Pszichológia és genetika Beszélgetés Sasvári Máriával és Veres-Székely Annával

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pszichológia és genetika Beszélgetés Sasvári Máriával és Veres-Székely Annával"

Átírás

1 Pszichológia és genetika Beszélgetés Sasvári Máriával és Veres-Székely Annával Közismert, hogy a kor előrehaladtával romlanak egyes kognitív funkciók, például lassul a reakció, gyengül a memória. A szakirodalom elsősorban a kóros elváltozásokkal (pl. Alzheimer-kór) foglalkozik, pedig napjainkban az egészséges öregedés folyamatának megértése egyre inkább előtérbe kerül, így kulcsfontosságú a kognitív változások öröklött tényezőinek megismerése is. Hipotézisünk szerint a korfüggő változások jelentős egyedi variabilitása hozzásegíthet a kognitív funkciók genetikai hátterének jobb megismeréséhez, ezért célul tűztük ki 700, széles korcsoportba tartozó, klinikai kezelés alatt nem álló személy pszichogenetikai vizsgálatát írja nyertes pályázatában Sasvári Mária, a Semmelweis Egyetem professzora, akivel az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézetben találkoztunk. Beszélgetésünkbe bekapcsolódott az interdiszciplináris projekt pszichológusa, Veres-Székely Anna is.

2 Hogyan fonódnak össze a pszichológiai és genetikai vizsgálatok? Sasvári Mária: Munkacsoportom kezdetben ritka, monogénes öröklődésű betegségek genetikai diagnózisának kidolgozásával foglalkozott, de hamarosan áttértünk a poligénes, komplex öröklődésű jellegek vizsgálatára. Ennek elindítója Gervai Judit barátnőm és kolléganőm volt, aki kérte, hogy szálljunk be egy olyan témába, amelyben a gyermekpszichológia és a genetika összekapcsolódik. Akkor ez újdonságnak számított, s a kezdeti nehézségek leküzdése után nagyon jó eredményeket értünk el, cikkeink rangos folyóiratokban jelenhettek meg. Ezzel a munkával indultak el ma is folyó pszichogenetikai kutatásaink. A pszichiátriai genetika egy interdiszciplináris tudomány, melyben olyan szakemberek (genetikusok, pszichiáterek és pszichológusok) szoros együttműködésére van szükség, akik meglehetősen különböző szakzsargont használnak, eltérő a kutatási stratégiájuk is, így eleinte nehéz volt a közös munka. Az évek során azonban összerázódtunk, és ebben sokat segítettek fiatal munkatársaim, akik kialakították a közös nyelvet és módszertant. Az egyik fő kollaborátorunk jelenleg a lányom, Veres-Székely Anna pszichológus, ő a genetikát otthonról hozta magával Veres-Székely Anna: A közös vasárnapi ebédeken is megy az együttes tervezgetés, de a legfontosabb, hogy rendszeresen tartunk olyan megbeszéléseket, amelyekre a pszichológus és a genetikus csoport doktoranduszai és diákjai is eljönnek, és ott tanuljuk egymás szakmáját. A pszichológusoknak igenis meg kell tanulniuk a genetikai alapfogalmakat, és mi is próbáljuk úgy megfogalmazni a pszichológiai gondolatokat, összefüggéseket, hogy megmutassuk a mérhetőségre, reprodukálhatóságra való törekvésünket. A most induló OTKA-projekt fő témája a kognitív pszichogenetika. A kognitív fogalmán leegyszerűsítve azt értjük, hogy valaki hogyan old meg feladatokat, hogyan reagál egy-egy helyzetben. Úgy tűnik, hogy a különböző feladatokra adott válasz gyorsasága (reakcióidő) egy jól mérhető kognitív faktor, mely öröklött alapokra építkezik. Az a sebesség, amellyel a reakcióidő-feladatban a résztvevők válaszolgatnak, mondjuk, a számítógép által adott feladatokra, összefügg az agyi ingerület átvitelben szerepet játszó génekkel. Sasvári Mária: A D4-es dopamin receptor gén sikertörténetet írt a szakirodalomban. Ennek a génnek van hosszú és rövid változata, és a hosszú változatot 1996-ban összekapcsolták az újdonságkereső attitűddel. A sajtó is felkapta: kaland gén néven vált ismertté. Mi sokféle génnel dolgozunk, de eddig a dopamin D4-es hosszú változat (allél) hozta a legizgalmasabb eredményeket.

3 Veres-Székely Anna: Ez az érdekes allél összefüggésbe hozható például a személyiségjegyekkel, ezen belül saját eredményeink szerint a kitartással. Ha valakiben a hosszú változat van jelen, kevésbé lesz kitartó, főleg, ha férfi legalábbis egy kérdőíves felmérés alapján. Ezen érdemes elgondolkodni, mert lehet, hogy a nők kevésbé vallják be, ha nem elég kitartóak Épp ezért egzaktabb, komputeres tesztekkel folytattuk ezt a munkát, ahol már nem lehet csalni. Újabb eredményeink szerint a hosszú génváltozattal rendelkező férfiak és nők a komputeres reakcióidő-feladatokban egyaránt lassabbak, talán kevésbé tudnak kitartóan koncentrálni. Pici ez a különbség, alig észrevehető. A hétköznapokban fel sem tűnik, de ha sok száz embernek megvizsgálom az adatait, azt látom, hogy akik a hosszú (7-es) változatot hordozzák, azok egy hangyabokányival lassabban reagálnak valamennyi eddig használt tesztben. Ezután felmerült a kérdés, hogy például a reakcióidő időskori lassulása összefügghet-e ezzel a génnel. Az évek során módosulhat az ember génállománya? Veres-Székely Anna: Nem, csak azt gondoljuk, hogy a 7-es alléllal született, korosodó emberek esetében fokozódhat az említett genetikai hatás. Vagyis egy adott génvariáns hatása a fiataloknál csak icipici különbséget ad, de hipotézisünk szerint ezek a különbségek a korral nőnek. Így van esélye annak, hogy az idősek pszichogenetikai vizsgálatával jobban tetten érhetők a genetikai hatások. Sasvári Mária A genetikai kutatások legújabb irányvonalának, az egyedi humán genom programnak éppen az a lényege, hogy bár két ember között jelentős genetikai különbségek vannak, ezek - legtöbbször - apróságokban nyilvánulnak meg. Ugyanez a genetikai hatás azonban bizonyos körülmények hatására mint például öregedés, stressz vagy betegség során fölerősödhet, és hajlamosíthat valamilyen kóros elváltozásra, vagy csupán a kognitív sebesség gyorsabb csökkenésére, esetleg a gondolkodási kontroll fokozottabb romlására. Veres-Székely Anna: Mostanában azt is hangsúlyozzák, hogy nem foghatunk mindent a genetikára: nem arról van szó, hogy egy géntől biztosan drogosok leszünk, hanem ha valakiben van egy hajlamosító genetikai faktor, és olyan környezetbe kerül, amelyik segíti ennek az érvényre jutását, akkor az illető nagyobb veszélynek van kitéve, mint az, aki más géneket örökölt. A pszichiátriai rendellenességekre hajlamosító géneket ma már kiterjedten kutatják. Kevés azonban az olyan vizsgálat, mely az egészséges populáció variabilitását vizsgálja, és azok is nagyrészt a könnyen elérhető egyetemista populációt vizsgálják. Így nemzetközi szinten is

4 újdonságnak számít a most induló OTKA projektünk, melyben az egészséges öregedés során bekövetkező kognitív lassulást és a gondolkodás rugalmasságának csökkenését kívánjuk vizsgálni pszichológiai és genetikai eszközökkel. KÉK A képen a vizsgálatokhoz programozott Stroop feladat egy képkockája látható, melyen a személy éppen helyesen választja ki a szó színét, figyelmen kívül hagyva annak jelentését. Ezek a válaszok tipikusan hosszabbak mint amikor a felirat és a szín egybevág. kártyaválogatási teszt egy mozzanatát ábrázolja, melyben a személy a fekete nyíllal éppen a formai egyezés szabálya alapján dönt, ami eddig helyes válaszokat eredményezett. A következő másodpercben a gép vissza fog jelezni A Stroop-feladat például segít a gondolkodás rugalmasságának felmérésében. Ebben a feladatban a számítógép képernyőjén írunk ki különböző színekkel színneveket. A vizsgált személynek csak az a feladata, hogy a színnevektől elvonatkoztatva azt a színt nevezze meg, amelyikkel a név ki van írva. Ha például pirossal van írva a kék, akkor gyakran óhatatlanul kiolvassuk, hogy kék, pedig a piros a helyes válasz. Az, hogy valaki mennyire tudja gátolni annak a kimondását, amit nem kellene kimondania, nagyon jó mércéje a rugalmasságnak. Ez időskorban egyértelműen csökken, de nem mindenkinél egyformán. A mi célunk éppen az, hogy azonosítsunk olyan géneket, melyek szerepet játszanak abban, hogy valakinek a gondolkodása idős korban is rugalmas marad.

5 A gondolkodás megértése már régóta izgatja az embereket. Sasvári Mária: Igen, és szerencsére rengeteg fiatalt vonz ez a téma. Kilenc PhD-hallgató és több tucat egyetemista dolgozik velünk. Hajlandók az elemzésekhez szükséges több százezer adatot fölvenni, bepötyögni a gépbe és feldolgozni. Például hiába vannak a komputeres tesztek, az idősebbek nem tudnak bánni az egérrel, ezért sok kéz kell ahhoz, hogy a feladatokat elvégeztessük, az eredményeket komputerbe vigyük, feldolgozuk. Nyáron mint minden kutatóhely gyönyörű, új épületünk is eléggé kiürül, de nálunk nyüzsögnek az tudományos diákkörös egyetemisták, pszichológusok, biológusok és medikusok, hiszen most van idejük segíteni és belepillantani egymás munkájába. Milyen fázisai vannak a mostani munkának? Veres-Székely Anna: Az első lépés annak a pszichológiai battériának (tesztcsomagnak) a kidolgozása, amelyik egyrészt hatékony, tehát jól méri azt, amit mérni szeretnénk, másrészt gyors. Fontos, hogy a résztvevőink ne unják, sőt szeressék, a teszteket, amiket csinálunk, hogy kellő mennyiségű adatot vehessünk fel, hiszen itt egy-egy cikkhez személyt kell tesztelni, ezt pedig győzni kell emberi erővel. Régen 280 tételes volt egy személyiségteszt, ma 60, 30 vagy akár 20 tételes. Mi azt a célt tűztük ki, hogy ülő helyzetben ne töltsön fél óránál többet az illető, de most például 3 igen rövid (5 perces) nagyon egyszerű számítógépes feladattal és egy tízperces kérdőívvel dolgozunk. Ez nem megterhelő, DNSmintavétellel, visszajelzéssel együtt belefér egy órába. Milyen teszteket használnak most? Veres-Székely Anna: Már említettük a színmegnevezéses Stroop-feladatot. Van egy nagyon érdekes másik feladatunk is, a képmegnevezés. A személy fekete-fehér tárgyakat ábrázoló képeket lát. (Legtöbbször tárgyakat használunk, mert a cselekményeket kicsit nehezebb megnevezni.) A feladat az, hogy a lehető leggyorsabban kimondja a tárgy nevét, pl. asztal, szék, lámpa, banán, elefánt stb. A gyorsaságot, azaz a reakcióidőt komputerhez kapcsolt mikrofonnal mérjük. Ez a teszt egy 7 nyelvre standardizált, nemzetközileg elfogadott reakcióidő mérési feladat, melyet a San-Diego-i Kaliforniai Egyetemen (UCSD) dolgoztak ki, ebben a munkában én is részt vettem. A teszttel korábban a nyelv-feldolgozás kulturális különbségeit vizsgáltuk, és nagyon érdekes eredményeket publikáltunk ebben a témában, de pszichogenetikai vizsgálatokra először mi használtuk, itthon az első közleményt éppen most fogadták el egy rangos folyóiratban. Kedvenc képem az üllő, ennek a tárgynak a leglassabb az átlagos megnevezési sebessége.

6 Ez a fiatalokra is jellemző? Veres-Székely Anna: Igen. Általában mindenki felismeri, pontosan tudják, hogy mi az, mire való, de az üllő szó a világért nem jön a nyelvükre. Egyszer egy résztvevőnk hosszas kivárás után mégis előállt egy igen eredeti válasszal. Azt mondta egyengető pad. Ez nekünk nagyon hasznos, mert mérni tudjuk, milyen nehezen, mennyi idő alatt szedik elő a memóriájukból a nevet. Időseknél a reakcióidő egyértelműen hosszabbodik. Az üllő -nek az idősek esetében könnyebben elő kellene jönnie. Veres-Székely Anna: Igen, az üllő esetében fordított is lehet a helyzet. Más képeknél a kulturális hatások is igen erősek lehetnek. Ezek belejátszhatnak a mérési eredménybe. Veres-Székely Anna: Ez így van, ezért mi nem egyetlen kép, hanem egy szigorúan standardizált képsorozat átlagos reakcióidejét mérjük. A kép a kártyaválogatási tesztünk egy mozzanatát ábrázolja, melyben a személy a fekete nyíllal éppen a formai egyezés szabálya alapján dönt. A következő másodpercben a gép vissza fog jelezni, hogy a döntés helytelen, mivel a szabályt a gép közben megváltoztatta. Kérdés, hogy a személy hány újabb próba alatt tudja kitalálni, és alkalmazni az új szabályt.

7 A harmadik feladat a Wisconsin kártyaválogatási teszt. Ebben vannak bizonyos szabályok, de ezeket sem a személy, sem a kísérletvezető nem tudja: a komputer találja ki őket. A személy feladata, hogy próbálgatással rájöjjön az aktuális szabályra, majd helyesen alkalmazza ezt. Röviddel ezután a szabály hirtelen megváltozik. A hibás válaszok alapján azt mérjük, milyen gyorsan tudja a személy az előző szabályt feladni, és az új szabályt használni. Ebben a feladatban is mérjük a válaszok reakcióidejét. Kérdőívekkel is mérhető sok minden, például az impulzivitás. Az impulzivitás bizonyos szempontból összefügg a válaszgátlással az impulzív egyén kevésbé képes gátolni bizonyos cselekvéseket akkor is, ha tudja, hogy ezeknek később kellemetlen következményei lesznek. Ez is nagyon érdekes kutatási téma, melyen most kezdünk dolgozni. Sasvári Mária: A kérdőívek kitöltése után következik a DNS-mintavétel. A száj belső felületéről veszünk egy kis mintát, ami sejteket tehát DNS-t tartalmaz. Lényegében a fogmosáshoz hasonlóan a résztvevők pár másodpercig egy vattapálcával törülgetik a szájukat ebből áll a mintavétel. A szakirodalomban általában vérmintából izolálnak DNS-t, de nekünk nagyon fontos a nem-invazív, azaz a fájdalommentes mintavétel, és jól kidolgozott módszereink vannak megfelelő mennyiségű és minőségű DNS kinyerésére ezekből a szájhámsejt mintákból. Az emberek sokkal szívesebben vesznek részt olyan vizsgálatban, ami nem jár tűszúrással. Valószínű ez is jelentős tényező abban, hogy az elmúlt évek során több, mint hétezer DNS mintát sikerült összegyűjtenünk. Már folyamatban vannak azoknak az engedélyeknek a megszerzése, amelyek lehetővé teszik, hogy ezt az igen jelentős DNS-bankot nemzetközi projektekben is felhasználhassuk. A biobankba már szigorúan név nélkül érkeznek a minták. Itt elválik az embertől a DNS-e, és csak mint minta létezik, amit az azonosító szám alapján a megfelelő teszteredményekhez tudunk kapcsolni, de közben a személy identitása elvész, mely megfelel a személyiségvédelmi törvények előírásainak. Az adatoknak egyébként sincs személyre szólóan értelmük, hiszen csak 100, 200, 500 emberre tudunk bizonyos kijelentéseket megfogalmazni, melyek bizonyos statisztikai valószínűséggel érvényesek. Mi történik a DNS-mintákkal? Sasvári Mária: A minták a DNS izolálását követően először 96 lyukú tálcákba kerülnek, majd ezek a tálcák rakódnak össze még nagyobb tálcákká, először 364-gyé, aztán 960-ná. Minden lyukban van egy DNS minta, ez valakinek a DNS-e, amit most már csak számmal azonosítunk. A tálcák bekerülnek egy valós idejű PCR készülékbe, amely a DNS egy

8 darabját megsokszorozza, hogy elemzésnek vethessük alá. A fluoreszcenciás elemzés pedig eldönti, hogy az adott DNS-szakasz melyik variánsával van dolgunk. Az adatokat természetesen számítógép gyűjti össze és mind a 960 minta (ember) esetében megmutatja például, hogy a hosszú vagy a rövid változatot tartalmazza-e a variáns. Valójában ennél sokkal több adatot kapunk, mert néhány óra alatt akár 32, 64 vagy 128 génről is meg tudjuk mondani, hogy melyik változata van jelen az adott mintában, és ahogy mondtam, egyszerre 960 mintát vizsgálunk. Ezt az óriási adatmennyiséget megkapják a statisztikusok, például Anna, és a bioinformatikusok is, akikkel kollaborálunk. Tehát viszonylag rövid (de igen drága) kísérleti munka után nagyon hosszú statisztikai-informatikai analízis következik, hogy kiderítsük, melyik génvariáns melyik pszichológiai paraméterrel hozható összefüggésbe, illetve hogy ezek a génvariánsok egymással összefüggenek-e, interakcióban vannak-e. Így a hosszú adatgyűjtést rövid, de nagyon koncentrált (és drága) gépi feldolgozás, majd ismét hosszú adatbányászás követi. Az eredményektől függően aztán újrakezdjük a munkát, mert ha találunk egy érdekes gént, akkor meg kell néznünk, hogy annak melyik része, melyik régiója felelős a molekuláris hatásért. Ez is egy fontos része a munkának, hiszen így próbáljuk megérteni, mit is csinálnak pontosan a génvariánsok, miben különböznek egymástól. A molekuláris biológiában most a mikro-rns a sztár, jelenleg mi is elsősorban a mikro-rns kötőhelyek variánsait vizsgáljuk. Miért olyan népszerű a mikro-rns? Sasvári Mária: A közelmúltban fedezték fel ezt a fontos szabályozórendszert. Egy mikro- RNS sok gént szabályozhat egyszerre, és a különböző mikro-rns-ek szabályozórendszerei keresztül-kasul szövik egymást. Ezt a hálózatot most rengetegen vizsgálják, itt nehéz felvenni a versenyt. Épp ezért minket most nem is maguk a mikro-rns-ek érdekelnek, hanem azok a helyek, ahová a szabályozás elvégzéséhez bekötődnek. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a pszichogenetikai variánsok molekuláris szinten úgy hatnak-e, hogy a vizsgált génen létrehoznak vagy megszüntetnek egy mikro-rns kötőhelyet. Ennek részletes molekuláris analízise sejtes modelleken történik. Veres-Székely Anna: Persze, tudnunk kell, hogy amikor mi egy új tudományos felfedezést teszünk, akkor csak egy icipici részét rakjuk ki egy nagy mozaiknak. Ez számunkra fontos tudományos előrelépés, de ez nem segít annak bejóslásában, hogy például valaki a genetikai állománya alapján 60 éves korában lassú vagy gyors gondolkodású lesz-e. Azért

9 kell több száz személlyel részletes vizsgálatokat elvégeznünk, hogy a tendenciákat, a hajlamosító faktorokat tudjuk kimutatni, bizonyos statisztikai valószínűséggel. Sasvári Mária: Mi ennek a gyakorlati haszna? Nem arról van szó, hogy személyre szóló előrejelzést szeretnénk adni arról, hogy valakinek a kognitív teljesítménye idős korban milyen mértékben fog romlani ez lehetetlen lenne, hiszen a gének mellett a környezeti tényezők, például az, hogy az illető rendszeres szellemi munkát végez-e, rendkívül fontos szerepet játszanak. Azt reméljük, hogy a kutatások során megérthetjük, melyek a gondolkodás mechanizmusában fontos gének és géntermékek. Ez a biológiai megközelítés elvezethet a gyógyszerfejlesztéshez is, mert megmutathatjuk, milyen pontokon támadhatnak vagy inkább védhetnek - a gyógyszerek, illetve hogyan segíthet egy célzott pszichotréning vagy pszichoterápia. Veres-Székely Anna: Külön vizsgálat tárgya lehet azután, hogy az öröklött hajlamokat hogyan módosítja a környezet. A következő projektünk, amelyhez remélhetőleg elnyerjük a támogatást, kifejezetten arra koncentrál, hogy különböző szituációkban, például erősen stresszes állapotban, erősödnek vagy gyengülnek a genetikai hatások. Sasvári Mária: Egyes vizsgálatok szerint a stressz fokozhatja a genetikai hatásokat, vagy másképp fogalmazva: a stresszmentes környezet felülkerekedhet az öröklődésen. Tehát a gének hatását nem önmagukban kell értelmeznünk, hanem a környezeti tényezőkkel együtt. Valójában egy adott géncsoport és egy adott környezeti hatás együttesét kellene vizsgálat alá vonnunk. Veres-Székely Anna: A most elbírálás alatt álló projekt központjában valójában nem is a stressz áll hiszen ezt túl sokan vizsgálják - hanem a motiváció. Tudjuk, hogy egy kitűzött jutalom vagy büntetés erősen befolyásolja az egyén teljesítményét. Vagyis izgalmasnak látszik megvizsgálni a fent bemutatott feladatokat motivált helyzetben is, és összehasonlítani az eredményeket az alaphelyzettel. Kérdésünk az, hogy a motiváció elmossa vagy még inkább kihozza a genetikai különbségeket? Valójában sok tényező például az életkor, a stressz, a motiváltság, az impulzív jelleg, és persze a gének együttes hatását lehet és érdemes nézni, hogy azt a komplex dolgot, ami az ember és az emberi viselkedés, picit jobban megértsük. Nem azt mondom, hogy teljesen tisztán fogunk látni, de azért fontos, hogy ne csak különálló fényképeket csináljunk, hanem legalább egy rövidfilmet próbáljunk meg levetíteni.

Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA)

Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA) Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszék Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA) Fodor János Copyright c Fodor.Janos@aotk.szie.hu Last Revision Date:

Részletesebben

Többgénes jellegek. 1. Klasszikus (poligénes) mennyiségi jellegek. 2.Szinte minden jelleg több gén irányítása alatt áll

Többgénes jellegek. 1. Klasszikus (poligénes) mennyiségi jellegek. 2.Szinte minden jelleg több gén irányítása alatt áll Többgénes jellegek Többgénes jellegek 1. 1. Klasszikus (poligénes) mennyiségi jellegek Multifaktoriális jellegek: több gén és a környezet által meghatározott jellegek 2.Szinte minden jelleg több gén irányítása

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

Szakmai beszámoló (időközi beszámoló: )

Szakmai beszámoló (időközi beszámoló: ) Szakmai beszámoló (időközi beszámoló: 2012.02.01 2013.01.31) OTKA K-100845 Zsűri: PSP, futamidő: 48 hónap (2012.02.01 2016.01.31) Kutatásban résztvevők azonosak-e a szerződésben szereplő kutatókkal? NEM

Részletesebben

Az interdiszciplináris pszichogenetikai kutatócsoportunk: Szemléletmód. Miről szólnak az előadások?

Az interdiszciplináris pszichogenetikai kutatócsoportunk: Szemléletmód. Miről szólnak az előadások? Az interdiszciplináris pszichogenetikai kutatócsoportunk: PSZB09-109 Veres-Székely Anna Veres-Székely Anna Halmai Zsuzsa Varga Gábor Kótyuk Eszter Katonai Enikő Rózsa Viselkedéselemzők, műhelymunkások

Részletesebben

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram! Örömmel jelentjük be Önöknek, hogy a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének egyik új projektje azon betegségek genetikai hátterének feltérképezésére irányul,

Részletesebben

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Dr. Dallmann Klára A molekuláris biológia célja az élőlények és sejtek működésének molekuláris szintű

Részletesebben

Európában számos olyan kezdeményezés létezik, mely a mentális problémákkal küzdők kutatástervezésbe és kivitelezésbe való bevonódását célozza.

Európában számos olyan kezdeményezés létezik, mely a mentális problémákkal küzdők kutatástervezésbe és kivitelezésbe való bevonódását célozza. A mentális egészség kutatásának jelentősége A mentális betegségek egyaránt hatalmas terhet rónak a páciensekre, családjaikra és a társadalomra is. Egy adott évben minden harmadik európai polgár közül legalább

Részletesebben

A felsőoktatásban oktatók módszertani megújulással kapcsolatos attitűdje. Dr. Bodnár Éva Budapesti Corvinus Egyetem

A felsőoktatásban oktatók módszertani megújulással kapcsolatos attitűdje. Dr. Bodnár Éva Budapesti Corvinus Egyetem A felsőoktatásban oktatók módszertani megújulással kapcsolatos attitűdje Dr. Bodnár Éva Budapesti Corvinus Egyetem Mi is változott? generáció változása változó elvárások az oktató úgy tanít, ahogyan őt

Részletesebben

Biobank Hálózat kialakításának minőségügyi kérdései a Semmelweis Egyetemen

Biobank Hálózat kialakításának minőségügyi kérdései a Semmelweis Egyetemen Biobank Hálózat kialakításának minőségügyi kérdései a Semmelweis Egyetemen Magyarósi Szilvia Molnár Mária Judit SE Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem DEMIN 2014. május 22.

Részletesebben

Molekuláris genetikai vizsgáló. módszerek az immundefektusok. diagnosztikájában

Molekuláris genetikai vizsgáló. módszerek az immundefektusok. diagnosztikájában Molekuláris genetikai vizsgáló módszerek az immundefektusok diagnosztikájában Primer immundefektusok A primer immundeficiencia ritka, veleszületett, monogénes öröklődésű immunhiányos állapot. Családi halmozódást

Részletesebben

Az empirikus vizsgálatok alapfogalmai

Az empirikus vizsgálatok alapfogalmai Az empirikus vizsgálatok alapfogalmai Az adatok forrása és jellege Milyen kísérleti típusok fordulnak elő a beszédtudományokban? Milyen adatok jönnek ki ezekből? Tudományosan (statisztikailag) megválaszolható

Részletesebben

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI LIPPAI EDIT - MAJER ANNA - VERÉB SZILVIA-

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt mus által támogatott projekt BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben Kedves Betegeink! A daganatokról

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

ANOVA összefoglaló. Min múlik?

ANOVA összefoglaló. Min múlik? ANOVA összefoglaló Min múlik? Kereszt vagy beágyazott? Rögzített vagy véletlen? BIOMETRIA_ANOVA5 1 I. Kereszt vagy beágyazott Két faktor viszonyát mondja meg. Ha több, mint két faktor van, akkor bármely

Részletesebben

TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA

TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ PEDAGÓGUSOK, PEDAGÓGIAI TEHETSÉGEK Kovács Edina & Orgoványi- Gajdos Judit A KUTATÁS ELMÉLETI HÁTTERE Tehetséges pedagógus: Tehetség Akadémiai Pedagógiai

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 10. évfolyam Osztályozóvizsga

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score számítást alkalmazó, nem-invazív prenatális molekuláris genetikai teszt a magzati 21-es triszómia észlelésére, anyai vérből végzett DNS izolálást követően

Részletesebben

A VIZUÁLIS TÖMEGMÉDIA HATÁSA SERDÜLŐ LÁNYOK ÉS FIATAL NŐK TESTKÉPÉRE ÉS TESTTEL KAPCSOLATOS ATTITŰDJÉRE

A VIZUÁLIS TÖMEGMÉDIA HATÁSA SERDÜLŐ LÁNYOK ÉS FIATAL NŐK TESTKÉPÉRE ÉS TESTTEL KAPCSOLATOS ATTITŰDJÉRE A VIZUÁLIS TÖMEGMÉDIA HATÁSA SERDÜLŐ LÁNYOK ÉS FIATAL NŐK TESTKÉPÉRE ÉS TESTTEL KAPCSOLATOS ATTITŰDJÉRE Készítette: Szabó Orsolya 2012. június 22. A témaválasztás indoklása - Saját élmény, tapasztalat

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

Tartalom és forma. Tartalom és forma. Tartalom. Megjegyzés

Tartalom és forma. Tartalom és forma. Tartalom. Megjegyzés Tartalom A tartalom és forma jelentése és kettőssége. A forma jelentősége, különösen az ember biológiai és társadalmi formáját illetően. Megjegyzés Ez egy igen elvont téma. A forma egy különleges fogalom

Részletesebben

Új utak az antipszichotikus gyógyszerek fejlesztésében

Új utak az antipszichotikus gyógyszerek fejlesztésében Új utak az antipszichotikus gyógyszerek fejlesztésében SCHIZO-08 projekt Dr. Zahuczky Gábor, PhD, ügyvezető igazgató UD-GenoMed Kft. Debrecen, 2010. november 22. A múlt orvostudománya Mindenkinek ugyanaz

Részletesebben

A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete)

A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete) A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete) I. Ritka Betegség regiszterek Európában II. Ritka betegség regiszterek

Részletesebben

Alulteljesítők felismerése a KATT kérdőív segítségével. Taskó Tünde Anna

Alulteljesítők felismerése a KATT kérdőív segítségével. Taskó Tünde Anna Alulteljesítők felismerése a KATT kérdőív segítségével Taskó Tünde Anna Tartalom Előzmények Az alulteljesítés fogalma A metakogníció fogalma A metakogníció és tanulás A KATT kérdőív bemutatása Az alulteljesítés

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban. Lukács Péter DEOEC ORFMT

Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban. Lukács Péter DEOEC ORFMT Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban Lukács Péter DEOEC ORFMT A pszichológiában a pszichodiagnosztika alatt a különféle lelki folyamatok egyéni, ill. típusos jellegzetességeinek feltérképezése

Részletesebben

MagyarBrands kutatás 2017

MagyarBrands kutatás 2017 MagyarBrands kutatás 2017 A kutatási program leírása GfK, 2017. 1 A kutatás módszertana Lakossági Magyarbrands márkák mérése Módszertan: Online önkitöltős (CAWI) megkérdezés GfK Hungária online paneltagjainak

Részletesebben

OTKA K 81466, témavezető: Dr. Sasvári Mária.

OTKA K 81466, témavezető: Dr. Sasvári Mária. PROJEKT ZÁRÓ BESZÁMOLÓ A pályázati munkatervben a 4 éves futamidőre összesen 10 részfeladatot terveztünk, ezeket a feladatokat teljesítettük, és a kapott eredményeket nemzetközi folyóiratokban publikáltuk,

Részletesebben

Természetes szelekció és adaptáció

Természetes szelekció és adaptáció Természetes szelekció és adaptáció Amiről szó lesz öröklődő és variábilis fenotípus természetes szelekció adaptáció evolúció 2. Természetes szelekció Miért fontos a természetes szelekció (TSZ)? 1. C.R.

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére Diagnosztikai jelentések értelmezése és elemzése egy 13-18 év közötti fiatal

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

Szülőcsoport. Mondom és. Hallgatom a magamét..

Szülőcsoport. Mondom és. Hallgatom a magamét.. Szülőcsoport Mondom és Hallgatom a magamét.. Az elsődleges tünetek alkotják a dadogás magját hangok, szótagok, szavak gyakori ismétlődése hangok megnyújtása csendes vagy hangzó blokádok Gyerekeknél

Részletesebben

3. A személyközi problémák megoldásának mérése

3. A személyközi problémák megoldásának mérése 3. A személyközi problémák megoldásának mérése Élete során ki ritkábban, ki gyakrabban mindenki kerül olyan helyzetbe, amikor nem egyezik véleménye a másik véleményével, más célokat fogalmaz meg, eltérő

Részletesebben

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI LIPPAI EDIT, MAJER ANNA, VERÉB SZILVIA,

Részletesebben

Balatonkeresztúr, 2013. december 27. Olti Miklós. <reklám>

Balatonkeresztúr, 2013. december 27. Olti Miklós. <reklám> Mottó A harcsahorgász egy olyan különleges élőlény, amely viselkedésének megértésére a normális embereknek még kísérletet sem érdemes tenniük. Az olyan lehetetlen lenne, mint a televízió működési elvét

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

Vienna Test System Sportpszichológiai méréssel a sikerért

Vienna Test System Sportpszichológiai méréssel a sikerért Emeljük a szintet Pedagógia és pszichológia a labdarúgásban Vienna Test System Sportpszichológiai méréssel a sikerért Fózer-Selmeci Barbara sport szakpszichológus +36 20 405 72 77 barbara.selmeci@atwork.hu

Részletesebben

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek eltávolítani a szabadgyököket a szervezetünkből. Ilyen az Astaxanthin is, reakcióba lép a szabadgyökökkel

Részletesebben

szekely.anna@ppk.elte.hu kotyuk.eszter@ppk.elte.hu

szekely.anna@ppk.elte.hu kotyuk.eszter@ppk.elte.hu PSZB09-109 Veres-Székely Anna, Kótyuk Eszter és Sasvári Mária Prof. (2015 őszi félév:) szekely.anna@ppk.elte.hu kotyuk.eszter@ppk.elte.hu Fogadó óra: kedd 11-12 (Izu112) sasvari.maria@med.semmelweis-univ.hu

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

Állatokon végzett vizsgálatok alternatíváinak használata a REACHrendelet

Állatokon végzett vizsgálatok alternatíváinak használata a REACHrendelet Hiv.: ECHA-11-FS-06-HU ISBN-13: 978-92-9217-604-4 Állatokon végzett vizsgálatok alternatíváinak használata a REACHrendelet alapján A REACH-rendelet kidolgozásának és elfogadásának egyik legfontosabb oka

Részletesebben

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal 24 SÁNDOR Jenő 3 + 1 SZEMPONT A COACH-KÉPZÉS KIVÁLASZTÁSÁHOZ Először is lépjünk egyet hátra: mi a coaching? E gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal foglalkozna, világos

Részletesebben

Készítette: Lovász Anna. Szakmai felelős: Lovász Anna június

Készítette: Lovász Anna. Szakmai felelős: Lovász Anna június NEMEK ÉS RASSZOK KÖZÖTTI GAZDASÁGI EGYENLŐTLENSÉGEK Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Recesszív öröklődés. Tájékoztató a betegek és családtagjaik számára. Fordította: Dr. Komlósi Katalin Orvosi Genetikai Intézet, Pécsi Tudományegyetem

Recesszív öröklődés. Tájékoztató a betegek és családtagjaik számára. Fordította: Dr. Komlósi Katalin Orvosi Genetikai Intézet, Pécsi Tudományegyetem 12 Recesszív öröklődés Fordította: Dr. Komlósi Katalin Orvosi Genetikai Intézet, Pécsi Tudományegyetem 2009. május 15. A londoni Guy s and St Thomas kórház, a Királyi Nőgyógyászati és Szülészeti Társaság

Részletesebben

Az etológia módszere és fogalmai. A Humánetológia

Az etológia módszere és fogalmai. A Humánetológia Humánetológia Darwin evolúcióelmélete A fajok eredete (1859) az egyedek különböznek, és ezek a különbségek öröklődnek az egyedek versengenek A természetes kiválasztódás az a folyamat melynek során bizonyos

Részletesebben

A genomikai oktatás helyzete a Debreceni Egyetemen

A genomikai oktatás helyzete a Debreceni Egyetemen A genomikai oktatás helyzete a Debreceni Egyetemen Bálint Bálint L. GNTP Oktatás és Tudásmenedzsment Munkabizottság, 2009. június 10. Tények Debreceni Egyetemről 21000 nappali és 33000 összes hallgató

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 GENIUS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY Budapest, 2013. április 30. TARTALOM 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2. Kiegészítő melléklet 3. Közhasznúsági melléklet KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

Félidőben félsiker Részleges eredmények a kutatásalapú kémiatanulás terén

Félidőben félsiker Részleges eredmények a kutatásalapú kémiatanulás terén Félidőben félsiker Részleges eredmények a kutatásalapú kémiatanulás terén Szalay Luca 1, Tóth Zoltán 2, Kiss Edina 3 MTA-ELTE Kutatásalapú Kémiatanítás Kutatócsoport 1 ELTE, Kémiai Intézet, luca@caesar.elte.hu

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 6

MagyarOK B1+ munkalapok 6 1. Egyetértek. Nem értek egyet. munkalap Egyetért? Nem ért egyet? Írja le az érveit! Lassan az lesz a furcsa, ha az emberek egymással beszélgetnek, és nem a telefonjukat bámulják.... Soha nem fogok szótlanul

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

HbA 1. és a Vércukormérés

HbA 1. és a Vércukormérés és a Vérukormérés A vizsgálat és a vérukorszint önellenőrzése Két mód van arra, hogy figyelemmel kísérje saját vérukorszintjét: az egyik a glikozilált hemoglobin teszt (a ), a másik a vérukorszint otthoni

Részletesebben

T 038407 1. Zárójelentés

T 038407 1. Zárójelentés T 038407 1 Zárójelentés OTKA támogatással 1996-ban indítottuk az MTA Pszichológiai Intézetében a Budapesti Családvizsgálatot (BCsV), amelynek fő célja a szülő-gyermek kapcsolat és a gyermekek érzelmi-szociális

Részletesebben

TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA A PEDAGÓGUSOK TEHETSÉGGONDOZÁSSAL KAPCSOLATOS ELŐZETES HIEDELMEI DR.SASS JUDIT - DR. BODNÁR ÉVA

TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA A PEDAGÓGUSOK TEHETSÉGGONDOZÁSSAL KAPCSOLATOS ELŐZETES HIEDELMEI DR.SASS JUDIT - DR. BODNÁR ÉVA TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA A PEDAGÓGUSOK TEHETSÉGGONDOZÁSSAL KAPCSOLATOS ELŐZETES HIEDELMEI DR.SASS JUDIT - DR. BODNÁR ÉVA KUTATÁSI KÉRDÉSEK Az iskolák tehetséggondozó munkájára hogyan hat a pedagógusok

Részletesebben

Tárgyi tematika és félévi követelményrendszer

Tárgyi tematika és félévi követelményrendszer Tárgyi tematika és félévi követelményrendszer BCG1102 Szakmai identitás fejlesztése I. (Önismeret) Óraszám: 3 1. hét: foglalkozás kereteinek megbeszélése, bevezető foglalkozás 2.-13. hét: Tömbösített foglalkozások,

Részletesebben

Kérdőíves vizsgálatok

Kérdőíves vizsgálatok Kérdőíves vizsgálatok A kérdőíves vizsgálat fogalma, célja, fajtái Fogalma: Célja: Fajtái: A tudományos adatgyűjtés egyik módszere Kérdőív segítségével térképezik fel a megkérdezettek véleményét, tudását,

Részletesebben

Számítógépes döntéstámogatás OPTIMALIZÁLÁSI FELADATOK A SOLVER HASZNÁLATA

Számítógépes döntéstámogatás OPTIMALIZÁLÁSI FELADATOK A SOLVER HASZNÁLATA SZDT-04 p. 1/30 Számítógépes döntéstámogatás OPTIMALIZÁLÁSI FELADATOK A SOLVER HASZNÁLATA Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu Előadás

Részletesebben

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Kíváncsi, mit takar az "artériás stiffness" kifejezés? Tudni szeretné, miért érdemes mérni az artériáinak életkorát? Foglalkoztatja az egészsége, és többet

Részletesebben

A tanulók hangja: A kérdés háttere és kutatási tapasztalatok

A tanulók hangja: A kérdés háttere és kutatási tapasztalatok A tanulók hangja: A kérdés háttere és kutatási tapasztalatok Imre Anna Eszterházy Károly Egyetem - Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2018. Augusztus 30. Előfordul-e az Önök iskolájában, hogy kikérik a

Részletesebben

A pszichológia mint foglalkozás

A pszichológia mint foglalkozás A pszichológia mint foglalkozás Alkalmazott területek Polonyi Tünde, PhD Klinikai pszichológia Klinikum területe: mentális problémák, mentális egészség hiánya. De mi a mentális egészség? Eltérés a normától?

Részletesebben

TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben

TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben Vértessy G. Beáta egyetemi tanár TDK mind 1-3 helyezettek OTDK Pro Scientia különdíj 1 második díj Diákjaink Eredményei Zsűri különdíj 2 első díj OTDK

Részletesebben

Közegészségügy természettel kapcsolatos perspektívái: a természet fiziológiai hatásainak számbavétele A publikálás időpontja: 2014. május19.

Közegészségügy természettel kapcsolatos perspektívái: a természet fiziológiai hatásainak számbavétele A publikálás időpontja: 2014. május19. Közegészségügy természettel kapcsolatos perspektívái: a természet fiziológiai hatásainak számbavétele A publikálás időpontja: 2014. május19. Absztrakt: a természet potenciális lehetőségeket nyújt az embereknek

Részletesebben

Kérdések. M5M0001 Mikor jöttek létre Magyarországon az elsı egyetemek? Jelölje meg a helyes választ!

Kérdések. M5M0001 Mikor jöttek létre Magyarországon az elsı egyetemek? Jelölje meg a helyes választ! Kérdések M5M0001 Mikor jöttek létre Magyarországon az elsı egyetemek? Jelölje meg a helyes választ! A 12. és 13. század fordulóján A 13. és 14. század fordulóján A 14. és 15. század fordulóján M5M0002

Részletesebben

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor Kettőnél több csoport vizsgálata Makara B. Gábor Három gyógytápszer elemzéséből az alábbi energia tartalom adatok származtak (kilokalória/adag egységben) Három gyógytápszer elemzésébô A B C 30 5 00 10

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A FEJLESZTÉS PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI

A FEJLESZTÉS PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A FEJLESZTÉS PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK AZ EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA

Részletesebben

Genetikai vizsgálatok

Genetikai vizsgálatok Genetikai vizsgálatok Családvizsgálatok Bottom-up Top-down Ikertanulmányok Adoptációs vizsgálatok Molekuláris genetikai vizsgálatok 1 Depresszió-Családvizsgálatok Bottom-up tanulmányok (MDD-s gyermek proband

Részletesebben

Gépi tanulás a gyakorlatban. Bevezetés

Gépi tanulás a gyakorlatban. Bevezetés Gépi tanulás a gyakorlatban Bevezetés Motiváció Nagyon gyakran találkozunk gépi tanuló alkalmazásokkal Spam detekció Karakter felismerés Fotó címkézés Szociális háló elemzés Piaci szegmentáció analízis

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

Kísérlettervezés a kémia tanításában a természettudományos gondolkodás fejlesztéséért

Kísérlettervezés a kémia tanításában a természettudományos gondolkodás fejlesztéséért Kísérlettervezés a kémia tanításában a természettudományos gondolkodás fejlesztéséért Kiss Edina 1, Szalay Luca 1, Tóth Zoltán 2 1 Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kémiai Intézet drkissed@gmail.com 2 Debreceni

Részletesebben

Az érzelmek logikája 1.

Az érzelmek logikája 1. Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az érzelmek logikája 1. BME VIK, 2012 tavasz mero.laszlo@ppk.elte.hu Utam a pszichológiához (23) (35) Matematika Mesterséges intelligencia

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

Kognitív teljesítménymutatók pszichogenetikai vizsgálata

Kognitív teljesítménymutatók pszichogenetikai vizsgálata Kognitív teljesítménymutatók pszichogenetikai vizsgálata Absztrakt A kognitív képességek örökletessége ikervizsgálatok és genom-analízissel végzett kutatások tanúsága szerint jelentős (Butcher és mtsai,

Részletesebben

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS Mi az öregedés? Egyrészről az idő múlásával definiálható, a születéstől eltelt idővel mérhető, kronológiai sajátosságú, Másrészről az idő múlásához köthető biológiai,

Részletesebben

A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel

A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel Friss országos adatok a kerékpárhasználatról 2010. tavaszától a Magyar Kerékpárosklub háromhavonta országos reprezentatív adatokat fog

Részletesebben

Szakmai zárójelentés A kutyaszemélyiség mint az emberi személyiségvizsgálatok modellje: etológiai, pszichológiai és genetikai megközelítés

Szakmai zárójelentés A kutyaszemélyiség mint az emberi személyiségvizsgálatok modellje: etológiai, pszichológiai és genetikai megközelítés Szakmai zárójelentés A kutyaszemélyiség mint az emberi személyiségvizsgálatok modellje: etológiai, pszichológiai és genetikai megközelítés Bevezetés Korábbi támogatott pályázatok etológiai kutatatásai

Részletesebben

PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS)

PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS). FŐBB PONTOK A kutatási terv fogalmának meghatározása, a különböző kutatási módszerek osztályozása, a feltáró és a következtető kutatási módszerek közötti különbségtétel

Részletesebben

Jóga és tudomány az idegélettantól a személyiségpszichológiáig

Jóga és tudomány az idegélettantól a személyiségpszichológiáig Jóga és tudomány az idegélettantól a személyiségpszichológiáig Hogyan kapcsolhatók össze a modern tudomány eredményei a jóga ősi bölcsességeivel? Az elmúlt évtizedekben számos olyan tudományos kutatási

Részletesebben

Tudománytörténeti visszatekintés

Tudománytörténeti visszatekintés GENETIKA I. AZ ÖRÖKLŐDÉS TÖRVÉNYSZERŰSÉGEI Minek köszönhető a biológiai sokféleség? Hogyan történik a tulajdonságok átörökítése? Tudománytörténeti visszatekintés 1. Keveredés alapú öröklődés: (1761-1766,

Részletesebben

HU01-KA

HU01-KA 2016-1-HU01-KA202-022981 Tapasztalatok a Weiss-ben Beszámoló az alkalmazásról és a fejlesztésről Iskolánk Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Részletesebben

BME Nyílt Nap november 21.

BME Nyílt Nap november 21. Valószínűségszámítás, statisztika és valóság Néhány egyszerű példa Kói Tamás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem koitomi@math.bme.hu BME Nyílt Nap 2014. november 21. Matematikai modell Matematikai

Részletesebben

Bevezetés a pszichológia néhány alapfogalmába

Bevezetés a pszichológia néhány alapfogalmába Bevezetés a pszichológia néhány alapfogalmába (Készítette: Osváth Katalin tanácsadó szakpszichológus) Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. ÁPRILIS. 01. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis)

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) M2 Unit 3 Jövőbeli lehetséges krízishelyzetek előrejelzése az anamnézis és a diagnosztikai jelentések alapján A normál serdülőkori magatartás

Részletesebben

Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék)

Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék) Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék) A stressz hatása a szívre A túlzott mértékű stressz a szívbetegségek egyik rizikófaktora. Nyugalmi állapotban, átlagosan a felnőtt szív percenként

Részletesebben

A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban

A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban Fejes Enikő Sport szakpszichológus Munka-és szervezet szakpszichológus Pszichológiai tudományok felosztása ALAPTUDOMÁNYOK Általános lélektan

Részletesebben

Beszámoló IKT fejlesztésről

Beszámoló IKT fejlesztésről Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 Beszámoló IKT fejlesztésről Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét Tartalomjegyzék

Részletesebben

A genetikai lelet értelmezése monogénes betegségekben

A genetikai lelet értelmezése monogénes betegségekben A genetikai lelet értelmezése monogénes betegségekben Tory Kálmán Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekklinika A ~20 ezer fehérje-kódoló gén a 23 pár kromoszómán A kromoszómán található bázisok száma: 250M

Részletesebben

Új módszertan a kerékpározás mérésében

Új módszertan a kerékpározás mérésében Új módszertan a kerékpározás mérésében Megváltoztattuk reprezentatív kutatásunk módszertanát, mely 21 márciusa óta méri rendszeresen a magyarországi kerékpárhasználati szokásokat. Ezáltal kiszűrhetővé

Részletesebben

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14.

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14. Sajtóközlemény 2012. november 1. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért A stressz tehet leginkább a rövidebb életről, a stressz miatt alakulnak ki bennünk a rettegett betegségek ezt gondolja a magyar

Részletesebben

Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek

Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek A Project Management Institute (PMI, www.pmi.org) részletesen kidolgozott és folyamatosan fejlesztett metodológiával rendelkezik projektmenedzsment

Részletesebben

HAPMAP -2010 Nemzetközi HapMap Projekt. SNP GWA Haplotípus: egy kromoszóma szegmensen lévő SNP mintázat

HAPMAP -2010 Nemzetközi HapMap Projekt. SNP GWA Haplotípus: egy kromoszóma szegmensen lévő SNP mintázat HAPMAP -2010 Nemzetközi HapMap Projekt A Nemzetközi HapMap Project célja az emberi genom haplotípus* térképének(hapmap; haplotype map) megszerkesztése, melynek segítségével katalogizálni tudjuk az ember

Részletesebben

Személyre szabott kezelés leukémiás gyermekeknek Magyarországon [origo] egészség 2008. november 20., csütörtök, 15:55 eszközök:

Személyre szabott kezelés leukémiás gyermekeknek Magyarországon [origo] egészség 2008. november 20., csütörtök, 15:55 eszközök: Otthonápolás Cégegészség Fogorvos Homeopátia Online gyógyszertár RSS Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra! KÖNYVAJÁNLÓ Személyre szabott kezelés leukémiás gyermekeknek Magyarországon [origo] egészség 2008.

Részletesebben

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Copyright: Csábítás Akadémia 2009-2010 Alapító, vezetı: Nicholas Victor Megnyitás és rutinátmenetek avagy: hogyan kerüld el a lefagyást? Jocky cikke Ez elég szar

Részletesebben

A Digitális jövő munkaerőpiaci kihívásai

A Digitális jövő munkaerőpiaci kihívásai A Digitális jövő munkaerőpiaci kihívásai 4 ipari forradalom Gépek és algoritmusok Ma kezdő diákok 67% olyan munkát végez majd, ami ma még nem is létezik. A társadalom közel fele nem tudja követni a digitális

Részletesebben

TEHETSÉGAZONOSÍTÁS TEÉRTED!

TEHETSÉGAZONOSÍTÁS TEÉRTED! TEHETSÉGAZONOSÍTÁS TEÉRTED! Tehetségpontként fontos feladatkörünk a tehetségazonosítás, a kiváló képességek korai megnyilvánulásainak felismerése. A tehetségazonosítás hármas szabálya alapján végezzük

Részletesebben