gtan Kötések a kisciklusú szakasz, anyagon

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "gtan Kötések a kisciklusú szakasz, anyagon"

Átírás

1 Gépszerkezetekk méretezésének alapelvei, szilárdság gtan. Értelmezze a biztonsági tényező fogalmát a klasszikus értelmezés szerint! A biztonsági tényező a határállapotot jellemzőő érték (a károsodástt okozó legkisebb feszültség) és az igénybevételi állapoto jellemző érték é hányadosa: áá ő éé á éő = éé á ő éé 2. Rajzolja fel a Wöhler-görbét, és nevezze meg jellegzetes szakaszait! s Az ébredő feszültség amplitúdókat ábrázolja egy keresztmetszetben a terhelési ciklusszám függvényében (adott törési valószínűséggel). a kisciklusú szakasz, b élettartamszakasz, c kifáradási határ. Kötések 3. Ismertesse az anyaggal záró kötésekk hatásmechanizmusát! A kötést a felületek közötti (adhéziós) ill. anyagon molekuláris kötőerők hozzák létre. belüli (kohéziós) 4. Soroljon fel három anyaggal záró kötést! Hegesztett kötés, forrasztott kötés, ragasztott kötés.

2 5. Ismertesse az alakkal záró kötések hatásmechanizmusát! A kötés az elemek geometriai kialakítása folytán jön létre, egymásbaa akadó felületek révén. 6. Általában milyen igénybevételekre ellenőrizzük az alakkal záró kötéseket? Felületi nyomásra, nyíró igénybevételre a veszélyes keresztmetszetben, ezek mellett rendszerint ellenőrizzük az ún.. szállítófeszültség mértékét is. 7. Soroljon fel legalább három alakkal záró kötést! Reteszkötés, bordástengely-hornyos agy kötés, poligonteng ely kötés (ezek ún. nyomatékkötések) Szegecskötés, szegkötés, csapszegkötés, bepattanó kötés, peremezés stb. 8. Ismertesse az erővel záró kötések hatásmechanizmusát! A kötést a felületek közötti nyugvó (tapadási) súrlódási erő hozza h létre. 9. Milyen erő viszi át a nyomatékot az erővel záró kötéseknél? Súrlódási erő (nyugvó, azazz tapadó súrlódás létrejöttével). 0. Soroljon fel legalább három erővel záró kötést! Pl. túlfedéssel szerelt kötések (sajtolt kötés és zsugorkötés), kúpos kötés, kúposgyűrűs kötések, szorítókötés, ékkötés (utóbbii csak részben).. Soroljon fel legalább három oldható kötést! Pl. csavarkötés, csapszegkötés, alakkal záró tengelykötések (a sajtoltt ill. zsugorkötések oldhatósága kérdéses). Másképpen n: Minden nem anyaggal, kivéve szegecskötés, peremezés. 2. Soroljon fel legalább három nem oldható kötést! Pl. hegesztett, forrasztott, ragasztott kötések (előfordul oldható ragasztott kötés is), szegecskötés, peremezés. 3. Mit jelent csavaroknál a 2.9-es szilárdsági osztály? Az első szám 00-szorosa a minimáliss szakítószilárdságot adja a meg MPa-ban, a második szám a névleges folyáshatár és a névleges szakítószilárdság hányadosánh nak 0-szerese. A példában R m = 200 MPa és R eh = 0,9 200 = 080 MPa.

3 4. Mit jelent anyáknál a 6-os szilárdsági osztály? A számérték százszorosa a csavaranya ún. vizsgálati feszültsége MPa-ban kifejezve, ami annak az orsónak a minimális szakítószilárdsága, amellyel az anya párosítható. 5. Írja fel a csavar meghúzásához szükséges nyomaték összefüggését! = ahol M a csavar meghúzásához szükséges teljes nyomatékszükséglet [Nmm], d 2 a csavarmenet középátmérője [mm], α - a csavarmenet emelkedési szöge [ vagy rad], ρ a látszólagos súrlódási félkúpszög [ vagy rad], d a a csavaranya közepes átmérője (a névleges átmérő és a laptávolság között) [mm], μ a az anya homlokfelülete és a csatlakozó alkatrész közötti súrlódási tényező [-] 6. Milyen statikus igénybevételekre ellenőrizzük általában a csavarkötéseket? Húzásból (előfeszítő erő) és csavarásból (meghúzási nyomaték) számított egyenértékű feszültségre. 7. Mikor önzáró egy csavarkötés? Ha α ρ Ez azt jelenti, a lejtő hajlásszöge ne haladja meg a látszólagos súrlódási félkúpszög értékét, különben az anya lecsúszik a lejtőn, azaz a kötés kilazul. 8. Hol előnyös a trapézmenet alkalmazása? Mozgatóorsóknál, nagy terhelés esetén. 9. Melyik a szilárdságilag legkedvezőbb varrattípus hegesztett kötés esetén? Az erőfolyam iránya alapján a tompavarratok a legkedvezőbbek. 20. Értelmezze egy tompavarratban az ébredő σ feszültségkomponenst! Megjegyzés: ebben az esetben a két lemezt hosszirányban, a varrat fősíkjára merőlegesen húzzuk.

4 2. Értelmezze egy tompavarratban az ébredő τǁ feszültségkomponenst! Megjegyzés: ebben az esetben a két lemezt keresztirányban, vízszintesen nyírjuk (a járulékos hajlító igénybevételtől most eltekintünk). 22. Értelmezze egy tompavarratban az ébredő τ feszültségkomponenst! Megjegyzés: ebben az esetben a két lemezt függőleges erőpárral nyírjuk (a járulékos hajlító igénybevételtől most eltekintünk). 23. Bontson fel egy sarokvarratot terhelő általános feszültséget σ és τ összetevőkre! 24. Melyik a legkedvezőbb igénybevétel egy ragasztott kötés számára? A nyíró igénybevétel. Emellett a nyomás is kedvezőnek mondható. 25. Melyik a legkedvezőtlenebb igénybevétel egy ragasztott kötés számára? A húzó és lefejtő jellegű igénybevételek. 26. Melyik a legkedvezőbb igénybevétel egy forrasztott kötés számára? A nyíró igénybevétel. Emellett a nyomás is kedvezőnek mondható.

5 27. Mi a szegecskötés mértékadó igénybevétele? Nyírás és palástnyomás (itt is beszélhetünk a lemezekben ébredő szállítófeszültségről). 28. Milyen igénybevételre ellenőrizzük a csapszegeket? Nyírásra, felületi nyomásra és hajlításra. 29. Mi a reteszkötés mértékadó igénybevétele? Felületi nyomás (szabványos kialakításnál és szokásos anyagválasztás esetén az agyhoronynál ellenőrizve). Emellett a kötést a retesz nyíró igénybevételére is ellenőrizzük. 30. Mi a bordástengely mértékadó igénybevétele? Felületi nyomás. Emellett a kötést a bordák nyíró igénybevételére, a tengelyt pedig csavarásra, mint szállítófeszültségre is ellenőrizzük. Rugók (rugalmas kötések) 3. Mi a rugómerevség? Egységnyi alakváltozást okozó erő, amit a rugókarakterisztika alapján az alábbiak szerint számolunk. =, ahol: s rugómerevség [N/mm], F terhelő erő [N], f összenyomódás [mm] 32. Mit fejez ki a torziós rugómerevség? A rugót terhelő csavarónyomaték és a rugóvég szögelfordulásának (differenciál)hányadosa. =, ahol: s T torziós rugómerevség [Nmm], M terhelő nyomaték [Nmm], ϕ szögelfordulás (elcsavarodás) [rad] 33. Mit fejez ki a rugókarakterisztika? A terhelő erő (ill. nyomaték) és a rugó alakváltozása (megnyúlás, összenyomódás ill. elcsavarodás stb.) közötti függvénykapcsolatot.

6 34. Mit jelent a lineáris rugókarakterisztika? A terhelő erő (nyomaték) és a rugó alakváltozása egymással arányos. 35. Mit jelent a progresszív rugókarakterisztika? A terhelő erő (nyomaték) növekedéséhez viszonyítva az alakváltozás egyre kevésbé növekszik (a terhelés növekedésével a rugó keményedik ). 36. Mit fejez ki a degresszív rugókarakterisztika? A terhelő erő (nyomaték) növekedéséhez viszonyítva az alakváltozás egyre jobban növekszik (a terhelés növekedésével a rugó lágyul ). 37. Hogyan írható fel a rugóban tárolható energia f összenyomódás esetén? =, lineáris karakterisztika esetén = (a rugókarakteriszika görbe alatti területe). ahol W a tárolható energia [J], F a rugót terhelő erő [N], f a rugó alakváltozása (összenyomódása, megnyúlása) [m]

7 38. Hogyan értelmezhető egy rugó kihasználtsági foka? A rugóban tárolt energia és a rugó térfogatának hányadosa (W/V). 39. Mikor beszélünk egy rugórendszeren belül két rugó soros kapcsolásról? Ha a rugók terhelése megegyezik, alakváltozásuk pedig összeadódik. 40. Mikor beszélünk egy rugórendszeren belül két rugó párhuzamos kapcsolásáról? Ha a rugók elmozdulása megegyezik, terhelésük pedig megoszlik. 4. Írjon példát olyan rugóra, amelynél a terhelés és az igénybevétel egymástól eltérő jellegű! A húzó-nyomó csavarrugó esetében a terhelés húzás ill. nyomás, de a rugóhuzal igénybevétele csavarás. 42. Mi az formatényező (alaktényező) gumirugóknál? A deformációban gátolt (fegyverzettel borított) és a deformációban nem gátolt (szabad) felületek hányadosa. 43. Mit jelent a gyakorlatban az elasztomer anyagok 0,5-es Poissontényezője? Az elasztomer anyagoknak terhelés hatására nem változik a térfogata. 44. Hogyan értelmezzük a csillapítás mérőszámát rugók esetén? Ψ= é =

8 Tengelyek, forgórészek 45. Mik a tengelyek? Azokat a gépelemeket, amelyek forgó alkatrészeket hordoznak, vagy csapágyakon támaszkodva forognak, tengelyeknek nevezzük. Azokat a tergelyeket, amelyek teljesítményt továbbítanak közlő tengelyeknek, amelyek nem, azokat hordozó tengelyeknek nevezzük. 46. Mit nevezünk egy tengely kritikus fordulatszámának? A forgórészek rugalmasságuk miatt lengőrendszerek, a sajátfrekvenciájuknak megfelelő fordulatszámot kritikus fordulatszámnak nevezzük. Tömítések 47. Mi a tömítések feladata? Két tér elkülönítése, a két tér közötti nem kívánatos közegáramlás megakadályozása vagy mérséklése. 48. Írjon fel legalább három példát nyugvó felületek érintkező tömítésére! Tömítőmasszák, tömítőhegesztés (anyaggal záró tömítések) Lapostömítések, profilos tömítések (pl. O-gyűrű) 49. Írjon fel legalább három példát nyugvó felületek nem érintkező tömítésére! Réstömítés, labirinttömítés, visszahordó menet, folyadékszóró tömítés stb. 50. Írjon fel legalább három példát haladó és forgó mozgást megengedő tömítésekre! Tömszelence, ajakos tömítések (pl. U-gyűrű), nemezgyűrű, radiális tengelytömítőgyűrű (Simmering), axiális tömítőgyűrűk stb.

9 Csővezetékek, csőszerelvények, nyomástartó edények 5. Sorolja fel, hogy milyen feszültségek ébrednek egy belső nyomással terhelt, vékonyfalú csőben? Tangenciális és axiális. 52. Írja fel egy belső nyomással terhelt, vékonyfalú csőben ébredő tangenciális feszültséget! = 2 ahol σ t tangenciális feszültség [MPa], p belső nyomás [MPa], D belső átmérő [mm], s falvastagság [mm] 53. Írja fel egy belső nyomással terhelt, vékonyfalú csőben ébredő axiális feszültséget! = 4 ahol σ a axiális feszültség [MPa], p belső nyomás [MPa], D belső átmérő [mm], s falvastagság [mm] 54. Melyik feszültségre ellenőrizzük a vékonyfalú csövek falvastagságát? A tangenciális feszültségre. 55. Soroljon fel legalább három példát csőkötésekre! Pl. tokos, karimás (hegesztőtoldatos, lazakarimás), csőanyás (hollandi) 56. Mi a csőkompenzátorok szerepe? A csővezetékekben a hőtágulások okozta hosszváltozások biztosítása járulékos erők ébredése nélkül. 57. Soroljon fel (legalább) háromféle csőelzáró szerelvénytípust! Csap, szelep, tolózár, pillangószelep, csappantyú. 58. Mit jelent a nyomástartó edény kifejezés? Olyan folyadékot, gázt vagy gőzt tartalmazó, zárt tereket határoló szerkezet, amelyet belső és/vagy külső nyomás terhel. Néhány példa: vegyipari tartályok, légtartályok, autoklávok, szállítótartályok, gőzkazánok, gázpalackok.

10 Tribológia 59. Mivel foglalkozik a tribológia tudománya? Egymással érintkező, egymáson elmozduló felületek közötti kölcsönhatásokkal foglalkozó tudomány. Magába foglalja a súrlódás, a kopás és a kenés témaköreit is. Nagymértékben támaszkodik kísérleti eredményekre. 60. A súrlódás milyen formái különböztethetők meg az elmozduló felületek mozgásviszonyai alapján? Nyugvó súrlódás (tapadás), csúszó súrlódás (haladó, forgó), gördülő súrlódás. 6. Írja fel a Coulomb-féle súrlódási tényező definícióját! =, ahol: μ a súrlódási tényező [-], F S súrlódási erő (a felületek elmozdulását gátló vagy akadályozó erő) [N], F N a felületek közötti összeszorító erő [N] Nyugvó és csúszó súrlódás jellemzésére használatos. 62. Kenésállapot szerint csoportosítsa a súrlódási állapotokat? Száraz súrlódás, határsúrlódás, vegyes súrlódás és folyadéksúrlódás. Csapágyak Csapágyelrendezés 63. Vonalas vázlat segítségével ismertesse a vezetőcsapágyas ágyazást! 64. Vonalas vázlat segítségével ismertesse az oldalról támasztott O - csapágyelrendezés fogalmát! 65. Vonalas vázlat segítségével ismertesse az oldalról támasztott X - csapágyelrendezés fogalmát! 66. Mikor használunk oldalról támasztott csapágyelrendezést? Kis csapágy támaszközök esetén, amikor nem kell jelentős hőtágulással számolni. 67. Mikor használunk vezetőcsapágyas ágyazást? Nagyobb csapágytávolság esetén, VAGY ha a tengely hőtágulása nagy.

11 68. Mikor használunk beálló csapágyakat? Két különálló csapágyház esetén, VAGY ha a szerkezeti elemek lágyak. 69. Mikor használunk merev csapágyakat? Ha a csapágyak közös csapágyházban helyezkednek el, és az egytengelyűségük így biztosítható, VAGY ha a szerkezeti elemek merevek. Gördülőcsapágyak 70. Ábra segítségével határozza meg a csúszás feltételeit! F > F F t súrl súrl = μ F 0 és N F c = F t N l μ 0 : nyugvásbeli súrlódási tényező 7. Ábra segítségével határozza meg a gördülés feltételeit! F < F F t súrl súrl = μ F 0 és N F c > F t N l μ 0 : nyugvásbeli súrlódási tényező 72. Mit jelent a gördülőcsapágyak típusjele? Megmutatja a csapágy típusát. {Típusjel} = számjegy, vagy betű(k). például: 6 = radiális mélyhornyú golyóscsapágy N = hengergörgős csapágy 73. Mit jelent a gördülőcsapágyak méretsora? Megmutatja a csapágy szélesség és átmérő méretét. {Méretsor} = {szélességsor (B) (opcionláis)}{átmérősor (D)} 74. Vázlat segítségével értelmezze a hatásvonal és a hatásszög fogalmát! Hatásvonalnak nevezzük azt az egyenest, amelynek irányában a gördülőelem az erőt az egyik gyűrűről a másikra átviszi. A hatásvonal és a csapágy forgástengelyére merőleges sík által bezárt szög a hatásszög. 75. Mit jelent a gördülőcsapágyak dinamikus alapteherbírása? A C dinamikus alapteherbírás radiális csapágyaknál az a radiális-, axiális csapágyaknál az az axiális terhelés, amely mellett a csapágyak 90%-a eléri, vagy túléli az millió körülfordulást.

12 76. Írja fel a gördülőcsapágyak dinamikus egyenértékű terhelésének összefüggését és magyarázza változóit! P = X F + Y ahol r F a P : a dinamikus egyenértékű terhelés [N] F r : a csapágyra ható radiális terhelés nagysága [N] F a : a csapágyra ható axiális terhelés nagysága [N] X, Y : iránytényezők [-] (csapágytípustól és F a /F r aránytól függő katalógus adat) 77. Írja fel a gördülőcsapágyak élettartammának meghatározására szolgáló összefüggést és magyarázza változóit! p C L0 = P ahol L 0 : a csapágy névleges élettartama (azaz várható élettartama) 0%-os tönkremeneteli valószínűség esetén [millió körülfordulás] C : a dinamikus alapteherbírás [N] P : a dinamikus egyenértékű terhelés [N] p : élettartam kitevő [-] p = 3 golyós csapágyak esetén, p = 0/3 görgős csapágyak esetén. 78. Mi az összefüggés a millió körülfordulásban és az üzemórában mért csapágyélettartam között, állandó fordulatszám esetén? Magyarázza az összefüggés változóit! L0 h 6 L = 60 n 0 0 ahol L 0h : a csapágy névleges élettartama (azaz várható élettartama) 0%-os tönkremeneteli valószínűség esetén üzemórában L 0 : a csapágy névleges élettartama (azaz várható élettartama) 0%-os tönkremeneteli valószínűség esetén millió körülfordulásban n : a csapágy fordulatszáma [/min] 79. Mit jelent a statikus alapteherbírás? A C 0 statikus alapteherbírás radiális csapágyaknál az a radiális- axiális csapágyaknál pedig az az axiális terhelés, amelyek hatására a legjobban terhelt gördülőelem és a csapágygyűrű érintkezési helyén, az együttes maradó alakváltozás a gördülőelem 0,000-szerese (tízezredszerese). 80. Milyen kenési módokat használnak gördülőcsapágyak kenésére? - zsírkenés, - olajkenés (merülő-, csepegtető-, olajköd kenés), - szilárd kenőanyaggal való kenés. 8. Milyen tipikus tönkremeneteli módokra méretezik/ellenőrzik a gördülőcsapágyakat? - futófelület kifáradás (L 0 ) - maradó alakváltozás (P 0 ) - besülés, beállás (n lim ) 82. Hogyan függ a gördülőcsapágyak határfordulatszáma a kenési módtól? Olajkenés esetén magasabb a határfordulatszám, mint zsírkenéskor.

13 Siklócsapágyak 83. Mit értünk folyadéksúrlódáson? A kenőanyag az érintkező felületeket teljesen elválasztja, azaz az érdességi csúcsok nem érnek össze. A súrlódási erőt ilyenkor a kenőfilmben ébredő nyírófeszültség és a felület nagysága határozza meg. 84. Írja fel a Newton-féle folyadéksúrlódás összefüggését síkáramlásra! u N s τ = η ahol η: dinamikai viszkozitás y 2 m u : sebességgradiens y s 85. Adja meg a dinamikai viszkozitás definícióját és mértékegységét! A csúsztatófeszültség és a sebességgradiens hányadosa. Mértékegysége: N s 2 m 86. Adja meg a kinematikai viszkozitás definícióját és mértékegységét! A kinematikai viszkozitás a dinamikai viszkozitás és a sűrűség hányadosa. mm 2 Mértékegysége: = [ cst] s 87. Ismertesse a hidrodinamikai kenés kialakulásának feltételeit! - viszkózus folyadék - a mozgás irányában szűkülő rés - hidrodinamikailag hatásos sebesség - a kenőanyag tapadjon a felületekre (tengely és csapágypersely) 88. Írja fel a relatív játék összefüggését! Készítsen magyarázó ábrát! r2 r ψ = r Δr = r 89. Írja fel a relatív excentricitás összefüggését! Készítsen magyarázó ábrát! ε = e Δr e = r 2 r 90. Mit értünk siklócsapágyak esetében csapnyomás alatt? Adja meg az összefüggésben szereplő mennyiségek megnevezését és mértékegységét! F p = b d ahol p : csapnyomás [Pa] F : terhelő erő [N] b : persely szélessége [m] d : csapátmérő [m]

14 9. Sorolja fel, milyen feltételek szükségesek a hidrosztatikus siklócsapágyak működéséhez! - viszkózus kenőanyag - a kenőanyag tapadjon a felületekhez (tengely és csapágypersely) - hidraulikus rendszer 92. Mit jelent a határfordulatszám a hidrodinamikus működésű siklócsapágyak esetében? Az a fordulatszám, amely felett a kenőanyag film a csap és a persely felületét teljesen elválasztja, a felületi érdesség csúcsok már nem érintkeznek, a rendszer vegyes súrlódási állapotból folyadéksúrlódási állapotba kerül. 93. Kenéstechnikai szempontból, milyen siklócsapágyakat különböztetünk meg? - olajkenésű csapágy, - zsírkenésű csapágy, - szilárd kenőanyaggal kent csapágy, - kenés nélkül üzemelő csapágy. Hajtásrendszerek 94. Írja fel a technika (műszaki) áttétel összefüggését egy áttételi lépcsőre! Adja meg az összefüggésben szereplő mennyiségek megnevezését és mértékegységét! ω be i = vagy i = ωki n n be ki ahol n be : behajtó fordulatszám [/s] n ki : kihajtó fordulatszám [/s] ω be : behajtó szögsebesség [/s] ω ki : kihajtó szögsebesség [/s] 95. Írja fel az összáttétel összefüggését, ha egy soros, háromlépcsős hajtómű részáttételei i, i2 és i3! i össz = i i2 i3 96. Írja fel a be- és a kihajtó oldali teljesítmény, valamint a hatásfok összefüggését forgó mozgású hajtásrendszerekre! Adja meg az összefüggésben szereplő mennyiségek megnevezését és mértékegységét! Pbe = Tbe ωbe Pki Pbe Pv és η = = Pki = Tki ωki Pbe Pbe ahol P be : bemenő teljesítmény [W] P ki : kimenő teljesítmény [W] T be : behajtó nyomaték [Nm] T ki : kihajtó nyomaték [Nm] ω be : behajtó szögsebesség [/s] ω ki : kihajtó szögsebesség [/s] η : hatásfok [-] P v : teljesítmény veszteség [W]

15 97. Milyen csoportokba rendezhetők a hajtásrendszerek működési elv szerint? - mechanikus hajtások, - hidraulikus hajtások, - pneumatikus hajtások, - elektromos hajtások 98. Mit jelent a hajtásrendszer stabil munkapontja? Az erőgép és a munkagép karakterisztikák munkapontja, amely szögsebesség (sebesség) és forgatónyomaték (erő) értékek esetén a hajtásrendszer stabilan üzemel. 99. Sorolja fel a mechanikus elven működő hajtásrendszer főbb szerkezeti elemeit! erőgép (tengelykapcsoló) (hajtómű) (tengelykapcsoló) munkagép Tengelykapcsolók 00. Vázlat segítségével értelmezze a tengelyek közötti axiális hiba fogalmát! 0. Vázlat segítségével értelmezze a tengelyek közötti radiális hiba fogalmát! 02. Vázlat segítségével értelmezze a tengelyek közötti szöghiba fogalmát! 03. Mit mutat meg a rugalmas tengelykapcsolók esetében a nagyítási tényező? A statikus terheléshez tartozó helyzethez képest való elcsavarodás arányos a nagyítási tényezővel. 04. Mely tényezőktől függ egy súrlódó lemezes tengelykapcsoló esetében az átvihető nyomaték nagysága? - összeszorító erő, - súrlódó felületek mérete, - súrlódó felületek száma, - súrlódási tényező. 05. Előnyös-e a rugalmas tengelykapcsoló alkalmazása, ha üzem közben a nyomaték ugrásszerűen megváltozik? Nem előnyös, mert kedvezőtlen esetben, akár kétszeres nyomatékot is indukálhat. 06. A működtetés módja szerint milyen típusú súrlódó tengelykapcsolókat különböztetünk meg? - mechanikus működtetésű, - hidraulikus működtetésű, - pneumatikus működtetésű, - elektromágnese működtetésű.

16 07. Milyen fizikai jellemzők hatására működhetnek az önműködő tengelykapcsolók? - nyomaték nagyság változására, - szögsebesség nagyság változására, - forgásirány változására. 08. Rajzolja fel egy Bibby típusú tengelykapcsoló karakterisztikáját! 09. Rajzolja fel egy Cardelis típusú tengelykapcsoló karakterisztikáját! Szíjhajtások 0. Írja fel a szíjhajtásokra az ágerők viszonyát meghatározó összefüggést v=0 szíjsebesség esetén, a megcsúszás határhelyzetében, és adja meg az egyes tényezők jelentését és mértékegységét! Ft F t 2 = e μ β = ε ahol F t : a feszes szíjágban ébredő erő [N] F t2 : a laza szíjágban ébredő erő [N] e : a természetes alapú logaritmus alapja (Euler-féle szám) e = 2,78 μ : súrlódási tényező a szíj és a tárcsa között [-] β : körülfogási szög [rad] ε : feszültségi viszony [-]. Írja fel az átvihető kerületi erőt (Fker) az ágerők (Ft, Ft2) segítségével! F ker = F t F t 2 2. Mit jelent a rugalmas csúszás (szlip) a szíjhajtásoknál? A feszes és a laza szíjágak különböző megnyúlását a tárcsák kerülete mentén a rugalmas csúszás egyenlíti ki. 3. Mit jelent a szíjfrekvencia és milyen összefüggéssel határozható meg? Az időegység alatti hajlítások száma. z vker z d π n f h = = L L ahol z : a szíjtárcsák darabszáma [-] m v ker : a szíj kerületi sebessége s L : a szíjhurok hossza [m] d : a hajtó tárcsa átmérője [m] n : a hajtó tárcsa szögsebessége s

17 4. Mit jelent az áthúzási fok és hogyan határozható meg a megcsúszás határhelyzetében? Adja meg az egyes tényezők jelentését és mértékegységét! Adott kerületi erő létrehozásához szükséges tengelyhúzás. F ϕ = F ahol k h F k : a kerületi erő [N] F h : a tengelyhúzás nagysága [N] 5. Rajzoljon egy vízszintes tengelyelrendezésű, nyitott szíjhajtást! Jelölje be a tárcsák forgásirányát, illetve a laza és feszes szíjágakat, ha a kistárcsa a hajtó tárcsa és az óramutató járásával egyezően forog! 6. Mit értünk átfogási szög alatt a szíjhajtások esetében? Ahhoz az ívhosszhoz tartozó középponti szög, amely ívhosszúság mentén a szíj a tárcsával érintkezik. 7. Soroljon fel legalább 5 különböző szíjprofilt! - laposszíj, - ékszíj (normál, keskeny), - kettős ékszíj, - körszíj, - többsoros ékszíj, - Poly-V-szíj. 8. Mekkora a szlip a fogasszíjhajtás esetében és miért? Nulla, mivel a fogasszíj alakkal záró hajtás. 9. Írja fel a súrlódási tényezőt ékszíjhajtás esetén, ha adott a szíj és a tárcsa anyagpárra jellemző súrlódási tényező (μ) és a szíj profilszöge (α)! μ = μ sin α 2

18 Fogaskerékhajtások 20. Adja meg a fogaskerékpárok kapcsolóvonalának definícióját! A kapcsolóvonal azon pontok mértani helye, ahol a két foggörbe pontjai a kerekek elfordulása közben kapcsolódnak. 2. Melyik fogprofil kapcsolóvonala egyenes? A (kör)evolvens profilé. 22. Hogyan származtatható a körevolvens? A körevolvens az (alap)körön csúszásmentesen gördülő egyenes pontjainak a pályája. 23. Mit nevezünk osztókörnek és milyen összefüggéssel írható fel az osztóköri átmérő adott fogszám (z) és osztás (p) esetén? Az osztókör a gyártási gördülőkör (hengeres kerékpárra.) p d = z π 24. Mit nevezünk modulnak és mi a mértékegysége? A modul a osztás π-ed része. Mértékegysége: mm m = p π 25. Mit jelent a fogazat kapcsolószöge? A gördülőkörök C főpontbeli közös érintője és a fogmerőleges által bezárt szög a kapcsolószög (α). 26. Mit nevezünk alapkörnek és hogyan számítható, ha adott az osztókör átmérő (d) és a (szerszám)kapcsolószög (α)? Az alapkör az evolvens fogprofil származtató köre. d b = d cosα 27. Hogyan határozható meg a fogszámviszony, ha ismert a két fogaskerék fogszáma (z, z2) és milyen értéket vehet fel? z u = z 2 Értéke nagyobb vagy egyenlő, mint. 28. Mit jelent a profilkapcsolószám (εα) és hogyan határozható meg evolvens fogazat esetén? Adja meg az egyes tényezők jelentését és mértékegységét! Megmutatja, hogy átlagosan hány fogpár kapcsolódik a kapcsolószakaszon. AE ε α = p bt ahol AE : kapcsolószakasz [mm] p bt : alaposztás [mm] 29. Mit jelenet a fogazati interferencia? Az interferencia a gyártási és kapcsolódási rendellenességek összessége. 30. Ismertesse az alámetszés fogalmát! Az alámetszés az evolvens fogazat gyártásakor alakulhat ki kis fogszám esetén, amikor a fogazó szerszám fejrésze a kigördülés során kimetsz egy darabot a már elkészült evolvens fogprofil lábrészéből. 3. Mi a profileltolás? Milyen összefüggés van a profileltolás és a profileletolás-tényező között? A profileltolás az a távolság, amely távolságra a fogazószerszám középvonalát a munkadarab osztóköréhez képest elállítjuk. profileltolás = profileltolás-tényező (normál)modul 32. Mit jelent a pozitív profileltolás? Amikor a fogazószerszám középvonalát az osztókörhöz képest kifelé toljuk el.

19 33. Mit jelent a negatív profileltolás? Amikor a fogazószerszám középvonalát az osztókörhöz képest befelé, a kerék középpontja felé toljuk el. 34. A profileltolás tényezők segítségével definiálja az elemi-, a kompenzáltés az általános fogazatú (evolvens) hajtópárok fogalmát! elemi fogazat: x = x2 = 0 kompenzált fogazat: x + x2 = 0 és x = x2 általános fogazat: x + x Milyen összefüggés írható fel a fogvastagság (s) illetve a fogárokszélesség (e) és az osztás (p) között elemi fogazat esetén? s = e = p Rajzoljon egy jobbos fogirányvonalú, külső ferdefogazatú, hengeres kereket és jelölje be a β foghajlásszöget (fogferdeségi szöget)! 37. Melyek a fogaskerekek alapvető károsodási esetei? - a fogtő kifáradása (fogtörés), - a fogfelület kifáradása, - a fogfelület berágódása, - a fogfelület kopása. 38. Hogyan határozható meg elemi, egyenes fogazatú fogaskerékpárra a fogazati normálerő (Ft), ha ismert a teljesítmény (P), a szögsebesség (ω), az osztóköri átmérő (d) és a kapcsolószög (α)? Ft Fn = cosα ahol F t = P 2 = ω d 2 T d 39. Írja fel a kúpkerékpár áttételét lassító hajtás esetén az osztókúp szögekkel (δ és δ2)! d i = d 2 sin δ = sin δ 2

20 Lánchajtások, dörzshajtások 40. Milyen problémákat okozhat lánchajtásoknál a poligonhatás? a) ingadozik a láncsebesség, így a hajtott kerék egyenlőtlen szögsebességgel forog, valamint b) a lánc belépésekor a görgők lökésszerűen csapódnak a lánckerék fogfelületére, ami a jellegzetes lánczörgést okozza. 4. Rajzoljon egy vízszintes tengelyelrendezésű, lánchajtást! Jelölje be a kerekek forgásirányát, illetve a laza és feszes láncágakat, ha a kistárcsa a hajtó tárcsa és az óramutató járásával ellenkezően forog! 42. Milyen kenési módokat alkalmaznak lánchajtásoknál? - időszakonként kézi kenés, - csepegtető kenés, - merülő kenés, - keringtető kenés, - olajköd kenés. 43. Milyen kenőanyagokat alkalmaznak lánchajtásoknál? - olaj, - zsír, - kenőlakk (szilárd kenőanyagokat tartalmaz). 44. Vázlat segítségével vezesse le az áthúzási fok összefüggését a dörzshajtásokra! Fk ϕ = H = F F = k k + FN FN F μ k =

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Preisz Csaba mérnök-tanár Műszaki mechanika Statikai alapfogalmak - Erőrendszer fogalma - Vektorokkal végezhető alapműveleteket (erők felbontása,

Részletesebben

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő 2018. évi kerettanterve alapján 10. évfolyam Számonkérés: feladatlap megoldása, szóbeli tétel húzása Szükséges eszközök: toll Bevezetés, kötőgépelemek,

Részletesebben

Gépelemek gyakorló feladatok gyűjteménye

Gépelemek gyakorló feladatok gyűjteménye Gépelemek gyakorló feladatok gyűjteménye A rugók típusai, karakterisztikája és méretezésük. 1. Mekkora erővel terhelhető az egyik végén befogott egylapos rugó, amelynek keresztmetszete b= 25 mm, s= 4 mm

Részletesebben

1. Gépelemek minimum rajzjegyzék

1. Gépelemek minimum rajzjegyzék 1. Gépelemek minimum rajzjegyzék MECHATRONIKAI MÉRNÖK BSC SZAK, LOGISZTIKAI MÉRNÖK BSC SZAK Rajzi beugró ábrák választéka (Kovács Gáborné Mezei Gizella, Rácz Péter, Szalai Péter, Törőcsik Dávid elektronikus

Részletesebben

HELYI TANTERV. Gépelemek-géptan

HELYI TANTERV. Gépelemek-géptan HELYI TANTERV Gépelemek-géptan 14. évfolyam 72 óra 1.1. A tantárgy tanításának célja A gépelemek-géptan tantárgy tanításának célja, a közlekedéstechnikai gyakorlatban szükséges készségek megszerzése, a

Részletesebben

GÉPELEMEK I-II. Témakörök, ajánlott irodalom és ellenőrző kérdések

GÉPELEMEK I-II. Témakörök, ajánlott irodalom és ellenőrző kérdések GÉPELEMEK I-II. Témakörök, ajánlott irodalom és ellenőrző kérdések Gépészeti szerkezetek szilárdságtani vizsgálata A biztonság fogalma, a biztonsági tényező Szerkezeteket érő terhelések meghatározása,

Részletesebben

6. Előadás. Mechanikai jellegű gépelemek

6. Előadás. Mechanikai jellegű gépelemek 6. Előadás Mechanikai jellegű gépelemek 1 funkció: két tengely összekapcsolása + helyzethibák kiegyenlítése + nyomatéklökések kiegyenlítése + oldhatóság + szabályozhatóság 1 2 1 hm 2 2 kapcsolható állandó

Részletesebben

Mérnöki alapok 4. előadás

Mérnöki alapok 4. előadás Mérnöki alapok 4. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334. Tel: 463-6-80

Részletesebben

Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése. Tartalomjegyzék

Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése. Tartalomjegyzék Lánchajtások Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése Tartalomjegyzék Meghatározás Olyan kényszerhajtás (alakzáró hajtás), ahol a teljesítményátvitel

Részletesebben

GÉPELEMEK Beugró elméleti vizsgakérdések MECHATRONIKAI MÉRNÖK BSC SZAK, LOGISZTIKAI MÉRNÖK BSC SZAK

GÉPELEMEK Beugró elméleti vizsgakérdések MECHATRONIKAI MÉRNÖK BSC SZAK, LOGISZTIKAI MÉRNÖK BSC SZAK GÉPELEMEK Beugró elméleti vizsgakérdések MECHATRONIKAI MÉRNÖK BSC SZAK, LOGISZTIKAI MÉRNÖK BSC SZAK 1. Mi a megengedhető feszültség fogalma? A megengedett feszültség azt jelenti, hogy a választott határfeszültségnek

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Meghatározás Jellemző adatok Szíjerők Tengelyhúzás Előfeszítés Méretezés

Tartalomjegyzék. Meghatározás Jellemző adatok Szíjerők Tengelyhúzás Előfeszítés Méretezés Laposszíjhajtás Meghatározás Jellemző adatok Szíjerők Tengelyhúzás Előfeszítés Méretezés Szíjfrekvencia Optimális szíjsebesség Szlip Elrendezés Szíjhossz Szíjfeszítések Szíj anyaga Szíjtárcsa Méretezési

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem NYOMATÉKÁTSZÁRMAZTATÓ HAJTÁSOK

Széchenyi István Egyetem NYOMATÉKÁTSZÁRMAZTATÓ HAJTÁSOK NYOMATÉKÁTSZÁRMAZTATÓ HAJTÁSOK A tengelyek között olyan kapcsolatot létesítő egységet, amely a forgatónyomaték egyszerű átvitelén kívül azt változtatni is tudja, hajtóműnek, a hajtóműveken belül a különböző

Részletesebben

KÖTÉSEK FELADATA, HATÁSMÓDJA. CSAVARKÖTÉS (Vázlat)

KÖTÉSEK FELADATA, HATÁSMÓDJA. CSAVARKÖTÉS (Vázlat) KÖTÉSEK FELADATA, HATÁSMÓDJA. CSAVARKÖTÉS (Vázlat) Kötések FUNKCIÓJA: Erő vagy nyomaték vezetése relatív nyugalomban lévő szerkezeti elemek között. OSZTÁLYOZÁSUK: Fizikai hatáselv szerint: Erővel záró

Részletesebben

Fogaskerékhajtás tervezési feladat (mintafeladat)

Fogaskerékhajtás tervezési feladat (mintafeladat) 1. Kezdeti adatok: P 4 kw teljesítményszükséglet i.8 módosítás n 1 960 1/min fordulatszám α g0 0 - kapcsolószög η 0.9 fogaskerék hajtás hatásfoka L h 0000 h csapágyak megkívánt élettartama Fogaskerékhajtás

Részletesebben

Segédlet a gördülőcsapágyak számításához

Segédlet a gördülőcsapágyak számításához Segédlet a gördülőcsapágyak számításához Összeállította: Dr. Nguyen Huy Hoang Budapest 25 Feladat: Az SKF gyártmányú, SNH 28 jelű osztott csapágyházba szerelt 28 jelű egysorú mélyhornyú golyóscsapágy üzemi

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA 1 Üzemképesség Működésre, a funkció betöltésére való alkalmasság. Az adott gépelem maradéktalanul megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek teljesítésére

Részletesebben

Tengelykapcsoló. 2018/2019 tavasz

Tengelykapcsoló. 2018/2019 tavasz Jármű és s hajtáselemek I. Tengelykapcsoló Török k István 2018/2019 tavasz TENGELYKAPCSOL KAPCSOLÓK 2 1. Besorolás Nyomatékátvivő elemek tengelyek; tengelykapcsolók; vonóelemes hajtások; gördülőelemes

Részletesebben

Meghatározás. Olyan erőzárásos hajtás, ahol a tengelyek közötti teljesítmény-, nyomaték-, szögsebesség átvitelt ékszíj és ékszíjtárcsa biztosítja.

Meghatározás. Olyan erőzárásos hajtás, ahol a tengelyek közötti teljesítmény-, nyomaték-, szögsebesség átvitelt ékszíj és ékszíjtárcsa biztosítja. Ékszíjszíjhajtás Tartalomjegyzék Meghatározás Ékhatás Előnyök, hátrányok Szíjhossz, tengely állíthatóság Ékszíjtárcsák szerkezeti kialakítása Normál ékszíjak Keskeny ékszíjak Különleges ékszíjak Keskeny

Részletesebben

GÉPELEMEK 2. GYAKORLAT

GÉPELEMEK 2. GYAKORLAT GÉPELEMEK 2. GYAKORLAT Összeállította: Kerényi György Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék, 4. Gépelemek 2. 1 4. Gépelemek 2. 2 Három feladat: ventillátor faipari

Részletesebben

Versenyző kódja: 15 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 15 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 521 04-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 521 04 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Géplakatos szakmai

Részletesebben

Hajtások 2. 2011.10.22.

Hajtások 2. 2011.10.22. Hajtások 2. 2011.10.22. 3. Lánchajtás Lánc típusok Folyóméteres görgős láncokat kívánság szerinti hosszúságúra vágják A füles láncok számos típusa elérhetõ, mellyel a szállítási feladatok döntõ része megvalósítható.

Részletesebben

3. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára

3. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára 3. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára TENGELYVÉG CSAPÁGYAZÁSA, útmutató segítségével d. A táblázatban szereplő adatok alapján

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN (GEGET285B)

GÉPSZERKEZETTAN (GEGET285B) GÉPSZERKEZETTAN (GEGET285B) ANYAGMÉRNÖK BACHELOR KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR GÉPELEMEK TANSZÉKE Miskolc, 2008 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN (GEGET286LB)

GÉPSZERKEZETTAN (GEGET286LB) GÉPSZERKEZETTAN (GEGET286LB) ANYAGMÉRNÖK LEVELEZŐ BACHELOR KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR GÉPELEMEK TANSZÉKE Miskolc, 2008 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

ERŐVEL ZÁRÓ KÖTÉSEK (Vázlat)

ERŐVEL ZÁRÓ KÖTÉSEK (Vázlat) ERŐVEL ZÁRÓ KÖTÉSEK (Vázlat) Erővel záró nyomatékkötések Hatáselve: a kapcsolódó felületre merőleges rugalmas szorítás hatására a felület érintőjének irányába ható terheléssel ellentétes irányban ébredő

Részletesebben

Géprajz gépelemek II. II. Konzultáció (2014.03.22.)

Géprajz gépelemek II. II. Konzultáció (2014.03.22.) Géprajz gépelemek II. II. Konzultáció (2014.03.22.) Forgó alkatrészek oldható kötőelemei (a nem oldható tengelykötéseket a tk.-ből tanulni) Ékkötés Az ék horonyszélességének illesztése laza D10 A tengely

Részletesebben

Gépelemek 2 előadás ütemterv

Gépelemek 2 előadás ütemterv Gépelemek 2 előadás ütemterv Okt. Előadás témája hét 1. Tribológia 2. Ágyazások. Gördülőcsapágyak I. 3. Gördülőcsapágyak II. 4. Siklócsapágyak 5. Hajtásrendszerek. Tengelykapcsolók I. 6. Tengelykapcsolók

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező Statika méretezés Húzás nyomás: Amennyiben a keresztmetszetre húzó-, vagy nyomóerő hat, akkor normálfeszültség (húzó-, vagy nyomó feszültség) keletkezik. Jele: σ. A feszültség: = ɣ Fajlagos alakváltozás:

Részletesebben

2.1. A fogaskerekek csoportosítása, a fogaskerékhajtások alapfogalmai, az evolvens foggörbe tulajdonságai.

2.1. A fogaskerekek csoportosítása, a fogaskerékhajtások alapfogalmai, az evolvens foggörbe tulajdonságai. 2.1. A fogaskerekek csoportosítása, a fogaskerékhajtások alapfogalmai, az evolvens foggörbe tulajdonságai. Tevékenység: Olvassa el a jegyzet 45-60 oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet

Részletesebben

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés Beépítési tér és konstrukciós javaslatok Az O-gyűrűk beépítési terét (hornyot) lehetőség szerint merőlegesen beszúrva kell kialakítani. A szükséges horonymélység és horonyszélesség méretei a mindenkori

Részletesebben

TENGELYKAPCSOLÓK (Vázlat)

TENGELYKAPCSOLÓK (Vázlat) TENGELYKAPCSOLÓK (Vázlat) Tengelykapcsolók Feladat: két tengely összekapcsolása a kapcsolat megszakítása a tengelyek és más nyomaték átvivő elemek (tárcsák, karok, fogaskerekek stb.) összekötése forgás,

Részletesebben

2.2 Külsı, egyenes fogazatú hengeres kerekek.

2.2 Külsı, egyenes fogazatú hengeres kerekek. . Külsı, egyenes fogazatú hengeres kerekek. Tevékenység: Olvassa el a jegyzet 60-83 oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet 9.. fejezetében lévı kidolgozott feladatait, valamint oldja

Részletesebben

GÖRDÜLŐCSAPÁGYAK élettartam-számítása

GÖRDÜLŐCSAPÁGYAK élettartam-számítása MISKOLCI EGYETEM GÉP- ÉS TERMÉKTERVEZÉSI TANSZÉK OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPELEMEK c. tantárgyhoz GÖRDÜLŐCSAPÁGYAK élettartam-számítása Összeállította: Dr. Szente József egyetemi docens Miskolc, 2010. Gördülőcsapágyazás

Részletesebben

52 524 01 0100 31 01 Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője

52 524 01 0100 31 01 Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia Rugók 1 / 27 Fólia 1. Rugók funkciója A rugók a gépeknek és szerkezeteknek olyan különleges elemei, amelyek nagy (ill. korlátozott) alakváltozás létrehozására alkalmasak. Az alakváltozás, szemben más szerkezeti

Részletesebben

Rugalmas tengelykapcsoló mérése

Rugalmas tengelykapcsoló mérése BUDAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Jármőelemek és Hajtások Tanszék Jármőelemek és Hajtások Tanszék

Részletesebben

Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője

Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 2018/2019. tanév, II. félév Tantárgy kód: BAI0082 Kollokvium, kredit: 5

FOGLALKOZÁSI TERV. MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 2018/2019. tanév, II. félév Tantárgy kód: BAI0082 Kollokvium, kredit: 5 FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI EGYETEM Gépelemek II. tantárgy MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 018/019. tanév, II. félév TANSZÉK Tantárgy kód: BAI008 Kollokvium, kredit: 5 Tanítási hetek száma:

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Frissítve: Csavarás. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat.

Frissítve: Csavarás. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat. Mekkora a nyomatékok hatására ébredő legnagyobb csúsztatófeszültség? Mekkora és milyen irányú az A, B és C keresztmetszet elfordulása? Számítsuk

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bende Zsolt. Hajtások. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok II. (forgácsoló)

MUNKAANYAG. Bende Zsolt. Hajtások. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok II. (forgácsoló) Bende Zsolt Hajtások A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok II. (forgácsoló) A követelménymodul száma: 07-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-006-50

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Csavarorsós emelőbak tervezési feladat Gépészmérnök, Járműmérnök, Mechatronikai mérnök, Logisztikai mérnök, Mérnöktanár (osztatlan) BSC szak

Csavarorsós emelőbak tervezési feladat Gépészmérnök, Járműmérnök, Mechatronikai mérnök, Logisztikai mérnök, Mérnöktanár (osztatlan) BSC szak Csavarorsós emelőbak tervezési feladat Gépészmérnök, Járműmérnök, Mechatronikai mérnök, Logisztikai mérnök, Mérnöktanár (osztatlan) BSC szak A feladat részletezése: Név:.. Csoport:... A számításnak (órai)

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

ÁLTALÁNOS JÁRMŰGÉPTAN

ÁLTALÁNOS JÁRMŰGÉPTAN ÁLTALÁNOS JÁRMŰGÉPTAN ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 3. GÉPEK MECHANIKAI FOLYAMATAI 1. Definiálja a térbeli pont helyvektorát! r helyvektor előáll ortogonális (a 3 tengely egymásra merőleges) koordinátarendszer koordinátairányú

Részletesebben

TENGELY TERHELHETŐSÉGI VIZSGÁLATA

TENGELY TERHELHETŐSÉGI VIZSGÁLATA MISKOLCI EGYETEM GÉP- ÉS TERMÉKTERVEZÉSI TANSZÉK OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS c. tantárgyhoz TENGELY TERHELHETŐSÉGI VIZSGÁLATA Összeállította: Dr. Szente József egyetemi docens Miskolc,

Részletesebben

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék Összeállította: Dr. Stampfer Mihály 2009. Segédlet az ékszíjhajtás méretezéséhez A végtelenített ékszíjak és ékszíjtárcsák több országban is szabványosítottak

Részletesebben

1 Csoportosítsa a kötéseket a hatásmechanizmus szerint! Valamennyi csoportelemre írjon példát is!

1 Csoportosítsa a kötéseket a hatásmechanizmus szerint! Valamennyi csoportelemre írjon példát is! 1 Csoportosítsa a kötéseket a hatásmechanizmus szerint! Valamennyi csoportelemre írjon példát is! Példák: Auto alváz Nyáklapok elemei Ablak műanyagkerete aknafedél Kuplung tárcsa Kólás doboz Csapágyház

Részletesebben

1.1. A tengelykapcsolók feladata, csoportosítása és általános méretezési elvük. Merev tengelykapcsolók.

1.1. A tengelykapcsolók feladata, csoportosítása és általános méretezési elvük. Merev tengelykapcsolók. 1.1. A tengelykapcsolók feladata, csoportosítása és általános méretezési elvük. Merev tengelykapcsolók. Tevékenység: Olvassa el a jegyzet 9-17 oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

TANTÁRGYPROGRAM. Dátum: 2015. június

TANTÁRGYPROGRAM. Dátum: 2015. június SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK 1 TANTÁRGYPROGRAM JÁRMŰMÉRNÖK SZAK MINDEN SZAKIRÁNY A tantárgy tantervi címe: GÉPELEMEK A tantárgy kód: NGB_ag017_1

Részletesebben

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS!

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! 1. példa Vasúti kocsinak a 6. ábrán látható ütközőjébe épített tekercsrugóban 44,5 kn előfeszítő erő ébred. A rugó állandója 0,18

Részletesebben

A hajtás nyomatékigénye. Vegyipari- és áramlástechnikai gépek. 3. előadás

A hajtás nyomatékigénye. Vegyipari- és áramlástechnikai gépek. 3. előadás Vegyipari és áramlástechnikai gépek. 3. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem

Részletesebben

Gépelemek II. 1. feladat. Rugalmas hajtás tervezése III. A tengely méretezése

Gépelemek II. 1. feladat. Rugalmas hajtás tervezése III. A tengely méretezése 01 Géelemek II. 1. feladat Rugalmas hajtás tervezése III. A tengely méretezése Miskolci Egyetem Gé és Terméktervezési Tanszék Szűcs Renáta 011/1 tavaszi félév Feladat kiírás A vázlat szerinti elrendezésben

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Aszinkron villanymotor kiválasztása és összeépítési tervezési feladat

Aszinkron villanymotor kiválasztása és összeépítési tervezési feladat Aszinkron villanymotor kiválasztása és összeépítési tervezési feladat A feladat egy aszinkron villanymotor és homlokkerekes hajtómű összeépítése ékszíjhajtáson keresztül! A hajtó ékszíjtárcsát a motor

Részletesebben

KF2 Kenőanyag választás egylépcsős, hengereskerekes fogaskerékhajtóműhöz

KF2 Kenőanyag választás egylépcsős, hengereskerekes fogaskerékhajtóműhöz KF Kenőanyag választás egylépcsős, hengereskerekes fogaskerékhajtóműhöz. Adatválaszték a hajtómű kenéstechnikai számításához No P [kw] n [/s] KA m z z β [fok] d m d m olajhőmérséklet [ C] 6,4 8,5 9 93

Részletesebben

Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője

Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője É 063-06/1/13 A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

TÖBBFOGMÉRET SZÁMÍTÁS KISFELADAT

TÖBBFOGMÉRET SZÁMÍTÁS KISFELADAT Dr. Lovas László TÖBBFOGMÉRET SZÁMÍTÁS KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek II. tantárgyhoz Kézirat 2011 TÖBBFOGMÉRET SZÁMÍTÁS KISFELADAT 1. Adatválaszték A feladat a megadott egyenes fogú, valamint

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

1.2. Mozgó, hajlékony és rugalmas tengelykapcsolók.

1.2. Mozgó, hajlékony és rugalmas tengelykapcsolók. 1.2. Mozgó, hajlékony és rugalmas tengelykapcsolók. Tevékenység: Olvassa el a jegyzet 18-29 oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet 8.2. és 8.3. fejezeteiben lévı kidolgozott feladatait,

Részletesebben

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése MISKOLCI EGYETEM GÉPELEMEK TANSZÉKE OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPELEMEK II. c. tantárgyhoz GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése Összeállította: Dr. Szente József egyetemi docens Miskolc, 008. A lánchajtás tervezése során

Részletesebben

Jármű- és hajtáselemek II. (KOJHA 126) Fogaskerék hajtómű előtervezési segédlet

Jármű- és hajtáselemek II. (KOJHA 126) Fogaskerék hajtómű előtervezési segédlet Jármű- és hajtáselemek II. (KOJHA 126) Fogaskerék hajtómű előtervezési segédlet Egy új hajtómű geometriai méreteinek a kialakításakor elsősorban a már meglevő, használt megoldásoknál megfigyelhető megoldásokra

Részletesebben

SIKLÓCSAPÁGY KISFELADAT

SIKLÓCSAPÁGY KISFELADAT Dr. Lovas Lászl SIKLÓCSAPÁGY KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek II. tantárgyhoz Kézirat 2012 SIKLÓCSAPÁGY KISFELADAT 1. Adatválaszték pk [MPa] d [mm] b/d [-] n [1/min] ház anyaga 1 4 50 1 1440

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 04 Ipari gépész Tájékoztató

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Gépészet

Részletesebben

VONÓELEMES HAJTÁSOK (Vázlat)

VONÓELEMES HAJTÁSOK (Vázlat) VONÓELEMES HAJTÁSOK (Vázlat) Hajtások csoportosítása Közvetlen kapcsolatú Közvetítőelemes Erővel záró hajtások Dörzskerékhajtás Szíjhajtás (laposszíj, ékszíj) Alakkal záró hajtások Fogaskerékhajtás Lánchajtás,

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minőség, élettartam A termék minősége

Részletesebben

Gépelemek 2 előadás ütemterv

Gépelemek 2 előadás ütemterv Gépelemek 2 előadás ütemterv Okt. Előadás témája hét 1. Tribológia. 2. Ágyazások. Gördülőcsapágyak I. 3. Gördülőcsapágyak II. 4. Siklócsapágyak 5. Hajtásrendszerek. Tengelykapcsolók I. 6. Tengelykapcsolók

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A megadott pontszámok nem bonthatók! TESZT írásbeli

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék TANTÁRGYPROGRAM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék TANTÁRGYPROGRAM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék TANTÁRGYPROGRAM GÉPÉSZMÉRNÖKI BSC SZAK, JÁRMŰMÉRNÖKI BSC SZAK, MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI

Részletesebben

PTE, PMMK Stampfer M.: Gépelemek II / Mechanikus hajtások II / 6 1/9

PTE, PMMK Stampfer M.: Gépelemek II / Mechanikus hajtások II / 6 1/9 PTE, PMMK Stampfer M.: Gépelemek II / Mechanikus hajtások II / 6 /9 3.3. LÁNCHAJTÁSOK 3.3.. Lánchajtások alapvető jellemzői és felosztása A lánchajtásokat teljesítmény illetve forgatónyomaték és mozgás

Részletesebben

B-B A-A BME GÉP- ÉS TERMÉKTERVEZÉS TANSZÉK AGG :1. Ra 6,3. Ra 1,6. Ra 1,6. Ra 3,2. 1x45. 1x45 R0, x45 R1. 1x45 10H7. 30h9 M40.

B-B A-A BME GÉP- ÉS TERMÉKTERVEZÉS TANSZÉK AGG :1. Ra 6,3. Ra 1,6. Ra 1,6. Ra 3,2. 1x45. 1x45 R0, x45 R1. 1x45 10H7. 30h9 M40. Ra 6,3 40 0,015 A - B Ra 1,6 Ra 1,6 13 11 M5 10H7 10 1x45 R0,30 R1 A 1x45 R1 3 3 R3 A 1 Ra 3, 1 B 3 3 1x45 R1 B-B 1x45 6 0-0 0,1 A-A 48 5 30h9 M40 45r6 55h9 45r6 Ra 3, A Ra 1,6 M40 30h9 0,008 A - B 83

Részletesebben

0,00 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 Q

0,00 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 Q 1. Az ábrában látható kapcsolási vázlat szerinti berendezés két üzemállapotban működhet. A maximális vízszint esetében a T jelű tolózár nyitott helyzetben van, míg a minimális vízszint esetén az automatikus

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 2017/2018. tanév, II. félév Tantárgy kód: AMB1401 Kollokvium, kredit: 3

FOGLALKOZÁSI TERV. MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 2017/2018. tanév, II. félév Tantárgy kód: AMB1401 Kollokvium, kredit: 3 FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI EGYETEM Gépelemek II. tantárgy MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 017/018. tanév, II. félév TANSZÉK Tantárgy kód: AMB1401 Kollokvium, kredit: 3 Tanítási hetek száma:

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Gépészeti alapismeretek

Részletesebben

1. feladat: KÖTİELEMEK

1. feladat: KÖTİELEMEK Gépelemek I. gyakorlat Németh Gábor egyetemi adjunktus 1 A.) Csavarkötés Alapadatok: 1. feladat: KÖTİELEMEK Metrikus ISO-normálmenet jele: M8 A csavar anyaga: 4.6 A csavar középátmérıje: d =Táblázatból

Részletesebben

Ellenőrző kérdések Vegyipari Géptan tárgyból a vizsgárakészüléshez

Ellenőrző kérdések Vegyipari Géptan tárgyból a vizsgárakészüléshez 2015. tavaszi/őszi félév A vizsgára hozni kell: 5 db A4-es lap, íróeszköz (ceruza!), radír, zsebszámológép, igazolvány. A vizsgán általában 5 kérdést kapnak, aminek a kidolgozására 90 perc áll rendelkezésükre.

Részletesebben

4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára

4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára 4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET4B) c. tárgyból a űszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára TOKOS TENGELYKAPCSOLÓ méretezése és szerkesztése útmutató segítségével 1. Villamos motorról

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018.

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018. Hidraulika 1.előadás A hidraulika alapjai Szilágyi Attila, NYE, 018. Folyadékok mechanikája Ideális folyadék: homogén, súrlódásmentes, kitölti a rendelkezésre álló teret, nincs nyírófeszültség. Folyadékok

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK + É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Használható segédeszköz: Függvénytáblázat, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép

Használható segédeszköz: Függvénytáblázat, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 523 04 Mechatronikai technikus

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK Tesztfeladatok 1. feladat 4 pont Párosítsa a meghatározásokat és a fogalmakat! Meghatározások: I. Munkavégzés során vagy azzal összefüggésben

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉP SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉP SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉP SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1 Tesztfeladatok 1. feladat 4 pont Párosítsa a meghatározásokat és a fogalmakat! Meghatározások: I. Munkavégzés során vagy azzal összefüggésben

Részletesebben

TÖBBFOGMÉRET MÉRÉS KISFELADAT

TÖBBFOGMÉRET MÉRÉS KISFELADAT Dr. Lovas László TÖBBFOGMÉRET MÉRÉS KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek II. tantárgyhoz BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Járműelemek és Jármű-szerkezetanalízis Tanszék Kézirat 2013 TÖBBFOGMÉRET

Részletesebben

Ágyazások, Gördülőcsapágyak

Ágyazások, Gördülőcsapágyak Ágyazások, Gördülőcsapágyak (Vázlat) Összeállította: Dr. Kerényi György Molnár László, Dr. Marosfalvi János, Dr. Horák Péter, előadásai alapján Ágyazások, ágyazástechnika Az ágyazások kvázi egyenletes

Részletesebben

GÉPELEMEK EGYSZERÜSÍTETT ÁBRÁZOLÁSA

GÉPELEMEK EGYSZERÜSÍTETT ÁBRÁZOLÁSA GÉPELEMEK EGYSZERÜSÍTETT ÁBRÁZOLÁSA CSAVAROK ÉS CSAVARKÖTÉSEK ÁBRÁZOLÁSA A csavarok gépészeti jellemzése A csavarok funkciói Alkatrészek rögzítése Alkatrészek mozgatása (forgó mozgás átalakítása haladó

Részletesebben

Hajtások. 2011. október 1.

Hajtások. 2011. október 1. Hajtások 2011. október 1. Végtelenített hajtások 1. Dörzs: a tárcsákat egymáshoz nyomva a súrlódásos kapcsolat hozza létre a nyomaték átvitelt 2. Szíj: a tárcsákra ráfeszített végtelenített szíj hozza

Részletesebben

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24.

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24. Acélszerkezetek 3. előadás 2012.02.24. Kapcsolatok méretezése Kapcsolatok típusai Mechanikus kapcsolatok: Szegecsek Csavarok Csapok Hegesztett kapcsolatok Tompavarrat Sarokvarrat Coalbrookdale, 1781 Eiffel

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI KAR MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK TANTÁRGYPROGRAM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI KAR MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK TANTÁRGYPROGRAM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI KAR MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK 1 TANTÁRGYPROGRAM GÉPÉSZMÉRNÖKI BSC SZAK, JÁRMŰMÉRNÖKI BSC SZAK, MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI

Részletesebben

ÚJDONSÁGOK A CSAPÁGYAK VILÁGÁBÓL

ÚJDONSÁGOK A CSAPÁGYAK VILÁGÁBÓL ÚJDONSÁGOK A CSAPÁGYAK VILÁGÁBÓL PÉCS 2004. március 03. Kalocsai Péter Peter.Kalocsai@skf.com BEVEZETŐ, ÁLTALÁNOS ISMERETEK Az SKF jelentése Svenska Kugellager Fabriken Swedish Ball Bearing Manufacturer

Részletesebben

FOGASSZÍJHAJTÁS KISFELADAT

FOGASSZÍJHAJTÁS KISFELADAT dr. Lovas László FOGASSZÍJHAJTÁS KISFELADAT Segédlet a Járműelemek II. tantárgyhoz Kézirat 5 / BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar JÁRMŰELEMEK II. (KOJHA

Részletesebben