VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Fontos tudnivalók A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / május 20.

3 Vendéglátó-turizmus alapismeretek Ismerőse váratlanul igen magas örökséghez jut, melyet hasznosan szeretne befektetni. Olyan, a vendéglátással kapcsolatos vállalkozást szeretne, ami piaci rést tölt ki. Egy bioszállodára gondol, melynek megvalósításához az Ön segítségét is kéri. A következő feladatok ehhez kapcsolódnak. 1. Az első megbeszélésen szóba kerül a piaci kockázat jelentősége. ( = 15 pont) a) Határozza meg a piaci kockázat fogalmát! Tegyen két érdemi megállapítást! 2 pont A piaci kockázat (rizikó) a vállalkozási tevékenységgel szükségszerűen együtt járó bizonytalansági tényező, mely a veszteség lehetőségét is magában foglalja. A vállalkozásokat előre ki nem számítható hatások érhetik, melyeket kockázatoknak nevezünk. Értékelés: Elfogadható még: A kockázat általában a vállalkozó cselekvő hatáskörén kívül esik, annak kedvező, vagy kedvezőtlen következménye független a vállalkozótól. A kockázat felismerése és kezelése fontos segédeszköze a pénzügyi döntéseknek. A lényeget tartalmazó válaszért jár a két pont. A szaktanár a fentiektől eltérő, de helyes megoldást is elfogadhat. b) Ismertessen három kockázati tényezőt a bioszállodára, vagy általában egy új szállodára vonatkozóan! 3 pont 1. Nem ismerik a vendégek a bioszálloda tevékenységét, jelentőségét 2. Kedvezőtlen a politikai helyzet a turizmusra vonatkozóan 3. Kedvezőtlen hatású árváltozások Értékelés: Elfogadható még: versenytársak megjelenése, szélsőséges időjárás, szolgáltatások eszközigényessége, kedvezőtlen hatású jogszabályok, előírások negatív irányú változása, kereslet csökkenése, vendégigények kedvezőtlen megváltozása stb. Minden helyes válasz egy pontot ér. Többletpont nem adható. c) Milyen követelménynek feleljen meg a szálloda a bio elnevezés használata érdekében? Mit kell Ön szerint tennie, hogy méltó legyen a bio elnevezésre? Soroljon fel 3 tényezőt! 3 pont 1. Bio élelmiszerek kínálatban tartása 2. Környezetkímélő takarítószerek használata 3. Természetes anyagú berendezések (fabútorok, biomatracok) Értékelés: Elfogadható még: saját energiaellátás lehetősége, hulladékszelektálás, dobozos italok kiiktatása stb. A szaktanár által relevánsnak tartott válaszok is elfogadhatók. Többletpont nem adható. írásbeli vizsga / május 20.

4 d) Milyen belső kockázati tényezőkkel (adottsági hiányosságok, hibák) kell számolnia a bioszállodának, illetve a szállodában működő bioétteremnek? Ismertessen három tényezőt! 3 pont 1. Értékesítési problémák 2. Üzemeltetési problémák 3. Fejlesztési problémák Értékelés: Elfogadható még: vezetési problémák, személyi, tárgyi tényezők hiánya, kevés forrás stb. A szaktanár tartalmában a fentiekhez hasonló, egyéb helyes választ is elfogadhat. Minden helyes megoldás egy pontot ér. Többletpont nem adható. e) A bioszállodának különösen nagy hangsúlyt kell fektetnie a környezetvédelemre. Milyen védekezési módokat javasolna a táblázatban szereplő területekre? Írjon a Védekezés módja elnevezésű rovatokba egy-egy példát! 4 pont A környezetvédelem területe Károsító hatása Természetvédelem Növény és állatfajták túlzott felhasználása Vízvédelem Növekszik a szennyvíz mennyisége Levegővédelem A termelés és fűtés során keletkező égéstermék Környezeti kultúra Nagy mennyiségű védelme szemét kezelése Védekezés módja Újrahasznosított felhasználása Szennyvízkezelés Energiatakarékossági intézkedések/saját energiaellátás megteremtése Hulladékszelektálás papír Értékelés: Egyéb, a szaktanár által helyesnek ítélt példa is elfogadható. Minden jó példa egy pontot ér, részpont adható, többletpont nem. 2. A bioszálloda megnyitása alkalmából nagyszabású nyitópartit terveznek. (5 + 3 = 8 pont) a) A rendezvény zökkenőmentes lebonyolításához Ön forgatókönyv készítését javasolja. Egészítse ki a következő meghatározások hiányzó részeit! (5 x 1 = 5 pont) A forgatókönyveket fajtáik szerint két csoportra bontjuk. Az első csoportba a/z lebonyolítók részére készült forgatókönyvek tartoznak. A második csoportba a/z résztvevők számára készült forgatókönyvek kerülnek. A vendéglátó üzlet, a szálloda, a dolgozók számára készített forgatókönyv fontosabb részei: 1. a feladat leírása 2. a végrehajtásért felelős személy 3. a végrehajtás határideje /a végrehajtás feltételei Értékelés: Minden helyes válasz egy pontot ér, részpont adható. A fentiekkel tartalmilag megegyező, helyesnek ítélt válaszok is elfogadhatóak. írásbeli vizsga / május 20.

5 b) Illessze a következő tevékenységeket a megadott feladatokhoz! (3 x 1 = 3 pont) Az italok behűtése, az asztalok megterítése. A számlázás során egyeztetés a tételek mennyiségére és árára vonatkozóan. A péksütemények és a kenyér felkészítése, a poharak leszedéséhez üres tálcák előkészítése. A házigazda és a felszolgálók fogadják a vendégeket. Áramtalanítás, a terem bezárása. A helyiségek tisztaságának, hőmérsékletének, világításának ellenőrzése. A vendégek kívánságainak folyamatos figyelése. A kitálalt ételek ellenőrzése. A terem eredeti állapotba történő visszaállítása a takarítás megkönnyítése érdekében. Rendezvények előkészítése: a) Az italok behűtése, az asztalok megterítése. b) A helyiségek tisztaságának, hőmérsékletének, világításának ellenőrzése. c) A péksütemények és a kenyér felkészítése, a poharak leszedéséhez üres tálcák előkészítése. Rendezvények lebonyolítása: a) A házigazda és a felszolgálók fogadják a vendégeket. b) A kitálalt ételek ellenőrzése. c) A vendégek kívánságainak folyamatos figyelése. Teendők a rendezvények után: a) A számlázás során egyeztetés a tételek mennyiségére és árára vonatkozóan. b) Áramtalanítás, a terem bezárása. c) A terem eredeti állapotba történő visszaállítása a takarítás megkönnyítése érdekében. Értékelés: Egy-egy pont jár minden helyesen kitöltött celláért. Csak akkor jár az egy pont, ha minden tevékenységet hozzárendelt a megadott fázishoz a vizsgázó. Részpont adható. 3. A Holdfény Bioszálloda a Vállalkozók Klubjának rendezvényéről videofelvételt készített a résztvevők kérésére. A rendezvényről készült 7 darab CD-t értékesíti a klub számára. Az Ön feladata, hogy erről számlát állítson ki a bioszálloda nevében. 7 pont Az adatok a következők: Az eladó: Holdfény Bioszálloda 1254 Budapest, Napsugár út adószáma: számlaszáma: ABC Bank A vevő: Vállalkozók Klubja 1292 Budapest, Teleki út 20. adószáma: számlaszáma: DEF Bank Az áru: 7 db CD (a jelenleg érvényes áfa 25%) A termék besorolási száma: 8523 A termék nettó egységára: 3000 Ft Fizetési feltétel: átutalás Teljesítés ideje: március 25. Fizetési határidő: április 5. írásbeli vizsga / május 20.

6 A szállító (név, irányítószám, cím, telefon, bankszámla száma, megnevezése, adószáma) Holdfény Bioszálloda 1254 Budapest, Napsugár út adószáma: számlaszáma: ABC Bank Közösségi adószáma: HU A teljesítés időpontja: március 25. A számla kelte: március 25. A vevő (név, irányítószám, cím, bankszámla száma, megnevezése és adószáma) Vállalkozók Klubja 1292 Budapest, Teleki út 20. adószáma: számlaszáma: DEF Bank Közösségi adószáma: HU A fizetés határideje: április 5. A fizetés módja: átutalás A termék vagy szolgáltatás megnevezése, besorolási száma és egyéb jellemzői Mennyiség egysége Mennyiség áfa nélküli egységár áfa nélküli számlaérték áfa kulcs áfa összege áfát tartalmazó számlaérték CD 8523 darab % Összesen: A számlában szereplő áfa Számlaérték áfa nélkül Áthárított áfa összege Számlaérték áfával részletezése 25 % % Összesen: Számla végösszege betűvel: huszonhatezer-kettőszázötven B /V. -25x3 lapos RK-HUN Bt Készült 3 példányban Értékelés: Egy pont jár, ha az eladó és a vevő adatait helyesen, a megfelelő helyre írja a vizsgázó. Egy pont adható a helyes dátumok, valamint a fizetési mód beillesztéséért. Egy pontot kap a vizsgázó a termékre vonatkozó paraméterek (megnevezés, mennyiségi egység, mennyiség, áfa nélküli egységár, áfa kulcs) helyes elhelyezéséért. Egy-egy pont jár az áfa nélküli számlaérték, az áfa összege és az áfát tartalmazó számlaérték helyes kiszámításáért. Egy pont adható a számla további korrekt kitöltéséért. 4. A bioszállodában mint minden egyéb szállodában, vagy vendéglátó üzletben szükséges az elvégzett munka, a kifejtett tevékenység felülvizsgálata. A vállalkozások szempontjából az ellenőrzés jellegét tekintve külső- és belső ellenőrzést különböztetünk meg. (2 + 2 = 4 pont) a) Milyen témákban történhet hatósági (külső) ellenőrzés? Soroljon fel négyet! (Ne az ellenőrző szervezetek nevét írja le, hanem a területeket, amelyekre az ellenőrzések irányulnak!) 2 pont 1. adók 2. fogyasztóvédelem 3. higiénia 4. munkaügy Értékelés: Elfogadható még: jövedéki termékek, tűzvédelem, tisztaság, balesetvédelem stb. Két-két helyes meghatározásért jár az egy pont. írásbeli vizsga / május 20.

7 b) Ismertesse az ellenőrzés hatását, jelentőségét a gazdálkodás egészére! Tegyen két érdemi megállapítást! 2 pont 1. Elősegíti a tevékenység szabályos és hatékony végrehajtását. 2. A külső ellenőrzés kényszerítő elemeket tartalmaz a törvényesség betartása érdekében. Értékelés: Elfogadható még: védi a tulajdonosok érdekeit, vizsgálja a célok megvalósulását, a fogyasztóknak, vendégeknek biztonságot nyújt. 5. A bioszálloda aktív szerepet kíván betölteni a turizmusban. Ezzel kapcsolatban a tulajdonos szeretné megismerni a turizmus gazdasági jelentőségét. Sorolja fel számára az Ön szerint legfontosabbakat! Tegyen négy érdemi megállapítást! 4 pont 1. Befolyásolja, növeli a fogyasztást (multiplikátor hatás). 2. Munkahelyeket teremt (munkalehetőség). 3. Serkenti a közlekedés, az ipar, az építőipar, a mezőgazdaság fejlesztését. 4. Növeli a helyi lakosság jövedelmét. Értékelés: Elfogadható még: fejleszti a telephelyet, vásárlási alapot köt le stb. Egyéb, tartalmában helyes válasz is elfogadható a szaktanár belátása szerint. Minden helyes meghatározásért jár az egy pont. Részpont adható, többletpont nem. 6. A bioszállodát beutazó csoportok is szívesen veszik igénybe. Milyen költségekre, díjakra kell az utazásszervezőknek az előkalkulációban kitérniük? Ne csak a szállodával kapcsolatos költségekre gondoljon! Határozzon meg négyet! 2 pont 1. szállásköltség 2. étkezési költség 3. közlekedési költség 4. programok költségei Értékelés: Elfogadható még: idegenvezető költsége, szervezési díj, egyéb költségek, egyágyas felár, áfa stb. Két-két helyes meghatározás ér egy-egy pontot, részpont igen, többletpont nem adható. írásbeli vizsga / május 20.

8 Szállodai alapismeretek 1. A jó telepítési hely minden szálloda, vagy vendéglátóhely esetében kulcskérdés. A bioszálloda esetében is fel kell tárni, milyen tényezők befolyásolják az elhelyezkedés kiválasztását. Soroljon fel ezek közül négyet! 2 pont 1. a település jellege 2. a település vonzereje 3. a szálláshely környezete 4. a szálláshely megközelíthetősége Értékelés: Elfogadható még: a szálláshely környezetének infrastruktúrája, környezetvédelmi adottságok stb. Egy pont jár két helyes tényező meghatározásáért. A szaktanár által helyesnek ítélt egyéb válasz is elfogadható. Többletpont nem adható, részpont igen. 2. A bioszálloda igazgatói posztjára pályázatot írnak ki. ( = 14 pont) a) Ismertesse a szállodai menedzsment/szállodai igazgatás fő feladatait! 2 pont 1. tervezés 2. szervezés 3. igazgatás 4. ellenőrzés Értékelés: Ezek a kifejezések, vagy ezek szinonimái fogadhatók el. Elfogadhatja a szaktanár fentiek körülírását, példákkal történő alátámasztását is. Két-két helyes megállapításért jár az egy-egy pont. Részpont adható, többletpont nem. b) A hatékony szállodavezetéshez sokrétű ismerettel kell rendelkeznie úgy az igazgatónak, mint a teljes menedzsmentnek. Illessze az alábbiakban felsorolt tényezőket a táblázat megfelelő rovatába! 3 pont jogi ismeretek, marketingismeretek, határozottság, nyelvismeret, szervezőkészség, büntetlen előélet, pénzügyi ismeretek, emberismeret, döntési készség Szakmai tudás és tapasztalat: Vezetői rátermettség: Erkölcsi megbízhatóság: jogi ismeretek, pénzügyi ismeretek, nyelvismeret, marketingismeretek emberismeret, határozottság, szervezőkészség, döntési készség büntetlen előélet Értékelés: Az egy-egy pont csak akkor jár, ha a felsorolt tényezőket hibátlanul illesztette be a vizsgázó a megfelelő rovatba. Részpont adható. írásbeli vizsga / május 20.

9 c) Miért, illetve kinek tartozik felelősséggel a szállodai menedzsment? Tegyen három érdemi megállapítást! 3 pont A menedzsmentnek működtetnie kell a szállodai vagyont. Felelősséget kell vállalnia egyrészt közvetlenül a tulajdonosokkal, másrészt mindazokkal, akik a gazdálkodás során vele kapcsolatba kerülnek. Ezek lehetnek vendégek, alkalmazottak, egyéb munkavállalók, beszállítók. A büntetőjogi felelősségen túl társadalmi és környezeti felelősség is terheli. Értékelés: A fentiekkel tartalmilag megegyező válaszok fogadhatók el. d) Mely tényezők befolyásolják a szálloda szervezeti felépítését? Soroljon fel hármat! 3 pont 1. A vállalkozási forma 2. A vezetői munkamegosztás 3. A mennyiségi munkamegosztás Értékelés: Elfogadható még: a kialakított munkakörök, a hatáskörök elosztása stb. A szaktanár ezen kívül további, általa helyesnek ítélt válaszért is megadhatja az egy-egy pontot. e) A bioszálloda funkcionális szervezeti felépítést követ, a feladatkörök elosztása is ez alapján történik. Egészítse ki a következő meghatározásokat az oda illő kifejezésekkel! 3 pont A vezetők közötti munkamegosztás funkciók szerint történik. A döntési jogkörök központosítottak/centralizáltak. A döntési jogkörök túlnyomó része a/z felső vezetéshez/vezetéshez tartozik. Értékelés: A fenti válaszok, illetve azok szinonimái egy-egy pontot érnek. 3. A szobafoglalási rendszer kialakítása nélkülözhetetlen feladat. (3 + 2 = 5 pont) a) A bioszálloda menedzsmentje fontosnak tartja, hogy a várható foglaltságról folyamatosan információt kapjon. Ön a különböző nyilvántartási módszerek közül a számítógépes rendszer mellett érveljen! Tegyen három érdemi megállapítást annak előnyeiről! 3 pont 1. áttekinthető az előrejelzés 2. bármikor elérhető 3. bontásban is megnézhető Értékelés: Elfogadható még: a módosításokat is nyilvántartja, a foglalásról lista nyomtatható, hosszú távra is előre jelez stb. Ezen kívül egyéb, a szaktanár által elfogadható, tartalmilag helyes válasz is értékelhető. b) Ismertessen kettő, a szállodai értékesítésben használt szoftvert! 2 pont 1. HostWare 2. Visual Hotel Értékelés: Elfogadható még: Flexys, Hotel3000, R-Keeper, Fidelio valamint egyéb, a szaktanár által helyesnek ítélt válasz. írásbeli vizsga / május 20.

10 4. A következő feladatok a szállodai gazdálkodásra vonatkoznak, melyhez kapcsolódó ismeretek elsajátítása a bioszálloda számára is elengedhetetlen. ( = 9 pont) a) Melyik a kakukktojás? Húzza alá az Ön által helyesnek ítélt megoldást, majd indokolja meg választását! (3 x 1 = 3 pont) a dolgozók munkabére a felszolgálók munkaruhája szobai bekészítés költsége karbantartási költség Indoklás: A karbantartási költség közvetett költség, míg a többi közvetlen. bérleti díj biztosítási díj mosatási költség névhasználati díj Indoklás: A mosatási költség változó költség (forgalomtól függő), míg a többi állandó költség. demográfiai környezet politikai, jogi környezet szállítók természeti környezet Indoklás: A szállítók a mikrokörnyezethez tartoznak, a többi a makrokörnyezet része. Értékelés: Csak akkor jár az egy-egy pont, ha a vizsgázó az aláhúzott választ helyesen indokolja. Egyéb, tartalmilag helyes válasz és indoklás is elfogadható. b) A bioszálloda gazdálkodásának előzetes eredménymutatóit szeretnénk megtudni az első gazdálkodási évre. Számolja ki a következő adatok alapján a bruttó üzemeltetési eredményt (GOP) és a nettó üzemeltetési eredményt (NOP)! 4 pont Összes nettó árbevétel: Elábé (a vendéglátás beszerzési értéke): Üzemegységi közvetlen költségek: Közvetett költségek: Állandó költség: E Ft E Ft E Ft E Ft E Ft 1. Nettó árbevétel E Ft 2. Elábé E Ft 3. = Árrés E Ft 4. Közvetlen költségek E Ft 5. = Üzemegységi eredmény E Ft 6. Közvetett költségek E Ft 7. = GOP E Ft 8. Állandó költség E Ft 9. = NOP E Ft írásbeli vizsga / május 20.

11 Értékelés: Egy-egy pont jár az árrés, az üzemegységi eredmény, a GOP és az NOP helyes értékéért. Csak a helyes számítási menetért pont nem adható! c) Számítsa ki a fenti adatok alapján a vendéglátás átlagos haszonkulcsát, ha ott a nettó árbevétel E Ft az adott évben! 2 pont 1. Árbevétel E Ft 2. Elábé E Ft 3. = Árrés E Ft 4. Haszonkulcs = (Árrés / Elábé) x 100 = 1,5 x 100 = 150% Értékelés: Egy-egy pont jár a vendéglátóiparra vonatkozó árrés és a haszonkulcs kiszámításáért. Ha a haszonkulcsot a vizsgázó nem százalékban adta meg, akkor is fogadjuk el! Marketing alapismeretek 1. A bioszálloda hatékony működtetéséhez a vendégek magatartásának ismerete is szükséges. Jellemezze az alábbi vásárlói/vendégtípusokat! (4 x 1 = 4 pont) Szokásokhoz ragaszkodó fogyasztó/vendég: Rutinszerűen viselkedő vásárló, aki jellemzően megtanult program alapján viselkedik. Racionális fogyasztó: Tudatosan vásárol. Változatosságot kereső fogyasztó/vendég: Az újdonságot, a különlegességet keresi. Impulzus fogyasztó/vendég: Pillanatnyi hatásokra vásárol. Az érzelmi tényezők erősen befolyásolják döntését. Értékelés: Minden helyes meghatározás egy pontot ér. A szaktanár elfogadhat a fentiekhez tartalmilag hasonló, további releváns választ is, például példákat. 2. A bioszálloda beruházása, majd megnyitása előtt elengedhetetlen a piackutatás. ( = 5 pont) a) A szekunder és a primer vizsgálatok közül Ön a szekunderkutatás mellett érveljen! Ismertesse két előnyét a primer adatfelvétellel szemben! 1 pont 1. időtakarékos 2. költségtakarékos Értékelés: A szaktanár ezen kívül elfogadhat még más, szakmailag helytálló, releváns érvet is. Két érdemi megállapításért jár az egy pont. Többletpont nem adható. írásbeli vizsga / május 20.

12 b) Milyen belső és külső információkra lehet támaszkodni a szekunder adatszerzés során? Írjon mindkét kategóriára két-két példát! (2 x 1 = 2 pont) Belső információforrások Külső információforrások 1. Költségek 1. Napi, heti sajtó 2. Reklamációk, vevőszolgálat 2. Központi irányítószervek adatai Értékelés: Belső információ lehet még: megrendelések alakulása, vállalati mérleg, eredménykimutatások, műszaki fejlesztés irányai, vendégek száma stb. Külső információforrások lehetnek még: korábbi kutatási jelentések, különböző kamarák információi, vásárok, kiállítások kiadványai stb. Két helyes példáért jár az egy pont. Többletpont nem adható. c) A szekunder piackutatás nem ad minden esetben elegendő információt az egyes vendégtípusok megismeréséhez, ezért gyakran primer adatfelvétel is szükséges. Ön a megkérdezést tartja ehhez hatékonynak. Ismertesse a megkérdezés fajtáit, típusait! 1 pont 1. írásbeli 2. szóbeli 3. telefonos Értékelés: Az egy pont csak akkor jár, ha mind a három megkérdezési formát helyesen írta le a vizsgázó. d) Ma már egyre elterjedtebb a számítógépes megkérdezés. Tegyen két érdemi megállapítást e módszer előnyeire vonatkozóan! 1 pont A kész kérdőívminták elérhetőek, a kérdőív feldolgozása is megoldható az interneten. Értékelés: Elfogadható még: gyors, költséghatékony, kényelmes stb. Ezen felül a szaktanár elfogadhat további, releváns előnyöket is. Többletpont nem adható. 3. A bioszálloda megnyitása előtt fontos a piac szegmentálása. Egészítse ki a hiányzó meghatározásokkal az alapváltozókra vonatkozó táblázatot! Példák esetén kettő megoldást írjon! 4 pont Az alapváltozók csoportja Példák Területi szegmentáció a) régió b) település mérete Demográfiai szegmentáció a) életkor b) nem Magatartási szegmentáció a) vásárlási indítékok b) attitűd Társadalmi-gazdasági/Szociodemográfiai szegmentáció b) iskolai a) foglalkozás végezettség Értékelés: A megoldásban szereplő példákon túl a szaktanár elfogadhat további, általa helyesnek ítélt válaszokat. Két helyes példa megnevezéséért jár egy pont. Többletpont nem adható. Az alapváltozók csoportjának megnevezésénél csak ezek a megoldások fogadhatóak el. Ez esetben egy helyes válasz egy pontot ér. írásbeli vizsga / május 20.

13 4. Már a szálloda nyitásakor végig kell gondolni a termék-életgörbe egyes fázisait. (2 + 1 = 3 pont) a) Nevezze meg a termék életútjának egyes szakaszait! Ügyeljen a helyes sorrendre! 2 pont 1. Bevezetés 2. Növekedés 3. Érettség/Telítettség 4. Hanyatlás/ Elhúzódás Értékelés: Az életgörbeszakaszoknál csak ez a helyes sorrend fogadható el. Pont csak akkor jár, ha a sorrend is helyes. b) Jellemezze az első szakaszt! Tegyen két érdemi megállapítást! 1 pont A forgalom gyenge, illetve lassan kezd növekedni. A költségek magasak. Értékelés: A fenti megállapításokon túl elfogadható még: kicsi a piaci részesedés, a vendégek még nem ismerik a szolgáltatást stb. Az egy pont csak akkor jár, ha két helyes megállapítást tett a vizsgázó. 5. A szálloda bioétterme saját termelésű biobort fog értékesíteni, melyet védjeggyel szeretne ellátni. ( = 5 pont) a) Írja le a védjegy fogalmát! 1 pont A védjegy jogi védelmet biztosító megkülönböztető jelzés. A jogi oltalom védi a tulajdonosnak azt a jogát, hogy a márkanevet vagy márkajelzést kizárólagosan használhassa. Védjegyoltalomban részesülhet minden olyan megjelölés szó, szóösszetétel, kép, betű, szám, hang és fényjel, vagy ezek együttes alkalmazása amely alkalmas áruknak és szolgáltatásoknak, más áruktól és szolgáltatásoktól való megkülönböztetésére. Értékelés: A helyes fogalommeghatározás egy pontot ér. Nem szó szerinti választ várunk el. A fentivel tartalmilag megegyező, a szaktanár által helyesnek ítélt válaszért is jár az egy pont. b) Ismertesse a védjegy funkcióit! 2 pont Elsődleges funkció: A védjegy, mint árujelző, az egyes áruk és szolgáltatások azonosítására, egymástól való megkülönböztetésére, a fogyasztók tájékoztatására szolgál. Másodlagos funkció: Garanciát nyújt a vásárlóknak a termék eredetét, minőségét illetően. Értékelés: A funkciók helyes megválaszolásáért egy-egy pont jár. A fentitől eltérő, de tartalmilag helyes választ a szaktanár elfogadhat. c) A szálloda saját termelésű bioborának értékesítésével kapcsolatban két módszer jöhet szóba, a demigrosz és a művi út. Magyarázza el ezek jelentését! (1 + 1 = 2 pont) Demigrosz út: Demigrosz út esetén a nagykereskedő kettős feladatot lát el. Egyrészt értékesít viszonteladóknak (kiskereskedőknek, egyéb vendéglátóhelyeknek), másrészt végső felhasználóknak, vendégeknek is. írásbeli vizsga / május 20.

