendégforgalmi területek, 2 db szoba mozgáskorlátozottak számára. Mars panzió (tetőtéri beépítés, családias megjelenés) Cím: 9999 Napváros, Mars út 14. Elhelyezkedés: a városon kívül, 300 méterre a Nap-tótól Férőhely: 40 fő Nyitva: egész évben Árak (kontinentális reggelivel): 2 ágyas: Ft/szoba 1 személy esetén (7 000/szoba) Szolgáltatások: parkolási lehetőség, terasz, háziállat bevihető írásbeli vizsga / október 15.

6 Napsugár kemping (elhelyezés csak saját sátrakban, faházak nincsenek) Cím: 9999 Napváros, Nap tér 2. Elhelyezkedés: a városon kívül, a Nap-tó partján, egy része az erdőbe nyúlik Férőhely: 50 sátorhely Nyitva: IV.15-X.15. Árak (saját sátorban): sátorhely díja: 800 Ft/éj autó: 300 Ft/éj diák, gyerek: 700 Ft/éj felnőtt: 800 Ft/éj Szolgáltatások: főzési lehetőség, tűzrakó helyek, hideg-meleg vizes mosogató, hideg-meleg vizes zuhanyozó, mosdó, WC, háziállat bevihető, saját strand a tó partján Vénusz panzió (kétszintes, nagy kerttel, padokkal, sok virág) Cím: 9999 Napváros, Hold út 20. Elhelyezkedés: a város szélén, a központtól 400 méterre Férőhely: 70 fő Nyitva: egész évben Árak: 1 ágyas: 4500 Ft/szoba 2 ágyas: 6000 Ft/szoba 3 ágyas: 7500 Ft/szoba Szolgáltatások: parkolási lehetőség, terasz, háziállat bevihető Plútó Szálló (1*, régi építésű, lakótelepi panelépület) Cím: 9999 Napváros, Uránusz utca 15. Elhelyezkedés: a belvárosban, a sétálóutca mellett Férőhely: 120 fő Nyitva: egész évben Árak: 1 ágyas, zuhanyzós: 5000 Ft/szoba 2 ágyas: 6000 Ft/szoba 3 ágyas: 8000 Ft/szoba 4 ágyas: 9000 Ft/szoba Szolgáltatások: étterem, konferenciaterem, háziállat bevihető A kiválasztott szálláshely:... Előnyei:.. Hátrányai:.. írásbeli vizsga / október 15.

7 b) Írjon hivatalos üzleti levelet az Ön által kiválasztott szálláshelynek, amelyben megrendeli a csoport szállását! A levelet a megadott megrendelő adataival lássa el! Megrendelő: Neptunusz Kft Szépföld, Csillag tér 6. Telefon: / ; Fax: / info@neptusz.hu Gönczöl Gergő programszervező írásbeli vizsga / október 15.

8 c) Az Ön előzetes érdeklődésére a Luna étterem (Napváros, Centrum tér 2.) a következő menüjavaslatot küldte el ajánlatként. Nézze át, és véleményezze! Nevezzen meg legalább hat olyan dolgot a javaslatban, amelyet Ön kifogásolhatónak tart! Vegye figyelembe a menü-összeállítás szempontjait! Új, szakmailag megfelelő menüt nem kell készítenie! A Luna étterem menüajánlata: Étvágygerjesztő: Leves: Meleg előétel: Főétel: Desszert: Mézes szilvapálinka házi lángossal Brokkoli krémleves pirított zsemlekockákkal Csőben sült kelvirág chilis öntettel Rántott karfiol, rizs, tartármártás 2 db házi bukta (lekváros és túrós) vaníliafagylalttal Az Ön véleménye a menüvel kapcsolatban: írásbeli vizsga / október 15.

9 d) Az étteremnek a menü fogyasztói árának kiszámításához számos előzetes számítást kell elvégeznie. Az első lépés: az egyes ételek kalkulációjának elkészítése. Egészítse ki a következő mondatok hiányzó részeit! Az ételeket., a cukrászsüteményeket, éttermi melegtésztákat. kalkuláljuk. Nettó eladási ár = Elábé + Bruttó eladási ár = Elábé + Számítsa ki, hogy mekkora haszonkulcsot alkalmazott a Luna étterem, ha ismert, hogy egy menü fogyasztói ára (bruttó): Ft egy menü nyersanyagértéke (elábé): 640.-Ft Áfa: 25% Kiszámítandó adatok Eredmények Egy menü nettó eladási ára: Árrés: Haszonkulcs: Mellékszámítások: írásbeli vizsga / október 15.

10 Szállodai alapismeretek 1. Mely fogalomra vonatkoznak az alábbi állítások? 3 pont Az utazásszervezők, illetve az utazási irodák által hosszabb távra előre lefoglalt, leszerződött szobák mennyisége. Földszinti munkakör, a londinerek vezetője. Gyakran külön pultja van a bejárat közelében. Külön szerződésben rögzített feltételek mellett, egy meghatározott vendégéjszaka után kialakított kedvezményes ár, melyet általában nagyvállalatokkal köt a szálloda. 2. Milyen fizetési módokat jelentenek a felsorolt példák? Töltse ki a táblázat hiányzó részeit! 2 pont forinttal, a helyszínen kiegyenlített számla, valutában történő fizetés a helyszínen bankkártyával történő fizetés, hitelkártya, üdülési csekk 3. Rendezze sorba 1 5-ig hatáskörük szerint a következő munkaköröket! Egyessel jelölje a hierarchiában legmagasabban álló (vezetői) és ötössel a legalacsonyabban álló (beosztotti) munkakört! 2 pont. Credit Manager. General Manager. Front Office Manager. Cashier. Room s Division Manager 4. Jelölje a sor elején H vagy I betűvel, hogy a következő állítások közül melyik igaz (I), illetve melyik hamis (H)! Hamis válasz esetén válaszát indokolja! Igaz válasz esetén nem kell indokolni. 6 pont. A hálókocsival, couchettel és étkezőkocsival rendelkező vonatokat a mozgószállodák közé soroljuk.. írásbeli vizsga / október 15.

11 . A szobaasszony és a szobalány feladatai azonosak... A jövedelmezőségi számításnál a bevételek és a költségek esetében is nettó értékekkel számolunk... Hazánkban a kastélyszállodák osztályba sorolása kizárólag gyémántokkal történik, mivel általában műemlék jellegűek... A recepciós ív nem szabványosított nyomtatvány, a szálloda saját használatra készítheti bármilyen formában.. Az ágykapacitás-kihasználtság számításakor a kiadható férőhelyek számát osztjuk a kiadott férőhelyek számával. írásbeli vizsga / október 15.

12 5. Soroljon fel hatot a concierge feladatai közül! 3 pont Az alábbi kifejezések közül válassza ki a kakukktojást! Választását aláhúzással jelölje, és indokolja meg a kipontozott vonalon! 3 pont Ne zavarj! tábla, tv-csatorna tájékoztató, mosatási árjegyzék, menekülési útvonal tájékoztató, minibár ártábla, foglaltsági tabló 7. Az alábbi táblázat a szállodai gazdálkodás alapvető mutatóit tartalmazza! Töltse ki az üres rovatokat! 4 pont Mutató megnevezése Mutató számítási módja Mértékegysége Átlagos tartózkodási idő Foglaltság Szoba árbevétel/kiadott szobák száma (Árrés x 100)/Nettó árbevétel 8. Magyarázza el, mit jelentenek az alábbi rövidítések (mozaikszavak)! 3 pont VIP: GDS: FOM: írásbeli vizsga / október 15.

13 9. Milyen kockázati tényezőkkel kell számolni egy szálláshely értékesítésénél? Soroljon fel négyet! 2 pont Írja le az alábbi jövedelmezőséggel kapcsolatos fogalmak szinonimáit! 2 pont a) Negatív eredmény b) Pozitív eredmény írásbeli vizsga / október 15.

14 Marketing alapismeretek 1. Ismerőse látványkonyhát működtet. Szeretné megtudni, hogy az üzlet a termékéletgörbe melyik szakaszában van. 13 pont a) Határozza meg a termék-életgörbe fogalmát! A termék-életgörbe lényege (fogalom):. b) Segítse munkáját azzal, hogy megnevezi, mely életciklusra vonatkoznak az alábbi jellemzők!..: A forgalom eléri a csúcspontját, majd lassan csökken. A nyereség ebben a szakaszban viszonylag nagy...: A termék felhasználói köre megnő. A gyors forgalomnövekedés jelentős profitot hoz...: Az eladás mennyisége csökken. A vállalkozás gyakran a piac elhagyására kényszerül...: A termék a piacon csak kis mennyiségben van jelen. A költségek magasak. A termék még ismeretlen. c) Ismerőse szeretné megismerni a versenytársak ajánlatait is. Ennek érdekében primerkutatást szeretne lefolytatni. Sorolja fel, hogy milyen primer eljárásokat ismer!.. d) A primer eljárások közül válasszon ki tetszőlegesen egyet, és foglalja össze annak legfontosabb ismérveit! Tegyen két érdemi megállapítást!.. írásbeli vizsga / október 15.

15 e) A látványkonyha marketingtevékenységének pontosabb megszervezése érdekében piaci szegmentációt javasol ismerősének. Írja le, mit jelent a piacszegmentálás!. f) Milyen ismérvek alapján lehetne szegmentálni a látványkonyha fogyasztói piacát? Soroljon fel négy példát! g) A látványkonyha népszerűsítése érdekében ismerőse egy reklámkampányt szeretne elindítani. Arra kéri Önt, hogy segítse munkájában. Helyezze a megfelelő csoportba az oda illő eszközöket! Marketingkommunikációs eszközök 1. Online marketingeszközök 2. Nyomtatott (vizuális) reklámeszközök Példák a) hirdetés közösségi oldalon b) hirdetés helyi újságban c) elektronikus hírlevél d) óriásplakát 2. A vásárlói döntés ismerete elengedhetetlen a hatékony szolgáltatásnyújtáshoz. 6 pont a) Sorolja fel a vásárlói döntés öt lépését! Ügyeljen a helyes sorrendre! írásbeli vizsga / október 15.

16 b) A vendégekre ható tényezőket is ismerni kell ahhoz, hogy a látványkonyha sikeres legyen. Nevezze meg azokat a fogyasztói magatartást befolyásoló tényezőket, amelyekre az alábbi állítások vonatkoznak!..: mindazon csoportok, amelyek az egyén magatartására közvetlen vagy közvetett hatással vannak, értékeket és normákat képviselnek...: az emberek pozitív, negatív vagy semleges érzései a termékekről, szolgáltatásokról, emberekről, szervezetekről...: tanult meggyőződések, értékek és szokások összessége, amelyek irányítják a fogyasztók magatartását az adott társadalomban. c) Ismerőse egy szakcikkben olvasott az impulzusvásárlókról. Szeretné tudni, mit jelent ez a kifejezés. Magyarázza el neki! Impulzusvásárló: Minősítse az alábbi állításokat, hogy igazak vagy hamisak-e! Húzza alá a megfelelő választ! Ahol a válasz hamis, ott meg kell indokolni a döntést. Igaz állítás esetén nem kell indokolni! 4 pont a) A differenciálatlan, vagy tömegmarketing alkalmazása során a vállalat ugyanazt a terméket ugyanolyan marketingeszközökkel kínálja valamennyi potenciális vevőjének. Igaz/Hamis b) A belső PR a vállalkozás dolgozóira irányul. Igaz/Hamis. c) A nyitott kérdésnél a megkérdezettnek előre megadott válaszlehetőségek közül kell a megfelelőt kiválasztania. Igaz/Hamis írásbeli vizsga / október 15.

17 d) Az értékesítés demigrosz útja esetén a nagykereskedő kettős feladatot lát el: félig nagykereskedőként, félig kiskereskedőként viselkedik. Egyrészt áruit a kiskereskedőknek értékesíti, azonban bizonyos feltételek mellett a végső fogyasztóknak is értékesít. Igaz/Hamis. 4. Megkérik Önt, hogy ismertesse az információs rendszer szerepét a vállalkozások piaci döntéseiben. Tegyen két érdemi megállapítást! 2 pont 5. A látványkonyha hatékony piaci működéséhez szükség van a marketingfolyamatok megtervezésére. Tegye helyes sorrendbe a marketing folyamatának egyes lépéseit! 1 pont a) A marketingprogramok kidolgozása a marketingmix b) Végrehajtás, ellenőrzés c) A marketingstratégia meghatározása d) Helyzetelemzés e) A marketingcélok megfogalmazása 1:.; 2: ; 3: ; 4:.; 5:..; 6. Válassza ki a következő fogalmak közül a kakukktojást (aláhúzással jelölje), és indokolja meg választását! 4 pont a) Ötletgyártás Ötletszelektálás A koncepció kifejlesztése Marketingkoncepció írásbeli vizsga / október 15.

18 b) Vállalati belső újság a dolgozóknak Szponzorálás Ötletláda Vállalati rendezvények c) Keresletorientált árképzés Személyes eladás Eladásösztönzés Reklám. d) Interneten keresztüli vásárlás Automatából történő vásárlás Szakboltban történő vásárlás Katalógusból történő vásárlás írásbeli vizsga / október 15.

19 írásbeli vizsga / október 15.

20 témakör Vendéglátó-turizmus alapismeretek Szállodai alapismeretek Marketing alapismeretek a feladat sorszáma maximális pontszám elért pontszám a témakör maximális pontszáma Az írásbeli vizsgarész pontszáma 100 a témakör elért pontszáma javító tanár Dátum:... Vendéglátó-turizmus alapismeretek Szállodai alapismeretek Marketing alapismeretek pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga / október 15.

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

Versenyző kódja: 27 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet 33 811 02 1000 00 00-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Versenyző kódja: 27 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet 33 811 02 1000 00 00-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny 33 811 02 1000 00 00-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 33 811 02 1000 00 00 SZVK rendelet száma: 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet

Részletesebben

54 812 03 0000 00 00 Szállodai portás, recepciós Szállodai portás, recepciós

54 812 03 0000 00 00 Szállodai portás, recepciós Szállodai portás, recepciós A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szociális alapismeretek

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 811 04 Szakács Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Protokoll és utazásügyintéző konferenciaszervező 54 812 02 0001 54 02 Utazásszervező menedzser Protokoll és utazásügyintéző

Protokoll és utazásügyintéző konferenciaszervező 54 812 02 0001 54 02 Utazásszervező menedzser Protokoll és utazásügyintéző 148-06 Referensi tevékenységek végzése A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. OKTATÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz középszint

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE

IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE 2 IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE 1. Határozza meg a turizmus fogalmát, ismertesse a turizmus történeti fejlődését! Ismertesse a turizmus rendszerét és a környezeti hatásokat!

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14.

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA m á j u s 1 8. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Név Tanárok neve Pontszám E-mail cím STUDIUM

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek emelt szint 1322 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Közgazdasági-marketing

Részletesebben

Azonosító jel: TÁRSADALOMISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 17. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: TÁRSADALOMISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 17. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. TÁRSADALOMISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 25. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Asztalos, Kárpitos, Faipari technikus... 2 Mechatronikai technikus... 3 Automatikai technikus... 4 Magasépítő technikus... 5 Ács...

TARTALOMJEGYZÉK Asztalos, Kárpitos, Faipari technikus... 2 Mechatronikai technikus... 3 Automatikai technikus... 4 Magasépítő technikus... 5 Ács... TARTALOMJEGYZÉK Asztalos, Kárpitos, Faipari technikus... 2 Mechatronikai technikus... 3 Automatikai technikus... 4 Magasépítő technikus... 5 Ács... 6 Kőműves és hidegburkoló... 7 Festő, mázoló és tapétázó...

Részletesebben

52 812 01 0000 00 00 Hostess Hostess

52 812 01 0000 00 00 Hostess Hostess 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 100%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 100%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladattípus: felsorolás Nevezzen meg nyolc hazai borvidéket! 4 pont 1.. 2.. 3.. 4.. 5.. 6.. 7.. 8.. 2. feladattípus: igaz-hamis Döntse

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Azonosító jel: TÁRSADALOMISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 30. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: TÁRSADALOMISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 30. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 30. TÁRSADALOMISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 30. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

54 812 02 0001 54 02 Utazásszervező menedzser Protokoll és utazásügyintéző

54 812 02 0001 54 02 Utazásszervező menedzser Protokoll és utazásügyintéző turisztikai vállalkozásokkal kapcsolatos jogszabályi, minőségbiztosítási, vezetési, szervezési, ellenőrzési, gazdálkodási ismeretek /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet

Részletesebben

POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103

POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2016. február 15. Kónyáné dr. Zsarnovszky

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek középszint (üzleti gazdaságtan) 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

ő Ö ő ó ő ó ő ő ó ő ő ő ó ő ú ó ő ú ő ú ő ő ú ó ő ő ú ő ő ő ú ú ű ú ő ó ő ű ó ő ő ú ő ő ő ú ú ő ó ű ő ő Ö úú ő ó ú Ö ó ó ő ő Ö ó ú ő ő ő ú ő ó ő ó Ö ó ú Ű ő ő ó ő ő ó ő ú Ö ú Ö ő ő ú ú ő ő ú ú ó ó ő ó

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Ú Ó ö Ő ö Ú Ú Ó Á Á ü ő ö Ú Ú Ó ű ő ő ő ő ü Á ö ü ö ö ő Ó Á Á ő Á Ú ö Ó Ű Ú Ó ű Á ő ő ő ö Ú ö ű ö ö ö ő Ó Á Á ű ű ö ü ű ü Á Á ű ű ö ü ű ü ü ö ü ő ü Ó Ó ő ő ő ő ű ö ő ű ü Á Á ő ü ő Ú Ó ü ö ő ő ö ő ö ö ő

Részletesebben

ő ő Ü ü Á ú ú ü ú ú ü ú ü ú ú ü ő ú Á ü ú Á ü ü ü ú Á Á Ó Ü ő ü ú ú ú ü ű ú Ü ü ű Ü ú Á ú Ó ő ü Ú ú Á ő ő ú ű Á ú ü ő Á ú ú Á ú Á ú Ü Á Ö ú ú ő ő ú ű ü ő Á ő Ú ü Ö Á Á Á Á ő Ü Ö ü Ú Ö Á Á ú ő Ú Á Á ü

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. /4 A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 346 02 Ügyviteli titkár Értékelési

Részletesebben

ű ú ü ö ö ü ö ö ö ú ü ü ö ö ö ú ö ö ü ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ú ö ü ö ü ü ü ú ö ö ü ö ü ü ö Ó ü ű ö ö ü ö ü ö ú ö ö ö ö ű ú ú ű ö ö ü ö ö ö ö ü ú ö ü ö ü ü ö ú ü ü ü ű ú ö ü ö ö ö ü ö ü ú ö ö ö ü Ú ű ü ö

Részletesebben

ú ú ú Ú ú ú ő ő ú ű ú ő ő ú ő ú ő ő Ó Ó ő ű ő ő ú ő Ó Ó ú ú ú Ú ü ú ú ő Ü ü ő ü ő ő ú ú ő ő ú ő ő ü ü ú ő ű ü ő ő Ü ű ű ű ű ú ü ü ő ú Ö ű ű ő ú Ü ú ü ő ú ő ü ő ű Á Ü Ó Ó ű ü Ü ü ú Ü ő ő ő ő ő ő ő ü Ü ü

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III.28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III.28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III.28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése: 34 811 01 Cukrász Tájékoztató

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0002-11/1 A piackutatás módszereinek és a marketingtevékenység eszközeinek bemutatása megadott célok és feltételek

Részletesebben

54 812 03 0000 00 00 Szállodai portás, recepciós Szállodai portás, recepciós

54 812 03 0000 00 00 Szállodai portás, recepciós Szállodai portás, recepciós A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖZÖS TÉTELEK. 6. Milyen szintekből épül fel a magyarországi bankrendszer. Melyek a jegybank legfontosabb feladatai?

KÖZÖS TÉTELEK. 6. Milyen szintekből épül fel a magyarországi bankrendszer. Melyek a jegybank legfontosabb feladatai? KÖZÖS TÉTELEK 1. Ismertesse a verbális és nonverbális kommunikáció alkalmazását az üzleti kapcsolatokban! A verbális kommunikáción belül térjen ki a párbeszéd, a csoportos kommunikáció és az előadás szerepére.

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. október 13. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. október 13. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 13. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 25. BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A vendéglátásszervező-vendéglős mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A vendéglátásszervező-vendéglős mestervizsgához szükséges szakképesítési

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet vizsgakövetelménye alapján. (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosított ) szakmai és Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 811 03 Pincér Tájékoztató A

Részletesebben

2014. március 10-12. HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont www.sirha-budapest.com sirha-budapest@hungexpo.hu

2014. március 10-12. HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont www.sirha-budapest.com sirha-budapest@hungexpo.hu Tel: +06 1 263-6455, +06 1 263 6086 JELENTKEZÉSI ÍV Kedvezményes jelentkezési határidő: 2013. szeptember 30. 1. A kiállításra SZERZŐDŐ FÉL minősége: Kiállító (saját standdal vesz részt) Kollektív kiállítás

Részletesebben

Versenyző kódja: 39 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 811 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 39 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 811 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 811 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 811 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Vendéglátó

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

61 345 01 0010 61 01 Közművelődési menedzser Közművelődési szakember I.

61 345 01 0010 61 01 Közművelődési menedzser Közművelődési szakember I. megnevezett közművelődési szervezet működtetésére vonatkozó jogi, gazdasági környezet bemutatása z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1465-06/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama: 30 perc A /07. (V. 21.) SZMM

Részletesebben

MOSONMAGYARÓVÁR ÉS KISTÉRSÉGE IDEGENFORGALMI STRATÉGIÁJA 2008-2013 8. MELLÉKLETEK

MOSONMAGYARÓVÁR ÉS KISTÉRSÉGE IDEGENFORGALMI STRATÉGIÁJA 2008-2013 8. MELLÉKLETEK MOSONMAGYARÓVÁR ÉS KISTÉRSÉGE IDEGENFORGALMI STRATÉGIÁJA 2008-2013 8. MELLÉKLETEK Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Turizmus Intézet Győr, 2008.január.15 Darilla Bt. 190 191 192 INTERJÚ

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) Neved:... E-mail címed:... SG-s tanáraid*:... P R Ó B A É R E T T S É G I 2 0 1 1. j a n u á r 2 2. A KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama:

Részletesebben

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Önkéntes kézikönyv. a Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület Önkéntes Programjában résztvevők számára

Önkéntes kézikönyv. a Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület Önkéntes Programjában résztvevők számára Önkéntes kézikönyv a Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület Önkéntes Programjában résztvevők számára 2015 Önkéntes kézikönyv a Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület Önkéntes Programjában résztvevők számára 2015

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS

SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS Front Office Back Office ügyintézõi, szállodai recepciós ismeretek Tanári kézikönyv Szerkesztette: Az SCIH Partnerség ISBN 978-963-9672-09-3 Tartalomjegyzék Bevezetés...........................................................

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A KÉRELMEZŐK SZÁMÁRA AZ EGYSÉGES DOKUMENTUM KITÖLTÉSÉHEZ

ÚTMUTATÓ A KÉRELMEZŐK SZÁMÁRA AZ EGYSÉGES DOKUMENTUM KITÖLTÉSÉHEZ ÚTMUTATÓ A KÉRELMEZŐK SZÁMÁRA AZ EGYSÉGES DOKUMENTUM KITÖLTÉSÉHEZ Kérjük, fordítson különös figyelmet a FŐ SZEMPONT című részekre! Megjegyzés: Az útmutató célja, hogy segítse a kérelmezőket a mezőgazdasági

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter 54/2003. (VIII.29.) GKM rendelete

A gazdasági és közlekedési miniszter 54/2003. (VIII.29.) GKM rendelete A gazdasági és közlekedési miniszter 54/2003. (VIII.29.) GKM rendelete a kereskedelmi és a fizetővendéglátó szálláshelyek osztályba sorolásáról, valamint a falusi szálláshelyek minősítéséről szóló 45/1998.

Részletesebben

Versenyző kódja: 32 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 582 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 32 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 582 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 582 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 582 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Elérhető

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. május 15. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2012. május 24. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2012. május 24. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

FONTOS INFORMÁCIÓK A MINŐSÍTÉSHEZ

FONTOS INFORMÁCIÓK A MINŐSÍTÉSHEZ FONTOS INFORMÁCIÓK A MINŐSÍTÉSHEZ A Hotelstars európai harmonizált szállodaminősítési rendszer 270 kritériumból áll, ezekből maximum 860 pont szerezhető. Minden kategóriában (1*-5*) meghatározásra került

Részletesebben

Á Á É É É ö É Ó ú Á ú Á Á Á Á ö Á ő ű ú ö ö ú ű ú É ő ö ú ú ű ö ű ő Ú Ú ú ő ö ö ő ö ö Á ö Á ö ú ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ő ö ö ö ö ő ö Á ö ő ö ö ő ú ú ö ö ő ö ö ö ö ú ö ú ö ő ú ö ö ö ö ö ú ö ú ú ö Ú ő ű ő ö

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Martin János Szakképző Iskola Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése, tartalma: 1604-06/1 A beérkező dokumentumok iktatása a megadott paraméterek alapján. Egy adott ügyirat lapolvasása, sokszorosítása

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítéselágazás, részszakképesítés,

Részletesebben

1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról!

1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról! 1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról! 2. Mutassa be a turizmus piaci rendszerét, azaz a turizmus szereplőit, jellemzőit,

Részletesebben

ö É ö ö ő ő ö ó ó ú ő ó ö ö ő ő ö ö ó ű ű ó ú ó ő ő ö ű ó ő ö ö ű ű ó ú ő ó ó ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ő ö Ü Ü ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ó Ü Ü ó ő ő ű ö ö ű ű ű ű ő ö ó ű ó ö ű ö ó ö ó ö ő ó ö ö ő ó ö ö ö ű Ö ö ö

Részletesebben

Azonosító jel: MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 8. 8:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 8. 8:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 8. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 8. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben