Elvárások Valóság Hogyan alakul az új villamos energia törvény?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Elvárások Valóság Hogyan alakul az új villamos energia törvény?"

Átírás

1 Elvárások Valóság Hogyan alakul az új villamos energia törvény? Magyar Energetikai Társaság Budapest, március 20. Dr. Grabner Péter osztályvezető Villamos Energia Engedélyezési és Felügyeleti Osztály

2 Néhány fontos jellemzője a jelenlegi modellnek (1) Részleges megfelelés az EU szabályozásának A közüzemi szolgáltatók és a versenypiaci kereskedők egymással versenyeznek a feljogosított fogyasztókért, de ezt nem azonos feltételekkel teszik (pl. határkeresztezés) A tendenciájában zsugorodó közüzemet növekvő forrásszerkezeti problémák jellemzik (pl. ellátási kötelezettség >> ingyenes opció minden fogyasztónak) Árszabályozási kényszerek az árrendszer minden területén Az egyes energetikai ágazatok nehezen összeegyeztethető szabályozása (pl. a gázipari szabályozás hatása a rendszerszintű szolgáltatások áraira) Indikatív piaci árak hiánya (nincs valós kiegyenlítő piac és nincs szervezett piac)

3 Néhány fontos jellemzője a jelenlegi modellnek (2) Hiányzik a fogyasztók szabad választási lehetőségének kiterjesztése (a fogyasztó tágabb kategória a VET-ben jelölteknél) A magyar közüzem rendszere nem feleltethető meg az Irányelv alapján bevezetendő egyetemes szolgáltatásnak (különös tekintettel pl. a közüzemi szolgáltatásra jogosultak sokkal tágabb körére és a szabadpiacot erősen korlátozó méretére, a túlzott hatósági beavatkozásra és kötött beszerzési forrásokra, stb.) Hiányoznak a szolgáltató-váltás ingyenes és gyors módját garantáló szabályok, valamint a fogyasztók pozícióját erősítő egyéb, a Közösség által előírt biztosítékok Nem megoldott a védelemre szoruló fogyasztók kezelése

4 Jogharmonizációs feltételek A Közösség alkotta jogforrások fő formái a rendelet, az irányelv és a határozat A rendelet elfogadástól kezdve kötelező erővel bír a tagállamokban, ez a közösségi jogalkotás legerősebb formája (közvetlenül alkalmazhatók, az egyes nemzeti jogrendek részévé válnak). Az irányelvek általános jelleggel fektetik le az egyes közösségi célkitűzéseket, melyeket a tagállamoknak kell átültetni a nemzeti jogrendjeikbe. Az acquis communautaire (közösségi vívmányok) részét képezi az Európai Bíróság esetjoga is A tagállamok eltérő szabályainak puszta ténye (ha az a közös piac létrehozására és működésére hatással van) elegendő alapot biztosítson a 94. cikk alapján történő harmonizációra (Európai Közösséget létrehozó szerződés 94. cikke (korábbi 100. cikk)

5 A jelenlegi működési modell problémák azonosítása? Termelők Import-export 2. Közüzemi nagykereskedő 1. Közüzemi szolgáltató Villamos energia kereskedő Közüzemi fogyasztó Feljogosított fogyasztó

6 Célkitűzések a modellalkotáshoz Hatékony verseny a fogyasztókért. A jogharmonizációs folyamat folytatása, a jelenlegi nyitott kérdések egyértelmű és hosszabb távon is fenntartható megoldása. A regionális és/vagy európai piaci integrációt támogató szabályrendszer megvalósítása. Az ellátásbiztonság garantálása. A befektetői érdekek (beleértve a magyar államot is) figyelembe vétele. A megújulók és a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelők támogatási rendszerének fenntartható átalakítása. A háztartási fogyasztók villamos energia árának állami kontrollálási lehetőségének fenntartása a Hivatal véleménye szerint ez vélhetően politikai követelmény, de ez erős kötöttségeket jelent a lehetséges modell tekintetében.

7 Súlyponti kérdések Termelés Termeléshez köthető támogatási rendszerek Átviteli rendszerirányítás Szabályozott piac Mérés, leolvasás Egyetemes szolgáltatás Árszabályozás A villamosenergia-piaci verseny elősegítése

8 Termelés A Hivatal csak a szükséges mértékben kívánja korlátozni a befektetők döntési szabadságát. Az ellátás biztonsága érdekében szükségesnek tartjuk az energiahordozó-készlet tartási kötelezettséget. A kapacitás visszatartás lehetőségének vizsgálata A rendszerszintű szolgáltatásokhoz szükséges kapacitások biztosítása, Az adott részpiacon domináns pozícióban lévő termelő esetleges piacbefolyásolása.

9 Termeléshez köthető támogatási rendszerek Javaslat A maximális átvételi lehetőség rögzítése, az átvételi ár aukciós meghatározása (RWE, MVM, E.ON) Önálló mérlegkör (RWE, MVM, E.ON) A kereskedők átvételi árának tartalmaznia kell a kiegyenlítő energia és az adminisztráció költségeit (RWE, MVM, E.ON) Hosszú távon zöldbizonyítvány (RWE, MVM, E.ON) Garantált ár differenciált ár és átvételi időszak meghirdetése, aukciós allokálás a szélerőművek részére, ösztönzés a rendszerszabályozás támogatására Értékelés A módszer nem alkalmas az EU által, illetve az ÚMFT által kitűzött megújuló részarány növelésére Nem biztosítja a befektetők részére a kiszámíthatóságot és ezáltal alkalmatlan a versenyhátrány kompenzálására Az EU gyakorlat szerint csak részlegesen alkalmazott eljárás (nem elhanyagolhatók az alkalmazás feltételei) Szükségszerű, mert más módon nem biztosítható a megkülönböztetéstől mentes átvétel Nem szükségszerű, hogy a kiegyenlítés költségeit is tartalmazza az ár Milyen módon történik a tartalékok beszerzése a ZMK részére? Célszerű, de csak hosszabb távon (lásd a holland és angol tapasztalatokat valamint a Bizottság értékelését) Érdemes lehet a megtérült kapcsoltak esetében is alkalmazni Hivatali javaslat

10 Átviteli rendszerirányítás A javaslatok a jelenlegi szabályozási gyakorlatból indulnak ki, de az egyes részterületek egységes szerkezetben vannak kezelve. Nem javasoljuk az átviteli és az elosztó hálózatokkal kapcsolatos döntési kompetenciák átrendezését. Egységes TSO engedélyt javaslunk (az EU gyakorlatot követve). A befektetői érdekek védelme érdekében fontosnak tartjuk a TSO átlátható működésének támogatására egy Ellenőrző Bizottság felállítását, amely a jelenleginél nagyobb rálátást engedne a piaci szereplőknek a TSO piaci szereplőket érintő döntéshozatalára. A határkeresztező rendelet (a jogszabályban biztosított kivétel) megszüntetése egyben garantálja a teljes kapacitás aukciós elosztását.

11 Szabályozott piac A piac átlátható működése szempontjából kiemelt jelentősége van. Az elnevezés változása is utal arra, hogy célszerű a Tpt.-ben kidolgozott árutőzsdei szabályok messzemenő figyelembe vétele. Célszerűnek tartjuk a jegyzett tőkére vonatkozó korlát fenntartását, előírni valamilyen beszerzési kötelezettséget az egyetemes szolgáltatók részére.

12 Mérés, leolvasás A 2006/32/EK energiahatékonysági irányelv is kötelezettséget jelent a jogharmonizációs folyamatban. Célszerű megváltoztatni a fogyasztásmérők felszerelési gyakorlatát, de ehhez további egyeztetések szükségesek (Vhr szintű részletszabályok szükségesek). A jelentős mennyiségű fogyasztói panasz (általános EU tapasztalatok is alátámasztják) miatt célszerű megváltoztatni a leolvasási gyakoriságot.

13 Egyetemes szolgáltatás Az egyetemes szolgáltatás egy kereskedelmi csomag, amelybe nem értendő a hálózati tevékenység, a hálózatokhoz hozzáférés, a hálózatos tevékenységgel kapcsolatos szolgáltatások. Célszerűnek látjuk 2010-re szétválasztani a hálózat használattal és a kereskedelemmel kapcsolatos (ma még jelentős mennyiségben) egységes szerződéseket. Az egyetemes szolgáltatót (ESZ) ellátási kötelezettség terheli az ezen szolgáltatásra jogosult fogyasztók körében (ebben a körben a visszalépés lehetőségét is biztosítani kell). Az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásában fokozatos átmenetet javasolunk (a háztartási fogyasztók mellett 2007-ben a 3x50A, 2008-ban a 3x25A lesz a határ).

14 Az egyetemes szolgáltató kiválasztása A fogyasztókért ne az inkumbens egyetemes szolgáltatók versenyezzenek egymás között, hanem valós lehetősége legyen az új piacralépő kereskedőknek is. Az egyetemes szolgáltató és a kereskedő jogi szétválasztási kötelezettsége nem vezethető le az EU irányelvből. A mai közüzemi szolgáltatók kijelölése területi ellátási kötelezettség előírásával végéig. A kiskereskedelmi piac érettsége, a nagy- és kiskereskedelmi verseny hatékonysága alapján a Kormány döntéstől függően választási lehetőség: versenyeztetési eljárásban kiválasztott ESZ-ok adott időszakra, adott területre, terület-megjelölés nélkül, bármely kereskedő kérhet ESZ engedélyt, illetve a jelentős piaci erővel rendelkezők (JPE) kötelezhetőek erre a szolgáltatásra.

15 Egyetemes szolgáltatás - árszabályozás A rendszerhasználati és csatlakozási díjak tekintetében a szabályozás lényegében változatlan (az árak kihirdetési módja vitatott). A javasolt modellben az egyetemes szolgáltatás keretében is megszűnne a hatósági energia ár, de A miniszter rendeletben szabályozza a termék és a rendszerhasználat felett érvényesíthető legmagasabb kereskedelmi árrés, valamint A termék piaci árára vonatkozó benchmark szabályokat. A piaci szereplők előzetes észrevételei alapján előzetes árdöntést kívánnak (ez lényegében a mai rendszer fenntartása és a kockázatvállalás kiiktatását jelenti). Évente négy árváltoztatási lehetőség az egyetemes szolgáltatónak. Amennyiben a fogyasztó nem fogadja el az árat, akkor 30 napos felmondási idővel felmondhatja a szerződését.

16 A villamosenergia-piaci verseny elősegítése (1) A piaci erőfölénnyel való visszaélés megelőzése, valamint a fogyasztók érdekeinek a védelme céljából a Hivatal piacelemzést végez az alábbi piacokon: villamos energia nagykereskedelem, villamos energia kiskereskedelem, rendszerszintű szolgáltatások érdekében beszerzett teljesítmény és energia piaca. A jelentős piaci erővel rendelkező engedélyes az adott piac vonatkozásában legalább 25%-os részesedéssel bír.

17 A villamosenergia-piaci verseny elősegítése (2) A jelentős piaci erővel rendelkező engedélyes számára a hatékony és a fenntartható verseny előmozdítása, valamint a fogyasztói érdekek védelme érvényesítéséhez szükséges mértékben Átlátható működést biztosító kötelezettségeket írhat elő, amely meghatározott információk, így különösen számviteli és műszaki információk, értékesítési szerződések meghatározott adatai, a szolgáltatás nyújtásának és igénybevételének feltételei, valamint az árak nyilvánosságra hozatalára vonatkozik (ajánlati kötöttség és mintaajánlat), Az egyenlő elbánás biztosítására vonatkozó kötelezettségeket előírása, Költségalapú árképzés alkalmazására vonatkozó kötelezettséget előírása, Rendszeres kapacitásaukció tartásának előírása (felajánlandó kapacitás mennyiségét a Hivatal határozza meg, az engedélyes által kidolgozott aukciós szabályzatot és az aukció induló árát a Hivatal hagyja jóvá). A Hivatal előírhatja az integrált villamosenergia-ipari vállalkozás olyan átszervezését, hogy az engedélyesnek ne legyen részesedése átviteli rendszerirányítóban, illetve elosztóban.

18 Köszönöm a figyelmüket! Dr. Grabner Péter osztályvezető grabnerp@eh.gov.hu

Kihívások, előttünk álló feladatok a Hivatal szemszögéből

Kihívások, előttünk álló feladatok a Hivatal szemszögéből Kihívások, előttünk álló feladatok a Hivatal szemszögéből 2010. október 8. 110. éves a MEE Budapest, MTA díszterem Dr. Grabner Péter osztályvezető Villamos Energia Engedélyezési és Felügyeleti Osztály

Részletesebben

modell GASCON 2007. február 20. Balázs István László

modell GASCON 2007. február 20. Balázs István László Az alakuló földgázpiaci modell GASCON 2007. február 20. Balázs István László 1 Alapelvek A közüzem mint szabályozott piaci elem megszűnik Minden fogyasztó feljogosított Minden kereskedő feljogosított Kapacitás

Részletesebben

Modellváltás a földgázellátásban. Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet

Modellváltás a földgázellátásban. Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet Modellváltás a földgázellátásban Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet Témakörök Áttekintés a szabályozás, a tulajdonosi és vállalati szerkezet, valamint a szereplők és funkcióik változásairól Az

Részletesebben

A liberalizált villamosenergia-piac működése. Gurszky Zoltán Energia és szabályozásmenedzsment osztály

A liberalizált villamosenergia-piac működése. Gurszky Zoltán Energia és szabályozásmenedzsment osztály A liberalizált villamosenergia-piac működése Gurszky Zoltán Energia és szabályozásmenedzsment osztály 1 A villamosenergia-piac liberalizációja A belső villamosenergia-piac célja, hogy az Európai Unió valamennyi

Részletesebben

09. Május 25 Budapest Készítette: Fazekasné Czakó Ilona

09. Május 25 Budapest Készítette: Fazekasné Czakó Ilona Mintacím szerkesztése Villamos energiapiaci liberalizációs tapasztalatok önkormányzati szemmel avagy az önkormányzatok nagy kihívása: szabadpiac vagy egyetemes szolgáltatás 09. Május 25 Budapest Készítette:

Részletesebben

Liberalizált villamosenergiapiac a feljogosított fogyasztók szemszögéből

Liberalizált villamosenergiapiac a feljogosított fogyasztók szemszögéből Liberalizált villamosenergiapiac a feljogosított fogyasztók szemszögéből Nagy Péter Menedzser KPMG Tanácsadó Kft. Budapest, Előszó témaválasztás indoklása Jelentős tapasztalatok a szakterületen - Piaci

Részletesebben

Az elosztott termelés szabályozási környezete

Az elosztott termelés szabályozási környezete Az elosztott termelés szabályozási környezete A villamosenergia-ellátás új technológiai lehetőségei 2006. november 30. Dr. Grabner Péter osztályvezető Villamos Energia Engedélyezési és Felügyeleti Osztály

Részletesebben

PIACI MŰKÖDÉS A GÁZ- ÉS VILLAMOSENERGIA-IPARBAN

PIACI MŰKÖDÉS A GÁZ- ÉS VILLAMOSENERGIA-IPARBAN PIACI MŰKÖDÉS A GÁZ- ÉS VILLAMOSENERGIA-IPARBAN Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal II. Ipari Energia Fórum Konferencia 2004. Novotel Budapest Centrum, 2004. május 26-27. 100 90 80 70 60 50

Részletesebben

A villamosenergia-piac szabályozása, a piacnyitás tapasztalatai

A villamosenergia-piac szabályozása, a piacnyitás tapasztalatai A villamosenergia-piac szabályozása, a piacnyitás tapasztalatai CHANGE projekt Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2009. március 19. Dr. Grabner Péter osztályvezetı Villamos Energia Engedélyezési és Felügyeleti

Részletesebben

Kiserőművek az Átviteli Rendszerirányító szemével

Kiserőművek az Átviteli Rendszerirányító szemével 2 Kiserőművek az Átviteli Rendszerirányító szemével Alföldi Gábor Rendszerirányítási igazgató MKET Konferencia, 2015. március 26-27. 3 Tartalom A magyar villamosenergia-rendszer helyzetképe Energiamérleg

Részletesebben

Országgyűiés Hivatala Irományszám : -r Y. Érkezett: 2007 JúN 0 5. módosító javaslatot

Országgyűiés Hivatala Irományszám : -r Y. Érkezett: 2007 JúN 0 5. módosító javaslatot Országgyűiés Hivatala Irományszám : -r Y '81 ` ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISELŐ Érkezett: 2007 JúN 0 5. Módosító iavaslat Dr. Szili Katalin az Országgyűlés Elnöke részére Tisztelt Elnök Asszony! A Házszabály 94.

Részletesebben

Az energiarendszerrel együttműködő fogyasztó a szabályozó szemével

Az energiarendszerrel együttműködő fogyasztó a szabályozó szemével Az energiarendszerrel együttműködő fogyasztó a szabályozó szemével III. BMF energetikai konferencia 2008. november 25. Dr. Grabner Péter osztályvezető Villamos Energia Engedélyezési és Felügyeleti Osztály

Részletesebben

Kereskedés a villamosenergia-piacon: a tréder egy napja

Kereskedés a villamosenergia-piacon: a tréder egy napja Kereskedés a villamosenergia-piacon: a tréder egy napja Energetikai Szakkollégium Budapest, 2017. április 11. 1. OLDAL Villamos energia mérleg A villamos energiát műszaki-gazdasági szempontból nem lehet

Részletesebben

A rendszerirányítás. és feladatai. Figyelemmel a változó erőművi struktúrára. Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt.

A rendszerirányítás. és feladatai. Figyelemmel a változó erőművi struktúrára. Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt. A rendszerirányítás szerepe és feladatai Figyelemmel a változó erőművi struktúrára Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt. Kihívások a rendszerirányító felé Az évtized végéig számos hazai

Részletesebben

Neptun kód: Vizsga feladatok. Villamosenergia-piac és minőségszabályozás tárgyból

Neptun kód: Vizsga feladatok. Villamosenergia-piac és minőségszabályozás tárgyból 2012. június 1. Név: Neptun kód: Vizsga feladatok Villamosenergia-piac és minőségszabályozás tárgyból 1. Tevékenység szerint csoportosítsa a villamosenergia-piac szereplőit! Ahol tud, adjon példát, valamint

Részletesebben

A Tiszta Energia Csomag energiahatékonysági direktívát érintő változásai

A Tiszta Energia Csomag energiahatékonysági direktívát érintő változásai XX. MKET Konferencia Balatonfüred A Tiszta Energia Csomag energiahatékonysági direktívát érintő változásai 2017. március 22 23. Tompa Ferenc Veolia Energia Magyarország Zrt. ENERGIA Az EU Tiszta Energia

Részletesebben

Háztartási méretű kiserőművek és a villamos energia törvény keretei

Háztartási méretű kiserőművek és a villamos energia törvény keretei Háztartási méretű kiserőművek és a villamos energia törvény keretei Grabner Péter Magyar Energia Hivatal Absztrakt: A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény (a továbbiakban: VET) elfogadása

Részletesebben

Kovács Csaba Magyar Energia Hivatal GasCon szakkonferencia 2007. február 21.

Kovács Csaba Magyar Energia Hivatal GasCon szakkonferencia 2007. február 21. Felkészülés a piacnyitásra a tevékenységek szétválasztása Kovács Csaba Magyar Energia Hivatal GasCon szakkonferencia 2007. február 21. Az előadás célja és tartalma A tevékenység-szétválasztás (unbundling)

Részletesebben

A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról

A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 170. (1) bekezdés 29. pontjában,

Részletesebben

Az energiapolitika fogalma. Az Európai Unió energiapolitikája. Az európai energiastratégia fő célkitűzései. Az energiapolitika tartalma

Az energiapolitika fogalma. Az Európai Unió energiapolitikája. Az európai energiastratégia fő célkitűzései. Az energiapolitika tartalma Az Európai Unió energiapolitikája Az energiapolitika fogalma Egy adott politikai egység tág értelemben vett energiaellátásának biztosítására vonatkozó Kajtár Gábor előadása 1 - politikai célkitűzések,

Részletesebben

Tájékoztatás a MAVIR smart metering projektről

Tájékoztatás a MAVIR smart metering projektről Tájékoztatás a MAVIR smart metering projektről Bakos Béla Okos hálózat projektvezető MAVIR 2013. szeptember 10. Nemzeti Energiastratégia és az okos hálózat A Nemzeti Energiastratégia pillérei Az okos hálózatoktól

Részletesebben

EURÓPAI ENERGIAUNIÓ MAGYAR ENERGIASTRATÉGIA. MESZ XXII. Országos Konferenciája, 2015. április 22-24., Székesfehérvár

EURÓPAI ENERGIAUNIÓ MAGYAR ENERGIASTRATÉGIA. MESZ XXII. Országos Konferenciája, 2015. április 22-24., Székesfehérvár EURÓPAI ENERGIAUNIÓ MAGYAR ENERGIASTRATÉGIA 1 Tartalom 0. Piac szabályozás elvi rendszere I.1. Piaci verseny elősegítése I.2. REMIT II.1. Kettős modell: egyetemes szolgáltatás és versenypiac II.2. Végfelhasználói

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter 4/2011. (I. 31.) NFM rendelete a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzésérõl

A nemzeti fejlesztési miniszter 4/2011. (I. 31.) NFM rendelete a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzésérõl A nemzeti fejlesztési miniszter 4/2011. (I. 31.) NFM rendelete a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzésérõl A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 170. (2) bekezdés 1. pontjában

Részletesebben

Hogyan befolyásolja az új gázpiaci modell az árak alakulását? Farkas Zoltánné osztályvezető 2007.02.21

Hogyan befolyásolja az új gázpiaci modell az árak alakulását? Farkas Zoltánné osztályvezető 2007.02.21 Hogyan befolyásolja az új gázpiaci modell az árak alakulását? Farkas Zoltánné osztályvezető 2007.02.21 Érintett témák Szabályozott rendszerhasználati tarifák Szállítás Elosztás: időszakos teljesítmény

Részletesebben

Piac, reguláció és hatékonyság a villamosenergia-iparban

Piac, reguláció és hatékonyság a villamosenergia-iparban Piac, reguláció és hatékonyság a villamosenergia-iparban MTA Elektrotechnikai Tudományos Bizottsága Tudományos Ülése 2018. május 11. Sőrés Péter Márk, egyetemi tanársegéd sores.peter@vet.bme.hu Villamos

Részletesebben

CAM és BAL NC magyarországi bevezetése miatti főbb változások a gázipari szabályozásban

CAM és BAL NC magyarországi bevezetése miatti főbb változások a gázipari szabályozásban CAM és BAL NC magyarországi bevezetése miatti főbb változások a gázipari szabályozásban Bakay Zsolt Társasági Támogatás igazgató 2015. április 28. 2009/73/EK irányelv EU szabályozási környezet 715/2009/EK

Részletesebben

Az időjárásfüggő egységek integrációjának hatása a magyar villamosenergia-rendszerre

Az időjárásfüggő egységek integrációjának hatása a magyar villamosenergia-rendszerre 2 Az időjárásfüggő egységek integrációjának hatása a magyar villamosenergia-rendszerre Magyar Energetikai Társaság 3. Szakmai Klubdélután Balog Richárd Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt. 2018. június

Részletesebben

M E G H Í V Ó november 11-én 8:00 órakor

M E G H Í V Ó november 11-én 8:00 órakor Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottságának Elnöke 5500 Gyomaendrőd, Selyem u. 124. Tel./Fax: (66) 386-122 (66) 581-232 Web site: www.gyomaendrod.hu

Részletesebben

Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája. Összefoglaló prezentáció

Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája. Összefoglaló prezentáció Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája Összefoglaló prezentáció Az MVM Csoport vertikálisan integrált vállalatcsoportként az energia értéklánc jelentős részén jelen van termelés

Részletesebben

A MAVIR ZRt. Intelligens Hálózati Mintaprojektje. Lengyel András MAVIR ZRt szeptember 6.

A MAVIR ZRt. Intelligens Hálózati Mintaprojektje. Lengyel András MAVIR ZRt szeptember 6. A MAVIR ZRt. Intelligens Hálózati Mintaprojektje Lengyel András MAVIR ZRt. Az okos hálózatok kiépítése sokrétűen támogatja a Nemzeti Energiastratégia célkitűzéseit A Nemzeti Energiastratégia pillérei Az

Részletesebben

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Bertalan Zsolt vezérigazgató MAVIR ZRt. HTE Közgyűlés 2013. május 23. A megfizethető energia 2 A Nemzeti Energiastratégia 4 célt azonosít: 1. Energiahatékonyság

Részletesebben

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT Kudor Attila műszaki igazgató attila.kudor@komzrt.hu KOM KÖZPONTI OKOS MÉRÉS ZRT. 100%-os MAVIR tulajdonú projektvállalat A Központi Okoshálózati Mintaprojekt végrehajtója

Részletesebben

Hol tart ma a gázpiaci liberalizáció? Balázs István László osztályvezető Magyar Energia Hivatal

Hol tart ma a gázpiaci liberalizáció? Balázs István László osztályvezető Magyar Energia Hivatal Hol tart ma a gázpiaci liberalizáció? Balázs István László osztályvezető Magyar Energia Hivatal Hol tartunk? 23 fogyasztó lépett ki, az országos fogyasztás kb. 6 %-a 1 fogyasztó saját jogon vállalta a

Részletesebben

A KÖZVILÁGÍTÁS ENERGETIKÁJA. Előadó: P e l l e E r v i n

A KÖZVILÁGÍTÁS ENERGETIKÁJA. Előadó: P e l l e E r v i n A KÖZVILÁGÍTÁS ENERGETIKÁJA Előadó: P e l l e E r v i n 1 A KÖZVILÁGÍTÁS TÖRTÉNETE X. században Cordobában, Andalúziában kivilágított utcák voltak. 1558-ban Párizsban valósították meg az első, mai értelemben

Részletesebben

A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője

A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője Viktor László Siófok, 2009. október 29. A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője Viktor László Siófok, 2009. október 29. Tartalom A 150 éves gázipar 50 éves

Részletesebben

Energiaköltségek csökkentése - földgázbeszerzés a szabadpiacon

Energiaköltségek csökkentése - földgázbeszerzés a szabadpiacon Energiaköltségek csökkentése - földgázbeszerzés a szabadpiacon Bali Gábor ENERGIQ Kft. az EnAcTeam tagja www.enacteam.hu 1 Tartalom Mi a tanácsadó feladata a kereskedő és a földgázfelhasználó között? Hogy

Részletesebben

A magyar villamos energia piac megnyitása. Szabályozási környezet a nyitott árampiacon, a MEH hatósági szerepe. mottó: Középpontban a fogyasztó (?

A magyar villamos energia piac megnyitása. Szabályozási környezet a nyitott árampiacon, a MEH hatósági szerepe. mottó: Középpontban a fogyasztó (? A magyar villamos energia piac megnyitása Szabályozási környezet a nyitott árampiacon, a MEH hatósági szerepe mottó: Középpontban a fogyasztó (?) dr. Szörényi Gábor főosztályvezető Magyar Energia Hivatal

Részletesebben

Energia- és klímapolitikai stratégiaalkotás és tervezés

Energia- és klímapolitikai stratégiaalkotás és tervezés MVTSZ fórumnap Budapest, 2019. június 12. Energia- és klímapolitikai stratégiaalkotás és tervezés Háztáji és közösségi megújuló energia Alföldy-Boruss Márk Dekarbonizációs Főosztályvezető Energia- és klímapolitikai

Részletesebben

A rendszerirányító feladata és szerepe a piacnyitás időszakában

A rendszerirányító feladata és szerepe a piacnyitás időszakában A rendszerirányító feladata és szerepe a piacnyitás időszakában Vinkovits András, MAVIR Zrt. 2007. augusztus 22. 1 Tartalom Rendszer szabályozhatósága Nehézségek Megoldási lehetőségek Rendszerszintű szolgáltatások

Részletesebben

Az energiaszektor jövedelmezőségének alakulása

Az energiaszektor jövedelmezőségének alakulása Az energiaszektor jövedelmezőségének alakulása Tóth Tamás főosztályvezető Közgazdasági Főosztály totht@eh.gov.hu Magyar Energia Hivatal VIII. Energia Műhely: Pénzügyi körkép az energetikáról Magyar Energetikai

Részletesebben

A lakossági villamosenergia-árak változásának okai Magyarországon (1996-2014)

A lakossági villamosenergia-árak változásának okai Magyarországon (1996-2014) A lakossági villamosenergia-árak változásának okai Magyarországon (1996-2014) előadó: Perger András Sajtótájékoztató Budapest, 2015. február 24. A TANULMÁNY HÁTTERE IVF -- V4 országok közös kutatása Szükséges

Részletesebben

SEGÍTÜNK! Döntsön megfontoltan! Tájékoztató az energiaés közműszolgáltatókról

SEGÍTÜNK! Döntsön megfontoltan! Tájékoztató az energiaés közműszolgáltatókról www.mekh.hu PANASZA VAN? SEGÍTÜNK! Döntsön megfontoltan! Tájékoztató az energiaés közműszolgáltatókról V. Miben segít a kiadvány? A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) küldetése, hogy

Részletesebben

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Tartalom I. Az új magyar energiapolitikai koncepció II. Ellátásbiztonság

Részletesebben

Engedélyesek közös kihívásai a VER üzemirányításában

Engedélyesek közös kihívásai a VER üzemirányításában Engedélyesek közös kihívásai a VER üzemirányításában Vinkovits András BERT üzleti vezigh. MEE 56. Vándorgyűlés Balatonalmádi 2009. szeptember 9. Tartalom Iparág a piacnyitásnak nevezett változási folyam

Részletesebben

MAVIR - ITO Modell szerinti működése. Dr. Tomaj Balázs Megfelelési Ellenőr

MAVIR - ITO Modell szerinti működése. Dr. Tomaj Balázs Megfelelési Ellenőr MAVIR - ITO Modell szerinti működése Dr. Tomaj Balázs Megfelelési Ellenőr Tartalom 1. Bemutatkozás 2. Előzmények 3. ITO Modell 4. Megfelelési Ellenőr 5. Kérdések Előadás célja: fejtágito! 2012. szeptember

Részletesebben

I. Országgyűlés Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

I. Országgyűlés Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal I. Országgyűlés Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal I. A célok meghatározása, felsorolása A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (továbbiakban: Hivatal) fejezetet irányító szervi

Részletesebben

Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás

Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás Tóth Tamás főosztályvezető Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Magyar Energia Szimpózium 2016 Budapest, 2016. szeptember 22. Az előadás vázlata

Részletesebben

a teljes liberalizálás folyamatának tükrében

a teljes liberalizálás folyamatának tükrében Az energiapiac liberalizálásának aktuális kérdései, a teljes liberalizálás folyamatának tükrében dr. Szörényi Gábor főosztályvezető Magyar Energia Hivatal Témakörök Új villamosenergia-piaci modell I. Előzmények,

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet alkalmazási köre

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet alkalmazási köre A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének 7/2016. (X. 13.) MEKH rendelete a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak meghatározásának keretszabályairól

Részletesebben

Az MVM Rt. Igazgatósága és Közgyűlése elfogadta az MVM Rt. középtávú üzleti stratégiáját

Az MVM Rt. Igazgatósága és Közgyűlése elfogadta az MVM Rt. középtávú üzleti stratégiáját 0 Az MVM Rt. Igazgatósága és Közgyűlése elfogadta az MVM Rt. középtávú üzleti stratégiáját Az MVM Rt. Igazgatósága 60/2005. (VII.13.) számú határozatával, illetve a társaság rendkívüli Közgyűlése 39/2005.

Részletesebben

A kapcsolt energiatermelők helyzete Magyarországon. XVII. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia 2014. március 18-19.

A kapcsolt energiatermelők helyzete Magyarországon. XVII. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia 2014. március 18-19. A kapcsolt energiatermelők helyzete Magyarországon XVII. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia 2014. március 18-19. Siófok Kapcsolt termelés az összes hazai nettó termelésből (%) Kapcsoltan

Részletesebben

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Horváth Dániel 60. MEE Vándorgyűlés, Mátraháza 1. OLDAL Tartalom 1 2 3 Európai körkép Energiatárolás fontossága Decentralizált energiatárolás az elosztóhálózat oldaláról

Részletesebben

AZ IDŐJÁRÁSFÜGGŐ EGYSÉGEK INTEGRÁCIÓJÁNAK HATÁSA A MAGYAR VILLAMOS ENERGIA RENDSZERRE

AZ IDŐJÁRÁSFÜGGŐ EGYSÉGEK INTEGRÁCIÓJÁNAK HATÁSA A MAGYAR VILLAMOS ENERGIA RENDSZERRE AZ IDŐJÁRÁSFÜGGŐ EGYSÉGEK INTEGRÁCIÓJÁNAK HATÁSA A MAGYAR VILLAMOS ENERGIA RENDSZERRE Balog Richárd MAVIR ZRt. I. MMK Energetikai Fórum NAPERŐMŰ TERVEZŐK FÓRUMA 2018. május 30. Budapest I. MMK Energetikai

Részletesebben

Magyar joganyagok - 7/2016. (X. 13.) MEKH rendelet - a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díj 1. oldal

Magyar joganyagok - 7/2016. (X. 13.) MEKH rendelet - a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díj 1. oldal Magyar joganyagok - 7/2016. (X. 13.) MEKH rendelet - a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díj 1. oldal 7/2016. (X. 13.) MEKH rendelet a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási

Részletesebben

Vállalkozások Energiatudatosságáért MET-PMKIK közös rendezvény 2014. október. Egyetemes piac, szabadpiac; kereskedőváltás; megtakarítási lehetőségek

Vállalkozások Energiatudatosságáért MET-PMKIK közös rendezvény 2014. október. Egyetemes piac, szabadpiac; kereskedőváltás; megtakarítási lehetőségek Magyar Energetikai Társaság Vállalkozások Energiatudatosságáért MET-PMKIK közös rendezvény 2014. október Egyetemes piac, szabadpiac; kereskedőváltás; megtakarítási lehetőségek Dr. Kovács Norbert Dr. Sándor

Részletesebben

Szakigazgatások rendszere

Szakigazgatások rendszere Szakigazgatások rendszere Humán igazgatás Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme (MGJ) (MGJ+BJ) Közrend, közbiztonság védelme, rendészet (BJ) Gazdasági igazgatás - áttekintés Főbb gazdasági szakigazgatási

Részletesebben

Miért összeegyeztethetetlenek a magyar hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások a közösségi vívmányokkal?

Miért összeegyeztethetetlenek a magyar hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások a közösségi vívmányokkal? Közgazdasági Szemle, LVIII. évf., 2011. július augusztus (653 665. o.) Sztankó Éva Miért összeegyeztethetetlenek a magyar hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások a közösségi vívmányokkal?

Részletesebben

"Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." (Woody Allen)

Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta. (Woody Allen) "Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." (Woody Allen) Kapcsolt energiatermelés helyzete és jövője, MET Erőmű fórum, 2012. március 22-23.; 1/18 Kapcsolt energiatermelés

Részletesebben

Kicsiben is megéri! Hogyan váltsunk villamosenergia-kereskedőt? - Önkormányzati konferencia Balatonfüred. 2011.11.04-

Kicsiben is megéri! Hogyan váltsunk villamosenergia-kereskedőt? - Önkormányzati konferencia Balatonfüred. 2011.11.04- Kicsiben is megéri! Hogyan váltsunk villamosenergia-kereskedőt? - Önkormányzati konferencia Balatonfüred. 2011.11.04- MVM Partner Energiakereskedelmi ZRt. A villamos energiáról Az energia színe : fekete,

Részletesebben

Az energiapiac. Az EU közös villamos energiapiacának kialakítása (96/92/EC direktíva, jón. 20.)

Az energiapiac. Az EU közös villamos energiapiacának kialakítása (96/92/EC direktíva, jón. 20.) Az energiapiac liberalizálása Az EU közös villamos energiapiacának kialakítása (96/92/EC direktíva, 1996. jón. 20.) 1997.02.19. Az irányelv életbe lépett 1998.02.19. Harmonizációs feladatok felülvizsgálata

Részletesebben

Töltőtelepítés, illetve üzemeltetés engedélyeztetési eljárás

Töltőtelepítés, illetve üzemeltetés engedélyeztetési eljárás Töltőtelepítés, illetve üzemeltetés engedélyeztetési eljárás Az alábbiakban összegyűjtöttük az elektromos gépjármű energiatárolójának villamos energiával történő töltésére alkalmas töltőállomás telepítésének,

Részletesebben

Az okos mérés/smart metering rendszer. következtében. szempontjából

Az okos mérés/smart metering rendszer. következtében. szempontjából Az okos mérés/smart metering rendszer hazai energiapiacon i történő ő bevezetése következtében várható hatások a rendszerirányítás szempontjából Perjési Zsófia ETV-ERŐTERV Zrt. Gombos Géza MAVIR Zrt. Siófok,

Részletesebben

A KSG szerepe a liberalizált villamos energia piacon

A KSG szerepe a liberalizált villamos energia piacon A KSG szerepe a liberalizált villamos energia piacon Áttekintés, jogszabályi környezet Szervezeti egységek KSG szervezeti struktúrája Integrált számlázás RHD elemek, pénzeszközök Újdonságok Ügyfélszolgálati

Részletesebben

Biogázból villamosenergia: Megújuló energiák. a menetrendadás buktatói

Biogázból villamosenergia: Megújuló energiák. a menetrendadás buktatói Biogázból villamosenergia: a menetrendadás buktatói Szárszó Tibor Budapest 2012.11.27 Biogáz üzem Jogszabályok 2007. évi LXXXVI. törvény 9. (2) A megújuló energiaforrás, valamint a hulladék, mint energiaforrás

Részletesebben

A megújuló energiákkal kapcsolatos kihívások a Hivatal nézőpontjából Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes

A megújuló energiákkal kapcsolatos kihívások a Hivatal nézőpontjából Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes A megújuló energiákkal kapcsolatos kihívások a Hivatal nézőpontjából Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes VIII. Szolár Konferencia 2018. november 8. Tartalom Hazai napenergia-helyzetkép

Részletesebben

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat!

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat! GDF SUEZ Cége velünk csak megtakaríthat! Cége velünk csak megtakaríthat! Időt Pénzt ENERGIÁT Amit biztosan elvárhat tőlünk: földgázt, szakértelmet, egyszerű ügyintézést személyes kapcsolattartó segítségével,

Részletesebben

Magyar Energia Hivatal A Magyar Energia Hivatal 2007. évi jelentése az Európai Bizottság részére

Magyar Energia Hivatal A Magyar Energia Hivatal 2007. évi jelentése az Európai Bizottság részére Magyar Energia Hivatal A Magyar Energia Hivatal 2007. évi jelentése az Európai Bizottság részére Budapest, 2008. július Tartalomjegyzék ÖSSZEFOGLALÓ...4 1. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR, INTÉZMÉNYRENDSZER...9 1.1.

Részletesebben

Bobula András WATT-ERŐSÁRAMÚ Tervező, Szerelő és Szolgáltató Kft. ügyvezető

Bobula András WATT-ERŐSÁRAMÚ Tervező, Szerelő és Szolgáltató Kft. ügyvezető Bobula András WATT-ERŐSÁRAMÚ Tervező, Szerelő és Szolgáltató Kft. ügyvezető Energiapiac-nyit nyitás s főf fázisai 96/92EK irányelv (1996) 54/2003EK irányelv módosítása EU 100%-os piacnyitás 2000 2001 2002

Részletesebben

A napenergia-hasznosítás jelene és jövője, támogatási programok

A napenergia-hasznosítás jelene és jövője, támogatási programok A napenergia-hasznosítás jelene és jövője, támogatási programok Dr Grabner Péter Elnökhelyettes úr megbízásából Tóth Tamás Főosztályvezető Naperőmű Tervezők Fóruma 2018. május 30. 1 Tartalom A megújuló

Részletesebben

Tapasztalatok az új VET és a hazai piaci struktúra által meghatározott villamosenergia piacon

Tapasztalatok az új VET és a hazai piaci struktúra által meghatározott villamosenergia piacon Magyar Elektrotechnikai Egyesület 55. Vándorgyűlés Tapasztalatok az új VET és a hazai piaci struktúra által meghatározott villamosenergia piacon /Hol állunk 2008 őszén a fogyasztói szabad választás lehetőségét,

Részletesebben

O ~99y0169 Hivatala. lmmányszám : ~"ezett: 1005 MÁJ 0 9. Tisztelt Elnök Asszony! módosító javaslatot

O ~99y0169 Hivatala. lmmányszám : ~ezett: 1005 MÁJ 0 9. Tisztelt Elnök Asszony! módosító javaslatot ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Dr. Szili Katalin asszonynak az Országgyűlés elnökének Helyben O ~99y0169 Hivatala lmmányszám : ~"ezett: 1005 MÁJ 0 9. Tisztelt Elnök Asszony! Módosító javaslat A Házszabály 94.

Részletesebben

MVM Trade portfoliója 2009-ben

MVM Trade portfoliója 2009-ben MVM Trade portfoliója 2009-ben Dr. Barócsi Zoltán MVM Trade ZRt. igazgató Nagykereskedelmi Piaci Fórum 2009. február 2. MVM Trade szerződéseinek tartalma 1995-2008 A beszerzési oldali szerződésekkel (HTM)

Részletesebben

Liberalizált energiapiacok az Európai Unióban

Liberalizált energiapiacok az Európai Unióban Liberalizált energiapiacok az Európai Unióban MTESZ Technika Háza 2008. április 16. Takácsné Tóth Borbála Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont Jogszabályok Első csomag (1997-8)

Részletesebben

VILLAMOS ENERGIA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS

VILLAMOS ENERGIA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS CYEBENERGY SZOLGÁLTATÁSOK SZERZŐDÉSMINTÁJA VILLAMOS ENERGIA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS CYEB Energiakereskedő Kft. H-2000 Szentendre, Szmolnyica sétány 6/5. tel: +36 (26) 300 994 fax: +36 (26) 303 755 info@cyeb.hu

Részletesebben

liberalizált lt villamos energia piacon

liberalizált lt villamos energia piacon Önkormányzatok nyzatok lehetőségei a liberalizált lt villamos energia piacon BKIK 2008. július 2. Dombi Szabolcs Témáink Az új (2007. évi LXXXVI. törvény szerinti) villamos energia piaci modell Az önkormányzatok,

Részletesebben

A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR)

A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR) A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR) Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

T/3088. számú. törvényjavaslat. a villamos energiáról

T/3088. számú. törvényjavaslat. a villamos energiáról MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/3088. számú törvényjavaslat a villamos energiáról Előadó: Dr. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Budapest, 2007. május 2007. évi. törvény a villamos energiáról

Részletesebben

A Magyar Energia Hivatal jelenlegi és jövőbeni szerepe a magyar közműszolgáltatásban

A Magyar Energia Hivatal jelenlegi és jövőbeni szerepe a magyar közműszolgáltatásban A Magyar Energia Hivatal jelenlegi és jövőbeni szerepe a magyar közműszolgáltatásban MAVÍZ Víziközmű törvény konferencia 2011. február 6. Horváth Péter Magyar Energia Hivatal, elnök Tartalom Az állam szerepe

Részletesebben

VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK, KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSI ESZKÖZÖK DR. SZALÓKI SZILVIA

VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK, KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSI ESZKÖZÖK DR. SZALÓKI SZILVIA VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK, KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSI ESZKÖZÖK DR. SZALÓKI SZILVIA AZ ELŐADÁS VÁZLATA 1. Költséghatékonyság javító eszközök - a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal eszköztára

Részletesebben

A piacnyitás eddigi tapasztalatai, a vezetékes energiarendszerek várható jövőképe 1

A piacnyitás eddigi tapasztalatai, a vezetékes energiarendszerek várható jövőképe 1 1 A piacnyitás eddigi tapasztalatai, a vezetékes energiarendszerek várható jövőképe 1 Az előadás két területre szorítkozott: a villamosenergia és földgáz piacnyitás eddigi tapasztalatainak értékelésére,

Részletesebben

A MEGFIZETHETŐ ENERGIA

A MEGFIZETHETŐ ENERGIA A MEGFIZETHETŐ ENERGIA MEE Vándorgyűlés 2012.09.05. Dr. Marie-Theres Thiell ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport 1. oldal Tartalom Társaságcsoportunk Hozzájárulás a gazdasághoz A fenntartható energiaárak Az árképzés

Részletesebben

Az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zártkörűen Működő Részvénytársaság évi megfelelési jelentése

Az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zártkörűen Működő Részvénytársaság évi megfelelési jelentése ÜGYIRATSZÁM: VFAFO_2019/31/2/2019 ÜGYINTÉZŐ: dr. Tölgyessy Fanni TELEFON: 06-1-459-7675 TELEFAX: 06-1-459-7764 E-MAIL: mekh@mekh.hu; tolgyessyf@mekh.hu HATÁROZAT SZÁMA: H 1005/2019. TÁRGY: Az E.ON Észak-dunántúli

Részletesebben

Az új villamos energia törvényről

Az új villamos energia törvényről Az új villamos energia törvényről Az Országgyűlés 2007. június 25-én fogadta el a 2007. évi LXXXVI. törvényt a villamos energiáról - az új villamos energia törvényt (VET) - amelyet a Magyar Közlöny 2007.

Részletesebben

A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Az előadás vázlata 1. A METÁR bevezetésének előzményei 2. A METÁR főbb elemei 3. Kérdések

Részletesebben

MVM PARTNER Energiakereskedelmi ZRt. ÜZLETI JELENTÉS ÉVRŐL

MVM PARTNER Energiakereskedelmi ZRt. ÜZLETI JELENTÉS ÉVRŐL MVM PARTNER Energiakereskedelmi ZRt. ÜZLETI JELENTÉS 2008. ÉVRŐL Budapest, 2009. március 2. 1 ÜGYVEZETÉS BESZÁMOLÓJA 1.1 Vezetői Összefoglaló Az MVM Partner ZRt. (továbbiakban MVM Partner) működésének

Részletesebben

Az új gáztörvény alkalmazásának eddigi tapasztalatai. XVIII. Dunagáz Szakmai Napok. Visegrád, április 7.

Az új gáztörvény alkalmazásának eddigi tapasztalatai. XVIII. Dunagáz Szakmai Napok. Visegrád, április 7. Az új gáztörvény alkalmazásának eddigi tapasztalatai dr. Matos Zoltán XVIII. Dunagáz Szakmai Napok Visegrád, 2010. április 7. Tartalom Piacnyitás és modellváltás Hátizsákelv alkalmazása Egyetemes szolgáltatás

Részletesebben

A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR)

A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR) A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR) Dr. Makai Martina helyettes államtitkár Zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

Előtanulmányok: néhány konklúzió

Előtanulmányok: néhány konklúzió Előtanulmányok: néhány konklúzió dr. Kaderják Péter Kutatóközpont vezető C3EM projekt Tanácsadó Testület 2. ülés 2005. április 27. INTEGRÁCIÓ FŐBB ÖSZTÖNZŐI Eltérő fogyasztási profilok (napi, éven belüli)

Részletesebben

A hazai földgázellátás biztonsága, a MEH jogosítványai

A hazai földgázellátás biztonsága, a MEH jogosítványai A hazai földgázellátás biztonsága, a MEH jogosítványai Siófok 2009. október 29. Balázs István László MEH GEFO osztályvezető 1 A MEH nem rendelkezik forrásokkal, földgáz infrastruktúrával, az ország, illetve

Részletesebben

Magyarországi szabad földgázpiac jelenlegi helyzete február 15.

Magyarországi szabad földgázpiac jelenlegi helyzete február 15. Magyarországi szabad földgázpiac jelenlegi helyzete 2005. február 15. Szabadpiac áttekintése Keretek: GET, VHR-ek, IÜKSZ Kilépés dátumai Nominálás Pótdíj Kilépés feltételei Szabadpiaci ellátás Import Rendszerhasználati

Részletesebben

A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai. Örményi Viktor 2015. május 6.

A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai. Örményi Viktor 2015. május 6. A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai Örményi Viktor 2015. május 6. Előzmények A Virtuális Erőművek kialakulásának körülményei 2008-2011. között a villamos energia piaci árai

Részletesebben

2011. évi... törvény a villamos energiáról szóló évi LXXXVI. törvény módosításáró l

2011. évi... törvény a villamos energiáról szóló évi LXXXVI. törvény módosításáró l lren ányszárnj ' 8 "3 Érkezet : 2011 ro ' 0 3.: ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Képvisel ői önálló indítvány 2011. évi... törvény a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény módosításáró l 1. A villamos

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A VILLAMOS ENERGIA ALÁGAZATOT ÉRINTŐ FELADATOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A VILLAMOS ENERGIA ALÁGAZATOT ÉRINTŐ FELADATOKRÓL TÁJÉKOZTATÓ A VILLAMOS ENERGIA ALÁGAZATOT ÉRINTŐ FELADATOKRÓL Szolnoki Éva biztonsági vezető Jogszabályok A TANÁCS 2008/114/EK IRÁNYELVE az európai kritikus infrastruktúrák azonosításáról és kijelöléséről,

Részletesebben

Megújulók hálózatba illesztésének rendszer szintű kihívásai

Megújulók hálózatba illesztésének rendszer szintű kihívásai Megújulók hálózatba illesztésének rendszer szintű kihívásai Tihanyi Zoltán vezérigazgató-helyettes MAVIR ZRt. REKK A METÁR jövőbeni keretei Magyarországon - 2016.06.09. 2 Az előadás témái Megújulók hálózati

Részletesebben

Vállalkozások Energiatudatosságáért. MET-PMKIK közös rendezvénysorozata. 2014. október

Vállalkozások Energiatudatosságáért. MET-PMKIK közös rendezvénysorozata. 2014. október Magyar Energetikai Társaság Vállalkozások Energiatudatosságáért MET-PMKIK közös rendezvénysorozata 2014. október Magyar Energetikai Társaság Kereskedelmi és ipari ingatlanok belső villamosenergia ellátásának

Részletesebben

Mit kell tudni a profil elszámolásról?

Mit kell tudni a profil elszámolásról? Mit kell tudni a profil elszámolásról? Dr. Grabner Péter (MEH) Petróczy Lajos A statisztikai elemzéssel készült fogyasztói villamosteljesítményigény görbe (profil) alapján mért fogyasztók köréről szóló

Részletesebben

A Kormány.../2017. (. ) Korm. rendelete. a megújuló energiaforrásból származó villamos energiáról szóló Korm. rendeletek módosításáról

A Kormány.../2017. (. ) Korm. rendelete. a megújuló energiaforrásból származó villamos energiáról szóló Korm. rendeletek módosításáról 1 A Kormány../2017. (. ) Korm. rendelete a megújuló energiaforrásból származó villamos energiáról szóló Korm. rendeletek módosításáról A Kormány a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 170.

Részletesebben

PIACNYITÁS A GÁZIPARBAN. Horváth J. Ferenc elnök

PIACNYITÁS A GÁZIPARBAN. Horváth J. Ferenc elnök PIACNYITÁS A GÁZIPARBAN Horváth J. Ferenc elnök Kivonat az Országos Főenergetikusi Szemináriumon kivetített képekből OKTÁV Továbbképző Központ 2004. február 25-26. ENGEDÉLYKÖTELES TEVÉKENYSÉGEK A GÁZIPARBAN

Részletesebben

a magyar villamosenergia-piac piaci kapcsolat-rendszerének módosítására a fogyasztókért folyó verseny hatékonyságának

a magyar villamosenergia-piac piaci kapcsolat-rendszerének módosítására a fogyasztókért folyó verseny hatékonyságának JAVASLAT a magyar villamosenergia-piac piaci kapcsolat-rendszerének módosítására a fogyasztókért folyó verseny hatékonyságának növelése céljából és az EU irányelveivel szükséges teljes harmonizáció érdekében

Részletesebben