14 Művi út: A termelő közvetlenül a kiskereskedelemnek értékesít. Értékelés: A fenti fogalommal tartalmilag megegyező válasz is elfogadható. Egész részpont adható. 6. A bioszállodában promóciós/kommunikációs eszközöket is alkalmaznak. Helyezze a megfelelő csoportba az oda illő eszközöket! 2 pont a) Happy hours akciók b) Új belépők kézikönyve c) Kóstoltatás d) Arculati kézikönyv Promóciós/kommunikációs eszközök csoportja Értékesítésösztönzés PR eszközök Példák, eszközök a) Happy hours akciók c) Kóstoltatás b) Új belépők kézikönyve d) Arculati kézikönyv Értékelés: Egy pont csak akkor jár, ha mind a két példát a helyes csoportba tette a vizsgázó. Egész részpont adható. 7. Melyik a kakukktojás! Húzza alá és indokolja választását! (3 x 1 = 3 pont) a) lélektani ár keresletorientált árképzés szezonárak Indoklás: A keresletorientált árképzés árstratégiai eszköz, míg a többi ártaktikai. b) automata értékesítés házhoz szállítás borszaküzlet Indoklás: A borszaküzlet a bolti értékesítéshez tartozik, a többi bolt nélküli értékesítési forma. c) referenciacsoport iskolai, munkahelyi csoport család, baráti kör szubkultúra/mikrokultúra Indoklás: A szubkultúra/mikrokultúra nem tartozik a fogyasztói magatartást befolyásoló társadalmi tényezők közé. Értékelés: Az egy pont csak akkor jár, ha az indoklás is helyes. A helyes válasz aláhúzásáért nem jár pont. A szaktanár egyéb általa helyesnek ítélt aláhúzást és indoklást is elfogadhat. írásbeli vizsga / május 20.

15 8. Minősítse az alábbi állításokat, hogy igazak, vagy hamisak-e! Húzza alá a megfelelő választ! Ha a válasz hamis, meg kell indokolni a döntést. Igaz állítás esetén nem kell indokolni. 4 pont a) A direkt marketing egyik előnye, hogy kiválaszthatjuk azokat az ügyfeleket, vendégeket, akiket a legjobban, leghatékonyabban tudunk kiszolgálni. Indoklás:- Igaz / Hamis b) A netiket a mobiltelefon használati szokásokat szabályozza. Igaz / Hamis Indoklás: A netiket az internethasználati szokásokat szabályozza. c) A magán névjegykártyán kötelező feltüntetni a beosztást. Igaz / Hamis Indoklás: Nem kötelező feltüntetni, csak a hivatali névjegykártyán. d) A személyes eladás különböző, többnyire rövid ideig ható ösztönző eszközök együttese, amelyek célja, hogy a vendégek gyorsabban és többet fogyasszanak és vegyenek igénybe különféle szolgáltatásokat. Igaz / Hamis Indoklás: A meghatározás az értékesítés-ösztönzésre vonatkozik. A személyes eladás az a tevékenység, amikor szóban, közvetlen kapcsolatfelvétellel kívánjuk a célcsoportot meggyőzni az értékesítés érdekében. Értékelés: Minden helyes válasz egy pontot ér. Az egy pont csak akkor jár, ha helyes az indoklás is. írásbeli vizsga / május 20.

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Vendéglátó és turizmus alapismeretek

Részletesebben

TERVEZÉS /VÁZLAT/ Gyengeségek Azok a belső tényezők, amelyek a vállalatot hátrányba hozzák a piacon.

TERVEZÉS /VÁZLAT/ Gyengeségek Azok a belső tényezők, amelyek a vállalatot hátrányba hozzák a piacon. TERVEZÉS /VÁZLAT/ A tervezés általános folyamata - Információ gyűjtés - Prognózis készítés ( a kiszámítható információk változása alapján) - Tervvariánsok készítése - Döntés ( választás a tervvariánsok

Részletesebben

Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint típusfeladatok megoldás

Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint típusfeladatok megoldás Megoldások a Kereskedelmi és marketing alapismeretek szakmai előkészítő érettségi tantárgy középszintű érettségi írásbeli vizsgájára történő felkészüléshez közzétett típusfeladatokhoz 1 I. Feleletválasztás

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint típusfeladatok

Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint típusfeladatok Típusfeladatok a Kereskedelmi és marketing alapismeretek szakmai előkészítő érettségi tantárgy középszintű érettségi írásbeli vizsgájára történő felkészüléshez 1 I. Feleletválasztás Az alábbi feladatoknál

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Néhány nagy ambícióval rendelkező fiatal saját vállalkozást tervez. A képzési idő alatt nagy szorgalommal, odafigyelve a napi feladatokra, igyekeztek

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bernáth Julianna. A vállalkozás marketing stratégiája, tevékenysége, alkalmazása a napi munka során. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Bernáth Julianna. A vállalkozás marketing stratégiája, tevékenysége, alkalmazása a napi munka során. A követelménymodul megnevezése: Bernáth Julianna A vállalkozás marketing stratégiája, tevékenysége, alkalmazása a napi munka során A követelménymodul megnevezése: Vállalkozási és kereskedelmi ismeretek A követelménymodul száma: 2219-06

Részletesebben

MUNKAANYAG. Weiser Attila. Az üzleti terv részei, összeállítása. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Weiser Attila. Az üzleti terv részei, összeállítása. A követelménymodul megnevezése: Weiser Attila Az üzleti terv részei, összeállítása A követelménymodul megnevezése: A vállalkozások alapítása, működtetése, átszervezése, megszüntetése A követelménymodul száma: 0001-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1223 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

II. MODUL. Üzleti terv készítési ismeretek. Fejlesztő: Pataki Ferenc D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI

II. MODUL. Üzleti terv készítési ismeretek. Fejlesztő: Pataki Ferenc D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI II. MODUL Üzleti terv készítési ismeretek Fejlesztő: Pataki Ferenc D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI Tartalomjegyzék Üzleti tervezéssel kapcsolatos alapfogalmak... 21 Az üzleti terv bevezető,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Néhány fiatal, akik nagy ambícióval rendelkeznek társas vállalkozást szeretnének alapítani, majd működtetni. Tervező munkájuk során eljutottak

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK ALAP/LEVELEZŐ TAGOZAT MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZAKIRÁNY KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN Készítette:

Részletesebben

BEVEZETÉS. Pályázatom célja

BEVEZETÉS. Pályázatom célja 1 BEVEZETÉS Pályázatom célja Pályázatom témája a Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoporton belül az üzleti terv készítése kiscsoportos szakmai munka végzésével, irányítással, majd írásos

Részletesebben

Üzleti terv készítése

Üzleti terv készítése Üzleti terv készítése 1. Bevezetés A működő vállalkozások tulajdonosainak, vezetőinek többsége kitűnően tudja, hogy egy alapos üzleti terv készítése csak előnyére válhat a vállalkozásnak, ahogy ezzel a

Részletesebben

SEGÉDLETEK A TERVEZÉSHEZ ÉS TÚLÉLÉSHEZ

SEGÉDLETEK A TERVEZÉSHEZ ÉS TÚLÉLÉSHEZ FENNTARTHATÓSÁG? SEGÉDLETEK A TERVEZÉSHEZ ÉS TÚLÉLÉSHEZ "Mindenkinek vannak álmai, azonban az álmodozókat az különbözteti meg a sikeresektől, hogy utóbbiak tudják, a hogyant, és végrehajtják a mikéntet"

Részletesebben

A KÖLTSÉGTERVEZÉS MÓDSZERTANA

A KÖLTSÉGTERVEZÉS MÓDSZERTANA BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar A KÖLTSÉGTERVEZÉS MÓDSZERTANA A SZÁLLODAI MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNYBAN KONZULENS: KARAKASNÉ MORVAY KLÁRA FŐISKOLAI

Részletesebben

2010. [0874-06 Modul: Kisvállalkozások alapítása, működtetése, Kisosz Békés Megyei Szervezete Békéscsaba. megszüntetése]

2010. [0874-06 Modul: Kisvállalkozások alapítása, működtetése, Kisosz Békés Megyei Szervezete Békéscsaba. megszüntetése] 2010. Kisosz Békés Megyei Szervezete Békéscsaba CZIBULA ZOLTÁN közgazdásztanár [0874-06 Modul: Kisvállalkozások alapítása, működtetése, megszüntetése] Kidolgozott szóbeli vizsgatételek 1. Önnek vállalkozási

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bernáth Julianna. Az üzleti tervezés lényege, az üzleti terv készítésének célja, tartalma. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Bernáth Julianna. Az üzleti tervezés lényege, az üzleti terv készítésének célja, tartalma. A követelménymodul megnevezése: Bernáth Julianna Az üzleti tervezés lényege, az üzleti terv készítésének célja, tartalma A követelménymodul megnevezése: Vállalkozások menedzselése A követelménymodul száma: 2658-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben