Szegedi partfal. Vezetıi összefoglaló. 1. Elızmények

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szegedi partfal. Vezetıi összefoglaló. 1. Elızmények"

Átírás

1 Szegedi partfal Vezetıi összefoglaló 1. Elızmények Szeged árvízvédelmi biztonságának fenntartásában kitüntetett szerepet tölt be Szeged árvízvédelmi fala, mely a Tisza jobb partján elhelyezkedı árvízvédelmi fıvédvonal része. A partfal 1880-ban került kiépítésre, majd az évi árvizet követıen között átépítették. A évi árvíz tapasztalati alapján megállapítható, hogy a vízzárás hiánya, a vízbetörések az árvízi kockázat indokolatlan megnövekedését okozzák, ezért a védmő teljes rekonstrukciójára van szükség. Jelen projekt célkitőzése, hogy Szeged város védelmének vonatkozásában a fennálló magassági hiány teljes mértékben megszüntetésre kerüljön. A partfal belterületi részén jelenleg mintegy 70 cm-es magassági hiánnyal terhelt, hiszen a korábbi rekonstrukciók alkalmával a legmélyebb szakaszokon csak a városképet nem zavaró 1-1,2 m magasságú vasbeton szögtámfal került megépítésre. További feladat, hogy a partfal alatti intenzív szivárgások megszőnjenek és a használaton kívüli közmőszakaszok lezárásra kerüljenek. A projekt keretében megépítésre kerül a szivárgásokat lezáró vasbeton résfal, amelyhez kapcsolódóan biztosítani kell a város irányából a folyó irányába szivárgó vizek összegyőjtését és a folyóba juttatását, így a résfallal párhuzamosan szivárgó-rendszer kiépítése szükséges. A teljes rekonstrukció becsült költsége 1,821 milliárd Ft, amely Szeged belterületén a Tisza jp tkm szelvények közt valósulna meg az árvízvédelmi fal Bertalanhídtól a Klinikákig terjedı szakaszán.

2 1. ábra: átnézetes helyszínrajz 2. Árvízvédelmi tapasztalatok 2006-ban a Tisza áradásakor mérték eddig a legnagyobb vízszintet Szeged belvárosi szakaszán. Tetızéskor a Tisza vízszintje a 10,09 m volt. Az eddig mért legmagasabb árvízi szint a védekezés során megmutatta az árvédelmi partfal hiányosságait, kockázatot növelı tényezıit. A szegedi partfal érintett szakaszain az átszivárgó vizeket különbözı mérető ellennyomó medencékkel kellett felfogni, illetve a védekezés során kialakított ideiglenes felszíni szivárgó létesítése segítette ezek biztonságos elvezetését. A mentett oldalon kialakult és a hidraulikus talajtörés veszélyét hordozó fakadóvizek, buzgárok megjelenése több okból ered az egyes szakaszokon. A partfal dilatációs hézagainak hiányzó vagy tönkrement szalagjai is hozzájárultak a mentett oldal vízzel való gyors feltöltıdéséhez és veszélyeztetéséhez. Másik jelentıs szivárgási útvonal a keresztezı közmővek nem kellıen vízzáró átvezetése, valamint a felhagyott és a nyilvántartásokban nem szereplı vezetékek. Az árvízvédelmi biztonság fokozása érdekében a szerkezeti hiányosságok megszüntetésén kívül ezen problémák megoldására kell a mőszaki tervet elkészíteni, úgy hogy azzal a jelenleg meglévı partfal állékonysági biztonsága ne csökkenjen. 3. Mőszaki megoldások 3.1. Magassági hiányok megszüntetése A magassági hiányok megszüntetésére a kiépítendı védmő magassága a hivatalosan rögzített MÁSZ értéknek az 1,50 m árvízi biztonsággal növelt szintje. Ez

3 +9,75 m + 1,5 m árvízvédelmi biztonság + 11,25 m szintet jelent, de a MÁSZ értéket a árvíznél a víz szintje több mint 30 cm-el meghaladta, s az árvizek általánosan észlelhetı emelkedı tendenciája alapján a kiépítési szint tervezett értéke +11,30 m. A megoldás tradicionálisan a védmővek magasabbra építése, de a Szeged belvárosi szakasza ilyen szempontból is sajátos helyzetben van. Már a meglévı mellvédfalas védmő és az azt kísérı járdaszintek a mögöttes területekhez képest magasabb szinten helyezkednek el. A legújabb városépítészeti elképzelések abba az irányba mutatnak, hogy a mellvédfalak semmiképpen se magasodjanak, inkább azokat célszerő lenne egyes szakaszokon részben, máshol teljesen eltávolítani, és utóbbi helyeken az árvízvédelmi biztonsági elıírásokat mobilfal alkalmazásával szavatolni Fakadóvizes jelenségek kiküszöbölése A szivárgási hosszak növelése érdekében a meglévı védmővek Tisza felöli oldalán vízzáró résfalat kell kialakítani +2,50 +3,00 talpmélységekkel. A résfal szerkezeti felmagasítása szükséges újonnan épített monolit fallal, oly módon, hogy a meglévı mellvédfal szerkezetekkel összeépíthetı legyen, ez a mellvédfalak részleges visszavésésével biztosítható, fejgerenda kialakításával. Az így létrehozott szerkezet kiküszöböli a tégla súlytámfal szerkezeti károsodásait, s vízzáró minıségével biztosítja a szivárgási hosszak jelentıs megnövekedését. Ez a szerkezeti megoldás a résfal talpmélységéig vízzáró módon lezárja a régi partfalat keresztezı, már felhagyott közmőveket.

4 3.3. Szivárgó vizek összegyőjtése Két különbözı mélységő árokszivárgó kialakítása szükséges. A jellemzıen +8,0 m átlagmélységő felsı dréncsı árvíz idején biztosítja, hogy a mentett oldali felsı talajrétegbıl szivattyúzással az átszivárgó víz eltávolítható legyen, így csökkenthetı a szivárgó vizek felszíni megjelenésének, és a hidraulikai talajtörések kialakulásának veszélye. Az árokszivárgó alsó dréncsövének fontosabb szerepe az árvíz levonulása utáni idıszakban van, ekkor biztosítja a mentett oldali talajvízszint mielıbbi lesüllyesztését a vizek gravitációs Tiszába való vezetésével, és ugyanígy vezeti el a város felöl érkezı megemelkedett talajvizet. Az újjáépítendı járdák alatt szivárgó paplan is épül, mely összeköttetésben lesz az árokszivárgóval. 4. Fejlesztéssel érintett szakaszok 4.1. I. szakasz: a Klinikáktól a Belvárosi hídig Árvízvédelmi tapasztalatok A kiépült szögtámfal és a partfal burkolását mosott kavicsos panelek alkotják, a szivárgás a panelek és a nem kellıen tömör téglafalon keresztül jutott a mentett oldalra. Ezen kívül a partfalat keresztezı közmővek mellett alakult ki helyi szivárgás. Fokozott veszélyforrás volt a lejáró lépcsık alatt beszivárgó víz, mely a zárótáblák alatt azokat alulról megkerülve tört a felszínre Mőszaki megoldások A szivárgási hosszak növelése érdekében a védmő Tisza felöli oldalán vízzáró résfal kerül megépítésre +2,50 +3,00 m talpmélységgel, jellemzıen 25 cm vastagsággal. A magassági hiányok megszüntetésére a meglévı járdaszintek emelése reálisan nem volt tervezhetı, építészeti (kilátás védelem) alapkérdések, a védett hársfasor és a meglévı útcsatlakozások miatt. Megoldás a visszavésett mellvédfalon kialakított fejgerendára szerelhetı 60cm magasságú mobilgát elem. A rakparti út déli feljárójánál, az árvízi emlékmőnél 49,5 m hosszon ugyancsak mobilgát rendszer kerül alkalmazásra 2,00 m magassággal. A I. szakaszon meglévı 4 db lejáró lépcsı esetében árvíz idején ugyancsak egyedi mobiltáblák beépítésével lehet a mellvédfalak folytatólagosságát biztosítani. A Belvárosi híd melletti 75 m hosszon lévı lépcsısor megközelítése továbbra is a meglévı nyílásokon keresztül lesz lehetséges. A résfallal kombinált szerkezeti megerısítést ezeken a szakaszokon úgy kell kialakítani, hogy a mobilfal rendszer egyedi betéttáblái legyenek beépíthetıek az árvíz idején. A szivárgó vizek összegyőjtésére a járdák alatti rétegben szivárgó paplan épül ki a járda teljes szélességében cm-es vastagságban homokos kavicsból, alatta finom tükörre fektetett geotextiliával. A lemezszivárgóból a vizek az újonnan épülı árokszivárgón keresztül kerülnek elvezetésre.

5 Ezt az árokszivárgót úgy tervezték meg, hogy mélypontja a rakparti út déli feljárója vonalában építendı szivattyúaknánál legyen. Az árvizes idıszakban a mentett oldali talajrétegek felsı részébıl - a kapcsolódó lemezszivárgók közbejöttével is el lehet vezetni a vizet az árokszivárgó felsı dréncsı-rendszerének és a kapcsolódó szivattyúk mőködésével. Szegeden a tartós árvizek miatt a mentett oldalon a talajvíz megemelkedésével számolni kell, ezt az alsó dréncsı-rendszer vezeti el. 2. ábra: I. szakasz jellemzı metszetrajza 4.2. II. szakasz: a Belvárosi hídtól a Stefániáig Árvízvédelmi tapasztalatok A hídtól északra a Móra Ferenc Múzeum elıtti szakaszon a lépcsısorig az elsı szakaszhoz hasonló jelenségeket eredményezett az árvíz: intenzív csurgások és nagy hozamú szivárgás a támfal és a járda csatlakozásánál Mőszaki megoldások A szivárgási hosszak növelése érdekében a védmő Tisza felöli oldalán vízzáró résfal kerül megépítésre +2,50 +3,00 m talpmélységgel, jellemzıen 25 cm vastagsággal. A magassági hiányok megszüntetésére a meglévı járdaszintek emelése reálisan nem volt tervezhetı, építészeti (kilátás védelem) alapkérdések, a védett hársfasor és a meglévı útcsatlakozások miatt. Megoldás a visszavésett mellvédfalon kialakított fejgerendára szerelhetı 60cm magasságú mobilgát elem. A II. szakaszon meglévı 1 db lejáró lépcsı esetében árvíz idején ugyancsak egyedi mobiltáblák beépítésével lehet a mellvédfalak folytatólagosságát biztosítani. A szerkezeti megerısítéséket, valamint a lejáró lépcsık újraépítését a járdaszinten vasbeton talpgerendával kell befejezni, hogy azokhoz csatlakoztathatók legyenek az egyedi táblák.

6 A szivárgó vizek csökkentésére kiépítendı szivárgó paplan igazodik a járda változatlan szintjéhez és szélességéhez. A lemezszivárgóból a vizek az újonnan épülı árokszivárgóba győlnek össze. Ezt az árokszivárgót úgy tervezték meg, hogy mélypontja a III. szakasz végén a tkm szelvényben építendı szivattyúaknánál legyen. Az árvizes idıszakban a mentett oldali talajrétegek felsı részébıl - a kapcsolódó lemezszivárgók közbejöttével is el lehet vezetni a vizet az árokszivárgó felsı dréncsı-rendszerének és a kapcsolódó szivattyúaknáknak a mőködésével. Szegeden a tartós árvizek miatt a mentett oldalon a talajvíz megemelkedésével számolni kell, ezt az alsó dréncsırendszer vezeti el. Az árokszivárgó és a lemezszivárgók közötti kapcsolatot 40 cm-es szélességgel építhetı, geotextília védelemmel és agyag lezárással ellátott árokszivárgó biztosítja. 3. ábra: II. szakasz jellemzı metszetrajza 4.3. III. szakasz: a Stefániától a Belvedere-ig Árvízvédelmi tapasztalatok A Stefánián, ahol a partfal állékonysági okokból évben átépítésre került és mintegy 430 m hosszon lépcsısor készült rézsősen kialakított partfal tetejére épített szögtámfal elıtt, az árvíz idején a teljes hosszon ellennyomó medencékkel kellett a hidraulikus talajtörés ellen védekezni Mőszaki megoldások A szivárgási hosszak növelése érdekében a védmő Tisza felöli oldalán vízzáró résfal kerül megépítésre +2,50 +3,00 m talpmélységgel, jellemzıen 25 cm vastagsággal. A magassági hiányok megszüntetésére járdaszint emelés történik, illetve a partfal megszüntetése 1,20 m magas táblás elemek alkalmazásával. Árvízmentes idıszakokban ezen a partfalszakaszon védıkorlát biztosítja a partfal biztonságos használatát. Árvizes elırejelzés alapján a mobil gátrendszer szerelı jellegő

7 tevékenységgel rövid idı alatt kiépíthetı a biztonsági korláton belül. Az északi határvonal a rakpart északi lehajtó rámpája mellett visszaugratott lépcsı végénél helyezkedik el, innen 20 m-rel északra csatlakozik a vasbeton híd dilatációval a partfal szakaszhoz, ahol résfal helyezkedik el. Ez már a IV. szakasz részét képezi. A közlekedési csomópontnál a fenti dilatációtól északra ugyancsak mellvédfal található, melynek a magassági hiánya szerkezeti felmagasítás útján szőnik meg. A két falszakasz között a felhajtó rámpa tengelyére közel merılegesen kb. 10 m hosszban árvíz idején 1,70 m magasságú mobilfal elemeket kell szerelni. A szivárgó vizek csökkentésére kiépítendı szivárgó paplan igazodik a járda 3,00 m-es szélességéhez. A lemezszivárgóból a vizek az újonnan épülı árokszivárgóba győlnek össze. Ezt az árokszivárgót úgy tervezték meg, hogy mélypontja a III. szakasz végén a tkm szelvényben építendı szivattyúaknánál legyen. Az árvizes idıszakban a mentett oldali talajrétegek felsı részébıl- a kapcsolódó lemezszivárgók közbejöttével is el lehet vezetni a vizet az árokszivárgó felsı dréncsı-rendszerének és a kapcsolódó szivattyúaknáknak a mőködésével. A partfal vonala és a szivárgó árok tengelye közötti távolság változó, döntıen a meglévı fák védelmébıl adódóan. A nagyobb távolságok esetén a járda lemezszivárgó és az árokszivárgó egy 40 cm-es szélességgel épített árokszivárgóval csatlakozik, kisebb távolságok esetén a lemezszivárgó közvetlenül kapcsolódik a szivárgó árok testéhez. 4. ábra: III. szakasz jellemzı metszetrajza 4.4. IV. szakasz: a Belvedere-tıl a Bertalan hídig Árvízvédelmi tapasztalatok A járda ágyazat és az útpadka találkozásánál intenzív csurgás, szivárgás jelentkezett. Ezen a szakaszon a többihez hasonlóan ellennyomó medencék kerültek kialakításra. A szakaszon lévı dilatációs hézagoknál is intenzív szivárgás volt tapasztalható, jelezve ezzel azok vízzárósági hiányosságait.

8 Mőszaki megoldások A magassági hiány jellemzıen 30 cm, a tervezıi megfontolások alapján ennek megszüntetésére a mellvédfal szerkezeti magasítása a megoldás. A meglévı fedlapok elbontása után a mellvédfal tényleges vastagságával kell a szerkezeti felmagasítást megoldani, tetejének részleges visszabontásával. A mellvédfal relatív magasságának megtartása érdekében a járdaszint is jellemzıen 30 cm-rel magasabbra kerül. Az 1+6 db ártérre levezetı lépcsık szerkezetileg újjáépítendık a meglévı lépcsıkre történı rábetonozással és a megemelt járdaszinthez való csatlakozással. A mellvédfalak kifordított szakaszai megmaradnak és azok árvíz idei lezáráshoz ugyancsak egyedi, mobil táblaelemek alkalmazandók. Ezen a szakaszon is épül szivárgó paplan a járda szélességéhez igazodóan.. A IV. szakasz teljes hosszán a járda alatti szivárgó paplanhoz árokba fektetett dréncsı tartozik, mely a szivárgó vizeket összesen 3 aknába vezeti. Ezen aknákból az összegyőlt vizek út alatti csatornával a meglévı egyesített rendszerbe kerülnek. 5. ábra: IV. szakasz jellemzı metszetrajza

MÉRNÖKI VÁLLALKOZÁSI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT Budapest, Angyalföldi út /B. fszt. 2.,

MÉRNÖKI VÁLLALKOZÁSI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT Budapest, Angyalföldi út /B. fszt. 2., MÉRNÖKI VÁLLALKOZÁSI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. 1134 Budapest, Angyalföldi út 30-32./B. fszt. 2., e-mail: aquarea.bp@gmail.com I. ütem: Barabás Miklós utcától a Gombás-patakig Mobil árvízvédelmi mű ~ 1900 fm

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség H A T Á R O Z A T

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség H A T Á R O Z A T Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 78478-1-15/2010. Üi: Márta Gabriella (EJT) Csökli Gabriella, Kardos Sándor (VVO) Dr. Szorcsik Attila (KVO) Tárgy: Vízjogi

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítı száma: 2013/148 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítı száma: 2013/148 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Közbeszerzési Értesítı száma: 2013/148 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményérıl (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás fajtája: Nyílt Közzététel dátuma:

Részletesebben

FELSZÍNMOZG JVÁROSBAN EGY ÉVTIZEDEK

FELSZÍNMOZG JVÁROSBAN EGY ÉVTIZEDEK FELSZÍNMOZG NMOZGÁSOK DUNAÚJV JVÁROSBAN EGY ÉVTIZEDEK ÓTA VISSZATÉRİ PROBLÉMA MEGOLDÁSA Barta Orsolya okl. építımérnök, elıkész szítı mérnök SYCONS Kft. Elızm zmények A partfal anyaga: löszl Már r a múlt

Részletesebben

83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet. a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről

83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet. a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának

Részletesebben

MHT XXXIV. Vándorgyűlése, Debrecen

MHT XXXIV. Vándorgyűlése, Debrecen MHT XXXIV. Vándorgyűlése, Debrecen Munkálatok a Szentlélek téri parapetfal védképességének helyreállítása érdekében Előadó: Rácz Tibor osztályvezető Ár- és Belvízvédelmi Osztály Fővárosi Csatornázási Művek

Részletesebben

Szolnok Sz gyalog gy os alog Tisz Tis a z híd építése épít 2010.10.22.

Szolnok Sz gyalog gy os alog Tisz Tis a z híd építése épít 2010.10.22. 2010.10.22. A feladat: Tisza a folyó 334+845 fkm szelvényében A szolnoki Tisza folyó felett átívelő gyalogos éskerékpáros projekt az alábbi fő részfeladatokból tevődik össze: Tiszaligeti oldalon: számára

Részletesebben

Péterhegyi lakópark külsı útcsatlakozás eng. terv Budapest XI., Hrsz.: 556/21

Péterhegyi lakópark külsı útcsatlakozás eng. terv Budapest XI., Hrsz.: 556/21 WETTSTEIN & TÁRSA TERVEZİ ÉS SZOLG ÁL TATÓ BE TÉ TI T ÁR S AS ÁG 1061 BUDAPEST VI., ANDRÁSSY ÚT 34. T.: +361 331 4631 Mobil: +3630 996 59 14 E-mail: wettsteinbt@gmail.com Tsz.: W-63/17 Péterhegyi lakópark

Részletesebben

15. GEOTECHNIKAI KONFERENCIA

15. GEOTECHNIKAI KONFERENCIA FELSZÍNMOZG NMOZGÁSOK, FÖLDCSUSZAMLÁSOK SOK MEGELİZÉSE FÚRT MÉLYSZIVM LYSZIVÁRGÓKKAL Az Ercsi, Halász sz-sori sori magaspart stabilizálása sa 2005. október 18-19, Ráckeve Elıadó: Szemesy István, Sycons

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/ Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.:22-17/2011. Tárgy: Kijelölt gyalogátkelıhelyek létesítése. Ea.: Gábor V.

Részletesebben

Magyar Hidrológiai Társaság. XXXII. Országos Vándorgyűlés. Szeged. Szeged város árvízvédelmi rendszerét érintő fejlesztések. 2014. július 2.

Magyar Hidrológiai Társaság. XXXII. Országos Vándorgyűlés. Szeged. Szeged város árvízvédelmi rendszerét érintő fejlesztések. 2014. július 2. Magyar Hidrológiai Társaság XXXII. Országos Vándorgyűlés Szeged Szeged város árvízvédelmi rendszerét érintő fejlesztések 2014. július 2. Sári Csaba ATIVIZIG Szeged belvárosi árvízvédelmi rendszer fejlesztése

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK GRAVITÁCIÓS SZENNYVÍZELVEZETİ RENDSZEREK LÉTESÍTÉSÉNÉL

KÖVETELMÉNYEK GRAVITÁCIÓS SZENNYVÍZELVEZETİ RENDSZEREK LÉTESÍTÉSÉNÉL KÖVETELMÉNYEK GRAVITÁCIÓS SZENNYVÍZELVEZETİ RENDSZEREK LÉTESÍTÉSÉNÉL SOPRONI VÍZMŐ ZRT. Sopron, 2013. 04. Tartalomjegyzék 1. VEZETÉKEK 1.1. Gerincvezeték 1.2. Bekötıvezeték 2. AKNÁK, TISZTÍTÓ NYÍLÁSOK

Részletesebben

ÁLLAMI ÉS ÖNKORMÁNYZATI ÁRVÍZVÉDELMI FEJLESZTÉSEK KEOP 7.2.1.2.1.

ÁLLAMI ÉS ÖNKORMÁNYZATI ÁRVÍZVÉDELMI FEJLESZTÉSEK KEOP 7.2.1.2.1. Szeged, 1970. tavasz Szeged, 1970. tavasz Szeged, 1970. tavasz Szeged, 2006. április Szeged, 2006. április ÁLLAMI ÉS ÖNKORMÁNYZATI ÁRVÍZVÉDELMI FEJLESZTÉSEK Szeged, 2006. április Szeged, 2006. április

Részletesebben

Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine"

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine HUROSCG/06/02 A project megnevezése: Határon átnyúló területet védı árvízvédelmi fıvédvonal fejlesztése. I. ütem 0+000-2+100 tkm A megpályázott program megnevezése: Magyarország Szerbia és Montenegró Szomszédsági

Részletesebben

TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához. (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra)

TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához. (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra) TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra) A tervezett fejlesztés helyszíne (Forrás: maps.google.hu) Salgótarján, 2012. június 20.

Részletesebben

Hővösvölgyi Terminál Permacrib máglyafal

Hővösvölgyi Terminál Permacrib máglyafal Hővösvölgyi Terminál Permacrib máglyafal 1375 jelő elemek és vízszintes felszín esetén BBA-engedély ÁKMI-engedély térszíni terhelés belsı súrlódási szög ϕ h [ ] 25 40 25 40 q [kpa] térfogatsúly γ h

Részletesebben

TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ

TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ Székesfehérvár, 2000, július 29. Tövisháti András okl. mérnök, okl vízellátás, csatornázás

Részletesebben

20/1984. (XII. 21.) KM rendelet. az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről

20/1984. (XII. 21.) KM rendelet. az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről A belügyminiszterrel, valamint a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának elnökével egyetértésben a következıket

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Aszód Petıfi u. 46 sz. és közterület határán lévı támfal ideiglenes megtámasztásának tárgyában.

ELİTERJESZTÉS. Aszód Petıfi u. 46 sz. és közterület határán lévı támfal ideiglenes megtámasztásának tárgyában. Aszód Város Önkormányzat i Hivatal mőszaki iroda ELİTERJESZTÉS Aszód Petıfi u. 46 sz. és közterület határán lévı támfal ideiglenes megtámasztásának tárgyában. Aszódon a Csengey u és a kapcsolódó közterületek

Részletesebben

11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE ELŐADÓ: DR. KOZÁK PÉTER

11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE ELŐADÓ: DR. KOZÁK PÉTER 11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE ELŐADÓ: DR. KOZÁK PÉTER 11.06. ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI Kedvezményezett: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Projekt címe: 11.06

Részletesebben

11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE

11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE 11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE ZÁRÓRENDEZVÉNY 2015. február 25. ELŐADÓ: BORZA TIBOR 11.06. ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI Pályázat előkészítése A pályázat előkészítése

Részletesebben

Veres György Tűzterjedés és az ellene történő védekezés épített környezetben II.

Veres György Tűzterjedés és az ellene történő védekezés épített környezetben II. Veres György Tűzterjedés és az ellene történő védekezés épített környezetben II. Az első részben a tűzterjedés módjaival és a tűzgátlást biztosító épületszerkezetekkel foglalkoztunk, most a tűzszakaszolás

Részletesebben

BUDAPEST III. KERÜLET CSILLAGHEGYI ÖBLÖZET ÁRVÍZVÉDELMI FEJLESZTÉSE RÓMAI PARTI VÉDMŰ JÚNIUS 14. BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE PREZENTÁCIÓ

BUDAPEST III. KERÜLET CSILLAGHEGYI ÖBLÖZET ÁRVÍZVÉDELMI FEJLESZTÉSE RÓMAI PARTI VÉDMŰ JÚNIUS 14. BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE PREZENTÁCIÓ BUDAPEST III. KERÜLET CSILLAGHEGYI ÖBLÖZET ÁRVÍZVÉDELMI FEJLESZTÉSE RÓMAI PARTI VÉDMŰ 2017. JÚNIUS 14. BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE PREZENTÁCIÓ Jogszabályok, tervezés Mértékadó árvízszint, árvízi biztonság:

Részletesebben

KEOP-1.2.0/2F-2008-0003. Intézkedési terv az infiltráció csökkentésére

KEOP-1.2.0/2F-2008-0003. Intézkedési terv az infiltráció csökkentésére Intézkedési terv az infiltráció csökkentésére A békéscsabai szennyvíz program minıségbiztosítása kapcsán felmerült az infiltráció csökkentésére irányuló intézkedési terv elkészítésének igénye. Mint az

Részletesebben

3/2001. (I. 31.) KöViM rendelet. a közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági követelményeirıl

3/2001. (I. 31.) KöViM rendelet. a közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági követelményeirıl A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 3/2001. (I. 31.) KöViM rendelet a közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági követelményeirıl A közúti közlekedésrıl szóló 1988.

Részletesebben

MIKE URBAN MOUSE Csıhálózati áramlási modell. DHI Prága oktatási anyagainak felhasználásával. Kiválasztás menü és eszköztár. Csomópontok és csövek

MIKE URBAN MOUSE Csıhálózati áramlási modell. DHI Prága oktatási anyagainak felhasználásával. Kiválasztás menü és eszköztár. Csomópontok és csövek MIKE URBAN MOUSE Csıhálózati áramlási modell Modell elemek Készült az projekt keretében, a DHI Prága oktatási anyagainak felhasználásával 1 Kiválasztás menü és eszköztár Csomópontok és csövek A csomópont

Részletesebben

Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság

Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Tárgy: Újszegedi építések árvízvédelmi vonatkozásai Dr. Szabó lászló Önkormányzati Képviselő Úr részére Tisztelt Képviselő Úr! Fenti tárgyban 2008.

Részletesebben

Tagyon Község Rendezési Terv módosítása: Szennyvíz elvezetés.

Tagyon Község Rendezési Terv módosítása: Szennyvíz elvezetés. Tagyon Község Rendezési Terv módosítása: Szennyvíz elvezetés. A településen szennyvíz csatorna jelenleg nincs. A meglevı lakóterületre 2003 évben készült vízjogi engedélyezési terv. A tervre 2012. 04.

Részletesebben

Felhasználói tulajdonú főtési rendszerek korszerősítésének tapasztalatai az Öko Plusz Programban

Felhasználói tulajdonú főtési rendszerek korszerősítésének tapasztalatai az Öko Plusz Programban Felhasználói tulajdonú főtési rendszerek korszerősítésének tapasztalatai az Öko Plusz Programban Várt és elért megtakarítások Némethi Balázs Fıtáv Zrt. 2009. szeptember 15. 1 Elızmények A Fıtáv az Öko

Részletesebben

MISKOLC NYÍREGYHÁZA VASÚTVONAL TOKAJ TISZA ÁRTÉRI HIDAK

MISKOLC NYÍREGYHÁZA VASÚTVONAL TOKAJ TISZA ÁRTÉRI HIDAK MISKOLC NYÍREGYHÁZA VASÚTVONAL TOKAJ TISZA ÁRTÉRI HIDAK ÁRTÉRI SZAKASZ HOSSZA 2,5 km JELENLEGI ÁLLAPOT KEDVEZŐTLEN ALTALAJVISZONYOK 6-10 m MAGAS TÖLTÉS FOLYAMATOSAN SÜLLYED AZ ÁTFOLYÁST 4 DB MŰTÁRGY BIZTOSÍTJA:

Részletesebben

85 éve a belvízvédelem szolgálatában (Makádi szivattyútelep)

85 éve a belvízvédelem szolgálatában (Makádi szivattyútelep) 85 éve a belvízvédelem szolgálatában (Makádi szivattyútelep) XXXIII. Országos Vándorgyűlés Szombathely, 2015. július 1-3. Összeállította: Jilling Alexa 1. Előzmények a) A Csepel-szigeti árvízvédelmi rendszer

Részletesebben

a 61. villamos vonal Zsemlye utcai híd acélszerkezeteihez

a 61. villamos vonal Zsemlye utcai híd acélszerkezeteihez Korrózióvédelmi elıírások a 61. villamos vonal Zsemlye utcai híd acélszerkezeteihez 13/04-D. Budapest, 2013. március 13/04-D. Budapest, 2013. 03. K o r r ó z i ó v é d e l m i e l ı í r á s o k a 61. villamos

Részletesebben

Tiszadorogmai és Tiszavalki I. (régi) szivattyútelepek rekonstrukciója

Tiszadorogmai és Tiszavalki I. (régi) szivattyútelepek rekonstrukciója Projekt címe: Tiszadorogmai és Tiszavalki I. (régi) szivattyútelepek rekonstrukciója Projektgazda megnevezése: Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Projekt azonosítószáma: ÉMOP-3.2.1/D-09-2010-0004

Részletesebben

SZEMESY ISTVAN. SYCONS Kft. VIII. Földtani Veszélyforrások Konferencia Visegrád

SZEMESY ISTVAN.   SYCONS Kft. VIII. Földtani Veszélyforrások Konferencia Visegrád A Duna jobb-parti jellegzetes felszínmozgások folyamatának újragondolása a Dunaújváros/Táborállás-i területen végzett kísérleti víztelenítési munka eredményeinek értékelése után SZEMESY ISTVAN SYCONS Kft.

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉS. Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései. napirendi ponthoz

KIEGÉSZÍTÉS. Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései. napirendi ponthoz KIEGÉSZÍTÉS a Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései napirendi ponthoz Tisztelt Közgyűlés! Együttműködési megállapodás jóváhagyása Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Alsó-Tisza vidéki

Részletesebben

Projekt címe: Taktaköz felső árvízvédelmi fejlesztése. Projektgazda megnevezése: Észak magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Projekt címe: Taktaköz felső árvízvédelmi fejlesztése. Projektgazda megnevezése: Észak magyarországi Vízügyi Igazgatóság Projekt címe: Taktaköz felső árvízvédelmi fejlesztése Projektgazda megnevezése: Észak magyarországi Vízügyi Igazgatóság Projekt azonosító száma: KEOP-2.1.1/2F/09-11-2011-0006 Előkészítési szakasz: Támogatási

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere

Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlése 2010. november 12. napján tartott közmeghallgatásának j e g y z ı k ö n y v e 2 J e g y z ı k ö n y v Készül: Szeged Megyei Jogú

Részletesebben

Hullámtéri és mentett oldali vízpótlás a Szigetközben módszerek és eredmények

Hullámtéri és mentett oldali vízpótlás a Szigetközben módszerek és eredmények Hullámtéri és mentett oldali vízpótlás a Szigetközben módszerek és eredmények Maller Márton Árvízvédelmi előadó ÉDUVIZIG Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály Magyar Hidrológiai Társaság XXXIV. Országos

Részletesebben

GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK

GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK Bevezetés 2 Miért létesítünk támszerkezeteket? földtömeg és felszíni teher megtámasztása teherviselési típusok támfalak: szerkezet és/vagy kapcsolt talaj súlya (súlytámfal,

Részletesebben

4 000,00 Vízügyi Építési Alap Rövid X ,00 Vízügyi Építési Alap Közép X ,00 Vízügyi Építési Alap Rövid X

4 000,00 Vízügyi Építési Alap Rövid X ,00 Vízügyi Építési Alap Közép X ,00 Vízügyi Építési Alap Rövid X Gördülő fejlesztési terv a 016-030 időszakra A tervet benyújtó szervezet megnevezése: ellátásért felelős / ellátásért felelősök képviselője / víziközmű-szolgáltató * Víziközmű-rendszer kódja: ** 1-33367-1-001-00-13

Részletesebben

A tervezési terület:

A tervezési terület: Mőszaki leírás A tervezési terület: Az Árpád-híd pesti hídfıjénél a Róbert Károly körút, Váci út, Árboc utca Esztergomi út által határolt terület. A tervezési területen a városépítészeti szándék szerint

Részletesebben

Árvízvédelmi feladatok és tervek a fővárosban

Árvízvédelmi feladatok és tervek a fővárosban Árvízvédelmi feladatok és tervek a fővárosban Előadó: Rácz Tibor osztályvezető Ár- és Belvízvédelmi Osztály Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. 2016.05.19. 1 Budapest árvízvédelme kialakulás Budapest árvízvédelme

Részletesebben

Magyar Hidrológiai Társaság XXXIV. Vándorgyűlése Debrecen, július 6-8.

Magyar Hidrológiai Társaság XXXIV. Vándorgyűlése Debrecen, július 6-8. Magyar Hidrológiai Társaság XXXIV. Vándorgyűlése Debrecen, 2016. július 6-8. Munkálatok a budapesti árvízvédelmi védvonalak kiemelt helyszínein a 2013. évi árvíz után általános tapasztalatok és kihívások

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Árvízvédelem II. 18.lecke Ármentesítés létesítményei Árvízvédelmi gátak két része:

Részletesebben

A talajvíz figyelı kutak adatai a Mőszaki leírásban találhatóak.

A talajvíz figyelı kutak adatai a Mőszaki leírásban találhatóak. A talajvíz figyelı kutak adatai a Mőszaki leírásban találhatóak. TALAJVÍZ FIGYELİ KÚT TERVE Megjegyzés: a talajvízfigyelı kút beépítési jellemzıi, mélység és kitőzési adatai a Mőszaki leírásban, míg elhelyezkedése

Részletesebben

TOP CSOMÓPONT BT. 2800 Tatabánya, Ságvári Endre út 13./1. lh II/7. telszám: 34/302-010

TOP CSOMÓPONT BT. 2800 Tatabánya, Ságvári Endre út 13./1. lh II/7. telszám: 34/302-010 Tartalomjegyzék UT-001 Mőszaki leírás UT-002 Átnézeti helyszínrajz UT-003 Jelenlegi állapot Kossuth tér-várkanyar és környéke UT-004 Jelenlegi állapot Ady Endre út és környéke UT-005 Jelenlegi állapot

Részletesebben

A DUNA PROJEKT VÁRHATÓ EREDMÉNYEI FONTOS FEJLESZTÉSEK

A DUNA PROJEKT VÁRHATÓ EREDMÉNYEI FONTOS FEJLESZTÉSEK Duna Projekt A DUNA PROJEKTRŐL ÁLTALÁBAN A Duna projekt egy, az Európai Unió támogatásával, közel 30 milliárd forintból megvalósuló, kiemelt állami beruházás. Magyarország eddigi legnagyobb, az árvízvédelem

Részletesebben

MISKOLC HOSSZÚ TÁVÚ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI ÉS KÖZLEKEDÉSPOLITIKAI KONCEPCIÓJA KORSZERŐSÉGI FELÜLVIZSGÁLAT

MISKOLC HOSSZÚ TÁVÚ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI ÉS KÖZLEKEDÉSPOLITIKAI KONCEPCIÓJA KORSZERŐSÉGI FELÜLVIZSGÁLAT NóVIA Mérnöki Iroda Kft. Nó 2727 3530 Miskolc, Rákóczi u. 13. MISKOLC HOSSZÚ TÁVÚ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI ÉS KÖZLEKEDÉSPOLITIKAI KONCEPCIÓJA KORSZERŐSÉGI FELÜLVIZSGÁLAT Miskolc, 2008. II. ELİZMÉNYEK II.1.

Részletesebben

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj. oldal 74/204. (XII. 23.) BM rendelet a folyók mértékadó árvízszintjeiről A vízgazdálkodásról szóló 995. évi LVII. törvény

Részletesebben

1. A. Ismertesse a vízügyi igazgatási szervek árvízvédelmi feladatait! 1. B. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, fő területeit és azok feladatát!

1. A. Ismertesse a vízügyi igazgatási szervek árvízvédelmi feladatait! 1. B. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, fő területeit és azok feladatát! 1. A. Ismertesse a vízügyi igazgatási szervek árvízvédelmi feladatait! 1. B. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, fő területeit és azok feladatát! 2. A. Foglalja össze hidrometriai (vízméréstani) ismereteit!

Részletesebben

Koncepció, műszaki leírás

Koncepció, műszaki leírás Koncepció, műszaki leírás Helyszín, adottságok: A tervezési helyszínről kilátó nélkül is megfelelő panoráma nyílik mind a Velencei-tóra, mind a Velencei-hegység, Nadap irányába. A tó felöl nézve a Bence-hegy

Részletesebben

Tápéi belvízöblözet korszerűsítése I. ütem, a Tápéi szivattyútelep rekonstrukciója. Előadó: Máté-Tóth Anita Szeged, október 19.

Tápéi belvízöblözet korszerűsítése I. ütem, a Tápéi szivattyútelep rekonstrukciója. Előadó: Máté-Tóth Anita Szeged, október 19. Előadó: Máté-Tóth Anita Szeged, 2012. október 19. Hódtó-Kis-Tiszai Érintett lakos szám: 11 806 fő vízrendszer rekonstrukciója I. ütem Tápéi belvízöblözet korszerűsítése I. üteme: I. ELŐZMÉNYEK Év I./0,8m

Részletesebben

Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27.

Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27. Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27. 2011. év hidrometeorológiai jellemzése A 2010. év kiemelkedően sok csapadékával szemben a 2011-es év az egyik legszárazabb esztendő volt az Alföldön.

Részletesebben

Balatoncsicsó Község Rendezési Terv módosítása: Szennyvíz elvezetés.

Balatoncsicsó Község Rendezési Terv módosítása: Szennyvíz elvezetés. Balatoncsicsó Község Rendezési Terv módosítása: Szennyvíz elvezetés. A településen szennyvíz csatorna jelenleg nincs. A meglevı lakóterületre 2003 évben készült vízjogi engedélyezési terv. A tervre 2012.

Részletesebben

MÉLYÉPTERV KOMPLEX Zrt. H - 1012 Budapest, Várfok u. 14. Tel.: (36-1) 214-0380* Fax: (36-1) 375-4616 E-mail: komplex@melyepterv.hu

MÉLYÉPTERV KOMPLEX Zrt. H - 1012 Budapest, Várfok u. 14. Tel.: (36-1) 214-0380* Fax: (36-1) 375-4616 E-mail: komplex@melyepterv.hu MÉLYÉPTERV KOMPLEX Zrt. MÉLYÉPTERV KOMPLEX Zrt. H - 1012 Budapest, Várfok u. 14. Tel.: (36-1) 214-0380* Fax: (36-1) 375-4616 E-mail: komplex@melyepterv.hu http:// www.melyepterv.hu ISO 9001 Tanúsított

Részletesebben

VÍZMINİSÉGI TÁJÉKOZTATÓ

VÍZMINİSÉGI TÁJÉKOZTATÓ 15. évfolyam 2. szám 2008.június VÍZMINİSÉGI TÁJÉKOZTATÓ A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelıség belsı információs kiadványa A Vásárhelyi-terv Továbbfejlesztése

Részletesebben

DU-PLAN MÉRNÖKI IRODA KFT.

DU-PLAN MÉRNÖKI IRODA KFT. DU-PLAN MÉRNÖKI IRODA KFT. 8000 Székesfehérvár Gyümölcs u.4-6. Telefon: 06 22/512-620; Telefax: 06 22/512-622 E-mail: du-plan@du-plan.hu Statikai szakvélemény Balatonföldvár, Kemping utca végén lévı lépcsısor

Részletesebben

Bodonhelyi holtágrehabilitáció mintakeresztszelvénye M=1:150. Holtág a föág bal oldalán Mv=1:100 Mh=1:1000

Bodonhelyi holtágrehabilitáció mintakeresztszelvénye M=1:150. Holtág a föág bal oldalán Mv=1:100 Mh=1:1000 Bodonhelyi holtágrehabilitáció mintakeresztszelvénye 24+92-25+11 fkm 112,70 (6,17 m/s 1971) 110.6 Kotrás referencia mederszint + 1,0 m 2,07 min. 6,00 m holtág rehabilitációjával Holtág Mederkotrás, anyagelhelyezés

Részletesebben

Tiszai árvízvédelmi töltések károsodásainak geotechnikai tapasztalatai

Tiszai árvízvédelmi töltések károsodásainak geotechnikai tapasztalatai Tiszai árvízvédelmi töltések károsodásainak geotechnikai tapasztalatai Koch Edina Sánta László RÁCKEVE Tiszai árvízvédelmi töltések károsodásainak geotechnikai tapasztalatai Jelentős Tiszai árvizek 1731,

Részletesebben

Határon átnyúló területet védı árvízvédelmi fıvédvonal fejlesztése I. ütem tkm. I. Értekezlet

Határon átnyúló területet védı árvízvédelmi fıvédvonal fejlesztése I. ütem tkm. I. Értekezlet Magyarország-Románia és Magyarország-Szerbia és Montenegró Határon Átnyúló Együttmőködési Program Határon átnyúló területet védı árvízvédelmi fıvédvonal fejlesztése I. ütem 0+000 2+100 tkm I. Értekezlet

Részletesebben

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 14/2014. (VI. 06.) Önkormányzati Rendelete

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 14/2014. (VI. 06.) Önkormányzati Rendelete Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 14/2014. (VI. 06.) Önkormányzati Rendelete a városképet meghatározó hirdetı-berendezések, hirdetmények elhelyezésérıl Hajdúnánás Városi Önkormányzat

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK TERMELŐKUTAK FELSZÍNI MŰTÁRGYAINAK KIALAKÍTÁSÁNÁL

KÖVETELMÉNYEK TERMELŐKUTAK FELSZÍNI MŰTÁRGYAINAK KIALAKÍTÁSÁNÁL KÖVETELMÉNYEK TERMELŐKUTAK FELSZÍNI MŰTÁRGYAINAK KIALAKÍTÁSÁNÁL Sopron, 2017. május Tartalomjegyzék 1. Beton alap... 3 2. Kútfej kialakítása... 3 3. Szerelvények... 4 3.1 Szerelvények sorrendje... 4 3.2

Részletesebben

Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök

Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök A cím magyarázata Vedres István (1765-1830.) kinek az idén ünnepeljük születése 250., halála 185. évfordulóját, aki

Részletesebben

A B-REKORD redınytok és a BALTAVÁRI SYSTEM REDİNY ÉS SZÚNYOGHÁLÓ RENDSZER technikai újdonságai

A B-REKORD redınytok és a BALTAVÁRI SYSTEM REDİNY ÉS SZÚNYOGHÁLÓ RENDSZER technikai újdonságai A B-REKORD redınytok és a BALTAVÁRI SYSTEM REDİNY ÉS SZÚNYOGHÁLÓ RENDSZER technikai újdonságai A B-REKORD redınytok legfıbb technikai újdonsága, amit 2001 óta szabadalommal védünk, hogy egy testben létrehoz

Részletesebben

A 2.50-es árvízi öblözet lokalizációs terve

A 2.50-es árvízi öblözet lokalizációs terve A 2.50-es árvízi öblözet lokalizációs terve ÁRVIZI VESZÉLYEZTETETTSÉG MAGYARORSZÁGON 2015. konferencia 2015. február 3. Csibrán Zoltán osztályvezető Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság Célkitűzések

Részletesebben

Budapest 4. sz. metróvonal I. szakasz Fővám tér állomásszerkezet május

Budapest 4. sz. metróvonal I. szakasz Fővám tér állomásszerkezet május 2008. május A budapesti 4. sz. metróvonal I. szakasz jellemző adatai: - Nyomvonal hossza : 7,4 km - Állomások száma : 10 - Állomási peron : 80 méter hosszú, középperonos - Legkisebb állomástávolság : 378

Részletesebben

B1.HIDAK,MŰTÁRGYAK TERVE

B1.HIDAK,MŰTÁRGYAK TERVE Kecskemét, 441. számú főút fejlesztése a 445. számú főút Kecskemét-Nagykörút között B1.HIDAK,MŰTÁRGYAK TERVE 140. sz. Cegléd-Szeged MÁV vv és a szervízutak alatt Variációk összehasonlítása- Engedély terv

Részletesebben

AZ M1M7 AUTÓPÁLYA CSOMÓPONT TERVEZÉSI ÉS KIVITELEZÉSI KÉRDÉSEI. Bános Csaba Swietelsky Magyarország Kft.

AZ M1M7 AUTÓPÁLYA CSOMÓPONT TERVEZÉSI ÉS KIVITELEZÉSI KÉRDÉSEI. Bános Csaba Swietelsky Magyarország Kft. AZ M1M7 AUTÓPÁLYA CSOMÓPONT TERVEZÉSI ÉS KIVITELEZÉSI KÉRDÉSEI Bános Csaba Swietelsky Magyarország Kft. KULCSSZAVAK Közlekedési csomópont, Milánói-módszer, Résfalépítés ÖSSZEFOGLALÁS Az M1M7 autópálya

Részletesebben

ELŐREHALADÁSI JELENTÉS ÉRTÉKELÉS

ELŐREHALADÁSI JELENTÉS ÉRTÉKELÉS Közúti Építő és Szolgáltató Kft. 7100 Szekszárd, Tartsay V. u. 10. Tel./Fax: 74/512-312, 512-313 www.kozuti.epito.hu E-mail: kozuti.epito@t-online.hu ISO 9001/2000 Tanúsítvány r. száma: CERT-5192-2007-AQ-BUD-RvA

Részletesebben

forgalmi folyamatok mérése, elemzése A vizsgált jellemzıkhöz kapcsolódó fontosabb munkáink Jármőkésedelem Csomópontok kapacitása

forgalmi folyamatok mérése, elemzése A vizsgált jellemzıkhöz kapcsolódó fontosabb munkáink Jármőkésedelem Csomópontok kapacitása forgalmi folyamatok mérése, elemzése A vizsgált jellemzıkhöz kapcsolódó fontosabb munkáink Jármőkésedelem A felsorolt jellemzık közül elsı az ún. jármőkésedelem (az útkeresztezıdésen való áthaladás idıvesztesége).

Részletesebben

B E L S İ É P Í T É S Z K I V I T E L I T E R V

B E L S İ É P Í T É S Z K I V I T E L I T E R V B E L S İ É P Í T É S Z K I V I T E L I T E R V [ I. ÜTEM ] B U D A P E S T, X X I I. H Í R U. 1 5. M Ó D O S Í T V A : 2 0 0 9. D E C E M B E R 0 4. Megrendelı: Kovács Norbert, Balogh Ingrid 1221. Budapest,

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. Balatonlelle Város Képviselı-testületének 14/2001.(XI.5.) KT.sz.rendelete a lakás- és egyéb építményekhez kapcsolódó parkolóhelyek kialakításának átvállalásáról. Balatonlelle Város Képviselı-testülete

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-240 Fax.: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu Ügyfélfogadás ideje: Hétfı: 8-12 és 13-16, szerda: 8-12 és 13-17 30,

Részletesebben

TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához. (Kishartyán, 072/1-2 és a 073/1-2 hrsz.-ú ingatlanokra)

TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához. (Kishartyán, 072/1-2 és a 073/1-2 hrsz.-ú ingatlanokra) TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához (Kishartyán, 072/1-2 és a 073/1-2 hrsz.-ú ingatlanokra) A tervezett fejlesztés helyszíne (Forrás: maps.google.hu) Salgótarján,

Részletesebben

11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE

11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE 11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE A KEOP 2007-2013-as programozási időszakában lehetőség nyílt állami tulajdonú árvízvédelmi művek fejlesztésére. Az ATIVIZIG projektjavaslatot

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 156. MELLÉKLET: 3 db TÁRGY: Javaslat a Szekszárd Megyei Jogú Város történelmi városmagjának funkcióbıvítı fejlesztése címő pályázat II. ütemének (Piac felújítása és bıvítése,

Részletesebben

Hővösvölgyi Terminál Permacrib máglyafal

Hővösvölgyi Terminál Permacrib máglyafal Hővösvölgyi Terminál Permacrib máglyafal 1375 jelő elemek és vízszintes felszín esetén BBA-engedély ÁKMI-engedély térszíni terhelés belsı súrlódási szög ϕ h [ ] 25 40 25 40 q [kpa] térfogatsúly γ h

Részletesebben

Szigetköz felszíni víz és talajvíz viszonyainak jellemzése az ÉDUVIZIG monitoring hálózatának mérései alapján

Szigetköz felszíni víz és talajvíz viszonyainak jellemzése az ÉDUVIZIG monitoring hálózatának mérései alapján Szigetköz felszíni víz és talajvíz viszonyainak jellemzése az ÉDUVIZIG monitoring hálózatának mérései alapján MHT Vándorgyűlés 2013. 07. 04. Előadó: Ficsor Johanna és Mohácsiné Simon Gabriella É s z a

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének 7/2013. (III. 1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról *

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének 7/2013. (III. 1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról * Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének 7/2013. (III. 1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról * Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyőlése az épített

Részletesebben

KÖTI-VIZIG-Szolnok Város Térségi fejlesztése- Tájékoztató szerződésmódosításról

KÖTI-VIZIG-Szolnok Város Térségi fejlesztése- Tájékoztató szerződésmódosításról KÖTI-VIZIG-Szolnok Város Térségi fejlesztése- Tájékoztató szerződésmódosításról Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/49 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Tervezés és kivitelezés Tájékoztató a szerződés

Részletesebben

23/2005 (XII. 23.) Hev. Ör.

23/2005 (XII. 23.) Hev. Ör. 23/2005 (XII. 23.) Hev. Ör. Semjén kastély, a Halász-kúria, a Borpince, a Református templom és az Erzsébet kápolna helyi egyedi védelem alá helyezésérıl Heves Város Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Épület alapozása síkalappal (1. rajz feladat) Minden építmény az önsúlyát és a rájutó terheléseket az altalajnak adja át, s állékonysága, valamint tartóssága attól függ, hogy sikerült-e az építmény és

Részletesebben

A folyó, mint a nagyvízi meder része Keresztgátak kialakítása fizikai kisminta-kísérlet segítségével

A folyó, mint a nagyvízi meder része Keresztgátak kialakítása fizikai kisminta-kísérlet segítségével 2 szekció: A vízkárelhárítás időszerű feladatai Nagyvízi meder kijelölése, nagyvízi mederkezelés, modellezés, tervezés, egyeztetés tapasztalatai A folyó, mint a nagyvízi meder része Keresztgátak kialakítása

Részletesebben

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet. A rendelet hatálya. Értelmezı rendelkezések

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet. A rendelet hatálya. Értelmezı rendelkezések 1. oldal A jogszabály mai napon hatályos állapota 113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet a felvonók és a mozgólépcsık építésügyi hatósági engedélyezésérıl, üzemeltetésérıl, ellenırzésérıl és az ellenırökrıl

Részletesebben

RÁBAKECÖL KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁS

RÁBAKECÖL KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁS REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZİ KFT. 9022 GYİR, APÁCA U. 44. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu RÁBAKECÖL KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS

Részletesebben

A szakvélemény elkészítéséhez Megbízó átadta az épület engedélyezési tervdokumentációját.

A szakvélemény elkészítéséhez Megbízó átadta az épület engedélyezési tervdokumentációját. 1. MEGBÍZÁS TÁRGYA T. Megbízó felkért bennünket, hogy a Budapest, XVI. kerület... szám alatt építendı családi ház tervezéséhez általános geotechnikai szakvéleményt készítsünk. Megbízásunk kiterjedt a szükséges

Részletesebben

A VÍZ: az életünk és a jövőnk

A VÍZ: az életünk és a jövőnk A VÍZ: az életünk és a jövőnk Tartalom A Föld vízkészletei A víz jelentősége Problémák Árvizek Árvízvédelem Árvízhelyzet és árvízvédelem a Bodrogon Összegzés A Föld vízkészlete A Föld felszínének 71%-a

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2. 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Ikt. szám: 104-1/10/2011./I.

Részletesebben

Munkatérhatárolás szerkezetei. programmal. Munkagödör méretezés Geo 5

Munkatérhatárolás szerkezetei. programmal. Munkagödör méretezés Geo 5 MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése 2 Munkatérhatárolás szerkezetei Munkagödör méretezés Plaxis programmal Munkagödör méretezés Geo 5 Munkagödör méretezés Geo 5 programmal Tartalom 3 Alapadatok Geometria

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV vízgyőjtı közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010.

Részletesebben

GYALOGOS KÖZLEKEDÉS SZEGEDEN

GYALOGOS KÖZLEKEDÉS SZEGEDEN GYALOGOS KÖZLEKEDÉS SZEGEDEN Dr. Oláh Miklós irodavezető-helyettes Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Fejlesztési Iroda Székesfehérvár, 2014. szeptember 16. 1. Szeged és a gyalogosközlekedés

Részletesebben

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj. oldal 74/204. (XII. 23.) BM rendelet a folyók mértékadó árvízszintjeiről A vízgazdálkodásról szóló 995. évi LVII. törvény

Részletesebben

Elsőrendű állami árvízvédelmi vonalak fejlesztése a Duna mentén (KEOP-2.1.1/2F/09-2009-0003)

Elsőrendű állami árvízvédelmi vonalak fejlesztése a Duna mentén (KEOP-2.1.1/2F/09-2009-0003) Elsőrendű állami árvízvédelmi vonalak fejlesztése a Duna mentén (KEOP-2.1.1/2F/09-2009-0003) Előadó: Láng István műszaki főigazgató helyettes Országos Vízügyi Főigazgatóság Összefoglaló adatok 12 árvízi

Részletesebben

KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE

KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE Vizi Gergely Klímaváltozásról Magyarországon Építményeket érő hatások

Részletesebben

A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek

A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek A mezıgazdasági vontatóból vagy lassú jármőbıl és egy pótkocsiból álló jármőszerelvény hosszúsága a 18,00, a mezıgazdasági vontatóból és két

Részletesebben

432. ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 2010/9. szám

432. ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 2010/9. szám 432. ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 2010/9. szám ISSN 1215 4261 TARTALOMJEGYZÉK SZÁM TÁRGY OLDALSZÁM A MEGYEI KÖZGYŐLÉS HATÁROZATAI száma 166/2010. (IX. 17.) MÖK határozat 167/2010. (IX. 17.) MÖK határozat 168/2010.

Részletesebben

Alépítményi és felszíni vízelvezetések

Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alépítményi és felszíni vízelvezetések A vízelvezetésről általában A talajban és a felszínen megtalálható különbözõ megjelenési formájú vizek veszélyt jelenthetnek az épületeinkre. Az épületet érõ nedvességhatások

Részletesebben

GÖDÖLLİ VÁROS KÖZLEKEDÉSI KONCEPCIÓJA

GÖDÖLLİ VÁROS KÖZLEKEDÉSI KONCEPCIÓJA JAVASLATOK 1. KÖZÚTI HÁLÓZAT FEJLESZTÉSI JAVASLATA 1.1. Javaslat az úthálózati funkciók fejlesztésére A Gödöllıt érintı országos hálózati elemek (gyorsforgalmi utak, országos fıutak) várható fejlesztése

Részletesebben

Tervszám: 07-1065-08 Tervrész száma: 6.1.

Tervszám: 07-1065-08 Tervrész száma: 6.1. KEVITERV PLUSZ KOMPLEX VÁLLALKOZÁSI kft. 3527 Miskolc, Katalin u. 1. Telefon/Fax: (46) 412-646 Tervszám: 07-1065-08 Tervrész száma: 6.1. T I S Z A N Á N A Talajmechanikai, talajfeltárási szakvélemény Miskolc,

Részletesebben